2021. június 18., péntek

ITT VAN, MIÉRT HAZUGSÁG, AMIT ORBÁN A PEDOFILTÖRVÉNYRŐL MOND

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.06.18.


Az is hazugság, hogy ez nem érinti a 18 éven felüli homoszexuális magyar állampolgárok életét, mert ezzel a törvénnyel az állam bűncselekménnyé tette a homoszexualitást, azt üzente a magyarok felé, hogy a pedofília alapja, kiindulópontja a homoszexualitás, a pedofilok homoszexuálisok és fordítva, a homoszexuálisok pedofilok. Ezzel a törvénnyel a homoszexualitásról mondtak ítéletet, s ez az ítélet tényszerűen hazug, valótlan, uszító és gyűlöletkeltő, mert a mindenki által elutasított és elítélt pedofíliával azonosítja a homoszexualitást. A 18 éven felüli homoszexuálisokra úgy néznek az emberek ezentúl Magyarországon, mint a pedofilokra. Ez még annál is rosszabb, mintha csak a legsötétebbb, a megváltásról tudomást nem vevő vallási interpretációt foglalták volna törvénybe.


Orbán a NER cinizmusával igyekszik megmagyarázni, miért nem uszít a melegek ellen a pedofíliát a homoszexualitással összemosó törvény. Mint közismert, a pedofíliaellenes törvény tiltja a 18 éven aluliak számára a homoszexualitás és a nemváltás „népszerűsítését” és megjelenítését, az iskolai szexuális felvilágosításból pedig kizárná ezeket a témákat. Ezzel a törvénnyel még az iskolai tananyag sem birkózik meg, mert ebben az esetben be kell tiltani Thomas Mann-t, Shakespeare-t, és nem lehet tanítani a magyar Himnusz szerzőjének, Kölcsey Ferencnek az életrajzát sem, hogy mást ne is említsünk.

Orbán szokásos pénteki rádiós propagandaműsorában megismételte, amivel korábban magyarázta a törvényt: “ez a 18 év fölöttiekre nem vonatkozik. Tehát ez a törvény a gyermekeink védelméről szóló törvény. Aki 18 év fölötti, arra ez a törvény nem vonatkozik”. Az indok pedig az, hogy “a gyermekek szexuális nevelése kizárólag a szülőkre tartozik. Ezt semmilyen intézmény nem veheti el és át. Tehát az nem fordulhat elő Magyarországon, hogy egy szülő egyszer csak azzal szembesül, hogy van egy elgondolása a saját gyermeke helyes szexuális neveléséről, és egyszer csak azt tapasztalja, hogy az iskolában valami mást mondanak a gyereknek vagy más történik. A gyerek a szülőé! Nem az iskoláé, nem az államé és így tovább.”...


EGYHÁZI LAKÁSÜGYNÖKSÉG ÉS AZ IVÓVÍZHÁLÓZAT ÁLLAMOSÍTÁSA A LÁTHATÁRON

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.06.18.


Népszava: Jön az egyházi lakásügynökség


Átadja a kormány az állami bérlakások kezelését az egyházaknak. A máltai szeretetszolgálat és a református szeretetszolgálat cége követeléskezelőként is működik majd. A kedden elfogadott törvénnyel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat által működtetett MR Közösségi Lakásalap Nonprofit Kft. tulajdonába adják a Fidesz számára csak nyűgöt jelentő állami bérlakásokat.

Média1: Bűnösnek találta a bíróság Szikszai Péter kormánypárti újságírót és Toót-Holló Tamást, a Magyar Nemzet főszerkesztőjét

Szabó Tímea ellenzéki országgyűlési képviselő számolt be a szerdán megszületett ítéletről a Facebookon, miután a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon kimondta: a Zummer Fülöp álnéven írt és a Magyar Nemzetben megjelent cikk írója, Szikszai Péter és az azt jóváhagyó főszerkesztő, Toóth-Holló Tamás megfosztották a Párbeszéd társelnökét emberi mivoltától, és a cikk messze túlment azon, amit közszereplőként el kell viselni. A bíróság egy év próbára bocsátást szabott ki Szikszai Péterre és Toót-Holló Tamásra.

444: Szép nagyra nőtt az akarattyai MNB-komplexum, már csak egy jó széles autóút kéne oda


Balatonakarattyán, ahol Matolcsy György MNB-elnök volt felesége, Matolcsy Gyöngyi a polgármester, tavaly óriási munkálatokba fogtak a parton: az erdős részen, a MÁV-gyermeküdülő egykori helyén építkezik az MNB tulajdonában lévő Optimum-Gamma Kft. Az óriási területen a tervek szerint oktatóközpont, szálloda, teniszpálya és vendéglátóegység lesz. Az önkormányzat suta, hümmögő kommunikációjából most úgy tűnik, az erdei gyalogösvényt alakítanák át, hogy autóval is könnyen megközelíthető legyen a környék.

Magyar Narancs: Parlamenti elfoglaltsága miatt marad el a vádlottak padján ülő Simonka György mai tárgyalása

A bűnszövetkezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással, sikkasztással és okirat-hamisítással vádolt fideszes országgyűlési képviselő, Simonka György mai tárgyalása azért marad el, mert az Országgyűlés Hivatala arra kérte az eljáró bíróságot, hogy a keddi napon „parlamenti munkája miatt” tekintsenek el Simonka megjelenésétől. Kellett a szavazata egy kétharmados törvényhez.

Napi: Újabb több ezer milliárdos államosítás jöhet, az ivóvizet nézte ki a kormány

Jelenleg az ivóvízhálózat az önkormányzatok tulajdona, de egy trükkös salátatörvény módosítójával az Orbán-kormány lényegében ingyen átvenné a struktúrát, hogy a teljesen elavult hálózat felújítását elvégezze. A rezsicsökkentés miatt a településvezetések nem tudták finanszírozni a karbantartási munkákat, de a csőrendszerre vezetett különadó is ellehetetlenítette a feladatot. Vagy az államhoz kerül a vízközmű, vagy megoldhatatlan az ellátás biztonsága.

AZ MNB A MÚLT HÉTEN KINYÍRTA A SZUPERÁLLAMPAPÍRT? - A TARTÓS INFLÁCIÓ ELVISZI A HOZAMOKAT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.06.18.


Néhány nyilatkozat, és a szuperállampapír elvesztette vonzerejét. Az MNB elnöke és alelnöke ugyanis már tartósan magas inflációról beszélt a múlt héten, így már aligha tudja megtartani a pénzünk az értékét, ha Magyar Állampapír Pluszba fektetjük. Nagy kérdés, hogy eztán mibe tegyük a megtakarítást.


Jövő kedden 1 százalékra emelheti az alapkamatot és az irányadó egyhetes betéti rátát az MNB Monetáris Tanácsa – olvasható a Morgan Stanley friss elemzésében a Portfolió beszámolója szerint. A piac hetek óta az MNB kamatemelésének mértékét várja, hiszen a Monetáris Tanács már májusban jelezte, hogy csak a szigorítás részletei kérdésesek. Az utóbbi hetekben pedig a jegybank több vezetője is egyértelművé tette, hogy június 22-én kamatemelési ciklus kezdődik.

