2020. július 1., szerda

ALVÁS A LÉPCSŐHÁZBAN ÉS HETVENSZERES TÚLJELENTKEZÉS – MI LETT AZOKKAL, AKIK A JÁRVÁNY MIATT VESZÍTETTÉK EL A MUNKÁJUKAT?

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2020.07.01.„Kurva kemény volt” – tömören így foglalta össze elmúlt három hónapját Mariann, aki a koronavírus-járvány miatt vesztette el az állását márciusban. Az 56 éves nő és férje egy Borsod megyei faluból költözött két éve Budapestre egy jobb élet reményében. Mariann egy takarítócégnél talált munkát, csoportvezetőként 17 ember tartozott alá, és a budapesti fizetésükből támogatták a faluban maradt két gyereküket és unokáikat.

Munkája elvesztése és a járvány azonban életük legnehezebb kihívása elé állította a házaspárt – ezt Mariann még április legelején mondta nekem, amikor először beszéltünk. Akkor Mariann sorsát kilenc másik ember mellett két cikkben mutattam be (a másik itt olvasható). Az kötötte össze őket, hogy a járvány miatt mindnyájan elvesztették az állásukat.

Közülük többen feketén dolgoztak, szinte egyiküknek sem volt számottevő megtakarítása, és jobbára a kétségbeesés jellemezte őket, többen is elsírták magukat a telefonban.

Három hónap elteltével ismét megkerestem őket. Sorsuk eléggé eltérően alakult, néhányan ismét dolgoznak, van, aki hosszú idő óta nem volt ennyire felszabadult, és olyan is, aki még mélyebbre került. Az eltérő kilátások ellenére további közös pont, hogy Mariannhoz hasonlóan mindnyájan megszenvedték az elmúlt három hónapot. Életük alakulását ismét két cikkben mutatom be, az első részben Mariann mellett még négy emberét...


„A MULTIKNAK NEM FÁJT A JÁRVÁNY, MIKÖZBEN A KORMÁNY LEÍRTA A MUNKANÉLKÜLIEKET”

NÉPSZAVA
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2020.07.01.


„Ne legyenek gyávák, nézzenek szembe a helyzettel” – javasolta Arató Gergely az Emmi vezetésének a parlamentben.

– A Nemzeti Együttműködés Rendszerét is egy válság hozta létre, de ez a Fidesz definíciójával ellentéten ez nem egy a magyar társadalommal, hanem kormányközeli oligarchákkal kötött szövetség volt, amely a mai napig tart, ezért nem segített a kormány a munkájukat veszített embereknek – mondta az Országgyűlésben Demeter Márta. Az LMP képviselője szerint ennek köszönhető, hogy hiába nőtt 43 százalékkal, 363 ezer emberre a munkanélküliek száma, a kormány gazdaságpolitikáját a koronavírus válság alatt sem az embereken való segítés szándéka, hanem a multik érdeke befolyásolta. Erre tökéletes példa az Audi, amely tíz év alatt 1800 milliárd forintot vitt ki az országból osztalék formájában, pedig folyamatosan kapja a busás állami támogatásokat. – A multiknak nem fájt a járvány, miközben a kormány leírta a munkanélkülieket, a kormányközeli oligarchák pedig csak idén 26 milliárd forint osztalékot vettek ki cégeikből – mondta a képviselő. Demeter Márta szerint ha az LMP osztalék adó javaslatát elfogadják, ebből a 26-ból 18 milliárd forint visszajött volna a költségvetésbe. Dömötör Csaba államtitkár válaszában azt mondta, igaz, hogy 130 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma, de a kormány ezt szeretné teljes egészében korrigálni, ezért hozott gazdaságvédelmi intézkedéseket. Bértámogatást pedig sokkal több kisvállalkozás kap, mint multi...

A MEGÖREGEDETT ORBÁN VIKTOR A VESZTÉBE ROHAN

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.07.01.


„Orbán Viktor is megöregedett, fogytán az energiája”– nyilatkozta nemrég Stumpf István, volt alkotmánybíró. És valóban: a kormányfő egyre kevesebb szellemi energiát fordít a parlamentben elhangzó kérdések megválaszolására. A kormányfő ma már azt sem érzékeli, hogy a Lánchíd felújítására egyáltalán nem sok a tízmilliárd, miközben stadionokra, tűzijátékra, vagy épp Kósa Lajos városára, Debrecenre költött százmilliárdok már saját vesztét okozzák.

Először csak furcsa volt, ahogy Tarlós István elkezdett turkálni a főváros zsebében, kotorászva a főváros félretett milliárdjai után. Azért tűnt ez ízléstelennek, mert Tarlós azt ígérte, hogy végleg kiszáll a politikából, pártpolitikus meg tulajdonképpen sosem volt. Most viszont beszállt az arénába. Ráadásul a Fidesz pártragadozójaként vetette rá magát Karácsony Gergelyre, s rajta keresztül a fővárosiakra. Az orvtámadás egyértelmű célja az, hogy utódját belehajszolja: költse a főváros megtakarított milliárdjait a Lánchíd felújítására.

