2018. március 5., hétfő

BAJNAI GORDON: 9 MONDAT A VÁLASZTÁSRÓL

HUPPA BLOG
Szerző: BAJNAI GORDON / FACEBOOK
2018.03.05.


“Mostanában sokan megállítanak, megkérdeznek: hogyan is szavazzunk április 8-án ebben a zűrzavaros helyzetben?” – írja Bajnai Gordon a Facebook-oldalán. A kérdést így válaszolja meg:

Azoknak, akiknek ebben az én véleményem számít, ezt üzenem:
- Egyéniben – hallgass az eszedre
- Pártoknál – hallgass a szívedre
- Semmiképp: Jobbikra, Fideszre

Magyarázatom egyszerű, 9 mondatban kifejtem:

1. Azt, hogy Magyarországot ki kormányozza április után – az egyéni körzetek eredménye dönti majd el.

2. Hiába van a Fidesz országosan kisebbségben, ha a változást akaró többség szavazata sok különböző ellenzéki jelölt között szóródik szét.

3. Tehát: akik kormányváltást akarnak, azoknak a mindent eldöntő egyéni képviselőválasztásnál egy, a Fideszénél nagyobb tömbbe kell tömörülniük a szavazatukkal.

4. Ezért az egyéni képviselőjelöltek közül a legesélyesebb ellenzéki jelöltre kell szavaznunk, arra, akinek várhatóan a legnagyobb esélye van ismertsége, munkája, személyisége és pártháttere – esetleg a körzetben készült közvéleménykutatás – alapján, hogy megelőzze a Fidesz jelöltjét.

5. A képviselőjelölteknél tehát a józan észre hallgatva, akár olyan képviselőre is érdemes szavaznunk, akinek a pártját egyébként nem szívesen választanánk, aki miatt magunkban kompromisszumot kötünk – mert ez dönti el, hogy lesz-e kormányváltás vagy sem.

6. A pártok közötti választás súlya az előbbinél kisebb, ez majd azt dönti el, hogy melyik pártnak milyen befolyása lesz a következő négy évben- a kormánykoalícióban vagy az ellenzéken belül.

7. Ezért itt bátran hallgathatunk a szívünkre: a legszimpatikusabb – vagy legkevésbé ellenszenves- demokratikus ellenzéki pártot válasszuk, ebben nem érdemes taktikáznunk és nem kell kompromisszumot kötnünk.
8. Egy biztos: aki változást akar, semmiképp ne szavazzon a Fideszre:-)

9. És aki nem akar cseberből vederbe kerülni, az az ellenzéki pártok közül ne szavazzon a Jobbikra sem, hiszen, ha az ő politikájuk lenne később meghatározó, az végképp eltávolíthatná Magyarországot az európai fejlődési iránytól.

Joggal merül persze fel a kérdés: honnan tudjuk hát, hogy ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt?

Nos, Hódmezővásárhely után, amikor az ország többsége egyértelműen változást akar, döntő felelőssége van az ellenzék pártjainak abban, hogy a Fidesz által nyolc éve felállított választójogi csapdából végre másszanak ki: a beépített pártfinanszírozási érdekeltségek, az ellenzékben való egyéni boldogulási pályák, az egymás közti versengés kárára is akár – kölcsönös visszaléptetések révén a lehető legtöbb egyéni körzetben tegyék egyértelművé, hogy melyik jelölt hordozza leginkább a győzelem esélyét, kire érdemes szavaznunk helyben a kormány- és korszakváltás reményében.

Ha ezt nem teszik meg, a vereség felelőssége egyértelműen az övék lesz – közösen.
Ha megteszik – és erre most vannak biztató jelek – akkor megadják az esélyt választóiknak a változtatásra
.

FELFORDULT ÉS KETTÉSZAKADT OLASZORSZÁG: HIÁBA DRUKKOLT ORBÁN BERLUSCONINAK

24.HU
Szerző: SZEGŐ IVÁN MIKLÓS
2018.03.05.


Történelmi győzelmek születtek Olaszországban, de egyik diadal sem Orbán Viktor barátjának, Berlusconinak hullott az ölébe. Miután több győzelem született, nyilvánvaló: nincs igazi nyertes, ami óriási bizonytalanságot kelt. Az első nyilatkozatok ezért „nyugtató jellegűek”, és úgy tűnik, nem a legszélsőségesebb euroszkeptikusok alakítanak majd kormányt. Az ország kettészakadása viszont jól látszik a választási térképeken. 

Az olasz választásokat az idén a korábbiaktól eltérő módszerrel bonyolították le, így több győztest is lehetne hirdetni az egyelőre még nem is teljesen végleges eredmények alapján. Egyúttal ez is a legnagyobb baj: egyelőre úgy tűnik, nem lesz olyan erő, amely hosszú távon is életképes koalícióban, megfelelő parlamenti támogatással kormányozhatna a jövőben.

Túl sok a győztes


Éppen ezért számos részleges győztest lehet hirdetni: a listás szavazatokat a populista 5 Csillag Mozgalom nyerte, de a legtöbb mandátum – az egyéni körzetek miatt – feltehetően majd a jobbközép pártszövetségnek jut. Délután négykor a Corriere della Sera weboldala szerint 101:82-re vezetett az alsóházi „mandátumversenyben” a jobbközép koalíció, de ez csak töredéke az egyéni körzetekben megszerezhető helyeknek. A harmadik erő az alsóházban a balközép szövetség, amely mindössze 20 mandátumot szerzett.

Az Il Giornale szerint viszont az alsóházban a jobbközép 112:91-re vezetett az 5 Csillaggal szemben, a Demokrata Párt által vezetett balközép, az eddigi kormányzó erő pedig mindössze 28 mandátumot szerzett. A szenátusban 58:42 a jobbközép és az 5 Csillag aránya, a balközép itt 15 mandátumon állt délután négy környékén. Az 58 jobbközép szenátor már komoly erőt képvisel – az előzetes eredmények szerint is. (A La Repubblica szerint ugyanakkor a szenátusi arány: 48:39:11 – ez is mutatja, hogy az olasz választási rendszer nemcsak bonyolult, de még a híradások is ellentmondanak egymásnak, ráadásul a választások után fél nappal sem egyértelműek és megbízhatóak.)...

OROSZ BEFOLYÁS MAGYARORSZÁGON (2. RÉSZ)

ÁTLÁTSZÓ - PC BLOG
Szerző: PCblog
2018.03.05.


A magyarországi orosz befolyás több szempontból is speciális. Ennek egyes vetületeivel, például a szélsőjobboldali szervezetek érintettségével vagy az orosz dezinformációval számos tanulmányban részletesen foglalkoztunk. Sorozatunkban területenként tekintjük át Magyarország Oroszországnak való kitettségét. A második részben Paks II kerül terítékre.

A kormány által az „évszázad üzletének” kikiáltott, 10 milliárd eurós orosz hitelkeretből finanszírozott, az orosz Roszatom által kivitelezett Paks II atomerőmű a Kremlnek minden szinten előnyt jelent: az állami atomenergiacég fontos európai referenciát szerezhet az építkezéssel, az atomerőmű központi elemeit szinte biztosan orosz vállalkozók építhetik meg, és a piacinál kedvezőtlenebb feltételű hitel 2046-ig eladósítja Magyarországot Moszkva felé. Ezen felül a Kreml befolyása Budapest felett tovább nőhet az elkövetkezendő években, még inkább beszűkítve a magyar politika mozgásterét a kétoldalú kapcsolatokban.

Nemzeti szuverenitás?

Az Orbán-kormány paradox módon azzal az érveléssel támasztja alá a paksi bővítés szükségességét, hogy az a „nemzeti szuverenitás újabb építőkockájaként” növeli Magyarország energiafüggetlenségét. Ez azonban egyelőre álom. A második Orbán-kormány volt energetikai államtitkár-helyettese úgy nyilatkozott: Magyarország nemcsak gázszükséglete jelentős részét szerzi be Oroszországból, de a paksi fűtőelemek is onnan származnak. Paks II Magyarország áramigényének 50 százalékát fedezi majd Lázár János szerint, így korántsem mindegy, Budapest menetrendszerűen megkapja-e az orosz fűtőelemeket. A Roszatom Finnországban is épít egy erőművet, a Hanhikivit, de Helsinki jobban bebiztosította magát a fűtőanyag szempontjából: Oroszországnak legalább két évre elegendő fűtőanyagot kell finn földön tartaniuk, így nem érheti őket meglepetés. Ráadásul a Roszatom ott résztulajdonosa is az erőműnek, ami érdekeltté teszi Moszkvát annak hatékony működtetésében is.

