2017. augusztus 22., kedd

A NER-KOMPATIBILIS MAFFIÓZÓ ÉS ROGÁN: KICSODA M. RICHÁRD?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Hajnal Éva
2017.08.22.


Bosszankodik az ember, hiszen úgy tűnik, hogy feneketlen mélységbe zuhant az ország, ahol a bűnözők élnek, mint Marci Hevesen, a tisztességes polgárok meg jobb, ha lapítanak és meghúzzák magukat, mert olyan, mintha nekik lenne szégyellnivalójuk.

Hiszen, ha valaki 50 Ft-ért vesz BKK bérletet a BKK online felületén, majd szól nekik, hogy megheckelhető a rendszerük azt bezzeg rögtön rabosítják. Ezzel ellentétben, ahogy azt írtuk,M. Richárd (akit nevezzünk végre a nevén: Molnár Miklós Richárd) nem csak jogosítvány nélkül, de bekokainozva és kb. 135-140 km/óra sebességgel száguldozva okozott két halálos áldozattal járó balesetet a Dózsa György úton ez év májusában. Majd mindezt felülmúlva, röviddel ezután ismét jogosítvány nélkül vezetgetett, naná, hogy a rendőrség tudtával, hiszen 90 ezer forintra meg is büntették a rend őrei a számukra nem ismeretlen, de úgy tűnik, hogy annál inkább érinthetetlen férfit. Hazánk nagyra becsült és az ügyben érintett hatóságai végül további nagy erőfeszítések árán, a baleset után három hónappal később tudták csak Molnárt behívni egy könnyed kis elbeszélgetésre. Arra azért kínosan ügyeltek, hogy még egy külföldi nyaralás is beleférjen a nagy találkozás előtt. Ez komoly? Mi van itt emberek? Az ártalmatlan festékdobálót meg bilincsben vezetik el és azonnal? Hihetetlen nagy szartenger ez az ország...

A KONCEPCIÓS PEREKHEZ MÁR "BIZONYÍTÉKOT" IS GYÁRTANAK

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: nocenz_ura
2017.08.22.


Sokan megírták már – nálunk is –, hogy a Sukoró-perben hozott jogerős ítélet a politikai akaratot kiszolgáló justizmord. Azt, hogy koncepciós perről van szó, nyomós érvekkel indokolták is. Egy fontos szempont azonban most általában kimaradt a felsorolásból, nevezetesen az, hogy a bíróság bizonyítékként fogadta el a politikailag elkötelezett ügyészség házi szakértőjének erősen megkérdőjelezhető véleményét.


Tátrai Miklósnak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérének pár napja börtönbe kellett mennie, letölteni hároméves büntetését. Helyettesének, Császy Zsoltnak szeptemberben kell börtönbe vonulnia. Azért marasztalták el őket, mert a meg nem valósult sukorói telekcsere a vád szerint kárt okozott volna a magyar államnak.

Az alábbiakban jórészt egy évekkel ezelőtti írásomból fogok idézni, mert bár az internet nem felejt, az olvasók igen.

A vád több sebből is vérzik. Először is, az üzlet nem valósult meg. Már csak ezért sem érhette semmilyen kár az államot a telek árának állítólagos manipulálásával. A Fidesz ugyanis akkor heves támadást indított a beruházás ellen – az ügyészséget is bevetve –, feltehetően azért, hogy a Gyurcsány-kormány ne tudjon valami sikert felmutatni. Tegyük hozzá, hogy a Velencei tó parti telkek helyett ajánlott telkekre szükség volt az M4-es autópálya építéséhez.

Azt is vegyük figyelembe, hogy még az sem lett volna igazi bűn, ha tényleg ráfizet az állam a telekcserére, hiszen ennél sokkal nagyobb kedvezményekkel szokták csalogatni a külföldi befektetőket, többnyire brutális adókedvezményekkel és állami támogatással. Ezt teszi az Orbán-kormány is.

Valójában éppen a turisztikai beruházás (a kaszinó ennek csak egy része lett volna) megfúrása okozott gigantikus károkat. Elmaradt egy egymilliárd eurós beruházás, amely több ezer embernek adott volna munkát, és jelentős bevételt generált volna a magyar államnak.

Engem mégis leginkább az keserít el, hogy a bíróság mérlegelés nélkül elfogadta az ügyészség házi értékbecslőjének megállapításait, miközben az gyökeresen ellentmond más szakértői véleményeknek. A Sukoró-üggyel nem foglalkoztam részletesen, viszont még 2011-ben feltártam egy másik ügyben az ügyészség ingatlan értékbecslőjének hajmeresztő hibáit és torzításait. Ezt most felidézem, mert megvilágítja, hogyan működnek az ügyészség szakértői:...

EGYETLEN ISKOLA SEM FOGADJA A PARASZNYAI KISFIÚT

444.HU
Szerző: Magyari Péter
2017.08.22.


Letső Gábor egyre kétségbeesettebben kérdezi tavasz óta az édesanyját, hogy hová megy majd iskolába, és miért nem kell ő egyik iskolának sem. Az anyja igyekszik türelmesen magyarázni neki, hogy „mert te más vagy, kisfiam”, de közben ő maga is egyre kétségbeesettebb. A jövő héten kezdődik a tanítás, és egyelőre nem tudta sehova sem beíratni Gábort.

Letsőék egy Borsod megyei községben, Parasznyán laknak. Gáborról óvódás korában megállapították, hogy hiperaktív, de ez nem jelenti azt, hogy fogyatékos volna. A pedagógiai szakszolgálatnál szó szerint azt írták az iskolaérettségét bizonyító adatlapjára, hogy "a többi tanulóval együtt, integráltan oktatható”.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bármely olyan normális iskolába járhatna, amelynek az alapító okiratában benne van, hogy sajátos nevelési igényű (SNI-s) gyerekeket fogadnak.

A reformátusok megváltoztatták az alapító okiratot

Letsőék tavasszal még azt hitték, hogy minden a legnagyobb rendben lesz. Parasznya egyetlen általános iskolája, ami a házuktól alig néhány méterre áll, ugyanis pontosan ilyen intézmény (volt). A református egyház által fenntartott Pitypalatty-völgyi iskola alapító okiratában benne volt ugyanis az integrált oktatásról szóló kitétel.

Gábort fel is vették az iskolába márciusban, a szülők megvásárolták az egyházi iskola által előírt speciális tankönyveket is. Csakhogy egy hónap múlva Gábort eltanácsolták az iskolából, anélkül, hogy akár egyetlen órát is járt volna oda. Az iskola ugyanis módosította az alapító okiratát, és kiszedték belőle az SNI-s gyerekek fogadásáról szóló részt.

A szülők fellebbeztek a református püspökénél és az oktatási ügyekben illetékes egyházi vezetőnél is, hiába. Azt mondták Gábor édesanyjának, hogy ők már előre szóltak, hogy nem örülnek Gábor jelentkezésének, és ezt igazán figyelembe vehette volna. Az iskola egyik vezetője valóban rákérdezett nála, hogy valóban oda akarja-e vinni a gyereket, de nem emelt kifogást, amikor igennel válaszolt, simán ment a beiratkozás, a család nem gondolta, hogy az iskolának aggályai lennének.

Utólag az iskola azzal érvelt, hogy nem tudnának mit kezdeni Gáborral, ha például előbb végez egy feladattal, és várnia kell a többiekre, és elkezdene türelmetlenkedni. Vagy ha nem ért valamit, akkor mit kezdenek majd vele? Szóban azt is közölték a szülőkkel, hogy már az iskolai nyílt napon látták, hogy Gábor nehéz gyerek.

