2016. május 30., hétfő

ISTEN HÁZAI

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2016.05.30.


A lejtőn nincs megállás

Annak érdekében, hogy semmi ne zavarhassa meg a névre szóló törvénykezést, az Országgyűlés elnöke, a házelnök rendkívüli jogosítványokat kap: gondoskodjon az Országgyűlés rendjének és biztonságának fenntartásáról, munkájának megszervezéséről. E jogkörében figyelmeztetheti, rendre utasíthatja a képviselőket, megvonhatja tőlük a szót, kizárhatja, kivezettetheti őket az ülésteremből, csökkentheti a tiszteletdíjukat. Létrehozták és a parancsnoksága alá rendelték az Országgyűlési Őrséget. A házelnök is a törvények felett áll. Érinthetetlen, megközelíthetetlen, megkérdőjelezhetetlen. Szavai sokszor érthetetlenek, nem ritkán értelmezhetetlenek, esetenként megbotránkoztatóak, ami igaz, az igaz kemény kézzel, mondhatni otrombán dirigálja az ügymenetet az ülésteremben. Nem is titkolja, hogy részrehajló. Az ellenzéket eligazította: tudhatják “merre hány méter”. A kormánypártok pedig tisztában vannak vele számukra “szabad a gazda”.

A házelnök határozza meg a T. Ház területére történő belépés és ottartózkodás rendjét. Igaz, az Országgyűlés működését meghatározó törvény szerint nem hozhat olyan intézkedést, amely a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit kizárná. Őt, mint a törvények felett állót, ez nem zavarja. Mára az objektív tájékoztatás lehetősége megszűnt az Országházból. Az uralkodó osztály tagjai megközelíthetetlenek. A sajtó munkatársainak néhány négyzetmétert biztosított a házelnök az interjúk, a videofelvételek elkészítéséhez. A sajtótájékoztatón csak a megadott témában feltett kérdésre válaszol a riportalany. A szabad sajtó megregulázott képviselőjét, ha szabályt szeg a házelnök kitilthatja a Házból. E jogosítvány fekszik a házelnöknek. A közelmúltban több rebellis ellenzéki sajtó munkatársát – az általa kiadott, jogszabálynak nem minősülő “rendelkezés” alapján egy levélben, indokolás és fellebbezés biztosítása nélkül – határozatlan időre kitiltott a sajátjaként szeretett Házból, mivel túllépték a demarkációs vonalat.

Úgy tűnik, a házelnök, aki az Országgyűlés elnökeként – akadályoztatása esetén – helyettesíti a köztársasági elnököt, mindent megtehet. Azt gondolja, az Országházban szabad keze van. Ott ő az Isten, s ez az ő háza. Lehet, hogy nem is téved? Addig, ameddig a Népszabadság főszerkesztője zokszó nélkül tudomásul veszi, – sőt ezt még le is közli lapjában -, hogy a feladatát végző munkatársát a házelnök kiebrudalja, nem lehet csodálkozni azon, hogy a házelnöknek egyre erősebbé válik a téveszméje. Ettől persze az Országház soha nem lesz az Isten háza. Sőt! Mindaddig, ameddig a törvényhozás menete nem kapja meg újra a rangját, az épületnek nem lesz nagyobb a tekintélye, mint egy üres csigaháznak. Eljön a T. Ház végzete?


ITT OLVASHATÓ

HOLNAP NEM MARAD SENKI, AKI MELLÉD ÁLLNA

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.05.30.
 
 


 


 

ELJÖN AZ IDŐ, AMIKOR VALÓBAN KÉT ŐR FOG VIGYÁZNI RÁTOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: H.A.
2016.05.30.
 
 

 
MI FIZETJÜK A KORMÁNY INGYENEBÉDJÉT

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.05.30.
 
 


 


 

KÖLN, CSAKIS

REZEDA VILÁGA
Szerző: rezeda
2016.05.30.


„…Mikler – Marguc, Pálmarsson, Nagy L., Schuch, Terzic, Ugalde. Csere: Alilovic (kapus), Ilics, Nilsson, Sulic, Iváncsik G., Lékai, Sliskovic. Vezetőedző: Xavier Sabaté…”

Tudod, én nyájasom, hogy ez ott fönt micsoda? Segítek. Veszprémi kézilabda csapat, amely (aki) tegnap annyira magyar volt, hogy sikerült kilenc gólos előnyről elbuknia a BL döntőt, amelyet Kölnben rendeztek. Ez a készség és képesség Mocsai mester – aki doktorprofesszorigazgatórektor – Sidney-i ténykedése óta a mi virtusunk, ha tudod, miről mesélek. Ha nem, akkor is figyelj, vájtfülű lehetsz te is.