Vagyis Karácsony tegye azt, amit egyébként a maga idejében Tarlós sem tett. Inkább ült a tartalék 160 plusz 40 milliárdon, hagyta a Lánchidat, a nemzet jelképét évekig rozsdásodni, pusztulni. Máig nem közölte, hogy miért mulasztotta el felújítási kötelezettségét. Orbán kegyenceként, azonban immár megvilágosodott, és ma már ő is felújítaná a Lánchidat. Beszállt a politikai karaktergyilkosok sorába. Nyilván valahogy meg kell szolgálnia a szép tanácsadói fizetést – ezért akár még az utált pártpolitikusi szerepet is elvállalva. Pedig már sokat vesztett harci kedvéből, néhány napja úgy botorkált be az ATV stúdiójába, mint a már lelassult Brezsnyev a vérátömlesztés előtt...

A MAGYAR KORONAVÍRUS-FERTŐZÖTTEK FELE BEJÁRT DOLGOZNI A MUNKAHELYÉRE

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2020.07.01.A teljes magyar lakosságot nézve nagyon kevesen fertőződtek meg a koronavírussal - erősítette meg a négy magyar orvosi egyetem által elvégzett országos reprezentatív szűrővizsgálat, amelynek eredményeit szerdán ismertették. Érdekes megállapítások születtek: május első felében a fertőzöttek közel fele heti több alkalommal is bejárt dolgozni a munkahelyére, és a vírus bizony nemcsak az időseket, de a tinédzsereket is elérte. A legtöbben a szaglás- és ízérzés elvesztését mondták a Covid-19 legfőbb tünetének. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a nyáron érdemes odafigyelni a légkondicionálásra, Romániában pedig már ott van a második hullám...

VÉGE, VÉGE, VÉGE - ÉS A FOLYTATÁSA

HÍRKLIKK
Szerző: KÉRI LÁSZLÓ
2020.07.01.


A most elmúló júniusban számos fontos dolog véget ért. És legalább ugyanennyi, szintén fontos ügy tovább folytatódik, noha ezek között sok olyat találni, aminek jobban örültünk volna, ha véget ér.

Vége lett a tanévnek
, pedig szinte el sem kezdődött. Március közepén egyetlen hétvégén volt kénytelen az ország összes tanintézménye átállni egy olyan oktatási formára, amelynek megoldhatóságáról előtte senkivel sem egyeztettek – igaz, nem is lett volna kivel és hol. Több százezer magyar család egyik napról a másikra kényszerült arra, hogy mindennapi életvitelébe beépítse az iskolai működés csakis otthon megoldandó feladatait. Most, június végén, még nincs – hiszen nem is lehet – átfogó képünk arról, hogyan élte meg mindezt Magyarország otthon ragadt, otthon dolgozó és otthon tanuló népe.

Vége lett a karanténnak, bár nagyon sokan úgy tettek, mintha nem is lett volna. A mai magyar társadalom egyik része – mondjuk így, hogy a többsége – komolyan vette a világjárvány kiszámíthatatlanságát, és heteken át, önként is vállalta mindazon kényelmetlenségeket, amelyek elviselésére amúgy a többségnek semmiféle előzetes felkészültsége nem volt. A társadalom másik része viszont látható módon, nem törődött ezzel. E nyílt figyelmetlenségnek sokféle oka, magyarázata lehetséges. Utólag is érdemes lenne megtudni a különbségek mozgatórugóit és lehetséges magyarázatait...

JÓCSKÁN APASZTHATJA A PÉNZTÁRCÁNKAT A DRÁGULÁS - KELLEMETLEN MEGLEPETÉS ÉRHETI AZOKAT, AKIK TERMELŐTŐL VENNÉNEK GYÜMÖLCSÖT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.07.01.


Júniusban a korábbi mélypontról váratlanul emelkedésbe váltott az euróövezeti infláció. Ennek jelentőségét például az adja, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a dezinflációs hatások felerősödését várta. Nálunk amúgy jó, ha mindenki felkészül arra, hogy a gyümölcsök ára még a mostaninál is jobban elszáll.

A vártnál nagyobb mértékben nőtt júniusban az euróövezeti infláció az előző havi négyéves mélypontról az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden publikált jelentése szerint. Az előzetes adatok azt mutatják, hogy az árak a májusi 0,1 százalék után júniusban 0,3 százalékkal emelkedtek. Elemzők harmadekkora drágulásra számítottak.

Éves összevetésben leginkább – majdnem 6 százalékkal – az élelmiszeripari alapanyagok ára emelkedett. Az élelmiszerek, alkoholos és élvezeti cikkek 3,1 százalékkal drágultak. Ezek a számok európai szinten lehetnek elborzasztók, a magyarok viszont sokkal erőteljesebb dinamikát is megtapasztaltak már az idén. Ráadásul még a járvány közben is...

FELCSÚTON SEMMI SEM AZ, AMINEK LÁTSZIK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BERNAU PÉTER
2020.07.01.


A labdarúgó NB I. harmadik helyén végzett csapatnál csak a kiemelt állami támogatás igazi.

