2017. április 17., hétfő

LOTTI NÉNI

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Aczél Gábor
2017.04.17.


Emlékezzünk!

Emlékezünk.

Hetvenhárom esztendeje, 1944-ben ezen a napon vette kezdetét a budapesti holokauszt, ettől a naptól kezdve kellett zsidó származású honfitársainknak gettóba költözniük.

Négyéves voltam akkor.

Engem a szüleim megmentettek.

A családomból a holokausztnak egyetlen áldozata volt: Lotti nénit, a KERESZTANYÁM édesanyját lőtték a Dunába a nyilasok.

Jól emlékszem rá, a parketten játszottam, fölöttem a Singer varrógéppel varrta a kabátjára Lotti néni a sárga csillagot, olyat, amilyenekből több is volt a varródobozában.

Nekem tetszett.

És azt szerettem volna, ha nekem is felvarrna egyet.

Anyámnak mondtam, hogy kérje meg erre.

Összesen két pofont kaptam az anyámtól, ekkor kaptam az elsőt. Mintegy nyomatékul, hogy amit láttam, arról sohase beszéljek senkinek.

Lotti nénit akkor láttam utoljára.

Utóbb tudtam meg, hogy a gettóba költözöt
t.

ITT OLVASHATÓ

A DECATHLON ÜGYVEZETŐJE AZT ÜZENTE ORBÁNNAK, HA VISZKET A TENYERE, AKKOR MOSSA MEG ÉS NYÚJTSA ODA FELBARÁTAINAK

444.HU
Szerző: Kulcsár Rebeka
2017.04.17.


Viszket a tenyered? Mosd meg és nyújtsd oda Felebarátodnak. Ha már Húsvét van.

Így reagált Pósfai Gábor, a Decathlon magyarországi ügyvezetője Facebook-posztban Orbán Viktornak arra a húsvéti nyilatkozatára, hogy a tüntetésektől még a békés és derék keresztény embereknek is viszket a tenyere.
Abba most ne menjünk bele, hogy én keresztény emberként akár ezt ki is kérhetném magamnak és számonkérhetném rajta a Tízparancsolat különböző pontjait, különös tekintettel a VII., VIII. és X. pontra. De a legfőbb bajom inkább az, hogy aljasul megint előjön az uszítás, a magyar emberek tudatos egymással szembe fordítása, az „amit szabad nekünk, azt másoknak nem” effektus.”
– írja Pósfai a Facebookon. Azt mondja, mindig is jobbra szavazott, és egyáltalán nem fél, hogy ilyeneket oszt meg egy nagy cég vezetőjeként.

Azért még lehet más is normális, hogy nem ugyanazt gondolja, amit én. Azért még dolgozhatunk együtt sikeresen, mert pont a sokszínűség, a sok különböző vélemény viszi előre a világot. Jobb helyeken.”

Pósfai szerint a kormányzati uszításnak drámai következménye van Magyarországon...

ÉN A MAMÁT AKAROM, NEM EZT, A MÁSIKAT!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kteatív pszichológia
2017.04.17.


Pár perce még forgószélként söpört végig a szobán, időről időre magával rántva a látszólagos jól viselkedéshez kitartóan ragaszkodó, két évvel idősebb bátyját. Most a kanapé sarkán ül, fejét lehorgasztva, mintha a világ összes bánata egyszerre rászakadt volna, magába roskadt. Tudom, hogy ez az érzés sem tart majd túl sokáig („gyermekkönny hamar felszárad”), de azért valljuk be, hogy az öt éveseknél nem igazán gyakori ez a látványos összezuhanás.

Nem sír. A mieink nem nagyon szoktak. Az történt, hogy megint megmondták neki, bele az arcába, hogy a nevelőszülője nem fogja őt örökbe fogadni. Nem először mondják már meg neki, de nincs az, az észérv, amivel az állítás igazságáról őt meg tudtuk volna győzni. A nevelőszülei ugyanis tavaly örökbe fogadták az egyik társát, az egyik gyermeket, akit ők gondoztak.

Innentől pedig igen nehéz hitelesen elmesélni a többieknek, hogy ez az otthon, ez a család csak átmeneti, nem maradhat végleg itt senki és neki, a nevelőszülőnek a munkája az, hogy egy átmeneti időre vegye magához, gondozza, nevelje a gyermekeket, akik azután elmennek tőle, haza a vérszinti családjukba, vagy örökbe, vagy nagykorúként, ahová csak nekik tetszik. Hogyan érthetné meg egy ötéves azt, hogy az ő helyzete most már más, hogy örökbe adhatóvá vált és ezzel minden gyorsan, alapvetően megváltozott...

TOMBOL A KERESZTÉNYI SZERETET HÚSVÉTKOR: 5 GYŰLÖLKÖDŐ ÜZENET, AMITŐL "VISZKET AZ EMBER TENYERE"

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.04.17.


Orbán Viktor viszkető tenyere, G. Fodor gyűlölködése a szabad sajtóról, a 888 etikátlan újságírása, a pestisrácok és az Origo buzizása, vagy a TV2 hazaárulózása fejezi ki a legjobban a keresztényi szeretetet Ön szerint? 

Körbenéztünk húsvét hétfőn, hogy mit ír a kormánypárti propaganda.
Bár ne tettük volna.  1. Az első dolog ami szembejön G. Fodor Gábor gyűlölködése, a tüntetők és az ellenzéki média mind a haza ellenségei, mindet Soros fizeti. Mindet.
  2. Húsvét vasárnap a miniszterelnök úr tenyere izzadt a tüntetők miatt,
  3. Schmitt Mária kiadta a cion bölcsei második részét,
  4. a TV2 pedig a CÖF közleménye kapcsán hazaárulózza az Indexet, a 24.hu-t, és a 444-et.
  5. A Pestisrácok együtt üvölt a többivel és buzizzák Gulyás Mártont.
Tombol a polgári, keresztényi szeretet húsvétkor:

N.K. JEMISIN: RÖGZÍTENI AKARTAM, MILYEN MÁSODOSZTÁLYÚ ÁLLAMPOLGÁRNAK LENNI

KÖNYVESBLOG
Szerző: Rostás Eni
2017.04.17.


