2018. március 17., szombat

106 ÜGY FÉRT A FEKETE KÖNYVBE - TANULMÁNYKÖTET AZ ELMÚLT NYOLC ÉV KORRUPCIÓS FOLYAMATAIRÓL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: BECKER ANDRÁS
2018.03.17.A Civitas Intézet megbízásából a Transparency International Magyarország elkészítette a magyarországi korrupció 2010 és 2018 közötti történetét feldolgozó Fekete könyvet. A kötetben külön fejezetekben foglalkoznak Magyarország antikorrupciós teljesítményével, a hazai korrupció minősített eseteivel, valamint az európai uniós források felhasználása és a közbeszerzések területén meglévő korrupciós kockázatokkal. A Fekete könyv ezen kívül 106 korrupciós ügy leírását is tartalmazza, közel 150 oldalon kísérli meg a két szervezet bemutatni a 2010 óta eltelt időszak korrupciós jelenségeit.

A kötet PDF-ben itt letölthető. Első része inkább elméleti jellegű, többek közt a Transparency International által világszerte használt korrupcióérzékelési index (CPI) alakulását mutatja be: nem meglepő módon a 180 országot tartalmazó rangsorban Magyarország kilenc helyet rontott tavalyhoz képest, így most 66. az összesítésben.

De a különböző módszertannal készült egyéb mérések is negatív tendenciákat, a helyzet romlását mutatják, akár a teljes Európai Unió, akár a volt szocialista országok a viszonyítás: bőven hihető, hogy

Magyarországon az üzleti élet szereplőinek több mint 90 százaléka gondolja úgy, hogy komoly probléma a korrupció – ez két év alatt tíz százalékpontnyi romlást jelent.


A tanulmány külön fejezetben foglalkozik a rendszerszintű korrupció három legnyilvánvalóbb esetével: a nemzeti bank alapítványaival, a látványcsapatsport támogatások („TAO”) rendszerével, és a letelepedési kötvény intézményével.

Külön fejezetet kapott az uniós források felhasználásában mutatkozó korrupciós kockázatok, illetve a közbeszerzéses piacon mutatkozó visszásságok bemutatása.

Az elméleti rész sok újdonságot nem tartalmaz, inkább összegző jellegű, de komoly érvanyagot jelenthet annak, aki a kormányzati sikerpropagandával szemben a második és harmadik Orbán-kormány valós teljesítményének bemutatására vállalkozik.

Ha az olvasó átküzdi magát az első rész huszonvalahány oldalnyi elméleti jellegű megállapításain, a második részben a korrupciós sztorik eleven dzsungelébe jut: a szerzők 106 közelmúltbeli esettel mutatják be a nagyon is konkrét magyarországi valóságot.

Hogy ezeknek a történeteknek milyen társadalomalakító hatása van, hogy a szereplők és a módszerek miképp hatnak a gazdaságra, az explicit módon persze nincs kimondva, de különösebb matekozás nélkül is egyértelmű, hogy a nyolc évet felelő sztorikban több ezer milliárd forint útját térítették el.

És meglehetősen sokat mond a magyarországi korrupció természetéről, hogy a történetek közt – a pitiáner, néhány tízmilliós ügyeket leszámítva – nincs egy eset sem, amelyik kizárólag valamilyen lokális hatalmi centrumhoz kötődne:

nincsenek csákmáték, egy Csák Máté van...


5 FONTOS DOLOG, AMI MEGMUTATJA: NEM CSAK A MEGTORLÁS VOLT A LÉNYEG ORBÁN "ÜNNEPI" BESZÉDÉBEN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2018.03.17.


Igazából egy gondolatot fogalmazott meg Orbán Viktor március 15-én: nyernie kell a Fidesznek. Mert ha nem, akkor Magyarországnak vége.

Már senki sem lepődik meg, hogy a nemzeti ünnepet arra használta fel az összes politikai erő, hogy aktuálpolitikáról beszéljen. Megemlékezésről már látszólag se volt szó; a legtöbb média ORbán fenyegetőzését emelte ki a fontos hrek közé. Viszont szerintünk nem is a fenyegetőzés, meg a megtorlás volt a lényeg Orbán Viktor beszédében, vagy a migráncsok.
A miniszterelnök egyetlen egy dologra koncentrált: hogy a híveit rábírja, menjenek el szavazni.

Viszont a beszéden azt éreztük: Orbánnak kicsúszott a lába alól a talaj, nincs tovább. Nem tudott újdonsággal szolgálni. Nem tudott feltüzelni. Unalmassá vált.

Nézzünk néhány érdekes részletet:

1. Elfogytak az érvek, elfogyott a racionalitás

Orbán Viktor eszköztára a fenyegetőzésre és a félelemkeltésre szűkült. Nem tudott egyetlen racionális érvet mondani, hogy miért szavazzon valaki rá. Csak azzal az összeesküvés-elmélettel, vagyis hazugsággal traktálta a híveit, hogy ha nem ő nyer, akkor Magyarországot felzabálják a migráncsok. A migráncsokat meg az ellenzék akarja betelepíteni, akik mögött természetesen „Gyuri bácsi” áll. Nem mondott semmi olyasmit, hogy a gazdaság fejlődne, vagy legalább azt hazudta volna, hogy jól működik az egészségügy. (Egyáltalán: működik.)

Mostanra az Orbán vezette Fidesz addig jutott, hogy nem tudnak semmi olyat mondani az embereknek, aminek köze lenne a valósághoz. Teljesen alternatív univerzumba vezérelték magukat, ami köszönőviszonyban sincs azzal, ami a világban, vagy Magyarországon történik.

2. Nem tudott mit ígérni, csak a túlélést

Amikor egy párt nyolc év után nem tud mást mondani, csak azt, hogy félnünk kell, háborúban állunk mindenkivel, aki nincs velünk, ott elég nagy gondok vannak. Orbán nem mondta, hogy jobb lesz a választások után, mert nem lesz jobb – nyolc éve volt rá, hogy tegyen valamit az országért és elbukott. Ezt ő is tudja, nyilván erről fog a legkevésbé beszélni. A puszta túlélés szintjére vitte le a diskurzust, Európa közepén, a XXI. században.

A helyzet az, hogy el akarják venni az országunkat. Nem egy tollvonással, mint Trianonban, hanem azt, hogy néhány évtized alatt önként adjuk fel

– mondta Orbán, és rögtön ki is fejtette, hogy a migránsokra céloz, szerinte ők jönnének a magyarok helyére ebbe az országba.

– Azt akarják, hogy ne mi és a leszármazottaink éljenek itt, hanem valaki mások. Nap mint nap látjuk, hogy nagy nyugat-európai nemzetek lépésről lépésre, kerületről kerületre, városól városra veszítik el hazájukat – tette hozzá...

NEKI TÉNYLEG SIKERÜLT AZ, AMI A LEGKOMOLYABB ÉS LEGKITERJEDTEBB BŰNSZERVEZETEKNEK IS CSAK IGEN RITKÁN JÖN ÖSSZE

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: BODA ANDRÁS
2018.03.17.


...És akkor itt most egy picit visszavenném a szót. Erkölcsi elégtétel… hogy is mondjam… a szót magát kiejteni azon a pulpituson, abból a szájból – mondjuk a kereszténységnek azon a szintjén, ahol az inspirált jegesmedvevadász az egyik legelszántabban hívő felkent, szóval elhiszem, hogy ezen a Mariana-árok mélységű hitéletbeli nívón senki nem tart különösebben attól, hogy az Úr cikkcakkos villámokkal sújtja hamuvá, de azért mégis… talán… kéne valami határ.

Politikai elégtétel… ismét csak elő kell hívnom a jegesmedvést, aki ennek az országnak ma a „nemzetpolitikáért felelős” második embere. Ahányszor csak erre gondolok, végigfut a hátamon valami jeges iszony, esküszöm: az országnak, ahol élek, Semjén Zsolt jelöli ki a pályaívét… persze azért túlzok egy picit, hiszen én is tudom, hogy tökéletesen és szó szerint semmit nem csinál, már azon kívül, hogy évente párszor a helyzetbe hozott spannal (ja, bocs, azt „vadászetikai okokból” nem szabad megtudnia senkinek, kivel vadászunk…) kibéreltet magának egy svéd szállodát, mer’ nehogy má’ magyar parasztok bámuljanak az okos arcába, amikor reggel elindul, hogy kőkeményen kilőjön pár háziasított rénszarvast, amit helikopter tesz le óvatosan az erkélyére… És majd Bayert is elviszi, pukkadj, liberálbugris.

