2018. július 11., szerda

VOLT A HELYIEKBEN NÉMI FENNTARTÁS, HOGY VAKOK FOGNAK ÉRKEZNI

INDEX
Szerző:  BŐDEY JÁNOS, NÉMET TAMÁS
2018.07.11. 


Németh Márta húsz évvel ezelőtt indult el Budapestről két látás- és értelmi sérült gyerekkel a Borsod megyei Vámosújfalura, hogy vakoknak segítsen önálló életet élni a budapesti nagy intézményekkel szemben kisebb, családiasabb környezetben. Gördülékeny indulás után küzdelmesebb évek jöttek, mostanra pedig már nemcsak vakoknak, hanem értelmi sérülteknek, környékbeli leszázalékoltaknak is megélhetést biztosítanak. Vámosújfalun beszélgettünk vele arról, amit már felépítettek, és arról, hogyan jutott el idáig. De elkísértük őket egy balatoni útra is. Németh Márta a Jószolgálat-díj egyik idei nyertese, 2017-18-ban az Index a díj médiatámogatója.

Arról beszéltünk először, hogyan is találkozott a segítő szakmával, mikor gondolta először, hogy ezzel kellene foglalkoznia. „Amikor gimnazista voltam és pályát kellett választani, tanítani akartam. De egyik tantárgy sem érdekelt eléggé, hogy azt tanítsam, és azt sem tudtam eldönteni, hogy milyen korosztályt tanítanék" – kezdi mesélni. "Amikor másodikos gimis voltam, volt a tévében egy egyperces hír arról, hogy a vakok általános iskolája domború földgömböket kapott. Én másnap reggel közöltem a családommal, hogy vakokat fogok tanítani" – mondja, de továbbra sem volt konkrét tantárgy a fejében, inkább arra gondolt, hogy a vakok, látássérültek életminőségén javítana valahogy. Az édesanyja azt javasolta neki, legalább nézze meg, milyen a vakok iskolája, majd el is intézte neki, hogy egy egész napot ott tölthessen. Ült órán, folyosón, udvaron, beszélgetett tanárokkal, hallgatókkal, különböző korosztályból. És nem tetszett neki. Nem tetszett az intézet szigorúsága, a nagy zárt intézmény hangulata, meséli. Ráadásul azon a napon épp egy intő kiosztását is végignézte. Amikor hazaért, eldöntötte, hogy ezzel akar foglalkozni, kinézte, hol tanulhatna, majd az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karára járt...

TUDOMÁNYÁLLAMOSÍTÁS: NEM MOST KEZDŐDÖTT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2018.07.11.


Már 2015-ben nekilátott az MTA kifosztásának a kabinet a kutatási alapprogram forrásainak átcsoportosításával. A kormányközeli „kutatócégek” járhatnak jól.

Miközben a közfigyelem a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) harcára összpontosul, az állami Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalban (NKFIH) is nagy a bizonytalanság a kutatásfinanszírozás jövőjét illetően. Az MTA 28,1 milliárd forintos kutatási kerete mellett ugyanis az NKFIH-hoz tartozó Országos Tudományos Kutatási Alapprogram (OTKA) 12,7 milliárd forintos teljes költségvetését is az ITM koordinálná a jövőben.
Palkovics már adott egy kis ízelítőt abból, mire lehet számítani: mint arról a 24.hu a múlt héten beszámolt, az NKFIH-ban hiába született döntés több tudományos projekt jövőbeni támogatásáról, a miniszter megtiltotta az eredmények kihirdetését, arra hivatkozva, hogy az ő beleegyezése nélkül a Hivatal nem köthet senkivel megállapodásokat. Palkovics szerint csak „rutineljárásról” van szó.

– Nem tudok arról, hogy bármely más, haladó szellemű európai országban lett volna példa hasonlóra

– nyilatkozta lapunknak Padisák Judit egyetemi tanár, az MTA doktora és a legelismertebb európai tudósokat tömörítő Academia Europaea tagja.

Mint mondta, Finnországban van egy, a magyar OTKA-hoz hasonló program, ami teljes egészében a Finn Tudományos Akadémia alá tartozik. De például Németországban is a Leopoldina Akadémia, illetve más nagyobb kutatói hálózatok koordinálják a kutatásra szánt költségvetési pénzeket, amelyek felhasználásába a kormány nem szól bele. Padisák – aki az NKFIH egyik pályázatokat elbíráló szakbizottságának is tagja – emlékeztetett: a magyar tudományfinanszírozás centralizálása nem most kezdődött. 2015-ig az OTKA nálunk is az MTA hatáskörébe tartozott, az azután került át – mindenféle egyeztetés nélkül – az NKFIH-hoz, miután a kormányzati körökben akkor még otthonosan mozgó korábbi MTA-elnök, Pálinkás József került a Hivatal élére. Az intézkedés akkor is megosztotta a tudósokat, sokak szerint már ez a tudomány autonómiája felszámolásának egyik első lépése volt. A kormány – ahogy Pálinkás – az intézkedést a széttagolt támogatási rendszer egységesítésével, a kutatási források célszerűbb, hatékonyabb felhasználásával indokolta – ugyanezt mondják most is, az MTA kutatási pénzeinek államosításánál...

MONDD, VAN-E ITT HAZA MÉG?

HUPPA BLOG
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2018.07.11.Lassan lecseng a józsefvárosi nagy közös kudarc élménye. Olvasgatom a kommenteket, értékeléseket, vagy nevezzük inkább a demokratikus ellenzéket lesajnáló vegyeskórusnak. Gyorsan végeznék egy mulatságos oldalával a kritikának. Amikor a Fideszes korifeusok magyarázzák, meg, hogy mit kellett volna tennie az ellenzéknek, miközben álságosan sopánkodnak a rossz baloldali választási stratégián. Ezeknek a végkicsengése mindig ugyanaz: az ellenzék által az unalomig erőltetett összefogás minden baj forrása. Sőt! Olyan jópofa, minden logikának ellentmondó megközelítést is láttam már, mely szerint minden olyan esetben, ahol az ellenzék összefogott a Fidesz 2/3-ot szerzett.

Nincs ezzel persze semmi baj. Teszik a dolgukat, gyengítik az egyébként sem túl erős ellenzéki pártokat, rombolják önbizalmukat, nem is beszélve a beléjük vetett választói bizalomról.

Választói bizalom. Beszélhetünk-e még erről, és ha igen, miért nem? Javaslom, ennek megállapítása érdekében vizsgáljuk meg ezeknek az „összefogásoknak” a valós jellemzőit, illetve azokat a tényezőket, amelyek megjelentek ezek mögött.

Be kell látnunk, hogy az ellenzék szavazótáborában végzett nyolc (és az azt megelőző több!) éves pusztítás terén a kormánypártok soha nem látott sikereket értek el, és kiváló – mármint a kormánypárt szempontjából kiváló – eredményeket produkáltak. Kezdték azzal, hogy miközben a társadalmat két részre szakították (mi és ők) módszeresen hoztak létre választási pártokat, amelyek vonzó társadalom-képet vázoltak fel és vonzó programokat tártak a nem feltétlenül baloldali elköteleződésű vagy szimpátiájú polgár elé. Mérsékeltebbeknek például az LMP-t, radikálisabbaknak a Jobbik-ot ajánlották fel alternatívaként. A naiv polgár fejében meg sem fordult, hogy ő itt most át van verve, sőt! – politikailag viszonylag felkészült támogatók is odaálltak e hamis klónok mögé, személyükkel emelve ezek hitelét. Most látjuk, hogy nevezett pártok azon vezetői, ideológusai és tagjai, akik komolyan gondolták, amiről beszéltek, futólépésben és csalódottan hagyják maguk mögött hajdani „fegyvertársaikat”. Másokat fegyelmileg, vagy erőszakkal késztetnek távozásra, megint mások számára csupán a lemondás útját hagyják nyitva. Vagyis a felbomlott egység pártja a további bomlás útjára léptek.

