2016. október 17., hétfő

A NÉPSZABADSÁG-ÜGY ELHOZTA AZ ÚJ EGYSÉGET, KÉRDÉS, ÉLÜNK-E VELE?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.10.17.


A népszavazás után Orbán Viktor arra számított, hogy létrehozhat a Fidesz politikája körül egy új egységet, amely legitimálhatja őt és tetteit a 2018-as választásra. De jött a Népszabadság-ügy, feltehetőleg a Fidesz hatalomtechnikusainak eddigi egyik legnagyobb elszámolása, és valóban létrejött egy új egység. Már csak intézményekkel és politikai tartalommal kell megtölteni.

A Publicus kutatása
szerint a magyarok többsége egyetért abban, hogy a Fidesz áll a Népszabadság bedöntése mögött, és kétharmaduk szerint a kormánypárt korlátozza a szólásszabadságot Magyarországon. De érezni ezt a hétköznapokban, a kommentekben, a Facebookon ugyanígy, és még a boltban is felváltotta a menekültezést a magyar jövőért való aggódás.

A kérdés, mi történik most. Nyilvánvalóan a legnagyobb csapás ebben a történetben, és a legnagyobb győzelem a magyar sajtószabadság mellett az lenne, ha a Népszabadság munkatársai folytatnák valamilyen formában a munkájukat. Ezt akarja elkerülni a hatalom azzal, hogy nem rúgja ki őket, de megtiltja nekik a munkát. Az ügyet megpróbálják addig elhúzni, hogy ne legyen esélye közösségi gyűjtésből újraéledni a Népszabadságnak.

Ezt kell megakadályoznunk, ezért kell fenntartanunk az ügyet, nem elfelejteni a Népszabadság munkatársait, beszélni róluk, kimenni a mellettük kiálló tüntetésekre. Majd pedig, ha eljön a pillanat, segíteni nekik az újrakezdést.
De van egy másik kérdés is. A cél egyértelmű, és a folyamat feltehetőleg nem áll meg a Népszabadságnál. Orbán Viktorék a 2018-as választásra minél inkább meg akarják csonkítani a szabad médiát, és megakadályozni, hogy bármilyen ellenzéki tevékenység, botrány vagy ügy eljusson a választókig.

Ezt otthon ülve nem tudjuk megakadályozni. És úgy se tudjuk megakadályozni, ha a Népszabadság-ügyet önmagában nézzük, nem politikai vontakozásában, és nem hosszú távon. A cél, amit magunk előtt látunk, középtávon ugyanaz kell hogy legyen, mint amit a Fidesz lát. A 2018-as választás.

A célunk pedig az kell hogy legyen, amitől Orbánék rettegnek, és ami a mostani közvélemény-kutatások mellett reális:

50 százalék alatt tartani a Fidesz mandátumainak számát, megakadályozni a totális állam kiépülésének a lehetőségét, megbillenteni a rendszert, és intézményes kontrollt rakni le vele szemben, még ha ezt a kontrollt gyenge pártok is képviselik.
Ugyanis egy 50 százalék alatti mandátum-arány azt is jelenti, hogy 2010-hez képest borzasztóan meggyengült a Fidesz. Ha ez történik, az lesz a párt első, meg nem magyarázható, intézményes veresége 2010 óta.

De ehhez szembe kell nézni a realitásokkal. Ma hiába vágyunk egy jó kormányzásra, azt 2018 után nem fogjuk megkapni. Viszont ahhoz, hogy ez valaha eljöjjön, ki kell billenteni a kormánypártot a mindent vivő hatalmából. Erre pedig vagy a forradalom, vagy a választás a legjobb esély...
 

A SZEGÉNYSÉG FEKETE KÍGYÓJA VAJNA TIMI FÁNKJÁBA HARAP

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.10.17.


Nem hinnénk, hogy Vajna F. (Fánkosztó) Tímea tisztában lenne azzal, hogy Az ENSZ Közgyűlése 1992-ben október 17-ét nyilvánította a Szegénység Elleni Küzdelem Világnapjává, és ezért osztott ingyen fánkokat a szegényeknek ( és nem szegényeknek) néhány nappal korábban. Magyarország leszakadása a nyugati világtól, sőt közvetlen szomszédjaitól épp ott érhető legjobban tetten, miként alakult a rendszerváltás óta a szegények, illetve az egyre lejjebb süllyedő középosztály sorsa.

Fehér Attila, a Partiszkon Társadalomkutató Egyesület elnöke szerint a rendszerváltás óta eltelt negyedszázad nem váltotta be a magyar társadalom ’89-es várakozásait. Hazánkban különösen aktuális a szegénység problémaköre, ugyanis az ország hét régiója közül négy az Unió legszegényebbjei között van. 2016-ban a KSH adatai szerint a 7 év alatti gyermekek 42,2 százaléka él szegénységben, közülük 130 ezer gyermek nélkülözik, és 50 ezer rendszeresen éhezik. És ez csak néhány mutató azok közül, melyek jelzik, a kormány hurráoptimizmusa ebben a kérdésben csak porhintés.    

Kialakult ugyanakkor egy olyan gazdasági és politikai „elit”, amely önhittségének és az empátia tökéletes hiányának köszönhetően egyszerűen nem is érzékeli a társadalmi különbségek növekedésének tarthatatlanságát. Helikopterező és fácánokat mészároló miniszterek, külföldi luxus-szórakozóhelyeken partizó és állami pénzből magántévéket vásároló tanácsadók borzolják a kedélyeket, mindeközben a kormány kommunikációja a polgárháború és kilátástalanság elől menekülő embereket helyezi céltáblája közepére.

A migránsügyön keresztül is pontos kontúrokkal kirajzolódik a magyar felső középosztály társadalomszemlélete. A reményeitől és emberi méltóságuktól megfosztott menekültek ellen hergelik azokat a hazai szegényeket, akik megmaradt egzisztenciájukat féltve asszisztálnak ahhoz, hogy az urizáló kormány miniszterei és tanácsadói gyanús hátterű offshore cégeken keresztül letelepedési kötvényeket értékesítsenek olyan külföldi gazdagoknak, akik nem kötelesek elszámolni azzal, honnan szereztek milliárdokat ahhoz, hogy magyar, illetve uniós állampolgárságot vásároljanak maguknak...

ITT OLVASHATÓ

ÁTSZÁMÍTÁS

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.10.17.


Mértékegységi feladványokat próbálok megoldani. 1 fidesz hány emeszempé*? Próbáljuk úgy elképzelni, hogy 1 fidesz - bocsánat, elfelejtettem mondani, ez a hülyeség egysége - szóval egy fidesz eléréséhez hány emeszempé kell. Mondjuk, ha öt emeszempés tömegét vesszük, az kiadja-e mondjuk a debreceni polgármester tömegét, aki mint tudjuk, ülve nyalja a holdat. Azt hiszem, nem. Inkább úgy jó az átszámítás, hogy mondjuk 1 fidesz = 12 emeszempé. És körülbelül 2 kádéenpé lehet a következő pár, amiből ugye az következik, hogy 1 kádéenpé = 6 emeszempé. Aztán itt van a következő kérdés, hány elempé 1 fidesz? Régóta nagy a verseny, a társelnök asszony mai megnyilvánulása után nem maradt kétség, az eredmény: pari. 1 fidesz = 1 elempé. Nehéz ám ez a számítás, mert bizonyos szempontból lehetne a kádéenpé is pari, dehát a hülyeségnek is van egy bizonyos súlya, és ezek a kádéenpések hiába volnának bőven versenyképesek a hülyeségi versenyben, ha pusztán az IQ-szintet nézzük, annyira jelentéktelenek, hogy már a hülyeségük is alig mérhető.
 
Az elempé az más. A lemondott elnökük egymaga csinált annyi kárt, hogy még a leghülyébbek is csettintettek, de a távozásával azért a károkozás mértéke alig csökkent. Ilyen kicsi, ilyen jelentéktelen csoportosulástól azért szép, ha az átszámítási kulcsuk azonos mértékegységet mutat a leghülyébbekkel...
 

A TUDOMÁNY BEBIZONYÍTOTTA, HOGY A KÍNZÁS NEM CÉLRAVEZETŐ

LUMENS BLOG
Szerző: Halkó Petra
2016.10.16.


