2019. június 18., kedd

SPIRÓ GYÖRGY: TÉREY–GYÁSZBESZÉD

NÉPSZAVA
Szerző: SPIRÓ GYÖRGY
2019.06.18.


Elhangzott a június 3-án elhunyt Térey János temetésén.

Rendkívüli nyelvi képességgel áldotta meg a sors. Fiatal korában, amikor megismerhettem, feszülten figyelt mindenre és mindenkire, amiből és akitől tanulhatott, és eltökélten tartotta a távolságot a szülőhelyétől, a pártoktól, a bevett vallásoktól, a hiedelmektől, az újmódi divatstílusoktól egyaránt. A rendszerváltás káoszában nőtt fel, az irodalomban az ideológiák iránti megalapozott gyanakvással a személyre szabott megoldásokat kereste. Lelkesen olvasott, kitartóan és rendszeresen képezte magát, a nálunk megélhető írói szerep, a társalgás önmagában is vonzotta. 

Született lírikusként nem állhatott semmilyen parciális érték vagy mozgalom szolgálatába. Mindennek jött, mint a Debrecent többször is érintő Ady. Megújította a verses regény műfaját, és a drámáit is versben írta. Nem a hősök jellemfejlődése, nem a cselekmény ügyes bonyolítása érdekelte, hanem a vízió, amelyben az alakok monologizáló, hajladozó pálcikafigurák. Időnként hátborzongató látomásai támadtak, amelyeket felettébb láttatóan tudott lejegyezni. Egyik drámájában a jelenre riadnak a szellemek, amikor a szerzői fantázia szülte debreceni metró egy temetőn megy át, más művében az egész tájat a rég halottak uralják; nem állítható, hogy Kelet-Európában az efféle látomás időszerűtlen volna. 

A világvallások nem izgatták, a pogány mítoszok annál inkább, és újat is próbált teremteni. A wagneri összművészet meséjét, a Niebelungokat vette elő újra, és vetítette rá a legújabb korra állóképekből komponált drámában. Több korszak egymással feleselő hőseit saját időtlen konstrukciójába helyezte verses regényében, a Paulusban. Mitosz-változatait nem misztikusként adta elő, racionalista elmeként merőben a formát használta. Zenét Wagnertől eltérően nem komponált, de zenére szívesen írt szövegeket. Műfordításai azt mutatják, hogy remek füle volt, pontosan hallotta az idegen nyelvű művek dallamát. Panaszos hanghordozással olvasott fel, eltökélten éles képeit és indázó mondatait gyermeki számonkéréssel adta elő; Babits olvasott fel hasonlóan. 

Különös dramaturgiai kísérleteit vállalkozó szellemű színtársulatok mutatták be nagy sikerrel; áldásos színházi korszakban éltünk eszerint. Papp Andrással írt Kazamaták című drámája alapmű. Amíg magyar színház lesz, játszani fogják; nagy nemzeti dráma Weöres Sándor Kétfejű fenevadjával együtt. 

Drámában is, verses epikában is előrevetített egy lehetséges társadalmi réteget, az aranyifjak győzedelmes polgári társaságát, a jövő magyar középosztályát. Ez a jövő nem úgy alakult, ahogy képzelte; az ilyesfajta kitérők sem hiábavalóak azonban, arra szoktak szolgálni, hogy a lírikus előbb-utóbb visszataláljon önmagához. 

Az utóbbi években írt emlékiratának megjelent részletei érett, őszinte, megrázó műre vallanak. Az önismeret, a tudás, az irodalmi tapasztalat és az alkotói önfegyelem éppen összeállt – óriási veszteség, hogy a nagy mű befejezetlen maradt. 

Aki halottakról ír, az közéjük vegyül, voltaképpen nekik ír, ők a közönsége, velük társalkodik utólag. Az érett ember képes csak erre, aki már nem hiszi, hogy a múlt kiiktatható, mert a súlyát naponta érzékeli. 

Látom: félrehajtott fejjel, odaadóan, kitartóan figyel, az arca komoly, homlokát gond felhőzi, szemét kissé összehúzza, penge ajkát összeszorítja. Valamit meg akar tudni, valamit meg akar írni. Gondosan megválasztott inget és zakót visel páncél gyanánt, nem akarja magát átadni a szétesésnek. Látja, hogy süllyedünk, de ha már ez a korszak adatott, próbáljunk meg lelki mélyülést csiholni belőle. 

Komolyan vette a tudást. Komolyan vette az írást. Komolyan vette Magyarországot. Lírikus volt. Nem kímélte magát. Június 3. óta sokan nem tértünk magunkhoz. Járt volna még húsz-huszonöt év.

RENDKÍVÜLI KÖZGYŰLÉST HÍVOTT ÖSSZE A MAGYAR TRAUMATOLÓGUS TÁRSASÁG AZ ÖSSZEOMLÓ BALESETI SEBÉSZETI ELLÁTÁS MIATT

RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2019.06.18.


Sokszor írtam arról, hogy nincsen ma Magyarországon olyan kórház, amelyik kettőnél, nagyon ritkán háromnál több súlyos, életveszélyes sérültet el tudna látni egy adott időpillanatban. 

A nemrég történt dunai budapesti hajókatasztrófa is esete is megmutatta, hogy bártmikor előállhat olyan helyzet, amikor egyszerre több, komoly sérült kerül kórházba. A hajókatasztrófa sajnos éppen nem tehette igazán próbára a budapesti ellátórendszert, mivel mindössze hét sérültet sikerült kimenteni, és ez a hét ember is viszonylag könnyebben sérülét . Bár ennek a hét túlélőnek az ellátása sem ment tökéletesen, hiszen a Népszava információi szerint a helyszínre érkező mentőautó három könnyű sérültet vett fel, ám „legalább félóráig nem tudtak elindulni, mivel a sérülteket egyik megkeresett kórház sem tudta pillanatnyilag fogadni ” .

Ugyanakkor szinte naponta jelenik meg hír arról, hogy éppen melyik intézmény mondta le a politraumás, azaz a többszörösen súlyos sérültek ügyeleti ellátását Budapesten.És a helyzet a nyári szabadságolások miatt még sokkal rosszabb lesz.

Ebben a helyzetben az egészségügyért felelős államtitkár azt a megoldást találta meg, amire kevesen mertek volna gondolni: csökkentette az ügyeletes intézmények számát. Ugyanis szerinte amennyiben Budapesten négy helyett csak három centrum lát el politraumatizált sérülteket, akkor a negyedik centrum dolgozói pihenhetnek, stand-by ügyeletben...

SZINTE MUNKÁSOK NÉLKÜL KASZÁLNAK TÍZMILLIÁRDOKAT A KORMÁNY KEDVENC ÉPÍTŐI

G7
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2019.06.17.


Iparági viszonylatban kifejezetten kevés embert foglalkoztatnak azok a kormányközeli építőipari sikercégek, amelyek rendre aratnak az állami beszerzéseken. Az a kevés alkalmazott azonban, aki náluk dolgozik, látszólag elképesztő hatékonysággal teszi ezt. Van olyan vállalat, ahol az egy főre jutó bevétel több mint harmincszorosa az ágazati átlagnak, és olyan is, ahol egy munkatárs majdnem kétszer akkora profitot (!) termel, mint amekkora bevétel egy átlagos építőipari cég alkalmazottjára jut. A hihetetlen aránytalanság magyarázata azonban sajnos nem az, hogy ennyivel jobb a kormányközeli vállalatok HR- vagy épp képzési politikája.

A szektor tavalyi teljesítményét bemutató cikkünkben már kitértünk arra, hogy az építőipar vezető vállalkozásai általában is kiugróan jól teljesítettek 2018-ban, de számos kormányközeli vállalkozás még ebből a körből is kiemelkedett eredményeivel. Bár már az előző cikkben felsorolt adatok is rávilágítanak néhány problémára, az ágazat visszásságait azonban a nemzetközi átlagnál esetenként nyolcszor-tízszer magasabb profitrátánál is jobban mutatja, hogy hány alkalmazottal hozzák össze mindezt az érintett társaságok.

