2021. december 14., kedd

MATOLCSY GYÖRGY: MI LEHET A BUDAPEST-DILEMMA MEGOLDÁSA?

MAGYAR NEMZET
Szerző: Matolcsy György
2021.12.13.


1950. január 1-jén a korábbi Kis-Budapestből – 23 környező város és falu beolvasztásával – létrejött Nagy-Budapest. A döntés célja az volt, hogy a korábbi polgárváros helyére a munkásosztály fellegvára álljon. Ennek az ideológiai alapú politikai döntésnek a következménye a mai Budapest kettőssége: egyfelől a magyar nemzet büszkesége, másfelől egy vízfej, a kommunista diktatúra káros öröksége.


A Budapest-dilemma és megoldása

A főváros kettősségéből következik a Budapest-dilemma. Miután Budapest a magyarság politikai, kormányzati, kulturális, szellemi, gazdasági és pénzügyi központja – óriási felhalmozott történelmi, szellemi és anyagi értékekkel –, ezért érdemes lehet mindent fejleszteni, ami egy világvároshoz méltó fejlődést hoz. A másik oldal azonban azt mutatja, hogy demokratikus és piacgazdasági keretek között Budapest eddig sem volt képes olyan fejlődésre, amire az ország és a Kárpát-medence felzárkózásához szükség lenne, mert csak nagy méretű, ugyanakkor nem erős. Kettős természete miatt nem képes dinamikus fejlődésre, mert nem tud jól sáfárkodni felhalmozott értékeivel, és nem képes megragadni a jövő lehetőségeit. Ennek bizonyítására egy hosszú lista következhetne Budapest hiányairól és hátrányairól a pezsgő startup világtól a versengő pénzügyi rendszerig, a nemzetközi rangú egyetemektől a minőségi turizmusig, vagy a tisztaságtól a jól szervezett közlekedésig. A következmény ennyiből is világos: Budapest messze elmarad térségi, uniós és globális versenytársaitól. Ennél is rosszabb, hogy messze elmarad saját képességeitől és lehetőségeitől...

RÁADÁS: ÓVATOSAN NYIT A VILLANYAUTÓK FELÉ A TOYOTA

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2021.12.14.A Toyota is erősíti környezetbarát kínálatát: a világ legnagyobb autógyártója viszonylag későn szállt be az elektromos autók piacára, és annak ellenére, hogy a vállalat 70 milliárd dollárt szán a zéró emissziós fejlesztésekre, a cég elnök-vezérigazgatója szerint 2030-ra csupán a vállalat forgalmának harmadát adják majd az akkumulátoros modellek. Ez jóval kevesebb, mint amire a legnagyobb európai autógyártó, a Volkswagen számít, a cég számításai szerint ugyanis eddigre az eladott autók fele lesz majd akkumulátoros.

A Toyota elnök-vezérigazgatója, Tojoda Akiro szerint fontos, hogy a vásárlóknak biztosítsák a választás lehetőségét, miközben a cég elkötelezett az emisszió csökkentése iránt is. Tojoda szerint még korai lenne megjósolni, hogy hogyan fog kinézni az autópiac 2030-ban, de az elektromos autók mellett a cég hibrid és hidrogénhajtású modelleket is piacra dob majd.

Marad még benzines is

Tojoda azt is bejelentette, hogy a korábban bejelentett 15 új modell helyett már 30 elektromos Toyotát terveznek piacra dobni az évtized végéig, valamint az akkumulátorok fejlesztésére szánt pénzt is megduplázták. A vállalat már korábban is óvatosan közelített a zéró emissziós fejlesztésekhez: miközben Tojoda a környezetvédelem fontosságát is hangsúlyozza, novemberben arra is felhívta a figyelmet, hogy a világ nagy része 2040-ben még nem áll majd készen az autóipar zöld fordulatára, és sok helyen megmaradnak még a hagyományos hajtású modelleknél...
TESLA GIGAFACTORY - SHANGHAI 2021

MACRON MEGMUTATTA ORBÁNNAK, HOGY MERRE TART

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.12.14.


Egy komoly tekintéllyel és befolyással bíró nyugati politikusnak kellett Magyarországra látogatnia ahhoz, hogy Orbán Viktor szembesüljön a nemzetközi realitásokkal. Emmanuel Macron főleg gesztusokkal demonstrálta, hogy nem tartja helyesnek azt az utat, melyen Orbán halad évek óta. A magyar kormányfő kellemetlen perceket élt át azon a sajtótájékoztatón is, melyen francia újságírók faggathatták az aktuális magyar viszonyokról. A magyar ellenzéki médiát bojkottáló miniszterelnök talán bele is kényelmesedett abba a helyzetbe, hogy neki az utóbbi években nem kellett szembesülnie a kritikus sajtó erejével.


Gyakrabban jöhetnének Magyarországra hivatalban lévő francia elnökök. Nicolas Sarkozy 2007-es vizitje óta nem járt ilyen magas rangú vezető nálunk az Európai Unió második legerősebb államából. A magyar külpolitika a 2010-es fülkeforradalom óta arra épít, hogy Németország kiemelt diplomáciai és gazdasági partnere az országnak, ezért ha az aktuális kancellárral jó vagy kielégítő Orbán Viktor kapcsolata, akkor nagy baj nem lehet. Ez meglehetősen egysíkúvá tette a magyar külpolitikát az utóbbi 10 évben, ugyanakkor azt a látszatot keltette, hogy a német vonal minden szituációban iránymutató lehet a magyar politika számára.

Macron látogatása a V4-ek mostani értekezletén egyrészt annak szólt, hogy röviddel Merkel kancellár távozása után a francia elnök kihasználja azt a pillanatnyi előnyét, hogy az új német kormány még saját indulásával van elfoglalva. Macron kompromisszumkészsége most olyan gesztusokkal párosult, melyek üzenetértékűek olyan kormányok számára, melyek gátolják az EU fúziós törekvéseit, és ennek következményeként folyamatosan megkérdőjelezik az összeurópai értékeket. Ezeket a jelzéseket természetesen elsősorban a magyar és lengyel kormányoknak küldte...

45 NAP UTÁN SEM HAJLANDÓ ELKÜLDENI AZ OLTÁSOKRA VONATKOZÓ ADATOKAT AZ NNK

ÁTLÁTSZÓ / SAJTÓELHÁRÍTÁS
Szerző: SZOPKÓ ZITA
2021.12.14.


Hosszú ideje próbálunk adatot szerezni arról, hogy milyen az átoltottság az egyes városokban. Ezúttal újabb közérdekű adatigényléseket adtunk be az oltásokkal kapcsolatban a Müller Cecília által vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NKK), ahol a járványhelyzettel összefüggő feladatokra hivatkozva 45 nappal meghosszabbították a válaszadási határidőt. A másfél hónap letelte után azonban nem küldték el az adatokat – annak ellenére sem, hogy újabb levélben kértük azokat.

Több alkalommal írtunk már arról az Átlátszón, hogy nincs könnyű dolga annak, aki adatokhoz szeretne jutni a járványról. A Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK) tavasz óta igyekszünk többet megtudni arról, mennyien döntöttek úgy, hogy beoltatják magukat az egyes településeken.

Először az NNK, majd az OKFŐ (Országos Kórházi Főigazgatóság) is elutasította adatigénylésünket azzal az indokkal, hogy a kért bontásban nem rendelkeznek adatokkal, vagyis nincs településszintű nyilvántartásuk a beadott oltásokról. Sőt, arra is csak 3 hónap után kaptunk választ Müller Cecília hivatalától, hogy egyáltalán milyen nyilvántartás létezik az oltottakról...

RÁADÁS: DALFUTÁR 6

YOUTUBE / DALFUTÁR
Szerző: HAJÓS ANDRÁS
2021.12.14.Közeledik az év vége, és vele a Dalfutár újabb karácsonyi műsora. El is határoztam, hogy nagy fenyőfába vágom a fejszémet. Összehozok egy all-star csapatot a korábbi évfolyamok játékosaiból, és különleges feladatot bízok rájuk: egy családbarát, karácsonyi dalt kérek tőlük. Olyat, amit bárki nyugodtan berakhat az ünnepi zenéi közé; ami nem giccses, de nem is polgárpukkasztó; ami popdal, és mégis hozzá tud tenni pár gondolatot és pozitív érzést az ünnepi hangulathoz. És mert mohó vagyok: duettet akarok.

