2016. december 29., csütörtök

A FIDESZ ALATTVALÓKAT AKAR, ÉS MEG IS KAPJA ŐKET

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG 
- VENDÉG
Szerző: Ráczkevy Miklós
2016.12.29.


Ami a legrosszabb ebben a mostani, Orbán nevével fémjelzett rendszerben, és ami – mutatis mutandis – a legrosszabb volt a kommunista rendszerben is, az a lassú, de megállíthatatlan, a lelkeket felzabáló folyamatos lecsúszás, szétrohadás. Nem egy mindent elsöprő kataklizma történt velünk, ami egy pillanat töredéke alatt forgatta fel addigi életünk, nem áradás, cunami, tűzvész; a kőszirtet a hegyről a völgybe nem eget-földet rázó mennydörgés döntötte le, hanem a lassú rohadás. Ha valami természeti katasztrófa történt volna, akkor talán még emlékeznénk arra, honnan jutottunk hova, akkor talán tudnánk, hogy ahol most az a kőhalom van, ott vár állott egykoron. Ezt a lassú lecsúszást a magyarok többsége egyszerűen nem érti, talán nem is érzékeli. Nem akar tenni ellene, pontosabban nem is tudja, hogy tehetne ellene. Összehúzza magát, meghunyászkodik.

„Én majd megértem, ha nem is mondod
Hogy a széllel szembe nem lehet”

Büszkén mondjuk magunkról, hogy a magyar a jég hátán is megél; nem is gondolva arra, hogy ez persze jelenthet találékonyságot, ravaszságot, de jelenthet ugyanúgy opportunista kényelmességet, lustaságot, inkább alkalmazkodnunk minden körülményhez, semmint hogy változtatnánk rajta; ki-ki döntse el, melyik értelmezés a találóbb!

Az út végén, ahol kanyarodunk, van egy dinnye nagyságú kátyú. Megszoktuk már, tudjuk, hogy ki kell kerülni, figyelmeztetjük rokonainkat és üzletfeleinket, esetleg virágot ültetünk bele. Ilyenfajta tényleges és szimbolikus kátyúk mindannyiunk életében vannak; szépen, csöndben megtanulunk velük együtt élni. Kicsit ez is rosszabb, kicsit az is. Túlélünk. Mindent túlélünk. Mindig túlélünk. Nem kell mindennap húst enni. Majd teszünk rá egy foltot. A bátyádé pont jó rád. Elég kéthavonta meglátogatni a nagymamát. Mikor van az akció a turkálóban?

Amikor a gyereket bevisszük az óvodába, iskolába, az ajtóban mosolygó dadus, tanító várja. Amikor az orvosnál végre sorra kerülünk, akkor ott egy felkészült, udvarias szakember fogad. Ha éppen nem gyullad ki alattunk a metró, a busz, még akár célhoz is érhetünk. Azzal hitegetjük magunkat, hogy nincs itt semmi probléma, lám, működik itt minden!

"Megy a bicikli, ha jó a lejtő
Te csak kapaszkodj a nyeregbe
És ha ráz egy kicsit, ne szólj semmit
Hiszen rosszabbul is mehetne”...

VIKTOR NEM MENNI AMERIKA

HUPPA BLOG
Szerző: Fábián András
2016.12.29.A magyar-amerikai kapcsolatok Obama elnökségének második négy évében érték el negatív csúcspontjukat. Az elmúlt durván hat és fél év az első perctől abban az izzadtságszagú törekvésben zajlott, hogy rávegyék az amerikai kormányzatot, hogy az elnök fogadja a magyar miniszterelnököt. Ma már tudjuk, hogy pár protokoll-fényképen kívül a próbálkozás abszolút kudarcot vallott, annak ellenére, hogy a korábban a magyar imázs fellendítésén munkálkodó Fellegi Tamás eredménytelensége után, nagy összegért, még egy republikánus (!) lobbistát is felfogadtak a Századvégen keresztül. A megbízott cég a Liberty International Group LLC egy legálisan bejegyzett lobbi-cég, amelynek elnöke a republikánus Connie Mack IV., aki 2005 és 2013 között tagja volt az Egyesült Államok képviselőházának. A befektetett 1,4 milliárd forint (!) – mára kiderült – az ablakon kidobott pénz volt.

Nem csak az amerikai elnök, de külügyminisztere sem vette a fáradtságot, hogy fogadja a magyar állampárt politikai és diplomáciai képviselőit. A legmagasabb szint, ameddig az elmúlt néhány évben a magyar külügyminiszter eljutott, Victoria Nuland, az USA európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyi helyettes államtitkára volt. Úgy alakult azonban, hogy Nulanddal Orbán és Szíjjártó alaposan bevásároltak. Az államtitkár asszony beszédeiben rendre kritikusan felhánytorgatta az orbáni illiberális demokrácia erőltetését, a nacionalizmus felkorbácsolását, a sajtószabadság korlátozását, a civil szervezetek démonizálását és zaklatását. Ez utóbbiról 2014-ben Obama elnök is említést tett egy beszédében. Nuland nem hagyta szó nélkül hazánk Oroszországgal szembeni energiafüggőséget, a Putyinnal való bratyizást és a Magyarországon tapasztalható rendkívüli mértékű, intézményes korrupciót sem. A csörte izgalmas és mindmáig itt-ott kissé homályos fejezete volt a Goodfriend ügyvívő hazarendelését eredményező kitiltási botrány (Vida Ildikó, Gíró-Szász András, Seszták Miklós, Habony Árpád, Heim Péter és később Lázár János neve forgott akkoriban a szőnyegen)...

AZÉRT EZ SZÁNALMAS VERGŐDÉS

POLIPRAKTIKA BLOG
Szerző: Herczeg Sándor
2016.12.29.Szinte egyszerre történt. A feledés jótékony homályába merült, a saját koalíciója által megbuktatott Medgyessy Péter a Jobbikkal kötendő MSZP-s és DK-s összeborulásról vizionál, miközben a középre igyekvő Vona Gábort Köves Slomó küldi el finoman a francba. Kicsit ahhoz kezd hasonlítani a játék, mint amikor a gyerekek körbeszaladgálják a székeket, hogy le tudjanak ülni, de azokból egyre kevesebb van.

Nem tudom, hogy honnan és ki rángatta elő a volt miniszterelnököt, s neki vajon miért kellett ekkorát belecsapni a lecsóba. Az az ember, aki a saját kormányát sem volt képes összetartani, sőt az egyik koalíciós pártra mutogatott korrupciós ügyeket sejtetve, több mint 12 év után akarja megmondani a tutit. Medgyessy alias Machiavelli, akinél a cél szentesítette az eszközt. Mindig megdöbbenek azon, hogy rendkívül "okos", ámde dicstelenül távozó politikusok utólag milyen rettentő éleslátással rendelkeznek.

Egyetlen dolgot hagynak figyelmen kívül. A szavazókat.

Ugyanis bármilyen hihetetlen, a kormányra kerülő pártokat végső soron ők jelölik ki, ezért érdemes számításba venni az akaratukat. Nemigen hinném, hogy egy átlag balos szimpatizáns szívesen borulna egy jobbikos nyakába, s vice versa sem. Kénytelen vagyok azt hinni, hogy Medgyessy leült az íróasztal mellé és egész egyszerűen összeadta az MSZP-re, a DK-ra, valamint a Jobbikra leadott 2014-es voksokat, hátradőlt, végigsimította a homlokát, majd feltalálta a kör négyszögesítését, hiszen úgy látta: jókora szám jött ki, s az persze összevonható. Csupán azt hagyta ki, hogy a Gyurcsány-fanokra a hidegrázás jön rá minden egyes MSZP-s kacsintástól, s akkor még nem is beszéltünk a szocialisták sirámairól ilyen ügyekben. A 2014-es választás jókedvvel-bőséggel megmutatta, hogy egy Monty Python-jelenet humorfoka véres királydráma ahhoz képest, amit a baloldalon anno – és jórészt azóta is – művelnek. A volt kormányfő ehhez még a hozzácsapta a Jobbikot is...

