2018. november 29., csütörtök

KOMMENTELÉS: ALAPVETŐ JOG VAGY A NYILVÁNOSSÁG PÖCEGÖDRE?

24.HU
Szerző: PÁL MÓNIKA
2018.11.29.


Facebook-bejegyzésekhez, híroldalakra vagy blogokra kommentelni sokak szemében alapvető demokratikus jog, a véleményszabadság kifejeződése, a borúlátó elemzők szerint viszont a hozzászólások csak egy hangos és agresszív kisebbség nézeteit tükrözik, ezért kifejezetten károsak. Mindkét megközelítés jogos lehet, de a kontextustól is függ, hogyan formálódik egy adott online tér kommentszekciója.

Vajon mi az oka annak, hogy egyesek úgy érzik, mindenhez hozzá kell szólniuk, mások pedig szinte soha nem kommentelnek? Egy 8500 ember megkérdezésével készült felmérésből például az derült ki, hogy a legtöbben valamilyen, az adott posztban vagy cikkben felfedezett hibát szeretnék kijavítani. Sokan a vitához szólnak hozzá, vagy saját álláspontjukat ismertetik, és csak kevesen mondják, hogy kifejezetten trollkodni akarnak. A vizsgálat nem volt reprezentatív, és önbevalláson alapult – emiatt nem tudni, milyen arányban vettek részt benne olyan emberek, akik jobb képet szeretnének mutatni magukról, mint ami a valóság.

Csak kevesen mondanak véleményt egy témáról abból a célból, hogy a szerzővel való egyetértésüket mutassák meg: a többség szívesebben fogalmaz meg bírálatot. Viszonylag gyakori, hogy az emberek a cikk elolvasása nélkül, kizárólag a cím ismeretében kommentelnek.

A kommentelőket különböző típusokba is lehet sorolni, bár ez a felosztás inkább érdekes, mint tudományos. A „magyarázó”, aki mindent jobban tud másoknál, és be is bizonyítja, hogy ő a téma szakértője, vagy az „anekdotázó”, aki saját személyes, drámai történetével képes cáfolni az összes statisztikát, sok olvasó számára lehet ismerős. A cikkírót kritizáló véleménynyilvánításnak több formája is van: a „csapongó” például pár percet tölt olvasással, majd elkezdi szidni a szerzőt, a „hibáztató” összeesküvés-elméleteket is gyárt róla, a „gyűlölködve követő” pedig elsősorban negatív minősítés céljából olvassa el a szerző összes cikkét.

Egy kutatás szerint a kommentelők több mint a fele ugyanannyi, vagy több időt tölt a hozzászólások olvasásával, illetve az azokra való reagálással, mint magával a cikkel. Az internetezők többsége egyébként teljesen figyelmen kívül hagyja a hírek alatt található kommentszekciót, 35%-uk ránéz ugyan, de soha nem szól hozzá, és csak 14% azoknak az aránya, akik valaha is kommenteltek. A legaktívabbak ilyen szempontból egyébként a férfiak, és az érettségizettek vagy az alacsonyabb végzettségűek.

Egy magyar tanulmányból (ami az index.hu, hvg.hu, 444.hu és 888.hu Facebookon megjelent bejegyzéseit vizsgálta) az derül ki, hogy a legtöbb kommentet jellemzően a politikai jellegű cikkek szokták kapni, legalábbis a kutatók által kiválasztott oldalakon. Azok az olvasók szóltak hozzá nagyobb eséllyel a bejegyzésekhez, akik a Facebook érzelemnyilvánítási lehetőségei közül a „dühítő” reakciót adták rájuk: vagyis az ellenvélemény kifejtése fontosabb volt, mint az egyetértésé.

Az is érdekes lehet, mi motiválhat valakit abban, hogy ne kommenteljen. Vannak, akik annyira tökéletesnek látják az adott cikket, hogy úgy érzik, nem tudnának semmit hozzátenni, vagy olyan sok mondanivalójuk lenne, ami nem férne bele egy hozzászólásba. Sokakat az tarthat vissza, ha látják, hogy a szerző nem válaszol a kommentekre; de talán a legfontosabb visszatartó erő az lehet, ha azt észlelik, hogy értelmetlen, agresszív vita alakult ki...

ÜLDÖZÖTTEK A LIBERÁLIS TERROR ÁRNYÉKÁBAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA - ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.11.29.


Nincs mese, be kell látni, hogy a maroknyi még élő liberális olyan mérhetetlen diktatúrát épített ki világ és országszerte, ami szinte lehetetlenné teszi a kereszténykonzervatívfideszesek életét. Durva elnyomásban senyved a kétharmados kisebbség. De mindenki ám, nem csupán néhány publicista, aki a fideszes médiában tolja a teljesen önálló véleményét arról, amit aznap utasításba kap. Igaz ugyan, hogy az irányított reklámokból és pártmegrendelésre írt cikkekből egészen jó fizetést kap szegény és különösebben az ordenáré hazugságok miatt sem kell aggódnia, mert ha szerencséje van, eleve el sem jut a bíróságig az ügy, vagy ha igen, akkor megfelelő bíróhoz kerül, de ha mégis bírság lesz a dologból, azt fizeti a portál közpénzből. A helyreigazítást pedig vidáman le lehet hozni éjjel kettőkor a kulturális rovat valamelyik eldugott zugában, ahol senki nem olvassa.