MAGYAR BÁLINT: “NEM AZ A KÉRDÉS MIÉRT SZŰNT MEG AZ SZDSZ, HANEM HOGYAN ÉLT 20 ÉVIG” | PARTIZÁNPOL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.12.13.Magyar Bálint nélkül az SZDSZ nem jöhetett volna létre - vélekednek barátai és ellenfelei egyaránt. De ez csak egy a politikusi pályára tért szociológust övező mítoszok közül. A Partizán Politika új részében a volt oktatási miniszter felfedte, hogyan kezelték a 2005-ös érettségi botrányt, de beszélt az SZDSZ-t ért korrupciós vádakról és a párt szerepéről Medgyessy lemondatásában is. Magyar Bálint nyíltan beszélt arról is, hogy mára politikai pályáját lezártnak tekinti, ambíciói a tudományos életben vannak, kiemelten a Fidesz ‘maffiaállamának’ elemzése terén...

V MINT VÖLNER, V MINT VÉGREHAJTÁS, V MINT VÉGKIELÉGÍTÉS

YOUTUBE / POTTYONDY
Szerző: POTTYONDY EDINA
2021.12.14.V mint Völner, V mint végrehajtás, V mint végkielégítés...

VĚRA JOUROVÁ: KÉSZEK VAGYUNK A LEHETŐ LEGHAMARABB CSELEKEDNI A JOGÁLLAMISÁG ÜGYÉBEN

TELEX
Szerzők: BÍRÓ MARIANNA, MUNK VERONIKA
2021.12.14.


Nincs kétsége az Európai Bizottságnak afelől, hogy a jogállamisági mechanizmusról szóló rendelet teljesen jogszerű – mondta a Telexnek adott interjúban Věra Jourová, aki az Európai Bizottság alelnöke, egyúttal az értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos is. Jourová azt mondja, nemcsak az uniós bírósági, végleges ítéletet, de a magyar kormány válaszait is megvárják a jogállamisági mechanizmus bevetése előtt. A készülődő, új európai médiaszabályozásról és arról is beszélt az alelnök, hogy tavasz óta nem beszélt a magyar kormány tagjaival.


December 2-án megjelent az Európai Unió Bíróságának (EUB) honlapján a főtanácsnoki állásfoglalás a Magyarország és Lengyelország által indított perben, amelyben a két kormány megtámadta az Európai Unió jogállamisági mechanizmusát. Campos Sánchez-Bordona főtanácsnok szerint a luxembourgi székhelyű bíróságnak el kell utasítania a két ország keresetét, mert a mechanizmus megfelel az EU jogrendszerének, és tisztázottak a feltételei. A főtanácsnoki indítványok egyébként érdemben nem szoktak különbözni a végleges ítélettől. Ön hogy látja a januárban várható bírósági ítéletet a főtanácsnoki állásfoglalás ismeretében?

Nincs kétsége az Európai Bizottságnak afelől, hogy a költségvetési feltételrendszerről szóló rendelet teljesen jogszerű, és ezt egyértelműen kifejtette a Bíróságnak is a folyamatban lévő eljárás során. Persze Uniónk a jogállamiságon alapul, így ilyen ügyekben a bíróságok mondják ki az utolsó szót. Minden hatóság köteles tiszteletben tartani a bíróság ítéleteit. Ezt fogja tenni a Bizottság is, és elvárjuk, hogy minden más fél is így járjon el.

Most a főtanácsnok indítványa azt javasolja, hogy megalapozatlanság miatt utasítsák el a Lengyelország és Magyarország által benyújtott keresetet a rendelet megsemmisítésére. A főtanácsnok álláspontja és érvelése teljes mértékben összhangban van az alperesek, azaz az Európai Parlament, illetve a Tanács egybehangzó véleményével, melyet támogat az Európai Bizottság és az ügyben beavatkozó tíz tagállam is...


A PEGASUS KÉRDEZ

FORGÓKÍNPAD BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2021.12.13.


Hogy a magyar Pegasus minémű lehet, arról nincs tudomásunk, de szerintem fakó, és közös ló, mert túros a háta, sokan lovagolják. Teljesen egyéni módon használták ezt az eszközt minálunk, mint a legújabb hírek is megerősítik: a szolgálatok többet figyelték vele egymást és az állami szerveket, mint másokat, vagy akármilyen ellenzéki, esetleg csak annak vélt célpontot.


„A Magyarország köztársasági elnöke és családja védelmét ellátó Köztársasági Elnöki Őrség vezetőit is megcélozták az izraeli Pegasus kémszoftverrel még 2019-ben
" – derítette ki a Direkt36.

Az egyik célpont az Elnöki Őrséget létrehozó és azt parancsnokként irányító Pomozi Sándor dandártábornok, aki célponttá válása idején még ezredesi rangban szolgált. Bizalmi viszonyát a köztársasági elnökkel jól mutatja, hogy már 1999-ben is szerepet vállalt Áder védelmében. A másik célpont Pomozi egyik korábbi legközelebbi munkatársa, az Elnöki Őrség taktikai támogató csoportját (a köznyelvben „kommandósokat”) akkoriban vezető Viplak Attila törzszászlós, aki Ádert jellemzően a magánprogramokon és külföldi utakon kísérte, valamint az elnök családtagjait is ő védte.

A Pegasus-célpontok olyan testőrségi vezetők, akik a legrészletesebb információval rendelkeztek az elnök és családja összes programjáról és találkozójáról, köztük a magánjellegű tevékenységeikről és külföldi utazásaikról. Pomozinál fut össze ugyanis a köztársasági elnök és családja személyi védelmével kapcsolatos összes információ. Viplak már nem tagja az őrségnek, de korábbi kiemelt szerepét mutatja, hogy szolgálata idején őt jelölték ki arra, hogy az ország vezetését fenyegető terror- vagy katonai támadás esetén Áder Jánossal beköltözzön egy titkos bunkerbe.” (Telex–Direkt36)

Tehát megint egymást figyelték a kormány oszlopai, csakhogy ez nem ennyire egyszerű. Ugyanis az Elnöki Őrség nem egy civil szolgálat, a Készenléti Rendőrséghez tartozik, és egészen speciális a feladata, vagyis az, amit a fentiekben is olvashatunk: a köztársasági elnök és családtagjai védelme.

Sem több, sem kevesebb.

Mármost Áder Jánosnak vannak jó és rossz tulajdonságai, melyeket nem érdemes részleteznünk, de mint elnököt, megilleti a védelem – amint az összes többi köztársasági elnökünket is megillette, bár egyes mendemondákból úgy tudni, Göncz Árpád személyi biztosítása volt a legnehezebb. Ő ugyanis állandóan lelépett a testőrei elől, volt, hogy egyszerűen elindult a vödörrel levinni a szemetet (még a régi lakásában élt, de már elnök volt), vagy behívta az urakat kávézni, ebédelni... de ez rég volt, ma már hihetetlennek is tűnik. Akkoriban ezt a feladatot a Köztársasági Őrezred látta el.

Mit látunk? Azt, hogy a két megfigyelt személy a kormány legmegbízhatóbb híve, a legbizalmasabb feladatokat látták el, ráadásul szakmájuk, vagyis a személyi védelem nemzetközi szinten is elismert mesterei. Az egy dolog, hogy pontosan ugyanilyen kiválóan védték volna a tongai királyt vagy a kínai császárt is, ez csak annyit jelent, hogy tényleg a szakmájukkal foglalkoznak, ami a dolguk. De mi a jó Isten csodájának kellett őket megfigyelni?

Egyáltalán: mennyire és mennyi ideig figyelték őket?

„BALOLDALI FORDULAT SEM HELYBEN, SEM ORSZÁGOSAN NEM TÖRTÉNT, UGYANOLYAN ERŐBEDOBÁSSAL KELL FOLYTATNUNK” - INTERJÚ JÁMBOR ANDRÁSSAL ÉS CSEPREGI DÁVIDDAL

MÉRCE
Szerzők: JUHÁSZ VANESSZA, TÓTH CSABA TIBOR
2021.12.14.


Az elmúlt hónapok politikai eseményei jelentősen átvariálták az erőviszonyokat az ellenzéki oldalon. Az őszi előválasztás purgatóriómából kiemelkedtek új arcok, és alászálltak régi jelöltek, akik már elvesztették a választók bizalmát. Az egyik ilyen újnak mondható politikai szereplő a Szikra mozgalom, amely ugyan az elmúlt években is jelen volt a közéletben, de az előválasztásokon szerzett magának országos ismertséget.