Körmenden is kézilabdáznak a népek, meg a lyánykák. Nem is oly nagyon rég az egyre inkább elhülyülő ATV névre hallgató médiaképződmény világgá repítette a hírt, amely szerint a körmendi menekültek oly messzire mentek a magyar, kézilabdás és süldő vaginák utáni vágyaikban, hogy kőkemény, meredező farkaikkal törtek be ablakot, bontottak le épületet, döntöttek romba várost iszonytató lendületükben.

Lett is térdre, imához legott. Ebben a tüsténkedésben egyetlenünk – aki 2006-ot sem rendelte meg tankkal és parfézó molotovokkal, egyszóval a város szétkúrását – asszociált egy nagyot, aszonta, hogy nem hagyja: Köln legyen a Rába parti előre tolt állásból. Mint ismeretes és közkeletű, a német egység lett a szimbóluma annak, hogy mire nem képesek ezek a nagy utazók.

Januárban még az lengett a légben, hogy szétkúrtak azok ott mindenkit. Nő nem állt meg a lábán a roham után, s hogy, hogysem, és ellenben most meg az derülget ki bíróságilag, hogy nem a tutajosok mószeroltak a bulin. Ilyenre persze nem adunk, böfögünk az éterbe, hogy Körmend nem lesz Köln. Ehhöz a delírhöz kokettál nekünk a teljes magyar kormány és média, terjed a futótűz, hogy Körmenden Armageddon van. Hogy teljesen vége van a világnak. Hogy lehanyatlott a Nap, aki soha nem kel föl újra
...
 

ÖSSZEOMLÓ NYUGDÍJRENDSZER - KI FOGJA FINANSZÍROZNI A NYUGDÍJKIADÁSOKAT?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.05.30.


2010 óta a kormány jelentősen növelte a nyugdíjkiadásokat, a legtöbb évben infláció feletti emelést hajtott végre. 2010 és 2015 között az átlag öregségi nyugdíjak 26 százalékkal emelkedtek, reálértéken számolva pedig 6,5 százalék volt a növekedés mértéke.

Fidesz szerint ezzel visszaadták a Bajnai-kormány által elvett 13. havi nyugdíjakat, valójában azonban arról van szó, hogy sem a Magyar Nemzeti Bank, sem a magyar kormány nem tudott jó előrejelzést adni az infláció mértékéről, és 2013-15 között a tényleges infláció jóval a várható infláció alatt volt. Röviden összefoglalva, nem tudatos emelésről van szó.

A nyugdíjemeléseknek köszönhetően csökkent a szegénységben élő nyugdíjasok aránya, összességében azonban még mindig elmondható, hogy a nyugdíjrendszer továbbra is
aránytalan, mivel nagyon kevesen nagyon sokat kapnak, még sokan relatíve még mindig nagyon keveset...

ITT OLVASHATÓ

TÖBB TUCAT ÉRPATAKI INGATLANT SZERZETT MEG AZ OROSZ MIHÁLY ZOLTÁN ÁLTAL VEZETETT "JÓTÉKONYSÁGI SZERVEZET"

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András-Móricz Csaba
2016.05.30.


Sokan régóta sejtik, hogy a megfélemlítésen és jutalmazáson túl másra is támaszkodik az a hatalomgyakorlás, ami Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester működését jellemzi. A birtokunkba került dokumentumok és a végre megszólaló érintettek beszámolói alapján egyértelmű, hogy az ún. érpataki modell működésében vannak a törvényesség határait feszegető megoldások is. Cikksorozatunk első részében az Orosz Mihály Zoltán polgármester körül szervezeti és személyi hálózatot mutatjuk be, és az egyesületet, amely közel ötven ingatlant vásárolt fel Érpatakon...

ITT OLVASHATÓ

AZ ORBÁNT-MAMOLÓ VONA GÁBORNAK NINCSENEK ELVEI, CSAK ÉRDEKEI

NYUGATI FÉNY BLOG
Szerző: Első Kézből
2016.05.30.