Magyarország számára nincs ilyen védőháló. Ez nem azt jelenti, hogy Oroszország feltétlenül visszatartaná a fűtőelemek szállítását, hogy nyomást gyakoroljon Budapestre, hiszen amennyiben a Roszatom terjeszkedni akar Európában, nem tűnhet megbízhatatlan partnernek. Az sem elképzelhetetlen ugyanakkor, hogy a magyar-orosz bilaterális kapcsolatok kiéleződése esetén, zárt ajtók mögött Moszkva felhasználja Magyarország energetikai kitettségét, tovább szűkítve ezzel Magyarország külpolitikai mozgásterét. Paks II márpedig az azt működtető fűtőanyagok nélkül nem lenne több egy nagyon drága papírnehezéknél...

VAJON MEKKORA TARTOZÁSA LEHET AZ ÖNKORMÁNYZATOKNAK?

KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerző: Karvalyok Földje
2018.03.05.


Hódmezővásárhely példája jól mutatja, hogy bár a Fidesz azt állította, a városnak nincs adóssága és minden a legnagyobb rendben van, valójában úgy van majd ötmilliárdos tartozása a településnek, hogy 2014 májusáig a kormány 22,5 milliárdot fordított a konszolidációjára.

Az is megérne egy misét, hogyan tudott egy város ennyi tartozást összehozni és miért nem merült fel soha senkiben, hogy meg kellene vizsgálni, mire ment el ez a rengeteg pénz és ha felülárazott közbeszerzésekre, rongyrázó beruházásokra meg értelmetlen dolgokra, akkor a pazarlást vezénylőt büntetőjogilag is felelősségre kellene vonni, de az előző polgármester személye valószínűleg erre a kérdésre igen gyors és egyértelmű választ ad. A város következményektől való félelmek nélkül költekezett, ahogy a csövön kifért, de őszintén, mitől is kellett volna tartania? Attól, hogy a kormány majd megszorítja a kormány második emberének őshazáját? Sőt, maguk a kormánytagok késztették a várost extra költekezésre.

Kapcsolódó posztok itt és itt.

Nem, a kormány mindent elkövetett azért, hogy a kulcsemberének választókörzete dúskáljon a földi javakban és az adófizetők pénzéből gálánsan ki is fizetett majd 23 milliárdnyi tartozást kvázi megjutalmazva a helyieket, így kell ezt csinálni, csak így tovább a sárga ösvényen. Orbán Viktor felelős miniszterelnökként jutalmazza a tücsök-életmódot (hasonlóan a Kádár-rendszerhez), az adófizetők meg annyit tehetnek hogy nézik, ahogy a befizetett adójuk eltűnik egy feneketlen lyukban. Az optimistábbak – ugyan fejcsóválva – de akár még azt is mondhatnák, ha minden fillér jó helyre ment, egye fene, a település felvirágzott és biztos mindenki boldog, hogy ilyen szuper környezetben élhet, a pesszimistábbak (vagy realistábbak?) azonban már nem hisznek a mesében és kétségesbe vonják a sok-sok milliárd hasznosságát, különösen ha olvassák az Elios-aktákat és a miniszterelnök vejének önálló lábon álló üzletelését. A helyieknek valószínűleg lenne ötlete, mire kellett volna inkább fordítani azt az iszonyatos mennyiségű pénzt, ami kézen-közön eltűnt és ha minden nagyon szép, minden nagyon jó és minden a legnagyobb rendben lenne, akkor valószínűleg nem is választottak volna meg egy új városvezetőt, hanem maradtak volna a régi haveri körnél Lázárral, Tiborccal meg a többiekkel.

A csontvázak azonban nem maradnak örökké rejtve, előbb vagy utóbb kiesnek a szekrényből. Vásárhely új polgármesterének is főhet a feje, hogyan fogja a város visszafizetni azt a tartozást, amit a kampányban az előző vezetés eltitkolt. Az új (nyilvános vizelés megelőzésére is alkalmas) közvilágítást mégsem csaphatja zaciba és arra is mérget vehet, ha a Fidesz marad hatalmon, tuti nem vehetnek részt egy újabb konszolidációs hullámban, vége a tücsök-életmódnak, jöhet a hangya fíling. A vásárhelyi adófizetők leszerepeltek Orbán Viktor előtt (nem azt választották meg, akit kellett volna), így aztán csak magukra vethetnek, ha odébb lesznek taszajtva a húsosfazéktól és a kormány más, sokkal hithűbb szavazókat jutalmaz a továbbiakban. És egyébként is, meg lett nekik mondva előre, ha nem a fideszest választják meg, oda az aranykor. Vásárhely választott: tisztább közéletet és kevesebb tolvajt...

MÉGIS KÖLTÖZNIÜK KELL A FÓTI ISKOLÁKNAK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: LŐRINCZ TAMÁS
2018.03.05.


Költöznek a fóti gyermekváros területén működő iskolák, pedig a kormány korábban azt ígérte, hogy a kastélypark rendezési terve "csak" az állami gondozásban lévő gyerekeket érinti.Tavaly januárban jelentette be Czibere Károly szociális államtitkár, hogy bezárják a fóti gyermekvárosként ismertté vált Károlyi István Gyermekközpontot, a lerobbant állapotban lévő kastélyt pedig felújítják. Lázár János kancelláriaminiszter erre reagálva tavaly februárban azt állította, hogy a kormány intézkedése „csak az állami gondozásban élő gyerekeket érinti”, más bérlőket vagy szerződéssel rendelkezőket nem. A 60 hektáros területen ugyanis két iskola is működik, ráadásul a kastély mellett helyezkednek el azok a szolgálati lakások is, amelyek bérlői jellemzően idős nyugdíjasok, a gyermekváros korábbi dolgozói.

Úgy tűnik, a kezdeti tervek jelentősen módosultak, a Népszava információi szerint ugyanis mindkét iskola elköltözik majd. Az alapítványi tulajdonú Fóti Szabad Waldorf Iskola saját akaratából távozik, az oktatási intézmény ugyanis egy évvel ezelőtt új helyet kezdett keresni magának. Végül a szintén Fót területén lévő „volt TSZ irodaházként” ismert épületet választották, amelyet önkormányzati segítséggel teljesen felújítanak, így a 450 gyerek hamarosan oda jár majd. A gyermekváros területén bérlőként jelenlévő másik, önkormányzati fenntartású Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnáziumnak viszont már a kormány döntése miatt kell költöznie. A tervek szerint az iskola egy teljesen új, 24 tantermes épületet kap, méghozzá a Waldorf Iskola által kinézett épület melletti telken.

Fót alpolgármesterének Facebook-bejegyzése szerint Tuzson Bence, a térség fideszes országgyűlési képviselője tájékoztatta őket a tervekről, az új iskola építéséről szóló kormányhatározat pedig már készül. Németh József lapunknak azt mondta, hogy a költségeket az állam állja majd, így Fótnak nem kerül egy forintjába sem a beruházás. Az alpolgármester a szolgálati lakásokban élőkkel kapcsolatban azt is elmondta, hogy ha felmondják is a szerződéseket, akkor sem valószínű, hogy a közeljövőben kerül sor erre, az pedig egészen biztos, hogy „a lakókról gondoskodni fognak”. Jogilag egyébként nincsenek védve a lakók, a szerződések ugyanis – az alpolgármester állítása szerint – bármikor felmondhatók, azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egyelőre nincs ilyen szándékuk...

KÖZÉPSZERŰ KÜLFÖLDI FUTBALLISTÁK FOCIZNAK FELCSÚTON AZ ADÓFIZETŐK MILLIÁRDJAIBÓL - VESZÉLYBEN A FELCSÚTI FIATALOK EGÉSZSÉGE, AKIK NEM TUDNAK HOL FOCIZNI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.03.03.


A stadionépítés, és a vesztegetésre, befolyással való üzérkedésre használt TAO-pénzek hivatkozási alapja is a fiatalok egészséges életmódjának elősegítése volt. A felcsúti fiatalok egy főre jutó egészségtámogatása valószínűleg világrekord, de Orbán miatt Felcsúton meg is szűnt a helti fiatalok futballozási lehetősége.

