2021. július 29., csütörtök

ÁTLÁTSZÓ: NAGYOBB LUXUSJACHTTAL HASÍTHAT IDÉN A NER-ELIT AZ ADRIÁN (VIDEÓ)

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: nepszava.hu
2021.07.29.


Az előző - aminek fedélzetén tavaly lencsevégre kapták Szijjártó Pétert - sem volt kicsi, de az új szerzemény még annál is terebélyesebb monstrum.

Újabb máltai bejegyzésű jachttal gazdagodott a kormányközeli elit Magyarországon. Az 50 méter hosszú Seagull MRD tavaly készült Livornóban, máltai zászló alatt járja az Adriát, és a máltai nyilvántartás szerint ugyanaz a cég, az L&L Charter tulajdonolja, mint elhíresült elődjét, a Lady MRD szuperjachtot, amelyik csak 42 méter hosszú, de szintén az olasz Benetti gyárban készült. Az L&L Charter nevű máltai offshore cégről tavaly derült ki, hogy végső tulajdonosa nem más, mint Szíjj László kormányközeli üzletember
...

EZ MOST AZ ÖT LEGJELLEMZŐBB COVID-TÜNET A BEOLTOTTAKNÁL – MÁS, MINT AZ OLTATLANOKNÁL

QUBIT
Szerző: QUBIT.HU
2021.07.29.


A beoltottak számára a sok tüsszentés a koronavírus-fertőzés új figyelmeztető jele. A láz már csak a beoltatlanoknál jelenik meg a legfőbb tünetek között, a két adaggal immunizáltaknál pedig már a tartós köhögés is elmarad.

Több millióan töltötték le a brit ZOE appot, amely a koronavírus-világjárvány alakulásáról gyűjt adatokat. Ez a legnagyobb közösségi felmérés a beoltottság alakulásáról, a COVID-19 lefolyásáról, a járvány fejleményeiről.

Az adatokat elemző kutatók azt is nyomon követik, mik a fertőzés legfőbb tünetei. Ezek idővel változnak, hiszen a SARS-CoV-2 folyamatosan evolválódik, és a mutációk miatt a vírus új és új változatai alakulnak ki, és terjednek vagy tűnnek el attól függően, hogy mennyire életképesek...

A KORMÁNY INTÉZKEDÉSEINK KÉSLEKEDÉSE VOLT A KIEMELKEDŐEN MAGAS HAZAI HALÁLOZÁS FŐ OKA

JELEN
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2021.07.28.


A NEGYEDIK HULLÁM VESZÉLYEIRŐL, AZ EGYES VAKCINÁK KÖRÜLI KÉRDŐJELEKRŐL, A HARMADIK OLTÁS LEHETŐSÉGÉRŐL BESZÉLGETTÜNK BALKÁNYI LÁSZLÓ ORVOSI TUDÁSMÉRNÖKKEL, AKI ELMONDTA: MINDEN SIKERES JÁRVÁNY ELLENI VÉDEKEZÉS AZ EGYÜTTMŰKÖDÉSEN, AZ ÁTLÁTHATÓSÁGON, A GLOBÁLIS ÉS A HELYI SZINTEK KÖZÖTTI INFORMÁCIÓCSERÉN ALAPUL. SZÓ ESETT ARRÓL IS, MIHEZ KEZDJÜNK A MINDENT TUDNI LÁTSZÓ SZAKÉRTŐKKEL ÉS A TUDÁS KORLÁTAIVAL.

Amikor üdvözöltük egymást, azt mondta, most még talán kezet is lehet fogni. Ez mit jelent?

Azt, hogy a betegségen átesett, oltott, magas ellenanyagszinttel bíró emberként elenyésző az esélyem, hogy bárkit megfertőzzek vagy megfertőződjem. De az esély nem nulla, és nem tudjuk, mi lesz. Itthon nincs kellő mennyiségű nyilvános adat, információ. Még mindig van körülbelül négymillió ember, aki nincs kétszer oltva, viszont közülük sokan átestek a betegségen, ezért védettek, de nem tudjuk, ők hányan vannak. Vakon repülünk, a kormány nem kényeztet minket használható adatsorokkal, sem a fertőzöttekről, sem az oltottakról...

ELSŐSORBAN A SINOPHARMMAL OLTOTT IDŐSEKET KELLENE HARMADSZOR IS BEOLTANI

MAGYAR HANG
Szerző: R. KISS KORNÉLIA
2021.07.29.


Mindenkit, aki még nincs beoltva, sürgősen rá kell venni az oltásra – hangsúlyozta a Magyar Hangnak Falus András immunológus, aki szerint a Sinopharmmal oltott időseket kellene előnyben részesíteni a harmadik oltás során, erről azonban nem szólnak a központi ajánlások – szerinte helyetelenül. Duda Ernő is úgy foglalt állást: jelenleg elsősorban azoknál a Sinopharmmal oltott időseknél indokolt a harmadik oltás, akiknél bizonyítottan nem alakult ki védettség. Mindkét immunológus úgy látja: hiba volt az időseket a kínai vakcinával oltani...

PÁR KESERŰ SZÓ ORBÁN NÉPSZAVAZÁSÁRÓL

HÍRKLIKK
Szerző: GUSZTOS ISTVÁN
2021.07.29.


...Minden okunk megvan annak kimondására, hogy a Fidesz teljesen gátlástalanul kampányol, és persze teljesen gátlástalanul él vissza hatalmával. És nem csupán rabol, hanem rablásait fedezendő, egyre aljasabb módon uszít.

Hiszen régóta ezt csinálja, de mindig talál relatíve új célpontokat – az a lényeg, hogy gyengék, védtelenek legyenek, és hogy üldözésük kéjt szerezzen az üldözőknek.

