2017. április 21., péntek

MERRE TOVÁBB DEMOKRATÁK?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Pozsár László
2017.04.21.


Gulyás Márton, Varga Gergő, és az őket támogató kreatív és lelkes fiatalok tüntető tömegeinek köszönhetően az ország néhány napig újra beszívhatta a szabadság levegőjét. Az arányos választásért meghirdetett mozgalom reményt ad mindazoknak, akik az elmúlt években hiába kutattak a demokratikus oldalon olyan szerveződés után, amely Orbán rendszerén kívül áll, és nyíltan feltárja annak valódi természetét.

A mozgalom megjelenésére a Fidesz a tőle megszokott reakciókkal válaszolt, és a megfélemlítés és a lejáratás eszközeit vette elő. És ahogy az várható volt, a mozgalom megjelenése és célkitűzése azonnal kritikus reakciókat váltott ki az ellenzéki oldalon is. Bár a kritikák jó része nélkülözi az elvszerű, igazságos gondolkodás alapkövetelményét, felmerültek olyan kérdések is, amiket Gulyáséknak feltétlenül végig kell gondolniuk és amikre adekvát válaszokat kell adniuk, ha a mozgalmat sikerre akarják vezetni.

Ebben a cikkben ezekről a kérdésekről beszélünk, és mellé teszünk még néhány észrevételt, ami álláspontunk szerint nem kevésbé fontosak.

Az egyik felmerülő kérdés, hogy önmagában a választási rendszer arányosítása a jelenlegi helyzetben elegendő-e.


Ugyanis a választási eredményeket nem csak egy részrehajló, manipulált választási törvény befolyásolhatja, és torzíthatja el. Más fontos tényezők is vannak, amelyek közül a legfontosabb a média. A demokratikus választások alapfeltétele, hogy a választók személyes (szubjektív) döntése objektív információkon alapuljon. Magyarországon a közpénzen finanszírozott közmédia propagandagépezetként funkcionál, és ugyanezt teszik a kormány mellényzsebéből és érdekszférájából finanszírozott egyéb orgánumok is, miközben a szabad sajtót kifejezetten erre a célra hozott törvényekkel ellehetetlenítették. Ennek eredményeképpen a dezinformáció olyan méreteket öltött, ami legalább akkora előnyt jelenthet a propaganda működtetőinek, mint a Fideszre írt választási törvény.

A másik fontos kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben valóban indokolt-e az arányos választási rendszer követelése, a kívánt cél elérhető-e vele...


NEM CSAK FELÜLRŐL TAPOSNAK A NYAKUNKRA, HANEM ALULRÓL IS BE AKARNAK MINDENT SZŐNI, MINT A PENÉSZ


KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.04.21.


...Miközben a felszínen forrnak az indulatok a CEU körül (amúgy nem, mert az oktatás szabadságáról szól többek között) és most az úgynevezett civil törvénnyel tapos rá a társadalom fejére a kormány, a felszín alatt, suttyomban a társadalom és a civil szféra, egyszersmind a demokrácia alapjait is bontja. Éppen olyan sunyi módon, ahogy minden mást is csinál.

Varga Mihály még tavaly év végén adta be a szövetkezetekről szóló törvény módosítására a T/12732 törvényjavaslatot. Ez így nem sokat mond, meg amúgy is, ki a fenét érdekel? Pedig kezdjen el érdekelni mindenkit, mert van olyan súlyos ügy, mint a civiltörvény. Sőt, megítélésem szerint súlyosabb, csak éppen az érintettek nem rendelkeznek akkora publicitással, hogy hangot adjanak a felháborodásuknak.

Akkor én most hangot adok és szokásommal ellentétben kérlek benneteket, hogy segítsetek felerősíteni ezt a hangot, mert valami egészen elképesztő ez az aljas, mocskos benyomulása a hatalomnak az életünk minden területére. Összefoglalom, miről van szó. És nem érdemes legyinteni, hogy kit érdekel, nem érint engem, mert de. Téged is érint, engem is. Téged is beletaposnak a pöcegödörbe, engem is. Téged is megnyomorítanak, engem is és mindenkit, kivétel nélkül.

Röviden (minden más ott található a két link alatt) van olyan, hogy szociális szövetkezet. Szociális szövetkezeteket kimondottan helyi közösségek hoztak létre, mégpedig olyan feladatok ellátására, amely feladatokat az állam nem, vagy nem megfelelően lát el. Munkahelyeket teremt ott, ahol nincs munka, mert egy kis zsákfaluba senki nem viszi a vállalkozását. Civilek, helyi emberek összefogásával élhetővé teszi a majdnem élhetetlent, széppé a csúfat....

GYURCSÁNY CSAPDÁBAN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.04.21.


Tulajdonképpen érthető, hogy ha egy párt, mely azt a képet akarja magáról mutatni, hogy győzelemre törekszik, akkor - ha már minden ésszerű dolgot megpróbált ennek érdekében megtenni - megpróbálkozik egy-két ésszerűtlennel is, mint amilyen például a választási bojkott ötlete.
Az elképzelés nem mai, alá van támogatva ideológiailag is - nem szabad a parlamenti részvétellel legitimálni a diktatúrát - ennek ellenére naiv és kivitelezhetetlen.
Ha a legutóbbi választáson Orbán tudott egy szakajtóravaló kamupártot indítani, akkor neki csak kényelmesebb felállást jelentene, ha ellenzéke színtisztán kamupártokból állna.
Ezzel az utolsó, még használható kommunikációs teret is Orbán ölébe hajítaná a demokratikus oldal.
Ez még akkor sem lenne okos dolog, ha Gyurcsány elképzelésének megfelelően ebbe a kísérletbe a „Jobbiktól a Momentumig” mindenki beszáll, és aztán a „mai tüntetések hullámán” egy átfogó, Orbánnal szembeni népmozgalmat szerveznek.
Nem akarom én a libát tojást tojni tanítani, de az azért biztos, hogy negatív programmal - ne tegyünk valamit - az adófizetést kivéve rohadt nehéz embereket mozgósítani, a fiatalokat meg egyáltalán nem is lehet.

A magukat demokratikusnak mondó pártok természetesen élből elutasították a kezdeményezést, amelynek én egyetlen pozitívumát azért találtam - úgy látszik, hogy Gyurcsány felismerte, hogy a Jobbik nélkül nincs ma sok esély Orbán világgákergetésére.
Nem azért, mert Orbán annyira jó, hanem azért, mert az emberek ma is mindent elhisznek, amit a média az orruk alá tol.
Így elhiszik, hogy az ország erős, a gazdaság jól teljesít és a migráncsok Julcsa néni kissé molyrágta muffjára ácsingóznak, miközben elveszik előle a munkát is, továbbá rákényszerítik a csadort, ami nem egy praktikus viselet a malacka etetésénél...
A politikai verseny ma kommunikációs küzdelmet jelent - aki eléri, hogy hisznek neki, az győz, és a győztes visz mindent.
A magyar sors különös tragédiája, hogy az elmúlt negyedszázadban egyetlen magyar politikus volt csak, aki megpróbált - legalább zárt körben, a sajátjai között - őszintén és köntörfalazás, meg egyrészt-másrészt nélkül beszélni, na, arról az egyről azt hiszi a nép, hogy hazudós, míg azt, akinek az utolsó tizenöt évben egy őszinte szava vagy tette nem volt, azt igazmondónak tartja. Ami érdekes, az a pártok elutasító magatartásának indoklása:

ITT OLVASHATÓ

KÖLTSÉGVETÉS 2018 - VÁLASZTÁS UTÁN MEGSZORÍTÁS?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.04.21.