„Az a tény, hogy a publikált írók többsége fehér férfi, már önmagában politikai ügy (és szexista, és a fehér felsőbbrendűséget hirdető)” – mondja N. K. Jemisin, aki tavaly Az ötödik évszak című fantasyregényéért kapta meg a Hugo-díjat, ám egyáltalán nem pesszimista. „Jelenleg az ő politikájuk mozgatja a társadalmat. De csak átmenetileg.” A megtört Föld-trilógia első részébe egy Essun nevű orogén (földmanipuláló mágus – a szerk.) esküszik bosszút a férje ellen, miközben körülötte egyre hangosabban pusztul a világ. A regény nemcsak a nagyszabású világteremtés és az epic fantasy műfajának megújítása miatt vált szinte azonnal klasszikussá a zsáneren belül, hanem attól a nagyfokú érzékenységtől is, amellyel a való világ eseményeire reflektál. Jemisin Fergusonról, az X-Men legnagyobb problémájáról és az explicit jelenetek szerepéről mesélt nekünk emailben.
Az ötödik évszak a 21. század legfontosabb szociális kérdéseivel foglalkozik, a társadalmi igazságtalansággal, a szexizmussal, az elnyomással kikényszerített homogenitással (nevezzük „biztonságnak” vagy konzervatív értékeknek). A változás első lépése mindig a kommunikáció. Mit gondol, a regénye képes valódi párbeszédet kezdeményezni és értelmes vitát generálni?
A karakterépítéshez az emberi pszichológiát és az aktuális történelmet használom fel, hiszen mi értelme van bármit is elmondani, ha nem törődsz azzal, hogy az embereket hitelesen mutasd be? De ez csak egy része annak, ahogyan elmesélek valamit. Nem különösebben érdekel, hogy átadjak egy határozott üzenetet, én csak jó író akarok lenni, aki elmond egy jó történetet.  A kontextus viszont, amelyben elmondom a történeteimet, valahogy fontossá, üggyé válik, mégpedig azért, mert az irodalom, különösen ami a sci-fit és a fantasyt illeti, a közelmúltig a fehér felsőbbrendűség (és a szexizmus és a homofóbia, és még sorolhatnám) politikájában gyökeredzett. Hajlamosak vagyunk nem politikaként tekinteni ezekre a dolgokra, mert nyakig merültünk bennük. Semmi különöset nem találunk abban, hogy valószínűleg még tíz évvel ezelőtt sem csinálhattam volna virágzó karriert, egyszerűen, mert az vagyok, aki és azokról írok, akikről.  Nem tartjuk furcsának, hogy a legtöbb olyan történetben, ami a jövőben játszódik, kizárólag fehér szereplők vannak, holott a Föld népességének több mint 80 százaléka a jelenben sem fehér ember. Amikor megfordítjuk a dolgot, és egy olyan íróra gondolunk, akinek a karakterei több mint 80 százalékban feketék, ázsiaiak vagy ausztrál őslakosok, egyből rossznak, vagy irreálisnak gondoljuk a történetét, mert nem ehhez vagyunk szokva. Kérdés nélkül elfogadjuk a 80 százalékban fehér történeteket, akkor is, ha a való világ egyszerűen nem ilyen. Ez épp annyira fantasy, mint a mágikus szeizmológia.
Az orogének elnyomott csoportja az érinthetetlenek kasztjára emlékeztet, a tőlük való félelem a bevándorlókkal szembeni ellenérzésekre, a Szienit nevű szereplő missziója az amerikai polgárjogi mozgalmakra. Nehéz nem a való világ metaforájaként olvasni Az ötödik évszakot, ami egy rendkívül dühös regény. Miből fakad a dühe?
A fergusoni tüntetések, majd a katonaság beavatkozása idején írtam a könyvet. Azt hiszem, nagyon nehezen marad nyugodt bárki, akibe szorult némi empátia, amikor azt látja, hogy van egy egész város, ami nyilvánvalóan kizsákmányolja a lakossága egy részét. Aránytalanul érik őket rendőri támadások, másképpen állítják elő és szankcionálják őket azokért a kisebb bűncselekményekért, amiket egy fehér ember simán megúszna, tiszteletlenül bánnak velük és büntetlenül lelőhetik őket, aztán a nagyrészt békésen tüntető, fegyvertelen tömegre ráküldik a katonaságot. Állampolgárokról beszélünk. Adófizetőkről. A fergusoni feketék generációk óta a közösség részét képezik, mégis így bánnak velük. Bárkit feldühítene, amikor rájön, hogy az egész országban vannak olyan városok, ahol lelövik a feketéket, ahol anyagi vagy politikai nyereségvágyból élősködnek rajtuk, és ez valamilyen formában már évszázadok óta így történik. Egyszerűen annyit akartam rögzíteni ebben a regényben, hogy milyen megérteni azt, hogy másodosztályú állampolgár vagy a közösségedben - akár nyíltan ér hátrányos megkülönböztetés, akár nem. Egy hatalmas állami apparátus érdeke, hogy az elnyomott pozíciójában tartson. Az elnyomottak természetesen nem rendelkeznek semmilyen különleges képességgel, de láthatóan elég rémisztőek vagyunk ahhoz, hogy tankokat vessenek be ellenünk, ha dühünkben felemeljük a hangunkat, még akkor is, ha nincsenek fegyvereink. Úgy kezelnek minket, mintha mágikus képességeink lennének. Úgyhogy azt kérdeztem magamtól, miért ne tegyem ezt valósággá A megtört Föld-trilógiában...

HÚSVÉTI BLOG

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.04.16.


A Húsvét a megújulás ünnepe, a lelki megtisztulásé. Azt mondják, ilyenkor különösen fontos, hogy elmélyedjünk magunkban, az érzéseinkben.

Nekem most nagyon vegyes érzéseim vannak. Annyira abszurd lett minden körülöttünk, hogy nehéz benne fellelni a Húsvét üzenetét.

Hogy mik ezek az ellentmondások, amelyek feszítenek?

Kellene, hogy pedagógusként kitartsak azok mellett az értékek mellett, amelyek természetemből adódan vittek erre a pályára. Pl. hogy arra neveljem a gyerekeket, hogy tiszteljék egymást, szépen beszéljenek egymással, mert mindent meg lehet beszélni, türelemmel, indulat nélkül. Hogy tanuljanak meg érvelni, vitatkozni, mert ennek is kultúrája van. Teszem azt egy olyan társadalomban, ahol a másik megalázásnak technikája fontos tudás lett. És sok pénz is van benne, karrierlehetőség lett. Bekúszott a parlamentbe, napi szinten ott van a sajtóban, amiben élen jár a kormányzat által támogatott média. Olyan mélységekben vagyunk, mint még sosem.

Mivel sok cigánygyerekkel foglalkozom, azt gondolom, a 21. században arra kell nevelnem őket, hogy büszkén vállalják identitásukat. Miközben pontosan tudom, a világ körülöttünk kirekeszti őket, jobb lenne azt mondani nekik: tagadd le, ameddig csak tudod. Mert a kirekesztés álcázásának technikájában nagyon megerősödött a mai magyar társadalom. Erre, az alattomosság technikájára kellene felkészítenem őket, hogy boldoguljanak majd, ha felnőnek.

Húsvétkor példa kell, hogy legyen a sok egyházi személyiség, akik most Jézusról beszélnek, megmossák más emberek lábát, mint egykor Jézus, hogy ezzel is mutassák, melyek azok a keresztény értékek, ami szerint élnünk kellene…. miközben az iskoláikba nem veszik fel a leghátrányosabb helyzetű cigány gyerekeket. Pár hete írtam egy levelet az egyik egyébként szegregáló egyházi iskola fenntartójának, és egy pályázatot ajánlottam a figyelmébe, ami egyházi és civil szervezeti konzorciumban pályázható, kértem, pályázzunk együtt a szegregátumban élő romák közösségfejlesztésre, ha már egy helyen dolgozunk…még válaszra sem méltatott.

A szociális munkánk legfontosabb részét kitevő közösségfejlesztésben a részvételi demokráciára próbáljuk rávezetni azokat a felnőtteket, akiknek a szocializáció, meg az élet a szemlesütve mindent elfogadó magatartás mintáját adta. Azt mondjuk: kérdezz, hiszen rólad van szó. Miközben, aki kérdez, az ma rögtön gyanús lesz. A rendszer ellensége.

Minden közösségi összejövetelen foglalkozunk azzal, hogy a becsületesség mennyire fontos. Munkahelyet teremtünk, hogy a tisztességes pénzkereset kiszámítható útját mutassuk a romáknak. Tesszük ezt egy olyan rendszerben, ahol a roma vezetők legálisan, büntetlenül sikkasztották el és sikkasztják el a roma felzárkóztatásra szánt milliárdokat.

Sokat küzdök a roma asszonyokért, velük is, a családokkal is. Hogy megértsék, nem természetes a családon belüli erőszak, és az sem, hogy az ő vállukon több teher van. Bebizonyítom nekik, mennyi érték van bennük, erre építjük a közösséget is. Teszem azt egy olyan társadalomban, ahol a miniszterelnök felsőbbrendű mosollyal közli: „nőügyekkel” nem foglalkozik...

EZ A 13+1 DOLOG, MELYEKBŐL NAGYON ELEGÜK VAN A MAGYAR FIATALOKNAK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.04.16.


A magyar fiatalokról eddig mindig az jutott a Fidesz stratégáinak eszébe, hogy, hogy nem érdekli őket a politika, ha van okostelefonjuk, melyet ingyenes wifivel működtethetnek és beülhetnek egy romkocsmába, ahol kiereszthetik a gőzt, akkor nem lesz velük gond. A CEU ellen indított kormányzati támadás azonban bebizonyította, hogy a magyar fiataloknak van erejük, érzik, hogy érdemes kiállni a jogaikért, és tudják, ha politikai véleményük van, attól még nem kell görcsbe rándulniuk és nem kell depresszívvé válniuk. Nevetséges, amikor megtévesztett, naiv emberekként vagy külföldi ügynökként próbálja őket a kormány beállítani. A fiatalok az egész társadalom elégedetlenségét vitték az utcára, és lényegében ugyanazok ellen a hazugságok ellen tüntetnek, melyek minden magyar polgár önérzetét bántják attól függetlenül, hogy kire szavaztak 2014-ben. Íme ezek közül 13+1 felháborító jelenség, melyek borzolják mindenki idegeit:

1. A Nemzeti Együttműködés Rendszerének nevezett politikai árnyjáték kezdi egyértelművé tenni, mit is kell értenünk e megfoghatatlannak tűnő kifejezés alatt. Lényege, hogy akinek más véleménye van, másban látja a jövőt, a haladást, mint a kormány, azt megbélyegzik, és kitaszítják a NER-ből, így másodrendű állampolgárrá válik. Aki viszont becsókol a hatalomnak, olyan előnyökben részesülhet, melyekről mások nem is álmodhatnak.