Nehéz elképzelni, mi jöhet még – talán nem jutunk vissza az önként, kéjjel ölt korába. Talán képes lesz ez az ország polgárháború nélkül megválni a Fidesz-uralomtól.

De amerre ma az ország halad, az nagyon rossz irány – a lehető legrosszabb irány. Legalábbis szerintem.

Nem először mondom, és minél többet gondolkodom rajta, annál inkább meggyőződésemmé válik: olyan népszavazást, amilyet Orbán kezdeményezett, utoljára a hitleri Németországban tarthattak volna.

Ezt kellene kimondania az ellenzéknek, civileknek és az EU-nak is.

MUNKA ÉS IDENTITÁSTÖREDÉKEK A MUNKÁRÓL – II. RÉSZ

MÉRCE
Szerző: BORBÉLY ANDRÁS
2021.07.29.Proletár politika

A kapitalista munkaforma, a társadalmi munka elidegenedett formája azt hozza magával, hogy az ember munkatevékenysége és személyisége között megszűnik a bensőséges kapcsolat lehetősége: nem a munkában valósítjuk meg önmagunkat, hanem ott, ahol szabaddá válunk a munkától.[1]

A polgári társadalom klasszikus képlete, mely a modern ember társadalmi állapotát az állampolgár (citoyen) és a magánember (bourgeois) elválasztásában, a személy életfunkcióiba beírt belső ellentmondással fejezi ki, munka és személyiség elválasztását úgy tükrözi vissza, mintha a szabadság a privát oldalhoz tartozna, vagyis mintha a szabadság magánemberi minőségemben illetne meg.

Kant még tudta, hogy az ész nyilvános használata az, aminek szabadnak kell lennie, míg az ész privát használata kötött. De ez egyszerűen nem fér ma az egyetemi hallgatók fejébe, mert számukra a nyilvánosság a kiszolgáltatottság és a szimbolikus uralom területe, a szabadság pedig csak a nyilvános politikai funkcióktól elválasztott önazonosságban, autenticitásban, intimitásban, önkifejezésben, önmegvalósításban lelhető fel, vagyis minél távolabb bármifajta nyilvános politikától, bármifajta közügytől.

Megérzésükben van igazság...

MAGUKRA HAGYJA A HÁZIORVOSOKAT A HARMADIK OLTÁSHOZ KIADOTT KÖZPONTI AJÁNLÁS

TELEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2021.07.29.


Bár a koronavírus elleni harmadik adag (úgynevezett booster) oltást már vasárnaptól lehet kérni Magyarországon, ennek részleteit hivatalosan még mindig nem tette közzé a kormány. Kedd este derült ki egy Telexhez is eljutott belső levélből, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn megírta az egészségügyi szolgáltatóknak, melyik vakcinatípusra milyen másikat javasol harmadikként adni. A Müller Cecília országos tisztifőorvos által jegyzett és Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter által is jóváhagyott levél azonban nem aratott osztatlan sikert a szakértők körében.

Ebben a cikkben

- először átvesszük, melyik vakcinára mit lehet választani az eljárásrend szerint;

- ezután bemutatjuk, mit szólnak mindehhez az általunk megkérdezett szakértők;

- volt, aki alapvetően elégedett az eljárásrenddel, de többen kifogásolták, 
hogy a veszélyeztetettek helyett mindenki kaphat harmadik oltást;

- azt sem értették, mi alapján javasolja az NNK épp ezeknek a vakcináknak a keverését;

- a döntést a háziorvosok kezébe adta a kormány, de a meghozásához nem ad valódi segítséget...


AZ EGYETEMEK KÖZEL 40 SZÁZALÉKA FOGLALKOZTAT OKTATÓKAT FIZETÉS NÉLKÜL, TÖBB SZÁZ TANÁR ÉRINTETT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SZOPKÓ ZITA
2021.07.29.


Az egyetemi oktatói fizetésekről, annak alacsony összegéről egyre több szó esik mostanában. Van azonban a kérdésnek egy másik aspektusa is: az alacsony keresetek mellett több felsőoktatási intézményben bevett gyakorlat, hogy a tanárokat díjazás nélkül, egyfajta „társadalmi szerepvállalásként” foglalkoztatják, vagyis úgy, hogy nem kapnak fizetést munkájukért. Megkerestük az összes magyarországi egyetemet, hogy képet kapjunk arról, melyik intézményben milyen arányban fordul elő a jelenség, és arról is kértünk adatokat, hogyan áll össze az egyes iskolák tanári kara. 28 egyetemtől érkezett érdemi válasz, az adatok alapján az egyetemek közel 40%-a foglalkoztat oktatókat ellentételezés nélkül...

MEGFIGYELÉS? A BANKOK FOLYAMATOSAN EZT TESZIK - FONTOS, HOGY SOHASE PIHENJENEK A CSALÁSSZŰRŐ RENDSZEREK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.07.29.


Az egyre összetettebb pénzügyi szolgáltatások, a széleskörű internetelérés és az okoseszközök általános elterjedtsége nagyon jó dolog, de a csalókat is vonzza. A jegybank szerint ezért fontos a valósidejű csalásszűrő rendszerek alkalmazása.


Az elektronikus csalási módszerek egyre körmönfontabbak és kifinomultabbak. Ezt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fizetési rendszerről szóló jelentésének egyik fejezetéből – kifejezetten lehetővé teszi, hogy a pénzügyi szolgáltatások egyre összetettebbek, és szinte mindenkinek van már okostelefonja és netelérése. Az európai jogalkotók ezt felismerve tették kötelezővé például az erős ügyfél-hitelesítést, de egyre több adatot gyűjtenek a bankok.