A Jobbik körül mostanában sűrűsödő események minden "elvi" fedőszöveg ellenére színtiszta hatalomtechnikáról szólnak.
Vona megmutatta: ő Orbán Viktor legjobb tanítványa - és ez nem dicséret. Miközben megjátszott vehemenciával kritizálta Orbánt a felszínen, valójában figyelt és tanult tőle.
 
Mostanra mindent lekoppintott tőle: a hatalom központosításától, a kritikusok háttérbe szorításán át, a médiapolitikáig bezárólag. (Az milyen, hogy a kongresszusról kizárólag a Jobbik-közeli Alfahír tudósíthatott, minden más médiát kizártak?)
 
A néppártosodásról szóló nagyívű szövegek: üres dumák csupán. Az új alelnökök semmivel sem vállalhatóbb arcok, mint Novák Elődék voltak. Senki nem gondolhatja józan ésszel, hogy Torockai László (a 2006-os zavargások egyik főkolomposa), vagy Sneider Tamás (volt egri szkinhedvezér) az európai értelemben vett mérsékelt politizálás letéteményesei lennének.
 
A francokat. Egy dologban különböznek ők Novák Elődtől: lojálisak Vona Gáborhoz, és nem
képeznek párton belüli ellenpólust, belső konkurenciát...
 

MI VAN ROMÁNIÁVAL?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Tamás Gáspár Miklós
2016.05.30.


Ne rettegjünk a régi igazságoktól.

Akkor se, ha némelyek fölhúzzák az orrukat.

Ami megfejtendő: a rejtély, hogy miképpen lehet rávenni óriási társadalmi csoportokat, hogy saját – könnyen kibetűzhető – érdekeik ellen cselekedjenek, méghozzá izzó lelkesedéssel.

Hogyan lehetséges, hogy elnyomottak akár az életüket áldozzák érte, hogy súlyosabban elnyomják őket; hogy kizsákmányoltak szót emeljenek érte, hogy gyalázatosabban zsákmányolják ki őket, mint korábban.

A modern kapitalista társadalmakban az uralkodó osztály és az államszervezet ezt nem pusztán manipulációval, ideológiai megtévesztéssel éri el; ez ugyan szükséges, de nem elégséges. Valóságos konfliktusokat és érdekellentéteket kell valóságos – olykor lényegesebb – konfliktusokkal és érdekellentétekkel szembeállítani.

Amikor mintegy száz esztendővel ezelőtt valaki megkérdezte, hogy – szemben Európával – az Egyesült Államokban miért oly gyönge a szocializmus, azaz a munkásmozgalom, a válasz egyetlen szó volt: a feketék. Vagy ahogyan a régi szép, őszintén fajüldöző korszakban ejtették: a „négerkérdés”.

Ma elámulnak jóhiszemű megfigyelők: hogyan lehetséges, hogy a szegények (beleértve a régi ipari proletariátus maradékait) olyan pártokra szavaznak, amelyek fölszámolják a szociális segélyezést (beleértve a munkanélküli-segélyt), a családtámogatást, bevezetik az egykulcsos személyi jövedelemadót (flat tax), magasan tartják a forgalmi adót s evvel az alapvető élelmiszerek árát, lenyomják a béreket és nyugdíjakat, közvetve vagy közvetlenül fizetőssé teszik az egészségügyet és az oktatást?
 

JOBBIK: A NÉPPÁRTOSODÁS AZ ALELNÖKÖK BEDARÁLÁSÁVAL KEZDŐDIK!

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.05.30.


Sok minden kiderült Vona Gáborról és a Jobbikról a hétvégén. Vonáról nem elsősorban, hogy mekkora politikus, hanem, hogy mekkora idomár. Novák Előd anélkül ment le kutyába, hogy legalább a lovaglópálcát suhogtató kezébe belekapott volna, amivel a "bokros lovakat" - mint Szávay, Apáti és Hegedűsné - trenírozta engedelmesre.

A "hetvenkedő katona" Novák meg ment a darálóba
...

ITT OLVASHATÓ

MIÉRT ÉRTELMETLEN, HOGY "MAGYARORSZÁG MAGYAR ORSZÁG"

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: nickgrabowszkí
2016.05.30.


Annyira keresi a hatékony retorikát a Fidesz, meg az Orbán-kormány, hogy a valamikori liberálisok eljutottak a neonáciságig.