És valamint itt van még a jogi elégtétel: jelesül abban a jogrendszerben, amelynek alkotói az alkotmányos rendet az alkotmánnyal együtt vágták sutba, majd a jogalkalmazást az elmúlt néhány évben tökéletesen a maga igényeinek megfelelőre alakíttatta át az a magát kormánynak kikiáltó társaság, amelyről immár kétségtelen bizonyossággal kimondható, nekik tényleg sikerült az, ami a legkomolyabb és legkiterjedtebb bűnszervezeteknek is csak igen ritkán és csak részben jön össze: beépülni az államba, és rendszer szinten saját zsebekbe irányítani azt a felfoghatatlan mennyiségű pénzt, amit egy egész társadalom dob össze a pár ezer kedvezményezettnek, a bűnözőknek és cinkosaiknak. Hát hol van ehhez a bizniszhez a drog, a prostitúció, a védelmi pénzek, bármi más? Nudli, nudli, nudli.

Természetes, hogy egy ilyen üzletet elég nehezen enged el az ember, ha egyszer összejött. Ezért is gondolok időnként nem kis aggodalommal arra, vajon mi történik, ha mondjuk április 8-án nagyban is beüt Hódmezővásárhely, és kiderül, az emberek mégse kérnek annyira a védelemből, a harcból az univerzummal: ha netán a többség mégis egy normális, emberhez méltó életet választana. Hogy abból kurva nagy baj lenne/lesz, éspedig nem is kicsi, annál kevés dologban vagyok biztosabb – itt voltam 2006-ban is. És azt is elég biztosan tudom, hogy nekem erre a sztorira, így, ebben a csodás formában, nincs, és nem lesz még négy évem – és szikrányi kedvem se. Lehet, hogy csekélység: de nekem három hét múlva ez a tét…

ÜTLEK, BORULSZ!

HUPPA BLOG
Szerző: CSERPES TAMÁS
2018.03.17.


Nagyjából ennyiről szólt Orbán Viktor március 15-én, népes hallgatóság (2 millió ± még sokkal több harcos!) előtt elhangzott ünnepi uszítása.

Ez az ember tényleg nagyon felkaphatta a vizet az elmúlt hetekben elszenvedett csapások hatására. Nem nagyon fogta vissza magát. Ha létezik övön aluli beszéd, akkor az amit ő elmondott, az az volt. Az utóbbi hetek történéseit elnézve alapos oka volt rá. Számos, nyomós és nyugtalanító oka.

Talán az államilag, jól szervezett, igencsak fenyegető Békemenet egy kis gyógyírt jelentett megtépázott idegeire, tábora pedig büszkén fellélegezhetett. Végre megkapták azt, amire már annyira szükségük volt. Hatékony, szájon át történő újraélesztésben részesültek.

„Tudom, hogy ez a küzdelem mindenkinek nehéz. Megértem, ha néhányan meg is vannak ijedve. Érthető, mert olyan ellenféllel kell harcolnunk, amely másmilyen, mint mi vagyunk. Nem nyíltsisakos, hanem rejtőzködő, nem egyenes, hanem fortélyos, nem becsületes, hanem alantas, nem nemzeti, hanem nemzetközi, nem a munkában hisz, hanem pénzzel spekulál, nincs saját hazája, mert úgy érzi, övé az egész világ.” (O. V.)

Jó kis duma, mi? A fenti, alantas gondolatokat valamelyik Birodalmi Pártnap szónokától, még az is lehet, a megboldogult Führertől csenhették el Orbán pajkos, szövegíró manócskái, esetleg maga a bepánikolt Vezér. Ebből azt a szomorú, de reális következtetést vonhatjuk le, hogy Budapesten még soha nem volt ekkora fasiszta felvonulás. Az világosan látszott, hogy Sturmabteilung csapata helyett Orbán leginkább kötött sapkás nénikékkel rendelkezik. Ez okot adhat némi optimizmusra.

Orbán próbálta ugyan a fiatalokat meggyőzni azzal a nevetséges hazugsággal, milyen pompás dolog ma Magyarországon jövőt elképzelni. Beszédének ez volt a leghalványabb, enyhén szólva, morbid része. Nem ért ez bizony annyit sem, mint Szijártó kisinas beteges fenyegetőzési mániája. A Fidelitas megrögzött idiótáin kívül nem sok embert győzhetett meg arról, hogy itt a világ közepe. Marad tehát számára a selejt, a buckalakók népes tábora, akik azonban bőven elegendőek ahhoz, hogy hatalomban tartsák őt. A nagy kérdés az, meddig..
.

NINCS HOVA HÁTRÁLNUN - MERT EZ AZ ORSZÁG A MIÉNK IS

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.03.17.


Magyarország miniszterelnökének március 15-i beszéde még ebben a kampányban is új “minőséget” jelent. Az ország kisebbsége által támogatott miniszterelnök “erkölcsi, politikai és jogi” megtorlást jelentett be az őt nem támogató pártok, szervezetek, állampolgárok, tehát az ország többsége ellen, ha megnyernék a választásokat. (Jegyezzük meg, közben Karácsony Gergely és Vona Gábor is arról beszélt, békét szeretne teremteni az országban.)

A helyzet az, hogy a miniszterelnök szavait az elmúlt 8 év kormányzása után (a független intézmények és a média bedarálása, illetve az ország szétlopása után) nem lehet nem komolyan venni, és

nem lehet máshogy értelmezni, mint úgy, hogy mindent le fognak darálni, ami még nem az övék ebben az országban.

Bő három hét van hátra a választásokig, és ennek a három hétnek a tétje elég könnyen lefordítható. A kérdés az, erre a három hétre hónapok, évek vagy évtizedek múlva úgy fogunk-e visszaemlékezni, hogy ez volt az a három hét, amikor mindent elkövettünk, hogy megakadályozzuk a katasztrófát, és elvettük a Fidesztől a parlamenti többségét, vagy úgy emlékszünk majd vissza, hogy miért nem tettünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy megakadályozzuk a Fidesz újabb győzelmét.

Mert ez a választás a magyar népen múlik már, és nem csak azon, hogy elmegyünk-e április 8-án, és csöndben, az urna magányában behúzzuk-e az ikszet a legerősebb ellenzéki jelölt mellé, illetve a másik szavazólapon a számunkra legszimpatikusabb párt mellé. Ez csak a minimum, ennél sokkal többet kel tennünk.

A választás ugyanis nem a pártok együttműködésén áll vagy bukik, hanem az emberek együttműködésén. Függetlenül attól, hogy a következő napokban a fokozódó nyomás dacára mit döntenek a pártok.

Van mit tennünk, és ezt meg is kell tennünk.

A legfontosabb nyilvánvalóan, hogy menjünk el szavazni. De nem csak erre van szükség, hanem arra is, hogy minél többen a kormányváltás hangjává váljunk
.

Felül kell emelkednünk a félelmeinken, a rossz érzéseken, hangosan és érthetően kell beszélnünk arról, mi a mi álláspontunk. Annak a csöndes többségnek, amely eddig a kisebbség elnyomásában élt, hangos többséggé kell válnia...

ORBÁN DOMINÓI

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.03.17.


Az éppen aktuális rettegészeti megfigyelések arra utalnak, hogy a Fidesz vezetőségében kitört a pánik. Kósa, illetve Gulyás megsejtett valamit. Nem Kósa pénzügyeinek intézésekor, mert azzal csak a tehetségtelenségét igazolta. Hanem azzal, amikor valami szervezettséget sejtetett a háttérben. Ha nem is valami sorosgyuribácsis összeesküvésről van szó. Inkább informatikaival.

A hasonlat szintjén. Mert szinte klasszikus mondás az informatikai biztonsággal foglalkozó órákon, előadásokon, hogy a rendszer legveszélyesebb ellensége nem a kívülről érkezett kiber-bűnöző. Neki ugyanis sok védelmi rendszeren kell áthatolnia, számos lebukási lehetőséggel. Ellentétben a sértett rendszergazdával, aki maga állítgatja a biztonsági rendszereket. Na, jó! Erős túlzásokkal. De a lényegileg mindig a motivációját elvesztett szakalkalmazott okozhatja a legnagyobb problémát. Úgyhogy, szerintem, a Fidesz vezetőségében most iszonyú kapkodás lehet. Egyrészt gőzerővel kereshetik a téglát. Másrészt nem kisebb emlékezetleltárazás folyhat arról, hogy a korábban megsértett, azóta kilépett, elüldözött emberek mit tudhatnak, mire emlékezhetnek, miről gyűjthettek bizonyítékokat. Nem Soros, hanem például Simicska.

