2016. február 6., szombat

MÉGIS, MIT VÁRTOK, TANARAK?

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.02.06.


Kenik a madzagra a mézet szorgalmasan, van már egy alvezéráldozat is, aki körülbelül annyit tehet a kialakult helyzetről, mint Sóvárgó Alíz a második világháborúról.
Konkrétan semmit, legfeljebb azonosulását lehet szemére vetni a Legfőbb Hadúr politikájával.

Dejszen az ígéretek szépek voltak, Alízka meg meseországba képzelte magát, karrierje csúcsaként élte meg, hogy ő oszthatta a körmösöket kollegáinak.
Kevés ember akad, aki vissza képes utasítani egy ilyen magas hivatalt, ha felkínálják neki, ő sem tudta, pedig tudhatta volna, hogy az üres kamra szakácsnéja szerepét osztották ki neki.

Azt nemigen hiszem, hogy ne lett volna tájékozott a számára kiosztott terület gondjaival, habár, mint egyetemi oktató a saját bőrén nem tapasztalta meg a Nemzet Pocakos Tanítómesterének korbácsütéseit, a tetejében nem is állami, hanem egyházi intézménynél tevékenykedett, tehát az átlag pedagógusoktól eltérő körülmények közott, de mégiscsak pedagógusok között élte az életét.
Most kihajították, mint az ominózus macskát, bár jövedelem nélkül nem hagyták, a Pocista Simicskán kívül nem hagy senkit éhen veszni, az meg nem akar, egy istennek se, a rohadtja...
Ha a Vezér ejt valakit, akkor arról gondokodik, hogy maradjon azért valamennyi veszítenivalója, ezzel jobb eredményt érhet el, mintha betömné a szájukat gépronggyal...ITT OLVASHATÓ

LÁZÁR IGAZSÁGA

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.02.06.


Lázár világnézetét - plusz kormányzati beosztását - és az enyémet ismerve nem túl életszerű, hogy mi ketten bármiben is egyetértsünk. Most mégis eljött ez a "történelmi" pillanat, úgyhogy amikor Lázár a héten aszonta a földrontási minisztériumról: "ma már sokkal inkább úgy tűnhet: nem a minisztériumnak van háttérintézménye, hanem a háttérintézménynek van minisztériuma" - akkor csak egyetértőleg bólogatni tudtam.
De nem mindenkinek tetszett ez a kis kiszólás.


Fazekas Sándor
időutazó és vidékrontási miniszter természetesen megsértődött, majd felszívta magát, mint szijjártópéter legszebb szóvivői korszakában és visszaszólt Lázárnak: minősíthetetlen hangnemű alaptalan támadás! - hüppögte könnyek között - miközben az MVH-ból nemrég kirúgott fél vezérkar pakolásának neszezése még hallatszott a háttérben. Meg ugye az sem volt olyan régen, mikor a hivatal egyik vezetőjéhez, Drajkó Miklóshoz a letartóztatási paranccsal csöngettek be az államtitkári kinevezés helyett. 

ITT OLVASHATÓ

A KÖZTÁRSASÁG ÁLLAPOTA

NÉPSZABADSÁG ONLINE - VÉLEMÉNY
Szerző: Majtényi László
2016.02.06.


S mit úgy hívtunk: köztársaság, az nincsen. Utolsó avas morzsáit rágjuk – ezzel a József Attila-parafrázissal kezdeném. És egy napi hírrel folytatnám: a magyar urak ellopták a korrupcióellenes küzdelemre küldött pénzeket (is). Ha a történelem színpadi vagy általában irodalmi mű lenne, azt mondanánk, ez a végjáték, innen nincs tovább. Ez már bruhaha, komédia.
De hát ismerjük el, mi mást is tehettek volna? A dilemma így szólt: visszaküldeni azt a pénzt az Európai Uniónak, vagy ellopni. És hát visszaadni még sokkal-sokkal kínosabb, mint ellopni! Hiszen Lánczi András, valamikori haverom nemrégiben pontosan megmondta, „amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája". Mégsem végjátékozom, mert tudom, hogy régen oda az igaz­ság, ez még nem a végjáték, és ha mégis, akkor a bő évszázada tartó, és ki tudja, mikor ér majd tényleg véget. Igazából – és ez, tudom, nem visszaélés a holtak némaságával – Ady Endre mai szavaira lennék kíváncsi, mert erről nála ékes­szólóbban senki nem szólhatna. Elsőként talán megkérdezné, hogy Ugyan, magyarjaim, mit csináltatok az elmúlt százhúsz évben, ha itt tartotok? Neki már újsütetű debreceni hírlapíróként is az volt a véleménye, hogy Magyarország helyén rövidesen fehér folt lesz a térképen ezzel a felirattal: „Magyarország volt, de ellopták". És a máról talán így is szólhatna: „Most már nagyon jó, mert nem lehet rosszabb" – de ha ezt mondaná, tévedne. Mi, ha okosabbak nem is, de biztosan tájékozottabbak vagyunk nála, mert látjuk, mi minden történt azóta, hogy ő nincs. Van ennél is lejjebb...