Az Indexen kiszivárgott dokumentumok alapján 2018-ban hiába lesz 4 százalék feletti gazdasági növekedés és keletkezik 1100 milliárd forinttal több adóbevétel, mint 2017-ben, a magyar államnak mégis össze kell húznia a nadrágszíjat, különben nem fog teljesülni a vállalt 1,8 százalékos hiánycél. Ez azzal magyarázható, hogy kormány bizonyos bevételi forrásokkal kapcsolatban túl optimistán számolt, és egyre több kormányzati intézmény fogalmaz meg még több pénzre igényt.

Nem sokkal a dokumentum bemutatása után az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kategorikusan cáfolta, hogy kiigazításokra lenne szükség 2018-ban, arra azonban már nem adtak választ, hogy miben is tévedne a sajtó. Nem sokkal ezután pedig egy táblázatot is közölt a sajtó, amelyben 250 milliárd forint többlethiánnyal számolnak 2017-hez képest. Ha lesz is megszorítás jövőre, arról biztosan majd a 2018-as választást követően döntenek, előtte inkább osztogatásra kell felkészülni.

A kiszivárgott anyag


Az Index.hu mutatta be azt a titkos NGM-es dokumentumot, amelyben azzal számolnak, hogy 2018-ban kiigazításokra lesz szükség annak ellenére, hogy a gazdasági növekedés a kormány tervei szerint 4,3 százalék lesz, és a jobb gazdasági teljesítmény miatt 1109 milliárd forinttal több adóbevétele keletkezik az államnak. Az NGM jelenleg 3 százalékos hiánnyal számol, azonban az Európai Bizottságnak beadott konvergencia programban 1,8 százalékos hiányra tettünk vállalást. Ha tartani akarjuk a konvergencia programban rögzített hiánycélt, akkor 2018-ban közel 500 milliárd forintot kell valahonnan összespórolnia a kormánynak.

Egy táblázat alapján azt is tudni lehet, hogy honnan jön össze a 3 százalékos hiány:

– Bár a nagyobb gazdasági növekedés, a több beruházás és a fogyasztási kiadás miatt 1109 milliárd forinttal több adóbevétel fog keletkezni, 2018-ban több egyszeri adóbevételtől is elesik majd az állam. A földárverések lezárultával kiesik egy nagyobb adóbevételi forrás, és a növekedési adóhitel miatt is 270 milliárd forint fog hiányozni a büdzséből.

– A szociális hozzájárulási adó jövőre 2 százalékkal fog csökkenni, emiatt 170 milliárd forinttal kevesebb fog a büdzsébe érkezni.

– A kisebb áfacsökkentések miatt tízmilliárdokkal kevesebb pénz fog bejönni.

– Az uniós források lehívásának felgyorsulásával több önrészre lesz szükség 2017-hez képest. Emiatt a kiadások 207 milliárd forinttal fognak emelkedni.

Egyre több állami intézmény formál egyre több pénzre igényt, így a kiadások további százmilliárdokkal fognak emelkedni...

MAGYAR POLITIKAI ABSZURD: CSICSKÁK HARCA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.04.21.


Mindenki szolgál valamilyen urat Magyarországon, legalábbis ez a kép kezd kirajzolódni a politikai közbeszéd főbb üzenetiből. Az úgynevezett politikai elit tagjai önmagukat hiteltelenítik, ha a csicskázással próbálják ellehetetleníteni ellenfeleiket, hiszen a csicskázásra csicskázás a válasz, így belemegyünk egy véget nem érő csicskaspirálba, amiből aztán nincs kiszállás sem a kormánypártiak, sem az ellenzékek számára. Az eldurvuló kampányban talán észre sem veszi a kormányfő, hogy az általa elindított csicskázós vádaskodás már elsősorban róla, és régi barátjáról, Simicska Lajosról szól.

Megbukott az az ősi dakota bölcsesség, mely szerint csicska a csicskának nem vájja ki a szemét. Nos, ami a napokban csicskázás címszó alatt a Parlament falai között folyt, ékes bizonyítéka annak, hogy sok van mi csodálatos, de a csicskáztatásnál nincs semmi csodálatosabb. Orbán Viktor már hetekkel ezelőtt azzal igyekezett lepattintani magáról a Jobbik vádjait, hogy egy oligarcha csicskapártja ne akarjon igazságot tenni a közügyekben. Azzal vádolta meg az ellenzéki pártot, hogy szerinte Simicska Lajos fújjaa passzátszelet az ellenzéki párt háza táján.

Arra persze nem sok szót vesztegetett a miniszterelnök, hogy korábban Simicska Lajos korábban az ő vitorlájukba fújta azt a bizonyos szelet, és bár összeveszett az oligarchával, ettől még nem veszítette el csicska jellegét. Orbán nehezen viseli azt a korrupciós plakátkampányt, melyet a Jobbik indított a milliárdos vállalkozó cégének hirdetési felületein, így a nemzetközi helyzet tovább fokozódott a parlamenti adok-kapokban. Orbán ismét elővette a csicskázós vádakat, mire a Jobbik visszacsicskázott.

Vona Gábor, jobbikvezér egyből három csicskáztatót is csatasorba állított, akiket Orbán szolgált és szolgál. Mivel Soros-ösztöndíjas volt, így a most közellenségként aprított Soros György volt az első csicskatartója a jelenlegi miniszterelnöknek még a 80-as évek végén. Aztán jött a volt katona- és kollégiumi szobatárs Simicska Lajos, aki a Fidesz háttérembereként úgymond marionettfiguraként rángatta Orbánt a 90-es években és a 2000-es évek elején. Aztán az új kedvenc, az egykori koronaőr, pomádéfrizurás kommunikációs főmachinátor Habony Árpád lépett színre, miután Orbán Simicskával is összerúgta a port...

HA HIÁNYOLTA AZ ELLENZÉKBŐL A KEMÉNYSÉGET, AKKOR EZT NÉZZE MEG!


B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.04.20.


Egymástól függetlenül gyalulta a betonba a fideszeseket és a civilekre vonatkozó törvényüket két politikusnő. Mindketten alaposan felhúzták magukat és a rendszerre borították az asztalt. 

Az LMP-s Szél Bernadett és a Párbeszéd politikusa, Szabó Tímea is indulatos beszédet mondott a civil törvény és a Fidesz egyre diktatórikusabb törvényei kapcsán.

Vigye el az összes fizetésemet, de akkor is el fogom mondani, hogy a CÖF-nek tök üres a beszámolója. Hát, ne csináljunk már viccet! Mennyibe kerül az, hogy a szabadságjogaim megmaradjanak? Mondjanak egy számot! Összedobjuk, komolyan mondom!"

A civileket gyalázó törvény vitájában szólalt fel az LMP frakcióvezetője, akinél azután szakadt el a cérna, hogy a volt MDF-es (de mostanra fideszes) Lezsák Sándor házelnök elkezdett vele kekeckedni, mert felmutatta a CÖF beszámolóit. Lezsák szerint a Szél Bernadett kezében tartott két papírlapok tiltott szemléltető eszköznek minősültek, ami tényleg a pitiánerség magasfoka és a szólásszabadság korlátozása.

Az egyik lapon amúgy a kormányközeli civil szervezet, a CÖF egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági jelentése volt („töküres”), míg a másikban egy Soros-bérencnek bélyegzett szervezet rendesen kitöltött beszámolója.

Az LMP-s képviselő érthetően nem vette jó néven, hogy két papírlap felemelése miatt félbeszakították és büntetéssel fenyegették.

Egyrészt ez már túlmegy a demokratikus alapjogok csorbításán, mert ez nettó agybaj, másrészt közöltem vele, hogy ragaszkodom ahhoz, hogy el tudjam végezni a képviselői munkámat, kerül amibe kerül, és íme a »tiltott szemléltetés« tárgya.”
– írta később a politikusnő a Facebookon...