A NYUGDÍJASOK MEGALÁZÁSÁNAK ÉVE VOLT 2016

KLUBRÁDIÓ 92,9MHz
Szerző: Korózs Lajos
2016.12.29.A várható inflációnál jóval alacsonyabb mértékű nyugdíjemelésen mellett jó néhány olyan intézkedés történt, amellyel a kormány megkeserítette a nyugdíjasok életét – így látja az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke. Korózs Lajos szerint a szülőtartás elfogadása, a házi segítségnyújtáshoz való hozzáférés szigorítása és a jövő évre előirányzott forráskivonások is megalázó helyzetbe hozzák a nyugdíjasokat.

A Fidesz szerint ugyanakkor a baloldal összevissza hazudozik a nyugdíjasoknak. Reakciójukban azt írták, "a szocialisták semmit sem változnak, kormányzásuk alatt is csak kihasználták és becsapták a nyugdíjasokat, és ma is ugyanezt teszik".

A nagyobbik kormánypárt közleménye szerint ezt az bizonyítja, hogy a baloldal elvett az nyugdíjemelést ígért az időseknek, aztán elvettek tőlük egyhavi nyugdíjat, illetve azt ígérték nekik, hogy nem lesz gázáremelés, majd háromszorosára emelték a gáz árát.


ORBÁN KARÁCSONYI INTERJÚJA TÖKÉLETESEN MUTATJA, HOGYAN FALJA FEL A FIDESZ A SZABAD MÉDIÁT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.12.29.


Miközben jókat derültek vagy szörnyülködtek az emberek Orbán Viktor karácsonyi interjújának meghekkelésén, és a média napokig azzal foglalkozott, hogy kit hogyan von felelősségre a Mediaworks, és ki lehet a tettes, addig nem annyira beszéltünk arról, hogy ez az interjú és annak megjelenése mennyire durván mutatja meg, hogyan uralja le a kormánypárt a vidéki médiát.

A Népszabadság kivégzésekor is kevés szó eset arról, hogy a Mediaworks Mészáros Lőrinc (üzlete?) általi megvásárlásával a Fidesz 12 megyei lapot, egy városi lapot és az ezekhez tartozó internetes portálokat is megszerezte. És hogy ezt mire használja, az pont a meghekkelt Orbán-interjú kapcsán derül ki.

Ugyanis az interjút pont azért lehetett meghekkelni Fejér megyében, mert az egy Veszprémben elkészült központi tartalom volt, amit a másik 11 megyei újságnak változtatás nélkül le kellett közölnie, és ki kellet raknia a portálokra is. Rá sem néztek, mert rá sem nézhettek.

„Bevett gyakorlat volt ugyanis a lapcsaládnál, hogy bizonyos tartalmak Veszprémben készülnek el, és onnan veszik át őket más megyei lapok. Ez korábban leginkább kereskedelmi jellegű tartalomra vonatkozott, ám miután a Fidesz-közeli Mediaworks megvetette a lábát, új direktíva lépett életbe: a médiaworksös tartalmakat teljes kontroll mellett Veszprémben készítették, a megyei lapok szerkesztői ebbe már bele sem nyúlhattak. Ez vonatkozott az Orbán-interjúra is, akárcsak egy korábban, Kövér Lászlóval készült nagyinterjúra. Az Orbán-interjút egy megbízható káder, Szakács Árpád készítette. Az interjút Veszprémben korrektúrázták, ott is tördelték.”- írta az Index.

Korábban ebben a rendszerben azok a kereskedelmi célú anyagok futottak végig a lapokon, amiből ezek a lapok megéltek. De amióta a Fidesz megvette ezeket, ugye, már nem kellenek kereskedelmi tartalmak, hiszen a külső hirdetés kevésbé számít az új főcélhoz, a párt propagandájának terjesztéséhez képest - jön majd úgyis az állami hirdetés. Úgyhogy az állami hirdetésekért cserébe futnak a Fidesz-hű politikai tartalmak, amiből ezek a lapok ezután megélnek. Ennél szebben semmi nem mutatja, milyen az új sajtópiac, és hogy ki fizet benne, milyen tartalomért...

AMEDDIG MARAKODUNK, TÁMADUNK, VAGY VÉDEKEZÜNK, ADDIG SEM FIGYELÜNK ARRA, AMIRE KELLENE

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.12.29.


Akarom, vagy sem: szinte mindenhol találkozom azzal az egyre inkább felbugyogó gyűlölettel, ami valószínűleg eddig is jelen volt a társadalomban, de ilyen mértékben nem tört felszínre. Rotyog az már évtizedek, talán évszázadok óta, de az ember – többek között – attól ember, hogy képes úrrá lenni azokon az ösztönein, amiket a társadalmi-erkölcsi normák nem tartanak helyesnek.

Mára ez a gát megszűnni látszik. Nem önmagától, nem a rozsda marta szét, hanem a mindenkori hatalom önös érdekei szerint lazította, majd tevőlegesen is lebontotta azokat. Az Orbán-kormány különösen zseniálisan aknázza ki a rosszindulat, irigység, ostobaság, korlátoltság, tanulatlanság, gyávaság nyújtotta lehetőségeket. A kormányhoz kötődő közszereplők – politikusoktól a sajtómunkásokig – olyan elemi gyűlöletet szítanak a híveik körében, amilyenre én nem emlékszem eddigi életem során. De ameddig például Kövér László ösztönből, Bayer Zsolt pénzért, többen pedig kezelés hiányában fröcsögnek, addig az átlag barom mélységeiben éli meg a feneketlen gyűlöletet. Erről szól a szánalmas kis élete, ezzel kel, ezzel fekszik. Neki szüksége van iránymutatásra, el kell magyarázni számára, merre támadjon, hol van az ellenség. Az erre szakosodott kormányzati ilyennevűek ezt jó pénzért meg is teszik.

Túl bonyolult nem lehet a parancs, mert az túlterhelné a néhány működő idegsejtet. Jobb az egyszerűt, jól emészthetőt beleöklendezni a tátott szájakba. Frappáns kis mondatok, amit felkap az éhező és boldogan rohan vele. A sarkon már azt hiszi, ő találta ki. Lám csak, mennyi esze van!

Ha futás közben el találná felejteni, akkor sincs veszve semmi. Ott ordítanak az óriásplakátok, ott harsog a Migránstévében, a Vajnatévében, a Lölötévében, de akár olvashatja a feledékeny polgár bármelyik propaganda-hírlapot, weboldalt, onnan is hamar kiokosodik, merre található az ellenség.

Az időről-időre megnyilatkozó cöfösökről is meg kell emlékezni, mert ritka szánalmas vívmánya ennek a jól megkomponált átverésnek, amit jelenleg át kell élnünk. Ha akarjuk, ha nem...

ŐSZÜLNI MENTÜNK AUTISTA KISFIUNKKAL


BEZZEGANYA BLOGJA
Szerző: Pörgő
2016.12.29.


Eddig arról írtam, milyen nehéz elfogadni a szülőnek és a családnak is, ha annak egy tagja autista. Most arról írok, hogy milyen hihetetlenül egyszerű logikával látja fiam a világot maga körül. Ezen belül időnként csodálatos módon vicces helyzeteket teremt óhatatlanul is. Próbálom arról megközelíteni az alábbi történetet, hogy Szabika tudtán kívül milyen szépen formálja és erősíti családunkat. Illetve nevel minket az összetartásra és egymás támogatására, elfogadására.

Ő tanít minket! Emlékeztek?

Történt ugyanis…

Elmentünk őszülni egy hosszú hétvégére a nagycsaládos Bözsi-programmal. Enyhe rettegéssel, de nagyon vártuk. Rettegtünk, mert nem könnyű egy auti gyermekkel, megspékelve két kamasszal, egy hosszú autóúttal egybekötött idegen helyen alvós bulit bevállalni. Viszont nagyon vártuk, hiszen régóta nem volt részünk ilyen kényeztetésekben: gyógyfürdő, napi háromszori étkezés (úgy, hogy nem nekem kell megfőzni), csodás szobák, kastély, kirándulás, stb.