Az MNB már tavaly áttért egy a korábbinál sokkal részletesebb és a jövőben is rugalmasan bővíthető, „dimenzionált” adatgyűjtésre. A jegybank hangsúlyozta, hogy kiemelten fontos az olyan valósidejű csalásszűrő rendszerek alkalmazása is, amelyek az ügyfelek fizetési szokásai, valamint az általuk jellemzően használt eszközök adatai alapján is vizsgálják a tranzakciókat, kiszűrve a gyanús elemeket (például geolokáció alapján nem racionális fizetési hely, kiugróan nagy összegű tranzakció, a korábbiaktól eltérő IP-címről bejelentkezés, új eszköz alkalmazása). Emellett – olvasható a jelentésben – szintén lényeges elem a pénzforgalmi szolgáltatók közötti együttműködés erősítése is a csalási mintázatok gyors azonosításában.

Előírás ugyan, hogy a pénzforgalmi szolgáltatóknak olyan műveletmegfigyelő mechanizmusokkal kell rendelkezniük, amelyek lehetővé teszik a nem engedélyezett vagy csalárd fizetési műveletek észlelését, a valósidejű alkalmazás jelenleg (még?) nem kötelező.Sokak számára hangozhat ijesztően pénzügyeinek állandó nyomon követése, de erre biztosan igaz, hogy valamit valamiért. Alapvetően ugyanis az a helyzet, hogy bár senki sem mondja ki világosan, de bármennyire lüke módon viselkedik egy banki lakossági ügyfél, ha csalás áldozata lesz, nagyon nagy eséllyel visszakapja az elsíbolt pénzt. Akkor is, ha önként tényfeltáró beismerő vallomást tesz bankjának arról, hogy lépre ment...

HOGYAN UTAZUNK A COVID UTÁN?

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: Dr. FELKAI PÉTER
2021.07.23.


A nemzetközi turizmust és fő közlekedési módját, a repülőgépes utazást a harmadik évezredben eddig két esemény rombolta le és kényszerítette paradigmaváltásra: az egyik a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadás, a másik a napjainkban még mindig dúló COVID–19 világjárvány. Az első esemény bebizonyította, hogy a fanatikusok képesek magukat is elpusztítani az áldozataikkal együtt: ez vezetett a repülőtéri biztonsági intézkedések sokszor túlhajtott, megalázó és nem mindig hatásos procedúráihoz, a másik pedig ma még nem teljesen előre látható, de drámai változásokat fog előidézni az idegenforgalom és a vele összefüggő turizmus­iparág területén.

A hamisan Churchillnek tulajdonított mondást, miszerint „azok, akik nem emlékeznek a múltra, arra kárhoztatódnak, hogy megismételjék azt”, valójában George Santayana amerikai-spanyol filozófus írta le még a múlt század elején. Ő a fenyegetően közelgő háborúkra gondolt, pedig mondása a mai helyzetre is tökéletesen alkalmazható. Nem tanultunk ugyanis az egyre sűrűbben fellépő, vírus okozta járványok figyelmeztetéséből. A spanyolnátha fellépése (1918–1920) óta a gyermekbénulás (1950–1955), a súlyos akut légzési elégtelenség, a SARS (2003–2004), a „sertésinfluenzának” nevezett H1N1 influenzajárvány (2009), a közel-keleti légzési elégtelenség, a MERS (2012–2013), az Ebola és a Zika (2014) vírus általi fertőző megbetegedések már okoztak vagy kis híján okoztak világjárványt. Mindegyiknél a régi, már a pestisnél is bevált megelőző módszerekhez, a karanténhoz, a cseppfertőzés ellen védő maszkviseléshez és a sűrű kéz- és tárgyfertőtlenítéshez kellett folyamodnunk addig, míg a hatásos vakcina meg nem született, bár sok fertőzés ellen még ma sincs megfelelő védőoltás.

Most, hogy lassan a COVID elleni vakcina segítségével immunizálni lehet az embereket, a turizmus is próbál talpra állni. De a turizmus már soha többé nem lesz olyan, mint pár évvel ezelőtt – a túlzsúfolt műemlékvárosok, a 800 főt szállító repülőgépek és a 8000 főt szállító óceánjáró luxushajók kora, úgy látszik, leáldozott. A védőoltás igazolásának módjáról még folynak egyeztetések, de ez sem fogja befolyásolni az utazás módjának szükségszerű megváltozását...


TÓTA W. ÁRPÁD: BÍZNI BENNÜK ÉLETVESZÉLYES

HVG360
Szerző: TÓTA W. ÁRPÁD
2021.07.29.


Nagy volt az öröm, amikor februárban megérkezett a kínai vakcina. Dicsősége a keleti nyitásnak. Lám, nemcsak a gőgös Nyugaton van élet, hanem az új barátainknál is, akik nem baszkurálnak minket a sajtószabadsággal meg egyéb buziságokkal. Vélemény.


Jó, hát műszakija nem volt. Nem műszakival megy, hanem benzinnel. Az árus, akitől Petiminiszter megvette a cuccot, egy fénymásolt, gyűrött, kínai nyelvű papírt adott hozzá, de nem is kell válságban a szócséplés. Elég, amit elmagyarázott a pult felett: itt felül megnyom, hegyén kijön vakcina.