Régen ez úgy volt, hogy a falubeli helyi gyerekek végigfutballozták a fiatalságukat, az ifitől a felnőtt csapatig. Egy korosztály heti két edzéssel, egy meccsel végigfutotta az ifjú éveit, s harmincas évei elején hagyta abba. Miután Orbán Ceausescu nyomdokaiba lépve falujában futballstadiont épített közpénzből, majd ugyancsak közpénzek milliárdjaiból működteti, a helyi gyerekek és fiatalok számára befellegzett a futball, a sport, az egészséges életmód lehetősége.

Mint a legfrissebb tudósításokból kiderül, a szombati meccsen tíz idegenlégiós játszott a Felcsút csapatában, de az adóba be nem fizetett vesztegetési pénzekből akkora kerete van a Felcsútnak, hogy magyar válogatott játékosok a kispadra sem férnek fel. A TAO-pénzeket azok fizetik, akik ezzel vesztegetik meg Orbánt, mert valami állami előnyt remélnek érte. A korrupció tipikus esete: Felcsútra kell befizetni, az ellenszolgáltatás pedig az államtól jön. A többit nem látjuk. A TAO vesztegetés jellegéről mindent elmond az, hogy az adóhivatal vezetőjének csapata kapja Orbán után a második legnagyobb támogatást. Ez egy afrikai banánköztársaság.

Ha csak a TAO-pénzeket átiranyítanék az egészségügybe, emberek életét, köztük gyerekek életét lehetne megmenteni. Ezeket a milliárdokat ma olyan külföldi focistákra költik, hogy Felcsúton játszanak, akik a bűn rossz, 12 csapatos röhejes magyar első osztályú bajnokság 8. helyén állnak. Elvéve a lehetőséget a megyei bajnokságban focizott helyi felcsúti fiatalok elől. Minderre kíváncsi volt 100 néző. Még a megyei bajnokságban is több néző volt, mert a felcsúti emberek kimentek megnézni saját gyerekeiket a szomszéd falu csapata ellen...

A MAGYAROK GYŰLÖLIK LEGJOBBAN A BEVÁNDORLÓKAT EURÓPÁBAN - TUDOMÁNYOSAN MAGYARÁZTÁK EL, HOGY MIÉRT

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2018.03.02.


Megint sikerült valamiben lekörözni Európát: a magyarok a legelutasítóbbak a bevándorlókkal szemben az egész kontinensen. Noha ebben eddig még nem sok meglepetés van, az ördög ezúttal is a részletekben rejlik. Miközben a magyarok fele gondolja, hogy nincs az az érv, ami alapján szívesen látna az országban egy bevándorlót, a következő legelutasítóbb európai országban, Észtországban a megkérdezetteknek még a 30 százaléka sem ennyire ellenséges. Egyebek mellett ez derül ki Messing Vera és Ságvári Bence szociológusoknak a Friedrich Ebert Stiftung (FES) német politikai társadalomkutató alapítvány megrendelésére készített tanulmányából.

Lengyel-migráns két jóbarát?


Az összefoglaló rácáfolni látszik, hogy lengyel „jóbarátaink” a magyarokhoz hasonlóan ellenségesek lennének az országukba érkezőkkel. Pedig ez a feltélezés világszerte olyan általánosnak bizonyult, hogy az Európai Bizottság tavaly Magyarország és Csehország mellett a lengyelek hivatalos elmarasztalását is kilátásba helyzete idegenellenesség-ügyben. A magyarok és a csehek viszont az elvárásoknak megfelelően vizsgáztak. A nem várt lengyel adatokra az lehet a kézenfekvő magyarázat – állítja Mikolaj Pawlak, a Varsói Egyetem kutatásvezetője –, hogy Magyarországon nagyjából másfél évvel korábban elkezdődött a politikailag szervezett gyülöletkeltő kampány.

A politikai hangulatkeltés pontos hatása a tanulmányból mégsem derül ki egyértelműen, a migrációt övező médiacirkusz ugyanis Magyarországon olyan erős – így a tanulmányukat a FES március 2-i minikonferenciáján ismertető szerzők, hogy annak torzító hatása miatt a politikai befolyás mértékét nem is lehetett a többi országban tapasztalhatóval összevetni. Az óriásplakátokon népszerűsített idegenellenességet a sorosozás mindenesetre feltehetően még tovább szította azóta, hogy a kutatás alapjául szolgáló 2015-ös adatokat begyűjtötték – mondta a pódiumbeszélgetésen Simonovits Bori, a Tárki Társadalomkutató Intézet munkatársa. Saját kutatásuk alapján a magyarok körében jellemző vélekedés szerint „vannak romáink, nincs szükségünk migránsokra”. Sokan firtatják azt is előszeretettel, hogy „mi közünk van egyáltalán a közel-keleti háborúhoz”.

A szegénység gyanakvást szül


A közösség általános kollektív egészsége és jólléte, az adott országban tapasztalható korrupció mértéke jelzi előre a legbiztosabban az idegengyűlölet mértékét egy társadalomban – összegzi írásuk legfontosabb tanulságait Ságvári Bence. Ahol nagyobb a politikai és gazdasági döntéshozókkal szemben táplált bizalom, magasabb az iskolázottsági szint, multikulturális közegben élik mindennapjaikat az emberek, nagyobb a közbiztonság, ott nagyobb az elfogadási hajlandóság is. A skandináv országok mellett például Németországban ez a jellemző, akadnak azonban anomáliák is. Ausztriában a jólét ellenére is indokolatlanul nagy a félelem.

A bevándorlásellenesség mértékének a meghatározása egyébként trükkös feladat. Az egyik legegyszerűbb megközelítésben arra kérik az embereket, hogy egy tízes skálán jelöljék, mennyire fogadnának el más kulturális, etnikai vagy vallási hátterű embereket a barátjukként, házastársukként, szomszédjukként vagy főnökükként. A válaszokból elméletileg kiderül a távolságtartás mértéke. A volt kommunista országok lakói hajlamosak idegenkedni attól, hogy egy máshonnan érkezett emberrel kössék össze az életüket, a színesebb összetételű társadalmakban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Németországban és a skandináv országokban ez a legtöbb embernek a saját bevallása szerint a legkisebb mértékben sem okozna gondot.

Más kérdés, hogy az efféle kérdésekből rendszerint nem derül ki, hogy a válaszadók egységesen ellenségesek-e mindenkivel szemben, vagy csak egy-egy csoportot hajlamosak kipécézni maguknak. Emiatt a European Social Survey adataiból dolgozó magyar kutatópáros azt is igyekezett kihámozni az adatsorokból, hogy vannak-e a potenciális bevándorlóknak olyan paraméterei, amelyek esetleg csökkenthetik vagy növelhetik az elutasítás mértékét. Értékelésük során külön vizsgálták, hogy az egyes országok válaszadói hajlandóak lennének-e a bevándorlókkal szemben tanúsított szigort azok képzettsége, nyelvtudása, szaktudása vagy asszimilációra való hajlandósága szerint súlyozni...

HA NEM HISSZÜK EL, HOGY ÉLHETÜNK EGY NORMÁLIS ORSZÁGBAN IS, AKKOR SEMMIBEN SEM HISZÜNK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
SZERZŐ: SZEKA
2018.03.04.


Miközben a miniszterelnök veje és barátai uniós pénzekből gazdagodtak, a kormány hivatalosan szabadságharcot vívott az Európai Unióval. Miközben naponta elutasították a menekültkvótát, titokban ugyanannyi migránst fogadott be a kormány, mint amennyit a kvóta előírt. Miközben muszlimellenes jelszavakat skandált a kormány propagandagépezete, gyanús arab üzletemberekkel üzletelt a kormányfő legszűkebb köre, a letelepedési kötvénybiznisznek köszönhetően pedig szinte bárki magyar és uniós állampolgársághoz jutott, akinek volt legalább 100 millió forintja erre. Mi ez, ha nem a cinizmus országlása? Egy olyan államban, ahol a kormánypárt legfőbb célja, hogy az emberekkel megutáltassák a politikát, már csak egy megoldás maradt: a cinikus, hataloméhes, mohó politikusok elzavarása.

