2023. március 10., péntek

ORBÁN MEGIJEDT A LENGYEL-UKRÁN SZÖVETSÉGTŐL, ÖSZEOMLOTTAK A BIRODALMI ÁLMAI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.03.09.


...Orbán félelme nem alaptalan, hogy összeomlanak a magyarok vezette közép-európai hatalmi központról szóló álmai, amit szintén kizárólag Putyin barátjának, az oroszok értelmetlen háborújának köszönhet. Orbán azt tervezte, hogy az általa leigázott Visegrádi Négyekkel, az általa gyarmatosított balkáni térséggel, az ő illiberális keresztény-nemzeti vezéri szerepével létrehoz egy “birodalmat” és ellensúlyt képez a Nyugattal szemben. Ehhez képest teljesen magára maradt, mindenki elfordult tőle, és döbbenten látja, hogyan felértékelődtek a lengyelek, akik hasznot húznak a háborúból.

Irigykedve nézi, hogy az amerikaiak odatelepítik a haderőt, oda küldik a támogatást, odamegy az amerikai elnök (onnan vonatozik nagy titokban Kijevbe, amihez kellett a lengyelek professzionális együttműködése is, például Orbán sem tudta meg, és nem tudta időben jelenteni Putyinnak), s odamegy a pénz. A lengyelek ezt nem számításból teszik, hanem őszinte és tisztességes magatartásuk “jutalma” ez, mert tisztában vannak az oroszok kilétével, becsületesen és emberségesen állnak hozzá a háborúhoz és az ukránok önvédelmi szabadságharcához. Ők tényleg segítik a menekülteket.
*
Orbán rémálmaiban pedig felrémlett, hogy nem ő lesz itt a közép-európai gazdasági nagyhatalom politikai vezetője, nem Budapest és Magyarország lesz a központja, s nem az illiberális fasizmus lesz az együttműködés kovásza. Hanem az oroszellenesség, ami Lengyelországot újra összehozta az Európai Unióval, és megértették, hogy nekik az európai jogállamisághoz jobb kötődni, mint az orosz illiberális keresztényfasizmushoz. Ezért hajlandóak engedni a diktatórikus rendszer álmaiból, és teljesíteni az EU demokratikus normáit, s Lengyelország lesz a közép-európai nagyhatalom.

Orbán rémálmai ezzel nem értek véget. A lengyelek igazi barátságot építettek ki az ukránokkal, s ha vége lesz a háborúnak, a lengyelek előtt megnyílik az út Kijev felé, az ukránok partnerek lesznek mindenben. Orbán nem mulasztotta el megállapítani, hogy Ukrajna 18 milliárd eurót kapott az EU-tól, ugyanennyit az amerikaiaktól, és sötét szemei előtt megjelentek az uniós felzárkózási pénzek és további támogatások, amelyeket nem ő kap meg, hanem az ukránok, s közvetve velük együtt a lengyelek. Orbán kimarad mindenből. Kigolyózta magát és Magyarországot mindenből.

Már azzal is számol, hogy Ukrajna (“ami megmarad belőle”) az EU és a NATO tagja lesz, ez egyben azt is jelenti, hogy Oroszország, amire ő minden lapot feltett, meggyengül. Ez a szélsőjobboldal meggyengülését is jelenti Európában. Orbán eljelentéktelenedik, gazdaságilag elsorvad. Nem a közép-európai gazdasági hatalom vezetője és központja lesz, hanem egy senki, akit elkerül a pénz, a politikai hatalom és a befolyás. Egy lenézett, megvetett, mindenki által utált senki lesz, aki nyomorult és szánalmas megtűrt pojáca a fasiszta ideológiájával egy jelentéktelen csóró kis ország élén.

Ezek a rémálmok jelentek meg Orbán szemei előtt, és csak abban bízhatunk, hogy életében egyszer igaza lesz, és bekövetkezik, amitől fél.

HIÁBA MENTEK MILLIÁRDOK A FÉRŐHELYEK BŐVÍTÉSÉRE, MÉG MINDIG CSORDULTIG VANNAK AZ ORSZÁG BÖLCSŐDÉI

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2023.03.10.


