2019. április 5., péntek

FALUSI CSOK: KÖNNYEN PÓRUL JÁRHATNAK A KALÁKÁBAN ÉPÍTKEZŐK

HVG ONLINE
Szerző: DACZI DÓRA
2019.04.05.


Szakértők szerint a falusi csok elsősorban nem az építőipari vállalkozókat, hanem a malteroskanál megragadására is képes családokat mozgatja majd meg. Csakhogy nemrég megváltozott a jogszabály, és egy bonyolult helyzet állt elő: bár bővült azok köre, akik részt vehetnek a házilagos építkezésben, 
több dolgot kell dokumentálni.

Szinte mindenkinek van még akár a kilencvenes évekből is emléke arról, hogyan épültek-bővültek a családi házak rokonok, barátok segítségével. A családfő egyik hétvégén a saját teraszát alapoztatta a barátaival, míg a következő szünnapon már egy kolléga házát vakolták. Több szakértő mellett az egyik legnagyobb hazai bank ingatlan üzletágának vezetője is azt nyilatkozta nemrég lapunknak, hogy a falusi csok újra meghozhatja a kedvet a házilagos kivitelezéshez, kalákázáshoz, mivel „nem az építőipari vállalkozókat, inkább a családokat mozgathatja majd meg, várhatóan ők maguk fognak építkezni rokonok, barátok segítségével”.

A ma helyesen házilagos kivitelezésnek hívott kaláka egymás megsegítésére kölcsönösen és közösen végzett munkát jelent, Magyarországon több száz éves hagyománya van, haszna pedig nemzetgazdaságilag is mérhető: a más háztartások számára végzett munka 2000-ben nagyjából 144-208 milliárd forint értékű volt, vagyis a lakosság éves jövedelmének kb. 2 százalékát tette ki – mondta lapunknak Magyar Mária jogi szakokleveles építészmérnök, építésügyi tanácsadó és oktató...

AZ ILLIBERÁLIS HAZUDOZÓK KÖZVESZÉLYES ELMEBETEGEK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.04.04.


...teljesen aláássák az igazság és a hamisság közötti különbségeket, a tények, a szavak értelmét. Nincsenek evidenciák, annak sem hisznek, amit a szemükkel látnak, a fülükkel hallanak. Megszűnnek a viszonyítási pontok, semmiben nem lehet hinni és semmiben nem lehet megbízni. Ez maga a világ elpusztítása. Különösen, hogy mivel hatalom- és pénzéhes tévéprédikátorok eszközként használják Trumpot az extrém vallási nézeteik alapján, ezért a tömeges hazugságot a “kereszténység” nevében lelkészek és prédikátorok hitelesítik, akik megvédik naponta ezt a töméntelen hazugságot. A beteges hazudozó azt képzeli, hogy igaza van, nem szándékosan hazudik, mint aki tudja az igazságot, hanem a saját téveszméit, hazugságait igazságnak képzeli, ezért gyűlöli azokat, akik ellent mondanak neki. Emiatt gyűlöletet is kelt, uszít azok ellen, akik neki a valóságot, a tényeket mondják. Ebből fakadóan a támogatói közönséges gyűlöletcsoportok lesznek.

A világ potenciális diktátorainak, populistáinak mintaként szolgál, akik azt hiszik, hogy Trump szándékosan lépi át a hazudozás legvégső határait is, mintegy visszaigazolva a goebbels-i elméletet. Ezért követik a példát, és arcátlanul hazudnak. A hazudozás fertőző lesz. Amerika egyik fele szörnyülködik egy diagnosztizálható elmebeteg szörnyeteg láttán, a másik része pedig azonosul vele, és átveszi egy elmebeteg alternatív valóságát, és abban kezd élni. Tulajdonképpen két világ küzdelme ez, de nem a kultúrharc értelmében: ez nem két világnézet csatája, hanem a valóság és az “alternatív valóság” harca. Természetes, hogy hosszútávon a valóság győz, mert lehet hinni sokféle “alternatív valóságban”, vallási őrültségben, valamilyen ideában, de az “szektát” hoz létre, és a valóság ettől nem változik meg. Koppanás lesz belőle.

Ha elmebetegek vezetik a világot, annak rendkívül súlyos következményei vannak. Ha valaki elhiszi például azt, hogy ő a Koppányt felnégyelő István király utódja, és elhisiz, hogy a német-római császársághoz való “megtérés” kényszere miatt létrehozott vallási állam a nemzet eredeti identitása, és oda kell visszatéri, ha valaki egy koronának kovácsolt, egyébként is meghamisított történetű vasdarabból akarja levezetni a 21. századi államot, abból pusztulás lesz. Aki egy ilyen hazugságot tesz meg a kormányzása alapjául, annak kormányzása hazugságról hazugságra halad, és egy hazug világot épít fel.

Ebben az összefüggésben érdemes megnézni a 444.hu korábbi összeállítását Orbán 100 hazugságáról, ami nyilván nem egy teljes és pontos összesítés, mint a Washington Post adatbázisa, ahol naponta vezetik ezt kezdettől fogva. Őrült elmebeteg, eszelős ember hazugságaival azonosul egy ország, és az ő “alternatív világában” él. Ez biztos recept a háborúkhoz, erőszakhoz és népirtáshoz.

KEGYELEMDÖFÉS? A BANKBETÉTEKNEK IS BETESZ AZ ORBÁN-KORMÁNY

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2019.04.05.


Ugyan a készpénzhasználat ellen hirdetett háborút a kormány, nagy a valószínűsége, hogy végül nem a készpénzre, hanem a pénzügyi szektor saját termékeire gyakorol majd érdemi kiszorítási hatást a lakossági állampapír-értékesítés tervezett felpörgetése. A lekötött betétek visszaszorulása persze nem most kezdődik: már hat éve tart, ennek ellenére még évekig nem lesznek rászorulva a bankok, hogy kamatemeléssel versenyezzenek a megtakarítók kegyeiért. A forrásbőség miatt az állampapírok további térnyerése anélkül lehet kegyelemdöfés az egykor legnépszerűbb megtakarítási formának, hogy ez kicsit is fájna a hitelintézeteknek. Profit szempontból pedig akár hosszabb távon is kapóra jöhet a bankoknak, hogy helyettük is az állam fizeti a lakosság kamatbevételeinek jelentős részét...

DÖNTÖTT A KORMÁNY: OLCSÓ, KÜLFÖLDI MUNKAERŐVEL TÖLTENÉK FEL A HIÁNYSZAKMÁKAT

NAPI.HU
Szerző: DZINDZISZ SZTEFAN
2019.04.05. 


A Pénzügyminisztérium a napokban frissítette, hogy az Ukrajnából és Szerbiából érkező vendégmunkásoknak mely munkakörökhöz nem kell munkavállalási engedélyt kiváltaniuk.

A változtatás oka, hogy az elmúlt években a munkaerőhiány számtalan szakmában, munkakörben állandósult, az alacsony fizetések miatt a foglalkoztatók már nem tudják magyar munkavállalókkal betölteni az állásokat, ilyenkor próbálkoznak a cégek unión kívüli külföldi munkavállalók alkalmazásával - számol be a Világgazdaság.

A mostani változtatással a korábbi 99-ről 119-re nőtt a munkakörök száma, így a rendszerbe mostantól beletartozik a gépész- és építőmérnök, a szoftverfejlesztő, a rendszergazda, a gépszerelő, a busz- és villamosvezető, a pilóta, az utaskísérő, az ügyfélszolgálati központi asszisztens, az állattenyésztő, a növénykertész, az utcaseprő, a masszőr és az áruházi feltöltő is.

AMEDDIG A KIVÁLTSÁGOSOK MEGGAZDAGSZANAK, A FÉL ORSZÁG ÉHEN HAL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.04.05.


