2019. március 23., szombat

BOD PÉTER ÁKOS: SZÉGYENKEZEM A MAGYAR VISZONYOK MIATT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.03.23.Ha valaki Brüsszellel harcol tízmilliárdokba kerülő plakátharcban, hallgat más fővárosokból jövő ukázokra, ott valami gond van – nyilatkozta Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, kutató, egykori miniszter a Hírklikknek adott interjúban. Azt is elmondta, hogy a Néppárt döntése, akárhogy bűvészkednek a szavakkal elég világos: ha valakinek felfüggesztik a szavazati jogát, azt nem lehet győzelemként értékelni. Bod Péter Ákos most inkább szégyenkezik a magyar viszonyok miatt, és azt is megfogalmazta: hazánk beleragadt a korrupcióba, mintha ki se akarna onnan mozdulni. Úgy látja: szervezet-szociológiai értelemben nehéz a Fideszről, mint pártról beszélni, mivel lényegében minden döntés Orbán kezében van.

- Ön miként ítéli meg a Néppárt, Fidesszel kapcsolatos döntését? Igazam volt-e akkor, amikor azt írtam, hogy mind a két fél veszített az arcából?

- A magyar gazdaság helyzete, kilátásai, az európai térséghez fűződő viszonyai, geopolitikai kérdései, vagyis azok a területek, amelyek engem foglalkoztatnak nagyon intenzíven, mégpedig minden minőségemben: tanárként, családapaként, kutatóként, volt közszereplőként, nos mindebben lényeges ügy, hogy az európai parlament legerősebb pártcsoportja miként értékeli a Fidesz politikáját. Pontosabban Orbán Viktorét, mert a döntések olyan mértékben kötődnek egy szűk vezető réteghez, hogy szervezet-szociológiai értelemben nagyon nehéz pártként tekinteni a Fideszre. A kérdés számomra előzetesen az volt, hogy tolerálják-e még, illetve elkenik az ügyet az EP választásokig, vagy pedig valamilyen világos döntést hoznak. Azt gondolom, bármennyire is próbálják csűrni-csavarni a határozatot, ha valakinek felfüggesztik a szavazati jogát egy szervezetben, az nagyon világos döntés. Nem vagyok politikai elemző, de azt tapasztalom, hogy a komoly elemzők többsége szerint a sok rossz lehetőség közül ez a mostani világos megoldás. Nincs ugyan kizárás, de olyan döntés született, amely egyértelműen jelzi a magyar kormánypártnak az európai konzervatív-néppárti értékrenddel való inkompatibilitást...


BARTUS LÁSZLÓ: AZ ELMARADT PURIM, HÁMÁNT NEM MEGFELELŐEN FÜGGESZTETTÉK FEL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.03.22.


"Orbán a Soros-Juncker plakáttal azt üzente, hogy a jelenlegi liberális Európa, az Európai Unió és az Európai Néppárt zsidó, mert a zsidó világösszeesküvés része. A liberalizmus zsidó világrend, melyet a maga ácsolta fára kíván felakasztani. Orbán ezzel a “zsidók” ellen támadt, mint Hámán, hogy mindenki neki hajtson térdet. A márdokeusi “zsidó” szellemet kívánja elpusztítani. A Néppárt megengedte neki, hogy tervét folytassa. Ilyen szomorú Purim még nem volt Európában. Purim napján kell nézni, hogy a mai Hámán újra szabad kezet kapott."

Purim napjára esett, hogy Európa cselszövőjét nem zárták ki a Néppártból. A Purim a zsidók ünnepe, az öröm napja, mert az álnok és gonosz Hámán, aki ki akarta irtani a zsidókat, saját tőrébe esett, és az általa ácsolt akasztófára függesztették fel. Orbánt, Európa Hámánját is felfüggesztették, de nem úgy, ahogy kellett volna. Nem zárták ki, így az álnokság, a fenyegetettség, a szabadság eltiprása bent maradt Európában. Ezért elmaradt a szabad világ “purimja”. A cselszövő Hámánt nem a maga ácsolta akasztófára függesztették fel, hanem ő ácsolt újabb akasztófákat. Meg is ígérte, ő fogja “felfüggeszteni” azokat, akik elkövették azt a védhetetlen hibát, hogy megkegyelmeztek neki. Az “ördögnek” nem lehet megkegyelmezni.

Az Európai Néppárt által emlegetett európai érték az, hogy nem uralkodhatnak zsarnokok, és egyetlen zsarnoknak sem kell térdet hajtani. Ezt Isten parancsolta meg a zsidóknak, de ez minden nép érdeke és vágya is. Ezért a zsidóság a legpozitívabb szerepet játssza a történelemben. Ezért vannak benne az igazi zsidók minden szabadságharcban, minden demokratikus törekvésben, a szabad világ megvédésében. Ezért támogatják a joguralmat, amely a zsarnokságtól megvéd. Ezért támogatják a liberális demokráciát is, amelynek “alternatívája” olyan elnyomó rendszer, amelyben a jog helyett egy ember uralkodik, akinek akarata előtt térdet kell hajtania mindenkinek.
..

ITT OLVASHATÓ

CSUNDERLIK PÉTER: MINDENKIHEZ!

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: CSUNDERLIK PÉTER
2019.03.23.


