2023. július 17., hétfő

NYAFOGÁS A PUTYINOZÁS? – BOTTONI ÉS G. FODOR VITÁJA ORBÁN RENDSZERÉRŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2023.07.17.


Mindketten könyvet írtak Orbán Viktor rendszeréről, igaz, eltérő alapállásból: G. Fodor Gábor az Orbán-csapat tagjaként, politikai filózófusként írta Az Orbán-szabály című, két éve megjelent kötetet, Stefano Bottoni pedig történészi nézőpontból vizsgálja Orbán Magyarországát A hatalom megszállottja című, magyarul nemrég megjelent munkájában. A Válasz Online most egy asztalhoz ültette őket. Nem mintha azt reméltük volna, hogy közelednek az álláspontok, a szemtől szemben való érvelés azonban olyan helyzet, amely eligazíthatja az olvasót, melyik szemüveggel lát rá tisztábban a rendszerre, amelyben több mint 13 éve élünk. Vita...

A 444.HU BEBIZONYÍTOTTA, HOGY ORBÁN RENDSZERE FASISZTA ÁLLAM, AZTÁN GYÁVÁN LETAGADTA - IDEJE LENNE BESZÉLNI ARRÓL, HOGY HAZUDIK A RÉSZBEN SZABAD MAGYAR SAJTÓ IS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.07.16.


Fennállása óta az első ígéretes cikket írta a 444.hu hírportál. A cikk kivételesen nem leköveti a fasiszta diktatúrát, hanem nevén nevezi. Legalábbis így tűnt „Az orbánizmus előképe: a Töhötöm mozgalom” című cikk olvasása közben, amely korrekt módon bemutatja a fasiszta előképek és a fasizmust ábrázoló szatírák alapján, hogy Orbán Viktor rendszere letagadhatatlanul fasiszta állam, a fasiszta propaganda mintha önmaga paródiája lenne. Míg el nem érkezünk az utolsó bekezdéshez, amikor jön a gyáva árulás, a hazudozás, hogy az Orbán-rendszer mégsem az, aminek látszik.

A 444.hu munkatársai megnyugodhatnak, megtartották ezzel a munkahelyüket, az állásukat. Orbán nem tünteti el a lapjukat a föld színéről, ők pedig továbbra is újságírónak nevezhetik magukat, pedig nem azok. Lehet egy újságot megmenteni hazugságokkal, önmagunk leköpésével, csak nem érdemes. Miután a 444.hu ízekre szedte és bebizonyította, hogy Orbán rendszere fasizmus, ezt írták a cikk végére:

„Persze attól még, hogy egy pártnak a fasisztákéhoz hasonlít a kommunikációja, nem lesz feltétlenül fasiszta. (Például önmagában az, hogy a Fidesz „Isten, haza család” jelmondata egyezik Mussoliniével, nem jelent sokat.) Umberto Eco olasz író és Timothy Snyder amerikai történész világosan leírta, mitől fasizmus a fasizmus.


Mi pedig azt mondjuk, hogy ami olyan, mint egy fasiszta, úgy kommunikál, mint egy fasiszta, úgy működik, mint egy fasiszta, olyan törvényeket hoz, mint egy fasiszta, olyan propagandát használ, mint egy fasiszta, és ugyanolyan államot épít, mint egy fasiszta, az fasiszta (az ismert kacsahasonlat parafrázisa szerint). Annál aljasabb dolgot elképzelni sem tudunk, mint amikor nyilvánvalóan egzisztenciális érdekből hazudik egy lap, amikor saját bőrét mentve letagadja a valóságot, és azzal félrevezeti az olvasóit, s az országot, amelyet szolgál(nia kellene).

Hazugság, hogy nem jelent sokat a Mussolinivel való párhuzam. Nemcsak az „Isten, haza, család” jelmondat ugyanaz, hanem a rendszer belső lényege. Már 2011-ben bemutattuk, éppen Mussolini rendszere alapján, hogy Orbán Viktor rendszere az Unió első fasiszta állama. Tizenkét év telt el azóta. Ne kelljen már Orbánnak egy fascest, egy fejsze köré kötött vesszőnyalábot az asztalra tenni, hogy felismerhető legyen a lényeget tekintve az azonosság. Mussolinit emlegetni ahhoz, hogy cáfolják Orbán államának fasiszta jellegét, különösen nagy gazemberség.

A fasiszta párhuzamokról szóló cikket nem szemlézzük, részleteit sem közöljük, mert egészben kell elolvasni, az utolsó bekezdéssel együtt. Aki elolvassa a cikket, s utána az utolsó bekezdést is, az megállapíthatja, miért tart itt Magyarország, miért uralkodhat az országon egy primitív fasiszta rendszer, amely tönkreteszi az országot és az életet, kifosztja a magyar államot és hülyét csinálhat mindenkiből. Az ilyen hazug újságírás miatt lehet mindez, emiatt zuhan katasztrófába az ország, amely élő egyenesben közvetíti Magyarország legújabbkori tragédiáját, és letagadja, mi történik.

Megértjük az egzisztenciális szempontokat. El kell tartani a családot, meg kell tudni inni egy sört, de vannak helyzetek, amikor ezt felülírják az események, amikor hőssé kell válni. Miközben ez még nem is az, mert senkit nem akasztanának fel, és senkit nem lőnének agyon, mert ez a fasiszta állam még függ az EU-tól. Az erőszak még nem tart ott, mint az orosz fasiszta államban. De ha az újságírók így dolgoznak, akkor az is bekövetkezik. Vannak helyzetek, amikor egy újságírónak áldozatokat kell hoznia, vagy keresni másik megélhetést. De ez elfogadhatatlan és pusztítóan káros.

Umberto Eco mögé bújni 2023-ban egyszerűen nevetséges. Umberto Eco a 20. század fasiszta mozgalmai alapján alkotta meg a fasizmus definícióját, de már sehol nem oktatnak olyat a politológia tanszékek, hogy azokat a jellemzőket formai sajátosságuk és külső jegyeik alapján lehet használni a 21. századi fasiszta autokratikus rendszerekre. Egy rendszer belső lényege és nem külső formai jegyei döntik el, hogy fasizmusról beszélhetünk vagy nem. A demokrácia külső látszatában megjelenő fasiszta diktatúrák lényegüket tekintve ugyanazok a rendszerek, ezt minden politológus tudja...