MÁR NINCS MIT MONDANUNK EGYMÁSNAK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / József
2017.04.21.


Régóta senki nem hív fel onnan, ahonnan jöttem. Messziről. Erről talán én is tehetek, nem tudom – írja József, és ezek a mondatok azért engem eléggé szíven ütöttek. Meg még sok minden más is. Következzen egy helyzetjelentés egy kölni magyar szociális munkástól.

„Csend. Csendben volna jó. Zajban? Zajban nehéz. Gondolkodni. Gondolkozni nehéz. Lárma van, kint és bent is. Éjjelente egy zörgő LKW, reggelente a Wecker, hogy Ti-Ti-Tááá, szinkópa. Kávéval szinkronban. A szürkület, az állomás. A félálom is csak monoton kattog a vonatsíneken.

Megkopott plakátok, a neonfény, az emberek… jönnek-mennek, váltott műszak. Most ez jut eszembe:

„A modern kapitalizmusnak készségesen és nagy számban együttműködő emberekre van szüksége; olyanokra, akik mind többet és többet akarnak fogyasztani, és akiknek az ízlése szabványosítva van, tehát könnyen befolyásolható és megjósolható. Olyan emberekre van szüksége, akik úgy érzik, hogy szabadok és függetlenek, nincsenek alárendelve sem tekintélynek, sem elvnek, sem lelkiismeretnek – mégis készségesen hagyják magukat irányítani, azt tenni, amit várnak tőlük, súrlódásmentesen beilleszkedni a társadalmi gépezetbe; akik irányíthatók erőszak nélkül, vezethetők vezető nélkül, ösztönözhetők célok nélkül – kivéve azt az egyet, hogy boldoguljanak, sürögjenek, ténykedjenek, törtessenek.” (Fromm: A szeretet művészete)

Még egy kávé. Jobb esetben a második. Rosszabb esetben nem. A lényeg: már bent vagyok. Én vagyok. Szociális munkás vagyok, értékekkel felvértezve. Van rosszabb is. Németországban vagyok magyar, illetve, csak félig vagyok magyar, vagy háromnegyedig. Lehetne jobb is.

Nekem nincs összehasonlítási alapom. Most diplomáztam. Nem itt, Magyarországon. Dolgozok. Bent ülök a Büróban, gépelek, adatokat viszek fel, vagy hozok le, iktatok, aktákat rendezek, telefont várok. Na, azt nem mindig. Nehézkes. Németül van.

Mindenki németül beszél, még a Jugendamtból felhívó, magát bolgárnak tituláló bő harmincas irodista (itt Sachbearbeiter) is úgy kérdi: Wie geht’s? és hozzáteszi, hogy Budapest az schön, de Pécs neki semmit nem mond, csak ha úgy mondom, hogy M6-os.

Azt tudja ő is, azt látta már a pályán, arra nem jár, az neki Croatia. Ez van. Beszé
lgetünk a telefonban. Beszél a telefonba. Én hallgatok. A végén azt mondom: Tschüß! ..."

ITT OLVASHATÓ

A LEGDRÁGÁBB VÁGTA - MIBE IS KERÜL NEKÜNK A MINISZTERELNÖKI REZIDENCIA?

V. NASZÁLY MÁRTA BLOGJA
Szerző: elendem
2017.04.21.


A Fidesz vezetésének (értsd: Orbán Viktor) régóta dédelgetett terve felköltöztetni a miniszterelnökséget a Várba. Ezt készítette elő a 25 éves fejlesztési koncepció is, amelyet az önkormányzat rendelt meg 14 millióért. A kerület fideszes vezetése - amely 2010. előtt minden állami fejlesztést megakadályozott - évek óta úgy költi a kerület pénzét a Várra, hogy az nem a helyben lakók életminőségét javítja, hanem a kormányzati einstandnak ágyaz meg. Az előzetesen 200 milliárdosra becsült "várfejlesztés" valójában nem a vár érdekét, hanem csak a kormányzat reprezentációját és kényelmét szolgálja. Hogy lássuk a nagyságrendet: ez a pénz a teljes magyar felsőoktatásra szánt egyévi összeggel vagy a teljes rendőrség egyévi személyi juttatásaival arányos.

2014. óta sorban születnek a kormányhatározatok, amelyek újabb és újabb konkrét összegeket adnak a kormányzat vári vízióinak egyes elemeihez. Az alábbi táblázat mutatja, hogy ezek már most meghaladják a 100 milliárd forintot, miközben tudható, hogy csak a már ismert elképzelések közül még a Palota átalakítása nincs is benne. És látható, hogy nincs megállás. Pénz, érték, nemzeti örökség nem számít: mindenkinek takarodnia kell, ha az egyre hagymázasabb sznob víziók útjában van...

HA LEHET, NEM KÉRNÉK BOCSÁNATOT - INTERJÚ RUDOLF PÉTERREL

INDEX.HU
Szerző: KOVÁCS BÁLINT
2017.04.21.


A győztesben soha nincs semmiféle önmegtartóztatás, és az emberek nem változnak, így ha a rendszerek nem is, a mai kor hasonlít arra, amiről az 1945 című, a világháború vége után játszódó film szól. A filmen kívül – amelyben ő a főszereplő – arról is beszélgettünk vele, jogos-e őt bármelyik politikai oldalra sorolni, és miért ő készíthette el annak idején a Kossuthkiflit.Egy bulvárkérdéssel kezdenék…

Hogyan híztam meg a film miatt? (Rudolf Péter a kövér, kopasz, bajuszos jegyzőt játssza Török Ferenc 1945 című filmjében, amely azt járja körül, hogyan számol el a lelkiismeretével a holokauszt után egy magyar falu népe, attól tartva, hogy a zsidók majd visszakövetelik, ami korábban az övék volt – K. B.)

Pontosan.

Inkább a miért az érdekes; a hogyan egyszerű volt, bár a visszaút komplikált. Ráadásul Sándor Pál filmje, a Vándorszínészek forgatása is rögtön az 1945-é után kezdődött. Meg kell mondanom, nem volt egyszerű öt-hat hónapig ennyire más fiziológiai állapotban élni, és most nem a ruhatáramra gondolok. Egyáltalán nem volt vicces. De úgy éreztük, ez kell ehhez a figurához, mert jól áll ennek a hedonista, mindent begyűjtő fickónak. És nyilván az is szempont volt, hogy a néző ne a szokott arcomat lássa.

És így tulajdonképpen szó szerint is igaznak tűnt a karakterére, hogy ez az ember a zsidók zsírján hízott meg.

Szörnyű kép, de végül is igaz. Vannak, akik minden rendszerben ott vannak a húsosfazék körül: ha nincs ez az iszonyat, ha nincs világháború, ez a fickó akkor is ott lett volna. Ez alkat kérdése. Ugyanakkor szerettem a történetben, hogy bár természetesen nem ad felmentést ennek a figurának, azért az kiderül, hogy a fő motivációja a féltékenység volt. Ez az ember nem feltétlenül antiszemita. Átgázol mindenen, eltapos mindenkit, aki szembeszegül vele, de nem tudhatjuk – és most a konkrét történetről beszélek, nem általában az ilyen helyzetek haszonélvezőiről –, hogy ha nincs benne ez az őrült féltékenység, nem arra fordította-e volna a saját energiáit, hogy megmentse a barátját. Persze csak őt. Amit nyilván ugyanolyan „sajátos” eszközökkel érne el...

ORHAN PAMUK KÖSZÖNTÉSE

ÉLET ÉS IRODALOM - SZABADPOLC
Szerző: Péterfy Gergely
2017.04.21.


