2016. szeptember 17., szombat

ORBÁN ÉS A STRUCC, AVAGY A TITKOS BESZÉD

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.09.17.


Bár szerkesztői szabadságukra hivatkozva az MTI, az MTVA, a Magyar Rádió és a Fővárosi Állatkert dolgozói inkább a "migráns kinézetű ember vette el Rózsi néni uborkásszendvicsét" hírt hozták le a miniszterelnöki vallomás helyett, az egyik körzeti adó munkatársa (nevezzük inkább ex-munkatársának) véletlenül nyilvánosságra hozta Orbán Viktor és a strucc történetét.

A FIDESZ-vezetők előtt tartott beszédében Orbán elismerte, hogy házasságon kívüli viszonyt folytatott egy Kamilla nevű struccal, mert bájos pillantásának, idézzük, képtelen volt ellenállni, az igéző tekintet, a kacér járás, a buja tollazat, elvonta a figyelmét a köz ügyeiről, és a hivatali időkből ellopott órák ("nem kéne személyeskedni"- tört ki Rogán Antalból) a szerelem beteljesedéséhez vezettek ("cukorpapi, mi az a strucc"- kérdezte Vajna Tímea az ELTE rektora a felvételen).

Orbán elismerte, hogy Kamillának adta a teljes magánnyugdíjpénztári vagyont, nevére íratta a Lánchidat és a Rottenbiller utcát, továbbá őt nevezzük a 2017-es Eurovíziós dalversenyre. Trianon! - hörögte Kövér László, Trianon és Modeckapötény! - kiáltotta, aztán leesett a székről, és az egyetlen dolog, amit ezek után hallottunk, az egészen biztosan nem az volt, hogy Habony Árpád egy Martinique-ről származó felnőttszínésznő tomporáról felszívott valamiféle fehér port, erre külön kitért a kormányszóvivő.

Amikor a tömeg gyülekezni kezdett a Parlament előtt már tudható volt, hogy minden megváltozott. A népnek elege lett a hazugságokból.

Elege lett abból, hogy egy a hazáért az életet, ha nem is egészen a sajátját, is feláldozni kész államférfiú nem vállalhatja fel igaz szerelmét, hogy pár ezermilliárd forint miatt kell szégyenkeznie annak, ki önkezével állított meg egy damaszkuszi kiscsoportost, aki éppen el akarta foglalni a keresztény civilizáció bölcsőjét, Hódmezővásárhelyt.

Meg kell védenünk a kultúránkat, életformánkat, Kamillánkat! - kiáltották a tömegben, és a Luxemburgi Kommunista Népköztársaság egykori nagykövetsége elé vonultak, hogy tiltakozzanak az őshonos keresztény struccok elleni szexuális diszkrimináció ellen...


ITT OLVASHATÓ

A PÁLYÁMON MÉG NEM ÜTKÖZTEM ILYEN AKADÁLYBA - MÁRIÁS LEONÁRD ÚJSÁGÍRÓ

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2016.09.17.


Nem a Magyar Nemzeti Kereskedőház hatmilliárdos veszteségéről szóló hír volt az egyetlen kényes sztori, ami elakadt a Világgazdaságon belül – ezt mondja most az MNKH-affér után eltávolított újságíró, Máriás Leonárd, akinek tudomása szerint egy Mészáros Lőrincet érintő információ is beragadt a csőbe – ami, ha megfelel a valóságnak még kínosabb, hiszen a piaci hírek éppen arról szóltak: Mészáros környezete érdeklődik a kiadó iránt. Bár volt szerkesztősége cáfolja a cenzúravádat, Máriás ma sem tud szebb szót a történtekre.
Előzmények
Máris cenzúráz a Mediaworks? Pedig még ott sincs Mészáros
Pecina-Vitézy biznisz? Mediaworks-jelzálog a Helyi Téma védjegyein
Megy a bruszt a Népszabi kiadójáért, de még nem ütötték nyélbe az üzletet
Mészáros Lőrinc hatalmas médiabirodalomra tenyerelhet
A pártalapítvány esete a kiürített kiadóval: a Népszabadság nehéz napjai
Átlátszó: Amikor hírt adtunk a sajnálatos eseményekről, nem akartál nyilatkozni. Mi változott azóta?
Máriás Leonárd: Az Átlátszó elbocsátásomról szóló hírére a volt szerkesztőségem egy egységes közleményben azt írta, hogy az ott dolgozókat megsértette a cikk, mert azt állította, cenzúra van a Világgazdaságnál. Semmi kedvem ehhez az interjúhoz, de azt gondolom, tartozom azzal mindenkinek, hogy névvel és arccal elmondom, mi történt. A történet túlmutat rajtam, nem a személyem fontos benne, hanem az, hogy ez megtörténhet. Az átlátszós hírben megjelent információ helytálló volt, valóban használtam a cenzúra és az öncenzúra kifejezést az egyik volt szerkesztőmmel kipattant vitában, miután augusztus 25-én leállította a Magyar Nemzeti Kereskedőház tavalyi eredményeiről és többmilliárdos veszteségéről szóló hír megírását.
Pontosan mi történt azon a bizonyos napon?
ITT OLVASHATÓ 

A SZOCIÁLIS KÉSZSÉGEK ERÓZIÓJA

OFOE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2016.09.16.


A gyorsuló világ újabb és újabb kihívások elé állítja az iskolákat. Növekszik és átalakul a tudástartam, másfajta készségek szükségeltetnek ma, mint akár 20 évvel ezelőtt. Az oktatás azonban nehezen változó rendszer, aminek megvannak a maga hátrányai és előnyei is. A tananyagtartamok tekintetében a mai oktatás vergődik a régi és az új között, nem akarja elengedni az általános műveltséghez szükséges tudásátadást, de közben teret kellene engedni az újnak, a korszerűnek is. Nő hát a tananyag, egyre több terhet róva a gyerekekre. A helyzetet csak nehezíti, hogy a mindenkor regnáló hatalom is meghatároz irányokat, átstrukturál, közben hangsúlyok tolódnak el, sőt, néha értékek minősülnek át a tananyagokban, ami viszont a pedagógusokat állítja új helyzet elé. A szülők egy része, akik jobb társadalmi státuszúak, már az óvodában elkezdi menedzselni a gyermekét, jönnek a különórák, mert a továbbtanulásért, a piacképes szakmáért korán dolgozni kell, és folytatja ezt az általános iskolás korban is. A másik rész, az alacsonyabb státuszú, szegény, vagy generációk óta mélyszegény szülőknél ez nem jelenik meg. Számukra más túlélési stratégiát osztott az élet, ezt örökítik át a gyerekeinek, ők aztán végképp nem tudnak mit kezdeni az élet, az iskola kihívásaival.

Egyre bonyolultabb a helyzet. A társadalom kettészakad, lassan az oktatás is, és mindez csak mélyíti az amúgy is nagy társadalmi szakadékot. Növekszik a gyűlölet, a kirekesztés, az agresszió. Egyre kevesebb a mosoly, egyre több a borús, gyanakvó tekintet. Mindenhol. Munkahelyen, utcán, iskolában, családban. Hiányzik a szolidaritás, a tolerancia, mintha a másik ember élethelyzetbe nem tudná, vagy nem akarná beleképzelni magát senki. Sztereotip értékítéletek hangzanak el, a személyes felelősségek túlhangsúlyozásával, a hibáztatással, a megoldáskeresések minimalizálódnak. Ma már mindenki a bőrén érezheti Hankiss Elemér változásokat mutató gondolatpárjait, a „szeresd felebarátod” helyett a „szeresd önmagad”, a „légy szerény” helyett a „légy sikeres”, vagy a „bűnös vagy” helyett az „ártatlan vagy” átstrukturálódott üzeneteit.

