2017. szeptember 29., péntek

GONDOLATOK A NEMZET ÚJRAEGYESÍTÉSÉRŐL A VÁLASZTÁSOK ELŐTT

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: ADORJÁN GYÖRGY
2017.09.29.


Mi az, hogy újra? És mi az, hogy ez nem jelent mást, mint a határon túli magyarok választójogának biztosítását?

Nem kéne idehaza, ezen a kilencvenháromezer négyzetkilométeren egyesíteni először a nemzetet és csak utána hozzáfogni a határon kívül?

Megértem én a nemzeti hitvallás fontosságát és jelentőségét, a határon túli magyarokkal való törődéssel együtt, az állampolgárság megadását is támogatom.

Na de a szavazati jogot egy Kalotaszeghez tartozó Alsófüldi honfitársunknak megadni mégis csak túlzás, aki életében még az Almás-völgyét sem hagyta el, nem, hogy az itteni viszonyokat saját bőrén is megtapasztalhatta volna.

Az állampolgárság rendjén való, de a szavazati jog csak azt illesse meg, aki hazánk viszonyai között életvitelszerűen tartózkodik, dolgozik és adót fizet. vásárol, születik és hal. Merthogy szavazatával befolyásolja azt, hogy mindez, és ami még vele jár, az hogyan és miképpen történik majd. Kell-e neki sírt ásnia, ha szülője meghal, vagy lehet-e színházigazgató, ha nem a határon túlról érkezett, vagy ha szókincskészletében soványka a nemzeti jelző.

Valami nagyon nem működik most errefelé.

Rogán, anno a nemzet újraegyesítéséről beszélt, arról, hogy egy egész nemzet szavaz majd Magyarország ügyeiről. A Manilában élő magyarok is, mert ők aztán tudják és érzik, hogy itthon, nekünk itt lakóknak mire is van szükségünk.

Ezeknek sem Ángyán, sem Pokorni jelzés adása nem számított. Ezek el vannak telve magukkal.

Ezek világnemzeti hóbortjukban elfeledkeztek arról, hogy először idehaza kellene a nemzetet újraegyesíteni. Kettészakadt ország nem képes határon kívülieket egyesíteni, csak falból, de nem igazán!

PLAKÁTHÁBORÚ: PEREK TUCATJAIT INDÍTHATJA SIMICSKA

ZOOM.HU
Szerző: LENGYEL TIBOR
2017.09.29.


Magyar György ügyvéd szerint jogsértő, ahogy a kormányhivatalok leszedik a Jobbik plakátjait, és azokat is, amelyek csak hasonlítanak rá.

Az egész plakáttörvény úgy, ahogy van jogalkotási torzszülött, a jogi fogalomrendszere teljesen idegen attól a településkép-védelmi jogszabálytól, amibe végül jobb híján beleerőltették – mondta a Zoom.hu-nak Magyar György. Az ügyvéd szerint a Fidesz szóhasználata után

lex csicskaként” elhíresült jogszabály nemcsak alkotmánysértő, hanem alkalmazhatatlan is"

Teljesen abszurdnak nevezte a kormányhivatalok érvelését is, amellyel leszedették a Simicska Lajos plakátcégeinek felületeire egy magánszemély megrendelésére kitett plakátokat is, mondván: azok túlságosan hasonlítanak a Jobbik korábbi hirdetéseire. “Ilyet még az életben nem hallottam, ez olyan, mintha egy tyúklopási ügyben a tettes gyerekét is meggyanúsítanák, mondván, a gyerekek mindig hasonlítanak egy kicsit a szüleikre” – érzékeltette az ügyvéd a helyzetet...

MI ÉRTELME MEGNYERNI EGY VÁLASZTÁST, ÉS RÖGTÖN LEMONDANI?

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2017.09.29.


Bár többen a német titkosszolgálatot látják a háttérben, sokkal inkább tűnik a párton belüli hatalmi harc következményének a Bundestagba most bejutott AfD egyik elnökének váratlan lemondása. Az ötgyermekes, 42 éves Frauke Petryt gyors észjárású, tehetséges és taktikus politikusnak tartják, aki konzervatívnak tartja magát, és el akarja határolni magát a szélsőségességtől. Erről próbálta meggyőzni az AfD-t már tavasszal, de leszavazták. A trónfosztott királynő most visszavágott.

Vajon mi értelme van annak, hogy egy párt komoly eredményeket ér el a választásokon, vezetőjük pedig másnap lemond és kilép saját pártjából? Merthogy ez történt a német Alternatíva Németországnak nevű párt (AfD) egyik vezetőjével, Frauke Petryvel. A párt 2013-ban néhány tized százalék híján nem jutott be a parlamentbe, mostanra viszont megháromszorozta támogatottságát. Mi ez, ha nem siker?

Frauke Petry a párt többi vezetőjének megdöbbenésére az örömittas választás másnapján egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem akar tagja lenni az AfD-frakciónak. Láthatóan szándékosan okozott botrányt és ezzel meglepetést párttársainak. Miután kilépésre szólították fel, kedden minden AfD-beli tagságáról lemondott, és bejelentette távozását a pártból.

Vajon ki puccsolt meg kit ebben a helyzetben? A párt Petryt, vagy Petry a pártot?

ORBÁN EGY ELVETEMÜLT PSZICHOPATA

VÁSÁRHELYI MÁRIA BLOGJA
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2017.09.29.Nekem ne mondja senki, hogy nem egy velejéig romlott, hatalmi tébolyban szenvedő pszichopata az a "felelős" politikus, aki helyesli, hogy ha egy faluban tömeghisztéria tör ki annak hallatán, hogy valaki - egy jó ember - 4-5, már legálisan itt tartózkodó menekült gyereket szeretne egy hétig a vendégházában üdültetni.

Ne mondja senki, hogy nem egy ország szégyene, ha miniszterelnöke egyetért azzal, hogy a falu lakói kaszára-kapára kapva fenyegessék és elüldözzék a vendégház tulajdonosát, aki szeretett volna egy kis örömet szerezni néhány sokat szenvedett, hazátlan, agyongyötört kisgyereknek azzal, hogy egy hétre befogadja őket a házába.

És ne mondja senki, hogy nem egy morálisan teljesen szétesett, a gyűlöletben kéjesen dagonyázó társadalom az, amely egy ilyen elvetemült pszichopatát választ miniszterelnökének.

És ne mondja senki, hogy abban a pártban van egyetlen tisztességes, humanista politikus, amely eltűri ezt.

És azt se mondja senki, hogy aki erre képes, az nem képes bármilyen más gazemberségre, embertelenségre is.

JOGERŐS: SOSEM VOLT NOKIÁS DOBOZ - NEM KELL BÖRTÖNBE MENNIE HAGYÓNAK

B1 BLOG
Szerző: ashwood
2017.09.29.


A bíróság is kimondta: nincs nokiás doboz. Az elsőfokú döntést megváltoztatva jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta Hagyó Miklóst, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesét a Szegedi Ítélőtábla pénteken.
A táblabíróság hivatali visszaélés és - felbujtóként elkövetett - hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek Hagyó Miklóst. Az ítélőtábla döntésével enyhítette az egykori főpolgármester-helyettesre első fokon kiszabott büntetést.
Az ítélőtábla Antal Attila harmadrendű vádlottra, a BKV Zrt. egykori vezérigazgatójára folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt kiszabott büntetést két évre súlyosította, mellékbüntetésként négy évre eltiltotta a gazdálkodó szervezet vezetője foglalkozástól.
A táblabíróság három évre súlyosította a nyolcadrendű vádlott, a BKV Zrt. korábbi kommunikációs igazgatójára folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt kiszabott börtönbüntetést. A férfit a végrehajtandó szabadságvesztés mellett négy évre eltiltotta a gazdálkodó szervezet vezetője foglalkozástól...

NÁLUNK CSAK A GAZDAGOK GAZDAGODNAK - GLOBÁLISAN JÖN FEL A KÖZÉPOSZTÁLY

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.09.29.


