2019. december 30., hétfő

ORBÁNNAK KIFIZETŐDŐ, HA VIDÉKI FIÚNAK MUTATJA MAGÁT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.12.30.


„Hatalomra kerülése óta eltelt kilenc év, és most úgy tűnik, hogy a „plebejus” miniszterelnök – miközben a legegyszerűbb eszközökkel kampányol – szeretné felvenni ezeket az arisztokrata szokásokat” – nyilatkozta Bozóki András egykori kulturális miniszter, a V21 csoport tagja a Hírklikknek. Az új kultúrharc is ezt a célt szolgálja, amelyhez, mint mondja most harcos, lelkes, ifjú katonákra van szüksége, akik kritikátlanul végrehajtják a parancsait. Összességében - állítja Bozóki - Orbán megpróbál egyensúlyozni az elitizmus és a populizmus között. Az interjú eredetileg május 18-án jelent meg a Hírklikken, ennek a szerkesztett változatát olvashatják most.

- Mikor adatott volna meg önnek a lehetőség, hogy 3.5 milliárd forintért Renoir képet vásároljon a Szépművészeti Múzeum számára?

- Nem emlékszem arra, hogy miniszterként ilyesmire lehetőségem nyílt volna. Viszont – többek között – jelentős lépés volt, hogy visszahoztuk Moszkvából, amit a sárospataki könyvtár gyűjteményéből évtizedekkel korábban elvittek.

- Emlékszem rá, nagy siker volt.

- Nagy siker volt, és nem került ennyibe.

- De önmagában elfogadhatónak tartja, hogy ennyi pénz adjon ki az állam, amúgy nyilván nagyon értékes festményre?

- Hihetetlenül nagy összegről van szó. Tudom, hogy a Szépművészeti Múzeum egyes alkotások miatt bajban van, mert a tulajdonosok próbálják visszaperelni ezeket. Ha a perek sikerrel járnak, a múzeum gyűjteménye szegényebbé válik.Talán emiatt sikerült meggyőzni a miniszterelnököt egy világhírű festmény megvételéről. A Seuso-kincsek visszaszerzése is jelentősebb összegbe kerülhetett, azokat annak idején mi is vissza akartuk vásárolni. Örülök, hogy a kincsek végre visszakerültek az országba, ahonnan elhurcolták azokat. Ez elfogadható. A Renoir-kép… Nos, nehéz erre jó választ adni.

- Nyilván kultúremberként, miniszterként nehéz. Már csak azért is, mert ebben a minőségében talán üdvözölnie kellene egy ilyen kulturális érték megszerzését. Mégis felvetem: nem túlzás-e ez a vásárlás? Vajon nem a miniszterelnök imázsépítésének része a hatalmas összeg elköltése?

- Amikor meghallottam a hírt, arra gondoltam: révbe ért ez a vezető réteg. Először azok a rekvizitumok (luxuslakások és luxusautók; balatoni nyaralók, fitneszklubok, saját tulajdonú kempingek és horvátországi yachtok) voltak számukra fontosak, amelyek az újgazdagoknak tetszeni szokott, majd ezeket követték a kastélyvásárlások. Ez a folyamat megy most tovább, következnek az értékes műtárgyak. Amikor a fertődi Esterházy-kastély felújítása szóba került, azzal, hogy a kastélyhoz kapcsolódó műtárgyak is a helyükre kerülnek, azt hittem, európai léptékű megoldás születik, de végül nem ez történt. Ezzel szemben a Renoir-festmény megvásárlása jóval egyszerűbb lépés: veszünk egy híres festményt, és lehet vele fényképezkedni. Nagyon magas labdát csapnék le, ha azt mondanám, hogy egészségügy, oktatás, leszakadó régiók, elszegényedés, azaz másként is el lehetne költeni ezt a temérdek pénzt. De, ha erről beszélnék, azzal vádolnának, hogy populista, demagóg vagyok.

S persze én különösen ne beszéljek a kultúra ellen… De a kultúra nemcsak festmények vásárlását jelenti, hanem olyan közösségi cselekvéseket, művészeti tevékenységeket, amelyek boldogabbá vagy teljesebbé teszik egy társadalom életét. A leszakadó régióban megvalósított kulturális események és beruházások is lehetnek olyan fontosak, mint egy-egy remekmű kiállítása a Szépművészeti Múzeumban.

- Sokféle szerepében szólítom most meg: volt miniszterként, politológusként, elemzőként, sőt egykori fideszesként. Mennyire tekinti fontosnak a kultúrharcot az orbáni politika? Egyáltalán, miről szól ez a kultúrharc?

- Több dologról. Egyrészt szól az Orbán körüli politikai csoportok változásáról. Stabilan ott van mellette Áder, Kövér, Kósa, Rogán és Szíjjártó, a többiek viszont gyorsan váltogatják egymást. A mostani kultúrharcban Orbán megengedte, hogy az ifjú janicsárok nekimenjenek a konzervatívok derékhadának. Itt tehát már nem a baloldaliak, meg a liberálisok elleni támadásról van szó – ezek voltak az állami egyetemek, egyes szakok, a CEU, vagy most az Akadémia elleni attakok – itt már a saját emberek elleni harc zajlik. A Petőfi Irodalmi Múzeumot nem egy szélsőbalos figura vezette, hanem Prőhle Gergely, akit az orbáni kultúrpolitika ültetett oda. De már ő sem bizonyult megfelelőnek. Mintha a miniszterelnök szabad pályát nyitott volna az új generációnak; engedélyt adott arra, hogy nekimenjenek olyanoknak is, akik eddig a Fidesz politikáját képviselték. Úgy látom, hogy a Heti Válasz megszüntetése óta ez a felülről indított, új generációs, jobboldali letámadás zajlik. Orbánnak most harcos, lelkes, ifjú katonákra van szüksége, akik kritikátlanul végrehajtják a parancsait, sőt még túl is merészkednek rajtuk. Emlékszem Orbán megjegyzésére, amikor azt mondta, itt az ideje, hogy a politikai változások eredményeit kulturális keretbe foglalja. Vagyis a politikai változás már nem elég, mert a korszaképítéshez meg kell vetni annak kulturális, ideológiai alapjait. Ennek számos praktikus vetülete van, például új történeti intézetek létrehozása, új művészeti akadémia létesítése, és más új intézmények alapítása, amely fokozatosan kiszorítják a régebbieket. Fontosnak tartotta a kormányfő, hogy miként a Horthy-korszaknak, az Orbán-korszaknak is legyen egy kulturális vetülete. Ő már 2009-ben Kötcsén kijelentette, hogy az értékviták ideje lejárt, a centrális erőtérben, a hatalom a nép felhatalmazásával uralkodik, és mindenki más marginális szereplő. Orbán ilyen megjegyzéseit föl lehet fűzni egy logikai láncra: „a haza nem lehet ellenzékben”, például arról szólt, hogy ő nem lehet ellenzékben, mert ő képviseli a nemzet és a kereszténység értékeit Európában. Summa summárum: domináns, hegemón kultúrát akar megalapozni...

NÉGY BOTRÁNYOS ÜGY, NÉGY RELÁCIÓ, EGY AZ IRÁNY III. – CEU HELYETT FUDAN EGYETEM

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.12.30.


Négy olyan – botrányosnak is mondható – ügy is felborzolta-borzolja a lassan magunk mögött lévő évet, ami egyenesen következik Orbán és az általa szisztematikusan létrehozott, stabilizált és erősített NER törekvéseiből, s akár a szimbóluma is lehet annak, ahogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerét kiterjesztik egyfajta Nemzetközi Együttműködés Rendszerére. Aminek a terepe természetesen nem Magyarország szövetségi rendszerében – általánosítva a Nyugaton –, hanem keleten keresendő. Négy eltérő ügylet, négy különböző reláció és mégis egyetlen irány. A Gruevski-ügy, a volt KGST-bank(ok), a kínai Fudan Egyetem és a Türk Tanács.
Egy év alatt nagyot fordult a magyar felsőoktatás világa, s a gyökeres változás egyik eleme a külkapcsolati botránygyanús ügyeket érintő sorozatunk témájába vág: Budapestről Bécsbe volt kénytelen költözni a magyar egyetemek közül a világon talán legismertebb magyar felsőoktatási intézmény, a CEU – és ha nem is a helyére, de jön és kampuszt is nyit a kínai állami felsőoktatási intézmények egyike, a Fudan Egyetem. A csere szimbolikus, tűpontos képet ad az Orbán-rezsim hovatartozási szándékairól: a nyitott társadalom elvére épülő CEU helyére Magyarországra egy olyan felsőoktatási intézmény kerül, amelynek alkotmányából december 1-jétől törölték a gondolatszabadságra és az akadémiai függetlenségre vonatkozó passzusokat.