ITT OLVASHATÓ

BOKROS 500 NAPOS PROGRAMOT HÍRDETETT

INDEX - BELFÖLD
Szerző: index hu
2016.02.06.
Hogyan lehet legyőzni a Fideszt és helyreállítani a demokráciát? – ezt a szerény kérdést tette fel a Bokros Lajos vezette Szabadság és Reform Intézet Alapítvány Mondj Jobbat! című szombati rendezvénye. A kérdést pedig Bokros Lajos Moma-elnök, Szelényi Zsuzsa, az Együtt politikusa, Tóta W. Árpád újságíró, Kész Zoltán független országgyűlési képviselő és Kéri László politológus próbálták megválaszolni.

Fidesz = populizmus

Bokros Lajos klasszikus egyetemi előadóként, egyszerű ábrás, áthúzott nyilas, pontokba szedett vetítéssel mutatta be, hogy a zárt gazdaságú és társadalmú országok soha nem lesznek igazán fejlettek, mivel a kettő kizárja egymást, illetve azt, hogy mennyire meghaladott a jobb és baloldali megosztottság, ami mára inkább úgy néz ki: populizmus vagy modernizmus. A Fidesz-kormány minden ízében a populizmust képviseli, miközben Magyarország számára az egyetlen út a modernizmus.
ITT OLVASHATÓ

A CIGÁNYSÁG INTEGRÁCIÓJÁNAK PROBLÉMÁI A 19. SZÁZAD VÉGÉN

NAPI TÖRTÉNELMI FORRÁS BLOG
Szerző: Balogh Ebner Márton
2016.02.05.
A 20. század egyik legégetőbb és máig aktuális problémája a magyarországi cigányság integrációja. Olyannyira az, hogy a kérdés az ezredfordulón túl is folyamatos politikai csatározások, a mindennapi közbeszéd témáját szolgáltatja, a legmesszebb menő indulatok mellőzése nélkül. Cikksorozatom jelenlegi, első részével egyfelől arra teszek kísérletet, hogy felhívjam a figyelmet a legfőbb integrációs problémákra, illetve ezek történeti előzményeire. Másfelől azonban több olyan széles körben elterjedt sztereotípiával is foglalkoznék, amely a cigányság megítélése kapcsán makacs módon van jelen a magyar társadalomban.

A cigányság integrációs lemaradása, a társadalom perifériájára szorulása nem egyszerre ment végbe, miként arra Dupcsik Csaba is felhívta a figyelmet: a folyamatos bevándorlások miatt a korábban érkezők (a 14-18. században) sikeresen integrálódtak, sőt, részben asszimilálódtak.[1] A 19. század folyamán, a gazdaság átalakulása miatt a cigányság tradicionális munkákat végző része (szögkovácsok, kosárfonók, vándorköszörűsök, kovácsok, bádogosok, stb.) egyre inkább a fejlődő környezetük perifériájára szorult.[2] Paár Ádám tanulmányában felhívja  a figyelmet arra, hogy a keletről érkező oláh-cigányság szociális elmaradottsága miatt, a már korábban Magyarországon élő, s letelepedett életmódot élő, integrálódó cigányságot is negatív megkülönböztetések érték.[3] 


RÁDIÓ

POLGÁRI KONZERVATÍV PÁRT KÖZÖSSÉG BLOGJA
Szerző: hídvégi Mihály 
2016.02.06.


A hét egyik reggelén itt a délvidéken autóztam rádiót hallgatva.
Milyen jó volt épkézláb reggeli műsort hallgatni! A Szabadkai Magyar Rádiót hallgattam, s köszönöm azt, hogy ismét embernek érezhettem magam, nem agitálandó tárgynak. Színes volt a reggeli műsor, zenét is sugároztak, úgy, mint régen a mi adóinkban is, hallottam Oláh Ibolyát, az Illést, Koncz Zsuzsát. Amikor beszéltek, emberi szót hallottam, nem gyűlölködő politikai késztetésű agymosást. Köszönöm SZMR!
Régebben mindig a Kossuth rádiót hallgattam, de mióta az agit-propaganda eszköze lett, azóta ha tehetem inkább másba hallgatok bele. 
Korábban szerettem a Kossuthot. Jó volt hallani, hogy a megszólalók műveltek, okosak, szépen beszélnek, olyan témákat érintettek, amelyek érdekesek, közszolgálatiak: adnak a hallgatónak. Hozzá kell tennem a valódi érzéseimhez, mai tudásomhoz, hogy több délelőtti és délutáni adás még ma is megfelel az előzőekben leírtaknak. De a reggeli műsor már egyáltalán nem, a közélettel foglalkozók sem.
Sőt. 
ITT OLVASHATÓ

SENNA UTOLSÓ VERSENYE

FOTELBAN UTAZÓ BLOG
Szerző: Fotelban Utazó
2016.02.02.