Az iskolában is érezhető mindez. A jobb társadalmi státuszú gyerekek túlzott magabiztosságától a halmozottan hátrányos helyzetűek negatív énképéig, a kudarctűrő képesség minimális fellelhetőségétől a gyerekek közti verbális vagy fizikai agresszió megborzongató jelenlétéig, a mindenáron vezető szerepre törekvő, a kompromisszumra képtelen álláspontoktól a megalázkodó, mindent elfogadó helyzet természetes elviseléséig. Valahogy évről évre romlik minden az iskolában is, párhuzamosan persze a társadalom hasonló változásaival. Azt hiszem, kimondható: ma általánosan egyre alacsonyabb a szociális készségek jelenléte.

A megoldás-keresésre pedig nincs idő. Sőt, a probléma beazonosítására sincs, és félő, mire idáig jutunk, már késő lesz. Mert ki tenne érte? A szülő? A jobb társadalmi státuszúak sikerkritériumai között előtérben vannak más kompetenciák, a nyelvtanulás, a digitális tudás és mások, a náluk fontos „légy sikeres” üzenete pedig ma nem tartalmazza a szociális készségek fontosságát. Sőt, mintha egyre inkább nélkülözné. Nincs idő erre a napi rohanásban. A lecsúszó családoknál pedig a szülők szociális készségei ugyanolyan alacsonyak, mint a gyerekeiknél. Hogyan tudnák így átörökíteni, vagy fejleszteni azokat?

ITT OLVASHATÓ

HACK PÉTER KERESZTÉNY ÉRTÉKEI ÉS A "NÉPSZAVAZÁS"

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: Gusztos István
2016.09.16.


Vannak keresztény értékei? Csak azért kérdezem, mert most odaállt a kereszténységgel (és a hazaszeretettel) két évtizede üzérkedő, üzletszerűen rasszista, embertelen kampányt folytató „kormány” mellé.

Vannak neki? S ha vannak, azok általánosságban pozitív értékeknek tekinthetők?

Mert hiszen adódik az első kérdés: tulajdonképpen mi vezette a hatalom által megszállt, elbitorolt, illetve az önkény által közpénzből létrehozott és fenntartott, fasisztoid üzenetek tömegét közvetítő médiabirodalomba (lásd
itt meg itt)? Miért érezte, gondolta(?), hogy Orbán, Balog, Lázár és a többi csirkefogó mellé kell állnia?

Ugyanazt értené kereszténységen, amit a maffia?

Hack Péter politizált, mégpedig a liberális pártban. Az ő előéletével hogyan lehetett a hatalom számára fontos kérdésben a mai, „illiberális kormány” mellé állni? Azok mellé, akik földúlták a demokratikus intézményrendszert, kirabolták az országot, megszálltak mindent; lerohasztják az oktatást, az egészségügyet..? Azok mellé, akik naponta sorosoznak?!

Milyen keresztény értékek követelik meg ezt a kiállást?!

Milyen keresztény értékekkel egyeztethető össze – ha már odament „hozzájuk” –, hogy egy szót se szólt a példátlanul embertelen és hazug migráncsozásról? Persze, ha szólt volna…

Hack Péter intellektusával hogyan lehetett ennyire megalázkodni? A hülyét játszani – nyilvánvaló képtelenségeket (hazugságokat) állítani? Az orbáni süketelést visszhangozni?


ITT OLVASHATÓ

MI LESZ VELÜNK, NAGYMAMA?

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.09.17.


– Főnök, baj van.
– Mi a rosseb mámegin?
– Nem akarnak ide küldeni négereket. Vagy arabokat, vagy zsidócigányokat, má’ nem tudom, szétmegy a fejem.
– Asztá?
– Hát, szavaztatjuk a népeket ezekről.
– Szerinted?
– Szerintem.
– Hülye vagy.
– Tudom, főnök, de azért…
– Mit azért! Tök mindegy, mi van. Odatereljük őket, oszt ikszeljenek, gyakoroljanak, edzzenek. Tényleg, mi van a mi aranylábúinkkal?
– Mármint?
– A focistákkal, barom.
– Élnek még.
– Akkor jó. Stadionjuk van-e elég?
– Egypár.
– Még ezeret!
– Rendben. Mégis, ez a népszavazás. Nincsen mire.
– Fogd már be a pofádat, lesz, és kész. Nem érdekel semmi se. Jut eszembe, kerítésekkel hogy állunk?
– A tyúkoknál?
– A határon, ökör.
– Csapataink készen állnak, csak szólni kell nekik, ha méltóztatna.
– Azt majd én döntöm el.
– Igenis.
– A tévébe szervezzé valami erőszakolósat.
– Igenis.
– Meg robbantósat, félőset, fröcsögjön az a kurva vér nekem. Csöpögjön a csapból is, feszt.
– Az már rendben, folyik, csakis.
– Gond akkor?
– Szál se.
– Akkor mi a rossebért ébresztettél?
– Elmennék a nagyihoz.
– Mi a francnak?
– Kirúgták az otthonból, mert rosszalkodott.
– Kefélt, mi?
– Nincsen neki ahhoz csípője. Menyétet fogott, és savat köpni tanította.
– És akkor?
– Hát, akkor ellenség ő.
– Megdögölesszem?
– Nehogy, majd lassan bevégzi rajta az idő. Szegényen.
– Mit érzelmeskedsz itten?
– Bocs, főnök.
– Csapataink harcban állnak?
– Mellszélességgel.
– Akkor? Kérdés?
– Mi lesz velünk, nagymama?
– Harcolunk. Mindig harcolunk, a homokozóban, a libikókán, a mászókán, mindenütt.
– És az óvónéni?
– Kinevezzük konzulnak. Intézd!
– Igen, főnök.

ITT OLVASHATÓ

SZEMET SZEMÉRT

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.09.17.

Egy érdekes és a mai politikai állapotokat jellemző beszélgetésnek lehettem a részese nemrégiben az egyik közösségi honlapon. Én naiv, kezdetben azt gondoltam, hogy sikerül meggyőznöm a beszélgető társaimat az erkölcs minimálisan követendő alapértékeiről, de
végül be kellett látnom, hogy nagyon is egyedül vagyok azzal. Mindenesetre most ebből a hosszúra nyúlt beszélgetésből közreadok egy keveset, hogy egyrészt megmaradjon és tanulságul szolgáljon a jövőnek, másrészt értékítéletet mondhassanak mindazok, akik ezt a bejegyzésemet elolvassák.

A beszélgetés ezzel a bejegyzéssel indult:

Sz. I.: „Lenne egy kérdésem: vajon mit szólt volna a Fidesz, ha az előző jegybanki ciklusban - amikor szintén független volt az MNB - Simor András ültetgette volna a lotyóját magas fizetésű pozíciókba (miközben lapátra teszi az öregecskedő feleségét)?” 

Erre a következő válaszok jöttek:
 

A. A.: „máglyán égették volna”
G. M.: „A lotyó jelzőt miért használod? A kedvese jelzővel egész más lesz a riposztod hangulata. Figyelni kellene a stílusra is kedves ellenzék, mert így csak árt.
Sz. I.: „A kedves lotyóját... „( mellette egy mosoly hangulatjel).
Sz. I.: „Kedves lotyó... „
F. F.: „Olyan hangsúlyt és szavakat kell használni, mint amilyet a lotyó fidesz”
K. E.: „Ribije hatásosabb.”
G. M.: „Ezek szerint minden nő, aki egy nős férfival létesít kapcsolatot, "ribi, lotyó". Sajnos nem érzitek a dühtől a határokat. Ebben az egészben az az elítélendő, hogy közpénzből finanszírozta a csillagszemű a szerelmi életét, pedig futná rá a magán vagyonból is. A másik (beleszeretés) legyen már magánügy emberek!!! Vagy ti olyan világot akartok, ahol a nőket simán le lehet ribizni, lotyózni, mert keresik a boldogságot?”
Sz. I.: „Számomra ez álszenteskedés, mert nem erről van szó.”
G. M.: „Ha a Matolcsyval van bajod, miért nem őt basztatod? Nem veszed észre, hogy szerinted (legalábbis hozzászólásodból kiolvasva) a nő, -lotyó - tehet mindenről. Ezzel mintegy véded szegény megtévesztett korosodó, még egy utolsót élvezkedni akaró férfitársunkat. Ezt akarod?
Szerintem amit a Matolcsy csinál, abból a közpénzen tartás az, ami pártállástól függetlenül undorító. Sajnos az átkosban is szokás volt ez néhány nagyelvtársúrnál, gondolom őket sem véded. A stílusról: ha lemész kutyába, akkor ne csodálkozz, ha kutyák közt találod magad. Ha a Fidesz nem menne le ennyire kutyába, a kommunikációban sokkal erősebb lenne. A ma még gyengék nem engedhetik meg maguknak, hogy rossz stílus miatt kockáztassanak. Ennyi. Sok sikert a politizálásodhoz.” Ezzel G. M. végleg kiszállt a beszélgetésből, amit én megértek, hiszen ilyen közegben nem lehet értelmesen társalogni komoly politikai problémákról.
ITT OLVASHATÓ

ÍRJA KISASSZONY! KEREKES SÁNDOR LEVELE ÓDOR BÁLINT NAGYKÖVETHEZ

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Kerekes Sándor
2016.09.16.