...Az Amerikai Egyesült Államokkal szemben elkövetett 2001. szeptember 11-ei terrortámadást követően a Bush-kormány fogolytáborokat és olyan megtorló módszereket vezetett be, amelyeket az emberjogi szervezetek alapvetően kérdőjeleznek meg. Carle rabjának szellemi leépülése is ennek a tortúraprogramnak az eredménye, amelyet a CIA 9/11 óta a terrorista gyanús személyekkel szemben rendszeresen alkalmaz. A tortúrasorozat különféle kínzási módszereket foglal magába, mint például az alvásmegvonás, szélsőséges hőmérsékleti körülmények, fullasztás vagy étkezési manipuláció. Mindezek célja, hogy együttműködésre kényszerítsék a vádlottat és értékes információkat csikarjanak ki belőle. Az elmélet azonban, amin ezek a módszerek alapulnak, hibásnak bizonyultak,
 
hisz homályos, olykor hamis információkhoz vezetnek.
 
Bár kínzási módszerek laborkörülmények között való tesztelése nem engedélyezett, számos tanulmány támasztja alá, hogy a tortúra maga a legkevésbé hatékony módszere az információszerzésnek, hisz ha a fizikai vagy szellemi bántalmazás az agy memóriaközpontját károsítja, akkor azok hamis információt szülnek.
 
Charles Morgan pszichiáter 2006-ban végzett kísérlete a kínzómódszerek hatékonyságának kérdésével kapcsolatban egyértelmű eredményt mutatott fel. A kísérlet résztvevői különlegesen képzett és motivált katonák voltak. A stresszes és szélsőséges hőmérsékleti körülmények hatására jelentős memóriaromlás tapasztalt a csapat tagjainál. Mindez azt támasztja alá, hogy a fejlett vallatási eszközök hasonló hatást gyakorolnak a terroristagyanús személyekre, akiket ilyen módszerekkel kényszerítenek igazságmondásra.
 
Ennek ellenére mind a mai napig a fogolytáborokban, köztük a hírhedt Guantánamo táborban is alkalmaznak hasonló kínzó és megtorló technikákat, mint a fullasztás, alvásmegvonás, vagy szexuális megaláztatás...
 

NEM GYURCSÁNY MIATT BUKIK AZ ELLENZÉK

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2016.10.17.


Olvastam a Reflektor blogon egy írást arról, hogy Gyurcsányt mennyire kellene karanténba zárni ahhoz, hogy az ellenzéknek esélye legyen. A karantén ideiglenes, pusztán taktikai jellegű megoldásként biztos nem lenne eredménye. Bezzeg, ha "holnaptól nem lenne Gyurcsány". Nem kívánom senki halálát, az övét sem... De a jelenlegi gondolatkísérlet kapcsán teljesen mindegy, hogy miért nincs: Csak eltűnik valami csoda folytán, egészségügyi oka lesz a távolmaradásának, a nyomós kényszert rácsok jelentik, vagy a kaszás tartja távol... A gondolatkísérlet csak azt mondja ki, holnaptól ő nincs.

Őt, a hibáit ismerjük, és tudjuk miért nem akarjuk. De, ha ő nem lenne, akkor holnapután már mást is ismernénk, akár anélkül, hogy az illető kormányzott volna. A saját pártjából Miyazakit, Vágót, a baloldal sok más ikonikus figurája közül Kunhalmit, de elő lehet venni másokat. Tételezzük fel, nem csak Gyurcsányt cseréljük ki, hanem minden más baloldali politikust is. Az alapvető problémát az jelenti, hogy ettől még a FIDESZ szavazótáborából pontosan 0 embert szólítottunk meg. Viszont kidobtuk a körből az eddig remekül kiválogatott tömegek megszólítására képes karizmatikus pszichopatáinkat is. Na vajon hogy lesz ebből növekvő szavazótábor? Sehogy.

És a baloldal elleni protest szavazatok jelentős része megmarad. A problémának van egy ideológiai és egy technikai oldala. Az ideológiai oldal nagyon egyszerű: Az Emberi jogok egyetemes nyilatkozata olyan alapelveket rögzít amik jelentős részéhez sokan ragaszkodunk. Ez a törvény egyenlő védelmét alapvető emberi jognak tekinti korra, nemre, bőrszínre, származásra való diszkrimináció nélkül. Aki felismeri, hogy a "pozitív diszkriminációnak" mondott dolog a másik oldalról azt jelenti, hogy az egyik embert a neme, mint védett tulajdonsága miatt kevésbé védi a törvény, akkor ezt elvből el kell utasítania.

Egy elvekben és gyakorlatban emberi jogokat nyíltan tipró rendszer minden esetben rosszabb, mint egy a jogokat gyakorlatban korlátozó rendszer, bármely mértékben is fosszák ki az országot az utóbbi képviselői. Az aki az ilyen politika ellen felszólalókat az asszonyverőkkel azonosította, általánosítva gyűlölködött, ha meg is változhat, meg is kell bocsájtani neki ez esetben, mégsem lesz elfogadható választás. Ugyanis az emberi jogok semmibe vétele a részükről nem elsősorban jellem kérdése, hanem a probléma felismerésének a hiánya. És számos más kérdésben megmerevedtek annyira a frontok, hogy ne nagyon legyen változás...
 

FÉL ÉV UTÁN ANGLIÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Ákos
2016.10.17.


„Sok idő telt már el azóta, hogy utoljára jelentkeztem itt, bevallom, egyre kevésbé érek rá, a videókkal azonban nagyjából tudtam követni az eseményeket. Arra gondoltam viszont, hogy ne lógjon a levegőben az itt elkezdett történet sem, gyorsan összefoglalom az eseményeket.

Elsőként is szerencsésen találtunk egy lényegesen jobb lakást, valamivel persze drágábban, mint terveztem, de igazából ez a különbség elhanyagolható (£30 havonta).

Mivel úgy hiszem, hogy az átlagos Határátkelő-követő jobban tisztában van az itteni lakáskeresés kérdésével, mint jómagam, annyi poszt született már a témában, így ezt nem is részletezem.

A történet követése és az esetleges érdeklődők kedvéért viszont hivatkozom az
ide tartozó három epizódot.

Amire rá kellett, hogy ébredjek, az a megfelelő környezet és lakás fontossága az életemben. Nem hittem volna előzőleg, hogy ha egy legalább elfogadható szintet megütő élettérbe kerülök (az első lakás is teljesítette ezt a kitételt), attól függetlenül is még komoly életszínvonalbeli és lélektani fejlődést tud előidézni egy megfelelőbb környezetre történő váltás.

Az, hogy rendesen el tudtam helyezkedni és a magaménak éreztem azt, ami körülvesz, a 66 körüli nyugalmi pulzusomat levitte egészen 58-ig, ezt megfigyelve vált nyilvánvalóvá számomra a változás..."


ITT OLVASHATÓ

EGYRE NAGYOBB A KÁOSZ A 3-AS METRÓ FELÚJÍTÁSA KÖRÜL

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.10.17.


Az biztos, hogy a metróépítés és a felújítás nem tartozik a magyar politika erősségei közé. Lassan követhetetlen, hogy mi zajlik a 3-as metró felújítása körül: röpködnek a határidők, a felújítás ideje alatt szükséges pótlóbuszok beszerzése késlekedik, továbbá a felújítás finanszírozása sem tiszta teljesen. A legújabb hírek szerint akár az egész projekt elbukhat. Összeszedtük, hogy mi történt eddig a metró felújítása körül.
 
Mi történt eddig?
 
A hetvenes években átadott metróvonal Budapest egyik ütőere, napi szinten több ember utazik rajta, mint a MÁV járatain összesen. Ehhez képest, ha visszaolvassuk az elmúlt évek hírfolyamát, rengeteg beszámolót találunk, hogy az M3-as lerobbant, füstölt, kigyulladt, vészfékezve érkezik a megállóba, elrepedt a sín, beázik az alagút, és így tovább.
 
A 2014-es választás hevében meg is született a döntés, hogy a metró infrastruktúráját és
szerelvényeit fel kell újítani. A választások óta már két év telt el, de ezidáig sok változást az utasok nem tapasztalhattak.
 
Már 2013-ban is lehetett hallani, hogy a metrószerelvények felújítására az orosz Metrowagonmash-t nézte ki a főpolgármester. Aztán a főváros kiírta a pályázatot, és miután a cseh Skoda és spanyol CAF pályázatát érvénytelenítették, az orosz Metrovagonmash és az észt Skinest Rail maradt versenyben. A francia Alstom, amely metrói a kettes és a négyes vonalon is közlekednek, visszavonta pályázatát, mivel nem értettek egyet a BKK azon politikájával, hogy a városvezetés az új szerelvények helyett a majd félszáz éves szovjet kocsikat kívánja felújítani. Bár az észt Skinest Rail kedvezőbb ajánlatot adott, a cég körül több furcsaság is volt, így végül az oroszok nyerték a tendert. A főváros a szerelvények felújításra 60 milliárd forintos hitelt vett fel.
 