„A korrupt Orbán Viktor koncentrált támadást intézett az oktatási, tudományos élet szabadsága ellen, el akart minket pusztítani, s a küzdelem tovább folytatódik” – fogalmazott a CEU alapítója, Soros György a bécsi kampusz hivatalos megnyitó ünnepségén, majd hozzátette: ugyan a CEU amerikai képzése el lett üldözve Budapestről, de a jelenlétét megtartotta a magyar fővárosban. És valóban, más szándéka nem lehetett a Soros ellen évek óta folytatott elvtelen, közpénzek tíz- és tízmilliárdjaiba kerülő – antiszemita felhangokat sem nélkülöző – (plakát)kampányt folytató Orbánnak, mint a CEU elüldözése. Pedig nem kis árat kellett érte fizetnie: kezdve azzal, hogy muníciót adott a Magyarország ellen folytatott 7. cikkely szerinti eljárásnak, egészen addig, hogy kockára tette a Fidesz tagságát az Európai Néppártban...


ITT OLVASHATÓ

SZAKSZERVEZET: HIÁBA DOLGOZTÁK VÉGIG AZ ÜNNEPEKET A JÁRMŰVEZETŐK, NEM TUDJÁK, LESZ-E BÉREMELÉS

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2019.12.30.


Az év utolsó napjaiban sem került szóba a jövő évi béremelés a BKV-nál és több nagyvárosi közösségi közlekedési cégnél sem, holott a szakszervezet az elmúlt hónapokban többször is sürgette a tárgyalások megkezdését – erről az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) adott ki közleményt hétfőn.

Az érdekvédők tapasztalata szerint főleg ott feledkeztek meg a dolgozókról, ahol az önkormányzat élén váltás történt és a cégvezetésben is várható személycserékről hallani. Egyre nagyobb a feszültség a járművezetők körében – közölte a szakszervezet.

Úgy tűnik, teljesen megfeledkeztek az illetékesek a közösségi közlekedésben dolgozókról, legalábbis a béremelésükről – állítja közleményben az ország több nagyvárosi szolgáltatójánál is jelen lévő EKSZ.

Az EKSZ elnöke nem is emlékszik olyan évre, amelyet úgy zártak volna, mint a mostanit, vagyis, érdemi bértárgyalások nélkül. Naszályi Gábor elképesztően rossz tapasztalatként a BKV-t emeli ki, amely – szerinte – most olyan, mintha nem is lenne vezetője. Az EKSZ többször is felszólította a vezérigazgatót, Bolla Tibort, hogy álljon ki a dolgozókért, tegyen béremelési ajánlatot, hogy mielőbb le lehessen zárni az egyezkedést, s az emberek a jövő év elejétől már a megemelt bérüket kaphassák. Bolla azonban a „füle botját sem mozdítja” – jegyezte meg az elnök. Vége az évnek, s a BKV dolgozóknak fogalmuk sincs, kapnak-e egyáltalán valamennyi emelést, ezért egyre nagyobb a zúgolódás – mondta az elnök.

A járművezetők ebben az egyre erősödő bizonytalanságban dolgozták át tisztességgel éjjel, nappal még a karácsonyt is, s vélhetően még jó ideig úgy járnak szolgálatba, hogy nem tudják, béremeléssel is elismeri-e a munkáltató a szolgálatukat. A vezérigazgató szinte bujkál a dolgozók elől – állítja Naszályi, aki szerint ez a bánásmód egyszerűen tisztességtelen a munkavállalókkal szemben – szögezte le Naszályi. Az EKSZ tapasztalata szerint olyan, mintha a városvezetésben bekövetkezett váltás óta a BKV vezetői csak a saját pozíciójuk megtartásával foglalkoznának, s azok sem törődnek a dolgozók jövő évi béremelésével, akiknek ez kötelességük lenne...

BUDAPEST NEM HISZ ORBÁN MOSOLYOFFENZÍVÁJÁNAK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: NAGY B. GYÖRGY
2019.12.30. 


A budapestiek többsége azt szeretné, ha a kormány a jövőben nem szipkázná el teljesen a fővárosban megtermelt bevételeket – derült ki a Publicus Intézet felméréséből.

Budapest közérzete tapinthatóan jobb mint a többi városé, falué: míg az országban átlagosan az emberek több mint 60 százaléka elégedetlen azzal, ahogyan a dolgok mennek, addig a fővárosban ez az arány kevesebb, mint 50 százalék – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet az elemzőcég a Népszava megbízásából készített. A budapestiek jobb hangulatának számos oka lehet: a fővárosban például az átlagfizetés harmadával több mint az Alföldön, és hatodával magasabb, mint az ipari fellegvárnak számító Győr-Moson-Sopron megyében. Azaz egy fővárosi lakos sokkal könnyebben ellensúlyozza a közszolgáltatások hiányosságait - például az egészségügyi ellátás vagy az oktatás esetében -, mint egy vidéki lakos. 

A reprezentatív kutatás szerint az emberek nagyobb része véli úgy, hogy Karácsony Gergely főpolgármester érdemi tárgyalópartnere lesz a kormánynak. Az nem meglepő, hogy a Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP és a Momentum hívei 86 és 92 százalék közötti arányban gondolják így, miként az sem, hogy a Fidesz-szimpatizánsoknak mindössze 5 százaléka hiszi, hogy az új főpolgármester képes lesz érdemben küzdeni a kabinettel. Az viszont a jövőbeli támogatására nézve fontosabb, hogy a bizonytalanok 30 százaléka szerint „nem eszi meg őt a kormány”, igaz, a bizonytalanok 43 százaléka még nem árulja el, vagy nem tudja mit gondol a főpolgármester képességeiről. Ez az arány vélhetően változik majd Karácsony sikereinek vagy kudarcainak függvényében...

IVÁNYI: A MAGYAR KORMÁNY POLITIKÁJA NEM KERESZTÉNY, AHOGY AZT ORBÁN TÉVESEN HIRDETI - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.12.30.


Soha nem lesz demokrácia Magyarországon - véli Fischer Ádám karmester. Élő közvetítés a hanukáról. Tönkretett demokrácia - magyar példán keresztül bemutatva. Iványi Gábor szerint gyűlölet-teljes az Orbán által irányított magyarországi valóság. A közösségi médiában igen népszerű fajta külföldön a komondor.

Nemzetközi lapszemlénk témái - Csernyánszky Judit jóvoltából.

Soha nem lesz demokrácia Magyarországon címmel összegzi a Der Standard Fischer Ádám sommás véleményét a vele készített interjú alapján. Majd a gondolat úgy folytatódik, hogy a feudalista beidegződésekkel soha nem fog tudni szakítani Magyarország. Ha például Orbán elveszítené a választásokat, akkor is lesz 2-3 millió ember, aki azt fogja mondani, ő bizony nem szavazott Orbánra, és egyszerűen csak átáll a másik oldalra.

A Bécsi Állami Operában jövőre számos alkalommal fellépő karmester írígylésre méltónak tartja, hogy legalább Bécsben nagy tiszteletben álló művészek vannak, akiket hagynak dolgozni. Magyarországon is lennének, de a politikai félreállítja őket. A demokráciát Orbánon kívül a fake news is veszélyezteti Fischer Ádám szerint, amire példáját a britektől veszi, hisz a közösségi hálón terjesztett, a tényeknek ellentmondó állítások elszabadultak. Ráadásul ha a hamis hírek, a fake news sok helyről zúdulnak az ember nyakába, akkor egy idő után képes azt igaznak elhinni. Így nyert szerinte most Boris Johnson is Corbynnal szemben. Orbánt kifejezetten értelmes embernek tartja, akinek teljesen mindegy, hogy milyen áron és milyen eszközökkel éri el a célját. Amit akar, azt el is éri, bármi áron. És ehhez még az is hozzátartozik, hogyha esetleg szocdemnek kellene lenni, mert abból tudna profitálni, akkor arra is képes lenne. Másrészről hibázott Orbán és megmérgezi a társadalmat azzal, hogy a külföldieket elűzi az országból.

A Jerusalem Post a világ számos országából, Tokióból, Isztambulból, Moszkvából, Bécsből élőben közvetítette minden nap a Hanukah gyertyagyújtást. Az utolsó gyertyát vasárnap Debrecenben gyújtották meg, amelyen Köves Slomó mondott beszédet, s az EMIH Magyar Zsidók Szövetsége nevében üdvözölte a Jerusalem Post kezdeményezését, s amiért köszönetét fejezte ki...

ÉV VÉGE KRÉTÁN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.12.30.


Vera és Dani számára nagy változásokat hozott 2019, hiszen májusban úgy döntöttek, Budapestet Krétára cserélik – és eddig nagyon bejött nekik a döntés. Megkönnyítette a helyzetüket, hogy online vállalkozásuk révén tulajdonképpen onnan dolgoznak, ahonnan akarnak. Írása azt is bemutatja, milyen az év vége a görög szigeten. (A képeket külön is köszönöm neki.)

„Régi olvasója vagyok a blognak, mi ez év májusában lettünk határátkelők, azóta egy nagyon cuki kis görög faluban élünk Krétán, a tenger és a 2500 m magas hófödte hegyek szomszédságában.