Excellenciás Uram!

Nem volt az oly régen, amikor Ön beköszöntött ide Kanadába, mindenféle igéretekkel és kilátásokkal. Akkor megadtuk Önnek a a kijáró tiszteletet és az ártatlanság vélelmét, habár nem volt titok elöttünk az Ön Fideszes multja, sem az a körülmény, hogy kinevezését éppen annak köszönhette.

Most azonban látnunk kell, nem először, hogy
a magyar kormány aknamunkát végez itt Kanadában és az lehetetlen hogy ezt az Ön tudta és aktiv hozzájárulása nélkül tudná megtenni.

Talán bizony el méltóztatott feledkezni a nemrég tett igéretekről? Arról, hogy minden kanadai magyart egyformán fognak szolgálni és hogy nem lesznek különbözően megítélt magyarok. Míly hamar elszálltak ezek a nemes gondolatok!
A Kőrösi Csoma program, még ha hiszi is a kormány amit állít, hogy az a magyar ”egység” nevében fogant, nem egyéb, mint egy felháborító, vérlázító fasiszta kísérlet arra, hogy az alultájékozott, vagy éppen érdektelen kanadai magyarokat az állam, méghozzá az önérdekelt állam jármába csalja. Ebből a kanadai magyar közösség csak bajt és hátrányt ”nyerhet,” ha eddig békesség és nyugalom volt közöttük, – mint ahogy sajnos nem volt – akkor ezzel az ellenségeskedés megindulhat és elmérgesedhet.

A kanadai magyarnak nem tiszte és nem kötelessége a kormányt támogatni, mint ahogy a hazai magyarnak sem, és különösen nem a jelenlegi gyalázatos és hazug kampányában a nemlétező menekültek ellen. A magyar társadalom öngyilkos módon átengedi súlyos nemzeti sorskérdéseinek a meghamisítását a kormány hazug propagandahadjáratának, anélkül, hogy ráébredne, mennyire káros ez számára minden szempontból. De a kanadai magyar, aki egykor maga is menekült volt, miképpen fordulhat szembe az emberiesség legelemibb követelményével, azzal, hogy szeresd felebarátodat és értelemszerüen segíts rajta, ha rászorul?

Ön pedig, megfeledkezve a korábbi igéretéről, tűri és támogatja ezt? Ez a kőrösicsoma rüfke a többi hasonló bűnözővel együtt idejött széthúzást és gyűlölködés hinteni a magyar közösségbe az Ön egyetértésével? Vagy talán nem is tudta Ön, hogy mindez mire való? Dehogynem tudta. Nagyon is jól tudta és segítette. Nos, ennyit az egyenlő bánásmódról, a nemes igéretekről és főleg az emberi tisztességről.

Uram! A tiszteletből ezek után semmi nem maradt. Elpárolgott, Ön elvesztegette. Ön és a pártja, amely a nemzet és a kanadai magyarság ellenében tevékenykedik, nem érdemel többé semmi tiszteletet. Excellenciád egy gazember. Mi tisztességes, normális magyarok és kanadaiak végeztünk Önnel és bandájával.

Voltszerencsém.

Kerekes Sándor


ITT OLVASHATÓ

ÉS AKKOR EGYSZER CSAK LETT EGY KERÍTÉS - EGY ÉVES A HATÁRZÁR

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Turay Balázs
2016.09.16.


A kerítés 175 kilométer hosszú és 4 méter magas – egy évvel ezelőtt, 2015. szeptember 15-én Magyarország lezáratta a zöldhatárt Szerbia felől. Egy nappal később pedig – az embertelen helyzetnek és az óriási bizonytalanságnak volt köszönhető, hogy kitört a „röszkei zavargás”, amelynek következtében körülbelül két tucat rendőr és több száz menekült, köztük gyerekek sérültek meg. Kilátástalan és elkeseredett, de egyenlőtlen küzdelem volt ez: éhes, fáradt és elkeseredett emberek próbáltak meg egy kerítésen átjutva Európa felé indulni.

Ma már tudjuk, ami akkor embertelenségnek tűnt, az csak a kezdet volt: ma soha nem látott mértékű gyűlöletkampányt folytat a magyar kormány a háború és üldöztetés elől menekülő embereket felhasználva. És miközben a magyar hatóságok az utóbbi időben csak 30 menedékkérőt engednek be a tranzitzónákba naponta, addig ezrek várakoznak a határon hetekig, emberhez méltatlan körülmények között, akik pedig más módon próbálnak meg bejutni, rettenetes fizikai erőszakkal és visszatoloncolással szembesülnek.

Egy évvel ezelőtt a határzár szörnyű szimbólumává vált a magyar kormány menekültpolitikájának. Az akkori eseményekre a Volunteers On The Rise blog egyik bejegyzésével emlékezünk:

ITT OLVASHATÓ

NEM LENNÉK KUBATOV LÁNYAINAK A HELYÉBEN

SZELÉNYI ZSUZSANNA BLOGJA
Szerző: Szelényi Zsuzsanna
2016.09.17


Átment a Fideszen a női princípium. “A lányaimat remélem elveszik majd jóravaló fiatalemberek és eltartják őket” – magyarázta Kubatov Gábor Fidesz-alelnök minap egy oroszlányi fórumon.

Nagyon kíváncsi lennék arra, hogy mi jár a felesége fejében, amikor a lányaik jövőjéről gondolkodnak.Tényleg az az egy dolog jut eszükben, hogy vajon akad majd egy “jóravaló fiatalember” aki elveszi feleségül őket? Az apjuk házából a férjek házába?

Vagy esetleg arra gondolnak, hogy a lányok tanuljanak hímzés mellett még valamit, s ha már tanultak, használják is a tudásukat, legyen klassz munkájuk, tartsák a kezükben az életüket, legyenek társai a párjuknak, boldogok is legyenek? Mert szerintem ezt gondolják a szülők, ha jót akarnak a gyerekeiknek.

Ha így van ez, akkor miért beszél hülyeségeket Kubatov Gábor a saját lányairól?

A Fidesz politikai üggyé tette a nők életét

Azért, mert ezt kell tennie. A Fidesz tavaly novemberben hirdette meg a tradícionális családmodellt, amikor Kövér László a női principium megélésének formájában kijelölte a nők szerepét a társadalomban. A nők szerepe azóta politikai üggyé vált.

A tradícionális családmodell illeszkedik a tekintélyelvű országvezetéshez, amelyben Orbán Viktor, apánk helyett apánk, intéz mindent: országügyeket, pénzügyeket, gondoskodik mindannyiunkról, és megmondja, hogy mi a nők és a férfiak dolga.

a nők többsége Magyarországon azonban nem erre vágyik. Sokkal inkább azt szeretnék, ha a rengeteg fizetetlen munkán, a gyermeknevelésen és a háztartási munkán, osztozna velük a párjuk, és így, a családi felelősségeket és örömeket megosztva minél kevesebb lelkiismeretfurdalással dolgozhatnának ők is, a saját maguk és a családjuk boldogulására...


