2022. október 31., hétfő

NESZE NEKÜNK!

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.10.31.


Tegnap este egy kedves ismerősöm küldte át az anyagot. Nem nézek tévét, ezeket még véletlenül sem, de egész nap dolgoztam, így aztán erőt vettem magamon, s gondoltam, pihenésképp belenézek.
A helyszín az agyontámogatott nemzeti-keresztény kurzustévé stúdiója, a résztvevők a nemzeti-keresztény kurzus agyontámogatott szócsövei, sokoldalúan felkészült ideológusai.
Egy műsor, négy elemzővel. Legelébb a magyar oktatási helyzetet bontották ki a maguk képére és hasonlatosságára, önálló meglátásaikkal, önálló nyelvezetükkel, szubtilis látásmódjukkal, mély szakértelemükkel, érzékenyen, felkészülten, komoly elméleti ismeretekkel és gyakorlati tapasztalatokkal, nemzetközi kitekintéssel.
A magyar pedagógusokat tudós szavakkal írják le, megtisztelő jelzőkkel, amelyeket nyilvánvalóan kirobbanó hálával és köszönettel fog értékelni a magyar pedagógustársadalom. Hasonlóképp a szülőkhöz, akik végre megtudhatják, hogy az éppen iskolába járó gyerekeik vagy már szörnyetegek, vagy azokká nevelődnek, oszt annyi.
Hogy aszongyák: „Söpredék lepte el a pedagógusi pályát… momentumos nagypofájú nihilista, semmiházi társaság lepte el az iskolákat, beleértve az egyházi iskolákat is… Tanárok buzdítják szégyentelen szerepre a diákokat, ez katasztrófa… Ellepte a pedagógusi pályát, főleg a középiskolákban egy olyan sötét társaság, amelyik kizárólag csak rombolni akar… az iskolákat nihilista, gyűlölködő, gúnyolódó légkör határozza meg… névtelen tanárok osztályokat fertőznek meg… ellepték a tanári pályát ezek a szörnyetegek, és ezek a szörnyetegek nevelnek fel egy szörnyeteg generációt… A tanárokkal van baj, nagyon nagy baj, tesznek tönkre egy generációt módszeresen, és arra készülnek, hogy 15-20 év múlva, amikor ezek szavazóképesek lesznek (sic! 15-20 év múlva!!! - az elemi iskola matematika órái ellógva), majd a Momentumot betolják a parlamentbe mint kormánypártot, és akkor nekünk annyi… Nagyon nagy baj van. Ébresztő! Megtalálták Magyarország gyenge pontját, ez a szemét társaság, az SZDSZ feléledt… Pedagógusaink a tudományos mindenszarizmust tanítják, ez a világnézet… Megszállták az oktatást… A tanárok nem a pedagógus bérekért lépnek föl, hanem ki akarnak robbantani egy permanens zavargáshullámot, mert meg akarják buktatni ezt az egészséges (sic! egészséges!) civilizált rendszert… Sötét csürhe maga mellé állította ezeket a megbolondított és eltévesztett gyerekeket is, és ezek lázadásra készek stb.”
Ám vannak kivételek: „De tegyük hozzá, hogy azok, akik bennünket néznek, azok nem ilyenek.”
Közben szociálpszichológiailag is értékelik a helyzetet: „butuska fruska”, „hülyeségeit leírja”, „nem szabad komolyan venni, amit mondott, súlytalan, komolytalan dilettánsok, egymás hülyeségeivel szórakoztatják egymást… egy kislányból cédát csinálnak.”
Nevelési elveikkel, a legfrissebb szakirodalmon alapuló edukációs nézeteikkel is megajándékoznak bennünket: „apjának két nagy pofont kéne adni a lányának, hogy édes lányom, te hülye vagy, hogy beszélhetsz így…”
De esztétikai-irodalomelméleti tanításból is kijut: „A pályám elején művészi szövegek elemzését tanítottam az iskolában. És elnézést a nézőktől a tudományoskodásért (sic!!!), de a művészi nyelv jellemzője, hogy eltér a hétköznapi nyelvhasználat normáitól. El lehet térni máshogy is, csak azt nem művészetnek, nem költészetnek nevezzük, hanem barbarizmusnak.” Próbálom elképzelni azt a szerencsétlen barbárt, bizonyos William Shakespeare-t, aki minden igyekezetével azon volt, hogy a kocsma közönségének előadott darabjaiban eltérjen a hétköznapi nyelvhasználattól, bizonyítandó, hogy ő művész és nem barbár. Az első bemutatóját valószínűleg már nem követte volna több, mert vagy atyai módon beszélte volna le a korabeli angol kocsma végtelenül toleráns publikuma művészi pályájának folytatásáról, vagy egy impulzív, hektikus matróz fizikai tekintélyének adta volna egyértelmű jelét, amelynek következményei beláthatatlanok lettek volna, lévén a korabeli angol egészségügy csak alig valamivel lehetett fejlettebb a mai magyar kórházi állapotokénál.
Aztán menetrendszerűen kijut a „retkes, büdös” komcsizásból (a Somogy megyei MSZMP lapjánál felcseperedett, később az akkori Népszabadságban a szovjetbarát ideológiáról himnikus strófákban lelkendező beszélgetőtársnak az arcizma sem rándul), legyen mindez egészséges paradigma a söpredék pedagógusok, valamint a cédákká és szörnyetegekké nevelt gyermekeink számára.
És közben hatalmas bruhahák, hihihik, hahahák, no és persze meghitten árad a „szar”, a „kurva nagy”, a „ki a kurva anyád nevelt fel”, a „kutyapicsázás”, a „lószar”, a „hülye”, az „elröfögi” vagy a „szarjancsi”.
Együtt a NER szakmai-tudományos és keresztény értékrendet valló moralistái, íme az ő „egészséges civilizációjuk”.
Nekik legyen mondva!
De sajna nekünk van mondva!

HADHÁZY PREMIER PLÁNBAN

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.10.31.


