2022. január 12., szerda

MILYEN MEGSZORÍTÁSOKAT REJT MÉG A 755 MILLIÁRD FORINTOS ORBÁN-CSOMAG? – EZT KUTATJA AZ ELLENZÉK

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2022.01.12.
Az Egységben Magyarországért politikusai ígérik, a kormány lopakodó és alattomos intézkedéseinek az ellenkezőjét tennék.

Az ellenzék nem kezeli és kormányváltás után sem fogja „vonalkódként” kezelni a választókat, hanem valódi emberek valódi problémáira keresi a megoldásokat – fogalmazott Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke az Egységben Magyarországért szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen Orbán Viktor még tavaly bejelentett 755 milliárd forintos megszorítócsomagjának titkos részleteiről beszéltek ellenzéki szereplők. A jobbikos parlamenti képviselő szerint az orbáni megszorítócsomagot „sunyiban” jelentették be, amit ha a korábbi hetekben már megismert megszorításokkal összeadnak, akkor jóval 1100 milliárd forint jelentkezik elvonásként. Hozzátette, az egészségügyet, a turizmust, a foglalkoztatást már megfejtették a sorok között olvasva, de az ezer milliárd feletti összeg 73 százaléka titokzatos:

„Az már nem jelentették be ugyanis, hogy a beruházási alap mely beruházásait halasztják el vagy nullázzák le, és a már ismerteken kívül azt sem lehet sejteni, milyen egészségügyi elvonások jöhetnek még a járványhelyzet kellős közepén.

Z. Kárpát Dániel szerint a Márki-Zay Péter vezette ellenzéknek a hat párttal és a Mindenki Magyarországa Mozgalommal egészen más víziója van: megszorítás nélkül, de felelős, takarékos politikával minden magyar számára elérhetővé tesz egyfajta szociális hálót, valódi védelmet, lakhatási programot...

ELADTÁK, DE MÉG MEGMENEKÜLHET A BUDAI HEGYEK EGYIK LEGVARÁZSLATOSABB HELYE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2022.01.12.


A zugligeti Istenszeme-villa a magyar történelem fontos helyszíne, de a régóta pusztuló házat a hozzá tartozó hatalmas erdővel és a mára tönkrement tavacskával együtt eladta a főváros egy távhővállalkozónak, akinek családja a közelben már megszerzett egy másik nevezetes, romos épületet. Félő, hogy a terület örökre megközelíthetetlenné válik, de még mindig van egy utolsó esély arra, hogy köztulajdonban maradjon és közcélt szolgáljon: ha a kerületi önkormányzat vagy az állam érvényesíti az elővásárlási jogát. A helyi civilek pont ezt kérik, és úgy tudjuk, akár még ma fejlemény is lehet az ügyben. Frissítés: Fürjes Balázs államtitkár közben megszólalt az ügyben, részletek a cikk szövegében...

ÜGYFÉL KONTRA BANK: KI KIT VERT ITT ÁT? - A SZERENCSEJÁTÉKOSOK TELJESEN LESZÍVTÁK A FOLYÓSZÁMLÁT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.01.12.


Folyamatosan újabb és újabb módszerekkel próbálják a csalók megszerezni a banki ügyfelek pénzét. Mint a Pénzügyi Békéltető Testülete (PBT) által nemrégiben közzétett egyik ajánlásából kiderült, nem is sikertelenül. Ebben a konkrét esetben azonban (amúgy nem példátlanul) a károsult végül a bank lett.


Körülbelül egy hete figyelmeztetett az OTP egy újabb adathalász kísérletre. A csalók most adatfrissítésre szólítják fel az ügyfeleket, így akarván megszerezni a személyes és a bankkártya adatokat. A PBT egyik nemrégiben közzétett ajánlásából az látszik azonban, hogy ez a próbálkozás egyáltalán nem új keletű.

Egy panaszos még 2019-ben azzal fordult bankjához, hogy általa hivatalosnak vélt emailt kapott saját pénzintézete „bankbiztonsági” osztályától. Ezt követően rákattintott az üzenetben szereplő linkre és adategyeztetésként megjelölt felületen megadta azonosító adatait, valamint az sms-ban kapott jóváhagyó kódot is. A következő nap 2 millió forintot leemeltek a bankszámlájáról.