Nekem mindig is nagy vágyam volt, hogy tenger mellett éljek, de valahogy mindig olyan távolinak tűnt a dolog. Az esküvőnk után majdnem 2 évünk ment el azzal, hogy megpróbáltunk házat venni Budapesten és környékén. Olyan sztorikba futottunk bele, hogy ha valaki meséli, nem hisszük el.

Aztán amikor a sokadik házra tett ajánlatunkat is elutasították, eldöntöttük, hogy más irányba indulunk. (Épp ebben az időszakban voltak a választások is, és az ország is olyan irányba indult, amivel nem igazán tudunk azonosulni.)

Saját vállalkozásunk van, online képzünk Java-programozókat, és első pillanattól 100% online céget építettünk, pont azért, hogy meglegyen az a szabadság, amivel most élünk is. Mindegy, hogy hol vagyunk mi (vagy a kollégáink), ahol van áram és internet, mi onnan tudunk dolgozni...

SZÉP-KÁRTYA: A MARADÉK PÉNZT IS LENYÚLHATJÁK A BANKOK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.12.30.


2020 januárjától ismét módosították a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) kibocsátásának és felhasználásának szabályait. A legjelentősebb változás az lehet, hogy a fel nem használt egyenleget nem csak százalékos, hanem fix díjjal is terhelhetik a bankok, amíg egyáltalán van pénz
.

A kormány 2019-től gyakorlatilag egyeduralkodóvá tette a cafeteria rendszerében a SZÉP-kártyát, számos adómentes juttatási lehetőség is megszűnt. Ezek után nem csoda, ha a munkáltatói pénzek ideömlenek. A KSH által közzétette legutóbbi adatok szerint októberben az egy évvel korábbinál 64 százalékkal több pénzt költöttek a pihenőkártyáról. A számokból azonban – derítette ki korábban az Azénpénzem.hu – kiderül, a belföldi turizmus enélkül bajban lenne.

A SZÉP-kártyát kínáló bankok között is akad különbség. Az OTP a többieknél is nagyobbat nyer. Az idén októberben ugyanis a legnagyobb magyar bank SZÉP-kártyásai 13 milliárd forintot költöttek, ami az előző évinek több mint kétszerese. A feltöltések összege még a költéseknél is markánsabban nőtt: 2019. első 10 hónapjában 156 milliárd forintot utaltak a munkáltatók a pihenőplasztikos számlákra.


Nem meglepő módon a pihenőplasztik diadalmenetét jogszabályi változás is kísérte. Ezt az üzletágat gyakorlatilag ajándékként megkapták a bankok (SZÉP-kártyát az OTP, a K&H és az MKB bocsát ki). Az idei évtől a munkáltatók által feltöltött egyenleg a bankoknál egy speciális pénzforgalmi számlára kerül, a juttatás évét követő második naptári év május 31-ig fel nem használt pénzt pedig a pénzintézetek meglehetősen vaskos, 3 százalékos díjjal (plusz áfával) terhelhetik. (Erről részletesebben itt írtunk.)

Egy évvel ezelőtt szinte közvetlenül szilveszter előtt jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely alaposan megdrágította a SZÉP-kártyák elfogadását. Akkori becslésünk szerint a teljes éves forgalom után több mint 300 millió forint jutalékot fizethettek a panziók és a szállodák a bankoknak, ez nőtt (az akkori, tehát nem az elképesztően megnőtt forgalom alapján) 730 millió forintra...

FELIRAT FIGYELMEZTET A MAGYAR KÓRHÁZAKBAN, HOGY NE KÉSZÍTS OLYAN FOTÓT A TÁRGYI FELTÉTELEKRŐL, MELYEK SÉRTHETIK A KÓRHÁZ JÓ HÍRNEVÉT

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2019.12.30.


Két kórházból is kaptunk fotókat olyan figyelmeztető feliratokról, melyek a fotózás tilalmáról szóltak. Egyik olvasónk a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházból, míg egy másik olvasónk a budapesti Nyírő Gyula Kórházból küldött egy képet, és mindkét képen ugyanaz a felirat látható.

A betegeknek és látogatónak szóló kiírás egyrészt figyelmeztet arra a tényre, hogy az intézmény területén másokról csak a beleegyezésükkel készíthető bármiféle felvétel. Ezzel még nincs is semmi gond, nemcsak a törvények, de az általános jóérzés alapján is indokolható, miért nem szabad másokról a tudtuk és beleegyezésük nélkül fotókat készíteni egy kórházban.

Az érdekesebb rész a felirat második felén jön el, és így hangzik:

Az intézmény területén észlelt esetleges tárgyi hiányosságokat, annak mielőbbi kezelése érdekében elsődlegesen az intézmény vezetője részére kell jelezni. A betegellátás biztonságához fűződő közbizalom megőrzése érdekében, amennyiben a tárgyi feltételekről készített felvételek sértik az intézmény jó hírnevét, az intézmény megteszi a szükséges jogi lépéseket.”...

PUTYIN: A MEGOLDÁS

HVG ONLINE / VILÁG
Szerző: RÉVÉSZ SÁNDOR
2019.12.30.


Ezen a szilveszteren lesz húsz éve, hogy Vlagyimir Putyin átvette az uralmat az egykori szovjet blokkot vezető állam, a világ legnagyobb országa fölött. A volt Szovjetunió területén kívül nincs már olyan ország, amelyet a pártállami diktatúra bukása óta folyamatosan annak egykori káderei vezetnek. Oroszország ilyen.

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin diplomája megszerzése után a hírhedt szovjet Államvédelmi Bizottság, a KGB kémjeként tevékenykedett. A potsdami rezidentúráról kémlelte a Nyugatot. 1991-ig, betiltásáig a Szovjetunió Kommunista Pártjának tagja volt. Később szürke eminenciásként dolgozott Szentpétervár vezetésében és Borisz Jelcin elnöki kabinetjében. A nagyvilág akkor hallott róla először, amikor Borisz Jelcin elnök megtette a KGB utódszervezete, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetőjének 1998 júliusában.

1999 augusztusában Jelcin kinevezte őt kormányfőnek és megnevezte utódjaként, jóval a következő évben esedékes elnökválasztás előtt – kijelentvén: ő az az ember, aki „képes konszolidálni a társadalmat, s a politikai erők legszélesebb skálájára támaszkodva szavatolja a reformok folytatását Oroszországban”. Jevgenyij Primakov és Szergej Sztyepasin után Putyin volt rövid időn belül a harmadik orosz kormányfő, aki a KGB-ből érkezett. „Putyin politikai múltja persze egy igazán demokratikus államban aligha predesztinálná őt, hogy egy gazdasági gondokkal küszködő ország élére álljon” – így vélekedett ekkor Kun Miklós, Fidesz-közeli történész. (Napi Magyarország, 1999. augusztus 10.)...

MÁR LÁTJUK, HOGYAN VÁLIK POKOLLÁ A FÖLD

24.HU
Szerző: LUGOSI PÉTER
2019.12.30.


Mikroműanyagokról, erdőtüzekről, melegrekordokról és aszályokról szólt a 2019-es év, de azért voltak pozitív pillanatok is a tudományos világ életében. Komoly áttörés például, hogy először sikerült megörökíteni egy fekete lyukat.

Megpillantottuk egy fekete lyuk körvonalát

2019-ben Kína a Csange-4 robottal landolt a Hold túlsó oldalán, a NASA InSight leszállóegysége fontos méréseket végzett a Marson, Amerika és Japán is közelről vizsgált meg egy-egy aszteroidát, és még a második ismert csillagközi objektumot is megtalálták a Naprendszerben.

Mégis, az űrkutatás idei legfontosabb eseménye egyértelműen április 10-én történt. A szakértők ekkor mutatták be az első felvételt, amin egy fekete lyuk eseményhorizontja látható. A kutatók bíznak benne, hogy idővel az objektumról mozgóképet is készíthetnek, illetve egyéb fekete lyukakat is megfigyelhetnek...

ALI BABA HAMAROSAN BELÉP A FIDESZBE

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.12.30.


Egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy megértsük Orbán Viktort. Megértsük, milyen alapon választ kádereket, hoz helyzetbe különböző embereket. Most, hogy megismerhettük Maróth Miklós gondolatait, aki nyilvánvalóan tevékeny részt vállalt a Magyar Tudományos Akadémia szétverésében, eljuthattunk ahhoz a kulcshoz, amely a miniszterelnök személyiségét kinyitja előttünk.

Kásler Miklós esetében még gondolhattuk, hogy kiválasztása egyfajta félreértés, orbáni tévedés, Maróth megjelenése, és sok más kormányzati politikus megszólalása elég egyértelművé teszi a helyzetet. Orbánt egyfajta keresztényi megszállottság vette hatalmába; így kell lennie, különben menthetetlenül felismerné a butaságokat, az ostobaságokat, a sületlenségeket. Sokáig hittem, hogy ez a keresztényi retorika csak taktika Orbánnál; nem veszítette el ő régi énjét – térdre csuhások –, csak a liberális túlsúly ellen ez a fajta politika érvényesülhetett, ígért hatalmi szerepet. És ez – valószínűleg – így is volt, legalább is a fordulat – mármint az orbáni fordulat – éveiben. Akkoriban még nem a kereszténység alkotta mondandóinak lényegét. Évről-évre új szlogennel állt elő, amíg rá nem talált előbb az illiberalizmusra, majd néhány évvel ezelőtt a kereszténység hangsúlyozására.