ITT OLVASHATÓ

HÁROM TANULSÁG, MELYEKET MÁRIS LEVONHATUNK A FIDESZ NÉPSZAVAZÁSI KAMPÁNYÁBÓL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.09.16.


Kevés dolog árul el olyan sokat egy pártról, mint az, miként kampányol egy-egy fontos voksolás előtt. A Fideszt eddig sem a visszafogottságáról ismertük, de amit a kvótanépszavazás kampányfinisében művel, még a legtapasztaltabb kommunikációs szakembereket is megdöbbenti. Valami azt súgja, hogy a népszavazás érvényessége élet-halál kérdése a kormánypártnak, pedig elvileg az elutasítás egyszerű többsége is jól szolgálná a Fidesz érdekeit. A migránskérdéssel nagyot akar szakítani Orbán Viktor, ám elképzelhető, hogy túl magasra tette magának a lécet. A szavazás előtt két héttel mindenesetre már leszűrhetők a kampány legfőbb tanulságai.

1. A kormány mindent megenged magának. Szinte kimeríthetetlen a kormányzati ötletek tárháza, hiszen a romákat azzal riogatják, hogy a migránsok miatt kevesebb lesz a segélyük, a baloldali vezetésű városok külön alku keretében menekülteket importálnának nyugatról, a kormány pedig a keresztényüldözést megakadályozó kormányzati szervet is életre hívna. Mielőtt Besenyő Pista bácsi visszakérdezne, hogy normális?, gyorsan jegyezzük meg: riasztóan magas azok aránya, akik ezt a sok sületlenséget minden gond nélkül benyelik. Bármilyen riasztó, ki kell mondanunk, hogy a kormány nem véletlenül nézi teljesen agyalágyultnak a saját választóit. Mi már csak azt várjuk, mikor kezdik az iskolában Jumurdzsákkal (nem Dzsudzsákkal!) riogatni a kis nebulókat. A borsodi romák mindenesetre migránsellenes szervezetet alapítottak, biztos, ami biztos, hátha tényleg Ahmedék miatt nem jön a pénzes postás hó elején. Ennyi blöff láttán tényleg úgy gondoljuk, teljesen mindegy, hogy van-e valóságalapja a kormányzati rémhíreknek, ha kellő számú plakátra nyomtatják azokat, és elég sokszor elismétlik a tévékben és rádiókban, akkor a többség elhiszi a legnagyobb baromságokat is. Persze van bennünk némi hiányérzet: Senkinek nem tűnik fel, hogy e mögött a kamukampány mögött olyan kétes figurák állnak, mint Rogán Antal, Habony Árpád vagy Andy Vajna? Ha még nekik is elhiszünk mindent, akkor tényleg itt a világvége, de nem az Iszlám Állam hozza el, hanem mi magunk gyújtjuk meg a kanócot a saját székünk alatt.

"Ezeket az amúgy is meglévő előítéleteket erősíti fel a kormány a propagandájával, így aki érvelni, vitatkozni próbál, előbb utóbb Soros György bérenceként végzi a kormány kedvenc médiáiban."

ITT OLVASHATÓ

SZÜLETETT FELESÉGEK, SZERETŐK, RIBANCOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.09.16.


Miközben a rántotthús alakú ország fideszes településeinek elöljárói és félkegyelmű támogatóik egymást túllicitálják éppen a kamunépszavazási hakni keretében, hogy vajon melyikük tudja dörgedelmesebb kreténséggel riogatni a népet ezekben a vérzivataros időkben, van itt néhány apró és jelentéktelen esemény, amely kiegészíti a nagy egészet. Tegyünk egymás mellé tendenciózusan (szokásom nekem) egymástól független híreket:

– Megnyílt az ország kilencedik kaszinója: az ügyvezető felesége
Seszták Miklós miniszter feleségével vitt közös céget

– A felfüggesztett mentelmi joggal rendelkező Mengyi Voldemort Roland nagyúr – aki alkotmányos költség és visszacsorgatott pénzek fejében intézett el különféle pályázatokat – feleségének alkalmazottak nélkül működő, 2014-ben létrehozott egyszemélyes cége tavaly 193 milliós nettó bevétel mellett 168 milliós eredményt produkált

Vajna András kaszinócsászár és filmügyi kormánybiztos neje, bizonyos Vajna Tímea és cége munkát kapott egy, a Magyar Nemzeti Filmalap által 1 milliárd forinttal támogatott filmben. A sajtó érdeklődésére sem a filmalap, sem Vajna Tímea cége nem volt hajlandó kiadni az ügylettel kapcsolatos információkat, hogy tudniillik mennyiért vállalta a castingot Timike cége, miért pont az ő cége és egyáltalán.

– A 61 éves létére egy nála 30 évvel fiatalabb nőcskével szerelembe esett
Matolcsy György jegybankelnök gyáván elmenekült az újságírói kérdések elől, miután kiderült, hogy a szeretőjét közpénzből kényezteti és konkrétan négy helyről fizeti a összesen valószínűleg 2 millió forintot meghaladó fizetését.

Ez itt egy friss, ám igen szerény, és végtelenül hiányos lista arról, hogy miközben az elsőtől az utolsó vonalig terjedő politikusok hada dézsmálja szüntelenül a közpénzes vályút és nem hajlandó sehogyan sem eltávolodni tőle, az utánfutóikat, oldalbordáikat és egyéb nőnemű tartozékaikat is konkrétan mi tartjuk el. És nekem ne mondja senki, hogy ez eddig is így volt és mégis mit nem értek, mi a bajom?

Konkrétan az a bajom, hogy a büdös életben nem volt akkora erkölcsi fertő ebben az országban, hogy ennyi tehetséges feleséget, ribancot, szeretőt tartott volna el az a talpalatnyi rántotthús, mint mostanság, ebben a kirobbanó keresztényi és polgári reneszánszban. Hogy nem elég, hogy könyékig benne matatnak a közpénzben, nem elég, hogy visszaélnek a hatalmukkal, lopnak, csalnak, hazudnak, de mindegyiknek van valami nője, aki csak úgy tud a saját lábára állni, ha közben mindenki máséra tapos...


ITT OLVASHATÓ

SERES ÉS A NIHILIZMUS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.09.16.


Seres László a Hetek című hetilapban Soros zárt társadalma című írásában Orbán következtetésére jut, miszerint az állam világnézeti és kulturális semlegessége nihilizmust jelent, másrészt azt állítja, hogy Soros helytelenül támogat kisebbségeket, amelyeket a többség és Seres László felfogása inkább üldözni rendel.

Seres helyteleníti az állam világnézeti semlegességét, amelynek szerinte "alapja az a popperi tévedés, hogy mivel a 20. század két totalitárius rezsimje abszolútnak hazudott „igazságokat” hirdetett, ezért a legjobb kimondani, hogy nincs végső, objektív igazság, minden mindennel egyenértékű".

Csakhogy az állam nem azért nem képviselhet abszolút igazságokat, mert a 20. század két totalitárius rezsimje abszolútnak hazudott „igazságokat” hirdetett, hanem azért, mert olyan állam, amely bármely igazságot a polgáraira kényszerít, elnyomóvá lesz. Felszámolja a felvilágosodást, eltörli az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatában foglalt alapelveket. Az állam nem illetékes igazságok dolgában. Nem ez a dolga.

Ez nem jelenti azt, hogy nincs objektív igazság. De az objektív igazság attól igazság, attól tökéletes, hogy nem kényszeríti magát senkire. Szabad döntésen és választáson alapul, nem veszi igénybe az állam erejét, nem alkalmaz fizikai és lelki erőszakot. Az objektív igazság értéksemleges államot követel, amely nem veszi el a polgár szabad választásának lehetőségét.  