Az alapító okiratot az iskola igazgatójának a javaslatára módosították tavasszal, legalábbis ez áll a református egyház fellebbezésre adott válaszában. Letsőéknek ez kicsit úgy néz ki, mintha direkt azért módosították volna az okiratot, hogy Gábort el lehessen tanácsolni...

JOBBAN IS LEHETNE HASZNOSÍTANI A BELVÁROSI PARKOLÓHELYET

ÁTLÁTSZÓ
- KÖRNYEZETVÉDELEM BLOG
Szerző: Charlène Rouaud 
2017.08.22.


Külföldiként feltűnt nekem, hogy Budapest központi részében – különösen Pesten – mennyire kiváltságos helyzetben vannak az autók a gyalogosok kárára. A parkolóhelyek egyike azoknak a kellemetlenségeknek, amivel az autók és betonrengeteg által sújtott járókelők a városban szembesülnek. Terepmunkám során felfedeztem három olyan parkolóhelyet, amelyek teret nyújthatnának a város zöldfelületének és így a városlakók jólétének növelésére.

Városháza Park


Meglepődtem, mikor a Városháza parkot valaki bemutatta nekem. A parkokról a fejemben eddig kialakult képhez képest ez túl kicsi és rendezetlen volt ahhoz, hogy ilyen névvel illessék. Ez a jelenleg alábecsült terület jelentősen hozzájárulhatna a járókelők jólétéhez, ha kibővítve valóban parkként hasznosulhatna, különösen egy ilyen forgalmas közlekedésű helyen. Ez könnyen megvalósítható lenne, mivel a park nyugati részén elhelyezkedő óriási panelek egy nagy parkolót rejtenek a Városházánál. A parkoló jelenleg egy otromba felület, de a réseken keresztül megfigyelhetjük, hogy egyben egy hatalmas kihasználásra váró terület is, mely egy igazi pihenőhely kialakításának kiváló alapanyaga lehetne. Továbbgondolásra mindenképpen érdemes.

Javaslatok:
  • A parkoló megszüntetésével és területének a Városháza parkba való beolvasztásával egy igazi nagy park létrehozása.
  • A terület zöldítése a beton és kavicságy felszámolásával, fű, fák, növények telepítése.
  • A városlakók számára egy kellemes kikapcsolódási hely létrehozása pihenésre és kikapcsolódásra kijelölt közösségi felületekkel, egy zöld találkozási pont megvalósítása...

SEMMI ÉRTELME KARÓKKAL, KORLÁTOKKAL, RÁCSOKKAL ÜLDÖZNI A SZEGÉNYEKET!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.08.22.


A nyolcadik kerületi önkormányzat vagy a BKK, esetleg együtt, előre megbeszélve, karókat helyeztek ki a Rákóczi téri metrómegálló mellé, hogy elüldözzék az ott dekkoló embereket. Helyi lakosként hetente többször is jártam a környéken, és azt tapasztaltam, hogy valóban zavaró volt az ott élő emberek jelenléte. De tényleg az a megoldás, hogy elkergetjük őket, hogy egy másik helyen éljék le hasonló körülmények között az életüket, ameddig onnan is elüldözik őket?

A Rákóczi téri karók helyzete nem egyedi, több ilyen próbálkozás is volt már a városban. Az V. kerületi Bástya utcánál például egy teljes rácsrendszert raktak ki annyi pénzből, amennyiből hónapokig lakhatna egy ember albérletben. Az eredmény: az óvoda oldaláról a szemben lévő kert oldalához költöztek az ott lakók.

Aztán ott volt Tarlós István hadjárata is a hajléktalan emberek ellen, lényegében kitiltotta őket a közterekről, pénzbüntetésre vagy elzárásra ítélve őket. Az eredmény: egy költségesen felállított, azóta a semmire fenntartott rendszer. Ugyanis a rendőrség és a közterület felügyelők nem alkalmazzák ezt a büntetést, mivel tudják, hogy az égvilágon semmi értelme.

Most a Rákóczi téren is csupán átköltöztek az ott élő emberek a padokra, a fűre. Nekik rosszabb lesz, mert esőben nem lesz védelem a fejük felett, mindenki másnak pedig ugyanolyan. Semmi se történt, csak a hatóságok szórakoztak egyet pár emberrel...

EZ AZ AZ ERŐMŰ, AMI KÖRÜL OTT LEBZSEL AZ ORBÁN-FAMÍLIA?

HUPPA BLOG
Szerző: 
2017.08.22.


Mint korábban megírtuk, a DK felvetette, hogy “sajtóinformációk szerint most az oroszlányi erőmű rekultivációja körül tűntek fel az Orbán-család cégei. A többmilliárdos projekt olyan, mint egy családi ebéd a miniszterelnöknél: ott van az édesapja és az öccse is.”

Ma újabb hír érkezett az erőműről: Oroszlány külterületén, a Bokodi-hűtőtó mellett 17,208 megawatt névleges teljesítőképességű, fotovoltaikus erőmű épül, a megtermelt energiát a közcélú hálózatba táplálják. A projekt eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség évente 79 970,45 gigajoule-lal nő, az üvegházhatást okozó gázok mennyisége 21 671,99 tonnával csökken. A támogatás meghaladja a 3,2 milliárd forintot...

HADHÁZY ÁKOS CIKKÜNK NYOMÁN AZ EMBERMINISZTERT FAGGATTA AZ ORTODOX TEMPLOM-MUTYIRÓL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.08.22.


„Elmúltnyolcév!” – gyakorlatilag ezt a választ kapta Hadházy Ákos (LMP) országgyűlési képviselő az orosz ortodox egyház milliárdos támogatásának aggályos felhasználását firtató írásbeli kérdésére Rétvári Bence emberi erőforrás államtitkártól.

Előzmények

Nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá minősítették tegnap a pravoszláv templomfelújítást

Landol Putyin, milliárdokat kap az orosz ortodox egyház


Elszámolási viták hátráltatják a 2,4 milliárd forinttal támogatott orosz ortodox templomfelújításokat

Milyen alapon szerződött közbeszerzés nélkül az orosz ortodox egyház magyarországi egyházmegyéje a magyar állami támogatásból finanszírozott beruházásról? Vizsgálja-e a támogató magyar állam, hogy fordulhat elő, hogy a kiválasztott projektvezető perre ment az egyházzal? Vagyis a 2,4 milliáros támogatásból 360 millió forint peresített követeléssé vált?

MÉSZÁROS LEBETONOZTA A BÜKKÖT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2017.08.22.


Betonteknő. Szarkofág. Monstrum. Bunker. Förmedvény. Ocsmányság. Íme néhány szó, amellyel a szilvásváradiak jellemezték a Heves megyei település központjában magasodó lovasstadiont.

Hatalmas, tájidegen betontömb töri meg a Bükk-hegység eddigi, szemet gyönyörködtető láncolatát Szilvásvárad központjában: épül Mészáros Lőrinc csaknem hétmilliárdos lovas stadionja. A beruházás része a szabadtéri létesítmény szomszédságában tavaly év végén átadott fedett lovarda, amelyről a Népszava korábban megírta: lovas szakemberek szerint annyi pénzért, amennyibe került, már egy fűtött, jó talajú versenyhelyet is építhettek volna, nem ilyen komfort nélküli, fapados, több sebből vérző, s az átadás után javításra szoruló változatot.