A kormány új szlogenje, hogy Magyarország magyar ország. Ezzel első pillantásra nincs gond, legfeljebb stiláris, hiszen csak egy magától értetődő pleonazmus (szószaporítás).
Alaposabban szemügyre véve viszont van: már csak egy lépés kell ahhoz, hogy az legyen az új szlogen, hogy cigányok, zsidók, kifelé. Meg a román, szlovák vagy német származásúak is. (És persze a buzik, mert egy igazi magyar nem lehet buzi.)
  • Ha mindenki magyar, aki annak vallja magát, akkor értelmetlen azt hangsúlyozni, hogy "Magyarország magyar ország".
  • Ha meg ahhoz, hogy valaki magyar legyen, nem elég az, hogy magyarnak vallja magát, akkor ki dönti el, hogy ki számít magyarnak?
Bízzuk talán a félnótás Bayerre. Nekik nagy rutinja van ebben. Már nemcsak azt szokta eldönteni, hogy ki számít európainak, hanem már azt a jogot is fönntartja magának, hogy ki számít osztráknak. Mondhatnánk, hogy teljesen elment az esze, de ha elment, akkor - majdnem vagy szinte - mindenkié elment a kormányban. Mert
a "fajvédelem", amit Bayer hangoztat, az mára a Fidesz hivatalos politikája.

Ez nyilvánvalóan visszatérés a 30-as évek és a 40-es évek elejének viszonyaihoz, amikor etnikai és származási alapon dőlt el, hogy kik számítanak első-, kik másodrendű állampolgárnak...


ITT OLVASHATÓ

NYÍLT BESZÉD - HATALMAS SZÉGYEN

MOMA BLOG
Szerző: Bokros Lajos
2016.05.30.


Olvasom az amerikai külügyminiszter-helyettes drámai beszédét, amit a hazai sajtó munkásai előtt tartott. Erős és nyílt üzenet attól a hatalomtól, amelyik a szabadságjogok és a demokrácia legfőbb őre az egész világon.

Hallottad Orbán Viktor? Nem a lázálmod szerinti háttérhatalmak által pénzelt hazai ellenzék, hanem a szövetséges amerikai kormány mondta ki, hogy a király meztelen. Vacak hatalom a tiétek; ócska duma az illiberális demokrácia...


ITT OLVASHATÓ

HOGYAN KERÜLNEK EGY MONDATBA A MAGYAR GYEREKEK A MIGRÁNSOKKAL?

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.05.29.
 
 


 


 

MERT HÚSZ RETKES KÖRÖMMEL KAPASZKODTOK MINDENBE

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.05.29.
 
 


  

AZ ITT LÁTHATÓ FÉNYKÉP 50 MILLIÓ FORINTUNKBA KERÜLT

MAGYAR NARANCS - VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.05.30.


Orbán a családját is vitte a fölöslegesnek tűnő washingtoni útjára. A számlát mi álljuk. 

Orbán Viktor mintegy két hónappal ezelőtt Amerikába ment, állítólag azért, hogy részt vegyen az Obama által kezdeményezett nukleáris csúcson. Aki elolvassa az MTI
beszámolóját a magyar miniszterelnök Washingtonban elért eredményeiről, könnyen arra a következtetésre juthat, hogy ez tök fölösleges út volt, a legnagyobb haszna pedig az ominózus fotó megszületése volt (Obama minden meghívott kormányfővel összeállt egy képre.)

Mindez azért került elő, mert Hajdu Nóra együttes politikus kikérte az út költségvetését, aminek tanulságát így
összegezte: "17 főt utaztattak majdnem 50 millióból, mindezt egy kézfogásért"...

ITT OLVASHATÓ

KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR ÚJRATÖLTVE

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: Göllner András
2016.05.29.


Érdekes, hogy az összes EU-tagállam közül, egyetlen egy sem működtet egy olyan programot, miniszterelnöki hivatalának közvetlen égisze alatt, mint amilyen a magyar Kőrösi Csoma Sándor Program. Ha a kanadai Liberális miniszterelnök egy ilyen programot be merészelne vinni irodájába, és azt politikai sameszai működtetnék, úgy repülne helyéről, mint egy vadkacsa kinn a prérin a vadász szezon elején.

Nem tudom, egyáltalán ébren van e valaki a témában odahaza, vagy e tájon, de amit a magyar miniszterelnök művel a Kőrösi Csoma Sándor Program égisze alatt az nem magyarságtudat-fejlesztésről, hanem Fidesz népszerűsítéséről, a párt határon túli szavazó táborának növeléséről szól, puha eszközök bevetésével, és a magyar adófizetők pénzén.