Szinte nem tudunk olyan gyorsasággal beszámolni a parlamenti képviselők fizetésemeléseiről, mint ahogy azok megtörténnek. Még fel sem ocsúdtunk a februári számokból, máris megérkezett az újabb emelés! Ennek oka természetesen az országos átlagos bruttó bér változása, amely Kövér Lászlóék szerencséjére 2014-óta nem kevesebb, mint 54,9 százalékkal emelkedett, ezért hát ezt az emelkedést beépítették saját béreikbe, noha egy kicsit mintha elszámolták volna magukat. Az Mfor elemézésből ugyanis az derült ki, hogy az 54,9%-os országos átlagtól eltérő mértékben 70-77 százalékkal emelték meg saját fizetéseiket, ami számszerűen annyit jelent, hogy ma minden parlamenti képviselő bére megközelíti az 1 millió forintot. A csúcstartó természetesen az ország házmestere, Kövér László, aki nem rest 2,67 millió forintot, vagyis az országos átlagbér nyolcszorosának megfelelő összeget hazavinni.

Persze mondhatják azt sokan – várjuk ezen személyek jelentkezését -, hogy dehát a parlamenti képviselők igenis keményen megdolgoznak ezekért a fizetésekért, így nem lenne fair megkérdőjelezni azt. Amennyiben ez így is lenne, vélhetően nem is háborodna fel azon a fél ország, hogy a parlamentben bársonyszékeiken ülő politikusok egy hónap alatt keresnek annyit, mint egy szegénységben élő család talán egy év alatt sem. A helyzet azonban az, hogy ez nem is állhatna távolabb a valóságtól. A képviselők igen nagy hányada ugyanis még csak meg sem izzasztja magát azért az 1-2 millió forintért, amely fizetéseket természetesen mi, adófizetők állunk, mindannyian.

Képviselők száma pártonként, ahol a felszólalások és önálló indítványok száma a nullával egyenlő, 2019:
- 2 Jobbik
- 2 KDNP
- 43 fideszes

A parlamentben ülnek olyanok is több milliós fizetésekkel, akik 2014 óta egy árva, büdös szót sem szóltak. Farkas Flórián és Kubatov Gábor is ilyenek, ennek ellenére mégsem sújtották őket fizetésmegvonással. Tették ezt ellenben azokkal, akik az egykor tisztelt házban tiltakozni mertek a rabszolgatörvény bevezetése ellen. Az ő fizetéseiket gond nélkül vonták meg, miután a házmester egyszemélyben döntött ezekrők. Az országgyűlés ma 199 képviselőnek ad munkahelyet, ami azt jelenti, hogy az, ami ott folyik munka néven, legalább havi 166 millió forintjába kerül a magyar adófizetőknek. Ez a szám persze messze van a valóságtól, de ez a minimum amellyel megterhelik a keményen dolgozók pénztárcáját...

EU-ELLENES MARAD A FIDESZ KAMPÁNYA - LEJÁRT A TAKTIKUS PUHULÁS IDEJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2019.04.05.


Vége a kegyelmi állapotnak, mivel a kormánypárt úgy számol: az EP-választás nyertese mindenképp az Európai Néppárt lesz

"Olyan lesz a kampányunk, mint minden más Fidesz-kampány." Így válaszolt egy befolyásos kormánypárti politikus kérdésünkre, hogy visszafogják-e magukat az EP-választások kampányában, aminek hivatalosan ma jelentik be a kezdetét a budapesti rendezvényközpontban, a Bálnában. Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) vezetője korábban három pontos ultimátumot intézett Orbánhoz és egyebek mellett az EU-ellenes kampány leállítását kérte, ennek hatására pedig gyorsan el is tűntek a közterületekről a Jean-Claude Juncker bizottsági elnököt gyalázó plakátok, és az előzetes fideszes ígéretekkel ellentétben nem kerültek a helyükre az EB alelnökét, Frans Timmermanst támadó újabb darabok. A Népszava információi szerint azonban vége a kegyelmi állapotnak, az EP-kampányban ismét az EU lesz a Fidesz célpontja.

Bár egy fideszes forrásunk úgy fogalmazott, hogy „kemény, de igaz állításokat fogalmaznak majd meg az Európai Unió működésével kapcsolatban” a kampány részeként, ezt a kijelentést érdemes távolságtartással kezelni. Mert a kormányzati kommunikáció már most is számos csúsztatással fűszerezett állítást fogalmazott meg, például az „EU migránskártya programjáról”, vagy arról, hogy „az EU el akarja venni a magyar gazdáknak járó pénzt, hogy a migráció támogatására fordítsa”. A kampány része lesz nyilvánvalóan az az „Európa jövőjét érintő nemzetközi és hazai szinten történő kommunikációs kampány” is, amire éppen a napokban különített el tíz milliárd forintot a kormány...

LEHETETLEN ALBÉRLETET TALÁLNI EGY KEREKESSZÉKES GYEREKKEL

ABCÚG BLOG
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2019.04.04.


Annának nyárig kell kiköltöznie az albérletből, ahol eddig lakott két mozgássérült lányával. Nem tudják mi lesz velük, mert alig találni olyan lakást, ami kerekesszékkel is megközelíthető: vagy nincs lift a házban vagy már a földszinten is lépcsőzni kell. Mivel egyedül neveli a gyerekeket, anyagilag is korlátozottak a lehetőségei. Fontos, hogy közel legyen az iskola, ahol a lányok tanulnak, csakhogy a környéken másfélszer annyit kérnek egy lakásért, mint amennyit Anna ki tudna fizetni. Annáék története nem egyedi; sok sérült gyereket ápoló család költözik vidékre, mert nem tudják kifizetni a megnövekedett fővárosi bérleti díjakat.

Nagy Anna egy budai albérletben él mozgássérült ikerlányaival, Annával ás Nórival. Nemrég derült ki, hogy kilenc év után a nyáron ki kell költözniük a lakásból. És most nem tudják, hogyan tovább, azt is úgy könyörögték ki, hogy legalább a tanév végéig maradhassanak. Anna Facebookon hirdetésben kért segítséget, de hiába osztották meg eddig több mint tízezren a posztot, még nem jelentkezett senki a felhívásra.
Már hat lépcsőfok is megoldhatatlan akadályt jelent

Az ingatlanárak elszállása óta az albérletkeresés azoknak is komoly kihívás, akiknek nincsenek speciális szükségleteik, mozgássérültként viszont szinte lehetetlen vállalkozás. Nem csak az ár szempont, hanem az is, hogy akadálymentesített legyen, vagy legalábbis ne legyen megközelíthetetlen kerekesszékkel. Az sincs akadálymentesítve, ahol jelenleg laknak, de a földszinten van és nem kell lépcsőzni. Amióta Anna elkezdett albérletet keresni, összesen egy olyat talált, ami földszinti volt, viszont hat lépcsőfok vezetett a lakáshoz, ami kerekesszékkel már leküzdhetetlen akadályt jelent, hiszen a lányok már nem kisgyerekek, a székkel együtt 60-80 kilót nyomnak, magyarázta Anna. Ezért olyan lakás szóba se jöhet, ahol a házban nincs lift. Az sem mindegy, milyenek a szobák elrendezése, be tudnak-e fordulni az ajtókon kerekesszékkel, különösen a fürdőszoba és a WC kialakítása kritikus. Most is ki van centizve, hogy a lányok ki tudjanak gurulni a szobájukból.

Annáéknak legalább ennyire fontos szempont, hogy a lakás minél közelebb legyen a Pető Intézethez, ahová a lányok iskolába járnak, és ne kelljen az egész városon átvergődniük. Kényszerből költöztek Budapestre, eredetileg a Békés megyei Békés nevű kisvárosból származnak. Óvodások voltak a központi idegrendszeri sérült lányok, amikor kiderült, hogy az egész megyében nincsen olyan speciális iskola, ahol hozzájuk hasonló állapotú gyerekek között lehetnének, és mozgásfejlesztést is kapnának. Ezért választották a Pető Intézetet és a költözést. “Olyat, ami közel van, akadálymentesített, brutál nehéz találni.” Anno szerencséje volt Annának, sikerült kifognia azt a lakást, ami egy utcában van a Pető Intézettel, mindössze 2-300 métert kell megtenniük a lányoknak...

