2015. december 7., hétfő

BIOROBOTOK

TUAREG BLOG
Szerző: Szabó Gábor

Teccenek ismerni a Fidesznyikek stílusát ugye? Rajtakapjuk Őket - van min -, aztán jön a részükről az anyázás, apázás, bármi. Sajnáljuk Őket, és egyben röhögünk rajtuk, bár azon épp van okunk szomorkodni, hogy ilyen droidok tartják hatalmon a Diktátort. De nemcsak Ők. Mutatom.


Kicsi színesként is aposztrofálhatnám, ami következik. Válogatást közlök ugyanis fészbukos vitákból.
Biorobotoktól. Olyanoktól, mint amilyenek a Fidesznyikek. Pont olyanoktól. A hitelesség kedvéért természetesen mindegyikről képernyőmentés is van, bár kétségkívül Olvasóim számára tán hihetetlennek tűnik majd, amit most látni fognak. Ja igen, egy betűt sem változtattam rajta, pont így írták, ahogy közzéteszem. Tessék:

Györgyné Szelp Szeriintem Tuareg mindeg is Fidssz parti volt Gyurcsanynak meg az ellensege mint ahogy az abra most is mutatja.Ha a DK igennel szavazott akkor biztos hogy ezt kellett tennie.
Tóth Nelli Csak szeretné ez a sértődött, zakkant, kocsismáté volt haverja, Gábor Tuareg Szabó nevű, hogy a DK "szétrohadjon"! Ebből is látszik, hogy mennyire szeretné orban végét! De ne reménykedj, gabika, jól vagyunk! Sőt jobban!
István Lipták Gábor Szabó, a kedves édesanyádnak mondj ilyeneket! Ne magadból indulj ki. Szerencsétlen hülye paprikajancsi!
Tornai Döme Gábor Szabó ! Most már takarodj innen! Mindenhova odaszórod a mocskodat !
Gyula Nagy Tőled tanulni becsületet?Őszinteséget?Elveket?Mára elég volt belőled.
Istvan Auth Barom vagy!
Jánosné Horváth Nem a DK-ban kellene toborozni tagokat és Gyurcsány ellen hergerení,nem fog sikerülní!!
János Sipos Számomra lassan kevesebb undorító dolog van, mint amit Te művelsz! Másképp már senki nem figyel Rád? Meg is értem!
Katalin Kanyasi-Hedrich Mondj és gondolj azt amit akarsz de ne tégy jót Orbánnak azzal hogy vágod a baloldalt! Igy sohasem lesz összefogás!!
Csaba Szabó Volt. És akkor megnyugodna a lelked, ha nem szavaznának? Nem azért vannak ott véletlen, mert emberek jelentős számban oda küldték őket? Tuareg megosztja a baloldalt, ezzel orbán malmára hajtja a vizet. Ez hogy nem tűnt fel neked?
Judit Siklósiné nem kedvelem ezt a TUAREGET azóta mikor kiment egy regiment ember az ORSZÁGHÁZ elé és mikor kellett volna az élére állni ennek a tömegne nem tett semmit csak bámult üressen és magatehetetlenül akkor ő ne törjön pálcát mert nem hiteles ember dumálni szeret de mikor cselekedni kell l bujik a sátrába.


ARANYÉLET, LUXUS, VAGY SEM?

NESZE!SZER BLOG
Szerző: beautyka


Elég szép sikerrel fut az HBO és HBO GO-n a csatorna legújabb, saját gyártású sorozata, az Aranyélet, mely néhány napja bezsebelte az Aranyszem Operatőr Fesztivál legjobb mozi előzetesének járó kitüntetését is Szőke Dániel rendezésében, aki korábban olyan klipek videóit készítette, mint a Wonderland - What Do You Really Wanna Say vagy Boggie – Parfüm című videói! A sorozat rajongói ráadásul elindítottak egy petíciót is, melyben aláírásokat gyűjtenek, hogy az eredetileg 8 részesre tervezett széria tovább bővüljön a jövőben.
 A kis magyar ügyeskedés világa még jobban és jobban látszik, és egyáltalán nem mutat semmiféle csillogást. A történet cselekményén túl azonban érdemes odafigyelni arra a környezetre is, amiben a főszereplők a mindennapjaikat töltik. Hiszen attól lesz hiteles és ennyire izgalmas ez a sorozat, hogy minden szereplő számára a saját személyiségéhez illő enteriőrt sikerült megalkotni.
Hujber Balázs volt a sorozat art directora, ő felelt a teljes designért a helyszíneken. Balázs már 35 játékfilmben dolgozott és számos reklámot jegyez, így „régi motoros” a szakmában.
„A Miklósi villát hosszan kerestük, közel 40 ingatlanban jártunk, mire megtaláltuk a tökéletes helyszínt. Ilyenkor ingatlanközvetítőket is bevonunk a munkába és persze saját archívumból is dolgozunk. Fontos volt, hogy egy üres házat találjunk, amelyet mi formálhatunk, alakíthatunk kedvünkre. Így találtunk rá erre a II. kerületi házra, teljesen üresen. Fontos szempont volt, hogy mi tapétázzuk és fessük ki úgy, ahogy elképzeljük az egészet, és az is, hogy a kert milyen kialakítású, hiszen a Klárikás jelenetek miatt Janka gyakran beszélget szomszédnőjével a kerítés mellett. Szerencsére a munkámban viszonylag szabad kezet kaptam, természetesen a játszódó cselekményekhez, kameraállásokhoz viszonyulnom kellett. 3 hónapra rendeztünk be mindent.”