Öreg enberbe nemjó! – mondta még a kínai kofa felemelt ujjal, mert alapvetően tisztességes kereskedő volt, és annyit kiókumláltak a Négy Tigris Kutatóintézetben, hogy hatvan felett necces a hatás. Petiminiszter boldogan fizetett, nem is számolta. Itthon pedig jelentette, hogy az üzlet megköttetett, lehet tovább gúnyolódni a hanyatló Nyugaton. Úgy is lett, és hónapokig tolták, hogy a nyugati szállítások akadoznak, ezzel szemben a kínai és a szovjet, bezzeg... szintén akadozik, de amennyi jön, az életmentő.

És megnyertük az oltási versenyt...

HETI EGYENLEG: A PEGASUS-BOTRÁNY MEGMUTATTA, MÉGSEM OLYAN SIKERES A KORMÁNY KOMMUNIKÁCIÓJA

KlikkTV
Szerző: Bánó András
2021.07.28.


Bánó András műsorának vendégei Lendvai Ildikó és Somogyi Zoltán, szociológus voltak. A heti két műsor első adásában szó esett az olimpiáról és a még bizonyosan hosszan velünk élő lehallgatási botrányról.


Ízelítő a tartalomból:

„Az olimpiával kapcsolatban az első gondolat az örömé és a gratulációé, hiszen a magyarok mindig jól teljesítenek ezeken a versenyeken” – Somogyi Zoltán

„Mivel én nem értek a sporthoz, az Eb után már várom az olimpia végét, hogy végre a családommal ne csak arról tudjak beszélni, hogy mit hozzak nekik tévénézés közben” – Lendvai Ildikó

„Feltehetően olyan embereket hallgattak le, akik valamilyen kormányhoz köthető disznóság után nyomoztak. Ebből nekem az következik, hogy a gazdasági bukástól jobban tart a kormány, mint a politikai bukástól” – Lendvai Ildikó

„Az oly sikeresnek mondott kommunikációjú kormány most elkezdett összevissza beszélni” – Lendvai Ildikó

„Nagyon tartok attól, hogy rá fogják sütni a lehallgatott emberekre, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentettek” – Lendvai Ildikó

„A nemzet biztonsága normális demokráciában konszenzuson alapuló ügynek számít, ahol egy ilyen botrányt a nemzetbiztonsági bizottságban ki lehet normálisan tárgyalni” – Somogyi Zoltán

„Az Orbán Viktortól nem független kormány ebben az ügyben is úgy viselkedik, mint akkor, amikor nem mondja el, hogy milyen oltási rend vonatkozik a negyedik hullámra. Van, de nem mondjuk el, mindenki találgasson” – Somogyi Zoltán

„Egy kormányközeli elemző azt mondta, azért nem ment el a Fidesz a bizottsági ülésre, mert tájékozódniuk kell, ami önmagában önleleplező, hiszen hivatalosan csak az ülésen juthattak volna információhoz” – Somogyi Zoltán

SZABAD SZEMMEL: TELJESEN ALAPTALANOK A TÖMEGES MIGRÁCIÓ MIATTI FÉLELMEK - GERALD KNAUS SZERINT AZ CSAK ARRA JÓ, HOGY A POPULISTÁK MEGLOVAGOLJÁK.

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY AJOS
2021.07.29.


Deutschlandfunk


A szakterület egyik legjelesebb elemzője teljesen alaptalannak tartja a tömeges migráció miatti félelmeket, mert mint kifejti, az csak arra jó, hogy a populisták meglovagolják. Gerald Knaus, a berlini Európai Stabilitási Kezdeményezés nevű agytröszt igazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy nem igaz, amit az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságra terjeszt, hogy ti. 80 millió menekült lenne a világban. Ez a szám ugyanis olyanokat is magában foglal, akik évek óta hontalannak számítanak, illetve nagy részük olyan, aki saját országában kényszerült otthona elhagyására, de esélye nincs arra, hogy kijusson más országba.

Az UNHCR jót akar, próbálja felhívni a figyelmet a súlyos gondra, de túllő a célon. Ugyanakkor a Genfi Menekültügyi Konvenció megszületésének 70. évfordulóján adott interjúban Knaus megállapítja, hogy a menedékjogot manapság szinte lehetetlen megszerezni. Ez pedig igazi válságot jelent. Az EU is bezárkózik, nem alkalmazza a vonatkozó nemzetközi egyezményt. A megoldás itt az volna, a tagok megegyeznének a befogadott kérelmezők átvételéről. Ahogy az az 56-os magyar menekültekkel is történt. Ez esetben az érintetteknek nem kellene életveszélyes utakra vállalkozniuk, embercsempészeket felbérelniük.

Viszont a félelem arra jó, hogy a demagógok mindenütt erődök szükségességét és azt hangoztassák, hogy csakis brutális eszközökkel lehet meggátolni a migránsok bejutását. Pedig azok száma valójában roppant csekély. Miközben Európa elsősorban az elrettentésre és a gyors kitoloncolásra épít. Ugyanakkor segítenie kell Törökországnak, mert annak lassan kezd elege lennie a menekültekből – idáig három millió embert fogadott be -, ráadásul Afganisztánból újabb hullám fenyeget. Azt kellene mondani a szomszédállamoknak, hogy engedjék be, aki jön, az EU pedig megszervezi azok átvételét.

Le Monde

Mivel nincs egységes biztonsági koncepció Európában, ugyanakkor nagy különbségek vannak e területen a tagállamok között, ez magyarázza az erőtlen uniós reakciót a kémszoftver keltette botrányra, miközben uniós polgárokat figyeltek meg. Az első válasz a súlyos beavatkozásra, amely Magyarországot is érinti, az az, hogy az EU nem katonai hatalom, ezért nem tartják sokra az olyan szereplők, amelyek igazi „tűzerővel” rendelkeznek a digitális hadviseléshez.