– A szabadtéri stadion úgy éktelenkedik ki a tájból, mint egy ronda pattanás. Amikor elmegyek mellette, elfordítom a fejem – mondja egy asszony a mozgóárus zöldséges kocsi előtt. Szavai szerint sokkal jobban járt volna a falu, ha a régi, már meglévő lovas stadiont – ami egyébként csak ötszáz férőhelynyivel volt kisebb a mostani, hatezresre tervezettől – felújítják, kicserélik a padokat meg a világítást. Mások szerint inkább egy strandfürdőt kellett volna a pálya helyére építeni, az legalább egész nyáron vonzaná ide a turistákat – hisz belőlük él a falu jó része –, lovasprogramból azonban jó, ha évente egy-kettő akad. Egyetlen pozitív véleményt hallottunk a faluban a „szörnyről”: a Szalajka-völgy bejáratánál lévő vendéglátósok egyike azt mondta, mióta épül a stadion, megnőtt a forgalmuk. – Olyan ez, mint a katasztrófaturizmus: sokan hallották milyen ronda lesz, és személyesen akarnak meggyőződni róla – mondta. Hozzátette: a korábbi stadion már az enyészeté lett, az sem volt felemelő látvány a Bükk kapujában...

37 FILLÉRES HÁZI PRAKTIKA, AMI MEGKÖNNYÍTI AZ ÉLETED

SPURMAN BLOGJA
Szerző: SPURMAN
2017.08.22.


Ezek a praktikák nemcsak szinte ingyen vannak, hanem elképesztően kreatívak is...

ITT NÉZHETŐK MEG

+100 RÁADÁS

AKKOR MI ÉRTELME VAN ENNEK A PÉNZSZÓRÁSSAL EGYBEKÖTÖTT PARASZTVAKÍTÁSNAK?

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.08.22.


Pontosan egy hónappal ezelőtt július 22-ét írtunk, és a földre rántott, félig meglincselt tiltakozó fiatal nőről elhíresült tusványosi mizéria képei még elevenen éltek mindenkiben. Ekkor történt, hogy Vona Gábor közösségi oldalán – előre felszólítva mindenkit, akit nem érint, hogy ne vegye magára a mondanivalót – azokról a Fidesz propaganda által butított és fanatizált nyugdíjasokról elmélkedett, akikhez hasonlók Tusnádfürdőn verbálisan és fizikailag is inzultálták a bálványukat nyilvánosan kifütyülni merészelő polgárt...

Azóta nem hogy hét, de talán nap nem telt el úgy, hogy a Fidesz – amelyik viszont azon nyomban magára vette mások helyett Vona szavait – valamelyik szerencsétlen, bármire kapható szócsöve ki ne állt volna égetni magát (no, nem a napra) a mikrofonok elé, miszerint Vona azonnali hatállyal, már tegnap is késő volt alapon kérjen bocsánatot. Ezt tolták majdhogynem négy héten keresztül, tegnap viszont újabb szintet léptek a totális elmebajnak látszó, egyébként stratégiai elkeseredésben. Mert ha ez nem elkeseredés, hanem véresen komolyan gondolják, akkor tényleg le lehet kapcsolni a villanyt ebben a korrupt félnótások által uralt homokozóban.

Ezúttal a Fidesz nevű párt kommunikációs igazgatója vállalta magára a kreténnek lenni nem szégyen ameddig kifizetődőcímű néphülyítési társasjáték főszerepét és közölte, hogy eddig bírták, eddig vártak, de nem mehet ez így tovább. Mivel Vona Gábor nem kért bocsánatot azoktól, akik helyett a Fidesz megsértődött egy hónappal ezelőtt, úgy döntöttek, hogy telefonhívásokkal és elektronikus levelekkel (habonyul ezt hívják felvilágosító kampánynak) zaklatják az elkövetkezendő 7-10 napban az idős embereket és a szájukba rágják, hogy márpedig a jobbikos vezér belegázolt az önbecsülésükbe.

Tehát Mancika fogja a telefont, felhívja Bözsi nénit (aki már tudja, hogy ha év végén úgy lesznek a számok, akkor a Viktor emeli az ő nyugdíját) és közli vele, hogy illendő volna mélységesen felháborodnia azon, amit vagy hallott, vagy nem, de most akkor elmagyarázzák neki. Azt végképp nem tudom, hogy melyik konyhaasztal mellett ki jutottak arra a következtetésre, miszerint a nyugdíjasok kétharmada négyötöde igenis szükségesnek tartja a cinikus és sértő kijelentésekért cserébe a bocsánatkérést, de Hidvéghi MatolcsyösztöndíjasBalázs ezt mondta, tehát úgy is van. Mivel én még ebben a pillanatban sem hiszem el, hogy amit látok, az tényleg van, ide pakolom a bizonyítékot:...

10 TIPP: HOGYAN NEVELJ ÖNBIZALOMHIÁNYOS GYEREKET?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Czecz Fruzsina
2017.08.22.


1. Ne adj neki feladatot, ne bízz rá semmit!
Még apró házimunkát sem. Lehet, hogy elrontja, kiborítja, eltöri, elszakítja...

2. Segítsd mindenben, szolgáld ki, intézz el helyette mindent!

Akár igényli, akár nem.

3. Folyton ellenőrizd!

Az a biztos. 


4. Ne hagyj neki döntési, választási lehetőségeket!
Hiszen még kicsi.

5. Fejezd be a mondatait!

És ha őt kérdezik, válaszolj helyette nyugodtan! Biztos azonos a véleményetek.

6. Ne állíts elé követelményeket!
Úgysem tudná megugrani őket.

7. Gyakran szólj rá, használj sok tiltást és negatív minősítést!

Ebből hátha megtanulja végre, hogy mit szabad és mit nem.

8. Kérdőjelezd meg a gondolatait, érzéseit!

Hiszen Te jobban tudod, hogy tényleg fél-e valamitől, vágyik-e paradicsomlevesre, vagy melege van-e.

9. Hasonlítgasd másokhoz!
Magadhoz, a testvéréhez, a csoporttársaihoz, a szomszéd gyerekhez.

10. Óvd, védd mindentől!
Még a végén baja esik...

Ha ezeket a pontokat betartod, a gyerek úgy fog felnőni, hogy azt hiszi magáról: szinte semmire sem képes. Egyedül legalábbis biztosan nem.
Nem lesz bátorsága kipróbálni magát, nagyon szűk lesz az a sáv, amit komfortzónának hívhat.
Folyton kételkedni fog saját magában, nehezen fog döntéseket hozni.
Még azt is nehezen fogja megítélni, hogy neki jó-e valami, vagy sem; szüksége van-e valamire, vagy sem...

VAN-E ÉRTELME AZ ÉLETKEZDÉSI TÁMOGATÁSNAK?

IFL GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.08.21.


A gyerekmegtakaritási szakértő szerint a szülők 99%-a azért köt gyerekmegtakarítási programot, hogy 18-20 éves korban odatudja adni.

Gyűjtsünk a gyereknek életkezdési támogatást


Veszek egy lakást- az elmélet alapját az adja, hogyha majd a gyerek kirepül a családi fészekből, akkor már ne kelljen megküzdenie a lakhatás igen idő és energiaigény problematikájával. Milyen jól hangzik, hogy a gyerekünket egy saját lakással tudjuk támogatni, amivel két legyet üthetünk egy csapásra? Az egyik a saját lakás, a másk pedig, hogy ezáltal megússzuk a kollégium/albérlet költségeit.

Az a probléma, hogy a mama-hotel megnyitotta kapuit...

Számos kutatás eredményéből kiderül számunkra, hogy a magyar fiatalok kifejezetten élvezik a mama-hotel nyújtotta biztonságot, kényelmet és full service-t. Mondhatni, az elnöki lakosztályból járnak be a felsőoktatási intézménybe. Persze számos okra vissza lehet vezetni ezt a kialakult helyzetet. De valóban megoldást jelenthet, ha egy saját lakást ajándékozunk egy 20 éves fiatal felnőttnek?