A KIEGYENSÚLYOZOTT ÉLET TITKA: JÉZUS

NAPI REMÉNY BLOG
Szerző: sema22


"Először keressétek Isten országát és azt, hogy mit akar Isten. Aztán minden más szükségetek is be lesz töltve." (Máté 6:33, NCV fordítás)

Ha valóban kiegyensúlyozott életet szeretnél élni, akkor az egész történelemben az egyetlen hiteles személyt kell példának tekintened: Jézust. Ha őt teszed életed középpontjába, akkor az sokkal kiegyensúlyozottabb lesz. Gondolj úgy az életedre, mint egy kerékre. Közepén van a kerékagy, és ebből jönnek ki a küllők, vagyis az életeddel kapcsolatos dolgok - például a kapcsolataid, a családod, a karriered, a céljaid stb. Mindannyian valamilyen "kerékagy" köré építjük az életünket. A kérdés az, hogy nálad mi ez a "kerékagy". A családod? A karriered? A pénz?Vagy Jézus?

OROSZ-TÖRÖK SZÓHÁBORÚVAL BŐVÜLT A SZÍRIAI KONFLIKTUS

LUMENS BLOG
Szerző: LumensadNovember 24-én Törökország lelőtt egy orosz vadászgépet, ami Szíriában folytatott volna légicsapást. Azóta a két ország elnökei jobbára a médián keresztül kommunikáltak, sokszor vádak és sértések formájában. Oroszország januártól gazdasági szankciókkal is él majd, amelyek főleg az élelmiszerkereskedelmet, az olajipart és a turizmust érintik.
A két ország állításai a november 24-én történtekről szinte semmiben nem egyeznek. Törökország szerint két orosz gép engedély nélkül és öt percen belül tíz figyelmeztetés ellenére hatolt be a légterükbe. Később nyilvánosságra is hoztak egy erről a figyelmeztetésről készült hangfelvételt – állításuk szerint talán máshogy figyelmeztették volna a pilótát, ha tudták volna, hogy orosz gépről van szó. Az egyik behatoló gép hamar visszatért Szíriába, a másik tizenhét másodpercet töltött Törökországban, ezután lőtték le a járőr-repülők. Oroszország védelmi minisztériuma a BBC tudósítójának Twittere szerint először azt tette közzé, hogy a vadászgép sosem hagyta el Szíria területét, valamint, hogy a földről lőtték le – előbbihez máig tartva magát.Az orosz gép két pilótája közül csak egy élte túl a balesetet, a másikat, Oleg Peskovot ejtőernyős zuhanása közben lőtték le szíriai türkmén lázadók. (Az incidens még egy halálesettel járt: egy orosz tengerészgyalogos, Alekszander Pozinics a mentőakció során vesztette életét, miután a helikoptert páncéltörő rakétával lelőtték a lázadók.) A túlélő navigátor, Konsztantyin Murakhtyin azt állítja, jól ismerte a területet, amely fölött repültek, a pályájuk a személyes irányítása alatt volt, és lehetetlen, hogy akár egy másodpercig is átlépték volna a határt. Mi több, sem rádió-, sem optikai figyelmeztetésről nem számol be. „Ha figyelmeztetni akartak volna, párhuzamos pályára állhattak volna.” – mondta, hozzátéve, hogy a rakétát sem látták közeledni, így ki sem térhettek előlük. 
ITT OLVASHATÓ

ELŐRE, A MÚLTBA

LÁZÁLOMGYÁR BLOG
Szerző: LastMinute


A Vissza a jövőbe című, több részre duzzasztott fantasztikus filmben a főhős különböző bajok kiküszöbölése érdekében a múltba, majd a jövőbe utazik, de mindig visszatér a jelenbe. Az én címem nem időutazásra utal, hanem arra, hogy a jövő egy kicsit hasonlítani fog a múltra. Nem fordítjuk vissza az idő kerekét, hanem rájövünk, hogy ami már egyszer volt, de most nincs, annak bizonyos elemei jobbak voltak a jelenlegi gyakorlatnál, és könnyűszerrel helyreállíthatók.

Úgy kezdődött a dolog, hogy otthon dolgoztam, és zavart egy rendkívül éles zaj. A lakótelep parkját nyírták, benzines fűnyíróval. Gondolkozni kezdtem: miért is nem nyesőollót használ az illető? A benzines eszköz nyilván hatékonyabb, és a munkaerőt is kíméli, így kevesebb ember is el tudja végezni ugyanazt a munkát. Ugyanez a helyzet a nem kevésbé zajos levélszívó gépekkel. Miért ment ki a divatból a halkabb és egyszerűbb gereblye?
A túlgépesítés miatt kevesebb embernek jut munka. Nem vagyok modern kori luddita, gépromboló, de arra gondoltam: mi végre ez az egész. Az egyik oldalon kevesebb fizikai munka, kevesebb munkás és kevesebb munkaköltség. A másik oldalon: nagyobb munkanélküliség és nagyobb környezetszennyezés. Vajon megéri-e?

A mi világunkban már nincsenek kalauzok, csak jegyellenőrök és jegyárusító automaták. A kommunikáció személytelenné válik. Az, hogy rövidebbek lettek a sorok, nem magyarázat, hiszen több ügyfél ügyét több ügyintézővel ugyanúgy el lehetne intézni. Miért működött mindez gazdaságosan a negyvenes, ötvenes években? Az önkiszolgáló áruházakban ugyan gyorsan hozzájuthatunk az élelmiszerhez, de amikor szakmai segítségre lenne szükségünk, nem találunk senkit, akit megkérdezhetnénk.