Kémregényt akarnak eladni történelemként azok, akik azt állítják, hogy a proletárdiktatúra kikiáltása 100 évvel ezelőtt csak külföldről finanszírozott ügynökök puccsa volt, amelyet senki sem támogatott. Vélemény.


GYARMATI ANDREA: ANYÁM ÉS SZÉCHY TAMÁS HALÁLOS ÖSSZEVESZÉSÉNEK IGAZ TÖRTÉNETE

24.HU / POSZT-ITT
Szerző: GYARMATI ANDREA
2019.03.23.


Olyat mondott az Öreg, hogy Székely Éve megfogadta, akkor sem áll vele szóba, ha a föld az éggel összeér.

Anyu és Széchy Tamás (uszodai nevén az Öreg) igencsak tisztelte egymást edzői eredményeit, sőt, Tamás bácsi külön nagyra tartotta, amit Anyu úszóként produkált. Emellett piszkosul versenyeztek egymással, és a legjobb indulattal sem lehetett békésnek nevezni a kapcsolatukat: az a bizonyos két dudás nem fért meg a csárdában.

Az édesanyám egyébként is harcos, versengő alkat volt egész életében, ezért is vitte sokra, meg még azért is, mert okos volt, szorgalmas és persze tehetséges.Azt azonban már kisgyerekként észrevettem, hogy nehezen viseli, ha bárki, bármiben jobb, mint ő...

A TUDOMÁNNYAL VERTE ÁT A NÁCIKAT A MAGYAR KÉMIKUS

MA IS TANULTAM VALAMIT BLOG
Szerző: JUHÁSZ EDINA
2019.03.23.


A Nobel-díj az a fajta elismerés, ami leginkább világraszóló hírnévvel és néha egész életre szóló ingyen sörrel jár. Kivéve a második világháború alatt, amikor az arany plakett és rajta a név egyet jelenthetett a halálos ítélettel. De ha a tudósok összefognak, akkor a német katonák eszén is könnyen túljárnak. Ez történt akkor is, amikor két emlékérmét is "palackoztak" 1940 áprilisában Dániában.

Már évekkel Dánia megszállása előtt két tudós, Max Von Laue és James Franck jobbnak látta biztonságba helyezni a Nobel-díjukat. A két plakettet Niels Bohrra, a világhírű fizikusra bízták, tudták, hogy nála nagyobb biztonságban lesz, mintha elásnák valahova vagy egy biztosnak tűnő rejtekhelyet keresnének neki. Aranyat nem lehetett legálisan külföldre vinni Hitler Németországából, ezért amikor 1940 áprilisában a német hadsereg Koppenhágáig jutott, Bohrnak és munkatársainak gyorsan ki kellett találniuk, hogyan álcázzák a két plakettet, amibe a német tudósok neve bele volt gravírozva, ezért ha lebuknak, az valószínűleg a biztos halált jelentette volna...

HAZAÁRULÁS

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: CZOTTER JÓZSEF
2019.03.23.


Azon töprengtem, vajon melyik hazaárulás nagyobb. Amely cselekvő, vagy amely nem-cselekvő. Melyik fajtának nagyobb a felelősége. Annak aki készakarva cselekszi, vagy annak aki bár cselekedhetné, de nem teszi.

Kicsit világosítok a kérdésen.

Adva van egy ország, egy nép. Soha nem élt demokráciában. Nem ismeri, nem tudja, mi az. Hogy milyen alapok, milyen értékek szerint működik. Hogy melyek a szabályai a demokratikus együttélésnek. Vagy diktatúrában vagy valamilyen elnyomó kizsákmányoló rendszerben élt eddig. Ezekben szocializálódott, ezekben nőtt fel és aztán generációk adták tovább a mintákat örökségként egymásnak. Szentül hiszi tehát, hogy amit tesz, cselekszik, az a normális állapot. Nem ismer mást, ez a természetes léte. Senki nem tanította meg másfajta életre.

Namost ez a nép 1989-től, az ölébe hullott kapitalista típusú demokráciában kezdett élni. Önerőből kezdte segítség nélkül tanulni ezen berendezkedés szabályait. Rögtönzött, alkalmazkodott, túlélt az önös fifikás logikája alapján, amit évtizedek alatt sajátított el vagy kapott örökségként. Jól, rosszul, mindenki döntse el, kinek hogy sikerült.

Ellenzéki kerekasztal, Antall-kormány, Horn-kormány, Orbán-kormány, Medgyessy-kormány, Gyurcsány-kormány kétszer, aztán most a jelenben ismét az Orbán-kormány immáron harmadszor is, és a mindenkori ellenzék. Mi a közös mindezekben? A hazaárulás.

2004-ben csatlakozott az ország az Európai Unióhoz. A 2003. április 12-én Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozása ügyében megtartott országos népszavazás a maga 45,62%-os részvételi arányával eredményes volt, és az érvényesen szavazó választópolgárok 83,76%-a támogatta a belépést. A felelősen gondolkodók, akik részt vettek a napi politikai- és közéletben, elsöprő többséggel szavaztak az Unióra. A problémát azonban már itt is jól mutatta, hogy az ország szavazóképes lakosságának nagyobb része, jelesül 54,38%-a valójában nem tudta, nem is értette, mire és miért is kell szavaznia. Vajon kinek a bűne az a passzivitás, amit ez az országrész tudatlansága okán cselekedett? Azaz inkább nem ment el szavazni, hiszen nem mert felelőséget vállalni – érthetően – tudatlansága okán.