„BÖRTÖNÓVODÁRÓL,” AZ ORVOSI ELLÁTÁS HIÁNYÁRÓL SZÁMOLT BE SZÉL BERNADETT ÉS SZABÓ SZABOLCS A RÖSZKEI TRANZITZÓNÁBÓL

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2019.04.04.Ismét meglátogatta a röszkei, mendékkérők számára kialakított tranzitzónát Szél Bernadett és Szabó Szabolcs, független országgyűlési képviselők. Mivel ilyen alkalmakkor az országgyűlési képviselőknek is előre be kell jelentkezni, és szakértőket sem vihetnek a zónába magukkal, ezért Szél és Szabó a látogatás után, a tranziton kívüli határsávból jelentkezett be élő, Facebookos videóban, hogy beszámoljanak arról,

jelen pillanatban is legális eljárásként fogják fel a hatóságok, ha egy elutasított, de az idegenrendészeti eljárás idejére még a tranzitban tartott menekültek nem kaptak tőlük élelmet, csak akkor, ha azt megvásárolják. Ez pedig Szabó szerint az Alaptörvény alapelveivel is ellenkezik.

A tapasztalatok alapján Szél Bernadett és Szabó Szabolcs találkozót kezdeményeztek a Bevándorlási- és Menekültügyi Hivatal illetékeseivel, hogy tapasztalataikról beszámoljanak, és megkérdezzék, mikor áll szándékukban a körülményeket a minimális követelményekre javítani a két, déli határon fekvő tranzitzónában.

Szabó Szabolcs szerint minderre az úgynevezett „Stop Soros” törvénycsomag ad lehetőséget, amelyet a parlamenti választási győzelem után fogadott el a fideszes többség. Szabó az eddigi, a Magyar Helsinki Bizottság által az Európai Emberi Jogi Bíróság azonnali intézkedését is kiváltó, éheztetési esetek kapcsán elmondta,

semmi sem tiltaná, hogy ezeknek az embereknek élelmet adjanak a tranzitzónákban, mégis egyre többször fordulnak elő ilyen esetek.

Szél Bernadett arról is részletesen beszámolt, hogy a tranzit „családi részlegében” egy olyan helyet is látott, amelyet különösebb szépítés nélkül csak úgy tud leírni,
azok „börtönóvodák”, ahol jelenleg is 61 kiskorút tartanak szögesdrótok között.

A gyerekek közül beszámolójuk szerint olyan is akadt, aki kérlelte az egyik ott szolgálatot teljesítő rendőrt, „cseréljenek” ruhát, mert az övé már annyira lerongyolódott...

NYÁLAS FOTÓK ÉS HAZUG PROPAGANDA – LONDONI REKLÁMGURUVAL ELEMEZTETTÜK A MAGYAR KORMÁNY KAMPÁNYAIT

24.HU
Szerző: KÁLMÁN MÁTYÁS, KÁLMÁN ATTILA
2019.04.05.


A Saatchi & Saatchi vezető stratégiai tervezőjével megnézettük az Orbán-kormány utóbbi pár évének kampánytermését. Lex Robinsonnak nem túl hízelgő a véleménye. Sok közös pontot fedezett fel a brit kilépéspártiak és Donald Trump választási kampányával: szerinte ezek a hazugságok a reklámpiacon nem férnének bele, de a politika szabályozatlanabb terület...

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

A MAGYAR KORMÁNY ARRA KÉRI SZLOVÉNIÁT, AKADÁLYOZZÁK MEG, HOGY ORBÁNRÓL KARIKATÚRA JELENJEN MEG

444.HU
Szerző: SARKADI ZSOLT
2019.04.05.


Példátlan diplomáciai levélben kéri a magyar kormány Szlovéniát, hogy akadályozzák meg, hogy a jövőben Orbánról karikatúra jelenjen meg - írja a Magyar Narancs. A Mladina című szlovén hetilap március végén olyan címlappal jelent meg, ami Orbán Viktort náci vezérként ábrázolta, miközben hozzá dörgölőztek a szlovén szélsőjobboldali párt, az SDS vezetői.

Magyarország ljubljanai nagykövete, Szilágyiné Bátorfi Edit azonnal tiltakozott a címlap ellen, egy olvasói levélben azt írta, a karikatúra „minden határt átlépett, felháborító és sajnálatos”. A Mladina erre válaszul elkészített egy alternatív címlapot is...

"ÚGY TŰNHET, EGY ZŰRZAVAR AZ EGÉSZ ORSZÁG, DE ÁLLJUNK AZÉRT MEG!" - INTERJÚ IAIN LINDSAY BRIT NAGYKÖVETTEL

HVG ONLINE
Szerző: GYÜKERI MERCÉDESZ
2019.04.05.


Napról napra változik a helyzet a britek uniós kilépésével kapcsolatban, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete azonban úgy látja: a mostani zűrzavar csak a jéghegy csúcsa, alatta jól működő kapcsolat van. Sőt, paradox módon a britek a Brexit miatt jobban tudják most értékelni az európaiakat.

hvg.hu: Délutáni kávéját issza, de ahogy a londoni eseményeket figyeljük, nagy szüksége nincs erre. Hol jobb most: itt Budapesten vagy a brit fővárosban?

Iain Lindsay: Szoros kapcsolatban vagyunk, és minden délben videokonferenciát tartunk az összes európai kollégám részvételével. Az elmúlt 2-3 hónapban a legtöbb időnk a megállapodás nélküli Brexittel kapcsolatos vészhelyzeti tervek megtárgyalásával ment el.

hvg.hu: És megnyugodhatunk, hogy nem lesz baj, ha ez következik be?

I. L.: Persze, látja, ki van írva, hogy „Keep calm and carry on”! A viccet félretéve, az utolsó fejlemények reményre adnak okot.

hvg.hu: Annyi minden történik, mire gondol?

I. L.: Theresa May kedd esti beszédére, amelyben tárgyalást ajánlott az ellenzék vezérének, Jeremy Corbynnak a jövőbeli kapcsolatokról. A kilépési megállapodás természetesen minden megoldásnak a része, az EU világossá tette, hogy nem tárgyalja újra. A kérdés most az tehát, milyen lehet a kilépés utáni viszony az unió és az Egyesült Királyság között. Ha közös álláspontra jutnak, azzal Mrs. May visszamehet az EU vezetőihez, hogy még egy kis időt kérjen a szükséges jogszabályok elfogadására. Ha nem sikerül megegyezniük, akkor – valószínűleg hétfőn – az alsóház a képviselők javaslatainak utolsó köréről szavazhat, ott is megszülethet a megoldás...

A TELEVÍZIÓS JUNCKER-KAMPÁNY TÖRVÉNYSÉRTŐ

ÁTLÁTSZÓ / MÉRTÉK BLOG
Szerző: Mérték blog
2019.04.04.


A Fidesz által elfogadott médiatörvény is szigorúan tiltja, hogy kampányidőszakon kívül politikai reklámok jelenjenek meg a tévében és a rádióban. A kormány Juncker-ellenes kampánya több televíziócsatornán is futott, ami a Mérték álláspontja szerint törvénysértő. Mint a korábbi kormánykampányok esetében, most is a Médiatanácshoz fordultunk.

A politikai kampányüzenetek terjesztésére szigorú jogszabályi előírások vonatkoznak. A jogi szabályozás az üzeneteket hordozó eszköztől függően differenciált, és nem az üzenet tartalmára, hanem az üzenet közvetítésének strukturális és finanszírozási kérdéseire vonatkozik. A legszigorúbb előírások a televíziós és rádiós politikai hirdetésekre vonatkoznak. Ilyen hirdetés kizárólag választási kampányidőszakban, valamint már elrendelt népszavazással összefüggésben tehető közzé. Sőt a televíziós hirdetések még a kampányidőszakban is csak nagyon korlátozottan alkalmazhatók. Maga az Alaptörvény rögzíti, hogy politikai reklám médiaszolgáltatásban kizárólag ellenérték nélkül tehető közzé.