Találkoztunk már néhány olyan emberrel, akinek döntő fordulatot hozott az életében a hit; hirtelen másként látta és láttatta a világot, a korábbiaktól tünetek ütköztek ki rajta. Nem, nem bolondult meg, mint sokan hitték, egyszerűen csak más lett. Itt azonban más kategóriára gondoltunk; Orbán bizonyosan nem lett megszállottja új hitének. Annak ellenére nem, hogy feltűnő gyakorisággal húzza rá cselekedeteit, megnyilvánulásait a kereszténységre, és tesz meg mindent annak érdekében, hogy ezt az egész országra, a teljes lakosságra nézve kiterjessze...

ÉVÉRTÉKELÉS

HVG ONLINE
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2019.12.30.


Milyen évünk volt? Ha azt nézem, hogy magával az ÜGY-gyel, a gyerekszegénység ügyével kapcsolatban mik történtek, nos, ezzel kapcsolatban nem igazán tudok pozitív változásokat megfogalmazni. Az oktatás, egészségügy, gyermekjóléti szolgálat nem tudott változásokat elérni, sőt, a szakemberhiány felerősödése csak tovább nehezítette az ágazatok munkáját. Az oktatási szegregáció ügyében nem történt változás, a generációs szegénységben élők élethelyzete nem lett könnyebb, a leszakadó térségekben nem lett több munkahely, és szakképesítéssel sem kerültek ki többen az oktatási rendszerből, mint korábban. 

Maradt minden abban a folyamatosan lefelé csúszó állapotban, amiben csak egyvalami erősödik, a nem jogkövető túlélési lehetőségek sora.

Ami a kormányzat részéről elindult, abban a leglényegesebb, hogy a felzárkózás ügye átkerült az EMMI-ből a BM-hez, ami alapvetően más rendszer, másfajta megoldási módszertannal, viszonyulással, célokkal. Nem egyszerű helyzet, mert a felzárkózás ügye komplex, nem választható le pl. az oktatásról, egészségügyről, és egy sor más területről sem, azok viszont az EMMI hatáskörében vannak. A kriminalizáció elleni fellépés, mint vezérfonal csak a tünetek kezelésére képes, az okokra a többi terület hathat, és ez két minisztérium között nehezen kezelhető.

Hogy érthetőbb legyen: pl. az oktatás kulcskérdés a felzárkózás problémájában. Az érintett gyerekek zöme viszont szegregálódó, vagy szegregált iskolába jár, és ennek összes hozadéka meghatározó erővel bír a jövőjükre nézve. Az oktatási szegregáció azonban nem választható el a köznevelés rendszerétől, amit az EMMI szervez, irányít. A BM-nél elindíthatnak változtatásokat, de ezzel nem fognak foglalkozni, nem tudnak pl. megfelelő szakembereket küldeni a meglehetősen fokhíjas tantestületekbe, nem tudnak sem oktatásszervezési, sem módszertani változásokat elindítani, mert erre nincs tudásuk sem, és ez az egész nem az ő rendszerükön belül kezelhető.

Megfelelő, esélyteremtő oktatás nélkül viszont nem lesz változás, bármit és bárhogyan próbálnak majd. Mert az alapkészséghiányos, szakma nélkül az oktatási rendszerből kikerülő fialatok állandó, sőt növekvő feladatokat adnak a Felzárkózásért Felelős Államtitkárságnak, és a BM-nek is.

Ide tartozó változás, ami minket is érint, hogy Tolddal, az alapítvány 20 évre tervezett pilotprogramjának helyszínével bekerültünk az első harmincas körrel abba a programba, amit a BM a Máltai Szeretetszolgálat szakmai irányításával végül 300 falura tervez kiterjeszteni. Túl sokat erről még nem tudok mondani, a program szakmai megvalósítói mi vagyunk, és ez nyilván sokkal szorosabbra fűzi az együttműködésünket a települési önkormányzattal, amiben reményeink szerint tudunk új pozitív változásokat elindítani. De annyira az elején van még minden, hogy csak reményeimet tudom megfogalmazni, hogy olyan területeket is fel tudunk majd vállalni, amire eddig nem volt forrásunk. Pl. a lakhatási helyzet javítása, vagy az elhagyott telkek kisajátításának témájában. Az eddigi nagyon fontos területeket pedig visszük tovább, hiszen itt ez a támogatás egy már 10 éve működő programba csatornázódik be.

Ráadásul olyanba, amelynek már mérhető sikerei vannak. Mert a gyerekekkel nagyon szépen haladunk, a szociális kompetenciák fejlesztésére fókuszáló művészetoktatásunk és a tanodánk fejlesztései mérhető változásokat hoznak, az ösztöndíjprogramunk szépen ívelő tanulmányi sikereket biztosít, és a közösségfejlesztésünk is stabil alapot ad már a munkához. A közösségfejlesztés továbbra is nőközpontú, de a férfiak számára is nyitott. A nagyobb közösséget érintő heti foglalkozások mellett mikroközösségi hatásokkal is dolgozunk, a baba-mama klub mellett egy, a női szerepek megváltoztatására irányuló kismama-klub beindulása is az idei munka eredménye. Most a tanoda is indított egy szülői klubot, egyre több irányból erősítjük összehangoltan a változásokat.

A foglalkoztatási programelemben a társadalmi vállalkozásunk dolgozóinak nagyobb része cserélődött, korábban meghatározó tagoktól is megváltunk, de képesek voltunk újraépíteni, stabilizálni a csapatot. Sajnos, a tőlünk távozottak egy része most inkább ellenünk dolgozik, mint velünk, de aki tudja, milyen a szegregátumok világa, az talán nem lepődik meg ezen. Ezért, mert ezzel a megtapasztalással, tudással dolgozok, nem hiszek sosem el olyan híreket, amelyben valaki azt állítja, néhány év alatt, csupán a lehetőség nyújtásával megváltoztat attitűdöket, családokat. Mert nem ennyi. Ha ennyi lenne, már rég nem lenne ekkora a probléma.

A társadalmi vállalkozásunkban a SZUNO kézművesprojekt egyre szebben ível felfele, a mezőgazdaság-élelmiszerfeldolgozásban is haladunk, ha óvatosabban is, és új elem az idén a szalmabrikett-készítés, ami még kezdeti szakaszban van.

A bűnözés fogalma eléggé árnyaltan jelenik meg nálunk. A durva, rendőrségi beavatkozást igénylő esetek száma már nem jelentős, ami van, az is egy-egy családhoz köthető, családon belüli viszály, amit az alkohol emel rendőrségi intézkedésig. Van viszont egy sor olyan nem legális dolog, ami nélkül nem élhető egy szolgáltatáshiányos falu, a boltocskázás, illegális cigaretta és italkereskedelem, a pénzért fuvarozás, az állandó üzletelés. Amit tud és elnéz mindenki, mert nincs mit tenni…csak arra próbálunk ügyelni a rendőrséggel együttműködve, hogy ne csapjon át olyan szintre, ami már uzsorának tekinthető. És arra is, hogy ne kapcsolódjanak hozzá más dolgok, pl. a kábítószer, vagy a prostitúció.

Szintén tehetetlenek vagyunk a feketemunkával kapcsolatban, nekem úgy tűnik, ez most nem érdekel senkit. Mint ahogy a korrupció sem, ami azért elér mindenhova, mert a pályázati pénzek lenyúlását a leszakadó térségekben is látjuk. De ezzel kapcsolatban már én is csak legyintek. Olyan dolgokra is, amelyeket régen el sem tudtam volna képzelni. Mert az embernek mérlegelni kell, minek érdemes nekimenni, kockára tenni a munkát, azt a rengeteg energiát, amit eddig ebbe a kollégáimmal együtt befektettünk. Mindig nagyobb és nagyobb lett a probléma, amiben dolgozunk…és talán ebbe a rendszerszinten beépült korrupcióba már tényleg nem kell beleállnom. Sem időm, sem energiám nincs rá. De elég nagy erőfeszítésembe kerül elterelni a figyelmem ezekről, és arra koncentrálnom, amit feladatként, 20 éve megjelöltem magamnak. És nehéz jogkövető szemléletet képviselni a terepen, miközben a felépítmény is ezer sebből vérzik ezen a területen. Nehéz kompromisszumok ezek számomra, mert nincs már tiszta üzenet semmiben, mégis ebben a rendszerben kell vinni tovább az ügyet.