A csomagolás megvolt, betapostunk minden cuccot a csomagtartóba. A három gyereket behajtogattuk a hátsó ülésre, ami még esetleg az útközben kellhet, az anyósülés elé lábhoz a kezem közelébe betettük. Én angol spárgában az anyósülésre. Férjem a vezető ülésbe és irány…

Már az autópályán szembesültünk Szabink első komoly kérdésével:

KÖZEL 5 MILLIÁRDDAL DRÁGÁBBAN ÉPÍTI A MARKET A DAGÁLY USZODAKOMPLEXUNOT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2016.12.29.Már 43,36 milliárdért építi Garancsi cége a 2017-es vizes vb-re készülő uszodakomplexumot.

Eredetileg arról beszélt a kormány, hogy a Dagály úszópalota 8 milliárd forintba fog kerülni, a teljes vizes vb pedig 25 milliárdba. A Dagály építését aztán 38,63 milliárd forintért vállalta a Market, az összköltség pedig már 90-100 milliárd forint körül van. Ám a kiadások tovább nőnek, és a világbajnokságig még van hét hónap.

Korábbi cikkeink a vizes vb-ről:

Nyolc nagy építkezés indul a vizes vb miatt

Ötmilliárd forintot költ a főváros a Margitsziget csatornázására a vizes vb miatt

90 milliárd forintba fog kerülni a 2017-es vizes-vb – kiszámoltuk a kormány helyett

Hogyan lett a 8-ból 50 milliárd forint? – Így kúsztak az egekbe a vizes-vb költségei

Magáncéghez került az úszóvébé félperces imázsfilmjéért járó 55 millió forint

Októberben megírtuk, hogy az 50 méteres külső medence átalakítása miatt összesen 170 millióval megemelték a Dagály kivitelezésére szánt összeget, de ez aprópénz a december végén megjelent szerződésmódosításhoz képest...

LÁZADÁS HELYETT ŐSZINTESÉGRE VAN SZÜKSÉG 2017-BEN

EGY BLOG ÉS KÉSZ
Szerző: Kész Zoltán
2016.12.29.


Ebben az évben a miniszterelnök többször emlegette a politikai korrektség végét és egy olyan új korszak kezdetét, amelyben végre "lekerül rólunk a szájkosár". Ha ez valóban igaz, akkor itt az ideje annak, hogy nyíltan, egyenesen és őszintén beszéljünk az ország helyzetéről és azokról a súlyos problémákról, amelyekkel a magyar családoknak nap mint nap szembe kell nézniük. Mondjuk ki az igazat a Fideszről, Orbán Viktorról, Habonyról és a strómanjaikról!

Az embereknek nemcsak a politikai korrektségből lett elegük szerte a nyugati demokráciákban, de a politikai elit hazug köntörfalazásából és üres szlogenjeiből, amelyeknek egyetlen célja a korrupció és a nepotizmus leplezése. A politikai életből ma mindenféle őszinteség hiányzik Magyarországon, a hatalmon lévőket kizárólag a pozíciójuk megtartása érdekli, és semmilyen eszköztől nem riadnak vissza, hogy megőrizhessék az összeharácsolt vagyonukat és befolyásukat. Orbán Viktortól ma már senki sem várhatja, hogy nyíltan beszéljen - az ugyanis az azonnali bukását jelentené. Hiszen be kellene számolnia a környezete elképesztő vagyonosodásáról, a legközelebbi munkatársai luxuséletmódjáról, arról, hogy miért keresi pincsikutyaként Putyin kegyeit, és hogy miért érdekli jobban a kisvasútépítés, mint az iskolák megmentése.

Orbán Viktornak már egy szavát sem hihetjük el, mert számtalanszor kiderült, hogy bármiről hajlandó hazudni az embereknek, ha az érdeke úgy kívánja. Visszatekintve az elmúlt egy évre, rengeteg példát találunk erre. A miniszterelnök következetesen állítja, hogy a többség nevében beszél, pedig valójában csak a kisebbséget képviseli. A kvótareferendum azért lett érvénytelen, mert a Fidesz nem tudta meggyőzni a magyar emberek felét az idegengyűlöletről, de Orbán rendszeresen úgy állította be az eredményt, mintha a többség őt támogatná. Hazudott, amikor azt állította, hogy a referendumra szükség volt, hiszen épp az emberek szavazatai ellenére nyújtott be alkotmánymódosítást a kérdésben. Nem mondhatott igazat akkor sem, amikor arról beszélt, hogy a magyar emberek biztonságát tartja szem előtt, hiszen közben ő és családja a terroristákat finanszírozó körözött bűnözővel, Gaith Pharaonnal üzletelt.

Orbán azt állítja, hogy a nemzetet képviseli, de valójában nem más ő, mint az orosz elnök előretolt bástyája Európában. A Paks II. botrány óta tudjuk, hogy a Fidesz kilóra eladta az országot Putyinnak, aki évente jön hazánkba, hogy ellenőrizze legújabb nyugati gyarmatát. Ez a nemzet a történelme során nem egyszer szenvedte meg idegen megszállók elnyomását, függetlensége elvesztését. Ez huszonhat éve még Orbánt is zavarta, mégis neki köszönhetően a magyar emberek életéről újra Moszkvában döntenek és nem Budapesten. Olyannyira fontos neki az orosz elnök kegye, hogy cserébe szembefordít minket az Európai Unióval és a NATO-val, azzal a két szervezettel, amelyek Magyarország gazdasági fejlődésének és katonai biztonságának legfontosabb letéteményesei. A Fidesz nyugatellenes propagandája bizonyítja, hogy a magyar kormány nem független és nem nemzeti, hanem csak Putyin elnök hazug propagandájának a szócsöve...

SOHA ILYEN SÖTÉT ÉVE NEM VOLT A SZABAD SAJTÓNAK MAGYARORSZÁGON

444.HU
Szerző: Rényi Pál Dániel
2016.12.29.


Mióta plurális média működik Magyarországon, minden kormány elemi kötelességének érezte, hogy maga alá gyűrje, felvásárolja, vagy ha ez nem ment, minden rendelkezésre álló eszközével nyomassza a politikai sajtó egy részét, és a benne dolgozó újságírókat.

Érezte az ügy fontosságát Antall József, Horn Gyula és Gyurcsány Ferenc is, olyan mélységig viszont egyetlen hatalom sem próbálta még saját képére formálni a magyar nyilvánosságot, mint a mostani. Orbán Viktor és pártja már első kormányzása idején tudatosan foglalt állásokat a magyar médiapiacon, ellenzékben sem sajnálta a pénzt a médiumok létesítésére, 2010-es második ciklusával pedig további terjeszkedésbe kezdett.

A miniszterelnök tavaly viszont váratlanul összekapott a médiabirodalmát igazgató Simicska Lajossal, és ezzel elvesztette befolyását a kormánypárti sajtó - pl. a Magyar Nemzet, a Hír TV, a Class FM, a Metropol ingyenes lap és a Lánchíd Rádió - felett. Hirtelen szócsövek és támogatók nélkül találta magát, úgyhogy gyorsan magas sebességbe kapcsolta a médiagépezetet.

2015 tavasza óta kiemelt politikai feladat Simicska médiabirodalma, a Nemzet-csoport megfojtása, valamint új csatornák alapítása, felvásárlása, és a konkurencia megrövidítése.

Jövőre választási kampány is kezdődik, ezért az idő is sürgető tényező lett. És hogy még egyszer ne mehessen el egy emberen a teljes portfólió, Orbán több, korábban a médiát kerülő kormányközeli figurát engedett a piacra:

Schmidt Mária, Mészáros Lőrinc, Andy Vajna és Matolcsy György körei is bejelentkeztek, az állam pedig tízmilliárdos nagyságrendű összegekkel járult hozzá a terjeszkedéshez.

A Fidesz idén több fronton folytatta a tavaly megkezdett médianyomulást, de a tempó, a minőség és a mennyiség minden előzetes várakozást felülmúlt:

SOLTÉSZ: EGYHÁZI GYERMEKESZTERGA KELL

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.12.29.


Soltész Miklós, a kormány egyik csúsztatásügyi megbízottja elmondta az õ védõbeszédét az egyházi oktatás mellett. Valószínûleg azért is érezte ennek égetõ szükségét, hogy az Emmi részérõl is támogatásáról biztosítsa Lázárnak az oktatási kereszténységet favorizáló kijelentését. Ami már önmagában is lehet jelzésértékû.