Természetesen a „többpártrendszer kialakításával” párhuzamosan módszeresen folyt a baloldali-liberális ( ha tetszik baloldali és liberális) ideológiájú pártok lejáratása, erodálása (Gyurcsány takarodj! Az MSZP meg fog szűnni! Csak a civilekben van fantázia!). A 2014-es választásokra már a Fidesz monolit blokkjával szemben egy darabokra szabdalt ellenzéki konglomerátum kereste a választók szimpátiáját, amely azonban – ha pikírten akarunk fogalmazni – csak egyetlen dologban volt egységes, jelesül Gyurcsány Ferenc elutasításában. (Mielőtt bárki azzal jönne, hogy DK-s propagandát folytatok, kérem, gondolja meg, alátámasztják-e a tények ezt az állítást!) Ez a haladó hagyomány aztán megjelent 2018-ban is, mintha nem is a Fidesz lenne az ellenzék. A megszámlálhatatlanra bővült ellenzéki pártocskák mindegyike úgy gondolta, hogy egy-egy szavazatot hoz egy-egy jól elhelyezett „Gyurcsány a hibás”.

2018-ra, amikor már eléggé felerősödött a civil szervezetek és vezetőik politikai támogatásának ötlete, a Fidesz megkezdte a civil ethosz módszeres lejáratását, a civil szervezetek, mint Soros pénzelte ellenségkép megjelenítését. Miközben Sorost a kultúra-idegen migránsok tudatos betelepítésével igyekezett lehetetlenné tenni, a civileket, amelyek viszonylag széles társadalmi bázissal és támogatással rendelkeztek, erkölcsileg és anyagilag egyaránt hozzákapcsolta ehhez a társadalmilag nem kívánatos vízióhoz.

A fentebb nagyon vázlatosan áttekintett stratégia bevált...


A VAGY-VAGY ORSZÁGA

HUPPA BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2018.07.11.


Hát sikerült a mentés a Tham Luang barlangrendszerből, megmenekült mindenki, happy end van és lehet rizses csirkét enni, csak a kimentett srácok egyelőre még nem kaphatnak, mert egy darabig ellenőrzik az étrendjüket, orvosi megfigyelés és kezelés alatt állnak. Akkor most levonhatjuk a tanulságokat és elemezhetjük a kísérő jelenségeket: eddig nem lett volna ildomos.

Az első tanulság rögtön az, hogy az emberek általában véve örülnek a mentőakció sikerének (de sok ész kellett ahhoz, hogy ezt meglássam), csak nem örülnek felhőtlenül. Itt és most a magyar közönség reakcióival fogok foglalkozni, hiszen azzal találkozom: más országokban bizonyára tapasztalhatóak eltérések. Nálunk most nagy az öröm, bár néhányan az edző felelősségre vonását követelik – mondjuk még szerencse, hogy a thai hatóságokat nem lehet Budapestről, a Külső-Lótüdő utca negyvenkettő per bé magasföldszintjéről utasítgatni, pedig sokan megtennék, ha módjukban állna. Ezek az emberek többnyire ugyanazok, akik minden másba is beleszólnak, a hírlap tartalmától a köztisztasági hivatal munkaidejéig.

Most az a fő érvük, hogy „minek vitte abba a veszélyes barlangba az edző a csapatot”? Kérem: a barlang önmagában nem egy veszélyes dolog, ha – tudja az ember, mivel kell vigyázni. Edzőnk nem tudta, de azt sem, hogy egyáltalán kéne valamivel vigyázni, neki az csak egy hosszú járat a hegyben, lévén végzettsége szerint buddhista szerzetes, de tegyük szívünkre a kezünket: a felelősségre vonását követelők nagy része sem tudna sokat elmondani a barlangok természetéről. Nekik is csak egy luk az a hegyoldalban, és elvárják, hogy legyen benne villanyvilágítás, lépcső meg járda. Én történetesen olyan vidéken születtem, nőttem fel, ahol közel voltak a hegyek, barlangok, kamaszkoromban jó pár kiépítetlen barlangot bejártam, nem is volt tilos – de az alapvető óvintézkedéseket betartottuk, ha esőre állt, nem mentünk barlangba, mindig maradt egy-két ember a bejáratnál, hogy ha baj van, tudjanak segítséget hozni, tartalék elem, tartalék lámpa, megfelelő ruházat, vagyis gumicsizma, overall, sisak volt velünk. No, persze, mi tudtuk, amit tudnunk kellett. Szegény edző nem tudta, de mikor már megvolt a baj, olyan eréllyel, ésszel, ügyességgel tartotta egyben a csapatot, hogy bízvást mondhatjuk: nagyban neki köszönhetik az életüket a srácok.

A másik megdöbbentő reakció a mentés alatt az volt, hogy „bezzeg a Földközi-tengerbe fulladó gyermekeket nem mentik”.

Nem egy helyen láttam ezt a felvetést, nem is csak a saját ismeretségi körömben fordult elő. Majdnem minden, ezzel foglalkozó írás alatt előkerült.

A menekülő gyermekek halála borzalmas szégyene az emberiségnek, amit évszázadok alatt sem fogunk lemosni. Ez tény. És a legvétkesebbek benne az európai kormányok.

De mi ez a „vagy-vagy” kérdésfeltétel? Azért nem mentik a menekülőket, mert Thaiföldön mentenek másokat? Nyilvánvalóan nem. Világos, hogy az egyik esetből a világot vezető nyomorult hatalomkufárok politikai kérdést csináltak, a másikból meg nem is lehet: az egyszerű, szerencsétlen véletlen. És igenis, mentsenek mindenkit, aki bajba került – nincs „vagy-vagy”. „Is-is” van. De egyik mentés nem áll szemben a másikkal...

TRUMP: ÚGY VÉDJEM EURÓPÁT, HOGY KÖZBEN A NÉMETEK TELETÖMIK AZ OROSZOKAT PÉNZZEL?

444
Szerző: MAGYARI PÉTER
2018.07.11.


Donald Trump szerda reggel Jens Soltenberggel, a NATO főtitkárával reggelizett, és amikor a kamerák is vették az étkezés elejét, akkor kifakadt Németország ellen.

Nem sokkal a reggeli után kezdődött a NATO-csúcs, ami így különösen rossz hangulatban indult, bár az előzetes várakozások sem voltak valami fényesek, ahogy ezt előzetesünkben írtuk.

Trump a szerdai reggelin többek között ezt mondta Stoltenbergnek:

"Németország teljesen az oroszok irányítása alatt van. (...) Az energiájuk 60-70 százalékát Oroszországtól kapják majd egy új vezetéken keresztül, és azt mondja nekem, hogy ez normális, de én meg azt gondolom, hogy nem az. (...) Szerintem ez nagyon rosszat tesz a NATO-nak, ennek nem szabadna megtörténnie, és erről beszélnünk kell a németekkel. Ráadásul a németek alig többet, mint a GDP 1 százalékát költik a hadseregükre, miközben mi több mint 4-et. (...) Szerintem nagyon szomorú, hogy Németország ekkora olaj- és gázüzletet köt Oroszországgal. Azt mondják, hogy nekünk kellene megvédeni Európát Oroszországtól, miközben a németek sok - sok milliárd dollárt fizetnek ki az oroszoknak évente."...

EGYMÁSRA TALÁLTAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.07.11.


Ha van valami csodálatos, akkor az feltétlenül ebbe a kategóriába tartozik, amikor egy miniszter szóba áll egy miniszterelnöki megbízottal. Tényleg. Jó sok időt és energiát igényelhetett a találkozó megszervezése.

Ha már érdekel valakit az ügyfelek véleménye, meg is ragadom az alkalmat és megérdeklődöm, hogy mi a jó franc abban a pláne, hogy úgy lehet ügyfélkapuhoz jutni – amin keresztül elektronikusan intézheti az ember az ügyeit -, hogy előtte sorszámot kell kérni, személyesen elmenni az irodába, fél napot várni, hogy regisztrálni lehessen? Igaz, akinek 2016 után adták ki a személyigazolványát, az elektronikus úton is regisztrálhat, de az engem nem vigasztal.

Egyébként tényleg gratulálok Nyitrai Zsoltnak és Gulyás Gergelynek, amiért ilyen embert próbáló időben is időt tudtak szakítani arra, hogy szóba álljanak egymással. Erről tényleg érdemes volt kiadni egy közleményt. Már izgalommal várom amikor az is nyilvánosságot kap, ha Jenő Alfonz, a Jenő és Alfonz Kft. ügyvezetője megkéri a titkárnőt, hogy főzzön már neki egy kávét...

INTERJÚ ALFÖLDI RÓBERTTEL, AZ EGYIK UTOLSÓ MŰVÉSSZEL, AKI NYILVÁNOSAN IS SZEMBESZÁLLT A HATALOMMAL

ZÁRÓJEL.HU
Szerző: Zárójel
2018.07.11.