MOST FIZETTETI KI VELÜNK A KORMÁNY, HOGY TAVALY MEGVÁLASZTOTTUK – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.07.17.


A kampányban kiosztottak kétezer milliárd forint ingyen pénzt

Most pedig nem csak visszaszedi ezt, hanem ahogy csak lehet, próbál újabb bevételekhez jutni, hogy a növekedést valahogyan fenntartsa.

A választás óta egymást érik a megszorítások

„A megszorítás egy baloldali gazdasági válságkezelési eszköz”.

Orbán Viktorék irdatlan összeget elígértek már a rezsivédelemre szánt pénzből

Július 6-ig a kormányzat 17 kormányhatározatban 131 jogcímen rendelt el átcsoportosításokat a Rezsivédelmi Alapból, ezek mindösszesen 1477 milliárd 322 millió forintra rúgnak.

Novák Katalin szinte minden külföldi útjára különgéppel utazott

A közérdekű adatigénylésre küldött számokból nem derült ki, hogy hogyan számolták el az Airbus költségeit: a hivatalos tájékoztatás szerint például Novák Katalinra mindössze 12 ezer forintos költség jutott a portugál útján…

Deutsch Tamás centit vág

“Amikor az Európai Bizottság elnökjelöltségéről volt szó, akkor azt pletykálták róla saját párt- és honfitársai, hogy nem ő a legélesebb kés a fiókban. Az elmúlt 4 év ezt még az akkori kétkedőknek is totálisan bebizonyította.”

Csak azért fúrta Magyarország a NATO-bővítést, hogy a törököket ne hagyjuk egyedül

Az interjúból kiderül, hogy valójában semmilyen haderőpolitikai vagy reálpolitikai megfontolás nem volt amögött, hogy Magyarország Erdogan malmára hajtotta a vizet, ehelyett valamiféle sértettségről beszélt Németh Zsolt.

A NATO vezetői Törökország utánfutójaként tekintenek Magyarországra

Krekó Péter szerint a NATO-csúcson is világossá vált: Orbánnak egy célja van a vétózással és zsarolással: tényezővé válni. Ehhez képest meg sem hívták a Svédország csatlakozásával kapcsolatos tárgyalásokra, a NATO-n belül pedig már csak Magyarország képviseli az Oroszországgal empatikus álláspontot.

NATO-csúcs: Orbán Viktor semmilyen célját nem érte el, de legalább jól lejáratta Magyarországot

Az események rávilágítottak, hogy nem Erdogan kért szívességet Orbántól, a magyar kormány a saját akaratából és döntéséből igazodott Törökországhoz. A miniszterelnök szeret úgy viselkedni, mintha egy súlycsoportba tartoznánk a nagyokkal. A múlt héten kiderült, hogy nem tartozunk.

Ősszel szigoríthatják a kampányfinanszírozás szabályait

Közpénzből OK, külföldi támogatásból nem az.

Az Orbán-rendszer bukni fog, de az ellenzéki struktúrának is meg kell változnia

„Az első két ciklusban mindenféle dolog történt, de lerakták az autokrácia jogi-politikai alapjait. Már akkor is számos olyan lépést tettek, amely kizárta az ellenzéket a politikai térből. A gazdaság meghódításának és átszervezésének irányába fordultak, a harmadik ciklusban már a kulturális szféra meghódításán dolgoztak, a médiára való törvényt meghozták már az első ciklusban.”

Izrael amerikai nyomásra sem írta alá az Orbán-kormány homofób törvényét elítélő közös nyilatkozatot

A jobboldali-szélsőjobboldali Netanjahu-kormány állítólag óvakodik attól, hogy elidegenítse magától Orbán Viktor kormányát, amely blokkolt számos, Izraellel szemben hozott uniós intézkedést.

Köztévé a nemzeti béke ellen

A józan magyar baloldali és jobboldali polgárságnak kell egymás felé fordulnia, és megteremtenie egy normális közéletet.

40 millióért rendeltek hostesseket az MTVA rendezvényeire és forgatásaira

A közbeszerzési felhívásra egyébként három munkaerő-közvetítő iskolaszövetkezet is jelentkezett, de a legolcsóbb nettó órabérrel számoló ajánlattevőt egy hosszas procedúra végén kizárták, mivel az árai nem vették figyelembe a jövőre is várható minimálbér-emelést.

Csak a (vár)megye-táblák cseréje 36 millió forintba került, de az átnevezés teljes árát még a kormány sem tudja

Ez a 36,3 milliós összeg persze elenyésző a névváltás miatt szükséges valamennyi kiadás végösszegéhez képest, amit a Telex egy decemberi cikkében 600 millió és 1 milliárd forint közötti összegre saccolt.

Fegyvereket vár a kárpátaljai magyarok 53 százaléka

A legutóbbi péntek reggeli interjújában pedig arról beszélt a magyar miniszterelnök, hogy ha fegyvert szállítanánk Ukrajnának, azzal a kárpátaljai magyarok biztonságát is veszélyeztetnénk.

„A SZABÁLYSÉRTÉSI BÍRSÁG MEGEMELÉSE ÉPP A LEGSZEGÉNYEBBEKET SÚJTJA”

NÉPSZAVA
Szerzők: DOROS JUDIT, VAS ANDRÁS
2023.07.17.


Volt, hogy egy fiatalasszony azért kapott 10 ezer forintos helyszíni bírságot, mert a faluban az úttesten tolta a babakocsit.


– Nem értek egyet a pénzbüntetéssel, a közhasznú munka a legtöbb esetben elegendő lenne – mondta Süle Tibor, a szűk 250 lakosú, negyedében romák lakta Somogy megyei Alsóbogát polgármestere. – Nálunk klasszikus bűncselekmények, mint garázdaság, lopás nagyon ritkán fordulnak elő, sokkal inkább olyan ügyekben büntetnek, ahol szerintem a figyelmeztetés is elég lenne, például, ha nincs lámpa a kerékpáron, de előfordult, hogy egy fiatal asszonyt azért kapott 10 ezer forintos helyszíni bírságot, mert az úttesten tolta a babakocsit. És lehet, hogy első hangzásra nem sok a tízezer, de a 65 ezres közmunkásbérből fizetve már komoly összeg.