Reklamációjára a bank felhívta a figyelmét, hogy amennyiben az ügyfél kiadja bizalmas azonosító adatait, és a regisztráció véglegesítéséhez kiküldött jóváhagyó kódot beírja a felkínált mezőbe, az illetéktelen felhasználó - a kód ismeretében - a saját telefonján is sikeresen le tudja zárni a regisztrációt. Ezt követően a továbbiakban már akár a szerződő fél tudta nélkül tud saját telefonján keresztül a számlába belépni, tranzakciót végezni. A károsult által regisztrált mobilszám, és az ahhoz kacsolódó mobileszköz nem szükségszerűen az a telefon, amelyen a mobilbanki alkalmazás fut...

ARANYKOR

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: TÖMPE ISTVÁN
2022.01.07.


...A rendszer egyelőre megtartotta fogyasztói karakterét, van szólási szabadság is, legfeljebb az információ nem terjed, szemben a központi hazugságokkal. Mérsékelt, de eltéveszthetetlen autokrácia ez.

Nevezzük gulyásfasizmusnak.

A gulyásfasizmus pont annyira fasizmus, mint amennyire a gulyáskommunizmus kommunizmus volt. Másféle rendszerek, de abban közösek, hogy irányítóik igyekeznek élhetővé tenni az elfogadhatatlant.

Az uralkodó elit arra törekszik, hogy az emberek megszeressék a rendszert. Valeriánás nyugalom árad, ami van, az a legjobb, és örökké tart. Aranykorban élünk, éltünk korábban is.

Kádár János szelíden ül a nép emlékezetének trónusán. Ő is tudta, hogy a népet a javak elosztása, annak méltányossága érdekli (vagyis jár, ami jár), különben is, tele hassal nehezebb lázadni. Az abszurditásig fokozott államosítást több ponton enyhítette, de alapvetően ellene volt a piacnak, ami inkább rombolta a rendszert, mint a szabadsághiányos közélet. Ösztönösen kerülte a politikai konfliktusokat, főként a szovjetekkel. Egy emberi ábrázatú, mégis gyártási hibás rendszer vezetőjeként Kádár a hatvanas évek második felétől, a súlyos hibák és bűnök dacára, itthon és külföldön népszerűvé vált.

Mostani aranykorunk királya, Orbán Viktor a haza megmentőjeként, a magyar DNS forrásaként pozicionálja magát. Boszorkánykonyhájának 3D-s nyomtatójából kerül ki az ellenség és a valóság makettje. Dúsgazdag világ ura ő, aki a vékonypénzű Kádárhoz képest a krőzus maga. Hívei rajonganak érte, tetszésindexe a világban mégis folyamatosan romlik. Úgy tetszik, még az önző nagyhatalmak is felmérik a belőle sugárzó veszélyt. A világpolitikában amúgy sem a jellemeket, nem is a sértett egót vagy a lázálmokat, inkább a rendszerbeli határsértés kockázatát mérlegelik. Így aztán a megtért fekete bárányt kedvelik, de gyakran már az is elég, ha a báránybőrbe bújt farkas nem támad. Csakhogy Orbán báránybőre alól kihallik a farkas morgása, látszik a vicsorgás. Ő pedig, minden Kárpát-medencei tanulságot félredobva, külpolitikai ármánykodásával, rendszere zabolátlan gazdagításával, romlott elitjével egy valaha kiváló adottságú korszakot tesz éppen tönkre. A NER még csak inog, a veszélyes kilengéseket erős tartóoszlopok csillapítják. Mindaddig tart ez, amíg a német autógyárak lazán tartják a pórázt, ha Brüsszel csak ugat, de nem harap, s ha jobb- és baloldali ellenzéke saját szövetségeseit ugatja és harapja. Vagyis, ha folytatódik a gulyásfasizmus.


EGY SZTRÁJK, ÉS AMI MÖGÖTTE VAN

MÉRCE
Szerző: TOTYIK TAMÁS
2022.01.12.