Ami biztos siker számunkra ebben az évben, az a társadalmi beágyazottságunk további növekedése. Ennek egyik vonala a helyi beágyazódás, együttműködés a Tankerülettel, iskolákkal, óvodákkal, Gyerekjóléti Szolgálattal, Családsegítővel, Gyámhivatallal, Rendőrséggel, Védőnői Szolgálattal. Az önkormányzatokkal az együttműködést települése válogatja. Ahol elfogadják a segítő szervezet szerepét, ott könnyebb. Rossz viszonyban úgy érzem, most egyetlen önkormányzattal sem vagyunk, bár azért azt nem hallgathatom el, hogy ezek között van olyan, aki szemtől szembe mindig pozitív, de a háttérben ahol lehetőséget lát, ott azért betart. Ilyenkor nem bánom, hogy nem sok minden maradt az önkormányzatoknál, mert nyilván hatnának ezzel a viszonyulással az intézményrendszerre is, és ez nehezítené számunkra az ügy képviseletét. A kérdés, hogy szakmaiság, vagy politika azért még küzd egymással, mindenhol. És ez szerencsére megosztja az erőviszonyokat. Bár korábban azt éreztem, a politika mindent letarol, most inkább azt látom, nem tudja lejjebb nyomni már, beállt egy szint, és ebben erősödik a szakmaiság, még a függőségben tartás ellenére is.

Ami nem alakult az idén sem, az egyházi vonal, az egyházi iskolák szegregáló hatása miatti munkánk továbbra is egy konfliktusos terep, de amire ennyire nincs politikai szándék, azt nehéz képviselni.

A másik vonal a társadalmi beágyazottságunkban, az földrajzilag távolabbi. Ebben az idén újra bővültek a felsőoktatási kapcsolataink, amit nagyon fontosnak érzek. Így a meglevő kapcsolatok mellett létrejött a SZTE-mel közös könyv, melyben a szociális munkánk módszertanát sikerült beemelni a felsőoktatásba, ez talán hathat majd a szociális szakemberképzésre, a Képzőművészeti Egyetemmel még most is zajló közös munka pedig a pedagógusokra. Növekedett a támogatóink száma is, mind a civil, mind a céges vonalon. Folyamatosan emelkedő számban követnek minket a közösségi médiában, és ez újabb kapcsolatokat és támogatókat hoz, itthon és külföldön egyaránt. Az idén szakmai vonalon több programba kaptunk meghívást az OH részéről, ami szintén pozitív.

Szóval, ambivalens értékelni a munkánkat, mert a probléma rendszer szinten nem változott, de a tény, hogy tovább tudtunk dolgozni a megkezdett úton, az ma talán már önmagában is eredménynek tudható be. Sok sorsot, életpályát segítünk, hogy jobb ívet fusson be, mint amire a körülmények között rendeltetett, és ennek a tapasztalatai mentén próbálunk egy hatékony módszertant leírni. Ha ebben tudunk tovább haladni, az már egy pozitív történet. De ez egy nagy küzdelem, minden szinten. És ebben az egészben az energiám jelentős részét még mindig a fenntartás biztosítása köti le, ami mellé kell beszorítani a szakmai munkát…nyilván ezért dolgozom jóval többet, mint nyolc óra…..de talán eljön az idő, hogy ez is változhat majd. A csapat fejlesztése ennek a záloga. És ezen is dolgozunk.

Hogy milyen lesz a jövő év? Megszoktam már a bizonytalanságot, a civil szervezetek helyzete, az alapítványi iskolák státusza hozzászoktatott. Persze szeretném, ha az állami rendszer változna, és kiszámítható jövőképet adna a munkánkhoz. Ha változnának a viszonyulások. Ha átlátható lenne minden és nem lennének a számomra értelmezhetetlen titkosítások egy-egy ügy kapcsán. Ha a politikus szó mellé természetesen illeszkednének olyan szavak, mint tisztesség, emberség, közjó, tudás. Ha értelmezhetővé válna az esélyegyenlőség. Ha nem lenne médiával megsokszorozott gyűlöletkeltés.

Persze tudom, ez csak utópia. Mégsem túlélni szeretném csak az Igazgyönggyel a 2020-at. Szeretnék tovább dolgozni a gyerekekért. Együtt, másokkal. És remélni, hogy ebben egyre többen leszünk.

VÉGET ÉRT A HAGYOMÁNYOS AUTÓGYÁRTÁS ARANYKORA - HATALMAS KIHÍVÁSOKKAL KÖSZÖNTÖTT BE AZ ÚJ KORSZAK

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio / SZANDÁNYI LEVENTE
2019.12.30.


Idén egyértelműen véget ért a hagyományos autógyártás aranykora. Az egyes szereplők soha többé nem fognak eladni annyi új, kizárólag belsőégésű motorral szerelt járművet, mint 2017-ben. Az autógyártás bő 100 éves üzleti modelljével, a kizárólag belsőégésű motorral szerelt járművek gyártásával és értékesítésével pedig soha többé nem lehet akkora profitokat realizálni, mint amekkorákat az utóbbi években láttunk. A járműiparban új korszak kezdődik, az átmeneti időszakban pedig rengeteg kihívással kell megküzdenie az autógyártóknak és a beszállítóiknak, ha versenyben akarnak maradni. Ezek a változások természetesen kiemelten érintik majd a magyar járműipart is, hiszen a kormányzati szándékkal összhangban, az ágazat rendkívüli ütemben bővült az elmúlt évtizedben.

A járműipar elképesztően sikeres volt az elmúlt években, a vezető gyártók és beszállítók eladásai újabb és újabb csúcsokat döntöttek, árbevételük dinamikusan növekedett és hatalmas profitot tettek zsebre. A világ viszont gyorsan változik és 2019 elején már egyre több jel utalt arra, hogy ezt az aranykort egy sokkal nehezebb időszak váltja fel hamarosan.

AZ EGYIK VOLT EZEK KÖZÖTT A GLOBÁLIS AUTÓGYÁRTÁS ÉS AUTÓELADÁSOK CSÖKKENÉSE.

A 2009 után indult kitartó növekedés, amelynek igazi hajtómotorja Kína volt, 2018 végére kifulladt, amelynek az lett az eredménye, hogy sok év után először kevesebb autót gyártottak és értékesítettek a világban...

HÁRRY PÉTTER (77 KIPCSAK NÉPMESE)

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.12.30.


Hol vót, hol meg nem vót, gyerekek, élt, éldegélt a kismalac farkán túl, a felcsúti dombon is túl, ott, ahol a kisvasút belerohan a nagyba, tehát ide s tova rohadt messze élt a várjában, de annak is leginkább az erkélyén az Oltár Vigyor nevű király, élt csendesen. Egyszerű ember vót a Vigyor király, a képeket lemeszeltette a várjában a falakon, csak egy nagy földgömböt vitetett a szobájába, meg nyóc méter könyvet bőrben, pirossat, ződet, még kéket is.

De leginkább az erkélyén éldegélt Vigyor király, ott fogatta a pópákat, csótányokat, prímásokat, iddogátak, danásztak, közben meg Vigyor király mutatta az erkélyrű a birodalmát. Stadionot, térkövet, nemzeti gödröt, meg a ködbe vesző Erdélyországot, Fel-, és Alvidéket, ukráni szorittásban vergődő nemzettesteket, élettereket, de nem lébenszraumot mégse. Szerette a népét Vigyor király, a javát akarta a népének, el is vette, tejbe meg vajba fürödött az ország.

De mindig vannak háládatlan alakok, mind ez a Hárry Pétter, aki egy ellembétékús muszliny vót, annak előtte meg filozopter és részeges bölcsész. Félhód vót a jele az oviba is már, ottan nem pöttyös labdázott, fodbalozott, nem énekeet haptákba, hogy nélküle, a talpai se léptek egymásra, meg kiröhögte az oktatóját. Öt évessen má azt szavalta, hogy nincsen neki aptya meg annya, istene meg hazája, nyóc óvónéni kapott infarktust tölle.

De egy miatyánktó rendbegyöttek mind, a hiszekegytő meg szilikonos csöcse lett az összesnek, ahogy tértek vissza a munka frontyára, má mind az összest füttyögte a nagycsoport, hogy szüjjé nekem babám, rózsám, ráncsá hust, meg hejderutyutyu, ide nekem azt a csokot, sőt, hogy kicsi nekem ez a ház, kirugom az ódalát. Ott üvőtöztek a kantáros rövidgatyájukba, lődöztek a műanyag golyószóróva, a plébános úr pedig eltelten mosolygott...

2020: ÉS A CÉGEK TOTÁL ETIKUSSÁ VÁLNAK

INDEX
Szerző: -SZALAI-
2019.12.30.



Valószínűleg hamarosan olyan etikus üzleti világban fogunk élni, mint még soha, papíron legalábbis. Elképesztően ömlik a pénz az etikusnak mondott befektetésekbe, ami által mindenki kaparni fog, hogy legyen valami ilyen plecsnije. Az etikai ösztönzők önmagukban inkább előnyösek, de új problémákat is hoznak.



Látványos folyamatok alakítják át az üzleti világot, ezek egyike, hogy elsöprő erővel megérkeztek az etikus, a zöld, társadalmilag felelős és hasonló nevű (SRI – Társadalom- és Környezettudatos Befektetések, ESG – Környezet, Társadalom, Felelős Vállalatirányítás) befektetések. Ilyesmik elég régóta léteztek sokféle formában, de eddig leginkább érdekes részpiacot jelentettek csak a jólelkű befektetőknek, skandináv nyugdíjalapoknak, akik hajlandóak voltak akár némi hozamról is lemondani, hogy biztosan jó ügyet szolgáljanak.