A Mediapart francia portálnak adott interjú magyar fordítása:
Alföldi Róbert, magyar rendező: „Akaratlanul belecsúsztam egy ellenálló szerepbe”
Az Orbán Viktor által vezetett politikai rendszer megszilárdulását a kultúra irányításának visszavétele is kíséri. Interjú Alföldi Róberttel, az egyik utolsó művésszel, aki nyilvánosan is szembeszáll a hatalommal. Magyar sorozatunk negyedik és egyben utolsó része ez a beszélgetés.

Alföldi Róbert a Nemzeti Színház igazgatója volt 2008-tól 2013-ig, addig, amíg el nem távolította a hatalom. Napjainkban is folyamatosan rendez, anélkül, hogy bármilyen intézményhez kötődne. A próbaidőszak egy nagyon hosszú és megterhelő napján találkozunk vele. Néhány nappal később van legújabb rendezésének, a Chicagonak a premierje. A rendező felfokozott állapotban van, és ez az első találkozás is nehézkes : én az újságíró, bátorkodtam fotót készíteni a próbáról, melyet határozott kérésére azon nyomban meg kell semmisítenem. Feszült hangulatú találkozás egy ellenséges közegben alkotó művésszel.

Mesélje el nekünk, miért távolították önt el a Nemzeti Színház éléről ?

Alföldi Róbert : Az utolsók egyike voltam azok közül, akik még szabadon vezették az ország egyik legjelentősebb kulturális intézményét. 2013-ban a szerződésem gyakorlatilag nem lett meghosszabbítva. Az Orbán Viktor vezette kormányok ekkorra már a kulturális intézmények élére saját kádereiket ültették. Ez ugyanígy érvényes a kis színházakra is.

Rendszeresen azzal vádolnak, hogy politikai színházat csinálok. De én egyáltalán nem így tekintek a szakmámra. A darabjaimban olyan társadalmi kérdéseket, problémákat vetek fel, melyek a politikai pártoktól teljesen függetlenek. Az igazság az, hogy manapság ezt a munkát a hatalom nem díjazza. Nem szereti, ha az emberek kérdéseket tesznek fel. Ezért távolítottak el.

Melyik darabon dolgozik ma?

Most az Átriumban játszunk, ez egy magánszínház Budapesten, ami semmilyen állami szubvencióban nem részesül. A Chicago című előadás egy musical, mely egyáltalán nem klasszikus feldolgozásban kerül színpadra. Két lányról szól a történet, akik sztárok akarnak lenni, de fogalmuk sincs róla hogyan. Csak a siker jár a fejükben. Ez egy nagyon felszínes álom. Hogy hogyan érjék el a sikert, konkrétan mit kell érte tenni: azt nem tudják. A darab arról szól, hogy miként vesznek el az ötletek, tervek…

SZÁMTALAN ÉLET MEGMENTŐJE

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: RÉVAY ANDRÁS
2018.07.11.


Bár biztos adatunk nincs róla, mégis erősen feltételezhető, hogy Semmelweis Ignác az a magyar ember, akinek külföldön a legtöbb szobra van. Születésének 200. évfordulója tiszteletére idehaza Semmelweis év van, sok helyen volt és lesz még róla megemlékezés, a budapesti Bélyegmúzeumban pedig munkásságát és személyét bemutató kiállítás nyílt.

Semmelweis Ignác 1818. július 1-én született egy – ma is álló – budai házban, Semmelweis József és Müller Teréz ötödik gyermekeként. Idehaza piarista diák volt, egyetemi tanulmányait Bécsben végezte. Regényes életútjáról könyvet írtak, film is készült, ma sokan csak úgy nevezik „Az anyák megmentője”! Sebész, szülészorvos volt és döbbenten tapasztalta, hogy a kórházban százával halnak meg a szülő nők, látszólag minden, ésszerűen megmagyarázható ok nélkül. Szembeötlő volt, hogy két, egymással közvetlenül szomszédos kórteremben milyen óriási a különbség a halálozások számában. Vizsgálódni kezdett, adatokat gyűjtött, állatkísérleteket végzett – éveken keresztül. Egy kollégájának véletlen halála nyitotta fel a szemét. A barátja, Jacob Kolletschka doktor, egy boncolás során megsérült és pontosan olyan tünetek kíséretében halt meg, mint a gyermekágyi láz során a nők. Semmelweis felismerte: a boncoló orvosok kezéről kerül a nők szervezetébe a halálos fertőzés – elrendelte a klórvizes kézmosást. Az eredmények napokon belül, látványosan igazolták őt, tanítását mégis elutasították és csak évtizedek múltán vált általánosan elfogadottá a születés misztériumát félelem nélkül lehetővé tevő felfedezése!
...

PÁRTMUNKÁSOK, AKIKET JOBB ORSZÁGOKBAN CSÁKÓKÉSZÍTÉSRE ALKALMAZNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2018.07.11.


Magyaros, kibérelt vállalkozásban nem lehet jó iskolát csinálni, avagy a magyar éleurópai iskolákból menekülnek a tanárok.

Kétezernél több pedagógus hiányzik az iskolákból. Csoda? Nem. A pedagógus hivatás képviselőit rendre hülyére veszi a kormány, úgy szórakoznak velük, mint ittas Dodó a falusi kocsma népével. Az biztos, amíg ez a hatalom cincog, változás nem lesz.

Az alaphangot szép emlékű Hoffmann Rózsa államtitkár adta meg: minden iskolai év hoz valami újat, de „félni, izgulni, aggódni fölösleges, és nem is indokolt”, nem kell jelentős, „megrázó” változásokra felkészülni. Nem bizony, elég, ha a tanárok készülnek – máshová. Sokan vannak, képzettek, strapabírók, nyelveket beszélnek, elkapkodják őket a nagy cégek. Egyre inkább elegük van ebből a fajta iskolából. Mondják, a fizetésemeléssel is elmehetnek a francba. Nem megvenni kell a jó pedagógust, hanem bízni benne.

Orbán Viktor lepukkant érzékkel cseszte el az oktatási főmuftik kiválasztását. Czunyiné Bertalan Judit államtitkár, új elvtársnő annyit értett a munkájához, mint a néma kacsa a mikrofonhoz. Legalább takarta Balog Zoltán dilettáns minisztert. Pártmunkások, akiket jobb országokban csákókészítésre alkalmaznak. Tanulni, tanítani – ahogyan Állam bácsi megmondja: gondolkodni nem kell, alkotói szabadság nuku. Újra és újra éleurópai babérokra vágyik Orbán Viktor. „A cél az, hogy Európa legjobb iskolarendszerét alakítsuk ki a következő években.”

Nincs elég Tiborcz-lámpa ahhoz, hogy a mostani sötétségből kirángassa a magyar oktatást. Ez a bagázs alkalmatlan az oktatásügy megreformálására. A korszerű, európai, tudásalapú, szabad oktatás ellenkezőjét sikerült összebuherálnia a hatalomnak. Kotyvalék a gödörben. A kormány sutba vágja a tudást, a szakértelmet, kizavarja az iskolából a 16 éves gyerekeket, letojja a szakma, a civilek véleményét. Egy-két év alatt szülték meg a magyar iskolarendszer fideszes reformját. Megjegyzem, a finneknek húsz év kellett mindehhez. Meg is érte. Ott nem prédikálnak arról, hogy az övék Európa legjobb iskolai modellje. Teszik a jól kitalált dolgukat.

Ki a fene tanít majd itt? Melyik pedagógustól várható el, hogy éljen-haljon a szakmájáért? Amikor Orbánék katonákat faragtak belőlük. Szem előtt lenni. Bólogatni. Nem gondolkodni. Csápot növesztettek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ képében, ott nem oktatási szakemberek, hanem karrierpolitikusok, rokonok, barátok osztják az észt, cserébe a kitömött bukszáért. A politikusok és a holdudvaruk vezérállása és gyors gazdagodása a kapcsolatoktól függ. Ha hülye vagy, akkor is, csak csókolgasd a Fideszt. Ha tudni akarsz, irány külföld!

Ez a jövőtök, tisztelt fiatalok! Dögöljön meg minden diktatúra!
...

ÁLLAMI VÁLLALATOK ÜZLETELNEK A TAVALYI ÉV FIATAL VÁLLALKOZÓJÁVAL, PEDIG CSALÁS MIATT NYOMOZNAK EGY HOZZÁ KÖTHETŐ CÉG UTÁN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2018.07.11.