Pár hónapja részt vettem egy generációkutató előadásán, aki elmagyarázta a teljes generációt érintő mama-hotel effektus lényegét. Alapvetően a mostani 20-30 éves generáció (Y) úgy nőtt fel, hogy látta a szüleit éjjel-nappal dolgozni, miközben se idejük, se pénzük nem volt. Ők ezt nem akarják. Viszont a helyzetet a felnőtt léttel azonosítják tudat alatt, aminek első lépése lenne a saját lakás/otthon. A megoldása ennek a generációnak, hogy otthon marad és soha "nem kell felnőtté vállnia"...

RENDSZERKERETEKET FESZEGETŐ SZAKMUNKÁS SORSOK

OFOE BLOG
Szerző: Lévai Júlia
2017.08.20.


Nemrég volt egy érdekes beszélgetésem Zoltánnal, aki anno, még a szocializmusban szerzett szakmunkás végzettséget. Azért nem tudott továbbtanulni, mert a munkaadója ezt nem támogatta. Mivel más munkahely nem volt a környéken, a családjában pedig ő volt az egyetlen kenyérkereső, nem igen volt választási lehetősége.

Zoltán később kiment Angliába nulla nyelvtudással, annál nagyobb szakértelemmel. Ott megtanult angolul, dolgozott és tapasztalatokat szerzett még jó pár másik országban, majd hazajött. Ma már félmilliós-milliós nagyságrendű fizetésekért hívják multi cégekhez vezető pozíciókba. Továbbra sincs érettségije, pláne diplomája. „Csak” szakmai tapasztalata, és tehetsége ahhoz, hogy koordinálja, motiválja a beosztottjait.

Szóval arról beszélgettünk, hogy – például – Németországban ez a karrier egyáltalán nem szokatlan. Nem egy esetben töltenek be magas, akár felsővezetői pozíciókat érettségi nélkül, szakmunkás végzettséggel, s látják el akár több országra is kiterjedő felelősséggel munkájukat, nyilván nem kevés fizetésért.

Miközben hallgattam a konkrét történeteket, próbáltam azokat szinkronba hozni azzal a képpel, ami nálunk kialakult a szakmunkásokról. Nemigen ment. Pedig ismerősöm, mint élő hazai példa, ott ült velem szemben. Igaz, ahhoz, hogy ez megtörténhessen vele is, egy külföldi tulajdonú cég kellett, egészen más filozófiával. Míg a magyar munkahelyeken a végzettségeket igazoló papírok száma számít az ún. szellemi munkakörökben, egy multinál inkább az, hogy mennyire vagy képes a szellemi kapacitásodat használni...

ENNYIBŐL ÉL AZ ÁTLAGMAGYAR - ÍME, A FRISS SZÁMOK

NAPI.HU
Szerző: DOMOKOS LÁSZLÓ
2017.08.22.


Idén júniusban a bruttó átlagkereset 297 300 forint volt, ez 14,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Így 2017. január–júniusban a bruttó átlagkereset 290 300 forint volt - adta hírül a KSH.

Idén az év első hat hónapjában a bruttó és a nettó keresetek egyaránt 12,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással...

CSAK A NAGYPÁLYÁS BŰNÖZŐK ÉS AZ ERKÖLCSI TOPRONGYOK MARADTAK?


KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.08.22.


...Számomra a tegnapi nap egyik legfontosabb híre: hűtlen kezelés és csalás miatt 22 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az osztrák bíróság Heinrich Pecinát, aki tavaly bezáratta a Népszabadságot, majd a magyar megyei lappiacot átjátszotta Mészáros Lőrinc kezébe. A sztoriban az a pláne, hogy Pecina gyakorlatilag megúszta a börtönt, ugyanis a bíróság bűnsegédnek minősítette az osztrák Hypo Bank botrányait feltáró perben, és figyelembe vették, hogy bevallotta tettét. Vagyis Pecina társai ellen vallott. Ez az az ember, aki a Népszabadság aljadék beszántásán túl azóta már a Hajdú-bihari Napló, az Észak-Magyarország és a Kelet-Magyarország című megyei napilapokat is megszerezte, de terjeszkedett az erdélyi médiapiacon is. Az szerintem valahol egészen vérfagyasztó, hogy a Fidesz körül tényleg lassan csak nagypályás bűnözők és gazemberek, valamint erkölcsi toprongyok forgolódnak. Jelen esetben ez az ember vásárolja fel, illetve játssza át a Fidesz kezére a magyar médiapiacot. És akkor az M. Richárdhoz hasonló fazonokról még nem is beszéltünk...

Azzal szoktam nyugtatni az elégedetlenkedőket, hogy várjuk ki a végét: a beruházás most mutatja a legcsúnyább arcát, mindenhol munkagépek, betonhalmok, széttúrt utak – ezt mondta a Népszavának Szaniszló László, szilvásváradi polgármester azzal kapcsolatban, hogy épül Mészáros Lölö csaknem hétmilliárdos lovas stadionja. A falu vezetője szerint az elégedetlenkedők egy részének teljesen mindegy, miként néz ki a létesítmény, eleve azzal van bajuk, hogy ide épült, és nem Kecskemétre. Vagyis coki legyen és kuss is lehetőleg. Aki elégedetlenkedik, az így járt. Ja, jól van akkor.

Nem is nagyon tudom, mit mondhatnék még, inkább semmit. Jövünk vissza, ahogy tudunk sokak örömére, sokak bánatára. Szép napot mindenkinek, csáóóó!

KATALÁN MUZULMÁNOK DEMONSTRÁLTAK A TERRORIZMUS ELLEN A RAMBLÁN

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.08.22.A rendezvényen a Néppárton kívül mindegyik politikai párt képviseltette magát

A barcelonai muzulmán közösségek tagjai hétfő délután gyülekeztek a Katalán téren (plaza Catalunya), hogy kifejezzék együttérzésüket az áldozatok iránt, és elítéljék azokat a terrorcselekményeket, amelyek a közvélemény szemében 


összemossák az extrém erőszakot az iszlámmal.

A Generalitat Francesc Macià elnök emlékműve mellett felállított emelvényen három iszlám közösség vezetője katalán, spanyol és arab nyelven olvasta fel, hogy elutasítják a támadást, és együttérzésüket fejezték ki a terrorista támadások áldozatai és sebesültje iránt.

Nem a terrorizmusra, nem az erőszakra, igen a békére!” – skandálta a több ezer összegyűlt résztvevő.

A muzulmánok csak a köszönetüket fejezhetik kik Katalóniának. Mindannyian le vagyunk sújtva a megdöbbenéstől, és mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg többé." –- hangzott el a rendezvényen. A muzulmán közösségek képviselői a demonstráción kijelentették, gondoskodni fognak arról, hogy „a fiatalok ne fogadjanak el egy olyan ideológiát, amelynek semmi köze sincs a muzulmán valláshoz.” Miután a beszédekben különbséget tettek a terrorizmus és a vallás között, világossá tették azt, hogy az iszlám közösségek nagyon aggódnak a második generációs bevándorlók miatt: „Ha egy Katalóniában született fiatal az országa és a városa ellen fordul, az olyan problémát jelent, amellyel szembe kell nézni és nem szabad elrejteni. Arra kérjük mind a közigazgatási szerveket, mind az államot, engedjék meg számunkra, hogy beszélhessünk erről, hogy szembenézhessünk a jövőnkkel.”

A gyűlés részvevőinek többsége spanyol és katalán nyelvű transzparenseket emeltek a magasba. Ezeken feltüntették: „Mi is áldozatok vagyunk”, „A terrorizmusnak nincs vallás”, „Mindannyian barcelonaiak vagyunk, nem terroristák."...