A médiatörvény vonatkozó rendelkezése alapján egyértelműen megállapítható, hogy azok a politikai üzenetek, amelyek nem valamely párttól, hanem a kormánytól érkeznek, szintén politikai reklámnak minősülnek, és a fenti szigorú feltételek között tehetők közé. A médiatörvény szerint a politikai reklám valamely párt, politikai mozgalom vagy a kormány népszerűsítését szolgáló vagy támogatására ösztönző, illetve azok nevét, célját, tevékenységét, jelszavát, emblémáját népszerűsítő, a reklámhoz hasonló módon megjelenő, illetve közzétett műsorszám. A törvény pontosabban nem határozza meg, hogy mely üzenetek szolgálják a kormány népszerűsítését, illetve melyek ösztönöznek a kormány támogatására, de a szavak köznapi jelentése alapján azok az üzenetek is idetartoznak, amelyek a kormány által eredményeket, illetve a kormány által követett politikai program egyes elemeit mutatják be.

Az „Önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel” című kommunikációs kampányban egyéb médiafelületeken kívül a médiatörvény hatálya alatt álló médiaszolgáltatásokban is megjelent a kampány spotja. Álláspontunk szerint a műsorszám politikai reklámnak minősül, médiaszolgáltatásban való közzététele ezért sértette a médiatörvényt.

Orbán Viktor miniszterelnök a Welt am Sonntag című lapnak 2019. március 3-án adott interjújában a kormány üzeneteit „kampány”-nak nevezte, amely egy kampánysorozat első szakasza, és ezt az akkori tervek szerint egy “pártkampány” követi. Szijjártó Péter külügyminiszter a BBC-nek 2019. február 26-án adott interjújában maga is „politikai tartalmú” üzenetekről beszélt az ugyanezen kampány keretében elhelyezett kültéri plakátokkal kapcsolatban, amelyek elhelyezésének okaként ráadásul a közeledő európai parlamenti választásokat jelölte meg. A televíziós és rádiós spotok ugyanazokat az üzeneteket ismételték meg, mint amelyek a plakátokon megjelentek.

A törvény a társadalmi célú reklámot, és a közérdekű közleményt kifejezetten elhatárolja a politikai reklámtól, rögzítve, hogy az olyan közlemény, amely tartalmában politikai reklámnak minősül, nem minősülhet sem társadalmi célú reklámnak, sem közérdekű közleménynek.

A törvény szerint a társadalmi célú reklám „valamely közérdekű cél elérése érdekében kíván hatást gyakorolni a médiaszolgáltatás nézőjére vagy hallgatójára”. A kifogásolt közlemény azonban nem nevez meg semmilyen közérdekű célt, és nincs olyan tartalmi eleme, amely a nézőket bármely közérdekű cselekvésre motiválná. A spot kizárólag arra törekszik, hogy a kormány politikai céljainak támogatására ösztönözzön, népszerűsítse a kormány politikai céljait.

A spot nem minősíthető közérdekű közleménynek sem, mivel az a törvényi definícióban rögzített feltételt nem teljesíti, nem közvetít “konkrét közérdekű információt”. E feltételnek a spot általános közlése nem felel meg, megragadható közérdek a konkrét közléssel összefüggésben nem azonosítható...

ESKÜSZÖM, KIFORDUL A BELEM

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2019.04.05.Halihó! Reggel van, tavasz van és még péntek is van. Tökéletes.

A kormány meg nem tökéletes, az teljesen biztos. Január elseje ótan napi 100 millió forintot költenek kampányra. Ismételjük szépen: NAPONTA 100 x 1 millió forint. Soros Györgyös és Junckeres plakátokra. Napi 50 falusi ház ára. Naponta 3 508 kisnyugdíajas (28 500 fornit) HAVI nyugdíja. 292 kisnyugdíjas ÉVES ellátását tapsolják el NAPONTA. Milyen számrendszerben mondjam még el? Elmondjam megvakult édesanyában, aki négy gyereket nevel, de nem kaphat ellátást? Mert a szabály az szabály. Megvan! Átszámolom Ráhel-mercire! Abból csak öt darab jönne ki a NAPONTA elbaszott pénzből. A Tiborcz-járgány még jobb, abból csak kettőt adnának 100 millióért. Igaz, naponta talán még az úri zsiványok sem vesznek autót. Esküszöm, kifordul a belem.

Igaz, hogy mindenki rettentően felháborodott a szlovák himnusztörvény miatt (ami egyébként NEM a magyar himnuszról szólt, de mi a francnak kellene pontosan kideríteni, ha jó nagy cirkuszt is lehet csapni?), de meg lehet nyugodni. Nem kell megtámadni Szlovákiát. Simán hülyék voltak, de orvosolják a dolgot. Tudom, ez nem túl jó hír a báncsákamagyartmegakaeresztény jajveszékelésből élőknek, de ez van. Nem minden fenékig kaviáros lazac...


SZÓLJATOK COLUMBÓNAK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.04.05.


Azt mondja a terézvárosi rendőrség egy választási csalás kapcsán, hogy: „A hamis adatokat tartalmazó ajánlóívek gyűjtőinek beazonosítása nem volt lehetséges tekintettel arra, hogy az iratokon egy-egy név és névaláírás szerepel, egyéb személyes adat nem.” Továbbá, miután kihallgatni próbálták az egyik gyanúsítottat, aki azt válaszolta a kérdésekre, fapapucs – bikkfa nyelven: nem tett vallomást -, megszüntették a gyanúsítást, és széttárták a karjukat, kijelentve, „nem merült fel olyan információ vagy adat, amely szerint az íveket maga a jelölt töltötte volna ki, vagy tudomással bírt volna a jogellenes kitöltésükről”. Aztán elmentek ozsonnázni a zöldbe.

Zárásképp még döftek egyet az igazság és a jogállam szívébe, mondván „a nyomozás során személyi és tárgyi bizonyítékokat felkutatni, melyek alapján a tényleges elkövető kiléte megállapítást nyerne, nem volt lehetséges”. Hát én berosálok. Olyan ez, mintha a gyilkos ott állna a hulla fölött vértől iszamos kézzel, még lihegne a torok elmetszése miatti fáradságtól, s megkérdezné a szerv őtőle, te ölted meg aranyom? S miután rázná nemlegesen a fejét, megkínálnák forró csokoládéval, és a kezébe nyomnának egy uszodabérletet, hogy csobbanjon egyet, mert ráfér. Ilyenkor az ember hülyén néz ki a fejéből, és olyan késztetés tolul föl benne, hogy szétrúgja a ház oldalát, de minimum Rózsa Sándornak áll.

És még számtalan ilyen érdekesség történik szerte a birodalomban. Ukránok százasával egy szoba-konyhában, különös buszok a szavazófülkék előtt, rosszalkodó szerverek meg zsák krumplik a hónok alatt egy-egy voksért, ami pofán köpése mindennek, ami egy demokratikus szavazás lenne. És a nap mégis vidáman süt, meg tele vannak a kocsmák. Vagy az OLAF-os dolgok, székházak, kastélyok, földek, hogy az embernek az a képzete, itt megszűnt az állam, felszámolódott, elhalt amúgy lenini módon, vagy netán csak célzottan működik, kinek van, kinek meg nincs. Most például Gulyás Mártonnak mennyire, hogy volt, ugye, és nekem is mennyire lesz, ha sokat pofázok...

KONVEKTORCSERE: VIGYÁZAT, CSAPDÁK! - ÖSSZEFOGLALTUK A PÁLYÁZAT RÉSZLETES FELTÉTELEIT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Az Én Pénzem
2019.04.05.


A konvektorcsere újabb pályázata májustól nyílik meg, de nem véletlen, hogy maga a kiíró is figyelmeztet: érdemes minél hamarabb alaposan áttanulmányozni a dokumentumokat. Összeszedtük, milyen buktatókra kell figyelni.