Csak emlékeztetőül: ebből az idézetből indultunk ki az előző posztban:
„Mindeközben Denny úgy hajt át a káoszon, mintha rá egy csepp eső sem hullana, mintha egy mágikus varázslat eltakarította volna a vizet az útjából. Pontosan úgy, mint az 1993-as Európai Nagydíjon, ahol is Senna négy autót hagyott maga mögött az első körben: lekörözte a négy legjobb kocsit és benne a négy bajnok pilótát – Schumachert, Wendlingert, Hillt és Prostot! Mintha csak valami mágikus varázslat birtokában lett volna.” (Garth Stein: Enzo avagy az emberré válás művészete, 15. old.)

Ott röviden leírtam a futamot és felvázoltam a négy említett versenytárs pályaképét, úgyhogy ideje, hogy most már tényleg Sennával foglalkozzak.

ITT OLVASHATÓ

MÓRICKA ÉS A TERRORVESZÉLYHELYZET

PROSZEKTURA BLOG
Szerző: Proszektor Professzor
2016.02.06.Mostanában minden erről a terrorveszélyhelyzetről szól. A politikusoknak, újságíróknak, mint megannyi Mórickának, mindenről ez jut eszükbe. Mindenki azt találgatja, mi ez tulajdonképpen.
Mikor beszélhetünk erről? Szinte biztos az is, hogy a Századvégben már írtak is erről egy helyre kis tanulmányt néhány százmillióért, amit azonban természetesen titkosítottak. Ezért csak azokra a kormánypárti vezető politikusi nyilatkozatokra tudunk e tekintetben hagyatkozni, amik ezzel kapcsolatban a nyilvánosság előtt elhangzottak.

Eszerint a terrorveszély-helyzet kihirdetése az olyan jövőbeni esetek megelőzését segítené elő, akadályozná meg, mint teszem azt a migráns-menekültek emlékezetes röszkei kapuáttörési kísérlete, a Keleti pályaudvari táborozásuk vagy az autópályán gyaloglásuk.

Viszont mindezeket logikusan végiggondolva, belőlük az következne, hogy amennyiben az orbáni hatalom a jövőben pl. arról szerezne tudomást, hogy tíz-tizenöt menekült-migráns-megélhetési bevándorló (nem kívánt rész törlendő!) arra az elhatározásra jut, hogy Röszkénél ismét erőszakos átkeléssel próbálkozzon, vagy a Keletiben tucatnál több migráns tervezné összegyűlni, akkor erre tekintettel kijárási tilalmat lehetne bevezetni, le lehetne kapcsolni az internet és telefonforgalmat, s mindezt persze akár az egész ország területén. Nem jelenhetnének meg az országos és helyi lapok, nem sugározhatnának a tévé- és rádióadók, kiváltképp persze Simicska médiumai, sőt, ha már róla van szó, a hirdetőoszlopai, plakátostul mindenestül törvényesen begyűjthetők lennének erre az akut terrorveszélyhelyzetre hivatkozással.


ITT OLVASHATÓ

HAGYJUK MÁR EZT AZ ÖSSZEFOGÁS-FÉTIST!

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2016.02.06.
A Demokratikus Koalíció kurucinfója, a nyugatifeny.blog.hu most azzal támadja az Együttet és annak elnökét, Szigetvári Viktort, hogy "a fideszes propaganda-lapban, a Magyar Időkben látta alkalmasnak gyalázni az ellenzéki partnereit és a velük való összefogást". Sebaj. 


Természetesen egyetértek az Együtt elnökével: a mi józan középúton járó megoldásaink különböznek Gyurcsány Ferenc pártjának gyakran felelőtlenül tántorgó javaslataitól. 


A Gyurcsánnyal való bármiféle együttműködést magam is értelmetlennek tartom, mert az szerintem is ismét 2014 kudarcához vezetne, amiben senkinek nem leszünk a partnerei. 
Sőt, az MSZP rogánjaival és lázárjaival sem fogunk együttműködni, ugyanis a normális Magyarországra vágyó többség velük épp úgy torkig van, mint az Orbán-rezsim kádereivel...