Vajon kiknek a felelősége ez a tudatlanság? A tudatlanoké, vagy a cselekvő, vagy éppen a nem-cselekvő politikusoké?

A cselekvőké, akik folyamatosan kihasználják ezt a helyzetet, vagy a nem-cselekvőké, akik bár cselekedhetnének, de nem tették és most sem teszik...

LEMONDÁS A TELJHATALOMBA

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2019.03.23.


Kérem, a héten zajlott az élet, ha a magyar olvasó ki is tekintett a határon túlra – ritkán teszi – akkor is csak Brüsszelre vetette vigyázó szemét, nem Asztanára.

Amiről amúgy is annyit szokás tudni mifelénk, hogy messze van tőlünk és közel Orbán Viktor szívéhez. Pedig arrafelé is roppant érdekes dolgok történtek, amelyek egészen mást jelentenek, mint aminek látszanak.

Szóval, vágjunk a közepébe: lemondott az elbaszi, minek következtében Aszatnát már nem is Asztanának hívják, hanem Nurszultannak. Tapasztalt olvasók már kikövetkeztették, hogy az „elbaszi” Nurszultan Nazarbajev örökös címe lehet, de nem azt jelenti, amire a magyar ember ösztönösen gondol a hallatán, nem sommás kritika országépítő képességeit illetően, hanem így mondják kazahul, hogy „a Haza Atyja”. Hogy aztán a lelkes turanisták, melyekből egyre több van mostanság, miképpen mutatják ki ebből a kazah-magyar nyelvrokonságot, az már hadd legyen az ő bajuk.

És ez a lemondás sem azt jelentette, hogy a hetvenkilenc éves Nazarbajev visszavonul a hatalomtól, és öreg napjait unokái nevelésével, valamint mormotavadászattal tölti, ellenkezőleg: az elbaszi úgy mondott le, hogy minden eddiginél nagyobb lesz a hatalma, tulajdonképpen a hatásköre olyan lett, mint Hszi Csin-pingé, pedig ő aztán élet és halál ura a Középső Birodalomban.

Viszont a kormány bukott, azt lecserélte.

Sőt: a lemondást tüntetések előzték meg, de ha valaki „színes forradalomról”, kazah demokratizálódásról fantáziálna, nagyot téved: még akkor jó, ha a kettőnek, mármint a lemondásnak és a tüntetéseknek nincs közük egymáshoz. Mert ha van, akkor a tüntetéseket is az elbaszi szervezte, tehát a markában tartja az illegális ellenzéket is. Bár innen nézve úgy tűnik, spontán demonstrációkról volt szó.

Lássuk csak, mit tudunk mi erről az emberről?
...

NÉMET KÖZTÉVÉ: HÁROM OK, AZ AUDI, A BMW ÉS A MERCEDES MIATT NEM ZÁRTÁK KI ORBÁNÉKAT

MÉRCE
Szerző: SZADAI LEVENTE
2019.03.23.


A német közszolgálati televízió kabaréműsorában került terítékre öt perc erejéig Orbán Viktor és politikai rendszere – számolt be róla a 444. A Heute Showban a téma aktualitását természetesen a Néppárt és a Fidesz közelmúltban kicsúcsosodó konfliktusa adta.

Orbánt az európai fasiszták hetének a keretében mutatták be, majd beszéltek a Juncker-és Brüsszel ellenes plakátkampányról, és a kormány menekültellenes politikájáról is.

Ezeket úgy kommentálták, hogy „Egyébként Orbán korrupt kormánya egy percig sem tudna életben maradni az EU lóvéja nélkül. Ezért cserébe mondjuk néhány menekültet átvállalhatna,”, illetve, hogy „akkor maradjatok magatok, jó lenne ha megtanulnátok, hogy lehetne külföldi pénz nélkül kijönni”.

Majd a műsorvezető a Néppárt által felállított „bölcsek tanácsára” reflektálva felkeresett egy „bölcset”, aki elárulta neki, hogy valójában három érv van arra, hogy miért nem zárták ki a Fideszt a Néppártból: az Audi, a BMW és a Mercedes.

Nekik van ugyanis Magyarországon üzemük, ők élvezik az alacsony társasági adót, az alacsony béreket, és Orbán még a túlóratörvényt is bevezette.

„Így működik a populizmus: a hülyék kimennek az utcára, hogy nem akarunk gazdasági bevándorlókat, erre mondja a kormány, hogy jó ötlet, akkor ti fogtok 400 órával többet dolgozni,” – hangzott el a műsorban, az Orbán-blokk végén pedig még egyszer hangsúlyozásra került, hogy a három fő oka az Orbánnal szembeni megengedő politikának az említett nagyvállalati érdekek...

NEM SZÁMÍT, HOGY KI HONNAN SZÁRMAZIK, CSAK AZ, HOGY MIT TESZ, MIUTÁN IDEJÖTT

24.HU
Szerző: SZÁSZ ZSÓFIA
2019.03.23.


Skócia bevándorlásbarát ország. Nicola Sturgeon kormányfő már a menekültválság kezdetén kijelentette, hogy a skót kormány segíti és befogadja a menekülteket. 2015 óta majdnem 14 ezer menekült érkezett az Egyesült Királyságba, közülük több mint 2500-an az öt és félmilliós népességű Skóciában telepedtek le, vannak, akik egészen kis településeken. Bute szigetének csak pár ezer lakosa van, 2015 óta mégis 24 szír családot fogadtak be. Ide, és Sturgeon választókerületébe, a glasgow-i Govanhillbe látogattunk, utóbbi fennállásának kezdete óta a skóciai bevándorlás egyik fő célpontja, és jelenleg Skócia legsokszínűbb területe etnikai és vallási értelemben.