Nagyobb ütemben nőtt a magyarok pénzügyi vagyona, mint az ötven leggazdagabb országé, a jólét és gazdagodás elosztása azonban egyre igazságtalanabb hazánkban. Miközben a világban egyre szélesedik a középosztály, nálunk leginkább a gazdagok vagyonosodnak. A leggazdagabb országok listáján továbbra is a harmincadik helyen állunk

Az előző évi alacsony, mindössze 4,7 százalékos növekedés után 2016-ban 7,1 százalékkal új rekordra, 169,2 billió euróra nőtt a háztartások globális pénzügyi vagyona. A nettó pénzügyi vagyon (a hiteleket levonva) pedig 7,6 százalékkal, 128,5 billió euróra hízott – derül ki az Allianz legfrissebb globális vagyonosodási jelentéséből. (A teljes jelentés itt érhető el.) Hazánk három éve jókora ugrást követően került a harminc leggazdagabb nemzet közé a megfigyelt 53 közül, de térségünkben már akkor is azon kevés államok közé tartoztunk, ahol a legtehetősebbek előnye nőtt.

A tanulmány – a tavalyihoz hasonlóan - idén is kiemelte, hogy az ezredforduló óta világszerte hatalmasat nőtt a középosztályhoz tartozók száma; míg 2000-ben mintegy 450 millióan voltak, mára a számuk egymilliárd fölé nőtt. Az újonnan csatlakozó 600 millió ember hatalmas többsége az alsóbb osztályokból érkezett.

Nincs igazság a Földön

Az új globális középosztály felemelkedése ellenére a világ továbbra is messze áll a javak fair elosztásától – állapítja meg a tanulmány. Ha a vizsgált országok lakosságát az egy főre jutó pénzügyi vagyon alapján decilisekre osztjuk, akkor azt kapjuk, hogy a világ leggazdagabb 10 százaléka a nettó pénzügyi vagyon 79 százalékát birtokolja. Ugyanakkor 2000-ben még a vagyon 91 százaléka volt a leggazdagabbak kezében. A vagyonkoncentráció azért csökkent, mert a középosztály vagyona az átlagnál jobban nőtt...

AZERI PÉNZMOSODA - POLT BLOKKOLHATJA A VIZSGÁLATOT, DE OLASZORSZÁG BESEGÍTHET

CIVILHETES NET
Szerző: Vasárnapi Hírek
2017.09.29.


Nem fenyegetik a pénzmosodát - Az olasz és a bajor vizsgálat jelent reményt, az Európai Parlament várhatóan semmit nem tud kideríteni az azeri pénzmosodáról, melynek hazánkat érintő visszás ügyleteiről Polt Péter adhat csak felvilágosítást. - írja a vasarnapihirek.hu.

Aligha várható átütő eredmény attól az európai parlamenti vizsgálattól, amely az „azeri pénzmosoda” viselt dolgait tárná fel. (Kutakodás annak ellenére lesz, hogy a Fidesz-delegáció leszavazta az erről szóló javaslatot.)

Az EP maga ugyanis nem nyomozó hatóság, ha utána akar járni, hogy mely uniós országokban kik és kik, milyen ellenszolgáltatás fejében kaptak pénzt a bakui diktatúra vesztegetési alapjától, akkor a tagállamok hatóságaival kell felvenniük a kapcsolatot – Magyarországon a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészséggel.

Emlékeztetőül: 2012 és 2014 között az Ilham Alijev elnök által irányított, az emberi jogokat módszeresen megsértő, tekintélyuralmi azerbajdzsáni rezsim 2,9 milliárd eurót utalt át európai bankokba – többek között azért, hogy az összegből nyugati politikusokat és újságírókat fizessen le.

A pénzek egyik ismert címzettje volt Eduard Lintner, a bajor CSU egykori képviselője, Azerbajdzsán lobbistája, aki 2013-ban választási megfigyelőként „mindent rendben talált” a mások által botrányosnak minősített választásokon.

Kétmillió eurós támogatást kapott egy alapítvány közbeiktatásával Luca Volonté, az olasz jobbközép néppárt politikusa (az EP néppárti frakcióvezetője), akit most pénzmosással és korrupcióval vádolnak.

(Ő védte meg egyébként 2013-ban harciasan Orbán Viktor illiberális retorikáját és lépéseit az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében, illetve ő érte el, hogy ne induljon monitoring eljárás Magyarország ellen.)

Az azeri forrásból Magyarországra is érkezett több millió dollár egy MKB-bankszámlára – nagyjából akkoriban, amikor Magyarország kiadta Bakunak a „baltás gyilkost”.

Felért egy beismerő vallomással, hogy az Európai Parlament plenáris ülésén a 19 Fidesz-delegált nem szavazta meg a vizsgálatot

– kommentál az MSZP EP-képviselője. Ujhelyi István szerint egyelőre nem tisztázott, milyen testület kutakodik majd...

A ROSZATOM KOCKÁZATAI

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: GREENPEACE

2017.09.29.


Késedelmes munkavégzés, megkérdőjelezhető szakértelem, bizonytalan finanszírozás, súlyos környezeti veszélyek.

A Majak létesítmény balesetének 60. évfordulóján nyilvánosságra hozott frissített Roszatom-jelentésből kiderül: az orosz cég finanszírozása bizonytalan, és továbbra is erősen megkérdőjelezhető az atomerőművek tervezéséhez és építéséhez szükséges szakértelme.

A környezetvédő szervezet közelmúltbeli, Majak környéki mérései továbbá mutatják: az üzem továbbra is súlyosan károsítja a környezetet és a létesítményei környékén élő emberek egészségét. A Greenpeace Magyarország mindezek alapján azt várja a magyar kormánytól, hogy álljon el az orosz hitelből finanszírozni tervezett kockázatos és veszélyes Paks II projekttől, és az új atomerőmű építése helyett a megújuló alapú rendszerek elterjedését támogassa.

A Roszatom által épített finnországi és oroszországi atomerőművek körüli botrányok azt mutatják, megalapozottak a Roszatom megfelelő minőségbiztosításával és szakértelmével kapcsolatos aggályok – derül ki a most frissített „A Roszatom kockázatai” című Greenpeace-jelentésből. A finn nukleáris hatóság megállapította: a finn Hanhikivi erőmű terveit a Roszatom nem volt képes megfelelő időben és minőségben szállítani, ami a projekt csúszásához vezetett. Oroszországban a Leningrád II atomerőmű építését számos súlyos baleset kíséri, az építkezésen dolgozók a biztonságos és felelős munkavégzés feltételeinek hiányáról számoltak be (dokumentáció meghamisítása, tűzbiztonsági előírások figyelmen kívül hagyása, stb.).

A jelentésben fény derül a Roszatommal való együttműködés további kockázataira is. Törökországban a tengerpartra építendő atomerőmű környezeti engedélyezési eljárását gyorsították fel az orosz elnök látogatásának ürügyén, majd kiderült, hogy a Roszatomnak nincs tapasztalata tengerparti atomerőművek építésében. A bolgár atomerőmű építésénél a Roszatom messze túllépte a beruházás szerződésben vállalt költségeit: mégis, miután Bulgária felbontotta a szerződését a Roszatommal, a cég beperelte a bolgár kormányt, a bíróság pedig 620 millió euró kártérítést ítélt meg az orosz vállalat számára.

A Roszatom-projektek finanszírozása is bizonytalanná vált. Miután 2017-re mintegy 40 milliárd euróra nőtt az orosz állami költségvetés várható hiánya, az orosz állam által finanszírozott Roszatom igazgatója bejelentette, hogy 2020-ban megszűnik a cég állami támogatása...

AZ EGYIK HAZUDIK ÉS LOP, A MÁSIK SIMÁN HÜLYE

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2017.09.27.