– Nem látom a visszatartó erejét a szabálysértési bírságnak – értett egyet kollégájával a másfélezres dél-somogyi Babócsa polgármestere, Jáger Gábor. – A megélhetési bűnözést, mint a kisebb bolti lopásokat vagy a fatolvajlást nem szorítja vissza, hiszen, ha választani kell, hogy megfagyjon az ember télen, vagy kapjon valamit enni a gyerek, akkor egyértelműen nem érdekli, hogy lebukhat és megbüntetik. Pontosan tudja, hogy esélye sem lesz kifizetni, így le kell ülnie vagy le kell dolgoznia, de ez a sokkal kisebb rossz. A másik, relatív gyakori eset az ittas garázdaság, ott pedig éppen a módosult tudatállapot miatt nincs visszatartó erő: aki le akar keverni egy pofont, az nem fogja vissza magát, csak mert 50 ezer helyett 60 ezerre büntetik majd...

ÓVA INT A MAGYARORSZÁGI BEFEKTETÉSEKTŐL AZ EP NÉMET ALELNÖKE, MERT ORBÁN-OLIGARCHÁK KEZÉRE KERÜLHETNEK A CÉGEK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI MÉDIASZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSENYÁNSZKY JUDIT
2023.07.17.


Katarina Barley, német politikus, az EP egyik alelnöke szerint a még mindig jelentős kedvezményeket kapó autóipart leszámítva, a cégeknek számolniuk kell az Orbán-kormány zaklatásával. Szorosabb kapcsolatok Ruandával: a magyar kormány 18 milliárd forintos hitelt nyújt a közép-afrikai országnak és egyetemistákat képez a nukleáris energia effektív felhasználására. Miközben a magyar kormány családbarátnak nevezi magát, az LMBTQ+ családokat stigmatizálja – írta a Pride-ról szóló tudósításában a 
Voice of America. Nemzetközi lapszemle.

A magyar kormány vállalta, hogy ruandai egyetemistákat képez ki – többek között - a nukleráis energia effektív felhasználásának terén – derült ki a ruandai New Times beszámolójából a hivatalos állami viziten ott tartózkodó Novák Katalin és a ruandai elnök, Paul Kagame megbeszélése után. A közösen tartott sajtótájékoztatójukból megtudhattuk azt is, hogy Ruanda hamarosan nagykövetséget is nyit Budapesten. A megállapodásuk nem mellékes része: Magyarország 52 millió dolláros, vagyis 18 milliárd forintos hitelt nyújt a közép-afrikai országnak vízügyi fejlesztésekre. A két ország kapcsolatai nyilvánvalóan egyre szorosabbak lesznek, miután nemrég nyitott külkereskedelmi képviseletet hazánk Kigaliban. Novák Katalin arról beszélt, sokat tanulhatunk az országtól a béke értékeléséről. A két ország egyetért abban, hogy Ukrajnában a béke visszaálllítására van szükség.

Kiemelt ügyként kezelte a könyvek befóliázását és az ennek hiányában kiszabott büntetéseket a Voice of America, amely részletesen beszámolt a Budapest Pride-ról az AP amerikai hírügynökség tudósítása alapján. A szerző felhívja a figyelmet arra az ellentmondásra is, hogy miközben családbarátnak nevezi magát a magyar kormány, addig az LMBTQ+ családok jogait nem hajlandó elismerni, stigmatizálja őket. Közép-Európában egyedül itt szűkülnek be folyamatosan a kisebbségek jogai és életlehetőségei. Ezért sajnos – állapítja meg egy aktivista – Budapesten nem volt mit ünnepelni, a fesztivál inkább jó hangulatban lezajlott tiltakozás volt.

Katarina Barley, az Európai Parlament egyik alelnöke, aki egyben német szocdem politikus, arra figyelmezteti a német cégeket, csak óvatosan a magyarországi befektetésekkel, mert az a tapasztalat, ha egy sikeres cég a profitjának zenitjén van, akkor az Orbán-kormány zaklatni kezdi, majd eladásra kényszeríti, s azokat általában az Orbán oligarchák veszik meg – olvashatjuk a német NTV, és a München Merkur honlapján, utóbbi nagyinterjút közölt a politikussal. Kezdi például a 90 százalékra megemelt extraadó kivetésével, de az SPD politikusához arról is érkeztek jelzések, hogy adott esetben megfenyegetik a dolgozókat is. Egyre több cég panaszkodik arra, hogy befektetéseik az utóbbi időben nagy kockázatnak vannak kitéve, mivel nem biztonságos többé a befektetői környezet. A hatóságok sokszor nem működnek együtt, amikor a cégek új szabályokhoz próbálnak igazodni, visszatartják az engedélyeket. Ugyanakkor Barley elismeri azt is, ezen a téren az autógyártó cégek továbbra is kivételt képeznek, mert alig fizetnek adót, kiváló kapcsolatot ápol velük a kormány és gyakran nekik kedvező adótörvényeket is hoz.

A Yahoo News-ban olvasható: az Ukrainszkaja Pravda is megerősítette, hogy Novák Katalin egyrészt augusztus 20-át a kárpátaljai magyarokkal fogja tölteni, másrészt három nappal később részt vesz a nemzetközi Krími Platform esedékes tanácskozásán, amely két éve a Krím visszaszerzésének stratégiáját dolgozza ki. Áder János vett részt az első ilyen ülésen, és azt bizonygatta, Trianon sérelmeit elszenvedve megérti a Krím-félsziget felszabadításának fontosságát.