2. Kezd elege lenni a fiataloknak a kormány deklarált szociális érzéketlenségéből. Nem elég, hogy az utóbbi hét évben meghozott törvények zöme a kiváltságos rétegek vagyonosodásához nyújt hátteret, a szociálisan ellehetetlenülőket még diszkriminálja is. Csak szavakban segíti az adósságcsapdába került embereket, a hajléktalanokat, közmunkába tereli az állástalanokat. Olyan szociális feszültségeket gerjeszt, melyek társadalmi robbanáshoz vezethetnek.

3. Sunyi módon, a választók háta mögött dönt a hatalom olyan közügyekről, melyekbe a társadalom minden tagjának ki kellene kérni a véleményét. Hatalmas, hosszú távú beruházásokat indítanának, melyek árát az adóforintokból teremtenék elő, ám a beruházások részleteit évtizedekre előre titkosították. Ilyen volt az olimpiai rendezés ötlete, illetve ilyen a paksi beruházás és a hozzá kötődő orosz hitel. Nem csoda, ha a miniszterelnök senkivel nem hajlandó vitatkozni ezekről a kérdésekről.

4. És ha már szóba kerültek az oroszok: A magyarok többségének elege van Orbán Viktor Putyin-imádatából. Az oroszoktól soha semmi jót nem kaptunk, Két forradalmunkat is leverték, egyszer pedig úgy felszabadítottak bennünket, hogy negyven évig itt is maradtak. Putyin épp azt az Európai Uniót akarja szétverni Orbán Viktor segedelmével, amely rengeteg ingyen pénzt ad Magyarországnak, hogy behozzuk évszázados gazdasági lemaradásunkat a nyugati államokhoz képest. A főként nyugati orientáltságú, angolul jól beszélő magyar ifjúság számára az orosz barátság értelmezhetetlen és visszataszító jelenség, mely a nagyszüleik retrográd világátigyekszik visszahozni.

Amíg a kormánypárti politikusok és cimboráik látványosan gazdagodnak, addig sokan külföldön keresik a megélhetésüket...

HÍRSZILÁNK ADALÉKOK A TÜNTETÉSEKHEZ

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Bánfi Miklós
2017.04.16.


...Csütörtökön, kiszabadulása után Marci és Gergő ennél még erőteljesebb polgári engedetlenségre buzdította a mai felkelőket, hangsúlyozva, hogy a majális hangulatú, akár több tízezres partizgatás, bár ellenséges, ez tökéletesen beleillik a Fidesz forgatókönyvébe, mert őket ez csak szórakoztatja, hogy az összes ellenük irányuló mozgalmi energia ebben ki is merül, amivel nekik semmi dolguk nincs. Ennél sokkal keményebb ellenállásra van szükség. Felelős, erőszakmentes tömeges rendbontásokra, figyelemfelkeltésre buzdít. Erre ez a diktatúra nem tud csípőből reagálni. Nem túl sok hely van a gyalázatos állapotú, 50 éve nem kifestett és felújított fogházakban. 10-nél több ellenállót le se tudnának úgy kapcsolni, mint Marciékat. Így a megfélemlítés 50-es éveket idéző mechanizmusa nem működne.

Védelmi beszédében Marci elmondta, hogy bocsánatot kér a magyar néptől, hogy csak most jött elő ezzel a narancssárga vízfestékes akciójával, holott már az MNB-t, Ügyészséget, Országházat és a többi fideszes intézményt rég be kellett volna festenie narancssárgára, hiszen ezek kizárólag a Fidesz diktatúrát képviselik és nem a népet és Magyarországot.

Szombaton, a Szabadság téren elmondott beszédének 3 fő pontja, amit az ő személyes engedélyével rövidítek és összefoglalok a saját szavaimmal.


1. Az Origo, Riposzt és 888.hu Fidesz propaganda gyárak azzal a kérdéssel fordultak Gulyás Marcihoz, hogy buzeráns-e? Ez volt számukra A Fontos kérdés… Erre Marci válasza az, hogy nekik a rendszer összes kritikusa buzeráns a középiskolásoktól, a nyugdíjasokon át mindenki, aki nem az ő dogmáikat vallja.

2. Milyen országra van szükségünk? Közös országra: Semmit rólunk – nélkülünk!

Akik kirabolnak, elárulnak, kizsákmányolnak és hatalmaskodnak felettünk, azt jól megengedett büntetésükkel sújtsuk–ígérte Marci, aztán hozzátette: Aki emberi könyörületre szorul, annak nem rúgjuk le a veséjét és láncon tartott kutyákat uszítunk rá, hanem emberséggel viseljük gondját, ami minden embernek elidegeníthetetlen joga. Közös dolgainkat – közösen intézzük. Ez nem történik meg egy Fidesz Magyarországon. Politikai intézményeket kell létrehoznunk! A mai intézmények egytől-egyik fideszes intézmények. Mozgalmakat kell létrehoznunk, hogy visszaszerezzük, ami mindig is a mienk volt, csak most kicsavarták a kezünkből. Professzionális politizálásra van szükség!

3. Mit kell tennünk. Egy fenntartható változáshoz demokratikus választások kellenek, olyan pártok kellenek, amelyek a nép szolgálatára szerződnek és nem a nép kizsákmányolására. Erre a 2013-as Fidesz választási törvény alkalmatlan. Ha ez nem változik, akkor a Fidesz győz. Marci mondta, hogy ő küzdene bárkivel, aki a nép szolgálatára szerződik, és úgy száll szembe a Fidesszel. Ez ami most van, ez színháznak kiváló, még van is néző a saját soraikból, de népképviseletnek gyalázat.

A lehető legszélesebb körben egy választási mozgalmat indít Gulyás Marci, minek célja egy Arányos választási rendszer! Az ellenzéknek volt 3 éve és nem tett semmit, csak lassan bandukolt a vágóhídon a mészárszék felé. Nem technikai koalíció vagy összefogás kell! Egy ÚJ ARÁNYOS VÁLASZTÁSI RENDSZER! A Fidesz így visszatakarodik, ahova valós választási rendszer alapján való.

Építsünk egy közös országot az alapjaitól!

HOGYAN ISMERJÜK FEL A DIKTATÚRÁT - KRITIKAI ALAPOZÓ

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2017.04.17.


Magyarország idén is lejjebb csúszott a Freedom House éves jelentésén, azaz ismét „kevésbé szabad” mint egy évvel ezelőtt, így távolabb került a ranglistán az olyan demokráciáktól, mint Kanada vagy Finnország, és közelebb az olyan diktatúrákhoz, mint Azerbajdzsán vagy Észak-Korea. De mi kell ahhoz, hogy egy ország átlépje a határvonalat, hogy már ne egyszerűen egy rosszul működő demokrácia, hanem telivér diktatúra legyen? Magyarország el fog érkezni ide, vagy már itt is tartunk?

Sokak szerint azok, akik arról beszélnek, hogy itthon diktatúra működik, túloznak, pánikolnak. Elvégre ma Magyarországon a titkosrendőrség nem szállítja munkatáborba az ellenzéket, a kormányfő képe nem függ kint az iskolák falán, van többé-kevésbé szabad sajtó, vannak demokratikus választások. Szerintük Magyarország akkor lenne diktatúra, ha a demokráciának és véleményszabadságnak az írmagja se létezne, ha a teljesen központosított hatalom az élet minden területét felügyelné, sőt, még az emberek gondolkodását és lelkivilágát is át tudná formálni propaganda és ideológiai indoktrináció segítségével.

A Freedom House egy amerikai civil szervezet, amely a demokrácia, a polgári és az emberi jogok kérdéseivel foglakozik. Éves jelentése, a „Szabadság a világban" minden országban méri a demokrácia állapotát, összességében és egyes részterületekre lebontva is. Magyarország a Freedom House jelentése szerint az elmúlt években egyre rosszabbul teljesít; míg összességében az ország a „szabad" kategóriába tartozik, addig a média már csak „részben szabad".