Folytatódik az Otthon melege program konvektorcsere alprogramja, amelynek keretösszege 2 milliárd forint lesz. Az érdeklődők pályázataikat országosan május 20-tól küldhetik be - jelentette be az MTI tudósítása szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára a Construma építőipari kiállításon. Weingartner Balázs, az érdeklődőknek azt javasolta, hogy minél előbb tanulmányozzák át a már közzétett dokumentumokat (ezek itt nézhetők meg)...

EGY MAGYAR KALANDJAI MOLDOVÁBAN

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő / Anna
2019.04.05.


„Minek mész oda?” – ez volt az első kérdések egyike, amiket Anna kapott, amikor kiderült, hogy Moldovába megy önkénteskedni. Annyit ígérhetek, hogy a poszt végére sok mindenre fény derül, még az is lehet, hogy másként gondolunk majd erre az országra

A nevem Kerezsi Anna, 29 éves vagyok, jelenleg Moldovában, Chișinău-ban dolgozom, mint EVS (European Voluntary Service, új nevén European Solidarity Corps) önkéntes. Hogy miért Moldovát választottam, arra csak egy válaszom van: vonzott az ismeretlen, senki nem tudott róla semmi kézzelfoghatót, ahogy én sem. De annyira nem, hogy sokak szerint Moldova nem is egy önálló állam.

Amikor elmondtam a barátaimnak és az ismerőseimnek, majdnem mind ugyanúgy reagáltak: „Minek mész oda? Európa legszegényebb országa! Mit fogsz te ott csinálni? Ott semmi sincs! Egy hónap után hazamenekülsz, meglátod!” Aztán nem lett igazuk. Épp 9 hónapa vagyok itt, és nehéz belegondolni, hogy már csak 3 van hátra…

Én már eleve így jöttem ki ide, hogy „na, majd én megmutatom, hogyan kell szépnek látni Moldovát!” És mi tagadás, tényleg szépnek látom! A több mint fél év alatt volt alkalmam több különböző települést bejárni; falvakat, kisebb városokat, gyönyörű tájakat és emlékhelyeket.

Mindnek megvan a maga kis története és jelentősége Moldova történelmében. Szeretnék tenni azért, hogy az emberek megtudják, mennyi kincset rejt ez a méltatlanul alábecsült ország...

JÓZAN ÉSSZEL EURÓPA ELLEN? KEZD VILÁGOSSÁ VÁLNI, HOGY MERRE TART ORBÁN VIKTOR. SZÉLSŐJOBBRA, EURÓPA ELLEN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS 
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.04.05.


Olaszország szélsőjobboldali pártja, a Liga hétfőn egy milánói luxusszállóban konferenciát rendez, amelyen létre kívánja hozni a hasonlóan gondolkodó európai pártok populista szövetségét, és az euroszkeptikus erők összefogásával kihívást akart intézni a fősodorbeli nagy csoportok ellen a májusi európai parlamenti választásokon – írja a Politico című amerikai hírportál brüsszeli kiadása. A rendezvény szlogenje „A józan ész Európájáért”. Matteo Salvini Liga-vezér és Jörg Meuthen, utóbbi az Alternatíva Németországnak elnevezésű párt képviseletében, közös sajtótájékoztatón kívánja megnyerni az ügynek a kontinens jobboldali pártjait, köztük a Politico tudomása szerint a lengyel kormánypártot, valamint a Fideszt is.

Salvini nyomul

A Nemzetek és Szabadság Európája nevű csoportnak jelenleg csupán 37 képviselője van az Európai Parlamentben, és ehhez a csoporthoz akarnak további politikai erőket megnyerni. A Politico saját előrejelzései szerint az EP-választás nyomán a Liga a 2014-ben elnyert ötről 28-ra növelheti képviselőinek számát. A francia Marine le Pen vezette Nemzeti Gyűlés 21, a csoporthoz feltételezhetően csatlakozó német Alternatíva további 13 mandátummal erősítheti a szövetséget. Ha sikerül megnyerniük a lengyel Jog és Igazságosság elnevezésű pártot, akkor még 27, a Fidesszel pedig újabb 14 képviselő csatlakozhat a frakcióhoz – kalkulál a Politico. A lengyel párt azonban – folytatódik a cikk – jelenleg abban a konzervatív frakcióban ül, amely eddig elzárkózott attól, hogy szövetséget kössön Salvinivel. A Fidesz pedig továbbra is tagja az Európai Néppártnak, bár a múlt hónapban felfüggesztették tagsági jogait. Salvini az elmúlt tíz napban kétszer is találkozott vezető fideszes politikusokkal, és az elkövetkező hetekben Magyarországra várják – írja az amerikai portál, ugyanakkor idézi Gulyás Gergelyt, Orbán hivatalának vezetőjét, aki szerint a Fideszt nem hívták meg a milánói találkozóra. Nem számolnak Marine Le Pen jelenlétével sem, de a francia politikusnő Twitter-bejegyzésben közölte, hogy a milánói rendezvény után egy nappal Párizsban találkozik Salvinivel. A Politico tudomása szerint szóba jött még három észak-európai párt – a Dán Néppárt, a Svéd Demokraták és a Finnek Pártja – esetleges csatlakozása is, ezek most a konzervatívokhoz tartoznak...

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/14. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.04.05.


F E U I L L E T O N

Várkonyi Benedek: A hazugság birodalma
Vámbéry Rusztem, a messzire látó

K R I T I K A

Selyem Zsuzsa: Valamiféle pozitív atmoszféra
Kazuo Ishiguro: A lebegő világ művésze. Fordította Todero Anna. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2018, 216 oldal, 3499 Ft

Ishiguro kedélyes stílusa végül is egy iskolás fogalmazás erényeiből táplálkozik, aminek legfőbb szabálya: ne vegyél semmit túl komolyan, és ne csinálj semmiből se viccet. Ez a mondat jó példa rá: „Bizonyos hónapokban pedig a rovarok és a molyok olyan tömegben árasztották el a házat –hozzátapadtak mindenhez, ami fából volt, bebújtak minden résbe –, hogy az ember attól félt, előbb-utóbb összeomlik miattuk az egész épület.” Annyira általánosító és meglévő szókapcsolatokra hagyatkozó, hogy az olvasó szinte biztosra veszi, hogy semmi baj nem történhet. Vagy ha mégis, például Ono mégiscsak elvesztette a háborúban a fiát és Micsikót, a feleségét is, akkor úgyis jön valami vigasztaló/ ironikus szósz, mint a regény befejező mondata: „Az ember csak a legjobbakat kívánhatja ezeknek a fiataloknak.”

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.

Csőke Zoltán: Ex libris
Ziemowit Szczerek: Jön Mordor, és felfal minket avagy a szlávok titkos története
Meelis Friedenthal: Méhek
Muszatics Péter: Utazás Európa mélyére
Martin Pollack: Galícia

ÉS-KVARTETT – Papp-Zakor Ilka Az utolsó állatkert című novelláskötetéről

Károlyi Csaba Arató Lászlóval, Bazsányi Sándorral és Bárány Tiborral beszélgetett 2019. március 27-én, szerdán az Írók Boltjában. A felvételt meg lehet nézni a YouTube-on, az Írók Boltja csatornáján. Legközelebb április 24-én, szerdán Kemény István Nílus című verseskötetéről lesz szó.

György Péter: Montázskiállítás
(A Köztes lét túloldalán – Hajas Tibor művészete és a tibeti misztériumok című kiállítás a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban megtekinthető április 14-ig.)