Az ősz folyamán a pedagógus szakszervezetek sztrájkbizottságot alakítottak, hogy a bérek és a munkaterhelés csökkentése, rendezése érdekében tárgyalásokat folytathassanak a kormánnyal. A tárgyalások során a kormány rendíthetetlen volt, álláspontján nem akart változtatni: az oktatásban dolgozóknak nem emeli meg a szakmunkások szintjén lévő alapbérét, nem csökkenti munkaterheit, az ingyenes túlmunkákat nem akarja megszüntetni. (A társadalmat is rendkívül megosztó kötelező oltás témáját most nem érintem – a rendelkezés szabályozatlansága a szakszervezetek egyik sztrájkkövetelése –, mert ez az írásom szempontjából irreleváns.)

A rendszerváltás 30 éve alatt a kormányok mindig olyan bérrendezéseket hajtottak végre, melyek miatt a pedagógusbérek egy idő után elvesztették vásárlóértéküket. A politikai okokból meghozott döntések után a nemzetgazdasági átlagkeresetek alá szorították a diplomás alkalmazottak bérét az oktatásban és a nevelésben, tudatosan aláásták a szakma presztízsét, majd tűzoltásként igyekeztek a hibás döntéseket korrigálni.

Emellett a jelenlegi kormány az oktatás tartalmi szabályozását, az intézmények finanszírozását társadalompolitikai célokra használja fel, ügyesen osztja meg a pedagógustársadalmat, és állítja szembe egymással az oktatás-nevelés szereplőit, mindezt úgy, mintha semmiről nem tehetne...

VISSZATÉR-E BUDAPEST AZ EURÓPAI FŐSODORBA, VAGY A MOSTANINÁL IS JOBBAN KÖZELEDIK MAJD MOSZKVÁHOZ ÉS PEKINGHEZ? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.01.12.


A szavazók arról fognak dönteni, hogy folytatódjék-e a nemzeti szuverenitás, a családi adókedvezmények, a hagyományos keresztény értékek támogatása, a bevándorlással és az LMBTQ-jogokkal való szembenállás politikája. Kárpáti János lapszemléje.

magyar parlamenti választások április harmadikára történt kitűzéséről szóló Reuters-beszámoló szerint szorosnak ígérkezik a verseny Orbán Viktor nacionalista miniszterelnök, Európa egyik legrégebben hivatalban levő vezetője, a bevándorlás ellensége és a vele szemben most első ízben egyesült ellenzék között. A hírügynökség kiemeli, hogy az 58 éves kormányfő, aki 2010-ben földcsuszamlásszerű győzelemmel került hatalomra, sajátos jellegű, úgynevezett "illiberális demokráciává” változtatta az országot, ahol szorosabb ellenőrzés alatt tartja a médiát és a civil társadalom csoportjait, és ezzel Budapest összetűzésbe került az Európai Unió brüsszeli központjával. A szavazók arról fognak dönteni, hogy folytatódjék-e a nemzeti szuverenitás, a családi adókedvezmények, a hagyományos keresztény értékek támogatása, a bevándorlással és az LMBTQ-jogokkal való szembenállás politikája, vagy pedig újra kell rendezni a dolgokat, az ellenzék által a demokrácia és a jogállamiság eróziójának mondott jelenségek miatt - írja a Reuters.