KENYÉR HELYETT CIRKUSZ

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.08.21.


A kormánypárt ünnepelt – igaz, a miniszterelnök nem tisztelte meg az eseményeket. Vagy még szabadságon volt, vagy más halaszthatatlan közfeladatot látott el. Időnként szeret a meseszép Svájcba utazni, de hallani a városi legendákban egyéb útjairól is, amelyek mentális állapotával kapcsolatosak. Ezek – tudjuk – ellenőrizhetetlennek, de talán nem is állnak távol a valóságtól. Az is elképzelhető, hogy éppen a kétfarkú kutyák által állított űrállomást szemlélte meg számadójával. Nekem nem hiányzott az ünnepségekről Orbán, mint ahogyan az egész álszent bagázzsal már tele van mindenem. Azt hiszik, attól keresztények lesznek, hogy szinte minden mondatukban emlegetik a hitet, a keresztény gyökereket.

Az ország az elmúlt napokban megemlékezett Szent Istvánról, államalapító királyunkról, s egyben köszöntette az új kenyeret.

Egykor – még az átkosban – augusztus 20-a az Alkotmány ünnepe volt. Ma már hol van az alkotmány?! Alaptörvénynek nevezett valamije van a Fidesznek. Elfogadásakor – akkor még megvolt a kétharmad – gránitszilárdságúnak is nevezték, mondván, „örök életű” lesz. Hamarosan kiderült, nem is olyan szilárd, hiszen – míg tehették – a Fidesz saját hatalmi érdekeinek megfelelően, annyiszor módosította, ahányszor Orbán úri kedve diktálta. A magyar demokráciának csúfolt akármiben, két nap alatt le lehetett zavarni egy módosítást, ha a Fidesz érdeke azt követelte. Ráadásul sok alkotmányjogász kétségbe vonja az alaptörvény érvényességét, legitimitását is. De ez már egy másik történet...

EGYHÁZI KÉZRE JÁTSZOTT IDŐSOTTHONOK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző:  Gulyás Erika
2017.08.22.A szociális otthonok dolgozói szerint sem az állami, sem az egyházi fenntartóknak nem számít a gondozottak érdeke, csakis a kormány által megítélt pluszpénz.

Hatalmas döccenőkkel, de beindult az állami fenntartású szociális intézmények átadása az egyházaknak, mégis változatlan a titkolózás arról, hány egyházhoz mennyi intézmény és mekkora létszám került át az idén.

Amikor legutóbb az év elején foglalkoztunk a kérdéssel, a humántárca is elismerte, hogy az utóbbi hat évben mindössze egy szociális otthont vett át valamelyik felekezet, a friss adatokat pedig sem az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), sem pedig a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) nem árulja el.

Érdeklődésünkre most is a megszokott, de megmagyarázhatatlanul semmitmondó válasz érkezett a tárcától: „A szakosított szociális ellátások tekintetében jelenleg csupán a férőhelyek mintegy hatoda van egyházi fenntartásban. A kormány álláspontja az, hogy ez az arány bővíthető és bővítendő. Az egyházak komoly tapasztalattal bírnak e téren, szeretetszolgálataik kiváló munkát végeznek. A tárgyalások és az átadások folyamatosan zajlanak."

Jelenleg két dolog biztos: az egyik, hogy július elsejétől Zalában, Baranyában és Komárom-Esztergom megyében hat bentlakásos idősotthont vett át az államtól a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, majdnem ötszáz lakóval. Hozzájuk került a zalakomári, sármelléki, két görcsönyi (Baranya), egy esztergomi és pilismaróti bentlakásos otthon. A másik, hogy ebben a tempóban nehéz lesz teljesíteni az átadások pénzügyi hátteréről február 3-án megjelent kormányhatározat elvárásait. Ebben ugyanis idén 8837, 2018-ban pedig további 21 563 férőhely egyházi működtetéséhez különítették el a szükséges forrásokat.

A kormány által elkülönített az egyházi szociális ellátási férőhelyekre szánt pluszpénzre a kiegészítő egyházi támogatás miatt van szükség, mert – hasonlóan az egyházi iskolákhoz – ezek a szociális otthonok is sokkal több pénzből gazdálkodhatnak, mint állami társaik. Nehéz megmondani, mire kell a majdnem kétszeres összeg, de például a frissen átvett zalakomári otthon dolgozóit máris arra kérték, írják össze, mire lenne szükségük a munkájukhoz. Azt mondják, négy éve kaptak utoljára egy papucsot, ők tehát örülnek a fenntartóváltásnak...

MA 34 ÉVE JELENT MEG A CONSTRUCTION TIME AGAIN - ITT VAN 38 PERC A HŐSKORBÓL!

DEPECHE MODE ÖSSZES BLOG
Szerző: Szigi
2017.08.22.


A filmben felhangzó dalok: Everything Counts, Love In Itself, Pipeline, Shame, Told You So, More Than A Party, Just Can't Get Enough, Photographic!

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

ÍGY HÚZZÁK LE A DOLGOZÓ NYUGDÍJASOKAT - KIDERÜLT, MIÉRT LEHETTEK NYOMOTTAK A BÉREK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.08.22.


Az állam helyett magánvállalkozók zsebében közel akkora összeg landolhat a szövetkezeti formában foglalkoztatott nyugdíjasok után, mint amennyi a fizetendő járulékok összege lenne – derül ki a mostanra már jól látszó feltételekből, illetve az alkalmazott gyakorlatból. Nem csoda, hogy a cégek lefelé nyomják a nyugdíjasoknak kínált béreket.

Sokan már akkor gyanakodtak arra, hogy valamilyen hátsó szándék lehet a dolog mögött, amikor, mint a nyuszit a kalapból, úgy húzta hirtelen elő a kormány a szövetkezeti formát arra, hogy a munkanélküliséget enyhítendő visszasegítsék az idősebbeket a munkaerőpiacra. Ezt követően néhány hét múlva már el is fogadták a törvényt (a konstrukcióról részletesen itt írtunk). Akkor sokan azt gondolták, hogy a vagyoni hozzájárulás előírása lehet a buktató.

Egyre többen rebesgetik, hogy – különösen bizonyos ágazatokban – „megsúgják” majd a munkáltatóknak, melyik nyugdíjas szövetkezettel szerződhetnek.

Azóta azonban kiderült, hogy a tagoktól nem sok pénz befizetését várják el a szövetkezetek. Nem is szorulnak rá, hiszen a fenntartásukhoz szükséges összeget beszedik a munkáltatóktól. A Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Nonprofit Kft. ügyvezetője, Kováts Balázs az Azénpénzem.hu kérdésére elmondta: ők fejenként havi 20 ezer forintra számítanak, amit nem a nyugdíjas béréből vonnak le, hanem a megbízó fizeti a nyugdíjas bruttó munkabérén felül. Ez úgy jön ki, hogy a nyugdíjasok várhatóan félállásban fognak dolgozni, a minimálbér felének a 30 százaléka körülbelül ennyi...

RÁDIÓ BÉZS: FRANCIA TUDÓS NŐK

A SZAVAZATOK EREJÉVEL BLOG
Szerző: Dr. Tóth Zoltán
2017.08.22.


2017-08-25 13 óra Francia tudós nőkre emlékezünk a műsorban, a XVII-XVIII. századból, zene és recept körítéssel Ághné dr. Ring Éva c. egyetemi tanár segítségével.

- Marie Meurdrac kémikus (1610-1680), zene François d'Agincour étel: hagymaleves.


- Jeanne Dumée csillagász (1660-1706), zene Charles-Valentin Alkan, étel: márványsajtos krumplisaláta.