...A piacbarátság is teljesen egyértelmű. Erről csak azt a néhány (tíz és száz) ezer családot kell megkérdezni, akik megélhetés nélkül maradtak, mert Vajnának kellett a kaszinó- és játékgép piac, a hűséges fideszeseknek kellettek a dohányboltok, a csókosoknak a tankönyvpiac, Mészáros Lölönek minden más – a földektől a szállodákon és a kempingeken keresztül az ásványvízig -, Simicskának a beruházások, majd ezt is Mészáros örökölte, Orbán apukának a beruházásokba egy kis (jó sok) beszállítási lehetőség, az Orbán vőnek a közvilágítás és a közpénzből felújítandó kastélyok, a Vajna-Mészáros-Habony édeshármasnak a komplett média, Rogánnak a letelepedési kötvény biznisz, Lévai Anikónak a földek és szőlőbirtokok, kellett a nyelvoktatás, az idegenforgalom és gyakorlatilag minden, amiből pénzt lehet csinálni, mert uniós forrásokhoz lehet hozzáférni. Vagy simán csak bevételekhez.

De kellettek azok a szegmensek is, amelyeken keresztül pénzt lehet kiszivattyúzni a közösből. A különféle alapítványok, sportklubok, elemző cégek és hasonlók. Ha megnézzük, mindenhol ugyanazt a néhány nevet találjuk. Gyakorlatilag lefölözik az uniós fejlesztési források és a belföldi források jókora részét. Amit vinni nem tudnak, azt központosítják, hogy egyszerűbb legyen a lefölözés. A közétkeztetésbe beszállítóként, különféle közszolgáltatásokba szolgáltatóként épülnek be.

Az ingatlanok – termőföldektől az értékes épületekig, kempingektől a frekventált területekig néhány kézben (valóban néhány, mert a strómanhálózat egy pontba fut össze) összpontosul a vagyon jelentős része. Mindez kizárólag az ország kifosztásával, egy kőkemény maffiahálózat felépítésével lehetséges. Mégpedig törvényesen, hiszen úgy írják át a törvényeket, hogy az az ő igényeiknek megfeleljen. És mindezt úgy, hogy a lebutított, vagy gyárilag kretén hívek nyálcsorgatva ünneplik és már az is egy extázis számukra, hogy ezt legalább nem a szocik lopják el.

Én nem tudom, de nekem nem elfogadható sem az, hogy az egyik lop, sem az, hogy a másik. Normális országban már régen megbukott volna bármelyik politikus, ha annyi disznóság derült volna ki róla, mint amennyi egy átlagos magyar politikusról egy átlagos napon kiderül. Nálunk gyakorlatilag lehetetlenség belebukni. Ameddig van egy darab kenyér, ameddig tényszerűen nem éhezik az ország háromnegyede, addig ez lesz. Most tapsoljuk el a gyerekeink és az unokáink jövőjét. Ha – nem, nem ha; amikor – megérik az idő – és az agyunk – a változásra, az sem szép, sem csendes nem lesz. Elég baj az nekünk, de most úgy tűnik, ez nem spórolható meg.

KASSZANDRA A PADLÓN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu

2017.09.29.


Ha egyszer megírják ezeknek az éveknek a történetét, egy hosszabb fejezet fog szólni a magyar értelmiség szűklátókörűségéről és kártékonyságáról.
A rendszerváltás során ez az értelmiség két lépésben magához ragadta a kezdeményezést.
Az első lépéssel a letűnt rendszer üldözötteinek nyilvánították magukat, a következő lépéssel meg orákulumnak, és ebből a státuszukból csak a kis mucsai tahó tudta kibillenteni őket, aki hokedlire mászott, és magasról tett az ő bölcsességeikre.
A harcnak itt vége is lett, mert abban a pillanatban, ahogy a gonosz törpe megkaparintotta a pénzesládikó kulcsát, értelmiségünk metamorfózison ment át. Véleményvezéreink elkezdték levakarni róla a koszt, és azzal biztattak, hogy hamarosan kiderül, színarany van alatta.
Nem volt.

Nem voltak túl sokan, nem is nagyon vitatkoztak egymással, békésen felosztották maguk között a médiát és körbeállva énekelték:
Uram, egy zseni veszett el Önben!
Úgy, mint Önben, nemkülönben!
Aztán kit elhajtottak a hervadásba, ki valahogy megkapaszkodott, kit meg megvettek kilóra, mint a libát, de egy ideig még azért előadta a pártatlan elemzőt, majd leszármazottjára hagyva politikai kapcsolatrendszerét nyugalomba vonult.
Volt, hogy véleményük használt, többnyire inkább ártott, a régi jó magyar szokás szerint klikkesedő politikai térben hol ide csatlakoztak, hol oda, de azt azért mindig tudták, honnan fúj a szél.

A csapat emblematikus figurája Lengyel László, aki Tamás Gáspár Miklós szerint fordított Cassandra, mert jövendölései soha nem válnak be, viszont mindig hallgatnak rá.
Most is ez történt.
Botka az ő találmánya, ő volt az, aki úgy vélte, a szavlejárt politikust át lehet csomagolni, ami talán nem is volt téves elképzelés, de a technológiába hiba csúszott, a primadonna belépőjébe hamis hangok csúsztak.
Botka se szereti Gyurcsányt - egyrészt hogy mer belerondítani az ő magassági privilégiumába, másrészt meg hogy mer jobb szónok lenni, mint ő, és ami legfőképpen zavarja, az a politikai szexepil...
A szexepil a szellemes megfogalmazás szerint megmagyarázhatatlan, leginkább a vonzizé alkalmas a magyarázatára, nőben akinek ilyenje van, az lehet csúnya, mint a világháború, mégis koslatnak utána a férfiak.
Gyurcsányt is le lehetett önteni dézsából szarral, mégis maradtak követői, pedig hát ő is követett el hibákat és voltak tévedései is, csőstül.
És mégis...

MI LESZ BELŐLÜNK, MAGYAROKBÓL?

KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerző: Karvalyok Földje
2017.09.28.


A kérdés aktuálisabb már nem is lehetne.

„Az lesz belőlünk, amire a munkánk és a szellemi képességeink alapján jutni tudunk” (Orbán Viktor)

Mi magyarok tisztában vagyunk azzal, hogy szívós nép vagyunk, származzunk akár a messzi Ázsiából vagy a még messzibb Szíriuszról, de még az is lehet, hogy Attila, a hun a valódi ősünk, a magyar nyelvet meg csak átvettük a Kárpát-medence avarjaitól. Abból a szempontból, hogy mi lesz belőlünk, szinte teljesen mindegy, genetikánk mike-mire vezethető vissza, a fontos az, hogy bárhonnan is jöttünk, az évszázadok bár megtépték a népünket, időnként romlásba is döntötték, de eltiporni nem tudták.

Büszkén mondhatjuk, a magyar sok mindenre képes ma is és kormányzatunk mindent meg tesz azért, hogy továbbra is edzésben maradjunk. Hogyan is érdemelné meg az életet az a gyerek, akit megvisel egy olyan apróság, mint fűtés nélküli kórház? Igaz, az illetékes felnőttek már egy ideje képtelenek megoldani a problémát, de nem baj, a Vietnamban újonnan, a magyarok építtette kórháznak majd biztos megfelelő fűtésrendszere lesz. A gyerekek nemcsak arra képesek, hogy a betegségüket vacogva is leküzdjék, hanem arra is, amire legújabb miniszterünk nem: megenni az egészséges, ám fontos elvtárs által ehetetlennek minősített menzakosztot. Ha pedig a testi táplálásuk eredményeképpen még fog az agyuk, politikusaink gondoskodnak szellemi munícióról is, jöhet a kisiskolások szervezett ideológiai fejtágítása. A szülők már csak abban még bízhatnak, hogy a gyalázatos szövegértési eredményeket felmutató diákjaink vagy egy árva kukkot nem értenek a polgármester és barátainak öndicsőítő füzetéből, vagy ami az egyik fülükön be, a másikon ki és nem mérgezik tudatukat a politikai pedofília példaértékű végtermékével. Esetleg megmutathatják nekik, hogyan használhatják kreatív rajzolásra a kötelezően hazavitt szóróanyagot, Király Nórából lehet fogatlan boszorkány és Simicskón is menő lehet a kalóz dizájn. Vessenek magukra a politikusaink, a digitális világba beleszületett gyerekeknek legközelebb majd inkább okostelefonra telepíthető alkalmazást adjanak üveggyöngyként, amely segítségével az új generáció is vadászhat migránsokra, megtalálhat és hatástalaníthat árnyékban bujkáló civil szervezetek nemzetbiztonsági kockázatot hordozó aktivistáit, netalán magát a főgonoszok legfőgonoszabbját, azaz magát Soros Györgyöt is kiiktathatják. Akinek meg volt valaha kisiskolás gyereke az tudja, ezen kötelezően kiosztott propagandafüzetek cirka 1-2%-a jut el a szülőkhöz, a többi örökre eltűnik abban a fekete lyukban, ahol a tornacipők, sálak és radírok garmada is...