Szikra Mozgalom 2019-ben kezdte működését Szabad Budapest néven. Az önkormányzati választások alatt baloldali, zöld értékeket képviselő jelöltek kampányát segítették, köztük Baranyi Krisztináét, Pikó Andrásét és Karácsony Gergelyét. 2020 tavaszán számos más szervezettel összefogva elindították a Stop Airbnb kampányt.

Az ellenzéki előválasztáson már saját jelöltet indítottak Budapest 6. számú választókerületében: Jámbor Andrást, a Mérce egykori alapító főszerkesztőjét, aki jelenleg a főváros költségvetésért felelős főpolgármester-helyettese, Kiss Ambrus mellett dolgozik. A Szikra jelöltje fölényesen nyerte a körzetét, így ő lehet az ellenzék közös józsefvárosi és ferencvárosi jelöltje az országgyűlési választásokon. Jámbor Andrással és a Szikra elnökségi tagjával, Csepregi Dáviddal beszélgettünk az előválasztásról, a mozgalmiságról és a jobboldali Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltségéről.

  • Mozgalomként és nem pártként határozzák meg magukat, ki akarnak törni a magyar balos szubkultúrából.
  • Sajnálják, hogy az általuk támogatott miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára, de ez nem változtat a stratégiájukon.
  • Nem szüntetnék meg a rezsicsökkentést, de átalakítanák.
  • Az alapvető célokban egyetértenek Márki-Zayval, de vitáik is vannak vele.
  • Nem gondolják úgy, hogy Orbán pusztán a választáson megverhető lenne...
ITT OLVASHATÓ

NAPI VÍRUS: 3575 ÚJ FERTŐZÖTTET REGISZTRÁLTAK, 195 BETEG ELHUNYT - JELENLEG 6507 KORONAVÍRUSOS BETEGET ÁPOLNAK KÓRHÁZBAN, KÖZÜLÜK 563-AN VANNAK LÉLEGEZTETŐGÉPEN.

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2021.12.14.


Egy nap alatt összesen 3575 új fertőzöttet igazoltak, elhunyt 195, többségében idős, krónikus beteg. Ezzel a járvány kezdete óta már összesen 1 202 514 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek aránya, míg az elhunytak száma 37 079 főre emelkedett


- derül ki a kormányzati koronavírus oldal keddi közléséből. 

A gyógyultak száma folyamatosan nő, ez elérte a 996 517 ezer főt, az aktív fertőzöttek száma pedig 168 918 főre csökkent. Jelenleg 6507 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 563-an vannak lélegeztetőgépen. 

A beoltottak száma elérte a 6 192 253 főt, közülük a második oltást 5 900 371-en, míg a harmadik adag vakcinát 3 014 936-an kapták már meg. Kitérnek arra is, hogy kedden reggel megérkezett a Pfizer első gyermekvakcina szállítmánya, amelyből 69 ezer 5-11 éves gyermek oltása kezdődhet meg. 

Mindeközben már Magyarországon is megjelent az omikron variáns. Lapunknak egy járványügyi szakértő úgy értékelt: a negyedik hullám kevésbé terhelte meg az ellátórendszert, mint a harmadik. Ezzel együtt nincs sok okunk fellélegezni, mert a világ már egyre inkább az omikron terjedésére figyel.

MACRON EGYFAJTA "MEG NEM TÁMADÁSI" EGYEZMÉNYT AKART KÖTNI AZ ULTRAKONZERVATÍV ORBÁNNAL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.12.14.


Emmanuel Macron francia köztársasági elnök a magyar ellenzékkel is találkozott. Az üzenet világos: ha azt akarod, hogy ez a helyzet megváltozzon, akkor tudod, hogy kire kell szavaznod. Kárpáti János lapszemléje.

A külföldre irányuló hírszolgáltatást nyújtó francia közszolgálati rádió, az RFI szerint Emmanuel Macron francia köztársasági elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közeledési pontot talált a bevándorlás elleni küzdelmet, illetve a nukleáris energia felhasználását illetően, ugyanakkor fennmaradt köztük a nézeteltérés a jogállamiság tiszteletével, a kisebbségekkel és a magyarországi korrupcióval kapcsolatban.

Kettőjük közös sajtótájékoztatóján Orbán elfogadhatatlan zsarolásnak minősítette, hogy Brüsszel visszatartja a Magyarországnak szánt, gazdaságélénkítő célú pénzeket, amíg semmit nem tesznek a korrupció ellen. Macron viszont annak a reményének adott hangot, hogy hónapok múlva előre lehet lépni ezen a téren. Azt is mondta azonban a France Inter szerint, hogy nem lesz haladás a jövő áprilisi magyarországi választásokig. És miközben a sajtónak nyilatkozva nem volt hajlandó beleavatkozni a magyar belpolitikába, ahhoz ragaszkodott, hogy beszéljen a magyar ellenzékkel"Az üzenet világos: ha azt akarod, hogy ez a helyzet megváltozzon, akkor tudod, hogy kire kell szavaznod” - áll a tudósításban. Orbán számára ugyanakkor Macron látogatása hasznos abban az értelemben, hogy felmutathatja, Magyarország számít - vélekedik az RFI.

Macron és Orbán eljátszotta, hogy a legjobb ellenfelei egymásnak - összegzi a budapesti úttal kapcsolatos véleményét a Libération című baloldali párizsi lapA francia elnök - olvasható a beszámolóban - a liberális Európa és a jogállam nagy védelmezőjeként mutatta meg magát, de egyes pontokban egyetértésre jutott az autoriter hajlamú konzervatív magyar kormányfővel. A Libération emlékeztet arra, hogy 2017-es elnökké választásakor Macron meghirdette, el kíván látogatni az unió összes tagállamába, mert a legkisebbnek a hangja is számít. Eddig kivétel volt Magyarország, a francia elnök csak most látogatott el Budapestre, hogy oldalán a miniszterelnökkel megcsodálja a balkonról a dunai panorámát. Őt megelőzve járt Budapesten Marine Le Pen és Éric Zemmour, két szélsőjobboldali francia elnökjelölt, és Orbán mindkettőjüket kitüntető figyelemmel fogadta.

jobboldali Le Figaro úgy értelmezi Emmanuel Macron meglehetősen kései budapesti látogatását, hogy a francia államfő egyfajta meg nem támadási egyezményt akart kötni az ultrakonzervatív magyar miniszterelnökkel, ahogy előzetesen fogalmazott, a politikai ellenféllel és európai partnerrel. Tisztázni kívánta vele a közelgő francia uniós elnökség néhány aspektusát. Idézi a lap Clément Beaune EU-ügyi államtitkárt, aki azt mondta, hogy mindenkivel együtt kell működni. A Le Figaro egyik minapi cikke arra hívta a fel a figyelmet, hogy Macron már a jövő áprilisban esedékes francia elnökválasztásra is készül, amikor a francia európai uniós elnökség célkitűzéseit fogalmazza meg.

A liberális szemléletű Les Echos a nukleáris energia hasznosítása melletti kiálláson túl az európai védelmi, technológiai szuverenitás szorgalmazásában látja azokat a közös pontokat, amelyeket sikerült azonosítani Macron és Orbán budapesti megbeszélésén. Ez nem semmi, tekintettel arra, hogy mennyire szemben állnak egymással az Európai Unió jövőjének megítélésében - jegyzi meg a párizsi lap. Megírja, hogy Orbán a sajtóértekezleten támogatásáról biztosította Macronnak az európai stratégiai autonómiára vonatkozó koncepcióját. Idézi a francia elnök szavait a migrációs politikával kapcsolatban, miszerint adódnak kompromisszumos lehetőségek ezen a téren, ha a migrációs áramlattal szembeni szervezettebb fellépésre, az unió külső határainak védelmére, illetve az európaiak közötti hatékonyabb együttműködésre gondolunk.

Más kérdésekkel kapcsolatban azonban Macron csak megerősíteni tudta a fennálló nézeteltéréseket - hangsúlyozza a Les Echos. Beszámol arról, hogy az elnök közölte, kifejezetten szóvá tette Orbánnak a jogállamiság ügyét, az LMBT közösség helyzetét, a diszkrimináció elleni küzdelmet, illetve a korrupció témáját. Ezekben Macron szerint nagyon kevés a haladás. Azt, amit az RFI előbb idézett tudósítása is tartalmaz, miszerint a francia elnök nem számít ebben előrelépésre a magyarországi választásokig, a Les Echos azzal egészíti ki, hogy akkor majd a magyarokon lesz a sor, mondják meg, milyen politikai irányt választanak. Addig viszont a helyreállítási pénzeket nem fogják folyósítani. Ezek a nézeteltérések mindazonáltal nem zárják ki a konszenzuskeresést az európai prioritásokat illetően. A Les Echos arra is kitér, hogy Emmanuel Macron találkozott Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel, valamint Márki-Zay Péterrel, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjével, aki azt reméli, hogy a jövő áprilisi törvényhozási választások eredményeként új lapot nyithat az Orbán-korszak után.