Mára ez több okból is megváltozni látszik. Az elmúlt pár évben rendesen felpörgött a felelős pénzek piaci részesedése, 2018-ban már bőven több mint 30 billió dollárt kezeltek ilyennek mondott módon, a 2016-os szinthez képest több mint harmadával többet. Vagy a Verizon év elején kihozott egy „zöld” kötvényt egymilliárd dollárért, a befektetők pedig teljesen megőrültek, képletesen értve egymást taposva próbáltak bevásárolni belőle. Hamar készülni is kezdtek a következő körre, ha csak ez kell a népnek.

Az nem teljesen egyértelmű, hogy ezen pénzek mind tényleg teljesen jó ügyeket szolgálnak-e, az viszont igen, hogy lelkesedés töretlen, kitartó növekedésre lehet számítani. A Bank of America szerint a következő két évtizedben még 20 billió dollár fog ideáramlani, ami nagyjából az S&P500, az 500 legmeghatározóbb amerikai cég mostani értékével egyenlő. De mi történik itt, megjavultak az emberek?
...

AZ ALAPJÁT VESZTETT FELÉPÍTMÉNY - HOGYAN AKADÁLYOZTA MEG A BOLSEVIK KOMMUNIZMUS A MARXI IHLETÉSŰ SZOCIALIZMUS ELŐRETÖRÉSÉT A HUSZADIK SZÁZADBAN?

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: BOKROS LAJOS
2019.12.19.



...Száz évvel ezelőtt megjelent öt könyv, amely megrengethette volna a világot, de nem tette. Megrengethette volna, ha az érvek ereje elég lenne ehhez. Noha az érvek tanítanak, de még inkább a tények és a tapasztalat. A huszadik századnak előbb át kellett élnie, hogy mi is az a bolsevik szocializmus.

Karl Kautsky volt az első, aki azonnal felismerte az új kihívás óriási horderejét. Kautsky a bolsevik szocializmus születése pillanatában megrémült a torzszülött láttán, és roppant erőteljes ideológiai támadást indított a kibontakozó szovjet kommunizmus ellen. És ami különösen fontos: marxista alapon. Éppen ez teszi küzdelmét különösen hitelessé.

Ellentétben Bernsteinnel, aki nyíltan revizionista elveket vallott, és vállaltan szembefordult a marxi tantételekkel, Kautsky ortodox marxistának tekinthető. Életútja minden szempontból bizonyíték erre.

Kautsky 1854‑ben született Prágában. Ebben az évben Marx még csak 36, Engels pedig 34 éves fiatalember volt. Kautsky Marx halálakor (1883) 29 éves, Engels halálakor (1895) 41 éves volt. Fontos az is, hogy Kautsky hosszú életet élt. 1938‑ban halt meg Amsterdamban, a náci hatalomátvételt követő emigrációban, jóval később, mint Lenin (1924) és alig hamarabb, mint az elűzött Trockij (1940). Kautsky mind élete hossza, mind annak időzítése nyomán összekötő kapocs volt a marxizmus alapítói és a századforduló kommunista nemzedéke között.

Kautsky kivételesen alapos filozófiai, ideológiai felkészültséggel rendelkezett. Nem pártvezető volt, hanem újságíró és elméleti ember. 1883‑tól egészen 1917‑ig ő volt a német szociáldemokrácia elméleti lapjának (Neue Zeit) főszerkesztője. Engels halála után mind Németországban, mind Oroszországban őt tartották a legtekintélyesebb marxista teoretikusnak. Marx végrendeletének megfelelően ő volt az alapító atyák irodalmi hagyatékának felkent örököse és megbízott gondozója.

Kautskyról a nyers és gúnyos stílusáról ismert fiatal Lenin nagy tisztelettel írt, és mint tanítójáról emlékezett meg – egészen az első világháború kezdetéig. Sőt még tovább is, mert Kautsky egyike volt azon keveseknek a szociáldemokraták közül, akik kezdettől fogva ellenezték a háborút. Ez azért fontos, mert a – hosszú ideig uralkodó közhiedelemmel ellentétben – Lenin nem ellenezte, hanem üdvözölte az európai háborút, hiszen alkalmat látott benne arra, hogy a világ proletárjai – egymás öldöklése helyett – fegyvereiket minden országban a hazai burzsoázia ellen fordítsák. Lenin a belső polgárháborút a szocialista forradalom szükségszerű melléktermékének tekintette. A világháborút annak imperialista – hódító – jellege miatt ítélte el.

Kautsky nemcsak ellenezte a háborút, hanem tevékenyen föllépett ellene. 1917‑ben csatlakozott az SPD‑ből kivált Független Szociáldemokrata Párthoz (Unabhangige Sozialdemokratische Partei Deutschlands, USPD). 35 év után ezért kellett megválnia a Neue Zeit főszerkesztői posztjától. 1917‑ben az USPD lelkesen üdvözölte mind a februári, mind az októberi oroszországi forradalmat. Kautsky maga a másodikat már nem, ezért élesen bírálta őt az USPD vezetősége. Hugo Haase igyekezett Kautskyt visszatartani a bolsevizmus elleni fellépéstől. Ez azonban nem sikerült. 1918 nyarán (nem véletlenül) Bécsben megjelent Kautsky híres könyve, A proletárdiktatúra (Die Diktatur des Proletariats).

Kautsky írása csak a kezdő lövés volt a szociáldemokrácia és a kommunizmus történelmi jelentőségű első küzdelmében. Hamarosan jött a válasz: Lenin még 1918 decemberében megjelentette közismert pamfletjét A proletárforradalom és a renegát Kautsky címmel. (Ezt sokan ismerhetjük, mert a szocialista oktatás szokás szerint csak a bírálatokat közölte, de a megbírált eredeti szövegeket nem.) Kautsky azonban nem hagyta annyiban: 1919 júliusában, Berlinben napvilágot látott legújabb írása Terrorizmus és kommunizmus címmel. Erre aztán a Vörös Hadsereg alapító vezére, a büszke Trockij válaszolt azonos című könyvvel 1920‑ban. A vitában az utolsó szó Kautskyé lett, mert 1921‑ben megjelent az ötödik könyv: A demokráciától az állami rabszolgaságig (Von der Demokratie zur Staatssklaverei) meglehetősen figyelemfelkeltő és sokatmondó címmel. Ezzel a szakítás a szociáldemokrácia és a kommunizmus mint ideológia és mint politikai gyakorlat között véglegessé vált...



REMÉNYBŐL ÁBRÁND – ORBÁN VIKTOR VÁRAKOZÁSAIVAL ELLENTÉTBEN NEM FORDULT FEL FENEKESTÜL EURÓPA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2019.12.30.


A most záruló esztendőben Magyarország nemzetközi mozgásterét illetően fontos fejlemény volt, hogy meghiúsultak Orbán Viktornak a májusi európai parlamenti (EP-) választásokhoz fűzött vérmes reményei: elmaradt a nemzetállami szuverenitást hangsúlyozó és ekként az uniós integráció leállítására, sőt visszafordítására törekvő szélsőjobboldali nacionalista erők áttörő sikere.

Az EP-ben ugyan az eddiginél valamivel nagyobb erőt képviselnek ezek a pártok, de nem jutottak dominás szerephez, sőt ahhoz sincs elég mandátumuk, hogy hatékonyan bénítani tudják és zsarolhassák a közösségi szempontokat szem előtt tartó uniós intézményeket. A korábbi összetételű EP-ben a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú néppárti és a balközép szociáldemokrata frakció ha valamiben közös álláspontra tudott jutni, akkor együttesen biztosítani tudta magának a szükséges többséget.

Az idén májusban tartott választásokon mindkét mérsékelt erő valamelyest meggyengült, és a többség kialakítása érdekében most már kénytelen harmadik erő támogatását is kérni és ebből következően ennek a harmadik erőnek engedményeket tenni. Ez a harmadik erő a legtöbb kérdésben a liberális frakció lehet, amelyet az előző EP-hez képest jelentősen megerősített Emmanuel Macron francia köztársasági elnök időközben létrejött centrista pártja, a Lendületben nevű formáció. Az európai liberálisok francia hatásra nevet is változtattak, és most már Újítsuk meg Európát! a hivatalos elnevezésük...

A PÓKEMBER VISSZAVÁG – REAKCIÓK A MARÓTH-INTERJÚRA

HVG ONLINE / KULT
Szerző: hvg.hu
2019.12.29.


Tegnap az állami kutatóhálózat élére kinevezett akadémikus arról osztotta meg a nézeteit, hogy azért van veszélyben a magyar identitás, mert a fiatalok Harry Pottert és Pókembert olvasnak.