Az ország több pontján, egészen pontosan 7 járásban haladja meg a bölcsödébe beíratott gyerekek száma a férőhelyekét, több tucat járásban pedig 95 százalék fölötti a kihasználtság. Ez ugyanakkor jelentős javulás az öt évvel ezelőtti állapothoz képest. Akkor 7 járásban egyáltalán nem volt bölcsőde, 25 járásban pedig meghaladta a száz százalékot a kihasználtság. A bölcsődei férőhelyek bővítése az elmúlt években kiemelt célja volt a kormánynak, sok milliárd forintnyi központi vagy EU-s forrás ment el rá – az eredmények elmaradnak a várttól.

Keservesen lassú bővülés – és egy jó trükk

A kormány bölcsődeprogramjának teljes körű értékelését most nem végezzük el, de a Központi Statisztikai Hivatal bölcsődei férőhelyekről szóló friss adatösszefoglalója alapján érdemes néhány tényt és trendet rögzíteni.

Az EU-tagállamok többségével ellentétben a magyar kormány GDP-százalékos szociális védelmi költései alacsonyak és egyre kevésbé is vállal szociális felelősséget: 2019-ben mindösszesen ez 16,4 százalék volt, a 2021-es előzetes adatok szerint pedig 17,3 százalék, miközben 2003 és 2013 között ez végig 20 százalék fölött járt. Viszont a működő bölcsődei férőhelyek száma emelkedett az elmúlt években.

2017-től minden évben több volt a férőhely, mint az előző évben, és ezek a számok egyúttal mindig a 2000 utáni csúcsot is jelentettek.

2022-ben a bölcsődei férőhelyek száma már átlépte az 55 ezret. Ez durván ötezerrel több, mint a 2020-as, tízezerrel, mint a 2017-es, és húszezerrel, mint 2011-es adat.

Mindehhez hozzátartozik, hogy 2016-ról 2017-re azért ugrott meg több ezerrel a férőhelyszám, mert a családi napköziket – amelyek valójában nem intézmények, hanem kis létszámú otthoni csoportok – átcsoportosították a bölcsődei ellátáshoz. Így ezzel az átnevezéssel mintegy 6 ezerrel megnövelték a hivatalos bölcsődei férőhelyszámot. Az is tény, hogy 2017-től a magán fenntartású bölcsődék is nagyot lendítettek a férőhelyszámon...

NYÍLT TÁRSADALOM ALAPÍTVÁNY: NEM HISSZÜK, HOGY VÉGET ÉRT A TÖRTÉNELEM - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.03.10.


A jelenlegi kormányzati modell kudarcot vallott, egyre inkább a nemzetközi piacok veszik át a döntéshozatalt, és a munkások mind szegényebbek lesznek, közben az állam egyre növekszik, de tekintettel kellene, hogy legyen az emberek jogaira és igényeire, mondja a Soros-szervezet vezetője. Három feljelentést tettek a német rendőrök a ferencvárosi szurkolók vonatán talált kések, drogok miatt. Nemzetközi lapszemle.


A hamburgi Die Welt interjút közöl a Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítvány elnökével. A közgazdász-újságíró Mark Malloch Brown Kofi Annan egykori ENSZ-főtitkár kabinetvezetője, majd ENSZ-főtitkárhelyettes volt, később államminiszteri posztot töltött be a munkáspárti Gordon Brown brit miniszterelnök kormányában. Malloch Brown egyebek közt úgy vélekedik, hogy a jelenlegi kormányzati modell kudarcot vallott, mert a múlt század kilencvenes éveiben megindult demokratizálódás együtt járt a globalizációval, a piacok világméretű megnyitásával, a kis állam eszméjével, vagyis azzal az elgondolással, hogy az államnak csak minimális szerepet szabad játszania a gazdaságban. Egyre inkább a nemzetközi piacok veszik át a döntéshozatalt, és a dolgozók mind szegényebbek lesznek. Ez ellentmond a polgárokról tevékeny módon gondoskodó, integráló demokrácia elképzelésének – mondja a Nyílt Társadalom Alapítvány elnöke.