Márcsak azért is, mert aligha tekinthető véletlennek, hogy a Kósa-dossziét éppen most fújta be a szél a médiába. Ahogy a következő dominó, Szita Károly is igencsak billegni kezdett. „Véletlenül” szintén a Fidesz-ellenes kampányt erősítve. Ráadásul elég jó időzítéssel. Akkor dobva be a függöny mögül, mire Kósa ügyeire lassan már csak legyintene valaki. Mert mi mást lehetne tenni egy olyan balfékkel kapcsolatban, aki a saját nyolcvan évesnél idősebb anyját teszi meg strómannak, és még egy kis pénzmosást sem tud rendesen megcsinálni. A volt debreceni Döbrögi a felmentést nem, de a sajnálatot megérdemli. Akkor is, ha abban a naív hitben ringatta magát, hogy a hatalom megvédi. Akár a sajátja, akár a pártjáé. A sajátját ugyanis már régen elvették. Kapott egy uli-buli miniszterséget, amivel kitörölheti. A pártja, illetve annak vezetője, és ezt tudhatta volna, simán odadob bárkit az oroszlánok elé. Bármilyen kínos is...

ÍGY "DÓZEROLHATÓ EL" A FIDESZ A FŐVÁROSBÓL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: ZSIDAI PÉTER
2018.03.17.Örökre kitakarítható a Fidesz Budapestről, ha 5-6 helyen visszalép az LMP – deklarálta Kunhalmi Ágnes, miközben Karácsony Gergely azt hangsúlyozta: megállapodást kell kötni a főváros és a vidék között. A Változás Szövetsége most mutatta be fővárosi programját.

Régóta és kitartóan gyűlöli a fővárost Orbán Viktor, ott árt Budapestnek, ahol tud – sűrítette egy mondatba Horváth Csaba, mi jellemezte a kormány és Budapest viszonyát az utóbbi nyolc évben. Az MSZP fővárosi képviselője szerint hogyha a Fidesz kerülne többségbe a választásokon, Orbán zsigeri gyűlölete csak fokozódna. Horváth szerint a Fidesz célja a tanácsrendszer visszaállítása – és megfosztaná a fővárost maradék önállóságától. A Változás Szövetsége viszont szabad Budapestet akar, szabad polgárokkal. Ehhez vissza kell adni a fővárostól elvont forrásokat, így kormányváltás után minden itt keletkezett 10 forint adóból egy forintot Budapesten hagynának. Programjukban 2022–ig 10 százalékkal növelnék a zöld felületek arányát, megújítanák, és nem lebetonoznák a Városligetet, hasonlóképpen a Margitszigetet, Népligetet. A BKV környezetbarát buszainak arányát évente szintén 10 százalékkal növelnék, megoldanák a főváros akadálymentesítését, a mozgáskorlátozottak, kismamák számára. Előnyben részesítenék a kerékpárosok, gyalogosok közlekedését az autósokkal szemben.

Az LMP-vel együtt söpörne


És a kormányváltás nem illúzió az MSZP budapesti elnöke szerint, Kunhalmi Ágnes hiszi, hogy nem lesz semmi gond, ha az LMP-vel meg tudnak állapodni. Kapcsolatukat, Szél Bernadett LMP-társelnököt idézve, ő is sorsközösségnek nevezte: „Ha Budapesten 5-6 jelöltjüket visszaléptetik, végleg eltakarítjuk a Fideszt a fővárosból” – jelentette ki. Kunhalmi, aki visszaadná a fővárosi iskolák gazdasági, szakmai önállóságát, az intézményvezetők önálló döntési jogköreit, a fenntartásukat ismét az önkormányzatra bízná. „Jelenleg sem a városnak, sem az iskoláinknak nincs gazdája” – állapította meg. Hozzátette, nem kérdés, ha a Fidesz nyer, a fővárosi kerületek megszüntetéséről szóló, már a 2014-es választásokra elkészült koncepciót megvalósítanák.

Még vidéken is jobb a helyzet

Komáromi Zoltán a főváros leromlott egészségügyi ellátottságát elemezte. Elmondta, annyi fogorvosi praxis betöltetlen, hogy 66 ezer embernek megoldatlan a fogászati kezelése Budapesten. Az érsebészeti ellátás gyakorlatilag összeomlott, 21 betöltetlen háziorvosi praxis van, diagnosztikai vizsgálatokra 3-4 hónapot kell várni, ami a megyei jogú városok járóbeteg ellátásában is példátlan várakozási idő. A Rogán Antal által álmodott szuperkórház megvalósítása szerinte csak a fideszes haverok érdekeit szolgálja, miközben a 12 főváros kórház fejlesztésével meg lehetne oldani a minőségi, térítésmentes, három szintű egészségügyi ellátást Budapesten. Komáromi szerint kormányra kerülve és a kerületekkel együttműködve hónapok alatt tudnák rendezni a problémákat...


"SZÉL BERNADETTÉK AMIATT AGGÓDNAK, HOGY MEGPUCCSOLJÁK ŐKET" - LMP-S ULTIMÁTUM VAGY TRÜKK?

168 ÓRA ONLINE
Szerző: PUNGOR ANDRÁS
2018.03.17.


Hétfőig eldőlhet, hogy az ellenzék pártjai indítanak-e egymás ellen jelölteket a választásokon. Az LMP és a Momentum is tárgyalásokat javasol a Jobbikkal, de az MSZP és a DK Jobbiknak tett meglepő március 15-i tárgyalási ajánlata ellenére Vona Gáborék nem akarnak leülni Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc pártjával, hogy a visszalépésről egyeztessenek. Az elképzelhető, hogy hallgatólagosan támogatnák egymás indulóit. Hódmezővásárhelyen sem volt ez másképp. Az Együtt, a DK és az MSZP, amelyek már eddig is több indulójukat visszavonták, úgy látják, az LMP és a Momentum trükközik, valójában ők nem akarnak megállapodni senkivel.

Megkezdődött a visszaszámlálás: már csak egy hét, és kiderül, lesz-e teljes körű ellenzéki együttműködés, vagy az ötosztatú ellenzék − az LMP, a Momentum, az Együtt, az MSZP–Párbeszéd–DK, valamint a Jobbik − aspiránsai egymás ellen is indulnak a választásokon. Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje ultimátumában március 19-ig adott haladékot a Jobbiknak és az MSZP-nek, hogy üljenek le tárgyalni velük a jelöltek visszaléptetéséről. (Ezt az ultimátumot az MSZP a maga részéről teljesítette is. Azután, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök a március 15-i ünnepi beszédében bejelentette tárgyalni szeretne minden ellenzéki párt vezetőjével, így a Jobbik elnökével, Vona Gáborral is, a párt miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely sietve jelezte, hogy ő elmegy erre a megbeszélésre. A Jobbik elnöke – aki hétfőn Szél Bernadett-tel azért leül tárgyalni – visszautasította az ajánlatot.)

Múlt héten az LMP-sek még úgy álltak fel a tárgyalóasztaltól, hogy haladékot kértek a szocialistáktól. Azt mondták, hétvégén ülésezik pártjuk Országos Politikai Tanácsa, e testületnek kell határoznia a tárgyalások irányáról.

A döntéshelyzetet az okozta, hogy a szocialisták sokkal több körzetet kértek azért cserébe, hogy az LMP szeretné adni Szekszárdon, Budakeszin, Szombathelyen, Salgótarjánban, Budapest belvárosában és Gödöllőn a többpárti támogatást élvező ellenzéki jelöltet. A szocialisták cserébe a miskolci, a szegedi, a nyíregyházi mellett több budapesti körzetben szeretnének LMP-támogatást is kérni.

Ha az LMP-s vezető testület áldását adta volna a megállapodásra, a pártnak hamarosan kongresszust kellett volna összehívnia, hogy módosítsa különutas stratégiáját. De az áldás elmaradt. És a váltót is átkapcsolták. Szél Bernadett levelet írt Vona Gábor Jobbik-elnöknek és Molnár Gyula MSZP-s vezetőnek, és jelezte, egyértelmű választ akar.

− A szocialistáknak is el kell dönteniük, nem érték-, de sorsközösséget vállalnak-e a Jobbikkal – magyarázta Szél Bernadett lapunknak.

Az LMP kiállását megelőzte, hogy a Momentum jelezte: ha az MSZP és a Jobbik leül tárgyalni, akkor ők feláldozzák magukat, egyoldalúan visszalépnek. Igaz, ez esetben a Momentum gesztusának jelentősége erősen leértékelődik.

A Jobbik már korábban kinyilvánította, hogy egyedül indul, és az MSZP sem vállal közösséget Vona Gábor pártjával. Nyíltan legalábbis nem. A szocialisták ugyanakkor egyre többször hangoztatják: győzzön a legesélyesebb jelölt!
...

