2019. október 24., csütörtök

KÖNYÖRÖGNEK, HOGY VALAKI JÖJJÖN DOLGOZNI, DE MÁR NINCS KINEK

HVG ONLINE / GAZDASÁG
Szerző: SZTOJCSEV IVÁN
2019.10.24.


Hosszú bolti sorban állások, üres vasúti pénztárak, el nem induló kompok, lassúnál is lassabb ügyintézés – egyre több helyen találkozhatunk azzal, mekkora bajt okoz a munkaerőhiány. És a növekvő fizetések ellenére sem látszik a kiút a csapdahelyzetből.


– Ha július 15-re megbeszélünk egy időpontot, az jó, vagy már nagyon késő?

– De most október van.

– Igen.

Ha tippelni kellene, milyen kontextusban hangzott el ez a beszélgetés, a legtöbben valószínűleg egy lakásfelújításra vagy egy kórházi időpontfoglalásra gondolnának. Előbbieknek lenne igazuk: amikor olvasónk egy lakatost próbált keresni, akkor szembesült azzal, hogy kilenc hónap haladékot kért a munkás.

Olyan rémtörténetei lassan mindenkinek vannak, hogy egy-egy felújításhoz, javításhoz több hónapos késéssel tudna csak vállalkozót találni. Közhely az is, hogy – főleg az ország szegényebb vidékein – egyre kevesebb az orvos, de a „bármilyen szakos tanárt keresünk” hirdetések sem okoznak már nagy meglepetést. Az ok közismert: óriási a munkaerőhiány. Az országban gyakorlatilag teljes a foglalkoztatottság, sok szakma legjobbjai pedig elmentek külföldre az itthoninál jóval magasabb fizetésekért. Így pedig már egész meglepő helyzetekben találkozhat az ember a munkaerőhiány káros hatásaival...

HETVENMILLIÁRDRA NŐTT A KÖLTSÉGVETÉSI INTÉZMÉNYEK KIFIZETETLEN ADÓSSÁGA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: P.Zs.
2019.10.24.


Miközben az államháztartás húsz éve nem látott alacsony hiányt produkál, addig a költségvetési intézmények adóssága újra átlépte a 70 milliárd forintot szeptemberben.

A Pénzügyminisztérium részletes adatai szerint szeptember végén az államháztartás hiánya 303,6 milliárd forintra csökkent az előző havi 510 milliárd forintról, miután a kilencedik hónapban 207,2 milliárd forintos többlet keletkezett a büdzsében. A költségvetés alapfolyamatai szerint nőtt volna a hiány, ám szeptemberben 464 milliárd forintnyi uniós támogatást küldött Brüsszel, ennek köszönhetően lett többletes az egyenleg. Az év végéig még további százmilliárdok várhatóak az Európai Bizottságtól, így idén akár hiány nélkül is zárhatna a büdzsé, ám a kormány nagy valószínűséggel az év végén jelentős pénzszórásra készül. 

A költségvetési intézmények viszont úgy tűnik alulfinanszírozottak. Legalábbis erre utal a folyamatosan újratermelődő és növekvő adósságuk. Kifizetetlen tartozásuk szeptember végén meghaladta a 70 milliárd forintot - olvasható ki az Államkincstár adataiból. A lejárt adósság növekedése valamelyest lassult, az előző hónaphoz mérten csak 1,7 milliárd forinttal emelkedett. Továbbra is a legkritikusabb a helyzet az egészségügyben: a kórházak adóssága 58 milliárd forint volt szeptember végén – ez 4,7 milliárddal magasabb az augusztusi állománynál. Ami igazán aggasztó, hogy ennek túlnyomó része a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás. Volt olyan intézmény – a Honvédkórház -, amely egyetlen hónap alatt egymilliárddal növelte adósságát, így az elérte a 4,6 milliárdot – de négy milliárdot közelítő adósságot görget maga előtt a Péterfy Sándor utcai kórház is...

MOST KIDERÜL, HOGY A REZSICSÖKKENTÉS, MÉSZÁROS LŐRINC VAGY A GAZDASÁG A FONTOSABB

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2019.10.24.


Egy átlagos halandó számára elég nehezen átlátható piacra lépett be Mészáros Lőrinc tőzsdei cége azzal, hogy megvásárolta a Tiszántúli Áramhálózati Zrt.-t az E.On-tól. A felvásárlást követően az Opus 400 településen 760 ezer háztartás és céges fogyasztó áramellátást biztosíthatja az általa megszerzett 25 ezer kilométernyi villanyvezetékkel. Magát a villamosenergiát nem Mészáros Lőrinc vállalata adja majd el az embereknek, de az Opus juttatja azt el a háztartásokba és munkahelyekre. Azt pedig, hogy mindezért mennyi pénzt kap majd, egy állami hatóság dönti el.

A gáz magyar lett, az áram nem

A kormánynak elég régóta deklarált célja, hogy a stratégiai üzletágakban a magyar tulajdonosok kerüljenek többségbe, és ennek a folyamatnak a megvalósítását legjobban talán épp az energiaszektorban lehet nyomon követni. A rezsicsökkentés amellett, hogy politikai termékként komoly lökést adott a Fidesznek a 2014-es választások előtt, nagyban hozzájárult ahhoz is, hogy a magyar piac elvesztette vonzerejét a külföldi energetikai multik számára. Az elég kockázatos, és a rezsicsökkentéssel erősen veszteségessé váló (lakossági) gázpiacot szinte egy pillanat alatt bekebelezte az állami közműholding, az akkor még más néven futó NKM Nemzeti Közművek Zrt.

A folyamatnak azonban ez volt a legkönnyebb és főleg a legolcsóbb része. Ebben a szektorban ugyanis az igazi értéket nem a lakossági fogyasztók jelentik, hanem a hálózat: a több tízezer kilométernyi villamosenergia- és gázvezeték. Erről pedig a kezdetektől tudni lehetett: az államnak nem lesz több százmilliárd forintja, hogy teljes egészében megszerezze...

MIT HOZHAT A BREXIT NEGYEDIK ÉVADA? - BIZALMATLANSÁG ÉS TRÜKKÖZÉSEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.10.24.


Az angol választók fele szeretne általános választást – derül ki egy friss kutatásból. Van olyan forgatókönyv, ami szerint Nagy-Britanniának alig több mint egy hónap múlva új kormánya lehet. Úgy tűnik, Boris Johnson bármilyen csalafinta trükköt hajlandó bevetni.

Egy 10 pontos kábeltelevíziós sorozat fordulatossága jellemezte a Brexit-történet elmúlt hetét. Az immár harmadik évad főhőse, Boris Johnson az első rész kezdetén már egészen közel állt a sikerhez: igaz ugyan, hogy London utcáin aznap százezrek tüntettek az újabb népszavazásért, a BBC szombat reggeli felmérése szerint a képviselőházban 302 szavazat volt a módosított kilépési megállapodás mellett, 301 ellene. 36 szavazat volt kétséges, és a pénteket szorgos amerikai stílusú, telefonálgatós lobbizással töltő miniszterelnöknek volt esélye arra, hogy az utolsó percben elegendő számú ingadozót maga mellé állítson. Egyetlen mozdulattal húzta azonban keresztül számításait, és tette kérdőjelessé a Brexit további menetét Oliver Letwin az általa benyújtott módosítási javaslattal a brit parlament szombati rendkívüli ülésén.

A bajt a képviselők Boris Johnsonnal és az őt támogató kemény brexitpártiakkal szembeni mély bizalmatlansága okozta – jegyezte meg szombati tudósításában a liberális hamburgi Die Zeit. Mi van, ha Johnson csak becsapja a Parlamentet, és az alsóházban zajló szavazás csak egy trükk, hogy Nagy-Britannia október 31-én megállapodás nélkül kikerüljön az EU-ból?