ITT OLVASHATÓ

ORBÁN DIABOLIKUS JÁTSZMÁJA - CSAK SZÓLOK

REZEDA VILÁGA
Szerző: rezeda
2016.02.06.

Na, jó, ezúttal megengedő leszek, és nem fasisztázom le csípőből egyetlenünket, pedig mennyire, hogy megtehetném. Azt viszont senki emberfia nem veri ki a fejemből már sohasem, hogy hatalomépítése és koncentrálása, az ellenzék le-, oder bedarálása olyannyira hajaz az A. H. névre hallgató elsőáldozóéhoz, akárha tükör előtt folynának a történések röpke hetven-nyolcvan év eltolódással, csupán némi térbeli ugrással, amelyet bízvást nevezhetünk csodának, de diabolikus szublimációnak mindenképp.
Ide, helybe materializálódott nekünk valami időkapun át, teleportálódott úgymond a szépemlékű piktor, efelől csöppnyi kétségünk sincs immár. Persze ez nem most kezdődött, hanem a hajdanvolt cseresznyés József idején, aki akkoriban a Torgyán nevet nyerte el a keresztségben, és akkora maflást kapott szegény, hogy örökre benne rekedt csodaházának liftjében. Már csak elcseszett műsorokba jár celebkedni, és még ő járt jól, pedig a mezőgazdaság és immár a földek is oda. Viszont a szerepét böcsülettel eljátszotta, hatalomhoz segítette ezt a nyamvadtat.
Ám a tegnappal új szintre emelkedett az egész démoni játék. Azon csodálkozom csupán tágra nyílt szemekkel, hogy ezt rajtam kívül senki nem veszi észre, és nem visít vett malac módján. 

ITT OLVASHATÓ

ELSŐ FOKON NYILVÁNOSAK AZ EDDIGI NEMZETI KONZULTÁCIÓK ÖSSZESÍTETT EREDMÉNYEI

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Sepsi Tibor
2016.02.06.
Egy, az Átlátszó ügyvédei által segített magánszemély keresetére a Fővárosi Törvényszék a héten arra kötelezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy adja ki az eddigi nemzeti konzultációk összesített eredményeit. Nyílt kormányzás a gyakorlatban. 


Mint arról már hírt adtunk, 2015 februárjában az atlatszo.hu adatkérő rendszerén keresztül közérdekűadat-igényléssel fordult egy állampolgár a Miniszterelnökség felé, amelyben az eddig lefolytatott nemzeti konzultáció kérdőíveinek feldolgozása módszertanának, valamint a konzultációs kérdőívek összesített eredményeinek közlését kérte.


A Miniszterelnökség válaszában közölte, hogy a kért adatok kapcsán ő az adatkezelő, ezen túlmenően a feltett kérdésekre nem válaszolt, annyit írt, hogy „Valamennyi szociális és gazdasági tárgyú, illetve az Alaptörvény és annak módosításáról szóló törvények esetében figyelemmel voltak a jogalkotási folyamatban a részt vevők az eredményekre.”


ITT OLVASHATÓ

EZMIEZ

RITKÁN LÁTHATÓ TÖRTÉNELEM
Szerző: JTom
2016.02.06.Beteg, játék...
Mivel napok óta dögrováson vagyok, most Nektek kéne besegíteni nekem.Épp most estem haza a munkából, de túl rosszul vagyok, hogy egy rendes posztot rittyentsek (nyugi a vasárnap déli Napi érdekes már kész van - tegnap este megcsináltam - ráadásul különleges lesz 36 képpel!). Szóval a helyzet úgy áll, hogy begyógyszereztem már magam éjszakára és kellőképp fáradt is vagyok, reggel nyolckor meg kezdek, úgyhogy adok Nektek pár - egészen pontosan tíz - képet. Néhány már volt is korábban - bár igen régen - de van közte új is, no meg persze pár vicces, amiről úgysem lehet tudni hogy mikor és hol készült, mert valójában lényegtelen.
ITT OLVASHATÓ

MITŐL CSÚNYÁK A PESTI HÁZAK?

ÖRÖKSÉGFIGYELŐ BLOG
Szerző: Kelecsényi Kristóf
2016.02.06.
A kőporos vakolat nyomában

Ha az ember Bécsbe, Prágába, vagy a második világháborút és az azt követő helyreállításokat többé-kevésbé épségben átvészelt német városokba látogat, hamar feltűnik, hogy e települések 19. század második feléből származó épületei mennyivel jobb állapotban vannak, mint hazai társaik. A különbség ma már talán kevésbé látványos, mint egy-másfél évtizeddel ezelőtt, de ettől függetlenül tőlünk nyugatabbra valahogy szebbnek tűnnek ezek az épületek. Nem a 19. század magyar építészeivel, vagy kivitelezőivel van azonban a gond, hanem a 20. század második felének hazai felújításaival és az azokat konzerváló, napjainkban tapasztalható gyakorlattal.