A MIKULÁS KIÜTÖTTE A NAP ÉS SZÉLENERGIÁT

LÁNCREAKCIÓ BLOG
Szerző: Prof. Dr. Aszódi AttilaA 2015. december 6-án, Mikulás napján megfigyelhető időjárás megint egy olyan tipikus helyzetet teremtett (hasonlóan az egy hónappal ezelőtti szmogriadós időszakhoz), amikor a villamosenergia-rendszerben lévő időjárásfüggő nap- és szélerőművek semmit, de semmit nem érnek. És sajnos a rendelkezésre NEM állásuk nem csak 1-2 órára, hanem akár napokra is fennmaradhat. Az áramellátás más források hiányában megoldhatatlan lenne.
De nézzük a tényeket. Amíg Mikulás napján a magyar rendszerterhelés 3900 MW és 5500 MW között mozgott (ld. az 1. ábrát), addig a hazai 330 MW-nyi szélerőmű termelése a ködös, párás időben reggelre nullára esett és mostanáig úgy is maradt (ld. 2. ábra). A hazai fotovoltaikus termelők is padlón voltak egész nap, tekintettel a ködös időre. Egy példát mutatok be a 3. ábrán egy, a sunnyportal.com weblapon elérhető, találomra kiválasztottráczkeresztúri PV telep adatai alapján, de a helyzet a többi, weben elérhető magyar fotovoltaikus termelő esetén is hasonlóan alakult.
A 3,2 kWp névleges teljesítményű PV telep 24 óra alatt elvileg 76,8 kWh áramot lenne képes előállítani (ha folyamatosan sütne a nap), de mivel ma egyáltalán nem sütött, így kb. 0,3 kWh áramot termelt, ami a napi csúcskihasználási tényező tekintetében 0,39% értéket ad, ami gyakorlatilag elhanyagolható.

ITT OLVASHATÓSHUNGA - EGY TOKIÓI EROTIKUS KIÁLLÍTÁS MARGÓJÁRA

HELLO MAGYAROK BLOG
Szerző: Dóczi Tamás


shunga (春画) - 'tavaszi kép' - effektíve masszív Edo-kori pornó. Egy mostani kiállítás Tokióban azonban a művészi oldalát próbálja megragadni a dolognak, az Eisei Bunko (永青文庫) múzeum ezzel nem kis feladatra vállalkozott.
A kiállított művek ugyanis történelmi értékük mellett a mai napig képesek igencsak szemöldökhúzogatásra késztetni az embert, s hiába volt két évvel ezelőtt nagy sikere a British Museumban, Japánban tíz múzeum utasította vissza a felkérést, mielőtt az Eisei Bunko elvállalta volna a szervezést.
Ahhoz azonban, hogy igazán értékelni tudjuk a kiállítást, mindenekelőtt érdemes magával a műfajjal megismerkedni, hisz nem is elsősorban, illetve nem pusztán pornográfiáról kell beszélni a shunga kapcsán.
A japán kultúra számos eleme kínai gyökerekre vezethető vissza - itt olvashatunk a kínai pornográfia rövid történetéről,  a tavaszi képek (a 春 tavasz írásjegye mind Kínában/Japánban korabeli eufemizmus a szexre) eredete igencsak régi időkre nyúlik vissza, viszont a műfaj csimborasszójának egyértelműen az Edo-kor (1603 -1868) tekinthető, az ukiyo-e (浮世絵) 'lebegő világ' tekintélyes hányadában fametszetekben manifesztálódott zsánerfestészete előszeretettel örökítette meg a kortárs Edo dekadens világát - gésákat, kabuki színházat, szumót - és persze a szexet is.


ITT OLVASHATÓ

KOLDUSTÁRSADALOM-SZINDRÓMA

HUPPA.HU-ELLENSZÉK
Szerző: Hazai András


koldusSietős lépteink során zavaró tényező a kéregetők, kis táblával ülő koldusok, hajléktalanok hada. A Budapest-világvárosi hangulat része ez. Beépült mindennapjainkba.
Kolduslelkületű társadalom
Koldusok, hajléktalanok, semmirekellők mit keresnek itt, megérdemlik a sorsukat, én megdolgoztam a javaimért, ők miért nem gondolatok kavarognak a fejünkben.
Nem vesszük észre, hogy közben mindannyian koldusok vagyunk, csak mindenki különböző szinten.
A földön fetrengőket, a társadalmon kívülieket már rég halálra ítéltük.
MINDANNYIAN.
Hiába mondunk mást, nyilatkozunk itt-ott sajtóban, tv-ben, interneten.
Ne ámítsuk magunkat! Amikor róluk nyilatkozunk, a legtöbbször magunkról beszélünk.
Kolduslelkületű társadalom vagyunk
.

AMERIKAI MÓDSZER MAGYAR MÓDRA A KSH-BAN, AVAGY HOGYAN LESZ A FORDBÓL TRABANT?

KETTŐS MÉRCE BLOGSzerző: Havasi Éva


Túl sok a szegény Magyarországon, és ezt a Központi Statisztikai Hivatal sem nézheti tétlenül. Ezért megszűnne az eddigi létminimum számítás, és helyét olyan modellek foglalják el, amelyek segítségével csökken a szűkölködők száma. A javaslatok nagy vitát váltottak ki, és nem véletlenül. Ahogy Havasi Éva alábbi számításaiból kiderül, a változásokkal szinte mindenki rosszul jár – a legnagyobb vesztesek pedig a minimum 2 gyerekes családok. Az ő esetükben a szegénység küszöbe az eddigi értékeknél 25-40 %-kal alacsonyabbra csúszik, azaz ha eddig 253 ezer forintnál húzódott a létminimum szintje, most modelltől függően, 159-180 ezer forint felett már nem tekintené őket szegénynek a hivatal.