Mélyi József: Jovánovics György 80. születésnapjára

Stőhr Lóránt: Csatárláncban
(Stéphane Brizé: Sztrájk a gyárban)

Nézem ezt a küzdelmet Magyarországról, és az jut eszembe, az elmúlt évek felbecsülhetetlenül sok vesztesége egyikeként a társadalmi egyeztetés fogalma is tökéletesen kiüresedett. Mikor volna hajlandó a kormány egyik magas szintű képviselője leülni egy német autógyár magyarországi üzemének sztrájkoló dolgozóival, és mikor állna ki az érdekeikért akár a német tulajdonosokkal is dacolva? Éppen ezért most, hosszú évek csüggedt némasága után, az év elején végre elindult sztrájkhullám idején mi sem volna a magyar társadalom szempontjából hasznosabb, mint Stéphane Brizé filmjét kivinni az artmozik művészeti rezervátumánál tágasabb nyilvánosságba, gyárakban és áruházakban, a busz- és vasúttársaságoknál, iskolákban és egyetemeken kellene vetíteni és megvitatni. Az volna ám a társadalmi egyeztetés első lépése!

Csengery Kristóf: Zenei ötvösművészet

(Hugo Wolf: Italienisches Liederbuch. Erato)

Aki abszolút csúcsteljesítményt nyújt, az Deutsch. Bölcsessége és türelmes mindentudása egy zen mesteré. Kaufmann kifejezésmódjában hallatlanul kifinomult, vokálisan rendkívül igényes és mindvégig kontrollált, közel jár a tökéleteshez.

Herczog Noémi: Tiltsunk?
(Sarah Kane: Szétbombázva. R.: Bethlenfalvy Ádám. Debreceni Csokonai Színház, Horváth Árpád Stúdiószínház)

Az előbbiekből máris sejtheti az olvasó, mi volt a színpadi erőszaktól irtózó, de a valóságos lövöldözés lehetőségét kilátásba helyező képviselő kifogása a máris klasszikus kortárs szerző első darabjával szemben. Nem véletlenül szokás a huszonöt évesen öngyilkosságot elkövetett Sarah Kane-t a kilencvenes évek „újbrutális” irányzatával együtt emlegetni. Bár aligha több darabjaiban az erőszak, mint egynémely Erzsébet-kori drámában. Nálunk Zsótér Sándor a számon tartott Kane-rendező, ő fedezte fel ezeket a műveket a magyar színpadnak. Amelyek Bethlenfalvy Ádámtól sem idegenek, hiszen ő az apokaliptikus-antiutópisztikus Edward Bond hazai propagátoraként (is) ismert Kerekasztal Színházi Nevelési Társulatnál indult; Bond pedig egyáltalán nem áll olyan messze a Neil Simon társalgási drámáiból váratlanul beckettibe váltó Kane-től.

Fáy Miklós: Walkür a tantuszon
(A walkür. A Metropolitan előadásának élő közvetítése.)

A nép és a nép tagjai pedig ámulnak, mert tényleg gyönyörű. Mondjuk ma már nem ámulok akkorát, mint azon a nézőtárson, aki a helyszínen egy ökörszarvval ellátott sisakot viselt a nézőtéren, de ez az élő közvetítés varázsa, jó tudni, hogy a világ egymástól igen távoli helyein mutogatnak a vászonra az operabarátok: nézd azt az őrültet. Aztán a hangsúly már úgyis a megfelelő helyre esik, a színpadra és a zenére.

Siba Antal: Mi történt a Hír Tv-ben?
(Gajdics a Hír Tv-ben)

Kérdés, van-e ennek az egész Hír Tv-ügynek röviddel az események után levonható tapasztalata. Kevés. Annyi bizonyosan, hogy még erőteljesebben látszik, hogy a Fidesz és vele eszmeileg összetartozó közeg a sajtót és az újságírókat (hangsúlyozandó: a számára szimpatikusakat is) kutyáknak tartja, akiknek enni ad, cserébe azok majd ugatnak, ha kell. Ez a kegyetlen igazság.

Torma Tamás: Ötvenéves T betű a Duna-parton
(Az ötvenéves Intercontinental)

Aki ma átnéz rá Budáról, még mindig érez némi merészséget/túlterjeszkedést/illeszkedési döccenést. De Finta József 50 éve csak azt tette, amit száz évvel korábban a mellette/mögötte álló Vigadó tett meg a környék akkori, klasszicista egyemeleteseivel, magasabbra tört, azaz nem illeszkedett az aktuális jelenhez.

I R O D A L O M

Hollósvölgyi Iván: Szomorú vasárnap

Hollósvölgyi Iván: Házi áldás

Hollósvölgyi Iván: Cigány románc

Székely Szabolcs: 1.

Székely Szabolcs: 2.

Székely Szabolcs: 14.

Székely Szabolcs: 29.

Székely Szabolcs: 30.

Székely Szabolcs: 40.

Turi Tímea: Az anyuka alszik bent


Elég nagy szakirodalma van annak, hogy az anyaság hogyan változtat meg. Hogy egész egyszerűen kicseréli azt, aki előtte voltunk. Hirtelen matrjoska babává válik az ember, és kipattan belőle egy másik, nála tökéletesebb matrjoska baba. A kisebb baba önmagában is teljes egész: de az anya már sosem lesz az, aki előtte volt. Éles seb szeli ketté, és büszke lesz erre a sebre. A többes szám első személy lesz a természetes létformája, újra meg kell tanulnia, hogy önmagáról egyes számban tudjon beszélni.

Oravecz Imre: Feljegyzések naplemente közben

Nekem kezdőként szerencsém volt, mert kissé megkésve ugyan, de egyetemista koromban Debrecenben összehozott a sors Bata Imrével, a kiváló irodalmárral, akit több évtizeden át, egészen halálig bizalmasomnak mondhattam. Néha talán nem volt elég szigorú hozzám, de azzal, hogy szinte minden soromat olvasta, sokat segített, kivált azokban az években, amikor az irodalom hivatalnokai elzárták előlem a nyilvánosságot. Ugyanezt nem mondhatom el most ez öregkoromról, amikor végző vagyok. A rög gyermekei I. részének írásakor még volt ilyen személy az életemben, a nejem, de kilenc éve, mióta elváltunk, már nincsen. Elkészülök valamivel, félre- vagy elteszem. Egyébként sincs napszámra kihez szólnom, de ilyenkor kivált úgy érzem, mintha hajótörött lennék egy lakatlan szigeten.

Nagy Gerzson: Nő a vonaton

Átölelem anyámat, a hónaljamig ér. Pirospozsgás, feszes az arca. A kuvasz a kapuban ugrál, apám rácsap az orrára, nyüszítve hátrébb húzódik. Fellendítem a frissen mosott ruhákkal, ételes dobozokkal tömött hátizsákot a vállamra, apám megpaskolja a tarkómat, lehajolok, megcsókol. Vigyázz magadra, kisfiam. A kuvasz megnyalja a kezem, ahogy a kilincshez érek. Felpakolja két mellső lábát a kerítés tetejére, kidugja a lécek között a pofáját. Liheg, vastag sugarakban ömlik a nyála. Hívjál, ha megérkeztél, kiabál utánam anyám.

Beck Tamás: A háziorvos nyaral

A Gondviselés rendeléséből a ruhazsebkendő mostanra kiment a divatból. A nyolcvanas években a tinédzserek zsebre dugott kézzel lófráltak a város utcáin, s azt a vírusfészeknek is beillő, taknyos textildarabot szorongatták. A kézfogásuk fertőző volt. Kéthetente megjelentek a rendelőmben, velem pedig lehetett beszélni. Bronchitiszt diagnosztizáltam náluk vagy anginát, kétoldali iskolakerülés helyett. Odakint persze kukába gyűrték az általam felírt recepteket, a lényeg úgyis a tőlem kapott igazolás volt. Néhányan közülük esztendőkkel később megjárták a délszláv harcmezőket. Azoknak a fiúknak hiába is mondanám, hogy tegyék le a füstszűrő nélküli cigarettát. Némelyik veteránt magam utaltam be pszichiátriára. Átérzem fájdalmukat.