A hatpárti ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Pétert hétgyermekes katolikus konzervatívként mutatja be a tudósítás, és megírja róla, hogy 2018-ban megválasztották Hódmezővásárhely polgármesterévé, véget vetve a városban a Fidesz 18 éven át tartó uralmának. Miután a határkerítés megléte másodlagos kérdéssé fokozta le a bevándorlást, az ellenzék az identitáspolitikai kérdések helyett inkább az olyan húsbavágó, megélhetési kérdésekre összpontosít, mint például a világjárvány nyomán szárnyaló infláció - olvasható a beszámolóban. Márki-Zay azt állítja, hogy ő képes összefogni a változásra elkeseredetten vágyó szavazók széles spektrumát, az viszont kihívást jelent számára, hogy egyben tartsa a szövetséget alkotó hat pártot - jegyzi meg a Reuters. Kitér a hírügynökségi jelentés arra is, hogy a választással egyidőben választ várnak négy, a kormány által feltett, LMBTQ-vonatkozású kérdésre. Orbán és a Fidesz azt állítja, hogy a népszavazás a gyermekek megvédését célozza a homoszexuális és transznemű hatásoktól, emberi jogi és LMBTQ-szervezetek azonban közös közleményben hangsúlyozták: a referendum tárgya sérti az LMBTQ-emberek méltóságát, velük szemben gyűlöletet és diszkriminációt szít, ezért arra szólítják fel a magyarokat, hogy érvénytelen szavazatot adjanak le a referendumon - írja a Reuters.

Politico című amerikai portál európai kiadása a választás kiírásáról szóló cikkében úgy fogalmaz: az erőpróbától azt várják, hogy eldöntse, visszatér-e Budapest az európai fősodorba, vagy a mostaninál is jobban közeledik majd Moszkvához és Pekinghez. A cikk felhívja a figyelmet arra is: a választások közeledtével a kormány megemelte a közmunkások bérét, növelte a nyugdíjkifizetéseket, befagyasztotta a jelzáloghitel-kamatokat, és feljebb vitte a minimálbért. Az ellenzék eközben a koronavírus-járvány kormányzati kezelését bírálja, és a korrupció elleni fellépést ígéri.

A jobboldali szellemiségű, párizsi Le Figaro - részben az AFP francia hírügynökség információira támaszkodva - arról ír: hívei a stabilitás, a nemzeti érdekek és a keresztény identitás védelmezőjét látják Orbán Viktorban, aki lengyel partnereivel együtt hevesen bírálja az Európai Unió politikáját, és ezzel a magatartásával kiérdemelte Donald Trump volt amerikai elnök teljes támogatását. A cikk megszólaltatja Mikecz Dánielt, a Republikon Intézet elemzőjét, aki szerint az ellenzéknek, azzal, hogy félretette belső megosztottságát, reális esélye van a sikerre, de ha ez az úgymond „csodafegyver” nem működik, akkor a Fidesz ellenfelei várhatóan mély válságba süllyednek.

Végül néhány mondat arról, hogy Lendvai Pál a kazahsztáni események világpolitikai összefüggéseiről ír a bécsi Der Standardban. A szerző felhívja a figyelmet arra, hogy az orosz haderő aktivitást mutatott vagy mutat Grúziától és Hegyi-Karabahtól Szíriáig, illetve Líbiáig. A csapatok villámgyors Kazahsztánba küldése a húsz éve hatalmon levő Vlagyimir Putyin azon eltökéltségét jelzi, hogy az úgynevezett „közel-külföldi” térségben nem enged második Ukrajnát, és kész katonai segítséget is nyújtani a veszélybe került autokratáknak, legyen szó akár a belarusz Lukasenkáról, akár a kazah Tokajevről. Ezzel az ingatag rezsimeket moszkvai gondnokság alá helyezi - figyelmeztet Lendvai.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

SOSE HALNAK MEG

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.01.12.


Milyen szép is volt az, amikor az év sportolója díjátadóján Szöllősi György, Orbán kedvenc lapja, a Nemzeti Sport főszerkesztője a „Piros volt a paradicsom, nem sárga” című vagy kezdetű nóta hangjaira vonult be a rivaldába. Ez a momentum azzal együtt, hogy hűségnyilatkozat volt, odakínálkozó, akárha a kutya hátára fordulva meg-, és föladja magát, farkát előbb behúzva majd élénken csóválva, erősen emlékeztetett augusztus huszadikára, amikor húzgálták a guruló Szent Istvánt, midőn is a szemünk előtt forrt egységbe az alacsonyan meghúzódó horizont, a szervilizmus és a fasiszta azon képzet, hogy nemzetünk ettől nagy, hogy párja sincsen.

Amihöz nyúlnak, szarrá válik – véleményezték azt a komédiát a Kárpátok alatt még foltokban és szórványokban megbúvó józanok, akik ebben falusi búcsúi nívót láttak, és még ez is erősen eufemizmus, mert a falvak búcsújainak azért van valami diszkrét bája. A kis közösség a saját erejéből szórakoztatja magát úgy, ahogy, és nem milliárdokból tárja a nagyközönség színe elé, mit gondol a világról és benne önmagáról. Augusztus huszadikán egy ország – illetve a hatalom bitorlói – mutatták meg ugyanezt nagyban és visszavonhatatlanul, pecsétet nyomva mintegy a NER-re, hogy ez az. Ahol himnusz lesz a Nélküled, Szijjártó külügyminiszter pedig Kis Grófóra szórakozik.

Módosítani, ha lehet a józanság véleményét, miszerint szarrá válik a NER érintésétől vagy csupán leheletétől is minden, akkor azt úgy kell korrigálni, hogy ez nem valaminémű átváltozás, hanem a NER a szar maga. Szellemi nívójában Demeter Szilárdtól Vidnyánszky Attiláig, valamiféle trianonos, nacionalista gőzök bocskaiban, megjelenési formájában pedig a guruló Szent István, valamint a kolosszális Miska huszár operettben előadva, a Tóth Gabitól elvonyított pápaváró nóta és Mennyből az angyal. Ez mind Szöllősi György bevonulása a piros paradicsomra, ez mind a hasát a gazdának mutató kutya, az élni és jól élni érdekében végzett önfeladás.

Zalatnay sem látszik érteni, mi a baj azzal, hogy ő tízmillió bezsebelése után világosodott meg Orbán nagyságáról, Szöllősi is azután csinált bohócot magából, hogy kiderült, felcsúti székhellyel indíthat sportrádiót még a főszerkesztőség és számos más jól fizető funkció mellett. Szöllősi nem most lett megvéve, már régóta dagad a pénztárcája, s hogy ehhez képest le kell mennie kutyába, az az ő nyomora de nem tragédiája, mert jól láthatón lubickol a ganyéban. Csak, hogy minek kell megfelelni, az egyáltalán nem mindegy, a csatlakozási pontok, amelyeken a hűség megnyilatkozhat, a hatalom, és annak ormán Orbán nívóját mutatják, ami ezek szerint a a 3+2-é...

MÁRKI-ZAY RENDÉSZETI SZAKÉRTŐJE: A HATÁRKERÍTÉSNEK ÁLLNIA KELL, MINDEN FALUBAN ÚJRA LEGYEN RENDŐR

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2022.01.12.


Közel negyed évszázada szolgált a rendőrségnél Lengyel Róbert, amikor Siófok rendőrkapitányaként a felmentését kérte 2012-ben. Úgy érezte, a szakmai feltételek nem adottak a munkájához, és így nincs értelme folytatni. Két évvel később Siófok polgármesterének választották, és 2019-ben újrázni tudott.

Ő is tagja Márki-Zay Péter szakértői csapatának, az ellenzéki miniszterelnök-jelölt novemberben a rendészeti, belügyi program felelőseként mutatta be Lengyelt a röszkei határkerítésnél. A javaslatcsomag nagy része mára elkészült, ezt kell még a pártokkal összehangolni, illetve a szakszervezetek képviselőivel is szeretne egyeztetni a siófoki polgármester, mielőtt átadja a szakmai anyagot a miniszterelnök-jelöltnek. A belügyi, rendészeti program részleteiről Lengyel Róbertet kérdeztük...


SZABAD SZEMMEL: A MAGYAROKNAK KÖVETNIÜK KELLENE A CSEH PÉLDÁT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2022.01.12.


Több lap több nézőpontból hívta fel a világ figyelmét a tavaszra tervezett magyarországi választásra.


Bloomberg

Áder János döntése értelmében a magyarok április 3-án döntik el, hogy adnak-e újabb 4 évre megbízást Orbán Viktornak, ily módon meghosszabbítva a jogállami vitát az EU-val. A politikus, aki szívesen maradna, ekkora kihívással még nem nézett szembe az utóbbi 12 évben, hiszen az ellenzék összefogott ellene. A kormányfő az eltelt időszakban kisebbségeket pécézett ki, megrendítette a fékeket és ellensúlyokat és ihletet adott más populistáknak.

A legtöbb előrejelzés csekély előnyt mutat ki a Fidesz oldalán, ez jelentheti azt, hogy a párt elveszíti kétharmados többségét, aminek révén idáig akár az alaptörvényt is módosíthatta az ellenzéki erők beleegyezése nélkül. Ugyanakkor az unió példátlan vizsgálatokat kezdeményezett a demokratikus normák lebontása miatt és a korrupciós aggályok miatt többmilliárd eurónyi támogatást tart vissza.

Márki-Zay Péter azt ígéri, hogy visszacsinálja az intézkedéseket, amelyeket a miniszterelnök hozott hatalma bebiztosítására, ideértve, hogy átírta az alkotmányt, saját híveivel rakta tele a közintézményeket és olyan jogszabályokat hozott, amelyek megnehezítik a kulcspozíciók birtokosainak eltávolítását.

Orbán ugyanakkor kitart az eddigi irányvonal mellett, amely megrontotta a viszonyt Brüsszellel. Pl. amikor szembement az Európai Bíróság verdiktjével a menedékkérők eljárás nélkül elrendelt kitoloncolása ügyében, vagy amikor törvényt fogadtatott el, éspedig arra hivatkozva, hogy meg kell védeni a kiskorúakat a meleg propagandától.

Politico

Magyarország már megint kilóg a sorból, ezúttal azzal, hogy az európai külpolitikának ellentmondva segítséget ajánlott fel Kazahsztánnak. Merthogy Szijjártó Péter szerint a közép-ázsiai országban az alkotmányos rendet próbálták meg megbuktatni.

A portál emlékeztet arra, hogy a hét végén Josep Borrell, az EU külpolitikai főmegbízottja aggodalmát fejezte ki a békés tüntetők ellen bevetett erőszak miatt. Felszólította a kazah vezetést, hogy tartsa tiszteletben, amit vállalt, és ne sértse meg az emberi, illetve alapvető szabadságjogokat. Különösen a gyülekezés, a szólás és a sajtó szabadságát.

Ugyanakkor a V4-eken belüli ellentétekre utal, hogy a cseh külügyminiszter azt közölte: nem számíthat szolidaritásra egy olyan elnök, aki civilek ellen ad ki tűzparancsot. Csehország inkább a kazah néppel van.

Bloomberg

Heves bírálatokat váltott ki odahaza a cseh parlament új elnökasszonya, mert azt mondta, hogy a magyaroknak követniük kellene a cseh példát és választásokon kellene megbuktatniuk Orbán Viktort. Markéta Pekarová Adamová reményét fejezte ki, hogy a magyar szavazópolgárok is ezt a megoldást választják. Ez fontos Csehország számára is - tette hozzá.

Az állásfoglalás azért kavart vihart, mert sokan úgy vélik, nem lehet ilyen módon beavatkozni egy másik uniós állam életébe. Milos Zeman elnök szóvivője azt mondta, hogy egyszerű cseh polgárként bocsánatot kér Orbántól, míg több cseh ellenzéki politikus a házelnök lemondását követelte.

A következő félévben egyébként Prága lesz az EU soros elnöke, éppen akkor, amikor a szervezet felelősségre akarja vonni Magyarországot és Lengyelországot a demokrácia leépítéséért. Az új cseh vezetés jelezte, hogy kifarol Budapest és Varsó mögül a jogállamról folyó konfliktusban.

Reuters

A Bizottság a megadott határidő lejárta előtt az utolsó pillanatban kapta meg a választ, hogy Lengyelország mit kíván tenni, miután az Európai Bíróság felszólította, hogy számolja fel az igazságszolgáltatás féken tartására hivatott Fegyelmi Kamarát. Ám mivel a levél lengyelül íródott, Brüsszelben még nem tudják, mit tartalmaz. Mindenesetre Varsó egyszer már visszautasította, hogy eleget tegyen az ítéletnek, így az Európai Bizottság napi egymillió eurós bírságot szabott ki rá. A lengyel kormánynak hétfő éjfélig kellett közölnie, hogy kötélnek áll-e vagy fizetnek.