Ahol egy ember félmilliárdnyi bevételt hoz

Az szinte biztos, hogy az elmúlt egy-két évben a teljes építőipar hatékonyabban használja a rendelkezésére álló munkaerőt, mint a korábbi esztendőkben. Pontos számokat itt azért nem lehet mondani, mert a statisztikai hivatal egyelőre csak 2016-ig közölte az adatokat. Akkor egy építőipari foglalkoztatottra átlagosan 22,2 milliós árbevétel jutott. Ez a 2014-es és 2015-ös adatoknál ugyan gyengébb volt, a korábbi évek mutatóit azonban úgy is meghaladta, hogy abban az évben az uniós források ideiglenes elapadása miatt bezuhant az építőipar teljesítménye.

Ami aztán tavalyelőtt és tavaly ismét megugrott. Ezzel együtt pedig a G7 becslése szerint az egy főre jutó bevétel is rekordszintre emelkedett: 2018-ban már a 30 milliót közelíthette...

A VOLT MTI-VEZÉR "TÖRTÉNELMI KÖTŐDÉSBŐL" ÉL EXKLUZÍV BÉRLAKÁSBAN A VÁRBAN

HVG 
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2019.06.18.


A volt MTI-vezér is a Budai Várban szeretett volna élni, ami egy lakáscserének köszönhetően össze is jött, így Belénessy Csaba 98 ezer forintos lakbér fejében él a 118 négyzetméteres önkormányzati lakásban. A közmédia egyik vezetőjéből lett tanácsadó egy XII. kerületi lakást adott a történelmi várfalnál található műemlék lakásért. Utoljára az igazságügyi miniszter EP-kampányát segítette.

A hvg.hu egyik olvasója, egyben pártoló tagja hívta fel a figyelmünket arra, hogy még akad olyan „NER-közeli személy” a patinás Budai Várban, akiről a nyilvánosság eddig nem tudott: az MTI egykori vezérigazgatója, Belénessy Csaba is a főváros legexkluzívabb részén él. Többszöri sürgetésünkre a Budavári Önkormányzat végül megerősítette az információt: Belénessy valóban egy önkormányzati bérlakásban lakik a Vár szívében, a Tóth Árpád sétányon található saroképületben (így a hivatalos házszámozás alapján az ingatlan a Móra Ferenc utcából nyílik).

Becserélte magát a Várba: havi 98 ezer forint a lakbér

A közvetlenül a történelmi várfalnál fekvő sétányra is néző műemlék házban található, 118 négyzetméteres bérlakásért Belénessy „költségelvű lakbért” fizet: havonta 98 128 forintot. A bérleti szerződés 2013.11.21-i keltezésű és határozatlan ideig áll fenn – válaszolta kérdésünkre az önkormányzat, amely a közvagyon részét képező ház homlokzatának felújítására, karbantartására és más állagmegóvási munkáira 2013-14-ben összesen 37 millió forintot fordított...

NEM CSAK A TUDÓSOK ÜGYE: SOKKAL TÖBB MÚLHAT AZ MTA FÜGGETLENSÉGÉN, MINT GONDOLNÁNK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: GERNER PÉTER
2019.06.18.


...Ha 2020-tól az MTA kutatóintézetek a kormány irányítása alá kerülnek, akkor a következő földtani kutatásban hogyan lesz biztosított, hogy a kormány világosan kinyilvánított szándékával ellentétes következtetések nyilvánosságra és nem egy titkosított jelentésben a süllyesztőbe kerülnek? Mi vár majd egy kutatóra, aki a kormány presztízsprojektjét késleltető vagy drágító természettudományos eredményre jut? Mondjuk arra, hogy további kutatásokra van szükség, esetleg vastagabb beton és erősebb szerkezeti megoldások kellenének, vagy hogy a korábban gondoltnál magasabb földrengéskockázat miatt szükséges lenne az erőmű újratervezése?

Elég a nagysikerű Csernobil c. filmsorozatot megnézni ahhoz, hogy lássuk, hogy hova vezethet, ha a kormány számára problémás tudományos eredményeket elsüllyeszt és kellemetlenkedő kutatókat ellehetetlenít.

Az MTA kutatóintézetek függetlensége nem csak tudósok magánügye, nem csak elvont társadalompolitikai kérdés, hanem a biztonságunk is múlhat rajta.

Érdemes lenne komolyan venni, mindenkinek.

SE FÜLE, SE FARKA SZIJJÁRTÓ SZAVAINAK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.06.18.


„A világ már megszokta, hogy a populisták nagyon könnyedén dobálóznak a fogalmakkal, az pedig igen szomorú, hogy sem Orbánt, sem az embereit már nem veszik komolyan, mert tudják, hogy az egész csak egy színjáték, egy hamisság” – reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői – első hallásra megdöbbentő – szavaira Balázs Péter, volt külügyminiszter, uniós biztos. Szijjártó szerint különféle intézkedésekkel „bevezetnék a szocializmust az Európai Unióban”.

„Az EU-ban is már úgy vannak Orbánékkal, mint az egyszeri tanítónéni a reménytelen, komisz, fékezhetetlen kölyökkel: lemondanak a megregulázásáról” – élt egy plasztikus hasonlattal a korábbi vezető külügyér, kifejtve, hogy a világ már hozzászokott a populizmus fogalom-dobálózásához – elég Donald Trump amerikai elnök Twitter üzeneteit megnézni. „De Magyarországon is ez megy immár kilenc éve: mindenkit elmondanak mindennek” – mutatott rá Balázs, megemlítve, hogy a „liberális” és a „szocialista” igazán szitokszónak számít Orbánék használatában.

A tagállami külügyminiszterek hétfői luxembourgi ülésének szünetében az MTI tudósítása szerint Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a különböző „szocialista típusú gazdasági javaslatok”, például az adóharmonizációról és az adósság-közösségiesítésről szóló tervezetek elfogadása is akadályozná a versenyképesség erősödését. „Ezek bevezetnék a szocializmust az Európai Unióban, ezért ellenük vagyunk. Mi sokat éltünk szocialista diktatúrában, és nem kívánjuk azt vissza” – fogalmazott a miniszter. (Aki, jegyezzük meg csendben, a rendszerváltáskor mindösszesen 11 éves volt, tehát valóban mélyreható tapasztalatai lehetnek a diktatúráról, ha másutt nem, hát talán a Kisdobosban gyűjthette ezeket össze.) ...

SÓLYOM LÁSZLÓ: AZ EGYHÁZAKAT MEG SEM KÉRDIK A RÓLUK SZÓLÓ TÖRVÉNYEKRŐL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2019.06.18. 


A kormány egyházi pénzt és feladatokat oszt, már ő mondják meg, mi a keresztényi érdek - mondta egy Ferenc pápáról szóló könyvbemutatón a volt államfő.

Ferenc pápát azért utálják sokan, mert "migránssimogató", és nem akarja őket tengerbe lőni, ahogy ez egy keresztényhez illik – mondta Sólyom László a Ferenc pápa és az ő ideje című kötet bemutatóján, az MTA-n. (A könyv érdekessége, hogy azt a volt köztársasági elnök fordította olaszból, kiadója pedig a pannonhalmi bencés főapátság.) A korábbi köztársasági elnök úgy folytatta: a katolikus egyházfő azt vallja, a menedékkérőket is emberszámba kell venni, s már azzal példát mutatott, hogy megválasztása után első útja Lampedusa szigetére, hozzájuk vezetett – írja a könyvbemutatóról és Sólyom nyilatkozatáról beszámoló hvg.hu.