Végül a L’Express című francia hetilap megszólaltatja Sébastien Maillard-t, a Jacques Delors Intézet igazgatóját, aki arra a kérdésre, hogy miért van szüksége Macronnak Orbánra, azt válaszolja: azért, mert a magyar vezető képes lenne megbénítani a francia EU-elnökség nagyratörő terveit azokban a témákban, amelyekben tagállami vétójog érvényesül. Erre példaként az európai minimálbér ügyét hozza fel: a bizottsági javaslatot egyedül Dánia és Magyarország ellenzi, ezért Párizs kompromisszumos tervezetet igyekszik kimunkálni.

SZERÉNY JAVASLAT

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2021.12.13.


Bár hivatásomból adódóan ismerni vélem a hazai egyházak többségének hagyományát, történetét, tanítását, mégsem vagyok képes eldönteni, hogy lenne-e esélye annak a javaslatnak, hogy egyházaink mostantól ne azokat támadják, akik törvénytisztelők, akik becsületes életet élnek, akik ugyanúgy szeretnek, mint bárki más, ugyanolyan odaadással nevelik gyermeküket, mint bárki más, egyetlen „bűnük” az identitásuk. Az egyházak nem emelik fel a hangjukat akkor, amikor sokan mélyszegénységben élnek, gyerekek ezrei éheznek vagy alultápláltak, s nem keveseknek már a születésük pillanatában kilátástalanul eldől a sorsa, ám közben a hatalom kegyeltjei gátlástalanul dézsmálják a közöst, korrumpálnak, csalnak, harácsolnak, s közpénzekből finanszírozzák luxus életmódjukat (akadnak köztük főpapok is). Habár tisztában vagyok azzal, hogy a hatalom ígérvényei, pénz, paripa, fegyver nagy csáberő, de a pillanat gyönyörénél jobbnak, hasznosabbnak és tisztességesebbnek tűnik a valódi bűnösökkel szemben és a társadalom érdekében fellépni, mint azokat támadni és diszkriminálni, akiket e honban amúgy is naponta érnek primitív és aljas támadások, megalázó vagy félelmet keltő agressziók, következésképp, akik amúgy is sokkalta kiszolgáltatottabbak.
Ha nem veszik tolakodásnak, szívesen segítek az érintett egyházak mindegyikének megtalálni a saját hagyományaikban azokat a tanításokat és útmutatásokat, amelyek alapján minden megalkuvás nélkül, tiszta és nyugodt lelkiismerettel képviselhetnék a fentieket.

VÁRATLAN FIGURÁK IS FELTŰNNEK ORBÁN VIKTOR UDVARÁBAN

TELEXVIDEÓ
Szerző: Telexponthu
2021.12.13.Váratlan figurák is feltűnnek Orbán Viktor udvarában...

A KESMA vezetője saját belépőkártyával jár a Karmelitába. A miniszterelnök hivatalánál feltűnik Kubatov Gábor titkára, akit korábban szoros összefüggésbe hoztak az ellenzéki népszavazást megakadályozó kopaszokkal. De a várba jár dolgozni az a kormánypárti riporter is, aki pár éve még a legsúlyosabb lejárató anyagokat készítette a NER ellenfeleiről. Két hétig forgattunk az azóta lezárt Karmelitánál.

SUNYI ÉS HAZUG MÓDON ÜLDÖZNÉ EL A KORMÁNY A HIPEREKET - ÚJABB PIACTISZTÍTÓ JOGALKOTÁSI PRÓBÁLKOZÁS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.12.14.


Benyújtották a parlamenthez azt a törvényjavaslatot, amelynek célja egyértelműen csak a hiperek elüldözésének szándéka lehet. Ezúttal találékonyan az „élelmiszerpazarlás megelőzése” szlogenbe burkolták a dolgot.


Hetek óta beszél arról a kereskedelmi szakma – írta meg a Telex –, hogy „megdöbbentő tervet” fontolgat a kormány. Egy munkaanyagban olyan törvénymódosításokat tervez, amelyek szerint a napi fogyasztási cikkek eladásából 100 milliárd forintnál nagyobb árbevételt elérő kiskereskedelmi láncok (praktikusan és ábécésorrendben az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Penny Market, a Spar, illetve a Tesco) több szempontból is nehezebb helyzetbe kerülhetnek.

A cikk szerint emelkedne a kiskereskedelmi adójuk, ami ugye „tiszta sor”, az államnak most nagyon kell a pénz. Másrészt a kormány egy olyan törvényt is fontolgat, amely (vélhetően alkotmányellenesen) a nagy láncoktól ingyen elvonná az áruiknak egy részét, azokat, amelyek közelednek a minőségmegőrzési határnapjukhoz. Órák alatt kiderült, hogy a Telex információi tűpontosak. Benyújtotta ugyanis a parlamenthez a kormány az említett törvényjavaslatot (ez itt nézhető meg)...

SZEMFÉNYVESZTŐ (JÁMBOR) KERETEZÉS

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: CSILLAG ISTVÁN
2021.12.10.


...A kormány, a központi bank vezetői együtt örülnek. Sikerült megismételniük az államadósság rekordmagasságba emelésével a 2011-es eredményt, idén, 2021-ben is eléri az adósság a bruttó hazai termék, a GDP 80 százalékát, ahogy elérte 2011-ben is. Igaz, akkor még megvolt a ma­gán­nyugdíjpénztárak vagyona is, amely a GDP közel 10 százalékára rúgott, és amit az adósság elleni harc jegyében az Orbán-kormány elorzott, a nyugdíjra várók vagyonát elnyelte a kormány, az adósság meg ugyanakkora, mint tíz éve. A felkészült, magukra semlegességet erőltető újságíróknak külön öröm, hogy az ügyefogyottnak kikiáltott szociálliberális kormány költségvetési hiányánál (2010-ben a GDP 5,5 százaléka) másfélszer magasabb, közel 8 százalékos hiányt hozott össze 2021-re az igazán profi, felkészült Orbán-kormány. A higgadtan méltató elemzők számára örvendetes eredmény, hogy az évente hazánkba érkező uniós támogatás – ami a GDP 4 százalékára rúg – segítségével a 2010–2020 közötti tíz évben (forintban számolva) az éves átlagos gazdasági növekedés 2,8 százalék volt évente, míg a megelőző évtizedben, 2000 és 2010 között csak 2,5 százalék (igaz, azt nem segítette az uniós segély is, csak az eladósodás). Ezen az „igazán jelentős mértékű” növekedési ütemtöbbleten (forintban évi 0,3 százalék) csak picit ront az a tény, hogy euróban számolva éppen fordított a helyzet, mert a 2000 és 2010 közötti években az éves átlagos növekedés 6,5 százalék volt, míg az orbáni békeévtizedben 4,5 százalék. Ennek köszönhető, hogy a visegrádi négyek (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) között az Európai Unióhoz csatlakozva mi szerényen 10 százalékkal közeledtünk az unió átlagához, míg ők 15-20 százalékkal. Akkor bezzeg az éves infláció mértéke csak 4 százalékot vett ki a „zemberek” zsebéből, most már 5,5 százalékot, ami – a jegybank elnöke szerint – 2022-ben is szilárdan tartja magát. Így büszkén jelenthetjük, hogy bár lakásunk, fizetésünk értéke forintban egyre jobban fest, euróban számolva a két év alatt mégis elveszti eredeti értéke 15 százalékát...


LASSABBAN NÖVEKEDNEK AZOK A MAGYAR CÉGEK, AMELYEK UNIÓS TÁMOGATÁSOKAT KAPNAK

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2021.12.14.


Az uniós támogatásokat vizsgáló cikksorozatunk első és második része után ebben az írásban most azt járjuk körbe, hogy mennyire állította növekedési pályára a támogatás az azokat elnyerő cégeket*. A vállalati EU támogatások fő motivációja ugyanis pont az lenne, hogy az ezeket elnyerő cégek gyorsabban tudjanak növekedni. Ezért a KSH adatbázisában elérhető főbb mutatószámokat cégméret szerint osztályozva összevetettük az EU támogatást elnyert cégek adataival.