A KSH felfüggesztette a létminimum-számítását, azzal az ígérvénnyel, hogy „felülvizsgálja” azt.
Orvosi nyelvre lefordítva, a KSH logika könnyen érthetővé válik. A diagnózis – értsd: létminimum alatt élés – fő baja a KSH-nyilatkozatok szerint az volt, hogy a kórisme megnevezését sokan félreértették, ráadásul túl sokan és sokfélék rendelkeztek hasonló lelettel. (A limit alatt élők száma és rétegzettsége úgymond „megkérdőjelezi a szakpolitikai relevanciáját”.)
A „megoldás” az volna, hogy ha a lakosság közel negyven százalékának ugyanaz a baja (vagyis, hogy létminimum alatti jövedelemből él), akkor ezt a szintet a továbbiakban ne tekintsük „az egészségre ártalmasnak”.
Helyette keressünk egy sokkal szűkebb halmazt, amelynek tagjait már érintettnek minősítjük. A ma még létminimumnak nevezett szint alatti élet egy „népbetegség”, amellyel a továbbiakban nem foglalkoznának.
A jövőben csak az idült szövődményes betegségek számítanának. A „számítás” statisztikai értelmében persze, mert a betegek (értsd a szegények) már régóta magukra vannak hagyva.
Deklarált cél volt az is, hogy a leszűkített betegcsoport kapjon valami vonzóbb nevet. Ahogy a stadion szót fel akarják váltani a „fedett sportlétesítmény” szókapcsolattal, a beszédes „kerítés” szót meg a „műszaki határzár” kifejezéssel, úgy ajánlják most a létminimum alatt élők helyett az „amerikai módszerrel számolt minimum alatt élők” és/vagy a „policy-orientált minimum alatt élők” szóláncokat.
Ez sem ártatlan nyelvújítás. Ez az új hattagú szintagma a köznyelvi használatban megjegyezhetetlen, s ilyenként elveszti súlyos jelentéstartalmát. Sőt, ez az új állandósult szókapcsolat azt sugallja, hogy ez valami amerikai, valami korszerűbb, hitelesebb mutató, és talán nem is annyira szerény megélhetési szintet jelöl. Aki pedig utalni akar rá, annak muszáj egyszerűsíteni, s azzal száműzni a mutató kellemetlen társadalmi tartalmát, lelkiismeretünkre is ható jelentését.
Az első jelek már látszanak. Kivétel nélkül mindegyik napilap, online újság „amerikai módszer”, „amerikai modell” alapján számolt szegénységről beszél. (A policy-orientált verzió viszont mintha máris kihullott volna.)
Csakhogy e hazai számítási javaslatnak annyi köze van az Egyesült Államokban lényegében a múlt század hatvanas éveitől alkalmazott módszerhez, mint az amerikai népautónak a magyarok számára máig emlékezetes Trabanthoz, vagy még inkább a Trabant Hycomathoz.

ÉLETSZERŰ, HOGY KOVÁCS A BÖRTÖNBEN ROHADJON MEG

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: AN


Kovács Zoltán kormányszóvivő a 444.hu kérdésére azt mondta, hogy “életszerű, ha politikusok rokonai is indulhatnak közbeszerzésen”. A Transparency International által létrehozott Korrupció Érzékelési Index a korrupciót, mint a közhivatallal személyes haszonszerzés céljából való visszaélést definiálja. Ha valaki a rokonai nevén pályázhat a közvagyonra, amelynek odaítélésről dönt vagy befolyással lehet rá, az még a korrupciónál is súlyosabb bűncselekményt követ el. A korrupció az, amikor valakit megvesztegetnek, hogy számára kedvező döntés szülessen. A nem egy háztartásban élő közvetlen rokonoknak ítélhető közbeszerzés közönséges lopás. A döntéshozó a veje nevén ellopja az állami pénzt.
Példátlan, hogy törvénybe iktatják a törvénytelenséget. Minden összeférhetetlenségi szabály alapja az, hogy a döntéshozók rokonai nem indulhatnak egy versenyben. Ez még a keresztrejtvények esetében is így van. Itt pedig milliárdos megrendelésekről van szó, ahol egy falopásból élő, semmihez nem értő idióta, aki elveszi a bűnöző miniszterelnök lányát, darabonként 3 milliárdos állami megrendeléseket kaphat a közvilágítás fejlesztésére. Aztán a tolvaj miniszterelnök lánya még a nép pofájába vágja, hogy ő a saját lábán áll, mert a férje eltartja. Ha az Európai Unió vizsgálódik, mert a pénz az agyongyalázott liberális demokratikus országok adófizetőinek pénze, akkor a tolvaj miniszterelnök hoz rá egy törvényt, a szóvivő pedig ezt életszerűnek nevezi. A nép pedig tűri.
A Nemzeti Együttműködés Rendszere eddig is a szervezett bűnözés rendszere volt. De amikor már törvényesítik a lopást, az kétségtelenné teszi, hogy egy szervezett bűnözői csoport foglalta el az államot és rabolja ki az államkasszát. Ráadásul ez a törvény úgy született, hogy az Európai Unió csalás elleni hivatala vizsgálta Orbán vejének törvénytelen közbeszerzéseit, és ezt igyekeztek utólag is törvényessé tenni. Orbán saját vejének kilopott milliárdjait törvényesítik. A miniszterelnök egy bűnöző. Ellopják az államkincstárt, és hoznak rá egy törvényt, hogy az államkincstár ellopható.

ITT OLVASHATÓ

TEHETSÉGTELEN ORSZÁG

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: Ansinn


Persze, Magyarországról van szó. Már hallom is a felháborodott ellenvetéseket, hiszen erősen él a mítosz köztünk a magyarok rendkívüli képességeiről. És itt nem is kell a Szíriuszról való származásra, a többszörösen csavarodott DNS-re és egyéb – nem is minősítem – micsodákra visszagondolni. Szolidabb érvelések a nyelvünk bonyolultsága miatt másképp fejlődő agyakra, esetleg a történelem során lezajlott génkeveredésre hivatkoznak. Vagy vegyük csak a Diákolimpiákon elért kiváló eredményeket, a sakkozóinkat, feltalálóinkat, Nobel-díjasainkat, az infó-kommunikációs forradalom magyar hőseit és azt, hogy jelenleg is milyen kapósak orvosaink, egyéb szakembereink külföldön. Hogyan is merem azt állítani, hogy tehetségtelen az ország?
Azért merem, mert tehetségeink nem maradtak és nem maradnak itt. A fent említettek közül hányan érték el eredményeiket itthon és hányan más országban, más kontinensen? Bizony, miközben sorra születnek itt szerencsés adottságokkal megáldott emberek – tehetség alatt nem csak a szellemi képességeket értjük, hanem a művészetit, sport- és mesterségbelit, stb. is – viszonylag kevés kamatoztatja a Kárpát-medencében ezeket. Közösen űzzük el őket és közösen viseljük emiatt a veszteségünket is.