André Watts 16 évesen lett ismert, amikor Leonard Bernstein vezényletében elkápráztatta zongorajátékával és tehetségével a közönséget, sőt még magát a filharmonikusokat is, ugyanis a váratlanul meghalt Glenn Gould helyett kellet beugrania a karmester kérésére – írja a Washington Post méltatásában, miután 77 évesen bloomingtoni otthonában végső álomra hajtotta fejét. S azért emeljük őt ki, mert édesanyja magyar volt, aki a II. világháború idején menekült el hazájából. Édesapja pedig afroamerikai származású katona. A komolyzenei világ első jelentős fekete zongoristájaként tartották és tartják számon. Édesanyja maga is kiválóan játszott zongorán, s ő kedveltette meg vele Liszt Ferenc művészetét. 10 évesen már a Philadelphiai Szimfonikusokkal lépett fel, igazi gyerekzseninek tekintették. André Watts egyébként Nürnbergben született. 1963-ban Grammy-díjat kapott, 2011-ben pedig Barack Obama elnök tüntette ki a Fehér Házban.

VAJON MI LEHET ORBÁN VIKTOR MESTERTERVE?

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2023.07.16.


Még legalább egy évet kell kihúznia az Orbán-kormánynak nemzetközi elszigeteltségben és pénzszűkében ahhoz, hogy bármi esélye legyen a túlélésre. A miniszterelnök ugyanis arra bazíroz, hogy a jövő tavaszi uniós parlamenti és hazai önkormányzati választósokon átütő sikereket ér el a Fidesz, és nemzetközi szövetségesei is megerősödve kerülnek ki az EU-s voksolásból. Ezzel újra lehetne osztani az uniós pozíciókat, itthon pedig végleg marginális szerepbe tudná kényszeríteni az ellenzéket. A terv merész, hiszen a csillagok jelenlegi állása szerint főleg a gazdasági problémákat nehéz lesz áthidalni, de azért nem teljesen reménytelen. A legmeghatározóbb tényező most az, mikor ér véget az orosz-ukrán háború, és ki nyeri azt?


Orbán Viktor a pókerjátékos merészségével veti bele magát abba a játszmába, amelyet egyszerűen nem veszíthet el, hiszen arra rámehet a hatalma is. Olyan magabiztos, mintha nyerő lapokat szorongatna az ujjai között, ám egyelőre nem világos, hogy tényleg így van-e, vagy egyszerűen blöfföl. Egyrészt jottányit sem enged az EU-nak abban az ügyben, hogy az uniós támogatások megnyitásáért cserébe megkezdje illiberális rendszerének lebontását, másrészt továbbra is Oroszország részleges vagy totális győzelmében hisz, így inkább vállalja a konfliktust a NATO-val, az EU-val és Ukrajnával, minthogy elengedje Vlagyimir Putyin kezét.

A dolgok jelenlegi állása szerint ez öngyilkos politikának tűnik, hiszen Magyarországnak komoly gazdasági és pénzügyi nehézségei vannak, ugyanakkor a szomszédunkban dúló konfliktust valószínűleg nem orosz győzelemmel zárják le a felek. Orbán politikájának fundamentumai kerültek veszélybe, hiszen az utóbbi 10 évben bőven álltak rendelkezésére források ahhoz, hogy populista politikáját működtesse, ugyanakkor a két erős nemzetközi szövetségi rendszerben fajsúlyos szereplőnek számított akkor is, amikor folyamatosan megakasztotta azok döntéshozó mechanizmusait.

Orbán pávatáncának talán leglényegesebb eleme ugyanakkor az, hogy amíg maximálisan kihasználja az EU-s és NATO tagságból adódó előnyöket, addig erős barátokat szerez a másik oldalon is, így a Kínával és Oroszországgal való flörtölésnek is kézzel fogható haszna volt számára. A helyzet azonban radikálisan átalakult azóta, hogy az oroszok tavaly februárban megindították offenzívájukat Ukrajnával szemben, ugyanis Vlagyimir Putyin olyannyira elvesztette befolyását a nemzetközi politikában, hogy ma már a Kremlt is alig hagyja el, Kína pedig sajátos semlegességi politikát folytatva a háborút kihasználva a korábbi orosz befolyási övezeteket próbálja megszerezni.

Közben persze fű alatt megszorító intézkedéseket is életbe léptet a kormány, ám ezeket sem lehet sokáig takargatni a nép előtt...

ORBÁN MEGMONDTA, ÍGY IS LETT: A VÁLASZTÁS ÓTA EGYMÁST ÉRIK A MEGSZORÍTÁSOK - CSAK ÉPP ŐK CSINÁLJÁK

444.HU
Szerző: HAÁSZ JÁNOS
2023.07.17.


- Tavaly a választások előtt a kormány orrba-szájba ijesztgetett azzal, hogy a hatalomra kerülő ellenzék megszorítások sorozatát kezdi.

- A megnyert választás után alig több mint egy hónappal máris adóemelésről és különadókról döntött az ötödik Orbán-kormány.

- Azóta több mint egy tucat, a költségvetés egyenlegét javító kiigazításról döntöttek, ezek együtt évi ezermilliárdot meghaladó tételt jelentenek.

- A kormánynak több olyan területhez is hozzá kellett nyúlnia, ami a szívügye, ilyen volt a rezsiár vagy egyes családtámogatások. A rezsikamu még így is fejenként havi 18 ezer forintunkba kerül.

- A „közkiadások felülvizsgálata” most is folyik, a cél 3 százalékos kiadáscsökkentés, ami azt sejteti, hogy jönnek még megszorítások.

„Ahhoz értenek, megszorításokhoz, elvételhez, nyugdíjcsökkentéshez értenek” – Orbán Viktor miniszterelnök 2022. január 21-én beszélt erről a szokásos péntek reggeli közrádiós kinyilatkoztatásában. Azt is mondta ugyanebben a nyilatkozatban: „Bevezetjük az üzemanyagárstopot, a hiteleknél a kamatstopot, most az élelmiszerárstopot, de ezek közül mindegyiket megtámadja a baloldal... egyiket sem támogatja, holott nyilvánvaló, hogy az emberek érdeke az, hogy ezek az ár-, kamat- és benzinstopok, árstopok megszülessenek”.

A kormányzati kommunikációban akkortól központi téma volt a kampányban, hogy

megszorítások jönnek a választások után, már persze akkor, ha az ellenzék nyer.