Úgy választották meg tavaly az év fiatal vállalkozójának Suppan Mártont, hogy egy hozzá köthető cég tulajdonosai ellen piacfelügyeleti eljárások során súlyos büntetéseket rótt ki, sőt feljelentést is tett a Magyar Nemzeti Bank. A rendőrség jelentős kárt okozó csalás miatt nyomoz az ügyben. Eközben Suppan új vállalkozásai közben egymás után nyerik el az állami megbízásokat, például a Szerencsejáték Zrt.-nél és a Magyar Villamos Műveknél is.

Az Országos Fiatal Vállalkozói Díjjal tüntették ki 2017. novemberében a fintech (pénzügy-technológiai) területen terjeszkedő, digitális bankrendszert építő, a Peak Financial Services révén prepaid kártya-rendszereket szolgáltató 27 éves üzletembert, Suppan Mártont.

Ekkor a Budapesti Rendőr-főkapitányság már javában nyomozott az USA-beli székhelyű IDW Consulting LLC magyarországi tevékenységével kapcsolatban, többek között a Magyar Nemzeti Bank (MNB) feljelentése alapján.

A díj elnyerése és a büntetőeljárás ott kapcsolódik össze, hogy Suppan Márton – az Opten céginformációs rendszer adatai alapján – az offshore bejegyzésű IDW Consulting LLC kézbesítési megbízottja volt. Ez a cég tulajdonolta – a szintén az USA-ban bejegyzett MNG International Investments INC-vel és Suppan Boldizsárral közösen – a 2015-ben kényszertörléssel megszűnt IDW Consulting Kft.-t (későbbi nevén wlobber.com Kft.-t).

Az MNB a tavalyi év elején tette közzé, hogy összesen 258 millió forint piacfelügyeleti bírságot rótt ki az IDW Consulting LLC-re és a Goldstein Brokers Ltd-re visszafizetendő pénzeszközök engedély nélküli gyűjtése miatt. Továbbá 39 millió forint megfizetésére kötelezte a Goldstein Equitas-t, mivel a társaság jogosulatlanul nyújtott befektetési szolgáltatást ügyfelei számára. Az MNB-határozatban szerepel az is, hogy

„Az IDW Consulting – értékpapírnak nem minősülő – úgynevezett „Peak unit” értékesítésével valósította meg az engedély nélküli szolgáltatást, a Goldstein Brokers pedig pénzügyi eszközökbe történő befektetés céljából vett át ügyfélpénzeket, anélkül, hogy ténylegesen bármiféle tőkepiaci kereskedést folytatott volna.”

A jegybank által megtett rendőrségi feljelentéssel kapcsolatban az Átlátszó megkereste a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK). A testület részéről azt közölték, hogy jelentős kárt okozó csalás gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást a III. kerületi Rendőrkapitányság.

A BRFK tájékoztatásából kiderült az is, hogy a nyomozást több sértett feljelentése alapján, 2016. márciusában rendelték el, hogy megállapítsák, terhel-e valakit büntetőjogi felelősség. A nyomozás határideje 2018. október 11., amely meghosszabbítható. A rendőrség válasza kitért arra is, hogy „az ön által említett MNB határozat kiadásakor a nyomozás már folyamatban volt.”...

RÁADÁS2: SZELIDECSKE (PALYA BEA - BÉRCZESI ROBI)

YOUTUBE
Előadó: PALYA BEA-BÉRCZESI ROBI
2018.07.11.


Szelidecske

ITT NÉZHETŐ MEG

RÁADÁS1: SUTTOGNAK A VÉNEK (PALYA BEA)

YOUTUBE
Előadó: PALYA BEA
2018.07.11.Suttognak a vének 
Mindig legyen ének
Dúdoljunk dalt egymásnak,
Mint anya gyerekének

Repüljön az ének
Zendüljön a lélek
Hangunkat a dalnak adjuk
Hajunkat a szélnek

Hangos már az ének
Búcsúznak a vének
A folyónak túlpartjáról
Vissza sose térnekHA LÁTJÁK, HOGY A NER-LOVAGOK KEZDENEK ÖSSZEUGATNI A KONCON, MINDIG DOBNAK EGY KEVESET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.07.11.Itt az ideje, hogy kikérjem magamnak a büszke magyar nép nevében. Kell a francnak a szaros 473 millió euró! Tudunk mi metrót építeni magunknak, ha pont akarunk, egyáltalán nem szorulunk rá az Unió alamizsnájára. De semennyire sem. Úgyis tudjuk, hogy ennek a hátterében is Soros György áll, ő akar a föld alatt bejutni Magyarországra. Ez nem is kérdés. Az a terve, hogy suttyomban idetolja a mocskos pénzét az Unión keresztül, amit ő rángat madzagon. Mármint nem a pénzt, hanem Brüsszelt. Mi megcsináljuk belőle a metrót – már persze ami az alkotmányos költségek levonása után marad, szóval építünk belőle egy információs fülkét, vagy ilyesmit, veszünk pár szerelvényt az albánoktól kéz alatt okosba, a rokkantak meg kapnak egy csúszdát, hogy ne sírjon a szájuk -, Soros meg azon fogja ideszállítani a liberális migránsokat! Hogy elvegyék a véráztatta magyar ivóvizet.

Viccet félretéve (eszemben sincs félretenni, mert humor nélkül üvöltenék dühömben), nagyon kedves az Uniótól ez a szeretetteljes gondoskodás. Úgy értem, hogy igazán figyelmes dolog. Ha látják, hogy a NER-lovagok kezdenek összeugatni a koncon, mindig dobnak egy keveset. Nehogy elfogyjon. Jó, nem sokat, csak éppen annyit, ami elég ahhoz, hogyne egymást zabálják fel az elvtársak.

Szép is az, amikor egy nagyhatalom létrehoz egy másik országban egy diktatúrát. Pénzzel, fegyverrel tömi a diktátort, amelyik megnyomorítja ugyan a saját népét, de jó szolgálatot tesz az adott nagyhatalomnak. Most természetesen az Egyesült Államokról beszélek, nem az Unióról. Eszembe sem jutna eltöprengeni azon, mi haszna származhatna például Merkelnek abból, ha támogatják őt azok a vállalatok és vállalkozók, akik ide, hozzánk telepítik a gyáraikat. Érdemes is idehozni, mert a magyar melós az uniós társaihoz képest fillérekért dolgozik, a munkavállalónak nálunk nincsenek jogai és még a befizetett adókból őrületes támogatásokat is kap a munkáltató. A szorgos munkáskéz utánpótlása is megoldott, hiszen a felsőoktatásba már csak a tehetős családok gyermekei jutnak be, a csórók nem, mert aki szegénynek születik, úgy is fog megdögleni. Ez olyan magyar tradíció. Ha diplomához nem is jutnak ezek a fiatalok, ki lehet őket képezni egyszerhasználatos szakembernek. A gyártósorra, futószalag mellé az kell...


CIKKEK (DIREKT36.HU)

DIREKT36
Szerző: Direkt36
2018.Vietnamban is reklámozzák az új magyar bevándorlási bizniszt a kötvényprogram szereplői

Kína után Vietnamban is megjelentek az ingatlanbefektetéssel megszerezhető tartózkodást népszerűsítő reklámok. Ezt a programot nem támogatja az állam, de az üzletet részben ugyanazok a cégek bonyolítják, akik a sok bírálatot kapott kötvényprogramban is részt vettek.Tovább

Feljelentést tett egy LMP-s képviselő, mert a magyar államot nem izgatja, hogy letelepedési engedélyt kapott a szíriai diktátor pénzembere

Demeter Mártát korábban arról tájékoztatta a Bevándorlási Hivatal, hogy Atiya Khoury biztonsági átvilágítása során az eljáró hatóságok nem tártak fel semmilyen kockázatot. A témával az Európai Parlament képviselői is foglalkoznak.Tovább

Tiborcz megszerezte a BDPST nevű milliárdos ingatlancég túlnyomó részét

A miniszterelnök veje régi üzlettársától, Hamar Endrétől vett részvényeket. Így most már legalább 75 százalékban ő tulajdonolja a céget, amely tavaly 4 milliárdos nyereséget termelt.Tovább

Egy régi sötét ügyről kerültek elő új részletek a Panama-iratokból

Az Eclipse-ügy volt a 2000-es évek egyik nagy botránya, benne politikai és titkosszolgálati kötődésekkel, valamint sok pénzzel. Most a Panama-iratokból kiderült, hogy egy kormányzati kötődésű ember egy offshore cégen keresztül szerződött az Eclipse-szel.Tovább