Az egyházak magyarországi helyzetéről azt mondta Sólyom: "elértük a Szent István-i állapotot, de nem úgy, hogy tíz falu, egy templom, hanem egy papnak van tíz vagy húsz faluja, bezárt templomokkal". Hozzátette: "nincsen szükség állami egyházügyi hivatalra, elég a Pénzügyminisztérium". Azzal folytatta, hogy az egyházakra a kereszténydemokrata kormányzatok az Antall-kormány óta lőcsölik a feladatokat, pénzt is adnak ezekhez, így a kezükben tartják őket. "Köztudott, hogy senki nem akarta az iskolai hittant, merthogy ezzel szétzúzták azt a munkát, amely a plébániai hittant és a közösségeket éveken keresztül felépítette.”
De jobban tudja a KDNP, hogy mi a kereszténység érdeke, mint az egyház. Ezt Erdő Péter bíboros is sokszor elpanaszolja, de őt soha nem kérdezték meg semmilyen egyházi törvénnyel kapcsolatban, éppúgy nem az evangélikusokat és a reformátusokat” – magyarázta.

Megjegyezte azt is, hogy Ferenc pápa "nagyon csúnyákat mond a kereszténydemokrata pártokról." És miközben "mi önelégülten őrizzük állítólagos védőbástyáinkat, a világ már elment mellettünk.”...

MEGGYALÁZTÁK NAGY IMRE ÚJRATEMETÉSÉNEK EMLÉKÉT, A ZSARNOK A TEMETŐBEN KÉPMUTATÓSKODOTT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.06.16.Harminc évvel ezelőtt is Orbán akart lenni a főszereplő, amikor újratemették 1956 mártírjait, Nagy Imrét és négy társát, és a rendszerváltás szimbolikus eseményének 30. évfordulóján is Orbán tolakodott hazug módon a középpontba.

Mindez még felháborítóbb annak tudatában, hogy Orbán vetett véget a magyar nép 1989-ben megszerzett szabadságának, és vezetett be egy újabb diktatúrát. Nagy Imrét és az 1956-os eseményekben játszott szerepét meghamisították, a szobrát a Vértanúk teréről eltávolították, helyére a Horthy-rendszer egyik gyűlöletes antiszemita szobra kerül.

"Orbán a feleségével kettesben meglátogatta Nagy Imre sírját, ahol virágot helyeztek el, és az erről szóló propaganda videót feltették a Facebookra. A képmutató esemény annál visszataszítóbb, hogy Orbán átírta a múlt eseményeit, meghamisította 1956 történetét, Nagy Imre szerepét. Nagy Imre eszmetársait üldözi, megbélyegzi, antiszemita kampányt folytat ellenük, “Soros-hálózatnak” nevezi őket."

Nagy Imre sírjának meglátogatása nem magánügy, nem Orbán Viktor sétája, hanem egy ország ügye, ahova a 30. évfordulón egy országos rendezvényt kellett volna szervezni, megemlékezni, de Orbánnak ez azért sem lett volna lehetséges, mert 1956 szellemének igazi őrizői, a szabadság képviselői újra üldözöttek, megvetettek, megbélyegzettek lettek a hazájukban. Nagy Imre eszmetársainak egy újabb diktátor ellen kell tiltakozniuk és harcolniuk, és ez az új diktátor Orbán Viktor. Az az ember, akiben már harminc évvel ezelőtt sem volt annyi tisztelet és alázat a mártírok és a hozzátartozók iránt, hogy ne használja fel ezt az alkalmat személyes karrierjére, politikai haszonszerzésre, önfényezésre, öndicsőítésre. Orbán eljátszotta, hogy “haza zavarja” az oroszokat, miközben erről már hónapokkal korábban megegyeztek, és megkezdődött a kivonulás. Még az a szerencse, hogy Orbán bugris beszéde miatt nem fordultak vissza.

Méltatlan eseményt szerveztek a Hősök terére, amit cinikusan “Szabadságkoncert”-nek neveztek el, és az volt a célja, hogy elfoglalja a teret az igazi megemlékezők elől, és elterelje a figyelmet Nagy Imréről és mártírtársairól, az Orbán által meggyilkolt 56-os örökségről, és a rendszerváltásról, amelyet ő döntött meg. Ma újra egy 1956-os forradalomra lenne szükség ahhoz, hogy Magyarország újra szabad legyen, és Orbántól kellene megszabadítani az országot, aki visszahozta a két világháború közötti fasisztoid Horthy-rendszert. Ugyanaz a keresztényfasiszta antiszemita ideológia uralkodik, immár “alaptörvénybe” iktatva, amely Magyarország náci kollaborációjához és a náci népirtásban való tevékeny magyar állami részvételhez vezetett. Nagy Imre és társai, az október 23-i forradalom résztvevői nem fasizmust akartak, hanem szabadságot és demokráciát. Ugyanazt a nyugati szabadságot, amit Orbán ma támad, amit a rákosistákhoz hasonlóan bukottnak és gonosznak nevez. Ha Nagy Imre valakit nem várt a sírjához, akkor az Orbán Viktor és felesége...


A HATÁRON TÚLIAKNAK SZÁNT 92,7 MILLIÁRDBÓL 4,1-GYEL RENDELKEZHET A ROGÁN-IRODA, TÖBBEL, MINT AMENNYI A FELSŐOKTATÁS TÁMOGATÁSÁRA JUT

444.HU
Szerző: BOTOS TAMÁS
2019.06.17.


Az idei összegnél 4 milliárddal többet, összesen 92,7 milliárd forintot szán a kormány a határon túli magyarokra, írja az mfor.hu. "A szakpolitikai célú nemzetpolitikai/határon túli feladatok" című dokumentumra hivatkozva. A pénzből

- 38 milliárdot kap a Bethlen Gábor Alap,
- 35 milliárdot a Külügyminisztérium a gazdaságfejlesztési programokat támogatására.
A Miniszterelnökség 9,8 milliárd fölött rendelkezik, ennek több mint felét, 5 milliárd forintot a "nemzetpolitikai tevékenységet" támogatják majd.

Az Emmi neve mellett 4,2 milliárd szerepel, aminek pontos felosztása homályos, az mfor.hu szerint az biztos, hogy

- 100 milliót szánnak egészségügyi feladatokra,
- és 3,3 milliárdot a határon túli felsőoktatási feladatok támogatására.

Érdekes: a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda a felsőoktatási támogatásnál többről, 4,1 milliárdról rendelkezhet.

A terv szerint a teljes összeget "nemzetpolitikai célú turizmusfejlesztésre" fogják költeni.

KOCKÁZATOS LENNE, HA A CSEHEK AZ ORBÁNI ÚTRA LÉPNÉNEK

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.06.18.


Egyre nő az elégedetlenség a korrupcióval vádolt, milliárdos cseh miniszterelnökkel, Andrej Babissal szemben, írja a Der Spiegel; a Die Weltben elolvashatjuk, mi Svájc egyedi megoldása a jobboldali populizmus erősödésére; a Süddeutsche Zeitung a Magyar Tudományos Akadémia ügyével foglalkozik. Nemzetközi lapszemle.

A klímavédelemmel nem tudtak mit kezdeni a jobbos populisták


Miként kell eljárni a jobboldali populistákkal? Ezt a kérdést teszi fel a Die Welt című, nagy példányszámú, konzervatív német napilapban megjelent vendégkommentárjában Jean-Martin Büttner, a svájci Tages-Anzeiger véleményrovatának a vezetője, és hazája, Svájc sajátos megoldási módjára hívja fel a figyelmet.

A szerző a kontinensen széttekintve azt látja, hogy Franciaországban Marine Le Pen nyomul, Angliában Nigel Farage arat diadalt, Itáliában Matteo Salvini győz, Magyarországot pedig Orbán Viktor uralja. Ausztriában ugyanakkor megbukott az a kísérlet, amellyel a jobboldali nemzeti Szabadságpártot be akarták vonni a konzervatív kormányba. A német pártok pedig azon fáradoznak, hogy a lehető legnagyobb távolságot tartsák az Alternatíva Németországnak elnevezésű párttól.

Bevonni vagy kizárni? Melyik eljárás adja a tartósabb megoldást? Vagy másképpen fogalmazva: azt a pártot, amelyet távol tartanak a hatalomtól, áldozatként jutalmazni fogják-e a választók? Németország és Ausztria – írja Büttner – már megadta a választ: aki lepaktál a kemény jobboldallal, és bevonja azt a kormányba, az olyan párttal kénytelen együttműködni, amely kormányzásképtelen, és a botrányok adják az arcélét. Ezzel bemocskolódik az egész kormány.

