2017. augusztus 17., csütörtök

KISBUSZ HAJTOTT A GYALOGOSOK KÖZÉ BARCELONA KÖZÉPPONTJÁBAN (18+)

444.HU
Szerző: Herczeg Márk
2017.08.17.Gyalogosok közé hajtott csütörtök délután egy kisbusz Barcelona központjában, a mindig turistákkal tömött Ramblán – írta meg a La Vanguardia.

A rendőrség közlése szerint többen megsebesültek. A gázolást terrortámadásként kezelik...


Az El Pais szerint a sofőr gyalog menekült el, miután elütött több tucat embert – írja a BBC. A Reuters helyi források alapján azt írja, két fegyveres férfi ment be egy étterembe a gázolás után.

A Metro és több lap is arról írt, hogy a környéken az egyik Corte Inglés ruházati boltban lövéseket is hallottak.

Szemtanúk szerint a fegyveresek (akik talán a gázolásért is felelősek) a Luna Istanbul nevű bárban barikádozták el magukat, és túszokat ejtettek.

Az is erről árulkodik, hogy a spanyol rendőrség egyelőre csak két gyanúsítottat keres, ez alapján pedig valószínű, hogy a bárban lévő túszejtők valamelyike vezette a furgont is. Az El País információi szerint a rendőrség egy másik furgont is keres, mert annak is köze lehetett a támadáshoz, de egyelőre nem világos, mi a kapcsolat...


MEGSZÍVJA, AKINEK AZ ÜGYE A SZEGEDI BÍRÓSÁGRA KERÜL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Spectra
2017.08.17.


Nincs bizonyíték Czeglédy Csaba ellen, mégis meghosszabbítják az előzetes letartóztatását. Egyre inkább úgy tűnik, hogy mindenki megszívja, akinek az ügye Szegedre kerül. Összegyűjtöttünk 7 indokot, ami ezt alátámasztja.

A szegedi járásbíróság nyomozati bírója úgy döntött az előzetesről, hogy nem volt semmi bizonyíték az ügyészek kezében. Ráadásul a nyomozati bíró azóta meg is hosszabbította Czeglédy előzetesét. Egyáltalán nem meglepő ez az aggályos döntés. Legyen szó az ítélőtábláról, járásbíróságról, vagy törvényszékről, Szeged régóta híres arról, hogy aránytalanul súlyos ítéleteket hoz a Fidesz számára fontos, politikailag kényes ügyekben.
Aránytalanul súlyos ítélet

A Szegedi Törvényszék még a laikus számára is aránytalanul súlyosnak tűnő ítéleteket hoz. Tavaly ősszel 10 év fegyházbüntetést szabtak ki a legfontosabb migránsperben, a röszkei zavargás miatt terrorcselekménnyel megvádolt szíriai férfire, Ahmed H-ra.

Fideszes rokonok döntenek

Az Ahmed H. ügyében ráadásul az a Nagy Andrea hozta az ítéletet, akinek élettársa fideszes kapcsolatai miatt ismert. (Ha ez nem lenne elég: közös irodában dolgozik egy volt Fidesz-KDNP országgyűlési képviselővel, és azzal a bírósági vezetővel, aki Nagy Andreára osztotta Ahmed H. ügyét.) Visszanyomozható tehát, hogy Szegeden ezeket az aránytalanul súlyos ítéleteket Fideszes rokonok hozzák.

Nem lehet ellentmondani a kenyéradó gazdának

Szegeden azonban messze nem Nagy Andrea bíró politikai-családi-kapcsolatai a legaggályosabbak. Itt lehettünk tanúi az elmúlt év legbizarrabb személyi összefonódásnak, amikor a Szegedi Ítélőtábla elnöke, Harangozó Attila kifejtette, hogy az OBH elnök a kenyéradó gazdája, akinek nem lehet ellentmondani.

Gyanús összefonódás a legfelsőbb körökben


A gyanús összefonódásokat egyébként már a legfelsőbb bírói körökben is megfigyelhetjük. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke ugyanis még büszke is arra, hogy több évtizedes barátság fűzi Orbán Viktorhoz. Ezek után nem meglepő, hogy az elnökasszony nagy szerepet játszott Orbán politikai leszámolásaiban: az OBH elnök által törvénysértő módon kijelölt bíróságok - így a szegedi bíróságok is - sorra ítélik el a koncepciós perek vádlottjait...

TÉNYLEG NEM ÉRDEKLI AZ ÜGYÉSZSÉGET, HOGY 2010-BEN VÁLASZTÁSI CSALÁS TÖRTÉNT?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.08.17.


Pár hete, miután a Fidesz megszavazta alkotmányellenesen, hogy korlátozza a pártok köztéri plakátolását, arra hivatkozva, hogy Simicska Lajos kedvezményt adott a Jobbiknak, kiderült, hogy 2010-ben Simicska Lajos sokkal durvább kedvezményt adott a Fidesznek, mint most a Jobbiknak. Ezt a kedvezményt pedig a Fidesz nem vallotta be a 2010-es ÁSZ-jelentésben. Sőt, az egész plakátbérlés kimaradt belőle.

Ez azért fontos, mert a 2010-es szabályok alapján, amelyeket egyébként soha senki nem tartott be, egy párt maximum 404 millió 838 ezer forintot költhetett volna. Viszont, ha a Fidesz 2010-re bevallott költéséhez (404 millió 721 ezer forint) hozzáadjuk a most kiderült költségeket, az bőven meghaladja a 404 milliós határt. Ráadásul a hibás jelentés miatt is szabályt szegett a párt.

Ugyanis akkor listaáron 1 milliárdot kellett volna adnia a Fidesznek azokért a plakáthelyekért, amelyekért végül csak 23 milliót fizetett ki. Ez elég nagy anyagi előny a többi párttal szemben, nem?

A konkrét számla, amit Simicska akkori cégének fizetett a Fidesz, 98 millió forintról szól, az átragasztások és egyéb javítások költségeivel kiegészítve.

Ugyanakkor a Fidesz 2010-es elszámolásában az ÁSZ felé csak 35 millió 682 ezer forint szerepel. Tehát a Fidesz 2010-ben a többi párthoz képest óriási versenyelőnnyel jutott, bőven áron alul plakáthelyekhez az oligarchájától. Majd még ezt az árun aluli összeget is hamisan vallotta be, és biztosan tudjuk, túllépte a megengedett kampányköltést...

CSŐSTÜL JÖHETNEK A FIDESZES TROLLOK

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zárójel
2017.08.17.


Fideszes internetes aktivisták áraszthatják el az ellenzéki zárt csoportokat a Facebookon. Így akarja a Fidesz felszámolni az ellenzéket

A balramagyar adta közre, hogy birtokába jutott egy ilyen tevékenységre aktivizáló levél.

Hadmozdulat

Kijelölték az új célpontokat, akiket minden téren, eszközzel hitelteleníteni, ellehetetleníteni kell: a megmaradt maréknyi újságírót, akik megpróbálnak igazi kérdéseket feltenni. Nem illenek bele Orbán nemzeti arculatába – vesszenek. A portál birtokába jutott egy olyan levél, mely szerint fideszes internetes aktivisták áraszthatják el az ellenzéki zárt csoportokat a Facebookon. A kapitanynet@gmail.com oldalról érkeztek olyan „hadmozdulatnak” nevezett lépések, amelyekben közlik azokat az utasításokat, amikkel zavart lehet kelteni az ellenzéki táboron belül. Ezt a levelet most önök is elolvashatják. A levélben többek között szó esik sorosista felforgató erőkről, és néhány panelmondatot is közölnek. Segítségükkel az ellenzék kegyét elnyerhetik a beépülni vágyók...