A harmadik helyen végzett a szombaton véget ért bajnokságban az 1800 lakosú Felcsút helyi csapata. Az az együttes, amely az Aranycsapat legendájának, Puskás Ferencnek a nevét viseli, mindezt úgy, hogy a nemzet Öcsije valószínűleg azt sem tudta, hogy létezik ilyen település az országban. Nem jellemző sem itthon, sem külföldön, hogy egy klub más csapat kiválóságának a nevét orozza el, ahogy az sem, hogy politikus lakóhelye határozza meg, hol lesz élvonalbeli csapat. 

Orbán Viktor miniszterelnök, az akadémia alapítója az induláskor még azt mondta, nem cél az NB I, Felcsúton az élvonal számára képeznek majd játékosokat és tehetséges magyar fiatalokra épül a csapat, amelynek helye az NB II. középmezőnye. Ebből mára semmi sem maradt, bár a sportnapilap azt írta a Felcsútot méltató főszerkesztői jegyzetben, hogy a Freiburg válogatott támadója, Sallai Roland itt nevelkedett, ez pontosan úgy igaz, hogy a játékos hattól tízéves koráig Siófokon, majd utána három évig Diósgyőrben szerepelt. Tizenhárom évesen került Felcsútra, két évet töltött itt, majd egy év kitérő után még egyet, ezek alapján őt felcsúti nevelésnek nevezni, erős túlzás. 

A klub elnöke és főszponzora Mészáros Lőrinc, a leggazdagabb magyar, akinek minden bizonnyal fogalma sincs arról, mikor, honnan, mennyi állami pénz érkezik a számlájára. A hétvégi utolsó forduló után ő adta át a bronzérmeket csapata játékosainak, hogy a saját nyakába is akaszt egyet, ez annyira biztos volt, mint az, hogy nincs olyan közbeszerzés, amelyen ne nyerne, ha elindul. 

Mészáros Lőrinc a fideszes érának az a „sportvezetője”, akinek pozíciója van, eleganciája nincs. Kemény Dénes, Wladár Sándor a vízilabdázók, illetve úszók elnökeként sosem volt látható versenyzőivel a dobogón ugrálva. 

A felcsútiak 2011 óta 68 milliárd forint (!) állami támogatást kaptak a tao-ból (utánpótlás-nevelésre és létesítményfejlesztésre), ez messze a legtöbb az országban: eközben a belga Double Pass értékelése és az MLSZ statisztikai elemzése szerint is megkérdőjelezhető a nevelőmunka hatékonysága az akadémián. A független és szigorúan szakmai alapon működő Double Pass 2013-ban vizsgálódott először Magyarországon, a cél az volt, hogy meghonosítsa azokat az elveket és módszereket, melyek mentén haladva a magyar felzárkózhatna a német vagy éppenséggel a belga utánpótlásképzés nívójához. Az infrastrukturálisan, pénzben és lehetőségekben magasan a többi akadémia fölött álló felcsúti az első rangsoroláskor (2013-ban) csak a kilencedik helyre futott be. Három évvel később megismételték a felmérést a belgák, a Felcsút 2016-ban a lista hatodik helyére került, ámbátor lehetőségei az eltelt évek alatt csak tovább javultak. A harmadik felmérés eredményét tavaly hozta nyilvánosságra a Double Pass, de ekkor már ki tudja, miért, de nem rangsorolt 1-től 19-ig (őrület, de ennyi fociakadémia üzemel Magyarországon...), csak kasztokat határozott meg. A Felcsút legnagyobb sikereként bekerült a legjobb hat közé, de hogy ott hányadik helyen állt, azt még ma sem tudni. 

De nem is kell: beszélnek a számok. A jelenlegi NB I-es mezőnyben a Puskás Akadémiát leszámítva egyetlen klubban sincs olyan stabil kezdőjátékos, aki gyerekkorától Felcsúton nevelkedett volna. Akik egyáltalán eljutottak az első osztályba, azok legfeljebb epizódszereplők. 

Eközben a jelenleg Magyarországon bevett akadémiai rendszerű képzést meghaladta a kor: Nyugaton már belátták, fölösleges 14 éves korban vagy még előbb kiemelni a gyereket saját közegéből, hogy ezután egy profi karrier reményében a család óvó féltése, iskolatársak, barátok nélkül teljen el a személyiségfejlődés szempontjából döntő jelentőségi életszakasz. Bármennyire is igyekeznek ezt az akadémia kollégiumában ellensúlyozni, a közeg lényege épp a kíméletlen verseny, a másik legyalulása, legyőzése. Nehezen hihető, hogy az egymásnak konkurenciát jelentő tizenévesekre ez nincs hatással, hiszen mindig keménynek, céltudatosnak kell mutatniuk magukat...

UNIÓS PÉNZBŐL ÉPÍTENEK LUXUS REHABILITÁCIÓS KÖZPONTOT A BALATONI GOLFKLUBBAN

24.HU
Szerzők: MÁZSÁR TAMÁS és VITÉZ F. IBOLYA
2020.07.01.


1,7 milliárd forint állami támogatással épül a hotel, ahová élsportolókat és magas jövedelmű vendégeket várnak, a rehabilitációs központ 1,5 milliárd forint uniós pénzt is kapott.