Mért nem egy politikailag semleges alapítvány finanszíroz ilyen programokat Magyarországon, mint ahogy az szokás máshol? Megmondom. Azért mert abból a Fidesznek semmi politikai haszna sem lenne. Mit csinál az a kanadai magyar szervezet, amelyik kap egy ösztöndíjas „kisangyalkát” Orbán Viktortól? Kinyalja az adományozó fenekét. Világos?


ITT OLVASHATÓ

AKIK MEGFEJTETTÉK AZ ADMIRÁLIST

LUMENS BLOG
Szerző: Lumens
2016.05.30.


Elméletben minden leosztás megnyerhető, de ez nincsen bizonyítva – a Windows 3.1 súgója még ezzel a provokatív megfogalmazással élt a népszerű játékkal kapcsolatban. A kilencvenes évek első felében e bizonyításhoz kötődött az internet egyik legelső crowdsourcing-alapú projektje: az akkor elérhetőek közül mindössze egyetlenegy leosztásról bizonyosodott be, hogy lehetetlen megnyerni – a titkos verziókat természetesen nem számítva. Ma már több mint egymillió elemes adatbázisok léteznek az interneten, és vannak, akik húszezer játszmát nyertek meg zsinórban...

ITT OLVASHATÓ

CIKI: ENNYIVEL KERESNEK KEVESEBBET A NŐK A FÉRFIAKNÁL

NAPICSÁRT BLOG
Szerző: Napi Csárt
2016.05.29.


Az Eurostat adatai szerint egy óra munkáért a magyar férfiak 18,4 százalékkal több pénzt kapnak, mint a nők. Ezzel Magyarország nagyjából az egyenlőtlenségi rangsor első harmadában van, de érdekes, hogy az észtek nagyon kilógnak a sorból a maguk majdnem 30 százalékos különbségével. Persze azt is érdemes hozzátenni, hogy az osztrákok 23, a németek 21,6, vagy a britek 19,7 százalékos "férfiprémiuma" is magasabb a magyarnál...

ITT OLVASHATÓ

SZOCIÁLIS MUNKA SZAKOS HALLGATÓKNAK TARTOTTUNK ÓRÁT AZ ELTE-N

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: Szarka Alexandra
2016.05.30.


2016. áprilisában Lakatosné Jutkával együtt tartottunk órát az ELTE-n, hogy megismerjük a jövő szociális munkásait, és hogy ők is megismerhessenek minket. A célunk az, hogy közelebb kerüljünk a segítő szakma képviselőihez, mert annak ellenére, hogy az eszközkészleteink sok esetben mások, a céljaink közösek: tenni egy igazságosabb társadalomért és elősegíteni az ehhez szükséges változásokat. Csoportunk munkája során folyamatos kapcsolatban vagyunk a szociális szakmával, emellett több szövetséges, hajléktalanságot nem megtapasztalt tagunk szociális munkás képzésben tanult (köztük én is)...

ITT OLVASHATÓ

HARC A DÉMONOKKAL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.05.30.


Bevallom, engem nagyon elgondolkodtatott és megérintett TéDé (akinek posztjaival évek óta találkozhattok a vasárnapi ajánlókban) írása, amiben sok minden keveredik, amiről itt, a blogon is beszélgetni szoktunk: a vegyespáros élet szépségei és nehézségei; a félelem attól, hogy más emberré válunk-e külföldön; és még az is, hogy mit mutatunk meg magunkból nyilvánosan és mi az, amit megtartunk belül. Szóval bár a mai poszt földrajzilag Törökországban játszódik, azt gondolom, történhetne bárhol máshol is:

"A helyszín Törökország, 2010-től napjainkig. Évről évre igyekszem számvetést tartani, hogy mi változott az elmúlt egy év alatt. 2010. november 13. a kiköltözésem dátuma, fontos évforduló, mindig ehhez kötöttem az írásbeli visszatekintéseket. A Határátkelő kérésére most megpróbálok nagyobb léptékben gondolkodni, mi történt velem az elmúlt időszakban. Egy valamitől félek: kimondok olyat is, amit eddig sohasem.

Az éves összefoglalóimmal eleinte nem is volt gond, szépen sorban érkeztek. Két évvel ezelőtt azonban csak ültem az üres képernyő előtt és nem tudtam írni. Nem mertem írni. Sötét és mély gondolatok cikáztak a fejemben, amiket nem akartam sem meghallani, sem közzétenni.

