2023. március 28., kedd

„NEM ÉRDEKELTE ŐKET EGYIK ESETBEN SEM, HOGY MI FOG TÖRTÉNNI AZOKKAL AZ EMBEREKKEL, AKIKET VONATRA RAKNAK”

444.HU
Szerző: HASZÁN ZOLTÁN
2023.03.28.


Magyarországon nem kellő mértékben ismert, hogy már az 1920-as, de leginkább a 30-as és 40-es években nemcsak a zsidókról, hanem a magyarországi németekről is ellenségképeket gyártottak etnikai és gazdasági alapon. Erről Ungváry Krisztián beszélt az Egy történelem, sok magyarázat előadás-sorozata 6., Zsidó- és németellenesség Magyarországon című részében.

Ungváry be is mutatott egy illusztrációt az általa kétfrontos harcnak nevezett hangulatról:photo_camera Fotó: Ungváry Krisztián Zsidó- és németellenesség Magyarországon előadásából...

A kép jobboldala az antiszemita rajzzal különösebb magyarázatra nem szorul. A bal oldalon viszont Dénes Zoltán Mentsük meg a Dunántúlt című könyvének borítója látható, amin a ruházat alapján egyértelműen beazonosítható úgynevezett svábparaszt tornyosul. (Ungváry ezen a ponton jegyezte meg, hogy a sváb kifejezés a magyarországi németek gyűjtőfogalmává vált, annak ellenére, hogy a magyarországi németeknek egyébként jelentős része nem Baden-Württembergből érkezett.)

A piros foltok lennénk a terjeszkedő svábok, akikkel szemben próbál meg védelmet szerezni a fenyegetett magyar paraszti házaspár.

Ungváry szerint a kétfrontos harcot alapvetően Szabó Dezső indította el Az Elsodort falu című kötetével. Ebben először írja le irodalmi jelleggel Szabó azt, hogy - ahogy a történész fogalmazott - a magyar szociális és társadalmi problémák alapvetően azért vannak, mert a gyanútlan vagy adott esetben rest és renyhe magyar vezetők, a középosztály és a nemesek, hagyják, hogy a falvakban a svábok, a városokban pedig a zsidók szívják el az igaz magyarság elől az életteret. Szabó a sváb és a zsidó veszélyt egyenrangúnak tüntette fel.

A múltkori előadásához hasonlóan Ungváry bemutatta azt a statisztikát, amit Kovács Alajos, a Központi Statisztikai Hivatal egykori elnöke készített a harmincas években. Ez alapján megállapított egy teljesen nyilvánvaló és a magyar társadalomban közismert tényt, hogy a magyar középosztály, illetve az értelmiség jelentős részben asszimilánsokból áll. Olyannyira, hogy az úgynevezett törzsökösök, akik már 1526 előtt is itt éltek, minden csoportban kisebbségben vannak. Ez a vélelmezett kisebbségi lét a népi írók jelentős részére is egy delejes hatást gyakorolt...


A FIDESZ VÁLASZTÁSA EGYSZERŰ: HATALOM VAGY BÖRTÖN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.03.28.


„Egy kalap alá hozni a pártokat és civileket olyan ostobaság, amit persze Kósa Lajostól megszoktunk” – szögezte le Herényi Károly azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz alelnöke részleteket árult el a választási törvény módosításáról, aminek a célkeresztjében a kampányok és a választási jelölő szervezetek finanszírozásának szabályozása áll. A korábbi MDF-es politikus szerint a módosítás oka az, hogy a Fidesznek két választása van: „vagy hatalomban marad, vagy ha nem, és tisztességes kormány áll majd fel, tisztességes igazságszolgáltatással, akkor a fele társaság napokon belül börtönben találja magát”. Napjainkban ugyanis a Fidesz nem kínál tisztességes, egyenlő esélyt az ellenzéknek és a civileknek.


Bár már lehetett tudni, hogy a jövő évi – egy időben tartandó – helyi önkormányzati és európai uniós parlamenti választások előtt a Fidesz a szokásához híven ismét a saját érdekeinek megfelelően hozzányúl a választási szabályokhoz, a részletekről most Kósa Lajos számolt be a Mandinernek adott nyilatkozatában. Kiderült, hogy az egyéni képviselői indítvány formájában a parlament elé kerülő törvénymódosítás céljaként a kampányok és a választási jelölő szervezetek finanszírozását érintő szabályok szigorítását szabta meg a vezető kormánypárt. A Fidesz alelnöke állítja: a cél az, hogy ha bármilyen egyesület, párt, vagy egyéb szervezet hivatalosan szeretne jelölő szervezetté válni, az feleljen meg a pártokra vonatkozó szabályoknak, s csak magyar természetes személyektől fogadhasson el anyagi vagy egyéb támogatást. Nagyon jól hangzó és elvben még támogatandó gondolatot is elpuffogtatott: „úgy fair, ha lehetőség szerint minden szereplő azonos feltételekkel induljon a választáson”. Mindezt – természetesen – a demagóg propagandacéllal általuk állandó jelzőként alkalmazott kitalációval, a „dollárbaloldallal” indokolta és „elrettentő” példával, a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalommal illusztrálta. Kósa szerint, ha életbe léptetik az új szabályokat, azok betartását, ahogy a pártok esetén, az Állami Számvevőszék ellenőrizheti. (Csak csendben jegyezzük meg, hogy az ÁSZ-t éppen úgy bedarálta a Fidesz, mint a többi, az alkotmányosságon, a választások tisztaságán, a jog érvényre jutásán őrködni hivatott többi szervezetet is.)

Amúgy Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sem fukarkodott a „szép szavakkal”, a legutóbbi Kormányinfón azt ecsetelgette, hogy „itt az ideje annak, hogy a kiskapukat becsukjuk, s segítsük a választások tisztaságát, az egyenlő feltételek teljesülését, gátat vetve a gazdasági és külföldi szereplők befolyásolási kísérleteinek”...

BELVÁROSI SZABADEGYETEM: BÁRÁNDY PÉTER ÉS FLECK ZOLTÁN ELŐADÁSA

BELVÁROSI SZABADEGYETEM
Moderátor: KARDOS PÉTER
2023.03.27.Március 27-i előadásunkon vendégeinkkel, Bárándy Péter jogásszal, volt igazságügyi miniszterrel és Fleck Zoltán jogásszal, szociológussal a jogállamiság alapvető kritériumairól beszélgettünk, arról, hogy mennyiben tekinthető ma Magyarország jogállamnak, mik lennének az alapvető feladatok, és az Európai Unió elvárásai mennyire jelenthetnek e téren előrelépést.

BIZALMATLANSÁG

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2023.03.27.


Bizalmatlanság

Bennünk van, zsigerileg… és nehéz megküzdeni vele.

Gyanakvók vagyunk, és a rossz tapasztalatok sokkal erősebben formálnak minket, mint a jók. Valami miatt azokba kapaszkodunk és nem a jókba. A „na ugye, hogy nem….” sokkal intenzívebb lett.

Én magamon is érzem a változásokat. Kezdetben, mikor ebbe a munkába fogtam, teljes nyitottsággal érkeztem. Mondhatnám, hogy naivan, mikor az ember azt feltételezi, hogy a jóra nem jöhet rossz válasz. Aztán sorban kaptam a pofonokat. Szerencsére csak szimbolikusan, bár néha volt határesetes történet is. Lassan értettem meg a szegregátumok világát, amennyire megértheti ezt egy segíteni és tanulni akaró, figyelő ember.

Megtanultam, hogyan vezessek le indulatokat, hogyan tudok úgy kommunikálni egy szegregátumban, hogy ne növeljem a feszültséget, hanem csökkentsem. Ma már látom a beépült reakciókat, és átlátom a nem egyenes utakat, a kommunikációban is. A saját káromon tanultam meg, erre nincs módszertani ajánlás sehol. A hátteret meglátni, megérteni csak a terepen lehet, amiben mindenkinek más a traumatizáltsága, a transzgenerációs története, a szocializációja és az életstratégiája is.

Eleinte azt hittem, csak ezt a világot kell értelmeznem, ettől kell tartanom, mert nem ismerem, és ezért számomra nem látható kockázatokat rejt a benne való mozgás, munka. Sosem gondoltam, hogy a „kinti” világ is felzárkózik (vagy lecsúszik?) ehhez, és ott épp úgy áldozata leszek a naiv és őszinte nyitottságomnak, mint eleinte itt.

Nos, itt is sorban jöttek a jelképes pofonok, de itt sokkal alattomosabban, mint a szegregátumok világában. Ott érthetővé váltak az ok-okozat összefüggések. Itt ez még mindig okoz meglepetéseket. Keserves küzdelem volt, mire eljutottam oda, hogy észrevegyem, mikor akarnak kihasználni engem, vagy az ügyet a saját érdekeik szerint. És azt a színjátékot is értsem, ami mindkét helyen azonos: szemtől szembe más a tartalom, mint a hátam mögött.
Szóval, valahogy kint értem, miért van így, itt meg még most sem. Valahogy a tanult emberek között, ahol az ember azt várná, hogy értsük egymást, ott keservesebb a felépített bizalmatlanságot megélni.