Akik ezt mondják, általában úgy képzelik el a diktatúrákat, mint a George Orwell 1984 c. regényében bemutatott társadalmat. Az ilyen rendszereket, a diktatúrának ezt a formáját nevezzük totalitarizmusnak. A totalitárius államok olyan, nem demokratikus államok, amelyekben az egész társadalmat egyetlen vezérlő ideológia nevében mozgósítják, aminek eredményeképp a lakosság a központi hatalom fanatikus híve lesz, aki pedig nem, azt hideg vérrel kivonják a forgalomból. Ma Magyarországon nyilvánvalóan nem ez a helyzet, úgyhogy meg lehet nyugodni, nincs diktatúra. Igaz?

Nos, a helyzet kicsit összetettebb ennél. Először is, kétséges, hogy létezett-e egyáltalán valaha ilyen totalitárius állam. Ezt a fogalmat a huszadik század közepén a náci Németországról és a Szovjetunióról kialakult elképzelések ihlették, ma már azonban sok kutató úgy gondolja, hogy a totalitárius állam ilyen képe felszínes általánosításokon alapul, amelyek erőszakosan közös nevezőre akarták hozni ezt a két, egészen más módon működő rendszert. Szerintük a totalitarizmus elképzelése tehát nem a tényszerű leírása annak, ahogyan a diktatúrák valójában működnek, sokkal inkább az elnyomásról és az antidemokratikus államokról szóló fantáziák egy kifejezője...

A KERESZTÉNY, AKINEK VISZKETETT A TENYERE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Pozsár László
2017.04.16. 


...Az arányos választásért indult mozgalom Orbán legnagyobb, és lehet hogy utolsó esélye arra, hogy élve távozzon a hatalomból. Ugyanis a diktatúrákat a legtöbb esetben forradalmak söprik el, és a diktátorok a népharag áldozatává válnak. A most induló mozgalom azonban nem fegyveres forradalmárokból áll, hanem ellenkezőleg: pacifistákból. A vezetőjük, Gulyás Márton a bíróság előtt jelentette ki, hogy soha nem akart és soha nem is fog akarni olyant tenni, ami embereket veszélyeztet.

Ha Orbán enged a demokraták követelésének, és visszavonja a csaló választási törvényét, akkor leválthatóvá válik, és egy választási vereség vethet véget a regnálásának. Azzal, hogy ezt a követelést állították, elérhetik, hogy Orbán diktatúrája forradalom és polgárháború nélkül leválthatóvá váljon. Ezzel nem csak a demokratákat, hanem az önkényt gyakorlókat is védik. A hatalmat sok eszközzel lehet kényszeríteni, nem szükséges a fegyver. Ezek a lelkes, kreatív és bátor fiatalok minden elképzelhető békés eszközt meg fognak ragadni, hogy Orbán rendszerét olyan nyomás alá helyezzék, ami alatt összeroppan. És végül – bár lehet, hogy hosszú küzdelem után – de sikerrel fognak járni.

A történelem arra tanít bennünket, hogy ha ők nem jöttek volna, akkor tíz-tizenöt év múlva mások jöttek volna. Azok, akikből Orbán rendszere addigra kiölte volna a méltóságot és az emberséget, és maradt volna a pusztító düh. Kevéssé lettek volna dicsőségesek, és nem válogattak volna az eszközökben sem.

Helyettük vannak azok, akik most ötletes táblákat emelnek, szellemes rigmusokat skandálnak, kreatívan engedetlenek. És a diktátornak mégis miattuk viszket a tenyere. Pedig amíg ők vannak az utcákon, Orbánnak és viszkető kezű barátainak az élete addig van biztonságban. Ezek a tüntetők európaiak, erőszakmentesek, pacifisták. Ezek a tüntetők azért küzdenek, hogy senkinek a vére ne folyjon. Nem csak a sajátjuké, hanem Orbáné se, és a fehérgalléros fideszes bűnözőké se. Ha Orbán elméje nem borult volna már teljes homályba, akkor értené ezt, és nem uszítana ellenük. Inkább összetenné a viszkető tenyereit.

ITT OLVASHATÓ

ORBÁNNAK VISZKET A TENYERE

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.04.17.


Sok békés keresztény embernek viszket már a tenyere. Ezt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke mondta a tüntetőkről, akik szerinte meg nem engedhető mondatokat skandálnak.

Békés keresztény emberekről beszélt a miniszterelnök, akiknek fogytán a türelmük és ezért viszket a tenyerük. A magyar nyelvben arra mondják, hogy viszket a tenyere, aki ütni készül, és akiről tudvalevő, hogy meg is van az ereje ahhoz, hogy üssön.

Orbán miniszterelnök tehát megfenyegette az ellene tüntetőket, akiknek szerinte sok békés keresztény ember fogja majd megmutatni, hogy mindennek van határa, nem lehet mindenféle rigmusokat skandálni, demokráciát, jogállamot követelni, vagy, teszem azt, felszólítani a miniszterelnököt, hogy mondjon le.

Orbán miniszterelnök nem vitatkozik az ellene tüntetőkkel, nem akarja érvekkel megvédeni az álláspontját, hanem fenyeget, és azt vetíti elő, hogyha a tüntetők nagyon elszemtelenednek, és még a mostaninál is jobban kihúzzák a gyufát, akkor még a békés keresztény emberek is képesek lesznek arra, hogy ne békés, és ne keresztény emberek módján viselkedjenek.

Esetleg, ha nagyon elfajul a helyzet, és a kormány ellen tüntetők nem fogják vissza magukat, akkor még az is előfordulhat, hogy az Orbán miniszterelnök által hivatkozott békés keresztény emberek tevőlegesen is fellépnek azok ellen, akik miatt viszketni kezdett a tenyerük. Kopasz, kigyúrt verőemberek alakját öltik, és ebben a minőségükben megfegyelmezik az Orbán ellen tüntetőket, megtanítják őket kesztyűbe dudálni, azaz, megmutatják nekik, hogy mi a magyarok istene.

Amikor az Élet Menete rendezvényen a Dunaparti Cipőktől sok ezren indultunk el emlékezni, az jutott az eszembe, hogy azok, akik 1944-ben gyerekeket, időseket és középkorúakat, nőket és férfiakat lőttek a Dunába, egytől egyig békés, keresztény emberek voltak. Feltehetőleg mindannyian büntetlen előélettel, makulátlan, négy nagyszülőig igazolható felmenőkkel, és csupán az hozta ki őket a sodrukból, az tette őket elállatiasodott véglénnyé, hogy előzőleg évtizedeken át uszították őket a zsidó származású magyar honfitársaik ellen. Ébren tartották bennük a gyűlöletet, majd idővel parancsot kaptak arra, hogy lőjék a Dunába azokat, akik szeretett vezérüket olyannyira kihozták a béketűréséből, hogy még a tenyere is viszketni kezdett...

RICSAJ ÉS BORZALMAS DOLGOK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.04.17.


Már J. A. idejében is ez volt a baj – „A munkásnak nem több a bére, mint amit maga kicsikart, levesre telik és kenyérre, s fröccsre, hogy csináljon ricsajt.” -, viszont, hogy Orbánnak mikor ment el az esze, azt nem lehet megállapítani teljes bizonyossággal.

Úgy vagyunk ezzel, mint amikor Leonard azon tűnődött, honnan datálja a Pennnyvel zakatoló szerelmét, mert annyiszor szakítottak, és oly sokszor kezdték újra, hogy fix időpontot megadni egyáltalán nem lehetett.

Ilyképp Orbán et. megzakkanásának kezdete is bizonytalan. Már Nagy Imre újratemetésén különös, tébolyult fények tündököltek a szemében, aztán voltak más mérföldkövek is, de a totális leépülés dátuma teljesen biztos az annalesek számára, és ez a 2017-es, nagy, húsvéti interjú, amellyel az összelopott médiája telefosta az egész országot.

Hogy ebben miket delirált össze sorosilag és migráncsilag e leépült szellemi állapot következtében, nos, az voltaképp teljesen érdektelen, két momentumra – nem a nagybetűsre – viszont nem árt odafigyelni, s ezek közül az egyik, hogy: „Idén a politika felkavarta a nagypéntek csendességét, és ricsajjal töltötte meg a nagyhetet.”

Újsütetű és régi vágású diktátorok el nem hanyagolható tulajdonsága, hogy fingjuk sincs a valóságról, és arról, mi kavaroghat „szeretett” népük lelkében, ami tartalmak csak a végső tetemre híváskor szoktak fájdalmasan kiderülni. Ezt a veszélyt hordozza magában a burokban élés.