Svájc különleges eset. Az első olyan európai ország, amelyben az amerikai Republikánus Pártra emlékeztető jobboldali, nemzeti, ugyanakkor neoliberális párt megerősödött, több választást megnyert, és évtizedeken át meghatározta az ország politikai napirendjét. A Svájci Néppártról, az SVP-ről van szó. A politikai rendszer nehezen barátkozott meg ezzel a szélsőjobbos párttal, de miután ez a párt immár nem állíthatja, hogy távol tartják a hatalomtól, hanem jól nyomon lehet követni a képviselőinek a kormányzati tevékenységét, a pártot övező varázs szétoszlatható. Svájcban állandó nagykoalíció működik, amelynek a döntéseit gyakori népszavazásokkal korrigálják. Eddig mindig bevált az a módszer, hogy a különböző politikai erőket sorra bevonták az irányításba: a katolikus kisebbség pártját, majd a szociáldemokratákat, és aztán az SVP-t is. Ez a rendszer azonban nem exportálható, különösen nem Ausztriába és Németországba, ezen országok fasiszta múltja miatt – jegyzi meg a kommentátor. Kitér arra is, hogy az SVP brutalizálta a svájci politikai légkört. Brutalizálás alatt azt érti, hogy a többi párt állandóan a saját álláspontjának a megvédésére kényszerül, a média pedig reflexszerűen ráugrik az SVP által fölvetett témákra. A párt azonban a három legutóbbi regionális választáson súlyos veszteségeket szenvedett, mert a kampányt olyan téma uralta, ami ellen nem lehetett rohamot intézni: nevezetesen a klímavédelem...

ÖZV. UNGÁRNÉ ÉS A VILÁGBÉKE

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: Kettes
2019.06.17.


Özv. Ungárné angolul adott interjút a Gateway Pundit nevű trumpista oldalnak. Az özvegy milliárdosné mesélt arról, hogy mindig is jól érezte magát az anyaszerepben, máig felnéz a néhai férjére, sőt mostani tetteit is az egykori médiamilliárdos szellemi útmutatásai vezérlik, melyek Orbán Viktor hangján szólnak hozzá. A riporter megkérdezte arról is, hogy mi lenne a férje véleménye Orbán Viktor seggéről, valóban olyan jó-e, mint amilyennek mondják, vagy kicsit már megereszkedett, ahogy azt a fakenews media CNN hazudja. Özv. Ungárné nem tudta kordában tartani feltörő érzelmeit, és elárulta, hogy 1989 óta szenvedélyesen szerelmes Orbán Viktorba, egy rövid, hét évig tartó megcsalást leszámítva, amit néhai férjével követett el, de már megbánt. Ezt ők meg is beszélték Orbánnéval, Orbán Viktor első feleségével, és szükség esetén meg fogja beszélni a második feleségével, Orbánnéval is.

Az interjú egy pontján özv. Ungárné elejtette, hogy ő valójában történész és múzeumigazgató, de a Gateway Punditnál nincs helye a mellébeszélésnek, és a riporter emlékeztette rá, hogy Ungár András öröksége és hírneve nélkül soha semmire sem vitte volna, és hálásnak kell lennie a sajtónak, hogy minden alkalommal emlékeztetik rá, hogy mennyivel tartozik a néhai férjének. Özv. Ungárné láthatóan hálás volt, hogy a helyére tették az elkalandozott gondolatait.

Ha már Orbánné szóba került, a riporter rákérdezett arra is, hogy milyen a kapcsolata Orbán Viktor lányával, Tiborcznéval. Özv. Ungárné diplomatikusan, de némiképp rosszallóan megemlítette, hogy úgy hírlik, hogy Tiborczné mostanában ki-kilép a konyhából, hogy felesel az urával, és nem tud, vagy nem akar fiúonokát szülni Orbán Viktornak. Özv. Ungárné kifejtette, hogy szerinte addig nem is kellene nevet adni a babának, amíg férjhez nem adják. A riporter kissé kajánul megjegyezte, hogy az efféle női civódástól szeretné távol tartani a Gateway Pundit férfiolvasóit.

Meséljen inkább a NER asszonyairól, kérte a riporter, Orbánnéról, Szájernéről, Ádernéről, Kövérnéről, Semjénnéről, Bártfainéről, akit egyébként a NER legbefolyásosabb asszonyaként tart számon a fakenews media Forbes, és akinek a véleményét gyakran még a férje is kikéri, Veresnéről, aki államtitkári pozícióig vitte, vagy az egykor szebb időket is látott Hagymásinéről. Özv. Ungárné elmondta, hogy akkor van alkalmuk összejárni, mikor a férjeik államügyekben tanácskoznak, ők pedig a konyhában sürögnek-forognak, tésztát dagasztanak, kappant vágnak, követ törnek, wait a minute, ki az a Hagymásiné?
...

MAGYARORSZÁG A LEGSZERÉNYEBB KANNABISZFOGYASZTÓ EURÓPÁBAN, ELTERELÉSBEN VISZONT NAGYOK VAGYUNK

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2019.06.18.


Csúcsra ért a kokain Európában – olvasható a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) legfrissebb, júniusi jelentésében. A rendőrségi, egészségügyi és kérdőíves felmérések információit összesítő riport szerint kokainból a lefoglalások száma és a lefoglalt mennyiség egyaránt tetőzött Európában. A szakértők szerint a kokain megnövekedett hozzáférhetőségére utal az is, hogy kiskereskedelmi tisztasága egy évtizede nem volt ilyen magas. 

Egyébként is „egyre több jel utal Európa fontosságára a szintetikus kábítószerek világpiacán. Az ilyen jelek közé tartoznak a különféle anyagok jelentős lefoglalásai az uniós határokon, valamint az exportra szánt metamfetamint és más szintetikus kábítószereket előállító európai létesítmények felderítése.” ...

SZEMREVALÓ BUDAI VILLÁRA TETT SZERT MÉSZÁROS LŐRINC LÁNYA ÉS VEJE

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2019.06.18.


Gőzerővel zajlik az átalakítása annak az impozáns budaligeti villaépületnek, ami év elején került Mészáros Lőrinc milliárdos felcsúti vállalkozó kisebbik lánya és annak férje érdekeltségébe – tudta meg a 24.hu.

A csaknem 2400 négyzetméteres telken elterülő ingatlan január végén került a Properitus Vagyonkezelő Kft. birtokába, amelynek tulajdonosa Homlok Zsolt és Homlok-Mészáros Ágnes.

A II. kerületi villa a tulajdoni lap szerint eredetileg társasház volt, ami egy 180 és egy 80 négyzetméteres lakásra volt szétbontva. Mészárosék átalakítása előtt az ingatlanban összesen 7 és fél szoba volt kialakítva, továbbá legalább két garázs. Arról nincs információnk, hogy az épület átalakítása során bővítették-e az ingatlant, és ha igen, akkor mekkora lett mérete. Az viszont bizonyos, hogy a házaspár cége május végén kezdeményezte a társasház minősítés megszüntetését, ami arra utal, hogy összevonták a két lakásra bontott házat.

Szintén május végi dátummal az egyébként Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB Bank kérelme is fel van tüntetve a tulajdoni lapon, ami az ingatlanra bejegyzett jelzálogjog, valamint az elidegenítési és terhelési tilalom törlését kezdeményezi. Ez azért szerepel az iraton, mert a bank februárban 189 millió forint és járulékai erejéig megterhelte az ingatlant, ez azt jelzi, hogy hitelt vett fel a társaság. A jelzálogjog törlésére azért kerülhetett sor, mert vagy kifizették a kölcsönt, vagy mert annak fedezetéül egy másik ingatlant vontak be.

Ez a pénz egyébként önmagában aligha fedezte a ház vételárát, nem beszélve az átalakítási és felújítási munkálatokról. Az ingatlanportálokon elérhető hirdetések alapján ebben az utcában egy fele ekkora telken álló hasonló méretű ház értéke 400 millió forint körül van...