Egy évtized sem elég a felzárkózásra


Elsőként azt vizsgáltuk meg, hogy a 2010-ben támogatott cégek az elmúlt évtizedben mennyire tudták bizonyítani azt, hogy megérte őket támogatni. Ebben az évben összesen 185 milliárd forinthoz jutottak hozzá a magyar társaságok, és ennek többek között az lett a hatása, hogy a foglalkoztatottak száma 2019-ig 4 százalékkal csökkent. Abban az esetben, ha a támogatás célja jelentős részben új munkahelyek teremtése volt, akkor ez borzasztóan rossz eredmény, ha viszont a modernizáció, vagy az élőmunka kiváltása, akkor legalább részben nem feltétlenül az. Az állami gazdaságpolitika mindenesetre az elmúlt évtizedben szinte mindig a munkahelyteremtéssel kötötte össze a támogatások kommunikációját...

SOKKOLT, DE NEM OLDOTT MEG SEMMIT – 40 ÉVE VEZETTÉK BE A LENGYEL HADIÁLLAPOTOT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: MITROVITS MIKLÓS
2021.12.13.


Éppen 40 éve jelentette be Wojciech Jaruzelski tábornok, hogy a hadsereg átveszi az ország vezetését. A puccs még a kommunista Lengyelország törvényei szerint is illegális volt, és az ellenzéket csak átmenetileg tudta megtörni. Az illegalitásba kényszerített Szolidaritás földalatti konspiratív munkába kezdett, a kommunisták számára pedig világos lett, hogy a lengyel társadalom a szakszervezet bebörtönzött, majd házi őrizetben tartott vezetőjének, Lech Wałęsának engedelmeskedik. De mi történt pontosan 1981 végétől Lengyelországban? Hogy lett ez a magyar ellenzék számára is minta? Az évfordulón Mitrovits Miklós történész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közép-Európa Kutatóintézete tudományos főmunkatársának írását közöljük
...

MÉGIS KI MIT AKAR, ÉS MIT ÉRHET EL AZ OROSZ-UKRÁN HIBRID HÁBORÚBAN?

G7.HU
Szerző: KOVÁCS KRISZTIÁN
2021.12.13.


Háborúk előrejelzésében nem kifejezetten jó a pénzügyi piacok teljesítménye, ezzel együtt érdekes az ellentmondás, ami a rubel árfolyama vagy akár az orosz részvénypiac állapota és a híráramlás között kialakult.

Ami a híreket illeti, azok fokozódó katonai feszültségről, csapatok összevonásáról, állítólag hónapokon belül bekövetkező nagyszabású orosz támadásról, orosz közreműködéssel tervezett ukrajnai puccskísérletről, zord hangvételű amerikai-orosz tárgyalásokról, súlyos fenyegetésekről szólnak. Ha pedig a piacokat nézzük, világos alulteljesítés látszik az orosz eszközökben, de hogy az orosz részvényindex esett 15 százalékot az októberi lokális csúcsához képest, és ott áll, ahol az év elején, mint ahogy a rubel is hozzávetőleg csak az év elején látott szintekig gyengült a dollárral szemben, az a hírek higgadt fogadtatását jelzi.

Mivel az alacsony intenzitással közel nyolc éve zajló orosz-ukrán hibrid háború eszkalálásáról vagy a jelenlegi keretek közötti folytatásáról szóló döntés talán még meg sem született, jósolni botorság lenne, a szereplők magatartásának és motivációinak áttekintése azonban elég lehet az egyes forgatókönyvek valószínűségének besorolására. Azzal együtt, hogy a dolog természetéből adódóan nem tudhatjuk, mit lép Putyin, a mozgatórugók és a mozgásterek egymásra illesztése azt valószínűsíti, hogy a piacnak mint kollektív intelligenciának ezúttal igaza lehet. Ha mégsem, az nagyon nagy baj lenne.

Mit szeretnének, és mit akarnak az oroszok?

A két kérdésre messze nem ugyanaz a válasz. Az orosz politikacsináló elit soha nem fog beletörődni abba, hogy elveszítették Ukrajnát. Ukrajna önálló államisága, függetlensége az orosz katonai és titkosszolgálati bürokrácia vezetőinek szemében a történelem rossz vicce, amin túl kell lépni, ha már eleget nevettek rajta. Dolgoznak is rajta bőszen, sokféle módon próbálták már visszaterelni Oroszország Anyácska köténye mögé, eddig jobbára a szándékaikkal ellentétes eredményeket elérve. Mindazonáltal az ukrán állam működőképességének aláásásában nem nevezhetők sikertelennek az orosz erőfeszítések...

ENNYIT A REZSICSÖKKENTÉSRŐL

NÉPSZAVA
Szerző: MARNITZ ISTVÁN
2021.12.14.


Kétharmadával drágább most a legszegényebbek által használt tűzifa, mint az áram-, gáz- és távhő-tarifamérséklés előtt. A helyzet csak a rákkeltő hulladékégetést ösztönzi. Érdemi állami segítség a láthatáron sincs.

A kormányzati "rezsicsökkentés" előtti állapot, vagyis 2012 novembere óta a tűzifa ára nem kevesebb mint 67 százalékkal nőtt - számolható ki a KSH adatsorából. (Ebbe már beleértendő a 2018-as választásokat követő, hosszas huzavona után kiosztott egyszeri, 12 ezer forintos tüzelőtámogatás is.) Ugyanezen idő alatt a szén 39, a brikett pedig 35 százalékkal drágult. Ehhez képest a lakossági gáz, áram és távhő ára - amiként azt a kormánypropagandából szinte az egész ország kívülről fújja - 2012 és 2014 vége között 25 százalékkal csökkent, azóta pedig nem változott. A KSH-tól kapott, hosszú adatsorunk tanúsága szerint egyébként 1995 óta a tűzifa hétszeresére, a brikett közel hét és félszeresére, a szén pedig közel kilencszeresére drágult.

Novemberben több mint 11 százalékkal többet kértek a tűzifáért, mint egy évvel azelőtt. Ez jelentősen meghaladja ugyanezen időszak 7,2 százalékos országos inflációs adatát. A tűzifa éves áremelkedési mértéke 2018 szeptembere óta most a legmagasabb, ami tehát az elmúlt hosszú hónapokhoz képest jelentős kiugrás. A szén egy év alatt 7,2, a brikett pedig 6,5 százalékkal drágult. Ez a mérték szintén két, illetve három éves rekord. A felmérés csak novemberben, októberhez képest körülbelül 3 százalékos tüzelődrágulásról tanúskodik...

ERRŐL SZÓLT A VÖLNER ELLENI KIRAKATELJÁRÁS, SZERINTÜK ETTŐL MAGYARORSZÁG MÁR JOGÁLLAM

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.12.13.


Gulyás Gergely is úgy járt, mint mindenki, aki abban a megtiszteltetésben részesül, hogy máshol szerzett érdemei és tiszteltsége alapján Orbán vazallusa lehet: hozzá züllik és hozzá butul az orbáni rendszerhez, amelynek semmiféle egyedisége vagy specifikuma nincs, épp olyan sötét és primitív, mint a világ összes diktatúrája tértől és időtől függetlenül. Gulyás Gergelynek nem mentség, hogy visszautasíthatatlanok az Orbántól kapott ajánlatok, mert van élet egy mocskos bűnszervezeten kívül is. Csak nem olyan kényelmes, viszont sokkal nyugodtabb és emberhez méltó élet.

Aki viszont beáll ebbe, az menthetetlenül az erkölcsi és szellemi szemétdombon találja magát. Van, aki alig várja, s egy pillanatig sem okoz problémát neki az, hogy szemérmetlenül hazudjon és aljas legyen, mint például Rogán Antal és Szijjártó Péter, vagy akár Gulyás szíve csücske, az általa futtatott üdvöskéje, a dekázós Varga Judit, akinek sikerült a nőkkel szembeni minden pozitív előítéletet lerombolni, és miatta ma már nem tudjuk semmire azt mondani, hogy erre egy nő nem képes.

Gulyás Gergely lépésről lépésre hagyta el az ember nembeli voltának attribútumait, a civilizációt, és azonosult lépésről lépésre a szerepével. Égett az arcára a maszk, lett azonos azzal. Szörnyeteggé válásának folyamata legyen intő példa mindazoknak, akik egy ilyen rendszer szolgálatába állnak a hierarchia bármely fokán, azzal a hazugsággal csapják be magukat, hogy nem kell azonossá válni, és nem kell olyan aljadék embernek lenni, mint ennek az embertípusnak minden egyede. De kell. Mert másképp nem lehet, s ezt nem a szándék dönti el, hanem a szerep.