Közben felmerült a gyanú, hogy az oroszok igazából nem is felújítják a leroggyant metrókocsikat, hanem titokban újakat szállítanak le. Az ügy úgy került napvilágra, hogy az első felújított szerelvények rendkívül hamar érkeztek meg. Tarlós erre úgy reagált, nincs információja a kocsicseréről, de tulajdonképpen nem is lenne baj, ha így lenne. Persze azért elég nagy baj lenne, hiszen akkor szerződésszegésről beszélnénk, a felvetést mindenesetre a Metróért Egyesület is elvetette.
 
A 140 milliárd forintos projekt finanszírozása körül is rengeteg kérdés merült fel. Itt leginkább a Tarlós-Lázár közötti politikai izmozás a leglátványosabb. Tavaly márciusban Lázár hivatala egy tollvonással lenullázta a főváros EU-s fejlesztési támogatásait. Aztán a miniszterelnök közbenjárásával mégis a fővárosnak kedvező döntés született. Akár kap EU-s támogatást a metrófelújításra a főváros, akár nem, a költségek felét, vagy akár még többet, jobb esetben az államnak, rosszabb esetben a hitelekkel már így is agyonterhelt fővárosnak kéne kifizetnie.
 
Bár Tarlós 2019 decemberét jelölte meg a felújítás befejezésére, a határidő tarthatósága erősen megkérdőjeleződött, ugyanis legújabb felvonásban az M3-as felújítása alatt közlekedő pótlóbuszok pályázata körül akadtak gondok.
Nemzeti buszgyártás lázálma vs. budapesti utasok
 
A felújítás ideje alatt pótlóbuszok fogják helyettesíteni a kieső M3-as vonalat. A főváros több konstrukciót is megvizsgált a buszbeszerzésre, ám a leggazdaságosabb megoldást a lengyel Solaris ajánlotta. A magyar Mabi-Bus Kft. 278 ezer euro/busz áron szállítaná le a járműveket úgy, hogy azokat még a BKV műhelyeiben kellene összeszerelni. Ezzel szemben a lengyel buszgyártó cég 277 ezer euró/busz áron összeszerelve, üzemkész állapotban kínálja a járműveket.
 
Érthető módon a fővárosi vezetés a leggazdaságosabb ajánlatot kívánta elfogadni. Ám ekkor közbelépett a kormány, és úgy módosította a főváros hitelkeretének feltételeit, hogy azt buszbeszerzésre nem költheti el. Ezzel egy időben hirdette meg a kormány a magyar autóbuszgyártás újraindításának nemzeti programját. Lázár János többször is kiemelte, hogy a fővárosnak adnia kellene egy esélyt a magyar busziparnak. Ennek engedett a főváros, azzal a feltétellel, hogy a felmerülő pluszköltségeket a költségvetésből fogják kipótolni.
 
Ám többek között maga a főpolgármester is úgy gondolja, hogy a magyar buszipar jelenleg nem tudja kiszolgálni a fővárosi igényeket.  A kormány buszipari stratégiáján túl azonban más érdekek is mozgathatják a szálakat a háttérben. Ugyanis azzal, hogy a főváros nem megveszi, hanem bérelni fogja a buszokat, ráadásul nem csak a felújítás idejére, hanem a tervek szerint 10 évre, azzal hosszú távon biztosan rosszabbul fog járni.
 
A nyertesek olyan kormányközeli szolgáltatócégek lehetnek, mint például a Széles Gábor érdekeltségébe tartozó VT-Arriva, amely jelenleg is üzemeltet buszokat Budapesten...
 

SZERESD ÖNMAGAD!

NESZE!SZER BLOG
Szerző: BEAUTYKA
2016.10.16.


12 fontos pont Louise L. Hay ajánlásával

1. Hagyj fel önmagad kritizálásával!
Az ítélkezés és a kritizálás nem változtatja meg a helyzeted. Hagyj fel azzal, hogy túlzott önkritikát gyakorolsz. Fogadd el magad olyannak, amilyen vagy. Mindenki változik, és azáltal, hogy önkritikát gyakorolsz magad felett a változást negatív irányba befolyásolod. Amikor megerősítésekkel pozitívan hatsz Önmagadra, a belsődben végbemenő változás az életedre is pozitívan hat.

2. Bocsáss meg magadnak!
Engedd el a múltat. Azt tetted, amit abban a helyzetben, tudásodnak azon a szintjén a leghelyesebbnek gondoltál. Ahogy változol, és egyre tudatosabbá válsz, már a múlt tapasztalatait is más színben látod. Tanulsz belőle. Ez teljesen természetes.

3. Figyelj a gondolataidra!
Ne keserítsd meg életed azáltal, hogy teret engedsz a negatív gondolatoknak. Keress egy olyan mentális képet magad számára, ami megelégedettséggel és önbizalommal tölt el. Cseréld a negatív gondolataidat pozitívakra.

4. Legyél kedves, alázatos és türelmes!
Legyél kedves, és törődj úgy önmagaddal is, mint mással, akit szeretsz. A türelem hozzásegít ahhoz, hogy önmagad is más fényben lásd.

5. Legyél kedves az elméddel is!
A gondolatmintáidban történő változás nem fog néhány nap alatt végbemenni, ezért a türelmet akkor is gyakorold, amikor gondolataid megújítására törekszel. A gondolati nagytakarítással idővel át tudod kódolni a berögzült szokásokat, így lépésről lépésre a változás szemmel láthatóvá válik.

6. Dicsérd magad!
A kritizálás korlátozza a lelket, ezzel szemben amikor dicséred magad, Önmagad építed. Vedd sorba pozitív tulajdonságaidat, és dicsérd magad annyit, amennyit csak tudod. Mondd magadnak, mennyire jól vagy, és légy hálás életed apró sikereiért is...


ITT OLVASHATÓ

GYARMATI ANDREA: GONDOLATOK KÖNYVÍRÁS KÖZBEN

24.HU - POSZT ITT BLOG
Szerző: Gyarmati Andrea
2016.10.16.


Szorgalmasan dolgozom a következő könyvemen, és mint ilyenkor mindig, megállok néha és kinézek a fejemből, hogy hol is tartok éppen. Vagyis vannak gondolataim könyvírás közben. Engedd meg, hogy most egy ilyet osszak veled, valamit, ami az előző könyv idején jutott eszembe.

Állok az asztalnál, és várok a soromra. Épp egy társaságban. Sorban állunk az ételért. Kedves arcú 40 és 50 közötti nő áll mögöttem.

Örülök, hogy látom, doktornő – mondja mosolyogva.

Visszamosolygok, mert ez a fajta kedvesség mindig meghat. Akármi is álljon a háttérben – az, hogy ismert sportolóként vagy látott orvosi tanácsokat adni a televízióban – jól esik, ha megismernek.

Nem vagyok celeb, sosem voltam, remélem, már nem is leszek. Igaz, erre az én koromban már elég kevés az esély. Tudom, van olyan helyzet, amikor bizonyára azoknak, akik másképpen vannak összerakva, mint én zavaró lehet a rajongók viselkedése. Én a magam részéről azt tudom mondani, mindig azt éreztem, hogy megbecsülés és szeretet vesz körül.

Sose bántottak idegenek. Soha nem volt zavaró vagy tolakodó senki, szerencsére. Viszont sokszor megéltem, hogy boldoggá tesz, ha valaki azt mondja: sokat drukkoltam annak idején a doktor néninek. Vagy azt: amikor kicsi volt a lányom, néztem a műsorát, és sok jó tanácsot adott. Talán ettől is érzi az ember néha hasznosnak magát. Vagy legalábbis én így érzem. Hogy segíthettem vagy képes voltam örömet okozni a sportteljesítményemmel. Van, akit zavar az ismertség, én mindig nagyon élveztem, ha idegenek ismerősként szóltak hozzám.

Mindez úgy gondolom, nem jár valakinek, inkább ajándéka az életnek, ha jól csinálod a dolgodat a medencében, vagy úgy hozza az sors, hogy szakértő lehetsz a médiában. Nem gondolom, hogy sértő, ha valaki nem ismer meg. Egy vagyok a sok közül, akit valamiért a közönség szeretete ismertté tett.