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/14. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM 
Szerző: ÉS
2019.04.05.PUBLICISZTIKA

Kovács Zoltán: Hastokra dobni

Az ember néha megpróbálja definiálni, milyen ország is a hazája, voltaképpen semmi másért, mint hogy tisztázza, mégis mi folyik körülötte. Pontosabban mit műveltek és művelnek az országgal azok, akiket valamikor kormányzati helyzetbe hozott a sors, és ezt a lehetőséget arra használták, hogy egy életre bebetonozzák a hatalmukat, mégpedig egyre erősebben és dühödtebben. A demokráciát addig hirdették, amíg hasznukra volt, hogy lehetőséget kapjanak a kormányzásra, utána aztán az egész eszmerendszert megtagadták: a bőséggel kapott uniós pénzeken, akit csak lehetett, fölvásároltak, háziasítottak egész értelmiségi körletet, és kineveltek egy cinikus, értékek nélküli ideológiai beszállítóbázist, amelynek rendeltetése a társadalom tudatos elbutításának kitartó szolgálata. Mégis nehéz volna röviden és a lényeget érintőn meghatározni, mi is a fő gondolata annak, amiben vagyunk éppen. Mert végső soron mindent tudunk róluk: lopnak? Lopnak! Korruptak? Mint a vöcsök, sőt hazudnak, mint a vízfolyás. Jól szabott Armani öltönyükben kiállnak a mikrofon elé, nyakkendőjüket megsimítják, és nekiállnak. Ami jön. Menekültekről, Sorosról, baltás gyilkosról, macedón köztörvényesről, őshazáról, tájhazáról. Nincs a valóságnak olyan szelete, amiről ne tudnának olyat mondani, ami ne volna hazugság.

A múlt hét végén aztán megjelent Schmidt Mária, aki szintet lépett. Nem hazudott, hanem igazat mondott. Ha szabad, egy jókora képzavarral, két tenyerével kitépte ennek a romlott és züllött rendszernek a lelkét, és hastokra dobta, ahogy böllér teszi disznóöléskor a tüdővel. Ezt írta: „Mégis, mi köze van hozzá (a CEU-hoz – KZ) Webernek? A németeknek? A bajoroknak? Az Uniónak? Nincs megfejtésem, csak egy: Soros! Megkérte és megígérte, hogy meghálálja! Úgy látszik, van az a pénz, amiért Webernek korpásodik a haja!”

Markó Béla: Koppányos történetünk
Az uniós választások tétje

A Ceaușescu-rendszer utolsó éveiben nagy hatással volt az erdélyi magyar közéletre egy rockopera, az István, a király. Csempészáruként, hanglemezen jutott el hozzánk, a határon elkobozták, ha megtalálták. Nem csodálkoztunk a tiltáson. A Bródy–Szörényi-mű erős megújulásüzenetet, Európa-üzenetet hozott a mi zárt világunkba, ráadásul ideológiailag teljes mértékben ellentmondott a hivatalos álláspontnak, akár a cenzúrázatlan magyar történelemről, akár a keleti tradíció és a nyugati modernizáció szembeállításáról lett légyen szó.

Gadó Gábor: Meddig élünk?

Váncsa István: Utunk a jövőbe

Károlyi Csaba: Reményi József Tamás 70 éves

Balla Eszter: Ki nevet a Mueller-vizsgálat végén?


Földvári Zsuzsa: Nagypéntek törölve

Ausztriában 65 év gyakorlatát megszüntetve már az idén sem lesz evangélikus vallási ünnepnap a nagypéntek. Két hónap alatt egy ártatlan kezdeményezésből – uniós segítséggel – országos vihar támadt.

Hegyi Gyula: Westminsteri kérdések

Ha liberális demokráciákról beszélünk, akkor elsőre önkéntelenül is a brit és az amerikai politikai rendszerre gondolunk. A londoni Westminstert a „parlamentek királynőjének” szokták nevezni, s az amerikai Kongresszus is bő kétszáz esztendeje lényegében változatlan rend szerint működik. lgaz, hogy a feketék, a szegények és a nők sokáig ezekben az országokban sem szavazhattak, de a megválasztott képviselők mindig szabadon gyakorolhatták törvényhozói és a kormányzást ellenőrző szerepüket. Még a háborús időkben is működtek a parlamentek. Az Egyesült Államokban 1944 novemberében is megtartották az esedékes elnökválasztásokat, Franklin D. Roosevelt elnök és Thomas Dewey republikánus jelölt kemény kampányt folytatott a megválasztásáért a háború legvéresebb hónapjai alatt. Nem csoda, hogy a II. világháború megnyerése után és a Szovjetunióval szembeni szövetség kiépítésével az „angolszász demokrácia” modellje világszerte olyan vonzó példa lett.

Smal János: Backstop
Az ír határ kérdése

Salamon János: Alaptalan ideák

Az ember természeténél fogva szimmetriára vágyik. Ilyen vágy vezeti politikai fogalmainak szortírozásában, elrendezésében is. Ebben az igyekezetében nagy segítségére van, hogy a politikai közbeszédben leggyakrabban használt „baloldal” és „jobboldal” fogalmak bizonyíthatóan szimmetriában fogantak. A francia forradalom kezdetén, 1789‑ben a nemzetgyűlés elnökétől jobbra foglaltak helyet a monarchia barátai, balra pedig az ellenségei. Vagyis a centrumtól egyenlő távolságra helyezkedtek el a régi rend hívei és az innovátorok.

Ez a térbeli szimmetria azonban nem jelentett morális szimmetriát. Az ancien régime centrumát Isten, illetve a kegyelméből uralkodó király és az a katolikus egyház képezte, melynek katekizmusa szerint mennybe menetele után Jézus „ott ül a mindenható atyaisten jobbján”. A régi rend híveinek tehát a legfelsőbb helyről volt igazolásuk arról, hogy jó helyen ülnek, vagyis a jó oldalán állnak.

Bihari Péter: Egy szimulált Monetáris Tanács-ülés jegyzőkönyve


A Corvinus Egyetemen monetáris politika tárgykörében tartott kurzusom március 26-i óráján, egyidejűleg az MNB Monetáris Tanácsának ülésével szimulált tanácsülést tartottunk. Hat hallgató bújt a tanácstagok szerepébe, és mint egy rendes kamatdöntő ülésen a hallgató tagok felelősséggel és imponáló hozzáértéssel fejtették ki álláspontjukat a makrogazdasági folyamatokról, az inflációs kilátásokról, és ennek alapján döntési javaslatot fogalmaztak meg. (Volt, aki csak szavazott a végén.) Bár ilyen ambícióm nincs, de a pedagógiai szempontok azt diktálták, hogy én legyek a Corvinus Monetáris Tanácsának elnöke. Az óra délben véget ért, délután kettőkor szembeállíthattuk a hallgatói tanács döntését az MNB döntésével. Nagy volt a különbség.

Spányik Miklós: Társkeresők

I N T E R J Ú

Nagy N. Péter: A béka csak tűr és fő
Beszélgetés a felszámolt jogállam utóvédharcairól Bárándy Péterrel


V I S S Z H A N G

Kunszabó Zoltán: Vermet ás

Megyes János: Politikai színezet

Sifter József: Belevágtak a lecsóba

Szilasi György: „Minek nevezzelek?”

Koppány Zsolt: Pontosítás

Nagy György: Történelmi


P Á R A T L A N

BGY: HÁZUKTÁJA

aj: MEGFEJTÉS

msz: NEM TUDNAK

Á. P.: VÉGTELEN

pá-ti-: INVITÁLÁS

Fábri Ferenc: EXPEDÍCIÓ

B. Kádár Zsuzsanna: LÁBJEGYZET HELYETT

Lantai András: ÜZEMSZERŰ ÉHEZTETÉS

Lázár György: TURNÉ

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ


BAYER ZSOLTÉK TRÜKKJE: VISSZASZEREZTÉK A VÁRI ÖNKORMÁNYZATI LAKÁSRA CSERÉLT INGATLANT IS

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ, BÁRDI BÁLINT
2019.04.05. Ismét Bayer Zsolt családjának tulajdonában van az az ingatlan, amit a fideszes publicista tavaly szeptemberben cserélt el egy 49 négyzetméteres önkormányzati lakásra a budai Várban – derítette ki a 24.hu.