AKCIÓSAN JUT BUDAI TERMÉSZETVÉDELMI TELEKHEZ JÁSZAI GELLÉRT CÉGE AZ ÁLLAMI PARKERDŐTŐL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Bender Dániel - Rádi Antónia
2017.08.17.


Buda egyik legszebb részén jut természetvédelmi védettséget élvező, közvetetten állami tulajdonú, két helyrajzi számon fekvő ingatlanhoz Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester üzlettársa, Jászai Gellért cége. Az érdekeltségében lévő társaság tulajdonszerzése széljegyen már látszik az ingatlanok tulajdoni lapján. A több mint 4 ezer négyzetméteres telket és a rajta található villát meglehetősen olcsón, mindössze nettó 100 millió forintért szerezte meg a Konzum Nyrt. vezérigazgatójához köthető cég. Az értékesítésről szokatlan módon nem a menedzsment, hanem a Pilisi Parkerdő Zrt. felügyelőbizottsága döntött. Ennek elnöke Vörös József, aki Mészáros Lőrinc ügyvédjeként és jogi képviselőjeként lett ismert az elmúlt években.

Még május elején írt ki pályázatot a Pilisi Parkerdő Zrt. két egymás melletti, II. kerületi ingatlanának értékesítésére. Az egyik, 2255 négyzetméteres telken egy régi, fővárosi védettségű villaépület található, a másik 1763 négyzetméteres telken pedig egy kisebb ház.

Az állami cég a két ingatlant egy csomagban, nettó százmillió forintért hirdette meg, ami ezen a környéken meglehetősen jutányosnak számít. Négyzetméterenként 25 ezer forintért még jóval kisebb, rosszabb adottságú telkeket sem lehet kapni a környéken, nemhogy egy 4018 négyzetméteres birtokot.

A pályázati feltételeket a Pilisi Parkerdő felügyelő bizottsága szakvéleményekre alapozva, az adottságokat és a bérleti jogviszonyt figyelembe véve határozta meg – derült ki a cégnek érdeklődésünkre küldött válaszából. Az új Ptk vívmánya egyébként, hogy a korábbinál jóval nagyobb hatáskört ad a cég fb-jének, amennyiben a vállalat közgyűlése ezt látja szükségesnek...

MAGYARORSZÁGON MINDENKI BOLDOG


AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Hajnal Éva
20147.08.16.


Tudta? Ne ijedjen meg, mi sem. Viszont most jött ki a Ricsárdgír zenekar legújabb klipje “Mindenki boldog” címmel, ami nagyon szórakoztató módon figurázza ki a magyar valóságot és még politikai üzenetet is hordoz.

A narancssárga tárgyakat és a szintén talpig narancssárgába öltözött embereket nem nehéz beazonosítani. A lepusztult helyek is jól ábrázolják a mindennapi “boldogság” forrását. A videóban időutazásra is sor kerül, ahol a fiatal Orbán Viktort az öreghez repítik el, aki pofán vágja öregkori önmagát. Legalább is mi ebben reménykedtünk, hogy ez történik a klipben, amikor a fiatal Viktor megérkezik 2017-es évbe és megdöbbenve látja, hogy nem szeretik a fideszes propaganda agitátorait az emberek. Mondjuk miért is szeretnék?
...

KERÉNYI MAGA ALÁ BAYEROZOTT

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.08.17.


Kerényi Imréről majdnem mindent tudunk. Tudjuk, hogy nem csupán krónikus köpönyegforgató, de akut megfelelési kényszerben is szenved, és az előző átkosban egészen más seggek körül matatott, mint mostanában.

Lelke rajta, nem ő az egyedüli, aki felismerte, hogy sötétben és sötét korokban minden segg egyforma.

Tudjuk róla, hogy bármire képes, neki köszönhetjük például az Alaptörvény asztalát, aminek már megszületésekor sem volt semmi értelme. Mindent tudunk Kerényi Imréről, többet is mint szeretnénk.

És arra is emlékszünk, hogy 2014. májusában a Keresztény Színházi Fesztivál beszélgetés-sorozatában arról értekezett a megjelent hallgatóság előtt, hogy el kell venni a Színház és Filmművészeti Egyetemtől a színészképzés jogát a pénzzel együtt, a többi között azért, mert ott a buzilobbi érvényesül.

Ezzel együtt, nem azért vette be ezt a Bayer nevűt a nemzet valódi írói közé, amit a fentiek miatt róla gondolunk. Vagyis, nem azért, mert zakkant, és azt hinné, hogy a Bayer nevű dolgozatai értéket hordoznak.

Kerényi ugyanis nagy valószínűséggel nem annyira eszelős, mint amilyennek mutatja magát. Tudja jól, hogy mi az ábra, és maradt még annyi magához való esze, hogy felfogja: ez a Bayer nevű sajtómunkásnak nem kiemelkedő, írónak pedig egyáltalán nem mondható.

Kerényi most mégis betolta a Bayer nevűt a Nemzeti Könyvtárba, mert azt akarja, hogy azok, akik szintén tudják a Bayer nevűről, hogy kicsoda, felháborodjanak. Kerényi azt akarja, hogy a Fidesz kormánnyal nem rokonszenvező magyarok felháborodjanak, és rosszkedvűek legyenek. Ráadásul még meg is alázza a nemzetnek azon tagjait, akik még nem hülyültek el teljesen. Azokat, akik képesek megkülönböztetni a jót a rossztól, tudják mi a különbség a színtiszta és a szemenszedett, valamint a kínrím és a valódi költészet között...

FELPÖRGETTÉK A KÉMÉNYELLENŐRZÉSEKET

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.08.17.


Egy éve működik a kéményseprés új rendszere, de információink szerint az ország több pontján csak most fordult igazán élesbe a dolog. Sorra látogatják végig a házakat és lakásokat, nem feltétlenül lista alapján. Akihez így érkeznek, annak ügyelnie kell, mit nyilatkozik, mert több tízezres bírság lehet a vége.


A kéményseprésért 2016 júliusa óta nem kell fizetniük a magánszemélyeknek. Ez nem vonatkozik a kiszállási díjra, ami a Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint országos átlagban 500 forint körül mozog. Az se csodálkozzon azonban, akitől több ezer forintot gombolnak le, mert a rendszer felállítása még nem igazán sikerült. Különböző vállalkozások is tevékenykednek ezen a piacon.

A feladat átvételekor, 2016. július elsején 15 megye 1835 településén összesen 1,8 millió kéményt felügyelt a katasztrófavédelem, az idén augusztus elején már 17 megye 2582 településének összesen körülbelül 2,7 kéményét ellenőrzi és tisztítja a katasztrófavédelemnél dolgozó 606 szakképzett kéményseprő. A települések száma folyamatosan nő, ebben a hónapban Kiskunhalassal bővült a lista. Egy kéményseprőre így évente 4,5 ezer kémény jut, ami naponta (munkanapokkal számolva) 18 kontrollt jelent. Még mindig 40 százalékra rúghat azok aránya, akik más vállalkozásokkal találkozhatnak...