Lázárt ugyanis idõrõl idõre úgy emlegetik, mint Orbán egyik lehetséges váltóemberét. S ennek nem mond ellent az, hogy egy másik potenciális kihívót, Rogánt, mesterien hagynak leamortizálódni a különbözõ gazdagodási ügyekben. A kremlinológia szabályai szerint ugyanis könnyedén lehet, hogy a lázári ötletelés melletti erõteljes kiállás egyfajta elõzetes helyezkedésnek is tekinthetõ. Az oktatási ügyek kapcsán is egyre jobban arcát vesztõ Balog Zoltán helyére ugyanis miniszter is kellhet majd egy új kabinetben. De Soltész nyilatkozata azért a Fidesz, illetve Orbán frissen megtalált vallásos konzervativizmusába is beleillik. Amire Orbánnak már csak azért is szüksége van, mert szüksége van a hazai egyházak támogatására. Még akkor is, ha ez nem totális. De nem engedheti meg magának azt, hogy a menekültkérdésben mellette hitet tevõ, és ezzel még a pápával is szembe menni hajlandó Erdõ Péternek, vagy a neohorthysta körökkel is kapcsolatot tartó reformátusoknak elengedje a kezét. Ehhez pedig gesztusokra van szükség. Leginkább forintra váltható gesztusokra. De azért az ideológiai sem semmi. Az oktatási intézmények pedig mindkettõt lehetõvé teszik.

Soltész azért persze nem csak a kremlinológiai összefüggések alapján értékelhetõ kijelentéseket tett, hanem olyan adatokat is közölt, ami mellett nem érdemes szó nélkül elsiklani. Szerinte „az emberek több mint fele hívõnek tartja magát”. Ami akár igaz is lehet. Különösen olyan politikai környezetben, amely egy felmérés esetén ezt várja el. Ugye még emlékszünk az egyetemek egykori versenyére a KISZ-tagsággal kapcsolatban. Amikor az egyetemi ifjúság több mint kétharmada volt ezek szerint kommunista. A választásokat meg rendre magas támogatottsággal nyerte az állampárt által is támogatott jelölt. Már csak azért is, mert más nem igazán vált jelöltté. Akkortájt talán ugyanazok vallották magukat bõsz ateistának, akik késõbb el nem mulasztották volna a vasárnapi jelenlét-demonstrációt a templomban. Az elvárt válaszok ismeretében az ilyen önbevallások pont annyit érnek most, mint negyven éve. Még akkor is, ha mindenkor alkothatják egy hatalmi döntés hivatkozási alapját. Különösen, ha nem részletezzük, hogy miben hisz az, aki hívõnek tekinti magát...

2016 TANULSÁGA: LIBERÁLIS DEMOKRÁCIA ÉS KAPITALIZMUS NÉLKÜL A BARBÁRSÁG JÖN

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Béndek Péter
2016.12.29.Trump bejelentette az amerikai kapitalizmus hatékonysági fordulatát és az ezen alapuló új amerikai világnézetet - miután az amerikai gazdaság eddig is messze a leghatékonyabb volt a világon. Erre a putyinista politika és sajtó szerte a világban levonja azt a következtetést, hogy győzött a kereszténység, és (pl.) Magyarország végre jól megérdemelt helyén, a történelem fősodrában van. Kb.

Amikor az egyetlen helyes olvasat az lenne, hogy most kerül ki belőle végleg, mert ettől kezdve se az USÁ-nak, se a felbőszített és összeszoruló EU-nak nem lesz érdeke pátyolgatni a magunk fajtákat, viszont a technológiai fejlődés eredményeként már szükség sem lesz az alacsony hozzáadott értékű lator államocskákra. Ez nem hónapok, de nem is évtizedek kérdése. Néhány évről beszélünk. (És egy új “Jalta” eredményeként a feláldozható országok egyikeként újra orosz gyarmat leszünk.)

Magyarország választóit azzal kábítja az autokratikus oligarchia kormánya, hogy lehetséges jól élni jól működő nemzeti (nationwide) kapitalizmus, viszonylagos korrupciómentesség és versenyképes állami szolgáltatások nélkül. Nyilván ezt teszi, mert a felsoroltakból semmi sincs nálunk, viszont a korrupt oligarchiának (még egy darabig) éppen így jó. A hazai putyinizmus azt hirdeti, hogy közös nevezőn van Trumppal, pedig ez a közös nevező kb. a bivalyé és a legyeké: konkrétan a bivaly csapkodó farka. Azt hirdetjük, minden különbözni fog eztán: már nem a tőkeerő, az innováció és a versenyképesség fogja az országok közötti erősorrendet eldönteni, hanem a magyaros furfang; és csak idő kérdése, hogy a nemzeti oktatási rendszerek bedöntésére mindenhol létrejönnek a Balog, Hoffmann & Czunyiné (plc.) helyi irodái, amelyeket követ a Varga & Matolcsy tanácsadó cégek franchise-a és a magyar egészségügyi reform tanulmányozásának szentelt endowmentek a Harvardon és az Oxbridge-en.

Aki azt hiszi, hogy a világ logikája nem lesz még kíméletlenebb eztán, amelynek amerikai ésszel az lesz a lényege, hogy hulljon el mihamarabb a férgese (nézzék csak meg a belépő amerikai adminisztráció összetételét: még véletlenül sincs benne egyetlen óvónő vagy környezetvédő, de még református lelkész és futsallista sincs, viszont annál több a tábornok, milliárdos, nagyvállalati vezér, vállalati tanácsadó és corporate lawyer), az valamit súlyosan félreért a trumpizmus lényegéből. Aki azt hiszi, hogy a Trumppal való magyar érdekközösség egy pillanatra is múlhat azon, hogy mi a magyar érdek, és hogy a magyar érdek – valamilyen csavaros észjárás mentén – a magyar versenyképesség további gyengítése lenne, az nézze meg majd, hogy állunk 2020-ban, amikor Trump az újrázásért fog futni. Nem kell jövőbe látónak lenni: vagy így, vagy úgy, már a mostaninál is rosszabbul. Az a pusztítás ugyanis, ami ebben az országban tíz, de különösen hat éve folyik, rövid távon visszafordíthatatlan (csakhogy hivatalosan is az orosz érdekszférába kerülve már kísérlet sem lesz a visszafordítására)...

MAGYAR TINIK KÜLFÖLDÖN: BARÁTSÁGOKTÓL A SULIIG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.12.29.Negyedik, utolsó részéhez érkezett a külföldön élő magyar gyerekeket bemutató sorozat (illetve ez így nem teljesen igaz, de ez legyen az újév meglepetése), melyben a Frankfurti mesék blog szerzője, Gabuschka kérdezett az első két részben kisebbeket (itt és itt pótolható, ha valaki nem olvasta volna), majd az előző részben már tiniket arról, hogyan élték meg a külföldre költözést.


„A sorozat befejező, negyedik részében tovább mesélnek a „nagyok”, azaz a 13 évesnél idősebb határátkelő gyerekek. Ebben a részben szó esik többek között a barátokról, a beilleszkedésről vagy akár a kedvenc ételükről.
Mivel ők több évet éltek Magyarországon a költözés előtt, mint a fiatalabb válaszadók, így jobban látják a két ország között a különbségeket.
Mielőtt rátérünk a válaszokra, röviden bemutatnám ismét a szereplő gyerekeket:
Anna
17 éves, Németországban él. Úgy tűnt a válaszai alapján, hogy nagyon negatívan élte meg a költözést, el is mondta az interjú végén, hogy miért vannak ilyen érzései.
„A történet érthetősége érdekében elmondanám még, hogy Magyarországon az ország második legjobb gimnáziumába járok (Anna eredetileg említette az iskola nevét is, de szeretném, ha nem lenne könnyen beazonosítható a személye, ezért változtattam meg a szöveget. – a szerk.), ezek után nyilvánvaló az, hogy mennyire nagy váltás és negatív változás volt az iskola, ahova az elmúlt 2 évben jártam.
Nyáron véget is ért ez az időszak, és nagyon-nagyon boldog voltam, hogy soha többet nem kell odamennem. Az új iskoláról még nem tudok nyilatkozni, de mint említettem, máris jobban érzem magam ott, mint előtte és az is jó, hogy egy kicsit újra érnek városi impulzusok.” – foglalta össze.
Ben
16 éves, Ausztriában él. „Elöljáróban annyit, hogy 2015 márciusában költöztünk ki. Ő még pont le tudta zárni a 8. osztályt Magyarországon, otthonról ballagott el, az itteni iskola „8. osztályába“ csak 2 hónapot járt.
Természetesen elöször az újdonság varázsával hatott az új ország, az új iskola, az új emberek. Csak késöbb -  talán a nyári szünet miatt is - jelentkezett a hiányérzet. Tény, hogy egy nagyon jó osztályközösséget hagyott maga mögött és sok kedves barát került távolabb. De mivel Bécs mellett élünk, ezt igyekszünk áthidalni.
Most másfél év elteltével egyszerübb, nyugodtabb a helyzet, szerintem megtanulta értékelni az itteni lehetöségeket és összeköti azokat az otthoni jó dolgokkal. Ez a mi kis Osztrák-Magyar Monarchiánk.“ – írta a bemutatkozó emailben Ben apukája.
Benedek
14 éves, 5 éve él Spanyolországban a Costa del Sol-on él családjával, és a Földközi-tenger látszik az iskolája ablakából.
Misi
15 éves, három éve él Németországban.
Mit szoktál játszani a barátaiddal? Hogyan ment a beilleszkedés?