KIDERÜLT, HOL VETTÉK A LEGTÖBB SZUPERÁLLAMPAPÍRT A MAGYAROK - A GAZDAGOK IS RÁMOZDULTAK

PORTFOLIO
Szerző: ÁRGYELÁN ÁGNES
2019.06.18.


Kivétel nélkül nagy rohammal találkoztak az új állampapírt forgalmazók a Portfolio-nak adott válaszaik alapján. A MÁP+ vásárlás fő forrásai a lejárt és visszaváltott állampapírok, betétek és új megtakarítások voltak, ez nagyjából összhangban azzal, amit mi is fejtegettünk korábbi cikkünkben. Számításaink alapján a befektetési alapok piacát se hagyta érintetlenül az új állampapír, a tíz legnagyobb vagyon kezelő sorozatból két hét alatt több mint 60 milliárd forint áramlott ki. Lenti cikkünkből kiderül az is, hogy van olyan szolgáltató, ahol a lejegyzett összeget 100%-ban privátbanki ügyfelek vették meg.

Megmozdultak a gazdagok is

Megkérdeztük az új Magyar Állampapír Pluszt forgalmazókat, mekkora összegben vásároltak náluk az új állampapírból, és tapasztalataik szerint mely pénzek, megtakarítási eszközök voltak a vásárlás elsődleges, valamint másodlagos forrásai.

A kapott adatok és információk alapján az alábbiakat lehet összefoglalóan elmondani:

- A forgalmazók adatközléséből az látszik, hogy a második héten már visszafogottabb volt a kereslet a MÁP+ iránt, mint az elsőn.
- Az ÁKK közlése szerint a teljes jegyzés 20%-a történt a kincstáron keresztül, tehát a fennmaradó mintegy 420 milliárdot egyéb forgalmazóknál jegyezte le a lakosság.
- Annál a forgalmazónál, ahol van online jegyzési lehetőség, jellemzően a vásárlás egy jelentős hányada terelődött át erre a platformra.
-  A privátbanki szolgáltatók közül csak kevesen szolgáltattak adatot a MÁP+ iránti keresletre, de az látszik a meglévő számokból és válaszokból is, hogy jelentős kereslet volt a konstrukció iránt a vagyonosabb réteg körében is.
- Olyannyira nagy a kereslet, hogy volt olyan forgalmazó, ahol a jegyzések 100%-a a privátbanki ügyfelekhez kötődött. A privátbanki szolgáltatóknál is látszik, hogy az ügyfeleik által tartott lakossági állampapír-állomány jelentős részét adja a MÁP+ (a privátbanki adatokat cikkünk legvégén lévő tábláztaban foglaltuk össze)...

SZÁZEZERNYI VOLT DEVIZÁS VAN MÉG BAJBAN - RÉSZBEN ERRE TALÁLTÁK KI A FALUSI CSOK-OT?

AZ ÉN PÉNZEM 
Szerző Az Én Pénzem
2019.06.18.


A falusi CSOK sokaknak segíthet a mai napig bajban levő deviza lakáshiteles közül – következtethetjük ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzéséből. Jó eséllyel azonban nem az adósok, hanem sokkal inkább a bankok, behajtók érdekét szolgálhatja, ha a kisebb falvakban is nagyot ugranak az árak.

A nyilvántartásokban – olvasható az MNB honlapján megjelent elemzésben (ez itt található) – 2018 végén 109 ezer késedelmes, jelzáloghitelből származó követelés szerepelt. Ez a szám, bár jelentősen alacsonyabb a 2014 végén fennálló 170 ezer követelésnél, még mindig súlyos problémát jelez a jegybank szerint is.

A felügyeleti hatóság szempontjából kedvező, hogy ez a probléma átkerült a zömében bankrendszeren kívül lévő követeléskezelő vállalkozásokhoz (pénzügyi vállalkozások). Ezek a hitelek tehát már nem jelentenek stabilitási kockázatot a hazai bankok számára. Azt azonban az MNB is elismeri, hogy a társadalmi kockázat „nagyságrendileg szinte változatlan mértékben áll fenn”.

Vevők híján esélytelen, hogy a bank a pénzéhez jusson

A jegybank jelentős fejleménynek tartja, hogy az ingatlanpiac élénkülésével párhuzamosan a követelésvásárlások piaca is feléledt. Mint leírták, ez tükröződik a késedelmes szerződések intézménytípus szerinti eloszlásában: míg 2014-ben a szerződések 70 százaléka a hitelintézetek (bankok, takarékszövetkezetek) könyveiben volt, ugyanez a szám 2018 végére 27 százalékra mérséklődött. (A folyamat jól látszik a grafikonon is.)

Normális körülmények között a törlesztési nehézséggel küzdő adósnak megoldást (kényszermegoldást, de legalább megoldást) jelenthet, ha értékesíti az ingatlant, és abból kifizeti a tartozását. Magyarországon azonban a devizában történő hitelezés és a lakásárak válság utáni csökkenése miatt számos háztartás azzal szembesült, hogy tartozásának összege jóval meghaladja a fedezet becsült értékét. Sok esetben azonban – állapították meg a jegybanki szakértők – még fedezetértékről is túlzás volt beszélni, mert a lokális ingatlanpiac oly mértékben pangott, hogy a lakás értékesítése megfelelő vevő hiányában esélytelen volt.

A cikkben szerepel néhány meghökkentő adat is. Az előző év végén a késedelmes hitelállomány 48 százalékánál haladta meg a hitelfedezeti arány (vagyis a tartozás és a fedezet értékének viszonyszáma) a 100 százalékot. Miközben a teljesítő hitelállomány esetében ugyanez az arány kevesebb volt 5 százaléknál. A késedelmes, fedezett követelésállomány közel fele esetében tehát az ingatlan értékesítése után is maradna az adósnak tartozása. És ekkor még az egyéb tartozásokat (fedezetlen hitelek, közműtartozások) figyelembe se vették, ahogy azt sem, hogy az adósoknak az újrakezdéshez is forrásokra lenne szükségük...

A HAZALÁTOGATÁS CSAPDÁJA

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.06.18.


Nyakunkon a nyár és a nyári szabadságok, amit sok határátkelő Magyarországon tölt. Ilyenkor előtör a nosztalgia, jó újra a családdal, barátokkal találkozni, minőségi időt tölteni együtt – és ennek következtében sokakban felmerülhet a hazaköltözés lehetősége. A kérdés csak az, vajon mennyire becsapós egy pár hét nyaralás alapján megítélni egy országot, még ha az az ember szülőhazája is?

A határátkelés egyik alapvetése, hogy nem szabad egy országot egy nyaralás alapján megítélni, hiszen teljesen más pihenni, szórakozni valahol és megint más, ha a hétköznapokat megélni, dolgozni kell ugyanott.

Az ember hajlamos elábrándozni egy-egy jól sikerült pihenés közben, hogy milyen jó lenne mondjuk a spanyol / olasz / francia tengerparton élni és ilyenkor nem könnyű emlékeztetni magunkat arra, hogy a hétköznapok alighanem ott is másként néznek ki.

Hazalátogatva a szépre koncentrálsz?

Mi a helyzet fordított esetben, azaz amikor a külföldön élő hazalátogat? Nyilván vannak komoly különbségek, hiszen adott esetben a spanyol / olasz / francia híreket csak értintőlegesen (ha egyáltalán) követjük és ha követjük sem érint minket annyira, mint a magyar hírek, azaz kevésbé vagyunk tisztában a hétköznapi problémákkal, mint Magyarország esetében.

Külön klasszikus határátkelő dilemma, amikor hazalátogatáskor kezd az ember nosztalgiázni, úgy hiányzik neki az ország, hogy éppen ott van – írta az ír Laura Kennedy, aki pedig emlékszik még a dublini, nem túl vidám életére.

Aminek része volt az is, hogy fizetése 70 százalékát egy rosszul bútorozott lakás bérleti díjára költötte. Az ingatlan egy régi épületben volt, így az sem túl meglepő, hogy a tulajdonos állandó szellőztetést javasolt még a tavaszi fagyok idején is a penészedés ellen. „Olyan volt, mint egy Dickens-regény a WiFi korában” – fogalmazott Laura.