A pesti és budai belvárosban álló több ezer 1800 és 1914 között épült ház kb. 75–85%-a teljes egészében vakolt homlokzatokkal készült. Tartósabb anyagból, így kőből, kerámiából, (burkoló) téglából csupán az épületállomány fennmaradó részét emelték, míg számos épületen vegyesen jelentkeznek ezen anyagok. Az eredendően mészből készülő vakolatot a falak szerkezeti elemeinek fedésére használták, mellyel azokat az időjárás szélsőségeitől óvták, és ez egyúttal hőszigetelést is jelentett a belső tereknek a külső hő hatását csökkentve...A TANÁRSÁGRÓL

MAGYAR NARANCS - ELSŐ VÁLTOZAT
Szerző: Kálmán C. György
2016.02.05.
A tanárok munkaideje nem mérhető sem az osztályteremben, sem az iskolában töltött órákkal. Értelmiségiekről van szó.


Csak egyetlen rövid megjegyzést teszek a tanárok zúgolódásához, lázongásához, elégedetlenkedéséhez, meg az erre adott kormányzati válaszokhoz (amelyektől a hatalom azt reméli – sajnos, joggal –, hogy leszivárog a közvéleménybe is, és ott erősen hatni fog).
Ennyi: a tanár értelmiségi foglalkozás.


Ez azt jelenti, hogy azon a munkán kívül, amit a tanteremben végez, a tanárnak rengeteg kötelessége és dolga van. Nemcsak felkészülni az órákra, hanem szakmailag tájékozódni és feltöltekezni, pedagógiai problémákon gondolkodni (és konkrét gondokat megoldani), új és új módszereket kitalálni; ezen felül a diákokkal minél többet kommunikálni, időt tölteni velük, meghallgatni és segíteni őket, beszélgetni a többi tanárral (szakmai és nevelési ügyek miatt egyaránt) –, és persze sokakra hárul a dolgozatjavítás, a segédeszközök beszerzésének és karbantartásának feladata, meg ki tudja, mi minden...


ITT OLVASHATÓ

ENNYIRE BE VANNAK IJEDVE A TANÁROKTÓL: ORBÁN MÉG KÁDERPOLITIKÁJÁNAK A KUDARCÁT IS BEISMERTE

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: narancs.hu
2016.02.06.
Orbán eddig nem arról volt híres, hogy beismerje a kudarcait, ám ezúttal aligha lehet másként magyarázni a mai nap legfontosabb eseményét. Kicsit be méltóztattak tenni a gatyába.


Ma azzal köszönt ránk a napfényes délelőtt, hogy elszállt Czunyiné Bertalan Judit oktatási államtitkár a szélben – persze nem zuhant le messze, digitális kormánybiztost csináltak belőle, ami valami olyasmi lehet, mint Deutsch Tamás internetkonzultánsi meghatalmazása.


Persze, látja azt a vak is, hogy a magyarországi tanárlázadás (van ugyebár szlovákiai is) simán eljutott abba a szakaszába, hogy kormányzati szintű alsófejek hulljanak, de a PÖCS zászlósanyjának az elcsapása mégis különleges gesztus.


Pontosabban különleges is, meg nem is...


ITT OLVASHATÓ

A LÁNYOK SZERELME NEM EGYSZERŰ DOLOG (18+)

SUVAHE BLOG
Szerző: Suvahe
2016.02.05.


"Mondd, hogy nem a csajokhoz vonzódsz, kérlek mondd" - szólt a spontán szöveg egy munkamegbeszélés közben. "Ezt - gondolom - férfimód abból szűrted le, hogy hidegen hagynak a szexista megjegyzéseitek." - felelt a nő...
Na és akkor mi van...?

...ha kedvesek számára a csinos, bájos arcú huszonévesek. Női kivitelben. És ha többször sandít az asszisztens lányra, az sem jelent halálos ítéletet. (Az asszisztens lány divatosan öltözködik, formás fenékkel bír és kellemesen gömbölyödik pulóvere ott, ahol asszisztens lányok pulóverének gömbölyödni illik.) 

E sorok írójának legnagyobb meglepetésére, kérés nélkül kávét készít, helybe hozza, és mikor blogszerző visszakérdez: ez mióta munkaköri kötelességed? - azt feleli: megérdemled...