A Pesti Srácoknak adott interjúban még más érdekeset is mondott az amúgy orientalista Maróth. Szerinte például a kézmosás a keresztény kultúrára jellemző csak, és a keresztények a csodák felemlegetésével térítenek, míg a muszlimok fegyverrel. Mondott valamit arról is, hogy az „LMBT-ideológia bajnokai” muzulmánok lesznek. Föltette továbbá a kérdést, hogy minek kell elolvastatni egy magyar és egy európai mesét az alsó tagozatban. „Miért nem két magyart?” – tette föl a kérdést Maróth, és a már idézett módon válaszolt is:
"a kisgyerek magába szívja az Egri Csillagokból a haza védelmének példáját a törökökkel szemben, a kereszténység védelmét az iszlámmal szemben. A Pókemberből nem fogja ezt megtanulni. Ha elolvassa az Egri Csillagokat, akkor nem kell magyarázni, miért beszél Orbán Viktor arról, hogy meg kell őriznünk a keresztény identitásunkat, országunkat".

Személyes példával is előhozakodott a NER főtudósa. „Mi gyerekkorunkban a hetvenhét magyar népmesét olvastuk, ami erkölcsi kiállást sugall. De a Harry Potterből mit tanul?” – hasonlította össze Maróth az egykori és a jelenlegi fiatalságot.

Mint várható volt, az interjú nem maradt visszhang nélkül. A közösségi médiában tanárok, újságírók és politikusok kommentálták Maróth okfejtését. A hvg.hu megkereste Arató Lászlót a Magyartanárok Egyesülete elnökét, hogy véleményezze a kutatóhálózat elnökének gondolatait. Arató szerint Maróth Miklósnak kicsit naiv elképzelése van az irodalom hatásáról. „Mivel az Egri csillagok a Rákosi-korszakban és a Kádár-korszakban is kötelező olvasmány volt, ezek szerint akkor is mindenki magába szívta a haza és a kereszténység védelmének gondolatát. Jól meg is védték a vonatkozó korokban felcseperedett ifjak a hazát a Szovjetuniótól és az ateizmustól” – jegyzi meg epésen a tanár.

Arató úgy véli, hogy amúgy Gárdonyi regényének nyelve és világképe valóban egyszerű, „például megtudjuk belőle, hogy a magyarok mind jók, a törökök mind rosszak, a cigányok pedig többnyire komikusak”. Az egyesület elnöke ugyanakkor leszögezi, hogy ennek ellenére ma is gyakorlatilag mindenütt kötelező olvasmány Az egri csillagok, amit ő személy szerint a könyv szórakoztató és sok helyütt bájos mivolta miatt nem bán. Sztereotípiáit, történelemszemléletének gyermekdedségét pedig a tanítás során „gyengéden megvilágítandónak” tartja. A Harry Potter nem Egri csillagok helyére kerül ott, ahol tanítják.

Egyszerű értékeket, erkölcsi tartást, hűséget, bátorságot, közösségi szolidaritást vagy akár antirasszizmust pedig Rowling regényéből is lehet tanulni – állítja Arató. Másfelől viszont nagyon szomorúnak gondolja, hogy vezető pozíciókat viselő, illetve viselni kívánó akadémikus a világháborús katonadalokat akarja kulturális mintává avatni, illetve a haza fegyveres védelmét nevezi meg 2019 végén mint a hazafiság legfontosabb, illetve legaktuálisabb tartalmát...

TGM: NÉGY VÁLASZTÁS EURÓPÁBAN (1)

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2019.12.30.


Európai Parlament

Az európai választások liberális-zöld áttörésének[1] az oka a korábbi áttörés volt: az európai (általában fasisztoid, de mindenképpen szélsőséges) jobboldal sikere, amelynek az egyik oka a menekültprobléma volt és maradt.[2] De miért éppen a zöldekre és liberálisokra szavaztak az antifasiszták és az európai földeralisták? Miért nem a szociáldemokratákra vagy a baloldali szocialistákra?

Ez a vezérmotívum hatja át ennek az évnek (2019-nek) a történetét. Ugyanis az európai, észak-amerikai, latin-amerikai, ázsiai politikának a két legfőbb – és párhuzamos – jelensége a szélsőjobboldal nagy sikere és a hagyományos (főleg szociáldemokrata, újraelosztó) baloldalnak, a hagyományos munkásmozgalom maradékának a bukása.

Ennek az egyik, bár nem a legmélyebb oka a szociáldemokrácia habozása volt az etnikai és dzsenderproblémák tekintetében: választási okokból (a szociáldemokrácia munkás-szavazóbázisának fokozódó etnicizmusa[3] és a prekárius, „mélyszegény”, fogyatékos, szociális ellátott, nyugdíjas, főhivatású anya, háztartásbeli, munkanélküli riválisokkal folytatott politikai küzdelme az állami juttatásokért, ellátásokért és hozzáférésekért) a klasszikus középbal a menekült, bevándorló, vendégmunkás populációk iránti nagy népi ellenszenv hatására megingott antirasszista és következetesen egalitárius meggyőződései tekintetében, és itt két tűz közé került.

A fiatal értelmiségiek, az egyetemisták és gimnazisták, médiamunkások, kutatók, művészek, az állami alkalmazottak (akik ma elsősorban szociális munkások, egészségügyi és közigazgatási dolgozók, pedagógusok stb.), akik általában antifasiszták, feministák és környezetvédők (és Európában többnyire európai föderalisták), a következetes egalitarizmust és internacionalizmust várták el pártjuktól és képviselőiktől, a pusztán a népjóléti (újraelosztó, munkahelyvédelmi, munkaügyi) funkciókra redukált „szocializmust” igénylő, a marxizmustól elszakadt (elszakított) munkásság viszont nem.

A munkásság a szociális versenytársakkal (és nem elsősorban a tőkével) szembeni védelmet igényelte pártjaitól, ezek a versenytársak azonban az egykori „lumpenproletár” és bohém értelmiségi kisebbségből a tőkevagyon nélküli lakosság többségévé váltak.[4]

Az európai választásokon elsősorban az európai politika iránt érdeklődők szavaznak, és ennek a különleges csoportnak az összetétele persze más, mint a hatalmi szemszögből relevánsabb nemzeti parlamenti választások közönsége. Több a nagyvárosi és a fiatal választó, több közöttük a nő. Ezeknek a kategóriáknak fontos az integrális egyenlőség (tehát nemcsak az ipari, kereskedelmi, közlekedési, szolgáltatási, tehát az ún. fizikai dolgozók közvetlen osztályérdeke), bár többségük szeretne olyan pártot, amely egyszerre képviselete a „kék galléros” munkásosztálynak és a muszlim és más ázsiai és afrikai (kisebbségi) populációknak, a melegeknek, amely feminista, nem xenofób, és í. t. A szociáldemokraták ingadozása ebben nem volt számukra megbocsátható, miközben a kapitalizmussal háborítatlan békében élni óhajtó szociáldemokráciát osztálypolitikai szempontból is gyanú, bírálat és gúny érte.

A munkásság pedig mindeközben egyre inkább a jobboldalra kezdett szavazni. Dominic Johnson sajnos csak németül megjelent, kitűnő cikke[5] mutat rá arra, hogy még a fizikai dolgozók, „a hagyományos munkásság” oldalán álló Labour (a brit Munkáspárt, tkp. Munkapárt) se folytatott – mindenekelőtt a lakáspolitikában – munkásbarát politikát ott, ahol településeket irányít; a berlini lakbérstop is csak a Die Linke és a zöldek támogatásával volt lehetséges...

AZ ELMÚLÓ ÉV HAT LEGFONTOSABB FEJLEMÉNYE A VILÁGBAN

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2019.12.30.


- Viszonylag békés év volt 2019, nem törtek ki új nagy háborúk, és a világgazdaság sem omlott össze, ahogy azt sokan jósolták tavaly.

- Mégis, nagyon komoly feszültségek jelzik, hogy megoldatlan, igen mély problémák sorára nincs válasz, és ezekkel a válaszokkal adós maradt a világ 2019-ben is.
- Hat különösen fontos fejleményt emeltünk ki a most múló évből, amelyek hatásai a következő évet is meghatározzák.
Szorongás a klímaapokalipszistől

Néhány éve még úgy beszéltek róla, hogy "globális felmelegedés" van. A szóhasználat változásán is tetten érhető, mennyivel komolyabban veszi a világ mostanra a problémát: "klímakatasztrófáról" és "klímavészhelyzetről" beszélnek immár.


Ugyan világraszóló szabályozási rendszerben idén sem tudtak megállapodni a világ országai, de ebben az évben lett teljesen megkerülhetetlen, és választásokat is erőteljesen befolyásoló ügy a felmelegedés megállítása.

Nem múlt el hét úgy, hogy tekintélyes tudósok vagy népszerű emberek ne figyelmeztették volna a világot, hogy szó szerint közeleg a vég. Európában és Észak-Amerikában óriási tömegek vonultak sokszor utcára, hogy intézkedéseket követeljenek. A mozgalom szimbolikus vezetője Greta Thunberg, egy svéd lány, aki január 3-án lesz 17 éves. Idén felszólalt az ENSZ-ben, az EP-ben, fogadta a pápa, a világ legnagyobb lapjainak adott interjúkat, ő lett a Times-nál az év embere. Azt mondta mindenütt, hogy "ég a ház!". Ami pedig a legfontosabb, hogy egy egész generáció gondolkodására hatott erősen.

