2015. december 30., szerda

KONSZOLIDÁCIÓ, KAMARILLAPOLITIKA, KEGYELTEK - A NER 2015-ÖS KULTÚRPOLITIKÁJA

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: Hamvay Péter
2015.12.30.


Mik a főbb irányok Orbán Viktor ötödik évében? Csak erős idegzetűeknek!

A harmadik Orbán-kormány idei kultúrpolitikai teljesítménye nem sokban tér el az előző négy évétől. A fontos és kevésbé fontos intézmények élén a társutas értelmiség tagjai állnak, ők kapják az újabb és újabb díjakat, ők részesülnek az állami támogatások legnagyobb szeletéből, amit persze megkönnyít, hogy többségében ők ülnek a pénzosztó kuratóriumokban is. (Aki nem tartozik közéjük, de pozícióban maradt, annak mozgásterét nemcsak a körülmények, hanem az öncenzúra is szűkre szabja.) Ahogyan növeli a kormány néhány kiemelt projekt költségvetését (Operaház, Liget Budapest, kastélyprogram) és a társutasok emblematikus szervezetének, a Magyar Művészeti Akadémiának (MMA) a „kultúrstratégiai szerepét”, úgy gyengíti a „másként gondolkodókat” (NER-es szitokszóval: alternatívokat). Utóbbiak intézményi háttere gyakorlatilag megszűnt, támogatásaik a vegetálásra elegendők. És láthatóan belefáradtak az öt éve tartó megalázó játékba; szomorú példa volt erre, hogy amikor a független színházak idén is csökkenő támogatását ezúttal szakmai alapon igyekeztek elosztani a kurátorok, már a független társulatok is egymás, illetve saját kurátoraik torkának estek néhány millióért.

Az, hogy az NKA nem írta ki év végén a művészeti és irodalmi folyóiratok hároméves támogatási pályázatát, azt mutatja, hogy még nem döntötték el, mennyire hagyják meg a rendszerkritikus értelmiség utolsó, szerény hatású és szerény megélhetést biztosító bástyáit. Valószínűleg nem lesz látványos leszámolás, csak egy kicsit mindig tovább szorítanak a hurkon; elvégre az őrségváltás lezajlott, a NER kulturális struktúrája konszolidálódik. Mi sem mutatja jobban, mint hogy a színidirektor-kinevezések – amelyek a korábbi években a kulturkampf legforróbb terepei voltak – Budapesten idén a status quo jegyében zajlottak. Egy érvénytelenített, majd egy másfél évre kiírt, megalázó botrányokkal kísért pályázat után idén – harmadik nekifutásra – simán nyert Eszenyi Enikő a Vígszínházban, még a magyar valóság kényes kérdéseit feszegető előadásokat is, mint amilyen a Revizor vagy a Danton volt, megbocsátották neki. A liberális fészeknek számon tartott Örkény és a Katona élén sem történt változás, míg a Radnótiban a leköszönő igazgató helyett a színház vezető művészének, Kováts Adélnak a megválasztása szakmai döntés volt, és a kontinuitást biztosítja. A fővárosi vezetés ugyan megrettent a Centrál Színház magánosításától, de a teátrumot felépítő és jól működtetető Puskás Tamás igazgató a helyén maradhatott. Ki-kiszólnak ugyan a színpadról, de markáns politikai színházat egyikük sem visz. Persze, ha egy jó barátnak nagyon kellett színház Pesten, megkaphatta, még ha nem is a legjobb falatot; Zalán Jánosnak be kellett érnie a Pesti Magyar Színházzal, amit épp egy éve vezet, kevés látható eredménnyel...

ITT OLVASHATÓ

MI VAGYUNK AZ ÁTLAG: ANDY VAJNA, ÉN ÉS A SZOMSZÉD

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Edgar
2015.12.30.


Mindenki nyugodjon meg, dőljön hátra és élvezze az anyagi biztonságot! A jegybank bejelentette: minden egyes magyar háztartás nettó 7,7 millió forint megtakarítással büszkélkedhet.

Innen is csókoltatom Matolcsy Györgyöt, aki szép, mint egy rózsabimbó és legalább annyira okos is szerencsére. Én most végigkérdeztem a családom tagjait, ki rakta be a fehérneműi alá a család pénzét, de senki nem vállalta.

Ebből azt a következtetést vontam le: nekünk momentán nincs 7,7 milliónk. Kérdeztem a szomszédot, de nekik sincs. Pedig elméletileg neki 15,4 milliójának kellene lenni, akkor nekünk nulla és átlagban kijönne a 7,7 millió. De nem jön ki. Merem állítani, ha végigkérdezném az utca összes családját, akkor sem járnék sokkal közelebb az igazsághoz. Tehát mi nem tartozunk az átlagba, pedig nem is lakunk a szegényebb régióban, ezzel ellentétben kifejezetten gazdag környéken élünk. Mégis így jártunk.
A kérdés csak az, hogy akkor hogy jön ki ez a családonkénti 7,7 millió? Persze, tudom, jártam iskolába. Átlagot úgy számolunk, hogy összeadjuk, elosztjuk. A jegybank és Matolcsy György szerint a magyar háztartásoknak 39 574,4 milliárd forintja volt az idén, de mivel adósságok is voltak (meg vannak is) azt levonjuk az összegből, elosztjuk a háztartások számával és így jön ki az, hogy mindenkinek van 7,7 milliója. Ha akarja, ha nem...
 