2017-BEN 4 MILLIÁRDOT KÖLTENEK A BUDAPESTI OLIMPIA REKLÁMOZÁSÁRA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: ErdélyiK
2016.12.29.2016-ban eredetileg 900 millió forintot tervezett reklámra költeni az állam és a főváros közös tulajdonában lévő Budapest 2024 Zrt., ám az összeg végül egy karácsony előtti emeléssel nettó 1,3 milliárdra nőtt.

Jövőre az idei összeg nagyjából négyszeresét, nettó 4 milliárdot fog költeni a cég a budapesti olimpiához kapcsolódó kommunikációs kampányra.

Az uniós közbeszerzési értesítőben karácsony után megjelent tájékoztató szerint ugyanis a Budapest 2024 Zrt. december 13-án aláírta az erre vonatkozó szerződést. A még szeptemberben meghirdetett nyílt tenderen mindössze egyetlen ajánlat érkezett, melyet a MindShare Kft. és a Human Telex Kft. közösen nyújtott be, így ők nyerték a megbízást.

A Human Telex Kft. népszerűsítette 2016-ban is a budapesti olimpiát a MOB és a Budapest 2024 Zrt. megbízásából is, a cég egyik tulajdonosa Orosz Pál, a Fradi vezérigazgatója.


Kapcsolódó cikkeink:

A Fradi vezérigazgatójának reklámcége népszerűsítheti a budapesti olimpiát

A Fradi-vezér cége fogja reklámozni az olimpiát 900 millió forintért

410 millióval többet költenek a budapesti olimpia reklámozására

2016 MAGYARORSZÁGA: A MÉRCÉK ÉS AZ EGYÉRTELMŰSÉGEK HIÁNYÁNAK IDŐTLEN TEREK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Böcskei Balázs
2016.12.29.


...2016 itthon többek között a média(piaci változások) éve volt. Ha valaki 2010-ben elalszik, és a 2016-os év végén tér magához, úgy a magyar nyilvánosságban fura dolgokat tapasztal, és aligha érti, mit aludt át (az ébren maradóktól sem érkezne túl sok segítség). Végeredményben nulla politikai ellenállás és a kivételes politikai cselekvés elmulasztása mellett – kivétel a DK –, de kinyírták a (rendszerváltás utáni) magyarországi baloldal és liberalizmus kulturális és politikai emlékezetét – patetikusabban szólva, otthonát –, a Népszabadságot. Az egykori tulaj, a „nem hagyjuk” MSZP fel is lépett, volt is gyertyagyújtás a Mediaworks előtt, akik meg tényleg nem hagyták – lásd a lap tényfeltáró munkáit és munkatársait –, azokat meg kinyiffantották. Ilyen ez: tényleg kényelmesebb a „nem hagyjuk”, mint a „nem hagyni”.

„Mindig ellenzékbe” kerültek olyan fórumok (Magyar Nemzet, Hír TV), amelyekről korábban ez még rossz viccből sem volt elmondható. Már 2015-ben is elismert újságírókat igazoltak, idővel új műsorokkal jelentkeztek (ebből Alinda ma a legértelmesebb képernyős tartalom, a Heti Hetes-utánérzésű Szabadfogás pedig a leghaszontalanabb). S az év végére valóban, megérkezett a 2015 februárja előtt is ellenzéki újságírás legismertebb műsorvezetője, újságírója, Kálmán Olga is az akolba.

A politikai kaland- és fantáziaszekcióban arat a TV2, régebbről van már a Ripost(.hu) és 888.hu, és ez évben sem volt még egy olyan lap, mint a Magyar Idők, amelyben minden Fidesz-közlemény egy helyen lenne, mintegy 140 forintért – a minimális tisztességhez tartozik, hogy a Fidesz Időtlen szombati melléklete (Lugas) okozhat pozitív meglepetést azoknak, akik nem várnak semmit a laptól. Új tulaja van a Figyelőnek, Schmidt Mária „minőségi, mértékadó és méltányos” tartalmat ígért, tehát papíron olyat, amilyen vásárlása előtt is a Figyelő volt. A Népszavát éppen hogy megmentették az üzleti jobboldaltól. Persze a leghangosabban bírálók (hogy „na, de miért Puch”) azok, akik és barátaik egy fillért még politikai újságírásba nem tettek, abból annál inkább vettek ki.

Mindenesetre „tény”, ami tény, összezavarodott minden, egyértelműséget itt hiába keresünk. S akkor ez még csak a média világa, hol vagyunk még a mezo- és mikroszintektől, ahol az „együttműködésnek”, az értelmiségi nagyképűséggel szólva „kollaborációnak”, legitimációnak olyan formái vannak, amelyek esetében még inkább nem könnyű megmondani, honnantól együttműködő az, aki, mi a jó és rossz, stb.

György Péter pontosan írja, hogy a kollaboráció meghatározásához szükséges a mihez való kollaboráció, tehát a megnevezés, a megnevezhetőség lehetségessége. Természetesen le lehet írni a politikatudomány készletével, hogy milyen rezsim, miért akár szürke zóna, stb. az orbáni, de a lényeg valahogy nem ez, hiszen a tudományos leírás e téren csak nehezítheti a határhúzást. A szimplán politikai meghatározások („maffiaállam”) pedig csak azokat nyugtatják meg, hogy tudják, hol van a határ, akik nem, vagy már nincsenek kapcsolatban semmilyen módon a rezsimmel és/vagy állammal – legalábbis amíg ez ki nem derül egyikről másikról, ahogyan azt 2016 szintén elhozta.

Nincsen ma igazodási pontja a magyar politikai valóságnak, helyes és helytelen, kint és bent, barát és ellenfél egybecsúszik, nem egyértelműek a határok. A mérce a belső erkölcsi integritás még lehet, amelyet tartani nehéz, ha egyrészt nincs mihez mérni „odakint”, másrészt, ha az adott személy esetében akár az ugyanazon az oldalon állók is megkérdőjelezik azt. „Nemre” építeni életet annak lehet csak, aki van annyira autonóm és erős, hogy mindig nemet mondjon (lásd Kertész Imre), vagy annak lehet könnyű azt mondania, aki egyszer már túl könnyen mondott „igent” (azaz 2010 előtt így-úgy, de „belül” volt, így ma nem is kell „igent” mondania, mert ellene is zajlik a politika). Minden választ ki- és meg kell szenvedni, nem könnyű felhúzni azokat a határokat, amelyek rossz(ak) és jó(k) között vannak. S néha a jó(k), csak a kisebbik rossz(ak), és tanulva a (közelmúlt) történelméből is, lehet-e, értelmes-e a „csak” kisebbik rosszra politikai életet alapozni?