HEJESÍRÁS HEJTELENÜL? ÉS MOST IDEGES VAGY?

IFL, AZ ŐSZINTE IGAZSÁG
Szerző: Szarvas Norbert

Nyelvtannácik gyülekezzetek! Ha az index szerkesztősége kimerte változatlan címmel tenni a bejegyzést az oldalukra, akkor néhány önjelölt a magyar tradícionális helyesírásőrzök kerekasztalától szerintem most kapott agyzsibbadást. Már látom, ahogyan habzó szájjal gépelik a mindenféle cukiságot, ami személyemet és magyartalanságomat illeti. A kedvencem, amikor a nyelvtannáci annyira megsértődik, hogy egy nyelvtanilag "hejtelen" cím olvasása után nem hajlandó végigmenni a cikken, hanem egyből a kommentablak kezd el írogatni, miközben fingja nincsen, hogy miről van szó. Én meg baromira élvezem. Élvezem, hiszen annyira aranyos, ahogyan néhányan úgy érzik, hogy ha nem olvassák végig a cikket, és ezt még a képembe is vágják, akkor majd eret fogok vágni és beiratkozok általános iskolába. A legjobb az egészben, hogy a bloggal kapcsolatos visszajelzések között az egyik leggyakoribb, hogy mennyi önjelölt barom mászkál a neten, akinek a "hejtelenül" a legfontosabb, és akivel nem lehetne közölni, hogy itt a világvége, ha azt nem nyelvtanilag korrekt módon tennénk.
Azért vannak szerintem sokkal fontosabb dolgok az életben, minthogy bárki elüt egy cikkben néhány karaktert, vagy ne adj isten ly helyett j-t ír. Szerintem olvasni és informálódni a modern társadalmi berendezkedésünk alapja. Hihetetlen információs igényünk van. Érdeklődünk a világ iránt. Olvasni jó dolog. Remélem senki nem azért kezd el egy blogot, origot, könyvet vagy szórólapot elolvasni, hogy saját egóját hegyezve megnézze a helyesírási hibák számát. Remélem, de tudom: naív vagyok.

SAJTÓETIKA - A JÁRVÁNY-HÍRÉRT ÁLDOZOTT HITELESSÉG

HUPPA.HU-ELLENSZÉK
Szerző: Simay

globoport01A biológiai fegyvert sokszor emlegetik a szegények atombombájaként. Nem is teljesen alaptalanul. A biológiai hadviseléssel kapcsolatos hírkeltés azonban valószínűleg fokozottabb figyelmet, a hírek interpretálójától némi utánanézést is igényelhetne. Ellenkező esetben a média klikkvadásza könnyen a farkast kiáltó pásztorfiú szerepében találhatja magát. Még akkor is, ha az általa közölt hírnek valós alapja is lehet.
Mert itt van az egyik legutóbbi nagy hír. Az interpretálói cím alapján Húsevő parazitákat uszított az emberekre az Iszlám Állam, és a Globoport-on, Pap Gergely írását egy sebes arcú szomorú szemű kisfiú vezeti fel. A hír forrásának feltüntetése valószínűleg elkerülte a figyelmemet. Ha megtalálható cikkben, ezennel elnézést kérek ezért a felületességért. De addig is maradjunk ennél az írásnál. Nem azért, mert biztos lennék abban: magam vagyok minden idők legnagyobb sajtószakértője. Az írás, az illusztrációk, illetve a címválasztás nyomán azonban szinte az állatorvosi tünetpaletta szemléltethető. Ha már címválasztás: A cím sugalmazása magának a cikknek az alapján hamis. A cím azt sugallja, hogy az ISIS gyakorlatilag ott áll a húsevő paraziták mellett, és korbáccsal uszítja az emberekre. De legalább is saját kezűleg tenyészti a kórt okozókat, és így szórja a népekre. Miközben a cikkből kiderül, hogy erről szó nincs. Szó van viszont arról, hogy elrettentésül közszemlére, és temetetlenül, hagyják a hullákat. A betegséget, leishamniasist pedig rovarok terjesztik.