A kormánylap Magyar Nemzet március 23-án sorolta fel, hogy mi történik, hogy az ellenzék kerül hatalomra: többek között a benzinárstopot, a rezsicsökkentést, a minimálbér-emelést féltették. Orbán rádióinterjúiban is előjött az, hogy „a családtámogatási rendszert mi fejleszteni akarjuk, ők [az ellenzék] eltörölték, nyilván megint ezt tennék”, az is, hogy „a rezsicsökkentést fönn tudjuk tartani, bár a baloldal ellenzi”, és két nappal a választás előtt arról is beszélt, hogy

„a megszorítás egy baloldali gazdasági válságkezelési eszköz”

,aminek része a nyugdíjak és a fizetések csökkentése, vagy az, hogy „így szüntették meg a lakástámogatási rendszert, így építették le a családtámogatási rendszert”...

AZ AGRÁRTÁMOGATÁSOK ZÖMÉT AZ ÚJ FÖLDESURAK NYERTÉK EL

MÉRCE
Szerző: GECSE BARBARA
2023.07.15.


2022-ben rekord összegű, 1017 milliárd forintnyi agrártámogatást osztott szét az államkincstár, a növekedés jelentős részét a vidékfejlesztési támogatások teszik ki. A támogatási rendszer továbbra is a legnagyobb gazdálkodóknak kedvez – a támogatások mintegy 80 százaléka a kedvezményezettek felső 10 százalékának jut. Tavaly azok az agrárgazdálkodók nyerték el a legtöbb pénzt, akik hatékonyságnövelő beruházások megvalósítására pályáztak, értelemszerűen ez is a nagyobb, tőkeerősebb, hitelképesebb vállalkozások irányába tolta el a mérleget – tudtuk meg a K-Monitor 2022-es agrártámogatási adatok elemzéséből.

A vidékfejlesztési támogatások idén 75 százalékkal, 247 milliárdról 416 milliárdra forintra, a közvetlen és piacszervezési támogatások pedig 15 százalékkal, 437 milliárdról 506 milliárdra nőttek. A legnagyobb összegeket pedig a területalapú és a zöldítési támogatások kapcsán osztották szét: 148 ezer földhasználó részesült összesen 397 milliárd forint értékű támogatásban.

2022-ben nem csak a támogatások összegének növekedése jelentett változást az agrártámogatásokban, hanem átrendeződések láthatóak a támogatási formákat illetően, illetve több olyan jogcímen is utaltak ki jelentős összegben vidékfejlesztési támogatásokat, amelyekkel korábban nem találkozhattunk. Például korábban a sertés- és baromfitartók jellemzően nem részesültek a területalapú és zöldítés támogatásokból, ehhez képest 2022-ben egy EU-s válságkezelési program kapcsán mintegy 6 milliárd forintot különítettek el az Európai Mezőgazdasági Alapból kivételes alkalmazkodási támogatásként.
Ezeket a támogatásokat a legnagyobb tenyésztők kapták meg, köztük a Straathof-, Bonafarm-, Nagisz- és Talentis-csoportokhoz tartozó cégek.

A vidékfejlesztési kasszából pedig állattartó telepek fejlesztésére 2022-ben ötször annyi pénzt – mintegy 50 milliárd forintot szántak, mint 2021-ben. Ez a támogatás jellemzően nagy értékű beruházásokat takar; az ezen a jogcímen kiosztott pénzek több mint felét a támogatottak felső 10%-a kapta meg, és jelentősen átrendezte a korábban alig változó rangsort.

A beruházási támogatások rangsora tehát a következőképp alakult a nagyvállalatok között:

- az OTP alá tartozó Nagisz-csoport: 8,6 milliárd forint

- a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó agrárcégek: 6,7 milliárd forint

- a Claessens-család vállalkozásai: 5,9 milliárd forint

- a Csányi Sándor tulajdonában álló Bonafarm-csoport stratégiai partnereivel együtt: 4,8 milliárd forint

- és rajtuk kívül milliárdos nagyságrendű támogatásban részesültek a korábbi évekből ismert külföldi és belföldi nagy gazdálkodók, élelmiszeripari vállalkozások is.

A Korunk válságai podcast élelmiszerválságról szóló adásában Bruder Márton ökológiai gazdálkodó és agrármérnök kiemelte, hogy megállíthatatlanul csökken a mezőgazdasági termelők száma, és rendkívül felerősödött a földbirtok koncentráció, egyre nagyobb mértékben a multinacionális vállalatok irányítják a folyamatokat, és így egyre nagyobb részben uralják a piacot. A földbirtok-koncentráció azt jelenti, hogy kevés nagyobb szereplő tulajdonában van a birtokok egy jelentős része, és a termőföldhöz való hozzáférést – nem csak a birtoklást, de a használatot is – akadályozza a rendkívül felgyorsult folyamat. Kovách Imre szociológus is megerősítette lapunknak, hogy a magyar földhasználati rendszerre kifejezetten jellemző a koncentráltság, aminek okai a rendszerváltás utáni privatizáció rossz stratégiáiban kereshetőek, és a Fidesz a koncentráltság határozott támogatásával hozzájárult, és ma is hozzájárul ennek a rendszernek a támogatásához.

„A rendszer egésze nincs ellenére annak, hogy az eleve nagybirtokok még tovább nőjenek. A felszabaduló földek nagy része a nagybirtokosokhoz jut, hiszen ott van tőke, hogy megvegyék ezeket a területeket”

– fogalmazott Kovách...

MIÉRT NAGYOBB BOTRÁNY A ZENEAKADÉMIA REKTORVÁLASZTÁSA, MINT ÓKOVÁCS OPERAHÁZI KINEVEZÉSE?

INDEX
Szerző: SÜMEGI NOÉMI
2023.07.17.


Mértékadó kormányzati források szerint sem sikerült jól kiírni a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak a Zeneakadémia rektori pályázatát, pedig ha nem szűkítik a lehetséges pályázók körét – megsértve ezzel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem autonómiáját –, akkor az elmúlt két hét nyilatkozatháborúja is megspórolható lett volna. A tárca azonban „túltolta”, és ezzel nem várt ellenállást váltott ki, ami elfedi azokat a problémákat, amelyek évek óta jelen vannak a magyar zeneoktatásban, és amelyek orvoslását a tárca a rektorváltásban látja. Az Opera főigazgatói pályázata után ez a második olyan ügy Csák János minisztersége alatt, amire kiemelt figyelem hárul – de annál sokkal fontosabb.