Ez utóbbival megannyi kérdés jár együtt, amelyekre e sorok írója sem tudja a választ, de az időtlenné váló Magyarországon – mivel mai tudásunk (!) szerint – a 2010 utáni új egyensúlyt nem billenti ki ellenzéki politikai cselekvés, az intellektuálisan talán legérdekesebb kérdések és küldetések egyike. S ha megvan rá a válasz, úgy meg lehet arra is, mi tart egyben egy politikai közösséget. Erről gondolkodni ma, amikor a nyílt rendszerek nem bírják erőforrással megvédeni magukat külső sokkokkal szemben – hívjuk ezt a szomszédunkban öltözködő Iszlám Állam egy katonájának vagy a morális mércék és igazodások elvesztésének – elemibb, mint ha digitális jakobinusok módjára próbálunk egyszerűen, „magától értetődően”, nekünk komfortosan ítélkezni globális és emberi léptékű döntések felett.

Senki nem ígéri, hogy 2017-ben lesznek viszonyítási pontok, hogy tudni fogjuk, mi a jó, a helyes a kortárs Magyarországon, viszont aki nem törekszik végiggondolni mindezt, vagy csak önmagának tetsző módon teszi, az nem tud otthon lenni utcájában, városában, és neki nem lesz menedék a nem létező világtársadalomban sem.

HÁROM GAZDASÁGI PROBLÉMA, MELYEKET VALÓSZÍNŰLEG 2017-BEN SEM OLD MEG A KORMÁNY

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.12.29.


Év vége felé közeledve a kormány sikerpropagandája turbófokozatba kapcsolva hirdeti, hogy milyen szenzációs évük volt a magyaroknak. Kétségtelen, Mészáros Lőrinccégei jól teljesítettek, Habony Árpád vállalkozásai is hoztak egy kis aprót a konyhára, de Rogán Antal sem lett szegényebb 2016-ban. No, de mi van azokkal a honfitársainkkal, akik nem kapnak zsíros kormányzati megrendeléseket, nem ülnek kényelmes miniszteri bársonyszékben vagy nem születtek bele egy tehetős családba, amely közel áll a hatalomhoz? Nézzünk szembe a ténnyel, hogy pártunk és kormányunk megint elszabotált egy évet az életünkből, nem teljesít jobban az országunk, sőt egyre jobban leszakadunk a vetélytársainktól. Három olyan területen pedig komoly lemaradásban vagyunk, melyek közvetlen hatással vannak a hétköznapjainkra:
ELLOPOTT KÖZPÉNZMILLIÁRDOK, HÍRES SPORTOLÓK ÉS EGY FIDESZES TROLLCSAPAT: ILYEN A KAMPÁNY A BUDAPESTI OLIMPIA MELLETT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2016.12.29.


Közpénzmilliárdokért kampányolnak híres magyar sportolók és Rogán szomszédja a 2024-es budapesti olimpia mellett, de az értelmetlen pénzszóráson túl egy igazi fideszes-putyinrajongó trollcsapat is beszállt a hazai olimpia népszerűsítésébe. Az egyfajta CÖF2-ként működő Honfoglalás 2000 egyesület korábban a paksi atomerőmű bővítéséért és Putyin Béke-nobelldíjáért is kiállt.

Nem kell jobb kampány a budapesti olimpiának, mint
  • a hármas metró heti füstölése, vagy
  • a 43 milliárdnál járó Dagály-projekt.
De a legabszurdabb a Honfoglalás 2000 közleménye, amit lejjebb idézni is fogunk.

Számunkra nyilvánvaló, hogy a lassan egy évtizede húzódó metró felújítását kezelni képtelen főváros egy olimpiát sem lenne képes megrendezni.

(A másik gyönyörű bizonyítéka felesleges közpénzszórásnak a milliárdokkal úszó Dagály-projekt: nemrég megemelték a 2017-es budapesti vizes vb-re épülő úszókomplexum költségeit, a fővállalkozói szerződés értéke így nettó 43,36 milliárdra nőtt.

Orbán Viktor közeli üzletfele-barátja, Garancsi István építheti meg az uszodát. Nem nyilvános közbeszerzésen nyerte meg a „pályázatot”.

Az Index szerint megnövelt költségek azért is is érdekesek, mert az elmúlt napokban a kormányközeli propaganda azt szajkózta: az úszópalota 95 százalékban kész, és már januárban át fogják adni. Ehhez képest december végén nagyjából 12 százalékkal emelték meg a projekt költségvetését.)

De vissza az olimpiai kampányhoz: a számok itt is irgalmatlanok.
A budapesti olimpia népszerűsítésére 2016 tavaszán kezdetben 700 milliót költöttek, ami idén év végére 1,3 milliárdra duzzadt.

Aki zsíros megbízást kapott, többek között Csetényi Csaba cége is, akinek a kormány sok-sok kampány köszönhet már.

Most decemberben újabb szerződést kötött a központi költségvetési támogatásból működő, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a főváros 50-50 százalékos tulajdonában lévő Budapest 2024 Zrt. az olimpia népszerűsítésére. Kivel is kötött szerződést? Hát, a Fradi-vezér pr-cégével, a MindShare nevű céggel, amely így 3+1 milliárdból gazdálkodhat 2017-ben.

Érthetetlen, hogy híres olimpikonok és sportolók ilyen körülmények között miért adják a nevüket a kampányhoz. Ők nem olvasnak újságot?

A legabszurdabb sztori pedig a Honfoglalás 2000 egyesületé Közleményüket szó szerint idézzük, mert már-már műalkotás szintre emeli a kádárista propagandát és a tömény hülyeséget. (Ez az egyesület követelte Juhász Péter letartóztatását, mert az ellenzéki politikus tüntetni mert Orbán ellen, illetve ők szóltak be Hosszú Katinkának is, akit árulónak és kollaboránsnak állítottak be.)...


"HOGY MINDEN FOGYATÉKOS GYEREK CSALÁDBAN NŐHESSEN FEL..."

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Petri Gábor
2016.12.28.Az állami gondoskodásba kerülő fogyatékos gyerekek számára előnyösebb lenne, ha nem intézetekben, hanem nevelőszülőknél élhetnének. Sok nevelőszülő szívesen vállalná is, hogy fogyatékos gyerekekkel foglalkozzon, ha elegendő segítséget kapna, és nem kellene pluszban megküzdenie az állami ellátórendszer hiányosságaival. A gyermekvédelmi rendszerben sodródó, fogyatékossággal élő gyerekekről Kovács Évával, a Kézenfogva Alapítvány szakmai vezetőjével beszéltünk...


Kikből lesznek nevelőszülők?
A nevelőszülő nemcsak a vér szerinti szülőtől, de az örökbefogadó szülőtől is különbözik. Amikor valaki  örökbe fogad, akkor ugyanolyan szülői jogviszony létesül, mint a hagyományosan létrejövő családok esetében. A nevelőszülőség viszont a gyermekvédelem egy sajátos formája, amikor a gyereket nem intézetben helyezi el az állam, hanem nevelőszülői családoknál. Ha az adatokat nézzük, akkor a nevelőszülők szinte kivétel nélkül nők, nagy többségük szegényebb településeken, régiókban él. A nevelőszülőség ugyanis munkalehetőség is, és munkaviszonyként elismeri az állam.
És kik kerülnek ilyen családba? Egyáltalán, jobb egy nevelőszülőnél, mint intézetben vagy lakásotthonokban?
A modern jogszabályok Magyarországon és sok más országban is, helyesen, a nevelőszülői ellátást előnyben részesítik az intézeti vagy több fős, bentlakásos ellátáshoz, azaz a lakásotthoni  formához képest. Olyan gyerekekről beszélünk, akiket valamilyen ok miatt a gyermekvédelem kiemelt a családjukból. A háttér lehet abúzus, bántalmazás, mélyszegénység, alkoholizmus – sokféle ok, ami miatt a vér szerinti szülő nem tudja vállalni már a gyerekeket. Az állam és a jóléti rendszer  azt biztosítja, hogy fellép a gyerek érdekében, és megvédi, ha kell, saját családjától is. Persze a rendszer sok hibával dolgozik, és az elkötelezett szakemberek ellenére sem mindig sikerül jó megoldást találni. Egyes esetekben a szülő nem akarja nevelni a gyermeket, sokszor például a gyermek fogyatékossága miatt. A fogyatékos gyerekekkel pedig jellemzően nem is nagyon tud mit kezdeni a gyermekvédelem.
Hogy viszonyulnak a nevelőszülők fogyatékos gyerekekhez?
Nem egy nevelőszülő van, aki szívesen fogad családjába fogyatékos gyereket, és ennek oka az, hogy a fogyatékos gyerekeknél nagyobb eséllyel alakul ki erősebb kötődés a nevelőszülő felé. A gyerekek hálásak és bizalommal vannak a nevelőszülő felé, és ez nem kis dolog, tekintve, hogy a legtöbb, gyermekvédelembe kerülő gyerek nagyon kemény történeteken van túl. Súlyos, keserű, traumatikus családi eseményeket ismerünk, amik után érthetően nehéz bízniuk bárkiben is. Azonban  azok a nevelőszülők, akik már neveltek fogyatékos gyereket, nem ritkán újra fogyatékos gyereket „választanak” maguknak, mert szeretik csinálni...