Seres László úgy folytatja, hogy "az együtt élő hitek, világnézetek, a „kultúrák szabad sokfélesége” posztmodern, tét nélküli értéksemlegességet, kulturális relativizmust, végső soron nihilizmust eredményez". Elérkeztünk a nagy tudományos gondolkodó, Orbán Viktor alaptételéhez: az állami értéksemlegesség nihilizmust jelent. Seres egy lépésre van attól, hogy "keresztény Magyarországot" és "keresztény Európát" akarjon, s akkor akár beléphet a Fideszbe vagy a KDNP-be.

Seres László néhány éve még tudta, hogy az állam nem nihilista, ha az értékválasztást saját polgáraira bízza. A legfontosabb értéket, a szabadságot képviseli. Az állam nem foglal állást értékek vonatkozásában, hanem az értékek választásának, hirdetésének és létrehozásának szabadságát biztosítja. Nihilista csak az egyén lehet, aki semmilyen értéket nem választ, semmilyen értékben nem hisz, de a demokratikus jogállamban az egyénnek joga van ahhoz is, hogy nihilista legyen. 

Olyan állam még nem született, amely miután bármilyen vallást, hitet, világnézetet, kulturális tradíciót objektív igazságnak választott, utána azt ne privilegizálta volna, előjogokat biztosítva azoknak, akik azt elfogadják, és hátrányos helyzetet teremtve azoknak, akik azt elutasítják. Az orbáni és seresi definíció értelmében ez az állam az, amely nem nihilista.
Seresnek nem kell messzire mennie, épp abban a szerencsében van része, hogy nem nihilista államban élhet. Elég iskolákba bemenni, gyönyörködni a nem nihilista Orbán-rendszer oktatásában, ahol nem az a legnagyobb probléma, hogy nincs elég kréta. Ha kíváncsi egy "nem nihilista" államra, akkor nézzen körül Magyarországon. Ezt akarja? Vagy a muszlimfóbia és a gyűlölet felülír mindent? Ez a helyes válasz a szélsőséges iszlám terrorizmusra?

Seres László komoly fejlődésről tesz bizonyságot, amikor azt mondja, hogy helytelen, "ha a szabadság eszméje épp olyan jó és épp annyit ér, mint annak tagadása". Néhány évvel ezelőtt a Hírszerzőben még Dimitrovnak neveztek társaival azért, mert a náci beszédről azt mondtam, hogy az aláássa a demokráciát, ezért a náci beszédet tiltani kell. Seres és társai véleménye akkor az volt, hogy a demokrácia erejét a náci beszéd minél nagyobb szabadsága bizonyítja.

Seres a nácik szabadságát még védte, oroszlánként harcolt érte. Most sem a nácik szabadsága zavarja, hanem a muszlimoké. Pedig a nácik szándékai egyértelműek, aki náci az náci. A muszlimokról csak feltételezik, hogy valamennyi terrorista. A tapasztalat az, hogy nem minden muszlim terrorista és gyilkos. Amerikában 6 millió muszlim él, és a legtöbb gyilkosságot nem muszlimok követik el. Beleértve a mészárlásokat is. Seres szerint a muszlimokat nem lehet integrálni, a nácikat viszont igen. Mert a nácik szerinte nem veszélyesek. Legalábbis néhány éve még emellett kardoskodott. 

Azóta ez a vita eldőlni látszik, a náci beszéd megtette a magáét, Seres élvezheti annak gyümölcsét. Most eljutott oda, hogy a szabadság tagadásának szabadsága nem része a szabadságnak. De ezúttal rossz helyen alkalmazza az egyébként helyes elvet, mert Magyarországon a szabadság tagadói hatalomra jutottak, ő a szabadságot ellenzők ideológiáját hirdeti, az állam ideológiai semlegességét nihilizmusnak nevezve. Mintha ennek bármi köze lenne a muszlimokhoz, pláne a menekültekhez...

ITT OLVASHATÓ

NEM A MENEKÜLTEK, HANEM LÁZÁRÉK LOPJÁK EL A SEGÉLYT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.09.16.


Lázár János csütörtökön a kormányinfón lényegében megzsarolta az embereket: azt mondta, ha jönnek a menekültek, ha nem a nemek győznek a népszavazáson, kevesebb lesz a segély. Ezt pedig így magyarázta: „Ha 100 egységnyi segélyt 150 egységre kell elosztani, akkor értelemszerűen csökkenni fog a segély összege." Mintha a jóléti kiadásokra, a legszegényebbekre jutó pénz összege nem egy döntés lenne, nem egy olyan döntés, amely a közös jólétünket segíti elő azzal, hogy „senkit sem hagyunk az út szélén”.

Ez a kijelentés már csak azért is érdekes, mert 2008 óta, de különösen 2010 óta folyamatosan csökken a szociális kiadások összege a költségvetésben, miközben nő a költségvetés teljes összege, és miközben brutálisan nőtt a szegénység Magyarországon. Hiába a szegényellenes bullshit a hihetetlen összegű segélyekről: a valóságban a segélyek összege folyamatosan csökken. Tehát Lázár csütörtöki formuláját alkalmazva: miközben egyre több egység van, egyre kevesebb egységet fordítunk egyre több emberre.

Pedig 2008-ban, sőt 2010-ben sem a menekültek miatt csökkent e kiadások összege, hanem azért, mert a mindenkori kormányok egyre kevesebbet költenek szociális kiadásokra. Mert így döntöttek. Ugyanis ez egy döntés.

Például úgy döntött a Fidesz, hogy 9 hónapról 3-ra csökkenti a munkanélküli segély folyósításának időtartamát, ezzel minden szakértő szerint számtalan embert kilökve a munkaerőpiacról. Olyan embereket, akik pénz nélkül nem tudták fenntartani addigi életszínvonalukat, ezért nehezebben találtak munkát, és ezért kiestek a munkaerőpiacról. Olyan embereket, akik most betölthetnék a rekordmagas 55 ezer szabad állást...

ITT OLVASHATÓ

NEMZETI EGYSÉG

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.09.16.


Sok helyen lehet olvasni a kétségkívül rokonszenves, de velejéig idealista és naiv véleményt, hogy bajaink oka a pártok és híveik képtelensége a megegyezésre.
Merthogy akkor jön el itt a Kánaán, ha mindenki egy jobb országot akar, melyben nem is lesz szükség a pártok által gerjesztett mesterséges megosztottságra, fejünk felett száll a kékmadár, és a váci fegyintézet fúvószenekara a szentek bevonulását abszolválja vasárnaponként.
Okos, tisztességes emberek kábítják magukat és egymást hasonló szövegekkel, jóllehet ezzel csak azt bizonyítják, hogy nem ismerik a társadalmak történetét, működését.
Ameddig két ember él a Földön - tegyük hozzá, két jószándékú, tisztességes ember - addig mindig különbözni fognak a vélemények arról, hogy hogyan kellene létezni és ügyködni a társadalomnak.
Az egyikük az almát akarja megenni, másikuk a kígyóra vágyik, aztán vagy meg tudnak egyezni, vagy jön
Gábriel a lángpallosával és világgá kergeti őket.
Szóval, ne éljünk álomvilágban és ne akarjuk a pártokat kikiáltani bűnbaknak, ne akarjunk pártok nélküli társadalmat bütykölni, már persze, ha demokráciában szeretnénk élni.