Tehát állunk az asztalnál, és nem ritka dolog beszélgetek egy idegennel.

Olvastam egy riportban, új könyvet készül írni, megkérdezhetem, ez most miről fog szólni?


ITT OLVASHATÓ

KERESSÜNK ÖRDÖGÖT!

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.10.16.


Keressünk ördögöt! Keressünk! Mert az jó. Az ördög ugyanis olyan entitás, amellyel, illetve akivel szemben nem kell érvelni. Elvégre ő az ördög, a démoni rossz. Zsigerből rossz. Aki ellene megy, az pedig zsigerből jóvá válik. Ez pedig jó. Úgyhogy, keressünk ördögöt! A politikai démonizálásra ugyan rámegy talán a jövő, de ezzel ne foglalkozzunk! Keressünk ördögöt?

Szerintem az ördögök keresése, az évszázados, évezredes hagyományok ellenére hatalmas hiba. Még akkor is, ha felmentést ad. A történelem számos példája mutatja, hogy aki bevállalja, hogy megszállta az ördög, azt felmenti a sorozatgyilkosság személyes felelőssége alól is. Aki pedig keresi, és persze megtalálja az ördögöt, azt a kínvallatások bűne alól mentesíti a zsigeri rossz elleni küzdelem ténye. Ennek mai, politikai vetülete sem sokkal jobb. annyiban semmiképpen, hogy a zsigeri reakciókra való „utazás” igen sok érvet söpör az asztal alá. Elvégre, ha Orbánt lehet utálni, mert ő az ördög, akkor nem kell érvekkel bajmolódni. Lehet akár személyében is gyűlölni. Holott a hazai politika aligha ilyen egyszerű képlet. Még akkor sem, ha a miniszterelnök láthatóan rájátszik erre a képletre. Okkal teszi. Ugyanis őt is felmenti a felelősség java része alól. Azt mondhatja, hogy őt amúgy is démonizálják. Tehát minden érvelési kényszert lesöpör az asztalról azzal, hogy bármit mondana: ő a démon. A híveknek meg a messiás. Márpedig a messiást nem illik számon kérni. Orbán sokszor zsigeri gyűlölete tehát kontraproduktív.

Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy hirtelen egyet kezdenék vele érteni. Korántsem. De azt igen, hogy a démonizálás helyett ott kellene kezelni, ahol lehet. Ha valóban végig lehet rajta pipálni egy szindróma tüneteit, akkor az ellenzék elkezdhetné az alkalmasság feszegetését. Érdemben, és szakértők bevonásával. Egy esetleg beteg embert kezelni kell, és nem démonizálni. A politikai és gazdasági kártételt sem érdemes az ördögi létsik irányából megközelíteni. A milliárdok megszámolhatók. A számlák ellenőrizhetők. A hiányuk megállapítható. a hiányok is megállapíthatóak. Ennek alapján tényszerű mérleg állítható fel. Ha pedig a mérleg úgy áll fel, hogy arra érdemesít bárkit is, akkor be lehet utalni egy rácsos intézménybe. Ahogy a „népszabis” tüntetés egyik szónoka is javasolta...


ITT OLVASHATÓ

BURKINI - AVAGY DIVATBA JÖTT AZ ELNYOMÁS

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Eszes Beáta
2016.10.17.


A burkini-vita egy nagyon durva hímsoviniszta modellt akar divatnak nevezni, így a női elnyomást egy szerethető, elfogadható képpé tenni, azt szabad választásnak és vallásnak hazudva.

A francia tengerparti strandok után idehaza, a budapesti Széchenyi Gyógyfürdőbe is begyűrűzött a burkini-tiltás: (Magyarországon tilos burkiniben fürdőzni, a Széchenyiben két nő megsértette a szabályt) két azt viselő nőt vendégpanasz miatt kiküldtek a fürdőből. Az esetet az intézkedő személyzet, majd azt követően a sajtó érdeklődésére a vezetőség is a tisztiorvos által támogatott házirenddel magyarázta, miszerint a fürdő a lábon maximum térdig, felsőtesten maximum a vállig érő fürdőruhában látogatható. Az érvelésben elfogadható az a nézet, hogy a bőrbetegségek zöme a végtagokon is látható, így azt hosszú fürdőruházattal elfedve fertőzött ember nem veszélyeztetheti mások egészségét. Eközben nyilvánvaló, hogy az eset visszhangja több egy közegészségügyi intézkedésnél.

A tiltásokról szóló hírek kiemelik, hogy burkinit főleg muszlim nők hordanak, majd az erről szóló vita átcsap egyfajta vallási toleranciából kiindulva a ruhaválasztás terén is megélt szabadságjogra, a nők méltóságjogát megsértésére hivatkozással.

A burkinit egy libanoni születésű muszlim nő, Aheda Zanetti, ausztráliai divatdizájner alkotta meg, aki két éves kora óta családjával Ausztráliában él. Az ötletet saját unokahúga adta, aki sportolni szeretett volna, de a családban a lány is hidzsábot visel, esetében ez a fejet és testet is fedő ruházatot jelent. A lány anyja harcolt azért, hogy „visszafogott” öltözete miatt ne kelljen lányukat eltiltani a sporttól, mire a készséges nagynéni, Aheda az unokahúga számára egy testhez álló, de a testét bokáig és csuklóig elfedő, fejét búvársapka szerűen befedő öltözetet alkotott meg rugalmas, de azért a testre nem ráfeszülő anyagból.

Az öltözet később nagy sikert aratott a fürdőzni vágyó muszlim nők körében, így az a testet teljesen befedő burka és azt igencsak megmutató és kidomborító bikini szó házasításából született burkini néven indult diadalútjára. Nem tudni, a „visszafogottságot” megalkotó dizájner miért használta az azzal meredeken ellentétes bikini szót? Mit jelent vajon egy bikini az ő számára? Miért gondolta, hogy a bikini hívószó lehet a „visszafogottságra” hivatkozó muszlimáknak? Aheda Zanetti saját bevallása alapján ezzel „a szabadságot szerette volna a muszlim nőknek megadni, nem azt elérni, hogy elzavarják őket.” (
I created the burkini to give women freedom, not to take it away) A burkini ma 49 éves megalkotója saját bevallása szerint gyerekkorában tartózkodott bármiféle sporttól, egy ausztrál kultúrában is, nem tudva azt összeegyeztetni a számára fontosnak vagy előírtnak tartott visszafogottsággal. Amikor unokahúga elhatározásáról ír, mind a „vallási” kötelezettségek, mind a sportért való küzdelemben nem említi a lány apját, csak a család nőtagjait. Nem tudjuk meg, az apa vajon küzdött-e lánya sportálmaiért, pláne nem tudjuk meg, mit szólt volna, ha leveszi a hidzsábot.

ITT OLVASHATÓ

OLVASÓI LEVÉL: MAGYARORSZÁG POLITIKUSOK NÉLKÜL

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG - VENDÉG
Szerző: H. A.
2016.10.16.


...Annak érdekében, hogy újra az egyes szakterületet jól ismerő értelmiség adhassa meg az iránymutatást és hozhassa meg a döntéseket, annak érdekében, hogy ne legyenek visszaélések, korrupciós ügyek és hogy az állami pénzek se szivárogjanak el kétes személyek – politikusok – által, olyan szervezetre van szükség, amely mindezt lehetővé teszi. Erre jutva ötlött fel bennem a Magyarország Irányító Szervezet (továbbiakban: MISZ). És ez hogyan is teljesítené az imént felsorolt kritériumokat és miben is lenne más, mint a politikai „hatalom” működése? Elképzelésem szerint egy nagyobb cég hierarchiáját lehetne alapul venni, azaz szervezeti vezérigazgató irányítása alatt a jelenlegi minisztériumok témakörével megegyező, de azokat racionalizáló igazgatóságok állnának. Az igazgatóságok pedig szükségszerűen alátagolódnának osztályokkal, ahogy azt a feladatkör feltétlenül megkívánná. A vezérigazgató lenne a szócső, a társadalom felé a szakmai döntések tolmácsa. Az igazgatók és beosztottaik, rendes álláspályázattal kerülnének felvéve, ahol szakmareferenciával bizonyítania kellene alkalmasságát. Ezzel lehetne biztosítani, hogy a feladatra alkalmas emberek dolgoznának az ország vezetésében. Ráadásul akkora fizetésekkel lehetne operálni, mint a magyarországi átlag, nem többel. És ez esetben nem lenne a jelenleg működő négy éves mandátum, és az az által biztosított nyugalom/védelem/mentesség a rossz döntéshozások ellenére, hiszen a munkáltatói szerződések által egy rossz döntést követően a munkaviszony bármely szinten azonnal megszüntethető lenne.