Az EU-val a múlt héten megkötött megállapodás parlamenti megszavazásával a benne foglaltak nem válnak automatikusan az angol jog részévé. Ahhoz további jogalkotási feladatok is várnak a Parlamentre (Withdrawal Agreement Bill). Ha a szükséges új törvények nem születnek meg, Nagy-Britannia számára ugyanaz a helyzet áll elő, mint a megállapodás nélküli kiválás esetén. Johnson és hívei szerint minderre még van idő, a képviselőházat azonban nem sikerült erről meggyőznie: 322 szavazattal 306 ellenében és 21 tartózkodás mellett egyetlen mozdulattal felborították a már késznek látszó menetrendet...

A HOSSZÚ KÉSEK FESZTIVÁLJA

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő / Elvira
2019.10.24.Thaiföldre látogatunk ma, ahol Elvira digitális nomádként próbálta megtalálni Phuket élhető oldalát, de a munka mellett eljutott rendkívül érdekes helyekre is. A poszt egy részét gyenge idegzetű olvasóknak nem ajánlom, mert egy olyan fesztiválról szól, amihez kell némi gyomor – a szó szoros és átvitt értelmében is.

A megfelelő helyen a megfelelő időben

Kora reggel volt Phuket szigetének buszpályaudvarán. Túl voltam egy forgolódással teli éjszakai buszozáson, amelynek végén arra ébredtem, hogy hajnal van, világosodik, és a bokrok mögül bevilágít a látképbe az Andamán-tenger.

A pályaudvar mosdójában megmostam a fogam, megfésülködtem, és a lehetőségekhez képest felfrissítettem magam.

Tudtam, hogy a távolsági buszok megállójától el kell jutnom Phuket város buszállomására, ahonnan a sziget tengerparti településeire indulnak a buszjáratok (hacsak nem akartam közvetlenül innen taxit fizetni; és hát nem akartam).

Kikerültem az ajánlkozó taxisokat, az információs pultnál megérdeklődtem, honnan mennek a buszok a városba, és rövidesen már az indulást várva ültem az egyik „kétpados” járgányon, magam mellett a nagy hátizsákommal.

A kétpados járgányok elég népszerűek Thaiföld-szerte; a jármű fedett platóján két pad húzódik egymással párhuzamosan (nagyobb járműveknél a kettő között egy harmadik pad is van), amin 4-5, esetenként 7-8 ember fér el egymás mellett padonként. Akinek nem jut ülőhely, állva kapaszkodhat.

A járművön ült már egy fehér ember, és praktikus volt úgy elütni a várakozás idejét, hogy szóba elegyedünk. Délkelet-Ázsiában utazni már csak ilyen: ha tíz helybéli között két fehér ember is ül, magától értetődik, hogy a kettő megkérdezi egymástól, melyikük honnan jött és merre tart.

Alan fotós volt, és egy most kezdődő rendezvényt jött fotózni, amit angolul csak Phuket Vegetarian Festivalként emlegetnek. Azt állította, hogy évről évre rengeteg fotós kíséri az eseményt, elég nagy attrakció, ő is többedszerre jött már.

– Miért, mi történik ezen a fesztiválon, hogy ekkora a felhajtás?

Mint Alantől megtudtam, a Phuket Vegetáriánus Fesztivál kínai eredetű esemény, Phuket szigetnek ugyanis jelentős kínai gyökerű lakossága van. A fesztivál ideje alatt a résztvevők nem fogyasztanak húst, alkoholt és más tudatmódosító szereket, és a szextől is tartózkodnak. Ezek a megvonások a lélek megtisztulását szolgálják.

Az esemény most kezdődik, és bő egy hétig tart. A résztvevők fehér nadrágot és pólót viselnek, a fesztiválhoz csatlakozó üzleteket és éttermeket sárga zászlókkal jelölik meg, Phuket város több utcáját pedig piros lampionokkal díszítik...


MIÉRT NYERT KARÁCSONY?

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: CSIZMADIA ERVIN
2019.10.18.


Bár az előjelekből (a Borkai-sztori szétáradó hatása, a Fidesz-kampány elbizonytalanodása stb.) lehetett sejteni, hogy valami készül a múlt vasárnap, arra talán kevesen számítottak, hogy az ellenzék ennyire átütő erejű győzelmet arat. A siker nemcsak Budapestre korlátozódik (ahol azért reménnyel teltebbek voltak az ellenzéki kilátások), hanem vidékre is, ahol immár a megyei jogú városok egy részében is ellenzéki győzelem született. A szövetkezett ellenzéknek számos helyen polgármestere lett, s bár a megyei közgyűlések továbbra is kormánykézen maradtak, nem lehet nem észrevenni, hogy a 2014-es kormány–ellenzék arányok nagymértékben megváltoztak – az ellenzék előnyére.

De persze a legnagyobb ellenzéki győzelem mégiscsak Budapesten történt, ahol a 23 kerületből 13-at ellenzéki polgármester-jelölt nyert meg, s ahol főpolgármesterként megbukott Tarlós István. Karácsony Gergely (ráadásul több mint 5 százalékpontnyi különbségű) győzelme pedig egyenesen kirívó, amit még a legmerészebben jósló ellenzékközeli közvélemény-kutatók sem láthattak előre.

Szóval 2019. október 13-án egy merőben új színképlet állt elő. Ellentétben ugyanis az eddigivel, amelyben szinte narancssárga volt az egész ország, a színvilág jelentősen megváltozott. Az elmúlt évtizedben sok sebből vérző, elgyötört ellenzék végre sikerélményhez juthatott, és most joggal bízhat abban, hogy győzelmével megtette az első lépést a 2022. évi országgyűlési választások megnyerése felé.

Az ellenzéki siker összetevői

De vajon hogyan juthatott el idáig az ellenzék? Miként vált lehetségessé, hogy a megbonthatatlannak hitt kormányzati szisztémán – nem is akármilyen – fogást találjanak? Már most szeretném jelezni, a végkövetkeztetésem az lesz, hogy a győzelem magyarázata egy az ellenzéki oldalon újszerűnek mondható kreativitásnak köszönhető. Hogy ez pontosan mit jelent, arról az írás utolsó részében szólok. Előtte áttekintem azt a nyolc tényezőt, amely véleményem szerint szoros összefüggésben áll az ellenzéki feltámadással:...


MEGSAJNÁLTAM TIBI ATYÁT

INDEX
Szerző: SZALAI
2019.10.24.


Régen is sertepertéltek iszonyúan sötét arcok a Közgáz környékén, 2007-ben például a Kisvállalkozás Tanszék egyik vezető oktatója meghívta az épp szabadlábon lévő Stadler Józsefet előadni a sikerről, a vállalatvezetés titkairól. Sokáig röhögtünk a haverjaimmal, hogy az esemény egyébként milyen pontos pillanatképet adott a teljes kisváll-tanszék akkori színvonaláról.

Eddig viszont abban bíztam, hogy az ilyesmi a múlt. Hiába ismert és népszerű, talán nem hívnák el Berki Krisztiánt sportmenedzsmenti tippekért, és nem Lagzi Lajcsi fejti meg a természeti erőforrások gazdaságtanát. Vagy ha valamelyik diákszervezet mégis tőlük szeretné ezeket eltanulni, akkor az egyetem nem ad rá termet, ha már akkora elit egyetemmé akarna válni a Corvinus...

A FINNEK MÁR ABBAN BÍZNAK, HOGY MAGÁTÓL IS ELHASAL A ROSZATOM

ÁTLÁTSZÓ / PAKSI RIOT
Szerző: NAGY GERGELY, SZABÓ M. ISTVÁN
2019.10.24. Amikor a britek eldöntötték, majd az EU jóváhagyta, hogy állami segédlettel építsék meg a Hinkley Point C atomerőművet, a magyar kormány Paks II-t a Somerset-i projekttel állította párhuzamba. Hogy aztán gyorsan el is felejtsék, amikor kiderült, hogy a francia erőműépítő (EDF) így sem boldogul, a költségek és határidők felülírása rendszeressé válik. Orbán Viktor később inkább már a Roszatom finnországi szerződésével példálózott, de a projektek hasonlósága az orosz kapcsolat felmutathatóságánál megállt. Mi mégis elővettük a Hanhikivi-1 projektet, hogy bemutassuk a magyar és a finn engedélyeztetési folyamat közti különbségeket. Az anyagunk terjedelmes lett, ám kiderül belőle, hogy míg a Paks II projekt engedélyeztetési folyamatáról csak szórványos információk állnak rendelkezésre, Finnországban mindez jóval átláthatóbban működik...