Ezért nem hiszünk mi senkiben, aki ennek a szennynek a közelében valaha is megfordult, aki bármilyen szinten része és kiszolgálója, vagy odaadó híve volt. Nem hiszünk a rendes fideszesekben, s nem gondoljuk, hogy azokból valaha tisztességes és rendes ember lehet, akik ennek a szerveződésnek valaha odaadó hívei, vagy a gépezet részei voltak. Nem elvakult érzelnek, nem is az Orbán és Fidesz nevű bűnszervezete iránti érthető elutasítás, utálat és zéró tolerancia miatt mondjuk ezt, hanem pszichológiai alapon.

Aki ezzel képes volt egyszer azonosulni, aki ebben megfelelt, az maradandó károsodást szenved, annak nincs helye többé a közéletben, az kiírta magát a szabad és független, alapvetően tisztességes emberek közül. Gulyás időnként ad egy interjút, amibe azért érdemes belenézni, hogy hol tart az embersége elveszése útján, milyen mélyre züllött és milyen emberi selejtté tette magát. Az Index vele készített legfrissebb interjúja arra utal, hogy Gulyás már majdnem elérte a tökélyt, a teljes romlottságot, kiképzése sikeres, lassan meg lehet bízni egy komolyabb feladattal.

Mivel nem mérgezzük az olvasókat, ezért eszünkbe nem jut, hogy az interjúnak akár csak részleteit is közöljük, csupán utalunk arra, hogy Gulyás szerint a költségvetést egyértelműen hazavágó nagy osztogatásnak semmi köze nincs a fél év múlva esedékes választáshoz, hanem ennek oka csupán az, hogy ha van miből, akkor ők adnak, mert ők ilyen jószívűek. Gondolnak az öregekre, akik legalábbis megmaradtak azok után, hogy egy korrupciós pénzlopás miatt semmire nem alkalmas, hatástalan, fos kínai vakcinákat nyomtak beléjük.

Gulyás Európa legkorruptabb országában, ahol a miniszerelnök szervezi az ipari méretekben zajló közpénzlopást, akinek családja Európa egyik leggazdagabb maffiacsaládja, akinek strómanja az angol királynőnél gazdagabb közpénzekből, azt meri állítani, hogy náluk, akire a gyanú árnyéka vetül, azzal szemben azonnal fellépnek. S mivel a bűnszervezet egyik tagját beáldozták egy bűnügye miatt, mert az Európai Unió egy királysághoz is elég pénzt vissza akar tartani tőlük a korrupció miatt, azt állítja, hogy “porba hullottak a vádak, miszerint Magyarország nem jogállam”.

Völner beáldozása nem erről szól, hanem arról, hogy sok az a pénz, amiről Orbán nem akar lemondani, és ha pénzről van szó, akkor az anyját is eladná. Különösen akkor, ha a bűnszervezetben az egyik embere saját zsebére lop. Jó lecke ez mindenkinek, mire számíthat, ha meglopja a fő tolvajt, és mennyire fontos bárki a maffiafőnöknek. Filmekben ezt úgy érzékeltetik, hogy gondolkodás és hezitálás nélkül fejbe lövi a bandavezér a mellette álló egyik legközvelenebb emberét, hogy a többiek tudják, mihez tartsák magukat...

A PEGASUSSZAL CÉLBA VETT MACRON MELLETT ÁLLT ORBÁN, AMIKOR RÁKÉRDEZTEK A KIBERFEGYVERRE - A 444 NÉGY FONTOS CIKKE

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2021.12.14.


Sűrű napunk volt tegnap. Ma néhol oszlik a köd, előbújik a nap, helyenként ugyanakkor kisebb eső és ónos szitálás is várható. Ez a 444 napindító hírlevele, amelyre itt lehet feliratkozni.

4 fontos cikk:


SZITÁVÁ LYUKAD AZ IVÓVÍZRENDSZER A REZSICSÖKKENTÉS MIATT, AZ ÁLLAM UNIÓS PÉNZBŐL REKONSTRUÁLNÁ

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BODNÁR ZSUZSA
2021.12.13.


Gyakori csőtörések, szivárgó vezetékek, szennyezett ivóvíz – ezek a problémák az ország számos településén keserítik meg az emberek életét. De nemcsak a lakosokat, hanem a súlyos forráshiánnyal küszködő víziközmű-cégeket is sújtja az évről évre romló helyzet. Gyors és konkrét lépések szükségesek a további pusztulás elkerülése érdekében – hangsúlyozza a civilek és a szakszervezetek összefogásából néhány hete létrejött Víz Koalíció. Javaslataik és a kormány által minap elfogadott Nemzeti Víziközmű-közszolgáltatási Stratégia azonban meglehetősen távol állnak egymástól. A kormány az Uniótól várja a megoldást, bár a fenntartási, üzemeltetési költségek uniós finanszírozását jelenleg tiltja az uniós szabályozás
.

Sárgásbarna, ihatatlan, sőt, büdös víz folyik gyakran a vecsési, gyáli, péceli csapokból Pest megyében, ami tönkreteszi a háztartási gépeket is. A lakosok független laboratóriumi vizsgálatokat végeztettek, ami igazolta a gyanút: a víz vas- és mangántartalma több lakásban meghaladja a határértéket. Ezt a gyanút egyébként a huszonegy Pest megyei települést ellátó, önkormányzati tulajdonban álló Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató (DPMV) Zrt. által közzétett vízminőségi adatok is megerősítették. Több településen is meghaladta a határértéket a vízben mért vas-és mangántartalom...

MA MEGSZAVAZHATJÁK, HOGY JÖVŐ JÚNIUSIG TARTSON A VESZÉLYHELYZET – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA.HU
2021.12.14.


Az Országgyűlés ma több mint harminc ügyben tart szavazást


Völner Pál mentelmi ügyében is döntenek.

A 83 milliós kenőpénz után kétszer is kaphat végkielégítést Völner Pál

A képviselői mandátuma után is jogosult lehet a lelépési pénzre, ehhez ki kell bekkelnie azt a néhány hónapot, ami a parlamenti választásig hátra van.


Elveheti az állam, ami más tulajdona

Több sebből vérzik Semjén élelmiszer-pazarlás elleni törvényjavaslata.

Lesöpörte az asztalról az NVB az angliai magyarok petícióját, hogy több helyen szavazhassanak

Nagy-Britanniában hivatalosan is több mint 155 ezer magyar él – emlékeztetnek a petíció szerzői – ám csak Londonban és Manchesterben szavazhatnak és kénytelenek több száz kilométert utazni, 50-100 fontos úti költséget kifizetni egyetlen voks leadásáért. Ezzel szemben a határon túli magyar állampolgárok kényelmesen, levélben szavazhatnak, hiába nincs magyarországi lakcímük.

Lesújtó véleményt mondott a magyar gyermekvédelmi törvényről a Velencei Bizottság

Az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve szerint összeférhetetlen a nemzetközi emberi jogi normákkal.

Átadta a sosemvolt kerékpárutat az avatóbajnok

Gelencsér Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének november 20-i Facebook-bejegyzése szerint buszforduló és 4,5 kilométer kerékpárút épült, amelyek avatásáról fotókat is posztolt a honatya. Valójában egyetlen méternyi bicikliút sincs a településen.

Szijjártó hajnali bejelentése

Az oltottak szabadon utazhatnak a Seychelle-szigetekre.

Matolcsy feldarabolná Budapestet

Mintegy 600 ezer lakossal megőrizné a „Budapest-városmagot” az állam, a kormányzat, az üzleti élet, a bankrendszer, a felsőoktatás és a kultúra lényegében valamennyi vezető intézményével.

Bosznia-Hercegovinába látogat Áder János

Szárnyas lovon…? (Elkíséri az államfőt Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy.)

19 milliót gyűjtött össze aukcióján a Freeszfe

A befolyt összeget teljes egészében vizsgafilmek és -előadások elkészítésére, vagyis az egyesület tehetséges hallgatóira fordítják majd. Azonban a mostani bevétel bármilyen nagy is, csak részben fedezi a jövőben várható kiadásaikat.