GYARMATI ANDREA: FÜGGŐ VAGYOK

24.HU - POSZT ITT
Szerző: GYARMATI ANDREA
2018.03.17.


Vagy voltam. Harminc évig háborúztam vele.

Ha nyitott szívvel jársz és olykor még az eszedet is használod, az élet nagyon érdekes dolgokat képes produkálni. Nézem a híradást, a megjelenő cikkeket, és azt érzem, tükröt tart elém a sors, hogy lássam, amit a saját békaperspektívámból nem láttam eddig. Tükör által homályosan vagy netán fényesen, ez itt a kérdés. Van miről gondolkodni, és van min átrágni magam.

A nagypapám, akit nagyon szerettem, egészen kislánykoromban azt mondta, olyan vagyok, mint az a bizonyos Cilike, akivel mindig történik valami. Szerintem egyébként mindannyian ilyenek vagyunk, de én szeretek a dolgok mögé nézni, mélyre menni, hogy értsek, megértsek valamit.

Érzelmileg elég intenzíven élem az életemet. Ami zömében jó, szeretem, hogy ilyen vagyok, de olykor olyasmi is megvisel, amit más talán észre sem vesz.

2015 decemberében döntettem úgy, hogy megírom. Hogy

vallok a saját függőségemről, mellyel harminc évig háborúztam,

és részint elmesélem a magam történetét, részint körbejárom orvosilag, amit lehet. Akkor már három éve jól voltam, és úgy éreztem, sokat tudok majd segíteni azokon, akiket a dolog érint vagy úgy, mint beteget, vagy mint hozzátartozót. Nem vádoltam, nem okoltam senkit mindazért, ami megtörtént, és mondhatom, az írás és az egész felvállalás nagyon pozitívan lökött tovább a gyógyulás útján. Lépésről lépésre könnyebbedett az élet.

Ma már biztosan tudom, nem kis befektetés árán nemcsak tünetmentes vagyok, hanem meggyógyultam. A vállalás és az írás meghozta azt, amire remény sem volt évekig.

Visszakaptam magamat, az életemet, az önbecsülésemet.

A könyv tavaly áprilisban jelent meg Hányattatásaim címen.

Az én függőségemet evészavarnak hívják, a könyvem elég rendesen kivesézi ennek a kórképnek az összes lehetséges formáját, egyebek mellett a testképzavart...

TÉNYLEG EGYMÁSNAK FESZÜLNEK A NEMZETIEK ÉS A GLOBALISTÁK?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.03.15.


Orbán szerint az a választások tétje, hogy ki nyer ebben a harcban. De valójában erről a harcról van-e szó? Ismert, hogy Magyarországon a nagy többség elutasítja a migrációt (általában elég xenofóbak vagyunk) és megközelítőleg hasonló többség EU-párti. Nos, ebből igazán nehéz lenne Orbán tézisét igazolni. Nincs is olyasmi, amivel lehetne. Nemzeti és globalista kéz és kézben jár, legfeljebb kis lépésváltással, eltolódással, a két szélen függetlenedve egymástól.

Egy másik metszetben: a fiatalokat (15-34 éveseket) vizsgáló kutatásokban az ábrán látható értékpreferenciák tükröződnek itthon és néhány környező országban. Két dolog minimum kiolvasható belőle. Egy, a fiatalok nyugodt, ún. polgári életre vágynak és nagyon kevéssé érdekli őket a politika. A másik, hogy Magyarország nem tér el jelentősen az értékrendjében a térség országaitól, leszámítva talán állampolgárainak sajátos egoizmusát....

HIVATALOSAN IS SZÉTLOPJÁK AZ UNIÓS FORRÁSOKAT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.03.17.


Most olyat csinálunk, amilyet mi itt a Szalonnán nem szoktunk. Most sem azért, mert lusták vagyunk dolgozni, hanem mert ez a cikk nagyon fontos. Így talán több emberhez jut el. A Népszava birtokába került dokumentumok szerint:

Az uniós szakbizottság jelentése szerint el kell indítani Magyarország ellen a 7-es cikkely szerinti eljárást, és ha nem csatlakozunk az európai ügyészséghez, fel kell függeszteni az EU-pénzek folyósítását.

Ezt most nem örömömben írom pirossal. Senki nem boldog, ha az országát korruptnak látja az Unió is, mégpedig annyira, hogy amennyiben Magyarország (és Lengyelország, ugyanis ketten ücsörgünk a szégyenpadon) nem hajlandó együttműködni a korrupció feltárásában, akkor szívás van. Függetlenül a 7-es cikkelytől.

Tehát hivatalosan is szétlopják az uniós forrásokat, nem az ország fejlődésére, hanem a klientúra gazdagodására folyik el a rengeteg pénz.

Bár ez a propagandát nem fogja érdekelni és ezerrel óbégatják majd, hogy Soros és a hazaárulók intézték el, megtámadva így hazánkat, ez hazugság. A Fidesz pártcsaládjának tagja nyújtotta be a javaslatot.

ITT TALÁLHATÓ az erről szóló cikk, érdemes figyelmesen elolvasni.

KÓSA LAJOS ÉS AZ 1300 MILLIÁRDOS "ÖRÖKSÉG", DAGAD A MICROSOFT-BOTRÁNY HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.03.17.Négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euró felett rendelkezhetett Kósa Lajos a Magyar Nemzet birtokába került hiteles közjegyzői okirat szerint. A fideszes politikus – korábban frakcióvezető, jelenleg a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter – 2013. január 28-án kötött szerződést a megbízójával. A több mint ezerháromszázmilliárd forintnyi összeget az FHB-ban helyezték el – áll az okiratban, amely szerint a megbízó felruházza Kósa Lajost, hogy a „megbízó helyett és annak képviseletében a jelzett összegből magyar államkötvényeket vásároljon”, és azokat a „megbízó nevén vezetett befektetési számlán elhelyezze”. Kósa először tagadott, majd azt állította, csalás áldozata, a csengeri asszony azt hitette el vele, hogy rengeteg pénzt örökölt, és a kezelésben kérte a tanácsát. Utóbb kiderült az is, hogy megbízója 800 millió forintot ígért ajándékozni Kósa édesanyjának, s hogy a miniszter több ismerőse is kapcsolatban áll vele. A megbízó ellen büntetőeljárást folytat a NAV, az asszony férje a közelmúltban öngyilkos lett.

Napi: az ORFK szoftverbeszerzését is gyanúsnak tartja a Microsoft

Nemcsak a NAV, de az ORFK szoftverbeszerzését is gyanúsnak találták a Microsoft revizorai, amikor a magyarországi leány szerződéseit átvilágították. A vizsgálatba az amerikai Igazságügyi Minisztériumot, az FBI-t és az Értékpapír- és Tőzsdebizottságot is bevonták. A magyar képviselet dolgozói közül állítólag többet kihallgattak, volt, akit az Egyesült Államokban. Az itthoni cég vezetéséből ma többen is a kormánynak dolgoznak. A Miniszterelnökségen Sagyibó Viktort, a Microsoft korábbi kormányzati üzletágvezetőjét különlegesen széles jogkörrel rendelkező miniszteri biztossá nevezték ki. Korábban a sajtóban Papp István egykori Microsoft-vezérigazgató távozását is az üggyel kapcsolták össze. A vállalatvezető 2016 szeptemberében a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) üzletfejlesztési elnökhelyettesi székébe került, ahol egészen 2017 áprilisáig maradt. Ezt követően saját tanácsadó cégével kezdett el foglalkozni. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, hogy Papp jelenleg a 170 milliárdos közigazgatás-korszerűsítési program végrehajtásában segédkezik, mint a piacot jól ismerő szakértő.

Hír TV: magyar közpénz horvát és szerb gazdáknak

Horvát és szerb gazdákat támogatott fejenként tizenötezer euróval, azaz majdnem öt-öt millió forinttal egy magyar állami alapítvány a Délvidéken – tudta meg a Célpont. A magyar közpénzből a horvát és a szerb gazdák mellett a Fidesz-kormánnyal szimpatizáló Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) vezetőinek, illetve azok családtagjainak is jutott. Sok magyar gazda viszont kimaradt az Economica Hungarica Alapítvány gazdaságfejlesztési támogatásából.

Reuters: riport a keszthelyi Tiborcz-birodalomról

A Reuters az egyik legnagyobb hírügynökség, ahová az egész világot lefedő tudósítói hálózat szállítja a híreket a nap 24 órájában. Emellett havonta egy-két nagy oknyomozó anyagot is letesznek az asztalra, most Keszthelyen jártak – szúrta ki a 444. A cikk sok fotóval és dekoratív ábrával mutatja be, hogyan foglalja el a Balaton-partot a miniszterelnök belső köre: Mészáros Lőrinc, Tiborcz István és üzlettársaik. Arról is írnak, hogy mekkora befolyása van Orbán Ráhelnek a turisztikai stratégia kialakításában.