Hadházy Ákos, az egyszemélyes ellenzéki hadsereg tábort vert a Kunigunda utcában, az MTVA épülete előtt. Ez egy erődítmény. Mint tudjuk, amióta egyszer egy kis csapat bejutott oda, ott őket lábaiknál fogva húzgálták, egyebek, majd el is ítélték, de ez már a magyar igazságszolgáltatás dicső fejezete. Mindez azonban elég volt ahhoz, hogy a székházból végvár legyen lőrésekkel, de, mivel a XXI. században élünk, golyóálló üvegekkel és biztonsági kamerákkal, fegyveres őrökkel, hogy Dobó István Egernél megnyalta volna a tíz ujját, hogy az összes Jumurdzsák bekaphatja neki, most próbálják meg elfoglalni a rozzant aklot.

Amúgy ez egy televízió volna, közpénzből és a köznek fenntartott intézmény azzal a feladattal, hogy a hülye magyaroknak elmagyarázza a világot és annak történéseit, nem pediglen, hogy elhülyítse őket. Pedig ezt teszi. És Hadházy érdeme, hogy április óta szinte monomániásan mondja, Orbán addig nem győzhető le, amíg ez az intézmény (és összes csatolmányai) így működnek vagy egyáltalán működnek. Mert Hadházy, szemben az összes többi ellenzékivel, lehet, hogy tanult a történelemből, Goebbels működéséből, ami arra példa, hogyan lehet egy komplett nemzetet annyira átvágni, hogy dalolva ássa meg a saját sírját.

Az MTVA (és összes folyományai) ezért veszélyes intézmény, mert ő szállítja nekünk a pénteki orbáni monológokat a Kossuthon, a sportközvetítések szüneteiben is az egy perc gyűlöleteket, és különben is egy komplett párhuzamos univerzumot, ami fenntartja Orbán – bár csökkenő, de mégis testes – szavazóbázisát, a jobb érzésűekben pedig hányingert kelt. Tehát az MTVA így, ahogyan ma kinéz, eltörlendő a föld színéről, csak hát, Hadházy ehhez egyedül édeskevés. Az intézmény azonban így is retteg tőle, remeg szinte, amiről a képviselő táborozása során kis színesekben számolt be, ahogyan őt meglátva a várba menekültek, és riadtan néztek kifelé.

Mindezen jót mosolygunk, holott sírnunk kellene, mint ahogyan azon is, hogy az egyszemélyes Hadházy-hadsereg, vs. százharminc milliárdos MTVA székházastól és fegyveres őröstől egymásnak feszül, mint a vadnyugati filmekben a morcos szemű kovbojok. (Hadházy van fehér ruhában és kalapban.) Most így méregetik egymást, Hadházy ül a sátrában, vele szemben a mahomet épület, és néznek egymás szemébe. No de, míg eddig az volt, hogy ahogyan a képviselő kidugta az orrát a sátrából, az ellenérdekelt fél iszkolt a várába, és zárt be mindent kettőre fordítva a kulcsot, most taktikát váltva elkezdték őt kitartóan filmezni.

Ráállítottak egy komplett stábot, és reggeltől estig forgatnak, Hadházy minden lépését és rezdülését rögzítik, ami a titok viszont, hogy nem tudni, mi célból. Ha az ábrándok világába utazunk, akkor az lehet a lelkes munka oka, hogy a nyersanyagból majd Kálomista pár milliárdért összerak egy egész estés filmet. Ha viszont visszazuppanunk a valóságba, mivel egyébre a több tíz-, vagy százórás nyersanyag alkalmatlan, ez lélektani hadviselés lehet, illetve az emlegetett egy perc gyűlöletekbe és más propagandaműsorokba össze lehet vágni egy elrettentő anyagot, hogy Hadházy az MTVA, következésképp Mária néni életére tör...

A SZORONGÁS A LEGELEMIBB ÉRZÉS MOST EBBEN AZ ORSZÁGBAN – PÁROS INTERJÚ BECK ZOLTÁNNAL ÉS GRECSÓ KRISZTIÁNNAL

TELEX
Szerző: HAÁSZ JÁNOS
2022.10.31.Több mint tíz éve, hogy először együtt zenéltek, kezdetben a Rájátszás produkcióban, egy ideje már önálló esteken is. A saját műsoruk azonban mostanra állt össze úgy, hogy abból egy még idén megjelenő lemez is elkészült; ezt a „Hoztunk valamit magunkból” albumot január végén a Müpában mutatják be. Barátságról, az alkotás magányáról és közösségéről, az önmagukhoz való felzárkózásról is beszélt interjúnkban Beck Zoltán és Grecsó Krisztián. No meg arról, hogy mit köszönhettek a Covidnak.


A Rájátszás révén már bő tíz éve álltuk együtt színpadon, egy ideje kettesben is felléptek már. Miért most láttátok idejét, hogy megjelenjen az első beck@grecsó-lemez?

Beck Zoltán: Saját műsorunk most lett. Meg kellett találni azt a pontot, ahol együtt üzemelni tudunk. Krisztiánnak el kell jutnia oda, hogy szép lassan felfedezze magát dalszerzőként, ami nehéz feladat, ha az embernek egy másik alkotói professziója van. Illetve kellett szövegben is olyan korpusz, meg gondolatilag is olyan mag, ami köré egy közös elbeszélést mi ketten érvényesen tudunk szervezni. A pódiumest, amit csinálunk, mint előadás, az olyan, amit valami alkotói akarat szervez, és nem csak az, hogy egyszerűen a színpadon akar látszani a híres ember. Az minket nem érdekel. Ezért meg kellett várni azt a pillanatot, amikor azt érezzük, hogy megvan valami lényegi mag, amit a világról mi ketten tudunk állítani. Hogy azt nem ő állítja és nem én, hanem ő is állítja és én is, de együtt tudjuk a leginkább elmondani. Ez lett a beck@grecsó...


ELJÖTT A PILLANAT, AMIKOR AZ OROSZ GÁZT NEM ÖTÖD, HANEM ÖTSZÖRÖS ÁRON VESSZÜK

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2022.10.31.


"Fontos az is, hogy ma Magyarország az európai piaci árnál ötször olcsóbban vásárol orosz gázt."


Minden bizonnyal ez volt a legtöbbet idézett mondat a magyar-orosz gázszerződésről az elmúlt egy évben. A rendkívül kedvező árszabásra Vlagyimir Putyin tett utalást még február elején az Orbán Viktorral folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón. A kijelentést aztán felkapta a kormánymédia és a kormányközeli elemzők is.

Bár a magyar miniszterelnök az árról szóló információra nem kontrázott rá, de a találkozó után ő is arról beszélt, hogy olcsón kapjuk az orosz energiahordozót. Szó szerint úgy fogalmazott, hogy „ha van orosz gáz, akkor van olcsó ellátás a magyar családoknak, és van rezsicsökkentés”. Azóta sokszor bebizonyosodott, hogy nagy általánosságban egyik állítás sem volt igaz. Ettől függetlenül valamikor a múltban akár lehetett is egy olyan pont, amikor Magyarország a piaci ár ötödét fizette csak az orosz gázért. Ahogy most is van egy olyan pont, amikor alsó hangon az ötszörösét fizeti...

"MEGVAN A TANÁR-DIÁK-SZÜLŐ EGYSÉG, DE A SZOLIDARITÁS MÉG HIÁNYZIK." - HETES STÚDIÓ A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2022.10.30.A Hetes Stúdió 2022. október 29-i adásában Szénási Sándor Bolgár Györggyel, Váradi Júliával, valamint Szele Tamással beszélte meg a hét legfontosabb hazai és nemzetközi eseményeit, különös tekintettel az orosz-ukrán háború alakulására és az országos tanár-diák-szülő tüntetésekre.

GYEREK VAGYOK, MENTS KI INNEN!

POTTYONDY VIDEÓ
Szerző: POTTYONDY EDINA
2022.10.30.Gyerek vagyok, ments ki innen!

ITT A RENDELET AMIVEL KINYÍRTÁK A NAPELEMEKET

YOUTUBE
Szerző: HORVÁTH ANDRÁS
2022.10.30.Kijött a napelemes rendelet: amíg nincs EU-s pénz, addig nuku napelem!

KÍNOS MAGYARORSZÁG JELENLEGI POLITIKAI MŰKÖDÉSE

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2022.10.31.


Orbán Viktor történelemfelfogása újszerűnek tűnik. De ha elfogadjuk azt, hogy szerinte az ’56-os hőseink tárgyalni akartak, akkor ő miért nem? – hangzott el a Klikk Tv Heti egyenleg című műsorának első részében. Kuncze Gábor korábbi belügyminiszter és Somogyi Zoltán szociológus, politológus emlékeztetett, ma Magyarországon az a kommunikáció, hogy nyílt levélben kérdez Budapest főpolgármestere és a kormány nyíltan nem válaszol, és nem tárgyal a tanárokkal sem.


Van, aki fél és van, aki nem – hangzott röviden Kuncze Gábor véleménye a kormány ’56-os megemlékezéséről, amikor is Orbán Viktor Zalaegerszegen kordonok mögött, regisztrált, kiválasztott hallgatóságnak mondta el beszédét a kontrollálatlan budapestiek helyett. A mondanivalója azonban – amelyben a vidéket akarja összeugrasztani a fővárossal – már hagy kivetni valót maga után. Kuncze ugyanis nem érti, hogy Orbán Viktornak miért van szüksége állandóan a feszültség- és a gyűlöletkeltésre, majd arra, hogy hazugságokkal, ferdítésekkel tegye tele az ünnepi beszédét? „Egyszerűen az ember szégyelli magát, amikor Orbán Viktor beszédet mond” – mondta a volt belügyminiszter.

Emberek, egyébként fent van a Várban az irodám, néhány milliárdotokból megépítettem magamnak azt ott, egyébként a házam a Rózsadombon van, vidéken is élek, ott van Felcsúton a kis házam, mellette egy stadionnal, kétszer annyi ülőhellyel, mint ahány lakosa van a falunak, de én így vagyok nektek vidéki – gondolkodott hangosan Orbánról Kuncze, majd hozzátette, az egész egyszerűen nevetséges...


MIRE LEHET ELÉG A KORMÁNY KORRUPCIÓELLENES INTÉZKEDÉSCSOMAGJA?

MAGYAR NARANCS
Szerző: MARTIN JÓZSEF PÉTER
2022.10.31.


Ha létrejön egy valamelyes autonómiával rendelkező hivatal, az idővel borsot törhet a korrupt döntéshozók orra alá – állítja Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.


Tíz éve, a Transparency International (TI) Magyarország fogalmazta meg először: a magyar államot foglyul ejtették. Az angolul frappánsan state capture-ként leírt jelenségnek – miként arról a nemzetközi szakirodalomban bőségesen lehetett olvasni az elmúlt években – számos megnyilvánulási formája van.

A magyar eset nem a klasszikus oligarchikus (ilyen volt a jelcini Oroszország vagy Babiš Csehországa), és nem is a pártalapú foglyul ejtésre példa (utóbbihoz hasonlít a lengyel eset), sokkal inkább a politikainak is nevezett közhatalmi zsákmányszerzésre. Azaz arra, amikor egy dinamikusan változó, informális csoport – amely politikusokból, továbbá oligarchákból, üzletemberekből és strómanokból áll, és jobbára a kormányfőé a végső szó – ejti foglyul az államhatalmat. Némileg pontosítva Tóth István Jánosnak a múlt heti Narancsban megfogalmazott állításait: ez a közhatalmi struktúra ágyaz meg a gazdaságban a haveri államkapitalizmusnak (erről szintén majd’ egy évtizede beszélünk) – így a két jelenség egymást erősíti. (Az említett interjút lásd: „Leállni nem lehet”, Magyar Narancs, 2022. október 6.)

A foglyul ejtett állam

Mit jelent ez a fogalom? Magyarországon az intézmények többségének a vezetését az elmúlt évtizedben megszállták a kétharmados hatalom lojális szereplői, a többit megszüntették vagy kiüresítették. Az állam foglyul ejtése nagyjából az évtized közepére befejeződött, s ez alól éveken keresztül egyetlen, igaz, jelentős kivétel volt: a bírósági rendszer...


MIT AKAR A KORMÁNY? MÁR MOST IS VANNAK INGYENES DIÁKSZÁMLÁK! ISMÉT BELEPISZKÍTANA A HATALOM A PIACI FOLYAMATOKBA, PEDIG NAGY A VERSENY

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.10.28.


Erős a verseny a bankok között a diákokért, számukra nem piaci díjért, hanem annál jóval kedvezőbben, akár ingyenesen is szolgáltatnak. A kormány most belepancsolna ebbe a szegmensbe, rendelettel terelné a Diákhitelt igénylőket egy kitüntetett bankhoz. Nem biztos, hogy sikerrel fog járni.


Az elmúlt 12 évben lassan már megszokhattuk, hogy akár egyetlen éjszaka alatt teljes szektorokat semmisít meg a kormány vagy tereli a teljes üzletágat a hozzá közelállók érdekszférájába. Most hirtelen az az ötlete támadt, hogy a diákokat az általa kiválasztott bankhoz irányítsa át. A kormány honlapjára ugyanis a múlt héten felkerült egy tervezet, amit „társadalmi egyeztetésre” bocsátott. (Megígérte a kormány az Európai Uniónak, hogy csökkenti az „egyéjszakás” jogszabályalkotást, és egyeztet a társadalommal. Ez egyébként az ígéret elhangzása után rögtön „nem sikerült” a kata kinyírása esetében.)

A hivatalos szöveg szerint „a diákok helyzetének javítása érdekében a kormány áttekinti és fejleszteni kívánja a diákhitel rendszerhez kapcsolódó pénzügyi szolgáltatási rendszert annak érdekében, hogy a hallgatók diákhitellel kapcsolatos költségei a lehető legalacsonyabbak legyenek. Az előterjesztés így egy 2023-ban bevezetésre kerülő kedvezményes “Diákhitel számla” bevezetését célozza, a diákhitelhez való hozzájutás kedvezőbb feltételeinek biztosítása érdekében.”

A hallgatói hitelrendszerről szóló rendelet tervezett módosítása szerint a szabad felhasználású hitel folyósításának az lenne a feltétele, hogy a hallgató kedvezményes fizetési számlát nyisson és tartson fenn egy olyan banknál, amelyet a Diákhitel szervezet (ez most a Diákhitel Központ) négyévente választ ki közbeszerzési eljárás keretében...

KÍNA – KORONÁZÁSI (SEM)MISE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BENDA LÁSZLÓ
2022.10.28.


Pekingben múlt vasárnap véget ért „a munkásosztály élcsapatának harci seregszemléje”. Az ötévente tartott kongresszuson – Kína mérettartományaihoz méltón – a 97 milliós párttagság képviseletében csaknem háromezer küldött hallgatta meg Hszi Csin-ping pártfőtitkár-elnök majdnem kétórás összefoglaló jelentését. Zárásképpen megválasztották a Kínai Kommunista Párt új vezető testületeit, amelyekben a várakozásoknak megfelelően Hszi hívei még nagyobb arányban képviseltetik magukat.


Tovább erősödve került ki Hszi főtitkár a kínai kommunisták XX. pártkongresszusából. Amióta 2012-ben átvette a vezetést, az 1,4 milliárd lelket számláló birodalmat a saját képére formálta. Potenciális versenytársait kiszorította a vezetésből (vagy börtönbe csukatta), elfojtott mindenfajta ellenállást, és megszilárdította a párt szerepét a társadalomban, illetve a sajátját a párt élén.

Négy éve módosíttatta azt az évtizedes alapszabályt, hogy két ötéves perióduson, illetve a betöltött hatvannyolcadik életéven túl a vezetőknek távozniuk kell posztjukról. (Ezt azóta meglehetősen öntörvényűen kiterjesztette néhány hűséges munkatársára – például az eddigi külügyminiszterre és az egész haderőt felügyelő Központi Katonai Bizottság egyik alelnökére is.)

Ami a gazdaságot illeti, az évtizedes nyaktörő növekedés véget ért; Hszi utolsó éveiben alaposan lelassult a gyarapodás. Beszédében a főtitkár hangsúlyozott figyelmet szentelt az egyes térségek közötti fejlettségbeli különbségek fölszámolásának, a bevételek újraelosztásának. Alighanem az amerikai szankciók érződő hatásának tulajdonítható, hogy az innováció és a technológiai beruházások terén az önellátó képesség fokozására fókuszált.

Hszi eközben egyre inkább autoriter vezetővé vált, aki a biztonságra, gazdasági téren a „közös jólét” nevében megerősített központi ellenőrzésre, fölturbózott hadseregre és az intenzívebb külpolitikára helyezte a hangsúlyt. Mindezek jegyében az élet minden szférájában megerősítette a politikai ellenőrzést és a gazdaság állami cölöprendszerét, illetve kezdeményezőbb-támadóbb diplomáciára ösztönzött.

Ugyanakkor mesterségesen megnyújtott mandátumát beárnyékolta a gazdaság fejlődésének kényszerű lassulása, az elégedetlenséget keltő zéró-COVID-stratégia bénító hatása, a csaknem húszszázalékos ifjúsági munkanélküliség és a fejét felütő elégedetlenség. Az sem lehet véletlen, hogy a kongresszus idejére elhalasztották a harmadik negyedév számainak akkor esedékes közzétételét...


ÉLET ÉS IRODALOM 2022/43. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

AZ ORSZÁG, AMELY AZ UKRÁN HADSEREG MIATT LÉTEZHET – EGY HÉT MOLDOVÁBAN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2022.10.31.


Európa legszegényebb országában ingyen vidámparkot építő, Izraelbe menekült oligarcha hangolja a kormány ellen a népet Moszkva kottájából, miközben a Nyugat-barát kormányt más fronton is szorongatják az oroszok: a gázhiányból következő áramkimaradás miatt elsötétült a főváros. A lapunknak nyilatkozó kormánypárti politikus szerint az sem biztos, hogy hatalmon maradnak a tél végéig a hatszorosára drágult gázár miatt, és megoldatlan területi-etnikai problémák is tornyosulnak előttük. A szomszédban háború dúl, helyenként náluk is évtizedes oroszbarát érzéseket tompítva – egzisztenciális félelemből. Egy hetet töltöttünk ott, de több év történése sűrűsödött bele. Riport Moldovából...

VISSZATÉRÉS A KÖZÉPKORBA A FIDESZ SZOCIÁLIS TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁSA

MÉRCE
Szerző: SZILÁGYI SÁRA
2022.10.30.


Szerdán tárgyalta a parlament azt a törvénymódosító javaslatot, amit Semjén Zsolt nyújtott be még a múlt hét folyamán. A rend- és határvédelmi változásokról szóló salátatörvényben bújtattak el egy rendelkezést, amivel az állam előkészíti a kivonulását a szociális ellátási feladatokból. Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének (SZÁD) elnöke szerint ugyan nem derül ki a javaslatból, hogy pontosan micsoda, de biztosan visszalépés lesz az eddigi szabályozáshoz képest.


Mi fog változni a szociális felelősségvállalás törvényi hátterében, ha elfogadják ezt a módosítót?

Jelenleg a szociális biztonság megteremtése az állam és az önkormányzatok kötelezettsége. Ezt váltja most fel egy ötszereplős sorrend, amelyben legelöl van az egyén, aztán a hozzátartozó, az önkormányzat, a karitatív szervezetek és csak a végén az állam. Tehát a nagy változás az, hogy mindenki az állam előtt van.

Megjelent, ahogy látom, néhány kapcsolódó jogszabály-módosítás is, itt van például a „szociális vetítési alap”. Eddig a minimálnyugdíj volt a kvázi vetítési alap minden pénzügyi ellátás tekintetében, ami így megszűnik. Ezt a fogalmat, a szociális vetítési alapot Fülöp Attila államtitkár fejtegette a Facebook-oldalán is. Egy dolog nem derült ki belőle, hogy ez mi. Nekem úgy tűnik, hogy a javaslat beterjesztőinek sincs fogalma arról, hogy mit fog jelenteni a módosítás a valóságban.

Mennyiben szimbolikus akkor ez a törvénymódosítási javaslat?

Teljesen, ezzel most visszatértünk a középkorba. Fülöp Attila a maltai.hu-nak adott interjújában olyanokat mondott, hogy a jelenlegi szociális törvény egy kommunista csökevény, és most véget vetnek egy régi vitának arról, hogy kinek a dolga a gondoskodás. Ott az egyházakat hozta fel példának. De több száz évvel ezelőtt azért volt az egyházak elsődleges feladata, mert nem volt még központi államhatalom, nem voltak szociális jogok és semmiféle szociális biztonság. Ez a gondolat, hogy az egyház feladata lenne a szociális segítségnyújtás, a középkor kevésbé fényes időszakát idézi vissza. Abszurdnak is tartom, hogy az egyházi szervezetek ennyivel több állami támogatást kapnak, mint egy alapítvány vagy önkormányzat által fenntartott intézmény, miközben ugyanazt a munkát végzik...


„AZ LENNE A LEGJOBB, HA AZ EGÉSZ RENDSZER ÖSSZEOMLANA” – A KÖZOKTATÁS MINDEN SZEREPLŐJÉRE SÚLYOS TERHEKET RÓ A TANÁRHIÁNY

ÁTLÁTSZÓ
Szerzők: SZOPKÓ ZITA, BALOGH DÉNES
2022.10.28.


Az utóbbi időben számos alkalommal lehetett hallani az egyre nagyobb méreteket öltő tanárhiányról. Az Átlátszó által megszólaltatott diákok, szülők és tanárok beszámolóiból kiderül, hogy van, ahol történelemtanár tanít fizikát, 80 év feletti nyugdíjast hívtak vissza testnevelésórákat tartani, máshol a szülők magántanárral, vagy otthoni közös készüléssel próbálják megoldani az egyre kritikusabbá váló helyzetet, hogy az iskolákban egyszerűen nincs elég pedagógus, aki tanítsa a gyerekeket. Mindezt tovább súlyosbítja, hogy a jelenleg még dolgozó oktatók is egyre reménytelenebbnek látják a helyzetet, sokan gondolkoznak a pályaelhagyáson is. Videóriport!


Másfél hónapja kezdődött el a 2022-es tanév, ami azonban sokak számára nem volt felhőtlen. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) becslése szerint ugyanis tizenhatezer pedagógus hiányzik a rendszerből, ami a tanévkezdéskor is éreztette a hatását. Tavaly szeptember elsején a szakszervezet alelnöke, Totyik Tamás a Népszavának elmondta: minden negyedik iskolában vannak olyan tanárok, akik olyan órákat is kénytelenek megtartani, ami nem a saját szakterületükhöz tartozik, és minden ötödik iskolában előfordul olyan is, hogy felsőfokú végzettség nélkül tanítják a gyerekeket. Ezt erősíti az idén májusban publikált, „A közoktatás indikátorrendszere 2021” című kiadvány is, amelyből kiderül, hogy

négy év alatt két-háromszorosára emelkedett az egyes tantárgyakat képesítés nélkül tanítók aránya...

BOZÓKI ANDRÁS: A FIDESZ NEM LÉTEZIK, PÁRTÁLLAM VAN, DE ORBÁN VIKTOR ILYEN ESZKÖZÖKKEL NYUGATON NEM TUDNA HATALMON MARADNI

NÉPSZAVA
Szerző: HOMPOLA KRISZTINA
2022.10.31.


Nagy a baj, ha a hatalom a markában tudja tartani az ellenzéket, és naivitás remélni, hogy a magasan kvalifikált értelmiség meghódíthatja a kistelepülések lakóit – véli a politológus, a CEU professzora. Orbán Viktor az intézményeket hadállásoknak tekinti, tehát arra törekszik, hogy elfoglalja azokat. Interjú.

ÁGH ATTILA: EZZEL A RENDSZERREL LEHETETLEN KOMPROMISSZUMOT KÖTNI

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.10.31.


A diákok azzal tudták közüggyé, nemzeti üggyé tenni az oktatást, hogy azt mondták: „a mi jövőnkről van szó”. Nem a távoli jövőről, hanem a holnapról és holnaputánról beszéltek, arról, hogy attól lesz az ország holnap versenyképesebb, ha megváltozik az oktatás elavult rendje. Ágh Attila politológus szerint a nemzet boldogulásának egyik receptje ez, a másik, hogy a szakszervezetek – ahogy azt a pedagógusoknál történt – minden problémát közös nemzeti üggyé tesznek. Úgy véli, az idei téli energia- és megélhetési válság egyre jobban rádöbbenti majd az embereket, hogy ezzel a rendszerrel nem lehet egyre alacsonyabb szinteken kompromisszumot kötni.


Ön szerint sikerült társadalmasítani a szakszervezeteknek a pedagógusok követeléseit?