Az ellenségeskedés vonásából sohasem hiányzik az a tulajdonság, mely szerint az ilyen osztály vagy az ilyen nép önmagát különösképpen kiválónak érzi, saját szellemét kiválasztottnak hirdeti, és másokról csak rosszat tud mondani. Az ellenségeskedés növekedésének lehetősége és veszélye abban rejlik, hogy az emberek többnyire csak egyes főkolomposokra hallgatnak, akik saját ellenséges lelkületük és érdekük parancsára mások ellenségeskedését csak szítani és fokozni igyekeznek…Nyilvánvaló, hogy ezek az emberek nem alkalmasak vezetésre és a kultúra előmozdítására.

Ennél pontosabban kevesen fogalmazhatták meg az Orbán-rendszer lényegét, pedig e sorok írója már több mint nyolcvan éve halott. Alfred Adler, az individuálpszichológia megalkotója Emberismeret című művében jellemezte így azokat a vezetőket, akik a legrosszabb emberi ösztönökre építve építették fel elnyomó rendszerüket. Adler már a 20. század elején tisztában volt azzal, hogy az autokrata vezetőknek mindig kell találniuk olyan ellenségeket maguknak, akik ellen felsorakoztathatják saját híveiket, harci lázban tarthatják az őket támogató tömeget. Erre az ősi ösztönre építve jöttek létre a világ legsötétebb elnyomó rendszerei, de ugyanez a mechanizmus okozta a vesztüket is.

Nem akarjuk Orbán Viktor pszichológiai karakterét megrajzolni, hiszen, ez a szakemberek dolga, ám az nyilvánvaló egy egyszerű szemlélő számára is, hogy az ország jelenlegi miniszterelnöke a hatalom megszerzésére és megtartására csak egyetlen módszert ismer: a mások ellen felizzított gyűlölet energiáinak saját céljaira való felhasználását. Egyszerűbben fogalmazva, ő nem hisz az építkezésben, csakis a rombolásban, a társadalom megosztásában, az legsötétebb emberi ösztönök felszínre hozásában. Ha a fenti Adler-idézet utolsó mondatára gondolunk, akkor egyértelmű, hogy Orbán Viktor bukása kódolva van ebben a rendszerben.

Kérdés, hogy mikor kéri ki magának a magyar nép azt, amit a sorsáról döntő politikai elit művelt vele az utóbbi nyolc évben? Ha megszokja a társadalom, hogy kiskirályok irányítsák az életüket, hogy a politikusok ne őket szolgálják, hanem ők szolgálják a politikusokat, ha közpénzből bármilyen átlátszó hazugságokat lehet tényként állítani, akkor még elég sokáig pusztít a mostani kormánypárt szellemi tatárjárásával. Egyértelmű ugyanis, hogy a kormányt lényegében feltétel nélkül támogató kisebbség erőlteti rá az akaratára arra a többségre, melynek egyik fele még lázad a fennálló rend ellen, a másik fele viszont néma és közömbös, és úgy tűnik már beletörődött abba, hogy ismét egyetlen politikai erő határoz a sorsáról, akárcsak 1990 előtt...

AZ AGYHALÁL FELZABÁLJA AZ ORSZÁGOT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.03.05.Megmondom őszintén, egy hete még abban reménykedtem (tök naiv módon), hogy talán van némi esély a zsinórban harmadik választási győzelemért kuncsorgó-házaló, teljhatalommal felruházott állampárt kommunikációjának konszolidálódására. Ezzel szemben az amúgy is keserves választási kampány újabb hetét ezzel a régi kaptafára húzott, ordenáré gánymunkával rúgta be a Fidesz.

Ha valakinek még kétsége fért volna hozzá, az mostmár bátran szembenézhet a legriasztóbbal: itt évtizedek múlva sem lesz már normális ország. Sajnos a dühöngő elmebajjal szemben nincsenek racionális érvek. A Fidesz olyan hazugságokat tálal megkérdőjelezhetetlen tényekként, amelyekkel szemben a józan ész simán halálra van ítélve. Ami máshol a politikai fikció és a tudományos-fantasztikum terén is nevetséges lenne, azzal itt választást lehet nyerni.

Nincs szó, nincs elképzelés, nincs szándék, nincs akarat az egészségügyről, az oktatásról, a társadalmi felzárkóztatásról, a szociális-demográfiai katasztrófák megakadályozásáról, a drámai kivándorlás megállításáról szóló ajánlatok felvázolására. Egyszerűen nincs már szelete a tér-idő kontinuumnak, ahol meg lehetne úszni az egybites sorosozást, migránsozást.

És hogy miről van szó valójában? 2015 nyarán, amikor a Fidesz legnagyobb örömére tömegesen érkeztek bevándorlók az országba, amikor a túlterhelt debreceni menekülttáborban zavargások törtek ki, amikor a kormány karba tett kézzel óbégatva asszisztált a pánik elszabadulásához, a Párbeszéd azt javasolta a kormánynak, hogy a válsághelyzet kezelése érdekében EU-s forrásokból újítsák fel és nyissák meg a használaton kívüli laktanyákat, azokban helyezzék el a menekülteket. Nos, ebből a két és fél évvel előtti, az akkori valódi válsághelyzetre tett megoldási javaslat 2018 márciusára azzá torzult, ami itt fent látható. A pusztító hazugságok és féligazságok újabb adag szellemi kútmérgévé.

Azt vonyítják fejhangon a Simicskótól Orbánig, Deutsch Tamástól Nyitrai MosógépZsoltig hadrendbe állított alattvalók, hogy MOST KIDERÜLT Karácsony ördögi terve és mindmeghalunk. Kiderült egy két és fél évvel ezelőtti, a konkrét, aktuális helyzetre reagáló ellenzéki javaslat. Ja, most találta meg Gizike az asztalfiókban. És akkor még mindig nem beszéltünk arról, hogya hanyatló Nyugaton senki nem tud a javaslatról, amely Orbán szerint tízezer menedékkérőt irányítana Magyarországra, holott a fenti trágyavideóban tényként állítják, hogy fosson a kétbites paraszt. És félreértés ne essék: nem én tartom kétbites agyhalottnak a választóimat, hanem a Fidesz. Amelyik jelent és múltat a jövővel összemosva hazudik, hazudik, hazudik, mert pontosan tudja, hogy a kollektív memóriából már az is kihullott, ami két hete történt...


BENCSIK SZERINT CSAK A TEHETSÉGTELENEK ÉS IRIGYEK TÁMADJÁK TIBORCZOT ÉS MÉSZÁROST

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.03.05. 


Úgy tűnik, a Fidesz holdudvara beleáll a lehetetlen megvédésébe, és megpróbálja igazolni Mészáros Lőrinc mesés gazdagodását és Tiborcz István korrupciós ügyeit. Most az Echo Tv rakott ki egy részletet a Sajtóklub szolnoki kihelyezett adásából, ahol a Demokrata főszerkesztője védi a két Orbán-közeli oligarcha gazdagodását.

Bencsik szerint a kommunizmus bukása után létrejöttek vagyoni különbségek, ez természetes, és csak arra kell vigyázni, hogy a legszegényebbek is emberi életet élhessenek. Ezt egy példával támasztja alá: a költő sosem lesz gazdag, de azért fontos, hogy verseket ír (bárcsak a költők lennének a legszegényebbek ebben az országban – a szerző).

Bencsik ehhez kapcsolódóan vezeti be a kommunista irigység (jegyezzük meg, Bencsik András az akkori pártlap, a Népszabadság újságírója volt 1990 előtt) kifejezését, ami szerinte annyit tesz, hogy gyűlöletet keltenek abban a néprétegben, amely ma nem vállalkozó típus, amely alkalmazott, és bérből él, esetleg nem eléggé iskolázott, ezért nem elég jó a fizetése. Nekik szól Bencsik szerint, az “odanézz, ott az a burzsuj, kulák, vállalkozó, Orbán Viktor veje, nézd meg milyen jól él” – így keltenek irigységet.

Itt már érdemes rövid magyarázattal élnünk. Bencsik András a 8 éve kormányzó Fidesz elkötelezett támogatója. Azé a kormányé, amely az állami alkalmazottak nagy részének nem hajlandó normális fizetést adni, azé a kormányé, amely az alacsonyan tartott fizetésektől remélt versenyképességet, azé a kormányé, amely most két minimálbéremelés után is csak az EU harmadik legalacsonyabb nettó minimálbérét tudja az embereknek kínálni.