A magyar letelepedési üzletről is árulkodnak az újabb Panama-iratok


Több mint egymillió új irattal egészült ki a világ eddigi legnagyobb kiszivárgott dokumentumcsomagja. A fájlokban feltűnik a magyar letelepedési program egyik szereplője, aki érdekes kijelentéseket tesz többek között a kínaiak szerepéről.Tovább

Az orosz metróüzlet után Paks 2-ben is megjelent a legfelsőbb körökhöz kötődő ügyvéd

Perenyei Tamás az első Orbán-kormány idején államtitkár volt, és baráti kapcsolatban van Csányi Sándorral. Tavaly vett egy céget, amivel most leszerződött a Roszatom.Tovább

Törölte reklámjait és visszakozik az új letelepedési programot hirdető cég

A hongkongi cég most azt mondja, hogy nem voltak elég körültekintők. A kormány szerint a program egyszerű hazugság.Tovább

Új magyar letelepedési programot hirdet az üzletember, aki benne volt a kötvényprogramban is

A Kínában megjelent hirdetés szerint államkötvény helyett most ingatlant kell venni, ha valaki magyar papírokat akar szerezni. A cég szerint minden meg van beszélve a magyar hatóságokkal, bár ők ezt tagadják.Tovább

Elege lett Amerikának a magyar útlevélcsalásokból, a vízummentesség megszüntetésével fenyegetik az Orbán-kormányt

Bár Orbán nagy csodálója Donald Trumpnak, az amerikai kormány egyre idegesebb a magyar útlevélcsalások miatt, és súlyos válaszlépéseket helyezett kilátásba – derítette ki közös munkával a Direkt36 és a Washington Post.Tovább

Hogyan álltunk össze a Washington Posttal egy titkos magyar-amerikai konfliktus kiderítésére?

Néhány hete megkerestük a legendás amerikai lapot, hogy dolgozunk egy történeten, amely talán érdekes lehet nekik. Aztán számunkra is meglepő módon felgyorsultak az események.Tovább

Egy magyar cég majdnem elnyert egy nagy üzletet. Aztán az Orbán-kormány inkább beállt az orosz rivális mögé

A Ganz-csoport elnyert egy nagy egyiptomi munkát, de a magyar kormány közben úgy döntött, hogy megvonja tőlük az állami hitelt, és inkább az orosz riválisoknak adja.Tovább

Megint egy Direkt36 által feltárt ügyben nyomozott az EU csaláselleni hivatala


Az OLAF több olyan szabálytalanságot is talált a Jeremie nevű kockázati tőke programot megvalósítása során amelyeket korábban a Direkt36 tárt fel a Forbes magazinnal együttműködve.Tovább

Orbán Viktorral együtt nézett meccset a miniszterelnök testvéréhez közel álló, állami pályázatokon taroló vállalkozó

A Pancho Aréna VIP-páholyában feltűnt egy informatikai vállalkozó, aki Orbán egyik testvérét régóta ismeri birkózó körökből.Tovább

Nem jött össze a hatalmas spórolás, ami az Elios-nak milliárdokat ért

Jelentős energiamegtakarítást vállalt Tiborcz István egykori cége azokban a városokban, ahol felújította a közvilágítást. Két város fogyasztási adatai alapján valamennyit javult a helyzet, de a kitűzött cél nagyon messze van, és kétséges, hogy az Elios által beszerelt lámpákkal valaha elérhető.Tovább

Azután kapta meg magyar letelepedési engedélyét a szír diktátor pénzembere, hogy az amerikaiak tiltólistára tették

Nem tervezik a magyar hatóságok a 444 és Direkt36 cikkében megnevezett két sötét hátterű szír állampolgár magyar papírjainak visszavonását. A Bevándorlási Hivatal szerint egyikük nem kötvényvásárlás révén kapott letelepedési engedélyt, bár egy rokona ezt állította nekünk.Tovább

Súlyos nemzetközi bűnügy gyanúsítottja és a szíriai diktátor pénzembere is magyar papírokat kapott a kötvényprogramban

Aleppóból Pesterzsébetre tette át a székhelyét, majd beszállt a Rogán-féle programban a férfi, akit tavaly novemberben kommandósok vittek el. Olyan szír üzletembert is beengedtek Magyarországra, akit az amerikai kormány szerint emberi jogi jogsértések miatt terhel felelősség.Tovább

Orbán legtöbbet költő tanácsadójának étkezési szokásait védve titkolózik a kormány

Hegedűs Zsuzsa rekord összeget költött reprezentációra. A számlákat nem mutatja meg a kormány, mert azokból megismerhetnénk a kedvenc boltjait. Pedig állítólag nem magának vásárolt havi átlag 136 ezerért.Tovább

Orbán játszmája

Titkosszolgálati manőverek, óriási üzletek és személyes ambíciók. Ezeknek mentén fűzte látványosan szorosra az orosz-magyar kapcsolatokat Orbán Viktor.Tovább

A nyolc legérdekesebb rész az Orbán-Putyin kapcsolatot feltáró cikkünkből

Miért találkozott Simicska az orosz titkosszolgálattal? Miért volt annyira fontos Orbánnak, hogy az oroszok eladják neki a Mol-részesedésüket? Mennyire kemény Putyin a saját embereivel? Ezek és más hasonló érdekességek a legújabb nyomozásunkból.Tovább

Így élnek a kínai kötvényesek, akik Rogán szerint nincsenek itt

Rogán Antal pár hónapja azt mondta, hogy tudomása szerint a letelepedési kötvényt vásárlók közül senki nem telepedett le Magyarországon. A Direkt36 azonban talált több ilyen kínai családot is.Tovább


AZ ÚTKERESZTEZŐDÉSNÉL

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. SZÜDI JÁNOS
2018.07.02.


...Szerencsés ország az, amelynek jó időben van jó vezetője. Még szerencsésebb az, amelyiknek a történelme során többször volt ilyen szerencséje. A világ minden táján, minden ország történelme tele van útkereszteződésekkel, amelyhez érve dönteni kell, merre tovább. A választás sikeres, ha az események láncolata utólag igazolja a döntést. A döntéshozónak a saját korában kell előretekintenie több évtizedre. A döntéshozónak adott esetben saját érdekeit figyelmen kívül kell hagynia. A döntéshozónak nem ritkán szembe kell helyezkednie a népakarattal.

Ritka, mint a fehér holló

Amikor a döntéshozó a hosszútávon megtérülő siker reményében lemond a pillanat kínálta előnyökről, nagy valószínűséggel áldozatot kell hoznia. Ehhez ritka adottságokra van szükség. A jó vezető legyen előrelátó, önzetlen, határozott, kitartó, rugalmas, jól képzett, intelligens, integráló, karizmatikus, következetes, nagylelkű, tisztességes, mértéktartó. Jó, ha átlátja az egészet, ismeri a részleteket, megérti az embereket. Nem vitás, aki mindezekkel a tulajdonságokkal rendelkezik, az bölcs vezetővé, igaz emberré válhat...

SAJÁTOSAN ALKALMAZZÁK A KÓRHÁZAK AZ EGÉSZSÉGÜGYI TÖRVÉNYT, SÉRÜLNEK A BETEGJOGOK

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2018.07.10.


Székely László, az alapvető jogok biztosa megállapította, hogy a nem pszichiátriai (tehát cselekvőképes) betegek esetében nincsenek meghatározva sem a feltételei, sem a jogi alkalmazás részletei, hogy milyen esetben lehet egy betegen fizikai korlátozást, kényszert alkalmazni a saját érdekében.

Az ombudsman vizsgálata során komoly problémákat tárt fel a korlátozások kórházi dokumentációjával kapcsolatban. Valaki ugyanis az ombudsmanhoz fordult panasszal édesapja halála után, aki kórházba kerülésekor húzogatta, kitépte magából a kanüljét, ezért az infúzió adásakor lekötözték a csuklóját.

A biztos tájékoztatást kért az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökétől a betegeket védő garanciális szabályokról.

Az elnök szerint a cselekvőképes beteg önrendelkezési jogának tiszteletben tartása mellett az egészségügyi szolgáltatónak kötelezettsége, hogy a beteg testi épségét megóvja. Ezért ad lehetőséget az egészségügyi törvény arra, hogy a szükségesség-arányosság követelményének szem előtt tartásával, a szakmai szabályok betartásával a beteg személyes szabadságát korlátozni lehessen a testi épsége és egészsége védelme érdekében.