ÚGY VÉGZIK KI BOTKÁT, MINT BAJNAIT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.09.29.


Saját pártjának emberei, a Fidesz és egy rivális, de potenciálisan szövetséges párt száll rá a legesélyesebb miniszterelnök-jelöltre, hogy alig egy év alatt kicsinálják az esélyeit. Két ellenzéki történetben is előkerülhetne ez a kép: egy liberálisabb történet egy négyéves sztorit mesélne el Bajnai Gordonról, egy baloldalibb pedig a jelent meséli el Botka Lászlóval. Egyik jelöltet sem kell szeretni, de azt érdemes látni, hogy ha a Fidesz talál magának társakat a balliberális oldalon, az éppen aktuálisan legesélyesebb miniszterelnök-jelölt kivégzésére, akkor nemhogy soha nem lesz baloldali vagy liberális irányultságú kormányváltás, hanem a végén nem lesz baloldali-liberális oldal sem.

Bajnai Gordon nem volt jó jelölt, minden valószínűség szerint elvesztette volna a csatát Orbán Viktorral szemben, de ezt már nem tudhatjuk meg soha. A stábja rosszul pozicionálta, rosszul mérte fel a politikai terepet, rosszul választott szövetségeseket, belesétált a csapdákba. De a helyzet az volt, hogy nehezen tudott volna nem hibázni egy olyan környezetben, amiben egyszerre lőtte őt a Fidesz és az MSZP is. Persze ilyen a politika, az MSZP dolga az volt, hogy megverje Bajnai pártját. De talán más is közrejátszott itt: elég csak felelevenítenünk a pletykákat az ebben az időben Habony Árpáddal kávézó magas rangú MSZP-s vezetőről, vagy visszaemlékeznünk Molnár Zsolt akkori MSZP-kampányfőnök és Ron Werber akkori tanácsadó csörtéjére, aminek lényege az volt, hogy az MSZP miért bánt akkor kesztyűs kézzel a Fidesszel.

Ma persze más helyzetet látunk Botka kapcsán, és az elmúlt napokban egyre sűrűsödnek az események. Ritka alkalom az, amikor a politikáról nagyon mást gondoló politikai elemzők, Ceglédi Zoltán és Török Gábor egyszerre utalgatnak egyfajta fideszes háttérmunkára Botka betámadása mögött...

ÚTON AZ EURÓPAI EGYESÜLT ÁLLAMOK FELÉ - ILYEN EURÓPÁT SZERETNÉNEK A LIBERÁLISOK

ÁTLÁTSZÓ - VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: BOTOS BOTOND
2017.09.29. 


Milyen ma a hangulat az Európai Unióban? Milyen kihívások előtt áll a szervezet? Melyek azok a területek, ahol változtatnunk kellene? Mi a különbség Orbán Viktor 1 és Orbán Viktor 2 között? Emmanuel Macron francia elnök a párizsi Sorbonne Egyetemen elmondott beszéde előtt néhány nappal elhangott egy másik, az Európai Unió jövőjéről szóló beszéd is, Pozsonyban. Guy Verhofstadt, az európai liberálisok vezetője előadását most teljes terjedelmében elolvashatja az Átlátszó Világtérkép blogján is!

Újratervezné
az Eu-t Franciaország, de a német választások bekavartak. Mindez nem zavarja a franciákat és Macron sikeres elnöki kampányát Európában szeretnék megismételni. Kampányba kezdtek, az egész kontinensen szervezik mozgalmukat. Közép-Európában is.

A francia elnök még kampánya megkezdése előtt indította el En Marche! (Gyerünk!) mozgalmát: 250 ezer önkéntes személyesen szólította meg a választókat, mit változtatnának meg Franciaországban. Macron a politikai pletykák szerint a beérkezett válaszok alapján rakta össze választási programját. Most valami hasonlót szeretne európai szinten is létrehozni. Ez egy olyan pro-európai, nem csak liberális választópolgárokból álló választási tömb lenne, amely a 2019-es EP választásokon Macron európai “En Marche!” EP frakcióját alapozná meg. A legszorosabb kapcsolat eddig a liberális ALDE pártcsaláddal jött létre.

“Nem akarjuk ezt az új európai mozgalmat csak az ALDE liberális EP frakciójára építeni. A liberális csoport az alap lenne, tervünk, hogy más frakciókból, a szocialistáktól és a néppártiaktól is becsatlakoznak hozzánk”

ezt már az En Marche! mozgalomban a határon túli – Benelux – franciákat képviselő Pieyre-Alexandre Anglade (31) képviselő nyilatkozta a Politiconak, aki azt sem titkolta, hogy Közép-Európában is folyamatosan dolgoznak kapcsolatrendszerük kiépítésén.

Ezért vettek részt a franciák, személyesen az egykor saját magát Macronhoz beajánló Anglade is, a Progresszív Szlovákia párttá alakulása apropóján tartott konferencián. A térségből megjelent a lengyel Nowoczesna, az osztrák NEOS és a magyar Momentum Mozgalom képvielője is. A franciák visegrádi hálózatépítéséről bővebben itt olvashat.

Ilyen ez a liberális Visegrád – Orbán-ellenes alternatíva alakult Pozsonyban

Ezen a pozsonyi többpárti konferencián szólalt fel Guy Verhofstadt, az Európa Parlament liberális frakciójának (ALDE) vezetője is. A beszéd teljes egészében itt megtekinthető, illetve, a videó alatt, szerkesztett formában, olvasható a szöveg magyar fordítása is...

A NEMZETI SZÉGYEN KORMÁNYA

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: BOKROS LAJOS
2017.09.29.


A nemzeti szégyen kormánya hazánkat Európa szemetévé változtatta. Széttaposta a kultúrát, lejáratott már mindent ami emberi és szentséges volt.
„Tort ül a magyar nemzeti kultúra teteme fölött. Ez a következtetés adódik akkor, amikor a lakájsajtó úgy véli, hogy a miniszterelnök a Parlamentben  »felmosta a padlót az ellenzékkel«.
Hát nem. Ami  történt, az mindenfajta viselkedés legalja. Minden jóérzésű ember elítéli ezt.
  • Ad 1. Amikor a kormányfő az ellenzék egyik vezetőjét nemi önazonosságában támadja, az undorítóbb és útszélibb, mint a kocsmai beszéd.
  • Ad 2. Amikor a kormányfő közéleti normává emeli a bugris és ripacs nyelvezetet, akkor halálos döfést ad az emberi méltóságnak.
  • Ad 3. Amikor a kormányfő szakmányban hazudik, akkor elpusztítja a magyar nemzet még megmaradt erkölcsi egészségét.
  • Ad 4. Amikor a kormányfő felkorbácsolja a legaljasabb érzelmeket, az irigységet és a gyűlöletet, akkor szétvágja nemzetünk tartószövetét.
Tegnap délelőtt a buszon egy kapatos polgár ordítva követelte a liberálisok és a nyugatot tisztelők nyilvános felakasztását. Beérett a gyűlölet vetése. Polgárjogot nyert a csőcselék kultúrája...

TISZTESSÉGTELEN ORBÁNTÓL, HOGY NÉGYÉVENTE VÁLASZTÁSBA KÉNYSZERÍTI AZ ELLENZÉKET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.09.28.