Orbán et., amióta Gyurcsánypatás megkóstoltatta vele az anyaföldet felmosórongy formájában, kizökkent az időből, és ellenvéleménnyel nem igazán találkozik immár uszkve egy évtizede. Ráadásul csicskái és a saját médiapincsijei mutatják meg neki a világot, ami óhatatlanul torzulást eredményez...

SZABAD-E LOCSOLNI?

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.04.17.


Zöld erdőben jártam
Egy szál gazt se láttam
Nem volt már, csak hűlt helye
Ellopta Orbán veje!

Balta , hotel, reaktor
húsvét, pünkösd, disznótor
Tolvaj ez az egész kormány
Legnagyobb tolvaj az Orbány

Szabad-e locsolni?

:O)))

ITT OLVASHATÓVÁLASZ ORBÁN VIKTORNAK, AVAGY MIÉRT TILTAKOZNAK A PROFESSZOROK

FACEBOOK / MANDINER BLOG
Szerző: Király Miklós
2017.04.16.Önöket már egyáltalán nem érdekli a felsőoktatás és a tudomány képviselőinek véleménye, hanem, „csakazértis” éppen az ellenkezőjét teszik, mint amire kérik Önöket.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Vasárnap reggel a Kossuth Rádiónak adott interjújában elmondta, hogy nem érti, hogy a magyar akadémikusok, tudósok, hazai egyetemeken tanító professzorok miért nem azért lépnek fel, hogy az ő egyetemeik is megkapják azokat a jogokat, amelyeket a CEU élvez, hanem amellett állnak ki, hogy „Soros György megtarthassa a privilégiumait".Kérem, engedje meg, hogy néhány gondolattal segítsem ezt a valóban szükségesnek mutatkozó megértési folyamatot, annál is inkább, mert egykoron, mint ugyanabból az intézményben diplomát szerzett kollégák, nem egyszer beszélgettünk.

Mindenekelőtt szeretném hangsúlyozni, hogy professzortársaimmal nem Soros György privilégiumaiért álltunk ki, hanem a Central European University (CEU) égisze alatt folytatott oktatás, kutatás értékeinek megőrzése, s az ott tanító oktatók és hallgatók érdekei mellett.
A Nemzeti Felsőoktatási Törvény legújabb módosítását, ami legalábbis drámai mértékben megváltoztatja a CEU működésének feltételeit, egy hét alatt fogadta el az Országgyűlés, kivételes eljárásban. Sem a törvényjavaslat előterjesztője, sem az Országgyűlés nem vette figyelembe azokat az alkotmányossági aggályokat, amelyeket vezető alkotmányjogászok igen világosan megfogalmaztak. Sőt, látva az ellenvéleményeket és az erősödő tiltakozást, inkább úgy döntöttek, hogy a javaslatot kivételes eljárásban, gyorsított módon tárgyalják, és egyúttal még tovább szigorítottak a törvény rendelkezésein. Teljesen világosan kifejezésre juttatva, hogy Önöket már egyáltalán nem érdekli a felsőoktatás és a tudomány képviselőinek véleménye, hanem, „csakazértis” éppen az ellenkezőjét teszik, mint amire kérik Önöket.

Miniszterelnök Úr! Hol van itt a 2014-es választási győzelmet ünneplő beszédében emlegetett „alázat”?

A törvény elfogadása után lényegében az egész hazai egyetemi szféra érzi veszélyeztetve magát: Az általános vélekedés ugyanis az, hogy nincsen többé korlát, nincsen semmilyen határ, nincsenek fékek és józan szakmai megfontolások, egyeztetések, hagyományok vagy szerzett jogok. Az oktatás minősége sem számít. Lényegében nem maradt olyan pont a döntéshozatalban és jogalkotásban, ahol a legfelső politikai akarat józan mérlegelésére hívhatnánk fel. Elveszett a jogbiztonság és az előreláthatóság. Hát ezért tiltakozunk.

De az összefüggések még tágabbak, mert sok minden találkozott most: A felsőoktatásnak, a költségvetés kétségbeejtő szűkössége, szegénysége mellett, évek óta halmozódó sérelmei vannak. Egyebek között a (vas)kancellári rendszer bevezetése, s ezzel a bürokrácia felduzzasztása, hatalmának növelése a szerény egyetemi források terhére, és egyben a rektor hatásköreinek radikális korlátozása. Továbbá az „universitas” régi szellemi függetlenségét nem ismerő főiskolák egyetemmé emelése (Pallasz Athéné "Egyetem" Kecskeméten), illetve a "parancs, értettem" rendszerben működő Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozása, és kizárólagos monopolhelyzetbe hozása számos képzésnél, valamint kiemelt finanszírozása. Ezzel szemben az állami támogatás drámai csökkentése más fontos területeken, így a jogász és közgazdász képzés esetében. Könnyen megtalálhatjuk a közös nevezőjét ezeknek az intézkedéseknek, ez pedig az autonómia közvetett vagy közvetlen módon történő korlátozása, elvétele. Mindennek a helytelen és veszélyes voltát sokan és sokszor teljes jó szándékkal elmondtuk, de hiába. Pedig a tudás átadása és újra-teremtése nemzedékről nemzedékre feltételezi a gondolkodás szabadságát és a vélemények sokszínűségét. A tudománynak szabadon kell tenyésznie, hogy elemző, kételkedő és vitatkozó lehessen, bármely területen. Ezért is fogalmazta meg 1988-ban, az Egyetemek Magna Chartája, hogy „az egyetem autonóm intézmény, amely a tudományos kutatásban és az oktatásban hozza létre, értékeli és adja át a kultúra értékeit. Hogy kielégíthesse a kor szükségleteit, kutatási és oktatási tevékenységének minden politikai, gazdasági és ideológiai hatalommal szemben függetlennek kell lennie.”

Szeretném még egy nagyon szomorú tényre felhívni a figyelmét. 2016-ban az utolsó hazai állami egyetemek is kihullottak a legjobb felsőoktatási intézményeket számba vevő Shanghai lista 500-as elit csoportjából. Ez nyilvánvaló kudarc. Mert Bécs, Krakkó, Prága patinás egyetemei bizony ott maradtak ebben az élbolyban. S most még a magas szintű oktatást és kutatást folytató, nemzetközileg elismert CEU ellen is harcot hirdetnek? Nem volna célravezetőbb legalább a nagy hagyományokkal rendelkező hazai tudományegyetemek, rangos szakmai műhelyek állami támogatását tartósan felemelni a CEU finanszírozásának szintjére, hogy versenyképesek lehessenek?

Végül tiltakozunk a külföldi tanulásra kényszerülő, kiemelkedően tehetséges magyar diákok érdekében is. Akik, a magyar felsőoktatás hanyatlását látva, inkább más országbeli egyetemeken próbálnak tanulmányokat folytatni, és jelentős számban végzésük után sem térnek haza. Pedig itthon is maradhatnának, és most még meg lehetne állítani elvándorlásukat. Például a CEU megtartásával. Például a felsőoktatás és a kutatás kiemelt, stratégiai területként való kezelésével, az ország jövője érdekében. Annak belátásával, hogy a tudomány művelése lényege szerint nemzetközi, de mára a felsőoktatás is az. Itt is tudomásul kell venni, hogy az Európai Unió tagjaként olyan politikát kell folytatni, ami nem bezárkózó, hanem kifejezetten értéknek tekinti a hazai és külföldi egyetemek közötti kapcsolatok szerves hálóját, támogatja annak erősödését, és egyben nemzetközi összehasonlításban is versenyképes finanszírozást nyújt. Sajnálom, ha mindezt eddig senki nem mondta el Önnek! Mi, tiltakozók, egy elhibázott felsőoktatási döntés és politika veszélyeire szeretnénk a figyelmet felhívni. Alapvetően téves és rosszindulatú megközelítés, sőt, a szomorú tények és valóság előli menekülés, bírálatunkat a „Soros birodalom” terjeszkedésének tulajdonítani.

Kérem, hogy ha alkalma lesz elolvasni ezeket a sorokat, fontolja meg az érveket, s ne rögtön a kellően kemény viszontválaszon és ellencsapáson gondolkodjon, hanem tegyen kísérletet eddig politikájának mérlegelésére és megváltoztatására! Hiszen Húsvét Ünnepe a lelkiismeretvizsgálat ideje is! Álljon Ön előtt Deák Ferenc intése: „Kockáztathatunk mindent a Hazáért, de a Hazát kockáztatni semmiért nem szabad.”