ÚGY LÁTOM, FELCSÚT ÉS A CINEGE UTCA NEM SZEREPEL A LISTÁN

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H.A.
2016.12.28.


Olvasom, hogy milliárdok röpködnek jobbra-balra, ezer csilliárdos hiteleket veszünk fel jobban teljesítésileg, mer’ ez nem a bezzeggyurcsány, hanem csökken az államadósság, többszáz milliárdot tolunk a Balatonba, márciusig tuti marad a letelepedési kötvény, ki tudja hány százmilliók úsztak el soha be nem fejezett, de európailag támogatott és kifizetett létesítményekre, úgyhogy nyugodtan beszélhetünk a NER földhözragadt manifesztálódásának egyéb, majdnem jelentéktelennek tűnő vonatkozásairól.

Azt írta ma az online sajtó, hogy a Magyar Posta nevű állami vízfej – amelyen nem mellesleg a nemzet szellemi birkózóbajnoka a közpénz-költés titkosításának fenemód hasznos jellegét tesztelni kezdte – január 1-től megszünteti a reggeli lapkézbesítést. Mert csak, vagyis majdnem mert csak. 19 darab településen pár nap múlva az fog történni, hogy az előfizetők a normál kézbesítéskor kapják meg a friss újságot: jellemzően délig, vagy legkésőbb délután négyig. Miután ők azért fizettek elő, hogy reggel a budin ülve olvashassák a Nemzeti Sportot zum Beispiel, nem mikor 4 után hazajönnek a munkából, ugye. Mert ha előre tudták volna, hogy csak holnapután jön meg a tegnapelőtti újság, még az is lehet, hogy elő sem fizetnek.

A jelen állás szerint még mindig Bözsi utalványokba belefulladt, az év végi kézbesítésekkel szemben hatalmas harcok árán is alulmaradó, a velünk élő szocializmust megtestesítő állami cég tájékoztatása szerint 

a napilap piac folyamatos változása, a kézbesített kiadványok folyamatos csökkenése szükségessé tette a technológiai folyamatok, kiemelten a kézbesítési határidők újragondolását.

Az érintett települések között van Ajka, Balassagyarmat, Balatonfüred, Budakeszi, Érd, Esztergom, Mezőkövesd és Tapolca is. Namármost, úgy látom Felcsút és a Cinege utca nem szerepel kiemelten a Magyar Posta egyoldalúan meghozott döntésének áldozatul eső földrajzi entitások listáján, úgyhogy az érintett egészséges reggeli vécézését nem fogja megzavarni, hogy csak délután 4-kor landol a postaládikóban a Nemzeti Sport. Adjunk hálát...

HA MÉGSEM ÁDER LENNE. VANNAK ÁM MÉG JÓ KÖZTÁRSASÁGIELNÖK-JELÖLTEK A FIDESZ HÁZA TÁJÁN!

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Toro
2016.12.29.


Szilveszter felé közeledve a Ténytárnál ilyenkor a humor kerül előtérbe: Áder János mandátuma idén tavasszal lejár, emiatt a sajtóban már hónapok óta hatalmas találgatások zajlanak, vajon ki fogja követni Ádert a köztársasági-elnöki székben. Bár a legvalószínűbb forgatókönyv szerint minden marad a régiben, de tudva, hogy milyen nagyszerű káderekkel rendelkezik a Fidesz, készek vagyunk tippeket adni arra, hogyha mégse Áderre esne a választás, akkor még ki lehetne az, aki „hatékonyan” tudná kifejezni a nemzet egységét. Matolcsy? Tállai? Mészáros Lőrinc? Schmitt Pál újra? Vagy esetleg legyen csak simán Orbán Viktor? 

ITT OLVASHATÓ

EGY TÁNYÉRNYI ALJASSÁG, VALAMINT BLABLA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.12.29.Schopenhauerben még volt annyi jó érzés, hogy belátta, nem illendő dolog a terített asztal mellől, borjúbélszínt zabálva az élet hiábavalóságáról papolni, ezek a hősi korok azonban már nagyon régen elmúltak. Máma az új egység annak örvendezik, hogy miniszterelnök úr milyen hatalmasan és bájosan tud pörküttet zabálni, miközben az utcán szeretett népe ezrével áll sorba meleg ételért.

Viszont ők nincsenek is, mint az tudvalévő. A jó Arthur tételmondata, amelyből mindent levezetett, a következő volt: „Die Welt ist meine Vorstellung.” Tehát azt mondta a borjúzabáló, hogy a világ az ő képzete volna, és Kiszelly politológus is erre a nívóra emelkedett, holott nem is tud róla. Nagyon messze van ő attól, hogy ilyesmit tudjon.

Egyáltalán, a politológus, mint különleges állatfajta van nagyon messze mindentől, lévén haszontalan organizmus mindahány, aki a koncért beszéli komoly arccal a hülyeséget, mint most Kiszelly troglodita, aki hatmilliót zsebelt be, hogy ilyenek jöjjenek ki belőle: “Megszokott dolog, hogy a liberálisok kiszolgáltatott emberek szívfacsaró képeivel akarják a felső egy százalék érdekét eladni. Sajnos még mindig van, akit sikerül ezzel beetetni.”

Kiszelly politológusnak is megvan a saját képzete a világról, amelynek centrumában Orbán Viktor világít szupernova fényességgel, olyannyira, hogy a peremen éhezőket is túlragyogja, nem is látszanak tőle, tehát nincsenek. A liberálisok ármánykodásai csupán a felső egy százalék érdekében. Ha valaki érti ezt a baromágot, akkor legyen szíves elmagyarázni nekem. Menthetetlenül hülye vagyok ugyanis...

BÁRCSAK LIBERÁLIS BEETETÉS LENNE A SZEGÉNYEK KÍGYÓZÓ SORA KARÁCSONYKOR A BLAHÁN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.12.28.


Kiszelly Zoltán, a Miniszterelnökségnek idén legalább 6,9 millió forintot számlázó politológus írta meg az állami pénzből fenntartott közmédia blogján, ahol tízezreket fizetnek egy blogbejegyzésért, hogy a Blahán hajnali 3-tól egy tál karácsonyi ételért sorban álló tömeg egy liberális lufi. Bárcsak igaza lenne.

Kiszelly szerint természetesen a baloldal tehet a szegénységről, és szerinte az Orbán-kormány, szemben a baloldallal, felszámolja a szegénységet. Kiszelly szerint ezt munkahelyteremtéssel és oktatással teszi.

Könnyű lenne Kiszelly blogbejegyzéséből most egy egyszerű fikázást írni, de inkább ragadjuk meg a lényeget, adjunk igazat abban, amiben igaza van, és cáfoljuk meg a hazugságait.

Valóban, ahogy a politológus is írja, a baloldali kormányok nem tudták a magyarországi szegénységet felszámolni. Sőt, a válság után még nőtt is a szegények száma. Valóban, az állam korábban költött pénzt arra (ha nem is milliárdokat, ahogyan Kiszelly írja), hogy szociológusok, társadalomtudósok terveket készítsenek a szegénység felszámolására. Amelyek aztán nem hoztak áttörtést. Kiszelly pusztán abban téved, hogy ez kinek a felelőssége.

Ugyanis ezekre a szociológusokra, szociális szakemberekre a legritkább esetben hallgattak a politikai döntéshozók. 2010 óta pedig nemhogy nem hallgatnak rájuk, hanem, pestiesen mondva, telibe kakilják a szakmai érveket.