A kilencvenes évek elején, a legkaotikusabb magyar vadkapitalizmus idején egy röpke ideig idegenvezető voltam Isztambulban. Aranyat meg szőrmét vásárló vidéki háziasszonyokat kísértem egy szétesni készülő, füstölgő Ikaruson, bekalauzoltam őket a bazárba, aztán magukra hagytam őket alkudozni, mentem vedelni a rakit és nézni a várost. Akkor már majdnem kész klasszika-filológus voltam, tudtam, hol járok, tudtam az Aranyszarv-öböl mélyén heverő bizánci gályákról, a Hippodrom bronzlovairól, amelyek Velencébe hajóztak, olvastam Prokopioszt a hivatalos és a szamizdatverzióban is, és sírtam Török Bálinttal a Héttoronyban, hogy virágoznak-e már otthon a gyümölcsfák. Merengtem az elmúlt ezredévek végtelen melankóliáján, mint művelt utazóhoz illik. De azt nem tudhattam még, hogy van a városban egy író, aki talán épp akkor is, amikor én rakitől átszellemült hangulatban ámuldozom az utcákon, hol higgadtan tárgyilagos, hol tüzesen meglóduló és metafora-tűzcsóvákat vető mondataival írja bele az örökkévalóságba a várost. Hiábavalóan szép ábránd azon merengeni, hogy ha csakugyan írt akkor, amikor én a városában jártam – és mért ne írt volna –, azokban a mondatokban bizonyos értelemben én is benne vagyok. Vagy ha így és ott nem, akkor talán a tenger mélyén találkozhattunk, ahová mindketten lejártunk gyerekkorunkban, igaz, ő tizenkét évvel korábban fedezte fel ugyanazt a végtelen óceánt. És amilyen fájó volt gyerekként felmerülni a fantázia világából, és visszatérni ebbe a másik világba, ugyanolyan fájó becsukni egy Pamuk-könyvet, és szembesülni azzal, hogy van egy másik tér és idő is, az unalom és a szürkeség hona, ahol napjainkat szárazon kattogva darálja az idő. Két univerzum lakója az ember, akár akarja, akár nem, és ép eszét nehéz megtartania, ha mindkettőben otthon akar lenni. De az írót talán mégis inkább a másik, a túlsó világ vonzza, amelyből olyan fájdalmas kiszakadni, mint egy magával ragadó moziélmény után, mely varázsvilágába repített, magányosan kilépni a hátsó kijáraton a rosszkedvű, téli éjszakába. Orhan Pamuké olyan életmű, amiből fáj kiszakadni. Teljes világ. Személyes emlékemmé váltak a sötét utcák, amelyeken Mevlut baktat, a gecekonduk, a kávézók, a kiszáradt, oszmán kori kutak, a havazásban csúszkáló gyerekek, a Boszporusz elpusztult villái és a mindent elöntő hüzüm, az intézményesített büszke, isztambuli bánat.

Vannak nemzeti beszédmódok, amelyek megközelíthetetlenek más kultúrák számára. A magyar irodalom sokat panaszkodhatna erről. És aztán megtörténik, hogy egyszer csak jön valaki, aki olyan nyelvet és olyan szemszöget talál ahhoz, hogy elbeszélje azt a világot, amelyet elődei enigmatikusan nemzeti látószöge és beszédmódja értelmezhetetlenné vagy, ami még rosszabb, érdektelenné tett más kultúra gyermekei számára, amelyben hirtelen ezer színben kezd pompázni, s általa mélységet és dimenziót kap mindaz, ami korábban szürke és érdektelen volt. Orhan Pamuk olyan szemszöget talált, amely nem nyugati, de mégis megközelíthető a Nyugat számára. Amely egyszerre lát bele keletről és nyugatról az anatóliai parasztba, a kurd kommunistába, a nacionalistába, ateistába, iszlamistába, anatóliaiba és izmiribe, nőbe és férfiba, Bizáncba, az oszmán birodalomba és a modern, 17 milliós Isztambul dübörgésébe. A világ pompázatos gazdagsága, a történelem, a hagyomány, az új és a régi konfliktusa, amely oly sokszor beszéltetett már el a világirodalomban, most Isztambul világán keresztül, Pamuk nyelve révén bomlik ki előttünk a legteljesebben. Teljes egészében nyilván feltérképezhetetlen, mi minden szükségeltetett ehhez, micsoda energiáknak kellett megmozdulniuk, hogy egy ekkora próza létrejöjjön, de néhány jellegzetesség pontosan kivehető: a keleti és nyugati elbeszélőművészetek, Proust, Kafka, Borges és Eco találkozik az Ezeregyéjszakával, a perzsa miniatúrafestészettel, a görög mítoszok a Koránnal, a reneszánsz perspektíva és individualizmus Bizánc tér nélküli, arany univerzalitásban lebegő alakjaival, a lassan pergő keleti idő a rohanó nyugatival. Olyan ellentétek feszülnek itt, amelyeknek mi, magyarok, nem a centrumában állunk, hanem jobb felé csúszunk rajta a szélrózsán, a keleti tapasztalatot is ismerő, bár nyugati gyökerű irodalmunkban. A közös keleti tapasztalat most abban is megjelenik, hogy mi itt pontosan értjük, mi a hátborzongató abban, hogy a Törökország megismertetéséért és megértetéséért legtöbbet tevő írót idegen ügynöknek, hazaárulónak becsmérli Erdog˘an autokráciája. Pontosan értjük, hisz mi, magyar írók ugyanezt kapjuk a hisztérikus nacionalistáktól, akik kormányzati felhatalmazással ugyanolyan erővel rángatják lefelé hazánkat a tudatlanság és a barbárság poklába, ahogy azt Erdog˘an hívei teszik Törökországban. Ahol egyetemeket tiltanak be, újságírókat és professzorokat lehetetlenítenek el, üldöznek külföldre vagy zárnak börtönbe, ahol a nyomorból milliók képtelenek kitörni, nekünk, íróknak, nincs választásunk: a szabadság, a műveltség, a humanizmus, az emberi méltóság és az esélyegyenlőség mellett kell kiállnunk.

A megértés azonban mindenkinek jár. És ez az, ami igazán világirodalommá, univerzálissá emeli Orhan Pamuk prózáját: nem az érdekli, hogy a saját partikuláris igazságát, a családja, osztálya igazságát, saját értékrendjének és egójának sérelmeit jelenítse meg és mutassa fel univerzális igazságként, hanem feltérképezi, megérti, átérzi és ábrázolja azokat az igazságokat is, amelyek nem feltétlenül vagy egyáltalán nem azonosak az író személyes meggyőződésével. Ezek a vetélkedő igazságok, egymásnak feszülő érdekellentétek, a mai Törökország érzelmei és indulatai vezérlik Pamuk regényeinek hőseit, mellékszereplőit és epizódfiguráit, így válik a kép univerzálissá, mint a nagy idők eposzai, ahol Trója és a görögök igazsága egyenértékű, a harc nem jók és rosszak között folyik, csak apák és anyák fájdalma, örök dicsőségvágy és a mindent elsöprő szerelem és bosszúvágy igazságai feszülnek egymásnak. Partikularitásból, nemzeti elfogultságból, egyoldalú igazságérzetből nem születik nagy irodalom...

RABSZOLGASORSRA KÉNYSZERÍTVE?

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: Horváth Attila
2017.04.21.