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

ÉLVE MEGSÜT MINKET AZ 5G? - ÖTÖS - BÓDY GERGŐVEL

KLUBRÁDIÓ / ÖTÖS
Műsorvezető: BÓDY GERGŐ
2019.03.19.


Úgy tűnik, a technológiai cégek nem nyugszanak, mindig új dologgal rukkolnak elő, csak azért, hogy végül sikerüljön ördögi tervük – tömegesen kivégezni azokat, akikből élnek. Rettegés diktálta lakossági vélemények, majd a szakértő válasza a Klubrádióban.

Egy ideje nem fogadja olyan nagy lelkesedéssel a társadalom egy része a technológiai újításokat, félve az esetleges egészségügyi ártalmaktól. Így vannak ezzel azok is akik aláírták az 5G-s mobilinternet-hálózatok beindításának betiltását követelő petíciót. Ez a rettegés nem új keletű dolog, vannak akik a wifitől, a 4G-től, a 3G-től, a GSM-től de még a rádióhoz is félve nyúlnak.

Valós veszélyről van szó? Egyáltalán, mi ez az 5G? És milyen kölcsön hatásban vannak az emberi testtel a frekvenciák? Erről kérdezte Body Gergő az Ötösben Szokolai Tibor fizikatanárt...

FÜLKE: ORBÁN A SZÁJSZAGÚ FASISZTÁKBÓL IS KÉPES BIKINIS LÁNYT VARÁZSOLNI

HVG ONLINE
Szerző: GERGELY MÁRTON, TÓTH RICHÁRD
2019.03.23.


Magyarországon legalábbis ez itthoni politikájának egyik alapvetése. De külföldön más a helyzet, ezért eshetett meg a Fidesszel az, hogy az Európai Néppárt felfüggesztette tagságát. Ez a Fülke, a hvg.hu közéleti podcastja.

"Rajk László külügyminisztert, a párt régi harcosát, saját kérésére halálra ítélték. A kivégzés a kölcsönös egyetértés és bizalom jegyében folyt le, kisszámú meghívott előtt."

Ezzel az Örkény Egypercessel indul a Fülke a héten. Miről lehet szó? A Fidesz ön- és közfelfüggesztéséről az Európai Néppártban.

E heti adásunkat itt hallgathatja meg,

PARLAMENTI SZÍNES (6.)

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: MELLÁR TAMÁS
2019.03.22.Február 18-án elkezdődött az Országgyűlés 2019-es tavaszi időszaka. Akik figyelemmel kísérik a parlamenti munkát, azok közül sokan vártak meglepetést, valamilyen különleges, markáns kezdést. A tavaly december 12-ei rendkívüli ülésnap után, amikor az ellenzék nem szokványos eszközökkel (az elnöki pulpitus feljárójának elállásával, folyamatos fütyüléssel, szirénázással, molinók felmutatásával) próbálta megakadályozni a rabszolgatörvényként elhíresült túlóratörvény elfogadását, érthető volt a felfokozott várakozás. Hogy mennyire volt meglepő, erős a kezdés, az nem dönthető el könnyen. Mert történtek ugyan váratlan húzások az ellenzék részéről, de olyan kemény lépésekre nem került sor, mint a tavaly őszi időszak zárónapján.
*
Az Országgyűlés fideszes elnöke, annak érdelében, hogy elejét vegye az ellenzék engedetlen viselkedésének, rekordnagyságú pénzbüntetéseket rótt ki február elején 38 képviselőre, akik megzavarták a Tisztelt Ház törvényhozó munkáját (ami valójában a mameluk fideszes képviselők beintésre történő gombnyomogatását jelentette pusztán). A házelnök már karácsony előtt akart büntetni, de akkor erre nem kapott engedélyt a főnökétől, tekintettel az utcai tüntetésekre és a sztrájkhangulatra. Viszont már akkor is érzékelhető volt a sajtónak adott interjúiból, hogy ezt a komoly engedetlenséget nem fogják megúszni a renitens képviselők. A parlamentbe kerülve nagyon hamar észre kellett vennem, hogy Kövér elnök úr teljes szereptévesztésben van: azt hiszi, ő egy középiskolai tanár, és a képviselők a nevelésre szoruló nebulók, akiket kemény kézzel kell a helyes útra terelni. Mélyen meg van győződve intellektuális és morális felsőbbrendűségéről, amit lépten-nyomon kifejezésre is juttat antidemokratikus, mindenkit lenéző és megvető viselkedésével.