– Tudom, egy kicsit pesszimistán hangzik, de a szakszervezeteknél talán ugyanaz figyelhető meg, mint az ellenzéki pártoknál: „féltékenyek egymásra”, az egyik igyekszik a másik rovására a figyelem középpontjába kerülni. Legalábbis a nyilvánosság előtt egyelőre nem látni olyan lépéseket, hogy a szakszervezetek megpróbálnák egyeztetni a törekvéseiket. Valószínűleg vannak olyan vezetők, akik ezt ambicionálják, de valójában és érdemben arról, hogy létrehoznának valamiféle válságkezelő bizottságot – legalábbis a válságban érintett szakszervezetek – egyelőre nem tudni. Vannak, ahol elindulnak sztrájkok, például a Volánbusznál, MÁV-nál, másutt is. Ám, hogy létrehoznának egy közös bizottságot arra, hogy koordinálják az erőfeszítéseiket – lehet, hogy rosszul értesült vagyok –, ilyenről nem hallottam...


PÉNZ A HAVEROK ZSEBÉBE – AZ INTEGRITÁS HATÓSÁG UTÁN GÓRCSŐ ALÁ VETTÉK A KORRUPCIÓELLENES MUNKACSOPORTOT

HUPPA
Szerző: Huppa-értesülés
2022.10.28.


Az EU-nak a magyarországi korrupció megfékezése – és a visszatartott uniós támogatások felszabadításának elérése – érdekében kidolgozott magyar intézkedéscsomag pontjai közül 
újabb cikkében Kim Lane Scheppele, a Princeton egyetem Magyarországgal behatóan foglalkozó alkományjogász-szociológusa és Mészáros Gábor, az Egyetem ösztöndíjasa az úgynevezett Integritás Hatóság után az úgynevezett Korrupcióellenes Munkacsoportról mutatta ki, hogy nem alkalmas annak teljesítésére, amire létrehozzák.

Végül a szerzők az elemzés alapján arra jutnak:

„Az EU tanácsának fel kellene ismerni, hogy olyan kormánnyal van dolga, amely nem fogadja el az őszinte együttműködés elvét. Az uniónak előbb meg kellene szüntetni támogatásokat, hogy ezzel elérje a valós szándékot és annak megvalósítását, és akkor kellene folyósítani a pénzt, amikor már látja a tényleges változásokat. Mindenképpen véget kellene érnie annak az időnek, amikor a magyar kormány azt mondhatja, hogy ’bízzatok bennünk’, és ezzel megengedik neki, hogy továbbra is a haverok zsebébe tegye az uniós pénzeket”.

A szerzők megállapították: a magyar kormány nagyon igyekszik, hogy úgy tűnjön, mintha küzdene a korrupció ellen, hogy megakadályozzák az uniós támogatások jelentős részének visszatartását – amelyre az EU Bizottsága a jogállamiság magyarországi helyzete miatt indított az úgynevezett kondicionalitási (feltételességi) eljárásban javaslatot tett az uniós tagállamok állam- és kormányfői alkotta tanácsnak, és ezért 17 pontos javaslatot terjesztett elő. A javaslatok azt hivatottak bizonyítani, hogy Magyarország képes gondoskodni arról, hogy az uniós pénzeket megfelelően költsék el. Amennyiben sikerül meggyőzni erről a tanácsot, Budapest megkaphatja a visszatartott támogatásokat. A szerzők a németországi székhelyű, alkotmányjoggal foglalkozó előző posztjukban az ígért magyar reformok egyik központi eleméről, az úgynevezett Integritás Hatóságról kimutatták, hogy strukturálisan nem független, és a felhatalmazásai illuzórikusak.

A kormány a kleptokrácia átalakításra tett egyik további intézkedése egy úgynevezett Korrupcióellenes Munkacsoport létrahozása: ez október 10-én már meg is jelent a Magyar Közlönyben. Ennek olyan a struktúrája, mint

amikor a tyúkok akarnak biztonsági tervet kidolgozni, miközben a helyi rókák magukhoz ragadják a tanácskozást és uralják a vitát.

Az Integritás Hatóság és a munkacsoport között a hivatalos indoklás szerint az a különbség, hogy az előbbi a közbeszerzések rendszerét figyeli, míg az utóbbi a jobbítás lehetőségeit keresi. Emellett az utóbbi fő újdonsága, hogy bevon civil szervezeteket is a kormány képviselői mellé, hogy együtt dolgozzanak ki és javasoljanak új intézkedéseket a korrupció ellen. Ám ha megnézzük, hogyan kellene működni ennek a testületnek a valóságban, kiderül, hogy nincs esélye jelentősebb változások elérésére – írták a szerzők.

A törvény értelmében a munkacsoport az Integritás Hatóságtól függetlenül elemez, javaslatokat tesz, véleményt nyilvánít és döntéseket hoz. Ebből úgy tűnik, hogy a munkacsoport önállóan működik, de erre rácáfol a struktúrája. Egyrészt a hatóság elnöke egyben a munkacsoport vezetője is, aztán a titkársági és adminisztratív támogatást a hatóság biztosítja a munkacsoportnak, vagyis a két intézménynek talán eltérő a feladata, de összeköti a kettőt a közös személyzet. A munkacsoport 20 tagját – ezen belül a civilek tíz képviselőjét és az elnököt – különféle állami testületek választják ki. A civil szervezetek képviselőit a csoportba az Integritás Hatóság igazgató tanácsának határozatával „hívják meg”. A hatóság és a munkacsoport elnöke ugyanaz a személy, és végső soron ő maga készíti a bevonható civil szervezetek listáját, annak a bizottságnak a javaslatából kiindulva, amelynek tagjait közvetlenül a kormány egy tisztségviselője jelöli ki, aki közvetlenül felel egy kormánytagnak.

Így maga a civil társadalom nincs hatással arra, hogy kik fogják képviselni a munkacsoportban, mert a tagokat olyan testületek jelölik, amelyeket a kormány állított össze...

HALKAN SÍROGAT

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.10.30.


Eddig sem volt habostorta, de most szintet lépett a bokacsattogtatós kreténségben a dupla nemesi nevű kaszinós hadügyminiszterünk. Bár aki parádés fogattal megy megtekinteni a katonalovak hogylétét és kedves egészségét, attól sok jót ne várjon az ember. Így ez a mostani felhívása, amelyet a Facebook-oldalán tett közzé a halottak napja közeledvén, miszerint a magyari temetőbe látogatók a saját sírjukon vagy sírjaikon kívül látogassanak meg csak úgy hazaffyságból egy hősi emlékművet vagy hadisírt is, minden pénzt megér. Amúgy meg elvagyunk a MasterCarddal.