- Marie Crous matematikus, Zene OBER, étel: ratatuille.

- Emilie du Chatelet matematikus (1706-1749), zene Jean Philippe Ramo, étel: spárgakrémleves.

- Marie Marguerite Biheron anatómus (1719-1795), zene Elizabeth Jacket de la Gerre, étel: burgundi marhapörkölt.

- Nicole-Reine Lepaute csillagász és matematikus (1723-1788) zene Hector Berlioz , étel: töltött burgonya

- Marie-Paulze Lavoisier vegyész (1758-1836), zene Adrien Boildieu, étel: reteklevél leves.


MINT MACSKA A HÁZICÉRNÁBA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.08.21.


Belegubancolódtak a Fidesz politikusai Semjén Zsolt, a libák réme legutóbbi produkciójába.
Mondtak pedig az ünnep kapcsán kazalnyi veretes baromságot tettestársai, ezek közül legtöbben vadul kereszténykedtek, hogy a gatya szakadt le róluk, és csak azért nem az ing, mert így látható volt, hogy bőrkötésük hiánytalan, ezért hát kedvesek ők az Úrnak, kinek keresztneve Viktor...
A honvédelmi miniszter is kifejtette, hogy a keresztény hitünk, melyet némi rábeszélés keretében Szent Istvántól kaptunk, vihet előre minket, míg Brüsszel feladja hitét, elveszti fundamentumát.
Ebből is világosan kitűnik, hogy a mi államunk fundamentalista, és akinek ez nem tetszik, az máris kezdheti a harcot az egyház és az állam különválasztásáért, talán már megint éppoly időszerű, mint volt a felvilágosodás korában, még ha a mi korunkra inkább az elsötétedés kora lenne is a jellemző megnevezés.
Gondoljunk csak arra, hogy az egyházak - és elsősorban a katolikus egyház - ismét kezébe akarja venni az iskolákat, megszüntetve a világnézetileg semleges oktatást, ehhez pedig a lehető legjobb partnert kapta meg Orbán tolvaj-diktatúrájában.
Ha ez így folytatódik, lesz ez még durvább is, mindenesetre az internacionalista egyház magyarországi fiókszervezetének feje állami kitüntetés formájában már megkapta a harminc ezüsttallért a Pápa és a humanizmus emberi értékeinek elárulásáért.
Azok pedig, akik a tíz parancsolatból mára már egyet sem hagytak megszegetlenül, úgy öblögetnek Isten nevével, mint hajdan a tévémaci estelente.....

AMIKOR MÉG CSURKA VOLT A BAYER

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.08.21.


...Magyarországnak nagyjából vége van, a második felvonást már meg sem kellene nézni, az ember pontosan tudja, hogy mi fog történni. Hogy az Ungár Péter egy félliter konyak után magáévá akart tenni egy struccot, a Momentum nyári táborában ? Ez nagyjából a maximum, amit ebből a történetből ki lehet még hozni. Ez nem Csurkáknak való világ. Itt már nem írnak csak úgy tizenhét oldalas iránymutatást a nemzetnek bele pacekba, csak akkor ha Matolcsy György egyik huszonhárom éves helyettes-államtitkár unokaöccse láttamozta, és lehet, hogy Rogán Cilike egy kicsit bele akar majd írni, valami vicceset a végére. Itt Habony Árpád mondja meg, hogy egészen pontosan melyik népcsoportot lehet utálni, hogyan és mennyire, nála vannak a jelzők, az alanyok, az állítmányok, itt ő a dramaturg.

Orbánnak nem is lenne szüksége Csurkákra, mert a Csurkák hajlamosak az egyénieskedésre. Bayer kell ide, megbízhatóan tehetségtelen, gátlástalan szolga. Csurka nem volt szolga, sok minden rosszat el lehetett mondani róla, de azt, hogy szolga lett volna, azt nem. Ez a pontosan teljesítő szolgák kora, akik azt teszik tönkre, azt próbáljak megsemmisíteni, akit erre kijelölt nekik az elöljárójuk. A szolga gyűlölködése addig terjed, amíg a gazda engedi, nincs ritmusa, izzása, ereje, feszessége, és bármikor lecserélhető egy másik szolga gyűlölködésére. Csurka nem volt lecserélhető. Csurka az a Csurka volt, a galíciaiak és a szamuelyk mögött azért ott volt Tábori Nóra a Házmestersiratóban, a Kállai és a Major a Döglött Aknákban, az üres hegedűtok a Deficitben.

Ezek mögött meg nincs semmi.

VOLT EGY ÁLMOM

CIVILHETES BLOG
Szerző: bl
2017.08.22.


...Kevesebb, mint nyolc hónappal a - nyugodtan írhatom - sorsdöntő voksolás előtt, a helyzet legalább annyira kusza, áttekinthetetlen, mint négy éve ilyenkor volt. Mintha nem is telt el volna ennyi idő, lényegében semmi sem változott. Többségében a szereplők is ugyanazok.

Az ellenzéki térfélen lassan már meg sem tudom számolni, hány szereplő próbálja magát "pozícionálni". Minél többen vannak, annál jobb a Fidesznek.

A mai választási rendszerben a Fideszt csak akkor lehet legyőzni, ha a demokratikus oldalon levő pártok minden választókerületben egy, esélyes jelöltet állítanak. Ez együttműködési kényszert is jelentene, ha a pártok képesek lennének egymással - legalább - kommunikálni. Ennek kevés biztató jelét látom. Amíg erre nem kerül sor, Orbán nyugodtan hátradőlhet.

Az idő vészesen fogy. A közvéleménykutatások számai megdöbbentő Fidesz fölényt mutatnak. Tudjuk be annak, a nyári uborkaszezon mindig a kormányzó pártoknak kedvez. De szeptember végén, már erre nem lehet majd hivatkozni.

Volt egy álmom. Hittem abban, hogy 2018-ban képesek leszünk Orbánt leváltani, s elkezdhetünk egy új, demokratikus, félelem nélküli Magyarországot felépíteni.

Kis csapatunk is megfogyatkozva, de még mindig tettre készen várja, hogy a "nagyok" játékának mi lesz az eredménye. Ma, nagyon távolinak tűnik a siker, a Fidesz leváltása. Nehéz így a lelket tartani azokban, akik eddig húzták az igát.

Nem is tudom már megszámolni, hány miniszterelnök-jelölt van. Ugyanakkor eddig világos, valódi programmal csak Botka László lépett nyilvánosság elé. Kevesebb kormányfő - jelölttel is beérnénk, csak látszódjon végre, hogy képes összeállni egy olyan erő a demokratikus oldalon, amelyről a választók elhiszik győzni akarnak 2018-ban, s ezért képesek kompromisszumokat kötni. Ha ennek csak a csírái látszódnának, az már önmagában –ugyan apró—csodákra lenne képes.

Nagyjából két hónap múlva, az október 23-ai országos nagy rendezvényen - ha lesz ilyen - már látszódni kellene, hogyan is akarja jövő évben a demokratikus ellenzék Orbánt legyőzni. A cinkelt lapokkal játszás ideje elmúlt. A magyar emberek nyílt, világos, őszinte beszédet várnak. Még várnak, de egyre türelmetlenebbek. Vajon ezt azok is érzékelik, akik tehetnének valami érdemlegeset, az üzengetéseken kívül? Ez a "homokozó" a hazánk, Magyarország. "Itt élnünk s halnunk kell".

Van egy álmom.

A KÉSZÜLŐ KOSSUTH-KÖNYVEMHEZ 2.

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.08.22.