Ma vidéken - jobb lehetőség nem lévén - a közmunka ténylegesen számos ember számára jelenti az életbenmaradást. De a közmunka semmilyen kitörést nem jelent: pusztán arra jó, hogy szegénységben tartson embereket, és látványosan bebizonyítsa, hogy az állam nem hagyja a munkához nem jutó embereket “henyélni”. Elenyésző azoknak az emberek száma, akik a közmunkából a valódi munkaerőpiacra tudnak kerülni. Az oktatási rendszerünkről pedig azt állítani, hogy az a szegénység felszámolását segíti, egyszerűen hazugság. Ezt pont az oktatási kormányzat vezetői írták alá, amikor a PISA teszt kapcsán azzal mentegették magukat, hogy az eredmények a szegények, avagy a cigányok miatt rosszak.

Kiszelly abban téved, hogy az oktatás, a szociális rendszer, az egészségügy átalakításával, az ellátások és szolgáltatások igazságossá tételével, ha nem is lehetne felszámolni a szegénységet, de csökkenteni lehetne azokat a károkat, amiket okoz, és amik most egyre gyűlnek, és évtizedekre teszik tönkre az országot. A szegénységbe beleszülető, abból kiutat nem találó, és egész életükben szegénységben élő emberek számát, a szegénységből való kitörés költségeit csökkenteni nem lenne óriási munka. Ha akarná valaki.

Valóban, a december 24-én sorba állók képe nem ad pontos képet az országról, és nem egy adat, de szimbólum, a valóság szimbóluma...

KI FOG AKADNI, HA MEGTUDJA MI VOLT A LEGNÉPSZERŰBB ÁTLÁTSZÓS VIDEÓ AZ IDÉN!

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: halar
2016.12.28.


2016-ban is irtózatos mennyiségű közpénz ment el felesleges, vagy éppen lopásgyanús beruházásokra. Politikusaink családi vagy baráti köreiben paloták, közparkokban betonmonstrumok, vidéken bezárt tanösvények és biciklipályák épülnek. A kórházak és az oktatás lerohadása miatt ezrek tüntettek, a szélsőjobb parádézott, a magyar határon menekülteket vertek. Az Átlátszó kamerái számtalan helyen ott voltak, és a közadakozásból vásárolt drónunkkal még szemléletesebben meg tudtuk mutatni, amit politikusaink a választók szemei elől elrejtenének.

Jöjjön az Átlátszó 10 legnézettebb videója 2016-ból! (A lista néhol erős átfedést mutat a Brüsszel-ellenes propagandát hirdető vezetőink uniós pénzeket herdáló állami beruházásainak toplistájával.)

A SZABADSÁG LŐTEREI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Para-Kovács Imre
2016.12.27.


Bármelyik magyar általános iskolás rávágta volna a választ arra a kérdésre. Mi hiányzik még ebből az országból, mire van még szükségünk, miután minden államtitkár kapott egy stadiont, minden kormánytag egy szőlőhegyet és minden lézengő ritter egy középületet a belvárosban – lőterekre.

Mert amíg a Föld kerek, mindig lesznek lőterek.

A kormányfői indoklás szerint azért van szükségünk lőterekre minden járásban, mert nem elég sportos a magyar. Tényleg. Keveset mozgunk, sokat eszünk, ráadásul egészségtelen, szemét kajákat, iszunk, mint az állat, dizájnerdrogokkal tömjük magunkat, keveset alszunk, nem szedjük rendesen a vitaminokat és táplálék-kiegészítőket, egyszóval ramatyul vagyunk és úgy is nézünk ki, éveink meg vannak számlálva.

Itt azonban megtorpannék kicsinyt, mert a közvélekedéssel ellentétben nem a pálinkával ébredő paraszt kap nyombélfekélyt, aki szalonnát reggelizik, miközben annyi kalóriát éget el, hogy attól sírva fakadna egy komplett fitneszterem, még csak nem is a zsíros kenyeret ebédelő gyerek, hanem mindazok, akik szorongva élik le az életüket, rettegve kelnek fel reggel, műanyagot zabálnak kapkodva, aztán rettegve alszanak el a Xanaxos fröccs után. A bizonytalanság öl, nem a zsír, bár a bizonytalanság zsírral még biztosabban.

Fontos tehát a sportos életmód, de talán még fontosabb lenne egy olyan országot összerakni, ahol nagyjából lehet tudni, hogy holnap is ugyanazok a szabályok érvényesek, mint ma, és nem egy ötletrohamoktól szenvedő, kapkodó horda rángatja a kormányrudat. De ez csak álom, marad a sport.

Sokan fölkapták a fejüket, és azzal próbálták szembesíteni az ötletgazdát, Orbán Viktor miniszterelnök urat, hogy ugyan mitől lenne sportosabb az, aki egy AK-47-essel vadászik céltáblára, mint az, aki nem, de ők tévednek, egyáltalán nem értették meg a kormányfő koncepcióját.

Nem azok lesznek kisportoltabbak, egészségesebbek és fittebbek, akik lőnek, hanem azok, akikre...


MARI NÉNINEK RÖJTKMUZSAJ-ALSÓN SEMMI MÁS NEM HIÁNYZIK A VIRÁGZÓ EGZISZTENCIÁJÁHOZ, MINT EGY BUDAPESTI OLIMPIA

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H.A.
2016.12.27....Miért van az, hogy miközben egészséges lelkületű országokban, ahol nem verik féltéglával a mellüket naponta, hogy ők azért értékesek, mert németek, svédek, vagy olaszok, ott az ország és az érintett települések vezetői a racionális-gazdasági érdekek mentén, az emberek megkérdezésével döntik el, hogy eladósítják évtizedekre az országukat, városaikat, vagy leülnek a seggükre, Magyarországon a túlárazott közbeszerzések árnyékából óbégatják, hogy olimpia nélkül nem nemzet a nemzet?

Miért van az, hogy névtelen senkiházi Szabó Lászlók mossák az agyunkat azzal, hogy ők személy szerint és pártmegrendelésre mit szeretnének megmutatni? Szabó Lászlónak miért kell olimpiát rendeznie Budapesten ahhoz, hogy megmutassa, a magyar fogyatékos emberek számára a sport kézenfekvő önkifejezési eszköz? Miért kell ehhez olimpia? Ugyanazért, amiért az egészséges életmódra nevelés elképzelhetetlen üresen kongó stadionok tucatjai nélkül?

Miért van az, hogy a küldetéstudat eldöntötte, hogy márpedig olimpiát rendezünk, ha a taknyán csúszik egy egész ország, akkor is, és seggnyalók hada, önálló gondolkodásra a tragédia árnyékában sem hajlandó Szabó Lászlók gyülekezete lihegve hinti a mantrát, hogy minden érv mellettünk szól?

Egy olyan országban, ahol a fogyatékkal élőktől megvonták a tisztességes szociális ellátást, ahol a kormány dicsőséges ügyködései közül az egyik legfantasztikusabb a rehabilitációs-egészészségügyi szolgáltatások megnyirbálása, mindannak a kiherélése, amitől a társadalom teljesértékű (ahogy Szabó László mondaná nem lúzer) tagjainak érezhetnék magukat, ahol az egészségügyi ellátás és az oktatás nem mindenki számára hozzáférhető, mikor vágja szájba (természetesen szimbolikusann értettem) a nép ezeket a kártékony papagájokat?

Miért nem akkor szórjuk a pénzt két kézzel olimpiára, amikor a kormány megmutatta, hogy képes és hajlandó tisztességesen viszonyulni a sérült és nem sérült polgáraihoz egyaránt? Ki az a nemzetrontó barom, aki bárhol a világon büntetlenül vergődhetne az olimpiai versenyhelyszínek megközelíthetőség szempontjából ésszerű kialakításán, miközben nincs megoldva az sem, hogy beteg emberekhez lehetőleg elhalálozás előtt kiérjen a mentő, hogy ne fél évet kelljen várni egy életmentő műtétre?

Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy a parasportolók már eleve sem azonos jutalmat kapnak az olimpiai helyezésekért, mint egészséges társaik, és ez kurvára rendben van évek óta, miért bújnak most a fogyatékos sportolók mögé, akiket az esemény megrendezése melletti érvként mutogatnak mindenre elszánt Szabó Lászlók?

Azt hiszem, nincs több kérdésem.