A „SZOCIALIZMUS” SOKKAL EREDMÉNYESEBB VOLT! - A 30 ÉVES RENDSZERVÁLTOZTATÁS FEKETE FÜZETE

MÉRCE
Szerző: FARKAS PÉTER
2019.10.24.


Egy társadalom az emberek túlnyomó többségének szemében annyit ér, amennyit életszínvonalban, életminőségben, szociális és közbiztonságban nyújt. A tudatosabbak a kulturális és erkölcsi értékek kibontakoztatásának is nagy fontosságot tulajdonítanak.

A Rendszerváltoztatás Fekete Füzetében éppen a szociális és kulturális szempontok szerint hasonlítom össze a szocializmus építésének (még nem volt szocializmus) majdnem 3 évtizedes szakasza (1960-1989) társadalmi teljesítményét a kapitalista restauráció 30 éves korszakával (1990-2019). Erre lehetőséget adnak a Központi Statisztikai Hivatal közel 60 évet átfogó statisztikai táblázatai is.

A tények feketén-fehéren bizonyítják, hogy a közösségibb társadalom építésének korszaka lényegesen sikeresebb volt a gazdasági növekedést, munkalehetőségeket, lakossági jövedelmeket, fogyasztást, élelmezést, kulturálódást és más mutatókat tekintve.

Szemezgetve a Fekete Füzetben, vegyük első példaként a munkalehetőségeket! A kormányzat mostanában szemrebbenés nélkül azt meri állítani, hogy csúcson van a foglalkoztatás. Nézzük csak!
...

A MEGOSZTÓ DIKTÁTOR EMLÉKEZETE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GÁL MÁRIA
2019.10.24.


Teljesíti egyik jelképes választási ígéretét Pedro Sanchez: ma exhumálják Francesco Franco tábornok földi maradványait.

A szocialista párti spanyol miniszterelnök talán leginkább szimbólumértékű kampányígéretének tesz eleget a néhai fasiszta diktátor újratemetésével, ugyanakkor az újabb előrehozott választási véghajrában, a katalán zavargások közepette politikailag igen kockázatos lépésre vállalkozik. 

A sokezer ember haláláért és az 1939 és 1975 közötti fasiszta diktatúráért felelős spanyol vezető az Elesettek Völgyében nyugszik 1975-ben bekövetkezett halála óta. A Madridtól mintegy 50 km-re fekvő völgyben kialakított emlékhely, a Valle de los Caidos, a XX. századi történelem egyik leglátványosabb, ám egyben legvitatottabb emlékműve is. Francón kívül itt nyugszik José Antonio Primo de Rivera, a spanyol szélsőjobboldali eszme vezéralakja, a falangista párt alapítója. Összességében 33 847 ember holtteste található a völgyben, zömében a polgárháborúban meghalt, a Franco oldalán harcolt katonák maradványai, de vannak közöttük köztársaságpártiak is. A szembeálló oldalon harcolók sírjai nincsenek elválasztva egymástól, ezért nevezik sokan Spanyolország legnagyobb tömegsírjának is az Elesettek völgyét. 

Franco tábornok exhumálását a Pedro Sanchez vezette szocialista kormány kezdeményezte, ám korábban több tucat, a polgárháborúban vesztes köztársasági oldalon harcolt katonák és szimpatizánsok családjai is kérték, hogy hozzátartozóik földi maradványait exhumálják, mivel a beleegyezésük nélkül temették őket ide, a francóista panteonba. A grandiózus emlékhelyet ugyanis maga Franco építtette modernkori rabszolgamunkával, a legyőzöttekkel, a köztársaságpárti hadifoglyokkal, politikai foglyokkal és köztörvényes bűnözőkkel. Az 1940-től 1958-ig tartó munkálatokban mintegy 25 ezer fogoly dolgozott. Az építkezés mai áron számolva mintegy 330 millió eurót emésztett fel, és a kivitelezés igen sok emberéletet követelt. 

Franco tábornok exhumálásának időpontja az eredeti tervekhez képest csúszott az erőszakba torkolló barcelonai tüntetések miatt. Ma azonban, október 24-én a tábornok maradványait átszállítják a madridi El Pardo-Mingorrubio temetőbe...

LASSABBAN ÉPÜL AZ ORBÁNI RENDSZER LENGYELORSZÁGBAN

24.HU
Szerző: ZGUT EDIT
2019.10.24.


Bár Jaroslaw Kaczyński várakozásaival ellentétben az orbáni rendszer korántsem „bontakozott ki a Visztulánál”, a lengyel kormányzópárt, a Jog és Igazságosság (PiS) minden erővel igyekszik majd bebetonozni hatalmát a jövő májusi elnökválasztás előtt. A pártelnök informális hatalomgyakorlása mára belföldön és külföldön is elfogadottá vált.

Keserű volt a PiS öröme az október 13-i választás után. Hiába biztosították be a hatalmukat újabb négy évre a törvényhozás alsó házában, nem sikerült megközelíteniük a vágyott 260 parlamenti helyet, amely megágyazhatott volna egy alkotmánymódosító koalíció kialakításának. A választás legnagyobb meglepetése, hogy két mandátummal elbukták a felsőházat, amely így ellenzéki többséggel – ha nem is blokkolja majd, de – lassíthatja a PiS rendszerátalakítási törekvéseit.

Mindent elmond ugyanakkor a rendszerről, hogy miután Jaroslaw Kaczyński pártja nem tudott rávenni két független szenátort, hogy álljon át a kormánypárt oldalára, a PiS arra kérte a Legfelsőbb Bíróság nemrég létrehozott és erősen átpolitizált kamaráját, hogy vizsgáljon felül hat olyan választókerületi eredményt, amelyek miatt a PiS elesett a szenátusi többségtől. Szimbolikus jelentőségén felül a felsőházi többség valódi potenciálját a többi között az adja, hogy két tagot jelölhet a sokat vitatott Nemzeti Bírósági Tanácsba, közreműködik a Nemzeti Monetáris Tanács munkájában, alkotmánymódosítási ügyekben pedig megkerülhetetlen...

ORBÁN MEGFUTAMODOTT, KARÁCSONY BEMUTATKOZOTT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.10.24.


Október 23-a alkalmából Orbán Viktor a Zeneakadémia épületébe menekült. Ennek oka persze nem maga a megemlékezés, hanem az a tény, hogy Budapestet a Fidesz csúnyán elveszítette. Ezt meglepő módon Kövér László maga is ki merte mondani. Orbán, valamint a teljes Fidesz vezérkar azonban eddig még nem jutott el, egyszerűen csak megpróbálják továbbra is hatalmas sikerként beállítani azt, hogy a főváros, valamint 10 megyeszékhely az ellenzék irányítása alá került. Orbán azonban ha akarja sem tudja megmagyarázni azt, hogy miért tartott beszédet egy teremben, igen gyér közönség előtt, ha olyan nagyon büszke a választási eredményekre. Persze Kovács Zoltán mindent is megmagyarázott, amikor a következő közleményt juttatta el az MTI-hez:

"Azért nem szerveztek a kormányfő jelenlétével szabadtéri rendezvényt október 23-ára, mert az utolsó pillanatig bizonytalan volt, hogy szükség lesz-e rendkívüli Európai Tanács-ülésre a Brexit miatt" – közölte az MTI megkeresésére Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, hozzátéve: ilyen helyzetre az elmúlt években volt már példa.