Erősen hiányolja a szakszervezetek érdemi tiltakozását az egyenesen „rabszolgamunka-törvényként” emlegetett új kormányjavaslat ügyében a lapunk által megkérdezett szakértő. A parlamentben már szerdán megkezdődött az általános vita a munka törvénykönyvének átszabásáról, amely az ellenzéki képviselők szerint kifejezetten az autóipari cégek igényeit tartja szem előtt, és a munkavállalókat hozza hátrányos helyzetbe. A gazdasági bizottság elnöke, Bánki Erik által jegyzett javaslat lényege, hogy a jelenlegi legfeljebb 12-ről 36 hónapra emelkedhet a dolgozók munkaidőkerete, azaz a napi 8, illetve a heti 40 órás munkának (készenléti jellegű munkakörök esetében legfeljebb 12, illetve 48 órának) július elseje után három év átlagában kell teljesülnie. Korábban még kettő, majd hat hónap átlagában kellett kiszámítani a munkaidőkeretet, ám a szakértők már a jelenleg érvényes egyéves időszakot is túl hosszúnak találják.

– Minél tágabb a munkaidőkeret, annál inkább lehet sakkozni azzal, hogy ne kelljen túlórát fizetni. A döntés a pótlékok kifizetésének kikerülésére is alkalmas lehet. Sok cégnél már ma is összevont műszakpótlék jár, több helyen azonban megszűnt a délutáni, már csak éjszakai pótlékot adnak. A módosítás után úgy lehet majd tovább variálni a munkaidő-beosztást, hogy minél kevesebb pótlékot kelljen fizetnie a munkáltatónak – mondta lapunknak Falusi Andrea munkajogász.

A szakértő szerint ha elfogadják a törvénymódosítást, akkor is sok mindenen lehetne javítani a kollektív szerződésben, de ha a szakszervezetek nem tiltakoznak eléggé, erre nem sok esély marad. Mint hangsúlyozta, az Orbán-kormány tulajdonképpen megszüntette azt a gyakorlatot, hogy a munkaadói, a munkavállalói és a kormányoldal jogászai összeüljenek egy-egy ilyen törvényjavaslat előtt. – Korábban érdemi vita folyt, ma a módosító indítványok csont nélkül átmennek. Ha az uniós jogszabályokkal nem élesen ellentétes egy ilyen javaslat, akkor alig maradt mozgástér az azzal kapcsolatos tiltakozásra. A szakszervezetnek helyi szinten kellene ezek ellen fellépniük, ez ma sajnos nem történik meg, így minden bizonnyal ezt a javaslatot is végigviszi majd a kormány – mondta Falusi Andrea.

– A cégek számára ez a módosítás hatalmas előnyt jelenthet, a javaslat a kiszámíthatatlan piac kiszolgálását teszi könnyebbé. Ha például egy nagy megrendelés érkezik, akkor gond nélkül bent tudják tartani a munkaerőt hétvégén vagy több műszakban – tette hozzá Csath Magdolna közgazdász. Szerinte ezzel a lépéssel a munkavállalók kiszolgáltatottsága nőne meg hihetetlen mértékben: bármikor beparancsolhatják dolgozni, a túlórázás után viszont nem kapja meg az érte járó pénzt. A vállalatnak nem kell rögtön elszámolnia a többletköltségét, a dolgozó pedig nem tudja, hogy mikor fizetnek a munkájáért. A közgazdász hangsúlyozta, a cégek gyakran panaszkodnak, hogy a magyar munkavállalók nem elég motiváltak. – Ezzel a lépéssel viszont beépítik a rendszerbe, hogy a munkavállalót bármikor bármire fel lehet használni, ami finoman szólva sem fogja növelni a motiváltságukat – tette hozzá a közgazdász...

AZT KÖVETELI AZ ELLENZÉK, AMIVEL NEM GYŐZHET

24.HU
Szerző: Tóth Richi
2017.04.21.


A jelenleg hatályos, többségi választási rendszer egyértelműen torzít és a győztest jutalmazza – de nem a Fideszt. Arányos rendszerben pedig nem győzne az ellenzék.

Bocsánat a durvaságért, de aki azt tényként közli, hogy „a mai választási rendszerben nem lehet legyőzni a Fideszt” meg „a Fideszre van írva a rendszer”, az síkhülye.


Ezt írta publicisztikájában Ceglédi Zoltán politikai elemző. Indoka szerint nem a Fidesz, hanem a győztes visz mindent a jelenlegi választási rendszerben, az ellenzék pedig egy arányosabb szisztémában sem állna győzelemre. Viszont ha sikerülne megszólítani a bizonytalanok közül egymillió új szavazót, akkor leváltható lenne az Orbán-kormány.

Gulyás Márton az egyik leghangosabb kormányellenes tüntetésen bejelentette, választási mozgalmat indít, egyetlen céljuk, hogy az év végéig arányos választási rendszert kényszerítsenek ki. Egy év van a választásokig, de a meccs még nem lefutott. Ugyan a mostani ellenzéki pártoknak három évük volt, de nem tettek semmit.

Mint marhák a vágóhídon, gyalogoltok a kések felé

– mondta Gulyás. Szerinte egyértelmű a képlet: vagy szabad verseny lesz, vagy velünk marad a Fidesz...

ÚGY IS ELKÖLTENEK 80 MILLIÁRDOT AZ OLIMPIÁRA HIVATKOZVA MEGÁLMODOTT VASÚTI FEJLESZTÉSRE, HOGY NEM LESZ OLIMPIA

444.HU
Szerző: haszanz
2017.04.21.


Az elképesztően drága, ilyen költségek mellett pedig teljesen értelmetlen Belgrád-Budapest vasútvonal fejlesztésének egyik legmeghökkentőbb bejelentése volt Szijjártó Péteré. A külügyminiszter szeptemberben emelt a 470 milliárd forintos projekten még 80 milliárdot, a Budapestre tervezett olimpiára hivatkozva, mert át kell tervezni a budapesti szakaszt.

Megkérdeztük a külügyminisztériumot, hogy a visszalépésünk után akkor az eredeti, amúgy sem alacsony költséggel valósul-e meg a beruházás. A külügy a fejlesztési minisztériumhoz irányított minket, ahonnan, micsoda meglepetés, választ kaptunk.

Röviden: a visszalépés ellenére a 470+80 milliárd költség marad.

A Belgrád-Budapest vasútvonal olimpia átszabása úgy nézett volna ki, hogy a Soroksári út mellől a síneket arrébb rakták volna, hogy több kilométer hosszan kialakítsanak egy hasznosítható területet. A Duna-parton lévő egykori iparterületen lett volna ugyanis az olimpiai falu. Nem kicsi, 17 ezer fős
...

ITT OLVASHATÓ

FIDESZ: FORDULAT 2002 ÉS 2004 KÖZÖTT, ÉS A JOBBOLDAL ELÁRULÁSA

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.04.20.


A Fidesz 2002-ben négy évnyi polgári kormányzás után ellenzékbe került. 2001-től már lehetett tudni, hogy az MSZP várható szociális demagógiájával szemben a Fidesz csak egy másik fajta demagógiával, a parttalan nacionalizmussal maradhat biztosan hatalmon, de sokan reménykedtünk abban, hogy kellő egyensúlyt fog találni a párt a polgári program és a nemzeti elkötelezettsége között - elvégre ez utóbbi lett volna Magyarország hosszú távú érdeke. Orbán azonban úgy fogta fel a vereséget mint a polgári alternatíva vereségét, amely nem elég erős ahhoz, hogy kellő szavazóbázist biztosítson neki. 2004-re teljesen le is mondott a kormányzása programjáról: jött az olcsó zakós, zsíros hajú Orbán és a teljes fordulat a proletár szavazóbázis felé. Akiket fel kellett volna emelnie, azoknak a legrosszabb ösztöneire kezdett hatni, majd 2010-től a végletekig élezte azokat.