A tavaszi ülés nyitányaként első lépésben az ellenzék éppen ez ellen az osztályfőnöki magatartás ellen tiltakozott azzal, hogy a képviselői nem álltak fel, amikor a házelnök a pulpitusra lépett. (Csak a fiatalok kedvéért említem meg, hogy a szocialista rendszerben létezett egy olyan szabály az iskolákban, hogy a tanár osztályterembe érkezésekor minden diáknak fel kellett állnia.) Persze a kormánypárti képviselők rögtön zúgolódni kezdtek, micsoda modortalanság az ellenzék részéről, hogy nem adják meg az illő tiszteletet a házelnöknek. Nos, tiszteletet annak kell megadni, aki megérdemli azt. Ha Kövér úr majd egyszer felnő feladatához, és megérti, hogy ő nem a képviselők főnöke, akiket kénye-kedve szerint oktathat, utasíthat és büntethet, hanem vele egyenrangú emberek, akiket a szavazópolgárok azért küldtek az Országgyűlésbe, hogy az érdekeiket képviseljék. Elnökként az lenne a feladata, hogy stábja segítségével biztosítsa a képviselői munka zavartalan végzését. Ha majd valódi házelnökként és nem házmesterként fog viselkedni, akkor az ellenzéki képviselők is meg fogják adni neki a tiszteletet...


KÖZZÉTETTÜK A KERESHETŐ TAO-ADATBÁZIST, TEL-AVIVIG KÖVETTÜK A HONVÉDSÉGI LUXUSREPÜLŐKET

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ
Szerző: Átlátszó
2019.03.23.


Sziszifuszi munka gyümölcsét próbálgathatják az olvasók: kereshető adatbázissá varázsoltuk azt a kamionnyi dokumentumot, amit az emberminisztérium – persze bírósági ítélet nyomán – ráborított a Transparency Internationalra TAO-ügyben. Keressen sportág, település, cégnév vagy egyesület alapján, tudja meg, ki mennyit kapott a társasági adóból. Számos, a kormánnyal közeli kapcsolatot ápoló céget és nevet találtunk, amikor azt próbáltuk megfejteni, vajon kinek érheti meg, hogy Budapestre költözik, és jelentős privilégiumokat kap az egykori KGST-bank.

Kereshető adatbázist készítettünk a TI által kiperelt, 2011-2016 közötti TAO-támogatásokról

A Transparency International Magyarország 2017-ben pert nyert az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen, amelynek a jogerős ítélet értelmében ki kellett adnia az arra vonatkozó adatokat, hogy mely cégek melyik sportegyesületnek mennyi TAO-pénzt juttattak 2011 és 2016 között. A TI-nak az EMMI hosszas időhúzás után több ezer oldalnyi kereshetetlen formátumú dokumentumot adott ki, amelyekből az Átlátszó kereshető adatbázist készített, így végre nyilvánossá és bárki által hozzáférhető vált több évadnyi TAO-adat.

A MOL, a MET, az OTP és a Takarékbank is üzletelt már az orosz Nemzetközi Befektetési Bankkal

Biztosan lesznek olyanok, aki jól járnak az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank Magyarországra költözésével. Hogy világosabban lássuk, megnéztük, kik üzleteltek eddig az NBB-vel. Nem lepődtünk meg: számos, a kormánnyal közeli kapcsolatot ápoló céget és nevet találtunk: felbukkan a MOL, a MET, a Takarékbank, az OTP, az Eximbank de még a kínai állam is.

A héten emellett:

Tel-Avivig követtük a honvédségi Falconokat,
videóriportot közöltünk a tunéziai dzsihadista obsitosok visszatéréséről és fogadtatásukról,
nem mentünk el szótlanul Felcsút új büszkesége, a mesterséges sziget mellett,
megsajnáltuk Esztergomot, amiért annyi gondja van a jegyzőivel,
meghőköltünk a francia rendőri brutalitásán a sárgamellényes tüntetőkkel szemben: tíznél állt a hét elején a szemkilövés-számláló.
További cikkeink:

MÁLTAI BIBÓ-KOLLÉGISTA A TV2-NÉL, ÚJABB MAGÁNREPÜLŐGÉPEZŐ NER-LOVAG

ÁTLÁTSZÓ MUTYIMONDÓ - LAPSZEMLE
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2019.03.23.


24: védett erdőt vágtak majdnem-tarrá, hogy örüljön a polgármester fia

Letarolták a tóparti erdő jelentős részét a balatonfűzfői strand melletti szakaszon, miután az önkormányzat a polgármester fia ötletének megfelelően elfogadta, hogy strandröplabda-centrumot alakítsanak ki a területen. A fák kivágása után Marton Béla polgármester a fűzfőiek Facebook-fórumán azt állította, hogy az erdő szimpla építési terület volt. Csakhogy a három helyrajzi szám alatt nyilvántartott terület már hosszú ideje védettséget élvez, és jelenleg is Natura 2000-es oltalom alatt áll mindhárom.

G7: titokzatos új tulajdonos a Vajna-hagyatékban

Alig néhány nappal Andy Vajna halála után új tulajdonos jelent meg a TV2-nél. A korábbi céges iratok szerint egészen január 24-ig a kereskedelmi tévé egyetlen részvényese a néhai filmügyi biztos érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co Zrt. volt, az aznap tartott közgyűlésen azonban a médiavállalkozás alapszabályába bekerült tulajdonosként egy Máltára bejegyzett offshore cég is. A Medialog Worldwide Ltd. csak minimális részesedéshez jutott. A cég 2010 óta létezik, és a 10 ezer lakosú Mellieħa városába van bejegyezve. Bizonyos Zsoldos János Demeter képviseli. Zsoldos feltűnt a Panama-iratokban, tucatnyi máltai cég igazgatójaként. Ezek között volt az a Discus Holding is, amely 2013-tól egy halom országban árulhatott letelepedési kötvényeket egészen addig, amíg 2015 utolsó napjaiban vissza nem vonták az engedélyét. Zsoldos Orbán Viktorhoz, Simicska Lajoshoz hasonlóan Bibó-kollégista volt.