Nem tudjuk, ő ilyen-e vagy csak csinálja. Azt sem tudjuk még továbbá, hogy már a magas hivatal elfoglalása előtt is ennyire tábori szürke volt a manus, vagy pediglen ez a kényszeres megfelelés, ami ül benne, vagy immár tobzódik. Egyébiránt vele kapcsolatban leginkább azzal kellene foglalkoznunk, hogy azon a napon, amikor Orbán Zalaegerszegen beszélt a kiválasztottak és bedresszírozottak előtt, ez a mi miniszterünk különgéppel ment Törökbe’ valamit megtekinteni. S már maga a különgép, de, hogy emiatt még egy – árasítva – hárommilliós kitérőt is tett az a nyüves gép, nos, az az érdekes.

És kellően titkos is természetszerűleg. Meg az is, hogy az emlegetett, lovaknál tett baráti látogatásra is, mielőtt a cifra fogatra ült volna, helikopterrel érkezett. Ettől ennyire fontosak ők, Orbán is már harminc éve fontos, ahogy azóta jár nem is kormánygéppel futballmeccsekre. Az összeset az asztal körül kergette az anyukája, ha nem így tett és élt. Szóval ez volna a lényeg, de ennek van egy másik oldala is, vetülete mintegy, és ez a rongyrázáson túlmutató lélek és morál dolga. Jó, egy kicsit a kognitív dolgoké is, mert egy bizonyos szint fölött nem lehet egy bizonyos szint alá menni. Ezek azonban egyfolytában ott dagonyáznak.

Vissza azonban a sírokhoz. Az a baj velem, hogy e tájékon az egyedüli elfogadható ábrázolást és leírást a sírok közt Radnótival halkan sírogató anyókával látom és bírom elviselni, de ilyen habitusok a NER-ben nem játszanak. Itt vezényszavak vannak, és amióta hivatalba lépett ez a miniszter, egyre hangosabb harsonaszó. Értem én, hogy a fasisztának militánsnak kell lenni, ám még ezen a szinten is meg lehetne hagyni az embereknek azt, kit siratnak fájdalmas nyomorúságukban, vagy kire emlékeznek. De ahogyan a hatalom a nők bugyogójában matat, akképpen írná elő a bánatokat is. Katonásan és hazaffyasan...

A HATVANAS ÉVEK MAGYARORSZÁGA – A REMÉNY ÉVTIZEDE – SPIRÓ: NORMÁLIS KÖZÉPISKOLAI ÉS EGYETEMI KÉPZÉST SZERETETTÜNK VOLNA ELÉRNI, EZÉRT A TANSZABADSÁGOT TŰZTÜK A ZÁSZLÓNKRA.

KLUBRÁDIÓ / HÁROM AZ IGAZSÁG
Műsorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2022.10.30.


Szénási Sándor műsorvezető úgy fogalmazott, a 1960-as évek egy érzékeny kor volt, amely az alapvető dolgokat is újra akarta gondolni. A hatvanas évek értékrendje, a háborúellenesség, az egyéni szabadságjogok mellett való kiállás a következő generációk számára is mérce lett. Ebbe, a leghosszabb évtizedbe, sok minden belefért: hatalmas idolok jelentek meg, sok tabu dőlt le, a kultúra virágzott, végbement a szexuális forradalom, kiépült a fogyasztói társadalom. A Három az igazság beszélgetőtársai mind más generáció, így más szemszögből ismerhették ezt a világot: Spiró György író fiatalként, Szénási Sándor műsorvezető kisgyerekként. Hatos Pál történészt pedig mindig is érdekelte ez a korszak...

A SZOVJETUNIÓ UTOLSÓ HÁBORÚJÁT VÍVJÁK UKRAJNÁBAN

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2022.10.30.Amióta csak kitört az ukrajnai háború, rengeteg értelmezés született a rég nem látott intenzitású konfliktusról, és nem meglepő módon ezek egy része a szovjet múlt körül forog. Azért nem meglepő módon, mert maguk az oroszok idézik fel sokféleképpen a közös szovjet múltat, szavakban és tettekben egyaránt.

Az már váratlanabb, hogy ebben mennyi az ellentmondás, kezdve Vlagyimir Putyinnal. Az orosz elnök emlékezetes módon a 20. század legnagyobb geopolitikai katasztrófájának nevezte a Szovjetunió széthullását, ám amikor azt próbálta alátámasztani, hogy Ukrajna egy kitalált, mesterségesen létrehozott állam, azt mondta, hogy a modern Ukrajnát Lenin teremtette meg, amikor létrehozta a Szovjetunión belül az ukrán tagköztársaságot.

Az Ukrajnát lerohanó orosz hadsereg tagjaiban mindenesetre kifejezetten erősnek tűnik a szovjet nosztalgia, már ha van értelme ezt a kifejezést egyáltalán használni, hiszen döntő többségük a Szovjetunió megszűnése után született. Így persze könnyebb is nosztalgiázni, és természetesen nem az áruhiány miatt kígyózó sorokat szeretnék viszontlátni a katonák, hanem az egykori birodalom erejét, világhatalmi súlyát. Így aztán a háború első hónapjaiban nem számított ritkának, hogy orosz páncélosok szovjet zászlóval fellobogózva nyomultak előre, néha annak a második világháborús győzelemre utaló változatával.

A hadiszerencse fordultával aztán a jelképhasználat visszafogottabb lett, már senki nem akarta egy nagy vörös drapériával felhívni magára az ukrán felderítők és drónkezelők figyelmét. A szovjet nosztalgia most már inkább az egyenruhára erősített néhány négyzetcentiméteres szovjet felvarrók formájában ölt testet. Néha egészen magas szinten, készült már felvétel ilyen kiegészítővel ellátott egyenruhában például Alekszandr Lapin vezérezredesről, aki az Ukrajna keleti részén (Harkiv és Luhanszk megyében) tevékenykedő orosz hadseregcsoportot irányítja. (Bár pont a napokban jelentek meg arról meg nem erősített információk, hogy leváltották.)

Putyinra visszatérve, amúgy is valószínű, hogy Ukrajna lerohanásával végső soron egyfajta Szovjetunió-pótlék létrehozása lett volna a cél. Amennyire a kiszivárgott információk és az azóta történtek alapján meg lehet ítélni, ha minden az orosz elnök tervei szerint alakul, akkor egy könnyű győzelmet követően Ukrajna keleti és déli területeit közvetlenül Oroszországhoz csatolta volna, míg a maradék állam olyan függőségbe kerül, mint Fehéroroszország, amelynek létezik egyfajta államszövetsége is Oroszországgal...

HA TRUMP LETT VOLNA AZ ELNÖK, ODADOBTA VOLNA UKRAJNÁT ÉS EURÓPÁT AZ OROSZOKNAK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.10.30.


A szélsőjobboldal visszatérő hivatkozása, hogy Trump idején nem volt háború. Ennek egyetlen oka az, hogy Trump Amerika ellenségeivel kiváló kapcsolatot ápolt: Amerika, a NATO és a nyugati demokráciák ellenségeinek átengedett mindent. Az oroszok mindenhol előre törtek a világban és terjeszkedtek Amerika és a nyugati világ rovására. Donald Trump a szövetségeseivel volt ellenséges viszonyban, pedzegette a NATO feloszlatását. Trump Nyugat-Európával szemben volt hidegháborús hangulatban, nem az oroszokkal. Trump Putyin embere.

Az fel sem merült, hogy Trump az oroszok terjeszkedését bárhol megállítsa és Putyinnal (aki hatalomra segítette és akivel azonos ideológiát vallanak) konfrontálódjon. Trump idejében csak azért nem volt háború, mert Trump nem jutott el odáig a négy éve alatt, hogy megtámadja az Európai Uniót és a NATO országokat, akiket ellenségeinek tekintett. Így a szélsőjobboldal olyan mintát állít Amerika elé, amelyben Amerika önmaga ellensége, nyugatellenes, oroszbarát és antidemokratikus ország, amely a világ diktatúráinak oldalán áll és azokat segíti (maga is a diktatúra felé halad).

Ugyanebben a szellemben nyilatkozott a szélsőjobboldali, fasiszta magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter az OANN nevű penetránsan szélsőséges amerikai tévécsatornának, amely Amerikában a kuruc.info pozíciójának megfelelő helyet foglalja el a médiában. Civilizált ember ebbe a pöcegödörbe be sem teszi a lábát. Szijjártó azért jelent meg mégis, mert egyrészt ő már régen nem civilizált ember, másrészt ezzel azonos szinten van: Szijjártó éppen olyan, mint az elmebeteg konteókat terjesztő, hazug, hibbant és a szélsőségesnél és szélsőségesebb One America News Network.

Nem szeretnénk felületet adni annak a sok ostoba hazugságnak, amit Szijjártó előadott, egyetlen hazugságáról szeretnénk csupán szót ejteni, ami a magyar propaganda részeként fertőzi az épeszű emberek gondolkodását. Ez pedig az, hogy ha Trump lett volna az elnök, akkor nem lett volna háború. Ez arra a logikára épül, hogy Trump nem “provokálta” volna az oroszokat, s nem kényszerült volna Putyin arra, hogy megtámadja Ukrajnát és népirtást folytasson. Szegény Putyint a liberális demokrata elnök és a Merkel nélküli EU belehajszolta abba, hogy tömeggyilkos legyen.

Ha Trump lett volna az elnök, akkor Putyin akadály nélkül jutott volna el Kijevbe. Zelenszkij vagy elmenekült volna vagy megölik, mint “nácit”, aki a nyugatbarátságával fenyegette Oroszországot, és állítottak volna egy orosz bábkormányt. Trump lebénította volna a NATO-t, nem adott volna támogatást az ukránoknak, bojkottálta volna a szankciós javaslatokat, és Európát belekényszerítette volna az orosz energetikai zsarolás elfogadásába. Megbénította volna Európát, és az orosz uralmi pozíció hatására felerősödött volna az oroszok által finanszírozott európai szélsőjobb.

Ez lett volna Orbán álma is. Ezt szeretnék most is, erre gondolnak, amikor “békéről” beszélnek. Nekik ez az állapot a “béke”, ők ezt akarják. A másik lehetséges végkifejlet az lett volna, ha Európa nem enged Amerikának, hanem ugyanígy kiáll a szankciók mellett, támogatja az ukránokat és ellenáll Putyin zsarolásának. Abból világháború lehetett volna, mert Trump támogatásával, a NATO lebénításával, Putyin nem állt volna meg Ukrajnában, hanem visszaállította volna a Szovjetunió határait, ahogy az elején tervezte is, és amiről az orosz tévékben még ma is álmodoznak.

Mivel nem Amerika, nem a NATO és nem az EU “provokálta”, “kényszerítette” ki a háborút, ezért az orosz szándékon semmit nem változtatott volna az, ha Trump az elnök. A különbség csak az lett volna, hogy Trump nem támogatta volna Ukrajnát és nem akadályozta volna az oroszokat, ezért az oroszok zavartalanul törtek volna előre, és sakkban tartották volna Európát, hatalomra segítve az európai szélsőjoboldali, fasiszta pártokat. Ha Európa ennek ellenáll, szembe kellett volna fordulnia Trump Amerikájával, abból pedig világháború lett volna, amelyben Amerika Putyin oldalára áll...

A FIDESZ MÁR 2010 ELŐTT ELKEZDTE LENYÚLNI A SZÉLSŐJOBB TÉMÁIT

444.HU / VIDEÓ
Szerzők: BOROS JULI, FŐDI KITTI
2022.10.29.- A Fidesz stratégiája, hogy minél inkább lefedje a jobboldalt, beleértve a szélsőjobbot is – de közben szüksége van egy szélsőjobboldali pártra maga mellett, aminek nem szabad túl erősnek lennie.

- A kormánypárt mindig is előszeretettel nyúlt le témákat a szélsőjobbtól, 2010 előtt a Jobbiktól, most a Mi Hazánk Mozgalomtól.

- Nemzetközi szinten is dörgölőzik szélsőjobboldali pártokhoz, hogy elérkezzen Orbán Viktor mennyországa, és a jobboldali pártok leváltsák a brüsszeli balos elitet.

- Hunyadi Bulcsúval, a Political Capital elemzőjével beszélgettünk.