Üdvözlettel,

Dr. Király Miklós
egyetemi tanár
Mádl Ferenc Köztársasági Elnök volt tanácsadója

FAZ: ORBÁNT NEM LEHET ANTISZEMITÁNAK HÍVNI, DE MOCSKOS JÁTÉKOT ŰZ - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD 
Szerző: Szelestey
2017.04.17.


A német lap szerint Orbánék Magyarországon a demokratikus és jogállami normákat nem bedöntik, hanem szép lassan bedarálják. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. április 17.

A hangos sajtószemlét itt hallgathatja meg.

FAZ


Orbán Viktort a kijelentései alapján nem lehet antiszemitának vagy szélsőjobbosnak minősíteni, de mocskos játékot űz. Így látja a vezető német konzervatív lap kommentárja, amely kiemeli, hogy a kormányfő többször is nyilvánosan elhatárolódott a zsidóellenességtől és egyértelműen foglalt állást a holokausztban betöltött magyar szerep ügyében is, ám kétkulacsos politikát folytat. Hiszen csak meg kell nézni, miket írogat Bayer Zsolt, aki nem akárki a Fideszen belül, amúgy pedig még magas kitüntetést is kapott. És ő nem egyedi eset. Sok pártpotentát szívesen félrenéz, amikor hűséges támogatók antiszemita módon nyilvánulnak meg.

A nagy kérdés az, hogy az erős szélsőjobbos hazai vetélytárs miatt engedi-e Orbán az embereinek, hogy ilyen klisékkel játszadozzanak, vagy csupán azért nem használja a Fidesz-főnökség ezt a hangot, mert az teljesen tönkretenné a nemzetközi tekintélyét? De ugyanez igaz a sajtószabadságra, az igazságszolgáltatás függetlenségére, a demokráciára, valamint az unióra is. A miniszterelnök mindig kettős nyelvet alkalmaz, úgy hogy nem lehet egyértelműen demokrácia- és Európa-ellenesnek nyilvánítani. Éppen emiatt azután időnként hisztérikusnak tűntek a személyét ért bírálatok. Magyarországon a demokratikus és jogállami normákat nem bedöntik, hanem szép lassan bedarálják. Ám a folyamat most új minőséget ér el a CEU és a civil szervezetek elleni támadással. És alighanem az sem véletlen, hogy a jelek szerint megszűnőben vannak Orbán gátlásai, amikor antiszemita közhelyeket vet be. Személyesen megy neki az NGO-knak és Sorosnak, utóbbi neve bizonyos körökben a világuralomra törő zsidóság kódjával egyenlő. Arra nincs szükség, hogy Orbán maga ilyesmit mondjon, a vonal hű sajtó készségesen fonja tovább a szálakat...

A VÁLASZTÓI MOZGALOMNAK AZ ELLENZÉK AJTAJÁT KELLENE BERÚGNI, NEM A KORMÁNYTÓL KÖVETELŐZNI

ÁTLÁTSZÓ 
- FALRAMENTAPARLAMENT BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2017.04.16.


Végre felmerült egy politikai követelés is az elmúlt hetek fesztivál hangulatú tüntetésein. Mozgalom indult egy arányos választási rendszerért. Jól megfogható cél, csakhogy messzebb visz a Fidesz-uralom megdöntésétől, mint a jelenlegi választási rendszer.

Orbán Viktor nem egyszerűen kormányoz, hanem rendszert irányít. Ezért a kormányzása alapjául szolgáló választási rendszer arányosítása csak a pótcselekvő ellenzéki pártok parlamenti melegedős helyeit szaporítaná, érdemi változást nem tudna okozni. A rendszer kétharmados szabályokon nyugszik. Az alaptörvény, az alkotmánybírák és a legfőbb ügyész kinevezése, a sarkalatos törvények mind-mind kétharmados törvénybe van betonozva. Ezért parlamenti kétharmad kell a rendszer leváltásához is. Egy többségi választási rendszerben könnyebb a kétharmadot megszerezni, mint egy arányos rendszerben. Ha lenne is kormányváltás, egy új sima feles többség csak gúzsba kötve tudna kormányozni a NER szabályai, alkotmánybírói és ügyészei mellett.

Az arányos választás, ahol minden szereplő a választásokon szerzett szavazatok arányában részesül a parlamenti mandátumokból. A kormányozhatósághoz az együttműködési készség nélkülözhetetlen egy arányos rendszerben. Egy színes koalíció minden tagjának a saját érdekeit háttérbe kellene szorítania az ország érdekeiért. Nah ez az, aminek halovány jeleit sem látom az ellenzéki pártoknál. Mindenki azt hiszi, hogy egyedül fog rendszert váltani, és a hozzá legközelebb állót mocskolja a leghangosabban. Nem öröm ez, de itt tartunk.

Az arányos választás célkitűzésnek jó, mert fontos dologra irányítja rá a figyelmet: A Fidesz magára szabta az egész közjogi rendszert. De az ügyre nehéz mozgalmat építeni, mert nem lehet megnyerni a küzdelmet. A jelenlegi fideszes többségű Parlamenttől azt követelni, hogy változtasson a választási törvényen olyan, mintha az ördögtől követelnénk, hogy fagyassza be a poklot -20 fokra. A rezsim nem hallgat az utca szavára. Nem lehet rájuk választási bojkott fenyegetéssel sem hatni. Vagy választáson kergetjük el őket ezekkel a szabályokkal, vagy itt basáskodnak még a nyakunkon évtizedekig.

Ebben a választási rendszerben kell kétharmadot szerezni, hogy utána egy arányos rendszerben lehessen együttműködésre kényszeríteni a pártokat. A jelenlegi szabályok között pedig csak egy módszer van a győzelemre, ha előre letisztázott rendszerváltó programmal indulnak képviselők a választásokon. Majd a kétharmad birtokában egy jogállami forradalommal mentesítik a fideszes aknáktól a közjogi rendszert, és mihamarabb új választásokat írnak ki az új szabályok alapján. Hívhatjuk kettős választásnak, vagy 500 napos programnak. A fontos az, hogy az új rendszerben már lenne lehetőség az európai kormányzásra, a mostaniban ez esélytelen...

IDEGEN NÉPELEMEK AVAGY FASISZTA BAROM-E ORBÁN VIKTOR?

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.04.16.Esettanulmány 1. (2017) Orbán Viktor: "idegen népelemeket engednek be a világ más részeiből"

Esettanulmány 2. ( 1938 ) Hóman Bálint: "Világnézeti szempontból a kérdés alapja az, hogy a zsidóság aránytalanul vesz részt a kulturális életben és a sajtóban, ami egyes zsidó elemeknél, különösen az újonnan jötteknél, a magyartól idegen szemlélettel párosul. A történelem folyamán befogadott és itt talált idegen népelemek beházasodtak, elkeveredtek, áthasonultak a történetileg kialakult magyar fajba, beolvadtak a magyar nemzetbe és ma ennek szerves részeként élnek. "


A HATÁSGYAKORLÁS LEHETŐSÉGEI, ESZKÖZEI - MAJD EGY HATÁS ALÁ KERÜLT NŐ

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2017.04.16.Remélem, mindenki békében tölti az ünnepeket és sikerül pihenni, átadni magunkat az ünnepi gondolatoknak, érzelmeknek, kinek-kinek mit is jelentsen ez.

Sokfélék vagyunk, sok családi háttérrel, különböző szokásokkal még akkor is, ha az, hogy milyen környezetben, országban élünk, az alapvetően meghatározza ezeket a szokásokat, hagyományokat. Olyan ez, mint a fának a gyökere: táplál, támaszt nyújt, stabilizál, időnként pedig gátol is, akadályoz. Nem mehet más, jobb helyre szegény fa (bár vannak vándorló fák!), visszahúzzák a gyökerei, sőt, sokszor meg is betegítik, ha a gyökér valami rossz anyagot szív fel és továbbít a fa többi részének.

Többek között ettől a változatosságtól is olyan színes, izgalmas az élet, rá tudunk csodálkozni másokra, tanulni tudunk másoktól, példaképeket találhatunk, elleshetünk dolgokat, fejlődhetünk, lehetünk magunk is szebbek, jobbak, ügyesebbek, sikeresebbek, elégedettebbek, még tán boldogabbak is.