Az ombudsman jelentése szerint viszont felmerül a gyanú, hogy az egészségügyi szakdolgozók alacsony létszáma miatt a kórház nem tud megfelelően eleget tenni az érintett betegek jogainak.

Székely László szerint például az előbb említett ügyben a kórház nem teljesítette maradéktalanul a dokumentációs kötelezettségét, így utólag nem lehetett rekonstruálni, biztosítva volt-e, hogy a beteg valóban élni tudjon önrendelkezési, vagy – ebben az esetben az ellátás megtagadásához fűződő – jogával.

A dokumentáció hiányosságai miatt az sem volt megállapítható, hogy a kórház eleget tett-e a beteg tájékoztatását előíró szabálynak...

ELIOS-ÜGY: MÉG MINDIG NINCS GYANÚSÍTOTTJA A 14 MILLIÁRDOS BOTRÁNYNAK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2018.07.11. 


Harangozó Tamás kérdésére Polt Péter azt válaszolta, hogy az ügyet a Nemzeti Nyomozóiroda kapta, és egyelőre nincs gyanúsított. Az új eljárási törvényre hivatkozik, amely szerint az ügyészség csak akkor irányítja a nyomozást, ha már van gyanúsított.

Nem nyomoz az ügyészség az Elios-ügyben – derül ki Polt Péter legfőbb ügyész válaszából, amit Harangozó Tamás szocialista képviselő írásbeli kérdésére adott. „Az ügyben az ügyészség semmilyen nyomozati cselekményt nem folytatott le, tekintettel arra, hogy a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztálya folytatja. A nyomozás során gyanúsított kihallgatására nem került sor” – írta Polt. Majd leszögezte, hogy a július 1-től hatályos új büntetőeljárási törvény alapján a nyomozás felderítési szakaszában az ügyésznek már csak felügyeleti jogköre van, és az irányítási jogok csak a vizsgálati szakaszban, a gyanúsított kihallgatását követően illetik meg.

14 milliárd forint

Harangozó Tamás írásbeli kérdésében felidézte: az OLAF igazságügyi ajánlást tett 2017 decemberében az ügyészségnek, ami uniós források felhasználásával kapcsolatos szabálytalanság megalapozott gyanújára utal. Ennek alapján az illetékes főügyészség az Elios Zrt. ellen új nyomozást rendelt el. „Az OLAF éves jelentésében kiemelten szerepel az ún. Elios-ügy, és a legfrissebb hírek szerint az uniós pénzek felhasználása körüli szabálytalanságok okán Magyarországot terhelheti a legnagyobb visszafizetési kötelezettség. Ez csak az Elios-ügy kapcsán mintegy 14 milliárd forintra rúg” – fogalmazott a szocialista képviselő. Az Elios úgy nyert sorozatban az uniós pénzből megvalósított közvilágítás-korszerűsítési tendereken, hogy – az OLAF jelentése szerint is – döntő befolyása volt már az önkormányzatok számára kiírt pályázatokra is. A pályázatokban olyan feltételeket szabtak, amelyek a cégnek kedveztek, majd legtöbbször versenytárs nélkül nyerte el a közbeszerzéseket is. Az Elios korábban Tiborcz István, a miniszterelnök veje érdekeltségébe tartozott. Lázár János, korábbi hódmezővásárhelyi polgármester és miniszter maga ismerte el, hogy a helyi közvilágítás korszerűsítését olyan konstrukcióban oldották meg, amelyet ők ketten találták ki. Ez volt a cég első nagyobb munkája, később ezt használta referenciaként máshol is.

MEKKORA LEHET A DRÁGULÁS? - A SZAKÉRTŐK TÖBBSÉGE IGYEKSZIK OPTIMISTA LENNI

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: az Én Pénzem
2018.07.11.


Júniusban a frissen közzétett adatok szerint már megérkezett a 3 százalék feletti infláció. A következő havi várható adatokkal kapcsolatban eltérőek a várakozások. A jegybank szerint működik a „mérsékelt importárak árleszorító hatása”, más viszont a gyenge forintot árfelhajtónak tartja.

A KSH közzétette, hogy 2018. júniusban a fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az élelmiszerek ára ennél ütemesebben, 3,4 százalékkal nőtt. Ezen belül a vaj, vajkrém 12,2, a száraztészta 11,2, a tojás 10,1, a tejtermékek 9,0, a liszt 5,1, a baromfihús 4,6 százalékkal drágult. Érdemes még kiemelni, hogy az üzemanyagok (benzin és dízel) 15 százalékkal kerülnek többe.

Utóbbi önmagában is megemelheti az árszínvonalat, de a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – mint az inflációs jelentésükből kiderül – nem aggódik (ugyanezt korábban elmondhattuk a forint gyengülésével kapcsolatban is). Prognózisa szerint az infláció az olajár emelkedésének hatására átmenetileg enyhén meghaladja a 3 százalékot, de csak 2019 közepére „éri el fenntarthatóan a 3 százalékos célt”.

A kormány azzal számolt, hogy az év egészében 3 százalék körüli infláció valósulhat meg - így kommentálta Varga Mihály újságírói kérdésre a legújabb inflációs adatokat. Mint a jegybanki jelentésben leszögezik: az iparcikkek szezonálisan igazított árai az előző hónaphoz képest csökkentek. A termékkörön belül a tartós – elsősorban a televízió – és a nem tartós iparcikkek ára is mérséklődött. A termékkör árazását a jegybank szerint a „mérsékelt importárak árleszorító hatása, valamint a folyamatosan élénkülő belföldi kereslet kettős hatása alakította”. Hangsúlyozzák még, hogy a lakosság inflációs várakozásai továbbra is visszafogottak. (Érdekes módon mi valahogy nem azokkal találkozunk, akik így gondolják.)...

TÜKÖRBE NÉZVE

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.07.11.


A sport nagyon sok mindent elárul egy országról. Mit tart sikernek, az egyéni vagy a csapatteljesítményt részesíti előnyben, miként tükrözi a társadalmat – és még sorolhatnám. Ha már itt van (és a vége felé közeledik) a labdarúgó-világbajnokság, úgy éreztem, egy posztot megér ez a kérdés, különösen, mert szerintem sok esetben túlmutat önmagán. Szóval egyrészt elnézést kérek azoktól, akiket nem érdekel annyira a sport (vagy ezen belül a futball), másrészt ígérem, azért a poszt nem csak és kifejezetten a fociról szól majd.

„Amikor jól megy a játék, akkor az újságokban Romelu Lukaku vagyok, a belga csatár. Amikor nem megy jól a játék, akkor az újságokban Romelu Lukaku vagyok, a kongói származású belga csatár. Ha nem tetszik a játékstílusom, nem baj. De én itt születtem. Antwerpenben nőttem fel, és Liege-ben és Brüsszelben” – fogalmazta meg a belga válogatott (és a Manchester United) labdarúgója sok társa gondolatait.

Az utóbbi hetekben aligha merült fel a belga sajtóban a kongói származás, hiszen mind a válogatott, mind Lukaku nagyszerűen szerepelt az oroszországi labdarúgó világbajnokságon.

A csatár olyannyira nincs egyedül, hogy ha alaposan megnézzük a vébé 32 csapatának (illetve kicsit közelebbről a legjobb 4) keretét, egészen érdekes képet kapunk.

A FIFA által idézett tanulmány szerint a vébére nevezett játékosok közül durván minden tizedik (9 százalék) nem abban az országban született, mint amelyik válogatottjának a mezében pályára lép(ett).

A 32 csapatból összesen hét olyan van, amelyben egyáltalán nincs nem abban az országban született labdarúgó. A vicc az, hogy például közöttük van az a Németország, amely címvédőként még a csoportból sem jutott tovább, és amit több elemzés szerint is a török származású labdarúgók (közülük főleg kettő, Özil és Gündogan) a torna előtti nem túl szerencsés gesztusa (találkoztak a Németországban nem túlzottan kedvelt török elnökkel) zilált szét.

(Csak az érdekesség kedvéért a további hat együttes: Brazília, Szaúd-Arábia, Irán, Kolumbia, Mexikó és Dél-Korea.) Ami a térségeket illeti, a legtöbb külföldön született játékos az afrikai válogatottakban játszik (28,7 százalék), ezt Európa követi 9,1 százalékkal...