A liberálisok (gyakorlatilag Heller Ágnes és még ketten, több liberális nincs is, mert a fehér ember keresztény, konzervatív, jobboldali és természetesen fideszes) világuralmat építettek ki. Heller Ágnes (aki miközben liberális góc, közben egy véresszájú náci is) beborítja szörnyű árnyékával a teljes magyar felsőoktatást. Is. A nyolcaskán most jelent meg egy hitében üldözött, életveszélyben lévő kormánypárti hallgató levele, aki az ELTE BTK-n kénytelen eltitkolni az ő fideszes mivoltát, különben az élete forogna veszélyben.

"A véleményszabadságról pedig annyit, hogy az ismerőseim 80%-a az egyetemről nem is tudja, milyen a politikai álláspontom, mivel ha elmondanám a véleményemet, akkor kárhozatra lennék ítélve, ami pl. egy diákköri jelentkezésnél nem épp előnyös, ha kiderül az emberről, hogy amúgy kormánypárti. Ilyenkor nem tudom, hogy magamat szégyelljem-e jobban, hogy nem állok ki a véleményem mellett, vagy azt, hogy a felsőoktatás egy jó részében ilyen baloldali manipuláló rendszer van.

Kérem, hogy az itt leírtak teljes anonimitásban maradjanak, és NE is közöljék úgy, hogy abból következtetni lehessen rám, hogy ki vagyok
".

Ez van kérem. Egy kormánypárti diák ilyen mindennapi rettegésnek és üldöztetésnek van kitéve a három darab liberális embertelen terrorja miatt. De ugyanez megy mindenhol, a kultúrában is például. Ott is a liberálisok uralnak mindent, mármint Heller Ágnes és a két másik náci.

És akkor még nem is beszéltünk arról a szörnyűségről, hogy az egyik áruházlánc szakrális mivoltában tiporja meg a karácsonyt. Direkt azért, hogy az üldözött fideszeseket bosszantsa.

Terror van itt, ez nem is kérdés. Küzd ellene a fideszes tábor, mint disznó a jégen, de mindhiába. El vannak nyomva, meg vannak félemlítve és meg vannak gyalázva minden irányból. Dacára annak, hogy mérhetetlen közpénzt tolnak a propagandamédiába (nem is értem, a ballibsik miért nem akadályozzák meg), hogy mindenhol az ő pártkatonáik ülnek, maguknak alkotják a törvényeket és saját maguk szavazzák meg azokat (aztán azt tartanak be belőlük, ami nem ütközik az aktuális érdekeikkel), egy merő gyötrelem az életük. A fél ország a nevükön, a másik felét már kilopták a hét nyelven beszélő kerítésen kívülre (puszikálom Habony Árpádot), tizenöt kilakoltatott család otthonának megmentését fedező árú órával a gyesen lévő anyuka kacsóján, anyuka disznótelepével, luxuséletmóddal és felelősségrevonhatatlansággal a hátuk mögött még most is csak a szenvedés az osztályrészük. Szar lehet nekik.

Mert mindenről a ballibsik (Heller Ágnes és a másik kettő) tehetnek. Ők lopták el a vécépapírt, a kézfertőtlenítőt és az orvosokat a kórházakból, ők rágták meg az óvoda plafonját, hogy a gyerekek fejére szakadjon, ők tették tönkre az oktatást, ők tehetnek arról, hogy megduplázódott a dolgozói szegénység az elmúlt nyolc évben, ők írták a legújabb kor rabszolgatörvényét, ők üldözik el az országból az embereket és még a globális felmelegedésről is ők tehetnek. Pont.

A kereszténykonzervatívok harcolnak megállás nélkül, teljes egyetértésben, szinte családi vállalkozásban. Sokan vannak és már Európa túlnyomó része is őket támogatja, de az úristennek nem bírnak el Heller Ágnessel és a másik két balliberálissal (jó, a végén elárulom, hogy a kettőből az egyik Soros György), akik uralják az egész világot és hozzák a rengeteg migránst az országba. Ezek csak rombolni tudnak, a jó kormány pedig megállás nélkül épít. Stadionokat, vendégházakat, élményparkokat, stadionokat, stadionokat határon túl, templomokat és parókiákat és más, mindenkinek fontos és üdvös dolgot. Hogy nekünk jó legyen akkor is, amikor a fideszeseknek szar. Értem én.

A 22-ES CSAPDÁJA

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2018.11.26. 