Képzeljük el a társadalmat úgy, mint egy nagy-nagy piacot, ahol a kofák (ezek a pártok...) hangosan óbégatva kínálgatják portékájukat.
Ezzel idáig még csak rendben is lennénk, de a magyar piac érdekes hely, itt nem nézegeti senki az árut, itt az árust nézegetik, és ha az szépen óbégat, attól megveszik a lottyadt paradicsomot is, örömmel.
Némelyik kofa olyan ügyes, hogy el tudja még azt is hitetni, hogy akkor jár jól a naccsocsosasszony, ha nem is jár piacra, hanem csak az ő kertjében felállított standot keresi fel, mert ott ő garantáltan szép és jó árut árusít, emellett árengedményt is ad, minimálisan harminc százalékot, plusz rezsicsökkentést.
Sajnos, a kedves vevő nem ismeri fel, hogy ahol egyetlen eladó árul, ott az árat is egyetlen eladó határozza meg, és miután mástól nincs mód vásárolni, ezért aztán határt csak az eladó lelkiismerete szab, ha van neki olyan.
Általában nincs, ezért aztán rohadt drágán méri a kukoricát, a vevő libája meg éhendöglik, de nem érdekes, mert ez a kofa minden pénzt megér, és tőle garantáltan magyar árut vehetünk, nem mindenféle dán meg holland, osztrák, svájci meg német szemetet.
A társadalom működése nem a szép lózungokon múlik, azon sem, hogy minden szirre-szarra nemzetiszínű zászlókat aggatunk, vagy ezt a nemzeti szimbólum leértékelésének tartjuk, a társadalmat ugyanis érdekek működtetik, melyeket normális esetben a pártok fogalmaznak meg és képviselnek.
No, nem nálunk, mert itt érdekeket emlegetni hazafiatlan tett
...

ITT OLVASHATÓ

POLITIKAI FOGOLY

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.09.17.


Politikai fogoly leszek 20 napig Baracskán. Október 3. és 23. között fogok ülni, két általam szervezett tüntetés ürügyén. 

Nagyjából mostanra mindenki számára tiszta, hogy az Orbán Rezsim diktatúra. Ha valakinek mégis kétségei lennének, itt a történet: saját bőrömön bizonyítom be a kétkedőknek a valóságot. Jogerős bírói ítélet van arról, hogy 8 és 12 napot kell leülnök Baracskán. Kezdjük ezúttal a végén. A jogerős ítéletet olyan tárgyaláson hozták, amin nem vettem részt. Nem azért nem vettem részt, mert ne szerettem volna saját ügyemben eljárni a tárgyalóteremben. Olyannyira szerettem volna, hogy a bírósági tárgyalást ÉN KÉRTEM. De valahogy mégsem sikerült elérnie a bíróságnak, pedighát közismert: MINDEN engem érintő ügyben - és van dögivel - résztveszek az eljárás minden pontján.

Akár gyanúsított vagyok, akár tanú, akár rendőrségre, akár bíróságra kell mennem: MINDIG ott vagyok, ezt nagyjából ezernyi általam átvett postai értesítő - a mennyiség sem túlzás mostanra, 75 ügyet indított ellenem az Orbán Rezsim -, és a fizikai jelenlétemet igazoló jegyzőkönyvek bizonyítják. Ott vagyok tehát MINDIG és MINDENHOL, épp csak a saját MAGAM ÁLTAL kért eljárástól maradnék távol? Egy frászt. Azért fellebbeztem két nyilvánvalóan törvénytelen szabálysértési határozat ellen, hogy azokat a bíróság oda dobja, ahová egyébként valók: szemétkosárba. Ilyenkor derül ki persze, hogy Orbánék milyen alaposan építik a diktatúrát. Még régebben törvényt módosítottak, lényege annyi: ha kétszer kézbesítik a meghívót, és az ügyfél nem veszi át, akkor kézbesítettnek kell tekinteni.

Csakhát a kézbesítésre egyetlen bizonyíték van: a postás aláírása egy postakönyvben. Ne legyünk naivak: a Rezsim az egész országot maga alá gyűrte, képzeljük el, amint egy szerencsétlen kézbesítő nemet mond az Őt nyomatékosan megkérőknek: ugyanmár, írja be a postkönyvbe, hogy bedobta az értesítőt, valójában meg tépje szét és húzza le a klozeton. Úgyhogy a levél a táskában marad, azt nem kapom meg, de attól még úgy tekintik, mintha én nem akarnék részt venni, a SAJÁT MAGAM által indított jogorvoslati eljárásban. Fognak még ezel a nyilvánvalóan diktatúra-építő jogszabályi abszurddal élni: simán lehet olyan tárgyalásokat tartani, amik jogszerűnek minősülnek Orbánisztánban, épp csak az érintett nem tudja, hogy Ő az eljárás alanya...

ITT OLVASHATÓ

AMIKOR A CIGÁNY A SAJÁT NYOMORÁT VÉDI

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.09.16.


A kormány felfedezte a cigányságot, mint potenciális partnert. Sajnálatos módon nem abban kérik az együttműködésüket, amiben kellene. Nem a felzárkóztatás, a szegregáció megszüntetése, a bűnözés enyhítése, az oktatás, képzés, munkához jutás szélesítése terén akarnak együttműködni, hanem a kvótanépszavazás érdekében szólították meg őket.
Nem gondoltam, hogy találnak partnert a félelem és gyűlölet terjesztésére a roma közösségekben, de megint csalódnom kellett.
 
Ritka alkalom az, amikor centire pontosan meg lehet találni egy ilyen sunyi akció eredetét, de ez egyike ezen alkalmaknak. Az eredet Tőkéczki László történész, az ELTE tanára és a vele készült rádióinterjú. Jegyezzük meg, írjuk ezt is többi közé, hogy az elszámoltatáskor, vagy a történelem sötét lapjaira való feliratkozáskor emlékezzünk majd erre a névre és erre az eszmére.
Meg kell célozni a cigányokat. El kell nekik mondani, hogy ha hozzánk be akarnának telepíteni 50-60 ezer embert, akkor kész, a cigányok segélyezésének vége, mert ugyanazt a pénzt fel kéne osztani, és így nem érdekük a cigányoknak sem a befogadás.
Az erről szóló cikkünk ITT található.
 
A kormány két kézzel kapott az ötleten. Hát tényleg, ott vannak a romák! Sokan vannak, sok-sok szavazat. Csak meg kell őket mozdítani, hogy elkezdjék félteni azt a keveset, amijük van. Ehhez találták meg a megfelelő partnert Lakatos Attila Borsod-Abaúj-Zemplén megyei cigány vajda személyében. Villámgyorsan megalakult az Európai Romák Egyesülete nevű civil szervezet. Példás gyorsasággal, múlt szombaton.
 
Ez örömteli hír lenne, ha nem arról szólna, hogy a szervezet teljes erővel beleáll a kormány kampányába és a romák nyomorúságát meglovagolva igyekszik voksokat gyűjteni. A szegénységre, a tudatlanságra építve győzi meg a cigányságot arról, hogy saját kezükkel védjék a saját nyomorukat, jövőtlenségüket.
 
Ahelyett, hogy a kormány igyekezne megfelelő roma embereket megnyerni ahhoz, hogy fel lehessen számolni az iskolázatlanságot, a szegénységet, a bűnözést, a nyomorból fakadó egészségügyi vészhelyzetet, a sehová nem vezető közmunkát, a felzárkózást lehetetlenné tévő szegregációt védeti meg azokkal az emberekkel, akik nem tudnak és nem is akarnak kitörni a generációk óta öröklődő nincstelenségből és jövőtlenségből.
 
Nem akarnak kitörni, mert nincsenek olyan vezetőik, akik meggyőznék őket arról, hogy máshogy is lehet és máshogyan kell élniük. Illetve vannak ilyen emberek, szerencsére van Cserdiben egy Bogdán László, van L. Ritók Nóra. Ők nem a segélyekre és az adományokra építenék a romák életét, hanem oktatásra, munkahely teremtésre. Nem azt hirdetik, hogy magától értetődően jár valami is a roma embereknek pusztán csak azért, mert romák. Nem, nem jár semmi, ahogy a társadalom többi tagjának sem jár...
 

SZÍNHÁZAK ÉJSZAKÁJA 2016.09.17.

SZÍNHÁZAK ÉJSZAKÁJA 2016
Szerző: szinhazakejszakaja.hu
2016.09.16.