Vagács András, a balatonudvari Balaton Golf Club tulajdonosa az 1,7 milliárdos állami támogatás mellé uniós pénzt is felmarkolt cégével az ötcsillagos Royal Golf Hotel megvalósításához. Utóbbit mindössze egy apró, a lenti képünkön a jobb alsó sarokban látható tábla jelzi, e szerint az X. Center Irodaház Kft. 1,5 milliárd forintot igényelt egy szállodai színvonalú „Post-Operatív Rehabilitációs Központ” megépítésére.

Az uniós projekt összefoglalója alapján egy olyan ötcsillagos hotel kialakítását tervezik Udvariban

ahol élsportolók és magas jövedelemmel rendelkező magányszemélyek sérülés és műtét utáni rehabilitációja, elsősorban golf és egyéb sportolási lehetőségek, valamint wellness szolgáltatások érhetők el egy helyen, luxus körülmények között.

A balatonudvari golfpályát 2017-ben vásárolta meg Vagács cége, a Vaperty Investment Zrt. 390 millió forintért, majd két évvel később az X. Center Irodaház Kft. a vételár több mint négyszeresét, 1,7 milliárd forint állami támogatást kapott egy ötcsillagos szálloda megépítésére, ehhez jött hozzá az uniós támogatás...

VONATOKKAL VITTEK 60 EZER MAGYAR GYEREKET KÜLFÖLDRE PIHENNI AZ I. VILÁGHÁBORÚ UTÁN

ÁTLÁTSZÓ / SZAKIRODALOM BLOG
Szerző: PAPP LÁSZLÓ TAMÁS
2020.06.30.


Az I. világháború utáni gyermekvonatok, vagyis a magyar gyerekek külföldi szociális üdültetése a magyar történelem egy kevéssé ismert fejezete, amit a Németalföld-Magyarország Kulturális Transzfer Kutatóközpont égisze alatt a Migráció, kultúra és identitás kutatócsoport dolgozott fel egy nemrég megjelent kötetben.
Az I. világháború utáni gyermekvonatok, vagyis a magyar gyerekek külföldi szociális üdültetése a magyar történelem egy kevéssé ismert fejezete, amit a Németalföld-Magyarország Kulturális Transzfer Kutatóközpont égisze alatt a Migráció, kultúra és identitás kutatócsoport dolgozott fel egy nemrég megjelent kötetben. 

Az akciót a magyar oldalon szervező Országos Gyermekvédő Liga adatai szerint 1920 és 1930 között a gyermekvonatokkal 28 563 magyar gyermek utazott Hollandiába és 21 542 Belgiumba. Tehát a gyermekek 82%-át ebben a két országban fogadták.” – derült ki a nemrég megjelent műből. A kötetből viszont azt is megtudhatjuk, hogy a gyermekvonatokkal 1920 és 1930 között összesen több mint 60 000 legyengült magyar gyermek utazott néhány hónapra nemcsak Hollandiába és Belgiumba, de Svájcba, Svédországba és Angliába is, “…hogy ott erősödjenek meg és épüljenek fel az első világháború és a forradalmak Magyarországán átélt megpróbáltatásaikból.”

A gyermekvonatok – Élő híd Magyarország, Hollandia és Belgium között az első világháború után
Szerkesztették: Maarten J. Aalders, Pusztai Gábor és Réthelyi Orsolya
2020, L’Harmattan Kft.
208 oldal, 4990 Ft


Különösen Belgium érdekes e tekintetben politikailag is, lévén, hogy “…Magyarország a központi hatalmak oldalán, Belgium ellenségeként vett részt az első világháborúban, ezért a “háborús áldozat” Belgiumhoz fordulni segélyért egészen más helyzet volt, mint a háborúban semleges országként résztvevő Hollandiához.” Viszont szerencsére: “Az akció ideje alatt mindenki előtt nyilvánvalóvá vált, hogy a belga lakosság nem azonosítja egykori ellenségeként Magyarországot és a magyarokat.” – írják a kötetben.

Pedig alig ért véget az első világháború, ahol a két ellenséges tömb katonái nemcsak légierővel és tankokkal, de mérges gázzal is támadtak egymásra, a háborús propagandában vérszomjas barbároknak nevezve a másikat. A belga lakosság azonban – az őcsényiekkel ellentétben – mégsem dőlt be teljesen a propagandának, ezért békekötés után befogadta a korábbi ellenség legfőbb szövetségesének, vagyis hazánk gyermekeit.

Szintén mának is tanulságot jelentő kutatási eredmény a gyermekvonat-akció közéleti vonatkozása. A jelenlegi magyar kormány részéről gyakori vád, hogy a civilek úgymond politizálnak. A gyermekvonat-akciónak viszont a Horthy-korszak első évtizedében, a legyőzött, az elszigeteltségből kitörni akaró Magyarországon szintén volt külpolitikai országimázs-célja.

A gyermekakciót a kortársak egyértelműen pozitívan értékelték. Ravasz László püspök a gyermekakciót a keresztes hadjáratokhoz hasonlította. Ez a keresztes hadjárat azonban “vér nélkül ér el csodálatos győzelmeket, mert egyszerű gyermeki élettel hódítja meg a külföld szívét.”

A fogadó országban pedig a szervezők határozottan ideológiai szekértáboros, kultúrharcos alapon intézték a lebonyolítást: “Az akció katolikus belga szervezői az egész esemény időtartama alatt vigyáztak, hogy a belga-magyar gyermeksegély kizárólag katolikus befolyás alatt maradjon. Sem a belga állam, sem más felekezetek, sem szocialista, illetve liberális szervezetek még az akció közelébe sem kerülhettek.”...


ITT OLVASHATÓ

HÉVÍZI LUXUSSZÁLLODÁBAN PIHEN MÉG 3 ÉVIG A MÉDIAHATÓSÁG

MFOR.HU
Szerző: VÉG MÁRTON
2020.07.01.


...Az NMHH a Magyar Nemzet korábbi cikkében azzal indokolta a hévízi luxusszállodát, hogy nincs saját üdülője, így ez olcsóbb megoldás volt, mint fenntartani egy ingatlant. Emellett a hévízi luxusszálloda adta a legolcsóbb ajánlatot. Közbeszerzés nyomát idén sem találtuk, így vélhetően idén is a Hotel Carbona adta a legjobb ajánlatot. Az üdülési lehetőségek odaítéléséről pedig szociális bizottság döntött a hatóságnál. A teljes költség egy részét a dolgozók fizetik meg.

Azt nem tudni, hogy Karas Mónika, az NMHH elnöke hol nyaral, de az biztos, hogy javult az anyagi helyzete, hiszen tavaly nyáron döntött arról a parlament, hogy a médiahatóság vezetőjének fizetése 1,3 millió forintról négymillió forintra nő. Bőven van pénz tehát az NMHH-nál, amelynek célja a következő:

Az infokommunikációs szektorban egy olyan megbízható, kiszámítható és zavartalan piaci környezetet tartson fenn Magyarországon, amely mind a szolgáltatók, mind a felhasználók számára biztosítja a kielégítő működés feltételeit - olvasható az NMHH oldalán.

Ehhez pedig új mérőlabor és szerverközpont is szükséges: nettó 15,9 milliárd forintért épülhet meg a hatóság új központja a 13. kerületi Visegrádi utcában. A beruházásra három cég adott be ajánlatot, amelyek közül a Grabarics Kft. nyerte a tendert. Ők építhetik például a szántódi BalaLand ötcsillagos hotelt és az ötcsillagos Grand Hotel Tokaj exkluzív szállodát is, amelyek a hévízi hotelhez hasonlóan szintén kaptak vissza nem térítendő állami milliárdokat az MTÜ által koordinált Kisfaludy-pályázatokból.

A Grabarics pedig nagyon közel van mostanában a NER keménymaghoz: székhelyük megegyezik a Balaland és a Grand Hotel Tokaj hoteleket állami milliárdokból velük építettő Dreamland Holding csoportéval. A holding részvényeinek 75 százalékát pedig a napokba vásásrolta fel az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt., amely Tiborcz István és Mészáros Lőrinc volt cége.

Nem teljesen bevett szokás, hogy állami dolgozók kedvezményes áron luxusban pihenhetnek. A Magyar Posta például eladja az üdülőit, hogy legyen miből kifizetni a béreket.

MÁR MEGLÉVŐ EGYENLŐTLENSÉGEKET MÉLYÍTETT TOVÁBB A KORONAVÍRUS MAGYARORSZÁGON

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2020.06.30.


A kijárási korlátozások két hónapig tartó időszaka is már számos meglévő egyenlőtlenség mélyülését okozta, állítja az a kutatás, amit a Friedrich Ebert Alapítvány megbízásából négy kutató, Fodor Éva, Gregor Anikó, Koltai Júlia és Kováts Eszter készített, és melyet hétfő délután mutattak be.

A reprezentatív kutatásban, melyet egy közvéleménykutató cég részvételével végeztek, 1900 embert kerestek meg május végén, és elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a járvány okozta korlátozások és változások hogyan hatottak az életükre, legyen szó akár a munkahelyükről, a családon belüli munkák elvégzéséről, illetve a gyerekek oktatásáról.

És mint a kutatásban olvasható, már ez a mintavétel a felszínre hozott több olyan problémát, melyek létezését eddig is lehetett tudni, ugyanakkor nem sok jele van annak, hogy az állam kezelni készülne ezeket.

Az egyik ilyen probléma, hogy az alacsonyabb iskolai végzettségű nőket a járvány gazdasági és munkaerőpiaci hatásai negatívabban érintik, mint a hasonló iskolai végzettségű férfiakat vagy éppen magasabb végzettségű nőket.

De újabb gyakorlati megerősítést kapott az a belátás is, mely szerint „fenntarthatatlan az a gondoskodási rezsim, amiben egyfelől ennyire nincs megbecsülve a gondoskodó munka, legyen bár fizetett (például az egészségügyben vagy a szociális szférában), vagy végezzék a családok otthon (gyerek-, beteg- és idősgondozás), amiben másfelől pedig az egyének ennyire magukra vannak hagyva a munkáltatókkal szemben az otthon végzett munka és a fizetett munka összeegyeztetésével kapcsolatban”.

Épp ezért a kutatók szerint a fizetett gondoskodó szakmák anyagi megbecsültsége és a gondoskodás infrastruktúrájának fejlesztése előfeltétele a családok, illetve a gondoskodó munka nemek közti egyenlőtlenségei miatt, a nők tehermentesítésének is. A kutatásban pár konkrét javaslatot is megfogalmaztak: 

- az otthon végzett fizetett gondoskodó munkát (pl. bébiszitter, takarítónő) is meg kellene jobban becsülni, illetve jogi védettségét növelni,
 
- továbbá aki tartósan kiesik a munkaerőpiacról gondoskodási feladatai miatt (akár GYES, akár idősgondozás), annak is nagyobb védettséget kellene biztosítani, például az otthonápolási díj kiterjesztésével.
 
- a küszöbön álló recesszió idején a 11 éve befagyasztott családi pótlék és GYES növelésének szegénységcsökkentő hatása lehetne...

AZ ÉLETÜKRE, ÉS NE A HALÁLUKRA EMLÉKEZZÜNK

KOLOZSVÁRI SZALONN
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.06.30.


Bálint gazda halálát a koronavírus okozta, még ha sokan kétségbe is vonják ezt, vagy összeesküvés-elméleteket sejtenek a háttérben. Egyesek szerint a kórházban kapta el a fertőzést, mások szerint nem. Szerintem viszont sok értelme ezen már nincs vitatkozni. Egy nagyszerű ember távozott nemrégiben, az általa hagyott örökség pedig évek, évtizedek múlva is velünk lesz, ezen sem változtathat semmi. Az nem vitás, hogy Bálint gazdát politikai hovatartozástól függetlenül mindenki szerette, hasonlóan Benedek Tiborhoz, akit sajnos szintén nemrégen, borzasztóan fiatalon vitt el egy halálos kór. Lehet, hogy más-más okból, de mindkettejük tragédiája megrázta a magyar társadalmat. Benedek Tiborról nagyon kevesen tudták, hogy beteg. Az utolsó percekig tiszteletben tartották a döntését, amely szerint nem kívánt hírt csinálni a harcából. Alázatos, nagyszerű ember maradt az utolsó pillanatig: úgy ment el, ahogy élt.

Bálint gazda halála ugyanilyen tragikus, azonban én úgy hiszem, hogy semmiképpen sem szabad politikai ügyet csinálni ebből az egészből. Ezt egészen biztosan nem szeretné sem ő, sem pedig a családja. A 100 éves kertészmérnököt pár nap alatt elvitte a kór, az a kór, amely világszerte már több mint fél millió áldozatot követelt. Ezt kivédeni szinte lehetetlen volt, annak ellenére is, hogy tényleg mindent megtett maga Bálint gazda és családja is azért, hogy még évekig okozzon örömet tanácsaival a természetet szeretők táborának. Sajnos többé ezt már nem teheti meg, azonban egészen biztos vagyok abban, hogy öröksége még évtizedekig velünk marad. Maradandót alkotott, amiért több százezeren hálásak országszerte. Több generációval szerettette meg a természetet, ami nagyobb kincs, mint bármi, amit pénzért meg lehet vásárolni.

Véleményem szerint Bálint gazdára így kellene emlékezni és nem úgy, mint a járványban meghalt újabb áldozatra, akinek távozását a rendszer hiányosságai okozták. Tragédiák sajnos akkor is előfordulhatnak, ha ezek ellen tényleg mindent megteszünk. A koronavírus pedig sajnos könyörtelenül megbüntet minden apró hibát. Egy rosszul feltett szájmaszk, egy nem jól megmosott alma, vagy egy véletlenül megérintett korlát is elegendő lehet a tragédiához. Itt nem arról van szó, hogy mindenkinek rettegnie kell, rá vajon mikor csap le a koronavírus, de sajnos az idősebb korosztály képviselői számára jóval veszélyesebb lehet egy korábban megszokott séta a boltba vagy a közeli gyógyszertárba. Nem a pánikkeltés a cél, hiszen az soha nem segített eddig sem senkin, de érdemes elfogadni azt, hogy sajnos most egy olyan időszakot élünk, amikor váratlan tragédiák is megtörténhetnek...

NYUGDÍJAS-SIRATÓ, VAGY A JÁRÓKERETEK FORRADALMA?

PUPU BLOGJA
Szerző: Rezeda
2020.06.28.


...Felhívnám figyelmeteket a megjelenések dátumára, hogy érzékelni tudjátok, mennyi pozitív változás következett be az idők folyamán.Egyre erősödik bennem a hit: kellene egy nyugdíjas-párt, merthogy ez egy olyan társadalmi réteg, melynek alapvető érdekei azonosak, függetlenül attól, hogy a delikvens a turul tojásain üldögél, vagy Lenin csúnyáján csimpaszkodik.
És a pártok azonos érdekű társadalmi rétegek szervezetei, még ha ezt a mai politikusok másként is tudják.
Mert enni kell, fűteni - és lassan-lassan hűteni is - kell, emellett nem lenne hátrány életünk alkonyán emberhez és az elvégzett munkánkhoz méltó életet élni.
Belátom, egy ország porbatiprása is sok energiát emészt fel, de talán a felépítése se ment könnyen, mégha ezt ma sokan kétségbe is vonják, és életed munkáját boldogan locsolgatják néhány vödör szarral.

Ma, amikor érzékelhető törekvés a generációk egymással szembefordítása, meg kellene szerveznünk az önvédelmünket, míg késő nem lesz.
A nyugdíjas önmagában gyenge, mint a májusi libapotty, de mint társadalmi réteg hihetetlenül erősek vagyunk.
Ide politikai párt kell, nem himi-humi egyesületecskék, melyeket a hatalom meg tud venni kilóra, mint a kacsát.
Gondolkodjatok el ezen mai és jövendő nyugdíjasok, meg ti is, akiknek már ez a minimális biztonság sem fog megadatni, közben olvasgassátok ezt a kis gyűjteményt... .

SZABAD SZEMMEL – WEBER: AKI ÁTLÉP AZ EURÓPAI ÉRTÉKEKEN, AZ NEM SZÁMÍTHAT AZ EU-TÓL EGY FITYINGRE SEM

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.08.01.


Deutsche Welle 

A Bizottság azon van, hogy a polgárjogok megszorításai ne maradhassanak hatályban a járvány elülte után, illetve hogy a magyar és a lengyel kormány ne vehesse semmibe az uniós magatartáskódexet. Erről a testület értékekért felelős alelnöke nyilatkozott. Jourová hangsúlyozta, hogy kora ősszel minden államnak a körmére néznek, nehogy azok így van úgy, de átmentsék a korlátozásokat, mert azokat azonnal el kell törölni, amint már nincs szükség rájuk. Hozzáfűzte, hogy az esetek többségében nem lehetett biankó csekkről beszélni a különleges felhatalmazások kapcsán, ám Magyarország kivételt jelentett, hiszen Orbán Viktor minden időkorlát nélkül kapott különleges jogkört. És ebben azért volt rizikó. Ma már ugyan jobban nyomon lehet követni a határidőket, de Brüsszel szeptemberben mindenesetre megvitatja, nem korlátozzák-e valahol még a civil jogokat. Kora ősszel lesz meg a jelentés arról is, mennyire érvényesül a jogállam a tagországokban. Ennek kapcsán felmérik az igazságszolgáltatás és a sajtó függetlenségét, továbbá a véleménynyilvánítás szabadságát. A cél az, hogy választások mindenütt szabadok legyenek, ideértve, hogy a jelöltek egyenlő eséllyel szólalhassanak meg a médiában. Ezen kívül áttekintik, hol, mennyire harapózott el a korrupció. A cseh nemzetiségű politikus, aki a Babis-féle ANO-tagja, Lengyelország kapcsán azt várja, hogy Varsó teljesíti az Európai Bíróság legfrissebb határozatait, illetve hogy tegyen lépéseket az igazságszolgáltatás önállóságának helyreállítására. Ő a maga részéről civilizált, őszinte dialógust szorgalmaz, de ahhoz szükség van a másik félre is – mutatott rá.

Az unió nem pénzkiadó automata, hanem értékközösség, ezért a 750 milliárdos segélycsomag folyósításának feltétele az, hogy tagállamok betartsanak bizonyos feltételeket, ideértve a független igazságszolgáltatást és sajtót. Ezt erősítette meg az Európai Néppárt frakcióvezetője a ma kezdődő német uniós elnökség alkalmából. Magyarországra és Lengyelországra utalva Weber kifejtette, hogy bizonyos tagállamok gondot jelentenek, ám aki átlép az európai értékeken, a demokratikus játékszabályokon, az nem számíthat az EU-tól egy fityingre sem. Ez ügyben meg kell nyugtatni az európai adófizetőket.

Két felmérés is azt hozta ki, hogy rettenetes a hangulat a német gazdaság kulcsszereplői körében, a túlnyomó többség nem bízik abban, hogy egyhamar ki lehet lábalni a vírus okozta a válságból. A Kereskedelmi és Ipari Kamara (DIHK) körkérdésére a vállalatok csaknem 80 százaléka azt válaszolta, hogy ez évre a forgalom visszaesését várja, sőt, állami segítség ide vagy oda, minden második arra számít, hogy legkorábban csak jövőre állnak helyre a normális viszonyok. Vagy még később. Ezért sok helyen fokozódnak a pénzügyi gondok. A DIHK ügyvezetője úgy összegezte az eredményt, hogy a gazdaság számára hosszú és kemény lesz normalizálódás útja. Vagyis nem igazolódott be a kormány várakozása, hogy hamar újra beindul a konjunktúra. Az érdekképviselet ez évben kerek 10 százalékos recesszióval számol – a kormánykoalíció előrejelzése: - 6,3%. A Német Gazdasági Intézet szerint – 31 ágazat visszajelzése alapján – példátlan katasztrófa sújtja az országot. Ezúttal ugyanis nem csupán az ipar, hanem a szolgáltatási szektor is teljesen leült. És a további kilátások is nyomottak, a fémgyártás és a vendéglátás például az idén biztosan nem éri el a tavalyi szintet. Emiatt a vállalkozások 55 százaléka visszafogja beruházásait, mert odahaza és külföldön is teljesen bedőlt a kereslet. Így a dolgok ősszel csak még rosszabbra fordulhatnak, ha addig nem érkeznek be új megrendelések. A DIHK helyesnek tartja a hatalom óriási, 130 milliárd eurós mentőcsomagját, de az sem képes ellensúlyozni a kiesett forgalmat, hiszen a német gazdaság éves teljesítménye 5300 milliárd körül van. Úgyhogy minél jobban elhúzódik a válság, annál több cég kerül veszélybe. Felélik a saját tőkét, így már 40 százaléknak likviditási gondjai vannak. A Kamara azt gondolja, hogy ősszel tárgyalások lesznek a hitelezők és vállalatok között a fenyegető csődök elhárítására. De alighanem be kell szállnia a kormánynak is. Nem sokat cicózhat az EU sem a tervezett stabilizációs alappal, mert az idő erősen szorít. Ám a döntő alighanem az lesz, mikor rendeződnek a viszonyok Európában és a legfőbb exportpiacokon. Utóbbi azért fontos, mert a német gazdaság minden 2. eurót a külgazdaságból vételezi be.

Belebukhat a szlovén kormány a vírus elleni felszerelések beszerzése körüli simlis üzletekbe. A gazdasági tárca vezetőjét máris őrizetbe vették, a rendőrfőnök és a belügyminiszter lemondott. Utóbbi azt állítja, hogy a nyomozást politikai megfontolásokból rendelték el. Az ellenzék azonban az követeli, hogy Jansa és az egész kabinet szedje a sátorfáját. Már egy sor razziát tartottak, a hatalom egyre nagyobb nyomás alá kerül a visszaélések miatt. A botrányt a sok millió euróért vett lélegeztető gépek ügyében robbant ki. Akkor az egyik cég képviselője beismerte, hogy a politika megmondta, melyik szállítókat kell előnyben részesíteniük. A Nyomozó Hatóság emberei átkutatták a Gazdasági Minisztériumot, a miniszter otthonát, valamint az érintett cégek központját is. A belügyi tárca első embere azonban úgy gondolja, hogy a rendőrség egy része politikai megbízást teljesített, mert a cél a hatalom megdöntése. A jobboldal szerint Szlovéniában még mindig a régi kommunista hálózatok vannak uralmon, beleértve az egykori jugoszláv titkosszolgálat nemzeti utódszervezetét, az ügyészséget, valamint a bíróságokat. A belügyminiszter közölte, hogy ezeken az állapotokon ő sem tudott változtatni, ezért távozik tisztségéből. Az ellenzéki pártok szerint viszont azért veszi a kalapját, mert hiába próbálkozott, nem tudta megakadályozni a vizsgálatot a védőfelszerelések kapcsán, ezért most igyekszik elterelni a figyelmet. De úgy tűnik, hogy összeomlik a kártyavár, és a disznóságok egészen a kormányfő szintjéig érnek. Sarec volt miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a jelek szerint a nyomozó hatóságok függetlensége szálka a hatalom szemében.

NAGY, NEMZETKÖZI KONFERENCIA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.07.01.


Jó, hogy van ez a XXI. század. Ha nem volna, zötykölődni kellene ide-oda, hogy szidjuk a kurvaannyát az EU-nak, Tusknak, vagy, akit a politikai gusztusunk és alávaló érdekeink kívánnak. Most a dolgozóban csak bekapcsoljuk a gépet, éppen csak a csipát töröljük ki a bedagadt szemünkből, és máris megválthatjuk a világot, lehetünk annak ura. S miközben mindezt a Facebookon közvetítjük a bávatag híveknek, duci ujjainkat áztatjuk a húggyal teli biliben, magyarán, belelóg.

Online nemzetközi konferenciát tart majd a kedves vezető egy hét múlva „Európa cenzúrázatlanul” címmel a szerb Vucic-csal, a szlovén Jansával, pedig ezek egy ugrás csak, mint a Sugár annak idején vagy a centrumhétfő. Pláne nem is kormánygéppel, ami még föl sem száll, már ereszkedik is lefelé, a virslit meg sem lehet enni, tehát elindulni sem érdemes ezek szerint. Viszont az irány, hogy volt eddig a keleti nyitás, most meg van a déli nyomulás, tehát minden mindegy is, csak ne nyugat legyen, ugye, ez azért érdekes.

Viszont onnan jön a pénz. De ne feledjük, meghívásunk is volt, mármint a kedves vezetőnek, hogy fáradjon oda, és mondja el a véleményét az Unió szemébe, de nem ért rá, szkafanderben szaladgált a kórházakban ugyanis. Viszont, mit ád Isten, ha jól emlékszem, amikor Európába nem ért rá elmenni, ehhez a Vucichoz meg igen, aki szép egy firma szintén, tessenek utána nézni a teteleinek, de hülye lehet ez is. Csak gondoljuk meg, Szerbia az Unióba óhajtozik orbáni támogatással, most meg majd közösen fogják ekézni.

Ehhez is kell egy jellem, illetve annak teljes hiánya. Épp erre utal Orbán egyik folyománya, Novák családügyes is, aki mindehhez a bevezető pörformanszt tartotta elképesztő dolgokat állítva. Például, hogy Európa nem szokott hozzá a nyers, egyenes beszédhez, ám mégis inkább – meglátásom szerint – ahhoz, hogy tőle több száz kilométerre nagy pofával szidják, mert szembe nem merik a nyers, egyenes beszédű gerincesek. Az lesz a szép, ha ezt a Vucicot így fogadják be, Orbánt pedig így nem rúgják valagba...