Mert a megoldáskereséshez bizalom kellene. Ezt fel kell építeni a szegregátumokban, ami hosszú folyamat, mert hosszú ideje ez ellen dolgozott minden. És sikeresebb volt megvezetni a másikat, mint együttműködni vele. De iszonyú energiát vesz el, hogy ezt folyamatosan veszítjük el a „másik” világban. Így nincs minta a bizalmi viszonyban való működésről.
Bizalom-deficit van.

És folyton magamba kell, hogy nézzek, mert ebben az egészben az én naiv-bizalom-építményem is sérül.

Mostanában, sokszor utazom, vonattal, és későn érkezve is, az utolsó IC-vel. Volt egyszer (csak egyszer), évekkel ezelőtt egy kellemetlen élményem egy részeggel, de így, mivel a rossz érzés ilyenkor mindig előjön, gyors léptekkel igyekszem a parkolóhoz, hogy mielőbb az autó biztonságában tudjam magam.

Ketten szállunk le a kihalt állomáson, egy nem túl jól öltözött fiatalember és én. Kapkodom a lában az aluljáróban, az ilyenkor csak fokozza a félelmemet, a fiú elhalad mellettem, maga után hagyva a nyomorúság általam jól ismert szagát is. Már előttem megy a lépcsőn, mire az ajtóhoz érünk, már vagy öt méter az előnye. Fogja a kilincset, én lassítok…. és kinyitja az ajtót, várakozóan rám néz, majd udvariasan előreenged. Megköszönöm. Mosolyogva. Ő is mosolyog.

Aztán az autóban, hazafelé azon gondolkodtam, hogy lám, óhatatlanul is bizalmatlan voltam, gyanakodtam…. pedig fölösleges volt. Ismeretlenül is volt közöttünk egy pozitív, emberi gesztus.

Mert alapvetően nem vagyunk rosszak. Mégis a falakat építjük. Általánosítunk. És gyanakszunk. Bizalmatlanul.

A bizalmatlanságon alapuló világ, az állandó gyanakvás bezár minket. Ahhoz pedig, hogy nyissunk, magunkon is dolgoznunk kell. Akarni kell hinni a másikban. És félretenni az előítéleteket.

VISSZAJÁTSZÁS: "AZ EMBER EGYEDÜL VAN" - BESZÉLGETÉS NÁDAS PÉTERREL | NÁDAS PÉTER BUDAPESTJE | 2022. 10. 02.

F21.HU
Moderátorok: KUSTOS JÚLIA, VINCZE BENCE
2022.10.11.A beszélgetés fókuszában a szerzői életmű város- és társadalomképe, az élet és halál útja, a kulturális (e)migráció és az eredet kérdése áll. 

„Önmagamban lelem meg a világot, ha a világban nem lelhetem meg önmagam.” 

„Átlagos ember nem születik” – nyilatkozza Nádas Péter egy interjúban pár hónappal a 80. születésnapja előtt, és a szerző eddigi életútja pontosan ezt támasztja alá. A beszélgetés kísérletet tesz ennek az életútnak a megismerésére különböző tereket, időket felelevenítve, a fikció és a valóság helyszínein tett sétával. Budapesttől Gombosszegig, a megszületéstől a megélésig. 

Az életmű térképe azonban egyszerre zavarba ejtően pontos és megfoghatatlan. A megismerés ugyan a felfedező öröme, kapaszkodók nélkül nehezen bejárható a történetek, az emlékek labirintusa. Felmerül a kérdés: miben gyökereznek az egyes Nádasi karakterrajzok a városi életmód és a természet kapcsolódási pontjai között? 


GÁBOR GYÖRGY: A LENTNÉL MÉG LEJJEBB

SZABADSÁG KLUB
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.03.27.


Minden máshogy, minden fordítva van: a fölfele ebben a világban valójában lefele, a kifele emitt valójában befele, az alj lentről tart felfele, megfordulva, hiszen a gyökér virágzik, a virág pedig egészen biztosan lefele kényszerül. Semmiből lett 60 milliós semmi, míg eközben mások meghalni mennek a lefele süllyedő kórházakba, meghülyülni a lefele süllyedő iskolákba, emitt éheznek, amott fáznak, de kell még pénz az EU-tól, követeljük, elvégre nekünk az jár
.Friedrich Hölderlin: Hardt-i szöglet

Lefele sűlyed az erdő,
És bimbókként függnek
A lombok befele, nékik
Lentről virágzik fel az alj,
Nem éppen kiskorún,
Tudniillik Ulrik
Itt ment; gyakorta töpreng a lábnyom felett
Egy nagy végzet
Készen, a helyen mi még hátravan.


Sejtelmesen gyönyörű költemény, Weöres Sándor fordításában. Ebben a világban minden fordítva történik: az erdő nem fölfele, hanem lefele sűlyed (nem süllyed!), a lombok nem kifele, hanem bimbókként függnek befele, lentről virágzik fel az alj, s emelkedik a magasba, a lábnyom felett pedig egy nagy végzet töpreng, készen, mi még hátravan.

Minden máshogy, minden fordítottan: a fölfele ebben a világban valójában lefele, a kifele emitt valójában befele, az alj lentről tart felfele, megfordulva, hiszen a gyökér virágzik, a virág pedig egészen biztosan lefele kényszerül, egyenest a föld alá, a láthatatlanságba, mert itt virágnak helye nincs, s az eljövendő, a várva várt jövő megkerülhetetlen végzetként már ott van készen a jelenben.

Iszonyatos világ, szörnyű világ, kilátástalan világ: az őrület világa, a semmi máshoz nem hasonlítható rettenet világa, megcsavarodott, önmagából kifordult, értelmezhetetlen és megszokhatatlan ellen-világ.

Most próbáljuk ezt a rettentő erdőt közelebbről szemügyre venni. Mondjuk egy lombkorona sétányról.

Lentről virágzik az alj, az erdő nem fölfele, hanem lefele, bele a talajba, az anyaföldbe, ahonnan az akkumulátorgyárak hamarosan még a maradék nedvességet is magukba szívják, hiszen kell majd a víz, dögivel, a lombok nem kifele, hanem befele függenek, bimbókként, egyenest bele jól körülhatárolható zsebekbe, az alj, a lent felettünk, már mindenki lehagyott, mindenki elhagyott, mindenki fölénk nőtt, a nagy végzet, a várakozás, a remény, a sok-sok ígéret pedig már rég készen, reményvesztetten, fátumként és balszerencseként, rendeltetésszerűen, itt, ezen az istenverte helyen, mi még hátravan.

De vajon mennyi lehet még hátra ebből a végzetből?

A verset Hölderlin írta. Az a Hölderlin, aki a tübingeni egyetemen együtt tanult Hegellel és Schellinggel.

Nem lett pap, pedig annak szánták. Szerelme meghalt, rettentő magány vette körül. Környezete elmebeteggé nyilvánította, s élete végéig egy becsületes asztalosmester viselte gondját.

Ma aligha akadna asztalosmester, avagy bárki más, aki megtenné ugyanezt. Ma nem tisztességes asztalosmesterekből, hanem lombkoronasétányból akad bőven. Arról lehet nézni a felfelé törő aljzatot, a befelé lombosodó bimbókat és a föld alá süllyedő fákat.

És az ótvaros nagy hazugságot.

A végzet pedig a szó legvalóságosabb értelmében itt tényleg készenáll. A jövő, amelyről az egykor volt múlt éppen adott jelenében már annyian írtak, Mikszáth és Eötvös, Ady és Móricz, a lábnyomról, ami sohasem változik.

A lábnyom, amelynek gazdája épp a 60 millió forintos támogatással a zsebében halad tovább, köszönve a sok pénzt az EU-nak, jó vétel volt, semmiből lett 60 milliós semmi, alulról fölfelé, kintről befelé, míg eközben mások meghalni mennek a lefele süllyedő kórházakba, meghülyülni a lefele süllyedő iskolákba, emitt éheznek, amott fáznak, de kell még pénz az EU-tól, követeljük, elvégre nekünk az jár, finn és svéd adófizetőktől, rohadjanak meg inkább ők, meg az olasztól és a hollandtól, meg a dántól és a némettől, a franciától és az osztráktól, nyomorultak, haláltusájukat vívják, döglődnek, elveszőben vannak, kihalóban vannak, minek is nekik a pénz, minek is nekik a lombkorona sétány, nekik már annyi, közben a többiek mindenben előrébb tartanak, már lassan a románok is, de hát fordított itt minden, mi vagyunk előrébb, föntről lefele, jó mélyen, bele az anyaföldbe, és követelünk és toporzékolunk, hogy még és még és még és még, mert kell megint az EU-s pénz, jól jön az, most épp föld alatti fagyökérsétányra, alulról pillantva felfele, kuratóriumokba rendeződve, hallod, rohadék EU, adj még, kell még, ennél lejjebb már aligha süppedhetünk, merülhetünk, ereszkedhetünk, és lentről virágzik fel az alj.

A legalja.

ELKEZDŐDÖTT A KIRÚGOTT KARINTHYS TANÁROK TÁRGYALÁSA, A PEDAGÓGUSOK NEM KÉRIK A POZÍCIÓJUKBA VALÓ VISSZAHELYEZÉSÜKET

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2023.03.28.