Miközben a vállalkozó kedv nem csupán kedv, hanem anyagi és tudástőke kérdése. Hiába vállalkozna egy huszonéves fiatal, ha nincs hozzá tőkéje, ha nem tudja, hogyan kezdjen hozzá, nincs kapcsolati rendszere pályázati pénzeket nyerni (itt nem csak a korrupcióról van szó, hanem a bonyolult pályázati rendszerekben való eligazodásról), nincs egy jó könyvelő ismerőse, és folytathatnánk a sort.

Az pedig a pökhendiség csimborasszója, hogy valaki kormánypártiként azt magyarázza, hogy nem elég iskolázottak a magyar fiatalok, miközben most már a harmadik tüntetéshullám seper át 5 év alatt Magyarországon az oktatási rendszer megjavításáért, és a legtöbb mutató és szakértő szerint rossz a kormány oktatáspolitikája, de az hatalmi dölyfből nem tesz semmit.

Egészen elképesztő gondolat az is, hogy maga a nép a felelős úgy általánosságban az aluliskolázottság miatt, és ez nem pont rendszerszintű probléma lenne, amit épp a mindenkori kormánynak kéne megoldania...

ORBÁN REZSIHARCA: ITT AZ ENERGETIKAI "ELMÚLT NYOLC ÉV"

HVG ONLINE
Szerző: SZABÓ M. ISTVÁN
2018.03.05.


Mérlegre tettük, mit adott a magyar energetikának Orbán Viktor, és mit kapott (vitt el) attól két kormányzati ciklus alatt.

Amikor 2013 májusában Ed Davey brit energia- és klímaügyi miniszter Budapesten tárgyalt, egy pillanatig úgy tűnt, hogy London és Budapest mehetne ugyanarra is tovább. Ekkor még szó nem volt arról, hogy Orbán bemegy a spájzba az oroszokért, és egyike volt a kósza választási kampánytémaötleteknek a szeptemberben beharangozott, de valójában csak a 2014-es kampányfinisre kiélesített rezsiharc. A brit energiaminiszter azt szerette volna megtudakolni, megyünk-e velük, mert ők úgy látták, hogy a két ország hasonló problémákra (mint elöregedőben lévő nukleáris termelőerők, jelentős arányú gázimport, karcsú saját energiaforrás stb.) keresi a válaszait, és együtt talán gyorsabban és többre jutunk.

Davey aztán harcosan menetelt is azon az úton, amit a brit kormány akkor kijelölt magának. Végtelenül leegyszerűsítve ez az út arról szólt, hogy a kormány minden lehetséges energiaforrást és termelési technológiát, technikát megvizsgál, paramétereztet és megmér a piacon, és csak a szigetország energetikai önállóságának növelését és biztonságát használták viszonyulási pontként. Így lett az Egyesült Királyság egyszerre a zöldenergia-befektetések európai paradicsoma, a magas szinten stabilizált gázimporté, és ha megroggyanva is, de még mindig atomerőműépítést is támogató ország. A brit példából a magyar kormány egyetlen tételt tett saját alapélménnyé: a menetelés csökönyösségét. Ennek viszont mára az lett az eredménye, hogy London és Budapest energetikai útjai között akkor se lehetne nagyobb a távolság, ha eleve ellentétes pólusokról indulunk el.

Rezsi és rendszer

Két kormányzati ciklus után Orbán Viktornak persze sok mindene van. Például egy államosított lakossági gázpiaca, egy alaposan szétvert árampiaca, mindkettőn megvívott rezsiharcok eredményeként ma is vannak a piacinál kedvezményesebb árúnak hazudott lakossági áram- és gázárai. Van egy a rezsicsökkentés őrzésére mesterségesen és erőszakoltan létrehozott közműszolgáltatója (ENKSZ), amelyet a kormány mostanra megpróbált ugyan konszolidálni (nevében is, de főként a vezetés szakmaiságában), ám ettől még a Nemzeti Közművek a szektor értelmetlen vízfeje – ami sokba is kerül. (Az, hogy mennyit ér a szintén e lajstromra, de külön tételként írandó Németh Szilárd, akit 2014-ben a Fidesz talpasai közül a rezsiharcos demagógia emelt ki és tett a párt alelnökévé, alig egy hónap múlva kiderül.)

Van Orbánnak még egy többször is vérig sértett, évekig fejőstehénnek használt állami energiaholdingja (MVM), és egy előbb szétforgácsolt és tönkretett, majd csak részben rehabilitált szakmai háttérbázisa (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal – MEKH), valamint egy szakmailag láthatatlan értékű fejlesztési minisztériuma (NFM). Utóbbiban előbb az bizonyult csúcsteljesítménynek, hogy a Simicska Lajos „helytartójából” Orbán Viktor hívévé (is) lett Németh Lászlóné vezethette (akit azonban évekig mégiscsak Simicska embere irányított), majd pedig az, hogy az új kabinetben az őt követő „kisvárdai kisember”, Seszták Miklós képes volt Lázár Jánost is keresztbe harapni (igaz viszont, hogy Seszták irányítása alatt sem lett semmi a már 2016 őszére beígért újabb rezsicsökkentési tervből).

Orbán Viktornak van egy drágán, ügyeskedve, drágán, uniós pénzen megépített, de máig nem használtan is stratégiainak mondott nagy gázcsöve Szlovákia felé (amit máris sikerült eladni a Molnak). Van a MET-en keresztül egy nagy gázturbinás erőműve, Mészáros Lőrinc nevével fémjelezve pedig még széntüzelésű erőműve is, utóbbi legalább 2025-ig elpöföghet. Van egy megkezdett, de már az első kapavágás előtt is rengeteg irányból megcibált Paks II. projektje is (legutóbb épp a sűrűn telepített reaktorok problémái és az engedélyezési hatóság összeférhetetlenség-kérdését kezdték feszegetni az újságírók).

Mindezekre amolyan díszítésként ott van jó néhány haragos Európából; köztük németek (a gázszolgáltatók megfojtása miatt az E.On és az RWE haragszik, a szélenergia és úgy általában a megújulók ignorálása miatt pedig a Siemens), olaszok (a Tigáz miatt az ENI), hogy a szélturbinastop miatt értetlenkedő spanyolokat, illetve a Paks II. miatt tényleg perre menő osztrákokat ki ne felejtsem, És én ide sorolom az iráni nukleáris kalandorkodás miatt úgy általában minden civilizált európai értetlenkedését is...

GYÁLON ÉS SIKLÓSON IS SZABÁLYTALANSÁGOKAT TÁRT FEL AZ UNIÓS ELLENŐRZÉS, ALSÓPÁHOK ÉS HATVAN NEM ADTA KI AZ OLAF-LEVELET

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2018.03.05.


Az Átlátszó adatigénylésére Gyál és Siklós is kiadta az OLAF-tól tavaly októberben kapott levelet, Alsópáhok és Hatvan viszont nem – ez utóbbiak megkérdezik az Európai Csalás Elleni Hivataltól, hogy kiadhatják-e a dokumentumot. Az uniós támogatások szabályos felhasználása felett őrködő ügynökség Gyálon és Siklóson a más településekről már ismerős szabálytalanságokról tájékoztatta az önkormányzatokat az Elios Zrt. által elvégzett közvilágítás-korszerűsítési projektjek vizsgálata után

2010 és 2016 között az Elios Zrt. (korábbi nevén ES Holding Zrt. és E-OS Innovatív Zrt.) több mint 30 magyarországi település közvilágítását korszerűsítette, a legtöbbet az önkormányzatok által elnyert EU-s támogatásból, de volt ahol bankhitelt vettek fel erre a célra.

Az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) két éve kezdte vizsgálni az uniós forrásból finanszírozott Elios-projekteket, és 2017 januárjában a feltárt visszásságokat tartalmazó jelentését vádemelési javaslattal továbbította a magyar ügyészséghez, amely most költségvetési csalás gyanújával nyomoz.

Február közepén az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki az Elios-botrányban érintett településektől azt a levelet, amelyet az OLAF-tól kaptak a közvilágítási projektek uniós vizsgálata közben feltárt tényekről. Minden megkapott dokumentumot nyilvánosságra hozunk...