Kedden számoltunk be róla, hogy a Fidesz ötösszámú párttagkönyvének tulajdonosa Orbán Viktor miniszterelnök új rezidenciájától, a felújított karmelita kolostortól pár száz méterre fekvő Úri utcába költözött be egy önkormányzati bérlakásba, amit meglehetősen olcsón, 32 ezer forintért bérel az I. kerületi önkormányzattól. Az újságíró lakáscserével jutott hozzá az önkormányzati bérleményhez. Kérdésünkre akkor azt közölte, hogy egy budai agglomerációban lévő, 70 négyzetméter alapterületű kertes házat adott cserébe, ám annak helyét nem közölte.

Lapunk viszont kiderítette, hogy Bayerék egy pilisszentkereszti faházat adtak a vári ingatlanért cserébe, ami két hónappal az üzlet nyélbeütése után ismét a fideszes publicista családja – egész pontosan egyik fia – tulajdonába került.

A Budavári Önkormányzat tájékoztatása alapján Bayer tavaly szeptember 5-én jutott hozzá lakáscserével az Úri utcai lakáshoz, a cserealapul szolgáló pilisszentkereszti háznak pedig a tulajdoni lapja szerint egy nappal később, szeptember 6-án lett új tulajdonosa. Az új tulajdonos nem más, mint az Úri utcai ingatlan egyik korábbi lakója, akinek a neve most is szerepel a kapucsengőn. Ez a magánszemély azonban alig két hónapig birtokolta a pilisszentkereszti házat, az ugyanis már tavaly novemberben visszakerült Bayer Zsoltékhoz, az újságíró fiának nevére...


TOMBOL A KÖZÖNY - MAGYAR HANG AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2019.04.04.


Április 5-től kapható a Magyar Hang 2019. évi 14. száma! Keresse a következő csütörtökig az újságárusoknál! Plusz négy oldal, változatlan áron!

Ízelítő a tartalomból:

– Tessék lelkesedni – Kukorelly Endre a „nem csak fociról”, apátiáról, lakhatási válságról és Kovács néni adományáról. Interjú

Pócs János története testközelből: Soros György Jászapátiig érő keze, a szinten lévő Jani bácsi és a nappali fényben tyúkká váló disznó – riport Jászapátiból

Kamilla IC-n a szegénységbe – Közel fél napba telik eljutni a fővárosból a Salgótarjánba – Maratoni utazás a kilátástalanságba – riport

– „Orbán a történelem nagy vesztese lesz” – Dobrev Klára szerint az a legfontosabb, hogy milyen legyen a Fidesz utáni Magyarország. EP-választási ráhangoló, 6. rész

– Elviselhetetlen zöldfogyatkozás – Puzsér Róbert budapesti főpolgármester-jelölt munkaterve

– A gödör mélyén – Esztergomi átok – Nagy tervek, guruló forintok (2. rész)

Budai kórházak: (össze)dőléshatár – Kiskirályok érdekei mentén alakul az egészségügyi reform

– Leszoktatnak minket az autóvezetésről? Az európai egyéni autózás, ahogy azt eddig ismertük, el fog tűnni csakúgy, mint az olcsó gépkocsik – jósolta lapunknak Várkonyi Gábor autópiaci szakértő

– Ideje lenne a kamatemelésnekRóna Péter szerint a választások után szigorítani kellett volna a monetáris politikát, az olcsó hitel ugyanis gerjeszti az inflációt

– Kevesebb fiatal szeretne rendőrnek tanulni – Harmadára, sőt van, ahol negyedére esett vissza az elmúlt években a rendészeti szakgimnáziumokba jelentkező fiatalok száma

– Nem tudták legyőzni a miskolci szocialistát, megszüntették a körzetét

– Becsempészett félmondatok – A kopf tündöklése és bukása a Magyar Nemzet hasábjain – Martin József írása

– Autóverseny a Ligetben? A Formula–E budapesti futama érintené a Városligetet – Sem két, sem négy keréken nem lesz könnyebb az élet a park megújulása után

– Elkülönülés és elsajtosodás – Jaco Dagevos szociológiaprofesszor évtizedek óta kutatja a Hollandiában élő, nagyobb etnikai csoportok integrációjával kapcsolatos kérdéseket. Interjú

– Bezavart a bohóc – A két hét múlva esedékes második forduló az ukrán demokrácia próbája is lesz

– Mindörökké Szomszédok – Mi lesz a digitális szerzői jogokkal?

Dzurinda: sokat javult a magyar–szlovák kapcsolat

– Szovjet forgatókönyv fenyeget Afganisztánban

– Hol tart az észak-koreai ellenzék?

Álhír, dezinformáció és propaganda Zrínyi téli hadjáratában

– Újságok a csodakamrában – az Újságmúzeum nevű Facebook-oldal ötletgazdájával beszélgettünk

– Szocialista revü a soroksári TSZCS-ben – Az OSZK Vörös Csillagok – A Rákosi-korszak szórakoztatóipara és a szocialista revük című kiállításáról

– Robbanásveszélyben – Egyik botrányból a másikba kerül Magyar Tenisz Szövetség elnöke és főtitkára, de továbbra sem hajlandók lemondani

Publicisztika: 

Torkos Matild: Diplomáciai siker Afrikában 

Dévényi István: Kiáltvány a Nemzethez!
Arató László: Dilivonat és drótkerítés
Szerető Szabolcs: Segélykiáltás
Mangel Gyöngyi: Aszályos tavasz
Makrai Sonja: Rogán Cecília, a frenetikus
Hegyi Zoltán: Egy mindenes feljegyzései (43. rész)
Ráday Mihály: A pénz beszél – Politika és történelem papíron és fémkiadásban
Vass Norbert: A denevér röpte
Pethő Tibor: Dzsumbujtól Ligéciáig
Gazda Albert: Bors
Puzsér Róbert: A nemi háború manifesztuma
Marabu: Kereszténység védőbástyája

Kritika: 

– A vérszomjas Mickey egér – Mintha a Disney saját magát parodizálná a Dumbo élő szereplős felújításában 

– Szabadulni mindig lesz mód – Dragomán György: Rendszerújra
– Menekültek, bűnözők, titkosügynökök – Zsuffa Tünde: Hírek rabjai 

– „Én vagyok az anyám” – D. Tóth Kriszta: Jöttem, hadd lássalak

HÁROM NAPJA ALSZANAK A TÖRÖK ELLENZÉK TAGJAI A SZAVAZATOKKAL, NEHOGY ERDOĞANÉK CSALJANAK

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2019.04.04.


Arról már mi is beszámoltunk, hogy hétfő délben hosszú állami hallgatás után kiderült, a török ellenzék jelöltjei nyerték a helyi választásokat Ankarában, Antalyában, Adanában és polgármester-jelöltjük, Ekrem İmamoğlu jelentősen vezet Isztambulban, noha a legfelsőbb választási bizottság (YSK) elnöke, Sadi Güven még mindig nem erősítette meg, hogy győzött is.

A héten viszont az is kiderült, a meglepetésszerűen megvert Recep Tayyip Erdoğan pártja egy tucat városban megóvta az eredményeket, választási csalással, szavazatlopással vádolta meg az ellenzéket és számos kerületben újraszámoltatja a YSK-val a szavazatokat.

Az újraszámolás Isztambul Başakşehir, Bayrampaşa, Bakırköy, Beykoz, Büyükçekmece, Adalar, Eyüpsultan, Fatih, Ümraniye, Sarıyer és Şile negyedeiben folyamatosan folyik, az eredeti 27.800-as előny helyett most kicsit kevesebb mint 20.000 szavazat körüli Ekrem İmamoğlu előnye. Ő az újraszámolás alatt azt nyilatkozta, az végül ugyancsak azt fogja bizonyítani, hogy ő nyerte a választást...