„Orr őrült, tehát le lehet szerelni. Csak annyit kell tennie, hogy kéri a leszerelését, de ha kéri a leszerelését, akkor nem lehet őrült, és további bevetésekre küldhető.” Mi tehát a csapda lényege Joseph Heller szerint? „Joguk van bármit megtenni velünk, amit nem tudunk megakadályozni, hogy megtegyenek.”

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt hazájában köztörvényes bűncselekmény miatt jogerősen elítélték, emellett még számos bűncselekmény miatt folyik ellene büntetőeljárás. Gruevszkinek azonban nem volt kedve letölteni a rá kiszabott 2 éves büntetését, ezért börtön helyett meglépett Macedóniából. A magyar kormány senkit nem hagy az út szélén, ezért diplomatái keresztül szöktették szegény üldözöttet a fél Balkánon. A magyar határ átlépéséhez útlevélre sem volt szüksége, a tranzitzóna helyett budapesti hotel járt neki arra a néhány napra, amíg menedékkérelmét intézik. Az meg nyilvánvaló, hogy elítélt bűnözőnek jár a menedékjog.

Gondolom, a sztorit szinte mindenki ismeri. Gruevszkit nem csak azért ítélték el, mert a saját részére vásároltatott páncélozott Mecedes 200 millióba kóstált, hanem azért is, mert volt képe az összeg egy részét még vissza is kérni és zsebre vágni. Emellett kampányfinanszírozási visszaélés, két hivatali visszaélés, és egy szkopjei tüntetés véres elfojtása miatt is folyik ellene eljárás.

Azt viszont nem árt tudni, hogy Gruevszki Orbán Viktor országos cimborája, a sorosozásban még a magyar kormányt is megelőzte. Tíz évi önkényuralma sajnálatos módon véget ért, amikor kitört az a lehallgatási botrány, amelynek mintegy húszezer érintettje volt...

MEGINT CSŐDÖT MONDOTT A REZSIBLÖFF

ORGANIKUS KÁOSZ BLOG
Szerző: MACH PÉTER
2018.11.29.


A kormány állítólag megoldotta a hátrányos helyzetűek, rászorultak fűtési gondjait is, idén végre ők is részesülnek a rezsicsökkentésből - ez a propaganda dőlt a választások előtt és után a közmédiából. Majd jött a fekete leves: kiderült, hogy a 65 ezres Pesterzsébeten összesen 117 családon segítenek. A kormány cinizmusa határtalan.

Tehát a rezsicsökkentés ismét kamunak bizonyult?

A kormány még a tavasszal, a választási kampányban jelentette be a fűtési költségek támogatását. Akkor ugyanis rekordhideget mértek az amúgy is elnyúlt téli időszakban. Azután nyáron rátettek egy lapáttal: akkor úgy számoltak körülbelül 800 ezer háztartás részesülhet a „rezsicsökkentés” áldásából, s kaphat 12.000 Ft értékű természetbeni támogatást. Az ígéret szerinti háztartásonként 12 ezer forint értékű tüzelőanyagot a téli fűtési szezonban vehették volna át az igénylők.

Csak ugye melyik télen?

Elbírálták a pályázatokat, az önkormányzatok pedig gondoskodnak majd a háztartásonként 12 ezer forint értékű tüzelőanyag biztosításáról már az idei téli fűtési szezonban, írja a kormany.hu. Jól hangzik, majd emberfia tovább olvas: a támogatás feltétele, hogy a települési önkormányzatok vállalják, hogy szerződést kötnek a tüzelőanyagot természetben biztosító gazdálkodó szervezetekkel, amelyben rögzítik, hogy az érintett háztartásoknak legkésőbb 2019. december 15-éig biztosítják a tüzelőanyag átvételének lehetőségét. Tehát vagy megkapják januárban-februárban, vagy nem. Ha nem, akkor akár még több mint egy évet is várhatnak a fával és szénnel fűtők, hogy megkapják a kormány által nyáron megígért 12 ezer forintos téli rezsicsökkentést.

Pesterzsébeti képviselőként azonban nem csak az időpont (meggyőződésem, hogy az önkormányzat mindent meg fog tenni, hogy időben megkaphassák a támogatást az igénylők), hanem a támogatás hatásfoka aggaszt.

Pesterzsébeten, a főváros egyik nehéz szociális helyzetben lévő peremkerületében összesen 117 család (háztartás) nyújtott be pályázatot. A körülbelül 30.000 (Központi Statisztikai Hivatal az utolsó - 2011-es - népszámlálás területi adatai alapján 29 216 háztartás volt a kerületben) háztartásból összesen 117.

A kerület kb. 750-800 családnak a téli időszak többletkiadásainak fedezetére „karácsonyi” csomagot. Ennek a többszöröse sajnos a szegény, létmininimum alatt vagy környékén élő család. Elég csak megnézni az óvodai vagy iskolai menza esetében a rászorultság elve alapján hányan nem fizetnek térítési díjat.