EZT OLVASTÁTOK TI - A MÉRCE 10 LEGNÉPSZERŰBB CIKKE 2015-BEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDÁS
2015.12.30.
Idén a Google számításai szerint majdnem 3 millió egyedi látogató olvasta a Mérce cikkeit, most összegyűjtöttük nektek így év végén a 10 legolvasottabb cikkünket.

ITT OLVASHATÓK


NEMLÉTEZŐ EGYHÁZI PRIVILÉGIUMAIRA HIVATKOZIK A PÁZMÁNY

ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS BLOG
Szerző: G. Szabó Dániel
2015.12.30.


Rákérdeztünk a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnél, hogy mennyit keresnek a hallgatói önkormányzat tisztségviselői. Arra hivatkozva tagadták meg a választ, hogy ők egyházi felsőoktatási intézmény. A hallgatói önkormányzat Facebook-oldala pedig még furább dolgokat reagált: például azt, hogy “NEM ADUNK KI INFORMÁCIÓT!” Így, csupa nagybetűvel. Természetesen megyünk tovább.

Az Átlátszó Oktatás rendszeresen foglalkozik a hallgatói önkormányzatok pénzügyeivel: mi értük el például, hogy az ELTE jogi kara közzé tegye a tisztségviselők fizetését (ezeket itt böngészheti pdf formátumban). A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez is beadtunk egy hasonló adatigénylést. Azt kértük, hogy az egyetem küldje el 2010-től kezdve az összes HÖK-ös kifizetést, ezek dátumait és a kiutalások indoklását.

Az egyetem határozottan elutasította a kérdést: arra hivatkoznak, hogy ők katolikus egyetem, ezért nem tartoznak az információszabadságról szóló törvény hatálya alá. Az elsőre komolynak látszó, jogszabályi hivatkozásokkal tűzdelt válasz azonban teljesen alaptalannak tűnik és további kérdéseink ellenére sem fejtette ki részletesen az álláspontját az egyetem.

M. Tóth Balázs, az átlátszó jogi csapatának tagja szerint: "Az biztos, hogy a felsőoktatási intézmény állami vagy egyházi státusza nem befolyásolja azt, hogy a gazdálkodási adatok nyilvánosak-e vagy sem"...

ITT OLVASHATÓ

2015 LEGJOBB POLITIKUSI ARANYKÖPÉSEI

POLIPRAKTIKA BLOG
Szerző: Herczeg Sándor
2015.12.30.


Van olyan mondat, ami keményen üt, s akad, amin leginkább derülünk. A politikai elit kacagtató, bicskanyitogató, netán harsány röhögésre fakasztó kijelentéseiből válogattam ki az esztendő legjobbjait.

Idén is bőven termett nem kívánt olvasnivaló az Országgyűlés internetes oldalán található jegyzőkönyvek szerint...

ITT OLVASHATÓ

TOLVAJ BLOGGEREK

FRANKFURTI MESÉK BLOG
Szerző: gabuschka
2015.12.30.

...nemcsak írtam mostanában, hanem olvastam és tájékozódtam a nálam tapasztaltabbaktól, így az interneten való barangolásom során három...tényt állapítottam meg. 

  • Az egyik: minél több blogot olvasok, annál inkább nyilvánvaló, hogy ezt más bloggerek is teszik. (Pacsi, okos megállapítás) Ez így van jól, hiszen azért is ír az ember, hogy azt mások elolvassák. Rajzolni is szerettünk mindig, de az is jó volt, hogy meg lehetett az óvónéninek mutatni, aki ha igazán jól sikerült a mű, akkor még a faliújságra is kiszögelte.
  • A másik: rengeteg blogger (nem mindenki, ismétlem nem mindenki) él vissza mások szellemi tulajdonával, de nem ám a nyilvánvaló szöveglopással, annál kifinomultabb módszereket alkalmaznak. Azt vettem észre, hogy vagy lemásolják a már sikeres blogger sablonját (például heti rendszeresen megjelelenő topikjait) és/vagy témaötletét, vagy
  • A harmadik pedig, hogy már sikeres blogok oldalára odarondítanak a saját blogjuk linkjével, hozzászólás vagy facebook poszt formájában.
A második ponthoz tenném hozzá, hogy természetesen az, hogy Julika járt Rómában, és írt róla, majd jön Jolán, aki szintén és ő is ír róla, azt nem tartom lopásnak. Mint már oly sokan megfogalmazták előttem, ez a szép a blogolásban, hogy akár ugyanarról is írhatunk különböző szemszögből vizsgálva. És akkor most engedjétek meg, hogy szépen módszeresen akadjak ki, főleg, hogy ne kapjak agyvérzést. Amúgy tudom, hogy tennem kellene rá magasról, de akkor is idegesít...
 

A LENGYEL KORMÁNY TÉNYLEG LE VAN NYŰGÖZVE ORBÁNTÓL! ŐT MÁSOLJA, DE NEM TÚL SIKERESEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István és Papp Gazsi
2015.12.30.


Az októberi lengyel választások óta az új konzervatív kormány megpróbálja megvalósítani ígéretét, miszerint Budapest lesz Varsóban. Az alkotmánybíróság elleni támadás kapcsán szerettünk volna egy beszámolót kérni lengyel barátainktól, a Krytyka Polityczna újságíróitól. A cikk meg is érkezett, ám mikor elolvastuk, rájöttünk, a magyar olvasóknak leküzdhetetlen déjà vu érzést okozott volna, mintha egy 2010-es magyar publicisztikát vettek volna kezükbe. Ezért úgy döntöttünk, inkább Budapestre hívjuk a Krytyka egyik szerkesztőjét, Jakub Dymeket, és leülünk vele beszélgetni a két ország politikai helyzete közötti egyértelmű hasonlóságokról és a rengeteg különbségről is. Szó volt identitások összecsapásából táplálkozó konzervatívokról, a magyar kollégáiknál jóval erősebb lengyel liberálisokról és az újbaloldal lehetőségeiről is.