Kedden reggel 9-kor a Fővárosi Törvényszéken megkezdődött a tárgyalása annak a hat tanárnak, akiket a Külső-Pesti Tankerületi Központ tavaly november 30-án bocsátott el a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumból a polgári engedetlenségben való részvételük miatt. Az előkészítő tárgyaláson részt vett mind a hat tanár, a Külső-Pesti Tankerületi központ vezetője nem volt ott, csak a jogi képviselője. A bíró azt mondta, hogy a tankerület vezetőjét később fogják beidézni, mert először a felpereseket hallgatják meg.

A tanárok a közalkalmazotti jogviszonyuk jogellenes megszüntetése, az egyenlő bánásmód követelményeinek megsértése miatt indítottak pert a tankerület ellen, hivatkozva a véleménynyilvánítás szabadságára. Szerintük a kirúgásuk aránytalan és eltúlzott volt, és azt sem értik, miért pont őket bocsátották el. Álláspontjuk szerint a tankerület a kirúgásokkal meg akarta félemlíteni a pedagógusokat. A tankerület szerint viszont a tanárok kirúgása nem irányult a véleménynyilvánításuk elfojtására...


ERŐSÖDŐ NATO, GYENGÜLŐ OROSZORSZÁG? - KAISER FERENC A KLUBRÁDIÓBAN (2023.03.27.)

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2023.03.27.A Reggeli személy 2023. március 2z-i adásában Szénási Sándor vendége Kaiser Ferenc, biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense volt, és a NATO-bővítésről, valamint az orosz-ukrán háború alakulásáról beszélgettek.

"NO GENDER" ÉS A "BUBUK"

SZABADSÁG KLUB
Szerző: KARDOS ANDRÁS
2023.03.28.


Boldog mindenki: Sajtóklub, Fidesz frakció, Orbán rajongók. Csak azzal nem számoltak, hogy ezzel felmondták az európai civilizáció minimum konszenzusát.


Van egy pont, amikor az aljasság és annak nyelve nem csupán megvetendő és elutasítandó, hanem amikor még az undor ezzel szembeni kifejezése is része a történetnek. Bencsik András nevezetű svábbogarazó illetőről múltkoriban megírtam, hogy megvetem őt, undorodom attól, amit ma művel, no még hozzá, dokumentáltam is, kommunista múltjával egyetemben. Tudom, tudom, nem szabad róluk beszélni, gyűlölködjenek csak a saját köreikben, mi pedig keresztülnézünk rajtuk. Soha nem szerettem ezt az álnagyvonalú szuperdemokrata magatartást, mert az embertelenség és az aljasság ellen nem lehet úgy küzdeni, hogy előkelően félrenézünk. Most sem nézek félre, rettenetes érzés, hogy megint Bencsikről kell beszélnem, de hát könyörgöm: nem róla van szó, hanem arról a rendszerről, mely 13 év regnálása után már nem is pusztán diktatúrát épít, hanem nyelvében acsarog azon embertársainkon, akik másképpen élnek mint ők állítják magukról, mármint a „No Gender” "közössége".

Ám most Bencsik újabb szintet lépett. Bocsánatot kérek civilizált embertársaimtól a következő idézetért:

"Ugandában a parlament egy LMBTQ-ellenes törvényt hozott, tehát a bubukat, ha összeházasodnak, kivégzik" – mondta mosolyogva Bencsik András. A Demokrata főszerkesztője bubuként emlegeti a melegeket… Az amerikaiak tombolnak. 100 százalékos egyetértéssel hozta meg ezt az ugandai parlament, amiben az a gyönyörű, hogy ez egy jelzés. Az egész világon az új kánon, az új vallás az a másságkultusz, az lmbtq. A bubuk az új szentek. És akkor azt mondják erre az ugandaiak, hogy mi meg jól lenyakazzuk őket, hogyha itten próbálkoznak összeállni kettesével. Ez egy üzenet, hogy Afrika nem csak hogy nem vesz részt ebben a szemétségben, hanem szembefordul. Mert Uganda csak egy ország, de ők voltak a legbátrabbak, vélhetőleg a többi is követ" – mondta Bencsik András. (Sajtóklub, Hír TV)

Bencsik, akit minden aljassága és szörnyűsége ellenére sem fogok kitagadni az emberiségből, sőt a magyarságból sem, de azt kell mondanom, hogy ezzel a szövegével, a melegek házasodása esetén ugandai kivégzésük ünneplésével, az LMBTQ és a melegek „bubuként” emlegetésével, kiírta magát abból a civilizációból, melyben a másik ember és a mások azonos jogainak elismerése az a minimum, amely még akár a diktatúra híveit is kellene, hogy jellemezze. Bencsik, vegyük észre, már nem pusztán gyűlölködik. A „No Gender” orbáni hadüzenetét tette át arra a „népnyelvre”, melyről szentül hiszi ő is, és vele vigyorgó kollegái is, hogy ez az emberentúlian aljas gyűlölete a másságnak, igazolva vagyon azzal, hogy szerintük a világot a „másság” kisebbsége uralja az USA irányításával.

Hát nem. Ezen a nyelv alatti nyelven semmiféle baromságot, hazugságot nem tud legitimálni sem Bencsik, se a vele kuncogók. Ünnepelni embertársaink kivégzését, „bubunak’, értsd, nem teljes értékű embernek gúnyolni a melegeket, erre nem csupán semmiféle felmentés nincs: ezzel Bencsik még a diktatúra nyelvét is továbbfejlesztett, ugyanis ez az embertelen szöveg, a nyelv felszámolása, ez már nem kommunikáció, nem undorító és aljas nyelvhasználat, hanem az európai civilizáció felmondása.

Jól értsük meg ezt a folyamatot. Most csak egyetlen példán demonstrálom, pedig számtalan van belőle, ugyanis az ész- és kontrollvesztés tömegmanipulációja egy szövetet alkot: a 21. századi diktatúra nyelvfosztó szövetét. Ezáltal lehet eljutni a tömeg mai kontrollfosztásáig.

Nézzük. Adva van egy felismerés: össze kell kötni a balliberális világot a mássággal, hiszen az ő értékeik között a másság védelme magasan jegyzett. Utána nyelvi hadjáratot kell indítani a melegek, transzok, LMBTQ emberek ellen, el kell lopni a „gender” szót, részben mert angol, részben mert a tömegnek nem jelent semmit. Ezután az undort és gyűlöletet össze kell kötni a melegekkel szembeni irtózat és a „gyerekvédelem” között. Ebből először kijönnek a „család és gyerekvédelmi” intézkedések, pláne törvények, riogatások a nyugati „ferdehajlamú” (sic!) emberek bűnös gaztetteivel. Ezt követi a „gender szak” betiltása, törvénymódosítás, és a felajzott tömeg, pont úgy, mint a „migránsok” vagy „Soros” esetében, már a kocsma előtt is gyűlöl minden meleget, hát még egy pohár pálinka után. Ezt követi a Vezér üzenete Brüsszelből, az „ellenség” egyik fővárosából: „NO Migration, NO Gender, NO War.” A magyar nép már félszavakból is ért angolul. Orbán NEM-et mondott a NEM-re, bármit is jelentsen ez. Valami „buzi” dologról van szó, akik megerőszakolják a gyermekeinket.

Itt már tombol a gyűlölet, értelmét vesztették a szavak. Nincs kontroll. De egy diktatúra azért diktatúra, hogy állandó mozgásban legyen. Demeterre jön egy Rákay, a „no genderre” jön Bencsik apród és teli szájjal boldog attól, hogy Ugandában kivégezhetik a meleg párokat (igaz, csak ha házasodnak. Ez ám az emberség!) Eztán kedélyeskedve lebubuzza azokat, akiket holnap kivéghezhetnek ennek az idiótának és gazembernek a nagy örömére.

Boldog mindenki: Sajtóklub, Fidesz frakció, Orbán rajongók. Csak azzal nem számoltak, hogy ezzel felmondták az európai civilizáció minimum konszenzusát.

Ahogyan azok is felmondták a múlt században, akik vigyorogtak azoknak a halálán, akik Auschwitzban vagy a Gulagon pusztultak el. Csak mert kisebbség voltak ilyen vagy olyan szempontból.

Végül, de fontos: én nem értek egyet azokkal, akik akár a Fideszt, akár Orbánt fasisztázzák. Nem, nem azok. Fenntartanak egy maffiaállamot, félelemben tartanak sokakat, önkényuralomban vernek szét intézményeket, de nem fasiszták. Pláne nem bolsevikok.

Ugyanis nincs itt semmiféle ideológia. Se hit, se világnézet. Az, hogy szép lassan felmondták az európai civilizáció sok évszázados nyelv- és értékrendjét, az nem az ideológián múlott, hanem azon, hogy a tömegeket, hogyan lehet a legjobban manipulálni oly módon, hogy elveszítse a kontrollt a szavak jelentése felett, és egy nyelvi gyűlöletszövetet fűztek össze számára, a posztorwelli populizmus jegyében: csak az érdek számít, a hatalom érdeke. Ha ehhez az kell, hogy felmondjuk a civilizációs minimumot: soha nem örülünk más ember elpusztításán, akkor a főnök annyit mond: „NO GENDER”, fullajtár meg vigyorogva hozzáteszi: Uganda üzent.