A 2010 utáni Orbán országgal-világgal tudatta, hogy lemondott a polgári Magyarország víziójáról, amivel elárulta a jobboldalt. Egy plebejus-nacionalista program mentén összeillesztette (kisebb részt) a baloldalnak, (nagyobb részt) a jobboldalnak a nyugati civilizáció értékrendjére kevésbé érzékeny rétegeit, az antikommunista propagandával megtévesztette a nemzeti oldal magasabb státusú szavazóit, akik jó időre elfeledkeztek arról, hogy a leghathatósabb antikommunizmus az érdemelvű piacgazdaság, a közösségek miriádjára épülő versenyképes nemzet és a gonddal ápolt nemzeti kultúra ötvözetéből jön létre. Nem a pártvezérek hatalmi monopóliumából, a korrupcióból és az ellenvélemények elfojtásából. Ez a bolsevizmus politikai kultúrája. Éppen, ami ellen vagyunk...

A CIVILEK SZERINT NINCS MIRŐL BESZÉLNI

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.04.20.

Hallgassa meg
Hallgassa meg

A szervezetek szerint a gesztus komolytalanságát jelzi, hogy a minden szempontból elfogadhatatlan törvényjavaslat parlamenti vitája egy nappal a minisztériumi tárgyalás előtt megkezdődött. A civilek szerint a legjobb, amit a kormánypártok tehetnek, hogy visszavonják, és örökre elfelejti a kártékony megrendszabályozási kísérletüket. Nem tartják vitaalapnak a civilek a kormány rájuk vonatkozó javaslatát, így elutasítják azt. Az Igazságügyi Minisztérium mára meghívott néhány civil szervezetet az elnevezése szerint a „külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló törvény egyeztetésére. Kutyakomédia az, ami a civil szervezetekkel való kormányzati egyeztetésen történt - így jellemezte az Amnesty International Magyarország igazgatója azt az egyeztetést, amelyen a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat tárgyalták. Iván Júlia szerint az Igazságügyi minisztérium emberei érdemben nem reagáltak a leginkább érintett szervezetek ellenérveire, vagyis teljesen elbeszéltek egymás mellett. Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója az Esti gyorsban azt mondta, a Fidesz kettős beszédet folytat az ügyben. Az egész helyzetről a bolsevista retorika jut eszébe - tette hozzá.

A tervezett változtatásoknak – a kormánypártok állításával szemben – nem az a célja, hogy a társadalom számára átláthatóbbá tegye a civil szervezetek működését. A mostani kormánypártok által elfogadott törvény jelenleg is kötelezi arra a közhasznú szervezeteket, hogy nyilvánosságra hozzák a bevételeik mértékét és azt, hogy kik a támogatóik. A civil szervezetek többsége a törvényben előírtnál is sokkal átláthatóbban működik. Ha pedig valamelyik szervezet megszegné a szabályokat, az államnak eddig is rendelkezésére álltak az ahhoz szükséges eszközök, hogy megfelelően szankcionálja a szabálytalankodókat...

UGYANAZZAL A MUNKÁVAL EGY NŐ 13,2 %-KAL KEVESEBBET KERES MAGYARORSZÁGON, MINT EGY FÉRFI

FAIRFIZU.HU
Szerző: FairFizu / MAGNETBANK
2017.04.


Magyarországon a fizetések összege tabutéma. Úgy gondoljuk, az ebből eredő információhiány a legnagyobb akadálya annak, hogy megszűnjön a férfiak és nők fizetése közötti különbség.

A FairFizu oldalon bárki megismerheti, hogy saját szakmájában mekkora a nőket érintő hátrányos fizetéskülönbség.

Az adatbázis folyamatosan gyarapszik a beírt adatokkal, így használatával a tabu ledöntésében is segítesz:

A MOMENTUM OKTATÓVIDEÓJA A KÜLFÖLDI BEFOLYÁSRÓL

MAGYAR NARANCS
- FEKETE LYUK BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.04.19.


„Az oroszokkal pedig partnerségre kell törekedni, de nem mindenáron.”

A Momentum még párttá sem alakult, amikor elindult a vlogjuk. Ezt az egyszerű és hatékony, YouTube-on és Facebookon terjeszthető kommunikációs formát eddig egyetlen párt sem alkalmazta érdemben. Az újabb rész a külföldi befolyásról szól.

ÉGÉS, SZÍVÁS, SZÉGYEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.04.20.


Hát csütörtök volt, minek is tagadnám? Ez pedig azt jelenti, hogy amikor éppen nem nagycsütörtök vagyon, akkor a kormány legnagyobb arcának (vendégszerzőnk szerint a baromságok püspökének, olvasónk szerint az aljasságok püspökének, azaz Lázár János miniszter úrnak) sűrű napja volt. Kivételesen nem fogom végigzongorázni – kérdésekkel együtt – közel kétórás verbális bűvészmutatványának valamennyi állomását.

Najó, egy magasan szárnyaló gondolatot azért kiemelek. Különösen azok kedvéért, akik unalmukban és jódolgukban, valamint a sarokban rothadó, és onnan egy óvatlan pillanatban előkapott erkölcsi patikamérleg portalanítása közben jöttek rá, hogy Bayer Zsoltot és a demokráciát tőlünk kell megvédeni. Az van, hogy nem szükséges.

Lázár János szerint ugyanis Magyarországon virágzik a demokrácia egyrészt. Másrészt Bayer Zsolt Lázár János jóbarátja, akivel szemben elfogult, így hát nem is az ő dolga véleményezni lovagkeresztes párttagkönyvtulajdonos úr – a mi írásainkkal ellentétben – explicit módon fizikai erőszakkal/erőszakra uszító publicisztikáit. Mindenhez is értő miniszter úr szerint különben is magyarok vagyunk, indulatosan intézzük a dolgainkat...

PARLAMENTA

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Adorján György
2017.04.20.


Ez már döfi – mondta romkocsmás ideológusunk, alkalmi politikai elemzőnk az Ó utcai pince fröccsögőben, miután nézte és hallgatta a parlamenti vitát. Nem csodálkozom, hogy ezek után gépkarabélyokkal és gránátvetőkkel is erősíteni akarják az ország házának védelmét, mert amit ott egyesek elkövetnek, az már – ahogy mondani szokás – vért kíván- tette hozzá.

„Bolsevik tempó” hangzott a radikális jobboldalról, „Hagyják abba ezt a szemét, aljas hazudozást” keretében. Arra reagálva, hogy a kormánypárt prominense szerint nemcsak a kormányfőt G. jelzővel ellátó Simicska, de „Soros György már a Jobbikba is betette a lábát“. Hát ezek mennek az úgynevezett jobboldalon, s miközben havazott és didergett a nép odakint, ezek jól befűtöttek egymásnak odabent.

„Kit néznek idiótának?”– kérdezte az LMP vezetője, felmutatva az általa lobogtatott üres CÖF-ös adóbevallás A4-es papírját, mire az elnöklő Lezsák – kikapcsolva mikrofonját – közölte vele, hogy házszabály ellenes szemléltetésnek veszi a lobogtatást és jelenteni fogja a házelnöknek. „Mennyibe kerül, hogy szabadságjogaim megmaradjanak?” – kérdezte erre Szél, „mondjanak egy számot! Összedobjuk.”

Szabó Tímea függetlenként felszólaló képviselő aztán kimondta az ülésről a verdiktet: a kormánypárti képviselők felé fordulva leszögezte: „maguk nem normálisak, minden jóérzésű ember behány maguktól most már“. „Szégyelljék magukat mind egy szálig, szégyellje magát Orbán Viktor!” – folytatta –, akit egyébként korábban már szelíden le nagyságos urazott. És azzal fejezte be hozzászólását, hogy „ami itt van, nem országgyűlés, hanem egy komplett elmegyógyintézet”.

A kormánypártok szokás szerint általánosan gerjesztett politikai hisztériát emlegettek, váltig hangoztatva, hogy semmilyen körülmények között nem akarják levetkőzni a magyarságot és a családi értékekre kívánják alapozni az ország jövőjét. Időközben hullott a hódara rendesen, Budapest lebénult, érvénybe lépett ismét a belügyér egykori mondása, ha elakadtál, szállj át egy másik autóba...