A kormány azonban mossa kezeit: 117 kerületi család támogatásával elintézi a fűtési válságot, a kormányt nem érdekli a családi házas övezetekben érezhető égett szemét szaga, sem a fűtés nélküli házakban kihűlő idős polgártársaink sorsa.

Az elmúlt nyolc évben az Orbán-kormány magára hagyott egymillió embert, aki fával vagy brikettel fűt, de növekvő árak, az elégtelen támogatás és a tűzifahiány miatt több százezer háztartás idén sem tudja melegen tartani otthonát – állította még januárban Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke...

KÖSZÖNJÜK LALI! ÁMOKFUTÁSBA KEZDETT KÓSA LAJOS, ITT AZ 5 LEGJOBB MONDAT AZ UTÓBBI HETEKBŐL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2018.11.29.


A milliárdos örökség ügyét megúszó fideszes politikus berobbant a médiába és megmondta. De még hogy!

1. A CEU nem költözik el, mert Budapest jobb hely, mint Bécs

Bécsben akkreditálnak olyan szakokat, amiknek a tanszékei, az oktatói, a hallgatói is Budapesten vannak. Mi ez, ha nem blöff? Én Torontóba költözök attól, hogy vettem egy torontói képeslapot és hazaküldöm? Nem fognak elköltözni. Nem is akarnak elköltözni, mert jól látják: Budapest jobb hely, mint Bécs.

(Népszava-interjú, érdemes végigolvansi, alig tudtunk válogatni a jobbnál jobb mondatokból.)

A múlt héten Szijjártó Péter kijelentette, hogy nem írják alá a CEU engedélyét. Vagyis, Kósa Lajos kormánya költözteti el éppen a CEU-t. Meg eleve a mondat: Budapest jobb hely, mint Bécs. Kósa Lajosnak ezek szerit külön ranglistája van a világ városairól, mert az ideiben Bécs szerezte meg az élhetőség szempontjából az első helyet.

2. A munkavállalók nem kerülnek rosszabb helyzetbe, ha halálra dolgoztathatják őket

Szó sincs arról, hogy a jövőben hagynánk kiszolgáltatni a magyar munkavállalókat, akik nem kerülnek rosszabb helyzetbe a munkaidő-szervezésre vonatkozó szabályozás tervezett módosításával. Sokkal inkább lehetőséget kapnak, hogy erősödjön az alkupozíciójuk a bérek és a munkavégzés feltételrendszerének kialakításában a cégekkel való tárgyalások során.”

(Magyar Idők)

Itt Kósa úgy csinál, mintha nem vette volna meg a Fideszt a német autóipar és nem ők fognák a kezét. Úgy csinál, mintha nem tudna arról, hogy mennyire kiszolgáltatott helyzetben vannak itthon a munkások. Egy álombeli, rózsaszín Magyarországon talán valóban lehetősége lenne a munkavállalóknak egyezkedni a vállalattal több pénzről több melóért cserébe, de Magyarországon nem így van: itt megmondják a melósnak, hogy többet dolgozik, vagy ki van rúgva. A szakszervezet alig képes egy-két helyen megvédeni a dolgozókat. Ezért Kósa kijelentése, miszerint a konstrukció "csak a dolgozók beleegyezésével" működhet, nettó hazugság. Ráadásul olyan pöffeszkedő hazugság, amiről mindenki tudja, hogy blöff...

VAJON ORBÁN VIKTOR BOLDOG ATTÓL, HOGY DRMÁRIÁS MEGFESTI?

ZOOM
Szerző: PION ISTVÁN
2018.11.29.


És Orbán Ráhel? Na és Mészáros Lőrinc? Gőzünk sincs róla, de azt tudjuk, hogy Kósa Lajosnak nincs ellene kifogása, ha éppen ő kerül ecsetvégre. DrMáriás Magyar Nemzeti Festészetet akar, ezzel a címmel nyílt kiállítása az A38-on.

Bár kétségtelenül az egyik legnépszerűbb kortárs képzőművészünk, mégis nehéz feladat előtt áll az, aki valóban kezdeni szeretne valamit drMáriás (Máriás Béla) képeivel. Ennek az lehet a zavarba ejtő oka, hogy a festő önmagát következetesen kritikus szemléletű alkotónak vallja, s valóban, alkotásainak legnagyobb része erős iróniával, sőt talán még gúnnyal is fűszerezett, azonban a festményeken keresztül kritizált, legtöbbször közéleti-politikai szereplők emiatt egy cseppet sem érzik magukat kellemetlenül...

A MÉDIATANÁCS IGENIS RAJTA TARTJA A SZEMÉT A MAGYAR NYILVÁNOSSÁG LEGAGGASZTÓBB FEJLEMÉNYEIN

444
Szerző: erdélyip
2018.11.28.Tegnap jelentették be, hogy egy Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány nevű szervezetben vonják össze szinte a teljes kormánypárti nyilvánosságot Magyarországon. Az alapítványba 400-nál is több kiadvány kerülhet, a kuratórium elnöke Liszkay Gábor Mediaworks főnök lett, de rajta kívül a testület tagja még Varga István (ex-MDF, Fidesz), Bajkai István (az Orbán-család volt ügyvédje, jelenleg fideszes országgyűlési képviselő) és Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ - a kormány által finanszírozott civil szervezet - elnöke.