A Fidesz politológusa nem szereti Hamiltont

Feltehetően Hamilton sem rajong kifejezetten Deák Dánielért 

SZABAD SZEMMEL: MACRON NEM HAJLANDÓ ENGEDNI A JOGÁLLAM ÜGYÉBEN - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.12.14.


A Spiegel szerint a francia elnök Budapesten azt sürgette, hogy a közös értékek védelmében fejtsenek ki nyomást, ez volt a mondandója Orbán Viktornak. Lapszemle.


Bloomberg

Macron úgy látja, hogy Magyarország részéről semmilyen érdemi lépést nem lehet várni jogállam-ügyben egészen a választásokig. A francia elnök tegnap Budapesten a hivatalos sajtótájékoztató után külön is beszélt több újságíróval és szavaiból az derült ki, hogy az Orbán-kormány egészen áprilisig nem láthat egy fityinget sem az újjáépítési alapból. Mint mondta, a pénzcsap megnyitásához az kell, hogy a magyar fél konkrét eredményeket tudjon felmutatni a jogállami értékek ügyében.

Ugyanez vonatkozik Lengyelországra is. Az elnök hozzátette, hogy addig nem is lesz változás, amíg Varsó nem nyit a jogállam kérdésében. A francia Európa-ügyi államtitkár ugyanakkor arról beszélt, hogy Zemmour, aki Macron egyik szélsőjobbos vetélytársa, egy-két LMBT-ellenes gondolatot Orbántól vett át, de a magyar vezető más radikális riválisoknak is tippel szolgált a sajtószabadság, a bíróságok függetlensége, valamint az ellenzékkel szembeni tisztelet kapcsán.

Az államfő egyik tanácsadója pedig közölte, hogy a Bizottság aligha jut dűlőre az év végéig Magyarországgal és Lengyelországgal. Az Európai Bíróság várhatóan a jövő év első negyedében hozza meg ítéletét a jogállami mechanizmus ellen benyújtott budapesti és varsói panasz ügyében, de arra kell számítani, hogy annak eredményekét felfüggesztik a regionális támogatásokat a két kormány részére.

Spiegel

A jelek szerint a francia elnök nem hajlandó engedni a jogállam ügyében: Budapesten azt sürgette, hogy a közös értékek védelmében fejtsenek ki nyomást, ez volt a mondandója Orbán Viktornak. Pedig a hivatalos sajtótájékoztatón még egész békülékeny hangot ütött meg, de utána egyértelmű tette, hogy addig nincs pénz Brüsszelből, amíg a magyar vezetés tesz az európai jogra.

Úgy fogalmazott: Magyarország kinyilvánította, hogy nincs szándékában bármit is tenni a vitás kérdésekben, egészen a választásig, ezért az EU nem folyósít egyetlen részletet sem a koronaalapból. Beszámolt továbbá arról, hogy a tárgyalásokon megállapították: a jogállam, a kisebbségek tisztelete, a diszkrimináció, valamint a korrupció elleni harc ügyében eltér a véleményük. Ám amíg ezekben a kérdésekben nem sikerül előbbre lépni, addig nem utalnak egyetlen centet sem.

Úgy vélekedett, hogy Brüsszelnek lépnie kell a közös normák szigorú betartatása érdekében, annak azonban nem sok értelme volna, hogy bármelyik tagországot is kizárják.

Politico

Marcon ugyan a szűk körű sajtóbeszélgetésen kétszer is összekeverte Magyarországot Lengyelországgal, de afelől nem hagyott kétséget, hogy négyszemközt részletesen megvitatta Orbán Viktorral a jogállam, a kisebbségi jogok és a korrupció helyzetét. És világossá tette tárgyalópartne számára, hogy nagyon nem értenek egyet a felsorolt témákban.

Előtte, a V4-es keretben megtartott sajtótájékoztatón mindketten a személyes jó viszonyt hangsúlyozták, gyakran egymás felé fordulva beszéltek, pedig a pódiumon ott volt a lengyel, cseh és szlovák vezető is. Ám amikor Orbán azt taglalta, hogy az EU azért nem ad pénzt a gazdasági segélycsomagból, mert nem ért egyet a vitatott LMBT-ellenes törvénnyel, a francia vendég közbeszólt, hogy a korrupció és a közbeszerzés a valódi okot jelenti.

Macron elsősorban azért kereste fel Budapestet, hogy megszerezze a Visegrádi Csoport támogatását az uniós soros, francia elnöksége által előirányzott kulcstémákhoz, így a migrációs egyezmény megújításához, az éghajlatvédelemhez, az európai védelmi képesség fejlesztéséhez.

A francia és a magyar vezető a politika spektrum két teljesen ellentétes végét képviseli. Orbán a nacionalista, euroszkeptikus pártokból próbál új szövetséget összegyúrni, míg Macron pártja az európai haladó mozgalom tengelyében áll, a csoportba beletartozik a magyar ellenzék több kemény képviselője is. A két politikus ezzel együtt javarészt elkerüli a nyilvános vitát, a színfalak mögött együttműködik, amikor úgy hozza az érdekük.

Le Figaro

Macron megnemtámadási szerződést próbál kötni az ultrakonzervatív Orbánnal, miután személyében 2007 óta először látogatott el francia államfő Budapestre. Mivel a magyar politikust egyszerre tekinti politikai ellenfélnek, illetve európai partnernek, megkísérelte, hogy megnyerje a jól beazonosított témáknak. Beaune, az európai ügyek kormányzati felelőse szerint az elnökségnek mindenkivel együtt kell működnie. De a korábbi két szélsőjobbos francia vendéggel ellentétben az elnök nem a házigazda áldását kívánta megszerezni.

Inkább modus vivendire törekszik a vitás ügyekben, illetve keresi a közös pontokat ott, ahol ez lehetséges. Az egyik oldalon van tehát a jogállam, a szabadságjog, a nemi kisebbség helyzete, a másik oldalon pedig a az európai védelem, a digitalizálást célzó beruházások, az atomerőművek. Az illegális bevándorlás elleni harc pedig a kettő között foglal helyet.

Macron így dolgozik: először azonosítja a vitatémákat, majd félretolja őket. Csak éppen kénytelen volt tudomásul venni, hogy azoktól Orbán nem tágít. De valójában nem is az az államfő célja, hogy jobb belátásra bírja a másikat, hanem hogy az ne akadályozza a francia elnökség központi törekvéseit. Pont erre kell neki a fegyverszünet. Tisztázzák, hol nem tudnak egymással dűlőre jutni, majd megkeresik, hogy miben értenek egyet. Ettől még nem biztos, hogy sikeres lesz a következő hat hónap, de egy kézfogást megér.

ABC News/AP

A francia államfő azt szorgalmazta a magyarországi látogatás során, hogy erősítsék meg az EU határait, és ebben egyetértettek vele a négy közép-európai állam vezetői. Ugyanakkor ismételten kiderült, hogy az EU hatásköre, illetve az alapértékek dolgában törés van a szervezeten belül. A bevándorlás egyik legnagyobb ellenzője Orbán Viktor. Azon felül – Lengyelországgal az oldalán – vitába keveredett Brüsszellel a jogállam és a demokratikus normák megsértése miatt. Marcon pont az ellenkező oldalon áll.

Brüsszel továbbra is befagyasztja a Budapestnek és Varsónak előirányzott támogatást a korrupció, illetve az igazságszolgáltatásra gyakorolt politikai befolyás miatt. Sőt azzal fenyegetőzik, hogy további szankciókat hoz, ha a két ország nem tesz eleget a jogállami kívánalmaknak.

Macron elismerte, hogy ez ügyben vannak nézeteltérései magyar kollégájával, és ragaszkodott ahhoz, hogy a demokrácia, a sajtó sokszínűsége, a diszkrimináció elleni küzdelem az európai terv alapját képezi. Ezzel arra utalt, hogy Orbán ellenfelei szerint a magyar politikus lebontja a demokratikus intézményeket és megszerezte a hazai média javát.

A vendég ugyanakkor kifejezetten békülékeny volt, amikor azt fejtegette, hogy párbeszéd szükséges, mert meg kell találni a közös pontokat. Mind az öten idesorolták az atomenergiát. A házigazda külön is megemlítette a védelmet és a mezőgazdaságot. Macron előzőleg Áder Jánosnak is aggályait tolmácsolta a nemi kisebbségek jogainak korlátozása miatt.