„Dublin egyszerűen olyan drága lett, hogy már képtelen voltam megfizetni, az ott töltött idő vége felé napjaim többségét az anyagiak miatti aggódás töltötte ki” – emlékezett vissza.

„Amikor viszont már határátkelőként hazalátogattam, csak a gyönyörű dolgokat láttam: a város feletti kék eget; az imádott barátokat, akik annyira hiányoztak; a limericki Milk Marketen a vásárlásokat a nagynénémékkel – amikor hazalátogatsz, az emberekkel töltött időd nagyrésze minőségi pihenés, ami alatt nem kell aggódnod elromlott bojlerek, vagy a munkahelyi késés miatt. A valóság ezzel nem versenyezhet” – jegyezte meg Laura...

TÉREY JÁNOS 1970–2019

MAGYAR HANG
Szerző: HAKLIK NORBERT
2019.06.18.


2019. június 18-án, kedden 14 órakor vesznek végső búcsút Térey Jánostól Budapesten, a Farkasréti temetőben (1124 Budapest, Németvölgyi út 99.). Barátai és kollégái nevében Csaplár Vilmos és Spiró György búcsúzik, majd Nagygéci Kovács József és Kovács Gergely református lelkészek hirdetnek igét a ravatalnál és a sírnál. A család kérése, hogy a búcsúzók egy szál virággal róják le kegyeletüket a sírnál, s mindazt, amit koszorúra költenének, azt ajánlják fel az özvegynek és két kisfiának az alábbi számlaszámra: dr. Harmath Artemisz – OTP 11773078-07641639. Térey Jánost a Jelenkor Kiadó saját halottjának tekinti. Ezzel az írással emlékezünk rá:...

ITT OLVASHATÓ

Mennyire vagy csalódott, Bori? – Magyar Hang-ajánló

ÚJABB ESÉLY

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: GEGESSY FERENC
2019.06.14.


...A 2019-es választás azonban a 2018-as választáshoz képest olyan mértékű változást mutat, ami mégis markáns következtetések levonására alkalmas. A Jobbik és az LMP választóinak csak az ötödét, az MSZP a harmadát tudta megtartani, az átrendeződés haszonélvezője a DK, a Momentum és kisebb mértékben a Fidesz volt. Mivel nagy vesztesek és nagy nyertesek mind a jobb-, mind a baloldalon, mind a centrumban szerepelnek, érdemes az adatokat ilyen csoportosításban is megnézni. A jobboldal (Fidesz, Jobbik, Mi Hazánk) együttes súlya 6,5 százalékponttal csökkent, míg a baloldalé (MSZP, DK, Együtt) 5‑tel, a centrumé (LMP, Momentum és a Kutyapárt) 3-mal nőtt (a különbözet a 2019-ben eltűnő kamupártoktól származott). A Jobbik centrum felé elindított irányváltásával elégedetlen korábbi támogatóinak egy része a Mi Hazánkra, más része a Fideszre szavazott, az teljesen valószínűtlen, hogy támogatottként baloldali vagy centrumban lévő pártot jelöltek volna meg. A jobboldal szavazatvesztése ezért abból adódott, hogy a Fidesz a Jobbiktól átpártolt választóknál nagyobb számban vesztett támogatót, aminek a mozgásiránya a centrum lehetett, amit a centrum gyarapodása is alátámaszt. A baloldal nyereségének az elsődleges forrása az LMP lehetett, amely éppen 5 százalkékpontot vesztett. A centrum súlyának növekedése ezért a Momentum által megszerzett Fidesz-szavazóknak köszönhető. Az átrendeződést a budapesti eredmények még markánsabban mutatják. A baloldal súlya változatlan, a jobboldal 4,5 százalékpontos csökkenése a centrumot gyarapította. Ennek megfelelően a Momentum lett a legnagyobb ellenzéki párt a stabilan jobboldali bel-budai és az inkább baloldali orientációjú belső-pesti – V., VI., VII., VIII., IX. és XIII. (!) – kerületekben is.

A Jobbik irányváltása eleve kockázatos volt, és utólag kiderült, számára nagy veszteséggel is járt. Az LMP-nél ezt az együttes választási fellépés ügyében a 2018-as választásokat megelőző hónapoktól folyamatosan tartó zavaros helyzet, a választásokra érvényes koalíciókötések elutasítása – sőt büntetése –, legismertebb vezetőinek emiatti távozása okozhatta. Az MSZP szavazói könnyebben mozdulhattak, hiszen nekik alternatív lehetőségként ott volt a közös múlt alapján közelálló, Gyurcsányt a tűzvonalból kivonó DK, és minden bizonnyal sokukat zavarta az elvi és gyakorlati politizálást helyettesítő, csupán a személyi pozíciók elérésére-megtartására irányuló politika. (A választást közvetlenül követő gyöngyszem, hogy vezetői vállalják a felelősséget a katasztrofális vereségért és maradnak, viszont megvitatják, hogy ki kapja meg az egyetlen brüsszeli mandátumot.)

Tehát 3 meghatározó szereplő maradt a színen, a Fidesz a radikális jobboldalon, a DK a baloldalon (amelynek, ha Gyurcsány a későbbiekben sem jelenik meg hangadói szerepben, komoly szerepe lehet) és a centrumban a Momentum.

Milyen következtetéseket lehet levonni a hamarosan bekövetkező önkormányzati választásokra? Természetesen folytatni, vagyis inkább elkezdeni kéne a – most már nem egy párt dominanciájára épülő, pozíciók megszerzésére koncentráló – választási szövetség felépítését. Újabb megállapodások kötésére, a részletek kidolgozására kellene törekedni. A budapesti megállapodás változatlan fenntartása azonban véleményem szerint kontraproduktív lenne. A Budapesten 8–10 százalékpontot vesztő MSZP, LMP és Jobbik által jelölt személy lenne a főpolgármester ellenzéki kihívója, a kerületek több mint felében az MSZP-PM adná a polgármester-jelöltet. Ilyen nagy vereséget ilyen rövid időn belül a választókkal elfelejtetni, a „bukott pártokra” való szavazásra tömegesen mozgósítani nem lehet. Természetesen az MSZP 4 hivatalban lévő polgármesterének feltehetően még így is jók az esélyei, az indításuk továbbra is indokolt (és a 23 pozícióból 4-re való jelölés még így is meghaladja az MSZP frissen elért 9 százalékos eredményét). Csaknem ilyen fontos a közösen támogatható képviselő-testületi tagok megtalálása, testületi többség hiányában a polgármesteri elképzeléseket könnyen elkaszálhatják. Jó lenne, ha 9 év kudarcsorozata után a sikeresnek tekinthető uniós választás egy új korszak, a pozíciószerzésre koncentráló politizálás háttérbe szorulásának a nyitányát jelentené.


SZIJJÁRTÓ BUDAPESTRŐL MONDANÁ MEG, KI HOGYAN ÉLJEN EURÓPÁBAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.06.17.


Szijjártó kétségbeesetten tiltakozik, nehogy megszűnjön az Orbán-rezsim vétó lehetősége az uniós döntéshozatalban. Az EU végre rájött arra, hogy egyes országok politikai célokból vétóznak meg döntéseket, és az egyhangú szavazás követelménye megbénítja a Unió működését. Orbán trollkodásra és az európai értékek elleni támadásra használja fel azt az előírást, hogy egyes kérdésekben (például a külpolitikai kérdésekben) csak valamennyi tagállam egyhangú szavazásával lehet elfogadni valamit. Orbán ezt sok esetben propagandára, zsarolásra és trollkodásra, néha az orosz érdekek érvényesítésére használja.

Az a javaslat, hogy ezekben a kérdésekben is minősített többséggel lehessen határozatokat elfogadni, megszüntetné annak lehetőségét, hogy Orbán szemétkedjen Európa demokratikus országaival, és ehhez felhasználja a V4 (Vérszívó 4-ek) posztkommunista csapatát. Szijjártó azonnal elkezdett aggódni az “európai egységért”, azt állítva, hogy ha nincs egyhangú szavazás, akkor felbomlik az európai egység. De az európai egységet Orbán bűnszervezete bontja meg az ellenszavazataival, hogy az emberi jogok és a menekültjogok érvényesítése ellen uszító propagandára használhassa fel az ellenszavazatait.

Szijjártó és a fasiszta Európa-ellenes propaganda azt állítja, hogy az EU “kioktatása” az, ha ők nem fejthetik ki romboló tevékenységüket. Az Európai Néppárt megbocsáthatatlan bűne, hogy ez a bűnöző banda, Európát bomlasztó fasiszta szélsőjobboldali csőcselék a Néppárt égisze és védelme alatt fejtheti ki ezt romboló és ellenséges tevékenységét. Miközben egyik oldalról hízelgik vissza magukat, hogy a pozíciójuk megmaradjon, másik oldalon teljesen nyilvánvaló a romboló szándék. Szijjártó azt állítja, hogy „előbb-utóbb mindenkinek elege lesz abból, hogy Brüsszelből akarják megmondani, ki hogyan éljen a világ távoli pontjain.” Ez goebbels-i hazudozás.

Ezzel szemben a valóság az, hogy ők akarják Budapestről megmondani, hogy a fejlett demokratikus Nyugaton ki kivel éljen együtt vagy ne éljen együtt, ki hogyan éljen, hogyan gondolkodjon. Már oda jutottunk, hogy ez a közönséges bűnszervezet, tolvajbanda, fasiszta illiberális söpredék akarja éppen a vétójogával rákényszeríteni az akaratát egész Európára, a Magyarországtól távoli, sokkal nagyobb országokra és a polgáraikra, a felcsúti gondolkodásmódot, mentalitást és értékrendet. Európa egységes, ezt az egységet bomlaszta Orbán fasiszta állama, és azok, akiket a demagógiájával maga mellé tud állítani. Olyanokat, mint a cseh korrupt és tolvaj miniszterelnök, aki Orbán hazugságaival próbálja leplezni a rablásait, és százezrek tüntetnek ellene, mert nem akarnak Orbán-rendszert Csehországban...

ORBÁN, A FOGATLAN HABLEÁNY

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.06.18.


Amikor tegnap az országgyűlésben Orbán Viktor Mihályt a Hableány katasztrófája és a kormány felelőssége közötti kapcsolatról kérdezték, kifejtette, milyen jómunkásember is ő, mert már harminc éve robotol a falak között, illetve a felvetést undorítónak nevezte. Másutt, ha kisiklik egy villamos, lemond a közlekedési miniszter, itt, minálunk a több száz miniszterek, államtitkárok, helyettesek, megbízottak és alvezérek közül senki nem akart odébb menni. Perszehogy, majd, ha az, aki odatette őket, le is veszi a polcról.

Ezt a mindenhatót Orbán Viktor Mihálynak hívják, nélküle fingani sem lehet, nagyobb dolgokról nem is beszélve. Tegnap is egyes szám első személyben élte a nyomorult életét, mint mondta: “A hatóságokat minden részletre kiterjedő vizsgálatra utasítottam, és ennek várom az eredményét.”Innentől nem tudható, akkor meg Pintér belügyes miért jelent meg áldást osztva a tajtékos vizeken, tovább menve, az is kérdéses, miért van egyáltalán ezen a nyomorult világon. Ez már ontológia, az viszont nem, hogy állítólag Orbán Viktor Mihályt megrázta az eset.

Annyira, hogy tűzijáték is volt az erkélye alatt, és bánatában BL döntőre is elszaladt. Mit lehessen tenni, mindenki másképp gyászol. Ez kultúra és szocializáció kérdése, mint ahogyan az is, ki, mikor, kit és mire utasítgat. Orbán Viktor Mihálynak a vérében van ez az őrmester stílus. Más sincs a vérében, mert emlékezhetünk, még első ámokfutása során a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. nem is taggyűlésén is kifejtette: “Ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet.” Ilyenért általában lemondás majd pedig börtön dukál, csak nem nálunk. Itt szobor.

Ekkor még nem dolgozta ki a lopás kifinomult technikáit. Mára azonban minden flottul megy a lerakataiban, bele sem kell szólnia. Szintén tegnap került a szemem elé egy tanulmány a magyar építőiparról, amelyből megtudható volt, hogyan mennek itt a dolgok. Mészáros egyik alcége, a Blefry például úgy csinált tizennyolc milliárdos árbevételt, hogy egy, azaz egy fizikai alkalmazottja volt. Ők így is tudnak építkezni. Vagy a százkilencven milliárdos Puskás Arénát felhúzó Magyar Építő és ZÁÉV kettősnél tavaly éves átlagban együttesen sem dolgozott ötven munkás. Ezek tehát elnyerik a közbeszerzést, a fölét leveszik és osztják tovább a melót...

TUDÓSOK LÁZADÁSA

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. SZÜDI JÁNOS
2019.06.17.


A hatalom és tudósok viszonya meghatározó egy ország életében. A tudomány szolgálhatja mindenki érdekeit és szolgálhatja kizárólag a hatalmon lévőket. A tudomány akkor szolgálja a közt, ha nagyfokú szabadságot élvez, ehhez megkapja a szükséges és elégséges támogatást, eredményeihez hozzá lehet férni, a köz javára hasznosulhatnak. A tudomány gyakorlása időigényes, költséges és kockázatos dolog. A tudomány művelői általában nem a saját zsebükből fedezik azt az utat, amely reményeik szerint elvezet a kitűzött célhoz, szerencsés esetben annál is tovább. Nem zárható ki azonban az sem, hogy a befektetés nem térül meg. A tudomány művelője szerencsés esetben megrendelést kap, s a megrendelő fizet, még szerencsésebb esetben talál szponzort, aki fantáziát lát az elképzelésében és támogatja annak megvalósítását. Ördögi kör: a tudás nem érvényesülhet pénz nélkül, illetve ahol nincs tudás, nem termelődik pénz.

Gondolatok a tudomány szabadságáról


A tudomány szabadsága ott teljesedhet ki, ahol az állam megfelelő környezetet hoz létre a tudomány műveléséhez. A feltételek megteremtésének legalább három lába van. Az egyik, az állam saját maga lép fel megrendelőként. A másik, az állam megteremti azokat a feltételeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kutatások megvalósulhassanak, eredményei hozzáférhetővé váljanak, ösztönzi a kutatókat, hogy legyenek kreatívak. A harmadik, ösztönzi a kutatásban érdekelteket a szponzori feladatokban való részvételre, a kutatási eredmények hasznosítására. Ezek egymást segítő megoldások. Az a szerencsés, ha jelen van mind a három.

Ha a hatalom a tudományt igába kívánja hajtani, akkor mindent megtesz annak érdekében, hogy a tudomány művelői az államnak fontos megrendelések teljesítésében vegyenek részt, eldönti mi az, amire szükség van, s mi az, ami felesleges, mit támogat, s mit nem. Volt, van példa arra is, hogy a tudósok meghatározott körét származási, ideológiai alapon nemkívánatos személynek minősíti az állam. Nem lehetnek demokratikus viszonyok ott, ahol az állam kisajátítja a tudományt. Ilyen helyzetben a tudomány művelője választhat, marad és kiszolgálja az államot vagy másik hazát keres. Az első döntés azzal járhat, hogy jobb szándéka ellenére olyan kutatások részesévé válik, amelynek eredményei katasztrófához vezetnek. Nem ritkán, nagyszerű koponyák önként vesznek részt – hírnév, anyagi elismerés, belső meggyőződés alapján – a lehető legszörnyűbb kutatási eredmények létrehozásában. Magyarország és a tudomány művelőinek kapcsolatát jól jellemzi, hogy az itt született kilenc Nobel-díjas közül ketten (egyik díjazott irodalmi Nobel-díjat kapott) voltak, akik akkor kapták meg az elismerést, amikor Magyarországon éltek, és a díjazott munkásságuk is a hazai tevékenységükhöz köthető.

Tudósok válaszúton

Hazánkban a tudósok helyzete fordulóponthoz érkezett...

AZ ÉLETÜKET KOCKÁZTATJÁK, REZSIRE MÉGSEM TELIK – ÖSSZEOMLÁSTÓL TARTANAK A TŰZOLTÓ- ÉS RENDŐRSZAKSZERVEZETEK

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2019.06.17.


Május végén ült tárgyalóasztalhoz a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) a munkavállalói szakszervezetekkel, ahol a tűzoltók, rendőrök, illetve a belügyi és rendvédelmi dolgozók bérhelyzetéről volt szó. Vagyis csak lett volna szó, ugyanis annak ellenére, hogy a szakszervezetek úgy tudták, nagy bejelentésre készül a Belügyminisztérium, végül erre az évre vonatkozóan semmilyen érdemi javaslattal nem állt elő.


Két szakszervezeti vezetővel beszélgettünk arról, milyen várakozásokkal vágtak neki a tárgyalásnak, milyen problémák sújtják leginkább az állami végrehajtó szervek dolgozóit, és arról, most hogyan tovább. Mivel a piaci szféra bérei elszaladtak a végrehajtó szervek bérei mellett, a tárgyaláson résztvevő szakszervezetek elsősorban egy azonnali, nagyobb összegű béremelést tartanak szükségesnek, illetve a korábbi életpályamodellek újragondolását és a korkedvezményes nyugdíj visszaállítását is egyre sürgetőbbnek érzik. Bár a 2015-ben bevezetett 30, majd további 5-5 százalékos (2019-ig összesen 50 százalékos) béremelés kecsegtetőnek tűnt, tavaly a tűzoltó, illetve rendőrállomány több mint fele már semmit sem kapott meg ebből.

„Elmentünk a falig. Innentől ha lenne egy 10-20 százalékos leszerelés, az óriási problémát okozna”

– mondta a Mércének Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke, aki szerint soha nem volt arra példa, hogy a tűzoltókat toborozni kelljen. Ekkora létszámhiány mellett azonban félő, hogy a tűzoltó hivatás csak egy szakmává degradálódik, és kénytelenek lesznek olyanokat is felvenni, akik nem felelnek meg maradéktalanul a fizikai, egészségügyi és pszichológiai kritériumoknak – ez pedig csak további problémákhoz, balesetekhez vezet.

A létszámhiány nagyon is érezhető: annak érdekében, hogy az ország minden területére 10 percen belül kiérjenek a tűzoltók, létrejött az úgynevezett örsprogram, ez azonban nem úgy valósult meg, ahogy azt a szakszervezet egyébként hasznosnak és logikusnak tartotta volna.

Csak azt nem gondoltuk, hogy ezek az őrsök úgy jönnek létre a létszámhiány miatt, hogy még azokból a városokból visznek el embereket, ahol eddig voltak.”

– mondja Salamon...

BEVENNÉ A GYOMRA, HA TÍZEZREKET KÉNE FIZETNIE, HOGY A SAJÁT HÁZA ELŐTT PARKOLJON?

HVG ONLINE
Szerző: DERCSÉNYI DÁVID-WINDISCH JUDIT
2019.06.18.


Vajon érzi-e magát annyira biztonságban egy kerületi polgármester, hogy megnyirbálja a lakosainak járó parkolási kedvezményeket a zsúfoltság csökkentéséért? Egy fővárosi tanulmány ugyanis ezt a lehetőséget vetette fel. A kerületek jelenleg két kézzel szórják az ingyenparkolás lehetőségét, ami olyan, mintha milliós ajándékokat dobálnának 
a lakóknak.

Felül kell vizsgálni a fővárosi parkolási rendszert, ide értve a kedvezményeket és az „alanyi jogú” ingyenes lakossági parkolást is – ezt írja a Budapesti Mobilitási Terv 2030, amelyet ugyan nem a Fővárosi Önkormányzat dolgozott ki, hanem a főpolgármester felhatalmazása alapján a BKK, számos szakértő bevonásával, de arról a Balázs Mór Bizottságban egyeztettek, ahol mások mellett a Főpolgármesteri Hivatal, a Miniszterelnökség, az ITM és a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjának képviselője is ott ült. Egy, a terv készítésében közreműködő forrásunk igyekezett cáfolni, hogy ez a javaslat az ingyenesség abszolút elvételéről szólna, de elismeri, hogy a saját elképzelése szerint a végcél mindenképpen ez lehetne.

A készítők szerint a város jövőképe miatt kell változtatni a jelenlegi rendszeren. Jelenleg ugyanis az önkormányzatok még a legzsúfoltabb budapesti belvárosi kerületekben is háztartásonként legalább két autónak jelképes összeg ellenében, jóformán tehát ingyen adnak egész éves parkolási engedélyt, és ez is hozzájárulhat az áldatlan parkolási állapotokhoz...

AHOGY AZT A MÓRICKÁKKAL ELKÉPZELIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.06.17.


...Megmondta minden magyarok legjobbik jegybankelnöke. “Miért is ne lennénk képesek a fejlett országok közül elsőként elérni a demográfiai fordulatot? …ha évente mostantól „csak” 1500 gyermekkel több születik, minden évben az előző évhez képest, akkor 2030-ra elérjük a 110 ezres születésszámot, a nemzet fennmaradásához szükséges 2,1-es termékenységet.

Tegyük fel, hogy Matolcsynak igaza van, ő aztán pontosan kiszámolta, mennyi magyar gyerek szülessen a jövőben. Lám-lám, erre még Novák Katalin sem volt képes. Hiába no, ha összedolgozik az Orbán-elit, abból csak jó sülhet ki. Jó? A fészkes fenét. Hablatyolnak szakértelem, átgondoltság nélkül, a lényeg az, hogy jól hangozzék, és a drága nép bevegye.

Legyen: megszületik évente 1 500 Móricka. Ha már ma 80 ezer bölcsődésnek nincs helye, akkor, mi lesz a porontyokkal, akik ezután parancsra és a haza dicsőségére plusz hitelre születnek? Mi lenne? A mostani három éven aluliak igyekezzenek felcseperedni, hogy elérjék, az óvodás kort. Lesz ott is baj elég. A falusi CSOK-kal elkábított fiataloknak nem lesz gondjuk, mert úgysem tudnak munkába állni, mert nincs és nem lesz hol. Nyugodtan szüljenek három-négy-öt-hat Mórickát, vegyék le a terhet az államról, nehogy belegebedjenek a sok hamis ígérgetésbe. Körülbelül annyi eszük van ezeknek a családbarát önreklámozóknak, mint amennyi bölcsődei hely van és lesz. Kevés...

A SZÚNYOGCSÍPÉS SOKKAL HÁTBORZONGATÓBB, MINT AMILYENNEK ELSŐRE TŰNIK


MA IS TANULTAM VALAMIT BLOG
Szerző: FLACHNER BALÁZS
2019.06.18.


Újra itt a nyár, ezzel együtt pedig mindenki nagy örömére a szúnyogok is megérkeztek – ráadásul a megszokottnál sokkal nagyobb számban –, így ismét fel lehet készülni arra, hogy a szabadban végzett tevékenységek után viszkető dudorokkal leszünk tele. A szúnyogcsípést megakadályozni elég macerás feladat, már csak azért is, mert a szúnyogok az evolúció során megdöbbentően kifinomult rendszert fejlesztettek ki a vérszívásra, ami közelről elég hátborzongató tud lenni.

A középiskolai biológiaórák után az alapokkal valószínűleg mindenki tisztában van. A nőstény szúnyogoknak vérre van szükségük ahhoz, hogy tojásokat tudjanak rakni, ezt pedig a szúró-szívó szájszervükkel szerzik meg egy tetszőleges, vérrel rendelkező állattól. Egyszerűnek hangzik, de ennél azért jóval érdekesebb a dolog, mert a szúnyogok szívószerve egy elég összetett eszköz, aminek minden eleme a vérszívás sikerét szolgálja...