A lelkiállapotunk sok tényező függvénye és millió dolog befolyásolja, általában véve milyen a beállítottságunk, illetve hogyan alakul életünk során, milyen hatások érnek, mire hogy reagálunk, mit hogy dolgozunk fel, miből mennyit és hogyan tanulunk.

Az, hogy kifelé mit közvetítünk magunkról, hogyan mozgunk a világban és hogyan érvényesülünk, az részben a személyiségünk függvénye, de rengeteg öntudatlanul és tudatosan átvett, tanult módszerrel, eszközzel dolgozunk, éljük mindennapjainkat. Ez főként a másokhoz való viszonyunkban fontos: akkor, amikor munkát keresünk, dolgozunk, amikor párt keresünk, amikor társas kapcsolatainkat alakítjuk-építjük, illetve különösen akkor, amikor ráébredünk, kevés amink van, amit tudunk az valahogy nem elég, és szeretnénk fejlődni, előre lépni ezen területek bármelyikén.

Az érvényesülés titkai a hatásgyakorlás módjainak elsajátításában, tudatos alkalmazásában rejlenek!

Jó, ha valamennyire tudatában vagyunk annak, hogyan működnek ezek a dolgok. Fontos tudni, hogy – ha szeretnénk hatásosabban szerepelni, észrevehetővé válni, jobban érvényesülni -, akkor mire érdemes figyelni. Milyen jeleket küldünk, azok mennyire jönnek belülről, mennyire valóban a mieink és mi milyen jeleket veszünk figyelembe, dekódolunk, fordítunk le magunkban másokról...


ORBÁN HÚSVÉTI USZÍTÁSA

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.04.16.A Húsvét tiszteletére talán illene elengedni a politikát, de akkor, ha annak hazai önjelölten vezető ereje nem teszi, akkor igazán kár lenne szembe menni a vezetői intencióval. A végén még öncélúnak tűnne egy szimpla ünnepi írás. Különösen mert Erdő Péter is olyanokat mondott, amelynek ünnepi értelmezéséhez a legfontosabb kellék az amnézia lenne.

A végéről kezdve kiemelném, hogy maximálisan egyet tudok érteni a bíborossal. Abban, hogy „minden szabadság alapja az ember méltósága”. Azzal is nehéz lenne vitatkozni, hogy a „felelősségnek, a közösségnek és az összetartozásnak” komoly helye lenne minden olyan esetben, amikor Jézus tanításainak próbálnak helyet szorítani a mindennapokban. Különösen akkor, ha a tanításokat Pál olvasatában értelmezzük a felelősségről, a szeretetről. Amely egyáltalán nem mond ellent annak, hogy Jézus az emberiséget, mint egy nagy közösséget váltotta meg. Amire Erdő Péter ugyancsak utal. S amely értelmezés elfogadásával Erdő kicsit közelebb jutott ahhoz a szemlélethez, amelyet Ferenc pápa is következetesen képvisel. Nem téve a különbséget az emberi minőségben egyik ember javára, illetve kárára sem. Ellentétben azokkal a helyzetekkel, amikor a magyar bíboros szembe ment mindezekkel az elvekkel. Annyira, hogy alig egy évvel ezelőtt a pápa gyakorlatilag elhatárolódott úgy tőle, mint a magyar miniszterelnöktől is.

Amikor tehát Erdő az emberi méltóság tiszteletéről beszél, akkor nem árt emlékezni arra sem, hogy az éter nem volt hangos a tiltakozásától, amikor abban antiszemita hangok tűntek fel. Nem foglalt állást az akár kormányzati szalonzsidózással szemben. Hallgatott, és hallgat a mai napig a Horthy-fétisek avatása kapcsán. Ahogy bíborosi csend övezi a déli határszakaszról érkező híreket is. De még emlékezhetünk arra, amikor a hazai, és világi, törvényekre hivatkozva tagadta meg az emberi segítséget a menekültekről. A menekültekkel érkező keresztényektől is. Amikor tehát Erdő az emberi méltóság tiszteletéről beszél, akkor olyasmiről beszél, ami minden keresztény ember erényeit gazdagítaná. Ám önmagát kivonja mindezek hatálya alól. Önmagáról állítva ki olyan véleményt, amely leginkább azt indokolná, hogy mezitláb és szőrcsuhában menjen világgá. Már akkor, ha csak egy kicsit is komolyan venné annak a Jézusnak a tanításait, akinek nevét harsogva ül kényelmesen a bársonyszékben...

ORBÁN VIKTOR 10 LEGFONTOSABB ÜZENETE A HÚSVÉT ALKALMÁBÓL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.04.16.


Mindig furcsa, ha egy állami vezető vallási ünnep alkalmával osztja meg magvas gondolatait közösségével. De Orbán esetében ez annyira alacsonyan van a furcsaság-skálán, hogy már fel sem tűnik. Lássuk a 10 legfontosabb üzenetét.

A Magyar Időknek adott interjú természetesen a független és színes megyei lapok mindegyikében kötelező jelleggel megjelent. Mire is menne a vidék Magyarországa az alábbi üzenetek nélkül?

1, Az európai nemzetek függetlensége és szabadsága a tét. A hadszíntér középpontjában pedig a migráció áll. A Soros-egyetem, a nemzetközi lobbiszervezetek átláthatósága, a pénzügyi stabilitás mint mellékhadszínterek jelennek meg a mostani kampányfőpróbán.

2, Az lobbantja fel a viták tüzét, hogy akik magukat liberálisnak és baloldalinak mondják, és akiket nemzetközi erők – élükön Soros Györggyel – pénzükkel, hatalmukkal, hálózataikkal támogatnak, azt állítják, hogy a migráció elleni fellépés helytelen, célszerűtlen, erkölcstelen.

3, A mi elképzelésünk szöges ellentétben áll a Soros-féle nemzetközi hálózatok Európa-képével.

4, A Soros-egyetemről alkotott eltérő nézetek nem befolyásolják az elsöprő többséget és egységet…

5, amely nemet mond a migrációra és a mögötte húzódó Soros-féle hálózatra...

A KOLLABORÁNSOK HÚSVÉTJA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Pozsár László
2017.04.16.Gulyás Márton a tegnapi tüntetésen mondott beszédében mindenki számára egyértelművé tette: országos mozgalom indul az arányos választási rendszer helyreállításáért. Szélesre tárta a kapukat, a NER ellenében felvázolt “közös országról” mondott szavaival mindenkinek meghívót küldött.

Azonban ennek a mozgalomnak a meghirdetése elsősorban nem Gulyás Márton, és nem a civilek dolga lett volna. Ezt a mozgalmat, ezt a célt négy évvel ezelőtt az ellenzéki pártoknak kellett volna meghirdetniük abban a pillanatban, amikor a Fidesz a parlament elé terjesztette a mostani választási törvényt, és azóta másról sem szabadott volna beszélniük, minden eszközzel ezért kellett volna küzdeniük. Ha ezt megtették volna, Orbán Viktor és sleppje már börtönben ülne, mi pedig egy szabad országban élnénk. Ezek a pártok is felelősek a mögöttünk álló négy évért. Ezek a pártok féltek attól, hogy elveszítik a népszerűségüket, és elveszítik a választásokon és a parlamentben bezsebelhető százmilliókat, ezért inkább úgy döntöttek, hogy nem vesznek tudomást a kötelességükről. Amikor majd Orbán és bűnszervezete bíróság elé áll, akkor nekik is el kell számolniuk ezzel az árulással.

Most itt van az alkalom, hogy csináljanak valamit, amit majd a bíró azon a napon enyhítő körülményként értékelhet. Gulyás Márton színre lépése után ugyanis elkerülhetetlen szükségszerűség, hogy minden párt állást foglaljon. Hallgathatnak még egy kevés ideig ha akarnak, várhatnak egymásra, hogy a többiek közül kik és hányan állnak be a mozgalom mögé (nem elé!), de innentől kezdve minden egyes nap, amely hallgatásban múlik el, egy újabb sor lesz a vádiratukban. Ebben az ügyben nem maradhat senki semleges, és nem tud senki sokáig pávatáncolni: legkésőbb 2018-ban ugyanis minden párt színt vall majd azzal, hogy elindul-e a Fidesz választásán, marad-e a NER-ben. Mindenkiről látszani fog, hogy a demokráciát vagy a diktatúrát választja-e. Magyarország szabadságáért küzd és dolgozik, vagy a “választási pártfinanszírozásnak” nevezett vesztegetési pénzre hajt?