Az MNB alelnöke már májusban arról beszélt, hogy nőttek a felfelé mutató inflációs kockázatok, és a jegybank proaktívan akar reagálni erre: júniusban kamatemelés várható, amellyel egy kamatemelési ciklus venné kezdetét. A múlt héten aztán a jegybank vezetői két konferencián is megerősítették ezt. Matolcsy György elnök a Világgazdaság konferenciáján, Virág Barnabás alelnök pedig a Portfolió konferenciáján beszélt arról, hogy a jegybank proaktív módon, határozottan fog fellépni az inflációs kockázatok ellen, biztosítva az árstabilitást. Virág Barnabás azt is hangoztatta, hogy az infláció mérséklődése a vártnál elhúzódóbb folyamat lehet, ami azt jelenti, hogy 2021-ben az éves átlagos infláció akár 4 százalék fölött is maradhat...

ITT A LEGFONTOSABB KIÁLLÍTÁS A JÁRVÁNY UTÁN: A NEMZETI GALÉRIÁBAN MOST MINDEN A NŐI FELSZABADULÁSRÓL SZÓL MEG A FÉRFI TEKINTETRŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2021.06.17.


Az angol művészet legjavát láthatjuk ezen a nyáron Budapesten a Magyar Nemzeti Galériában. A Vágyott szépség: Preraffaelita remekművek a Tate gyűjteményéből olyan alkotásokat hoz el Magyarországra, amelyek a britek számára igazi klasszikusnak számítanak, a hazai közönségnek azonban szinte ismeretlenek. Rácsodálkozhatunk arra az intenzív lázadásra, amit a preraffaelita mozgalom jelentett: festészeti formanyelvben, témaválasztásban és ha a képek mögötti sztorikat megismerjük, a magánéletben is. Sőt a magánéletben igazán, mert a képek mai szemmel sokszor konvencionálisnak tűnhetnek, de az, ahogyan ezek a festők és a hozzájuk kötődő nők éltek, még ma is egészen meghökkentő. Hát még a viktoriánus Angliában...

ROGÁN ANTAL AZ AUTÓPÁLYA-KONCESSZIÓRÓL: TANULTUNK AZ ELKÖVETETT HIBÁKBÓL

HVG
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2021.06.18.


Az M5-ös és az M6-os autópályák koncessziós szerződéseivel ellentétben a teljes gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére és üzemeltetésére kötendő szerződés nagyrészt forintban lesz, így az államnak nem kell árfolyamkockázatot viselnie. Az útdíjakat továbbra is az állam szedi majd, továbbra is az infláció mértékével emelkednek. A kormány azt szeretné, ha a fenntartónak kevesebb éves díjat kellene majd fizetni, mint amennyi befolyik az útdíjakból – egyelőre kérdés, lesz-e olyan cég, aki ilyen feltételekkel elviszi a megbízást...

„A LENGYEL REZSIMNEK UGYANAZ A CÉLJA, MINT A MAGYARNAK, CSAK MÉG NEM JUTOTT OLYAN MESSZIRE”

EUROLÓGUS BLOG
Szerző: SZŰCS ÁGNES
2021.06.18.


Az Európai Unióban jelenleg két kormánnyal, a magyarral és a lengyellel szemben folyik a demokratikus értékek és a jogállamiság módszeres lebontása miatt hetes cikk szerinti eljárás. Bár a két illiberális rezsim között sok a hasonlóság, a Fidesz és a lengyel Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) politikája sok szempontból különbözik – ennek megfelelően az EU is másként próbál meg fellépni a magyar és a lengyel jogállamiság védelmében. Jogálom című cikksorozatunk 5. részében a lengyel demokrácia válságát mutatjuk be...

A MAGYAR NARANCS AJÁNLÓJA

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2021.06.16.


T A R T A L O M 


A SZERK.

A SZERK.
Könyvdarálók kérték

„Meg kell védeni a gyermekeket, az elkövetőkre pedig szigorúbban kell lesújtani” – írta Kocsis Máté május 18-i Facebook-bejegyzésében, amellyel a Fidesz ún. pedofilellenes törvénycsomagját igyekezett beharangozni.

A SZERK.
Provokátorok!

Fél térdre ereszkedve tiltakoztak a rasszizmus és a kirekesztés ellen az ír fociválogatott tagjai a múlt keddi Magyarország–Írország felkészülési meccs előtt. A magyar játékosok állva maradtak, és a mezükön lévő Respect feliratra mutattak, közben a Szusza Ferenc Stadion nézőteréről hangos füttyszót és pfujolást lehetett hallani.

OLVASÓI LEVELEK

Olvasói levelek 2021/24.

Válasz Kapronczay Stefánia A közös erő című és Fülöp Zsófia és Koncz Tamás Kaleta-csapda című írására.

PUBLICISZTIKA

HORN GÁBOR
A kárvallottakért
Válasz Maruzsa Zoltánnak

Szokatlan és örömteli élmény volt Maruzsa Zoltán higgadt és tárgyalóképes sorait olvasni a Magyar Narancsban.

VÁRHEGYI ÉVA
Nyugodtan készpénznek veheted
A kriptovaluták, a jegybankok és a digitális pénz térhódítása

Régi és eddig nem cáfolt igazság, hogy a pénz hatalom. Egyre több bizonyítékát látjuk annak is, hogy különféle információk birtoklása is mekkora hatalmat ad annak, aki célzottan használja föl.

EGOTRIP

EGOTRIP
Sajó László: Öt és feles

Air Béla
(csapatképrészlet)

BELPOL

INTERJÚ
„Igazi nemzeti koalíciót építünk”
Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje az előválasztásról és a NER utáni világról

A Fidesszel nincs kompromisszum, egymás felé viszont engedniük kell az ellenzéki pártoknak, ha jól akarnak kormányozni – szögezi le Dobrev Klára, akit arról is kérdeztünk, hogyan szólítaná meg a bizonytalan szavazókat.

HOGYAN VÁLT KÖTTER TAMÁS ÍRÓ A NER PROPAGANDISTÁJÁVÁ?
Megszolgált bizalom

Az ügyvéd-író Kötter Tamást egyre többen ismerik a Megafon politikai harcosaként. Azt már kevesebben tudják, valójában ki ő, és miért vállalja a kultúrkomisszár szerepét.

EGY VITATOTT FŐVÁROSI KITÜNTETÉS
Megmentő vagy sírásó

Felháborodott a gyermekvédelmi szakma Herczeg Krisztiánnak, a Cseppkő Gyermekotthoni Központ igazgatójának fővárosi kitüntetésén. Az otthon körül évekkel ezelőtt botrányos ügyek voltak, míg Herczegre korábban a fideszes centralizáció eszközeként tekintettek.

KÜLPOL

IRÁN VÁLASZT
Raiszi belejt

A június 18-i iráni elnökválasztás nemcsak a köztársasági elnök személyéről, hanem az iszlám köztársaság legfelső vezetőjének utódlásáról is dönthet.

SZÍNHÁZ

„Megérdemelte!”
Marina Abramović performance-művész

Önéletrajza, az Aki átment a falon nemrég jelent meg magyarul. A belgrádi születésű művésszel pályafutása legmerészebb állomásairól, a kínai nagy falon megejtett szakításáról, a hasába vágott ötágú csillagról és Tito szeretetéről is beszélgettünk.

INTERJÚ
„Amíg van mit”
Hegedűs D. Géza színész, rendező

A karantén ideje alatt a Rózsavölgyi Szalonban rendezett, a nyitás után Lear királyt játszik a Katonában. Mindeközben továbbra is tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az újabb Shakespeare-szerep mellett a Vígszínházban történtekről, meg az SZFE ügyéről is kérdeztük.

KÖNYV

POETA.DOC
Elmaradt születés

Kortárs költészet

RÉS A PRÉSEN
Sikítani szabad-e
Madarász Éva író, színész

"Mindig is foglalkoztatott az írás gondolata"

KRITIKA

TÁRLAT
Vigyorgó macskák
Wolfgang Tillmans: A te tested a tiéd

Érdemes a nyakunkat is bemelegíteni, mielőtt megnézzük a világ egyik legismertebb kortárs fotográfusának kiállítását: a térbe lépve ugyanis a képek rendkívüli sokfélesége és összevisszasága fogad. Még a radiátoron és a plafonon is. Portrék, intim pillanatok keverednek embertömegeket ábrázoló, tüntetéseken készült fotókkal, lényegtelen, apró részletek a világűr távlataival.

KÖNYV
Egyszerűen ennyi
Illés Klára: Megtartó erő

Kész regény, szoktuk mondani a felmenők életéről, de ezeket a regényeket aztán mégsem írja meg senki. A történetek pedig, ahogy az egymást váltó generációk emlékezetének vetésforgója megköveteli, kikopnak lassan a közös emlékezetből, majd eltűnnek örökre.

SZÍNHÁZ
Élet a pusztában
Shakespeare: Lear király

Amikor Shakespeare a Lear királyt írta, pestisjárvány dúlt Angliában, feltételezhető, hogy a darab az önkéntes karantén idején született.

MUSICAL
Szomorkás vasárnap
Andrew Lloyd Webber – Don Black: Vasárnap mondd el!

Egy magyarországi Webber-bemutató nem is olyan régen még igazi színházi szenzációnak számított, most meg szinte alig észrevehetően csúszik el a Madách elsőségi érdemű premierje, méghozzá korántsem csupán amiatt, hogy az előadás az internetre kényszerült.

LEMEZ
A sárga földig
Gary Numan: Intruder

Talán sokak számára meglepő, de Gary Numan soha nem tűnt el a popvilágból, miután a két Tubeway Army lemezzel (Tubeway Army, 1978; Replicas, 1979), majd első szólólemezeivel (The Pleasure Principle, 1979; Telekon, 1980) sikerrel definiálta azt, amit azóta is new wave-nek hívunk.

FILM

INTERJÚ + KRITIKA
„Még nem bűn”
Vadim Perelman rendező

Egy belga férfi perzsának mondja magát, hogy túlélje a náci tranzittábort, ám ezek után egy olyan nyelvre – a fárszira – kell oktatnia egy magas rangú nácit, amelyet nem beszél. A Perzsa nyelvleckéknek a 2020-as Berlinalén volt a premierje – a rendezővel a helyszínen beszélgettünk.

TÉVÉSMACI
Musztáng szonáta

Váratlan helyeken is megterem a kultuszfilm.

ZENE

INTERJÚ
„Akinek nem tetszik, továbbmegy”
Ökrös Zoltán „Sztojka” utcazenész

Budapest belvárosában találkozhatunk vele és különleges hangszerével, a villanyciterával. Már kisgyerekként rabul ejtette a zene, az utcán öt éve kezdett játszani, mostanra javarészt ebből él. Első szerzői lemeze a napokban jelent meg.

MI A KOTTA?
Előzékeny szivárvány

Zene, komolyan!

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
A fészek

Jude Law telefonál.

VISSZHANG: LEMEZ
Loscil: Clara

A kanadai Destroyer indie-pop-zenekar egykori dobosa és fúvósa, Scott Morgan.

VISSZHANG: KÖNYV
Bronka Nowicka: Megetetni egy követ

Első prózakötet, erős írói indulás.

VISSZHANG: LEMEZ
Szalai Anna & Dorozsmai Gergő: Senki nem beszél

A Mambo Rumble énekesnője tavaly nyáron indította el szólóprojektjét.

VISSZHANG: FOLYÓIRAT
Rubicon 2021/5–6. – Birodalmak

A patinás történelmi havilap dupla száma a hatalmi szerveződések egyik legősibb formájával foglalkozik.

VISSZHANG: FILM
A hívatlan

Ez az a film, amelyet, ha bor lenne, a szupermarketek polcain árulnának, a címkéjén valami olyan felirattal, hogy „üde nyári borzongáshoz”.

VISSZHANG: KÖNYV
Egy galaxissal odébb

A sci-fi és fantasy filmek, sorozatok (no meg regények) régóta szolgáltatnak nyersanyagot a kutatók, tudósok számára.

VISSZHANG: DOKUMENTUMFILM
Örkény Közeli

A járvány idejére bezárt az Örkény Színház, de online elérhetővé váltak előadások, és saját stream stúdiója is lett az intézménynek – komoly, gesztusértékű programok készültek.

INTERAKTÍV

Szüret 2021/24.


Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Egy hét kultúra 2021/24

Kultúra mindenütt

Egy hét tudomány 2021/24

Hírek, érdekességek a világból.

LÉLEK

INTERJÚ
„A pokol néha leszáll a földre”
Perintfalvi Rita a katolikus egyházon belüli szexuális zaklatásokról

A napokban jelent meg Perintfalvi Rita teológus Amire nincs bocsánat című könyve, amelyben papok által szexuálisan bántalmazottak mesélik el történeteiket. A szerző reméli, egyre több áldozat mer majd beszélni, ez pedig elvezethet ahhoz, hogy az egyház őszintén szembenézzen a bűnökkel, s rendszerszintűen kezelje a problémát.

EGY SÚLYOSAN BETEG AUTISTA HÁNYATTATÁSAI AZ INTÉZMÉNYRENDSZERBEN
Kivert kutyaként

Az autizmussal élő és más betegségekkel küzdő Csabát a gondozói az őket ért állítólagos bántalmazás miatt feljelentették, büntetőügye bíróságon van. Korábban viszont felmerült, hogy éppen a gondozója verte meg őt. A történet néhol kibogozhatatlan, és mindvégig rémisztő.

VAK EMBERKÉNT JÁRVÁNYIDŐBEN
A buszok oly csöndesek

A vakokat elzárta a világtól a koronavírus-járvány, Kurucsai Szabolcs is nehezen boldogul. Az iskolák, cégek sem hívják, hogy előadást tarthasson arról, milyen a vakok élete, és hogyan lehet praktikusan segíteni nekik.

LOKÁL

MÉHLEGELŐK BUDAPESTEN
A beporzók kérték

Váratlan politikai vihart kavart a fővárosi parkokban kialakított, ritkábban kaszált, a természeteshez közeli növény összetételű, úgynevezett méhlegelők ügye. Pedig jó lenne hozzászoknunk, hogy nem az a természetes, ha a fűnyírók zaja veri fel naponta a parkok nyugalmát.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Fülecskék, copfocskák, fonatok

Kagyló és garnéla

KERTÉSZ LESEK
Zulu Café – Rétság

Rétsági kitérő

AZ ÉS 2021/24. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.06.18.


P U B L I C I S Z T I  K A

Váncsa István: Lőrinc beszélt

Múlt pénteken reggel nyolckor megjelent az Indexen a Mészáros Lőrinccel készült interjú, amelyben szó volt egyebek közt a Mészáros Csoportról, a Magyar Bankholdingról és az Opusról, két és fél órával később pedig a Portfolio már hírül is adta, hogy az interjú hatására az Opus árfolyama jelentős mértékben emelkedett. A Blikk kiszámolta, hogy a papírok értéke fél nap alatt 14,5 forinttal nőtt, így a Mészáros-féle részvénycsomag péntek kora délután összesen 6,3 milliárd forinttal ért többet, mint pár órával azelőtt. Akárhogy is nézem, ez olyan történet, amin érdemes alaposan elgondolkodnunk.

Lőrinc barát szólt, és ettől a vagyona tovább sokasodott, vagyis az ige testté lőn. Ez a csoda nem a ködbe vesző mitikus korban történt, hanem most, egy átlagos, szürke délelőttön, bekövetkeztének logikus magyarázata nincs. Egyszer csak borzongatóan szép, varázsos erejű, bűvöletes szókkal telt meg az online tér, hatásukra a tőzsdéző embersokaság lelkében csiklandó vágyak méhrajai keltek szárnyra, s mindez sok-sok Opus-részvény megvásárlásában konkludált. Közelebbről mintegy háromezer-nyolcszáz szó jelent meg az Indexen, azaz két teljes ÉS-oldalnyi terjedelmű betűtenger. Olyan, mintha a pártközpontban fogalmazták volna nemcsak a kérdéseket, hanem a válaszokat is. Hivatali bikkfanyelvet használó érdektelen, alig olvasható szöveg, amely mégis anyagi erővé vált és Mészáros Lőrincet gazdagítja...

Murányi Gábor: Juli

Eörsi László: A Sziklai-mítosz

Budakeszi, 1956

Ezúttal a Sziklai-ügyben jelentek be különvéleményt. Bár – amíg nem tanulmányoztam a peranyagot – elhittem történész ismerőseimnek, hogy ez a Sziklai-ügy koncepciós per volt. Arra gondoltam ugyanis, Sziklai Sándor ezredes annyira fontos elvtárs volt, hogy dicső emlékének érdekében a hatalom szinte bármit megtett. A peranyag kezdeti tanulmányozásakor azon kaptam rajta magam, hogy az elém tolakodó tényekkel szemben makacskodom. Aztán mégiscsak megadtam magam...

Huszár Ágnes: A tudomány alkotmányosítása

Kovács Zoltán: Rátémáz a témára

Gadó Gábor: Hazugság­vizsgálat

Inzelt Annamária: Együttműködések a COVID–19 járvány idején... és azután?


A földrengések, vulkánkitörések, szökőárak, járványok okozta katasztrófák miatt kialakuló krízishelyzetek azonnali cselekvést igényelnek a kormányoktól, mivel mindenfajta késedelem további emberveszteséggel jár, és drágítja a kilábalást. Köszönhetően a modern tudománynak, technológiának és az innovációs rendszereknek, a jelenkor kormányainak sokkal jobbak a cselekvési lehetőségeik, mint korábban a Római Birodalomnak, amikor Pompeji elpusztult a Vezúv kitörése miatt, vagy a középkori uralkodóknak a feketehimlő-, a pestisjárványok idején...

Buda Péter: Globális kormányzás és/vagy kereszténység?

Kis János: Az ateista Jób

Még egyszer a Jóbok könyvéről

Bokros Judit: Előkerült notesz

Révész Béla: „Kettős könyvelés” a 6-os kartonokról?

Bokros Lajos: Csillag István 70 éves

Szenczi Tóth Károly: Orvosi történetek

Révész Sándor: Ki tud róla?

Molnár Erzsébet: Egy férfi és egy nő

Ladányi János: Az etnicizált szegénységről


A kérdésnek mára már hatalmas irodalma van. Loïc Wacquant – az egyik legfontosabb szerző – könyve kitűnő összefoglalásának tekinthető írásában az etnikailag terhelt szegénység és a hiperszegregáció problémáit, valamint az állam ezek kialakulásában játszott szerepét vizsgálja. Eközben ki igyekszik törni abból a terminológiai vitából, amely Julius Wilson – véleményem szerint témánkban ő a legfontosabb szerző – hasonló irányú munkássága és az általa bevezetett underclass kategória körül alakult ki, és nagymértékben hátráltatta, hogy ezekről az igen fontos társadalmi problémákról érdemi vitát lehessen folytatni. Ezért Wacquant új fogalomrendszert vezet be, ami alkalmas arra is, hogy megvilágítsa a Nyugat-Európában és az Amerikai Egyesült Államokban az etnicizált szegénység kezelésével kapcsolatban kialakult helyzet lényegesen eltérő okait és következményeit...

Egy építész, aki mások épületeit védte
Az ÓVÁS! Egyesület búcsúja Perczel Annától

V I S S Z H A N G

Váradi Róbert: Sophia szekunder szégyene

Keller László: Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Szegő Márta: Képet kaptunk

P Á R A T L A N

BGY: A TÉRGYEPLÉSRÜL

Avar János: ORBÁN NEHEZTEL

Beck Tamás: ASSZOCIÁCIÓ

-átkai: (K)ÉRTÉKREND

GÁLÁ: CT

ivi: KÍNAI ÁFIUM

msz: TELÍTVE

-na: UGOCSA NEM TÉRDEL

-iTi-: VERBUNK

(celebrálja Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ

AZ ÉS 2021/24. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.06.18.


F E U I L L E T O N

Isztray Simon: A tó mítosza

I N T E R J Ú 

Kácsor Zsolt: A magyar író, ha zsidó
Interjú Földes Györgyi irodalomtörténésszel

K R I T I K A

Kész Orsolya: A sérülés esztétikája

Byung-Chul Han: A szép meg­men­té­se. Fordította Csordás Gá­bor. Typotex Kiadó, Budapest, 2021, 107 oldal, 2500 Ft

Ha a neoliberális rendszer uralom- és hatalomtechnikája a pszichopolitika, akkor esztétikája a simaság esztétikája, állítja A szép megmentése című kötetében Han. Könyve az esztétikai elméletek mashupja, ami abból indul ki, hogy paradox módon ma a szépségnek ugyan soha nem látott kultusza van, miközben teljesen elveszítette transzcendenciáját, immár alig több, mint a fogyasztás egyik aspektusa. A szépség megrendítő és nyugtalanító vonásai átadták helyüket a lájkok és azonnali ingerek uralmának, föladva az esztétikain túl az etikaihoz, vagy a politikaihoz való kapcsolódás lehetőségét...

A HÉT KÖNYVEI


A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon...

Gyürky Katalin: Ex libris


Wiesław Myśliwski: Értekezés a babfejtésről
Vigdis Hjorth: A tanárnő dala
Matĕj Hořava: Pálinka
Pasi Ilmari Jääskeläinen: Dombvárosi rejtekjáratok

Bihari Péter: Túlfeszült szörnyetegünk

Demmel József: Szörnyeteg Felső-Magyarországon? Grünwald Béla és a szlovák–magyar kapcsolatok története. Ráció Kiadó, Budapest, 2021, 284 oldal, 3750 Ft

A történet dióhéjban: Grünwald alispán 1873-ban Svornost címmel szlovák nyelvű, de magyar érdekű politikai lapot indított, amely őt azonnal a „szlovák entuziaszták első számú ellenségévé” tette. Utóbbiak egyike, Viliam Pauliny-Tóth vitriolos gúnyiratot adott ki Spanielska komédia címmel, Bellos Rinaldos nőcsábász rablóvezérrel a főszerepben: benne mindenki Grünwaldra ismerhetett. Az alispán védekezni sem tudott, hiszen azzal leleplezte és még nevetségesebbé tette volna magát. Demmel nyomozása feltárja továbbá, hogy Grünwald egy általa el nem ismert, törvénytelen gyermek (bizonyos Augustina Szlimaktól született Németh Pál) apja volt, amit később ő maga a barátjának, Ipolyi Arnold püspöknek írt levelében be is vallott. Minderre következett 1874-ben Zólyom megye indítványa a három szlovák gimnázium bezárásáról, majd a sajtóhadjárat, a minisztériumi vizsgálat, s végül az addigi elutasító álláspontját megtagadó Trefort miniszter radikális döntése. Grünwald tehát mégis győzött, győzelmét pedig megkoronázta a Matica Slovenská betiltása 1875-ben...

Soós Eszter Petronella: Okoseszközhöz okos pedagógiát!

Szűts Zoltán: A digitális pedagógia elmélete. Akadémiai Kiadó, Budapest, 2020, 296 oldal, 4500 Ft

A szerző bemutatja, milyen logika szerint működik a digitális világ, s milyen hatással van az agyműködésünkre, figyelmünkre, viselkedésünkre, tanulási képességeinkre. Folyamatokra, szemléletbeli kérdésekre, módszertani dilemmákra fókuszál, különösen a könyv első kétharmadában. Hosszan foglalkozik azzal, hogy mit érdemes tudni a tudás létrejöttéről, tárolásáról, jellegéről a digitális világban. Olyan dilemmákat boncolgat, hogy megállja-e még a helyét az okosság, hogy „kétféle tudás van”, a konkrét tudás, s az, amelyik azt tudja, mit hol kell keresni. Felhívja a figyelmet jelenségekre, amelyek a tanításra, s minden munkára hatással lehetnek: mint írja (192.), a tudás tartós kiszervezése bizonyos szintig növelheti a kreatív kapacitásokat, de digitális demenciával is fenyeget, s ha valaki nem rendelkezik elegendő háttértudással, akkor igazán kreatív sem tud lenni...

Madlovics Bálint: Lábjegyzetek Orbánhoz


G. Fodor Gábor: Az Orbán-sza­bály. Tíz fejezet az Orbán-korszak első tíz évéről. Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, Budapest, 2021, 370 oldal, 3490 Ft

Amikor azt mondom, „mese”, ez nem azt akarja jelenteni, hogy tartalmában valótlan, de még csak nem is pejoratív a kifejezés. Narratívát adni nem más, mint kialakítani a hallgatóság világképét. „A politikai teremtés a névadással veszi kezdetét. Ahogy egy dolgot megnevezünk, alakítjuk is azt… [El kellett érni], hogy a jobboldal elnevezze saját magát, nevet adjon ellenfeleinek, megnevezze a politika alanyait, és körülhatárolja, meghatározza a közügyek tárgyait… A politikai teremtés csak akkor lehet sikeres, ha a nyelvhasználat következetes… A fogalmaink akkor teremtenek, ha… mindig ugyanazt értjük rajtuk, következetesen mindig az adott jelentésükben használjuk őket. [Így] szavainkat »helyesen« fogjuk használni, rend lesz a gondolataink között, cselekvésünk pedig célt ér”, írja G. Fodor...

Bárány Tibor: Halál utáni bravúrműveletek

Jenei László: Bódultak. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2020, 288 oldal, 3499 Ft

Jenei László regényének fiatal hősei bódultak: elszántan törekszenek a saját elképzelt jövőjük felé, részletgazdag terveket alkotnak pillanatnyi céljaik megvalósítására, összefüggéseket keresnek és teremtenek (és rejtenek el) a világban, bonyolult érzelmi játszmákat folytatnak egymással – miközben fogalmuk sincsen róla, hogy mindez hogyan válik értelmessé utólag, a vágyott „karakteres zárlat” irányából. És visszamenőleg: szenvedélyeik és tetteik hogyan következnek az előzményekből, családtörténeti múltjukból. A tüdőbeteg, algériai francia fiatalember, Albert írónak készül (a regény azt várja tőlünk: gondoljunk Camus-re, de azért ne vegyük névértéken ezt az azonosítást); felesége, Simone morfiuminjekciókkal próbálja elhazudni magát az igazságig; István a politikai célú gyilkosságokban és a tömegek manipulálásában a művészi kiteljesedés lehetőségét pillantja meg; Margit, a budapesti bölcsészlány a folyamatos katarzis ígéretében bízva a nemzetiszocialista vízió és a náci hatalmi érdekek szolgálatába szegődik (gyatra konspiratív tehetséggel); és így tovább...

Beck Zoltán: „Aki nem itt lakik, az bármit mondhat”

György Eszter: Köztes terek. A rendszerváltás utáni nyócker identitása. L’Harmattan Kiadó, Budapest, 2020, 250 oldal, 2990 Ft

A könyv alapvetően három rétegből szerveződik. Az egyik annak az elrugaszkodásnak rendszerezett megírása, amely érthetővé teszi és legitimálja a szerzői-értelmezői tekintetet. Ez egyfelől elméleti keretet jelent a városantropológia, emlékezetpolitika, identitáselméletek, kultúrakritika, reprezentációelméletek felől – meglehetősen széles irodalmi alapozottsággal. Másrészt történeti, szociológiai kontextusát is adja a városrész alakulásának. György Eszter szemléletének kulcsfogalma a hibriditás, ebből következően a rögzített identitás, az esszenciális, homogenizáló kimondások leleplezésére, kikezdésére törekszik...

Weiss János: Olvassunk Nietzschét!

Friedrich Wilhelm Nietzsche: Jegyzetek a kései hagyatékból, I–VI. kötet. Attraktor Kiadó, Máriabesnyő, 2016–2020, összesen 703 oldal, egyenként 2200 Ft

A most recenzeált kis kötetek összeállítója és fordítója, Óvári Csaba ezt írja: „Tudományos körökben ma már szinte közhelynek számít, hogy ilyen formában nem lett volna szabad kiadni a töredékeket […]. Bezzeg Magyarországon még az ezredfordulón se csináltak nagy problémát mindebből. Minden teketória nélkül megjelentették ezt a sokak által teljesen tudománytalannak és idézetképtelennek tekintett változatot (A hatalom akarása, Cartaphilus 2002.).” (VI. 140-141.) Egy kicsit azért szeretném védelmembe venni: a kötet tényleg botrányos, de a recepciója révén jelentős kultúrtörténeti dokumentummá vált. (Óriási hatása volt a kor morálfilozófiai diskurzusára, kordiagnózisa beépült a szociológiai koncepciókba, Martin Heidegger pedig 1936-tól e könyv alapján tartotta a maga nagy Nietzsche-előadásait)...

Sinkó István: Szövetség

(Buczkó György és Záborszky Gábor Küldjük a frigyládát című közös tárlata a Fugában június 28-ig látható.)

Cserhalmi Luca: Lelki székeink

(A Hajgató Terézia x Slam Poetry Miskolc nevű projektkiállítás június 27-ig látogatható a Miskolci Galériában.)

Kőrösi Boglárka: Ipartörténeti töredékek

(Királyerdei Művelődési Ház, Csepel)

Báron György: Szellem sétány

(Fellini – A lélek festője. Olasz–francia–belga dokumentumfilm. Rendező: Anselma Dell’Olio)

Fellini és a szellemvilág meghatározó, termékeny kapcsolatát ragadja meg Anselma Dell’Olio dokumentumfilmje, a Fellini – A lélek festője, amelyet a rendező századik születésnapja alkalmából a tavalyi Cannes Classics programjában mutattak be, s amely most a magyar mozikba is eljutott. A fellengzős magyar cím helyett jobb lett volna meghagyni az eredetit – Fellini degli spiriti, azaz Fellini és a szellemek –, amely egyértelmű utalás a Júlia és a szellemekre. Az archív interjúkat, kortársak visszaemlékezéseit, filmrészleteket és animációs betéteket tartalmazó dokumentumfilm három ponton ragadja meg a művész kivételes kapcsolatát a természetfölöttivel, a transzcendenssel...

Végső Zoltán: Új duók

(Aki Takase és Daniel Erdmann: Isn’t it Romantic?; Palotai Csaba és Steve Argüelles: Cabane Perchée – BMC, 2021)

Még mindig kérdés, hogy Bartók zenéje mikor és miért működik jazz-alapanyagként. Egy lehetséges válasz, hogy a jazz a 2010-es évekre jutott el az idiómáinak kinyitásával a határterületekig, amilyen Bartók is, ha a jazz felől nézzük. Mert tagadhatatlan, a bartóki világ tényleg illeszkedik a kortárs jazzbe, és nem csak azért, mert a jazznek mindig is volt befogadó jellege, hiszen Parkerék, Coltrane-ék és persze sokan mások a korabeli popzenéből és még az operettből is merítettek, ma pedig itt van Bartók, a jazz új sztárja. Már itthon is készült több releváns jazzalbum a zenéjéből (például Párniczky Quartet, Modern Art Orchestra) és vannak, akik konkrét darabok nélkül a szellemiséget emelik át. A Párizsban élő gitáros, Palotai Csaba és a brit dobos, ütőhangszeres, producer Steve Argüelles a konkrét daraboknál maradtak, úgy, hogy a szellemiségből kevesebbet ragadtak meg...

Gergics Enikő: A behódolás eksztázisa

(Tasnádi István: Kartonpapa. Nézőművészeti Kft., Szkéné Színház, június 13.)

Tasnádi István a saját drámáját rendezi, a Kartonpapát eredetileg a székesfehérvári Vörösmarty Színház felkérésére írta meg 2018-ban. Nincs semmi finomkodás ebben a rendezésben, direkt hangokra, konkrét interakciókra instruálja a színészeket; közbevetések nélküli információadagolás nyomán bontakozik ki a cselekmény és épül ki a szereplők titkolt gyarlósága. Van némi kabaréíz is ebben a színpadi elrendezésben, a színészek között természetellenesen nagyok a térközök, a párbeszédek ütemét a sűrű csattanók vezetik. Ennek megfelelően sok a szövegben a változatos erejű poén, de ezek fő eszközként hamar bevetté is válnak, egymást gyengítik, ellenállóbbnak bizonyul a nonverbális humor...

Fáy Miklós: A lenyelt mikrofon esete

(Im Abendrot – Deutsche Grammophon, 2021)

Goerne nagy, bőséges hang, bár ezt a stúdióban erősen megtámogatták, közel tették a mikrofont, úgy érzi magát a hallgató, mint Ady Endre Léda ajkai között. Lehet, hogy ettől valami közeli, bizalmas élményhez kellene jutnunk, nekem kicsit olyan, mintha a fülembe csámcsognának, még ha színvonalasan is. Goerne attól még Goerne, majdnem egyeduralkodó a műfajban, a hangja szépen zeng, amikor zenghet, amikor feljebb meg, nem kellemetlen a fejhangja sem. Közben van egy rossz szakasz, amikor kiürül, és akkor jön a régiekhez hasonlítgatás: úgy szól, mint Peter Schreier...

Králl Csaba: Fel, fel, még feljebb

(Badora Társulat: Kingdom – Nemzeti Táncszínház, május 31.)

Barta, aki a Kecskeméti City Balett vezetője is, és ezt sok év tapasztalata mondatja velem: a budapesti társulatával jár be merészebb utakat. Kecskeméten népnevel, táncmegszerettet, a Badorával inkább kísérletezik. A Kingdom is ezt látszik igazolni. Egyén és tömeg, rész és egész, személyes energiák és a csoportdinamika lüktető kölcsönhatásaira fókuszál Barta – és társkoreográfusa: Szőllősi Krisztina – koreográfiája, ahol éppúgy követelhet bárki kitüntető figyelmet magának az előadók közül, mint lehet egyszerű láncszem egy nem közösségként funkcionáló csoport elvont társasjátékában...

Siba Antal: Újabb szép vereség

(Magyar–portugál a Sport TV-n)

Igen nagy kérdőjel, hogy a most már központilag szervezett, az utca népét rémületbe kergető fekete inges tömeg vajon minden szempontból ideális és csodálatos-e. Legújabb himnuszuk, ami úgy szól: „Megjöttek a magyarok, húzzátok össze magatok”, kicsit mintha túlmenne a határon. Ismerem igen sokak kritikus véleményét, miszerint a szurkolás nem lehet egyben a lakosság megfélemlítése, még egy ilyen hangot a stúdióban nem hallottam. Tudom, vannak az angol drukkerek meg az oroszok, ahol ők megjelennek, szem és pub nem marad szárazon...

I R O D A L O M

Selyem Zsuzsa: Mutatkozók és rejtőzködők

Az első madár, akire felfigyeltünk (miután Illés megmutatta), egy tengelic volt. Szóval én is belenéztem a távcsőbe, hát tényleg, ott üldögélt a havazásban egy folyóparti fűzfán piros pofácskájával, fehér és fekete fejecskéjével, és rövid cső­röcs­ké­jét kitátva hangicsálta, hogy kikikikk. Az okostelefon OpenBirds applikációjába írtuk is be, hogy 1 carduelis carduelis. Kikk, folytatta ő, meg hogy kihikk, aztán hozzátette azt is, hogy csrrre.

És mentünk tovább a szélben, hidegben, hóesésben, Plútó vidáman nyargalászott előre meg vissza, elhozhattam volna Pogót is, gondoltam, ő is nyargalászhatna a szélben, hidegben, hóesésben nagy vidáman, ahelyett hogy a meleg házban szundikálna a díványon...

Vári Attila: Vízi zene

Mint ahogy a gazdák hasonlítanak kutyáikra, a város is hasonlított polgármesterére. Még az elmúlt rendszerben lebontották az ódon városközpontot, mert nagygyűlésekre alkalmas teret csináltak helyette, a tapsteret, amely szinte akkora volt, mint maga a település.

A kisváros a folyó felső folyásának egyetlen nagyobb települése volt. Itt szélesedett ki annyira a völgy, hogy lakható legyen. Nemcsak az országút, a folyó és a vasút szentháromsága fért el benne, mint a forrásától megtett több mint száz kilométeren, ahol csak apró gerendaházak jelezték, hogy emberek is élhetnek a végtelennek tűnő ősfenyvesek félhomályában. A kiszélesedett völgy élhetőségének bizonyítéka lehetett, hogy már a római korban is lakott volt, s a középkori krónikák mezővárosként, Sanctus Iohannes Oppidium néven emlegették valaha Szentjánosházát, a születésnapi vízi zenét ígérő kisvárost...

Tóth B. Judit: Anyanapló

Babák vannak a tűzben... ismerős pici babák... Te nagyon gyorsan bokszolsz, rúgsz, bokszolsz belülről, míg föl nem ébredek.

Mikor letettek mellém, arra gondoltam, lám-lám, álomszép kislány. Az infúziós cső és a katéteren lógó pisiszacskó mellett fekvő antik angyal. Apád mondta így, antik. Nagyon bealudtál. Egyszerűen nem lehetett fölébreszteni. Mintha ott akartál volna maradni abban a másik, ismeretlen... nem is tudom, hol.

Jó volt veled aludni a Szentkirályiban. Piszkálgattad a csörgőd. Zizegett az éjszaka.

Egyszer csak kivilágosodtak a spaletták rései. Hő... hő... hő... – mondogattad a fénynek.

Nem! Az volt az első szavad. Nem! Nem akartál lecsúszni a csúszdán, mikor az Apád verseit javítgattam a homokozó szélén ülve, és egy barátnőmre bíztalak. Nem! Napapára, a Nadira, a puha kutyakacsára azt mondtad. Nem! Ácsorogtál a kiságyadban, a hálózsákodban. Nem! Nem kell szomorú anya!

Balássy Fanni: Farkas Csapó Gyurka

A szőnyegen kuporog, lábai átnyúlnak a dohányzóasztal alatt, körülötte összefirkált tankönyvek, laptop a maszatos üveglapon. A gyerek másnapi környezetismeret-háziját rakosgatja össze. Advent első vasárnapja van. A gyerek unottan lógatja a fejét a kanapéról, és nyávog. Az asztalon koszorú, magányosan pislákoló gyertyaláng. Az asszony a hálóban fekszik, a hétköznap felvett sorozatepizódokat pörgeti, amióta ő az egyetlen kenyérkereső a családban, gyakrabban vállal túlórát, így nem ér haza az adás kezdetéig. A nappaliban hideg ledfény, az illatgyertya fahéjas lónyálszagot ont magából. A gyerek feláll, felmászik a heverő háttámlájára, tornászoktól ellesett mozdulattal lendíti a lábát, egyensúlyoz, közben sürgeti apját, aki mohón görget a képtalálatok között. Gémeskút, gulya, racka juh, karikás ostor, délibáb, túzok, kilenclyukú híd: nyolcvanezer-százharmincöt hektárnyi szabad tér, megközelítőleg tizenhatmillió, egymás mellé felhúzott panellakás területe. Leragad az egyik kép előtt, a monitort beteríti a pixelbe sűrített pusztaság, azon gondolkodik, mennyit kellene szaladnia ahhoz, hogy elérje a távolban felsejlő erdőnyelvet...

Horváth Dániel: Onkologosz

(diagnózis) Falak vesznek körül, kép nélküli és szürke kórházi falak. Hozzáláncolva egy vasgubancon csüngő gyógyszeres üveghez. Ez a bilincs a vénámra van kötve, s ha leválasztanak róla, az is csupán átmenet. Nem rám figyelnek, hanem megfigyelnek engem. Ki a testem, ki a lelkem. Akivel a lelkemről beszélek, az kérdez, akivel a testemről, attól én kérdezek. Ha tőlem kérdezik: „Hogy vagy?”, a lelkemről kérdeznek. Ha én kérdezem: „Hogy vagyok?”, a testem állapota érdekel. Meg kell kérdeznem a magam lelkétől, hogy „Hogy vagy?”, de tartok tőle, hogy csak olyan dadogva tudok felelni, mint mikor a lelkemről kérdezőknek a testem állapotáról beszélek. Hangulatváltozásaimat magamnak ugyanolyan idegen és ködös szavakkal tudom csak leírni, mint ahogyan a testemet leíró zárójelentések és diagnózisok latin szavait is csak nagy vonalakban értem...

Istók Anna: apofénia egy házasságban

Istók Anna: A szerelem fiziológiája

Fekete Vince: Halálgyakorlatok

„NINCS HELYE A NYAFOGÁSNAK” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2021.06.18.


A TARTALOMBÓL:

– Fapad – Hardy Mihály: A Klubrádió talpon marad, ha csak a hallgatókon és rajtunk múlik – interjú

– Csak Orbán nem akar reformot – Nincs elég orvos és ápoló, miközben a szocializmusból megörökölt működési struktúra rendkívül pazarló. Kérdés, mi lesz a 2022-es parlamenti választás után

– „A diákok nem antiszemiták, de nagy a tudatlanság” – Többnyire nem elutasítók a magyar diákok és tanárok a zsidó- és romaidentitás-foglalkozásokkal szemben, mégsem mindig könnyű bejutni ilyen programokkal az iskolákba, főleg vidéken

– Ígéretek és a valóság – I. rész Három évet késett, és másfélszeresére drágult a fürdő – Mi valósult meg a Modern Városok Program ígéreteiből Miskolcon?

– Állandósult barackvész – Három éve folyamatosan súlyos fagykárok érik a növényt, sokan felszámolnák az ültetvényeket

– Nyugdíjreform: igazságot a gyermeket nevelőknek! – A legújabb elképzelés önfenntartóvá tenné a súlyosan veszteséges nyugdíjkasszát

– „És hát ugye a csend” – Így élnek az emberek az autópályák közé ékelt falanszterben, a Tópark lakóparkban

– Hűségpénzzel kötnék röghöz a rendőröket? – Hathavi fizetést adnának a rendőröknek, hogy megakadályozzák a tömeges leszerelést, de lapunk információi szerint az erről szóló tárgyalásokon felmerült, hogy feltételekhez kötik a jutalmat

– Kármentés Európában – Joe Biden helyreállítaná a Donald Trump által lerombolt kapcsolatokat, de a bizalmi viszony újjáépítése nem megy egyik napról a másikra

– Elnököt csinál utódjából a legfelsőbb vezető? – Nem hagyott sok választási lehetőséget az irániaknak az Őrök Tanácsa

– Elsöpörheti Pasinjánt a karabahi vereség – Örményország második elnöke, a „bársonyos forradalom” után letartóztatott Robert Kocsarján jó eséllyel visszatérhet a hatalomba

– Mélyrepülésben a trónfosztásra készülő Zöldek – Visszavette a vezetést a CDU, az ökopárt kancellárjelöltje, Annalena Baerbock elveszítette támogatói harmadát

– Kolbászháborúba fullad a brexit? – Vészesen ketyeg az óra, június utolsó napján lejár a kitolt türelmi idő, így Észak-Írországban meg kellene kezdeni az Angliából, Skóciából és Walesből érkező áruk ellenőrzését

– A hétköznapok nemhétköznapisága – Rényi Ádám: Szeretek szövegeket előállítani, sajtóközleménytől novelláig bármit. Interjú

– Saját halhatatlanság – Kilencven éve született Eörsi István

– Népítélet Borsodban – 1946. július 20-án és augusztus elsején Miskolcon két munkástüntetésre került sor. Mindkettőt a Magyar Kommunista Párt szervezte, és mind a kettő szörnyű lincselésbe torkollt

– A Me too próbára teszi a trükkmestereket – Különös módszerrel szabadul meg Hollywood a szexuális zaklatással vádolt színészektől: ha kell, a kész filmekből is kiradírozzák őket

– A gyerekeken a sor – Bár még sehol a világon nem engedélyezték a 12 éven aluliak oltását, kis szerencsével még idén sor kerülhet erre is

– Baljós sejtelem – A rengeteg, jogosan aggódó, kínai vakcinával oltott ember igényeire alapozva egész immuntesztelő iparág épült ki nálunk – ami szomorú és drága látlelete a hatóságok szakmai hibáinak. A T-sejteket először tesztelő labor vezetőjével beszélgettünk

– Elbűvölni a Nyugatot – Ferch Magda: Magyarországon nem mondható széles körének a frankofónia. Interjú

– Ezer mozi – Adolph Zukor ricsei árva fiúból lett a Paramount Pictures alapítója

– „Tisztában vagyunk a realitással, de eltekintünk tőle” – Gundel Takács Gábor a japán közhangulatról, a térdelő focistákról és a labdarúgó-Európa-Bajnokságról. Interjú

Budai Hang – 8 oldalas mellékletünk

– „Nincs helye a nyafogásnak” – Udvaros Dorottya újrakezdésről, Óbudáról és a vesztünket okozó magabiztosságról. Interjú

– Rákositól a replikáig – A Budavári Palota rekonstrukciója: történelmi visszaépítés vagy megtévesztő másolat? 

– Juliska mama házi kiflije – A Kifli ÉS Kocsmát a karantén alatti zárva tartás a csőd szélére sodorta, ám az utolsó pillanatban – bukósisakos motoros futár képében – megérkezett az angyal: a törzsvendégek által összedobott adományt hozott, amellyel a kultikus II. kerületi egység kihúzhatta tavaszig. Az egyik alapítóval beszélgettünk

– Csendben pusztul tovább – Még évekig folytatódhat a Szent János Kórház amortizációja

– Milliárdos kieséseket hoztak a kormányzati elvonások Budán – Már önmagában a járvány elleni védekezés több száz milliós költségekkel járt a budai önkormányzatoknak, de az igazi kieséseket a kormányzati elvonások okozták

– Milyen híd épüljön 25 év múlva? – Még a Galvani híd kapcsán sincs egyetértés a főváros és a kormány között, de már tervezik az Aquincumi hidat is, amely negyedszázad múlva készülhet el

– Patyomkin büszke örökösei – Szinte teljesen elbontották a budai Duna-part meghatározó épületét, a Radetzky-laktanyát, és számos sorstársa akad a fővárosban

– „Apró kertecskék közepében állnak a házikók” – 90 éve adták át a Napraforgó utcai kísérleti lakótelepet

– Lakópark helyett lápra költenek – Megóvná a főváros Buda egyik utolsó vizes élőhelyét, a Mocsárosdűlőt

Publicisztika:
– Dévényi István: Hazánk
– Gulyás Balázs: Pedofurfang – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Lányi András: Az utolsó békeév
– Ficsor Benedek: A gyűlölet hatalma – Álláspont
– Péter Tamás: Futball-Eb és térdelés: pályán a túltolt identitáspolitika
– Pápay György: Hatalom, technika – Több a zászló
– Tarnay Kristóf Ábel: Nem értik
– Béndek Ábris: A jóságra való igényről
– Lukács Csaba: Székely Svájc – Helyzet-Kép
– Híd Jenő rajzol: Közmunka
– Wekerle Szabolcs: Hasonló alakú főnevek – Újbeszél
– Gazda Albert: Lassítás
– Puzsér Róbert: Sebestyén Balázs: a kriptobuddha az árfolyamnirvánába tart
– Marabu: Vursli

Tárca:
– Egressy Zoltán: Angyalkák tánca
– Erdész Ádám: Könyvek raklapon
– Benedek Szabolcs: Szeretlek AIDS nélkül – Az én hangom mélyebb

Kritika:
– Helyünk a világban – Gács Anna: A vágy, hogy meghatódjunk
– A fény pislákol – Ivan Krasztev-Stephen Holmes: A fény kialszik – A liberális demokrácia válságáról
– Egy pokoljárás térképe – Keresztury Tibor: Hűlt helyem
– Hogyan kezdődött? – Graham Lawton: Így kezdődött (majdnem) minden

ITT OLVASHATÓ

„MOSTANRA SZINTE LEHETETLEN, HOGY EGY EURÓPAI VEZETŐ POZITÍVAN BESZÉLJEN KÍNÁRÓL. AZ EGYETLEN KIVÉTEL ORBÁN VIKTOR”

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2021.06.18.


Kína erősödése és a Nyugat hozzá viszonyított gyengülése miatt az elmúlt öt évben olyan események történtek, amelyek húsz éve nem eshettek volna meg, mondja Bruno Macaes, Portugália korábbi Európa-ügyi minisztere, az elmúlt évek egyik sikerszerzője a globális politikai elemzésben. Szerinte a politika nyelvezete keményebb lett Kínával szemben, de a tettek egyelőre elmaradnak. A vakcinaversenyben egyértelműen a Nyugat győzött, azt viszont nem érti, hogy miért a Fudan Egyetem budapesti kampuszából lett balhé, miért nem a kínai 5G-hálózatból. A Globsec Forumon interjúztunk vele Pozsonyban...