A magyar nyilvánosság történtében még sosem koncentrálódott ilyen erő egy kézben. Éppen az ilyen helyzetekben jön jól, hogy Magyarország egy európai jogállam, kiépült, független intézményrendszerrel. Van tehát olyan állami szervezet, aminek kifejezetten az a dolga, hogy megvizsgálja, hogyan befolyásolná a magyar nyilvánosságot egy ilyen fúzió...

HA AZT MONDJÁK, HOGY MARADJAK KUSSBAN, ORDÍTOK

INDEX
Szerző: MATALIN DÓRA
2018.11.29.


Még csak 22 éves, de már előadás készült az életéről. Ónodi Adél transznemű, roma származású színésznő, aki egy vidéki kisvárosból küzdötte fel magát odáig, hogy Berlinben színésznőként, énekesnőként élhessen. A Dear Future Me című előadás erről az útról szól sok drámai fordulattal a gyerekkori bántásoktól a nemátalakító műtéten át a halálos fenyegetésekig. Ónodi Adél arról is mesélt az Indexnek, hogy miért egészíti ki az előadást egy róla készült aktsorozat, és milyen nehézséget jelent a munkában és a magánéletben transzneműnek lenni.

Kétszer játszottátok eddig az életedről szóló monodrámát telt házzal, lesznek is még előadások. Meglepett, hogy az emberek ennyire kíváncsiak az életedre?

Úgy gondolom, hogy nem az én életemre, hanem erre az identitásra voltak kíváncsiak. Úgy írtuk meg a szöveget, hogy mindenki kapcsolódni tudjon hozzá valamennyire. Célkitűzés volt, hogy mindenkit el tudjunk érni, ne csak a transznemű embereket.

Az előadást követte egy beszélgetés, ahol lehetett tőled kérdezni. Mire voltak leginkább kíváncsiak a nézők?

Nem is az előadásról kérdeztek leginkább, hanem a transzneműségről. Például volt egy kérdés, amin azóta is gondolkodom, hogy mi az, ami egy transzneműnek nem jó megszólítás, mi nem elég érzékeny, mi lehet bántó. Ott ült két transznemű lány is, és nem tudtak rá válaszolni. Előítéletekről beszélünk, de néha mi magunk sem tudjuk, hogy mi a rossz, csak azt tudjuk, hogy ahogy bizonyos dolgokat mondanak, amilyen helyzetekbe így kerülünk, azokból rosszul jövünk ki...

CIGÁNY ÚJMESÉK EGY KINCSESBARLANG MÉLYÉBŐL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CSEPREGI EVELYN
2018.11.29.


Ahogy egyetlen kultúra, a cigányoké sem egységes – különféle kulturális hatások alakítják és formálják – vélekedik Kele Fodor Ákos, a nemrég megjelent A szív vége – Cigány Újmesék című kötet szerzője.

„Amikor valaki manapság meghallja, hogy mese, lehet, hogy az óvodában hallott Benedek Elek vagy a Jankovics Marcell-féle Magyar népmesék jutnak eszébe. A népmese eredetileg azonban nem ezt jelentette: sok mesemondótól lejegyezték, hogy ők valóban azt gondolták, ezek valaha ténylegesen megtörtént események voltak” – hangsúlyozta Kele Fodor Ákos, író, költő, a Tea Kiadó főszerkesztője nemrég megjelent A szív vége című kötet szerzője, a mese- és mondavilágokról alkotott különféle bevett elképzelések kapcsán. A könyv rendkívül összetett és sötét mondakört tár az olvasó elé, amely a világ és a cigányság kialakulásán, s fordulatos mindennapjain vezet keresztül. 

A régi népéletben a különféle szereplőknek (griffmadarak, sárkányok, tündérek) praktikus vonzataik voltak, kapcsolódtak az aktuális élethelyzetekhez is – mutatott rá az író. „Oksági összefüggés volt a maguk hétköznapi babonacselekvései és a különleges lények, szférák tekintetében. Főként két dolgot gyűjtöttem (terepi munka nem volt, mindig csak irodalomból dolgoztam): hiedelmeket, és varázsmeséket. S volt számos olyan alkalom, amikor megláttam, hogy van köztük kapcsolat, vagy nagyon valószínű, hogy volt. Ezért gyakran ötvöztem e két típust: az égitesteket szimbolizáló királyok konkrétan bele tudnak szólni a szegény ember legkisebb fiának az életébe, és az egészet a világ keletkezése teszi lehetővé. Egyazon kozmoszban működnek. S ebben helyezte el magát a régi ember is.” 