TRUMP A VÁMOKKAL NEKIESETT A VILÁGNAK

444
Szerző: MAGYARI PÉTER
2018.07.11.


Őrült kapkodás, ami mindenkinek fáj majd, vagy Amerika időben odacsap, hogy senki se nőjön a fejére? Van rendszer a nagyhangú nyilatkozatok mögött? Ez most a legizgalmasabb kérdés a világban.
- Az USA 25 százalékos büntetővámot vetett ki 34 milliárd dollár értékű kínai árura múlt pénteken, és augusztusban további 16 milliárdnyira is kivet.

- Kína ugyanekkora értékben vámolja az amerikai termékeket.

- Az USA büntetővámot tett idén még a mosógépekre, a napelemekre, az acélra és az alumíniumra is, és hamarosan keményen megvámolja az európai autókat is.

- Ez teljes fordulat az elmúlt 70 év amerikai politikájához képest, ami eddig a szabadkereskedelem nagyszerűségét hirdette.

- Sokak szerint Trump megőrült, vagy direkt gyengíti a saját országát. Ám az is lehet, hogy az új politika mögött valódi megfontolás van: addig kell gyengíteni Kínát és az EU-t, amíg nem lesznek túl erősek Amerika mellett.

Donald Trump nemzetközi politikája teljes fordulatot vett attól, amit a második világháború óta az USA képviselt. Ennek politikai vonatkozásairól itt már írtunk részletesen, a lényeg az, hogy Trump egymás után mondja fel azokat a megállapodásokat, amelyek alapján nemzetközi intézmények és a nemzetközi jog simítják el az országok közti konfliktusokat. Ez a nemzetközi rendszer a világkereskedelmen alapult, és az USA eddig azon dolgozott, hogy minél kevesebb gátja legyen a globális kereskedelemnek.

Most viszont kéthavonta jelent be új büntetővámokat az amerikai kormány, amire válaszul a többi ország is vámokat emel...

A CSERKÉSZSZÖVETSÉGNÉL A ROMÁKNAK MEGMONDTÁK, HOGY SEM A HITÜK, SEM A SZÁRMAZÁSUK MIATT NEM ILLENEK A MAGYAR KERESZTÉNY CSERKÉSZEK KÖZÉ

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2018.07.11.


A Magyar Cserkészszövetség mondvacsinált indokokkal elutasította egy borsodi roma fiatalokból álló cserkészcsapat megalakulását. Még a cserkész név használatát is megtagadták tőlük. Minden egy cserkésztáborral kezdődött, amelynek kapcsán rövid úton kiderült: a borsodi roma fiatalok „sem származásuk, sem hitük alapján nem illenek a magyar keresztény cserkészek közé”.

Van egy iskola Borsodban, amelynek alapítói tíz évvel ezelőtt azt a célt tűzték ki, hogy azokat a gyerekeket is eljuttatják az érettségiig, akikről az állami és a kormány által is kiemelten támogatott egyházi közoktatás lemond. Ezek a diákok magukkal hozzák a generációkon megtörhetetlenül átörökített szegénységet, a kirekesztettséget, amiből az érettségi megszerzése jelenthetné a kiutat. Anélkül ugyanis nem megy. Az érvényesülni tudó, keresett szakmunkásoknak is van érettségijük. Minden statisztikából az olvasható ki, hogy érettségi nélkül az életesélyek sokkal rosszabbak, az még az egészségben töltött évekre, a várható élettartamra is hatással van. Az elmúlt nyolc év oktatáspolitikai fordulatának következményeként azonban a mélyszegénységben élő gyerekeknek az érettségi megszerzése csak álom.

Ebben az ellenszélben próbál a sajókazai Dr. Ámbédkar Iskola talpon maradni, tanulókat toborozni, megtartani és az érettségiig eljuttatni. Az iskola ennek érdekében az összes elérhető integrációs lehetőséget megragadja, hogy a diákok találkozhassanak a gettón kívüli világgal. Tanulóik zöme ugyanis a környék szegregált, cigány általános iskoláiból érkezik, ahol nem találkoztak más társadalmi réteghez tartozó osztálytársakkal.

A szegénység pedig fizikailag is bezárja a gyerekeket: a középiskola megkezdése előtt a legtöbben még a nagyobb borsodi városokig sem jutottak el, nemhogy a fővárosig.

Ezért tartja kiemelten fontosnak az iskola igazgatója, Derdák Tibor, hogy a gyerekeknek a lehető legtöbb olyan programot megszervezze, amelynek során kinyílik számukra egy másik világ: a szegénységen túli. Ilyen integratív együttműködésük van több budapesti középiskolával, határokon túli oktatási intézményekkel is. A kapcsolatoknak köszönhetően az iskolában mindig vannak vendégek a világ minden tájáról.

Néhány éve az iskola lehetőséget látott a Magyar Cserkészszövetségben (MCSSZ) is. A Dr. Ámbédkar Iskola diákjai és pedagógiai munkát segítő kollégái 2014 óta rendszeresen részt vettek a szövetség által szervezett különböző programokon. Az ámbédkaros pedagógusok célja az volt, hogy a cserkészmozgalom náluk is megvethesse a lábát.

„Vendégül láttuk a mozgalom megyei képviselőjét, majd december elején Szerencsen mi ismerkedtünk a cserkészek munkájával, december végén Budakeszin téli portyán jártunk, a Bükkben túráztunk, e hét végén pedig Szokolyán cserkészőrsvezető-képzőn veszünk részt. Célunk, hogy saját cserkészcsapatunk legyen, és a kallódó fiatalokat összefoghassuk” – olvasható az Ámbédkar honlapján. De sokáig nem örülhettek a borsodi roma fiatalok, a magyar cserkészek ugyanis nem kértek belőlük, s az Ámbédkarral alakuló kapcsolatot elvágták.

A fordulópont tavaly, 2017 nyarán történt. A hivatalos cserkészcsapattá szerveződés egyik feltétele, hogy a formálódó társaság tagjai együtt táborozzanak, és a tábor alatt vezetőképzésen is részt vegyenek.

Ott követtük el a történelmi hibát, hogy befizettük a gyerekeinket a táborba

– idézi fel Derdák Tibor. – Amikor a cserkészeknek leesett, hogy a táborozók között három roma fiatal is lenne, azonnal vissza akarták küldeni a befizetett pénzt, indoklásul pedig összevissza magyarázkodtak.

A befizetett részvételi díjat nem vették vissza, mert tavaly nyáron még abban reménykedtek, hogy majd egy másik táborba elmehetnek, de mindenhonnan ugyanazt az indok nélküli elutasítást kapták: „Ez a tábor bensőséges lesz, csak a mieinknek szerveződik.”...

"MIÉRT ERŐSZAKOS AZ EMBERI LÉNY" - BESZÉLGETÉS JAN PHILIPP REEMSZMA IRODALOMPROFESSZORRAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: VÁRKONYI BENEDEK
2018.07.06.


A közelmúltban Budapesten járt egy különös tanár; fölmenői német dohánygyárosok, ő azonban elkanyarodott a családi hivatástól, és bölcsésznek állt. Német tanulmányokat folytatott, filozófiát tanult. Hamburgban megalapította a Társadalomkutató Intézetet. Az újkori német irodalom professzora, Hamburgban tanít. Több mint másfél évtizeddel ezelőtt ő kezdeményezte azt a nevezetes kiállítást, amely a Wehrmacht-katonák kegyetlenkedéseit mutatta be, és amelyet több történész is bírált, de a hibákat azután kijavították. Ám legelőször is az erőszak kutatásának szakértőjeként nevezetes; hatalmas könyvet írt ezzel a címmel: Bizalom és erőszak a modern társadalomban. Amikor az Atlantisz Kiadó megjelentette magyarul, Jan Philipp Reemtsma előadást tartott Budapesten, az Akadémián.

Már könyvének címéből is kiderül, hogy a mű két alapszava a bizalom és az erőszak. Értekezhetett volna az erőszak és a hatalom kapcsolatáról, ahogyan Hannah Arendt tette, vagy beszélhetett volna az erőszak és a tömeg viszonyáról, ahogyan Elias Canetti egy egész könyvet írt a tömegről. Miért éppen a bizalom és az erőszak összefüggései érdekelték?