Ekkora egyértelmű hazugságot is csak Kovács Zoltán képes kipréselni magából órákkal az október 23-i beszédeket megelőzően. Orbán nem ma, hanem napokkal ezelőtt költöztette a Zeneakadémiára a beszédét. Noha nem mondta ki senki sem konkrétan, de már akkor is lehetett tudni, hogy szabadtéri beszéd idén biztosan nem lesz. Biztosak csak azért nem lehettünk ebben, mert a kormány nem kívánt egyértelműen tájékoztatni az ügyben. Orbán egyetlen pofon után gyáva módon megfutamodott. A Zeneakadémia sötétjébe menekült, ahol is félház előtt tartotta meg 10 perces beszédét.

Ezt megelőzően Karácsony Gergely tartott beszédet a Városháza parkolójában összegyűlt több ezer ember előtt. Olyan látvány volt ez sok budapesti polgár számára, amelyre emberemlékezet óta nem volt példa. Sokan reményekkel telve várták az új főpolgármester beszédét, amely Orbán háborús retorikájától igen eltérő volt. Természetesen az itt elmondottakkal a kormánypropagandát olvasók és hallgatók nemigen találkozhattak, hiszen az Origo számára például nem is történt semmi olyasmi Budapesten, aminek pozitív előjellel köze lett volna az ellenzékhez. Csak és kizárólag Orbán Viktorral, Gyurcsány állítólagos szemkilövetésével, valamint fideszes politikusok megemlékezéseivel voltak elfoglalva.

"Karácsony Gergely arra kérte a fővárosiakat, hogy tegyék Budapestet Kelet-Közép-Európa legélhetőbb és legzöldebb városává, a köztársasági eszme bátor támogatójává.

A főpolgármester kijelentette: a budapestiek október 13-án visszavették a várost, de nem azért, hogy kisajátítsák, hanem azért, hogy visszaadják a fővárosiaknak. Ahhoz, hogy Budapest legyen a térség legélhetőbb és legzöldebb városa, több emberségre, szolidaritásra, bölcsődére, rendelőre és CT-re, kevesebb kilakoltatásra és stadionra van szükség
"– mondta Karácsony Gergely. (MTI)...

A tegnapi megemlékezések között több olyan is volt, amely valóban méltó volt ’56 hőseihez. Ugyanis az újonnan megválasztott polgármesterek nem a Fidesz kommunikációs csapata által előre megírt sablonszöveget olvasták fel – migránsok, Soros, Brüsszel, szabadságharc -, hanem saját gondolataikat fejezték ki a megemlékezés alkalmából. Tegnap végre nem kellett minden esetben szégyenkeznünk amiatt, amit városvezetőink elmondtak az ’56-os forradalom évfordulója alkalmából. Már önmagában ez is egy óriási siker, egy hatalmas lépés a változás irányába. Régen volt ugyanis olyan október 23-a, amely ne úgy ért volna véget, hogy az ember arcáról égett a bőr azokért a gondolatokért, amelyekkel bemocskolták a forradalom hőseinek emlékét...

NÉMETH MIKLÓS: „DOSSZIÉKKAL TARTOTTA SAKKBAN AZ EMBEREKET, AHOGYAN KÁDÁR IS”

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: BÉRES MÁTÉ
2019.10.24.


Grósz Károly lehallhatta a miniszterelnöki szobáját, Kádár utálta, ha szóba került 56, Horn Gyula dossziékkal zsarolta az embereit - meglepő őszinteséggel beszélt a közelmúltról a XXI. századnak Kádár-korszak utolsó és a rendszerváltás első kormányfője.

„Lehivatott a szobájába. Azt mondta, érti a helyzetet, és ugyan Moszkván keresztül rövidebb lenne az út, de azt az elvtársak félreértenék” – mondta a Kádár Jánossal való első találkozásáról Németh Miklós a XXI. századnak adott interjújában, amiben felidézte, milyen folyamatok zajlottak az állampártban az 1980-as években, hogyan fulladt ki a szocialistának nevezett rendszer.

Magyarország korábbi miniszterelnöke - aki a Minisztertanács 13. elnökeként a Kádár-kor utolsó, az 1989. október 23-án kikiáltott Magyar Köztársaság kormányfőjeként az új politikai rendszer első miniszterelnöke volt - rendhagyó interjúban mesélt többek között arról, hogy a nyolcvanas évek elején egy hitelfelvétel miatt kezdett el tárgyalni a kínai állammal, ezért kérette magához Kádár. Később azért, hogy a szovjet „elvtársak meg ne tudják”, Rómán keresztül, Mumbait érintve repültek Pekingbe. „A lényeg, hogy végül a 100 milliós keret a rendelkezésünkre állt” – mondta. A XXI. század a keddi ünnepi nap estélyén adta le a Németh-tel készült interjút...

EZ A NŐ MONDTA EL A LEGTÖBBET ARRÓL, MI TÖRTÉNIK A KÍNAI ÁTNEVELŐTÁBOROKBAN

444.HU
Szerző: plankog
2019.10.24.


Egy nap a rendőrök azt mondták, most megnézik, sikeres volt-e az átnevelésünk, megfelelően haladunk-e. Kivittek 200 embert, férfiakat és nőket, és azt mondták az egyik nőnek, hogy vallja meg a bűneit. A nő ott állt előttünk és elmondta, hogy rossz ember volt, de már megtanult kínaiul, és jobb emberré vált. Amikor befejezte, a rendőrök ráparancsoltak, hogy vetkőzzön le, aztán mindenki szeme láttára egymás után megerőszakolták. Miközben az erőszak tartott, figyelték, ki hogyan reagál. Akik elfordították a fejüket, becsukták a szemüket, vagy akik dühösnek tűntek, azokat elvitték, és nem láttuk őket többé. Szörnyű volt, soha nem felejtem el a tehetetlenség érzését. Hogy nem tudtam segíteni. Aludni sem tudtam utána.”

Az egyik kínai átnevelőtáborból kiszabadult Sayragul Sauytbay mondta el ezt a történetet a Haaretz újságírójának. A lap szerzője háromszor is találkozott a Svédországban menekültként élő nővel, aki tolmács segítségével mondta el kazah nyelven, mit élt át a táborban. Ez alapján született meg az eddigi legrészletesebb beszámoló arról, mi zajlik Hszincsiang tartományban, ahol a kínai állam a terrorellenes harc zászlaja alatt gyakorlatilag totalitárius diktatúrát működtet, és lényegében az ujgur identitás és kultúra megsemmisítésére törekszik.

Becslések szerint egymillió embert tarthatnak fogva azokban a táborokban, amelyek létét Kína egy ideig el sem ismerte. A műholdfelvételek miatt egy idő után tagadhatatlanná vált a dolog, azóta a hivatalos verzió szerint szakmai átképzések zajlanak itt. A hszincsiangi helyzetről több cikkben is beszámoltunk már:
Ha eddig nem gondoltad, hogy Kínában totális diktatúra van, akkor nézd meg a Vice ujgurokról szóló filmjét

Sauytbay beszámolója viszont ezeknél is részletesebb. A nő ráadásul nem egyszerű rabként, hanem oktatóként volt a táborban...

SCHMIDT MÁRIA ORBÁN RENDSZERÉT IDEALIZÁLTA KÜLFÖLDÖN, FÉLREVEZETÉSSEL VÁDOLJÁK - A KLUBRÁDIÓ KÜLFÖLDI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.10.24.


Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója véleménycikkére reagált Patrick Gaspard, az Open Society Alapítvány elnöke a New York Timesban, amelyben a történész történelmi tévedéseit olvassa a fejére. Orbán és Trump Ukrajnáról folytatott beszélgetése is téma Amerikában – továbbra is. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.

Miután Orbán Viktor magyar miniszterelnök arról beszélt Donald Trump amerikai elnöknek, hogy Ukrajna valóban reménytelenül korrupt, egyre több helyen vetődött fel a médiában: vajon Orbánnak mi köze van Ukrajnához? (Orbán és Trump májusi fehér házi beszélgetéséről korábban a Washington Post írt George Kent, külügyi helyettes államtitkár kongresszusi meghallgatásának a részleteiről értesülve.)