2010-ES PHD-JÉBEN MÉG ALKOTMÁNYELLENESNEK VÉLTE A GARÁZDASÁG BÜNTETÉSÉT A BÍRÓ, AKI GULYÁS MÁRTONT ÉS VARGA GERGŐT ELÍTÉLTE GARÁZDASÁGÉRT

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR BLOG
Szerző: laspalmas
2017.04.16. 7 év sok idő.

Mint az közismert, Hornyák Szabolcs bíró garázdaságért is elítélte a Sándor palotát festékkel megdobáló Gulyás Márton és Varga Gergő aktivistákat.

2010-ben még nem volt bíró, amikor a PhD-jét a köznyugalom elleni bűncselekményekből írta. Tudományos kutatóként a jelek szerint másként gondolkodott arról, hogy a garázdaság jelenlegi tényállásának van-e egyáltalán helye egy jogállam büntetőjogában. Határozottan nemmel foglalt állást doktori értekezésében.

Íme néhány idézet az értekezéséből:

“A bemutatott esetek jól mutatják, hogy a kihívóan közösségellenesség megállapítása meglehetősen esetleges, gyakorlatilag az eljáró szervek diszkrecióján múlik, hogy sor kerül-e a büntetőjogi felelősségre vonásra. A tényállási elem határozatlansága emiatt jogbiztonsági problémákat vet fel, amely szintén azt erősíti, hogy az ilyen jellegű cselekmények bűncselekményként való megítélése nem tartható.” (166. o.)

“A „közösség nyugalma” megfoghatatlan, túlontúl absztrakt kategória, egy olyan fikció, amelynek további fenntartása csak egyetlen indokkaligazolható: ha a büntetőjogot valóban eszköznek tekintjük az állampolgárok helyes irányú nevelésére. Ettől pedig a magunk részéről már a korábbiakban határozottan elzárkóztunk.” (168.o.)...


ÉPÍTKEZÉSEK

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.04.16....A falusi baromfiszaros udvaron felnőtt, modortalan, gerinctelen tolvaj régóta a Várba vágyik, ott költik az újabb milliárdokat.


Ezeket az építkezéseket (a többiről most nem beszélek) egy gazdag ország esetleg megengedheti magának. Itt kenyérre kell.
Minden büdös bunkó urizálni kezd, ahogy ellopta az első nagyobb összeget. Aztán minél többet lop, annál drágább holmikkal veszi körül magát.

Ez a dagadtra hízott surmó (akinek nemrég még a "halála" volt a kövér katonatiszt) nem a velencei csillárunkat lopja, hanem a kenyerünket.

ÚJRA ÉS ÚJRA MEGYÜNK TÜNTETNI...AZ UNOKÁINKÉRT!

A SZAVAZATOK EREJÉVEL...
Szerző: Dr. Tóth Zoltán
2017.04.16.Szombaton, kedden, szerdán újra megyünk!

Szorgalmasan járunk tüntetésre. Hol a pedagógusokért, hol az egészségügyért, hol az internet adó ellen, hol magunkért. Most az unokáink miatt a CEU és a civil szervezetek elleni törvények ellen tiltakozunk. Hallgatjuk a gyatra gitározókat, a még gyengébb „verseket” a pódiumról, az izzó hangzó beordításokat, hogy lelkesítsenek minket. Örülünk, ha sokan vannak a tüntetéseken, szomorkodunk, ha „megint kevesen vagyunk”. Nézzük a Hír TV-ben az éjszakai tudósításokat az éjszakai békés sétákról, és drukkolunk, hogy ne legyen gyújtogatás, verekedés a vége. Nem aljasulhatnak le a 2006. évi gyújtogatók és Kossuth téri sátorozók szintjére a 2017. márciusi-áprilisi tiltakozó fiatalok.

A SZABADSÁG hirdetése a francia forradalom nyílt szembeszállása volt a feudális hierarchia ellen: az alávetettség, amely a társadalom 97%-át súlytotta, véresen leszámolt a kivételezett uralkodó osztály tagjaival. Az ancien régime a társadalom 3%--nak biztosított minden jogot. A szabadság elvének az érvényesítést kizárólag magának akarja a jelenlegi politikai-állami hatalom Magyarországon. Ők a mai társadalom 3%-át jelentik: joggal lépünk fel ellenük, a diktátor, az állami hatalomgyakorlást személyes és családi-rokoni hasznukra fordító bagázs ellen. A társadalom 97%-nak a szabadságáért küzdünk nap, mint nap.

Az EGYENLŐSÉG elve (mai nyelvre fordítva a francia forradalom másik jelszavát): egyenjogúságot és jogállamiságot jelent. Szorgosan hallgatjuk és olvassuk a demokratikus ellenzék maradék politikai és kulturális médiáinak – egyre szűkölülő – tudósításait az egyenlőség elvének rehabilitációjának igényéről.

A SZOLIDARITÁS elve az (a francia forradalomban testvériségnek nevezték), amely arra késztet minket, hogy elmenjünk a tüntetésekre, esőben ázzunk esernyő alatt, kockás , majd kék inget viseljünk, megtanuljuk a mobilunk világító fényének a bekapcsolását és felmutatását a médiának...


SCHMIDT MÁRIA EGYSZERŰEN MEGŐRÜLT

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Jász
2017.04.16.Schmidt Mária úgy véli, megfejtette az ördögi Soros György receptjét. A húsvét vasárnap megjelent írásában olyan dolgokat állít, amiket épeszű ember aligha tud kitalálni. Végigolvasva ezt a beteges agymenést, tökéletes választ kaptunk arra, hogy az Orbán-kormány miért támadja ilyen vehemensen a civileket és a CEU-t.

Schmidt Mária szerint a Soros-féle recept egyszerű:

"Szemelj ki egy megszerzésre érdemes üzleti célt. Küldd oda a civiljeidet, destabilizáld a területet, szervezz hozzá megfelelő médiahátszelet, kreálj káoszt, és ha megvan, te legyél az, aki megszervezi a segítséget az újjáépítéshez és közben kimazsolázza a legjövedelmezőbb üzleteket. Bontsd le a határokat, hogy azok ne akadályozzák a mozgásodat. Bontsd le a nemzeti szuverenitást, hogy az ott lakók, vagyis a helyiek érdekei ne hátráltassanak.

Vedd meg a szakértőket, pénzzel, ösztöndíjjal, díjjal, hírnévvel, elismeréssel, hájpolással, kit, mivel kell és lehet. Nevezd őket szakértőknek, függetleneknek, demokratának, nyitottaknak. Akadályozd meg, hogy beszédhelyzetük kiderüljön, hogy szakmai alkalmatlanságuk napfényre kerüljön, ahogy ez az általános felmelegedésre vonatkozó adatok másodszori, nyilvánvaló és szervezett meghamísításának kipattanásakor történt.

Vedd meg tehát a helyi médiát, tv-t, rádiót, napi és hetilapokat, valamint az interneteseket, nevezd őket is függetleneknek, és fizesd meg őket azért, hogy az általad meghatározott célokért dolgozzanak. Díjazd és sztárold őket is. A Soros pénzzel kitömött médiumok arról ismerszenek meg, határon innen és túl, hogy a régi lenini taktikát követve mindig személyre támadnak. Sohasem az üggyel, az állításokkal, a felvetésekkel vitatkoznak, azok cáfolatával nem fárasztják sem magukat, sem a nagyérdeműt. Ők a személyeket félemlítik, és ha ez nem elég, semmisítik meg, ezért újságírói, aktivistái a karaktergyilkosságok specialistái.

A Soros-féle civilnek nevezett szervezetek, amiket szintén úri módon eltart, ugyancsak mind "függetlenek" és persze a "szakértelem" letéteményesei. Előszeretettel hivatkoznak magukra illetve egymásra "objektívként"is. Lelkesen és zokszó nélkül csatasorba állíthatóak minden olyan alkalommal, minden olyan célért, amit a Soros birodalom számukra kijelöl. Soros hatalma és példátlan befolyása ezekből a mindent behálózó segédcsapatokból, ezekből a határokon átívelő hálózatokból áll. Őket mozgatja szervezetten és koordináltan."...