Szellemi mozgalom rég nem formálta át ilyen gyorsan a világot. Apokaliptikus szorongás keveredik benne a világot jobbítani szándékozó szelíd akarással. Miközben a világ katonai nagyhatalmai sorra vonulnak vissza a nemzetek feletti intézményeken alapuló, egyetemes jogra épülő világrend támogatásától, addig egy olyan népmozgalom, általános attitűd látszik kifejlődni, amely egyenesen követeli, hogy a világ kormányai összefogjanak és szabályozzanak. Másképpen ugyanis aligha lehet érdemben tenni a felmelegedés ellen. Éppen ettől a globalista-szuverenista, internacionalista-nacionalista kultúrharc is törésvonalává vált a felmelegedésről szóló társadalmi vitának.

A klímabarát energiatermelés technológiája gyorsan fejlődik, sok pénzt fordítanak rá cégek és kormányok is, de a világ kibocsájtása így is fenntarthatatlan pályán van. Minden jel szerint a következő évtized ennek a szellemi, technológiai és politikai küzdelemnek a jegyében telik majd...

SZOLÁRIUMOT, BILIÁRDASZTALT ÉS FUTÓPADOT FOGLALT LE A RENDŐRSÉG SIMONKA GYÖRGYNÉL

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2019.12.30.


A korrupcióval vádolt fideszes Simonka György és családja minden vagyonát zár alá vették a hatóságok. Pénzt inkább csak az unokahúgánál találtak.

Hosszú listát készített a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala arról, hogy mi mindent foglaltak le Simonka György fideszes országgyűlési képviselőnél és családjánál – tudta meg a 24.hu. A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt vád alá helyezett kormánypárti politikusra az ügyészség nyolc és fél év fegyházbüntetést és 850 millió forintos vagyonelkobzást kért. Ezt az összeget azonban biztosan nem fedezi fedezi a birtokunkba került listán felsorolt vagyon értéke.

Hogy mit foglaltak le a Fidesz Békés megyei parlamenti képviselőjénél, azért is izgalmas, mert a politikus legutóbbi vagyonnyilatkozata meglehetősen szerény. Simonkának alig van valami a tulajdonában, viszont tetemes, 85 millió forintos tartozása van, készfizető kezesség miatt. A lefoglalt vagyontárgyak listája szerint Simonkától és szintén megvádolt feleségétől, Simonkáné Gábor Marianntól a 2018. novemberi házkutatás során a rendőrség lefoglalt
- egy Ergoline típusú szoláriumot,
- egy Singer Antal és Fia – Szeged feliratú magyar biliárdasztalt,
- egy Insportline típusú futópadot,356 ezer forintot,
- 130 eurót (nagyjából 43 ezer forintnak fel meg),
- 87 dollárt (ami körülbelül 26 ezer forint),
- valamint 1298 román lejt (90 ezer forintot)....

EGYRE TÖBB A FEJLESZTÉSRE SZORULÓ DIÁK, MIKÖZBEN NINCS ELÉG GYÓGYPEDAGÓGUS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2019.12.29.


Gyorsabban nő a sajátos nevelési igényű gyerekek száma, mint az őket segítő szakembereké.

Jelenleg mintegy 9,7 ezer gyógypedagógus, logopédus, konduktor dolgozik a hazai köznevelésben – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) a 2019/2020-as tanévre vonatkozó gyorstájékoztatójában. Ez csökkenést jelent, tavaly év végén ugyanis valamivel több mint 10 ezer szakembert foglalkoztattak ezen a területen. 

Ezzel szemben tovább emelkedett a sajátos nevelési igényű (SNI-s) gyerekek száma – ez már a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból derült ki. Idén mintegy 2,3 ezerrel több gyereket diagnosztizáltak SNI-vel, mintegy egy évvel korábban, számuk 93,8 ezerre emelkedett. Közülük 10,3 ezren integrált óvodai nevelésben részesülnek, illetve gyógypedagógiai intézményben nevelnek. Általános iskolába 56,5 ezer SNI-s diák jár. 

Az ellátásban egyre nagyobb gondot okoz, hogy gyorsabban nő az SNI-s diákok száma, mint az őket fejlesztő, segítő szakembereké. A szakemberhiányt jelzi az is, hogy egyre kevesebben tudnak részt venni gyógypedagógiai nevelésben: míg a 2010/2011-es tanévben 19,5 ezer tanuló részesült gyógypedagógiai oktatásban, a 2018/2019-es tanévben 16 ezer. 

A pedagógiai szakszolgálatokhoz viszont egyre többen fordulnak: az Emmi adatai szerint a 2018/2019-es év során 501,1 ezer gyermeket, tanulót láttak el, az előző évinél több mint 11,1 ezerrel többet.

AZ ÚTKERESŐ FIDESZ ÉS A LETOLT GATYÁVAL ÁLLÓ POLITIKUSOK UTÁN MI JÖN?

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2019.12.30.


Eddig nem látott politikai durvaságot hozott 2019, de Lázár János szerint az elmúlt harminc év legdurvább, legvadabb és legfontosabb választási kampánya 2022-ben jön. Jövőre erre a kampányra és a választásra fognak készülni a pártok, és eldől az is, képes-e megújulni a Fidesz és Orbán Viktor, valamint arra is választ kaphatunk, ki az ellenzék vezető ereje.

"Ez nagyon durva kampány volt, féltettem Gergőt".

Ezt mondta az önkormányzati választások éjszakáján Tordai Bence, aki Karácsony Gergelyre utalt. 2019 több dolog miatt is fordulópont volt a magyar politikában, és ez semmi jót nem ígér 2020-ra.

A centrális erőtér vége

A Fidesz által felépített centrális erőtér már a májusi EP-választáson megrepedni látszott, amikor a kormánypárt ugyan nyert, de nem lehetett elégedett. A kétharmados győzelem elmaradt, az Európai Néppárton belüli tagsága azóta is a levegőben lóg, ráadásul az ellenzéki oldalon a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció és a fiatal erő, a Momentum Mozgalom erősödött meg. A májusi választás és annak eredménye már előrevetítette, milyen őszre lehet számítani...

EZ AZ ORSZÁG NEM EGY KUPLERÁJ. EZEK MEG NEM ROCKSZTÁROK

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: VOGRONICS ANDRÁS
2019.12.29.


Nem irigylem napjaink történetíróit, mert ami ebben az országban több éve politikai síkon megy, simán felér egy alpári szappanoperával. Nehéz lesz ezt szavakba önteni az utókor számára. Simán alap a buzizás, anyázás, elkúrás, félrekúrás, gecizés a közbeszédben, sőt. Szinte kritérium, hogy a jelenlegi politikai elit fel legyen vértezve eme gusztustalan dolgok napi szintű mantrázásának képességével. Ha ez nem lenne elég, akkor tettekkel bizonyítják rátermettségüket. Jobbról, balról, középről, mert így még pikánsabb a sztori. 
Mindenki nyugodjon le, immár Gréczy kolléga is gondoskodott arról, hogy 10 évre témát adjon az álkeresztény szektának. Lesz min forgatniuk a szemüket, Orbánnak a parlamentben érdemi válaszok helyett elég lesz a Zsolti pöcséről lamentálni. Köszönjük, Zsolti, hogy sikerült lerombolni az eddig elért eredményeket, a tenyeredbe ürített spermiummal együtt a Borkai-botrány ezennel (mondjuk eddig is) megszűnt létezni, és a napi „bezzeggyurcsányozás” mellett mindenre is a „bezzeggréczyzés” lesz a válasz. Ennyi.
Fene tudja, ki vagy kik állnak e szivárogtatás mögött, nem is érdekes, de gondolom, Gréczy tudhatta, hogy ezek a felvételek felhasználhatóak lesznek ellene. Bár nem egészen értem, egyáltalán ilyen képekre miért van szükség. Nem vagyok prűd, ellenkezőleg. De ha valaki ilyen pozíciót tölt be, legyen körültekintő. Főleg ilyen puskaporos közéleti hangulatban, amikor hackerek némi pénzért cserébe akár a 3 -as metrót is megállítják a laptopjukról, következésképpen például egy képviselő e-mail-címét feltörni is gyerekjáték. Oda-vissza megy az aljaskodás, a zsarolás, úgy látszik, most ez a trend. Nem vagyok DK-s, bár Dobrevet kimondottan kedvelem, de most nem lennék a helyükben. Ilyen magas labdát nem szabad ezeknek feldobni, mert megint az érdemi munka helyett az aljas beszólogatásokkal és az alpári megjegyzésekkel kell majd megküzdeni minden platformon Orbánékkal. Mire jó ez ? Egyet előre, kettőt hátra? Gyurcsánynak igen óvatosnak kell lennie, ilyen hibát nem szabad elkövetni, mert itt most már tényleg a lét a tét...