Bennfentes források szerint ha a PiS makacskodik, akkor kap egy számlát, és az abban szereplő összeget 45 napon belül át kell utalnia az Uniónak.

Time

A NATO egyik korábbi főparancsnoka mindössze 20 %-ra teszi annak a valószínűségét, hogy Oroszország mélyen benyomul Ukrajnába. A legfőbb törekvés az orosz elnök számára az, hogy hogy az ország keleti részén építsen ki hadállásokat, mert ily módon a szárazföldön elérhetné a megszállt Krímet. Stavridis tengernagy úgy ítéli meg: Putyinnak több célja is van az invázió lebegtetésével: odahaza erősnek és határozottnak kíván látszani, igyekszik megosztani az USÁ-t és NATO-t, amely nem ért egyet az orosz fenyegetésre adandó válasz ügyében, próbálja lenyűgözni a szövetségeseket, elsősorban a kínai államfőt, és azon van, hogy Ukrajna ne csatlakozzon az észak-atlanti katonai szervezethez, hanem az orosz befolyási övezethet tartozzon. Egyben azt szeretné, ha a Biden-kormányzat gyengének és határozatlannak tűnne a félidős törvényhozási választások előtt.

A tét hatalmas. Moszkva próbálkozhat a klasszikus villámháborúval, ahogy azt Grúziában csinálta. Majdnem 200 ezer katonát kellene mozgósítani hozzá, bevetné a légierőt, a tüzérséget és a hadiflottát. Egyben kíbertámadásokat hajtana végre, hogy megbénítsa az ukrán védelmi rendszert, a kommunikációt, de lehet, hogy még az áramellátást is. Ám a Dnyepernél alighanem megállna, hogy felmérje a helyzetet, azaz eldöntse: megy tovább Kijevig és ott új kormányt segít hatalomra, mielőtt visszarendelné az egységeket, közben pedig figyelné, miként reagál a Nyugat. Ez a legkockázatosabb opció, de ez fizetődne ki számára a leginkább. De nem várható, hogy emellett dönt.

A tábornok 40 %-ra becsüli annak az eshetőségét, hogy a Kreml nem hagyományos eszközökkel, számítógépek segítségével leállítana mindent, a gáztovábbító állomásokat, a repülésirányítást, de még a pénzkiadó automatákat is. A Donyeck-medencéből „kis zöld emberkék” segítségével mindenütt támadásokat rendelne el. Autóba rejtett bombák robbannának, vezetőket gyilkolnának meg. A közösségi média tele volna cikkekkel a kijevi kormány lejáratására, a társadalom bizalmának megrendítésére. Ily módon fel tudná sorakoztatni maga mellett az orosz közvéleményt, ám megspórolná a teljes invázió költségeit.

Végül 40 %-os a kilátás arra, hogy Putyin tárgyalások útján reméli elérni céljait, sőt, lehet, hogy hajlandó engedni jelenlegi követeléseiből. Ahhoz viszont előreláthatólag ragaszkodik, hogy az oroszul beszélő Délkelet autonómiát kapjon és Kijev ne vonja kétségbe a Krím megszállását. Továbbá, hogy Grúziával együtt ne csatlakozzon a NATO-hoz. Csak sajnos, a megegyezés útjában áll a nagyfokú ellenségesség, így az elkövetkező években a válság várhatóan többször is közel kerül majd a nyílt viszályhoz.

Le Figaro

Panaszkodnak a ma kezdődő EB előtt a francia kézilabda válogatott tagjai, mert ők akkurátusan vigyáznak, nehogy elkapják a vírust, ám szegedi szállodájukban sokan egyáltalán nem tartják be a biztonsági előírásokat. A legnevesebb játékos, Karabatic azt mondta: meg vannak döbbenve, mert a többi vendég egyáltalán nem hord maszkot. Márpedig az étteremben együtt eszik mindenki.