The Times

Macron enyhítette az ellentéteket Orbánnal, mindketten egyetértettek abban, hogy közös európai hadsereget kell létrehozni. Pedig az elnök korábban kijelentette, hogy a magyar vezető az EU ellensége és az unió mumusának tekintette. Igen kemény hangot használt vele szemben, a másik ugyanakkor udvarolt a politikus két hazai ellenfelének, Le Pennek és Zemmournak. Az államfő nemrégiben azt mondta, hogy a miniszterelnök a földrészen a populista nacionalisták főcsővezetője. Majd amikor odahaza az oltás ellenzői azzal vádolták meg, hogy úgy viselkedik, mint egy diktátor, azt válaszolta, hogy Franciaország nem tekintélyelvű, nem olyan, mint Magyarország vagy Törökország.

Most a látogató viszont elnyerte Orbán áldását a földrész védelméhez, a nukleáris energiához és a mezőgazdasághoz. A szelíd hang azt tükrözte, hogy támogatókra van szüksége Európa gazdasági és katonai erejének növeléséhez. Egyben próbálja elnyerni a francia szélsőjobbos szavazók rokonszenvét, miután utóbbiak csodálják Orbán keményen nacionalista, migránsellenes irányvonalát.

FAZ

Macron és Orbán korábban egymás fő ellenségeinek minősítette a másikat, most viszont, miután mindkét országban választások közelednek, hirtelen felfedezték, hogy vannak közös pontjaik. Budapest az európai körút utolsó állomása volt, ám az elnök francia zöld kihívója szerint jobb lett volna, ha a találkozót Párizsban ejtik meg. Hiszen Le Pen és Zemmour elzarándokolt a magyar fővárosba és próbálta elnyerni a házigazda jóindulatát, miután mindketten példaképüknek tekintik.

Ugyanakkor a Riporterek Határok nélkül arra szólította fel az elnököt, hogy a megbeszélésen okvetlenül hozza szóba a Pegasust, miután jelen állás szerint Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely bevetette az izraeli kémprogramot.

Le Figaro

A budapesti vendégeskedés előtt a magyar LMBT-közösség az egyik francia lapban arra szólította fel Macront, hogy vesse fel ügyüket Orbán Viktornak és erre az Elysée-palota ígéretet is tett. Ugyanakkor Erőss Gábor józsefvárosi alpolgármester arra figyelmeztette az elnököt, hogy olyan országot keres fel, amelyet a szélsőjobb irányít. Általános a korrupció, folyik a kampány a nemi kisebbségek ellen, megy a választási csalás, a gazdaságot mind inkább az oligarchák uralják, elnyomják a civil társadalmat.

Soós Eszter Petronella politológus pedig azt fejtegette a lapnak, hogy Orbán vörös szőnyeget terített Zemmour és Le Pen lábai elé, most viszont azt mutathatja, hogy mennyire fontos vezető Európában.

Spiegel

A kommentár igen elégedetlen azzal a teljesítménnyel, amit az új német kancellár és külügyminisztere a jogállam ügyében nyújtott a külön-külön lebonyolított varsói látogatás során, a lap szerint az egyenes beszéd nem ilyen. Mind Scholz, mind Baerbock hízelgett a lengyel vezetésnek, válaszul azonban kioktatást kapott. Vagyis Berlin részéről vége az értékalapú külpolitizálásnak, még mielőtt egyáltalán elkezdődött volna?

A PiS elégedetten vehette volna tudomásul, milyen magasan szerepel Németország fontossági sorrendjében, ehelyett a lengyel diplomácia vezetője végtelen, helyenként leereszkedő előadást tartott német kollégájának ideértve, hogy a lengyelek kártérítésre tartanak igényt a háborús károk után. Scholznak pedig nemcsak azt kellett végighallgatnia, hogy nem szabad kiadni az Északi Áramlat 2 használatbavételi engedélyét, hanem hogy a koalíciós szerződésben szereplő távlati terv, az Európai Egyesült Államok a kontinens gleichschaltolásával egyenlő. A szó a nemzetiszocialista időket idézi, így tudatos provokációnak kell tekinteni Morawiecki részéről.

De hát a Jog és Igazságosság már ellenséges megszálló hatalomnak tekinti az EU-t. Scholz viszont hallgatott, mint a kuka, pedig meg kellett volna mondania, hogy ami sok, az sok. A háborús jóvátétel ügyében azonban egyértelművé tette, hogy szó sem lehet róla. De ugyanilyen egyértelmű kiállásra lett volna szükség a jogállam és a migráció kapcsán is, hiszen Varsó lábbal tipor az uniós értékeken. És aki megkérdőjelezi a közös jogrendet, az a német jólét alapját támadja.

De nem foglalt határozottan állást a kérdésben Baerbock sem. Persze nem lehetett várni egyiküktől sem, hogy mindjárt az első alkalommal a másik fél orrára koppintsanak demokrácia-ügyben, de nem lett volna szabad engedniük, hogy Varsó pont ezt csinálja velük. Csak remélni lehet, hogy nem a merkeli utat folytatják, mert a megbékítés nem vezetett eredményre, sőt sok minden csak rosszabb lett. Az autokrata Kaczynski és Orbán azt vonta le belőle tanulságként, hogy vita esetén szinte minden tervét keresztül tudja vinni. Ennek a levét azonban azok isszák meg Magyarországon, Lengyelországban és az EU többi részén, akiknek fontos a jog és az emberség. A német külpolitikának őket kellene szolgálnia.

Reuters

Orbán Viktor váratlanul levette a napirendről a Budapest Airport visszaszerzését, pedig korábban azon volt, hogy még a választások előtt üssék nyélbe a tranzakciót. A politikus a francia elnökkel közösen tartott sajtóértekezleten egy kérdésre válaszolva közölte, hogy az infláció és a pénzügyi piacokon tapasztalható heves mozgások folytán az adásvétel egyelőre nem időszerű. Pedig a kormány vezette konzorcium már nem kötelező ajánlatot is tett, ha minden igaz, 4,44 milliárd euró értékben.

A jelentés hozzáteszi, hogy a Fidesz igen jelentős kiadási programba kezdett, miután kemény választási küzdelemre kényszerül az ellenzékkel szemben. Sorra adja az adókedvezményeket, emeli a nyugdíjakat, a minimálbér 20 %-kal lesz magasabb. A költségvetés megcélzott hiánya 7, 5%. A Reuters ugyanakkor emlékeztet arra, hogy Matolcsy György, Orbán jobb keze a költekezés ellen foglalt állást, és pénzügyi szempontból igen kockázatosnak nevezte, hogy visszavegyék a ferihegyi repülőteret működtető céget.

Reuters

Orbán Viktor az LMBT-közösség elleni kampányra épít a választások előtt, de nem biztos, hogy ezzel ugyanolyan sikert arat, mint amikor a migrációt tette meg közellenségnek. Ám a határkerítés megépítésével a bevándorlás már nem számít annyira égető kérdésnek, sok magyart sokkal inkább a napi megélhetés foglalkoztatja, amibe beletartozik a járvány miatt megugrott infláció. Az ellenzék egyesült és vezet a Fidesz előtt a közvélemény kutatásokban.

Hogy nyerni tudjon, ahhoz a miniszterelnöknek egybe kell tömörítenie híveit, akik leginkább vidéken vannak és rá kell vennie őket, hogy menjenek el voksolni. Erre szolgál, hogy valószínűleg a választással egy napon lesz a referendum a „nemi kisebbségek propagandájáról”. De mivel a gazdasági helyzet nem éppen rózsás, meg kell nyernie határozatlanok egy részét is, erre szolgál a családi adó csökkentése, a jelentős nyugdíjemelés, az üzemanyag árának korlátozása.

Bíró-Nagy András a Policy Solution igazgatója azonban nem gondolja, hogy az LMBT-ellenes hadjárat átütő sikert hozna. De ettől még Gulyás Gergely tegnap azt bizonygatta, hogy a meleg csoportok befolyása igen jelentős Brüsszelben.

Orbán az eltelt 10 évben a konzervatív réteget igyekezett mozgósítani, mivel az azt hiszi, hogy az ország a keresztény identitásért harcol – a muzulmán bevándorlók, a gender és az LMBT-ideológia ellenében - ezeket állítólag Brüsszel rá akarja kényszeríteni a magyarokra. Ám az egyik legutóbbi felmérés szerint a fő téma a lakosság számára a magas megélhetési költség, utána az alacsony bérszint és a rossz egészségügyi ellátás következik a fontossági sorrendben. A meleg jogok a Fidesz-hívek számára is csupán a 10. helyen foglalják el. Még a migráció is megelőzi, azt 17 % tartja zavarónak.