444: FBI-nyomozás csaló brókerek után, magyar szállal

A London belvárosában működő Beaufort Securities brókercéget fizetésképtelenné nyilvánította a brit bankfelügyelet, és csődbiztosokat rendelt ki. Az FBI pedig már 2014 óta szaglászott a Beaufort körül, az Egyesült Államokban a közelmúltban vádat is emeltek egy 50 millió dolláros pénzmosási ügyben. A 28 oldalas vádiratban a Beaufort-csoport két cége mellett megjelenik a magyar Hujber Ottó tulajdonában álló offshore bank, a Loyal Bank is. Az amerikai vádirat szerint az FBI belize-i nyomozásának egyik informátora már évekkel ezelőtt beszámolt arról is, hogy Saint Vincent szigeten működik egy bank, ahol ő már többször tudott tisztára mosni tőzsdei manipulációkból származó bevételeket. Ez volt a Loyal Bank. A privátbanki szolgáltatásokat kínáló offshore pénzintézet a Panama-iratok körüli botrányban is szerepelt. A Loyal a korábban az orosz államadósság lebontásában tevékenykedő, és Etiópiának harci helikoptereket értékesítő MSZP-közeli vállalkozó, Hujber Ottó tulajdona.

A GOOGLE TANÍTJA A PENTAGON GYILKOS DRÓNJAIT

MAGYAR NARANCS 
- MÁSVALAKI PROBLÉMÁJA BLOG
Szerző: SZEDLÁK ÁDÁM
2018.03.14.


A Google-nek egy ideig legendásan az volt a mottója, hogy „Don’t be evil!”, azaz ne légy gonosz. Aztán idővel a cég vezetői rájöhettek arra, hogy a gonoszság definiálása nem egyszerű feladat.

A mondat ma is szerepel a cég magatartási kódexében, de jól körbe van párnázva szöveggel. A sok szövegtől azonban a mottó felhígult. A ne légy gonoszba még biztosan nem fért volna bele az, hogy a cég mesterséges intelligencia technológiával lássa el a Pentagon gyilkos drónjait. A Gizmodonyomozása szerint most pont ez történik. A harctéri hatékonyság növelését célzó Maven nevű projekt híre a Google-n belül is nagy felháborodást keltett, pedig a gépi látási rendszert egyelőre nem fegyverek célzására fogják használni, hanem a különböző videófelvételeken látható tárgyak azonosítása lesz a feladata. Magyarul a gép ugyanazt fogja csinálni, mint a hidegháborús filmek vágóképeiben látott, műholdképek felett a szemre illesztett lupéval görnyedő elemzők.

A Google is érezhette, hogy teljesen még sincs rendben az üzlet, mert egy ECS Federal nevű munkaerő-kölcsönző cégen keresztül szerződött le a védelmi minisztériummal. Első látásra így fel se tűnne, hogy kapcsolat van a két szervezet között. Érdemes hozzászámolni, hogy nem ez a Google első flörtje a katonai-ipari komplexummal. Amikor a cég felvásárolta a robotokat gyártó Boston Dynamicset, akkor még úgy nyilatkozott, hogy nem akar a hadsereg számára robotokat gyártani, de az élő szerződéseket tiszteletben tartja. Az az ügy azonban nem futott ki teljesen, a Google 2016-ban továbbadott a cégen, főleg azért, mert megszűnt a robotok iránti érdeklődés, a területért felelős Andy Rubin igazgatóhelyettes pedig lelépett a Google-tól.

A szoros együttműködésen alapuló Mavennel azonban rendkívül elégedettnek tűnik a hadsereg. Fél évvel a program elindulása után bejelentették, hogy az Iszlám Állam elleni drónos támadások hatékonyságát nagyban javította a mesterséges intelligencia. A Defense Innovation Board nevű, a katonai innováció irányítására hivatott szervezet szerint az MI ma olyan lehet, mint a negyvenes években a nukleáris technológia, később pedig a precíziós fegyverek vagy a lopakodó technológia volt...

ORBÁN: RETTEGJ MAGYAR! - EGY ELŐRE BEJELENTETT MEGTORLÁS KRÓNIKÁJA

HETI VILÁGGAZDASÁG ONLINE
- ITTHON
Szerző: GOMPERZ TAMÁS

2018.03.16.


Grósz (1988): Ha nem mi nyerünk, jön a fehérterror.

Orbán (2018): Ha mi nyerünk, jön a fehérterror.

30 év, szép keretes szerkezet, nevezhetjük történelmi fejlődésnek.

Szabad és demokratikus választás előtt a kormányfők általában arról szónokolnak, hogy milyen nagyszerű tetteket vittek végbe addig, és milyen még nagyszerűbb tetteket valósítanak meg, ha a nép nem vonja meg tőlük a bizalmát. Orbán tegnap semmi ilyesmit nem mondott. Nem dicsekedett az eredményeivel, ami persze érthető, de nem ígért semmi nagyszerűt sem. Nem beszélt az egészségügyről, nem beszélt az oktatásról, nem beszélt a gazdaságról. Semmi olyanról, amiről egy polgári társadalomban a politika szól.

Ehelyett kétszeresen megfenyegette a magyar népet. Megszállják az országunkat az idegenek, ha nem ő nyer. Megtorlás jön a Fidesz ellenfeleinek, ha ő nyer. Ennyi, a rettegés maradt a Fidesz egyetlen és végső mondanivalója a nemzetnek.

Orbán azt akarja, hogy a hívei a betolakodóktól, az ellenfelei pedig tőle féljenek...

A MESE VÉGE

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2018.03.16.


A nemzeti ünnep erődemonstráció. Egy szelet a történelemből, egy mese, amit minden gyereknek meg kell tanulnia az iskolában, hogy azután fejből elmondhassa, egy dicsőséges pillanat, amire emlékeznünk kell – ha másért nem, azért, hogy tudjuk, egyszer, valakik, akik ugyanúgy éltek és levegőt vettek, ahogy mi, nagy tetteket vittek véghez.

Egy nemzeti ünnepen nem csak emlékezünk, de meg is erősítjük a nemzetbe vetett hitünket, felelevenítjük, hogy miről szól az összetartozás, hogy mit keresünk mi mind egy országhatáron belül, mi 
köt minket össze.

A nemzeti ünnepen szimbolikusan megmutatjuk, hogy nem felejtettük még el azokat, akikre büszkék lehetünk, hogy szimbólumokkal kifejezzük, az örököseiknek tekintjük magunkat, és egyben magunkat is biztosítsuk arról, méltók vagyunk erre az örökségre.

A nemzeti ünnep a választások előtt három héttel: alkalom arra, hogy megmutassuk, kik vagyunk valójában, miben hiszünk, milyen országban akarunk élni...

ORBÁN RETTEG AZ "EGY AZ EGY ELLEN" FELÁLLÁSTÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.03.15.


Nem volt diadalmenet március 15, a Vezér nem volt se felszabadult, se boldog, se nyugodt. Ezzel szemben a rettegés összetéveszthetetlen jeleit mutatta. Ez az ember nemcsak fél, de retteg. Megcsapta a vereség lehetőségének szele, megérezte, hogy a nép utálja, a többség ellene van, és rászoríthatja az ellenzéki pártokat, hogy kilépjenek az ő forgatókönyvéből.

Orbán két dologtól rettegett eddig: az egyik a bojkott, ami azonnal összeroppanataná a NER hazugságát, és ha az alkotmányos rend megdöntése az indok, akkor neki egyenes út vezet a börtönbe. Ezért azonnal sikoltozott a pártsajtó, amikor a bojkottnak a gondolata is felmerült, és lázasan új szatellitpártok létrehozásába, kamupártok feltámasztásába kezdett.

A másik, amitől Orbán retteg, ha az ellenzéki pártok feladják egyszer az anyagi érdekeiket, és nem egymással szemben, hanem együtt ellene indulnak a választáson. A forgatókönyve arra épül, hogy a pénzzel és az anyagi érdekkel megosztja az ellenzéket, ellenérdekeltekké teszi őket az összefogásban, és az átalakított választási körzetekben simán (2/3) nyer.

De Hódmezővásárhelyen ez nem működött, mert senkinek nem volt anyagi érdeke, hogy saját jelöltet indítson a független ellen. Ez megtréfálta a nagy taktikus zsenit, aki még a március 15-i beszédében is utalt arra, hogy “álruhában” indult a független jelölt. Orbán erre nincs felkészülve, és túl kevés idő maradt újabb csaló változtatást eszközölni. Semmi más nem maradt, mint teljes erővel kamupártokat szervezni, de az nem fog működni.

Ez az ellenzék soha nem hitte, hogy legyőzheti Orbánt. Hódmezővásárhelyen sem győztek, csak ott voltak. Ha most félreállnak a népi választási lázadás útjából, akkor se ők győznek, de az önzetlenségükkel és az Orbán manipulációjából való kilépéssel az ölükbe hullhatna a kormányzás lehetősége. Ezt ők is megérezték. Kérdés, lemondanak-e inkább a pénzről?
...

SZÜLŐNEK LENNI KÜLFÖLDÖN: HOL HOGYAN TÁMOGATJÁK?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.03.17.


Egy gyermek születése nagy öröm, persze legalább ennyire stresszes is. Nem árt, ha ilyenkor az ember megfelelő segítséget kap – és nem csak anyagilag. A család persze segít (ha tud), de azért az sem mindegy, hogy egy-egy ország miként támogatja a gyermekvállalást. Ma egy kicsit ezt a témát próbálom körüljárni. (Nem kell aggódni, nem szülünk, inkább a gyermekvállalás körüli támogatásokról szól a poszt.)

A magyar családtámogatási rendszerre külön nem térnék ki, hiszen azt azért elég jól ismerjük, úgyhogy erről csak annyit, hogy szerintem történelmi okokból is meglehetősen nagyvonalú, legalábbis ha azt nézzük, meddig maradhat otthon a szülő (elsősorban az édesanya) a gyerekkel.

Hogy a gyesből és a gyedből hogyan lehet megélni, az egy más kérdés, miként az is, hogy ugyan elvileg lehet mellette már munkát vállalni, csak éppen a magyar vállalati kultúra nyeli le elég nehezen a részmunkaidős foglalkoztatást.

De mondom, elsősorban nem a magyar helyzettel szeretnék foglalkozni, inkább egy világkörüli útra indulnék, megnézve, máshol miként működik a rendszer.

Segítség az anyának

Noha sokat számítanak az anyagiak (erről majd később), direkt nem ezzel kezdeném, hanem a szülés utáni időszakkal, annál is inkább, mert vannak országok, ahol az anyák elég gyorsan visszakényszerülnek a munkába, míg máshol nagyvonalúbb a rendszer.

Németországban például (az Expat.com összeállítása szerint) az anyákat és a babát előszeretettel tartják kicsit hosszabban (akár 5-10 napig) a kórházban. (Bár például Renit már két nap után hazaengedték.) Az anya így kicsit kipihenheti magát, és magabiztosabbá válhat például a szoptatás terén.

„Minden reggel takarítónő jött, aki mindent fertőtlenített, picit később megnézték az ágyneműt kell-e cserélni, vagy esetleg feltölteni valamit a babák vagy a kismama számára.

Reggeli után egy gyógytornász jött, aki megkérdi, szeretnél-e méhösszehúzódást segítő gyakorlatokat végezni, ha igen, veled tölt kb. 15 percet. Minden nap jön egy szoptatós nővér, aki mindent elmond a szoptatásról, mindenben segít, minden információt átad” – írta korábban egy posztban Reni.

Hollandiában a szülés utáni első héten (pontosabban az első nyolc napban) a rendszer biztosítja egy házhoz járó segítő (kraamzorg) jelenlétét. Ő elsősorban nem orvosi segítséget nyújt, hanem megtanítja például a szülőknek a gyermekgondozás alapjait (pl. fürdetés, pelenkázás), segít az anyának a szoptatásnál, stb. Összességében átlagosan napi 4 órát tölt a családdal.

Nagy-Britanniában az egészségügyi rendszer mind a várandós anyáknak, mind a kismamáknak biztosít ingyenes támogatást, ami nagyban segíti, hogy a szülés ne váljon anyagi értelemben vett lidércnyomássá. Ezen túl a kismamák kapnak segítséget és tanácsokat is bábáktól...

HOLLANDOK KÖLTÖZNEK MAGYARORSZÁGRA, HOGY "ÚGY ÉLJENEK MINT ISTEN"

MANDINER
Szerző: FILOMEN NORBERT
2018.03.16.


Magyarországon az élet ritmusa sokkal kiegyensúlyozottabb, az árak pedig hihetetlenül alacsonyak – mondják holland bevándorlók a rotterdami Algemeen Dagbladnak. A lapnak nyilatkozó holland ingatlanos szerint kuncsaftjai „többé már nem bírják a tömeges muszlim bevándorlást, ami Hollandiában történik. Magyarországon megőrzik azt az Európát, amit megismertek, jólétével és normáival együtt”. A magyarok munkamoráljával azonban még vannak gondjaik.

„Egy gazda lánya vagyok. Egész életemben arról álmodtam, hogy a természet közelében élhessek. Sosem találtam volna olyan helyet Hollandiában, amit itt találtunk” – mondja egy holland az Algemeen Dagblad riporterének. Ezt követően abba az irányba mutat, ahol a földjük található. Anita, Ria nevű barátjával 2011-ben érkezett a magyarországi Csemő faluba, ami egy órára található Budapesttől. „Egyáltalán nem az elsők között érkeztünk. Akkor már negyven holland élt itt.”

Azóta mintegy kétszázötven holland él Csemőn a lap szerint. Lehet, hogy Lianne and Ries van Terheijden is hamarosan csatlakozik hozzájuk. Négy házat néznek meg Vincent Eggermond ingatlanközvetítővel. Kíváncsian sétálnak be egy kobalt-kék redőnyös fehér házba. „Tisztának tűnik. Nem lesz sok munka vele.” Három hektár földdel együtt 50 ezer euróba kerül. A pár már hozzászokott az alacsony árakhoz. „Azért még mindig mosolyt csal az arcomra”, kacsint Ries. Ismernek néhány hollandot, akik már korábban meghozták ezt a döntést, és nagyon elégedetten élnek egy magyar faluban...

ÁLLAMOSÍTOTTÁK A MÉMGYÁRAT

444
Szerző: HERCZEG MÁRK
2018.03.17.


A Fidesz központja januárra fejlesztette ki a Facebook-hadseregét, aminek a felépítését és működését az egyik tag részletesen bemutatta nekünk, éppen egy nappal azelőtt, hogy élesben is tesztelték. Azóta úgy dübörög az állami mémgyár, ahogy azt talán még Orbán Viktor sem remélte, amikor 2011-ben azt állította, a Facebookon nyerték meg a választást. (Sőt, amikor 2016 végén azzal viccelődtünk, milyen képtelenségekkel fogja vádolni Vona Gábort a fideszes média, mi sem hittük volna, hogy a valóság messze le fogja azt körözni.)

Persze a „Fidesz-közeli” mémeket nem most kezdték futószalagon gyártani, már évek óta készek az öntözőformák az olyan Facebook-oldalakon, mint az ELÉG, mostanra viszont a CAP-rendszernek hála sokkal több emberhez tudják eljuttatni a „nép hangját”. Ebben a világban Soros György Hitler, Vona Gábor egy homoszexuális, muszlim rabbi, aki pedig egyszerűen ellenzéki, az szó szerint egy segg.

Talán mindenki látott már a lentiekhez hasonló mémeket, még akkor is, ha egyáltalán nem követ fideszes politikusokat, aktivistákat, trollokat, például amikor hirdetésként bukkan fel a Facebook-feededben vagy az Instagramon. De ha esetleg mégsem, nem kell félni, mi kigyűjtöttük a kedves, tréfás, bájos, rágalmazó, uszító, gyűlöletkeltő, idegenellenes, rasszista, „Fidesz-közeli” mémek legjavát, hogy lássuk, milyen üzeneteket kell átvinni a szavazóknak, hogy ez egy keresztény-konzervatív, polgári társadalom maradhasson. Jó tanulást! (A képek alatti idézetek minden esetben a képekhez fűzött eredeti kommentárok.)...

LELKES ÜGYNÖK VOLT SZITA KÁROLY - A VEZETŐ FIDESZES POLITIKUS A KÁDÁR-RENDSZER ELKÖTELEZETT HÍVEKÉNT JELENTETT "A MÁSOK ÉLETÉRŐL"

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: GYÖRGY ZSOMBOR
2018.03.17.