Tehát a felvetésem szerint van egy olyan szervezet, amelyben a külügytől kezdve a közlekedésig, az egészségügytől a gazdasági területen át az oktatásügyig minden országos irányítást igénylő szakmai feladatot szakértők látnának el, megfelelően inspirálva a korrekt munkavégzésre, és amely a kívánt mértékben tolmácsolni tudja az állampolgároknak rendszeres időközönként beszámolók formájában tevékenységét, tervezett döntéseit, elképzeléseit. És hogyan lehetne a társadalom érdekeit figyelembe vetetni? Egyszer működne egy belső ellenőrzési csoport a szervezeten belül, de függetlenül attól, aki folyamatosan vizsgálná a működés helyességét, „tisztaságát”. E mellett a 19 megye és Budapest által évente delegált egy-egy választott tagból állna egy Felügyelő Bizottság (továbbiakban: FEB), amely nagyságrendileg havonta – vagy szükségszerűen – összeülne és a MISZ vezetőségével a számára elkészített, megvalósulásról készített beszámolókat, döntés előtti tervezeteket átbeszéli, beleszólva azokba. Valamint közvetlenül a FEB kapná meg a belső ellenőrzés jelentéseit is. Természetesen a rendszeres üléseken felül rendkívüli üléseket is össze lehetne hívni, ha egy nagyobb döntés bevezetése előtt állna a MISZ.

Így a FEB – azaz az állampolgárok delegáltjai és ez által maguk az állampolgárok – minden döntést, tervezetet idő előtt megismerhetnének, de a végleges döntést csak a FEB tagjai hoznák, hiszen ők hagynák jóvá. A FEB-tagok, mikor a kezükbe kapnának egy tervezetet, visszamennek velük a megyéjükbe és a tervezet által érintett témákkal kapcsolatos megyei szakembereket összehívnák, hogy véleményeztessék azt. A 20 FEB tag aztán öszeegyezteti a megyei szakemberek véleményét és országos szintű véleményezést hoznak létre, visszaadva azt a MISZ-nek. Természetesen a MISZ kommunikációs igazgatóságának honlapján, külön létrehozott nyomtatott újságban folyamatosan minden lépést, tervezetet, döntést feltüntetne, amely által az ország lakossága folyamatos tájékoztatást kaphatna. Honlapon még az egyes tervezetekre lehetne lakossági szeretem-nem szeretem gombot is nyomni, amit a FEB kis mértékben, de figyelembe vesz.

Most már csak a jelenlegi politikai rendszer és a MISZ megalakulása közötti átmenet hiányzik az elképzelésből. Ezt pedig egy olyan párt tudná megtenni, amely megnyerné a választásokat, de olyan programmal, hogy megválasztása után létrehozná a MISZ-t, majd felszámolná önmagát a cél érdekében – ezzel is mutatva, hogy nem hatalomra pályázik, hanem tényleg a haladás útját kívánja meglépni.

A MISZ létrehozásával Magyarország lenne az első a világon, aki példaértékűen felszámolná a politikai hatalmi rendszert, és egy teljesen új rendszerrel mutatná meg a világ országainak, hogy másképp is lehet. Amennyiben ez elterjedne a Földön, az ország irányító szervezetei találkozók, konferenciák útján egyeztethetnék, az egyes szakterületek hogyan oldanak meg egy-egy országos problémát, amely aztán tanulságot szolgáltathatna a többi országnak. De elkalandoztam, ezek már az elképzelés távlati következményei, illetve lehetőségei, a lényeg, hogy megszűnjön a pénzügyi rendszer irányítóinak bábjátéka és megszűnjön befolyásuk az országok, de ami még fontosabb, Magyarország vezetése felett és az értelmiség valamint az állampolgárok kaphassák vissza azt a társadalom fejlődése és a haladás érdekében...

ITT OLVASHATÓ

A SZEGREGÁCIÓ ÉS AZ INTEGRÁCIÓ

TANÍ-TANI ONLINE
Szerző: Nahalka István
2016.10.16.


fogalmának értelmezése kapcsán. Nahalka István írása

"Én meg azt mondom, hogy a szelekció leküzdése nem vet véget a hátrányos helyzetnek, az esélyegyenlőtlenségek kialakulásának."

Fejes József Balázs jó fél évvel ezelőtt
írt a Taní-tani Online-ba egy tanulmányt, amit akkor eléggé el nem ítélhető módon nem olvastam el, de ami most felkeltette az érdeklődésemet, és írásra ösztönzött. Fejes a szegregáció, integráció fogalmak értelmezéséről ír. Mivel ezt magam is megtettem egy-két tanulmányomban, érdekelt, vajon találkozik-e a gondolkodásunk. Úgy találtam, hogy igen is, meg nem is. Leírom miért.

Fejes a szegregáció értelmezésének kétféle válfajáról ír. Azt mondja, hogy nem elég azt mondani, hogy a szegregáció (persze az iskolai szegregációról van szó) hátrányos helyzetű tanulók homogén csoportjainak kialakítását jelenti, hanem azt is meg kell mondani, hogy ezt a különböző társadalmi csoportokhoz tartozók közötti kapcsolatok, vagy pedig a tanulási eredményesség szempontjából kell-e fontosnak tartanunk. Már itt vitatkoznom kell. Egy jelenség definíciójához nem tartozik hozzá, hogy maga az a jelenség miért fontos a számunkra, illetve, hogy miért elemezzük. Világos, hogy a szegregációt vizsgálhatjuk abból a szempontból, hogy milyen károkat okoz a gyermekek, a fiatalok szocializációjában amiatt, mert gátolja, hogy a különböző társadalmi csoportokhoz tartozók „tanulják egymást”, és megtanuljanak együttműködni. És vizsgálhatjuk a szegregációt abból a szempontból is, hogy van-e, és ha van, akkor milyen a hatása a tanulás eredményességére. Attól, hogy én milyen szempontból vizsgálom, és azt a szempontot mennyire tartom fontosnak, maga a jelenség és értelmezése nem változik.

De bele kell kötnöm a szegregációnak mint jelenségnek az alapértelmezésébe is. Bár ezek természetesen definíciós kérdések, vagyis az ég egy adta világon semmilyen objektív indoka nem lehet senkinek arra, hogy a saját definícióját „igaznak”, a többit „hamisnak” kiáltsa ki, mégis, a meghatározások mint konstrukciók bírnak valamilyen adaptivitással. Az egyik definíció lehet indokoltabb, mint a másik, lehetséges, hogy több dolgot lehet vele magyarázni, az is lehet, hogy a gondolkodásunkat tisztábbá teszi, és számos más előnye lehet az egyik definíciónak a másikhoz képest. Amit Fejes szegregációnak mond, az az én szótáramban a szelekció. A szelekció elválasztás, fizikai elkülönítés, valamilyen szempontból homogén csoportok kialakítása az iskolában. A tanodák például (a Fejes-tanulmány valójában a tanodákról szól) szelektálnak, ahogyan a Gandhi Gimnázium, vagy a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium is. A válogatás, a szelektálás, az elkülönítés fogalma – gondolom – jól érthető. Itt még nem merül fel az a kérdés, hogy egyébként mi történik a szelektált gyerekekkel, hogy ami történik, az nekik és másoknak jó vagy rossz, egyszerűen az elkülönítésről van szó. Számos ilyen elkülönítés azonban diszkriminációval kapcsolódik össze. Gondolom, a diszkrimináció is egy világos fogalom: hátrányos megkülönböztetés, az egyén számára negatívan megítélhető folyamat. Amikor a szelekcióval együtt diszkrimináció történik, az a szegregáció. Hátrányos következményekkel járó módon különítünk el.