24: újabb magánrepkedő NER-lovag, ezúttal Moszkva a desztináció

Hétfőn délután szállt fel a ferihegyi repülőtérről az az ezúttal Moszkvába tartó magánrepülőgép, amelynek fedélzetén korábban Orbán Viktor miniszterelnök is utazott már a MOL Vidi meccseire. A 17 milliárdos Bombardier kedden kora délután érkezett vissza Magyarországra, fedélzetén a leggazdagabb magyarral, Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdossal és három utassal. Mészáros mellett Hamar Gábor, egy fiatal üzletember is a fedélzeten volt. Az eddig kevéssé ismert Hamar forrásaink szerint jó kapcsolatokat ápol a miniszterelnök veje, Tiborcz István körével, de családilag szoros szálak fűzik Mészároshoz is. Hamar édesanyja, Hamar Attila Albertné a Puskás Akadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány gazdasági igazgatója, ő tekinthető a Mészáros Lőrinc körül zajló sportügyletek egyik kulcsfigurájának.

Szabad Pécs: felszámolás-közelben a Ledina kerámia

Gépeket és eszközöket csomagoltak kedd délelőtt a pécsi Ledina Kerámia és a Pannon Porcelán nevű cégeknél, a termelés ugyanis leállt. Az ellen-Zsolnay cégként indult, a pécsi önkormányzat által alapított társaságnak és a mellé csatlakozó cégnek nincs vagyona, bérelt eszközökkel dolgoztak az elmúlt években, még a kemence és a gépek sem az övék voltak. A hatvan volt Zsolnay-s dolgozót foglalkoztató két cég egyike ellen már kezdeményezték a felszámolást, a másik ellen pedig vélelmezhetően hamarosan el fog indulni. A munkavállalók egy része több évtizedet, de minimum több évet dolgozott a Zsolnay-gyárban, mielőtt úgy döntöttek, hogy hisznek a dél-dunántúli vezető fideszes politikusoknak és a város által megbízott ügyvédnek, Szabó Ivánnak, és otthagyják a munkahelyüket.

Direkt36: bezárták a külföldi kereskedőházakat, kivéve Adnan Polatét

Tavaly nyáron úgy döntött a kormány, hogy megszünteti a milliárdos veszteséget termelő és több botrányos ügyben érintett külföldi kereskedőház-hálózatot. A hálózat felszámolásával több tucat üzemeltetői szerződést mondott fel a kormány a világ minden táján. Egy kivétel volt: az Adnan Polat török üzletember cégével kötött szerződés érvényben maradt. Polat jó viszonyt ápol Orbán Viktorral. A Polat tulajdonában álló ALX Magyar-Török Kereskedelmi Központ Kft. havi 70 millió forintért üzemelteti a török kereskedőházakat. Korábban a cég több, mint egymilliárd forint támogatást is kapott az államtól a képviselet beindítására.

A MUNKAERŐ-KÖLCSÖNZŐK VESZÉLYEI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.03.23.


Rengeteg magyar dolgozik külföldön munkaerő-kölcsönző segítségével és míg semmi okunk feltételezni, hogy ezeknek az ügynökségeknek a többsége ne lenne tisztességes, azért nem árt, ha az ember óvatos, mert csúnya dolgokba futhat bele.

Ahol nagy az igény a szolgáltatásokra, ott előbb vagy utóbb megjelennek a kevésbé megbízható (milyen finoman fogalmaztam…) ügynökségek is. Amik néha egészen döbbenetes körülmények közé kényszerítik a munkát keresőket.

A helyzet olyannyira súlyos például Hollandiában, hogy április 11-én a helyi szakszervezetek, felügyelők és az Európai Parlament küldöttei közösen vizsgálják majd meg a szakképzetlen (elsősorban spanyol) munkavállalók körülményeit.

A probléma már a holland médiában is téma, ami több beszámolót is szentelt a jelenségnek – írta a spanyol El País.

Miért pont Hollandia? Nos, elsősorban azért, mert a rugalmas munkák a teljes piac 40 százalékát teszik ki (azaz tízből hat állása ma már ilyen), és csak a maradék számít stabil munkahelynek – legalábbis a holland vállalatok kétharmadát tömörítő szervezet, az ABU szerint.

Ami persze a gazdaság szempontjából nem baj (a rugalmasság komoly erény lehet), azonban a Spanyolország mellett elsősorban Lengyelországból, Romániából és Bulgáriából érkező határátkelők számára már nem túl kellemes jelenség...

1342 MILLIÁRDOT KÖLTÖTT AZ ORBÁN-KORMÁNY SPORTRA ÉS VALLÁSRA 2017-BEN

MFOR
Szerző: SZÉKELY SAROLTA
2019.03.22.


A magyar kormány uniós csúcstartó sport- és egyházfinanszírozásban, de nem is akárhogyan, hiszen egyre inkább növelik az előnyüket az uniós tagállamok sorában.

Az Eurostat nemrég frissítette a 2017-es adatokkal a költségvetési kiadásokat részletező statisztikáját, mely alapján a magyar állam megtartotta csúcstartó szerepét a sport- és egyházfinanszírozást illetően, ráadásul 2017-ben az előnyt is sikerült növelni. A magyar kormány a költségvetésból a GDP 3,5 százalékának megfelelő összeget költött el ugyanis sport- és egyházfinanszírozásra 2017-ben, a korábbi 3,3 százalék után.