A Színházak Éjszakáján minden megtörténhet (Index.hu, 2016.09.15.)
És meg is történik. Az előadások mellett például kiállítások és titkos alagutak nyílnak, daloldán, mozgásórán, koncerteken és próbákon vehetünk részt, és óriástorta-felvágáson, vagy gasztrokulturális happeningen csillapíthatjuk éhségünket. A színpadon megjelenő fegyver pedig elsül. Vagy nem.
Egy éjszaka a kulisszák mögött – 10 program a Színházak Éjszakájára (welovebudapest.com, 2016.09.15.)
Szombaton Színházak Éjszakája: egy karszalaggal barangolhatjuk be a színházakat, és sok helyszínen még a kulisszák mögé is bejuthatunk.
"Szeretem, ha néhányan állnak a fal mellett" - Beszélgetés Komáromi Györggyel a Színházak Éjszakájáról (Revizoronline.com, 2016.09.11)
A Színházak Éjszakája nem is éjszaka: szeptember 17-én szinte egész nap lehet színházba menni. Egy nap alatt akár harmincba is – kíváncsiság és némi logisztika kérdése az egész. Komáromi György, a Radnóti Színház gazdasági igazgatója, az esemény főszervezője elmondja, hogyan. CSÁKI JUDIT INTERJÚJA.
„Akkor pihentem, amikor kórházban altattak, és börtönben ültem” – interjú Stohl Andrással (HVG.hu, 2016.09.07.)
Stohl András azt vallja, a balesete és börtönbüntetése után őt a színház, a színészet mentette meg, és az, hogy senki nem fordult ellene. A színésszel a Színházak éjszakájához kapcsolódó „Játék. Szenvedély” sorozatunkban beszélgettük.
Mi mindenből lehet színház? (Fidelio, 2016.09.07.)
Harminc fővárosi teátrum vesz részt az idei Színházak Éjszakáján szeptember 17-én. Most induló sorozatunkban érdekes adalékokat tudhat meg színházainkról.
„Héttől tízig egy másik ember életét élem” (Fidelio, 2016.09.05.)
A színház mellett filmekben is gyakran szerepelnek, visszanézni azonban egyikük sem szereti magát. A váratlan helyzetekre jól reagálnak, de a nézőtéren megcsörrenő telefonra nincs mentség.
"Az a dolgom, hogy a színpadon álljak, és üvöltsek" - Interjú László Zsolttal (Színház.hu, 2016.09.05.)
Első alkalommal vesz részt a Színházak Éjszakáján László Zsolt, a Radnóti Színház régi-új tagja, akit ennek kapcsán arról is kérdeztünk, a pályája során hogy alakult át a szenvedély, amit a színház iránt táplál.
„Legyen bármi, csak ne színész!” (Fidelio, 2016.09.05.)
Mindhárman fiatalok még, ám már most rendkívül foglalkoztatottak. Szülői eltiltásról és támogatásról, nemet mondásról, valamint útkeresésről beszélgettünk velük.
Ha még egyszer születnék, megint színész lennék (Fidelio, 2016.09.04.)
Egyikük már szinte mindent elért, amit egy színész elérhet, másikuk viszont jövőre diplomázik a Színműn. A kérdés: tényleg jobb volt régen?
"A játékot szenvedéllyel kell csinálni" - Interjú Geszti Péterrel (Színház.hu, 2016.09.03.)
Az idei Színházak Éjszakája hívószava a "játék" és a "szenvedély" - többek között erről is faggattuk Geszti Pétert.
"A mi szakmánkban még nyugdíjba sem lehet vonulni" (Fidelio, 2016.09.03.)
Személyesen most találkoztak először, holott mindketten Felvidékről származnak. István a Magyarországon dolgozó felvidéki színészekről írta a diplomamunkáját, Ági pedig a Komáromi Jókai Színházban játszott, ahol István édesanyja a varrodát vezette.
Egy titokzatos építmény a függetlenek mögött (7ora7.hu, 2016.09.02.)
Szöveges tárlatvezetés a Szkéné Színházban Scherer Péter közreműködésével.
Az 5. Színházak Éjszakájának sajtótájékoztatója (Cultura.hu, 2016.09.02)
Az 5. Színházak Éjszakájának gemütlich sajtótájékoztatóját a József Attila Színház előcsarnokában tartották szeptember 1-ének verőfényes délelőttjén.
Pista mesél (7ora7.hu, 2016.09.02.)
Arról, hogy mi az Örkény, avagy hogy hangzik egy Örkény-egyperces japánul.
„A Blöffben még édesanyám sem ismerte fel a hangomat” (Fidelio, 2016.09.01.)
A színpadi munkák mellett mindketten sokat szinkronizálnak, hangjuk ismerősen csenghet a nézők számára. A színház mellett más-más kedvelt elfoglaltságnak hódolnak.
Adrenalinfüggőség a színpadon (Fidelio, 2016.09.01.)
Egyikőjük számára a színpad a társas játékról szól, míg másikuk legtöbbször egyedül áll ki a nézők elé. Mindketten nagy nevettetők, ám a könnyednek tűnő szórakoztatás mögött mindig kemény munka áll.
Játék. Szenvedély.
Egyre ismertebb és rangosabb esemény a Színházak Éjszakája Budapest fesztiváltérképén. Szeptember 17-én, szombaton ötödik alkalommal rendezik meg ezt a különleges színházi nyíltnapot Budapest Főváros támogatásával, minden évben bővítve a résztvevő színházak listáját. Idén 30 teátrum alkot erre az éjszakára közel ezer fős társulatot.
Csatamező lesz idén a Trafó (7ora7.hu, 2016.08.31.)
Régi ismerősök, új tehetségek és Peter Brook a Trafó 19. évadában.
Ma még olcsóbban vehet jegyet a Színházak éjszakájára (Travelo, 2016.08.31 10:40)
Új színházak is csatlakoznak idén a Színházak Éjszakájához: szeptember 17-én összesen harminc fővárosi helyszínen várják az érdeklődőket.
A magánszínház, ahova többen járnak, mint akár a Nemzetibe (7ora7.hu, 2016.08.30.)
Turay Ida Színház - ahol a néző véleménye a fontos.
Ős-független színház a bulinegyedben (7ora7.hu, 2016.08.29.)
Mi sem bizonyítja jobban, hogy határtalan lelkesedéssel nagyjából minden elérhető, mint hogy az RS9 Színház a mai napig működik.
Új színházak csatlakoztak a fesztiválhoz (Sikeradó, 2016.08.29 20:34)
Új színházak is csatlakoznak idén a Színházak éjszakájához: szeptember 17-én összesen harminc fővárosi helyszínen várják majd az érdeklődőket.
Új színházak is csatlakoznak idén a Színházak Éjszakájához (Híradó, 2016.08.29 17:06)
Csütörtökig olcsóbban vásárolható jegy.
Egy éjszakás kaland a színházakkal (Est.hu, 2016.08.29 14:25)
Ötödik alkalommal rendezik meg a Színházak éjszakáját, idén szeptember 17-én harminc színház készül rendhagyó programokkal, műsorokkal, beavatva a nézőket a kulisszatitkokba, a játékba, a színházcsinálás rejtelmeibe.
"A szenvedély az idők során transzformálódik" - Interjú Megyes Melindával (Színház.hu, 2016.08.27 09:08)
Az idei Színházak Éjszakája hívószava a "játék" és a "szenvedély" - többek közt erről faggatjuk az eseményen részt vevő Kolibri Színház egy képviselőjét, Megyes Melinda színésznőt, akivel többek közt arról is beszélgettünk, a szerencse és a...
Kolibri - Mindenkinek, aki él és mozog (7ora7.hu, 2016.08.27.)
A Kolibri Színház egy olyan hely, pontosabban három hely, ahová a csecsemőtől a fiatal-, illetve örökifjúkorig érdemes lehet ellátogatni.
„A szenvedélybeteg mellett általában van egy társfüggő fél” (HVG.hu, 2016.08.27.)
Az életöröm szempontjából alapvető, hogy legyen valamilyen szenvedélyünk, de ha ez átveszi az uralmat a mindennapok fölött, baj van. Mit kezdünk azzal, hogy majd’ minden tizedik ember alkoholista? Honnan ismerjük föl, hogy számítógépfüggő a gyerek? Le lehet-e szokni a munkaszenvedélyről? Szemelyácz János addiktológus-pszichoterapeutával beszélgettünk.
"A társulatban való létezés minősége a fontos" - Interjú Megyes Melindával (Színház.hu, 2016.08.27 07:08)
Az idei Színházak Éjszakája hívószava a "játék" és a "szenvedély" - többek közt erről faggatjuk az eseményen részt vevő Kolibri Színház egy képviselőjét, Megyes Melinda színésznőt, akivel többek közt arról is beszélgettünk, a szerencse és a...
Hét bemutató, új nézőtér vár a Kolibri Színházban (Színház.hu, 2016.08.26 09:50)
Hét bemutatóval és egy ingyenes szabadtéri fesztivállal várja nézőit a 2016/2017-es évadban a Kolibri Színház. A budapesti ifjúsági és gyermekszínház szeptember 3-án rendezi meg 25. alkalommal egész napos, ingyenes családi fesztiválját a...
Patinás kávézó az automaták korában (7ora7.hu, 2016.08.25.)
A mobiltelefon nem, de egy jó kávé része volt az egykori szalonoknak – emlékeztet előadások előtt a Rózsavölgyi hangosbemondója. Összegyűjtöttük, hogy ezen túl mi része és mi nem a Szalonnak.
„A nézők is élvezik, ha a mi szemszögünkből láthatják a színházat” (7ora7.hu, 2016.08.23.)
Lévay Viktória szerint a jó vígjátékhoz az igényes színészi játék mellett a közönség tisztelete is szükséges.
Új korosztályok, új játszóhely a Budapest Bábszínházban - 6 premier vár idén (Színház.hu, 2016.08.23 11:10)
Elkezdődött a Budapest Bábszínház hivatalosan október 1-jén induló 2016/2017-es évada: az augusztus 20-i állami ünnephez kapcsolódóan három tagunk munkáját ismerték el magas rangú kitüntetéssel - közölte a teátrum. A Budapest Bábszínház k...
Közünk van hozzá (7ora7.hu, 2016.08.22.)
Kicsit összeszedtük, hogy mi is az a Katona, ráadásként Ónodi Esztertől is idézünk pár gondolatot.
"A lelkesedést nem lehet megrendelni" - Interjú Bodor Johannával (Színház.hu, 2016.08.20 07:09)
Az idei Színházak Éjszakája hívószava a "játék" és a "szenvedély" - többek közt erről faggatjuk az eseményen részt vevő Operettszínház egy képviselőjét, a balettigazgatót, Bodor Johannát, akivel táncról, a művészek jövőjéről, bizalomról és ...
Opera és ház (7ora7.hu, 2016.08.20.)
Ki látott már balettművészt lépcsőfordulóban táncolni?
"A LELKESEDÉST NEM LEHET MEGRENDELNI" - INTERJÚ BODOR JOHANNÁVAL (Színház.hu, 2016.08.20)
Az idei Színházak Éjszakája hívószava a "játék" és a "szenvedély" - többek közt erről faggatjuk az eseményen részt vevő Operettszínház egy képviselőjét, a balettigazgatót, Bodor Johannát, akivel táncról, a művészek jövőjéről, bizalomról és ikrekről is szó esett egy forró délelőtt, két nappal azután, hogy nagy fia is “kirepült otthonról”.
Megkezdte a jegyárusítást a Radnóti Színház (Színház.hu, 2016.08.19 09:04)
A Radnóti Színház hamarosan újra megnyitja kapuit, a teátrum honlapján már meg tudják venni jegyeiket a szeptemberi és októberi előadásokra. Első alkalommal szeptember 4-én, vasárnap a Pozsonyi Pikniken találkozhatnak majd a társulattal,...
Karinthy Színház – Értékeket kell felmutatnunk (7ora7.hu, 2016.08.16.)
Karinthy Márton: „Az én színházi ideálom igazgatóként és rendezőként is a függönyös, polgári színház, ahol a közönség a színház csodájával találkozik.”
Kedv, móka, kacagás – a Vidám Színpad (7ora7.hu, 2016.08.16.)
„65 éve a nevetés szolgálatában” – ahogy szlogenje is mondja, a Vidám Színpad célja a szórakoztatás.