Magam is készséggel elismerem, hogy ez a fogalomalkotás is problematikus legalább egy ponton. Ugyanis az is egy nagyon fontos állítás, hogy ha a szelekció nem is jár együtt mindig jól kimutatható, közvetlen diszkriminációval (lásd pl. Gandhi, tanodák), mégis, amennyiben a szelektáltak egyben egy szociokulturális értelemben homogén csoporthoz tartoznak, ugyanazt a kultúrát képviselik, akkor már maga a szelekció is jár káros következményekkel az esetek nagy részében. A szelekció, amennyiben egy homogén társadalmi csoport tagjait érinti, elsősorban a szocializációs folyamatok szempontjából káros. Ha gyerekeknek, fiataloknak korlátozottak a lehetőségeik, hogy az övékétől eltérő társadalmi csoportokhoz tartozókkal találkozzanak, együttműködjenek velük, akkor ezzel hiányt szenvednek, nem tanulnak meg olyasmiket, amik az ő életükben, de a társadalom integráltsága szempontjából is hallatlanul fontos szocializációs eredmények lennének. Fejes erre a hatásra mondja, ha jól értem, hogy kevésbé fontos, a folyamatokat inkább a tanulási eredmények szempontjából érdemes megítélni. Az írás egy pontján azt is mondja, hogy ha eredményeket érnénk el a hátrányos helyzetű gyerekek tanulását tekintve, akkor az automatikusan megoldaná a különböző társadalmi csoportok közötti kapcsolatokban mutatkozó problémákat is.

Meg kell jegyeznem, hogy adott esetekben a szelektálás pozitív és negatív következményeinek mérlegelése után értelmes, a gyerekek érdekét szolgálja, ha a szelektálás megvalósítása mellett döntünk. Ez az eset valósul meg a Gandhi Gimnázium, vagy a tanodák esetén, és hátrányos nagyon sokak számára (sokszor még a szelektálással jobb helyzetbe hozni kívánt gyerekek számára is) a szelekció, ha csak az elkülönülést szolgálja, és nem eredményez magasabb színvonalú nevelést...


ITT OLVASHATÓ

MAGYARORSZÁGON A LEGJOBB ÚJSÁGÍRÓNAK LENNI

MAGYAR NARANCS
- HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.10.16.


Szőcs Géza szerint nem éri agresszió az újságírókat, a Mediaworks tulajdonosa nem függ Orbántól, a sajtószabadság pedig egyáltalán nem sérül. Hírek egy alternatív univerzumból.

Szabad ország

Ha Szőcs Géza szavait készpénznek vennénk, miszerint Magyarországon sem a gondolatszabadság, sem pedig a véleményszabadsághoz való jogok nem sérülnek, azt gondolhatnánk, hogy kis hazánk a világ egyik legjobb helye, hiszen virágzó demokráciánk és sajtószabadságunk mellett a cenzúra ismeretlen, valamint „nemzetközi felmérések szerint, Magyarország a világ három legszabadabb országának egyike” – írja Szőcs Géza, Orbán Viktor főtanácsadója a német PEN Clubnak, miután az elutasította a magyar testvérszervezet meghívását. Szőcs azért ragadott tollat, mert mélységesen felháborította a német PEN azon állítása, hogy a magyar PEN nem lép fel a kormány rasszista és gyűlölködő álláspontja ellen. Orbán főtanácsadója szerint azonban nem történik semmi olyan belpolitikai esemény ebben az országban, ami indokolttá tenné a kormány kritizálását. Majd akkor fognak állást foglalni, ha hatalmi agresszió éri az írókat és újságírókat. Véleményünket itt olvashatja...

ITT OLVASHATÓ

HOL MENNYI MUNKASZÜNET JÁR EURÓPÁBAN?

KÍVÜL TÁGASABB BLOG
Szerző: Jakub Marian
2016.10.17.


A munkaszüneti napok száma országonként, mi több, évenként is változik, attól függően, hogy éppen bizonyos napok hétvégére esnek-e. Vannak jó évek, meg rosszak, Magyarországon pedig pláne bonyolult a rendszer a hosszú hétvégék hagyománya miatt. Lássuk, Európa országaiban hány fizetett ünnepnap jut a dolgozókra!
 
Az első ránézésre látszik, hogy olyan nagy eltérések azért nincsenek, az európai országokban általában 10-14 munkaszüneti nap van egy évben, persze ezt nagyon nehéz pontosan meghatározni, hiszen bizonyos, konkrét dátumhoz köthető nemzeti ünnepek hol belekerülnek ebbe a kategóriába, hol nem, attól függően, hogy hétköznapra vagy hétvégére esnek-e. Magyarországon idén például október 23.-a vasárnap, úgyhogy ezt el is buktuk.
 
Ha már 2016-ról van szó, akkor idén a szlovákok jártak a legjobban 15 nappal, és csupán egyetlen nappal marad el tőlük Svédország, Törökország, vagy éppen Horvátország...
 

KÖVÉR LÁSZLÓ TESTŐRE POMPEJIBEN, A ROMOK TETEJÉN VÉDTE A MAGYAR NEVET

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: Veress Jenő
2016.10.17.


Kövér László testőrségének tagja volt az egyik azok közül közül, akik Pompejiben felmásztak egy ókori bazilika romjaira, majd ott pózolva fotókat készítettek, mely miatt eljárás indult ellenük – tudta meg az Átlátszó...

...És aki most azzal jön, hogy egy őrült magyar miatt nem lehet általánosítani a népre, gondoljon rá: egy másik miatt sem nemzetünket nézik le...

...Egy biztos: külföldön mégsem plakátolnak azzal – se magyarul, se másul -, hogy tiszteletben kell tartanod a kultúránkat.

Kövér doktor mindenesetre csináltathatna ilyesmit az embereinek. Már, ha egyáltalán zavarja, ami történik.

ITT OLVASHATÓ

DÜHÖK ÉS DIKTÁTUMOK - NAPI FRUSZTRÁCIÓNKTÓL AZ IRÁNYÍTÁS ILLÚZIÓJÁIG

OFOE BLOG
Szerző: Lévai Júlianna
2016.10.15.


Nem most kezdődött. Évek, sőt, évtizedek óta megfigyelhető a kommunikációs stílus durvulása Magyarországon, nagyjából a frusztráció növekedésével párhuzamosan, arányosan. (S hogy van összefüggés - két éve Szentpéterváron csodálkoztam rá arra, hogy a jólét milyen jó irányba befolyásolja az emberek pszichés állapotát – már nem tolakodtak, indulatoskodtak a villamoson, metrón, utcán, szemben azzal, amit korábban minden kiutazás alkalmával megszenvedtem.)

A verbális vagy akár fizikai agresszióban megnyilvánuló frusztráció, düh kezdetben - céltalanul - azt érte, aki épp rosszkor volt rossz helyen. Ám csak idő kérdése volt, hogy program-szerűvé váljon, találjon magának állandó célcsoportokat – a romákat, hajléktalanokat, melegeket vagy - ahogy mostanság tapasztaljuk -, a menekülteket, muszlimokat.

Annak, aki itt él anélkül, hogy kitenné a lábát hosszabb-rövidebb időre, talán fel sem tűnik, honnan hová jutottunk. Legalábbis én Angliában, illetve Anglia után döbbentem rá arra, milyen pocsék pszichés/mentális állapotban vagyunk. Ott például egyetlen egyszer láttam azt a (nálunk oly rendszeres) jelenetet, amikor is a szülő mindenki előtt üvölti, hülyézi le a saját gyerekét – egy magyar család volt Portsmouth sétálóutcájában.

Később, már Budapesten, a Keletinél volt egy – akkor még frissnek számító, hazai – élményem: egy taxi sor elejére siettem éppen (angolosan, ahogy illik), amikor a sor közepe táján leszólított egy taxis, hogy elvinne. Kérdeztem árat, ő mondott valamit, amit sokalltam, így elköszöntem és tovább indultam. Ekkor azonban olyan szitokáradatot zúdított a nyakamba, hogy a lehetetlen helyzet miatt egyszerűen kitört belőlem a nevetés. Azóta már „megszoktam”, jobban mondva, fejben tartom, hogy hol élek és mire számítsak.

Itt állunk tehát Magyarországon, ezzel a nagy – és egzisztenciális okokból, jövőkép híján egyre inkább elhatalmasodó - frusztráltságunkkal. Normális esetben ilyenkor tör ki a LÁZadás, a FORRadalom.