KÍSÉRT RÁKOSI

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.03.04.


Kicsi is, kövér is, kopaszodik is, de ezt mutatni tilos, ezért zárták le a fotósok elől a parlamenti karzatot - helytelen lenne a Mi Boldogságunkról előnytelen fotókat készíteni.
Idáig például csak a szebbik profilját fényképezhették, ma meg már a feje búbját is tiltólistára tették.
Az csak a baj, hogy ennek az embernek már nincs szebbik profilja, ez az ember egyre inkább Rákosira hajzik.
Rendszere pedig a Horthy és a Rákosi korszak dialektikus elegye, és ha az általa felkorbácsolt gyűlölet-hullámra gondolunk, akkor kis Szálasi-beütést sem tagadhatunk meg tőle.
A hatalom által elkövetett gyilkosságok ezidáig soha nem a kivégzésekkel kezdődtek, hanem a verbális erőszakkal, melyet szinte törvényszerűen követett a fizikai erőszak is.
Nincs okunk azt hinni, hogy ma ez másként lenne.
Az igazságszolgáltatás felhasználása a politikai ellenfelekkel való leszámolásra sem mai találmány, ahogy a koncepciós perek sem.
Dimitrovot követte Rajk László, de - bármennyire nevetséges is - Trockíj és Berija is (ugyan más-és más módon) szintén koncepciós perek áldozata lett.
Trockijjal egy Mercador nevű ügynök jégcsákánya végzett, a mai hatalom jégcsákányát Mercedesnek vagy rendőrautónak hívják.
Berija pedig az imperialisták ügynökeként végezte, továbbá bűnei listáját szaporította külöféle hamvas szűzek megerőszakolása.
A hatalomnak ritkán van fantáziája, általában a már bejáratott és bevált paneleket használja, mondván, a nép olyan sötét, mint Fekete Pákó segge, kár ezeknek bonyolultabb történeteket kitalálni, ha oda akarunk dobni egy társadalmi csoportot vagy egy embert szétszaggatás céljára.

Persze ez egy idő után unalmas lehet, és a nép is feléledhet váratlanul a kómából, mely évek óta cselekvésképtelen állapotban tartja, és hirtelen érdeklődővé válhat, kezében egy kétméteres, megszappanozott kenderkötéllel.
Ilyenkor aztán a hatalom korrigál, levakarja a kontraproduktív plakátokat és hozzányúl a jól bevált cigánykártyához...

BONYOLULT AZ EGÉSZ OLA-ELIOS-TIBORCZ-ÜGY? MOST ELMAGYARÁZZUK!

INDEX
Szerző: CSURGÓ DÉNES-SZABÓ PÉTER-SZILLI TAMÁS-BAKRÓ-NAGY FERENC
2018.03.05.Ráadásul úgy, ahogy még sohasem látta. Bemutatjuk, mi volt az a folyamat, ami miatt 12 milliárd forintot kérhet vissza az EU. Ehhez egy NER-lovagos egyenruha és rengeteg ismerős figura lesz segítségünkre.

A videó elkészüléséhez sokat segített a Direkt 36 cikke.


Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) súlyos szabálytalanságokat tárt fel a közvilágítási tendereken sokáig verhetetlen Elios Zrt. közbeszerzéseinél. Akár 13 milliárd forintot is visszakérhet ez unió ezek miatt.

KÉPZELT RIPORT ORBÁNIÁBAN

VÁROSI KURÍR - BLOGZÓNA
Szerző: Bandita
2018.03.05.


Ahogy Orbán Viktor vitázik, úgy nem érvel senki. Nincs vita csak magáért vitáért, itt mindennek értelme van.

Az Orbán-féle közmédiás sajtószabadság

„– Drága, egyetlen, nagyságos miniszterelnök úr! Mondja már meg, mit kérdezzek magától? Előbb azonban engedje meg számtalanszor körbecsókoljam a hátsóját, amelyen olyan kegyesen ülni méltóztatik! Nem is tudom, hogy köszönjem meg! Nekem, a tehetségtelen újságírónak nevezett közmédiás lakájnak lehetőséget adott! Magára emelhetem a tekintetem azért az évi nyolcvan milliárdért, amiért naponta hazudunk a pár százaléknyi nézőnknek.

– Ne csókolgassa a kezem annyit! Én fontosnak tartom a sajtó szabadságát, és a vélemények ütköztetését, hiszen ez a vita lényege. Kérdezzen elsőként a menekültekről, arra tettem fel mindent a kampányban.

Minden baj mögött Soros áll


– Hogy vannak a menekültek, akiket befogadott az ország az ön kormányzása alatt?

– Na, én nem ezekre a személyekre gondoltam a kérdésben, és biztos maga sem, ha kedves az állása. Van magának állami alkalmazásban hozzátartozója? Amúgy meg Soros György a válaszom, és ezzel elmondtam mindent. Most kérdezzen a korrupcióról!

– Több vád éri a családja tagjainál bekövetkezett gyanús meggazdagodás miatt. Mit gondol erről ?

– Csak azért, mert a lányom a saját lábán áll, a vejem egy közvilágítási szakember, a feleségem nevén több ezer hektár van, én meg Mészáros Lőrinc barátja vagyok, nem kell összefüggést keresni sehol. És gondolom, maga sem akar erről többet tudni. Vagy ha igen, kérdezze meg Polt Pétert! Neki pont az a feladata, hogy ne legyen semmi baj a családom meggazdagodása során. Ő elsősorban az én emberem, aki az én törvényeim szerint nem csinál semmit az engem érintő ügyekben. Van elég fatolvaj ebben az országban! Nagy a hideg, drága a tüzelő, sok a szegény, elég neki azokat üldözni. Jöhet az egészségügyi kérdés, de röviden, az annyira nem érdekel...

MIÉRT FÁJ NEKÜNK, IRIGY PROLIKNAK, HOGY EGY TISZTESSÉGES MAGYAR EMBER GAZDAG LETT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.03.05.


Szépjóreggelt, barátaink a jogállamban! Ha jól számoltam, már csak négy vasárnapot kell aludni és itt a mindent eldöntő izé, egyébként meg állítólag vagy kettőt és itt a tavasz, hogy az illetékes kollégák végre megnyugodjanak, és ne halljam a szájukat. És ha elmaradt az újabb magyar Oscar-díj, akkor mi van? Semmi nincs. Enyedi Ildikó pontosan tisztában volt az esélyeivel, semmi oka a csalódottságra. Én például egyáltalán nem vagyok csalódott, amiért a papírforma érvényesült és a chilei alkotás nyert, a Testről és lélekről ettől függetlenül kivételes darab, úgyhogy csak gratulálni tudok, ha még nem tettem volna. A győztesek listáját például ITT lehet tanulmányozni, és ha valakit ez érdekel egyáltalán, akkor közölni szeretném: a Vajna házaspárt összehozta az Oscar-gála, nahálistennek. Ha nem baj, a bizonyító erejű fotográfiát most nem pakolom ide, nekem ezekből ennyi is bőven elég.

És ha már a parókakészítő kaszinócsászár úr szóba került, mindenképpen gratuláció jár neki is. Mészáros Lőrinc után őt tartják a második legkorruptabb magyarnak egy, a Závecz Research által készített közvélemény-kutatás szerint. A harmadik helyet Tiborcz István érdemelte ki, őt Rogán Antal és Simicska Lajos követi. Azt most hagyjuk, hogy kinek lenne még helye feltétlenül ezen a listán, a felmérésnek az a legtragikusabb tanulsága, hogy bár az emberek nagy része elítéli a korrupciót, nagyjából belefásultak a témába. Bár a megkérdezettek 79 százaléka szerint szükség volna FÜGGETLEN korrupcióellenes ügyészségre, bár sokak számára tiszta és nyilvánvaló, hogy a magyar kormányhoz közel álló vállalkozók, illetve maguk a kormány tagjai valamilyen módon érintettek a bűzös, rohadt korrupcióban, a Fidesz még mindig nem a parlamenti küszöböt fejeli alulról, hanem. Ez a helyzet, még akkor is, ha valami elkezdődött.