A Foreign Policy amerikai folyóirat körbejárta a témát a hazánkat jól ismerő szakértővel, Chris Maroshegyivel – aki a Klubrádiónak is nyilatkozott ennek kapcsán, még kedden –, s aki a volt amerikai külügyminiszter nevével fémjelzett Albright Stonebridge Goup egyik igazgatója.

A részletes történelmi hátteret ismertetve Trianontól jutunk el odáig, hogy Orbán mintegy 1 millió útlevelet biztosított a szomszédos országokban élő magyaroknak azért, hogy cserébe megszerezze támogatásukat a választásokon. S végül a nyelvtörvény miatt elmérgesedett ukrán-magyar viszony kerül elő, mint Orbán ukránellenes véleményének egyik legfőbb indoka. S az, hogy Orbán gáncsolja az ukrán-NATO partnerség kiépítését, végső soron az oroszoknak tett gesztus – véli Chris Maroshegyi. Dan Fried volt külügyi államtitkárhelyettes, a térség szakértője ehhez még hozzáteszi, hogy a kárpátaljai magyaroknak semmi közük az ukrán-NATO kapcsolatépítéshez, ám mégis őket ejtette túszul Orbán...

ORBÁN HÁTRAARCA UTÁN TELJES A ZAVAR A FIDESZBEN

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2019.10.24.Az ellenzék fővárosi győzelme után Orbán Viktor a parlamentben kijelentette, hogy a fővárosi vezetők egyetértése nélkül a jövőben nem épülhetnek stadionok Budapesten. Karácsony Gergely viszont arról beszélt, hogy elsősorban a fővárosi polgárok véleményét akarja a sport beruházásokról megismerni. Lesz-e az ügyben népszavazás? – kérdeztük Tordai Bencét a Párbeszéd parlamenti képviselőjét.

- Mit szól ahhoz, hogy Orbán Viktor azt mondta a Parlamentben, hogy a kormány nem kíván a fővárosban olyan fejlesztésekbe fogni, amelyeket a város felelős vezetői nem kívánnak.

- Első hallásra mindenképp meglepő, és hihetetlen volt! A miniszterelnök egészen pontosan azt mondta, hogy olyan építkezésbe biztosan nem kezd, amelyet a budapesti polgárok nem akarnak. Márpedig az elmúlt években minden fejlesztést befejeztek, ami ellen a fővárosiak hangosan tiltakoztak. Nálunk ugyanis a fejlesztés a fák tucatjainak kivágásával jár, vagy omladozó kórházak melletti stadionok építésével. Ez ellen nemcsak az ellenzéki érzelmű választók tiltakoztak, de a Fidesz tagok többsége is. Orbánt eddig azonban ez érdekelte...


HA TÁMADJÁK BORKAIT, MEG KELL HOSSZABBÍTANI BICSKÉIG!

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.10.23.


Utoljára 2012-ben hozott jó döntést Orbán Viktor olyan fideszes káder ügyében, aki terhessé vált a párt számára. Akkor Schmitt Pál köztársasági elnöknek kellett idő előtt távoznia a Sándor-palotából, mert doktori értékezését mástól „kölcsönözte”. Nem kétséges, hogy az egykori olimpikon, sportdiplomata a kormányfő döntése nyomán mondott le posztjáról, így nyitva utat a kissé unalmas, de legalább annyira szervilis Áder Jánosnak, aki immár a második ciklusát tapossa államfőként.

Most szintén egy egykori olimpiai bajnok körül csapkodnak a politikai hullámok, ám az ő bűne nem az, hogy lenyúlta más gondolatait, és azokkal szerzet magának doktori címet, hanem egy ennél sokkal súlyosabb vád. Borkai Zsolt ugyanis minden erkölcsi szabályt megszegve rondított bele a Fidesz álszent világképébe. Egyszerre csalta meg felségét, szégyenítette meg a családját, és irritálta a magyar polgárok többségét fényűző életmódjával. Nem nehéz belátnunk, hogy egy ilyen botrány nyomán a hét évvel ezelőtti Orbán Viktor nem lacafacázott volna, Borkait épp úgy száműzte volna nem csak a pártból, de a polgármesteri posztjából is.

De történt néhány fontos dolog azóta a Fideszben, ezért a győri városvezető megúszta annyival, hogy vissza kellett adnia a párttagkönyvét. Nem csupán Orbán Viktor ingerküszöbe lett ugyanis magasabb 2012 óta, hanem a magyar társadalomé is. Emlékezzünk csak arra, hogy a kezdeti felháborodás után hogy megbékéltünk azzal a ténnyel, hogy Rogán Antal propagandaminiszter és kedves neje helikopterrel érkeztek egy nyírségi lakodalomba, vagy, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes helikopterről vadászott svéd rénszarvasokra. De azért ne feledjük el Kósa Lajos esetét se a dúsgazdag örökösnővel, amiből aztán még egy ejnye-ejnye se lett házon belül...

MAGYAR RENDŐR ÉS ’68-AS CSEH EMIGRÁNS IS VAN A ROMÁKNAK SEGÍTŐ TORONTÓIAK KÖZÖTT

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2019.10.22.


Érdekes motivációkkal, és még érdekesebb élettörténetekkel találkozhat az, aki beszélget a torontói romák kanadai beilleszkedését segítő szervezetek dolgozóival. Mi a városban készített helyszíni riportunk során megtettük. Bemutatjuk olvasóinknak azokat, akik a legtöbbet teszik azért, hogy a Torontóban élő magyar romák menekült státuszt kapjanak, legyen hol lakniuk, mit dolgozniuk, és eligazodjanak a hivatalos ügyeikben. Rendőr, szociális munkás, kutató, lelkész, színes a paletta.

Alig egy hónappal a végül a liberálisok szűk győzelmét hozó kanadai választások előtt azért jártunk Torontóban, hogy megnézzük, milyen élete van a városban élő, vélhetően több ezer, Magyarországról kivándorolt romának. A riport közben több olyan szociális munkást, segítő szakembert megismertünk, akik napi szinten foglalkoznak torontói roma menekültekkel, és feltűnt, hogy egy jó részük kanadai magyar. Találkoztunk olyan magyar rendőrrel is, akit a torontói rendőrség kifejezetten azért vett fel, hogy kapcsolatot építsen a szervezet és a városban élő magyarul beszélő romák között.

Mindenkinek megvan a saját kivándorlás-története, de a róluk készült portrék alatt arról is olvashatnak, hogyan kezdtek el romákkal dolgozni, és mit gondolnak a kanadai társadalomba való integrációjukról...

„EGY NŐ A SZÖVEGEKBEN MÁSKÉNT VISELKEDIK, MINT EGY FÉRFI, PÉLDÁUL KEVÉSSÉ AGRESSZÍV”

HVG ONLINE
Szerző: BALLA ISTVÁN
2019.10.24.


Egyáltalán nem könnyű más korúnak, más neműnek, más szociális helyzetűnek kiadni magunkat az internet anonimitására támaszkodva, mint gondolnánk. Sőt, a hozzáértők képesek pontos profilt alkotni a bűnözőkről pusztán a nyelvhasználatuk alapján. Ránki Sára magyartanárral és igazságügyi nyelvésszel beszélgettünk.

hvg.hu: Az internet megjelenésével tömegessé vált a név nélküli, álneves kommentelés, az, hogy másnak adjuk ki magunkat, mint akik vagyunk. Ez sokszor kedvez a visszaéléseknek és a bűnelkövetőnek is. Sok országban ezért már bevett szakma az igazságügyi nyelvészet, amely nyelvi profilt tud alkotni szövegek alapján annak írójáról, így segítve a rendőrök munkáját. Hogyan működik ez a profilalkotás?

Ránki Sára: Van néhány alapelv, amelyből a nyelvi profilozók kiindulhatnak. Például, hogy minden ember nyelvhasználata egyszeri és megismételhetetlen. Ilyen értelemben tehát az ujjlenyomathoz hasonlít. Fontos az is, hogy minden ember tudatos nyelvhasználó, felelős azért, amit mond. Mindegy, hogy meg akarunk-e téveszteni valakit vagy sem, azt, amit a nyelvhasználattal művelünk, azt igazából direkt csináljuk. Tapasztalataim szerint valakit nyelvhasználattal megtéveszteni nagyon nehéz. Egyáltalán nem könnyű más korúnak, más neműnek, más szociális helyzetűnek kiadni magunkat.

hvg.hu: Miért olyan nehéz? Hogy bukhatunk le?