Vagyis a GDP 2017-es értékéből kiindulva nominálisan ez 1342 milliárd forintot jelent a korábbi 1170 milliárd után. Egy év alatt 172 milliárddal több közpénzt fordított a magyar állam sportra és az egyházakra. Ha kifejezetten a sportra fordított összeget nézzük, annak mértéke a GDP arányában 1,2 százalék volt a korábbi 1,1 után. Nominálisan ez 70 milliárd forintos növekedést jelent, 2017-ben 460 milliárdnyi volt csak a sportköltés...

VESZÉLYT JELENTEK A NER SZÁMÁRA – MONDJA LAPUNKNAK DEMETER MÁRTA, A KÉT LÁBON JÁRÓ NEMZETBIZTONSÁGI KOCKÁZAT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: PUNGOR ANDRÁS
2019.03.23.


Az LMP társelnöke szerint a kormányzat számára kellemetlen ügyek napvilágra hozatala után borítékolható volt, hogy megpróbálnak politikailag leszámolni vele. Interjú.

Láttam a Facebookon, hogy Moldova György-szatírákat olvas.

– Sok a restanciám. Sajnos kevés időm van olvasni. Főleg törvényjavaslatok kerülnek a kezembe.

Moldova kivétel?

– Mai napig aktuális, amit írt.

Miért?

– Egyes vonásaiban kísértetiesen hasonlít egymásra a két rendszer: a Kádár-kor és a NER.

Moldova A beszélő disznó című szatírájában az állat nemcsak beszélni tud, de rá is veszi a többi nyugtalan malacot, hogy önként, félelem nélkül menjenek a vágóhídra. Ön pont fordítva működik: nyugtatja magát, hogy lesz itt kormányváltás, közben a vágóhídon találja magát.

– Nem nyugtatgatom magam, inkább azon dolgozom, hogy megvalósulhasson a NER lebontása, ami több mint egy egyszerű kormányváltás.

Kitették a honvédelmi bizottságból! Nem történt 1990 óta olyan, hogy képviselőt kitessékeltek volna egy országgyűlési testületből.

– Ami az elmúlt hónapokban történt, az politikai leszámolási kísérlet. De nem tudják elvenni a kedvemet a munkától.

Közben beválasztották a törvényalkotási bizottságba, alelnöke lett. Nem is értem.

– Azzal áltatják magukat a kormánypárti képviselők, hogy más ügyekkel fogok foglalkozni, csak mert kivettek a honvédelmi bizottságból. Ettől ez még nem így lesz.

Meglepődött?

– Normális helyzetben nem lenne semmi meglepő abban, ha egy ellenzéki politikust megválasztanak egy parlamenti bizottság alelnökévé. A normalitás azonban nem a jelenlegi időszak jellemzője. Az a karhatalmista eljárás, ahogy kiraktak a honvédelmi bizottságból, viszont tökéletesen illeszkedik a jelenlegi fideszes hatalomgyakorlási módszerek sorába.

Talált rá magyarázatot, hogy ha kvázi nemzetbiztonsági kockázatként kirakják az egyik testületből, akkor miért rakják be egy másikba? Pedig ha a jelenléte az egyikben kockázatos, akkor a másikban is az. Úgy gondolják, ott kevesebb kárt okoz nekik? Finomhangoltak?

– Ezt tőlük kell megkérdezni. Az biztos, hogy eddig is sok borsot törtem a Fidesz orra alá. Kezdve attól, hogy azt firtattam, a terrorizmus finanszírozásáért körözött Ghaith Pharaon hogyan kerülhetett Magyarországra, és mi volt itt a célja. A letelepedési kötvényekkel, a moszkvai vízumgyárral vagy a volt macedón miniszterelnök és környezetének ügyével kapcsolatos aktivitásom sem nyerte el a Fidesz tetszését...

KAMPEC DOLORES LXXXVII. – A NAGY GYŐZELMI JÁRVÁNY

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.03.23.


A fröccsök ura lóhalálában hozta a felest Bélának az udvarra, mert nagyon rossz bőrben lévőnek mutatkozott. Olyan tavaszi fáradtság ülte meg a szemét, hogy nem látszott az alja, ilyen iszapok és bugyborékolások voltak benne, a színe is odalett, csillogása pedig elveszett teljesen. Mindez az illetlenség azért történt meg vele, mert látta, sőt, hallotta, hogy amint a macska elharapta a rigó torkát, mint egy jól képzett hóhér, a madár a törött nyakával és lefittyedő fejével sem állhatta meg, hogy oda ne szúrjon gyilkosának nagy pimaszan és fennhéjazón: győsztem. Ezt mondta, ilyen pöszén, mert az átharapott torka miatt zavar keletkezett a rendszerben. Sőt, még azt is hozzá tette, egy null ide, holott a vér már mindent elborított, és a szeme opálos lett a haláltól.