„Éppen ide”

Hetekig próbálkoztam, hogy valami szokásossal rukkoljak elő, a szokásos hangvételben, a szokásos tartalommal. Aztán rá kellett ébrednem, hogy egy korszak lezárult. Annak az első „szokásos” korszaknak, amikor még mindent át tudtam adni a saját rácsodálkozásomat is beleszőve, vége. Tulajdonképpen jó ideje vége, csak én próbáltam fenntartani magamban, másoknak"...

ITT OLVASHATÓ

PAJOR TAMÁS ÁTNEVEZTE A SZÉLL KÁLMÁN TERET (VIDEÓ)

VAKKOMONDOR BLOG
Szerző: Vakkomondor
2016.05.29.


Moszkva tér.

ITT LÁTHATÓ

ÉS MI A HELYZET A VILÁGBAN:?

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2016.05.29.


Alapítványunk többféle nemzetközi hálózatnak is tagja, ami több dolog miatt is fontos. Egyrészt, mert a munkánkat nemzetközi kontextusban is segít elhelyezni, másrészt, mert más országok civil szervezeteinek tapasztalatait megismerni, összevetni a mienkkel, nagyon tanulságos. Adhat megerősítést, és új nézőpontokat, ötleteket, inspirációkat is.

A nemzetközi kapcsolattartás egyik formája, mikor különféle helyszíneken, konferenciákon, workshopokon együtt gondolkodhatunk. Egy ilyenen voltunk a héten, Sofiaban, az ATD (Negyedik Világ Mozgalom) meghívására. Ez a fontos szervezet, mely már a világ negyven országában működik, céljául a mélyszegénység felszámolását jelölte meg. (Az ő kezdeményezésükre október 17-e a szegénység világnapja.) Mi két éve kerültünk egyébként kapcsolatba velük, azóta pedig már többször jártak nálunk, és jelent már meg cikkünk az online és a nyomtatott hírlevelükben is.

A workshop a „láthatatlan emberek” témája köré csoportosult, azokra a leszakadókra gondolva, akik “még mindig hiányoznak”, akiket a rendszerek nem látnak, nem tudnak róluk, akik magukra maradnak a problémáikkal. Európa hajléktalansággal, szegregátumokban élő családjaival, utcagyerekeivel foglalkozó szervezetei voltak jelen, és az ATD nemzetközi központjából is néhányan.

A többi hasonló találkozótól egy különleges dologban eltért ez: azok is jelen voltak, akikért a szervezetek dolgoznak. Nemcsak a szociális munkások, hanem a célcsoportból is valaki, többnyire a munkába bevont kulcsember. Ez nekem nagyon bejött, mert alapelvnek tartom, hogy ne beszéljünk róluk nélkülük, hiszen az ő véleményük, látószögük meghatározó a problémák megoldása szempontjából...


ITT OLVASHATÓ

ŐSZÖDÖZŐK

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.05.30.


Na, vajon kik őszödöznek netszerte, meg minden médiában, amire csak befolyásuk van? Nem, nem a Fidesznyikek. Nem, nemis én. Tessenek belekapaszkodni jóerősen a karfába. A DK őszödözik.
 
Én meg visítva röhögök, má bocs. Okés, hogy egész szervezetek épülnek az emberek hülyének nézésére, és ideig-óráig sikeresen, de azért azt nem gondoltam, hogy ezek egyik mintaképe, a DK, akasztott ember házában rendez kötélkiállítást. Jó-jó, az értelmesebbje látja jóideje a kamuzást, a belterjességet, az erkölcsi és szellemi kiürülést, de valahogy mégis ott maradt a hátsóagyban: ennyire hülyék nem lehetnek. De, csókolom, azok. Valamiért arra jutott a Gréczy-Varjú Gyurcsánybaljobbkéz, hogy a DK azért képtelen erősödni, mert ott az őszödi beszéd réme, és ezt valahogy oldani kéne. Most tekintsünk el attól, hogy akinek ilyen közvetlen tanácsadói vannak, annak nem is kell ellenség, nézzük a dolgot magát. Az Őszödi Beszédet.
 