R. S.: Egyrészt rengeteg szöveget kell ismerni ahhoz, hogy biztonságosan tudjunk szövegek között mozogni. Vannak persze profi nyelvi megtévesztők: az írók. Ha valaki elkezdi olvasni, mondjuk Márai Sándortól az Eszter hagyatékát, vagy Esterházy Pétertől a Tizenhét hattyúkat úgy, hogy nem tudja, ki a szerző, lehet, hogy azt gondolja, az csak nő lehet. Vagy Tatjána leveléről sem mondanánk meg, hogy egy férfi (Puskin) a szerző. De az írók tudatos és profi nyelvalkotók. Egy hétköznapi ember aligha képes ilyen megtévesztésre. A nyelvi profilozók sokszor támaszkodhatnak olyan nyelvi sztereotípiákra, mint mondjuk, hogy egy nő a szövegekben másként viselkedik, mint egy férfi, például kevéssé agresszív. Nagyon fontos, hogy aki egy neten megjelent szöveg írójának a nyelvi profilját készíti, mindig az internetes nyelvhasználat szűrőjén keresztül vizsgálódik. Nem járhat el úgy, mint egy sima írott szövegnél. A netes nyelvhasználat annyira rögzült az emberekben, hogy az összes sajátosságát (rövidítések, direkt helyesírási hibák stb.) mindig magán viseli...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN AZ ANTISZEMITA WASS ALBERTTEL TÁGÍTJA A SZELLEMI “ÉLETTERET” - ORBÁN 1956 SZÉLSŐJOBBOLDALI ÉRTELMEZÉSÉT TETTE MAGÉVÁ, AMELY SZERINT A ZSIDÓ ÁVÓSOK ELLEN KELT FEL A MAGYAR NÉP

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.10.24.


Nem szeretnénk belemenni abba a vitába, hogy Wass Albert náci volt vagy nem, mert ennek megítélése egészen más követelmények alapján lehetséges egy tudományos dolgozatban, egy politikus szájában, mint egy szenvedélyes publicisztikában. Amiben senkinek nem lehet kétsége, hogy Wass Albert meggyőződéses szélsőjobboldali antiszemita volt, és ez éppen elég ahhoz, hogy a személye elfogadhatatlan legyen.

Ahhoz mindenképp, hogy Magyarország mindenkori miniszterelnöke ne tőle idézzen, éppen 1956 évfordulóján, amikor a vállaltan nyilasutód szélsőjobb a forradalmat úgy interpretálja, hogy a magyar nemzet kelt fel a zsidó ávósok ellen. Ha Orbán Viktor október 23-án azzal a Wass Albert idézettel kezdi a napot, és köszönti az ő népét, hogy “1956. Mert elfut a víz és csak a kő marad, de a kő marad”, akkor ezzel ő menthetetlenül ezzel az antiszemita értelmezéssel és a nyilasutód szélsőjobboldal világnézetével azonosul.

Ha Magyarországon egyszer valódi demokrácia lenne, akkor egy miniszterelnöknek, legyen az bárki, egy ilyen megnyilvánulás után azonnal le kellene mondania. S nem azért, mert a baloldal és a jobboldal “kommunistázó” és “nácizó” ellentétében ez a gesztus náciszimpatizáns megnyilvánulásnak minősül, hanem azért, mert az egyértelmű antiszemitizmus a politikai élet mindkét oldalán elfogadhatatlan. A Wass Albert ellen hozott romániai ítélet, amelyben háborús bűnösként elítélték, hemzseghetett eljárási hibáktól, de ilyen ítélet akkor sem születik mindenkiről. Például zsidómentőkről, vagy akik “legalább” nem tettek semmit, nem születtek ilyen ítéletek. Noha ebben a helyzetben a magyar lakosság nagy részének passzivitása is elfogadhatatlan volt. Nem minden országban volt ez így. Az is kifejezett valamit. De Wass még csak passzív sem volt.

Nem lehet mentség Orbán számára a tulok indulata, amely őt arra készteti, hogy mindent “csakazértis” tegyen. Ha nem tetszik a kisvasút, meghosszabbítja Lovasberényig, ha kell, ha nem. Ha valaki Wass Albertet – nem tudományos konferencián, hanem érzelmileg motivált politikai nyilatkozatban – nácinak nevezi, az nem ok arra, hogy egy antiszemitát idézzen egy miniszterelnök 1956 évfordulóján, amikor ennek ráadásul másodlagos jelentése is van. Ez antiszemitizmus. Orbán megnyilvánulása ebben a kontextusban antiszemita gesztus. Mi ezen nem lepődünk meg, mert mi Orbánt a rendszere ideológiája alapján is sunyi antiszemitának tartjuk, és ebbéli meggyőződésünket senki nem fogja megingatni...

EGY TÖRÉKENY ORSZÁG HAJLÍTHATATLAN KRITIKUSA

KLUBRÁDIÓ / DOBSZERDA
Szerző: VÁRADI JÚLIA / KLUBRÁDIÓ
2019.10.23.


Ledvai Pál 1956-ot követően emigrált az országból, ma pedig Orbán egyik leghangosabb kritikusa Ausztriában. A Dobszerda október 23-i adásában az idén Radnóti-díjat kapott 90 éves íróval, újságíróval beszélget Váradi Júlia.

A beszélgetés apropója részben '56, mivel Paul Lendvai / Lendvai Pál a forradalom után, 1957-ben menekült el Magyarországról Ausztriába; a másik ok pedig a "Törékeny Európa” című nemrég megjelent kötete - ebben főleg európai "nagy" emberekről ír.

A beszélgetés egyik nagy témája a Nobel-díjat kapott Peter Handke, akit Lendvai joggal botrányosnak nevez, hiszen Milosevicset élteti ma is, és a fasiszta rezsimek barátja.

A másik téma Soros, róla részletes elemzést ad, és végül Orbán fennmaradásának titkát próbáljuk megfejteni...


ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

EZ A VADÁLLAT MÁR 30 ÉVE NYOMJA A MOCSKOS, MOCSÁRI POLITIKÁT, DE MÉG MINDIG ÚGY VARÁZSOL, HOGY LESZAKÍTJA A FEJEDET

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2019.10.23.


A Zeneakadémia 19-re lapot húzott, és ezúttal – egy valag pénzért, extra hang- és fénycuccal, a legprofibb látványvilággal – nem kisebb nevet hozott el a kultúrafogyasztóknak, mint Orbán Viktort.

Az 56 éves legendát azt hiszem, senkinek sem kell bemutatni: kezdetben csak a barátaival örömzenélt a Fideszben, aztán fokozatosan egyre inkább előtérbe került, rengeteg alapító tag kikopott mellőle, jó ideje lényegében szólóban tolja. Több mint 30 éve nyomja a mocskos, mocsári politikát, egy klasszikus és három kétharmados lemezzel, zajos hazai és közép-ázsiai sikerekkel a háta mögött az iparban ő az egyetlen olyan hazai ikon, aki ha nem is megtölt, de bárhol képes megépíttetni egy stadiont...

ESTERHÁZY PÉTER: A SZAVAK CSODÁLATOS ÉLETÉBŐL / RÉSZLET

FACEBOOK 
Szerző: ALFÖLDI RÓBERT
2019.10.23.