„Amikor elkezdjük a könyvet olvasni, és az ég és a föld elválik egymástól, lehet még az az érzésünk, hogy ezek fantáziavilágok; de aztán hamar ott találjuk magunkat, hogy hús-vér emberek csetlenek-botlanak, ügyes-bajos dolgaikat intézik, betegségből próbálnak kigyógyulni, átkokat próbálnak meg hatástalanítani stb. – fűzte hozzá az író. – Azt remélem, hogy az olvasó érezni fogja, az emberek azt gondolták, a saját bőrükre megy a játék.” 

Kele Fodor elmondta, a kötet írásakor elsősorban a XIX. század második feléből származó mitológiai történetekre, mitologémákra támaszkodott a mesékben talált népi hiedelmek és babonák mellett, amelyekből kiindulva etnográfiai és néprajzi tanulmányokat vizsgált, s közben dalkincsekre és közmondásokra is rábukkant. Az alcímben szereplő ’újmesék’ műfaji megjelölés kapcsán azonban merültek fel kétségei. De úgy gondolja, ez a legkevésbé félrevezető megfogalmazás, hiszen nem eredeti népmesékről vagy műmesékről van szó, ugyanakkor a művek mégis számot tartanak valamifajta hitelességre etnográfiai megalapozottságuk miatt. A kötet kapcsán azt is ki kell emelni, hogy a történetek felnőtteknek szólnak, bár ők meglehetősen el vannak szokva a meséléstől és a mesehallgatástól. Holott az lenne e történetek betetőzése, ha cigány és nem cigány közösségek mesélni tudnák őket – hangsúlyozta...

ÚJABB SIRALMAS FEJEZET AZ ELEKTRONIKUS JEGYRENDSZER ÉLETÉBEN: A BKK FELMONDTA A SZERZŐDÉST

MAGYAR NARANCS
- FEKETE LYUK BLOG
Szerző: narancs.hu
2018.11.29.


A Főváros közleményben bizonygatja, hogy nem tudtak a projekttel kapcsolatos problémákról.

Szerződést bontott az elektronikus jegyrendszert szállító céggel a BKK, ezzel gyakorlatilag beláthatatlan távolságba került a több milliárd forintos projekt befejezése – értesült több forrásból is az Azonnali. A lap felidézi, hogy korábban Dabóczi Kálmán a BKK vezérigazgatója arról beszélt, a projekt elhúzódó újratervezése miatt a Scheidt&Bachmann szerződésszegő állapotba került, bizonyos bankgaranciákat nem újított meg olyan ütemben, ahogy azt kellett volna, és az erre való felszólító levelek ellenére sem teljesítette a kötelezettségét, aminek október vége lett volna a határideje, ezért megkezdődtek a szerződés felbontásával kapcsolatos előkészítő egyeztetések.

A cikk megjelenése után pár órával közleményt adott ki a Főváros, melyben tudatják, hogy valóban szerződésbontás történt, ugyanakkor Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes szerint a projekttel kapcsolatos problémákról se Tarlósnak se neki nem voltak információi. „A Fővárost anyagi kár nem érte. A probléma hosszú időn át tartó elhallgatása miatt a főpolgármester a szükséges személyi döntéseket meghozza” – zárja a rövid közleményt Bagdy.

VOLT PÉNZ, NINCS PÉNZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.11.29.


A Páva Zsolt által csődbe vitt Pécsen újabb gusztustalan esemény történt. Nem, nem az, hogy Páva Zsolt öccse, Páva Péter lett a Pécsi Tankerületi Központ vezetője, esetleg az, hogy Páváné Kurnik Zsuzsanna – Páva Péter felesége – lett a pécsi Éltes Mátyás Iskola igazgatója. Noha iskolával függ össze az esemény, mégsincs ehhez köze a felsorolt családtagoknak, akik egymásnak osztogatják a magas pozíciókat Pécs városában.

Az történt viszont, hogy az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújítására szánt pénzből 278 000 000 forintot inkább egy készülő üzemcsarnok felhúzására csoportosított át az önkormányzat. Nyilván nem azért, mert az iskolának nincs szüksége erre a pénzre, hanem azért, mert a városvezetésnek fontosabb egy üzemcsarnok felhúzása mint az, hogy gyermekek százai biztonságos körülmények között tanulhassanak.

Az iskola még évekkel ezelőtt nyert uniós pályázaton felújítási forrást, azonban az nem volt elég még úgy sem, hogy a városvezetés kész lett volna fél milliárd forint hitelt felvenni a már meglévő 400 millió forintos EU támogatás mellé. Közel 1 milliárd forint tehát nem bizonyult elégnek, ezért a felújítás a mai napig nem kezdődött meg, vagyis az iskola diákjai kénytelenek szeptember óta két másik épületben tanulni. Sajnos ez sem megy gördülékenyen, tudniillik a két intézménynek nem volt elég ideje arra, hogy felkészüljön a diákok befogadására, ezért a mai napig problémákkal küszködnek. Nincs elég tanterem, mint ahogy az is gondot okoz, hogy a menzán elegendő ételmennyiség álljon rendelkezésre. Ez azonban messze nem minden, egy neve elhallgatását kérő pedagógus azt mondta a Zoom-nak:

"attól tartanak, hogy egyszerűen beszántják majd az iskolát, hiszen ki íratná be a gyermekét egy olyan intézménybe, amelynek épülete sincs."