Előre bocsánatot kérek mindenkitől, aki nehezen visel ekkora betűtengert, mint ami itt alant látható, de nem bírom megállni, hogy szó szerint ide ne írjam Szekfű Gyula Három nemzedék című alapművéből ezt a néhány bekezdést. Ha megunják, egyszerűen hagyják abba az olvasást, bár szerintem megunhatatlan. Összekötő szövegként Szekfű mondatait másoltam, a többi eredeti Széchenyi. Kommentárt nem igényel.

Nemzeti bűneinket, e századokon át buján burjánzókat, négy bokoraljban mutatja be Széchenyi. Az elsőhöz a hiúság és rokonai: önhittség, önáltatás, öncsalás tartoznak, a másodikba lelkesedés és szalmatűz, harmadikba közrestség, negyedikbe végül irigység és szülöttei, pártviszály és uralomvágy. 

Széchenyi mindegyiknek részletes természetrajzát adja, melyből itt csak néhány részlettel szolgálunk:...

AZ INTERNET NEM FELEJT - MÉDIAHATÓSÁG (KARAS) MÓNIKA SHOW

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.08.21.


Most amikor a Médiahatóság tevékeny asszisztálásával Orbán hadai maguk alá gyűrik a magyar sajtót, és amikor a Médiahatóságnak ehhez egyetlen szava sincsen, érdemes felidézni azt a négy évvel ezelőtti, augusztus 17-i napot, amikor Orbán Viktor miniszterelnök Karas Mónikát javasolta a neves grémium élére.

Csurkától indult Karas karrierje, Orbánig vitt az útja, s mióta Orbán is a csurkai útra lépett, a néhai drámaíró szelleme szól a Karas Mónika által vezetett Médiahatóságból.

Ezt írtam akkor Karas Mónika jelöléséről.

Karas Mónika jogászt javasolta a miniszterelnök a médiahatóság élére. A leendő médiakirálynő életrajzát közölték lapok, s bár a közmédia ezúttal is megkímélte olvasóit a kellemetlen részek megismerésétől, nem tudjuk nem megemlíteni, hogy Orbán embere a legutóbbi időkig a Hír Tv és a Magyar Nemzet jogászaként működött, azt megelőzően pedig a Csurka István nevével fémjelzett Magyar Fórumnál pallérozódott.

Jó iskolái voltak hát Karas Mónikának, demokratikus hagyományoktól sem mentes, szeplőtelen előélete – ezzel a háttérrel ejtőernyőzik most a tervek szerint kilenc évre a médiahatóság élére.

Ha valaki a Hír TV-nél és a Magyar Nemzetnél, vagy épp Csurka úr kiadójánál szolgál évekig, arról joggal feltételezhetjük, hogy megfelel a poszttal kapcsolatos szigorú elvárásoknak: elfogulatlan, pártatlan, előítéletektől mentes, vagyis, olyan ember, aki minden körülmények között képes a köz érdekeit más szempontokat felülíróan képviselni. Az ne tévesszen meg senkit, hogy Karas Mónika az elmúlt években a Magyar Nemzet és a Hír Tv jogászaként mintegy ötszáz (értsd: félezer) vesztes pert tudhat maga mögött. Ez nem feltétlenül jogászi képességeit minősíti, sokkal inkább arról van szó, hogy eleve vesztett ügyekbe rángatták bele megbízói. Bajnai Gordon ellen több tucat elbukott perrel dicsekedhet, Gyurcsány Ferenc ellen is erősen negatív a mérlege, s mindent összevetve, számos esetben kellett helyreigazítást közölnie a Magyar Nemzetnek, melyekből rendre az derült ki, hogy a lap és Karas Mónika nem mondott igazat.

Pártkatona, parancsra tette. Mert arról tényleg nem ő tehet, hogy a piros nem kék, a fekete nem fehér, és hogy a rosszról még akkor sem lehet bebizonyítani, hogy jó, ha vannak, akik ezt állítják.

Ennyi elveszített per pestiesen szólva sem piskóta, ha könyvkiadó lennék, kötetbe rendezném ezeket a helyreigazításokat. Bestseller lenne, a karácsonyi könyvvásár sztárja. Stilisztikailag nem nagy vaszisztdasz, de a távolról sem karcsú kiadvány sok mindent elmesélne erről a világról, amelyben élünk...

CSAK BÉRELTÉK A 3 MILLIÁRD FORINTOS UGRÓTORNYOT A VIZES VB-RE

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2017.08.21.


Ezt maga Seszták Miklós fejlesztési miniszter nyilatkozta, de a részleteket firtató kérdéseinkre nem kaptunk érdemi választ sem az MNV-től, sem a tornyot felhúzó WHB-tól.

Július 31-én, a vizes vb zárórendezvénye után egy nappal Seszták Miklós fejlesztési miniszter sajtótájékoztatót tartott a Duna Arénában. A Hír TV aznapi, 19 órai híradójában elhangzott ebből néhány részlet, köztük ez a két nagyon érdekes mondat:

“Az az egy olyan beruházások egyike, ami nem maradandó beruházás, tehát béreljük a tornyot. Minden további bérlés tovább növelné a költségeket, ezért úgy döntöttünk, hogy az bontásra kerül.”

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) még 2016. november 28-án kötött szerződést a West Hungária Bau (WHB) Kft.-vel az óriás ugrótorony kivitelezésére és egyéb kapcsolódó feladatok ellátására, amit a WHB nettó 1,9 milliárd forintért vállalt.

2017. március elején az MNV újabb megbízást adott a WHB-nak, ami ezúttal nettó 1 milliárd forintot kapott, a feladat pedig az “Óriás Ugrótorony és kapcsolódó létesítményei kiviteli és kiegészítő tervezési feladatainak, az építési, szerelési, műszaki üzemeltetési és bontási munkáinak ellátása” volt.

Vagyis a WHB összesen nettó 3 milliárd forintot kapott az ugrótoronyra, de Seszták Miklós miniszter szavai értelmében csak bérelték a létesítményt.

Megkérdeztük a WHB-t és az MNV-t is, hogy

1, Valóban csak bérelték az ugrótornyot?

2, Ha igen, akkor melyik cégtől, és mekkora összegért?

3, A Profirent Kft.-től bérelték az ugrótornyot?

4, Miért döntöttek úgy, hogy csak bérlik a tornyot?

5, Milyen részösszegekből áll össze az ugrótorony közel 3 milliárd forintos összköltsége?

A gépek, állványok és kordonok bérbeadásával foglalkozó Profirent Kft.-re azért kérdeztünk rá név szerint, mert a vizes vb minden helyszínén az ő logójukat láttuk a létesítményeket lezáró kerítéseken... 


ITT OLVASHATÓ

NEM M. RICHÁRD AZ ELSŐ, AKI MEGÚSSZA AZ ELŐZETEST

INDEX.HU
Szerző: MUNK
2017.08.22.Két ember halt meg májusban, amikor M. Richárd a Dózsa György út és a Kassák Lajos utca kereszteződésében egy Mercedesszel belehajtott egy Citroenbe, hétfőn szabadon távozhatott a bíróságról, nem került előzetes letartóztatásba. Az elmúlt évek nagy port felverő halálos baleseteinél azt vizsgáltuk, hogy miként várhatták a gyanúsítottak a tárgyalást.


M. Richárd házi őrizetben, nyomkövető nélkül

Hétfőn derült ki, hogy nem kerül előzetes letartóztatásba a májusi, Dózsa György úti halálos baleset okozásával gyanúsított M. Richárd, a 24.hu cikke szerint az ügyészség közölte: a gázoló házi őrizetbe kerül, de nyomkövetőt nem kell viselnie.

Mint arról beszámoltunk, hétfőn két autó összeütközött Budapesten. A Dózsa György út és a Kassák Lajos utca kereszteződésében egy Mercedes belehajtott egy Citroenbe, ami így egy buszmegállóba csapódott. A helyszínen elhunyt egy 23 éves fiatalember, a kórházban pedig az egyik sérült, egy 37 éves férfi. Az egyik halálos áldozat a Citroen vezetője....


CSAK NEHOGY FERENC PÁPA NEVESSEN A VÉGÉN


AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai népszava
2017.08.21.


...Bayer Zsolt, mint a Fidesz lelkének ismerete, elmondja, hogy mit gondolnak ők a mostani, keresztény pápáról, aki a katolikus egyház feje. Szenilis hülyének tartják, de azért magát a katolikus egyházat elválasztják tőle, és várják az új katolikus pápát, aki már nem lesz keresztény, hanem antiliberális és illiberális gyűlölködő lesz, mint ők maguk.

Ferenc pápa mindenesetre jó tükör, megvillant valamit abból, amit az igazi kereszténység jelent és amit a Biblia mond. Megmutatja az Isten országa és az evilág gondolkodása közti különbséget. Megmutatja, milyen az isteni szeretet, a befogadás, az elfogadás, az áldozat vállalása, ahogy Krisztus tette. S ez jól mutatja, milyen sátáni figurák ezek, akiknek közük nincs a kereszténységhez. Orbán és támogatói “az ördög atyától vannak”, ahogy Jézus mondja.

S mivel a végén mindenki számot ad magáról, Orbánék egészen biztosak lehetnek benne, hogy Ferenc pápa fog nevetni a végén. Nekik a sírás és a fogak csikorgatása jut majd.

MÁR KÜLFÖLDI ORVOS- ÉS MŰVÉSZLAKÁSOK ÉPÍTÉSÉT IS TÁMOGATJA A MAGYAR KORMÁNY

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: FREY
2017.08.21.


Már nem csak stadionokat épít külföldön a magyar kormány a befizetett adónkból, hanem orvos- és művészlakásokat is. Mint kiderült, Szatmárnémetiben az erdélyi Studium-Prospero Alapítvány hétfőn ilyen ingatlanokat adott át, amelyet a magyar állam támogatásával épített fel.

Az alapítvány által felépített és berendezett 560 négyzetméteres beépített területű ingatlanban három kétszobás és három egyszobás lakást ajánlanak fel olyan fiatal magyar orvosoknak, színészeknek, zenészeknek, akik a szatmárnémeti egészségügyi, illetve kulturális intézményekben vállalnak munkát...FÉLNIVALÓJA ITT NEM A BŰNELKÖVETŐKNEK, HANEM A TISZTESSÉGES POLGÁROKNAK VAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.08.21.


M. Richárd, miután nagy boldogan hazaérkezett megérdemelt Seychelle-szigeteki nyaralásáról, a bíróságon találta magát. Ugyanis a májusi 2-ai, két halálos áldozattal járó balesetet okozó férfi előzetes letartóztatásáról döntött a bíróság. Azonban ahelyett, hogy a bíró előzetesbe helyezte volna, M. Richárd szabadon távozhatott a bíróságról. Majdhogynem szóra sem érdemes mellékszálnak tűnik ennek fényében, hogy jogosítvány nélkül vezetett és kokainozott is, mielőtt a szerencsétlenséget okozta. Sebaj. Úgy tűnik, M. Richárd érinthetetlen. A májusi baleset óta szabadon jár-kel, azóta is jogosítvány nélkül vezet gondtalanul. Az országot is akkor hagyja el, amikor csak kedve tartja, a hatóságok pedig egy percig nem aggódnak.

Miközben családok gyászolják elvesztett szeretteiket, addig M. Richárd a Seychelle szigeteken süttette hasát nőverő barátnőjével. Hogy fordulhat ez elő? Hogy történhet meg ez egy olyan országban, ahol festék dobálásért azonnal bilincsben elvezetés és rabosítás jár? A magyar bíróságok nem először mutatják meg, milyen siralmas helyzetben is van a hazai igazságszolgáltatás. Gyilkosok és csonkítók járják hazánk utcáit, miközben ártatlanok kerülnek rács mögé. A rendszer már nem csak bűzlik, hanem egyenesen rothadásnak indult, aminek megállítása – úgy látszik – senkinek nem érdeke.

Érdekek és kapcsolatrendszerek mentén születnek meg a bírósági ítéletek. Ahelyett, hogy a tényleges törvények kerülnének betartatásra. M. Richárd a kecskeméti maffiaper ötödrendű vádlottjaként 8 év fegyházbüntetést kapott. Emberölés előkészületével, fegyvercsempészettel és lőfegyverrel való visszaéléssel gyanúsította akkor meg őt a bíróság. Nem pitiáner ügyekért került börtönbe, bizonyítottan erőszakos bűncselekményeket követett el, a bíróság mégsem érezte fontosnak a férfi előzetesbe helyezését...

MI LESZEL, HA NAGY LESZEL?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.08.22.


Ha megkérdezik egy gyerektől, hogy mi leszel, ha nagy leszel, soha nem azt válaszolja, hogy diktátor.

Rendőr akar lenni, Superman, mozdonyvezető. Költő, orvos, tanár. Futballista, úszóbajnok, bokszoló. Tűzoltó, katona, vadakat terelő juhász.

Felfedező akar lenni az ember gyerekként. Magas hegyekre mászni, mások által még nem látott mélységekbe merülni. Megtalálni a gyógyíthatatlan betegségek ellenszerét. Új, minden eddiginél okosabb telefont kitalálni. Megalkotni a szupernél is gyorsabb számítógépet.

Az iskolai szavalóversenyen kipirult arccal, gombóccal a torkában, de tiszta szívvel József Attilát szavalni: „A rakodópart alsó kövén ültem, néztem, hogy úszik el a dinnyehéj…”

A hazaszeretetről vitázni baráti társaságban, s végső érvéként Radnótitól idézni: „Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent, nekem szülőhazám e lángoktól ölelt kis ország…”...

A DZSUNGELSZÖRNY ÉS AZ ARCÁTLAN TÖRZSFŐNÖK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.08.22.


Olyan helyre kirándulunk ma, ahová szerintem elég kevés magyar jut el: az amazonasi esőerdőbe. Természetesen Ági jóvoltából, akinek kalandjai előző részét érdemes elolvasni, ha még nem tetted, hiszen bár a poszt önállóan is élvezhető, még jobb, ha a fonalat felvéve ülünk be mellé a csónakba. (A rengeteg képet természetesen ezúton is köszönöm.)

Amazonasi túránk első része itt olvasható, így aki ezt nem olvasta jobb, ha itt kezdi.

Az utazási iroda reggel 8-ra jött értünk a szállásunkra, rögtön két mototaxival, mert persze a Cesar is jött elbúcsúzni. Egyenesen a kikötőbe vittek.

Cesar rögtön szólt, hogy vegyünk cukorkát a gyerekeknek, mert a dzsungelben erre már nem lesz lehetőségünk. Így vettünk egy nagy szatyor édességet és beszálltunk a hajóba, mely a dzsungeltúrára vitt.

Csak itt búcsúztunk el Cesartól, de tudtuk, hogy 3 nap múlva este itt fog ránk várni a kikötőben, mikor visszahoznak minket. Saját, különbejáratú idegenvezetőt kaptunk Enrique személyében, aki ezen a 3 napon a kísérőnk és idegenvezetőnk volt egy személyben.

A gyors járású hajóval kifele haladtunk a városból az Amazonason, elhaladtunk a teherkikötő mellett, mely igen eredeti látványt nyújt. Egyik hajó csicsóbb, meg emeletesebb, mint a másik, de a belsejük sok kívánnivalót hagy maga után..."