Nehéz átlátni a kialakult helyzetet, mert miközben érezhetően két szereplő feszül egymásnak – a Kulturális és Innovációs Minisztérium, illetve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem –, közülük csak az egyik kommunikál. A kormányoldalról nem találtunk egyetlen olyan szereplőt sem, aki névvel és arccal vállalta volna a véleményét. A történetet így azokból a háttérbeszélgetésekből próbáltuk összerakni, amelyeket az elmúlt napokban folytattunk – magas pozíciót betöltő vezetőktől a magyar zenei életet jól ismerő, elkötelezetten konzervatív „civilekig”.

Az ügy előzménye, hogy mivel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) élén Vigh Andrea hárfaművész, tanszékvezető egyetemi tanár mandátuma 2023. október 31-én lejár, a Kulturális és Innovációs Minisztérium július 3-án kiírta a pályázatot a rektori pozíció betöltésére. A kiírás megjelenése után tiltakozását fejezte ki az egyetem szenátusa és tanszékvezetői, a zeneszerzők, a jazz-zenészek és az egyetem hallgatói önkormányzata (ahogy az a Papagenón megjelent), „külső” támogatóként pedig a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia is.

MINDEN TILTAKOZÓ A REKTORI PÁLYÁZAT SÚLYOSAN DISZKRIMINATÍV VOLTÁT KIFOGÁSOLTA,

vagyis hogy a jelentkezők köréből kizárattak a zenetudósok, a zenepedagógusok, a jazz- és népzenészek, a kiírás szerint ugyanis csak magas nemzetközi színvonalon teljesítő előadóművész jelentkezhet. A tiltakozási hullám csúcsa az Indexen megjelent oktatói nyilatkozat volt, amelyet 171 oktató írt alá – ezek után nincs értelme politikai cirkuszt vagy liberális összeesküvést emlegetni, a nevek magukért beszélnek. (A névsor hamarosan újabb több mint harminc névvel bővül, olyanokéval, akikhez eddig az idő rövidsége miatt nem jutott el a nyilatkozat.)...

A PAD MISZTÉRIUMA

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.07.17.


Momentán nem tudjuk, milyen stádiumban van a ferencvárosi pad ügye. Milyen színű épp, szivárványos, zöld-fehér, barna vagy nemzeti trikolór, rajta vannak-e a lécek, illetve ott van-e még, ahol színeivel Magyarország szomorú szimbólumává vált. Talán mindegy is már, hiszen hivatását betöltötte, megmutatta hol is élünk, s ha valaki – mint amikor ez az egész kálvária zajlott – azt mondaná, ezzel foglalkozni fölösleges, mert csak terelés a másfaja apokalipszisről, meg kell, hogy intsük szelíden, mert nemcsak farháttal él az ember, hanem a léleknek is vannak igényei. Neki pedig – mármint a bozontos bensőnek – alapeleme kellene legyen a szabadság.

Feltéve, ha van ilyesfajta vágy. Ha nincs, akkor a kis gondolati habverésünket kéretik tárgytalannak tekinteni, akkor máshonnan nézzük ezt a kajla világot. Viszont mégis kénytelen vagyok elmesélni egyrészt a szent szánkókat, ami ugyanaz, mint a pad lett ma, és mint összefoglaló, megvilágító és gondolkoztató mese, Örkény paprikája, vs. paprikafüzére, amelyben a madzag a problémát okozó, mégis megmagyarázó kulcs. És ezen a ponton bekúszik a kokárda is, mint az a szakralizlált tárgy, amivel Orbán először szakította ketté az országot akkor, amikor ezt a tébolyát először vetette be a hatalom érdekében.

Honnan is induljunk el. Talán onnan, ami a pad történetéből – legalábbis az én előadásomban – kimaradt, azaz, a cirkusz azon állomásától, amikor a Mi Hazánk egy huszárvágással úgymond nemzeti színűre festette, és ezzel tabusította – állítólag – a történet számára. Kijelentve azt, aki ezek után hozzá mer nyúlni, átfesti vagy ferdén néz rá, azt följelentik nemzeti jelkép meggyalázása miatt. Hogy ezek ostobák, az nem kétséges, mégis ez a kis közjáték a neonácik előadásában megmutatja nekünk azt a szintet, ami ezeknek megfelelne. A vicsorgó, nacionalista, irredenta, soviniszta bávatagságot. Ilyenek viszont nem vagyunk.

Túl azon azonban, hogy a Mi Hazánk szerint, ha valami piros-fehér-zöld, lett légyen az akármi, már csak suttogva lehet közlekedni mellette vagy fennakadt szemekkel, egészen egyszerű fagyi visszanyal megoldás is létezik a dologra. Mégpedig az, hogy álmukban a mihazánkosokat is nemzeti színűre kellene pingálni, s ha komolyan veszik önmagukat, akkor soha a büdös életben nem mosakodhatnának, mert mint nemzeti jelképek, ennen kezükkel gyaláznák meg saját magukat. Innen is látszik a neonácik mérhetetlen ostobasága, ám egyben aljassága is, és az is, hogy az ég egy világon semmi értelme nincs a hőbörgésüknek.

Ezen a ponton muszáj elmesélnünk Örkény dilemmáját a paprikáról, füzérről és madzagról, mint ami azt is megmutatja, mitől lesz valami nemzeti szimbólum, hogy elég-e hozzá a három szín, a piros, a fehér, meg a zöld. Vagy kell-e valami több is. Örkény arra tanít, hogy „Ha sok cseresznyepaprikát madzagra fűzünk, abból lesz a paprikakoszorú. Ha viszont nem fűzzük fel őket, nem lesz belőlük koszorú. Pedig a paprika ugyanannyi, éppoly piros, éppoly erős. De mégse koszorú. Csak a madzag tenné? Nem a madzag teszi.” Ezt tessenek elgondolni a színekkel is, és máris előttünk áll a magyarkodás pitiánersége.