A félelem pedig egyáltalán nem alaptalan, hiszen a mostani átcsoportosítás tökéletesen bizonyította azt, hogy a városvezetésnek sokkal fontosabb az, hogy új üzemcsarnok épüljön, mint hogy felújítsanak egy közel életveszélyes állapotba került általános iskolát és gimnáziumot. Maga Páva Zsolt sem tudta megmondani, hogy valaha képesek lesznek-e pótolni azt a 278 millió forintot, amit most gyermekek százainak kárára helyeznek át. Már csak azért sem valószínű, hogy ezt a pénzt valaha is újra látni fogják a városlakók, mivel Páva Zsolt uralkodása alatt milliárdok tűntek el a nagy semmiben. Noha 2014-ben az adófizetők az utolsó centig kifizették a városvezetés által felhalmozott több milliárd forintos tartozást, ez mégsem volt elég. Azóta ugyanis újra sikerült 7,5 milliárdot felhalmoznia a működésképtelen városvezetésnek.

A város lakóinak még csak beleszólása sem volt abba, hogy mit támogasson inkább a pécsi önkormányzat. Az ő megkérdezésük nélkül döntöttek gyermekeik sorsáról, mint ahogy teszik azt már évek óta. Hogy az EU-nak lesz-e ahhoz akár egy szava is, hogy egy iskolafelújításra szánt támogatást üzemcsarnok felhúzására fordítják, azt nem tudni. De még ha lenne is ezzel problémájuk, akkor sem tudnak semmit tenni Polt Péterrel szemben, aki egyszemélyben dönt arról, hogy ki bűnös és ki ártatlan ebben az országban...

A CNN CÍMLAPJÁRA KERÜLT, HOGY MAGYARORSZÁG TORZÍTJA A MÚLTAT

24.HU
Szerző: VASKOR MÁTÉ
2018.11.29.


Milliárdokba került, három éve készen van, mégsem nyitott még meg Budapest VIII. kerületében a Sorsok Háza, de nem is ez aggasztja igazán a történészeket, írja a CNN.

A lap szerint a 18 millió dollárból felépített emlékhely szerkezete kívülről ragyogóan fest, de hogy mi van bent, az már egy másik történet. Bár már három éve készen van, a múzeum üres. A kávézóasztalok még ki sincsenek csomagolva, a kávéautomata pedig sosem volt még bekapcsolva.

Az épületben mostanáig egyetlen látogatót sem fogadtak, mert folyamatos a vita róla, milyen kiállításokat rendezzenek a termekben. A magyar zsidó közösség viszont nyugtalan, mert úgy érzik, hogy az Orbán Viktor által vezetett szélsőjobboldali kormány próbálja tisztára mosni az ország szerepét a holokausztban.

Sokat elárul Magyarország jövőjéről, hogy miként ábrázolja a kormány a nemzet múltját – írták a cikkben...

ORBÁN AZ UTCAI HARCOS: MEGINT RAJTUNK RÖHÖG A VILÁGSAJTÓ!

HUPPA
Szerző: DK
2018.11.29.


Chuck Norris amerikai színész és Orbán Viktor találkozójáról számos orgánum számolt be világszerte – meglehetősen gúnyos hangon.

A Neue Zürcher Zeitung azt emelte ki, hogy Orbán bemutatta terrorellenes egységének edzését Norrisnak, és a színész megállapította, hogy a világ legjobb ilyen edzését látta. „Ez nem a Chuck Norrisról szóló ezernyi vicc egyike, hanem maga Norris mondta” – írta a lap, és számos viccet is idézett. „A ma 78 éves Norris korábban színész és harcművész volt, de hogy is mondjuk, ma már csupán viccekben szereplő figura. Ezt persze neki nem tanácsos megmondani, hiszen köztudott, hogy sírásra tudja fakasztani a hagymát is, de tény, hogy a kétezres évek eleje óta nemigen szerepelt normális filmben” – írták.

Norris a cikk szerint egy jótékonysági szervezet karácsonyi rendezvényére érkezett Budapestre, de Orbán Viktor nem szalasztotta el az alkalmat. „Mi is szolgálhatna jobb marketing-gagként a jobboldali populista Orbánnak, mint a férfiú, aki videón rögzítette a fényképezőgép feltalálását?” – írta a Neue Zürcher Zeitung. Idézte Orbánt, aki azt mondta: 90 százaléka hazugság annak, amit írnak róla (Orbánról).