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG DÖNTÉSE A DEVIZAHITELES PEREKRE IS HATÁSSAL LEHET

CIVILHETES BLOG
Szerző: mno.hu
2017.08.16.


Számos bíró függetlenségével kapcsolatban támadhatnak kételyek az Alkotmánybíróság közelmúltban született határozata alapján. - írja az mno.hu.

A Kúria előtt is tüntettek a devizahitelesek. A jogszabályok mellett a bírói gyakorlatot is támadják Fotó: Hegedűs Márta Forrás: mno.hu

A testület a Balassagyarmati Törvényszék egyik kártérítési ügyben hozott ítéletét semmisítette meg, alaptörvény-ellenesség miatt.

Éles kritikával illette a testület az ügyben eljáró bírót, aki lényegében az „alkalmazandó és hatályos” jogszabályok helyett a bírói gyakorlat alapján döntött a kártérítési ügyben, ráadásul meg sem indokolta, hogy miért mellőzte az irányadó törvényi rendelkezéseket.

Az Alkotmánybíróság nyomatékolta: a bírói függetlenségnek nem korlátja, sokkal inkább biztosítéka a törvényeknek való alávetettség, vagyis a bírónak a határozatait a jogszabályok alapján kell meghoznia. Mint írták, ha a törvénynek való alávetettségtől a bíróság eloldja magát, saját függetlenségének egyik tárgyi alapját vonja el.

A testület hangsúlyozta továbbá:

"A vonatkozó jogszabályokat be nem tartó bíróság lényegében visszaél saját függetlenségével, amely adott esetben ezen keresztül a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog sérelmét okozhatja."

Hozzátették: az a bírói ítélet, amely alapos ok nélkül hagyja figyelmen kívül a hatályos jogot, önkényes; fogalmilag nem lehet tisztességes, és nem fér össze a jogállamiság alapelvével...

A FIDESZ PÓRÁZON VEZETETT KONCEPCIÓS ÜGYEI - II.

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.08.17. 


Az elhíresült kémperben 2013-ban első fokon egy évtől két év tíz hónapig terjedő letöltendő börtönbüntetésre ítélték a vádlottakat. Másodfokon 2015-ben eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezték a mindezt. A megismételt elsőfokú eljárásban, 2016. szeptemberben a vádlottak felmentéséről rendelkeztek. Hiába, no, majd minden esztendőre jutott valami említésre méltó! Csak azt tudnám, hogy azonos történeti tényállást miként lehet ennyiféleképpen szakmailag felelősen megítélni. Persze nekem is vannak sejtéseim.

A járulékos veszteségek éppúgy, mint a Hagyó ügyben itt is nyomon követhetők. Míg a Nokia dobozos ügyben eljáró ügyész ellen fegyelmi eljárás is indult, majd szakmai hibákra hivatkozva jogsértő módon kirúgták, mert ellenállt a politikai megfelelés kényszerének, addig a kémperben eljáró nyomozati hadbírót nyugdíjazták és még vádat is emeltek ellene. Mindezt tették azt követően, hogy az ügyészi indítvány ellenére nem rendelte el Szilvásy előzetes letartóztatását. Ma már a Hagyó ügyben hivatalvesztéssel sújtott egyenes tartású ügyész védőként keresi kenyerét, a nyomozati hadbírót pedig felmentették az ellene hozott vádak alól.

És az ész megállt, amikor arról szóltak a hírek, hogy a kémperben első fokon eljáró – és a jelek szerint súlyos eljárási hibákat elkövető – Debreceni Törvényszék katonai tanácsának egyik tagját a Bocskai Lövészdandár parancsnoki posztjáról az elsőfokú ítélet után nem sokkal előléptették, és a szárazföldi haderő élére nevezték ki. No, komment! Ezt játsszák ezek az illiberális államépítők ebben az országban!...

AZ LÉGY, AKI VAGY

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zita
2017.08.17.


Az a furcsa helyzet állt elő, hogy a mai egy olyan téma, ami elég jól megmutatja, milyen különbségek vannak két ország között. A két ország ebben az esetben Hollandia és Magyarország, a téma pedig a melegség kérdése, amit Zita vet fel az amszterdami Pride kapcsán. Előre szólok, hogy egymás tisztelete ma fokozottan érvényes. (A képeket köszönöm neki.)

„Hova mész, hova futsz, mondd, hogy jó reggelt!
Ölelj át, a világ épphogy életre kelt!”
Vasárnap reggel ahogy nézem a vizet a kompról, és biciklizek szerelmetes városomon át a dülöngélő mézeskalács házak között a csatorna parton, Charlie-t dúdolok. Nem néznek zakkantnak… itt mindenki olyannak jó és természetes, amilyen. 
Éppen pirkad. A szürke felhők mögött néhol már látszik az ég világoskékje. A „Kht” már ezerrel takarítja a várost beterítő térdig érő szemetet. Mire kezdődik az élet, már nyoma se lesz a tegnapi országos bulinak. Meg az előző heti menetelésnek. 
Ismét rám törnek a határátkelős „dejóhogyittvagyok”- gondolatok. Én csak ennyire vagyok dilis. A vízenjárás és bringázás közben igyekszem fejben megváltani a világot. 
Itt már nem kell semmit demonstrálni 
Apropó a hely és az idő (mindkettő persze Einstein óta relatív, mint tudjuk): Amszterdam, 2017.08.06. 05.30. Ez a kapocs a valósághoz. Ismét túl vagyunk egy Amszterdam Pride-on. Most már Europride hivatalosan is. 
Valójában ez egy egyhetes rendezvénnyé nőtte ki magát az idők folyamán és az egyik legtöbb embert megmozgató esemény a városban, sokan csodájára járnak, mert a miliője nem hasonlítható egyik hasonló európai rendezvényhez sem. 
Namost, hogy mindenki jól értse a lényeget: nem az a koreográfia, amihez a magyar fül, szem szokott. Itt már nem kell semmit se demonstrálni, legfeljebb sugározza minden és mindenki magából, hogy ez itt kérem szépen egy szabad ország, ahol természetes az egyenjogúság, az emberi jogok tiszteletben tartatnak. 
Ez az az ország, ahol a világon elsőként 2000-ben legalizálták a melegek házasságát. Azóta az alábbiak is hasonlóképpen tartották helyesnek: Belgium (2003), Kanada (2005), Spanyolország (2005), Dél-Afrika (2006), Norvégia (2009), Svédország (2009), Izland (2010), Portugália (2010), Argentína (2010), Dánia (2012), Uruguay (2013), Új-Zéland (2013), Franciaország (2013), Brazília (2013), Anglia/Wales (2013), Skócia (2014), Luxemburg (2014), Írország (2015), Grönland (2015), Finnország (2017). 
Ugye arra nem is gondoltunk, hogy a határátkelés egyik motivációja még akár ez is lehet. ..

A FÜLKEFORRADALMÁROK CSALTAK, CSENCSELTEK, HAMISÍTOTTAK, LEBUKNAK?

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Lendvai Ildikó
2017.08.17.


Simicska Lajos most erős indulattal valóban le akar számolni Orbánnal. Neki a személy az ellensége. Nekünk a rendszer.