EGY ARAB ISKOLA BELÜLRŐL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Ági 
Egészen különleges helyre kalauzol el minket Ági, aki egy katari (egészen pontosan dohai) iskolában tanít testnevelést. Tapasztalatai még akkor is érdekesek, ha az intézmény nem egy klasszikus arab suli, hanem egy nemzetközi hely, ahol a nyugati és a helyi kultúra keveredik egymással. Hogy miként, az kiderül a posztból, amit a Világ iskolái blog szerzői-szerkesztői küldtek el. (A képekért köszönet a szerzőnek.)
„Én egy katari iskolát igyekszem bemutatni tanár szemmel. 2014 októberében érkeztem Dohába, Katarba, ahol egy Qatar Foundation által alapított és fenntartott iskolában kaptam testnevelő tanári állást.
Elég sok helyen megfordultam és tanítottam már, de a Közel-Keleten még nem voltam semmilyen formában. Mindig is vonzott ez a régió. Mind a kultúra, a táj és persze a pénz is.
Amikor leszálltam a gépről, azt hittem, fel vagyok készülve, hogy itt meleg lesz, de ahogy mellbe vágott az a párás, poros levegő, nagyon meglepődtem. Alig kaptam levegőt, pedig a szél is fújt és éjszaka volt.
Voltak elképzeléseim, előítéleteim az országról és szinte minden elém is tárult, szinte azonnal. Ahogy lépkedtem le a repülő lépcsőjén, rengeteg fekete limuzint láttam sofőrrel, szolgával, hordárral. Ott álltak es vártak prominens és fontos utasaikat, gazdáikat.
A kötelező útlevél-ellenőrzés és csomagátvétel után találkoztam az iskolából egy képviselővel, aki rögtön elvette az útlevelem, az orvosi papírokat, iratokat. Cserébe vett nekem SIM kártyát a mobiltelefonomhoz (amit előtte ki kellett kódoltatnom).
Megkért, hogy amint beüzemelem a telefont, írjak neki és a HR-s hölgynek. Így tudják majd a számomat és értesítéseket kapok az elkövetkezendő kötelezettségeimről. Aztán a papírjaimmal elszáguldva engem otthagyott a sofőrrel.
A sofőr elvitt a lakhelyemre, amit előre kiválasztottak, kitakarítottak és berendeztek számunkra. Ebben a hatalmas villában kellett a következő napokat, heteket töltenem.
Ugyanis, amíg az itteni, kötelező orvosi vizsgálatokon át nem esek, valamint az eredmény nem megfelelő, be sem mehetek a munkahelyemre. Az orvosi vizsgálatokra és ujjlenyomat vételkor küldtek a sofőrt értem, aki vitt és hozott rendületlenül.
Mindenkinek – aki Katarba érkezik munkavállalási vízummal – kötelező vérvételen és tüdőszűrésen részt vennie. Persze, ezt otthon is meg kellett tenni a kiutazás előtt. Plusz vércsoport vizsgálat is kötelező. Csak ennek fejében lehet elindítani a tartózkodási engedélyt. Anélkül nem tudsz semmilyen hivatalos ügyet intézni.

KÖZGYALÁZAT

SZTÁRKLIKK 
Szerző: Jablonka Richárd

Találó szóalkotás Ujhelyi István EP képviselő tollából. Közszolgálatnak ugyanis inkább csak csúfolható, semmint nevezhető az állami média. Az MSZP-s képviselő nincs egyedül a véleményével, hiszen az elmúlt években a tömeges elbocsátásoktól kezdve, a KDNP-s kitűzős, ismeretlen, de hivatalos munkaviszonnyal nem rendelkező hírszerkesztők váratlan megjelenése, a sátras tüntetések, az ellenzéki politikusok nyilatkozatai mind-mind alátámasztják a közszolgálat elfogultságát.

Tökéletes példa Juhász Péter esete, akit a vagyonnyilatkozata miatt hívtak be egy reggeli műsorba. Az Együtt ikonikus figurája mondhatni, őszinteségi rohamot kapott, és úgy is elmondta a véleményét, hogy a riporter minden erejével próbálta ebben meggátolni. Juhászt lehet szeretni és kevésbé szeretni, de az egy Fidesz-szimpatizáns számára is egyértelmű, hogy valakit meghurcolni azért a köztelevízióban, mert feltűnően kevés vagyona van, nem túl etikus, főleg, ha ezzel párhuzamosan nem hívják be Rogán Antalt vagy Lázár Jánost, akiknek feltűnően sok. Eddig minden reggeli műsor felkerült az MTV honlapjára is, ezt azonban "elfelejtették" publikálni.


AZ ALBERT ESZTER SZINDRÓMA ÉS A TUAREG KOMPLEXUS

GÉPNARANCS-BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: percaso


A tényadatok rendelkezésre állnak, illetve álltak, hiszen sok szaftos részt már töröltek. De sokan még így is megismerték történetüket, mert olvasták a bejegyzéseket.
Egy dolog biztosnak látszik, mindkét személy esetében a zavartság és a zavarosság szembetűnőbb, mint a tisztánlátás, s emiatt nevezettek interneten megjelent írásaikkal inkább a demokratikus ellenzék gyengülését segítik elő, semmint annak erősödését.
Csak idézni kell mindkét helyről legalább azokat a megnyilvánulásokat, melyek az előzőekben mondottakat megerősítik. Egy-kettőt mindenféleképpen, hiszen az összes többi az idézettekhez hasonló.
Albert Eszter a saját facebook oldalán tavasszal az alábbi bejegyzéssel indította el azt a lavinát, amely végül a DK-ból kizárásához vezetett:
„Erős kritikára készüljetek, barátaim. Ti ezt nem szeretitek. Ti bólogató pártembereket akartok. Ez a DK jó ideje nem az a DK, ami volt. Elveszett belőle a demokrácia.