Ódry Színpad – A kezdetek (7ora7.hu, 2016.08.15.)
Budapesten csak egyetlen olyan színház van, ahol szinte az összes kiváló színészünk színpadra lépett már.
Színház a határaink nélkül (7ora7.hu, 2016.08.10.)
Közeledik a szeptember 17-ei Színházak Éjszakája, így bemutatjuk a programban résztvevő színházak valamely jellemzőjét vagy művészét. Ezúttal a Pesti Magyar Színházra kerül sor.
Jurányi Ház - Egységben az erő (7ora7.hu, 2016.08.10.)
Az összeköltözés folyamatos kapcsolatot teremtett az alkotók között, lehetőséget biztosítva a kísérletezésekre, közös produkciók létrehozására.
A nagyon színház (7ora7.hu, 2016.08.09.)
A Baltazár Színház tizennyolc éves fennállása alatt először vesz részt a Színházak Éjszakáján. Röviden összefoglaljuk, mit érdemes tudni a társulatról és hogy mit is jelent számára ez a lehetőség.
Mozgalmas ősz elé néz az Átrium (7ora7.hu, 2016.08.02.)
A Kultúrbrigáddal és a k2 Színházzal való közös bemutatók mellett miskolci Zsótér-rendezés is műsorra kerül a budai teátrumban.
Már lehet kapni jegyeket az 5. Színházak Éjszakájára! (Színház.hu, 2016.06.23 09:01)
A végleges program szeptember 1-jén lesz publikus. A Színházak Éjszakája-stáb közleménye: Színházak Éjszakája arról szól, hogy a színházak tisztelik és szeretik a nézőiket, ezért néhány órára bennfentesekké varázsolják őket. Szokatlan k...
Színházak Éjszakája ötödjére visszatapsolva - Játék. Szenvedély. (Fidelio, 2016.06.17 15:38)
Szeptember 17-én ötödik alkalommal rendezik meg ezt a különleges nyílt napot: elindult a jegyértékesítés! Önkénteseket várnak!
Színházak éjszakája 2016 - Jegyek itt! (Operettinfo, 2016.06.15 15:31)
Színházak Éjszakája 2016. szeptember 17-én újra elvarázsol! 30 színház készül rendhagyó programokkal, műsorokkal, szenvedélyesen beavatva a nézőket a kulisszatitkokba, a játékba, a színházcsinálás rejtelmeibe. Jegyinfók és karszalagvásárl...
6 bemutatóval vár jövőre a Budapest Bábszínház - Alföldi is visszatér rendezni (Színház.hu, 2016.06.08 11:37)
A jövő évadban hat bemutató várja a közönséget a Budapest Bábszínházban, amely az idei szezont 101 százalékos látogatottsággal zárta. A Budapest Bábszínház közleménye: A Budapest Bábszínház változatlanul alapfeladatának tekinti a gyerm...
Önkénteseket keres a Színházak Éjszakája (Librarius, 2016.05.26 18:02)Ha szereted a színházak világát, a csinos színészeket és az életet jelentő deszkát, meg a hangulatos bulikat, akkor itt helyed, jelentkezz most! 2016-ban is önkénteseket keres a Színházak Éjszakája! (Színház.hu, 2016.05.23 08:08)Az immáron 5. éve, közel 30 fővárosi színház részvételével 2016. szeptember 17-én megrendezésre kerülő Színházak Éjszakája rendezvényre önkéntes segítők jelentkezését várják. Elsősorban az alábbi feladatokra várnak jelentkezőket...

A SZÍNHÁZAK ÉJSZAKÁJÁNAK (2016.09.17.) PROGRAMJA