Örkény arra is int, ha a fentieken elgondolkozunk, akkor nagy igazságoknak jöhetünk a nyomára, és mi is meglátjuk a padunkban a fasiszta gondolatiság lényeges elemét. Itt utalnék arra az időre, amikor Orbán csürhéje elfogadta a „rabszolgatörvényt” valamelyik karácsony előtt, s amikor emiatt tüntetgettek, akkor istentelennek lettek kikiáltva a megalázottak és megnyomorítottak, mondván, ádvent van, s ilyenkor csak suttogva lehet lesni az eget. és ekkor keletkeztek a szent szánkók is, amelyeket kicsesztek Isten szabad ege alá a térre, és elvárták, hogy a tüntetők hozzájuk se érjenek.

Ugyanaz a recept, mint most a padnál, sőt, ez az is, hogy most meg minden kilométerkőhöz kereszteket állítanának az utak mentén úgymond a béke reményében. Totemizálják az országot, tabukat gyártanak a nemzet és kereszténység jegyében, aminek, illetve amiknek a feladata a pofák befogása és az engedelmességre szoktatás. Mint ahogyan a padunknál is ez az elcseszett huszárvágás, ha piros-fehér-zöld lesz, akkor már hozzányúlni nem lehet. Ez egyébként veszélyesebb annál, mint hogy mindent ellopnak, és annál is rosszabb, mint hogy éhendöglik az ember, mert ilyen helyen életben maradni is minek.

Vagy ott élni egyáltalán. Mert mint kitetszik, a cél az, hogy az alattvalók olyanok legyenek, mint Kafka A kastélyában a lapos fejű parasztok, hogy enyhébb célzásokat tegyünk az igényelt szellembéli állapotokra. Egy öntudat nélküli, magyarságot óbégató és azért ütni képes massza a cél, akinek, ha a pofájába nyomnak egy keresztet, vagy meglát egy nemzeti színű szaros pelenkát, akkor a buzikat szidva zokogjon egyben Trianon miatt, lásd: nemzeti emlékező gödör. És lássuk be végül, van is erre igény. Ha tehát mindezek ellen fölhorgad az ember, akkor az csak annyi, hogy a józan eszét igyekszik megőrizni a tébolydában, és ez egyre nehezebb.

SZÁZMILLIÓKKAL TARTOZIK AZ ÁLLAMNAK, DE A PÁRTJA MOST ALÁÍRÁSOKAT GYŰJTHET EGY NÉPSZAVAZÁSHOZ

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2023.07.17.


A tavalyi országgyűlési választás előtt hamis ajánlásokat és halott emberek aláírásait adták le, most az üvegpalackok visszaválthatóságáról szóló országos népszavazáshoz gyűjthet aláírásokat az oltásellenes Gődény György nevével ismertté vált Normális Élet Pártja. A párt vezetője ma Stekler Ottó, aki a több száz millió forintos állami kampánytámogatások lenyúlására létrehozott kamupártokról lett ismert. Stekler lapunknak arról beszélt, az ország összes településére elmennek, és szerinte sikerülni fog összegyűjteni 200 ezer aláírást, hiszen tizennégy éve 600 ezer is összejött, amikor felesége, Seres Mária a képviselők költségtérítéséről kezdeményezett népszavazást. A Partizán dokumentumfilmje szerint ez a 600 ezer aláírás ágyazott meg később a kamupártok későbbi sikerének.


„Egyetért Ön azzal, hogy az üvegpalackok visszaválthatók legyenek?” – ebben a környezetvédelmi témában kezdeményezett országos népszavazást az oltásellenes kampányról ismertté vált Normális Élet Pártja, amely a tavalyi országgyűlési választáson kevesebb mint 40 ezer szavazatot kapott (0,7 százalék).

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) június 6-i ülésén hosszas vita után engedték csak át a kérdését. Az üvegek kötelező visszaváltásáról ugyanis már két éve döntött az Országgyűlés, a részletszabályokat a törvény szerint kormányrendeletben írják majd elő, amelynek egyelőre csak a tervezetét tették közzé. A bevezetési dátumot többször is elhalasztották. Palkovics László – még a területért felelős miniszterként – tavaly ősszel azt írta az eldobható italcsomagolások újrahasznosításáért kampányoló Greenpeace-nek, hogy 2024. január 1-jén lép hatályba a kötelező visszaváltási rendszer.

A népszavazást – ha sikerül összegyűjteni az aláírásokat – így tehát akkor tarthatják meg, amikor a kérdésnek már nem lesz aktualitása. A Nemzeti Választási Bizottság több tagja viszont azzal érvelt, hogy nem lehet elutasítani egy népszavazási kérdést egy még ki sem hirdetett kormányrendelet alapján.

A választási iroda július 5-én 38 ezer aláírásgyűjtő ívet adott át a Normális Élet Pártjának, és november 2-áig legalább 100 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy az Országgyűlés mérlegelje a népszavazás elrendelését. Ha 200 ezer érvényes aláírást sikerül leadniuk a határidőre, kötelező lesz elrendelni a népszavazást...


SZELE TAMÁS: SZEKSZÁRDI ODÜSSZEIA – ELSŐ RÉSZ (AZ ALÁÍRÁSOK ÉS A KAMERA)

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2023.07.17.


Olyan interjúsorozat kezdődik most, aminek nincs párja – de lehetne és kéne is legyen. A vidéki Magyarország viszonyairól szól egy szekszárdi fiatalember, Sávoly Dániel történetén keresztül. Sok ilyen történet kell legyen, de keveset mesélnek el, a sajtó nyilvánosságát meg még kevesebben vállalják: mindenki félti azt, amije van. Állást, munkát, egzisztenciát – és a kisvárosokban, községekben, falvakban bizony erre van is okuk az embereknek.

Nagyon ostoba, nagyon pesti az a gondolkodás, ami szerint „vidéken” a maga romlatlanságában él az „igazi Magyarország”, a keményen dolgozó polgárok, földművesek esténként az ámbituson pipázgatva mondanak bölcseket, míg hű feleségük sürög, hű villanyórájuk forog, leányuk meg épp tűzről pattan.

Bizánci mélységű intrikák, összefonódások, sógorságok-komaságok irányítják ezt a sosemvolt idillt, amiből csak az a kiút, ha elmenekül belőle az ember, vagy ha szembeszáll vele – de erre ezer jó magyarból egy képes, a maradék kilencszázkilencvenkilenc ott marad lehajtott fővel és tűri, hogy kiszipolyozzák. Vagyonok és dinasztiák születtek az elmúlt tizenkét évben ennek az urambátyám-rendszernek köszönhetően és szorosabb a haszonélvezők között az összefogás, mint a kínai titkos társaságok kebelén belül.

Sávoly Dániel mégis szembeszállt velük, ahogy el is mondta, azért, hogy megmutassa: ez lehetséges. Bátor lélek kell az ilyesmihez még most is, mikor Szekszárdon enyhülni látszik a helyzet – de csak azért enyhül, mert korábban tarthatatlanná vált. Annyira tarthatatlanná, hogy a fideszes polgármestert, Ács Rezsőt az önkormányzat Fidesz-frakciója és az Éljen Szekszárd! ellenzéki frakciója közösen kellett megbuktassa, hogy vége ne legyen teljesen annak a gyönyörű kis városnak. Szekszárdon sikerült – máshol, érzésem szerint sokat kell még romlania a helyzetnek ahhoz, hogy jobbra fordulhasson. De lássuk ezeket a viharos, nehéz éveket Sávoly Dániel szemszögéből!

Mikor kezdődött a konfliktusa a szekszárdi fideszes vezetéssel?

– A szekszárdi fideszes vezetéssel 2019. május 27-én, egy nappal a 2019-es európai parlamenti választások utáni napon kezdődött maga a konkrét konfliktus. Ugyanis 2019. április 11-én történt, hogy tudomást szereztem róla: a szekszárdi önkormányzathoz tartozó Vagyonkezelő Kft. nonprofit cégnél felhívták a dolgozók figyelmét arra, hogy az akkori nagyfőnök (2020. március 1-jén leváltották), Bálint Zoltán igazgató úr meglehetősen boldog lenne, attól függetlenül, hogy egyetértünk-e vele vagy nem, ha az európai parlamenti választásokra szóló ajánlást gyűjtő, aláíró íveket Horváth István képviselőjelölt úr számára aláírná mindenki. Ekkor körülbelül olyan beszélgetés zajlott az akkori kollégák között, hogy „ne hülyéskedj, írd alá, különben kirúgnak”. Még jót is röhögtem az egész szituáción (akkor még parkolóellenőrként dolgoztam Szekszárd megyei jogú városban), és már kötöttem némi, nagyon-nagyon minimális ismeretséget néhány alacsonyabb szintű helyi ellenzékivel. Mikor meséltem nekik erről, megemlítették: kár, hogy nem sikerült egy fényképet készítenem arról, hogy ott vannak egy önkormányzati cégnél a Fidesz politikai anyagai. (Még országunk jelen helyzetében sem lehetne ilyesmi semmiféle munkahelyen, főleg nem önkormányzatnál vagy önkormányzati cégnél – semmilyen politikai párt propagandaanyaga, legyen az regnáló vagy nem regnáló szervezet). Főleg nem választási időszakban. Nos, én erre annyit mondtam az akkori, úgymond alacsonyabb szintű ismeretségnek, hogy van jobb ötletem. Még volt egy régi Nokia 225-ös telefonom, amin kamera már volt, de internet még nem, mellényzsebbe csúsztatva, nemes egyszerűséggel besétáltam, megkérdeztem az egyik ügyintézőtől, hogy lehetséges még aláírni ezeket a dokumentumokat?

Felvétel készült arról, hogy minden további nélkül meg lehetett ejteni az aláírást. Utána pár hétig nyugalom volt, aztán az európai parlamenti választások előtti egy-két napban (szintén 2019 májusáról beszélünk) Hadházy Ákos országgyűlési képviselő feltette a saját Facebook-oldalára azt a videót, ahol konkrétan látható volt, hogy bemegyek és lefilmezem ezeket a csodálatos ajánlóíveket. Lezajlottak az európai parlamenti választások, és után rögtön nekiálltak az akkori vezetőség tagjai kielemezni a felvételeket. Össze is hívtak mindenkit még azokban a napokban, és kivetítőn, projektorról le is vetítették az egész anyagot. Ment az irgum-burgum, haj-csuhaj, hogy mi történik, ha megtudják, hogy ki készítette a felvételt. Egy volt munkatársam még poénból el is köpte magát, hogy mintha a videón az én munkatáskám lenne. Hozzáteszem, eredetileg egyen-munkatáskák voltak, csak abban az időben már mindenki olyat vett, amilyenhez hozzájutott. Akkor szabadult el a pokol, akkor volt szerencsém ahhoz, hogy ezen a 2019. május 27-ei napon munka közben, olyan délelőtt 10 órakor beinvitáltak engem, leültettek az igazgatói irodában, ott volt bent az igazgató úr, a helyettese, illetve a csoportvezető, és megindult egy élménydús beszélgetés arról, hogy ők azt feltételezik: én vettem fel ezeket az anyagokat, és én továbbítottam az ellenzék számára. Sokat segítenék a helyzetemen, ha hozzájárulnék ahhoz, hogy a mobiltelefonomat átvizsgálhassák. Persze, itt van minden további nélkül. Nézzék meg! Természetesen töröltem róla már mindent, tehát halálos nyugalommal adtam át. Az igazgatóhelyettes képes volt átlapozni a telefonban mindent.

Utána mondták, hogy továbbra sem tisztáztam a helyzetet, szóval jobb lenne, hogyha bevallanám. De mit valljak be? Most miről van szó konkrétan? Természetesen nem mondtam, hogy én voltam, kellett későbbre a muníció, és akkor megindult a fenyegetőzés. Ott az irodában elhangzottak olyasmik, hogy amennyiben ezt nem vallom be, akkor nagyon csúnyán pórul járhatok, mert – idézem az igazgatóhelyettest – rendőrrel fognak elvitetni, be fognak börtönöztetni, de még hazugságvizsgálóba is fognak ültetni. Azt pedig mindenképpen elintézik, hogy Szekszárdon ne könnyen találjak munkát. Na jó, ez utóbbi bejött...