SZLOVÁKIÁBA KELLETT MENNEM, HOGY VÉGRE NEMZŐKÉPTELENNÉ TEGYENEK

BEZZEGANYA BLOG
Szerző: dodiur83


Szoktam olvasni a Bezzeganyát, időnként elég jó történetekre akadok, bár engem a gyerekezés közvetlenül (de még közvetetten sem) érint, nincs gyermekem, és most már úgy néz, hogy nem is lehet.
Kezdem az elején: mióta az eszemet tudom, nem akartam gyereket, kamaszkoromban sem értettem, hogy mi visz rá egy embert arra, hogy gyereke legyen, aki az első X évben eszik-alszik-sír, miközben jelentős mennyiségű pénzt emészt fel (sarkosan fogalmazok). És ez az érzés csak erősödött bennem az évek folyamán. Azt azért hozzá kell tennem, hogy egyáltalán nem utálom a gyerekeket, nincs velük kapcsolatban semmi negatív előítéletem, csak rájöttem, hogy az én életemet olyan szinten alakítaná át egy gyermek, amit nem tudnék feldolgozni. Nem, nem az van, mire ilyenkor az emberek 99 százaléka gondol (hétvégi véget nem érő alkohol-drog-partik, extrém hobbik, állandó utazások), nem, semmi különös, csak épp nem tudnám elviselni, hogy ne én osszam be az időmet, hogy éjjel fel kelljen kelnem hozzá, különböző betegségek; későbbiekben megoldani-leszervezni a a bölcsibe-oviba-suliba járást (időre odaérni stb.).
Egyik volt osztálytársammal nemrég találkoztam, nemrég született gyermeke, és csak annyit mondott:„Nem csodálom, hogy nem akarsz gyereket, tudod, ha egy gyerek érkezik az életetekbe, onnantól fogva te, ti nagyon háttérbe fogtok szorulni.”Na, ebből nem kérnék, köszönöm. Nem bírnám azt a monotóniát, a mindennapi mókuskereket. Idén januárban kezdeményeztem a vazektómiát TB-s ellátás keretében.
Kivágtak, mint macskát szarni.
 

ITT OLVASHATÓ

TEGNAP DÉLUTÁN A SZÍR HADSEREG ALAKULATAI MEGINDÍTOTTÁK A KÖRBEZÁRT TERRORISTABANDÁK FÖLSZÁMOLÁSÁRA IRÁNYULÓ MŰVELETEIKET

ARMAGEDDON NYOMÁBAN BLOG
Szerző: Andre Lowoa


A Damaszkusz – Homsz útvonal mentén található Gutánál várhatóan komoly ellenállásra kell számítaniuk, hiszen a városba behúzódott egy elég népes, és igen vegyes összetételő terrorbanda. Könnyítheti viszont a kormányerők dolgát, hogy ezek a bandák egymással sincsenek megbékélve, és igen sűrűn aprítják egymást.
Persze a fő cél a török határtérségből kitakarítani az ankarai maffia által pátyolgatott hordákat.
Meglehetősen kellemetlen helyzetbe került az iraki kalandja miatt egyébként is a török maffia. Ahmet Davutoglu ankarai külügyér igyekszik csillapítani az irakiak fölháborodását, ami már odáig fajult, hogy Oroszország beavatkozásának iraki kérését is belengették Bagdadban. A hírt követő rövid időn belül Davutoglu gyorsan be is jelentette, hogy Törökország nem kíván újabb erőket küldeni a szomszéd ország területére. Arról nem beszélt, hogy mikor akarják onnan azokat a katonáikat visszavonni a török határ mögé.
ITT OLVASHATÓ

LEÉRTÉKELT ÉS KÍNAI?

ALAPBLOG
Szerző: SUSZTER


Mozgalmas heteken, hónapokon van túl a kínai fizetőeszköz, saját nevén a renminbi, azaz a „nép pénze”. Majd egy éven keresztül mesterségesen, deviza tartalékainak leépítésével (lásd utolsó ábra) tartotta stabilan a dollárral szemben a jüant a kínai jegybank, de aztán ezt a küzdelmet feladta és augusztus 11. és 13. között három lépésben hagyta azt leértékelődni. November 30-án pedig az IMF vette be devizakosarába a kínai fizetőeszközt, részben épp a leértékelésnek, és a piacbarátabb árfolyam-politikának köszönhetően.
Az augusztusi leértékelés váratlanul érte a piacokat, sokan a kínai vég kezdetének jeleként értelmezték a döntést. A kínai jegybank már tavaly év vége óta próbálkozik a lassuló kínai gazdaság ösztönzésével, melyet a likviditás bővítésével, a kötelező jegybanki tartalékráta és referencia kamatlábak visszavágásán keresztül igyekezett elérni. A deviza leértékelése elsősorban az export szektort volt hivatott segíteni.
Rövid megjegyzés: mind a világgazdaságban, mind Kínán belül csökkenni látszik az ipari termelés gazdasági jelentősége, a hangsúly inkább a szolgáltató szektorra tevődik át. A jelenlegi kínai lassulás két forrásból származhat: a világgazdasági növekedés lassulásából, illetve a kínai gazdaság strukturális átalakulásából.

DEMOKRATIKUS KISKÁTÉ FIDESZES HÜLYÉKNEK

AMERIKAI NÉPSZAVA
Bartus László


Mióta a fideszes a hülye szinonimája lett, a fogalom némi fejlődésen ment keresztül. Korábban csak az alaptörvény asztalával, Kerényivel és a felcsúti stadionnal körülírható idiotizmus jellemezte, ami valamennyi diktatúra sajátja, az eszét vesztett diktátor figurájával együtt. Mindenkinek van egy erről szóló kultuszfilmje, a magyaroknak a Tanú, benne Virág, Pelikán és Bástya elvtárs. Ezek az állandó szereplői az egymást váltó diktatúráknak.
A rendszer lassan, de biztosan jut arra szintre, hogy maga a vezér és a környezete lesz az idiotizmus szinonimája. Ha Orbán nevét kimondjuk, és pocakos alakja megjelenik lelki szemeink előtt, már röhögünk, vagy vérmérséklettől függően a fejünket fogjuk. A diktatúrafejlődésnek ebben a szakaszában már nem szükséges Orbán mellé tenni a kisvasutat, Mészárost, a saját lábán mobilozó lányát vagy a kőbányász apját, önmagában röhejes a figura. Személyében testesíti meg a hozzá köthető valamennyi őrültséget, a nemlétező ellenséggel folytatott harcaitól kezdve a fehérvári huszárokon át a fatolvaj vejének adott milliárdokig bezárólag.