– Azt akartam elemezni, hogy mi a szerepe a politikai és közösségi erőszaknak abban a korszakban, amelyet modernitásnak nevezünk. És azt, miként változott az erőszakhoz való viszonyunk. Ami a bizalmat illeti, arról minden kornak és minden kultúrának megvan a saját elképzelése. Azt vizsgáltam, hogy ez a két fogalom: a bizalom és az erőszak hogyan viszonyul egymáshoz. Ez a kulcsa ennek a könyvnek, ezért helyeztem egymás mellé ezt a két fogalmat.

Egyesek azt állítják, hogy a történelemben van bizonyos fejlődés. Én nem okvetlenül hiszek ebben, de itt most mégis fontos lehet ennek a fogalomnak a szerepe. Az erőszak történetében van „fejlődés”? Változott az erőszak módja? És itt most nem a technikai problémák az érdekesek, nem az erőszak technikai fejlődése, hanem az emberiség lelki változása, az erőszakhoz való viszonya.

– Az erőszaknak a történelem folyamán a különböző kultúrákban más és más a szerepe. Ha Európáról és az európai modernitásról beszélünk, akkor azt látjuk, hogy az erőszak maga lett probléma, még azelőtt, hogy Thomas Hobbes filozófus a XVII. században azt gondolta volna, hogy az erőszakot önmagában mint problémát kell kezelni. A rendkívül heves erőszak különleges formái a történelem során sokat változtak; ott volt például a halálbüntetés ítéletét követő nyilvános kivégzés; a kínzás a normalitás világába tartozott, az emberek mindennapi életükben az erőszak legkülönbözőbb formáit alkalmazták. Bárkinek lehetett pisztolya, bármilyen fegyvere, és mindenki a saját maga biztonságát szavatolta, akár még erőszak árán is. Az erőszak tehát a mindennapi élet része volt, nem jelentett nehézséget. Szerencsére ma azt mondhatjuk, hogy az erőszak probléma lett. És a probléma középpontjában az erőszak állami monopolizálása áll. Ez azt jelenti, hogy az erőszaknak csak akkor van legitimációja, ha kizárólag az állam gyakorolja, és csak bizonyos célok érdekében. A közönséges állampolgár az erőszakot nem gyakorolhatja. De ehhez a haladáshoz sok időre van szükség, és soha nincs is vége. Soha nem mondhatjuk, hogy az erőszak teljes állami monopóliuma bekövetkezett. Nézze meg a mai Egyesült Államokat, ahol szinte bárki vásárolhat fegyvert, miközben az európai országokban ez nem megengedett. A fejlődésnek tehát földrajzilag is különböző állomásai vannak...

ITT OLVASHATÓ

10 ÉVE NEM VOLT ILYEN SZABAD PRIDE

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2018.07.10.


Igen, így van, pont 10 éve nem volt ilyen szabad a Budapest Pride. Azért tartom ezt fontosnak elmondani, mert valahogy idén mintha megint a kordonokról szólna minden, csak nem a jó értelemben.

Furcsa dolog egy ekkora rendezvény után elolvasni a róla szóló cikkeket, meg végigolvasni azt a rengeteg kommentet, amik ezek alá a cikkek alá érkeznek.

„Tavaly először az egész felvonulás kordonok nélkül haladhatott. A szervezők idén is ezt szerették volna elérni a rendőrségnél, és ha nem is teljesen, de a cél azért nagyjából most is megvalósult.”– olvasom például az idei Pride-ról az egyik cikkben. Egy másiknak egyenesen a címe volt ez: „Szivárvány szín alatt, kordonok mögött”. A kommentek egy részéből is ez köszön vissza: a szervezők azt ígérték, hogy nem lesznek kordonok, és mégis voltak. Többen is csalódottak emiatt, rosszul érezték magukat...

MIÉRT LENNE MEGLEPŐ JÓZSEFVÁROS?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.07.10.


Bár már eltelt némi, egyenlőre csak napokban mérhető, idő a józsefvárosi választás óta, azért talán érdemes pár szót vesztegetni rá. Különösen azért, mert nem egy másik helyen is emlegetik. Nem egyszer az alacsony részvételt és az ellenzék soron levő sebnyalogatásait emlegetve. Úgy, mintha ez egy különleges, előzmények nélküli, szinte már-már váratlan helyzet lenne. Holott aligha az.

Legfeljebb a politikai újszülötteknek. De esetleg nekik sem. Még az alacsony részvételi arány sem igazán meglepő. Nem józsefvárosi különlegesség az, hogy az embereknek tele a hócipője a politikával. A hétköznapokban ugyanis nem igazán érdekel senkit az a lózungparádé, ami napjainkban „politikai kommunikáció” címén zajlik. Ugyanakkor kétségtelenül lezajlik, illetve lezajlott egy győzteshez zárás. Ami együttesen bőven magyarázza azt a jelenséget, hogy az ígéretekhez, jelszavakhoz pénzt is adni képes kormánypárt mozgósítani tudta a híveit. Miközben az üres körmondatok mozgósító ereje nem túl erős. Ellenben elég gyenge. Azok a megnyilatkozások, amelyek megfelelnek az olyan kiragadásoknak, mint a 168óra egyik főcíme, meg végképpen nem jelentenek semmit. Ez egyébként azt emeli ki egy értékelésből, hogy az értékelő szerint „Józsefváros nem a baloldal, hanem a rendpárti jobboldal laboratóriuma”.

Ami, minden maradék tiszteletemet összeseperve: ostobaság. De legalább is annak látszik. Elsőre. Valamint másodjára is. A hétköznapok emberének a Mészáros-Orbán klán vagyona valójában nem létezik. A zsebtolvaj ellenben igen. Hipotetikusan lehet bármennyire toleráns emberbarát, ha a gyermekét nem meri nyugodt szívvel leengedni a parkba. A közbiztonság, illetve a közigazgatás kérdéseire tehát választ vár. Országosan is, de a saját lakókörnyezetében mindenképpen. A saját lakókörnyezetében nem rendpártiságból szeretne rendezett és élhető körülményeket. Elvégre a többség a lakáson belül sem az étkezőasztal körbe-körbe vizelésével jelöli meg a lakókörnyezetét. Ezért már 2013-ban voltam bátor írni olyasmiket, hogy amennyiben az ellenzéknek az akkor ezzel operáló Jobbik féligazságaira nincs kommunikálható, közérthető alternatív válasza, akkor a szélsőjobb kerítőjévé válik. Ami akkor is igaz, ha időközben a Fidesz nem egyszer helyet látszik cserélni a Jobbikkal...

AZ ESZTERGOMI FIDESZES ELITIG ÉR AZ ÚJ OLAF-BOTRÁNY, NEVEKET TÖRÖLTEK AZ ÉRINTETT CÉG HONLAPJÁRÓL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.07.10.


Az új OLAF-botrányban, a K+F kifizetéseket érintő 9 milliárdos buktában emlegetett Infokom-Innovátor Nkft. kreatív vezetőjeként dolgozik az esztergomi fideszes polgármester fia. Borz Gergely és édesanyja, Romanek Etelka is jó viszonyt ápolnak Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspökkel. Az Infokom-Innovátor pedig a szintén esztergomi MOL-vezérhez, Hernádi Zsolthoz kötődik.

Csaknem 9 milliárd forint uniós pénzlehúzást állapított meg az EU csalás elleni hivatala, az OLAF egy kutatás-fejlesztési (K+F) programnál. Az esetről elsőként beszámoló 24.hu meg is nevezte a magyar cégeket, amelyek az OLAF szerint érintettek a csalássorozatban. Köztük az Infokom-Innovátor (korábban BME-Infokom Innovátor) Nonprofit Kft.-t. A magyar adóhatóság is nyomoz, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Az érintett cégek az OLAF szerint kamu fióktelepeket hoztak létre, hogy regionális támogatási projektekben vehessenek részt, illetve csak papíron foglalkoztattak távmunkásokat. Ráadásul az Infokom (és egy másik, de az Infokomhoz tulajdonosai révén kötődő magyar cég) a pályázati pénzből fizette olyan dolgozóit is, akiket nem lehetett volna.

Az Infokom-Innovátor honlapján Szabó Sándor ügyvezetőt mutatják csak be. Korábban azonban mások is szerepelhettek az így kiemelt vezetők között, az oldal forrásában ugyanis még látszanak további nevek is. Csakhogy – szakszóval – kikommentelve, azaz egy olyan, a megjegyzéseket jelölő parancskóddal ellátva, ami a honlap látogatója számára láthatatlanná teszi a szöveget...