A tagok között az együttműködés gyenge. Sophie In’t Veld, az EP liberális frakciójának tagja úgy érzékelteti a helyzetet, hogy a tagok egyrészt védekeznek az ilyesfajta kémkedés ellen, másrészt viszont vesznek olyan eszközöket, amelyekkel tömeges megfigyeléseket végezhetnek. És onnan már csak idő kérdése, hogy mikor vetik be a közemberek ellen. A Bizottság pedig igazodik a tagállamok érdekeihez.

Hogy mit lehetne tennie az adott ügyben? Nos, az unió szankciókat hozhatna a gyártó NSO vezetői, illetve az olyan, harmadik államok kormányai ellen, amelyek visszaéltek a programmal. De ehhez meg kellene találni a megfelelő jogi indoklást és szükségeltetne hozzá némi politikai akarat is. Azután ellenőrizni kellene a kivitelt. Az sem érne sokat, de legalább jobban át lehetne tekinteni a piacot. És nagyon lényeges, amit az Access Now civil szerzet egyik képviselője sürget: tisztázni kell, hogy Magyarország, vagy bármelyik más európai állam használta-e az eszközt saját polgárai ellen.

Yahoo/AP

Az Egyesült Államok fokozza a nyomást Lengyelországra, miután az záros határidőn belül véget akar vetni a holokauszt, illetve a szocializmus idejére visszanyúló kártérítési igények intézésének. A lengyel kormány arra hivatkozik, hogy sok csalás és más visszaélés történt ezen a területen. Ezzel szemben az ilyen ügyekben illetékes amerikai különmegbízott kijelentette, hogy ha megszületik a kifogásolt jogszabály, az jóvátehetetlen károkat okozna az érintett zsidóknak és nem zsidóknak egyaránt, hiszen a követelés felmerülésétől számított 30 év után ad acta tenné az ilyen jogvitákat.

Hozzátette, hogy Európában Lengyelország az egyetlen állam, amely az utóbbi években visszalépett ezen a téren. A magyaroknál, horvátoknál, románoknál, litvánoknál és letteknél is gond, hogy még mindig nem tettek eleget jelentős jóvátételi követeléseknek, de ők legalább nem csináltak olyasmit, ami rontana a kilátásokon.

A washingtoni kiállás várhatóan dühödt reakciót vált ki Varsóban, miközben a viszonyt már így is megterheli a lengyel médiapiac korlátozása, valamint az Északi Áramlat 2 megépítése. Ugyanakkor a készülő szabályozás ellen tiltakozott Izrael, valamint több zsidó szervezet is. Az említett amerikai nagykövet azonban felhívta a figyelmet, hogy itt nem csupán olyan vagyonokról van szó, amelyeket a holokauszt alatt vettek el. És hogy a földrészen minden más állam felajánlott valamiféle kárpótlást az erővel kisajátított magántulajdonért, csak a lengyelek nem.

Yahoo/AP

Úgy tudni, hogy legalább 3500 lengyel bíró és ügyész közleményben szólította fel a Morawiecki-kabinetet: kövesse az Európai Bíróság döntését és függessze fel az igazságszolgáltatás megregulázására létrehozott Fegyelmi Kamara működését. Az EUB a múlt héten hozta meg a verdiktet, de Lengyelország azóta fütyül rá, noha az ítélet kimondta, hogy a testület tevékenysége sérti az uniós jogot és aláássa a bíróságok függetlenségét.

Az állásfoglalás kiemeli, hogy a luxemburgi ítélet végrehajtásának megtagadása szembe menne az európai joggal, de ellentétes volna az alkotmánnyal is. Egyébiránt a miniszterelnök már a múlt héten azt fejtegette: nem zárja ki, hogy felülvizsgálják a kamara ügyét, mert a testület nem váltotta be a hozzáfűzött összes reményt. (A kérdés csupán az, mit szól ehhez a keményvonalas igazságügyi miniszter, aki a nemzeti jog elsőbbségét hangoztatja, és mivel kicsiny pártja nélkül a koalíciónak nincs többsége, ez esetben könnyen előfordulhat, hogy a farok csóválja a kutyát – a szerk. megj.)

FAZ

A német zöldek parlamenti frakcióvezetője szerint Lengyelország példája mutatja, miért életveszélyes az, ha bárki kétségbe vonja az európai jog elsődlegességét. Az elemzésben Franziska Brantner emlékeztet arra, hogy mind a lengyel, mind a magyar vezetés keményen aláássa a jogállamot, bizonyíthatóan akadályozza az igazságszolgáltatás működését, szűkíti a sajtószabadságot, elnyomja az ellenzéket, a kisebbségeket és az LMBT-közösséget. Ezt a Bizottság legutóbbi jelentése is megerősíti.

A lengyel Fegyelmi Kamara létezése lehetővé teszi, hogy felelősségre vonják azokat a bírákat, akik az Európai Bírósághoz fordulnak. Ily módon azonban Varsó megkérdőjelezi az EU jogrendjét, azzal együtt pedig az egész unió alapját. Ezzel párhuzamosan a lengyel Alkotmánybíróság kimondta, hogy az EUB megállapításai nem összeegyeztethetőek az ország alaptörvényével. Mellesleg született hasonló állásfoglalás Romániában és Franciaországban is.

Ennélfogva nagyon helyes, hogy Brüsszel szerződésszegési eljárást indított Németország ellen, hiszen a karlsruhei Alkotmánybíróság volt az első, amely az EKB kötvényvásárlási programja kapcsán elvitatta az európai jog elsőbbségét. A futótüzet ugyanis meg kell előzni. Ha az egyes nemzetek elkezdenek vitatkozni az EUB-val, akkor az unió jogrendje toldozott-foltozott lesz és annak az összes érintett legfelső jogi testület megissza a levét.

És amikor a német Alkotmánybíróság volt elnöke azzal vádolja meg az EU-t, hogy az szövetségi államot akar, akkor ily módon csak Orbán és Kaczynski malmára hajtja a vizet, miközben mindkettő kiüresíti a demokráciát. Nem lehet túllépni az uniós szabályokon, különösen nem, amikor a bírák függetlenségéről van szó. Csak így lehet szavatolni az európai értéket és elvek betartását, és elérni, hogy megfelelő módon használják fel az közösségi pénzeket. .

Ezért Németországnak a kötelezettségszegési eljárás keretében egyértelművé kell tennie, hogy az uniós jogot tekinti irányadónak, mert akkor nem ad lehetőséget semmiféle eltérő értelmezésnek más bíróságok részéről. Az ugyanis gyilkos dolog volna. Így minden más állam számára ki kell nyilvánítania, hogy az európai alapértékek nem képezik alku tárgyát.

FAZ

Hebehurgyasággal vádolja a lap volt budapesti tudósítója a holland kormányfőt és a luxemburgi külügyminisztert, amiért azok kétségbe vonták Magyarország tagsági jogát. Georg-Paul Hefty, aki a rendszerváltás idején dolgozott a magyar fővárosban, (és aki már többször is kiállt a Fidesz politikája mellett – a szerk. megj.) úgy véli, hogy ez említett vezetők meggondolatlanok, és hogy ez csupán Orbánnak kedvez. Ily módon azonban többet ártanak az EU-nak, mint annak az ellenségei.

Hiszen amikor Rutte a legutóbbi csúcson felvetette, hogy mi keresnivalója van még Magyarországnak az unióban, pontosan azt támasztotta alá, amit magyar kollégája szokott hangoztatni, hogy ti. Brüsszel nem szereti a magyarokat. És Asselborn is csupán Budapest komplexusát táplálta, amikor azt fejtegette, hogy arról kellene kiírni népszavazást: Európa eltűri-e még Orbán Viktort. Hiszen a magyarok már így is úgy vélik, hogy a Nyugat cserbenhagyta őket. A miniszterelnök értelmezésében: Kelet-Európának magának kellett kivívnia a szabadságot.

Ki tudja, hogy a magyar választó miként reagál minderre. Hiszen amikor a luxemburgi politikus olyasmivel fenyegetőzik, amihez nincsen jogalap, azzal nem éppen a jogállamot erősíti.

Ami pedig az LMBT-értékeket érinti: Németországnak is hosszú időre volt szüksége, amíg előbbre tudott lépni ezen a területen. Akkor miként lehetne elvárni, hogy másutt pillanatok alatt végbemenjenek a szükséges változások? Azon kívül Asselborn úgy tálalja, mintha Orbán és nem az ország volna az EU tagja. Másfelől viszont a magyar politikus egyben európai polgár, tehát nem lehet kitenni a szűrét. De Rutte is melléfogott, amikor egyenlőségjelet tett a miniszterelnök és Magyarország közé.

Továbbá miként lehetne azt elképzelni, hogy egyetlen törvény miatt kétségessé válik egy ország egész uniós tagsága? És mi van akkor, ha megszületik a kizáró határozat, de legközelebb az ellenzék győz? Az ilyesmi az unió létét veszélyezteti, mert ha Brüsszel hasonlóképpen akarna fellépni Salvini és Le Pen ellen, már ha azok győznek és kormányfő, illetve elnök lesz belőlük, akkor az EU hamar elvesztené mindkét országot. Szóval a luxemburgi-holland duónak érdemes elgondolkodnia azon, milyen értékközösséget is akar.

A MELEGELLENES RETORIKÁVAL AKÁR ÚJ SZAVAZÓKAT IS PRÓBÁLHAT SZEREZNI MAGÁNAK A FIDESZ

G7.HU
Szerző: HAJDU MIKLÓS
2021.07.29.


Kevés kétség férhet ahhoz, hogy a pedofíliát és a homoszexualitást összemosó törvénnyel (pdf), és ennek nyomán utólag bedobott nemzeti konzultációval, népszavazással a Fidesznek politikai jellegű céljai vannak. Az viszont már nem teljesen világos, hogy mi a konkrét terv: a tábor egyben tartása vagy inkább új szavazók megszerzése a 2022-es választások előtt. A magyar kormánypárt mögötti szellemi műhelyeknek kétségkívül részletesebb adatok állhatnak rendelkezésére a kérdés eldöntéséhez, de mi most nyilvánosan elérhető közvélemény- és társadalomkutatási adatokra támaszkodva próbálunk választ adni erre a kérdésre.

Amikor a politika ráveti magát valamilyen vitás társadalmi kérdésre, legyen szó az abortuszról, a halálbüntetésről, a klímaváltozásról vagy az LMBTQ-jogokról, általában két különböző folyamat indul be. Egyik oldalról a pártok elkötelezett támogatói, látva a politikusok jelzését, alkalmozkodnak saját oldaluk pozíciójához, akár saját korábbi nézeteiket is felülbírálva. Azoknál viszont, akik párthoz vagy politikai oldalhoz kevésbé kötődnek, de fontosnak tartják a vita központjába terelt ügyet, akár a pártválasztást is meghatározhatják ezek a kérdések. A politikusok tehát, ha jól ítélik meg a helyzetet és képesek meghatározni a közéleti témákat, akkor az ilyen ideológiai törésvonalak mélyítésével növelhetik saját táboruk elkötelezettségét, és akár új szavazókat is szerezhetnek.

A magyarországihoz számos kérdésben nagy hasonlóságot mutató lengyel kormánypárt a tavaly nyári elnökválasztáson sikeresen használta fel a homofóbkártyát. Andrzej Duda szinte kizárólag a lengyel iskolákban a diákokra leselkedő LMBTQ-ideológia rémképével kampányolt a varsói polgármester Rafal Trzaskowski ellen. Ennek egy szűk győzelem lett a jutalma 2020 nyarán. De nem is ez volt az első alkalom, hogy Lengyelországban valaki sikeresen lovagolta volna meg a melegellenességet, 2005-ben Kazimierz Marcinkiewicz lengyel kormányfőjelölt természetellenesnek nevezte a homoszexualitást, majd e kijelentését követően közel egy évig volt az ország miniszterelnöke...

PEGASUS TITKOK NYOMÁBAN

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2021.07.29.


Az embereket általában a rejtélyek és a titkok izgatják a legjobban. Most pedig jócskán adódik nálunk mindkettőből a Pegasus-botrány okán. Mi is szerettünk volna némi titokhoz hozzájutni, vagy legalább egy részét kideríteni annak kapcsán, hogy Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője július 26-án az ATV reggeli műsorában azt mondta: nem lehet kizárni, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság bólintott rá a kémszoftverre, csak éppen úgy, hogy nem tudott róla, mert sokszor nem tételesen teszik le a bizottsági tagok elé a beszerzéseket.


Épp ezért föl is hívtuk Ungár Pétert, a Nemzetbiztonsági bizottság LMP-s tagját, hogy megtudjuk, tényleg lehetséges-e Lukács László György állítása. Sajnos azonban a képviselő a Nemzetbiztonsági ülések titkosságára, államtitok sértésre hivatkozva, és arra, hogyha válaszolna a kérdésünkre azzal megsértené a házszabályt, nem is tette. Ugyanígy jártunk a következő kérdéseinkkel is. Így csak annyit tudunk tenni, fölsoroljuk azokat, és bízunk benne, egyszer mégis csak megtudjuk rájuk a választ...

NER-SÓDER MINDENHOVA: MÉSZÁROS-CÉG VINNÉ A STADION ÉPÍTÉSÉHEZ A KAVICSOT DÉLEGYHÁZÁN

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2021.07.29.


Mészáros Lőrinc cége venné meg az atlétikai stadion építéséhez a Délegyháza melletti új bánya kavicsát. A keletkező bányatavat is ők töltenék fel a stadion építési hulladékával.


Perzsel a nap. A délegyházi Napsugár utcát borító murvájából fehér port kever a szellő. Fát elvétve látni. A hetven házas utca és az Újtelepnek nevezett környéke mind az elmúlt években épült. A lakók zömében fiatal házasok, gyakorta 2-3-4 gyerekkel, sok évre eladósodva, csok-kal gúzsba kötve. Ők a hol „gyüttmentként”, hol „percemberként” emlegetett betelepülők, akik lassanként többen vannak, mint az őslakosok. 

„Nekik kellene kapát, kaszát ragadni, azután döntsék fel a városházát. Mi az, hogy eladják nekik a telket, meg a házat, azután meg bányát nyitnak rájuk” – háborog egy idősebb asszony a telep szélén lévő Árok utcában. Körötte egy fa árnyékába szorulva, egymás szavát toldva mesélik az „újtelepiek” a történteket. Egy a közös bennük: nem akarnak több bányát a falu körül. 

A keskeny aszfaltcsík túloldalán, a lakóházaktól alig 50-100 méterre nyílna az új bánya. A kitermelés miatt szálló por a környezetvédelmi engedélyezési eljáráshoz benyújtott térkép szerint megállna az úton, a zajhatár viszont még a hivatalos papírok szerint is legalább négy-öt házzal beljebb húzódik. 

„A papír mindent elbír”, legyint Tóthné Purthál Györgyi, az Összefogás a délegyházi kavicsbányák ellen nevű civil tömörülés vezetője, aki már sok éve küzd a környékbeli már régóta működő bányák ellen. 

– A környezetvédelmi engedélyben megszabják a bányaüzemeltetés feltételeit, de senki nem ellenőrzi. A bányavállalkozók azt tesznek, amit akarnak. Csak egy példa: elméletileg kizárólag reggel hattól este tízig dolgozhatnának, de ha a cég folyamatos munkarendet ír elő és a munkaügyi hatóságnak ez megfelel, akkor termelhetnek éjjel és hétvégén is – magyarázza a sertéstelepet működtető Tóthné, aki a saját 16 hektárja mellé mástól is bérel földet, így 54 hektáron gazdálkodik Délegyháza szélén...

7,7 MILLIÓ ADAG VAKCINÁVAL VÁGUNK NEKI A HARMADIK OLTÁSOKNAK

24.HU
Szerző: MOLNÁR DÁVID
2021.07.29.


Még pár hét, és Európában a legrosszabbul teljesítő harmadba csúszunk az első oltások arányában, ám közben jól állunk a fiatalok oltásával. Heti vakcinaösszegző.


Június elején Orbán Viktor bejelentette, hogy véget vetnek a tömeges oltási rendszernek, ami annak fényében nem volt meglepő, hogy május végén már volt olyan nap, hogy tízezer ember sem oltatta be magát. A fókusz azóta az új beoltottak helyett a már védettek harmadik (illetve a Janssen esetében a második) dózisára helyeződött át, köszönhetően a többi között annak, hogy vizsgálatok kimutatták: a Sinopharmmal oltott hatvan év felettiek mintegy negyedénél nem alakult ki semmilyen védettség. Azóta az is kiderült, hogy az oltáselőzménye alapján ki, melyik gyártó védőoltását kaphatja meg harmadikként (illetve másodikként), július utolsó napjaitól pedig már időpontot is lehet foglalni az oltás beadására. Mindeközben a 24.hu-nak nyilatkozó háziorvosok szerint sokkal fontosabb lenne a még be nem oltottak vakcinációja.

Egy biztos:

fürdünk a fel nem használt vakcinákban,

így ha valaki szeretne, könnyen hozzájuthat a következő oltásához...

BEOLTJÁK A GYEREKEKET - A 444 NÉGY LEGFONTOSABB CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.07.29.


Jó reggelt! Ma is olyan meleg lesz, mint tegnap.

4 legfontosabb cikkünk most

- Haladékot kaptak az iskolák, hogy felmérjék, hány diák szeretne oltást

- Már egyeztet a kormány a munkaadókkal a 200 ezer forintos minimálbérről

- Lehet, hogy már túlléptük azt a pontot, ami után helyrehozhatatlan a klímaváltozás, állítják a világ vezető kutatói

Hosszú Katinkával nem történt tragédia, egyszerűen már nem olyan jó, mint 5 éve

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

ÜLNI KELL AZ ISKOLÁBAN? ÖCSÉM, TÖKÖLÖN IS ÜLNI KELL!

TELEX VIDEO
Szerzők: LENGYEL-SZABÓ PÉTER, MIZSUR ANDRÁS, SZILLI TAMÁS
2021.07.26.Hogyan kell fejlesztőprogramot indítani cigány gyerekeknek egy roma szegregátumban? Milyen kilátásai vannak egy itt felnövő gyereknek? Mit tud tenni egy alapítvány, ha nemcsak a szegénység, hanem sokszor a szülők is nehezítik a munkájukat? Hogy néz ki egy napja a programfelelősnek, Béres Tibornak, aki helyiként nem akarta tovább nézni, ahogy egyre jobban szétesik ez a városrész?Videóriport Durandából, Gyöngyös elhíresült cigánysorából...


A TANÁRKÉPZÉS VÉGNAPJAI

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.07.29.


A NAT színvonaltalansága nem követel magas szinten képzett tanárokat, így a tanterv elhülyítése után a tanárképzést is ennek a nívójához igazítja a NER, a totális elhülyítés folytatódik. Ma ott tartunk, hogy az ezerszer elátkozott Hofmann Rózsa ideje maga az idill, főleg, ha látjuk, hogy a NAT-ot ideológiai moslékká alakító Takaró Mihály jogosult lesz arra, hogy minden tanárképző intézmény kimeneti követelményeit felülbírálja. A tanárképzésre tehát az vár, mint a NAT-ra, tocsogni fog a nacionalista, nagymagyar búbánatban azzal a teherrel, hogy Takaró egy náci szellemiségű manus.

Semmi jóra ne számítsunk tehát, mondhatnám harsányabban és a kiábrándultabban azt is, hogy meneküljetek. Rosszkedvünk tele ezen felül onnan fakad, hogy a tanárképzés célja az, s érdemes idézni: „A pedagógus a középszintű érettségire képes legyen felkészíteni a tanulókat. A NAT-on és a kerettanterven túlmutató ismeretek – például az emelt szintű vizsga teljesítéséhez szükséges többlettartalmak – akkor maradhatnak az ötéves kkk-ban, ha a pedagógiai hozzáadott értéke nélkülözhetetlen. (…) A felesleges, köznevelési tartalmakat nem érintő, azaz köznevelési célból nem indokolt részeket törölni kell.”

A tanár az emelt szintű érettségire már nem tud felkészíteni, így előállhat az a rendkívül kínos helyzet, hogy a gyermek kérdez valamit, ami túlmutat a tornaórán, a tanár pedig képtelen lesz válaszolni rá, mert ő sem tudja, lévén, nem tanulta, mert nem követelték tőle, engedték neki, hogy tanuljon olyat, ami nem felel meg Takaró Mihály gusztusának. Aki nem tudja, tanítja, mint emlékezhetünk az ismert mondás befejező részére. Viszont az is lehet, nem kell tartania az alulképzett tanárnak a kellemetlen kérdésektől, mert a gyermek még arra sem lesz képes, hogy olyat megfogalmazzon.

Utunk a pokolba vezet, ez itt a Tajgetosz fejtetőn, ahol a hülye, a tehetségtelen és gyenge megmarad, a tanulni vágyót, okosat és jót akarót kilökik, ez a tanárképzési idea a már megvalósult NAT-tal bűncselekmény. Most még visítoznak és kalimpálnak ellene a jobb érzésűek, aztán minden elcsöndesül, és az iskolák ontják magukból az irányítható, befolyásolható szolgákat. Az év elején, amikor volt online oktatás a nagyságos televízióban, néztem néhány Takaró Mihály órát azon, és jó szívvel mondom, óvjátok a kisdedeket a hasonló tanároktól és a hasonló oktatástól.

Pedig nem kapnak mást. Választhatnak majd még egyházi iskolát, ahol a mai magyar oktatás összes pénze, paripája és fegyvere rendelkezésre áll, viszont az sem igazán nevezhető világnézetileg semlegesnek, úgyhogy a kör bezárul. Most zárul be igazán, mert eddig a NAT-ból kikacsintó tanárokat lehetett remélni, ezután már azt sem. A tanárképzés ezután arra dresszíroz, hogy a NAT-ot átadja a delikvens, több tudása már neki sem lesz, dolgos népünk pedig elhülyül. Orbán mondta, hogy van egy vörös vonal, a gyerekeinket nem hagyjuk. Milyen igaza van, mi sem...