AZ ÉN IDŐMBEN IMÁDKOZNI JÁRTUNK A TEMPLOMOKBA NEM PÁVÁSKODNI

RÁBA KÁLMÁN BLOG

Szerző: kameszka01


iskolák, óvodák, kórházak, közigazgatás, templomok, lassan mindenhol Fidesz-kampány zajlik
jobbról Ágh Péter, a vasi X-faktor...
 
Isten házáról sürgősen vegyétek le a mancsotok, a kampányszellem és politikai karrierépítés nem templomokba való! Kérlek benneteket, hagyjatok legalább egy olyan helyet, ahol nem a fideszes képmutató individuum dominál! Köszönjük!
 

BOCSÁNAT, HOGY KÉRDEM...AZ ORVOS PÁLYÁT MÓDOSÍTOTT?

DEMOKRATA INFO

Szerző: sztormaHCJD


Aki kérdez: Demokrata.info, aki válaszol: Dr. Pusztai Erzsébet, egészség és életmód coach, a MoMa alelnöke. Az Antall és az első Orbán kormány kabinetjében államtitkári feladatot töltött be a Népjóléti Minisztériumban és az Egészségügyi Minisztériumban. Az egészségügy mai helyzetéről, a szuperkórház szükségességéről és a MOMA-ról kérdezi őt a Demokrata.info.

Demokrata.info: Ön gyakorló orvos volt, mégis politikusként lett ismert. Miért döntött úgy, hogy „pályát módosít”?

Dr. Pusztai Erzsébet: Nem terveztem, hogy politikai pályára lépek. Felkértek. Vállaltam. Az első szabad választások utáni demokrácia új, nagyobb és izgalmas lehetőségeket kínált. Két évvel a rendszerváltó Parlament megalakulása után felkérést kaptam a Népjóléti Minisztérium politikai államtitkári posztjára. Részt vettem többek között a Magzatvédelmi Törvény és a hozzá csatlakozó rendeletek megalkotásának parlamenti vitáiban, a Családvédelmi Szolgálat kialakításában...

ITT OLVASHATÓ

HOGYAN LESZ VÉGE A HÓMAN-SZOBORNAK?

EGYENLÍTŐ BLOGCSALÁD

Szerző: Egyenlítő blog


Hétfő délután Székesfehérvárott próbálja megértetni a Szabadság színpad csoport, hogy mi is a baj azzal, közpénzek felhasználásával – bár anélkül is elég gáz lenne az ügy – Hóman Bálintnak akarnak a város Bartók Béláról elnevezett terén szobrot állítani.
Mondjuk, ha tényleg megteszik, akkor a következő lépés legyen az, hogy a tér nevét is változtassák meg. Hiszen Bartók éppen a hómanok miatt hagyta el Magyarországot, s kényszerült emigrációba. (Vagy, ha ez már itt a sikk, akkor a Herzl térre kérünk egy Szálasi szobrot, a Kossuth térre egy Haynaut, és így tovább.)

ITT OLVASHATÓ

NEM HÚZZÁK A KIVÁNDORLÓK A MAGYAR GDP-T

TÉNYTÁR BLOG

Szerző: Ténytár


Külföldi munkavállalók esetén viszont meg kell különböztetni két típust: vannak azok akik külföldi telephelyen dolgoznak itthon bejelentett lakcímmel (többségük Magyarországon is él, csak át jár a határon dolgozni), és vannak azok akik lakhelyüket felszámolva tartósan külföldre költöztek. Amikor a Magyarországot fenyegető aggasztó kivándorlásról beszélünk akkor az utóbbi csoportot vizsgáljuk mindig. Nem sorolhatóak közéjük azok, akik külföldi telephelyen dolgoznak. Az ő létszámuk az elmúlt 4 évben 40 ezer főről 114 ezer főre emelkedett, és többségében ők azok akik hazautalják a pénzt. Tehát nem a hagyományos értelemben vett kivándorlók, hanem a külföldi telephelyen dolgozó magyarok. Mivel létszámuk jelentősen emelkedett az elmúlt 4 évben így semmi meglepő nincs abban, hogy a hazautalt pénzek összege így jelentősen megemelkedett. 

ITT OLVASHATÓ

VISEGRÁDI ÁLMOK

PUPU BLOGJA

Szerző: PuPu


Orbán Magyarországot már tönkretette, darabokra szaggatta, és most, egy csendes estén, mikor elfelejtette bevenni a kis pirosat, meg a nagy kerek fehéret, hirtelen felismerte magában a világpolitikai kaliberű politikust.
Nekilátott hát az Unió szétcincálásának.
Ehhez persze partnerek kellenének, és ő most úgy csinál, mintha a visegrádi négyek tagországaként Magyarország megtalálta volna természetes szövetségeseit a brüsszeli elnyomás ellen.
Ez egyrészt marhaság, másrészt meg megint csak belpolitikai célokat szolgál.
Csehország nem engedheti meg magának a német gazdaságtól való függés lazulását, Szlovákia hozzánk való viszonya közismert, ha kiderülne, hogy Krisztus magyarul beszélt, akkor az ország kollektíven áttérne az egy igaz hitre.
Lengyelországban lennének vevők az Orbán féle megoldásokra, de már az első lépéseknél kőbe szaladt a kasza - az alkotmánybírák megválasztásának Orbán féle módszerére válaszul alkotmányos válság alakult ki.
A hatalom utcai tüntetésektől tart, és egyáltalán nem biztos, hogy ebben a helyzetben Orbán unióval szembeni hepciáskodásait támogatnák.
De ha támogatnák is, a lengyelek nem politikai következetességükről híresültek el, ők sem voltak képesek soha összefogni - miért pont mostanra javultak volna meg?
A helyzet most olyan, min amikor a róka javaslatot tesz a libának, a kutyának meg a lónak a a gazda elleni összefogásra...


ITT OLVASHATÓ