Megdöbbentő és lefegyverző, már-már megható, hogy a Kádár-diktatúra mennyire egyetlen szótól függött. Legitimitását (maga előtt) és erejét az adta, hogy ellenforradalomnak nevezte a forradalmat. Illetve mi neveztük annak, pontosabban ki annak nevezte, ki nem, a társadalom mint olyan annak nevezte, de az embereket lehetett e szerint osztályozni. Ellenforradalmat mondott, aki így gondolta vagy nyíltan behódolt vagy elege volt már az egészből és nem gondolt semmit, a nyíltan ellenszegülő forradalmat mondott (ezeket kis túlzással egy kézen meg lehetett számolni, mostanra már több száz Síva kéne). És aztán volt a nyíltan semmilyen, ez volt a Kádár-rendszer nagy leleménye, hogy ezt engedte, sőt támogatta, ennek szava az 56-os események volt, később kis iróniával (bár hogy hová mutatott az irónia hegye, nem tudni): 56-os sajnálatos események.
(...)
A diktatúra nyelve a csönd, a halálos, végtelen, mozdíthatatlan csönd. Én már csak a gyöngített változatot ismertem, a lágyat, a szoft pornót, ennek nyelve a hallgatás, épp a diktatúráról való hallgatás, mert a gyönge diktatúra is diktatúra, a gyönge is erős, fölzabálja az alattvalók életét. Kádár alatt mindenki konkrétan 56-ról hallgatott. A szorzótáblában nem is szerepelt a 8 x 7. A 7 x 8 sem, minthogy ez a szorzásfajta kommutatív.

A szavak életéről beszélünk, 56-nak viharos volt az élete, 56-nak mint szónak, mint magyar szónak. A sechsundfünfzig élt, mint Marci Hevesen. Egészen pontosan: Wie der liebe Gott in Frankreich. Ami a németeknek Franciaország, az nekünk Heves. A lieber Gottot most nem elemezném.

Mutatok egy példát a változó időkre. Ha mondjuk a 70-es években leírtuk volna ezt a szép négy pozitív és egész számot, 54, 55, kicsi torpanás, botlás és félrenyelés, 57, 58, és föléje írtuk volna, hogy Négysoros, akkor egy igazi bátor hazafias verset kapunk, vélhetően nem remekmű, de a hiányzó mágikus szám érzékletesen fejezi ki a magyar nép örök szabadságvágyát, és így tovább, tényleg ott lüktet a Gottfried Bennt idéző új tárgyiasság, mely mintegy Petőfi Sándor okos lelkesültségével ötvöződik.

Elmúltak a csúf idők, s ha most megpróbálkozunk így evvel a négy számmal, avval csak azt dokumentáljuk, 54, 55, 57, 58, hogy nem tudunk számolni. Hová lett a számok e sorrendjéből a szabadságvágy, és Benn és Petőfi? Elvitte a kiscica, vagyis a kivonuló szovjet katonák, vagyis a demokrácia. Ha nem kell sejtetni, akkor nem is lehet sejtetni. Akkor beszélni kell, gondolkodni, mérlegelni, állást foglalni. Túlélőkből élők lettünk.


ITT OLVASHATÓ

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN A HATÁRON TÚLI MAGYAROKAT HASZNÁLJA ESZKÖZÜL, MACRON MEGÖLI EURÓPA ÁLMAIT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.10.24.Foreign Policy 

Az USA európai és eurázsiai ügyek volt államtitkára szerint az előző ukrán államfő valószínűleg nem volt kellően érzékeny kisebbségi kérdésekben, ám ettől a magyaroknak nincs joguk, hogy túszul ejtsék Ukrajna és a NATO közeledését. Daniel Fried abból az alkalomból nyilatkozott, hogy kiszivárgott: Orbán Viktor tavasszal igyekezett Kijev ellen hangolni az amerikai elnököt, mégpedig Putyinnal párhuzamosan. A magyar és az ukrán vezetés között már jó ideje vita van a kárpátaljai magyarok miatt. Trianon még ma is nyílt seb Magyarország számára. Azon kívül a környező államokban élő magyarok nemzeti identitásának erősítése kezdettől fogva az egyik sarokpont a magyar kormányfő politikájában. Egy washingtoni tanácsadó cég, az Albright Stonebridge Group igazgatója, Christopher Maroshegyi úgy látja, hogy a határon túliak fontos eszközt jelentenek a kormányfő számára, mert odahaza felszíthatja a nacionalizmust, kiemelkedő szerepet vívhat ki ezáltal magának a NATO-ban, végül pedig gesztust tesz Moszkvának.

Minden ellenkező állítás dacára szó sincs arról, hogy Nagy-Britannia stabil demokrácia volna, olyannyira, hogy az ország immár egy sorba került az USA-val, Magyarországgal, a Fülöp-szigetekkel és Brazíliával, amennyiben áldozatul esett egy erős ember csábításának. Ami Trumpnál az üres, macho ígéret a kerítés megépítéséről a mexikói határon, az Johnson esetében a dacos elszántságként jelenik meg, mármint hogy ő majd véghez viszi a Brexitet. Ám ez hazugság, de ezért lehetett kormányfő és a kisebbségi toryk vezére, továbbá reményei szerint ezért nyeri meg a következő választásokat. A miniszterelnök korábban azt mondta, hogy inkább végzi az árokban, semmint hogy újabb hosszabbítást kérjen a kilépéshez, ennek ellenére az Egyesült Királyság bizonyosan nem fogja ott hagyni az EU-t a hónap végén. Ehelyett – Trump, Bolsonaro, Orbán és Erdogan módszerét koppintva – Johnson valószínűleg az elitet okolja majd a kudarcért, mármint hogy nem tudja betartani a szavát, ahelyett, hogy vállalná a felelősséget saját egyértelmű hibáiért. A Brexit jelenleg lehetetlen próbálkozás, mert amint kiderül, mennyibe is kerülne bármiféle tényleges kiválás, a politikusok azonnal visszavonják a támogatásukat. A nagyközönség hihetetlen mértékben nincs tisztában a távozás következményeivel, így azzal, hogy a kemény tárgyalások még éveken át tartanak, de ezzel együtt még az is lehet, hogy végén nem jön össze a megállapodás. De a radikális jobboldal számára kedvező a káosz. Minél nagyobb a zűrzavar, annál inkább mondhatja, hogy ő védi meg az országot az elitista ellenséggel szemben. Meg hogy a népszavazás eredményét külföldiek és hazai szövetségeseik elárulják. Johnson továbbra is az erős ember pózába helyezkedik, aki képes valóra váltani az emberek vágyait, még akkor is, ha veszít. De ha megtörténik a kilépés, akkor oda lesz annak összes vélt előnye.

A kommentár úgy véli, hogy a Brexitben és Trumpban nincs semmi kivételes: az egész világon tapasztalható a mind nagyobb politikai megosztottság, bár azt nem lehet tudni, hogy mennyire lesz tartós jelenség. Tapasztalni Kanadában, Dél-Amerikában, így Chilében, Bolíviában, a Közel-Keleten, vegyük akárcsak Libanont vagy Izraelt. A lengyeleknél összeállt az ellenzék és szűk többséget szerzett a kevésbé befolyásos Szenátusban, így belezavarhat a PiS programjába. Magyarországon az Európa-barát, középbalos Karácsony Gergely megbuktatta a hivatalban lévő fővárosi polgármestert, ily módon kiéleződtek az ellentétek a városok és a Fidesz bázisát jelentő falvak között. Lehet, hogy gyengének tűnnek azok a politikusok, akik kompromisszumra szólítanak fel akár a brit kilépés, akár az amerikai elnök viselkedése kapcsán, ám ha nem sikerül dűlőre jutniuk a szembenálló feleknek, akkor a világ nagy valószínűséggel csak még rosszabb helyzetbe kerül.


Az egész unió jövőjét megkérdőjelezi az, hogy Macron elzárkózik Észak-Macedónia és Albánia felvételi tárgyalásainak megkezdésétől. Így vélekedik a helyzetről Dimitar Becsev, az Atlanti Tanács nevű amerikai kutatóintézet munkatársa. Mint rámutat, a francia elnök odahaza ugyan a populizmus legyőzésének jelszavával került hatalomra, ám a Nyugat-Balkánon mostanság sokan az európai Trumpnak hívják. Párizsban már Mitterrand óta koncentrikus körök elgondolását igyekeznek érvényesíteni az EU-ban és a Brexit kapóra jött a mostani államfőnek, hogy felélessze ezt a megközelítést, mert úgy gondolja, hogy kudarcot vallottak a legutóbbi bővítési fordulók. Ahelyett, hogy az új tagok virágzó fiatal demokráciaként segítettek volna felgyorsítani az integrációt, Brüsszel szembekerült az orbáni Magyarországgal, illetve a PiS Lengyelországával. Macron elképzelése az, hogy Szkopje és Tirana csak várakozzon, Budapest, Varsó és Bukarest pedig maradjon távol az euróövezet alapján szerveződő élcsapattól. Ennélfogva a felvételi folyamat halott, viszont éljen a hatékonyan működő mag, benne a gazdasági motor németekkel, illetve a stratégiai vezető franciákkal. Csakhogy ez bizonytalanná teszi az egész földrész biztonságát. Hiszen elakad Észak-Macedónia beilleszkedése az európai rendszerbe. Az ország miniszterelnöke által ezek után meghirdetett választás nyugodtan elsülhet visszafelé és az ország elkanyarodhat a Brüsszel felé vezető útról. Ráadásul az EU tárgyal Szerbiával, noha az minden nappal közelebb került Oroszországhoz és Kínához.

Mivel a nacionalizmus újjászületik Európában, legújabb kori történelmük egyik legdrámaibb időszakát élik át az egykori szocialista országok – 30 évvel a rendszerváltás után – írja az újság, amely sorra veszi, hogy az érintett államok miként emlékeznek meg az akkori eseményekről. Az összeállításban Budapestnek csupán néhány sor jutott, szemben Berlinnel, Prágával, Lipcsével, az egyetlen érdemi rendezvényként nálunk a Terror Háza előtti szabadtéri kiállítást említve. A 13 poszter azt mutatja, hogy milyen főbb események voltak a szovjet megszállástól a rendszer 89-es összeomlásáig. Az üzenet az, hogy a szabadság nem magától jött, keményen harcolni kellett érte...

AQUINÓNI SZT. TAMÁS ESETE A NER-REL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda

2019.10.24.


“A 2019. augusztus 3. napján megjelent „Jogerős: nem híresztelt valótlanságot a Délmagyar Ujhelyiről” című cikkünkben a Délmagyar alapján valótlanul híreszteltük, hogy a Szegedi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint a Délmagyarország nem híresztelt valótlanságot Ujhelyi István szocialista politikusról.” – Ezt az elképesztő csodát a szegedma.hu hasábjain lehetett olvasni, ami amellett, hogy logikai feladvány, ugyanakkor sajtótörténeti kuriózum és filozófiai gyöngyszem is egyben, s így együtt a NER képe és mása.

Sőt, hogy fokozzam a várakozásokat, mielőtt a leplet lerántanám a nagy titokról, annyit is megjegyzek, hogy ugyanakkor erősen hajaz Sheldon (Agymenők) frappáns meglátására is, hogy Leonard a randi előtti izgalmában mit gondol arról, hogy Penny mit gondol róla: “Azt hiszed, hogy azt hiszi, hogy azt hiszed, hogy azt hiszi, de nem hiszi.” – És már helyben is vagyunk, ez itt a dialektika, a tagadás tagadásának izgalmas világa, ugyanakkor a magyar sajtójogé, így egyben az egész magyar kurvaéleté (by: Gyurcsány).

De nem cukkolódok tovább, hagyom, hogy meglátszódjék az igazság varangya (ez is Sheldon). Az van, kedveseim, ott kezdődött minden, hogy a KESMA kebelébe tartozó Délmagyarország hazudott egyszer, mégpedig Ujhelyiről hazudott. Aztán hazudott még egyszer, amikor helyreigazításra kötelezték, és azt hazudta, hogy nem hazudott. A szegedma.hu ezt átvette, így ő is hazudott a hazugság hazugságáról, ezért szívja a csöcsöt, és helyreigazít. Nem tanulta meg a leckét, miszerint KESMA lapnak akkor sem hiszünk, ha kérdez, sőt, immár akkor sem, ha egyáltalán levegőt vesz.

Ugyanakkor arra a sajátosságra is figyelmeztet, miként bánik a jog a szegény újságíróval is, aki igazat akar írni. A kóros hazudozóknak ez mindegy, ők apróságokkal nem foglalkoznak, ámde gondoljunk bele abba a visszásságba, ha egy sajtótájékoztatón X azt mondja, hogy Y tolvaj, és az újság leírja, hogy X ezt mondta, akkor is az újság a hibás, ha Y mégsem tolvaj. Jól mondta Kövér elvtárs, hogy nagyobb is a sajtószabadság, mint kellene, egyáltalán az írást kellene betiltani, igyon a magyar, ne olvasgasson...

KÖVÉR LEHÜLYÉZTE ARISZTOTELÉSZT, LOCKE-T, MONTESQUIEU-T A KÖZSZOLGÁLATI EGYETEMEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava 
2019.10.23.Annak is van egy üzenete a NER-ben, hogy Orbán rendszere elüldözte a CEU-t, és létrehozta a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, az illiberális állam működtetőinek képzésére. Egyetemekre ritkán hívnak meg politikusokat, inkább államférfiakat, és azokat is úgy, mint a diákok tanulmányainak tárgyait. Ugyanúgy elemezhetik őket, mint a gombostűre szúrt szarvasbogarat. Nem szeretnénk ezúttal elsütni azt a viccet, hogy ilyen értelemben Kövér Lászlót inkább az orvostudományi egyetemre kellene meghívni.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem szellemiségét és küldetését mindenesetre jól példázza, hogy az egyetemet alapító politikai hatalom egyik képviselője minden botrány és röhögés nélkül kifejtheti, hogy “a fékek és egyensúlyok rendszere, én nem tudom, önök mit tanulnak, de az egy hülyeség, azt felejtsék el, annak semmi köze se jogállamhoz, se demokráciához (…) az a baj, hogy egyesek komolyan veszik, hogy fékezni kell a demokratikus akaratkinyilvánítás eredményeképpen létrejött kormányt. És úgy gondolják, hogy az a demokrácia, ha a küllők közé állandóan bedugják a botot.”

Kövér ezzel egy egyetem tanárai és hallgatói előtt lehülyézte Arisztotelészt, John Locke-t, Montesquieu-t, a felvilágosodás filozófusait, az Egyesült Államok alkotmányát létrehozó alapító atyákat, és elmebeteg diktátorokat éltetett, akik ugyanezt vallották. A történelem tanulsága volt, hogy az önkényuralmak kialakulását, népirtásokat a hatalmi ágak szétválasztásával, a fékek és ellensúlyok rendszerével, a joguralom gyakorlásával lehet megakadályozni. Ennek a társadalomelméleti axiómának a helyességét a tapasztalat, a gyakorlat és a történelem is bizonyította. Ha egy politikus a pillanatnyi érdekei miatt a filozófia és a politikatudomány axiómáit megkérdőjelezheti egy egyetemen, akkor nem létezik többé társadalomtudomány. Akkor csak a politikusok léteznek és amit ők mondanak.

Az önmagában is botrány, hogy egy ilyen kijelentés elhangozhat egy egyetemen, amely ráadásul az állami közszolgálat számára képez szakembereket. Hogy a hatalom a tudományt negligálhatja, egy politikus lehülyézheti a társadalomtudomány legnagyobb képviselőit, a tananyagot, az minden kritikán aluli. Ez maga az önkény, a diktatúra, s ezek ezt várják el az általuk alapított janicsárképző közszolgálati egyetem tanáraitól és diákjaitól. Világbotrány, hogy Magyarországon a Közszolgálati Egyetemen az Országgyűlés (!) elnöke lehülyézi a fékek és ellensúlyok rendszerét, a hatalmi ágak szétválasztását, miközben maga az Országgyűlés is ennek része kellene, hogy legyen. Igaz, Magyarországon nem az, csupán látszatparlament működik. De az, hogy ezt nyíltan hirdetik, teljességgel elfogadhatatlan...