SZOCTV. MÓDOSÍTÁSRÓL SZOCIÁLIS MUNKÁS SZEMMEL

SZOCOKOS BLOG
Szerző: SzocOkos
2023.03.27.


Sokat gondolkodtam azon, hogy lehetne szemléletesen megjeleníteni, mi a tavaly novemberben elfogadott Szoctv. módosítással a probléma, mi az a szemléletbeli eltérés, ami miatt elég nehezen egyeztethető össze a szociális munka megközelítéseivel és a jelenlegi ellátórendszer működésével.

A hatályos szöveg egyfajta hierarchiát határoz meg a szociális intervenció („gondoskodás”) különböző színterei között. A módosítás mellett szóló érvek kapcsán elhangzott, hogy ebben semmi újdonság nincs, mert ezt már a szociális munka réges-régen alkalmazza. Hát ezt azért lehet egy kicsit árnyalni, pont ezért vessük csak össze azt a szemléletet, amit a szociális munkában használunk és amit a szociális törvény behoz.

A szociális munkában vannak modellek (pl. az ökológiai modellek), melyek hasonlóak, egymásra épülő, rétegződő színterekkel dolgoznak. Ezekben ugyanakkor a szintek nem egymást kizáró, hanem egymást kiegészítő viszonyban vannak, a szociális munkás felmérő, elemző és beavatkozó tevékenysége párhuzamosan zajlik a különböző szinteken és adott személytől, a probléma jellegétől és a környezettől függően egyedi, egyénre szabott segítséget tud adni a szociális munkás. Az ökológiai modell alapvetően integratív jellegű, számos megközelítés együttes alkalmazásával lehetőséget teremt a problémák mögötti komplex összefüggések feltárására és komplex, több szintű beavatkozásra...


MÁR NEM MAGYARORSZÁG OSZTJA SZÉT AZ OROSZ FÖLDGÁZT

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2023.03.28.


Tematikus sorozatunkban grafikonokkal, közérthetően mutatjuk be a lassan másfél éve tartó energiaválság hatásait Európára és Magyarországra.


Az elmúlt durván két évben elég jelentősen csökkent Magyarország szerepe az európai gázelosztásban. Most télen volt némi visszarendeződés, olyan nap is akadt, amikor több földgáz hagyta el az országot, mint amennyi beérkezett. Az áramlási irányok azonban teljesen átalakultak. A jövőben pedig ez a tendencia folytatódhat: Magyarország számára a tranzitban is egyre kevésbé lesz fontos az orosz gáz.

Csökkenő tranzit

Viszonylag régi téma a gáziparban és a hazai energiapolitikában is, hogy Magyarország földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően kulcsszerepet tölthetne be az Európába érkező földgáz elosztásában. Ezt – a beszerzési útvonalak jelentős bővítése ellenére – korábban sem sikerült teljesen megvalósítani, az energiaválság kezdete óta pedig nagyon látványosan csökkent a magyar gáztranzit.
A krízist megelőző években az volt a jellemző, hogy a behozott gáz nagyjából fele azzal a lendülettel távozott is az országból. Napi szinten 20-30 millió köbméter földgáz haladt így keresztül a hazai hálózaton. (A kereskedett mennyiség ennél is nagyobb lehetett, hiszen az ellentétes irányú áramlásoknál jellemzően „elcserélik” a gázt. Azaz, ha egy magyar vevő vásárolna földgázt Horvátországból, egy horvát pedig Magyarországon keresztül érkező gázt venne az oroszoktól, akkor csak a két mennyiség különbségét szállítják le, a többit elcserélik.) Ez azonban 2021 elején megváltozott: a tranzit a töredékére esett vissza, és bár közvetlenül a háború után volt némi megugrás, ezt leszámítva azóta is nagyon alacsony szinten maradt.

Miközben 2019-2020-ban napi átlagban 20,5 millió köbméternyi gáz hagyta el az országot, azóta a négymillió köbmétert sem éri el ez a mennyiség.

Az idén januárban volt ugyan egy olyan nap, amikor a fizikai gázexport meghaladta az importot, azaz több energiahordozó hagyta el az országot, mint amennyi beérkezett. (Ez látszik úgy a fenti ábrán, mintha az országban maradó gáz mennyisége negatív lenne, ilyenkor ugye a tárolókban felhalmozott tartalékból szállítanak a határon túlra.) Ehhez azonban a behozatal rendkívül alacsony szintje is kellett, illetve az, hogy hazánkban külföldi kereskedők is nagy mennyiségben tároljanak földgázt...

HÁROM HÓNAPJA VAN A MAGYAR KORMÁNYNAK A PÉNZCSAP MEGNYITÁSÁRA

SZABAD EURÓPA
Szerző: GYÉVAI ZOLTÁN
2023.03.28.


A magyar kormánynak három hónapja maradt arra, hogy hozzáférjen a zárolt uniós pénzekhez, mert a közelgő európai választások után hosszú időre zárójelbe tehetik a témát – vélekedtek lapunknak nyilatkozó EU-források. Orbán Viktor klasszikus magyar szalámitaktikával próbál hozzáférni az uniós húsosfazékhoz.


Több, a Szabad Európának nyilatkozó uniós forrás is úgy véli, hogy a magyar kormánynak mindössze három hónapja maradt arra, hogy az Európai Bizottság és a Tanács meggyőzésével megnyissa a hosszú ideje elzárt uniós pénzcsapokat.

Praktikusan ez azt jelenti, hogy legkésőbb a nyár elejéig meg kellene születniük a kedvező döntéseknek a jogállami feltételességi eljárás és a helyreállítási alapok ügyében. Ellenkező esetben – figyelmeztetnek a dossziéra rálátó illetékesek – fennáll a veszélye, hogy a közelgő (2024 tavaszán esedékes) európai választások miatt a téma hosszú időre lekerül a napirendről. Elsősorban azért, mert a megoldás kulcsát a kezében tartó Ursula von der Leyen bizottsági elnök várhatóan az újraválasztására koncentrál majd. Az esetleges újrázásban viszont döntő szava lehet az Európai Parlamentnek, amelynek többsége tudvalevően legszívesebben egy fityinget sem adna Orbán Viktornak.

A március végi határidő elúszott

Ezzel a kockázattal valószínűleg Budapesten is tisztában vannak, aminek jeleként három elvesztegetett hónap után a kormány felpörgetni látszik a tempót annak érdekében, hogy nyárig le lehessen tisztítani a jelenleg roskadozó tárgyalóasztalt. A kabinet még decemberben március 31-ét jelölte meg saját maga számára célként a feltételek megteremtéséhez annak érdekében, hogy az Európai Bizottság pozitívan értékelhesse a magyar intézkedéseket, és kiengedje a kalodából az országot.

Ehhez valóságos bűvészmutatványt kellene bemutatni. Az EU által a kondicionalitási eljárás keretében zárolt 6,3 milliárd euró kohéziós politikai forrás kiszabadításához huszonegy úgynevezett szupermérföldkövet kell maradéktalanul teljesíteni, amelyek javarészt a korrupció megelőzését és az uniós költségvetési pénzek átlátható elköltését szolgálják. Ez önmagában azonban még nem elég az 5,8 milliárd euró összegű helyreállítási keret első, nyolcszázmillió eurós részletének lehívásához. Utóbbihoz még eleget kell tenni további hat kulcsfontosságú feltételnek (benne négy, az igazságszolgáltatás függetlenségét megerősíteni hivatott reformmal) és 27 további normális mérföldkőnek is.

A tévedés nagyobb kockázata nélkül megállapítható, hogy az Orbán-kormánynak március végéig nem sikerült teljesítenie a tervet, főleg azt, hogy addig sor kerüljön a bizottság igényeit kielégítő igazságszolgáltatási törvénycsomag elfogadására...

„A SZÉGYEN MAGA IS BÜNTETÉS” – A RABOK HELYZETÉRŐL BESZÉLGETTÜNK AZ ÁTLÁTSZÓ PODCAST ADÁSÁBAN

ÁTLÁTSZÓ / PODCAST
Szerzők: ÁTLÁTSZÓ
2023.03.28.


Az Átlátszó legfrissebb podcast-adásában Krámer Lilivel, a Magyar Helsinki Bizottság kutatójával, projektkoordinátorával és Illés Lucával, a Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport (FECSKE) egyik tagjával beszélgetett Katus Eszter és Hont András. Ezt követően Kerényi György újságíró, a Szabad Európa munkatársa, aki korábban börtönrádiót szervezett, osztotta meg tapasztalatait. A beszélgetés apropóját a rekordszámú fogvatartott és a börtönök túlzsúfoltsága adta.