„Mi nem hiszünk abban, hogy véget ért a történelem, miként az Francis Fukuyama írta a demokráciák látszólag végleges győzelméről” – hangsúlyozza Malloch Brown, aki szerint ma a protekcionizmushoz való visszatérés korszakát éljük, és újra növekszik az állam szerepe a gazdaságban. A kihívás abban áll, hogy ez az újból nagyra nőtt állam olyan állam legyen, amely tekintettel van az emberek jogaira és igényeire – mondja.

Bild bulvárlap részleteket közöl arról a német rendőri fellépésről, amellyel Bad Schandau vasútállomáson feltartóztatták a Leverkusenbe tartó 600 Ferencváros-szurkoló különvonatát. A cikk szerint a Ferencváros szurkolói különösen hajlamosak az erőszakra. A másfél órás pályaudvari razzia során petárdákat, rugóskéseket, kábítószert és az arcot elfedő maszkokat koboztak el. A hatósági akció nyomán három feljelentés született bűncselekmény, illetve szabálysértés miatt. Végül mintegy kétezer Ferencváros-drukker jutott be a stadionba, a meccset pedig egyébként a Leverkusen nyerte.

ITT OLVASHATÓ

SCHADL ARANYA

TELEX
Szerző: WEILER VILMOS
2023.03.10.


2020. június 6-án reggel nyolckor M. Viktor, Schadl György sofőrje leparkolta főnöke jól ismert Škoda Superbjét egy fákkal szegélyezett budapesti mellékutcában. Schadl kiszállt, és néhány lépéssel odaért kedvenc ékszerkereskedőjéhez. A vásárlás részleteiben előre megegyeztek, Schadlnál 70 millió forint volt készpénzben, amit nem sokkal korábban két beszervezett végrehajtótól, Forrai Miklóstól és Majorosi Esztertől szedtek össze.

A tranzakció gyorsan megtörtént, a pénzt megszámolták, Schadl pedig távozott. A táskájában ott lapult egy 157,1 grammos, 18 karátos arany karlánc, és egy nyakék egy 168 karátos, azaz 33,6 grammos Natural Fancy Yellow gyémánttal. Az ékszerész a garnitúra értékét valamivel korábban a hivatalos, úgynevezett GIA értékbecslés szerint 1,2 millió dollárra, azaz körülbelül 360 millió forintra becsülte, majd ezt Schadl lealkudta 350 ezer dollárra. Később az alkudozás 290 ezer, majd 248 ezer dollárig jutott, aminek a vége a 70 millió forintos vételár lett.

Schadl imádta az aranyat


Nem ez volt az első alkalom, hogy M. Viktor ennél ékszerésznél járt. Lefoglalt mobilja bejegyzései szerint 2019. október 31-én egymillió, 2020 februárjában pedig egyszer 5,9 millió, majd 6,5 millió forintot hagytak ott készpénzben. A 70 milliós tétel után még 2020 végén volt egy 12,5 milliós kifizetés, későbbi bejegyzések nincsenek.

Az ékszerekről legközelebb akkor hallunk, amikor 2021. november 5-én Schadl Györgyöt Ferihegyen őrizetbe vették, és átkutatták a lakását. A páncélszekrényben a nyomozók megtalálták azt a bizonyos ékszergarnitúrát, de mivel akkor még nem vádolták Schadlt hivatali vesztegetés elfogadásával, azokat nem is foglalták le.

Szintén átkutatták Schadl irodáját, ott egy sor másik ékszer került elő a páncélszekrényből. Ezek között van:

- egy 45 centis vastag, fonott aranylánc;
- egy 45 centis rizsszemű fonott aranylánc;
- egy 20 centis vastag, fonott arany karkötő;
- több női fülbevaló, gyűrű, és vékony lánc; valamint
- egy Longines márkájú arany női karóra.

Ezen kívül a nyomozók találtak a páncélszekrényben egy csomó készpénzt, többek között dollárt, török lírát, lengyel złotyt, orosz rubelt, thai bátot, jamaicai dollárt és cseh koronát.