...A lengyel jobboldal tényleg le van nyűgözve Orbán Viktortól, már két életrajz is kering a piacon, jobboldali újságírók áradoznak a nagyságáról, amiért visszaadta hatalmat az emberek kezébe. Kaczynski elmondta, hogy Budapestet akar Varsóban, ezt használták is ellene sokszor, a mostani tüntetések egyik jelszava is ez volt, „Varsó nem Budapest”. Pár hónappal ezelőtt, a menekültválság idején valaki készített egy mémet Orbánnal és rajta egy idézettel, mely szerint, ha Európa legnagyobb nemzete, Lengyelország nem kel fel, a kontinens muszlim lesz 20 év múlva. Az idézet teljesen hamis volt, de agyonpörgött a nacionalista oldalakon, a jobboldalon mindenki bedőlt neki, ész nélkül osztották.

Igazatok van, amikor azt mondjátok, hogy Kaczynski megpróbálja gyakorlatba ültetni az orbáni modellt egy nem nagyon, de mégis jelentősen különböző környezetben. Mindazonáltal Lengyelország az egyik leginkább uniópárti ország Európában, szóval ebben különbözik Magyarországtól, ami persze megnehezíti a PiS munkáját. Ráadásul mikor Orbán hatalomra került, sokkal könnyebb volt az EU ellen hergelni, mert az Unió akkor még erősebbnek tűnt. Manapság válságban van, gyenge, úgyhogy ha harcolsz ellene, akkor a liberálisok joggal vádolhatnak azzal, hogy megpróbálod szétrombolni az Uniót, ami rossz lenne az olyan országnak, mint Lengyelország, mely sokat profitált az EU-val és Németországgal való kapcsolatából...

ITT OLVASHATÓ

TÜRELMETLENSÉG VAGY TÜRELEM?

HVG ONLINE VÉLEMÉNY - NYÜZSI
Szerző: L.Ritók Nóra
2015.12.30.


Gondolkodtam, így az év végén, mi jellemezte leginkább a magyar iskolarendszert, az oktatást. Azt hiszem, a legtöbb területet úgy tudom összekapcsolni, ha a türelmetlenség és a türelem szempontjából vizsgálom. Mert ennek a két ellentétes fogalomnak a használata szerintem jellemzően mutatja a helyzetet és az ellentmondásokat is.

Türelmetlenség és türelem. Azt hiszem, ezek végigvezethetők mindenen, és nemcsak ebben az évben volt így. Az, hogy minden, szerintük fontos dolog bevezetése nagyon türelmetlenül, nagyon gyorsan, nagyon szigorúan történt, legyen az a tankönyvpiac átalakítása, a KLIK bevezetése, a pedagógusok minősítési rendszere, a hit és erkölcstan oktatása, a szakképzés átalakítása,  stb.  Nem volt szükség türelmes egyeztetésekre, szakértők megkérdezésére, vitákra, hogyne, még mit nem. Nem mértékadó szakmai körökkel minek egyeztetni bármit is? Ők egyébként is mindig akadékoskodnak. Idő meg nincs erre:

ITT OLVASHATÓ

AZ ÉV NEGYVEN LEGFONTOSABB ELŐADÁSA 3/4. (3.rész: 21-30.)

7ÓRA7 BLOG
Szerző: 7óra7
2015.12.30.


Az év általunk legfontosabbnak tartott előadásait gyűjtöttük össze a bemutatók sorrendjében – ezúttal szerkesztőségen kívüli kritikusokat is bevonva a válogatásba.

A legfontosabb egy kicsit más, egy kicsit talán több, mint a legjobb. Mivel idén a szokottnál kevesebb vidéki és határon túli előadást tudtunk megnézni, ezért a szerkesztőség tagjain kívül (Dicsuk Dániel, Hajnal Márton, kiss csaba bé, Soós András, Szabó Zsuzsa, Turbuly Lilla és Török Ákos) néhány elismert, és a fővároson kívüli előadások terén is tájékozott szakíró is részt vett a lista összeállításában. Akiket meghívtunk a válogatáshoz: Csáki Judit, a Revizor főszerkesztője, Stuber Andrea kritikus  (stuberandrea.hu), Sándor L. István, az Ellenfény főszerkesztője és Urbán Balázs kritikus, színházi szakíró. 

ITT OLVASHATÓ

"EZT A DÍJAT A KISZOLGÁLTATOTTAK KAPTÁK" - INTERJÚ SÁNDOR MÁRIVAL

NÉPSZABADSÁG ONLINE
Szerző: Danó Anna
2015.12.30.


Kilenc hónappal ezelőtt vált ismertté, amikor először beszélt a nyilvánosság előtt kifizetetlen túlórákról, az egészségügyben dolgozók nyomoráról. Azért, hogy civilként szabadon szervezhesse akcióit, munkahelyén fel-, diplomájáról pedig lemondott. Sándor Mária hiánytünet – kiállása önmagában demonstrálja, mekkora erkölcsi adóssága van a kormánynak az egészségügyben. A Népszabadság által alapított és először odaítélt Respekt díjat 2015-ben Sándor Mária kapta. A szerkesztőség az elismeréssel az év nagy emberi teljesítményeit kívánja elismerni.