Bár Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere évek óta tagadja, hogy ügynökként tevékenykedett volna, és jogi lépésekkel fenyegette meg mindazokat, akik ezt állítják, kézzelfogható bizonyítékok igazolják, hogy aktívan szolgálta a Kádár-rendszert. A Magyar Nemzet megszerezte a politikus állambiztonsági nyilvántartó kartonját, birtokunkban van továbbá a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság III/II. osztályának több (eredetileg) szigorúan titkos minősítésű aktája 
és Szita kézzel írt jelentése a nyolcvanas évekből.

A Krakus Péter néven jelentő Szita Károly 1994 óta Kaposvár fideszes polgármestere, 2014-től a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

Ügynökmúltja 2004-ben merült fel a nyilvánosság előtt először, 2005-ben számos cikk, elemzés jelent meg róla, jelentős részben Ungváry Krisztián ismert történész kutatásai és nyilatkozatai alapján.

A dosszié konkrét anyagai azonban akkor még nem kerültek nyilvánosságra.

A birtokunkba került rendőrségi anyagok közül az első 1980. július 2-i, nyilvántartó kartonja alapján pedig tudható, hogy Szita Károly egészen 1989. május 9-ig állományban állt.

A titkos minősítéseket a papírokon látható bélyegző szerint 2008. július 12-én törölték.

Szita Károly beszervezésének hivatalos dátuma 1980. július 1...

AZ ALKOTMÁNYOSSÁG HELYREÁLLÍTÁSÁRÓL ÉS A VÁLASZTÁSOKRÓL - VITAIRAT

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: MIKLÓSI ZOLTÁN
2018.03.14.


A NER mára kiépült rendszere pontosabban jellemezhető az autokrácia fogalmaival, mint a liberális demokráciáéval: a kompetitív vagy választói autokráciaként ismert rezsimekhez áll a legközelebb. Ezekben a rendszerekben joggal merül fel a kérdés, hogy a rendszerrel szemben kritikus, azt megváltoztatni törekvő politikai szereplők miként viszonyuljanak az autokratikus választásokhoz és a bennük rejlő lehetőségekhez és kockázatokhoz.

Igazolható-e vagy elvárható-e, hogy az ellenzéki pártok részvételükkel ne tartsák fenn a demokratikus választások hamis látszatát?

Kérhetnek és kaphatnak felhatalmazást a pártok a választásokon az alkotmányozásra?

Alkotmányozás és választások a liberális demokráciában

A demokrácia a közéleti publicisztikákban népszerű (minimalista) elmélete szerint a kompetitív, többé-kevésbé szabad választások rendszeres megtartása egy politikai rendszer demokratikus voltának egyetlen szükséges és egyben elégséges feltétele. S bár ez nem következik logikailag az előbbi állításból, többnyire beleértik azt is, hogy a szabad választásokon szerzett politikai felhatalmazásnak elvben nincsenek tartalmi korlátai. A választás a legitimitás kizárólagos forrása, és a felhatalmazás mindenre kiterjed, beleértve az állampolgári közösséget létrehozó alkotmány tetszőleges tartalmú megváltoztatását is. A választásokon versengő pártok, ha úgy látják jónak, szakpolitikai programjaik mellett alkotmányozásra is kérhetnek – és kaphatnak – felhatalmazást.

Ezt a minimalista elméletet az alkotmányjog és a politikaelmélet művelői­nek a többsége elveti. Nem vitatva, hogy a szabad választások intézményének a jelentősége a politikai rendszer demokratikus legitimitásának a szempontjából alapvető, általában úgy gondolják, hogy ez a szerep a demokratikus rendszeren belüli jól körvonalazható területre korlátozott, és legitimáló ereje kölcsönös függésben áll a rendszer több más elemével. A rendszer legitimitását az egyéni polgári és politikai jogok és szabadságok teljességének megfelelő szintű érvényesülése, valamint az ezeket garantáló intézmények létezése és kielégítő működése adja. Ezen belül a szabad választások elsődleges jelentősége az, hogy a közösségi döntéshozásnak irányt és célokat adjon, és biztosítsa a közhatalmi tisztségek egy bizonyos körének békés és rendezett, az állampolgári egyenlőség ideáljával összhangban álló betöltési rendjét. Ez az ideál rögzíti, hogy a társadalom egyetlen tagja sem magasabb vagy alacsonyabb rendű pusztán születésénél fogva, mint bárki más, és ezért kizárja – például – a közhatalmi tisztségek betöltésének dinasztikus és egyéb gyakorlatait. Hasonló jelentőségű, hogy a szabad és méltányos választások biztosíthatják a politikai számonkérhetőség követelményét: a közhatalmat gyakorlóknak időről időre felelniük kell a választók, a polgárok összessége előtt a kormányzás minőségéért, kitűzött kormányzati céljaik és választási ígéreteik teljesüléséért és így tovább. Rövidebben, a választások az alkotmányos kereteken belüli kormányzati hatalomgyakorlásra adnak felhatalmazást, nem pedig a keretek alapvető megváltoztatására, és egyúttal fontos politikai ösztönzőt adnak a közérdeket szem előtt tartó hatalomgyakorlásra. A választási eljárás legitimitása maga is az alkotmányos rend érvényesüléséből fakad, nem pedig fordítva. Legitim alkotmányos rend hiányában a választási eljárás legitim volta is kérdéses.

Érdekes, de korlátozott jelentőségű probléma, hogy egy összességében legitim alkotmányos rendszer is kerülhet alkotmányos válságba, és ilyenkor jogosan merül fel az alkotmányozás igénye. (Talán erre lehet példa a negyedik Francia Köztársaság esete.) Ezekben a helyzetekben külön választ igényel, hogy a normálisan a kormányzati felhatalmazást szolgáló választások milyen részleges szerepet játszhatnak az alkotmányreformban. Ezek azonban kivételes helyzetek...

EGYSZERŰ A KÉPLET MÁRCIUS 15. UTÁN: ORBÁN VIKTOR VAGY MAGYARORSZÁG

24.HU - POSZT ITT
Szerző: PETŐ PÉTER
2018.03.17.


A miniszterelnök az utóbbi harminc év egyik legbátrabb beszédétől jutott el az utóbbi harminc év leggyávább beszédéig. Vélemény.

A hatodik koporsó nincs a helyén – erre mostanában ébredhetett rá Orbán Viktor.

Annak ellenére sincs ott, hogy a Fidesz-elnök nagyon mélyre temette.

Emlékszünk, az ifjú Orbán Nagy Imre és négy társa 1989-es újratemetésén szónokolta, hogy a hatodik koporsóban nem csupán egy legyilkolt fiatal, hanem
a mi elkövetkező húsz vagy ki tudja hány évünk is ott fekszik.

Akkor még aligha gondolta, hogy néhány évtizeddel később ő maga is megpróbálja elrabolni a jövőt.

Persze már látszik, hogy ez neki sem sikerülhet, ahogyan végül a visszataszító kommunista diktatúra zsarnokainak sem ment.

A kormányfő erre a felismerésre reagálva tegnapelőtt bekeretezte pályáját: 1989. nyarától eljutott 2016. tavaszáig.

Orbán az 1956-os forradalom hőseinek újratemetésén elmondta az utóbbi harminc év legbátrabb politikai beszédeinek egyikét, hogy aztán a minap, az 1848-as forradalom hőseinek napján elmondja az utóbbi harminc év leggyávább politikai beszédét.

Amikor most azt ígérte ellenfeleinek, hogy a választás utáni erkölcsi, jogi, politikai elégtétel vesz rajtuk, akkor lényegében Grósz Károly nyomdokaiba lépett: a kommunista rezsim különösen gyáva vezéralakja volt tán az utolsó élpolitikus, aki ilyen visszataszító módon fenyegette meg hazája népének jelentős részét, akkor éppen az „ellenséges ellenforradalmi erőket”.

Orbán mondása mindenkire vonatkozott, aki szemben áll a Fidesszel, Grószé szintén mindenkire, aki szemben állt az MSZMP-vel...

ZÁR ALÁ VETTÉK TIBORCZ KESZTHELYI VAGYONÁT

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk / MTI
2018.03.17.


Bősz Anett, Bárány Balázs és Gőgös Zoltán egy sárga szalaggal tekerte körbe az Orbán családjának érdekeltségébe tartozó Helikon Hotel bejáratát.

A Liberálisok és a MSZP szerint a Magyarországra váró büntetést Tiborcz István törvénytelen vagyonából kell majd megtéríteni, ezért április 8-a után le kell foglalni azokat az ingatlanokat, amelyeket a kormányfő veje politikai kapcsolatainak és korrupt beruházásainak köszönhetően kaparinthatott meg az elmúlt ciklusban.

Az ellenzéki politikusok szerint Tiborcz István kétszeresen is meg akarja károsítani a magyar embereket. Túlárazott és silány minőségű közvilágítással árasztja el az országot, majd az emiatt kiszabott, várhatóan 13 milliárd forintos büntetést is az adófizetőkkel fizettetné meg.

Tiborcz István botrányos lámpáiból Keszthelynek is jutott, ezután vette meg a kormányfő veje előbb a jachtkikötőt, majd két évvel később a Hotel Helikont és a Hullám szállót. A három ingatlan együttes értékéből a várható uniós büntetés jelentős hányadát törleszteni lehetne...

LAKÁSÜGYEK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.03.17.


Ott ácsorgott szerencsétlenül és teljesen elveszve a városházán papa, mama, gyerekek (kettő, majszos), csupa szív, szeretet, és nem tudtak mit kezdeni magukkal egyik lábukról a másikra álltak, mígnem megszánta őket egy szőke, kontyos kisasszony, és érdeklődött, mit is óhajtanának.

– Kit keresnek? – Kérdezte ez a kontyos.

– A lakásosztályra mennénk. – Volt egészen bátor a keszeg formájú apa, a család feje.

– Harmadik emelet, tízes ajtó, Kovács kartárs. – Ennyit bökött oda a kontyos.

Beszálltak tehát a liftbe ezek négyen, a majszosak, az apjuk meg az anyjuk, és elindultak a nagy utazásra. A harmadikon kilökte őket a lift, és ott ácsorogtak a tízes ajtó előtt, amely áthatolhatatlan akadályként tornyosult előttük, toporogtak, mígnem a keszeg családfő bátorságot nem vett, hogy tegyen valamit.

– Nem kéne kopogni? – Kérdezte bánatos szemű asszonyát, a majszosak meg olyan riadtan néztek, mint a rabságban született gorillakölykök.

– Kopogjál már! – Sutyorogta sürgetőn a bánatos szemű, ezért a család feje reszketegen megkocogtatta az akadályt, hogy alig is lehetett hallani, de odabent mégis észlelték.

– Tessék. – Hallatszott odabentről, mire a keszeg családfő résnyire kinyitotta az ajtót, és négy fej jelent meg Kovács kartárs szemei előtt. Egymás alatt az összes: papa, mama, gyerekek.

– Parancsolnak? – Érdeklődött Kovács kartárs, és nem is volt szigorú, mint más végtelen hatalmú ügyintézők.

– Lakásügyben érdeklődnénk. – Jött ki egy szuszra a családfőből, hogy azonmód meg is könnyebbült tőle.

– Jöjjenek talán be. – Invitálta őket nyájasan Kovács kartárs...

PUTYIN EGY BŰNÖZŐ, ORBÁN PEDIG A TEKINTÉLYELVŰ NACIONALIZMUS ELŐÖRSÉVÉ TESZI MAGYARORSZÁGOT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.03.17.


- A magyar és a lengyel kormány kirekeszt, etnikai és vallási alapon határolja be a nemzetet;

- Nem tudni, mi jön a választások után, de talán igaza van Heller Ágnesnek, hogy Orbán megbuktatására a Jobbikkal is szövetkezni kell;
- A Nyugatnak tárgyalnia kell Orbánnal, mert az uniónak meg kell védenie a demokráciát és annak fő támaszát, a civil társadalmat.

New York Times

A kommentár szerint mérget lehet venni arra, hogy a holnapi orosz álválasztásokon Putyin győz, ennél sokkal lényegesebb kérdés viszont az, hogy mely más országokban kerekedik még felül az elkövetkező években. Nyerésben van, ő az olasz választások nagy haszonélvezője. Ausztriában a koalíció tagja lett a szélsőjobbos Szabadságpárt, amely szerződést írt alá az elnök által mozgatott bábpárttal. A németeknél előretört az igen balos Balpárt, illetve a szintén szélsőjobos AfD. És a lista még folytatódik az oroszbarát görög, illetve magyar kormánnyal, de ide kell sorolni Le Pen 2. helyét az elnökválasztáson, valamint Trump győzelmét. A Brexit is Moszkva javát szolgálja, hiszen megerősíti a szétesés irányzatát.

Ilyen háttér előtt a korábbi orosz ügynök és a lánya elleni nagy-britanniai gyilkossági kísérlet nem egyszerűen bosszú volt, hanem az uralom kinyilvánítása. Hogy ezt is megteheti, mert a másik oldal gyenge. És valószínűleg igaza van. Érdemi szankciók nem várhatók. De a nagy gond az, hogy Putyin hisz az erő elvében és annak megfelelően cselekszik is, mégpedig gonosz módon. A politikus egy bűnöző, aki egyértelmű veszélyt jelent a demokratikus társadalom szempontjából. Izgalmas, mint egy tigris, amikor lecsap az áldozatára. És amíg megteheti, hogy lecsapjon, addig egyre újabb csodálókat szerez és további választásokat nyer, más államokban is.

Wall Street Journal

Populista kihívás érte a demokráciát Közép-Európától Amerikáig, ám meg kell különböztetni a demokratikus intézmények elleni tényleges fenyegetést, illetve azt, amikor politikai nézetkülönbségek állnak fenn. Így vélekedik a kérdés egyik szakértője, William Galston, a Brookings Intézet vezető munkatársa. Orbán Viktor hitet tett az illiberális demokrácia mellett és több szomszédállam is ég a vágytól, hogy kövesse. A magyar vezető megpróbálja bezáratni a CEU-t és megalázó módon támadja Soros Györgyöt. Budapest és Varsó egyre inkább másokat kizáró etnikai és vallási alapon határozza meg a nemzeti identitást. A csehek, szlovákok és osztrákok ugyane felé tartanak. Itt az a veszély a lényeges, amely a szabad sajtót, a független civil társadalmat, az alkotmánybíróságokat, a jogállamot, tehát a liberális intézményeket éri. Ám a köztársaság elleni fenyegetés nem azonos a politikai vitákkal.

A populizmus a gazdasági nehézségekből nőtt ki, de az okok közé tartozik a félelem a bevándorlástól, a kultúra elvesztésétől, továbbá az is, hogy az embereknek elegük van a politikából. Előtérbe került a tudás alapú gazdaság és emiatt távoli városokban és falvakban a kevésbé képzett rétegek úgy érzik, leértékelődtek, és ez fokozza a társadalmi megosztottságot. Az elitek lelkesedése a nyílt társadalom iránt szembemegy a tömegek igényével a gazdasági, kulturális a politikai stabilitás iránt. Sokan elvesztették a jövőbe vetett reményüket, az idealizált múltba vágynak vissza, amiről a feltörekvő politikusok azt ígérik, hogy visszahozzák. Egyre többen akarnak erős vezetőt, aki hajlandó megszegni a szabályokat, hogy haladjanak a dolgok.

A populista hullámot a karizmatikus politikusok határozott retorikája és érzelmi vonzereje jellemzi. Viszont nincs összefüggő elmélete, filozófiája. Elfogadják a népi szuverenitás és a többségi demokrácia elvét. Ugyanakkor mind rosszabb véleménnyel vannak az egyénnek és a kisebbségeknek nyújtott liberális védelemről, mert úgy gondolják, hogy azok más érdekeket és értékeket követnek, mint a „nép”. Ebből következik, hogy egyesek a nép ellenségei. Pedig homogén lakosság nem létezik. Aláássa azután a demokráciát az a feltételezés is, hogy a „népnek” monopóliuma van az erényre. Ilyen körülmények között ugyanis nehéz kompromisszumot elérni. A populizmus igényli az állandó harcot az ellenségekkel, állandó nulla-összegű viszályokba taszítja a társadalmat. A kisebbségek jogait fenyegeti és lehetővé teszi, hogy az erős ember lebontsa a korlátokat, amelyek elzárják a tekintélyelvűség felé vezető utat.

A liberális demokrácia védelmezőinek reagálniuk kell, amikor a populisták megindulnak a szabad sajtó ellen, meggyengítik az alkotmánybíróságot, kezükben összpontosítják a végrehajtó hatalmat, vagy éppen etnikai, vallási, nemzeti alapon a partvonalra nyomnak bizonyos csoportokat. Először is meg kell határozniuk, hogy mi jelenti a valódi veszélyt a liberális intézményekkel szemben és fel kell lépniük ellene. Másodszor meg kell békélniük a nemzeti szuverenitással, így azzal, hogy a határok ellenőrzése jogos lépés a szuverenitás védelmére. Jogosnak kell elismerniük a bevándorlásról folyó vitát. Végül pedig gazdasági növekedést kell elérni, annak eredményéből azután mindenkinek kell adni. Ha a demokratikus közösségek nem látják maguk előtt a jobb jövőt, az elvezethet a rendszerváltás követeléséhez...