VÉRSZAG

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.04.21.


„Aggálytalan bizonyossággal” állapította meg a bíróság, hogy Nyakó István nem sértettje az emlékezetes, NVI-nél történt kopaszok, kontra MSZP ügynek, amikor is a jámbor Kubatov-legények szerény ténykedésükkel a mi drága Erdősinénket állították a startvonalra az ő népszavazási kezdeményezésével, mint az tudvalévő.

Az ítélet előzménye az volt, hogy Pintér et. rendőrsége nemcsak a népszavazás rendje elleni bűncselekmény, de a hivatali visszaélés, a garázdaság és a kényszerítés bűntette miatt indult nyomozásokat is vádemelés nélkül szüntette meg, mert a tények ellenére nem tudták eldönteni, hogy az ominózus hajnalon J. Lőrinc vagy valamelyik társa volt-e az, aki Nyakót megakadályozta az időbélyegző elsőkénti használatában.

Olyan ez, mint amikor a családon belüli erőszak témakörében a szerv addig nem avatkozik be, míg nem sprickol a vér, aztán meg hümmög, hogy mért nem szóltak neki előbb. Viszont azóta a kopaszok rátelepedtek a mindennapokra, egészen váratlanul, de jól kiszámítható módon mindenhol feltűnnek, ahol Orbán hazáját meg kell védeni a kozmopolita csürhe ellen.

Volt már ilyen a történelemben, bizonyos Ernst Röhm még a múlt század húszas éveinek elején hozott létre „teremvédő” csapatot, akik az NSDAP rendezvényeit biztosították. Ezek az elsőáldozók aztán 1921. november 4-én a „Sturmabteilung”, magyarul SA nevet kapták a keresztségben, és ez a véres szájú mókus őrs sajátos fejlődése során a politikai ellenfelek megfélemlítését végző harci szövetséggé vált. Olyannyira, hogy beépült a bajor kormány mozgósítási terveibe is...

Van tehát minta és vitézségből forma, amelyből a mi jámboraink szelleme táplálkozhat. Voltaképp determinisztikus ez az egész, a hét éve szakadatlan tartó háború, amelyet Orbán folytat, kitermeli magából ez erős embereket, van hozzá elég degenerált alak, s ha Kubatov et. még noszogatja is őket a listái alapján, akkor készen áll a recept az eljövendő pogromokhoz...

A KÚRIÁHOZ FORDULT FELCSÚT, MERT SZERINTE A TAO-PÉNZ AKKOR SEM KÖZPÉNZ

ÁTLÁTSZÓ-MUTYIMONDÓ
Szerző: Szász Zsófia
2017.04.21.


Feljelentés kellett hozzá, hogy Bánki Erik kiadja a letelepedési kötvényekkel foglalkozó cég adatait; Péterfalvi a kormányzat által támogatott szervezetekre is kiterjesztené a civiltörvényt; most sem kell bíróság elé állniuk a Választási Irodás kopaszoknak.
Ezekről ne maradj le!


Nem kell bíróság elé állniuk az NVI-s kopaszoknak (24.hu)

Feljelentés kellett hozzá, hogy kiadják a letelepedési kötvényekkel foglalkozó cég adatait (MNO)

Elhalasztották a támogatást, változott a biatorbágyi jégcsarnok látványterve is (Átlátszó Blog)

Ha van 3 perced:

Nem kell bíróság elé állniuk az NVI-s kopaszoknak
A Fővárosi Törvényszék elutasította Nyakó István szocialista politikus pótmagánvádas indítványát, melyet az ismeretes, tavaly februári kopaszügy miatt adott be, azután, hogy a rendőrség arra jutott, nem történt bűncselekmény. 2016. február 23-án a Nemzeti Választási Irodában Nyakót az előtérbe tömörülő kigyúrt, kopasz férfiak megakadályozták, hogy elsőként adhassa le a vasárnapi boltzár elleni népszavazási indítványát. A bíróság most kimondta, hogy bár a politikust akadályozták a kopaszok, nem sértettje az ügynek, így nem jogosult pótmagánvádlóként fellépni. (24.hu)

Feljelentés kellett hozzá, hogy kiadják a letelepedési kötvényekkel foglalkozó cég adatait Szerdán adta ki Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke a ciprusi Migrat Immigration Asia Ltd. nevű, letelepedési kötvényeket forgalmazó cég adatait. Bár erre már jogerős ítélet kötelezte a testületet, csak azután adták ki, hogy a Magyar Nemzet büntetőfeljelenést tett a Legfőbb Ügyészségen közérdekű adatokkal való visszaélés miatt. A papírokból nem derül ki, honnan értesült a cég a letelepedésikötvény-programról, az viszont igen, hogy a tulajdonos Bodó János először egy magyar cég nevében adott be állampapír-értékesítési kérelmet, pár héttel később pedig az időközben ciprusi cég nevében tette ugyanezt, ám a másik kérelmet nem vonta vissza. (MNO)

Elhalasztották a támogatást, változott a biatorbágyi jégcsarnok látványterve is
A javarészt TAO-támogatásból épülő másfél milliárd forintos biatorbágyi jégcsarnok támogatásáról tavaly döntött a helyi önkormányzat. Most rendkívüli testületi úgy határoztak, hogy idén 15 millió forintot adnak a projektre, a fennmaradó 285 milliót 2018-ban tervezik ráfordítani. Jelentősen változott a látványterv is, a Napur Architect Ktf. helyett a miskolci Sedilia Kft.-hez került a projekt. (Átlátszó Blog)

Felcsút a Kúriához fordul, hogy ne kelljen megmondania, mire költi a TAO-támogatásokat 
Bár a DK-s Földi Judit beperelte a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt, hogy kiderüljön, kitől kapták és mire költötték a 11 milliárdt forintnyi TAO-támogatást, és meg is nyerte a pert, a Puskás Akadémia továbbra sem hozta nyilvánosságra a beszámolóit. Most közleményben jelezték, hogy fellebbeznek az ítélet ellen, a TAO-pénz ugyanis szerintük továbbra sem közpénz. (444.hu)

Ha van még két perced:

Alapítványi tulajdonba került az Index Zrt.; Magyar Fejlődésért Alapítvány egyik igazgatósági tagja Nagy Ajtony Csaba, a Simicska Lajos-féle Közgép felügyelőbizottságának elnöke. (Index)

A TV2 a készítő tudta nélkül használt fel egy adatvizualizációt a Tényekben,
de cserébe még meg is hamisította (Vastagbőr)

Túl kritikus volt a bíró, az ügyészség lecserélte (MNO)

Péterfalvi Attila NAIH-vezér
ajánlott még néhány civil szervezetekre aggatható címkét Gulyás Gergelynek (Vastagbőr)

Műholdat fogunk fejleszteni
az oroszokkal (444.hu)

Rejtélyes módon elérhetetlenné vált a parlament.hu a CEU egyetemi hálózatáról (Átlátszó Oktatás)

ÉRIK A FIDESZ-KÉTHARMAD 2018-BAN

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Szárnyathy Géza
2017.04.19.


Kicsit Júdea Népe Front érzésem van (a mit adtak nekünk a fideszesek párhuzam természetesen nem áll). Sorra alakulnak a pártok, jaj, de jó, hahaha, reszkess, Fidesz, mert most mi jövünk! Aha. Tegye fel a kezét, aki tudja, hogy áll Pukli igazgató úr pártja! Vagy Gémesié, aki sokkal nagyobb kaliber a szakmában, vagy akár a Mentális kedvenc pártja (és ez kéremszépen kivételesen nem irónia), a hiperértelmiségi, ergo teljes mértékben halálra ítélt PKP? A nagy csődületből a Kétfarkú és az olimpiával nagyot szakító Momentum szerzett egyelőre értékelhető támogatottságot, ismertséget. Oszt mit ér vele? Sömmit.