A lefoglalt tárgyakhoz később ékszerszakértőt rendeltek ki, aki megállapította, hogy az aranyláncok körülbelül 850, 460 és 293 ezer forintot érhetnek, valamint a többi ékszerből is kijön még valamivel több mint egymillió forint. Kifejezetten értékesnek egyedül a Schadl kezéről lefoglalt Brequet Marine típusú, 18 karátos aranyötvözetből készült karórát találták, amelyet 7,5 millió forintra becsült a szakértő...


ARRÓL ÍRJÁL TE PARASZT, HOGY MIT CSINÁLNAK A NÉMETEK A MAGYAR SZURKOLÓKKAL! – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.03.10.


Nem tudta értelmezni a felcsúti hidat Daniel Freund


Kommentek:

Arról írjál te paraszt, hogy mit csinálnak a németek a magyar szurkolókkal! Az az igazi jogállamiság!

Miért nem foglalkozol egy kicsit inkább a jó kurva anyáddal?

Takarodj már az országból kifelé. És vissza se gyere te köcsög

Míért nem baszod szájba a Náci kurva anyádat?

Nincs több kérdésünk.

Csaknem 27 milliárd forintért épül MTK-sportpark a Kerepesi úton

A fejlesztést a kormány kiemelt beruházásnak minősítette.

Összesen 225 millió forint jutalmat osztottak szét a szakképzés vezetői között

A választás előtti évben 336-an kaptak a „motivációs elismerést”…

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van, hogy egy fillér adót sem kap Dunaújváros az iváncsai akkugyár után

A város azután nyújtott be keresetet, hogy a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította a beruházásokat, és ezzel eltérítette az iparűzési adót a környező településektől.

Kevesebb lombikkezelés sikeres, amióta a kormány átvette a meddőségi klinikákat

A valós adatok ráadásul még rosszabbak lehetnek, mint amit a statisztika mutat. Ahová lépnek, ott fű nem terem.

Gulyás Gergely szerint a kormány nem, csak a külső okok tehetnek az Európa-bajnok magyar inflációról

Atlantisz pedig nem süllyedt el, csak Felcsútra (Hatvanpusztára?) költözött.

Bajban lesz Gulyás, ha bizonyítania kell, hogy az orvosi kamara bárkit megfenyegetett

“Szerencséjére”, ez olyan ország, ahol nem kell bizonyítani semmit. Nekik.

A Fidesz fajelméleti fejtegetései

“Nem faji alapú bosszúról van szó. Brüsszelnek azzal a kormánnyal van baja, amely magasról tesz az európai értékekre, állandó zsarolási fenyegetéseivel nehezíti az Európai Unió működését, legújabban pedig letűnt időket idéző fajelméleti fejtegetésekkel feszegeti a jó ízlés és a politikai korrektség határait.”

Mondhatnánk: hozzászoktunk már ahhoz, hogy Kósa Lajos, ha megszólal, akkor súlyos sületlenségek hagyják el a száját

“Márpedig, ebből a szempontból, igazságtalan dolog elverni a port valakin, aki ezt, ha a maga otromba módján – hogy másként? – ki is nyilvánítja. Ne bántsuk tehát Kósa Lajost, hisz mégiscsak tanult valamit Orbán Viktortól: a politikailag korrekt (PC) kijelentések ideje lejárt. Ne sírjunk hát Ukrajnáért…”

TV2 Tényeknek 16 alkalommal kell beismernie, hogy hazudtak Juhász Péterről

Nem fogadta el a bíróság, hogy a bocsánatkérések nem férnének bele a műsoridőbe.

Ritkán nevez meg név szerint újságírókat a Fehér Ház

Most megtették: a Fox News műsorvezetőjét, Tucker Carlsont nevezték hiteltelennek, miután Carlson a Capitolium 2021-ben történt ostromáról olyan felvételeket tett közzé, amelyek alapján a zavargásban résztvevőket békés hazafiként állíthatta be.FANTASZTÁK, SZÉLHÁMOSOK ÉS IRODALMÁROK - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2023.03.10.


Jó reggelt, szép pénteket, itt a 444 napindító hírlevele mindennel, amit tudni érdemes. Mint mindig, négy cikket külön is kiemelünk az elmúlt 24 óra terméséből: