2021. június 14., hétfő

A BESÚGÓKÉNT TÖLTÖTT ÉVEKÉRT IS JÁR A JUTALOM KAPOSVÁRON, „VIDÁM TANMESE” KECSKEMÉTEN

ORSZÁGSZERTE 
/ VIDÉKI LAPSZEMLE
Szerző: KATUS ESZTER
2021.06.14.


KaposT.hu: Júdáspénz: a besúgóként töltött éveket is beszámították Szita Károly ötmillió forintos jubileumi jutalmához


Borhi Zsombor alpolgármesteri hatáskörben nemrég kiutaltatott Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármesternek 4 986 000, azaz tizennégyezer forint híján ötmillió forintot negyven éves közszolgálati hűségpénz, „jubileumi jutalom” gyanánt. Az indoklás szerint Szita közszolgálati ideje 1981. június elsejével kezdődik, ekkor lett a kaposvári Növényvédő Állomás laborvezetője. A közemlékezetbe viszont jobban bevésődött egy másik dátum, 1980. július másodika, amikor sor került Szita beszervezési, más néven 6-os kartonjának kiállítására. Mivel „kilenc évig – vagy ki tudja, meddig – a kommunista állambiztonság megbecsült ügynöke” volt, a hűségpénz legalább egynegyede, 1.25 millió forint a „kettős” szolgálatért jár – írja a kaposvári lap.

Debreciner.hu: Még székhelye sincs a három hét múlva startoló, debreceni központú országos gyermekvédelmi szakszolgálati rendszernek

A megyei szakszolgálatok éppen összevonás alatt állnak, az így létrejövő országos szervezetnek azonban nem Budapest, hanem Debrecen lesz a központja. A Debreciner szerint az összevonásnak törvényi okai vannak, szakmai indokok nem játszottak szerepet az erről szóló döntés meghozatalakor. Az összevont országos intézményben körülbelül kétezren dolgoznak majd. A lap értesülései szerint őket még nem informálták az átállás részleteiről, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság azonban állítja: a tájékoztatásuk a jogszabályi kötelezettségek betartása mellett történik.

KecsUP.hu: „Aki nem lép egyszerre” – levelet kaptak a polgármesteri hivatal dolgozói

A KecsUP információi szerint furcsa és már-már értelmetlen tartalmú levelet („kis vidám tanmesét”) kaptak a polgármesteri hivatal dolgozói a napokban. A feladó Falu György (Fidesz-KDNP) alpolgármester volt. A portál megkereste a jegyzőt és Falu Györgyöt is, hogy megtudják, mi célja volt a levélnek, mi benne a tanmese, és lett-e bármilyen következménye az esetnek. A lap megkeresésére azonban egyik érintett sem reagált.

SzabadPécs.hu: A Jobbik is beállt Mellár Tamás mögé, a Párbeszéd politikusát támogatják az előválasztáson

A Jobbik Pécsett Mellár Tamást támogatja az előválasztáson, Baranya 1. számú választókerületében – írta meg a Szabad Pécs. Mellár, akinek 2018-ban is sikerült itt nyernie, a KSH egykori vezetője, a fideszes Századvég Intézet korábbi kutatási igazgatója az előválasztásnak és (ha azon nyer) a 2022-es választásnak viszont már nem független jelöltként, hanem a Párbeszéd képviselő-jelöltjeként fut neki. Az MSZP már korábban biztosította támogatásáról, most a Jobbik és Jakab Péter is beállt mögé.

Szegeder: Megjelent a Magyar Közlönyben a Szegednek juttatott 2 milliárdos támogatás

Szeged költségvetési hiánya elérte a 17 milliárd forintot, Bartók Csaba és Tápai Péter azonban „sikeresen lobbiztak” Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternél annak érdekében, hogy a kormányzat pótolja Szeged kieső bevételeit – pontosabban annak egy nem túl nagy részét. Ennek eredményeként Szeged 1,95 milliárd forintos forráshoz jut. Az 1 milliárd feletti összeggel kisegített városok közül Debrecen 2,9 milliárdot, Pécs 2,05 milliárdot, Szeged 1,95 milliárdot, Miskolc 1,3 milliárdot, Nyíregyháza 1,4 milliárdot kapott. A pénzösszeget egyébként a városok különböző feladatokra kapják, nem feltétlenül szabadon felhasználható az összeg – mutat rá a lap.

SZÉGYEN ÉS GYALÁZAT!

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2021.06.14.


...- A ma EU-tag Írország focistáinak budapesti és a korabeli angol válogatott labdarúgóinak berlini szereplését egy kalap alá venni önmagában otromba és ostoba megközelítés. Míg az Egyesült Királyság Churchill vezetésével szembeszállt a fasiszta a Németországgal, addig hazánk Szálasi vezérletével a végsőkig kitartott a nácik mellett. Ha Deutsch a fasizálódó Magyarországot a Hitler vezette birodalommal és cselekedeteivel vetette volna össze, akkor nem szólnék egy szót sem, hiszen - sajnos - sok azonos jegy fedezhető fel a két állam akkori politikai és katonai irányultságában.

- Deutsch - kellően aljas módon – egyenlőséget hirdet az ismert és gyűlölt kézmozdulat valamint a néma térdeplés között. A náci karlendítés háborúra, vérre, halálgyárakra és embertelenségre emlékeztet, a csendes térde ereszkedés pedig az elnyomottak iránti tisztelet és a velük való szolidaritás jelképe. És ennek összemosására egy magyar EU-parlamenti képviselő vállalkozik! Szégyen és gyalázat!

- A korábban sportminiszterként sok kárt okozó Deutsch az MTK és a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke. D.T. magánemberként és politikusként több alkalommal nyíltan vállalta zsidó származását. Így aztán még inkább érthetetlen számomra a karlendítés és a térdre ereszkedés közös nevezőre hozása. Ha valaki, akkor aztán D.T. nem hagyhatja figyelmen kívül az undorító náci üdvözléssel szoros kapcsolatban álló rémtetteket. Az MTK alapítói, – többek között Horner Ármin, Klauber Izidor, Kohn Arnold – ha élnének, vajon mit gondolnának az egyesület mostani vezetőjéről?

Végszó. 2021. június 23-án a Népstadionban csap össze Portugália és Franciaország labdarúgó válogatottja. Tudomásom szerint a meccs előtt mindkét csapat csendben térdepelni fog a gyepen. A teltházas mérkőzésen jelen leszek, Deutsch Tamás pedig vélhetően ott fog pöffeszkedni az aréna VIP páholyában. Ő fütyülni és pfújolni fog, én meg majd szégyenemben lehajtom a fejem. Jól van ez így?

HADHÁZY ÉS SZÉL IS BOJKOTTÁLJA A MELEGELLENES PEDOFILTÖRVÉNY SZAVAZÁSÁT

TELEX
Szerző: PRESINSZKY JUDIT
2021.06.14.


...Június 14-ére tüntetést szervez a pedofiltörvény melegellenes módosításai ellen a Kossuth térre, az Országház elé az Amnesty International. A „Propagandatörvény helyett elfogadást” névre hallgató tüntetést az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Helsinki Bizottság, a Prizma Közösség és a Szivárványcsaládokért Alapítvány hirdette meg. A tüntetésről a Telex a helyszínről tudósít majd.

Itt írtunk bővebben arról, hogy a pedofíliaellenes törvénycsomagba illesztett módosító javaslatok az ellenzéknek politikai csapdát jelentenek, az LMBTQ embereket pedig súlyosan megbélyegzik.


3 NAP ALATT 65 EZREN ÍRTÁK ALÁ A KORMÁNY HOMOFÓB PROPAGANDATÖRVÉNYE ELLENI PETÍCIÓT

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2021.06.14.


...Mint arra csütörtökön fény derült, a szóban forgó fideszes módosító javaslat a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről szóló törvénycsomaghoz került benyújtásra, összemosva a gyerekekkel szemben elkövetett, megbocsáthatatlan bűnöket elkövetőket az LMBTQI közösség tagjaival.

A javaslat alapján megtiltanák a melegség, illetve a transzneműség megjelenítését az iskolákban és társadalmi célú reklámokban 18 éven aluliaknak, ezzel az LMBTQ és jogvédő szervezetek szerint orosz mintán alapuló, Európában példa nélküli propagandatörvényt vezetne be a Fidesz, súlyosan korlátozva a szólásszabadságot és a gyermekjogokat is.

Hogy mennyire abszurd módon változna az élet a törvénymódosítás értelmében, azt a Háttér Társaság gyűjtése tökéletesen megmutatja: nem hallgathatnának a 18 év alattiak például Lady Gagát, Queent, nem nézhetnének Jóbarátokat vagy Odaátot és nem olvashatnának Szapphót...

FRANCIS FUKUYAMA: MAGYARORSZÁG A VISSZALÉPÉS PÉLDÁJA

SZABADEUROPA.HU
Szerző: Szabad Európa
2021.06.09.


Kína és az USA nem lehetnek egyszerre a világ vezető hatalmai, az európai politikusok pedig nem fognak tudni a lavírozni a totalitárius rendszer és a liberális demokrácia között. Szerbia és a többi balkáni ország uniós csatlakozásával egyelőre óvatosan kell bánni. Interjú Francis Fukuyamával, a Stanford Egyetem világhírű történészével.


Francis Fukuyama új, a korábbihoz hasonló hidegháború kialakulásától nem tart, az akkori szembenállás ugyanis a Szovjetunió és az USA kapcsolatának minden részletére kiterjedt. Most az EU és az USA távolodása Kínától folytatódni fog, de ettől még maradnak fontos, egybevágó gazdasági-kereskedelmi érdekeik.

Fukuyama szerint a kínaiak maguk sem tudják, milyen országot szeretnének, de az biztos, hogy a vezetés nagyobb befolyást szeretne a nemzetközi intézményekre. Azt viszont elképzelhetetlennek tartja, hogy Kína és az USA egyszerre legyenek a világ vezető hatalmai, annyira különböző ideológiai talapzaton állnak, sosem egyezhetnek ki. És mivel Kínának nem nagyon vannak szövetségesei, az USA-nak pedig rengeteg, bizonyos szinten fontosabb, hogy az USA hogyan bánik a szövetségeseivel, mint hogy hogyan kezeli Kínát.

Emellett nagy hibának tartja az EU és Kína közti tavaly év végi kereskedelmi megállapodást. Hiába gondolja ezt néhány európai politikus, nem lehet ügyeskedni a két rendszer között, Kína ugyanis évről évre keményebb totalitárius rendszert épít, amióta Hszi Csin-ping hatalomra került 2013-ban...

FELMÉRÉS: A FIDESZESEK 40 SZÁZALÉKA SZERINT IS ELLOPJÁK AZ EU-S PÉNZEKET

MAGYAR NARANCS
Szerző: narancs.hu
2021.06.14.


Hiába az EU és Brüsszel elleni retorika, a kormánypárti szavazók is EU-pártiak, bevezetnék az eurót, és még a jogállamisági mechanizmussal is egyetértenek - derült ki a Republikon Intézet felméréséből.


Hiába a kormány 10 éve tartó harca az Európai Unióval, a magyarok (a fideszesek is) még mindig EU-pártiak - ez derült ki a Republikon Intézet elemzéséből, amelyet a Bige László milliárdos által megrendelt és a Závecz Research által készített nagymintás, 5000 fős reprezentatív közvélemény-kutatás alapján végeztek, és amelynek eredményeit most a Narancs.hu-n ismertetjük...


ZSÁKMÁNY

MAGYAR HANG
Szerző: SZERETŐ SZABOLCS
2021.06.14.


Mészáros Lőrinc pénteken megjelent nagyinterjúja az Indexen több szempontból is fontos pillanat. Az ország immár leggazdagabb embere imázsépítésének mérföldköve, egyben a magyarországi sajtó állapotáról is pontos látlelet.

A beszélgetéssel a Fidesz szimbolikusan is birtokba vette azt, ami egy hosszú folyamat végén már jó ideje ténylegesen az övé: az ország egyik legnagyobb hírportálját. Valami olyasmi történt most, mint amikor a ragadozó magával hurcolja az elejtett zsákmányt. Vagy amikor a vad megjelöli a saját felségterületét. Az Indexen eddig is megjelentek, ezután is meg fognak jelenni kormánykritikus tartalmak; nem kétlem, hogy az ott dolgozók többsége tisztességes, a szakmája iránt elhivatott újságíró. De például a kampány szempontjából legfontosabb ügyekben a tulajdonoson keresztül a hatalom érvényesíteni fogja az akaratát itt is, efelől nem lehet senkinek kétsége...


„TUDJÁK, HOGY MOCSKOS A KEZÜK”

NÉPSZAVA
Szerzők: ZOLTAI ÁKOS, KÓSA ANDRÁS
2021.06.14.


Amin az ellenzéki nyilvánosság szkeptikusan mosolyog, attól a korrupt fideszes nagyurak őszintén félnek – állította lapunknak Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje.


Miben más a mai Momentum a Nolimpia révén megismert mozgalomhoz képest? 

Már nem vagyunk nemzedéki párt, de még nem is vagyunk néppárt. A Momentum sokkal nagyobb, szervezettebb, nem Budapest-centrikus, így számtalan társadalmi kihívásra tud újító, működő válaszokat adni. Eközben egy olyan választásra készül, ami után az új politikai generáció nem csak parlamenti, hanem kormányzati munkára is lehetőséget szerezhet majd. 

2018-ban is komoly várakozásokkal tekintettek a választás elé. 

Akkor két hatalmas pofont is kaptunk: az új generáció nem jutott be a parlamentbe, miközben a Fidesznek az ellenzék ismét kétharmadot hozott össze. Aztán 2019-re korszakváltó munkánk sok gyümölcse is beérett, hiszen az európai parlamenti és az önkormányzati választással a Momentum Bajától Cserszegtomajon át Brüsszelig képviseleti és önkormányzati felelősséget kapott a választók bizalmából. A 2022-es kormányváltás esetén pedig elmondhatjuk majd, hogy a rendszerváltoztatás óta nem volt olyan párt, amelyik a parlamenten kívülről indulva nem csak bejut, de egyből megkapja a bizalmat arra is, hogy az ország dolgait alakítsa, irányítsa...

MINDENKI GYÁSZOL – VAN, AKI AZ ELHUNYT HOZZÁTARTOZÓJÁT, MÁS AZ ELMARADT SZALAGAVATÓJÁT

24.HU
Szerző: GRÁD-KOVÁCS MÁRTA
2021.06.13.


Újra kinyitottak az iskolák, ami sok gyermek életébe boldogságot hozott, másoknak viszont traumatikus élményt okozott. A Vadaskert Alapítvány igazgatójával többek közt arról beszélgettünk, milyen hatással volt a gyerekekre a járványhelyzet, illetve hogyan lehet feldolgozni az elmúlt hónapok nehézségeit.


Noha az iskolák kapuit országszerte újra kinyitották a gyerekek előtt, a gyermekpszichiátrián még jócskán érezhetők a járvány hatásai. Az elmúlt hónapok bezártsága a beilleszkedési problémákkal küzdő gyerekeknek ugyan ideális állapotnak tűnhetett, ám a visszatérés jókora pszichés terhet jelent számukra. A Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház számos hívást kapott pániktüneteket mutató, pánikrohamos gyerekek szüleitől az iskolanyitás idején.

Mindeközben a kórház adatai szerint a járvány alatt megduplázódott azoknak a serdülőknek a száma, akik foglalkoztak az öngyilkosság gondolatával, emellett megnőtt azon esetek száma is, ahol a fiatalok huzamosabb ideig altatóhoz, nyugtatóhoz szoktatták magukat. Az UNICEF 13–25 évesek körében végzett felmérésből kiderült, hogy a válaszadók 64 százaléka az otthon töltött hónapokat a motiválatlansággal, 58 százaléka a fáradtsággal, 56 százaléka a stresszel, míg 54 százaléka az unalommal azonosította. Ezen kívül a résztvevők majdnem fele számolt be a karantén ideje alatt megnövekedett otthoni feszültségről...

TÉNYLEG SZÖKHETETT LABORBÓL A KORONAVÍRUS?

TELEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2021.06.14.


Laborból szökött, vagy magától ugrott át egy állatról az emberre? Természetes evolúcióval alakult ki, vagy a kutatók hozták létre? Kína próbálja elkenni a botrányt, vagy politikailag motivált támadások érik? Egyre hevesebb a koronavírus-világjárványt okozó SARS–CoV–2 vírus eredete körüli vita. Aki a mélyére akar ásni, annak hosszú és nehezen érthető tudományos vitákon kell átrágnia magát, miközben az egész témát gúzsba kötik a politikai érdekek. Mire az ember észreveszi magát, mélyebbre süllyedt a vírus eredete utáni hajszában, mint Alice a nyúlüregben. A Telex Gyorstalpalóban felidézzük, miről is szólnak ezek a viták, majd segítünk eligazodni a laborszökevény-elmélet útvesztőiben. De vigyázat, így sem lesz egyszerű, és nem lesz a történet végén egy nagy, fekete-fehér igazság, csak kevésbé hangzatos tanulságok és sok bizonytalanság.


Mi ez az egész? Miről szól ez a laborszökevény-elmélet?

A most már másfél éve tartó koronavírus-járványt a SARS–CoV–2 okozta. A legtöbb tudós szerint ez a vírus természetes mutálódással vált képessé arra, hogy embereket is megfertőzzön, és magától ugrott át állatról emberre – ezt a jelenséget hívják zoonózisnak. Egyes vélemények szerint azonban elképzelhető, hogy a vírus valójában a Vuhani Virológiai Intézetből szabadult el. Ez annyiban kézenfekvő lenne, hogy a kínai Vuhanból jelentették az első eseteket, innen indult világ körüli útra a vírus.

És ez az elmélet újdonság?

Nem, már a járvány eleje óta újra és újra előkerül, és sok tudós sokszor elmondta már, hogy nem tartja túl valószínűnek, hogy ez történt. Februárban például 27 kutató állt ki a Lancet folyóiratban a vírus természetes eredete mellett...


TÚL MAGYAR LENNE ERDÉLY? – SORBAN UTASÍTJÁK EL AZ EGYHÁZI VAGYON VISSZAADÁSÁT ROMÁNIÁBAN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2021.06.14.


Minapi hír, hogy a román legfelsőbb bíróság elutasította a Batthyány Ignác katolikus püspök által alapított gyulafehérvári könyvtár visszaszolgáltatását. Sajnos az eset korántsem egyedi: miután keleti szomszédunk bekerült az annyira vágyott euroatlanti szalonba, lelassította, sőt visszafordította a magyar felekezetek kommunizmus idején elkobzott vagyonának visszaadását. A folyamatot már az amerikai Külügyminisztérium is bírálta, és egészen abszurd elemek jellemzik: a román bíróságok manapság olyan érveléssel utasítják el sorban a kérelmeket, amellyel korábban éppen a visszaszolgáltatás jogszerűségét támasztották alá. Háttér...

VALÓDI TÉNYEK A 2006-OS ESEMÉNYEKRŐL

KLIKKTV
Szerző: KlikkTV / NÉMETH PÉTER
2021.06.13.


Gönczöl Katalin, egykori államtitkár, a 2006-os eseményeket feltáró bizottság vezetője volt a Klikktv vendége... 

(A jelentést a következő linken találják:  http://www.gonczolbizottsag.gov.hu/jelentes.html)

...Többek között elmondta, „a szakbizottság azt vállalta, hogy szakmai alapon, objektíven tárja fel az eseményeket és javaslattal élhet arra, hogy miként lehet a jövőben elkerülni a hasonló helyzeteket. Minden hatóság információját megkaptuk, de nem volt felhatalmazásunk arra, hogy bíróságosat játszunk és tanúkat hallgassunk meg".

MAGYAR SORS KÁRPÁTALJÁN (16.-17. RÉSZ) — HÁROM ÉV SZIBÉRIA KÖZEPÉN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: KULCSÁR ZOLTÁN
2021.06.12.


Mikor bevonultam, sejtettem, hogy nehéz évekre számíthatok, de ami rám várt felülmúlta az elképzeléseimet. Először is nem közölték velem, hová visznek. Tíz napig utaztunk a vonaton, mikor megérkeztünk Szibéria közepére, Uszojle-Szibirszkoje városába, nem messze Irkutszktól. A hőmérséklet mínusz 35 fok lehetett. Mivel ilyen hidegre nem számítottunk sokunk nem is volt kellően felöltözve, emlékszem, simléderes sapkám nem védte a füleimet a csikorgó hidegtől, állandóan dörzsölnöm kellett őket.

Érkezésünk előtt a városban felszámoltak egy Gulág tábort, amelyben téglagyárat működtettek. Ez a gyár nagyon elavult technikával termelt, óriási hőségben kellett a forró téglákat kipakolni, majd a nyers téglákat bepakolni, ezért a helybeliek nem voltak hajlandóak itt munkát vállalni. Hogy ne álljon a termelés, a mi katonai építési alakulatunkat azzal a céllal hozták a városba, hogy biztosítva legyen a munkaerő. Én jobban jártam, mert engem építési feladatokkal bíztak meg, így nem a gyárban kellett dolgoznom. Voltam én kőműves, építésvezető, műszaki rajzoló és földmunkás is, amikor 2-3 méteres mélységben, télen a befagyott föld alatt alagutakat kellet kivájni, amikben nagyméretű csövekből vízvezetéket kellett kiépíteni. Mivel semmilyen gépek nem álltak rendelkezésre, mindent kézi munkával kellett megoldani, és ez bizony a téli időszakban, 30-40 fokos hidegben nem volt könnyű dolog. Ha a hőmérő mínusz 50- fokot, vagy annál hidegebbet mutatott, akkor leállították a munkát.

December 24-én megrendítő látomásom volt. Éppen felváltva alagutat ástunk a 2-3 méteres mélységben. Mondanom sem kell, szomorú kedvvel végeztem a munkát, hiszen az otthoni szentestékre gondoltam, önkéntelenül összehasonlítva a mostani helyzetemmel. Ekkor egyszer csak tisztán hallhatóan felcsendült a „Mennyből az angyal” és a rokonaimat láttam egy feldíszített karácsonyfa mellett. Felzendült a „Csendes éj”, majd a látomás lassan tovatűnt. Ez az élmény erőt öntött belém, megértettem, nem vagyok egyedül és mindig segítséget fogok kapni a megfelelő időben, ha rá vagyok szorulva – és ez valóban így is lett. Ezután mindig sokkal könnyebben tudtam kezelni a nehéz helyzeteket...


A korábbi fejeztek az alábbi linkekre kattintva olvashatók

1. Boldog békeidők Ugocsa vármegyében

NEM A POLITIKA MOZGATJA A MAGYAR-KÍNAI GAZDASÁGI KAPCSOLATOKAT

G7.HU
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2021.06.14.


Bár a magyar kormány a keleti nyitás nevű stratégia keretében hosszú ideje hirdeti a kelet-ázsiai, azon belül különösen a kínai gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését, a „világgazdaság keleti szeleiből” való magyar haszonszerzés elősegítését, makroszinten ennek nem sok hozadéka látszik: a hazai kereskedelmi és befektetési adatok alapján Kína relatív magyarországi gazdasági lábnyoma gyakorlatilag semennyit sem nőtt 2010 óta.

Ennek ellenére néhány közelmúltbeli tanulmány alapján egyes feldolgozóipari szektorokban Kína mégis a magyar gazdaság fontos partnerévé vált, és a magyar gazdaság Kínával szembeni kitettsége jelentősen nőtt. Ez ugyanakkor teljesen más csatornákon következett be, mint amit a kormányzati retorika hangoztatni szokott.

A keleti nyitás politikája helyett Kína elektronikai beszállítói láncokban betöltött szerepe hozta a változást: ahogy a kínai gyártók egyre integránsabb részei lettek a nemzetközi értékláncoknak, és egyre magasabb hozzáadott értékű termékekre kezdtek szakosodni, úgy a Magyarországon termelő külföldi vállalatok is egyre több kínai alkatrészt kezdtek el felhasználni.

Emiatt az utóbbi években nagyot nőtt a kínai hozzáadott érték a magyar gyártósorokon is, olyannyira, hogy az elektronikában már a német függésnél is erősebb a kínai kitettség...

ELFOGADÁS, VAGY KIREKESZTÉS

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2021.06.13.


A hét híre volt az új propaganda törvénytervezet, ami az LMBTQ témát a 18 éven aluliak számára elérhetetlenné tenné, a szexuális felvilágosítást pedig állami nyilvántartáshoz kötné.

Próbálom értelmezni ezt abban a munkában is, amit végzünk. Ahol ugyanúgy, mint máshol, előfordul ez is. Vannak már olyan gyerekek is, akiket a felnőtté válásig próbáltunk kísérni ezzel együtt. És olyanok is, akikkel felnőttként találkozunk. A tolerancia hiánya irányukban mindenhol érzékelhető.

Akik egy eleve sérülékeny társadalmi csoportba születnek, és generációs szegénységben, sok esetben cigányként érintettek ebben, nos, hát az ő életük különösen nehézzé válik.

Ezek a dolgok benne vannak a gyerekek megtapasztalásaiban is, a családokéban is, és attól, ha nem látnak ilyen filmeket, eltitkoljuk a művészet nagyságainál ezt a tényt az irodalomtanításban, attól ez még van, tudnak róla, látják, és meg kell tanulniuk viszonyulni hozzá. Benne van a nyelvben, mindennapos jelző a “buzigyerek” a konfliktusokban, vagy azokról mesélve, gyereknél és felnőttnél egyaránt. Nem a művészfilmek területéről hozzák, hanem abból a közegből, ahol élnek.

A szexuális felvilágosításról nem is akarok említést tenni, nem tudom ezt ebben a vonatkozásban értelmezni, legalábbis a leszakadó térségekben nem, ott eddig is a rendszeren belül ment, már ahol ment, és nem is tudom elképzelni, hogy bárki, a tankerületek engedélye nélkül másnak adná, mást engedne be, azért ennél már sokkal szorosabb a gyeplő. Bár az állami nyilvántartáshoz bizonyára majd tanfolyamok is kapcsolódnak, ami üzletileg nem lesz rossz annak, aki kitalálta.

De térjünk vissza a dologra az információk szintjén. El lehet-e fedni így létező dolgokat, nem inkább azt az utat kellene megkeresni, hogyan lehet megértetni ezeket? Minden életkorban, és minden társadalmi csoportban? Ha a médiából kiveszik, akkor is tovább élnek, működnek a megtapasztalások, az információk.

Nekem sok olyan történetem van, amikor valami kirekesztő viszonyulás elindul a gyerekek között, és aztán kiderül, fogalmuk sincs az egészről, de marad a puszta csúfolódás, bántás. Elég, ha egy gyerek olyan vallású családban él pl. ahol mondjuk nem ünneplik meg a karácsonyt, vagy nem rajzolhat bizonyos jelképeket, amelyek ehhez az ünnepkörhöz kötődnek. Ő megérti ezt, ebben él, de a többi gyereknek érthetetlen. Ha nem próbáljuk megbeszélni velük, elfogadtatni, hogy igen, ilyen is van, ha nem próbálunk meg ebben is egy természetes elfogadás-mintát nyújtani, a gyerek-közösség kirekeszti. A gyerekek néha nagyon gonoszak tudnak lenni.

Emlékszem, egyszer egy fiúcska valami ocsmány, zsidókról szóló rigmust skandálva jött be az órámra, és bent is folytatta. A többiek nevettek, és próbálgatták ők is. Mikor leültek, és megkérdeztem, miért mondogatja ezt, hamar kiderült, hogy otthon hallotta, ám fogalma sincs miről szól, neki csak azért tetszett, mert durva szavak voltak benne. Egész órán erről kellett beszélgetnünk, hogy értsék, mi a baj ezzel. És persze ezzel sem tudtam hatni arra a családra, ahonnan jött, amelynek az értékrendjébe ezek belefértek. Minden tanévben beleszaladok a horogkereszt témába is. Hiába tiltott jelkép… jelen van, tudatlanul, vagy torz információkkal beépülve.

A világ, ami a gyerekeket körülveszi, nagyon sok felől ad nekik információt. Hallják, miről beszélgetnek a felnőttek, látják a közösségi média vizuális üzeneteit. A filmeket a szülőkkel együtt nézik sokan, késő éjszaka is, azokat is, amelyek nem nekik valók. Mindig kiráz a hideg, mikor az épp aktuális horrorfilmeket tárgyalják ki egymás között alsó tagozatos gyerekek, karikás szemmel, mert nyilván nem aludtak éjszaka.

Nem kerülhető el a másság témája sem. Mert látják a gyerekek is azt, aki más közöttük. Máshogy rajzol, máshogy beszél, mozog, mások társaságában érzi jól magát, más ruhák tetszenek neki, más frizurák. Gyakran már gyerekként is. Ez még csak egy megtapasztalás, és ha az ember a gyerekek között olyan légkört teremt, amiben a mássággal szemben természetesen viselkedik, ezt a mintát adja, és kiemeli, nemcsak vele, hanem mindenki mással kapcsolatban is a sokszínűséget, akkor ez nem jelent problémát. Legalábbis nálam, nálunk, így működik. Minden területen, a cigányokkal, a külföldről jöttekkel, a más rasszjegyűekkel, a sajátos nevelési igényűekkel, az autistákkal, a down szindrómásokkal… az iskolánk fennállása alatt mindenre volt már példa. És mindenhol kezelhető volt, ha megértettük, miben más, és értelmezni tudták a reakciókat, viszonyulásokat. A gyerekek alapból elfogadók. A kirekesztést a felnőtt világból hozzák.

A gond ezért ott van szerintem, ami az osztálytermen kívül van…amikor a többi hatás is működni kezd. A kortárs csoporttól, ahol már nincs meg a tanítói minta, és az utcáról, meg a családból. Ahol más mintaadó erők mozognak, és mozgatnak. A média ebből csak egy kis szelet. Vannak saját megtapasztalások, és a gyerek környezetéből jövő viszonyulások. Amit nem lehet elkerülni. Amivel meg kell tanulni együtt élni, értelmezni, elfogadni.

Több érintett gyereket végig kísértünk már a felnőtt korig. Kínkeservesen, védve, támogatva őket, amennyire csak lehetett.

A legnehezebb volt megvédeni az ilyen gyerekeket. Volt olyan, akiből a saját családja akarta “kiverni” a másságot. Akkor úgy értelmeztem magamban, tanulatlanok, nem értik. Akkor még nem gondoltam, hogy ez döntéshozói szinten is működik, tanult emberek között. Kirekesztő volt a település is, ahol nem volt korábban ilyen ember. Ahol volt már ilyen, ott könnyebb volt nekik is. Ráadásul ott volt az a tény is, hogy ők maguk sem nagyon értették, mi ez az egész, és egyfajta provokatív viselkedéssel kompenzálták a gyakran megtapasztalt sérelmeket. Ami csak fokozta a bajt. Volt, akit tényleg el kellett menekíteni, mikor elérte a nagykorúságot. Nagyobb városba, ahol elvegyülhet.

Most, hogy így a gyerekeket végiggondolom, csak fiúk jutnak az eszembe….talán a lányok jobban rejtve tudják tartani a másságukat. Vagy a generációs szegénységben átörökített női szerepben annyi az alárendeltség, az elnyomás, hogy elfedi ezt is? Nem tudom…

Vannak persze megtapasztalásaim a generációs szegénységben élő, zömében roma gyerekeken túl is. Nem könnyű senkinek, mindenkinek meg kell vívnia ma a harcát, de akik tanultak, tájékozottak, és így megértik magukat is, akiknél a család elfogadóbb, ők könnyebben megtalálják a helyüket a világban. Aki nem ilyen, ott rengeteg kockázat jön be. Út lesz a prostitúció… sajnos ilyen történetünk is van már. Ezekbe az utakba sok minden becsatlakozik. A szegénységből érkezve ott látják a megélhetés lehetőségét, a kirekesztettség megtapasztalása után a “nekem így kellesz” gesztusokban nem veszik észre a kihasználást, a rájuk figyelők tekintetéből népszerűséget érzékelnek, stb. Mindez olyan útra állítja őket, amiből nem lehet elfogadást és biztonságos életutat sem építeni.

Sokat gondolkodom mindig az elfogadáson… a többségi társadalom felől nézve is. És mindig, minden területen oda lyukadok ki, hogy megértéssel, és az egymásra történő kölcsönös odafigyeléssel elérhető. Ebben én fontosnak érzem a kölcsönösséget is, az egyoldalú elvárások sosem vezetnek jóra.

És ezzel a törvényjavaslattal kapcsolatban is azt gondolom, hogy nem jó út a tiltás. Abból csak tragédiák születnek. Elfojtás. Gyűlölet és kirekesztés. És akkor nem látható meg a másikban a jó. Amire építhetünk. De eljuthatunk-e valaha erre a szintre? Ehhez szerintem a filmek is hozzásegíthetnek minket. Mert szempontokat, információt nyújtanak az elfogadáshoz, tükröt tartanak az előítéletességről, mintát adnak a megértésről. Segítenek belelátni azoknak a személyeknek a lelkébe, világába, vívódásaiba, kínlódásába, akiknek a helyzetébe nem tudunk még képzeletben sem belehelyezkedni. Akik nem tehetnek arról, hogy mások.

Persze ez lenne az első lépés. A felnőtteknek elfogadni és elfogadtatni, hogy van ilyen. Hogy nem személyes döntés kérdése. Az elfogadó felnőtt közegben a gyerekek is elfogadók lesznek. De jelenleg ettől is egyre távolabb kerülünk. A homofóbia erősödésének idejét éljük. Vagy inkább azt mondom, a homofóbia erősítésének idejét.

Ma ők, holnap mások lesznek a célpont. Ezen az úton nagyon nem kellene elindulni.

BOKROS LAJOS: AZ ÚJJÁÉPÍTÉS CSISZOLATLAN SAROKKÖVEI – III. TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS, NYUGDÍJ ÉS GYÓGYÍTÁS

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BOKROS LAJOS
2021.06.11.


Előzmények:

Az újjáépítés csiszolatlan sarokkövei – I.
Állami pénz és költségvetés

Az újjáépítés csiszolatlan sarokkövei – II.
Helyi demokrácia, közteherviselés, szolidaritás

Sorozatom áprilisban megjelent második részében a társadalmi szolidaritás szemszögéből alapvető adó- és támogatási rendszer főbb elemeit tárgyaltam. A társadalmi szolidaritásnak az állam által megvalósított (kikényszerített) formái azonban korántsem merülnek ki a közteherviselés és a jövedelmek szociális célú újraelosztásának korábban ismertetett kereteiben. A társadalom egysége és összeforrottsága (kohéziója) szempontjából ugyanilyen fontos szerepet tölt be a társadalombiztosítás, ami az Európai Unióban a szolidaritás elvét erőteljesen érvényesítő állami nyugdíj- és gyógyítási rendszer finanszírozásának biztosítási alapon történő megszervezésében ölt testet. Mivel az időskori jövedelempótlást (nyugdíjrendszert) és a gyógyítást is magában foglaló egészségügyi szolgáltatási és finanszírozási rendszert szolidaritási alapon elsősorban társadalombiztosítási formában lehet hatékonyan biztosítani, ennek hiánya rögtön szembeötlik. Ez a helyzet a mai Magyarországon, ahol az önkényuralom céltudatosan felszámolta a társadalmi szolidaritás állami intézményeit, köztük a társadalombiztosítást is...

ORBÁN MÁR PÉNZT IS HAJLANDÓ ADNI A VÁLASZTÓKNAK A GYŐZELEMÉRT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.06.13.


A NER népszerűségének csökkenését mutatja, hogy Orbán kész hozzányúlni ahhoz, ami neki a legfájdalmasabb, a pénzhez. Nem ígérte biztosra, amiből látszik, hogy mintha a fogát húznák, de ha szükség lesz rá, kész arra, hogy ne lopja el az adófizetők pénzét, hanem adjon belőle nekik is. Nem ingyen, hanem szavazatokért. Orbán ezzel olyan, mint egy Horn Gyulába oltott Medgyessy Péter, de ha ez kell ahhoz, hogy ne tankokkal kelljen fenntartani a hatalmát, hanem mindenki azt gondolja, hogy őt szabadon megválasztották a magyarok, akkor végső esetben kész pénzt is adni.

A NER, mint minden diktatúra, hazugságra és propagandára épül. Orbán már bejelentette, hogy a kampánya ennek megfelelően a bevándorlók elleni uszításra koncentrál, jön a magyar QAnon, a pedofilozás, a buzizás, és legvégső esetben az szja-visszatérítés. Ez valamiféle kétségbeesésre utal, mert egyrészt Orbán annyira szereti a pénzt, hogy pénzt legvégső esetben ad másoknak, kizárólag a saját céljaira szereti elkölteni, de a választás érdekében költött pénz is az ő érdekeit szolgálja. Ugyanakkor a bűnbakképzésre épülő fasiszta kampánystratégiák szegénységi bizonyítványa, ha nincs jobb ötelete, mint egy korrupt szocialistának, és azzal akar választást nyerni, hogy a szavazás előtt pénzt osztogat.

Eddig is volt fideszes osztogatás, de abban mindig kifejezdődött a zsugoriság, a kicsinyesség, és a megvesztegetett szavazók brutális lenézése. Most azonban Orbán olyan nagyságrendű pénzeket lengetett be, ami még egy DK-s szívét is megdobogtatja. A NER világában ez az összeg nevetséges, időnként hetente osztanak százmilliárdokat maguknak és egymásnak, és a pénz is azoktól való, akiknek egy részét visszaadják. Tehát n érzékenyüljünk el nagyon, Orbán nem a saját zsebébe nyúl most sem, és nem maga elől adja a pénzt az adófizetőknek, hogy szavazzanak rá, hanem azokét, akik adják. Ezt is csak abban az esetben, ha a 5,5 százalékos növekedést érnek el, vagyis nincs égető szükség a pénzre, és az átlagjövedelem alatti szja-t adják vissza.

Ezt is jól kiszámolták, hogy nem sok pénzt kell adni, hanem sokaknak, mert az akció értéke a szavazatok számában mérhető, és miközben nyílik az olló a NER kedvezményezettjei és az átlagember jövedelme között, értelemszerűen növekszik azok száma, akik az átlagjövedelem szintje alatt vannak. Ha a pénz a gazdagoknak megy, egyre kevesebb marad a nem gazdagoknak, amint azt mutatja a közlekedőedény elv. Így sok szavazót tudnak megvesztegetni a saját pénzével, ami az ő mértékegységeik szerint nem sok, de a gyermekes családoknak viszont hatalmas, akik ezek után elég hálás ixet húznak majd be a Fidesznek. Másoknak pedig marad a zsák krumpli, amúgy pedig villognak a géppisztolyok az utcákon a délutáni napfényben (cicáznak a szép csendőrtollak)...

ORBÁN VIKTOR LEDOBTA A VÁLASZTÁSI ATOMBOMBÁT

MÉRCE
Szerző: BÜTTL FERENC
2021.06.14.


Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, 2021. június 9-én a 
Világgazdaság Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján jelentette be, hogy javaslatot fog tenni a következő kormányülésen, miszerint, ha a magyar gazdaság 2021-ben legalább 5,5%-os növekedést ér el, „akkor a gyermeket nevelő szülőknek visszaadjuk jövő év elején a 2021-ban befizetett adójuk összegét”.

Mivel annak a valószínűsége, hogy a kormány leszavazza a kormányfőt, nulla, így az ígéretet, miszerint legalább 5,5%-os növekedés esetén a szülőknek visszaadja a kormány a 2021-es évben befizetett szja-t, szinte biztosnak tekinthetjük.

Június 9-én este Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója (korábban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke), ismertette a részleteket. Nagy szerint az esetleges szja-visszatérítésben

  • 1,5 millió kereső érintett;
  • a visszatérítésnél nem lesz jövedelmi határ;
  • a visszatérítendő összegnek lesz felső határa (800 000 forint), azaz két kereső szülő esetében maximum 1,6 millió forint lehet az szja visszatérítés;
  • átlagosan 400 000 forint visszatérítésre számíthatnak a szülők;
  • a csomag körülbelül 600 milliárd forintba kerül.

Nagy elmondta, hogy a kormány jelenlegi tervei szerinti, 4,3%-os 2021-es GDP-növekedés túlteljesítése növeli a költségvetési bevételeket, azaz növekedési többletforrást teremt a szja-visszatérítéshez: 1 százalékpont plusz növekedés 250 milliárd forint plusz bevételt jelent a költségvetés számára.

Túlzás lenne azt állítani, hogy minden részletet tisztán látunk, de a fentiek fényében eleget tudunk ahhoz, hogy néhány alapkérdésre választ adjunk.

  1. Lehetséges-e a magyar gazdaság 5,5%-os vagy annál magasabb gazdasági növekedése 2021-ben?
  2. Van-e elegendő forrás a költségvetésben a bejelentett intézkedés finanszírozására?
  3. Van-e igazságossági alapja a bejelentett intézkedésnek – amely persze nyilvánvalóan választási pénzosztásnak tekinthető?
  4. Mit tehet ebben a helyzetben az ellenzék?

Lássuk a válaszokat!

ITT OLVASHATÓ

FUDAN HELYETT PEDOFILTÖRVÉNY - A 444 NÉGY LEGFONTOSABB CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.06.14.


Jó reggelt! Ma csak 25 fok lesz, a hét végén viszont 35.

4 legfontosabb cikkünk most

Orbán Erdogannal töltötte a vasárnap estét

- Karácsony Tóth Csaba ügyeit a múlt részének tekinti

Sokkolta a magyar válogatottat Eriksen esete

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

POLYÁK GÁBOR: VÉRLÁZÍTÓ HAZUGSÁGOK VESZNEK KÖRÜL MINKET

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.06.14.


A Mérték Médiaelemző Műhelynél (MMM) 2011 óta rendszeresen készülnek elemzések a magyar média helyzetéről. Polyák Gábor, az MMM vezetője, az ELTE BTK, Média és Kommunikációs Tanszék oktatója azt mondja, a magyar médiahelyzettel kapcsolatban már nehéz újat mondani. Gyakorlatilag 2014-re kész volt az a rendszer, ami szerint a Fidesz médiapolitikája működik. Tulajdonképpen Simicska Lajos találta ki, hogyan kell a közpénzeket becsatornázni, újabb és újabb médiumokkal megjelenni különböző területeken, kiszorítani a független hangokat. Simicska ugyan kiesett, de az egésznek a logikája nem változott. Miközben a fideszes potentátok percről-percre több embert érnek el, aközben a független média egyre kisebb szigetekre szorul vissza. Nem kell már itt klasszikus értelemben vett cenzúra, bárki bármikor megfojtható. Polyák Gábor szerint a jelenlegi médiát önmagában nem lehet meggyógyítani, ehhez a jogállamot, a piacgazdaságot is meg kell. Annyira mélyre süllyedtünk, hogy ebből a mostani helyzetünkből akkor tudunk majd igazán kijönni, ha az orbáni politika tartósan eltűnik a magyar közéletből.


A Mérték Médiaelemző Műhely online konferenciát tartott a közelmúltban. A vezetésével az elmúlt egy évben a szlovák Memo98, a cseh MediaForum és a román ActiveWatch együtt vizsgálta a négy ország médiapolitikáját. De hogy került sor egyáltalán erre a vizsgálatra?

– A Mérték 2011 óta minden évben elemez a magyar médiarendszerrel kapcsolatban néhány nagy területet, ilyen a médiapiacon a tulajdonosi szerkezet változása, az állami reklámköltések alakulása, az újságíróktól interjú, vagy kérdőív segítségével megtudakoljuk, hogy ők miként élik meg a helyzetüket, hogy látják a sajtószabadságot. A Médiatanácsnak elsősorban a frekvencia-pályázatait szoktuk alaposan kielemezni. A sajátos magyar helyzetre tekintettel, mindenki másnál jobban tudjuk, hogyan kell a médiapolitikát elemezni, és már évekkel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy ezeket megpróbálnánk más országban is alkalmazni, megvizsgálni, hogy ott milyen eredményre vezetnek. Úgy alakult, hogy volt pályázati lehetőség, és így be tudtunk vonni három másik országot is. Volt egy partnerünk Csehországból, egy Szlovákiából és egy Romániából. Többé-kevésbé ugyanazon szempontokból, ugyanazokkal a módszerekkel vizsgálták ők is a saját médiapolitikai helyzetüket, amiből így nem csak a magyar, hanem egy közép-kelet-európai összkép is kirajzolódik...

SZABAD SZEMMEL: TÖRVÉNYT SÉRTETT AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG, AMIKOR ENGEDETT ORBÁNÉK ZSAROLÁSÁNAK - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.06.14.


A foci Eb kapcsán pedig úgy írnak Magyarországról a külföldi lapok, hogy "vendégségben despotáéknál".


Tagesspiegel

Az uniós kormányfőknek is tartaniuk kell magukat törvényekhez, így az Európai Bizottság jogsértést követ el, amikor a tavaly év végi uniós csúcson kötött alku folyományaként nem alkalmazza a jogállami mechanizmust Magyarország és Lengyelország ellen. Így értékelte az Európai Parlament és ezt nyugodtan lehet történelmi állásfoglalásnak tekinteni – mutat rá a kommentár, amely emlékeztet arra, hogy Strasbourg többnyire meglehetősen bátortalan. Nagy dobásokkal nem szokott szolgálni, mert nehéz az érdekeket egyeztetni a sok frakció között.

Ám a múlt csütörtökön mégsem ez történt: a képviselők nagy többsége kimondta, hogy a biztosok megsértik a hatályos jogot, amikor vonakodnak fellépni a magyar és a lengyel jogállami elvek megszegése ellen. Ilyen esetekben le kellene állítani a brüsszeli kifizetéseket a vétkes kormányok számára, illetve a Bizottságnak értesítenie kellene a Tanácsot a döntésről, hogy az megadja a jóváhagyást. Ehhez elég a többség, azaz Budapest és Varsó nem tud vétózni.

Hogy mennyire sürgős volna cselekedni, azt jól megvilágította Cseh Katalin, aki elmondta az ülésen, hogy Orbán veje uniós pénzekből szedte meg magát, ezt az OLAF bizonyítottnak látja. Ugyanez vonatkozik Mészáros Lőrincre is, akinek cégei egymilliárd eurós európai támogatást markoltak fel. A Momentum törvényhozója azon dühöngött, hogy ha Ursula von der Leyent közvetlenül választották volna meg, akkor most a szavazópolgárok szemébe kellene néznie, és meg kellene magyaráznia, hogy miért tétlenkedik.

Ám a végrehajtó testület vezetője a tagállamoknak köszönheti kinevezését és azok rávették, hogy tartsa a száját, miután Orbán és Morawiecki a múlt év végén megzsarolta az EU-t. Ily módon von der Leyen szépen elhalasztotta a szankciók bevezetését. Ám ezáltal ő is felrúgta a szabályokat, mert az sehol sem szerepel a paragrafusokban, hogy az állam- és kormányfők megalkudhatnak és így hatályon kívül helyezhetik az érvényes szabályokat.

Hogy most az EP a sarkára áll, az kettős előnnyel szolgál: egyrészt a jogállam sírásói rájönnek, hogy tekintélyuralmi törekvéseik sokba kerülnek az országnak, ők maguk meg lehet, hogy sok szavazatot vesztenek. Másfelől a nemzeti nagyságok is megtudhatják, hol lakik az úristen. Mert aki meg akarja védeni a jogállamot, az nem vetemedhet arra, hogy kénye-kedve szerint meghatározatlan időre felfüggesszen bizonyos törvényeket. Még az EU-ban sem.

Spiegel

Vendégségben despotáéknál, így Magyarországon, Oroszországban, valamint Azerbajdzsánban – írja a lap a futball EB-ről, hozzátéve, hogy a torna megint felveti: mennyire szolgál a labdarúgás a politika eszközeként. Hiszen Orbán, Putyin és Alijev rezsimje számára a házigazdai teendők ellátása jó alkalmat kínál, hogy a megnyerje szándékaihoz az UEFA támogatását.

A Human Rights Watch Németország igazgatója úgy látja, hogy a nemzetközi sportszövetségek sokszor még mindig nem ismerik fel, illetve tudatosan túllépnek rajta, mekkora gondok vannak az ilyen államokban az emberi jogokkal. A német szociáldemokraták Bundestag-frakciójának illetékese szerint Baku például minden demokratikus normát tekintve a sereghajtók között szerepel a nemzetközi összesítésekben. Hiszen politikai foglyok vannak, Alijev mégis azt szeretné, ha országa nemzetközi tekintélyt élvezne. Ezért vállalkozik nagy sportesemények megrendezésére.

Az európai foci feje, Ceferin nyomást gyakorolt Dublinra és Bilbaora, hogy azok engedjenek be nézőket a mérkőzésekre. A vége az lett, hogy mindkét város kiesett a helyszínek közül. Arról nem tudni, hogy a szakvezető az emberi jogok miatt közbenjárt volna Bakuban, illetve Szentpéterváron.

Viszont Orbán többször is a kontinentális futball megmentőjeként jelenhetett meg, hiszen a járvány ellenére befogadta a Bajnokok Ligájának több meccsét is. Az UEFA nem győzte dicsérni. A háttérben Csányi Sándor áll. Ugyanakkor a politikus a napokban provokációnak nevezte, hogy a budapesti vendégjáték során az ír játékosok letérdeltek a rasszizmus elleni küzdelem támogatására. Ellenben a nemzetközi funkcik meg sem mukkantak.

Hogy Orbán bejelentette: a budapesti mérkőzéseket telt ház mellett bonyolíthatják le, az esetében beleillik a képbe, bár Szentpétervár és Baku is csupán 50 százalékos látogatottságot engedélyez. A HRW képviselője szerint az autokraták zsúfolásig megtöltik a stadionokat és nem törődnek az egészségügyi veszélyekkel. Az EUFA pedig segédkezet nyújt hozzá. Orbán a minap arról is beszélt, hogy nem kér a migránsokból. Egyébiránt jó pár éve az volt a jelszó az egyik foci VB-n, hogy a világ vendégségben van barátoknál. A mostani EB-t viszont úgy lehetne reklámozni: önkényurak látják vendégül Európát.

The Times

Orbán Viktor visszatáncolt a tervtől, hogy Budapesten létesüljön a Fudan Egyetem első európai lerakata, a többhetes tiltakozás arra kényszerítette, hogy állítsa le az előkészületeket. Azt remélte pedig, hogy az 1,3 milliárd fontos beruházás révén további kínai befektetéseket tud magához vonzani, miközben egyre szorosabb kapcsolatokra törekszik Pekinggel.

Ez lett volna a legnagyobb campus Magyarországon, javarészt kínai hitelből. Többe került volna, mint amennyit a felsőoktatás egész évben kap a kormánytól, noha az intézmény a Kínai Kommunista Párt ellenőrzése alatt állt volna. De még Fidesz-hívek is azt mondták, ezt azért nem kéne. De összességében a lakosság kétharmada elutasította. Pálinkás József volt miniszter azt mondta, hogy kínai erőd jön létre Európa szívében.

MÉSZÁROS LŐRINC MEGVENNÉ A MUNKÁCSY-KÉPEKET, MELEGELLENES TÖRVÉNYT AKAR BEVEZETNI A KORMÁNY

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.06.14.


Index: Mészáros Lőrinc: Nekem nincs félnivalóm


Több évnyi próbálkozás után a Fidesz tavaly bedarálta az Indexet, ami ennek ellenére egész idáig őrizte a függetlenség látszatát. Most viszont nagyinterjút készítettek Mészáros Lőrinccel, ami eleve elképzelhetetlen egy kormányfüggetlen médiumban, hisz az alanyok nem állnak szóba velük, másrészt gyakorlatilag egy PR-anyagról van szó – és sokan még abban is kételkednek, hogy Mészáros képes lenne így beszélni gazdaságról, tőzsdéről, cégekről.

HVG.hu: A kormány ködös érveléssel vérezteti ki a meddőségi magánklinikákat

Gulyás Gergely lényegében azzal vádolta meg a meddőségi magánklinikákat, hogy visszaélnek állami forrásokkal. Holott nem is kapnak állami támogatást. A családokért felelős tárca nélküli miniszter szerint, ha a szolgáltató nem szerződik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel, akkor nem biztosított az átláthatósága, ezért indokolt megvonni a megmaradt magánklinikák működési engedélyét.

Telex: Náluk csapódtak le az alacsonyan szálló Covid-beszerzési milliárdok

A Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020 folyamán rengetegszer vásárolt be nagy értékben a COVID elleni védekezés jegyében: repkedtek a milliárdok maszkok, lélegeztetőgépek és vakcinák beszerzésére. Ezeket a bizniszeket többnyire közvetítőcégek bevonásával bonyolította az állam, és bizony, előfordultak durva túlárazások is. Ezen cégeknek nagyon jól jött, hogy bekerültek a „fürkészek és portyázók” közé.

Blikk: Megtudtuk, mi áll Boldog István asszisztensének, F. Petrának a vallomásában

A lojális vállalkozók helyzetbe hozása, hogy aztán támogassák a hatalmi kört, nem bűncselekmény Boldog István országgyűlési képviselő munkatársa, F. Petra szerint – értesült a lap. F. Petra természetesnek gondolta és nem tartotta bűncselekménynek, hogy a hatalmi kör vállalkozókat hoz helyzetbe, mivel azok adott esetben a politikai tevékenységhez, sőt, az ahhoz szükséges források megteremtéséhez támogatást nyújthatnak.

24.hu: Orosz mintára vezetne be melegellenes propagandatörvényt a kormányoldal

A szólásszabadságot és a gyermekjogokat is súlyosan korlátozná a Fidesz egy új, az orosz propagandatörvényre hasonlító javaslattal, amivel betiltaná az iskolai LMBTQI témájú oktatási programokat és társadalmi célú reklámokat, írja öt civil szervezet. A javaslat megtiltaná a 18 éven aluliak számára a homoszexualitás és a nemváltás népszerűsítését és megjelenítését is, így tilos lenne 18 éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat (így reklámot is) elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést ábrázolja, vagy a homoszexualitást „népszerűsíti, jeleníti meg”. Iskolákban pedig csak olyan szervezet tarthatna szexuális felvilágosítást, amelyet egy állami szerv nyilvántartásba vett.