Nem szép dolog Orbántól, hogy négyévente választásokat rendez, és arra kényszeríti az ellenzéket, hogy méresse meg magát, és az ellenzéknek meghagyott egyharmadnyi pénzen és mandátumon újraosztozkodjanak. A választás csak az ellenzéken belüli erőviszonyokat tisztázza, és annak megfelelően újraosztja köztük a meghagyott egyharmadnyi pénzt.

A kétharmad az Orbáné, efölött nincs mit vitatkozni, az be van betonozva, az változatlan. A négyévenkénti választások csak arról szólnak, hogy a hazaáruló kollaboránsok dolgozzanak meg a pénzükért, döntsék el, ki érdemel többet, illetve Orbán attól függően, hogy éppen a konszolidáció négy éve következik, vagy a diktatúra bekeményítése nagyobb felhatalmazás után kiált, Orbán a meghagyott egyharmadból is mennyit tud elcsípni tőlük. Játszik velük, mint a gyerekekkel.

Ez pedig nem szép dolog, mert négy év nyugalom után jön a stressz, a bizonytalanság. Négy évig érkezik menetrendszerűen az évi százmilliós Júdás-pénz, annak arányában, hogy a válastzáson milyen eredményt értek el az álellenzéki pártok egymás ellen. Négy év után pedig ezt meg kell védeni, vagy ha lehet, növelni kellene, de négy év alatt mindig jönnek újak, akik érzik a pénz szagát, és egyre több részre kell vágni az egyharmados tortát. Jön a civakodás, veszekedés, miközben azt a látszatot is kelteni, mintha Orbán leváltása lenne a cél.

Nem könnyű feladat, mert sok idegesség, bizonytalanság, kampányolni kell, pedig program sincs, a közvéleménynek nem lehet megmondani, hogy igazából miről van szó, ezért azok azt a hülyeséget akarják, hogy fogjanak össze azokkal, akik a valódi riválisaik. A választás ugyanis nem Orbán és köztük, hanem egymás közt van, mert Orbán mandátumai és pénze viszonylag biztos: kétharmadnál kevesebb nem lehet, legfeljebb arra kell vigyázni, hogy ne vigyen el a maradék egyharmadból se. Az igazi tét a kitartott prostituált ellenzéki pártok mandátumainak száma, ami alapján kiderül, mennyi lesz a pénz. Mennyi lesz a lé.

Sokkal jobb lenne, ha Orbán békén hagyná őket, és nem kényszerítene négyévenként senkit arra, hogy választásokon újra meg kelljen harcolnia a hazaárulók közötti pénzek újrafelosztásáról. Jelölje ki azt a néhány álellenzéki pártot, amelyek legitimálják neki a rendszert, legyen egy választás csak közöttük, Orbán ne avatkozzon ebbe bele, és ne vigyen el még az egyharmadnyi pénzükből is, és aztán maradjon ez az arány húsz évig. Majd húsz év után rendeznek egy újabb szavazást köztük, hátha változtak a viszonyok...

A TÖBBSÉG AKARTA, A FIDESZ NEM SZAVAZTA MEG - NEM AZ EGYÜTTMŰKÖDÉSRE, IGEN A KORRUPCIÓRA

CIVILHETES NET
Szerző: HUPPA
2017.09.29.


...A Fidesz döntése felér egy beismerő vallomással

Az Európai Ügyészség rendszeréhez csatlakozott többek között a hazánkkal szomszédos Szlovákia, Csehország, Szlovénia, vagy épp Románia. Az Orbán-kormány döntése értelmében azonban Magyarország kimarad a korrupciót feltáró együttműködésből, a Fidesz nem kíván csatlakozni a visszaélések felszámolása érdekében létrehozott európai rendszerhez. Hozzáállásuk felér egy beismerő vallomással és egyenes lelepleződése annak a narancsos maffiavilágnak, amelyben az európai források “elveszítik közpénz jellegüket.” Ameddig Orbán Viktor az ország miniszterelnöke, és párttársa Polt Péter a legfőbb ügyész, addig egyetlen forint közpénz sincs biztonságban… – írja az MSZP az MTI OS-hez eljuttatott közleményükben.

ITT OLVASHATÓ

MINDEN "KÉRDÉSÉBEN" KAMUZIK AZ AGYATLANUL SOROSOZÓ NEMZETI KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV

444.HU
Szerző: SARKADI ZSOLT
2017.09.29.Csütörtökön kiderült, milyenek lesznek pontosan a legújabb kormányzati konzultáció kérdőívei. A lapokon 7 kérdés szerepel, és minden kérdéshez fűztek magyarázatot is, igaz, a válaszlehetőségekkel nem sokat törődtek, az embereknek csak azt kell beikszelniük, egyetértenek-e Sorossal vagy nem. Azaz nem is Sorossal, hanem azzal a valamivel, amit a magyar kormány Soros terveként állít be, hiszen a kérdőív


minden kérdésben és a minden magyarázatban ferdít vagy egyenesen hazudik.

Lázár Jánost is megkérdeztük erről rendszeres csütörtöki sajtótájékoztatóján, és ő azt mondta, mivel minden kérdéshez van magyarázat és hivatkozás, szerinte ez a kérdőív, amit 8 millió magyarnak küldenek majd ki, megfelel a korrekt tájékoztatás követelményének. A kormányt nem zavarja az sem, hogy - ahogy Lázár is elismerte - a magyarok többsége minden bizonnyal ebből kérdőívből fog tájékozódni Soros terveit illetően, nem a Soros által írt eredeti cikkekből.

Mikor Lázárt szembesítettük a kérdőív és Soros írásai közötti ellentmondásokkal, nem válaszolt érdemben, végül pedig azt javasolta Sorosnak, hogy ha gondja van azzal, ahogyan a kormány tolmácsolja a szavait,

indítson ő is konzultációt.

Alább végigvesszük, mi igaz és mi nem az a kérdőíven, lentebb pedig megnézhetik Lázár válaszait is az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre:...


2014-BEN GYŐZ AZ ELLENZÉK! - KIVÁLÓ, KIVÁLÓ, AZ ELLENZÉK NAGYON JÓL DOLGOZIK

CEGLÉDI ZOLTÁN BLOGJA
Szerző: Ceglédi Zoltán
2017.09.29.


Valljuk be: kevesen számítottunk arra, hogy 2014 bukása után ilyen fantasztikus munkát produkál a baloldalinak mondott ellenzék. Láthatóan pontosan leszűrték minden tanulságát az előző országgyűlési választáson elszenvedett kudarcnak, és kiküszöböltek minden hibát, ami a Fidesz kétharmadához vezetett. 

2017 őszén már látszik, hogy fél év múlva jöhet a dicsőséges 2014-es győzelem.

Külön büszke vagyok a Magyar Szocialista Pártra, hiszen míg korábban Mesterházy Attilát, majd Tóbiás Józsefet is elárulták, most hiba és rés nélkül zárkóztak fel Botka László mögé. Tehették is, hisz a miniszterelnök-jelölt egy reális, végrehajtható programmal jelentkezett: a Gyurcsány nélküli, de a DK-val közös lista olyan világos, logikus, sikert garantáló ötlet, mint a csuda.

Helyes ugyanakkor, hogy láthatóan minden lépést előre megterveztek, ezért is nem beszél ki a pártból senki. Ha a Fidesz fizetne neki, akkor sem! Az MSZP politikusai nem az MSZP-t szidják a tévében, cikkekben, rádióban - fura, de míg más pártnál ez természetes, a szocialistákat ezért dicséret illeti. Régen nem így volt, de most végre nem a sajátjaikat gyilkolják, éljen!

POLITIKAI ÖNGYILKOSSÁGOT KÖVET EL A BUDAVÁRI POLGÁRMESTER: BELELÉPETT

B1 BLOG
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.09.29.


Igen sok van Nagy Gábor Tamás rovásán, de nem azért mert olcsóér" osztogatja a lakásokat, vagy két autót vásároltat magának az önkormányzattal. Már annyira elszemtelenedett, hogy ismét rálépett Ráhelék kisujjára. 

Ha Nagy Gábor Tamást nem indítja a Fidesz többet polgármesternek, akkor az nem azért lesz, mert lopja a közvagyont. Azt majdnem mindenki csinálja, elég csak a ferencvárosi botrányokat, vagy éppen Rogán ex-polgármestert megnézni. Hanem azért, mert folyamatos, elhúzódó háborút vív Orbán Ráhel üzlettársával. Pedig a polgármester is tisztában van vele, hogy - bár Zsidai tagadja – igenis sok köze van Orbán Ráhelhez, a miniszterelnök lányához és így jó kapcsolatban van az Orbán-családdal.

A háború újabb csatájára most az első kerületi önkormányzat Pénzügyi, Tulajdonosi és Jogi Bizottságának ülésén került sor, ahol többek között a budai Várban kiadott állami lakások sorsa is szóba került. A polgármester újabb csapást mért Zsidaiékra azzal, hogy elvette tőlük az egyik – iszonyatosan nyomott áron bérelt – raktárukat, amit a Pest-Buda Bistrótól nem messze béreltek az önkormányzattól. 

5 év után tűnt fel csak az önkormányzatnak, hogy Zsidaiék megszegtek egy bérleti szerződést azzal, hogy a havi nettó 40 ezer forintért megkapott lakást raktárnak használták.

Nagy Gábor Tamás helyzete amúgy is eléggé ingatag: mint kiderült, az utóbbi években az önkormányzat meglehetősen önkényesen osztogatta a Budai Várban lévő milliós, milliárdos ingatlanokat fillérekért a rokonok, barátoknak és üzletfeleknek. Ilyen kényes helyzetben amikor a sajtó naponta cikkezik a nyíltan művelt korrupcióról, a rendteremtést pont azzal kezdeni, aki a legtöbbet árthat a karrierjének, politikai öngyilkosság...

FELJEGYZÉSEK A PELENKÁZÓ MELLŐL 6. - EGY SZOKNYA, EGY

TÖRÖK MONIKA BLOGJA
Szerző: TÖRÖK MONIKA
2017.09.28.


Ma csodanap volt, már kora reggel egy anonim jóakaró elborította fantasztikus pelenkákkal a kertet (azért akkor, mert nem akart felébreszteni minket) - mostantól pisilhetnek kedvükre a dedek :) Megteszik.
Gyönyörűen sütött a nap, erre konkrétan magasról tettek a dedek, átaludták a nappalt, így értelemszerűen most, 23:20-kor indul útjára a pokol.
A bandzsák háborúját vívtuk fürdetéskor: Adél is, de Dani főleg úgy összeakasztotta a szemét, hogy fetrengtünk a röhögéstől.
Nem, köszönöm, nem kérek orvosi jó tanácsokat - vagy elmúlik, vagy nem. Négyeskét például hónapokon át Bandzsi jumpingnak hívtuk annak idején, nem véletlenül, mégis prímán beszél angolul, németül és franciául ennyi év után.
Egyeske egészen elképesztő, amennyi anyai érzés szorult belé... Ő nem szarozik azzal, hogy gügyögjön, rögtön a lényegre tér: pelenka, tiszta ruci, kényelmes pokróc, utána beszélgetünk, fiam, lányom - ja, nem, mert tesó :) -, aztán jöhet a kajcsi, anya, adj már egy tiszta pelust, mert valamelyik már megint lehányta a kanapét.
Apuka two in one. Nála türelmesebb apukát még életemben nem láttam, már-már nagypapa...

ÜNNEP UTÁN A BÖJT

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
- SZABADPOLC
Szerző: KENESEI ISTVÁN
2017.09.29.


Elmúltak a tanévkezdet nagy ünnepei, illetve csak egyetlen nagy ünnep, mert a pécsi egyetem megalapításának 650. évfordulójáról való megemlékezés mellől elmaradt az orosz államfő debreceni kitüntetése. Tulajdonképpen rejtély, hogy miért, hiszen minden előzetes egyeztetésnek rendben le kellett zajlania, különben nem siettek volna a szenátusi szavazással, és az eseményt sem merték volna beharangozni. A beharangozás nem is talált süket fülekre, főleg Debrecenben, amire azután a rektor keresetlen szavakkal reagált. Időközben államtitkári szónoklatok repkednek a levegőben a felsőoktatás finanszírozási kánaánjáról, melyeket, mint a legszebb elméleteket a tudományban, a csúnya tények lőnek halomra.

Balfácánvadászat Deb­re­cen­ben

Azt valószínűleg sose fogjuk megtudni, valójában ki kezdeményezte Vlagyimir Putyin egyetemi díszpolgárságának odaítélését: a Debreceni Egyetem egyik vezetője vagy a kormányból valaki, de nyilván nem számítottak rá, hogy a visszhang olyan erőteljes lesz, hogy hetekkel később is téma marad.

Bár a tisztességben megőszült Vajda Mihály filozófus lemondása kitüntető címéről, valamint Kardos András és Váradi András ÉS-ben megjelent nyilatkozatai (2017/37., szept. 15.) figyelemre méltó gesztusok, különösen bátornak aligha nevezhetők, hiszen nekik (már) semmilyen függelmi viszonyuk nem volt az egyetemmel. Annál inkább méltánylandók annak a néhány tanszéknek a munkatársai, amelyek titkosan szavazva kiálltak a szenátusi döntéssel szemben, vállalva az esetleges egyetemen belüli retorziókat is. Erre az illetékes dékán közreműködésével sort is kerítettek: Mészáros József, a rektor kabinetfőnöke, azaz nem egyetemi vezető, hanem egy hivatalnok vonta volna felelősségre a megjelent neves professzorokat és más oktatókat, akik azonban rámutattak: az egyetem szervezeti és működési szabályzatában ilyen eljárásra nincsen lehetőség.

Szilvássy Zoltán rektor interjúját, amelyben meglehetősen dehonesztáló jelzőkkel illette jeles kollégáit, köztük MTA-doktorokat és akadémikusokat is, az oktatók felháborodása kísérte: volt, aki egyenesen nyilvános bocsánatkérést követelt tőle. Ne találgassunk, hogy jutott eszébe a „világtalan” szó a „szerencsétlen” és a „tehetetlen” mellett, tudjuk ezt be az élőbeszéd kiváltotta izgalmi helyzetnek. Itt én csak egyetlen kitételre, a „balfácánra” szeretnék bővebben kitérni.

Míg ugyanis az előző minősítések nem ütköznek egy rektortól elvárható stílusréteg követelményeibe (még ha megbecsült oktatókat nem is elegáns ezekkel illetni), a „balfácánnal” már más a helyzet. A Magyar nyelv nagyszótárának III. kötetében közölt jelentése ez: „ügyetlen, mafla, szerencsétlen(kedő) személy megnevezése”. Mármost ez a jelentés lényegében ugyanaz, amit eggyel alatta a (bocsánat!) „balfasz” szóra ad meg a szótár. Mivel pedig ennek első említése 1787-ből van adatolva, míg a „balfácáné” csak 1958-ból, igazolva látjuk a józan ész alapján levont következtetést, hogy a „balfácán” csupán a nyomdafestéket kevéssé tűrő régebbi szó újabb, szalonképesebb, eufemisztikusabb változata, de igazából a „balfasz” szót hívja elő a hallgatóságból. Már csak azért is, mert ez utóbbi összetett szó második tagját igencsak negatív jelentéstartományban értelmezzük, viszont akárhányszor kiáltanám oda valakinek, hogy „fácán!”, aligha sikerülne az illetőt megsértenem.

Az a jövő méhében rejlik még, hogy Putyin elnök átveszi-e valaha is az egyetemi díszpolgár címet Debrecenben. Felteszem, hogy Budapest mellett inkább Paks lehet majd egy valószínű látogatás és így a kitüntetés helyszíne – ha minden a mai tervek szerint halad tovább. Ott pedig a rektornak és csapatának már nem kell tartania a debreceni oktatók és hallgatók, azaz az egyetem közönséges polgárainak tiltakozásától...

LEGYEN AUTONÓM ROMA TARTOMÁNY MAGYARORSZÁGON?

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: CHRISTOPHER ADAM
2017.09.28.


Kanadából szemlélve, különösen figyelemreméltónak tűnik az a bejelentés, miszerint az Opre Roma-Cigány Demokrata Néppárt népszavazást kezdeményez egy autonóm roma tartomány létrehozásáról négy észak-keleti magyar megyében, már azért is, mert a párt elnöke korábban Kanadától kért menedékjogot családjával együtt. Csütörtökön nyújtotta be a pártelnök Kamarás István a népszavazási beadványukat Budapesten, az Országos Választási Irodához. Az általuk elképzelt autonóm terület neve pedig Észak- Magyarországi Roma Tartomány lenne.

“Nem számít, hogy milyen származású vagy! Nem számít, hogy a cigányság mely alcsoportjába tartozol! Nem számít, hogy melyik országban, vagy az ország mely régiójában élsz! Nem számít, hogy milyen az anyagi helyzeted vagy eddig milyen politikai pártot, ideológiát támogattál! Nem számít a nemed vagy az életkorod! Nem számít a végzettséged, vallásod, foglalkozásod sem! Egy a lényeg! Ha egyetértesz a küldetésünkkel, akkor tarts velünk! Küldetésünk pedig a következő: MI ROMÁK/CIGÁNYOK VEGYÜK VÉGRE KEZÜNKBE A SAJÁT SORSUNK IRÁNYÍTÁSÁT!”–jegyzi Kamarás István pártelnök, aki korábban a Fidesz-szövetséges Keresztény Demokrata Néppárthoz, illetve annak pártalapítványához kötődött.

Kamarás korábban azért költözött Kanadába, mert elmondása szerint “nem akarta nevét adni a kormány cigányokat megnyomorító intézkedéseihez.”

“Az országból emigrálni kényszerülök és a cigányság évszázados kilátástalanságát kényszerülök a szívembe fogadni”–tette még hozzá 2011-ben.

Most azonban a történész-politológus Kamarás új reményt lát egy autonóm roma tartomány létrehozásában. Szerinte erre két ok miatt van igazán szükség. A legfontosabb: a rendszerváltás óta tartó szisztematikus korrupció, illetve a roma vezetők és politikusok korrupciója valamint tehetetlensége lehetetlenné tette a magyarországi romák felzárkózását. Másrészt pedig a rasszizmus, illetve a demográfiai változások észak-kelet Magyarországon szintén indokoltá tennék egy autonóm roma tartomány létrejöttét.

Ami a demográfiát illeti: minden harmadik gyerek észak-kelet Magyarországon roma származású az MTA TK Kisebbségkutató Intézetének igazgatója szerint. Papp Z. Attila már korábban elmondta: Nógrádban és Borsodban az iskolások több mint 33 százaléka roma. Országosan ez az arány 15 százálékra tehető. A legmagasabb arány azonban Budapest egyik kerületében található: Józsefvárosban 43 százalék a roma diákok aránya...

MEGFELELÉS

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.09.28.


...A kérdés, amit sosem tettem föl magamnak, most mégis kérdés lett: meg akarok-e felelni.
Amikor gimnáziumban tanítottam, meg akartam felelni a diákjaimnak? Meg sem fordult a fejemben. Nekik kellett megfelelniük nekem? Bizonyos szempontból igen. Nem úgy, ahogyan a porosz rendszerű magyar iskolarendszer gondolja, én nem feleltettem és nem írattam dolgozatot, nem is osztályoztam - megalázónak, felfuvalkodott ostobaságnak tartottam, hogy én minősítsek ilyenformán egy másik embert, három hónap után az igazgató el is távolított. Neki sem akartam megfelelni.

Vannak foglalkozások, amikben nem lehet benne a megfelelési kényszer, mert ha az egyáltalán megfordul a hivatását gyakorló fejében, meg is ette a fene az egészet. Én egész népemet fogom nem középiskolás fokon taní-tani.
Akit az érdekel, amit én tudok, meghallgat. Elolvassa, amit írtam. A diákjaimmal az első órán közöltem, hogy aki unja, amit beszélek, nyugodtan kimehet, semmilyen következménye nem lesz, ha másik tanárral találkozik a folyosón, mondja azt, hogy üzenetet visz tőlem a tanáriba. Az újságot, amibe írtam, megvette vagy nem vette meg, aki elment az újságárus előtt. Ha megvette, ki is dobhatta. A rádiót bármikor kikapcsolhatta. Sosem gondoltam, hogy nekem fontos, hányan hallgatnak, olvasnak. Annak lehet fontos, aki elkezd hallgatni, olvasni, aztán marad velem.
Nem akarok megfelelni senkinek. Most már azt is tudom, miért.
Mert akkor nem csak a magam árulója lennék, azé is, akihez beszélek.

MI LESZ VELED, MÓNIKA?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.09.29.


...olvastam egy kiváló cikket arról, milyen elvek alapján működik a Fidesz nevű állampárt. Hogy miként fúrják ki a leghűségesebb, legodaadóbb embereiket is, ha más, dörzsölt, minden hájjal megkent párttagokról van szó. Rónaszékiné Keresztes Mónika például, aki naponta maximális hőfokon tolja a Fidesz-propagandát, Orbánt és a Fideszt méltató propagandalapot is gründolt, de még felcsúti kirándulást is szervezett, amelyről aztán hosszasan áradozott minden felületen, mégis jól megszívta. Ő volt a Fidesz VII. kerületi választókerületi elnöke, ám lelkesedése, kritikátlan seggnyalása nem volt elegendő semmire: leváltották, helyére az Orbán-család milliárdos kormányzati megbízásokkal kitömött ügyvédje, Bajkai István kerül. Érdemes elolvasni az írást, pontosan megmutatja, kik ezek, mi ez a párt, mi tartja össze. Majd arra leszek kíváncsi, hogy az ilyen Mónikák mikor jönnek rá arra (ha egyáltalán valaha is), mennyire nagy senkik ők is a maffiában, és soha a büdös életben nem fognak szobrot állítani nekik a feltétlen rajongásukért és hűségükért. Mi lesz veled, Mónika, amikor szembejön a valóság?

Azt egyáltalán nem tudom, hogy az ellenzéki összefosás most éppen melyik fázisban tart, kiről derült ki mi, és ki kosarazott ki kit, az biztos, hogy a Momentum újra világossá tette, ők senkivel nem közösködnek, nem fognak össze, igenis egyedül indulnak a választáson, mind a 106 egyéni választókerületben jelöltet állítanak. Felőlük mindenki fogjon össze, akivel akar, ők október 15-én állnak elő a pártprogramjukkal, és azért maradnak ki az összefogásból, mert felelősségük van Magyarországgal és a jövő generációjával szemben. Az tök jó. Azzal a 2-3 százalékkal valóban csodákat lehet majd elérni a Fidesszel szemben. Ja, nem. Meg Gyurcsány Ferenc is tök jó véleménnyel van magáról. Egy tatabányai fórumon azt mondta, a Demokratikus Koalíció a következő választások egyik legnagyobb pozitív meglepetése lesz, az övé lesz az egyetlen párt, amely meg fogja többszörözni mandátumai számát. Najól van akkor, szerintem Orbán kér egy kávét, miután körberöhögte az agyát. Sajnos.

Operettország a pártok tekintetében is kiválóan teljesít. Jelenleg országosan 222 bejegyzett párt van, és további 177 áll éppen bejegyzés alatt. Ez meg lényegesen több, mint 2014-ben, de mivel a Fidesznek pont az az érdeke, hogy minél többen induljanak és forgácsolják a nagy semmit, ezért a jogszabályokon nem változtattak azóta sem. Ezért aztán kamupártok tömkelege fogja röhögtetni magát közpénzen és játszik a Fidesz kezére. Szép ez, jó ez. Csak így tovább.

Pedig pofátlan, arrogáns, cinikus görénységért a kormányzó pártszövetségnek nem kell a szomszédba mennie. Miután tegnap megjelent egy összesítés, miszerint 180 település van jelenleg az országban, ahol tanítót vagy különböző szakos tanárokat keresnek, szám szerint 2600 darab álláshirdetésben, az RTL szóra bírta az illetékes államtitkárt. Rétvári – aki korábban azzal söpörte le az asztalról a kérdést, hogy a pedagógushiány nem országos, hanem helyi léptékű jelenség, amelyet az egyes tanintézmények helyettesítéssel kezelnek – most újra kiszólt a gödörből. Ezúttal azt bírta mondani, hogy a 2600 álláshely egy részét már biztosan betöltötték, úgyhogy az összesítés nem reprezentatív, másrészt meg az iskolaigazgatóknak a lehetősége, hatásköre, hogy (…) ezekre az egyedi helyzetekre egyedi megoldást találjanak. Vagyis először tagadunk, aztán bagatellizálunk, végül másra kenjük, hogy oldja meg. Ez a magyar kormány lényege, akárhova nézünk. Ők soha semmiről nem tehetnek, ezért nem is az ő dolguk faszságokkal foglalkozni....

1963 ÓTA A LEGPROFIBB ÉS LEGALJASABB HECCKAMPÁNY

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: GUSZTOS ISTVÁN
2017.09.28.A Fidesz-hatalom migráncsozó-sorosozó – tudatosan, alattomosan zsidózón uszító – hecckampányáról beszélek. Arról, amit a független igazságszolgáltatásnak – ha volna – hivatalból vizsgálnia kellene.

E hecckampány sikeressége – dacára vérprofi, azaz végtelenül lebutított, bunkó mucsai voltának – igazán elképesztő. Az értelemnek és becsületnek annyi esélye van most a gátlástalanul gerjesztett „közhangulat” ellenében, mint mondjuk az I. világháború előtt a békepártiságnak – Adynak, Babitsnak, Jean Jaurèsnak… Utóbbi magatartásáért, szavaiért életével fizetett:

Ha a háború kitör, borzalmas lesz, és elképzelhetetlen méreteket ölt. Először válik általános világháborúvá, amely elborít minden kontinenst… Bolygónk piroslik majd a kiontott vértől.

De az ember – legalábbis hazánkban – nem tanul semmiből.

Abban persze reménykedhetünk (?), hogy a „pártunk és kormányunk” által közpénzből űzött, véget nem érő, bűnös módon folytatott, rendőrért-ügyészért-bíróért kiáltó dezorientáló, uszító hecckampány nem követel emberi életeket – „legföljebb” tömegeket zülleszt le, és sokak számára végképp elviselhetetlenné teszi a honi életet…

A „Soros-konzultáció” kérdéseiről ugyanazt mondhatjuk, mint az előző „nemzeti konzultációkéiról”:

„ezek” akkor is hazudnak, amikor kérdeznek. Ráadásul most nem is „kérdeznek”, hanem rágalmazó hazugságokat állítanak Sorosról, „Brüsszelről”.

A Fidesz rajzolta Soros-torzképnek annyi köze van Soros valódi arcához, mint a legvadabb antiszemita karikatúráknak általában a zsidókhoz… Valós ismereteket e torzkép szerzőiről, nem pedig Soros Györgyről kaphatunk.

A „nemzeti konzultációk” meghatározó részei az üzemszerűen művelt nemzetzüllesztésnek, a netán még kibontakozni akaró demokratikus folyamatok megfojtásának. Ez a mostani, amelynek „társadalmi célú reklámjaiból” már láthatunk valamit – látnunk is kell, akár akarjuk látni, akár nem –, minden korábbinál pusztítóbb, aljasabb.

Mocskos hecckampányokban a Fidesznek óriási tapasztalatai vannak – s a sorosozó (sunyin zsidózó) migráncsozásban mindent igyekszik „hasznosítani”. Annyit elmondhatunk, hogy a jelenlegihez fogható embertelen, mocskos kampányt hatalomból utoljára az 1956-ot követő megtorlások idején, korábban Rákosiék folytattak, előtte pedig 1919 és 1945 között, változó intenzitással ugyan, de folyamatosan.
A szellemiség ugyanaz, de most még az EU tagja vagyunk.

A Fidesz korábbi, szélsőjobbal közös hecckampányai is ocsmányak voltak, szerintem demokratikus jogállamban elképzelhetetlenek vagy legalábbis büntetendők, de egyik sem volt ilyen hosszú ideig ennyire egyetlen személyre koncentrálóan, hatásosan rágalmazó, uszító, mint a sorosozó-zsidózó migráncsozás...

ANGOL ISKOLA EGY MAGYAR TANÁR SZEMÉVEL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Judit
2017.09.29.
Judit egy liverpooli állami középiskolában dolgozik, így aztán belülről látja a magyartól (tagolásban és elvárásokban is) meglehetősen eltérő rendszert. Kérésemre megírta tapasztalatait, és pár tanáccsal is tud szolgálni azoknak, akik esetleg iskolás korú gyerekkel fontolgatják a költözést.

„Bizonyára sok szülő morfondírozik azon, hogy költözzön-e, mikor költözzön külföldre vagy haza, ha azt szeretné, hogy gyermeke(i) a lehető legzökkenőmentesebben tudjanak beilleszkedni a másik ország oktatási rendszerébe. Zökkenők mindig lesznek, de egy-két öngólt elkerülhetünk, ha utánanézünk az alapvető különbségeknek indulás előtt.

Angliában a következőképpen tagolódik a közoktatás:

Általános iskola (4-11 éves kor)


Ebben a korban járnak a gyerekek általános iskolába: ez egy év pre-school és 6 év iskola (1-6. osztály), ami a magyar rendszerben kb. az óvodának és az általános iskola alsó tagozatának felel meg.

A gyerekek többnyire egy pedagógussal vannak egész nap (értsd: eggyel délelőtt, egy másikkal délután), csak speciális tantárgyakhoz (pl. kínai nyelv) van szakos tanár, a többi „tantárgyat” (írás, olvasás, számolás, készségfejlesztés) az osztályfőnök tanítja.

Középiskola (11-16 éves kor)

Ezután következik a középiskola, 11-16 évesek járnak ide (7-11. osztály). Ebben a szakaszban kezdődik a tantárgyfelosztás, itt már minden tantárgyat más tanít (hasonlóan a magyar ált. isk. felső tagozatához ill. a középiskolához).

Jellemzően képességeiknek megfelelő csoportokban tanulnak a gyerekek, tehát nem osztályban, hanem évfolyamban gondolkodnak az iskolák a tanulócsoportok szervezésénél. Ez elvileg kedvez az átlagnál jobb és az átlagnál gyengébb tanulóknak is.

Nagyon fontos különbség, hogy itt a gyerekeket saját magukhoz hasonlítják, azt nézik, hogy magukhoz képest fejlődtek-e; kérésre persze elmondják a fogadóórán, hogy a többi tanulóhoz vagy akár az országos átlaghoz képest hogyan szerepelnek.

Ezt érdemes is megkérdezni, hogy elkerüljük a meglepetéseket: például hogy minden évben agyondicsérik a gyereket, de aztán megbukik minden tárgyból az érettségin...

Kiemelten fontos tantárgyak az angol, matek és tudomány (biológia, kémia és fizika egyben), ezekből mindenkinek kell „érettségiznie” (a tudományokból elég kettőt választani), kötelező továbbá a testnevelés, vallástudomány/etika; további tantárgyak a technika, idegennyelv (többnyire spanyol, francia vagy esetleg német), számítástechnika, történelem, földrajz, dráma, rajz, ének-zene.

Az utolsó 2-3 évben a kötelezők mellett „szabadon” választható tárgyakkal egészül ki az órarend, ezek között találunk szaktantárgyakat, a választék iskolától függ, nálunk pl. van építkezés, fodrászat, vendéglátás, pszichológia, business... ilyesmik...