Kivéve, ha a gőzt másképp is ki lehet ereszteni. Arról, hogy ez így legyen, indulatokat, rémületet keltő plakátokkal, manipulált híranyagokkal gondoskodnak. Az agressziót, a dühöt további agresszióval, dühvel gondolják levezetni, manipulálni, célt kreálni neki. Ami persze egy életveszélyes játék. Ezt láttuk Angliában, ahol a Brexit után elszabadult egy kisebb fajta pokol. Pedig az ő általános mentális-pszichés állapotuk fényévnyire van a miénktől. Ennek ellenére megnőtt a külföldieket ért támadások száma, és - ami igen intő példa a fehér „faj” felsőbbrendűségét propagáló, idegengyűlölő „keresztény” kelet-európaiak számára – már az sem számított, milyen a bőröd színe vagy mi a vallásod. Elég az, hogy idegen vagy: három alkalommal támadtak meg angol fiatalok lengyel „migránsokat”, csak azért, mert lengyelül beszéltek. Egyikőjük a bántalmazásba bele is halt...


ITT OLVASHATÓ 

HÁBORÚS VESZÉLY AZ USA ÉS OROSZORSZÁG KÖZÖTT

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.10.17.


Orbán seggét, amit Moszkvával akar megvédetni egy közelgő Magyar-nyugati világ konfliktusban, nekünk kellene szétrúgni, amíg nem késő.

Az Egyesült Államok és az Orosz Föderáció egy lépésre van attól, hogy katonai konfliktusba keveredjen egymással. A német diplomácia megkongatta a vészharangot, amikor Gernot Erler a német kormány oroszországi különmegbízottja arról beszélt, hogy „ellenséges viszony alakult ki Oroszország és a nyugat között, és ez egyre veszélyesebb.” A német köztelevíziónak, a ZDF-nek vasárnap nyilatkozó politikus szerint „immár nem zárhatjuk ki egy katonai összecsapás lehetőségét az Amerikai Egyesült Államok és az Oroszországi Föderáció között.”A szembenállás oka az oroszok szíriai aktivitása. Az a tény, hogy miközben Washington a Bassár el-Aszad rezsim elleni felkelőket támogatja és az Iszlám Állam ellen folytat háborút, addig Moszkva Aszad védelmében az Aszad elleni felkelőkre mér légi csapásokat Aleppónál, miközben a civil lakosságot is pusztítja.

Németország, amely hosszú ideje Oroszország és a nyugati világ közötti kapcsolatok normalizálásának a szószólója, most úgy véli, hogy Moszkva nem ismer semmilyen határt és teljes egészében a konfrontáción alapuló politikai stratégiáját akarja rákényszeríteni a nyugatra. Berlin szerint Moszkva a folyamatos provokációk és a tárgyalások mímelése mellett katonai téren már nem ismer semmilyen határt. Eddig minden diplomáciai erőfeszítés kudarcot vallott. Amióta az oroszok 2015 őszén bekapcsolódtak a szíriai konfliktusba, 300 ezer ember vesztette életét és milliók menekültek el az országból. A Washington és Moszkva között a jövő hétre jelzett újabb tárgyalási kísérlet ismételt kudarca végzetes következményekkel járhat – figyelmeztetnek Berlinben. Az USA ugyanakkor újabb szankcióikat követel Oroszországgal szemben.
 
Mindeközben Budapesten a magyar kormány egy EU ellenes koalíció összetákolásán fáradozik, az Európai Uniót és a nyugati világot támadja azzal, hogy az EU tagországai, így Magyarország szuverenitására holmi brüsszeli diplomaták jelentenének veszélyt, amivel szemben Budapest, Varsó, Pozsony és Párága összefogására és az EU alapokmányának újragondolására van szükség. Orbán Viktor a jelenlegi nemzetközi helyzetet félreértve, vagy – ami ennél is rosszabb, viszont sokkal valószínűbb – a saját hatalmi pozíciója megerősítése céljából Magyarország érdekeivel ellentétes hintapolitikát folytat, amellyel Moszkva pozícióit erősíti a nyugati világgal szemben. Orbán a Moszva elleni, már eddig bevezetett szankciók feloldása mellett foglal állást és, – ahol tud – mindent megtesz annak kijátszása érdekében. Ennek tragikus következményei lehetnek Magyarország számára...
 

ABORTOURISM UTAZÁSI IRODA

REFLEKTOR.HU
Szerző: Weiss Eszter
2016.10.16.


„Személyes határok az államhatárok felett”’ szlogenjével, az „abortuszturizmus” jelenségén keresztül hívja fel a figyelmet arra, hogy egyes országokban nehezebb a terhességmegszakításhoz és a fogamzásgátláshoz való hozzáférés. Ez korlátozza a nőket abban, hogy szabadon rendelkezhessenek a testük felett és a méltósághoz való jogukat gyakorolják. 
– Mi az Abortourism Utazási Iroda?

– Taktikus médiahasználattal operáló projekt. Egy üzleti vállalkozás megjelenését sajátítja ki, hogy az abortuszról, és tágabb értelemben a reproduktív jogokról beszéljen. Az érvelésünk alapját az európai államok reproduktív jogi szabályozásainak összehasonlítása adja: az a tény, hogy az egyes államok nemzetpolitikájuk kénye-kedve szerint korlátozzák az állampolgáraikat abban, hogy létező technológiák (lásd gyógyszeres abortusz) közül választhassanak, vagy hogy dönthessenek afelől, mikor és mi történik a testükkel. Kellemetlen kérdéseket akarunk feltenni szokatlan formában, mert azt keressük, hogyan tudnánk az embereket egyáltalán megszólítani a reproduktív jogok témájában – igazából az egész projekt egy formálódó aktivista eszköztár megteremtésére irányul.

Az abortourism.com utazási ajánlatok formájában mutatja be az európai országokban elérhető reproduktív szolgáltatásokat, a hatályos szabályozások és gyakorlatok tükrében: nemcsak terhességmegszakítás, hanem fogamzásgátló és esemény utáni tabletták elérhetőségét is megjelenítjük. A későbbiekben bővíteni tervezzük a „szolgáltatásaink” sorát, például mesterséges megtermékenyítéshez való hozzáféréssel, otthonszüléssel, sterilizációval, vagy akár családtervezési támogatásokkal stb. kapcsolatos információkkal.

– Elmondanátok, hogy mik a reproduktív jogok, és hogyan függenek össze a társadalmi helyzetünkkel?

– A reproduktív jogok a termékenységhez és a fogamzáshoz kapcsolódó jogok. Ha korlátozzák vagy ellehetetlenítik a gyakorlásukat, akkor – az ENSZ által megállapított erőszaktípusok értelmében – az szexuális erőszakként értelmezhető. Ezeket a jogsértéseket azonban nagyon nehéz felismerni, mert kulturálisan kódoltak és sokszor internalizálják, és önkéntesen magukon hajtják végre őket az emberek.

Akik megengedhetik maguknak, ők rendszerint szívesen vállalnak sok gyereket, akik pedig gumira vagy fogamzásgátlóra sem tudnak költeni, ők valószínűleg a nem kívánt gyerek felnevelésének költségeit is nehezen teremtik majd elő.
A Nagy-Britanniában élő lengyel diaszpórában majdnem kétszer annyi gyereket vállalnak a nők, mint a szigorú abortusz törvényt érvényben tartó Lengyelországban. A weboldal Ajánlatok menüpontjában különböző árkategóriájú utazási ajánlatokkal reflektálunk arra, mennyire osztály- és pénztárcafüggő, hogy egy-egy szolgáltatást ki tud igénybe venni...

ITT OLVASHATÓ

KÖZÖS SZABADSÁGAINK - DJABE: AZ ELSŐ 20 ÉV, KÖNYVBE ZÁRVA

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.10.16.


1993.Budai Vár, Korona Pódium. Két fiatalember afrikai dobokon ad elő vérbő fantáziákat. Egyiküket már ismerem, tíz éve találkoztunk egy Filmszemlén, amikor bemutatták a Vérszerződés című filmet. Bubik Istvánnak hívják. A másik fiatalembert eddig csak távolabbi színpadon láttam. Ő Sipos András. A Macumba duót hallgatjuk.

Egy évvel később. A Stereo Shop, a Móricz Zsigmond körtér közelében. A Novus Jam lemezbemutatójára hív meg Böszörményi Gergely, azaz „Böszme”, akivel a „progresszív” zene iránti közös rajongásunk még abból az időből származik, amikor ő
Hódmezővásárhelyen diszkós volt, én pedig gimnazista diák. Az együttes élőben is előad néhány darabot mélyen spirituális zenéjéből. Ekkor találkozom életemben először Égerházi Attilával, de ott van a csapatban Sipi is.