Az Átlátszó közadatigényléséből kiderült: ide-oda pakolgatják a fogvatartottakat a magyarországi börtönökben. Csak januárban több mint ezer rabot szállítottak át. A témában jártas Magyar Helsinki Bizottság szerint a probléma nem új, évek óta így próbálják kiegyenlíteni a telítettséget. A feladat azonban egyre nehezebb: az elmúlt 33 évben ugyanis soha ennyien nem ültek még rács mögött, mint most. Mindezt az elfogott embercsempészek magas számával magyarázza a kormány, a férőhely-bővítési program kudarcáról és az alternatív büntetések kihasználatlanságáról viszont nem beszél...

A beszélgetés során többek között elhangzott, hogy a téma még mindig tabu Magyarországon, pedig a rabok visszailleszkedésének egyik alapvető feltétele lenne a róluk/velük való kommunikáció. A többségük ugyanis egy idő után kijön a börtönből, és nem mindegy, hogy milyen fizikai és mentális állapotban teszi ezt.

Az adásban az is téma volt, hogyan éli meg egy család, ha az egyik tagját elítélik, és hogy milyen károkat okoz mind az államnak, mint az egyéneknek a fogvatartás. Szóba kerültek az alternatív büntetési lehetőségek is, amelyekkel alig élnek a magyar büntetés-végrehajtásban.

A négyes beszélgetést követően Kerényi György újságírót Hont András kérdezte a börtönrádió készítése során szerzett tapasztalatairól, arról, hogy mennyiben volna hasznosabb a társadalom egészének, ha folyamatos szigorítás helyett más módszereket is alkalmaznának a büntetőjogban. Viszont az is szóba került, hogy egy más gondolkodásmódra való hirtelen átállás kísérlete milyen veszélyekkel járhat.

A FIDESZ KINYÍRTA A NÉPSZAVAZÁS INTÉZMÉNYÉT, NÉGY ÉV ALATT CSAK AZ ORBÁN-KORMÁNY KÉRDÉSEI ÉRTEK CÉLBA - A KÉRDÉSEK 4,3 SZÁZALÉKÁT HITELESÍTETTE AZ NVB

NÉPSZAVA
Szerző: FRANK ZSÓFIA
2023.03.28.


„Sajnos nagyon nehéz olyan kérdést megfogalmazni, ami át tud menni, mert nagyon erős következményei vannak egy ilyen kérdésnek” – mondta Gönczi Gergely a Nemzeti Választási Bizottság múlt keddi ülésén, ahol tíz népszavazási kezdeményezést bíráltak el.

A Momentum delegáltjának szavait a statisztika is alátámasztja, számításaink szerint 2019 és 2023 eddig elbírált országos népszavasára szánt kérdések csupán 4,3 százalékát hitelesítette a bizottság. Kilenc továbbjutott kérdés közül még így is csak négy ért célt, ez volt a kormány gyermekvédelmi népszavazása, amelyet a 2022-es választások napján tartottak. A népszavazás érvénytelenül zárult, nem érte el az 50 százalékos küszöböt.

A kilencből három kérdést végül a Kúria alaptörvény-ellenesnek minősített, köztük Karácsony Gergely által benyújtott Fudan Egyetemről, és az álláskeresési járadék meghosszabbításáról szóló kezdeményezéseit is. További kettő esetén nem történt aláírásgyűjtés.

A hitelesítési folyamat során (amennyiben elfogadják a kezdeményezést, és a bizottság elé kerül az ügy) több kritériumnak kell megfelelni. Többek közt nem hitelesítik,

ha alaptörvény-ellenes, ha a kérdés nem az Országgyűlés hatáskörébe tartozik vagy, ha a kérdést nem találja egyértelműnek a bizottság.


Az NVB múlt keddi ülésén hozott határozatok esetén is megfigyelhető volt, hogy a benyújtott kérdések egy-két kivétellel az alaptörvény tiltott tárgykörébe tartoztak, burkolt alkotmánymódosítást tartalmaznak. Ahogy lapunk is beszámolt róla az LMP által benyújtott akkumulátor üzemek létesítésével kapcsolatos kezdeményezés esetén is az egyik indoklás a hitelesítés megtagadására, a burkolt alaptörvény módosítás volt. Ezt nevezték többen „erőltetett indoklásnak” az ülésen...

AZ ORBÁN-KORMÁNY AZOKAT A HATÁROKAT FESZEGETI, AMELYEKRE AMERIKA ÉRZÉKENY

G7.HU
Szerző: MAGYARICS TAMÁS
2023.03.27.


A Változó világrend című sorozatban arra keressük választ, hogy Magyarország milyen helyzetből és hogyan reagálhat az országot érintő geopolitikai kihívásokra.


Az Egyesült Államok számára Magyarország mindig másod-harmadlagos szerepet játszott. A két ország aszimmetrikus kapcsolatait Magyarország földrajzi elhelyezkedésénél fogva a huszadik és a huszonegyedik században is Washington stratégiai ellenfeleihez való viszony határozta/határozza meg. Mindez kimondva-kimondatlanul azt is jelenti, hogy az érdekek ebben a kétoldalú viszonylatban mindig előnyt élveztek és élveznek most is, a hivatalos amerikai retorikával szemben.

Röviden áttekintve, az első világháború után a potenciális német szövetséges meggyengítése és a Szovjetunió elleni biztonsági, elkülönítő övezet (cordon sanitaire) határozta meg az amerikai csekély érdeklődés kereteit Magyarországgal szemben. A második világháborúban Németország szövetségesének meggyengítése, illetve a normandiai partraszállás előtt bizonyos német erők lekötésének szerepét osztották Magyarországra az amerikai fővárosban. A világháború után a legitimnek tartott szovjet biztonsági érdekeknek, valamint az Egyesült Államok számára számos előnnyel járó bipoláris világrend fenntartásának rendelték alá az amerikai-magyar érdekeket. A hidegháború után a közép- és kelet-európai biztonsági struktúra és stabilitási zóna kialakítása volt az amerikai prioritás, és ennek megfelelően hol felértékelődött Magyarország – például a nyugat-balkáni válságban az 1990-es években mint egyfajta korai támogató nemzet a hivatalos NATO-hadműveletek során -, hol leértékelődött, főleg Lengyelország és Románia javára, amikor a biztonsági kihívások keletebbre tolódtak.

A fenti vázlatszerű felsorolásban ugyancsak benne van, hogy az amerikai-magyar kapcsolatokat alapvetően – és természetszerűen, ha a két ország adottságait tekintjük – az Egyesült Államok határozza meg...

„MONDOGATTAM, HOGY ANYA SZERET, KÉSZÍTI NEKED A LAKÁST” – OTTHON HELYETT HELYETTES SZÜLŐKHÖZ IS KERÜLHETNEK A GONDOSKODÁS NÉLKÜL MARADÓ GYEREKEK

NÉPSZAVA
Szerző: FRANK ZSÓFIA
2023.03.28.


A hálózatot bővíteni kellene.


– Ezek a gyerekek más világból jöttek, szüleik nehéz sorsúak, előfordult, hogy súlyosan traumatizáltak, szegénységből, nyomorból érkeztek hozzánk. Volt, aki egy éjszaka egy fürdőkádban aludt, mielőtt helyettes szülőhöz került, más pedig soha életében nem ünnepelte meg tortával a szülinapját – meséli Kondor Judit, aki férjével közel 10 éve helyettes szülő már, és ennyi idő alatt 19 gyermeket láttak el hosszabb-rövidebb ideig.

A helyettes szülőség intézménye az 1997-es gyermekvédelmi törvény óta létezik Magyarországon. Hasonlít a nevelőszülőséghez, de alapvető különbség, hogy ez esetben a felügyeleti jog a vér szerinti szülőnél marad. Olyan gyerekek kerülhetnek helyettes szülőkhöz, akiket a biológiai szülők valamilyen átmeneti okból, például lakhatási válság, kórházi ápolás miatt nem tudnak ellátni. A krízishelyzet idején a gyerekek kapcsolatot tarthatnak a vér szerinti szüleikkel, nincsenek egymástól elszakítva. A helyettes szülőnél legfeljebb másfél évet tölthetnek, ha ennyi idő alatt sem oldódik meg a gond, akkor más megoldást kell találni, ekkor jöhet szóba például a nevelőszülői hálózat. A helyettes szülőség nem jelent folyamatos munkaviszonyt. Megeshet, hogy egy családhoz évekig egy gyermek sem kerül, vagy épp maga a helyettes szülő utasítja vissza lehetőséget, mert az adott időszak nem alkalmas a számára. Egy helyettes szülőnek, egy gyerek után körülbelül 60 ezer forint jár, ami magában foglalja a helyettes szülői díjat és a gyermek ellátására szánt összeget.

A kormányzati adatbázis szerint jelenleg országosan 47 intézmény működtet helyettes szülői hálózatot. Többségük önkormányzatok gyermekjóléti szolgálata alá tartozik, de van egyesületi és egyházi fenntartású is. A helyettes szülői hálózatok gyakorta csak afféle tartalékmegoldások: az önkormányzatok általában elsőként a gyermekek vagy családok átmeneti otthonában próbálják megoldani a kicsik ideiglenes gondozását.

– Pedig az átmeneti otthonokkal szemben a helyettes szülőség nagy előnye, hogy a krízis megoldásáig is családban marad a gyermek, lehetőleg közel az eredeti lakhelyéhez. A gyereknek az a legjobb, ha ugyanabba az óvodába, iskolába járhat, ahova addig – mondja Rabi Edina, a Budapesten és vonzáskörzetében helyettes szülői hálózatot fenntartó Fehér Kereszt Közhasznú Egyesület szakmai vezetője.

Azt, hogy pontosan mikor, melyik megoldást választják, a szakértő szerint mindig előre egyeztetik a gyermekjóléti szolgálattal. – Alaposan átbeszéljük, hogy valóban a helyettes szülőség-e a megoldás, tényleg vissza tud-e kerülni a gyerek a szüleihez, vagy már eleve másban kéne gondolkodni. – osztja meg tapasztalatait Rabi Edina. A szakember szerint az elhelyezésnél kérdés az is, hogy van-e éppen olyan helyettes nevelőszülő, aki tud fogadni gyerekeket. Mivel sokan az évek alatt inaktívvá váltak, jelenleg is keresik azokat a családokat, amelyekben helyettes szülői feladatot vállalnának.

Annak feltételei, hogy ki lehet helyettes szülő, nagyon hasonlóak, mint a nevelőszülőség esetében, a felkészítő tanfolyam viszont rövidebb. A kiválasztás, felkészítés folyamatában először a motivációiról beszélgetnek a jelentkezőkről, hogy eldöntsék, valóban helyettes szülők szeretnének-e lenni. Ezután következhet egy pszichológiai, jogi, társadalmi, pedagógiai képzés.

Ezt a képzést elvégezte az eredetileg védőnőként dolgozó Kondor Judit is, aki családjával sajátos nevelésű gyermekek ellátására is vállalkozik. Náluk az évek alatt 19 gyerek fordult meg, a legkisebb alig volt kétéves, a legnagyobb 17, de a zömük óvodás-, vagy kisiskoláskorú volt. Sokféle oka volt annak, ki miért került hozzájuk. Volt, akinek az édesanyja epilepszia miatt került kórházba, és a kisfia csak egy hetet töltött Kondor Juditéknál, akadt példa arra, hogy egy agresszív apa okozta a krízist, a legtöbb esetben viszont lakhatási probléma állt a háttérben. Az pedig minden esetnél azonos volt: rendre hátrányos helyzetű, szegény családokból került hozzájuk gyerek. Ez utóbbi kapcsán Judit megemlíti: volt mit tanulniuk arról mi az, amivel tényleg segíteni tudnak, és mi az, amivel a legjobb szándék ellenére sem biztosan jót tesznek...

IZRAEL NEM AKAR OLYAN LENNI, MINT A FASISZTA MAGYARORSZÁG

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.03.27.


A fasiszták és a nácik azért nem szeretik a zsidóságot, mert a zsidóság szereti a demokráciát, a jogot és a szabadságot. Ezt megvédik Izraelben is a fasizálódó izraeli (szélső)jobboldallal szemben, amely átvette egykori ellenségei, a szélsőjobboldali politikai kereszténység ideológiáját és módszereit. Mint megírtuk, nincs nagyobb meghasonlás a világon, mint egy illiberális fasiszta zsidó állam. Ezt gondolja a legtöbb izraeli zsidó és a világ minden részén élő diaszpóra zsidóság is. Már a CNN is arról ír, hogy az amerikai zsidók nagy többsége elutasítja a Netanjahu-féle zsidó államot.

Ezért Izraelben példátlan tiltakozási hullám indult el az igazságszolgáltatás “reformja”, valójában a független igazságszolgáltatás felszámolása ellen. Afelől senkinek nem lehet kétsége, hogy Izrael sokadszor megválasztott miniszterelnöke, Netanjahu egy illiberális fasiszta, aki Izrael súlyos biztonsági helyzetét és állandó fenyegetettségét elsősorban saját hatalma fenntartására használta fel, s ma már ez sem elég. Elkezdte az izraeli demokrácia és jogállam felszámolását. Még Amerikában sem a zsidókra, hanem azokra az evangelikál keresztényfasisztákra támaszkodik, akikre Trump is.

Netanjahu “igazságügyi reformja” azokat az antiszemita, fasiszta és náci országokat idézi, amelyek a zsidóság üldözői és elpusztítói voltak. Ennél nagyobb tragédiát nem lehet elképzelni, amikor az izraeli miniszterelnök olyan rendszert akar kiépíteni, amilyenek az antiszemita és fasiszta rendszerek voltak, amelyekben üldözték a zsidóságot. Netanjahu Izraelben csinálna a zsidóknak egy olyan rendszert, mint amilyenek alatt szenvedtek a zsidók a diaszpórában. Mert amit Netanjahu csinál az igazságügyi “reform” címén, az fasizmus. Ennek áll ellent most a demokratikus és szabad Izrael.

Az igazságügy átalakítása beleszólást adna a kormánynak a legfelsőbb bíróság tagjainak kiválasztásába és hatalmat adna a törvényhozási többségnek, hogy egyszerű többséggel felülírjon bírósági döntéseket. Ez nonszensz, ez abszurdum. Ez azt jelenti, hogy Netanjahu megsemmisíthet bármilyen bírósági döntést. Miközben előbb-utóbb az ő emberei hoznának a bíróságokon ítéleteket. Sokak szerint a reform igazi célja az is, hogy Netanjahu megúszhassa a korrupciós ügyeket, amelyeket elkövetett. Mert, mint minden fasiszta, Netanjahu is egy korrupt bűnöző, mint Orbán.

Netanjahu annyit már elért a “reform” első lépésének elfogadtatásával, hogy nem lehet őt leváltani akkor sem, ha a bíróság elítéli. Második lépcsőben jönne az, hogy a bíróság el se tudja télni, majd pedig az, hogy ha mégis elítéli, akkor azt ő maga a parlamenti többségével felülírhatja és hatályon kívül helyezheti. Ez azonban csak a személyes ügye, ennél többről is szó van. Ha a bíróság bármit is törvénytelennek ítélne meg a Netanjahu-féle fasiszta állam működésében, azt ő egyszerűen felülírja. Magyarul, kiiktatja a törvényi korlátokat a hatalom útjából.

Izraelben olyan káosz alakult ki a tiltakozások nyomán, hogy megbénult a két részre szakadt ország. A katonák nem vonulnak be, általános sztrájkot hirdettek, százezres tüntetések vannak. Emiatt Netanjahu bejelentette, hogy elhalasztja a “reformról” szóló további szavazásokat. Ez azt jelenti, hogy nem tett le róla, csak halasztja. Annyit elért, hogy a szakszervezetek visszavonták a sztrájkra vonatkozó felhívást, de teljesen visszavonni nem is tudja a tervet, mert a szélsőséges fasiszta koalíciós partnere kilép a kormányból, ha ezt megteszi, és azzal vége az újabb Netanjahu-kormánynak.

Ez viszont Netanjahu-nak mindennél fontosabb: Izrael állama, biztonsága, egysége, nyugalma, szabadsága nem olyan fontos, mint az ő személyes hatalma. Ezért az izraeli krízis nem ért véget, a tüntetések sem fejeződtek be, és várhatóan a tiltakozás újra fellángol, ha Netanjahu előveszi és folytatja a “reformot”. Ahogy ismerjük őt és a hozzá hasonlók gondolkodását, jó esély van arra, hogy lesz valami palesztin terrortámadás, valamilyen arab provokáció, a Hamasz vagy a Hezbollah akciója, amire Netanjahu erős kézzel lecsap, megmutatva, hogy rá itt nagy szükség van...

KAMATKAKASKODÁS: KI LESZ ORBÁN VIKTOR KEDVENCE, MATOLCSY, NAGY MÁRTON VAGY VARGA MIHÁLY?

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2023.03.28.


Külföldről nézve igencsak kínos háború zajlik a magyar gazdaságirányítás legtetején Matolcsy György jegybankelnök, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter között. Azért kínos ez, mert

bárhonnan nézve nyilvánvaló, hogy hiába jönnek épp csőstül a gazdasági problémák, széthúznak a legfőbb állami vezetők.

Az osztályfőnök és a három kedvenc

Az osztályfőnöknek, vagyis Orbán Viktor miniszterelnöknek három kiemelkedően fontos, egymással is rivalizáló tanulót kellene kezelnie, legalább a válság idején egy irányba terelnie. Most Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a kedvence, aki fáradhatatlanul ötletel, újabb és újabb javaslatokkal áll elő a problémák megoldására, legyen szó a külkereskedelmi hiányról, a recesszióról, a költségvetés finanszírozásáról vagy a magyar építőanyagárakról. Csak aztán sok ötletnél jelentkeznek a nem szándékolt következmények is, amik aztán folyton folyvást újabb lépéseket, intézkedéseket szülnek.

Matolcsy György, a kormánytól független Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke korábban maga is volt már a kedvenc tanuló szerepében, de az utóbbi időben kiesni látszik az osztályfőnök kegyeiből, mert sokszor kritizál.

Végül ott van Varga Mihály pénzügyminiszter, aki csak figyeli a másik két diák tusakodását, ő maga szerényebb, csendesebb alkat, inkább kivár, tudja, amikor az osztályfőnök majd csalódik a nagyobb hangú osztálytársakban és soha ki nem próbált megoldásaikban, újra ő lesz a kicsit szürkébb, de megbízhatóbb osztályelső...


„A FIDESZBEN MOST ÚGY LÁTJÁK, AZ ELLENZÉKNEK MÉG MINDIG VANNAK PÉNZMEGMOZGATÓ KÉPESSÉGEI KÜLFÖLDÖN, ÍGY HÁT EZT A CSAPOT IS EL KELL ZÁRNI”

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2023.03.28.


Ennek semmi köze a fair szabályokhoz, a választás tisztaságához vagy az egyenlő feltételek megteremtéséhez – mondta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója, hogy a civil jelölőszervezetek esetében miért módosít törvényt a Fidesz.


– Úgy fair, ha lehetőség szerint minden szereplő azonos feltételekkel indul a választáson – Kósa Lajos, a kormánypárt alelnöke a Mandinernek nyilatkozva ezzel indokolta, hogy a Fidesz szigorítani készül a kampányok és a jelölőszervezetek finanszírozásáról rendelkező törvényeken. A cél az, hogy a jövő évi önkormányzati választásokon már a civil szervezetekre is ugyanazok a szabályok legyenek érvényesek, mint a pártokra: csak magyar magánszemélyektől fogadhassanak el anyagi vagy egyéb támogatást. Kósa Lajos szerint el kell érni, hogy külföldiek anyagilag ne befolyásolják a voksolás folyamatát, ahogy olyan cégek sem, amelyeknek, bár nem alanyai a választójognak, „jelentős érdekeik fűződhetnek” a választáshoz. A javaslat egyéni képviselői indítvány formájában kerül majd a parlament elé.

A tervezett törvénymódosítást Gulyás Gergely miniszter már beharangozta a múlt heti kormányinfón. – Itt az ideje annak, hogy a kiskapukat becsukjuk, segítsük a választások tisztaságát, az egyenlő feltételek teljesülését, gátat vetve a gazdasági és külföldi szereplők befolyásolási kísérleteinek – mondta a politikus.

Az apropót – ezt Gulyás Gergely és Kósa Lajos is világossá tette – az adja, hogy a tavalyi parlamenti választás előtt a Márki-Zay Péter-féle civil szervezet, a Mindenki Magyarországa Mozgalom milliárdos nagyságrendben kapott támogatást egy amerikai alapítványtól. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, meg kell akadályozni, hogy ilyen „botrány” még egyszer megtörténhessen...

KIÉGETT, ELIDŐZNI KÉPTELEN, PORNÓFÜGGŐ NEMZEDÉK – A MODERN VILÁG MENTÁLIS ÁLLAPOTÁVAL SZEMBESÍT BYUNG-CHUL HAN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2023.03.28.


A hivatásom abban áll, hogy a világot világosabbá tegyem – vallja a koreai-német katolikus filozófus, akinek esszékötetei egyre népszerűbbek Magyarországon. Pedig Byung-Chul Han kíméletlenül szembesít a világgal, amely szörnyeteggé tesz minket: elidőzni, összpontosítani képtelen, narcisztikus, pornó- és telefonfüggő generációk nőnek fel. A rítus eltűnése című, magyarul most megjelent könyvecske szerint az egyik lehetséges kiút „a világ újbóli varázsossá tétele”. Színvonalas modernitáskritika a sztárfilozófustól, aki Bartókot és Tarr Bélát is kedveli.


A Byung-Chul Han-hullám 2019 óta tart Magyarországon. A Typotex akkor adta ki idehaza legismertebb esszéjét, A kiégés társadalmát (Die Müdigkeitsgesellschaft, 2010 óta már húsz nyelven jelent meg), és a letisztult dizájnú filozófiakönyvecskék azóta sorra követik egymást, a műfaj mércéje szerint sikerrel. A dél-koreai születésű, évtizedek óta Németországban élő kulturális teoretikus üzenete határozott: a modern emberiség saját maga kizsákmányolója lett, mentális egészségünk katasztrofális állapotban van, ennek oka pedig elsősorban a közösségimédia-függőségünk és a nem kis részben abból következő egómániánk, figyelemzavaros és -hiányos életünk.

Byung-Chul Han – ejtsd: „Bjongcshol”, ha pedig anyanyelvén írjuk, akkor Han Byung-Chul, hiszen a magyarhoz hasonlóan a koreaiak is a vezetéknevet teszik előre – filozófiát, német irodalmat és katolikus teológiát tanult Freiburgban és Münchenben. Tudományos kinevezéseit a Bázeli Egyetem Filozófia Tanszékétől és a Karlsruhei Művészeti és Formatervezési Egyetemtől kapta, jelenleg a Berlini Művészeti Egyetemen tanít. Titokzatos figura, néhány évvel ezelőttig egyáltalán nem adott interjút, pontos születési dátumát titkolta, előéletéről nem sokat tudni. Facebook- vagy Twitter-oldala nincs, mivel szerinte ezek lélekpusztító dolgok. Tavaly Budapesten járt és tartott előadást, amit azzal indított, hogy utál utazni, általában a lakásában tartózkodik, amit nem hagy el, inkább a virágokat nézegeti, mert „csodálatos látni, ahogy a bimbók lassan megnőnek”. Szerinte a növények azért élnek olyan sokáig, akár több száz évig, mert nem utaznak. (Ugyanebben az előadásban mondta azt is, hogy szereti Bartókot, Nádas Pétert olvas, Tarr Béla A torinói ló című filmje pedig nagyon megragadta.) Han szereti a melankóliát; a CEU előadótermében – egy Nádas-esszé nyomán – arról lamentált, hogy mi lenne, ha elmenne valahova a magyar vidékre, és felakasztaná magát egy diófára.

Nem szokványos gondolkodóról van tehát szó. Han attól érdekes, hogy teljesen önazonos (modernitáskritikáját úgy gyakorolja, hogy közben nem él annak fő eszközeivel), filozófiájában pedig vegyíti ázsiai gyökereit, tapasztalatait a német filozófia nagyjai, mindenekelőtt Martin Heidegger és Friedrich Hegel téziseivel. „A hivatásom abban áll, hogy a világot világosabbá tegyem” – vallotta a fent idézett budapesti előadásában az egyébként katolikus Han.

A rítus eltűnése című, magyarul nemrég kiadott kötete eredetileg 2019-ben jelent meg Berlinben, és részben továbbgondolása, részben szintézise korábbi esszéinek (itt főként a „lájkdiktatúrát” ostorozó A szép megmentésére és a már említett A kiégés társadalmára kell gondolni). A szöveg lényegi szervezőeleme az aggodalom. Han aggódik: a kultúráért, a lelki egészségért, a szabadságért, a szexualitásért...

„AZ IS NAGYON MERÉSZ FELTÉTELEZÉS, HOGY AZ EMBERISÉG FELE ÉLETBEN MARADHAT A KÖVETKEZŐ ÉVTIZEDEKBEN”

24.HU
Szerző: BALAVÁNY GYÖRGY
2023.03.27.


A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben. A megoldást tekintve két alapvető szemlélet áll vitában: a mitigáció hívei szerint minden erőnkkel a fenntartható fordulatot, az üvegházgáz-kibocsátás csökkentését, az úgynevezett zöldenergiákra való átállást kell segítenünk, és megállítani a bolygó további felmelegedését, lehetőleg két fok alatt. Az adaptáció hívei szerint ezzel már elkéstünk; bölcsebben tesszük, ha alkalmazkodunk a változáshoz, visszahúzódunk, és felkészülünk a nagy valószínűséggel hamarosan bekövetkező összeomlásra. Szalóczy Zsolt fizikus inkább ez utóbbi csoportba tartozik. Ha igaza van, akkor nem marad más választásunk, mint szembenézni azzal, hogy a jövőnk cseppet sem szívderítő.


Amikor először beszéltünk, Jem Bendell híres Mélyalkalmazkodás című tanulmányára utalt. Bendell azt állítja: igen nagy a valószínűsége, hogy az emberi civilizáció tíz éven belül összeomlik. A kutató 2018-ban tette közzé ezt az írást, meglehetős felzúdulást okozva. Ha jól értem, ön egyetért a felvetéseivel. Még öt évünk van hátra?

Nem tudom, mennyi van hátra. Remélem, hogy azért több. De ha megvizsgáljuk, hogy hol tart a digitális, gazdasági, technológiai fejlődés, akkor exponenciális növekedést látunk, ami szerintem az egyik kulcsfogalom a folyamatok megértéséhez. Az exponenciális fejlődés elvileg arra szolgálna, hogy megoldja a problémákat, de valójában épp azt erősíti, ami a problémákat okozza: a „minél többet, minél nagyobbat és minél gyorsabban” szemléletet. Ha visszatekintünk az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) átfogó jelentéseire, azt láthatjuk, hogy azok mindenféle fejlődés mellett is egyre negatívabb hatásokat jeleznek előre, és egyre közelebbi dátumra.

De még a legfrissebb jelentésben lévő előrejelzéseknél is brutálisabbak a már most zajló események: hőhullámok világszerte, új rekordhőmérsékletek, szárazság, migrációs, háborús, pénzügyi, gazdasági és energiaválságok
...

SZORULT HELYZETÉBEN AZ IDŐT HÚZZA ORBÁN VIKTOR

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2023.03.27.


Mint oly sokszor, most is alternatív valóság építésével hidalja át azt a problémát a kormány, hogy az ígéretei köszönő viszonyban sincsenek a realitásokkal. Arra használják Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli minisztert, hogy időről időre megnyugtassa a magyar polgárokat: már nem kell sokat aludnunk ahhoz, hogy megérkezzenek a várva várt uniós pénzek. Közben az idő halad, a szekér meg nemhogy haladna, de bele is ragadt a rögvalóságba. A demokratikus jogállamért pénzt csereüzlet ugyanis nagyon nem akar összejönni.


Ahol olyan alaposan leépítették a jogállami rendszert, mint Magyarországon, nehéz elképzelni, hogy ugyanaz a politikai hatalom, amely ezt a rombolást véghezvitte, most fogja magát, és uniós pénzekért cserébe feladja mindazt, amit eddig kialakított saját maga számára. A hatalmi ágak ellehetetlenítése ugyanis azért történt meg az utóbbi 13 évben, mert Orbán Viktor úgy döntött, ezzel sokkal nagyobb teret nyit saját elképzelései számára, így lényegében mára ő és pártja uralja az élet minden területét az országban.

Az, hogy ez a szemlélet teljesen idegen az Európai Unió tagországaiban működő polgári demokráciák felfogásától, nem igazán zavarta a miniszterelnököt, hiszen ügyes lavírozással sokáig el tudta hitetni az EU-val, hogy a jogállam alapelvei sértetlenek maradtak Magyarországon, és akik mást mondanak, csak irigykednek a Fideszre, amely egymaga irányítja az országot, ráadásul kétharmados felhatalmazással. Elég sokáig tartott, mire az uniós intézmények vezetői rájöttek, hogy Orbán a bolondját járatja velük. Ami ugyanis nálunk történt, az egyszerűen egy autokrácia szisztematikus felépítése volt.

Bár késlekedett az EU a valódi válaszlépések meghozatalával, most már nagyon úgy tűnik, hogy teljesen képben vannak a magyar viszonyokat illetően. Eltartott néhány évig, amíg sikerült azt az intézményi, jogi hátteret kialakítani, melynek segítségével sakkban tarthatják a magyar kormányt, de ez a mechanizmus most már legalább életképes, és valószínűleg hatékony is. Ami most a helyreállítási és a kohéziós pénzekkel történik (illetve nem történik), jól mutatja, hogy hosszú évek egy helyben topogása után a brüsszeli bürokraták kitapintották az Orbán-rezsim gyenge pontját. Ez pedig nem más, mint a pénz.

Ezzel kockára tennék a következő időszakok választásait, így többek között akár a 2024-es önkormányzati és uniós voksoláson is éreznék ennek hatását
...

DEMOKRÁCIA CSÚCS – EZÚTTAL IS MAGYAROK NÉLKÜL

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.03.28.


„Ez a csúcstalálkozó a demokráciáért van, s nem feltétlenül a demokráciák csúcstalálkozója... Az érintettek politikai szándékai alapján döntöttük el, ki kapjon meghívást” – magyarázta Joe Biden elnök különleges tanácsadója, hogy miért nem hívták meg – néhány más demokráciának kikiáltott országgal együtt – Magyarországot az előzetes programokkal már kedden megkezdődő Demokrácia Csúcsra. A rendezvénysorozatot ezúttal négy társrendezővel, öt földrészen szervezte meg az Egyesült Államok. Magyarország – egyedüli uniós tagállamként –, ahogy tavaly, úgy az idén sem kapott meghívást, ám például Bosznia Hercegovina képviselője részt vehet a részben virtuálisan, részben „hibrid” tanácskozás-sorozaton. „A meghívás arra vonatkozik, hogy a résztvevők számoljanak be azokról a lépésekről, amelyekkel elő kívánják mozdítani a demokrácia ügyét határaikon belül és kívül” – hangzott el amerikai részről, s - mint ismert – Orbánt éppen a demokrácia leépítésével vádolják.

Joe Biden nem szokta meghívni Donald Trump barátait. Magyarország sem a háború, sem a migráció, sem a gender ügyében nem ért egyet Biden elnök politikájával. Ezekben a kérdésekben Trump elnök úrral értünk egyet” – ezzel az óvodás szintű kijelentéssel válaszolt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra a virtuális pofonra, amit 2022 után ismét megkapott Orbán Viktor azzal, hogy Magyarország újra lemaradt az előzetes programokkal kedden kezdődő Demokrácia Csúcs meghívottjainak listájáról.

Ezt a tényt már abból is lehetett tudni, hogy múlt szerdán Washingtonban, a külföldi tudósítóknak tartott sajtótájékoztatón Rob Berschinski, Joe Biden elnök különleges tanácsadója, egyben a Demokrácia és Emberi Jogok Nemzetbiztonsági Tanácsának igazgatója arról beszélt, hogy „a meghívás arra vonatkozik, hogy a résztvevők számoljanak be azokról a lépésekről, amelyekkel elő kívánják mozdítani a demokrácia ügyét határaikon belül és kívül”. Hozzáfűzte, tisztában vannak azzal, hogy az egyes kormányok a demokráciát illetően nem egy szinten állnak, vannak, akik csak közelítenek másokhoz, megint mások ellentmondásos lépéseket tesznek. Összességében azonban „ez a csúcstalálkozó a demokráciáért van, s nem feltétlenül a demokráciák csúcstalálkozója”, a meghívásokról pedig a potenciális meghívottak politikai szándékai alapján döntenek...

MEGSZAVAZTA A PARLAMENT A FINN NATO-CSATLAKOZÁST – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.03.28.


A svédekét talán inkább máskor


Menczer szerint a svédek kezdték azzal, hogy “hazudoztak“.

A finn kormányfő köszönetet mondott Magyarországnak a NATO-csatlakozás megszavazásáért

Sanna Marin ugyanakkor szót emelt Svédország gyors csatlakozása mellett.

Svédcsavar

A svéd baloldalnak kedvez a Fidesz az időhúzással a NATO-csatlakozás ügyében.

Magyar-török katonai szövetségre mondhat ma áment a parlament

Az indoklás szerint a kormány keleti nyitás politikájával összhangban, a török féllel megkezdett védelmi ipari együttműködési kezdeményezések, a közös kiképzések és gyakorlatok, valamint az információk és tapasztalatcserék lehetőségei szükségessé teszik az általános keretmegállapodás megkötését.

A NATO történetében példátlan lépést tehettek Magyarország ügyében

„Nem tudok olyan korábbi esetről, ahol a főtitkár átlépett volna egy tagország ellenkezésén. Ha a NATO vezetése valóban úgy döntött, hogy a magyar tiltakozás ellenére is összehívják a bizottságot, az példátlan lépés a NATO történetében, és a magyar diplomácia elszigetelődését, érdekérvényesítő képességének csökkenését mutathatja.”

Sándor Fegyir budapesti nagykövet lehet

A kárpátaljai egyetemi tanár jelenleg a bahmuti front közelében van.

Brutális vesztesége lett a felcsúti fociklubnak

Bruttó 2,4 millió forint az átlagfizetés arrafelé…

Nehéz ízléstelenebb fotót meccs elé kiposztolni, mint amit Orbán Viktornak sikerült

Német rükverc

Belső égésű motorok kivezetése: nagyon rossz hír a megállapodást letárgyaló, és amellett kiálló uniós vezetők számára, mert ennek hatására a korábban a sorba nagy nehezen beállított tagállamok is újra mozgolódni kezdtek. A hírek szerint Csehország, Olaszország, Szlovákia, Magyarország, sőt Portugália is beállt a németek mellé a kérdésben.

Három hónapja van a magyar kormánynak a pénzcsap megnyitására

A közelgő európai választások után hosszú időre zárójelbe tehetik a témát. Orbán Viktor klasszikus magyar szalámitaktikával próbál hozzáférni az uniós húsosfazékhoz.

Fürjes Balázs lemondott a miniszterhelyettesi posztjáról

Gulyás Gergely helyettese mostantól a brisbane-i olimpia előkészítésére koncentrál és megpályázza a NOB-tagságot. Másképpen fogalmazva: kiszáll az Orbán-kormány intézője, aki valahogy mindig a politikai szőnyeg szélén számolta rojtokat

Rasszista kommentekkel terjesztenek egy képet a magyar júzerek

A képnek semmi köze a zwickaui általános iskolákhoz. A képet egy svéd influenszer osztotta meg még 2019-ben. A férfi elmondása szerint a kép 2019-ben készült, a svédországi Kristianstadban. A helyszínt az AFP-nek is sikerült geolokáció segítségével igazolnia: a kép egy kristianstadi klubházban készült.

Tett egy lépést hátra az izraeli miniszterelnök

Benjamin Netanjahu nem akar polgárháborút. A korrupciós ügyében őt képviselő ügyvéd is közölte, nem látja el többé a védelmét abban az esetben, ha nem vonja vissza a reformot, a tartalékosok pedig a közölték, hogy megtagadják a szolgálatot.