A kapus, Gérard arról beszélt, hogy a felkészülés során Egyiptomban és Tokyoban kemény feltételeket tapasztaltak, ehhez képest Magyarországon sokként érte őket, hogy az emberek nem takarják el az orrukat-szájukat. Vagyis nagy a különbség ahhoz képest, amit az európai szövetség előírt ezen a téren. Illetve az látszik, hogy az EHF nem kíván mindenütt érvényt szerezni a normáknak és a helyszínen nem veszik annyira komolyan a rendelkezéseket.

Az irányító Kentin Mahé, aki Veszprémben játszik, úgy nyilatkozott, hogy ő sztoikus nyugalommal figyeli a fejleményeket, mert már hozzászokott ahhoz, hogy a magyar kormány a szomszédjainál csak később tesz meg bizonyos lépéseket. Csak azt nem tudja, miért.

Az egyedül jó hír, hogy a magyarországi mérkőzések telt ház előtt zajlanak majd. A társrendező szlovákoknál a jegyek 25 %-a kelt el elővételben. Ám Gérard megjegyezte, ez egyfelől jó, másfelől viszont nem lehet megjósolni, milyen árat kell majd fizetni azért, hogy zsúfolásig tele lesznek a lelátók.

PROPAGANDÁRA HASZNÁLJA A KORMÁNY AZ OLTÁSI REGISZTRÁCIÓHOZ MEGADOTT E-MAIL-CÍMEKET – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2022.01.12.


Vakcinainfó…?


Tegye fel a kezét, akinek szemernyi kétsége is volt efelől, amikor elindult.

A jobbikos képviselő feljelenti Rogánékat

“Feljelentjük Rogánékat, mert járványügyi tájékoztatás helyett tömény propagandát nyomnak levelekben.”

A mali katonai kiküldetés kockázatos politikai ízű propagandafogás

A világ egyik legveszélyesebb országában kezd szolgálatot 80 különleges rendeltetésű magyar katona. Nem a NATO és nem az EU égisze alatt: ez ugyanis egy Franciaországgal és az afrikai államokkal született megállapodás része.

Egykori kedvenc kultúrharcosa nekiment Orbánnak

Igen, Szakács Árpádról van szó.

“Mióta megjelent a plakát, a kollégákban csak nőnek az indulatok”

A kormányzati Facebook-oldalon minap közzé tett plakát szerint a pályán eltöltött időtől függően az ápolók átlagkeresete 2022-ben bruttó 517 ezer és 690 ezer forint közötti. Ez a közlés még az érintetteket is meglepte: a táblázatban ugyanis a valódi keresetük mintegy másfélszeresét tüntették fel.

Pornófilmek ihlette videóban mutatja be új munkaruháját az Országos Mentőszolgálat

Igazán zavarba ejtő videót forgatott az Országos Mentőszolgálat az új munkaruháinak bemutatására…

Müller Cecília állítólag sajtótájékoztatót tartott az omikronról

A köztévé volt az egyetlen, amelyik azt mondta, hogy nyilatkozott nekik Müller Cecília.

Az MTI OS nem hozta le az ellenzéki összefogás közös közleményét

Mert a közlemény nem sértheti mások személyhez fűződő jogát…

Melegekkel riogatott Sztojka

Ha nem az Orbán-kormány megy tovább, a romaügynek vége – állította a kormánybiztos. Két dolog lehet: a romaügyet „vagy a Jobbik veszi át, vagy a melegek”. Csúcsra jár az elmebaj.

25 millióért tehet panaszt a Greenpeace

A Közbeszerzési Döntőbizottság ennyi pénzt kér azért, hogy elbírálja a Greenpeace által benyújtott, a Fertő-tóval kapcsolatos panaszt.

Még itt:

A Greenpeace beperli a magyar kormányt a Fertő-tavi fejlesztések miatt


Rendkívüli ülésen vizsgálná az ellenzék a kormány legújabb korrupciós botrányait

Reményeik szerint a kormánypárti képviselők is bejönnek majd a munkahelyükre és megtisztelik az ülést a jelenlétükkel… Mondjuk vagy mutassuk?