A macska is annyira zavarba jött ettől a pimaszságtól, hogy először el is felejtette megenni áldozatát. Csak nézett, mi van itt, milyen illetlensége az életnek, sőt, amikor már ropogtatta a madár gerincét, püspökfalatját, a combját félre téve jutalomnak a végére, a fej, amely leválasztva a gerinctől ott hevert a kerítés tövében, egyre csak ismételgette, hogy győsztem, győsztem, amitől meg lehetett őrülni. Már csak néhány tollcafat a véres fűben, ennyi emlékeztetett arra, hogy ez valaha egy rigó volt, a fej mégis egyre csak mondta a győzelmi jelentést, hogy a macska belerúgott, vagy mit csinált, nem tudni, de a fej röpült csukott szemmel és ordítozott, hogy győzött. Ettől a pillanattól nem volt nyugvás a faluban, a győzelmi mámor vírusként terjedt, kényszeresen bizonygatta mindenki, hogy győzött, és döngette a mellét.

A kocsmában is kitört egy mindennapos verekedés vasvilla és bugylibicska segédletével, és az egyik olajos hajú, midőn a villa állt ki a bordái közül, szájából pedig bugyborékolt a vér, úgy ordította a győzelmi dalt, meg a diadalt. Sőt, amikor kis késéssel, de a rendőrök meg a mentők is megérkeztek, és a lelke már láthatóan kúszott ki a villa okozta lukon, kijelentette, baj nincs, ő kérte, sőt, követelte, hogy döfjék mellbe, hadd nézzen az ellenség szemébe, s úgy vághassa a képibe, igaz, már alig hallhatón a lélek sziszegésétől – ahogy szivárgott a lukon -, hogy ennyit tudsz csak nyamvadt komcsi? Hogy ezt ő így előre kitervelte egyrészt, hogy legyen egy kis cirkusz, meg, hogy bizonyítson az asszonyának, aki félrelépett egy másik traktoristával, így mutatni meg a cemendének, ki az úr a háznál mégis...

AKK: ORBÁNNAK ADTAK MÉG EGY ESÉLYT A NÉPPÁRTBAN, DE TÉNYLEG NINCS TÖBB DOBÁSA – SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.03.23.


- Vezető néppárti körök szerint egyértelmű, hogy Orbán engedett, mert csak így tudta elkerülni a kizárást, de a lecke java még hátra van számára. 

- Macron szerint a törzsi logika fontosabb volt az EPP számára, mint a közös európai építőmunka.
- A CEU nem hisz a krokodilkönnyeknek, megvan, hogy hol lesz az ideiglenes bécsi kampusz, amelyet 8,5 millió euróból tesznek alkalmassá az oktatás céljaira.

Spiegel

A CDU elnökasszonya azt mondta, hogy az Európai Néppárt még egy esélyt adott Orbán Viktornak, de ez már tényleg az utolsó. Kramp-Karrenbauer védelmébe vette, hogy csupán felfüggesztették a magyar párt tagságát. Azzal érvelt, hogy valóban igen alaposak a kételyek, mármint hogy Orbán Viktor továbbra is az EPP érdekeit képviseli-e, és bár a kizárástól egyelőre tartózkodtak, a német kereszténydemokraták vezetője szerint így is jó példával jártak elöl. Most pedig a szociáldemokratáknak is lépniük kell a román tagpárttal szemben, tette hozzá. Mint emlékezetes Dragneát, a PSD vezetőjét autoriter politikával és korrupcióval vádolják.

Kurier

Az osztrák kancellár is jogosnak tartja, hogy csupán felfüggesztették a Fidesz tagsági jogait, mert úgy látja, hogy Orbán Viktor engedett. Kurz szerint Weber jó megoldást javasolt és helyesen cselekedett, amikor előterjesztette ultimátumát, éspedig a megfelelő követelésekkel. Erre válaszul a magyar kormányfő beadta a derekát, azaz bocsánatot kért, leállította a poszterkampányt és szavatolni kívánja a tudomány szabadságát. A Bölcsek Tanácsáról az osztrák politikus azt mondta, hogy az egy fél év múlva terjeszti elő jelentését. Kurz megjegyezte, hogy a migránsokkal szembeni igen kemény bánásmód miatt nem lehet kizárni a magyar pártot. A jogállam, a sajtó szabadságának korlátozása, a tudomány önállóságának csorbítása viszont már más tészta, itt nem lehet szó semmiféle kompromisszumról.

Die Zeit

A francia elnök elégedetlen a Fidesz ügyében kötött néppárti kompromisszummal. Szerinte a párt felfüggesztését a klánlogika diktálta, de az nem eredményezett egyértelmű döntést a vitában. Macron Brüsszelben, az EU-csúcs után nyilatkozott. Mint mondta, nem érti, hogy akkor most a májusi választás után a magyar EP-képviselők az EPP-frakcióhoz fognak tartozni vagy sem. De ő úgy értelmezi, hogy igen, akkor pedig érdemben nem változott semmi.

Politico

A portál azt idézi a francia államfő nyilatkozatából, hogy a szerdai döntés kétségtelenül jó hír volt Orbán és a Néppárt számára, de nem volt az az európai terv szemszögéből. Macron szerint ugyanis nagyon olyan kép alakult ki, hogy a sokéves vajúdás után megszületett határozat nem az elveket tartotta szem előtt, hanem a bratyizást. Egyébiránt jelezte, hogy neki jó a kapcsolata a magyar vezetővel, de rokonszenve Junckeré és a többieké, akik sértve érezték magukat, és valami bizonyosságot akartak az ügyben. Továbbá neki az a véleménye, hogy nem változik semmi az EPP-ben a Fidesz kapcsán...