Mai napig több forgatókönyv van forgalomban arról, hogyan is jutott a sajtóhoz. Többnyire azt tekintjük valósnak, hogy pár Ősszoci fölvette, kiszivárogtatta a Fidesz felé. Ezzel azért van egy kis hiba: a kiszivárgott verzió nem kalózfelvétel, mobillal, vagy diktafonnal rögzítve, hanem az eredeti, amit maga az MSZP hivatalosan vett föl. Ahhoz meg pártelnökként Gyurcsánynak volt hozzáférése, úgyhogy benne van a pakliban, hogy kicsit elszámította a dolgot, és mégiscsak Ő juttatta ki. Látva elmúlt években tanúsított stratégiai képtelenségeit, erősödik a gyanú bennem, hogy egyszerűen elkúrta. De ugorjunk, majd egyszer kiderül minden, hajjajj, így az is, ki vitte ki a veretes szöveget. És akkor a lényegre. A tartalmára. A DK-sok szeretik azt mondani Főnökük szavajárása nyomán: az egy igazságbeszéd. Oké. Induljunk ki ebből. Rögzítsük tehát: igaznak tekintjük minden szavát, mert Ők azt állítják...

ITT OLVASHATÓ

MIGRÁNS GYEREK MEGVÁGTA, MAGYAR GYEREK GYÓGYÍTJA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.05.29.


Még a gyereknapon is a migránsokat rugdossa a magyar kormány. Van ezen még mit csodálkozni? Lényegében egy keresztes pókról is az jut eszébe Habony Árpádnak, hogy milyen jó, hogy inkább ez az ízeltlábú csipkedje a magyar gyerekek popsiját, mint egy sarlós fecske, amelyik messziről félholdra hasonlít. Abban biztosak lehetünk, hogy kormány a kvótaellenes népszavazásáig a lakógyűlésektől kezdve az ovis ballagásig mindenhol szóba hozza majd az illegális bevándorlók ügyét. Azért a gyerekszoba falára nem éppen gyereknapon kéne az ördögöt festeni.

Pártunk és kormányunk közleménnyel örvendeztette meg a magyar gyerekeket és szüleiket a nemzetközi gyereknap alkalmából. Önmagában már ez is elég vicces, mert a kicsik ugye nem igazán böngészik a neten a kormany.hu oldalt, ám nyilván a szenzációra éhes sajtó majd szemlézi a veretes sorokat, így juttatja el minden magyar családhoz a kormány elmés üzeneteit. Nos, a közleményben a sok hablatyolás mellett a migránsok is megkapják a magukét. A közlemény mindjárt az elején keményen indít: „Azt gondoljuk, hogy nem migránsok betelepítésével, hanem a gyermekvállalás ösztönzésével kell Európa és Magyarország demográfiai gondjait megoldani.” Nem volna semmi gond, ha kvótarendszer ránk eső része nem egészen 200 menekült befogadásáról szólna. No, ők tényleg nem oldanák meg Magyarország demográfiai problémáit, mert hetente legalább ennyi magyar polgár települ ki nyugat-európai országokba. A közlemény egy szót sem szól arról, hogy a fiatalok itthon tartásával lehetne a leghatékonyabban küzdeni a demográfiai problémák ellen. Nyilván, ez nem kampánytéma, ám nekünk milliárdokat megér költeni alig több mint 170 ember távoltartásáért...

ITT OLVASHATÓ

GYANÚS PRIVATIZÁCIÓS ÜGYBEN VOLT ÉRINTETT MATOLCSY GYÖRGY 1990-BEN?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.05.29.


Schiffer András posztolt egy 1990. október 30-ai parlamenti felszólalást az azóta elhunyt képviselőtől, Oláh Sándortól. A kisgazda politikus ebben arról beszél, az előprivatizációt megelőző spontán-, vagy vad privatizáció korszakában Matolcsy György öt társával fejenként 30 ezer forintos tőkével összeállt két állami vállalattal, egy 80 milliót érő vendéglátóipari vállalattal és az Állami biztosító 40 milliós vagyonával, és létrehoztak ebből egy zártkörű részvénytársaságot. A felszólalás állítása szerint fejenként bevitt 30 ezer forintért Matolcsy és a másik 5 magánszemély háromévi igazgatótanácsi tagságot kapott, további öt év ígéretével, a 90 (korábban állami) üzletet tömörítő új cégben. Persze a felszólalásban leírtakat nem tudjuk visszaellenőrizni ennyire pontosan, de az Alfahír elég jól utánajárt a sztorinak.

ITT OLVASHATÓ