Az viszont tagadhatatlan: Simicska támadásba lendült. Még csak lábra célzott, de tud fejre is. Eddig azt hihették: a médiája és a pénze a fő veszély, de nem a közös múlt emlékezete. Azzal úgysem mer előállni, hiszen nyakig benne volt maga is. Ezúttal megmutatta: vannak olyan trükkjei, amelyekkel elkerüli a csapdát. Látszólag önfeljelentésre készül: a Hír tv tulajdonosaként a saját tévéjére és a Fideszre húzza rá a vizes lepedőt. Azzal vádolja őket, hogy 

2010-ben összejátszva tiltott pártfinanszírozást, adó- és költségvetési csalást hajtottak végre. Fals számokkal manővereztek, letagadták a plakátjaik felét, a kampánymunkákkal megbízott Hír tv azzal sem strapálta magát, hogy leszámlázza a költséget kedvenc pártjának. Nyilvánvaló, hogy a kampány egész feketegazdaságát Simicska bonyolította, csakhogy akkor még nem volt a Hír tv fő tulajdonosa és ügyvezetője. Csak éppen mindenható tótumfaktum, de ez nem jogi kategória. Ő tehát nem felelős. Ő csak az aranyos Pomócsi bácsi, aki ha egyszer kinyitja a száját

KIHASZNÁLT ÉS RETTEGŐ DOLGOZÓK - LEHANGOLÓ JELENTÉS ÉRKEZETT

NAPI.HU
Szerző: Dzindzisz Sztefan
2017.08.17. 


Az ellenőrizettek harmada nem volt bejelentve, de sokaknál csaltak a munkaidő-nyilvántartással is, hogy ne kelljen túlórapénzt fizetni – derül ki a legfrissebb kutatásból. Az áldozatok legtöbbször annyira féltik az állásukat, hogy nem mernek szót emelni a kihasználtságuk ellen.

Június közepe és július eleje között 1 143 cégnél ellenőrizte a hatóság a foglalkoztatásra vonatkozó szabályok (többek között, hogy be van-e jelentve a dolgozó, betartják-e a munkaidőt, megkapja-e időben a fizetést) betartását. Az eredmény lesújtó lett: a cégek 83 százalékánál találtak valamiféle szabálytalanságot, míg a 3 402 vizsgált dolgozó 72 százaléka bukott meg.

A rossz arány részben annak is tulajdonítható, hogy a hatóság az ellenőrzések 80 százalékát olyan területeken végezte, amelyek a nyári szezon alatt kiemelt figyelmet érdemelnek: ilyen az építőipar (építkezések, felújítások), a kereskedelem (boltok, dohányboltok, standok) és a vendéglátás (éttermek, presszók, éjszakai szórakozóhelyek, cukrászdák, fagylaltozók) is...

ITT OLVASHATÓ

SOKKOLÓ TÉRKÉP: EZEKEN A HELYEKEN NINCSEN HÁZIORVOS AZ ORSZÁGBAN

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2017.08.16.


Egy térképen ábrázolta az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport egyik tagja azokat a településeket, ahol tartósan betöltetlen gyermek vagy felnőtt háziorvosi praxisok vannak az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai szerint.

Magyarország térképére így szinte minden régióban számos kék jel került, annak ellenére, hogy a kormány a tartósan, vagyis legalább fél éve betöltetlen háziorvosi praxisok betöltésére pályázatot írt ki, a nyertes orvosok pedig több millió forint szabad felhasználású összeget kaphatnak. Az idei pályázati kiírás szerint ha valaki egy legalább 60 hónapja betöltetlen praxist hajlandó elvállalni, az akár nettó 20 millió forintot is kaphat, márpedig a listában (és a térképen) több 2005 vagy 2006 óta betöltetlen praxis is szerepel.

Tavaly mindössze 23 orvos élt a kormány adta lehetőséggel, miközben egy idén májusi statisztika szerint 352 háziorvosi és 284 fogorvosi praxis volt tartósan betöltetlen...

LEJTŐRE KERÜLT KÉTHARMAD

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Gulyás Erika
2017.08.17.


Az ország 19 megyéjéből 12 fényévekre van az uniós fejlettségtől, de még a kicsit jobban álló hazai térségektől is. Nógrád a sereghajtó.

A napokban jelent meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2016 adatait összesítő Megyék, régiók statisztikai zsebkönyve című kiadványa, amelyben megint a megszokott, az ország végletes kettészakadását jelző mutatók köszönnek vissza. A lemaradó területek minden tekintetben rosszul teljesítettek tavaly is, a központi régió és - a déli megyék kivételével - a Dunántúl nagyon apró léptekkel haladt az Európai Unió felé.Meglepetés ugyan nincs, de minden ilyen adatsor nyilvánosságra kerülésekor feltesszük a kérdést: hogyan jutottunk idáig 27 év alatt? A kérdésre ritkán érkezik felelet, vagy ha kiváló társadalomtudósaink megfogalmazzák azt, a politika igyekszik agyonhallgattatni őket. Nem mernek és minden bizonnyal nem is tudnak szembenézni azzal, hogy a kilátástalanságért ők a felelősek.
Nem csökkentek a jövedelmi különbségek 2016-ban sem. Míg egy fővárosi, teljes munkaidőben dolgozó alkalmazott pótlékokkal, bérkiegészítésekkel, étkezési és utazási hozzájárulásokkal, jutalmakkal együtt majdnem 360 ezer forintot kap a számlájára havonta, addig a mindössze 250 kilométerrel keletebbre élő szabolcsi társának ennek csak a fele jut, átlagosan 186 ezer forint. Ha mélyebben is beleássuk magunkat a táblázatokba, az is kiderül, hogy a fizikai dolgozók itt már csupán kevesebb, mint 140 ezerért dolgoznak és Borsodban, Nógrádban, meg Baranyában sem éri el a teljes jövedelmük a havi 160 ezer forintot. Ha a rangsor másik végét nézzük, az sem megnyugtató, hogy a ma már súlyos munkaerőhiánnyal küszködő ipari centrum, Győr környékén is 70 ezer forintos a jövedelmek lemaradása Budapesthez képest...

A MINDENT MAGÁVAL RÁNTÓ HAZAI EGÉSZSÉGÜGYI MOCSÁR EGYIK FŐ TÁPLÁLÓJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: Kun J. Viktória
2017.08.16. 


Csányi Sándor bevásárolta magát az egészségügybe, derült ki néhány hete, tehát az ország egyik leggazdagabb embere fantáziát lát a magánegészségügyben. Miközben régóta látható, hogy aki tud, az menekül az állami ellátásból, valójában a magán- és az állami egészségügy sok ponton összeér. A szakrendelőben praktizáló nőgyógyász ki sem lép az állami rendelőből, de míg hétfőtől csütörtökig az állam fizet a vizsgálatért, pénteken már magánrendelést folytat, betegenként 10-15 000 forintért. Orvos és beteg is – kényszerűségből – oda-vissza mozog az állami és a privát szféra között, de abban a legtöbb érintett egyetért: az átjárásnak ez a rendszere etikátlan.

A Csányi Sándor tulajdonában álló Bonitas 2002 Zrt. július 10-én adásvételi szerződést között a Medikomp Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társasággal. Az OTP-vezér ezzel megszerezte a közvetett irányítást a Budai Egészségközpont Kft. felett, ami egyébként Varga Péter Pál gerincsebész családi vállalkozása. Csányi a centrum hatvan százalékát vette meg, a szakmai irányítás továbbra is Varga kezében marad. A XII. kerületben működő Budai Egészségközpont Budapest legátfogóbb szolgáltatást nyújtó magánegészségügyi intézménye. Fő tevékenysége a privát járóbeteg-szakrendeléstől a prevenciós szűrővizsgálaton és átalánydíjas szolgáltatásokon át a kórházi fekvőbeteg-ellátásig terjed.

Csányi tulajdonszerzésének híre kap­­csán ismét előtérbe került a ma­­gán­­egész­­ségügyi ellátás térnyerése, és a fő dilemma: miként válik el egymástól, illetve hogyan kapcsolódik össze a privát és az állami rendszer? Szinte követhetetlen az átjárás a kettő között. Csaknem valamennyi orvos dolgozik mindkét rendszerben, a betegek kiszámíthatatlanul bukkannak fel hol az egyik, hol a másik ellátási formában. Átláthatatlan az is, mi alapján van az egyik szolgáltatónak szerződése az állami egészségpénztárral – mint például a Budai Egészségközpontnak, amely magánintézményként a betegellátás nyolcvan százalékát állami finanszírozásban végzi –, míg a másik magáncégnek nincs ilyen megállapodása...

ITT OLVASHATÓ

EGY KILÓ KRUMPLI MINDENNÉL FONTOSABBÁ VÁLIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.08.16.


A sok hír, társadalmi, politikai, ön- és ellenkritika mellett kevés szó esik arról, ami jól működik ebben az országban. Nem igazán mozgatja meg a médiát, nem népszerű, kevéssé eladható. Pedig létezik, erős és egyre erősebb.

Olvashatunk naponta Habony Árpád titokzatos dolgairól. Értesülhetünk Mészáros Lőrinc nagyszabású terveiről, Rogán Antal egyre kínosabb munkásságáról. Tudunk Orbán Ráhel saját lábáról, Szijjártó Péter villácskájáról. Áder János horgászkalandjairól és ezernyi dologról, ami emberek millióihoz soha nem jut el. Ahol nincs áram, nincs víz, internet főleg nincs, de kenyér sincs, ott ezek a dolgok messze esnek az emberek érdeklődésétől.

Hír az, ha kihűl valaki a lakásában. Hír néhány percig, ha felmerül a gyanú: éhen halt valaki. Érdekes téma futólag a szegregáció, a nyomor is előkerül olykor. Kis színes, semmi különös.

Valahol a felszín alatt azonban létezik és egyre erősödik valami, ami reményt ad. Messze a százmilliós villáktól, luxusautóktól, divatos táskáktól, de messze a hatalmi harcoktól, a látvány-segítségtől, a politikai gyűlölködéstől is, a társadalom mozgásban van. A drámai bejelentések, gúnyos cáfolatok és öncélú kampányok árnyékában a nyomor napról napra növekszik. Akkor is, ha statisztikákkal igyekeznek eltakarni. Akkor is, ha hangzatos ferdítések és álmegoldások tömegével próbálják elfedni.

A társadalom szerveződik. Önszerveződik. Emberek találnak egymásra, alkotnak csoportokat azért, hogy más embereken segítsenek.

Magam nem vagyok híve a segélyeknek. Az adományoknak sem. Általában. De, amikor nem arról van szó, hogy az elromlott hűtőt, televíziót nem tudja pótolni egy család (bár ez is tragédia), hanem amikor tényszerűen nincs mit enni, tegnap sem volt, ma sincs és segítség nélkül holnap sem lesz, akkor nincsen min gondolkodni. A fuldoklót ki kell menteni, aztán kell megtanítani úszni. Fordítva nem működik...

KIPRÓBÁLTUK, ÉS MEG VOLTUNK ELÉGEDVE AZ ORVOSI KENDER HATÁSAIVAL


KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DFD21
2017.08.16.Szerte a világon, így Európában is sorra döntögetik a tabukat, és legalizálják a már bizonyíthatóan gyógyhatású orvosi kendert: néhány hete épp a lengyelek szavazták meg. Itthon viszont néhány hete ismét meghurcoltak egy gyógyíthatatlan beteget, aki tüneteit illegális, de gyógyhatású kenderrel enyhíti. Honnan az ellenszenv, és mi a hazai szakorvosok gyakorlata? Miközben egyre izgalmasabb válaszokat kaptam a kérdéseimre, egyúttal ki is próbáltam az EU nagy részén, így hazánkban is legális orvosi „kenderolajat”. 


Drogos-e vagy?

Dr. Kmeth Sándor javasgyógyász-kutató Herbáriumában olvashatjuk, hogy a kender gyógyhatásai évszázadokon át ismertek voltak a mi kultúránkban is. Aki azonban ma kendert emleget vagy használ, az már sokak szerint pejoratíve „drogozik” vagy „drogos”. A júniusi Auróra-razzia során egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő embert hurcoltak meg a hatóságok egy politikai erődemonstráció keretein belül. A betegből, aki (nem orvosi) kenderrel enyhíti a tüneteit, gyanúsított lett, miközben a kerületnek nyilvánvalóan sokkal súlyosabb drog-problémákkal kellene megküzdenie.

Miközben lassan egész Európa legalizálja az orvosi kendert, nem volna-e itt az ideje, hogy a kender gyógyhatásairól minél többen nyerjünk felvilágosítást, hogy mindennapjainkban is elfogadhassuk azt?

De kezdjük ott, hogy honnan az ellenszenv?

A kender az 1920-as években Harry J. Anslinger és az általa vezetett hivatal propagandájának áldozata lett az Egyesült Államokban, ekkor ragasztották rá a „marijuana” nevet is (a spanyol névvel „a mexikóiak kábítószereként” emlegethették a kendert)...

BAJNOKKÁ VERVE

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Nógrádi Gábor
2017.08.16.


Pontosan 16 éve jelent meg ez az írás a Népszabadságban. Az akkori MIÉP akkori elnökhelyettesének szólt. Gondolom, aktuális. Talán aktuálisabb, mint 16 éve. Ezért kértem a szöveg újraközlését a Gépnarancs oldalán minden változtatás nélkül.

„Te is, Laci? Hát már te is vádolsz? Neked is jó minden ok, hogy nemzetellenesnek vagy idegengyökerűnek nevezz valakit, valakiket pusztán azért, mert őseik Jézus vallásán maradtak? Inkább a Fradit is hagynád szétrohadni a pénztelenség miatt, csak zsidó származásút ne láss a tulajdonosok között? Azt kérded, hogy mért veszem magamra, nem az én ingem? Dehogynem ingem! Ha nem volnék zsidó származású, akkor is magamra venném ezt a Nessus-göncöt, amit te meg a barátaid méreggel átitattak. Magamra húznám, volnék bár keresztény, református vagy unitárius. Ítéletedben ugyanis gyermekeim és unokáim életére tör a meg nem gondolt gondolat, amit a múltból felöklendeztél.

Emlékszel-e, Laci, hogy majd’ harmincöt éve együtt cipeltük a deszkákat, s a nehéz díszleteket a Magyar Televízió asztalosüzemében? Voltam vagy ötven kiló, s te se hatvan. Emlékszel-e, hogy uzsonnaidőben együtt rágtuk a szalonnát, mert másra nem telt, s aztán munka után együtt mentünk ide-oda, ismerősökhöz, barátokhoz, vagy csak kóvályogtunk az utcán, s ott álmodtunk, reméltünk ingyen. Egy lyukban éltem albérletben, s aztán viceházmester lettem egy alagsori lakásért, majd még lejjebb mentem egy méterrel, s két gyerekkel…"...

KÖZÖS AMERIKAI PROPAGANDAVIDEÓ ORBÁNRÓL ÉS A HIT GYÜLEKEZETÉRŐL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.08.16.


A CBN amerikai “keresztény” televíziós csatorna közös propagandavideót készített Orbán Viktorról és a Hit Gyülekezetéről. Az összeállítás szerint Magyarországon a kereszténység virágzik, amelynek bizonyítéka Orbán Viktor keresztény kormánya és a Hit Gyülekezete. A műsor megszólaltatja a kormányszóvivőt és lekicsínylőn szól az ellenzéki kritikákról is, de legfőbb üzenete a “keresztény Európa” védelme a menekülteknek álcázott iszlamizációval szemben. Menekült csak keresztény lehet, segíteni csak keresztény menekülteken szabad.

A propagandavideó leplezetlenül mutatja be az ellenzékinek tartott ATV tulajdonosának, a Hit Gyülekezete vezetőjének az Orbán-rezsimmel való szoros kapcsolatát és az ideológiai azonosságot. A videó minden szégyen nélkül isteníti az állam és az egyház összefonódását, a névleges keresztény nemzeti identitást, amelynek immáron része a Hit Gyülekezete is. A videó világos képet fest a neoprotestáns mozgalom “konstantinuszi fordulatáról” is, amely szerint legfőbb küldetésük az államhatalom megkaparintásával a melegek, az abortusz és a muszlimok elleni evilági harc. Ez azt is jelenti, hogy a Hit Gyülekezete azonosult a katolikus egyház hagyományaival, államfelfogásával és társadalmi küldetésével.

A propagandaműsorból kiderül, hogy Magyarországon helyreállt a vallási egység, megszűnt a Hit Gyülekezete és a katolikus egyház közötti vallási háború. A Hit Gyülekezete azonosult a katolikus gyökerekkel, és Németh Sándor üzletember, médiavállalkozó, lelkész, visszatért a katolicizmushoz. A Hit Gyülekezete szerint immár létezik keresztény nemzet, keresztény állam, Magyarország pedig éppen az, és a középkori feudális katolikus királyságban vannak a gyökerei. Orbán keresztény, Magyarország keresztény állam, ha valaki nem tudta volna.

Mindezt a Németh Sándor ATV-jéhez közelálló CBN News videójából tudhattuk meg. A CBN News alapítója és vezetője az a Pat Robertson, akinek 700-as Klub című műsorát közvetíti az ATV. Pat Robertson alapította azt az egyetemet is, amely minden követelmény nélkül Németh Sándor egyetlen diplomáját kiállította (gyakorlati lelkészi tevékenységéért), még azelőtt, hogy Németh saját magának adott volna egy diplomát az általa alapított Szent Pál Akadémiával (az elsőt az intézmény történetében). A CBN cikkét is a Hit Parkban rögzített fotóval illusztrálták.

A jó hírt Morvay Péter, a Hartmann László fedőnéven volt III/III-as ügynök (aki a Közgázról jelentett a diáktársairól, amiért kétszer BM-pénzjutalomban is részesült), Németh Sándor személyi titkára, a Hetek külpolitikai rovatvezetője, az ATV által gyakran citált szerző adta tudtul a Facebook oldalán “Magyarország jóhíre terjed a tengerentúlon is. Thank you CBN News” címmel. Hogy Magyarországnak milyen jó híre terjed a tengerentúlon, azt gyengébb idegzetű magyarok érdekében kíméletből inkább nem írjuk le...

KUTYÁBÓL SZALONNA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.08.16.

Amióta a Jobbik iparkodik kitörni a szélsőséges, neonáci párt szerepéből, azóta mást se hallani, csak azt, hogy miket műveltek döntésük előtt, meg, hogy melyik vezetőjük hajdan mit is mondott, milyen mellényt viselt, kivel vállalt közösséget és kivel nem - szóval folyik a politikai hisztéria, ahogy már ezt megszoktuk.
Vona próbálja bizonygatni a párt átalakulását, de a magukat demokratának aposztrofáló véleményformálók nemigen hisznek neki, mondván dögkeselyűből nem lesz liba, és minden erejükkel azon vannak, hogy kiszorítsák a demokratikus térből a vállaltan radikális jobboldali pártot.
Valahogy úgy közelítik a dolgot, mintha Vona azt kérné, hogy szeressék őket, értsenek egyet a politikáukkal, sőt, ha lehet tegyék magukévá programjukat és szavazzanak rájuk.
Alapvetően hibás ez a közelítés, hiszen erről nincs szó.
Vona mindössze megértette, hogy a társadalom zöme nem kér a szélsőségekből, taszítja az erőszak és szeretné újrapozicionálni a pártját, megtartva annak nemzeti radikális jellegét, jelentsen ez bármit is.
A demokraták egy dühödtebb része (szavazz a liberálisokra, vagy megmérgezzük a macskádat...) pedig legszívesebben bezárná őket egy stadionba, majd népítélet keretében kötelékrendezést tartana.
Hogy ezenközben semmivel nem különbek, mint a neonácik, az nem zavarja őket, a múlt által feljogosítva érzik magukat arra, hogy egyéni ízlésük szerint ítéletet mondjanak azokról, akik másként látják a viilgot, mint ők - ettől magyar demokraták ugyanis.

Magyarország az az ország, mely arról nevezetes, hogy errefelé a demokraták sem demokraták, itt mindenki másra akarja oktrojálni kizárólagosan helyes véleményét, az általa elfogadott jelszavak alapján.
Márpedig a demokrácia nem ezt jelenti.
Demokráciában az embereknek joguk van a saját véleményükhöz, saját világlátásukhoz, és ameddig ezzel nem okoznak sérelmet másoknak, addig bátran tarthatják magukat is demokratának, ha betartják a demokrácia játékszabályait.
Még akkor is, ha nem szeretik a cigányokat, ha irigyek a zsidókra és rettegnek a sosemlátott migránsoktól.
Feltéve persze, ha ezt magánügyükként kezelik és nem próbálnak gyűlöletet szítani senki ellen.
Demokráciában a kötelezettségek főként az államot terhelik, az állam felel azért, hogy polgárai minden tekintetben egyenlő elbírálás alá essenek, és ezt a feladatát senki nem vitathatja el, senki nem léphet a helyére, sem a hatalom birtokában, sem magára üldözöttként tekintve.
Akár tetszik a magukat demokratáknak tartóknak, akár nem, ez az ország nem egységes, soha nem volt az és jó darabig még nem is lesz - ez az ország mindig megosztott volt.
Szent István hívei és Koppány pogányy harcosai, kurucok és labancok, népiesek és urbánusok, népnemzeti érzelműek és liberálisok élnek itt együtt évszázadok óta - és ma is.
A nép egyik fele a szívével gondolkodik, a másik az agyával, és csak kevesen vannak, akik a kettőt ötvözni szeretnék.
Természetesen a gondolkodásmód befolyásolja a politikai álláspontokat is, de bármennyire is hihetetlen, mindkét tábor szereti a hazáját és azt gondolja, hogy érte áll ki, jóllehet sokszor visszaélnek jószándékával...

DROGOS PATKÁNYOKNAK NEVEZTÉK A BALOLDALI EMBEREKET AZ ECHO TV-N

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk
2017.08.17.


Hétfőn megint volt Sajtóklub az Echo Tv-ben, ahol a konzervatív értelmiség mindig szépen beszélő rétege vitatja meg a hét eseményeit, csakis úgy, hogy az Fidesz érdekeit ne sértse.

Nem volt ez másként a legutóbbi adásban sem, ahol a műsor vége felé előkerült Ungár Péter és a Momentum Nyitás Fesztiválján történt esemény, amelyről a Pesti Srácok főszerkesztőjének, Huth Gergelynek az alábbiak jutottak eszébe:

"Most persze egy emberként van felháborodva az egész ballib oldal, hogy úristen, mit csinált Ungár Péter (...) Mindazonáltal röhögve olvasom, hogy a sok drogos kis patkány ki van akadva azon, hogy az Ungár egy fesztiválon egy kicsit túlitta magát."

Bayer Zsolt mindehhez annyit tudott hozzátenni, hogy ez a "végtelenül romlott, ócska farizeus társaság, aki egyébként szabad drogliberalizáció, meg szívjunk, meg mindent csináljunk. De ha éppen most valamiért Ungár Péterre haragudni kell, akkor aztán összeszaladt a föld az éggel, mert Ungár Péter részegen meg akar izélni egy csajt."


ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

HATÁRON INNEN ÉS TÚL

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.08.16.


Vajon Orbánnak kell-e megköszönniük a határon túli atyafiaknak, hogy az anyaország magyarjainak pénzéből támogatást kapnak?

Mindazon magyar anyanyelvű atyafiak, akik nem a mai Magyarország határain belül élnek, pont olyan magyarok, mint én és a többi liberális vagy a Fideszre szavazó nemzeti gondolkodású, vagy jól palira vett egyszerű ember, vagy trafikkal, állami földdel, ranggal és hivatallal megvásárolt Fidesz-hívő társaik. Nem tudom, melyikőjüket sajnáljam jobban? Azokat-e, akik pénzre váltották a meggyőződésüket és pragmatikusan most is oda álltak, ahonnan a lé csurran és nem oda, ahol az eszmét szolgálják? Vagy azokat, akik érdek nélkül hülyék és saját maguk alatt vágják a fát lelkesen. Itthon jól látni, kik azok, akik csak – mert most ennek van évadja – templomba hajtják a gyereket és az első sorban csápolnak nemzeti sátoros ünnepeken, amikor öltönyben és cúgos cipőben kell a megfelelő ülepeket fényesre nyalni. A többiek számára marad a zsákban és zsákutcába futás és egy kis lepény evés.

Az emberben van annyi kurázsi, mint egy háziasított állatban. A kutya is annak a kezét nyalja, aki ételt ad neki. A magyar ember sem rosszabb, de jobb sem, mint más nációk. Nem is gondol ilyenre, hiszen nem rasszista. Tudja, mikor kell kussolni, mikor kell a kórusban magasra emelni a hangot, hogy észrevegyék, hogy a jutalomfalatok osztásánál is gondoljanak rá. Vannak, akik meggyőződésesen gyenge elméjűek, nem képesek felismerni a saját érdeküket sem. Nekik nem is jár az odaadásért sok, csak néhány szép és hazug szó, vállveregetés, kézfogás Orbán Viktortól, nagy hegyi beszéd. A rádión és tévén szétszórt, nagyüzemileg legyártott hazug ige és gyűlöletbeszéd. Egyenesen a magyar vidéknek sugározva, ahová más hang már rég nem ér el...

A POSZTSZOCIALISTA ORSZÁGOK MÁSODVONALÁBA CSÚSZOTT VISSZA A MAGYAR FELSŐOKTATÁS

444.hu
Szerző: akirály
2017.08.16.


Hiába tűzte ki célul az oktatási kormányzat a magyar egyetemi oktatás színvonalának javítását és azt, hogy egy magyar egyetem végre beverekedje magát a világ élvonalába. Az ARWU ún. sanghaji rangsorában immár egy magyar egyetem sincs a világ ötszáz legjobb egyeteme között. A két legjobb magyar egyetem, az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem már csak a legjobb hatszáz közé fér be, ami még a posztszocialista országok egyetemei között is a másodvonalnak felel meg.

Tény, hogy a volt szocialista országok felsőoktatása általában is elég siralmas színvonalú, a két legjobb kelet-közép-európai egyetem, a prágai Károly Egyetem és a Belgrádi Egyetem is csak a legjobb 300 közé fért be. A legjobb négyszáz közé négy, a legjobb ötszázba hat, volt szocialista országbeli egyetem fért csak be, magyar pedig egy se...

ZÖLDEBB ÉS TISZTÁBB BUDAPESTET! MI ÍGY LÁTJUK A JÖVŐ FŐVÁROSÁT

GREENPEACE MAGYARORSZÁG BLOG
Szerző: Greenpeace Magyarország
2017.08.16.


Új közparkok, zöldtetők, a meglévő zöldterületek szigorú védelme, közösségi tervezés, szennyező anyagoktól mentes tiszta környezet, javuló levegőminőség, megújuló energiaforrások támogatása. Mi így látjuk a jövő Budapestjét! Összegyűjtöttük, milyen konkrét lépésekkel lehetne biztosítani azt, hogy Budapest az elkövetkező négy évben érdemi előrelépéseket tegyen. Bízunk abban, hogy a Főváros meghallja a javaslatainkat, mert a budapestiek is megérdemlik, hogy élhetőbb és egészségesebb környezetben élhessenek!

Részletes szakmai véleményünket a Budapest Környezeti Program 2021 stratégiai dokumentumról itt olvashatod.

Zöldebb várost, új közparkokat!


A városi zöldfelületek nem csak szemet gyönyörködtető, kellemes látványként szolgálnak, de számos “ökológiai szolgáltatást” is nyújtanak. Gondoljunk csak a kánikula idején jelentkező hőszigethatás elleni küzdelemben nyújtott fontos szerepükre: ki az, aki a hőségben a belvárosi betonrengeteg helyett ne a Városligetet választaná?

Emellett a levegőminőség is jelentősen javul a fákkal borított területek közelében: többek között csökken a felsőlégúti megbetegedésekért felelős szállópor mennyisége. A fasorok, közparkok és közkertek tehát hatékonyan tudják javítani a városi szmogos levegő minőségét.

A fáknak fontos szerepük van abban is, hogy alkalmazkodni tudjunk a – klímaváltozás következtében – egyre szélsőségesebb csapadékeloszláshoz. A lebetonozott felületek nem képesek felszívni a hirtelen lezúduló csapadékot, így a rövid idő alatt, nagy mennyiségben lehulló eső nem tud elfolyni, fennakadásokat okoz és terheli a csatornarendszert. Ezzel szemben a növényekkel borított felületek képesek az esővíz azonnali hasznosítására.