Gimnáziumban kuncogott az osztály olyan irodalmi magasságokon, mint a leszboszi szerelem vagy a szapphói strófa. És mosolygott blogszerző is, holott minden ilyen egyszerűen kezdődik: TERRORVESZÉLY

TARSKI BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.02.06.Tegnap reggel a szokásos rádióinterjújában Orbán Viktor a sajnálkozását fejezete ki azért, mert az ellenzék, de még a saját táborán belül sem támogatják az alaptörvény módosítását, amelyben a terrorveszéllyel kapcsolatos teendőit szabályozták volna. Pedig ő, mint a Nemzet Atyja tiszta szívből megvédte volna az alattvalóit a galád terroristáktól, hogy azok teljes erőbedobással tudják továbbra is szolgálnia az urukat. Szép dolog lenne ez részéről, megszoktuk már azt, hogy így gondolkodik és ennek megfelelően cselekszik, de most én is azt mondom, jobb, ha az ellenzékre és józan híveinek a javaslatát megfogadja. Ugyanis minden alkotmánymódosítás meglehetősen nagy kockázattal jár, de az általa eltervezett különösen nagy veszélyeket rejt magában, egyebek mellett a Fideszre nézve is.

A helyzet ugyanis az, hogy az alaptörvényt úgy kellene megváltoztatni, hogy az állampolgárok szabadságjogait korlátozni, míg a miniszterelnökét szélesíteni kellene ahhoz, hogy a terroristákkal szemben eredményesen léphessenek fel. Ez a lépés Orbán Viktor számára meglehetősen tetszetős lenne, már régen teljhatalomra vágyott, de ez eddig és a továbbiakban sem fog megvalósulni számára. Az állampolgárok szabadságjogainak csupán kilátásba helyezett csorbítása viszont egyáltalán nem váltana tetszést a választóiban, így várhatóan lecsökkenne a Fidesz támogatottsága. 

ITT OLVASHATÓ

EGY ÉVES A G-NAP. EGY BARÁTSÁG EMLÉKÉRE, AMELY KIFOSZTOTTA AZ ORSZÁGOT

TÉNYTÁR
Szerző: Ténytár
2016.02.06.A mai nappal jubilálunk: az egy évvel ezelőtti G-nap egész biztosan hosszú ideig emlékezetes esemény marad a rendszerváltás utáni magyar történelemben. A felszín alatt évek óta lappangó, azonban egyre gyakrabban napvilágot látó ellentétek ezen a napon torkollottak nyílt háborúba a miniszterelnök és Simicska Lajos, a Fidesz egykori pénztárnoka között.
Ha az eddigi eseményeket vesszük sorra, akkor nem kétséges, hogy a kettejük között kirobbant háborúban a miniszterelnök áll nyerésre,ha csak Simicska ki nem húz valamit a kalapjából, például pont a választások előtt.
Egy év leforgása alatt azonban Orbán Viktor megtisztította kormányát a Simicskához hű emberektől, kigolyózta a Közgépet a közbeszerzések milliárdos piacáról, gondoskodott arról, hogy a Simicska-Nyerges páros tulajdonában lévő földterületek elsőként kerüljenek kalapács alá, és elkezdte kiépíteni az új, Simicska-nélküli kormányzati médiabirodalmat. Most éppen a Mahir hirdetőoszlopok elvesztésén kívül azért is fájhat a feje Simicskának, mert Andy Vajna új rádióval és tévécsatornával, Habony Árpád pedig új nyomtatott sajtóval kívánja visszaszorítani Orbán volt barátjának médiahatalmát.

ITT OLVASHATÓ

MI REJLIK AZ UKRÁN FORRADALOM ÁLARCA MÖGÖTT?

TRANSFORM!
Szerző: inosmi.ru - (L'Humanité, 2013. 03. 03)
2016.02.06.Február elsején a francia Canal+ tv-csatorna bemutatta Paul Moriera dokumentumfilmjét az odesszai mészárlásról és az ultra jobboldali mozgalmak szerepéről Ukrajnában a forradalom után.
Paul Moriera már jó hírnevet szerzett az oknyomozó újságírás terén. Az új dokumentumfilmje nem kivétel a szabályok alól. A Premières Lignes kiadó alapítója ebben figyelmesen tanulmányozza a helyzetet a forradalom utáni Ukrajnában. A háromrészes film leleplezi a mozgalom túlságosan is sima képét, amelynek annyira megörült Nyugat Európa, tekintet nélkül arra, hogy három neonáci áramlatnak sikerült a hatalomba férkőznie, majd fokozatosan fegyveres erőt képeznie.
A felvételekkel és tanúk elbeszéléseivel alátámasztott vizsgálat elítéli 45 oroszbarát aktivista legyilkolását Odesszában, 2014 májusában, valamint az USA nem önzetlen részvételét ebben.