A közállapotok rothadását, a rezsim és önkéntes tányérnyalóik erkölcsi színvonalát mi sem bizonyítja jobban, mint egy tegnapi cikk, ami a hétvégét ki- és betöltő Czeglédy-ügy témakörben íródott, miután néhány száz ember tiltakozását fejezte ki a korábbi szocialista politikus törvénysértő őrizetbe vétele kapcsán. Ez pedig így szól: Tüntetésparódiával sem tudta kiszabadítani a börtönből az MSZP és a DK Czeglédy Csabát. Ez, konkrétan ez a zsibbadtra hülyült kretén hozzáállás tartja a vállain a Fidesz ordas korrupt rendszerét. Hogy ezek már tényleg elhitték, bármit megtehetnek, ha a cél az, hogy az MSZP és A DK megszopja. Miközben arról van szó, hogy minden normális országban az lenne a cél, hogy aki bűnös, azt tisztességes eljárás nyomán ítéljék el, aki pedig nem bűnös, azt tisztességes eljárás nyomán mentsék fel. Itt egyik sem történik. Itt az történik, hogy a választás előtt pár héttel látványos felhajtás mellett, az egyébként munkaköri leírását magasról leszaró Polt Péter elsikálóművész lecsukat ellenzéki politikusokat. És a faszfejek egész hada nem érti, de legalábbis úgy tesz, mintha nem értené, hogy itt senki nem azt vitatja, hogy aki bűncselekményt követett el, annak ne kellene felelnie a tetteiért (lassan egy éve basztatják az embert, de nekem fogalmam nincs, hogy bűnös-e vagy sem, és azt sem hiszem, hogy ez mostanában ki fog derülni), hanem ezt a gennyedék, politikai megrendeléstől messzire bűzlő eljárást vitatja mindenki, akinek még megmaradt a józan esze. Hogy ez nem igazságszolgáltatás, ez aljas politikai baszakodás a Fidesz érdekeinek megfelelően.

Továbbá a közállapotok rothadását, a rezsim és önkéntes tányérnyalóik erkölcsi színvonalát mi sem bizonyítja jobban, mint az Echo TV Sajtóklubjának bármelyik tetszőleges alakítása. Most éppen a szolnoki performanszról van szó, amelynek keretében Huthnak a buzizás jutott eszébe a hódmezővásárhelyi taknyolásról, amiről ITT írtam. Bencsik kolléga sem bírt alulmaradni az okoskodásban, úgyhogy védelmébe vette a Mészáros-Tiborcz párost, de valami olyan hihetetlen tenyérbemászó gagyi dumával, hogy az ember hátán futkározó hideg borsóleves a fasorban nincs az érzéshez képest. Az teljesen világos, hogy ezeknek az elvtársaknak a békemenetelés mellett az a kutyakötelességük a választásig hátralévő időben, hogy mentegessék a miniszterelnök korrupt pereputtyát és úgy állítsák be, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy ezek hugyosra híztak a közpénzek és az ország hátán, és mindenki aljadék kommunista, aki nem hajlandó tudomásul venni, hogy egyesek tehetősebbek, mások szegényebbek, erről szól az élet...

CONTEO, ALÁÍRÁSOK CSAK ÚGY

GONDOLATVILÁGBAN
Szerző: Andrew_s
2018.03.04.


Egy hír azt mondja, hogy az LMP kisvárdai ajánlóívein hamis aláírásokat találtak. Azaz nem az írta alá, akinek az adatai az aláírás mellett szerepeltek. A a helyi választási bizottság (hvb) emiatt rendőrségi feljelentést tesz, mert ez kérem okirathamisítás. Ez rendben is van. Ne is irkáljon senki alá más helyett. Eszemben sincs védeni senkit, aki okiratot hamisít.

Ugyanakkor az eset körülményei elég elgondolkodtatók lehetnek. Láczay György a bizottság elnöke azt mondta, hogy a bizottság „információkat kapott” a valótlan aláírások lehetőségéről. Ha ezt követően kezdték tüzetesebben átnézni az íveket, akkor ez azt jelenti vajon, hogy információkapás nélkül nem tüzetes az ellenőrzés? Reméljük nem azt jelenti. Ha azonban egyébként is szigorú az ellenőrzés, akkor miért kell külön információ, besúgás hozzá? Azért, hogy az elkövető biztosra menjen? Mert nyilvánvalónak tűnik a legbiztosabb információval az rendelkezhet a hamisítás tényéről, aki elkövette. Esetleg az is, aki megbízta. Ne ne gyártsunk összeesküvés-elméleteket.

Anélkül tehát feltételezzük, hogy a hamisító hamisít. Biztosan le akarja buktatni a hamisítás tényét, tehát be is jelenti. Annak érdekében, hogy egészen biztosan lebukjon a hamisítás, a „hvb stábjában dolgozó egyik számlálóbiztos a saját nevét és aláírását találta meg”, de „a hvb-tag nyilatkozata szerint az LMP-re nem tett ajánlást”. De, kérem! Most egész biztosan el kellene hinnünk, hogy a számlálóbiztosok az ívek ellenőrzése során nem szúrják ki a kolléga, vagy netán a saját nevüket? Ha ezt nem hisszük el, akkor azt kellene elhinnünk, hogy a hamisító, minden különösebb hátsó szándék nélkül, de olyan nevet hamisít, amit igen nagy esetben lefülelnek? Ráadásul a keresztnevet is elírva, hogy még feltűnőbb legyen?...

ÚJ ÉLET ÉSZAKON

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zoltán
2018.03.05. 


Finnországról általában rengeteg szépet és jót lehet olvasni, nyilván nem minden alap nélkül. Ezzel együtt is a kezdetek ott sem sokkal könnyebbek, mint máshol, nem véletlenül írja a mai poszt szerzője, Zoltán, hogy az első három hónap élete talán leginkább sokkoló időszaka volt. (A képeket köszönöm.)

„Megérkezés, integráció indul

Három év északi tartózkodás után késznek érzem magam arra, hogy írjak finnországi életemről, annak minden furcsaságáról és ellentmondásosságáról. Korábbi ismereteim Finnországról a gimnáziumi tananyag alapján kimerültek a következő szavakban: Joulupukki, Korvatunturi, Rovaniemi.

A hatalmas erdőségek és a Mikulás országában aztán sikerült gimisként eljutnom édesapámmal és húgommal, amikor kinn élő barátainkat látogattuk meg. Nekem szerelem volt első látásra, belégzésre.

Akkoriban csak délen, illetve a nyugati partvidéken jártunk, de lenyűgözött a tömérdek erdő, a friss levegő, a méregzöld természet, a tavak és sziklák rengetege. Úgy éreztem, hogy az ég sokkal közelebb van, és a felhők könnyedén elérhetőek.

Bevallom irigység is volt bennem, látva a jól felszerelt iskolákat, a falusi iskola atlétikai centrumát, a természet közelségét, érezve a jó levegőt.

Nyaralás északon, télen


Később még néhányszor jártam délen és az ország középső részén, de csak 2014-ben jutottam el északabbi területre. Mindig is vágytam északra és Lappföldre eljutni, de nem gondoltam volna, hogy ez a vágy több, mint teljesül.

Aztán eljött 2014 karácsonya, és egy Ouluban lévő barátunk meghívására északra látogattunk barátokkal két hét karácsonyi szünetre. A karácsonyozás jól is sikerült, azonban az újév után kiderült, hogy az otthoni állásomat elvesztettem, és a pesti albérletem is felmondásra került.

Ez a két információ nem ért teljesen váratlanul, de a sokk mégis egy külföldi kiránduláson ért, és úgy éreztem kihúzták alólam a talajt, és valami új kezdődik. A megelőző években sokszor vágytam arra, hogy kipróbáljam a külföldi életet, és én belevágtam egy gyors lendülettel...

A JOGNAK ASZTALÁNÁL

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: DR. SÁNDOR ZSUZSA
2018.03.03.


Czeglédy Csaba ismét börtönben van. De hogy ez miként, s hogyan történt, ahhoz a hatóságoknak nem mindennapi törvénysértések sorozatát kellett elkövetniük.

Haladjunk lépésről lépésre. Czeglédy Csaba 8 hónapja volt már előzetesben a NAV által indított büntető ügyben, melyet az egyszerűség kedvéért most nevezzünk 721 számú büntetőeljárásnak. (Tényleg ez az ügy száma.)