ITT OLVASHATÓ

PÉLDÁTLAN MAGYAR ANIMÁCIÓS SIKER

PROSZEKTÚRA BLOG
Szerző: Proszektor Professzor
2015.12.30.


Még 2014 év elején írtam blog bejegyzést arról, hogy az Egon és Dönci című első egészestés magyar 3D animációs film alkotóinak a Rexy nevű kétbalkezes dinoszaurusz-kölyök kalandjait megörökítő Pangea – The neverending world című kisfilmjét (annak különböző, normál 3D, anaglyph és yt3d változatait) a YouTube-on több mint 15 millióan tekintették meg. Aztán 2015. április 3-án az Egerszalóki nagy dobás címmel tettem közzé egy újabb hírt arról, hogy a kis Rexy nézettsége duplájára emelkedett, s (a kalózfeltöltésekkel együtt) elérte a 30 milliót. Ekkor említettem meg azt is, hogy időközben a magyarság ezeréves történelmét bemutató animációs kisfilm is készült a Greenzero egerszalóki műhelyében.

Most, 2015 év végén pedig már arról számolhatok be, hogy az Egerszalóki filmstúdió sikere a magyar animáció történetében példátlan.

A dinoszauruszos filmecske különféle verzióinak nézettsége a YouTube-on elérte a negyven milliót, és a kisfilmre kattintók száma mostanság is napi 30-40.000-el növekszik.

Erről – többek között – a következő linkeken lehet meggyőződni:

ITT NÉZHETŐ MEG

ÍME A 2015-ÖS ÉV LEGNAGYOBB PANCSEREI - SZAVAZZON!

NYUGATI FÉNY BLOG
Szerző: Első Kézből
2015.12.30.


2015 sem csak a beteljesült álmokról szólt: nagy lebukásokban és látványos önégetésekben is bővelkedett ez az év.
Számos celebünk döntött úgy, hogy – amolyan önmagát legombolyító kötött mackóként - saját mítoszát még életében lerombolja. Hogy ha él még róla valami kellemes emlék az emberekben, azt is lecserélje az arcpirító szégyenre.

Lássuk, kik voltak a 2015-ös év legnagyobb vesztesei!

ITT OLVASHATÓ

HILLARY CLINTON LEVELE (2011-12.30.)

DOKU BLOG
Szerző: doku.blog.hu
2015.12.30.


Hillary Clinton levele 4 évvel ezelőtt került nyilvánosságra. A Népszabadság a levél magyar fordítását teljes terjedelmében tette közzé. (Kiemelések tőlem.)

...Két hét van Magyarország új Alaptörvénye és számos hozzá kapcsolódó, fontos sarkalatos törvény hatályba lépéséig. Sajnálom, hogy a párbeszéd a magyar és az amerikai kormány között, a kormányunk és a fent említett más konstruktív csoportok építő jellegű észrevételei nem vezettek a törvények alapos újragondolásához. Bár teljes mértékben tiszteletben tartom a magyarok jogát arra, hogy Magyarország számára törvényeket alkossanak, a magam részéről mégis csak sürgetném, hogy fontolja meg a következményeit annak, hogy ha az említett törvények a jövő hónapban változás nélkül lépnek hatályba.

Például, mint azt az Európai Bizottság megjegyezte, az új bírósági szabályozás a bírósági szervezet elnökének kezébe összpontosítja a hatalmat. Véleményünk szerint ez a szabályozás a bírói függetlenséget őrző nagyon fontos fékeket és ellensúlyokat iktat ki a rendszerből. Sok elemző véli úgy, hogy a valódi bírói függetlenség érdekében a Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak kellene adni a bírók kinevezésének és előléptetésének jogát. 


Az Egyesült Államok kormányát az is mélységesen aggasztja, hogy nem változtattak az egyházügyi törvényen.
Külső megfigyelők véleménye, hogy ellehetetlenítő módon nehézkesek az egyházak és a vallások elismerésének szabályai, az pedig, hogy mindehhez kétharmados parlamenti jóváhagyás is szükséges, indokolatlanul átpolitizálja az alapvető emberi jogokat övező döntéseket. Ami a médiatörvényt illeti, osztjuk az EBESZ, a Freedom House és egy közelmúltbeli nemzetközi sajtó-szakértői akciócsoport aggodalmait, miszerint a törvény túlságosan sok hatalmat koncentrál egy politikai alapon kinevezett Médiatanács kezében. Az, hogy nem újították meg egy népszerű beszélgetős rádiócsatorna engedélyét, komoly aggályokat vet fel azzal a kötelezettségvállalással kapcsolatban, hogy biztosítják a média sokszínűségét...

ITT OLVASHATÓ

NA KI AZ ÉV EMBERE?

HACSAKNEM BLOG
Szerző: H_A
2015.12.30.


Első felindulásomban Ica nénit akartam javasolni államfőnek. Második felindulásomban meg szerettem volna köszönni Gyárfáséknak, hogy Hosszú Katinkának tegnaptól van öltözője. Végül Demjén Rózsi vállát sem lett volna haszontalan megveregetnem, amiért megvédte Ákoskát tőlem meg a hozzám hasonlóktól. Aztán egyszer csak látom, hogy bizonyos Paul Lendvai, balliberális, kommunista, zsidó totumfaktum, újságíró és publicista rátette a pontot az év(em) végére. Azt írja ez a hazaáruló romlott baloldali, hogy Orbán Viktor az év embere. Vagyis 2015 Orbán éve volt...
 

LEGJOBB ROCKZENEI VIDEÓI

ROCKSTATION BLOG
Szerző: sebiszabi
2015.12.30.


A rock és a metal kifejezetten az a műfaj, melynek jót tesz a vizualitás. Éppen ezért idén még a tavalyinál is látványosabb, ötletesebb klipek születtek. Lesz itt jól sikerül imidzs videó, animációs videó, akcióvideó több hordónyi vérrel, valamint undorítóan gusztustalan valami is. Sőt hazai klipesek munkáit is megtalálhatjátok a listában.

Na meg persze a tegnap elhunyt Lemmy előtt is tisztelgünk egy videó erejéig...

ITT NÉZHETŐK MEG

ITT A LISTA: TÖBB ORBÁN-HŰ RENDŐR, ÜGYÉSZ ÉS BÍRÓ IS MILLIÓKAT KERES

EGYENLÍTŐ BLOGCSALÁD
Szerző: Spectra
2015.12.30.


Pár napja a Hagyó-ügy egykori nyomozójáról, Nagy Zsoltról is kiderült, hogy jelenleg milliókat keres havonta a BKV-nál. Nem ő az egyetlen azonban, aki a BKV-ügyben nyújtott az Orbán-rezsimhez hű szolgálataiért cserébe most kiemelt bérezéssel járó pozícióban ülhet. Holott azóta nyilvánvalóvá vált, hogy finoman fogalmazva is elég sok szakmai hibát követtek el.

A vád már egyértelműen összeomlott. A vádlottak és tanúk kényszervallatással kicsikart hamis vallomásokról beszéltek a bíróság előtt. Balogh Zsolt pedig már két és fél éve visszavonta a nokiás dobozokról szóló meséjét. Sőt, idén márciusban ezt megerősítve bocsánatot is kért az érintettektől a hazug vallomás miatt. Végül az ügyészség is elismerte, hogy bizonyíthatatlan a korrupciós pénzről szóló történet. Ez azonban nem volt akadály: a politikai érdekeknek megfelelően tevékenykedő rendőrök, ügyvédek, ügyészek, és bírák mind megkapták a jutalmukat.

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN ÉRTÉKELÉSE

BIRCAHANG BLOG
Szerző: bircaman
2015.12.30.


Kértek, írjam le az Orbán-kormányzat
5 legfontosabb pozitív eredményét és 5 legnagyobb hibáját.


Az 5 legnagyobb eredménye:
 
  • megtörte a liberális vélemény- és médiaterrort az országban,
  • merész baloldali intézkedések meglépése: a magánnnyugdíjvagyon visszavétele a nép kezébe a profitéhes pénztárak karmából, bankadók, a közműszolgáltató monopolisták szarvának letörése, a valutahitelezőknak két pofon lekeverése,
  • az ország érdekeinek merész képviselete a legkülönbözőbb nemzetközi fórumokon,
  • az egyoldalú, nyugati, euroatlanista orientáció béklyójának szétzúzása, nyitás keletre,
  • baloldali orientáció: a kisember felé fordulás a nemzetközi nagytőke minden óhajnak lesése helyett.
S az 5 legnagyobb hiányosság:


ITT OLVASHATÓ

MIÉRT ALSZUNK ROSSZUL?

KÍVÜL TÁGASABB BLOG
Szerző: Kívül tágasabb
2015.12.30.


A helyzet az, hogy az is rosszul alszik, aki jól alszik, és bár ez első olvasásra (és még másodikra is, ha önkritikusak akarunk lenni, és miért is ne) ellentmondásnak tűnik, mégsem az. Érdekesnek viszont érdekes, különösen, ha hozzátesszük, hogy ennek legfőbb oka egy, az életünket alapvetően megváltoztató találmány.

Reméljük, eléggé titokzatosan kezdtük ezt a posztot, és akkor még teszünk rá egy lapáttal. A történet ugyanis úgy kezdődött, hogy egy amerikai tudós Chaucer Canterbury mesék című művét olvasva felfigyelt arra, hogy abban rendszeresen felébrednek a szereplők az éjszaka kellős közepén.

Roger Ekrich némi kutatómunkával rájött, hogy a két részletben alvás egykoron ugyanolyan elterjedt volt, mint mondjuk a reggeli. Az emberek nem sokkal napnyugta után lefeküdtek aludni, és körülbelül éjfélig aludtak is.

Ez volt az első alvási periódus, ami a régi történetekben is időről időre felbukkan. Ennek végeztével körülbelül egy-másfél órán keresztül ébren voltak az emberek, majd visszafeküdtek és aludtak reggelig. A két alvás közötti időszak egy teljesen természetes és rendkívül pihentető szakasz volt, amit imádkozással, olvasással – vagy szexszel töltöttek...

ITT OLVASHATÓ

EGY BOLDOG DITROITI PÁR TÖRTÉNETE

AZ EZER SZÍNŰ VILÁG BLOG
Szerző: kaleidoscope
2015.12.30.


Az ádventi időszakban a katolikus és a világi médiában is sokat foglalkoztak egy katolikus meleg pár esküvőjével, melyet a Katolikus Egyház hivatalos álláspontja miatt egy protestáns pap áldott meg még augusztusban egy detroiti episcopalis templomban. A nagyszámú média megjelenés között az egyik legrészletesebb beszámoló a naplesnews.com cikkében olvasható, melyből kiderül, hogy az összeházasodott fiatalok közül az egyiknek a nagybátyja katolikus pap, aki ugyan csak magánemberként vett részt a szertartásban, de megáldotta és nyíltan támogatta az ifjú pár házasságát. Mint mondta, a Katolikus Egyháznak több hasonló, szentségi kapcsolatban élő pár életét kellene bemutatnia jó példaként a melegek számára. „Ez két igazán szentéletű srác” – mondta Ron Victor atya az unokaöccséről és annak párjáról, majd hozzátette: „Én úgy látom, hogy az ő szövetségük megszentelt, és szentségi abban az értelemben, hogy visszatükrözi Isten szeretetét”. Ron Victor atya azt is elárulta, hogy kicsit dühös és csalódott amiatt, hogy nem tarthatták a szertartást abban a templomban, ahol ő szolgál. Mint mondta biztos abban, hogy sok pap nyitott lenne az azonos nemű párok szövetségének megáldására, de ezt nyíltan nem merik mondani. Az amerikai katolikus konzervatív-fundamentalista médiumok élesen bírálták a lelkipásztort amiatt, hogy szembehelyezkedett a Katolikus Egyház hivatalos tanításával, mely minden körülmények között súlyos bűnnek tartja a homoszexualitást. Csakhogy Ron Victor atya csattanós választ adott a tanítóhivatalnak arra az alapvető érvére is, amellyel alá próbálják támasztani azt, hogy a homoszexuális kapcsolatok „belső természetük szerint rendetlenek”, mivel „a nemi aktusból kizárják az élet továbbadását”. Ron Victor atya erre azt válaszolta: „igaz, hogy a homoszexuális kapcsolat biológiai úton nem járul hozzá az élet továbbadásához, de hozzájárul más úton”, és ebben a család többi tagja is egyetértett vele. És valóban, az elmúlt évtizedekben szemtanúi lehettünk annak, hogy a homoszexuális emberekkel szemben toleráns, az azonos neműek házasságát legalizáló nemzetek sokkal sikeresebbek akár a gazdasági teljesítmény (ld. az e témával foglalkozó korábbi írásunkat), akár a népesedési tendenciák szempontjából (ld. a demográfiai mutatók várható alakulását bemutató posztot).

ITT OLVASHATÓ

2015 MEGLEPŐ LETT VOLNA? ALIGHA

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2015.12.29.


Az Index azt mondja, 2014-ben meglepő lett volna, ha valaki az Orbán - Simicska kapcsolat fordulatáról beszél. Vagy éppen sok más dologról. Én viszont azt mondtam, hogy az olcsó olajból azért profitálhatunk. Vagy azt, hogy a sok ellenzéki tüntetés végül Orbánt erősíti. Vagy azt, hogy az ellenzék által hozott témák és az útdíj megítélésének kontrasztja is rámutat, hogy az ellenzék ideológiája nem feltétlenül hoz tömegtámogatást. Hogy rá lehet cáfolni a tüntetésekre egy békemenettel, de értelmetlen lenne, mert nem "villant" nagyobb tömeget, mint egy választás.

Leírtam: "Idén is elérhető lesz az Index címlap, de bizonyos kérdésekben idén sem lesz a legtöbb portálon kiegyensúlyozott tájékoztatás. A média körüli vitában mégsem sok vélemény hiánya, hanem részben a pártlapok, részben a "csak a spektrumot" nézők és a kereskedelmi tévék kapcsolata lesz a hangsúlyos." És nem lep meg, hogy a lapokból sok fontos dolog is kimaradt. Akár az Ákos ügy kapcsán. De az sem lep meg, hogy míg az Index egy újságírója kikel magából egy Star Wars spoiler miatt, amiből csak a késelés kimenetelét (túléli-e az illető vagy sem) és a jelenet fontosságát nem lehetett tudni... Addig az utóbbit maga az újságíró, az előbbit pedig egy Index címlapra is kirakott kép árulta el. 
 
És merem megjegyezni, nem lepett meg Trump sem, Lengyelország orbanizációja sem, a menekült kérdés sem, de a Simicska story sem. Mert mindegyiknek voltak előjelei. Nem úgy történik a dolog, hogy az év elejétől "ez a meglepetések éve lesz" és minden előjelek nélkül történik...
 

EGYETLEN GRAFIKON ARRÓL, HOGYAN TESSZÜK TÖNKRE A JÖVŐNKET

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2015.12.29.


December elején tette közé a KSH azt az adatsorát, ami a 2014-es adatok alapján jellemzi az állampolgárok anyagi helyzetét. A különböző grafikonokat szételemezték, de az egyik grafikon egyik elemét, ami a legjobban mutatja meg, hogyan éljük fel a jövőnket, még nem nagyon mutatta be senki.

A grafikonon az egy főre jutó éves jövedelem látszik, munka, társadalmi és tőkejövedelemre bontva. Minket viszont most ebben a cikkben csak a narancssárga, a társadalmi jövedelem érdekel. Észrevesz valamit a kedves olvasó? Igen, minél jobban keres valaki, annál több társadalmi jövedelmet kap az államtól. És a leggazdagabb tíz százalék több társadalmi jövedelmet, az adókból visszaosztott állami támogatást kap, mint amennyit az ország legszegényebb húsz százaléka összesen munkával, vagy állami támogatással kézhez kap. A leggazdagabbak majd négyszer annyi állami támogatáshoz jutnak, mint a legszegényebbek...

ITT OLVASHATÓ

MI FOLYIK ITT? A NÉMETH-BORBÉLY DUÓT SAJÁT CSEPELI SZÁMAIK LEPLEZIK LE

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2015.12.30.


Nézed, hogy mi folyik itt, Ami befolyik, az rögtön kifolyik,
A világos sörtől savanyú a szád,
Nem ígéri senki, jobb élet vár rád


Borbély Lénárd csepeli polgármester kegyelméből és közpénzből ma este hattól a Szent Imre téren a Beatrice együttes és frontembere, Nagy Feró fogja énekelni, harsogni a fent idézett legendás sorokat. Tudják: Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás… Ugye, jó szám. Leleplezően jó szám ‑ lassan harminc éve. Ma aktuálisabb mint három évtizede. A mai koncert költségeinek fedezőit, a csepeli fülkeforradalmi városvezetőket is leplezi ez a szám. Ennél őszintébben, kíméletlenül csak saját számaik beszélnek róluk:

Év végéhez közeledve megszaporodnak a számvetések. 

Csepel jobban teljesít!”, „Csepelt lendületbe hoztuk”, „Jó úton járnak.” – mondták korábban a kerület fideszes városvezetői. Már csak az a kérdés, miben teljesítettek jobban, s milyen útra tértek le? Nézzük például az önkormányzati vagyon alakulásának tényadatait, a csepel.hu-n fellelhető dokumentumok alapján:

ITT OLVASHATÓ

PETÁRDÁZÁS: KONZUMIDIÓTA PROLITEMPÓ, AVAGY TERRORTÁMADÁS

NO EMISSZIO BLOG
Szerző: vancat
2015.12.29.


Illene, sőt, megkockáztatom: kötelezővé kellene tenni viszont bizonyos többségi jogok tiszteletben tartását: még akkor is, ha adott esetben az érdekeit nem világosan, nem elég szervezetten és hatékonyan képviselő hallgatag többségről van is szó.

Ilyen totálisan jogfosztott, hallgatag többség ma Magyarországon a szilveszteri petárdázást ellenzőké. Fura, heterogén többség ez, hiszen áll kutya- és macskatartókból, betegekből, sőt akár olyan háborús helyzeteket átélt emberekből is, akiknek a robbantás még ma is egyet jelent a halálfélelemmel és a bombázással. De olyanok is szép számmal (milliós nagyságrendben) akadnak, akik egész egyszerűen minden különösebb félelem híján, egyszerűen igényességből, jó ízlésből, a csend, a harmónia szeretetéből következően undorodnak attól a konzumidióta prosztó prolitempótól, amit a szilveszter este hattól reggel hatig tartó, kifejezetten bűnpártoló módon, államilag támogatott - de minimum tűrt - petárdázás jelent.

Szilveszter napján este és reggel hat óra között valójában egy jól szervezett terrortámadásról van szó, amelyet egy petárdafanatikus kisebbség hajt végre a többség megfélemlítésére - meg persze a saját alulmúlhatatlanul alantas szórakoztatására. Ennek a szilveszteri szervezett bűncselekménysorozatnak minden évben súlyos sérültjei, gyakran halálos áldozatai, valamint súlyos, magán- és közvagyonban keletkező anyagi kárai vannak...

ITT OLVASHATÓ.

ELEGEM VAN A MAGYAR VÁTESZ HIÁNYÁBÓL

ELEGEM VAN. BLOG
Szerző: Elegem van
2015.12.29.


Amikor Pálffy János gróf és Károlyi Sándor báró egymás markába csapva lezárták a már kifulladó Rákóczi-szabadságharcot, Magyarország mély, hosszú, gyógyító álomba merült. Szükség is volt erre a gyógyító alvásra, mert addig közel két évszázad telt háborúskodással, az országot török, német, magyar katonák, martalócok dúlták. Az elkövetkező évszázadban - a határ menti török utóharcokat leszámítva - viszont már nem volt háború az országon belül, a magyar vitézség Európa más harcterein mutatkozhatott meg. Ezt az alvást nem háborította csatazaj, segítette azonban a betelepített (katolikus) és megtűrt (evangélikus) német telepesek hajólapátjainak csobbanása, társzekereinek zörgése, az épülő falvak munkazaja. Ebből a mély álomból még a franciaországi változások sem tudták felébreszteni az országot, senki sem vetette vigyázó szemét Párizsra, a korban divatos szabadkőműves mozgalmat is egy udvari ügynöknek kellett "szerveznie", Napóleon eszetlenkedése sem érdekelt senkit. Messze németföldön azonban egy tudós rápillantott a térképre, és az ott látottakat furcsállta erősen. Mindenhol germánokat vagy szlávokat látott, csak egy helyen valami csuda népséget, amely nem volt sem germán, sem szláv. Le is vonta a következtetést amúgy tudós módra kifejtvén, hogy ez így nem maradhat, ez a furcsa ország vagy német tartomány lesz vagy orosz provincia. És ekkor az ország felébredt.
 
Nem azonnal ébredt fel. Már abból is két irányzat sarjadzott, hogy fel szabad-e ébreszteni egyáltalán az országot. Az óvatosabbak azt mondták, hogy nem, mert még kell az a gyógyító alvás, még nem elég erős ez az ország. Ráadásul ha mások is ébrednek, az nekünk rossz lehet. A bátrabbak szerint viszont ébredni kell, mert elmegy mellettünk a világ, és míg mi alszunk, mások lehagynak, kihasználnak minket.
 
Ekkor, ennek a magyarság számára szörnyű jóslatnak a cáfolatára született meg az ébresztőkből a magyar vátesz. Az a magyar vátesz, melynek két jellemzője van. Az egyik, hogy alapjaiban védekező jelleggel, a jóslat elhárítása érdekében szerveződött, a Zrínyi-féle: "Ne bántsd a magyart!" jelszó köré. A másik, hogy két ágra szakadt: egy politikusi és egy irodalmi vonulatra. A politikusok közötti magyar vátesz viszonylag ritka, mert kevés olyan politikus van, aki ujjait a kor ütőerére tevé, és megérti annak lüktetéseit. A reformkorban és a kiegyezés idején voltak ilyenek, aztán Trianon után néhány, az orosz provinciaként vegetálás alatt értelemszerűen csak hazaárulók ülhettek a ruszki szuronyokon, így a politikus magyar vátesz gyakorlatilag kihalt. Az irodalmi élet magyar váteszei mindig többen voltak, érzékenyen reagáltak, ha a magyarságot veszélyben érezték. Akkor is keményen felléptek, ha saját uralkodó osztályuk ostoba szűklátókörűsége jelentett veszélyt a nemzetre.  Ez az irányzat az orosz megszállás idején sem szűnt meg, a népi baloldal álcájában, mint búvópatak élt tovább. A rendszerváltás - vagy mi a csoda - időszakában még erősen élt a magyarságért aggódó, a kor kihívásaira ordítva figyelmeztető magyar vátesz. Mivel azonban a politikusi magyar vátesz nem lehetett, az irodalmi ág merült el a politikában. Ez Bíró Zoltán, Csoóri Sándor, Lezsák Sándor és - legmarkánsabban - Csurka István politikában való megjelenésének ideje...
 

ORBÁN LÚZER, ÉS TÖBBSZÖRÖSEN LÚZER, AKI KÖVETI

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2015.12.29.


Orbán küldetése, hogy visszafordítsa a nyugati civilizációt az identitások sokféleségének útjáról kontinenst pedig a nemzetek feletti egyre erősödő egységtől a kereszténység és Európa védelme ürügyén teljes mértékben vak, értelmetlen, és szükségképpen kudarcos. Elég egy turistaút Berlinbe, Párizsba, vagy Londonba, hogy Európánál maradjunk, és az ember pontosan fogja tudni, hogy konfliktusok ide vagy oda, a nyugati társadalmak már "menthetetlenül" plurálisak, etnikailag vegyesek, és természetesen menthetetlenül kapitalisták, verseny- és szabadságelvűek. Bárha őszinte tradicionalista-konzervatív aggodalom vezeti is, mint engem, olyan nincs, hogy bárki vagy bármi vissza tudja "fordítani" őket erről a sok évszázados útról, amelynek se dögvész, se világháborúk, se a virtigli fasiszta ideológiák, se nemzetközi kihívások nem szegülhettek eddig ellene. Minden átmeneti visszaesésük, stagnálásuk, a keleti végekről momentán beléjük látott "földerengésszerű" elégedetlenségi hullám, vagy, ami azt illeti, a szélsőjobb előretörése ellenére (amihez nekünk az említett jellemzők közül semmi sem kell, ugyebár), a nyugati társadalmak liberálisak és demokratikusak maradnak éppen abban a tekintetben, ahogy Putyin és Orbán nem szeretnék. (Más értelemben viszont nem azok most sem, de ebbe most nem mennék bele.) Ezek a személyek mindössze azt érik el, hogy a Nyugat erkölcsi és önreflexiós ellustulásának egy időre vége legyen. Köszönjük meg nekik...

...A szabadság felváltása az állammal, a nemzeté az etnikummal, a kapitalizmusé a szocializmus nacionalista vagy nemzetközi változatával (amely vonulatba az Orbán-rezsim egy az egyben illeszkedik) erre az országra csak tragédiát, elszegényedést és terrort hozott. Orbán most sem a nemzet érdekében, hanem az ellen cselekszik. A rogánok, schmittpálok, kövérek szellemi és erkölcsi színvonala pontosan jelzi azt, amilyen sorsra ezt az országot szánják. A minimálisan empatikus olvasó nyilván felfogja, hogy nem intézheti el ezt a kérdést a libsizéssel. A kérdés ez: van-e ennek a rezsimnek olyan jövőképe és olyan politikai stratégiája, amely reálisan jobbat tartogat a nemzet számára, mint ami a nyugati civilizációba illeszkedve elérhető lenne. A válasz az egyértelmű "nincs". És Orbán sem hiszi valójában, hogy lenne. A rezsimje egyedül egy célt szolgál: a közvetlen és közvetett élősködői eltartását, és az előbbiek megóvását attól, hogy a pártatlan igazságszolgáltatás kezébe kerüljenek. De Orbán veszíteni fog, és annál nagyobbat veszít az ország, minél többen tartanak vele az addig tekergő úton. Orbán lúzer, ne hagyjuk, hogy az ország vele veszítsen! A nacionalista és a szociális blöffök egymásra sorjázása egyre kevésbé feledtetheti a honpolgárokkal, hogy a nemzeti közösség meredek süllyedésben van -- nagy kár lenne hát túl hosszan keresni a bizonyítékokat a tényekre! Ez a rothadt fa (a rezsim) nem fog már egészséges gyümölcsöt hozni, ki kell vágni, és újat ültetni.

ITT OLVASHATÓ