ITT OLVASHATÓ

ÖNMERÉNYLET

TUAREG BLOGJA

Szerző: Szabó Gábor
2016.02.06.


Ha valakinek kétségei lettek volna, hogy a Felcsúti Gazember minek is erőlteti a Terror Törvényét, már meg is kapta a választ. Mégpedig a vele készített szokásos alányalós pénteki rádióinterjúban. Lássuk, mire is készüljünk.

Mióta a Talajmenti Hérosz végzi a kormányzásnak nevezett országrontást, soha nem hoztak véletlenül törvényt. Kiszámítottan, precíziós maffiaként dolgoznak, ha dohánytörvényt hoznak, vége a trafikosoknak, ha földtörvényt, akkor a gazdáknak, ha kereskedelmit, akkor a CBA-n kívül mindenkinek, kicsinek, nagynak. Az egész cikk lehetne a Maffiatörvénygyár konkrét cselekedeteinek fölsorolása, de minek: aki lát, az tudjamiről beszélek. Aki meg nem, azt vakon tapossák majd el, és nem is oly sokára. Szóval a Terror Törvényesem azért megy a Parlamenti Bábszínház gombnyomogató gépezete elé, mert elvileg kell ilyesmi. Nem kell persze, jelen jogszabályaink is bőséggel elégségesek a rendkívüli helyzetek kezelésére, de ugorjunk. Azért kell a Terror Törvénye, mert alkalmazni akarják, és minél sürgősebben. Kezd összeomlani a gazdaságpolitika, egész ágazatok száradtak már ki, és tapintható a feszültség. Nekik meg minden problémára egy válaszuk van: az erő. Aztán persze Dobó István szavait nem ismerik: minél inkább összeszorítod a markod, annál több esik ki belőle, dehát a történelem nem az erősségük. Ha az lenne, lassan már menekülhetnének, mert ha a Nép megindul, akkor ott nem lesz pardon. A Diktátorok ritkán végzik ágyban, párnák közt, max priccsen, életfogytos cellában. És akkor még szerencséjük volt.


BEÉRETT A TRÁGYAHEGY AZ OKTATÁSBAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Juhász Dániel
2016.02.06.


Nem tudni, hová vezetnek majd a tanártiltakozások, hiszen a közoktatási rendszerben olyan nagy horderejű változtatásokra lenne szükség, amelyeket a jelenlegi kormány biztos, hogy nem fog meglépni - véli Trencsényi László. A Magyar Pedagógiai Társaság ügyvezető elnöke, a Hálózat a Tanszabadságért mozgalom alapítója szerint a tüntetők új harcmodort vettek fel, s a megmozdulások akár kormányválságot is előidézhetnek. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy a hatalom felmorzsolja az ellenállást. De ha így is lesz, tanárok, diákok, szülők tömegei 2018-ban tudni fogják, hova ne húzzanak ikszet...

ITT OLVASHATÓ

REZSIBIZTOS A PORCELÁNBOLTBAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.02.04.


Megdöbbenhetnénk azon, hogy a szélsőjobb és a fideszes csőcselék igényeinek kielégítésére küldött verőlegények már az igazságszolgáltatás épületében randalíroznak, de ha arra gondolunk, hogy ebben a rendszerben Szijjártó Péter a külügyminiszter, Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, akkor semmi meglepő nincs abban, hogy Németh Szilárd trappol be ezzel a fejjel és intellektussal, hogy rendet tegyen a tisztességben megőszült bírák és jogtudósok között.

Maga a stílus 1933 Németországát és az SA rohamosztagait idézi, azzal a különbséggel, hogy Németh Szilárd hasonszőrű társaival nem gyújtotta fel a Kúria épületét, baseball ütőkkel még nem verte félholtra a bírákat. A vörösiszap-per vádlottjainak felmentő ítéletét kimondó bírót nem lőtték tarkón és a hajánál fogva sem rángatták ki a Veszprémi Törvényszék épületéből. A vádlottak egyikét sem végezték ki a felmentő ítélet éjszakáján. Még nem. De a Fidesz-KDNP “keresztény” tandem és a rezsibiztos fellépése tartalmilag már ugyanezt jelenti. Csak az eszközök mások.

Ennyi a különbség a nácizmus és a “keresztény-nemzeti” klerikálfasizmus között. Ugyanazokat a célokat, ugyanolyan fasiszták, kevésbé nyílt eszközökkel hajtják végre, de a vége ugyanaz lesz...

ITT OLVASHATÓ

EMELT SZINTŰ MÉLYREPÜLÉS: KISZELY TÜNDE BUGYIJAI A TANKÖNYVBEN

24 HU POSZT ITT
Szerző: Nagy Bandó András
2016.02.05.


Szó szerinti idézet egy tankönyvből: 2.fejezet – Emelt szint, 12. sor Megoldókulcs
7) Kiszel Tünde egy zacskóban gyűjti bugyijait, van köztük leopárdmintás tanga és rózsaszín tundra bugyi, összesen 58 db.
 
1. a) Először kivesz a zacskóból hatszor annyi leopárdmintásat, mint rózsaszínt, ezután a visszamaradt bugyik között ötször annyi a rózsaszín, mint a leopárdmintás. Hány db van a két fajtából külön-külön? (10 pont)
b) Miután visszatette a bugyikat, Havassal játszani kezd. Azt mondja neki: „Ha kitalálja, hogy mennyi a valószínűsége, hogy visszatevés nélkül 3 húzásból legalább az egyik leopárdmintás, akkor megmutatom a bugyimat!” Segíts Havasnak, hogy láthassa Tünde bugyiját! (6 pont)
Mivel a feladatot szájtátva és elképedve olvasók semmi másra nem figyeltek, csak K. T. bugyijaira, eleddig közülük senki sem tette szóvá, hogy a szöveget író matematikusnak gondjai voltak a helyesírással (is)...

ITT OLVASHATÓ

MIT MONDANAK A HÉVRŐL A CSEPELI FEJLESZTÉSI DOKUMENTUMOK

SZABÓ SZABOLCS CSEPELI BLOGJA
Szerző: szabolcsblog
2016.02.05.


Az előző bejegyzésemben részletesen leírtam, hogy mit mond a csepeli hév jövőjéről a főváros hosszú távú fejlesztési koncepciója. Egyértelműen látható volt, hogy Budapest hosszú távú fejlesztési koncepciójában szó sincs fonódó villamosról, valamint a hév nyomvonalán haladó villamos 2-es és 6-os villamos vonalára történő terelésről. Egyértelműen a nagy kapacitású Észak-Déli Regionális Gyorsvasút (magyarul 5-ös metró) építését tervezték. Az Unió felé is ezt akarták eladni támogatott projektként. (szolgálati közlemény: nálam elérhető az Észak-Déli Regionális Gyorsvasút déli szakaszának döntés-előkészítő tanulmánya, amit 2014-ben készített a Balázs Mór Bizottság a TRENCON- COWI – UTIBER Konzorcium közreműködésével.)
 
Nézzük most meg, hogy mit mond erről néhány csepeli fejlesztési dokumentum. Mert ugye az kiderült, hogy a polgármester mondandója igen zavaros (azt sem olvasta el, hogy a főváros által a napokban tárgyalt anyag egyértelműen leírja: Csepelre jórészt a régi Tátra villamosok jönnének, valamint az itt közlekedő járművek maximum 33%-a lenne alacsonypadlód és légkondicionált). Arról már nem is beszélve, hogy most már Tarlós István is csatlakozott hozzá a zavarkeltésben, mert már a Boráros téri átkötést is megkérdőjelezte. Konkrétan azt mondta, hogy még az is lehet, hogy a Haller utca-Mester utca nyomvonalon menne a csepeli villamos. Ezek szerint ő sem olvasta a közgyűlés által megtárgyalt anyagot, mert abban egyértelműen a boráros téri átkötés szerepel...
 

MI A BAJ MAGYARORSZÁGGAL?

DOKU BLOG
Szerző: dokublog.hu
2016.02.06.


Francis Fukuyama először 2012 január végén írta meg Magyarországról szóló blogbejegyzését, Tényleg számítanak az intézmények? (Do Institutions Really Matter?) címmel. A The American Interest honlapján közölt írás szerint senki sem bízik abban, hogy Orbán felelősen fogja használni hatalmát, és az alkotmány nem tartalma miatt rossz, hanem a benne rejlő szándékok miatt. Az írásra Kovács Zoltán válaszolt, kijavítva Fukuyama néhány tévedését. A nyugdíjazás szabályozásának változása nem az alkotmánybírákra, hanem a bírókra vonatkozik. Az EU nem ítélte el Magyarországot a Nemzeti Bankról szóló törvény, azaz a jegybanki függetlenség sérülése vagy megszűnése miatt - bár erről akkoriban éles vita folyt az EP-ben. Az alábbiakban Francis Fukuyama második írása olvasható magyar fordításban:

ITT OLVASHATÓ