A fent felsorolt előnyök nem csak eszmei vagy környezeti értelemben mutatkoznak meg: bizonyított tény, hogy a zöldfelületben gazdag területek környékén lévő ingatlanok értéke magasabb, sőt a városfejlesztés során újonnan kialakított zöldfelületek is feltornásszák az árakat.

Mindezek miatt azt javasoljuk a Fővárosnak, hogy részesítse kiemelt védelemben a már meglévő zöldfelületeinket és teljes értékű zöldterületeinket, továbbá – száz év után először – fogjon új közparkok és közkertek kialakításába!

A városlakók életminőségének javulásához elengedhetetlen az olyan értékes parkok védelme, mint a Városliget, a Népliget, a Margitsziget vagy a Római-part. Ezek folyamatos karbantartása, növényeinek megfelelő gondozása és fejlesztése a mindenkori budapesti önkormányzat kiemelt feladata. Az ilyen és ehhez hasonló fontosságú zöldterületeken új ingatlanok építése vagy a fákat veszélyeztető beruházások engedélyezése megengedhetetlen. Ezeket a kikapcsolódást, rekreációt nyújtó területeket meg kell őrizni közparkként, a zöldfelületek folyamatos növelésével és fejlesztésével...

TÜZIFATANGÓ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.08.17.


Egy nagycsaládos nő február végén húszezer forint értékű akácfát vágott ki. A büntetlen előéletű, hat általános iskolai osztályt végzett közhasznú munkás elmondta, hogy két-három napig járt ki az erdőbe, a kivágott fát pedig fűtésre használta. A nyomozás során az erdőben tizenkét csonkot észleltek, a fa egy részét az elkövetőnél megtalálták, így az alacsony elkövetési értékű kár egy része meg is térült. A vádlott tettét elismerte és megbánta.

A bíróság szabálysértési értékre, jogellenes fakivágással elkövetett lopás vétségében mondta ki a vádlott bűnösségét, akit egy évre próbára bocsátott, és rendelkezett a bűncselekmény elkövetéséül szolgáló eszköz elkobzásáról, valamint kirendelt védői díjat állapított meg. Az ítélet jogerős. Másutt volt olyan férfi, akit negyven kiló gallyfával fogtak el, és hamar a rendőrőrsön találta magát. Nem véletlenül, hiszen az öt centiméter átmérőjűnél vékonyabb rőzse gyűjtéséhez is hatósági engedély kell. (Munkácsy már fösteni se tudna ilyen rőzsehordó néniket máma.)

Efféle tudósításokból annyit őriz a net, hogy nem győz válogatni és szemezgetni belőle az ember, és igaz, hogy most fulladozik a napsugártól, illetve Afrika leheletétől, de közelít a tél, és baj van. Hiány van tűzifából, ráadásul drága is. Tavaly körülbelül kétezerhatszáz forint volt egy mázsa akácfa beszerzési ára a fakitermelőknél, most négyezer, a vegyes és a keményfa olcsóbb, de annak is felment az ára, és hiány van abból is. Korábban szokás volt, hogy legkésőbb augusztusban megvették az emberek a jövő évi tüzelőt, de ma már nem tehetik meg, és vizesvébé ide meg oda, valahol a huszadik század elején van az ország jó része. (Vagy Mohács korában.)...

A MAGYAROK MÉG PUTYINTÓL IS TÖBBET VÁRNAK, MINT TRUMPTÓL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.08.17.


- A magyar közvéleménynek a 34 %-a remél kedvező világpolitikai lépéseket az orosz elnöktől, Trumpnál ez a mutató csupán 29 %-os

- Kifullandóban van a kelet-európai országok gazdasági lendülete

- Adoptálja a magyar ügyvezetőt egy neves müncheni meleg találkozóhely két gazdája

Pew Research Center/New York Times/Washington Post/AP

Orbán Viktornak még dolgoznia kell, hogy idehaza elfogadtassa a közvéleménnyel az orosz államfőt, mert a legújabb felmérés szerint ugyan a magyarok jobban bíznak Putyinban, mint Trumpban, mármint hogy jó irányba viszi a világ dolgait, ám a többség, 57 %, még így sem hisz az orosz vezetőnek. Vagyis Putyin csak az amerikai elnökhöz viszonyítva áll jól. A kutatást az amerikai Pew Intézet végezte el a föld 37 országában. Ebből az derült ki, hogy még az Egyesült Államok jó pár NATO-szövetségesénél sem adnak hitelt az emberek Trumpnak. Ugyanakkor a többség nem gondolja, hogy Oroszország volna napjaink legnagyobb veszélyforrása a politikában, nálunk mindössze 28 % tart e tekintetben Moszkvától. Amerikában ez az arány 47 %, a lengyeleknél pedig 65. Viszont a magyarok 48 %-a kedvezőtlenül viszonyul az orosz valósághoz, 37 %-nak ellenben jó a véleménye róla. 55 % mondta azt, hogy arrafelé nem tartják tiszteletben a személyes szabadságjogokat, 28 % szerint viszont nincs ezzel semmi különösebb gond.

Bloomberg

Kelet-Európa a növekedést tekintve lepipálja a kontinens nyugati felét, a régión belül azonban az ütem Magyarországon a leglassúbb. A legtöbb államban jól alakult a magánfogyasztás, valamint megélénkültek a beruházások. Az éllovas Románia, ahol a GDP az egy évvel ezelőttihez képest 5,9 %-kal nőtt, nálunk a tempó 3,2 %, ez 1 %-kal még mindig jobb, mint az euróövezet átlaga. A kedvező eredményben persze közrejátszott, hogy megint fennakadás nélkül jönnek az uniós támogatások, jól alakul a kivitel és a magasabb bérek, illetve a kormánytól kapott kedvezményeknek köszönhetően az emberek többet költenek. Az életszínvonal azonban továbbra is elmarad a nyugati szinttől, tartós a munkaerőhiány és a gyárak csaknem teljes kapacitással működnek, amit azt jelenti, hogy várhatóan hamarosan megreked a kedvező folyamat. A londoni Capital Economics egyik elemzője szerint a mostani negyedévben érjük el a csúcsot, mert utána már jelentkezik a magasabb infláció és kamatok hatása, amihez társul a szigorúbb költségvetési politika, és ez lenyomja a belső keresletet. A magyar gazdaság az első negyedév után 4,2 %-ról lassult le, főleg az ipar és a mezőgazdaság teljesítménye miatt...

A MEXIKÓI DROGKARTELLEK II.- A TIJUANA-KARTELL (CÁRTEL DE TIJUANA) - ELSŐ RÉSZ

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.08.16.


A Tijuana-kartell, más nevén az Arellano Félix kartell (Cártel de Arellano Félix, CAF) az egyik legnagyobb és legerőszakosabb mexikói szervezett bűnözői csoportként tett szert a hírnevére, bár a későbbiekben a Los Zetas és a Sinaloa közötti összecsapások a kegyetlenséget náluk jóval magasabb szintre emelték.

Az Arellano Félix-klán fő működési területe a mexikói Baja California állam volt, de fénykorukban Mexikó egész észak-nyugati részének csempészútvonalait ők uralták.

Az Arellano Félix családban tizenegyen voltak testvérek, hét fiú és négy lány. A család sokáig a Sinaloa állambeli Culiacánban élt, és csak később költöztek át a Baja Californiában fekvő határvárosba, Tijuanába...