És akkor sem fog sokkal többet elérni, ha hatszor népszerűbb lesz, mint most. De azért ne legyen illúziónk, nem fog hatszor nagyobb népszerűséget szerezeni se a Momentum, se a többi kombipárt - az ezredfordulón így hívták a törpepártokat a Vajdaságban, mondván az egész tagság elfér egy kombi típusú gépjárműben. Node, ugorgyunk.

A feladat annyi - ahogyan azt Miki már taglalta - hogy együttes erővel el kell zavarni a pélóba Orbánt és az egész bábszínházat, a szar ellapátolása után, de idézzük inkább a Heti Válasz ájtatos főszerkesztőjének kedvenc hasonaltát, mert az annyira patetikus, szóval Augeiasz istállójának kitakarítása után ki lehet írni egy új választást akár a festékdobáló kiskrapek elképzelése szerint. De utóbbi mellékszál, mert a lényeg az istállótakarítás.

És hát itt lesznek a gondok. Mert nagyon úgy tűnik, hogy - maradva a példánál - az ellenzék már nagyon jól tudja artikulálni, milyen rohadtul büdös van az istállóban, sőt egyre több és több ló, tehén és mindenfajta patás ismeri be, hogy bár eddig rendkívüli módon meg volt elégedve az akolmeleggel, hát mégiscsak eljött a pillanat, amikor már nem lehet takargatni, hogy itt bizony térdig állunk a szarban, egyebeket illetően azonban meglehetősen nagy a hiátus. Például az még csak-csak szóba jön, hogy a lapátot meg kell fogni, de hogy hogyan lehet egységes erővel lapátolni, az már nem megy.

Konkretizálva. Heti öt tüntetést szerveznek a tököm tudja kik. És egy szempontból marha jó, hogy ők tököm tudják, mert legalább nem valami fostos párt vagy levitézlett politikus akar világot váltani ebben az évtizedben immár huszadszor, hanem újak, fiatalok, le nem vitézlett és nem erodálódott arcok. De annak sincs sok értelme, hogy akármilyen ügyről mindeki lehúzza a bőrt, mindenki megszervezi a maga tüntetését. Az erők szétforgácsolásának az a legjobb példája, hogy az Facebookon alakult egy csoport Tüntetők vagy mi szar néven (tök mindegy), aztán még egy ugyanezzel a névvel, és az első Tüntetők kérte a Tüntetők2-t, hogy változtason nevet, mert ez így zavaró...

KÖVÉR LÁSZLÓ VÉGLEG MEGHÁBORODOTT

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Szabó Tímea
2017.04.20.Na jó, ezzel teljes bizonyosságot nyert, hogy Kövér László végleg megháborodott!
Nem elég, hogy az összes munkatársamat kitiltotta a parlamentből és a képviselői irodaházból 4 matrica felragasztása miatt (apropó, ennek még lesz folytatása), az Országház önjelölt recepciósa most gránátvetőket, "elfogó hálót" és könnygázgránátot telepít a Házba!

Kérdezem, hogy egész pontosan kitől és mitől akarják védeni az épületet? Merthogy 1. a parlamentben a képviselők és munkatársaik dolgoznak, 2. már most is csak fémdetektoros kapun teljes csomagátvilágítással lehet bemenni az épületbe.

Vagy esetleg számítsak én magam arra, hogy miközben gyanútlanul sétálok az ülésterem felé, egyszer csak kiugrik az oszlop mögül egy őr, és rám dob egy elfogó hálót? Egész pontosan mire készülnek? Agyrém!

ITT OLVASHATÓ

7 PONTBAN AZ INDEX ELADÁSÁRÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.04.20.


1. Nehezen elképzelhető, hogy miután érvényesítette opciós szerződését, Simicska Lajos csak úgy odadobja, minden ráhatás nélkül az Indexet egy független alapítványnak.

2. Simicska Lajos egy korrupt oligarcha, aki a mi pénzünkből hízott meg.

3. De legalább nem a kormánypárt undorító propagandájába simul bele az Index, ahogy anno az Origóval történt.

4. Ellenben Bodolai Laszló személyében egy becsületes, korrekt és tisztességes ember került az Indexet tulajdonló alapítvány élére...

KÜLÖNVÉLEMÉNY NAGY-BRITANNIÁBÓL: ORBÁN NEM ZSARNOK, NEM ANTISZEMITA, A MIGRÁNSOK ÜGYÉBEN PEDIG Ő LEGALÁBB NEM ÜL A FENEKÉN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.04.21.


Frankfurter Rundschau

Magyarországon és Lengyelországban formálódik az ellenállás a kulturális ellenforradalommal szemben, azaz vannak reményteli jelek a változásra. Ezt még a hivatalos propagandát továbbító sajtó sem tudja elhallgatni. A nemzeti-konzervatív Orbán Viktor, akit senki sem képes feltartóztatni, hogy ne építsen illiberális államot az uniótól oly szívesen felmarkolt pénzből, nagy dicséretet kapott elvbarátjától, Kaczynskitól. Utóbbi kijelentette, hogy a magyar kormányfő olyasvalaki, aki megmutatta Európának, hogy minden lehetséges. Egyik országban sem kívánatos a hatalmi ágak megosztása. De most egy lépéssel tovább mentek és V4-es égisz alatt létrehozták az angol nyelvű Visegrád TV-t, amely a nemzeti és vallási identitáson alapuló értékeket kívánja hirdetni a nyugattal szemben. A Jog és Igazságosság vezére már az első interjúban világossá tette, hogy a tét a kulturális ellenforradalom. Ám ugyanakkor alakul az ellenfront. Budapesten több tízezer fiatal vonult az utcára a CEU fennmaradását követelve. Konrád György nyílt levélben sürgette, hogy mondjon le Orbán, akit a legkártékonyabb magyar politikusnak minősített. A propaganda adókra nagy feladat hárul, hogy úgy tegyenek, mintha nem történt volna semmi. Viszont a lengyelek is követik a magyar példát, tehát hogy az állami intézmények nem rendelnek ellenzéki lapokat, tovább azoknál nem hirdetnek. Ám az egyre hangosabb ellenzéki megnyilvánulások reményt adnak a civil társadalom fellépésére.

Bloomberg

A CEU rektora arra hívta fel az egyetem támogatóit, hogy járjanak közben az európai törvényhozóknál, illetve a brüsszeli Bizottságnál a tanintézmény érdekében. Ignatieff szerint a harc most Brüsszelbe tevődik át. Megismételte, hogy az egyetem kész tárgyalni, de a tanszabadság olyan érték, amely nem lehet alku tárgya. Mint emlékezetes, Orbán Viktor a jövő héten személyesen válaszolhat a bírálatokra Strasbourgban, miután az Európai Néppárt több tagja is azt sürgette, hogy zárják ki a Fideszt a konzervatív pártcsaládból. A jelentés ugyanakkor felidézi, hogy Magyarország megismételte az igényét, miszerint az amerikai kormányzattal kíván egyeztetni a CEU jövőjéről. Az ország heves nemzetközi kritika kereszttüzében áll, mivel megpróbálja bezáratni az egyetemet. Azonban az Egyesült Államok, amely az európai szövetségesekkel, köztük a németekkel együtt nehezményezi a magyar vezetés eljárását, már jelezte, hogy nem tartja magát illetékesnek. Vagyis hogy beszálljon az egyeztetésekbe. Az Orbán-kabinetnek magával az intézménnyel kell tisztáznia a gondokat...