Újabb két évvel később interjút készítek Sipivel, aki megtisztel azzal, hogy a lakására hív beszélgetni a Munkás utca 16-ba. Imádom a hangszereket, ha valahol hangszermúzeumot látok, soha nem hagyom ki. Ezúttal egy élő kiállítás kellős közepére cseppenek, vendéglátóm pedig lelkes tárlatvezető. Csak halványan utal egy készülő új lemezre, ami még nem publikus. Aztán néhány hónap múlva már a kezembe tartom az első Djabe CD-t, amelynek már a fotói is lenyűgöznek. (Most, amikor e sorokat írom, veszem csak észre, közel két évtized után, hogy a CD-lemez alatt a tokban, a római Pantheon nyitott kupolája látható, amelyen át szabadon áramlik be az éltető levegő és a pótolhatatlan fény!)
Megint eltelik két év. Újabb lemezbemutatóra vagyok hivatalos. A Witchi Tai Tóról beszélgetünk Attilával, aki dedikálja noteszomat...

ITT OLVASHATÓ

HERR PECINA, NE NÉZZEN HÜLYÉNEK MINKET! BŐVEN ELÉG, HOGY AZ ÖN ÁLTAL TISZTELT ORBÁN NEVŰ EZT TESZI NAPONTA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2016.10.16.


Az a helyzet állt elő, hogy miközben a lakájmédiában (a Ripost-Origo-888 tengelyen) elindult a körbelejáratás a Simicska Lajos tulajdonában lévő médiatermékekkel (Magyar Nemzet, mno.hu, HírTv) kapcsolatban, ami nyilván előrevetíti, hogy a G nap után átrajzolódott, egyáltalán nem létező magyar médiapiac soron következő, kilövésre ítélt áldozatai valójában kik lesznek, szerintem beszéljünk még egy kicsit a Népszabadságról. Mert különben azt hiszik a fiúk, hogy ebbe is belefáradunk, hazamegyünk, elfelejtjük.

Szerencsére adott ehhez egy Heinrich Pecina nevű – mint kiderült – számlacsalással vádolt gazember -, aki alig több mint egy héttel ezelőtt, egy péntekről szombatra virradó éjjelen eldöntötte, hogy minden előzetes értesítés, felvilágosítás és miheztartási útmutatás hiányában megszünteti a Népszabadságot. Kizárta a szerkesztőséget a szerkesztőségből anélkül, hogy előtte a szemükbe nézett volna legalább egy pillanatra, egyoldalúan hozott, önkényes döntés alapján meggátolta őket abban, hogy a munkaeszközeikhez, levelezésükhöz hozzáférjenek, személyes tárgyaikat átmenetileg lefoglalta, a nol.hu archívumát pedig szintén minden magyarázat nélkül eltávolította/hozzáférhetetlenné tette. Egyszóval kész tények elé állította őket. Ahogy az Orbán nevű ember és kormány szokta ezt az országot hetedik éve.

Teljesen életszerű, nem? Heinrich Pecina úgy ébredt egy pénteki napon, hogy lekapcsolja a villanyt Magyarország legnagyobb példányszámú napilapjánál, és gazdaságilag racionális döntésnek titulálja azt. Szóval Pecina – akit saját bevallása szerint a kölcsönös tisztelet, nem pedig a függőség kapcsolja össze Orbán Viktorral (az egyélőistent senkivel, egészen biztosan senkivel nem kapcsolhatja össze a tisztelet) – gennyedék puccsának egy hetes fordulóján egy osztrák lapból üzente meg, hogy az emberek leszarták a Népszabadságot, hát nem volt mit tenni...

ITT OLVASHATÓ

A NÉPSZABADSÁGGAL MI VOLT A BAJA PECINA ÚRNAK?

MÉDIANAPLÓ BLOG
Szerző: Zöldi László
2016.10.16.


...Vajon félremagyarázom a nyilatkozatot, ha úgy foglalom össze, hogy Pecina úrnak nincs különösebb kifogása a Népszabadság értékrendszere ellen, és a fokozatosan csökkenő példányszámot a termék minőségével vagy mineműségével magyarázza? Ezt sejteti Borókai Gábor cikke is a Heti Válasz legutóbbi számából. A hetilap főszerkesztője az első Orbán-kormány szóvivője volt, és jól ismeri a miniszterelnök gondolkodásmódját, talán még tartja is a kapcsolatot a Fidesz néhány politikusával. Szerinte a Népszabadság „Kormányzati szereplők bulvár-természetű ügyeit tolta a vásárlók arcába.” Átlépte tehát azt a határt, amelyet a magyar politikusok úgy szoktak megfogalmazni, hogy ami a derekuk fölött történik, az a nyilvánosságra tartozik, ami alatta, az mellőzendő.

Matolcsy György válása és Rogán Antal felesége kétségkívül a demarkációs vonal átlépését jelenti. De felfüggesztés, megszüntetés helyett nem kellett volna inkább arról vitatkozni, hogy közügynek tekinthető-e, ha az állami jegybank elnöke közpénzből busás honoráriummal alkalmazza a barátnőjét, a miniszterelnöki kabinetiroda vezetője pedig üzletasszony feleségével helikopterezik egy lagziba? Ha csakugyan ez volt a baja Pecina úrnak, az erről szervezendő nyilvános vita még növelhette is volna a Népszabadság olvasottságát...

ITT OLVASHATÓ     

A SEMMIBŐL ÉPÍTIK FEL AZ ÚJBALOLDALT LENGYELORSZÁGBAN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2016.10.16.


A lengyel Razem alig másfél éve alakult, de már az első parlamenti választásokon sikerült 3,6 százalékot összegyűjteniük. A régi baloldallal való szakítást képviselik, és azon dolgoznak, hogy megszólítsák azt a társadalmi többséget, akihez manapság csak az egyre inkább szélre tolódó jobboldal beszél. Adrian Zandberg, a párt egyik vezéralakja mesél a Razem felemelkedéséről, a közösségi médiáról, és arról, mit is jelent baloldali politikát csinálni Lengyelországban.

A Razemet úgy tíz hónappal a tavaly októberi lengyel választások előtt alakítottátok, amelyen 3,6 százalékot értetek el. Ez figyelemre méltó eredmény egy ilyen fiatal párttól. Melyek voltak azok a körülmények, amelyek lehetővé tették a Razem felemelkedését?

Az egyik legfontosabb tényező, amely segített nekünk, az volt, hogy a politikusok szemet hunytak a bizonytalanságban élő munkások érdekei fölött. Egy egész generációt láthatunk a szemünk előtt, amelynek tagjai a harmincas éveikben járnak, és megfosztották őket a stabil élettől. Azt mondták nekik, hogy fejlődünk, hogy növekszik a GDP, de mindez nem egyezett meg a generáció tapasztalataival. Ahogy múltak az évek, a Nyugat és közöttünk lévő távolság csökkentésének liberális narratívája egyre kevésbé lett meggyőző a fiatalabb generáció számára. Ez volt a legfontosabb strukturális oka annak, hogy a Razamnek sikerült megmozgatnia ennyire sok olyan embert, aki korábban nem volt aktív politikailag. Persze, voltak közöttünk, akik civil szervezetekből, kis baloldali csoportokból vagy a társadalmi aktivizmus más területeiről jöttek, de manapság ha megkérdezed a tagjainkat, tízből kilenc azt fogja mondani, hogy korábban egyáltalán nem volt politikai aktivitása.

Mi győzött meg titeket arról, hogy eljött az ideje egy politikai párt alapításának, ahelyett hogy például kampányt szerveztetek volna a munkások jogainak javításáért?

Létezett számos kampány az adóparadicsomok ellen, a nemi egyenlőségért, vagy épp a bizonytalan munkakörülmények ellen, de a Razemben az a más, hogy mindezeket a kampányokat és ügyeket egy összefüggő politikai projektbe kötötte össze. Létezik egy erős érzés az emberekben, hogy nincsenek készen a politikára, hogy a politika valami távoli és rossz, úgyhogy inkább a társadalmi szinten történő mozgósításra kell koncentrálni. De úgy gondolom, hogy ezeknek az embereknek egy jelentős része előbb-utóbb felismeri: a tevékenységük „NGO-sodása” (civil szervezetesedése – a ford.) hosszú távon kontraproduktív, hiszen rengeteg ügyet, amelyért harcolnak, csak a politika szintjén lehet megoldani. A Razemben sokan még ma is részt vesznek a civil szervezeti aktivizmus ilyen-olyan formáiban, de azt is értik, hogy ha tényleg meg akarjuk a változtatni a világot, akkor a politikai mezőben és nem a projektírásban fogjuk azt elérni...

ITT OLVASHATÓ