Czeglédy képviselőjelölt lett, ami azt jelenti, hogy mentelmi joga keletkezett, vagyis a büntetőeljárást fel kellett függeszteni, az előzetes letartóztatást meg kellett szüntetni. Ez annak rendje és módja szerint meg is történt.

Nem mondható igazán váratlan fordulatnak, hogy Polt Péter – minden egyéb teendőjét - melyekhez amúgy sem fűlt a foga – félredobva azonnal kezdeményezte Czeglédy mentelmi jogának felfüggesztését a Nemzeti Választási Bizottságnál. Fontos: ebben a bizonyos 721. számú ügyben. Az NVB - hűséges alattvalóként, miként szokta – a mentelmi jogot haladéktalanul felfüggesztette. A 721. számú ügyben.

Közbevetőleg fontos tudni, hogy a mentelmi jog felfüggesztése csak és kizárólag arra az ügyre vonatkozik, amelyre azt kérték, és amelyben azt felfüggesztették. Semmilyen másik ügyre nem!

Amikor tegnap este 10-kor megjelentek a rendőrök, hogy Czeglédy Csabát őrizetbe vegyék, azt állították, hogy ezt egy másik büntető ügy miatt teszik. Ám állítólag a nyomozóhatóság ezt a „másik ügyet” egyesítette a 721. számú ügyhöz, bár erről mind a gyanúsítottat, mind a védőjét eddig elfelejtették értesíteni.

Namármost. Ha igaz az, hogy tényleg egyesítették, vagyis a két ügyben ugyanaz az eljárás folyik, azon a bizonyos 721. számon, akkor megszegték a Büntetőeljárási törvénynek azt a szabályát (Be. 126.§ (4). bekezdés), hogy „ugyanazon bűncselekmény miatt… az őrizetbe vétel újra nem rendelhető el.

Ám ha valóban egy másik ügyről lenne szó (vagyis nem egyesítették az előzőhöz, hanem külön eljárást indítottak), akkor a mentelmi jogról szóló törvényt szegték meg. A mentelmi jog felfüggesztése ugyanis csak és kizárólag arra az ügyre vonatkozik (a 721. számúra), amelyben a mentelmi jog felfüggesztését kérték és amelyben fel is függesztették.

Czeglédy Csaba ügyében eljáró hatóságok tehát vagy így, vagy úgy, de törvényt sértettek. Hogy vajon miért, azt a fantáziájukra bízom.

Az ilyet a jog hivatali visszaélésnek, emellett – mert Czeglédyt törvénysértően fosztották meg a szabadságától – jogellenes fogva tartásnak nevezi.

Polt Péter nyilván ugyanolyan gyorsasággal fog intézkedni a törvénysértések megszüntetése és a büntető felelősségre vonás érdekében, mint amilyen fürge volt Czeglédy mentelmi joga felfüggesztésének indítványozásakor.

ABSZURD KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT TARTJÁK FOGVA CZEGLÉDY CSABÁT

SZTÁRKLIKK
Szerző: JÁSZ ZOLTÁN / SZTÁRKLIKK
2018.03.04.


A külvilágtól totálisan elzárva, az alapvető személyiségi jogait megsértve őrzik a szegedi kapitányság hermetikusan elzárt fogdájában – tudtuk meg ügyvédjétől, aki egy egészen abszurd történetet is megosztott a Sztárklikkel.

Amilyen gyorsan intézkedtek a hatóságok a volt szocialista politikus újbóli őrizetbe vételéről péntek este, annyira nem volt már sürgős a kihallgatása - értesült a Sztárklikk. Eredetileg úgy volt, hogy a Szombathelyről Szegedre szállítását követően azonnal megkezdődik a vallomástételi eljárás, ám erre végül csak a szombat délutáni órákban került sor.

Mint azt már megírtuk, a Czeglédy Csaba elleni újabb gyanúsítással épp azután álltak elő a hatóságok, hogy kiderült: a volt MSZP-s önkormányzati képviselő hivatalosan is független országgyűlési képviselőjelöltté vált Szombathelyen, így mentelmi jogával élve elhagyhatta a szegedi előzetes letartóztatását.

Nem sokáig tartott azonban a szabadsága, és ebben alighanem közrejátszottak azok a nyilatkozatok, amikben Czeglédy Csaba nyilvánvalóvá tette, hogy számos dokumentummal rendelkezik, például az Elios-ügyben is, amik terhelőek bizonyos kormánypárti politikusokra nézve.

Úgy tudjuk, most egy Tolkien-kötet az egyetlen dolog, amit a rajta lévő ruháján kívül magával vihetett a zárkába. „Jelenleg az a helyzet, hogy még telefonon sem tudunk kommunikálni vele. Ez egyértelműen jogsértő, hiszen az ügyvédhez való jogától fosztják meg.”...

HISZEK MAGYARORSZÁGBAN!

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.03.05.


Ostromlott várban ülök. Minden napomat úgy töltöm el, hogy azt a hitet, amely megvan bennem Magyarországban, ostrom alá veszik. Ostrom alá veszi a csüggedés, a kilátástalanság, a cinizmus, a képzeleterő hiánya. És persze a kreált valóság.

De nem vagyok hajlandó feladni a hitem egy jobb Magyarországban.

Én nem abban hiszek, hogy nyer az ellenzék, hogy veszít a Fidesz. Nem is abban, hogy majd holnap megoldódik minden. Egyetlen egy dologban hiszek, Magyarországban.

De ez a Magyarország ma nincs meg, mert túl kevesen, 10 ezren, 100 ezren, talán millióan vagyunk, akik hisznek ebben. Mert ez a Magyarország nem a mai, és nem is a tíz évvel ezelőtti, ez a Magyarország talán sosem volt. Ez egy Új Magyarország.

Ez az Új Magyarország a népé, ezen a Új Magyarországon nem kell a hódmezővásárhelyi asztalosnak egy fél ledolgozott élet után is minimálbéren tengődnie, nem közmunkába születik bele a cigánysor lakója Borsodban, nem a külföldi munkavállalás az egyetlen lehetőség a tisztességes életre a középosztály gyerekeinek.

Én hiszek abban az Új Magyarországban, ahol a szolidaritás nem a koldusnak juttatott apró, hanem a szegénynek, a dolgozóknak, mindenkinek járó lehetőség az iskolára, a munkára, a tudásra, az egészségre, és nem csak a bérre, hanem a megélhetésre.
Hiszek abban az Új Magyarországban, ahol a demokrácia nem az oligarchák uralmát, hanem a nép jogát jelenti a saját életébe való beleszólásra. Ahol az állam és javai, a bíróságok és az igazság szolgáltatása, a jogállam és az általa biztosított szabadság nem a kevesek, hanem mindenki jussa.

Ez a hitem megingathatatlan. Máshogy nem is csinálnám azt, amit csinálok. Még akkor is megingathatatlan, ha minden lépés efelé egy hegy eltolásával ér fel.

Még akkor is, ha látom, hallom, érzem, hogy körülöttem mennyi embert ejt rabul a tehetetlenség, a közöny, a beletörődés, a cinizmus, a tudatlanság, a pénz vagy a hatalom szeretete. Azért megingathatatlan a hitem, mert tudom, ha ők is el tudják képzelni ezt a Új Magyarországot, akkor az ő lelkük is felolvad, és ők is tudnak hinni ebben a sosem volt Magyarországban.

Márpedig ha mind hiszünk ebben, és mind akarjuk együtt, akkor meg is érkeztünk arra a helyre, ahonnan még kemény munkával meg is kell teremteni ezt a Magyarországot.
De előtte el kell képzelni, márpedig ma lehetetlen ezt elképzelni, ha valakinek nincs hite. Ezért kell átadnunk, nekünk, akik hiszünk ebben, minél több embernek ezt az érzést.

És nekünk, akik hiszünk ebben, nem csak képzelődnünk kell, hanem cselekednünk is. Ennek első lépése az, hogy átadjuk másnak a politikai képzelet lehetőségét és ezzel a hitet. A második lépés pedig az, hogy megkeressük azt a pontot, ahol harcba szállhatunk ezért az Új Magyarországért.

Harcolhatunk az utcán, harcolhatunk a közösségi médiában, harcolhatunk beszélgetéseken, családi vacsorákon, munkahelyeken, és harcolnunk kell április 8-án a választófülkékben...