„A kormányfőnek tehát meggyőződése, hogy a róla szóló sajtóbeszámolók éppen úgy tévesek, mint a színészről az interneten keringő állítások. A különbség: a „Norris-tényekkel” ellentétben a miniszterelnökről szóló beszámolók nem viccesek, hanem az igazságszolgáltatás, a sajtó és a szabad demokrácia elleni támadásokról szólnak” – írta a lap...

ALFA GENERÁCIÓ, MÉG GYEREKEK, DE MÁR ELDŐLT A SORSUK?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív pszichológia
2018.11.28.


Tele van minden mostanában az alfa generáció gyermekeivel és a velük kapcsolatos nehézségekkel. Azért egy pár pontot gondoljunk már végig:

- A 2010 után születettek legfeljebb 8 évesek. Már most törjünk 
pálcát felettük? Egy alfa generációs gyerek nevében és szülőjeként is: kikérem magamnak.

- Nem érdekli őket a korábbi generációk "klasszikus" értékrendje? Ja, ha igaz az, hogy generációs váltások vannak, akkor a most "klasszikusnak" számító generációt pont úgy nem érdekelte az őket megelőzők "klasszikus" értékrendje... Ilyen a világ, változik. Sőt, ilyenek az értékrendek is.
- Ez a generációs általánosítás elkövet egy nagy hibát. Nem vitatom, hogy lehetnek bizonyos jellemzők, amik inkább megfigyelhetőek egy adott korosztály tagjainál, pl. információfeldolgozásban vagy bizonyos egyéb területeken, de soha, egyetlen generáció tagjai sem voltak egyformák és nem is lesznek azok. Mindig voltak és lesznek nehezebben kezelhető gyerekek, könnyebben kezelhetőek is, olyanok is, akik valóban törnek és olyanok is, akik inkább hajlanak...
- Valóban szükséges bizonyos pedagógiai megújulás, valóban szükséges a szülői kompetenciák erősítése és a "common sense", a hétköznapi józan ész (és -teszem hozzá- mértéktartás) visszatérése a nevelésbe. Azt azonban ne feledjük, hogy most is vannak jó szülők és jó pedagógusok, a jövőben is lesznek és a múltban is voltak kevésbé jók, akik akkor nem tudtak mit kezdeni a másik generáció képviselőivel...

KELL A GYŰLÖLETKELTÉS, SOROS MÁR NEM ELÉG

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2018.11.29.


Ez már mindennek az alja, ráadásul mindezt állami pénzből, a mi pénzünkből finanszírozzák” – kommentálta megkeresésünkre - a Guy Verhofstadt Orbánt bíráló akcióját leutánzó kormányzati plakátkampányra - Horn Gábor, a Republicon Intézet vezetője. Kovács Zoltán kormányszóvivő tegnap mutatta be azt a gépjárműre applikált molinót, amely az európai liberális frakció vezetőjét figurázza ki.

„Kell a gyűlöletkeltés, úgy látszik, Soros már nem elég, most már egy európai figura kell, s ebben a megközelítésben Verhofstadt alkalmas, hiszen évek óta következetesen kiáll Orbán politikájával szemben” – szögezte le a Hírklikknek Horn Gábor, emlékeztetve arra, hogy a liberális politikus volt az, aki felvette a kesztyűt és olcsón, egy kocsira szerelt plakáttal reagált Orbánék 2015 óta migránsügyben folytatott kampányára, egyértelműsítve, hogy ezt nem lehet hagyni.

Amatőr számításaim szerint 2015 óta 300 milliárd forintot költöttek Orbánék a gyűlöletkampányra” – mondta Horn, aki szerint a most bejelentett magyar kormányzati kampány az abszurd játék újabb eleme...

A KERESZTÉNYDEMOKRÁCIA SAJTÓJÁRÓL G.FODOR GÁBOR KÖNYVE KAPCSÁN

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.11.29.


A FIDESZ legutóbbi kongresszuson elfogadott programnyilatkozatából egyértelműen kiviláglik: a fejlett kereszténydemokrata, nemzeti érzelmű társadalom építésének időszakában megnő a tudati tényezők szerepe. Társadalmunk keresztény fejlődésének ugyanis elválaszthatatlan része a társadalmi tudat fejlődése, az emberek gondolkodásának, erkölcsi erőnlétének változása, műveltségének gyarapodása. A fejlett kereszténydemokrata társadalom építése olyan emberek munkáját és aktivitását igényli, akik társadalmi céljaink megvalósításában fegyelmezettek: jó munkájuk mellett a közügyekből is kiveszik részüket, ismerik és megtartják a keresztény erkölcs normáit; akik számára a keresztény magyar haza szeretete elválaszthatatlanul összefonódik a nemzetköziség elutasításával.
E célok eléréséhez fejlődésünk jelenlegi szakaszában az kell - hangsúlyozta pártunk kongresszusa -, hogy még erőteljesebben munkálkodjunk népünk kereszténydemokrata és nemzeti tudatának erősítésén erkölcsi és világnézeti egységének megteremtésén, harcoljunk a marxista-leninista-sorosista eszmeiség ellen . Arról van szó, hogy az egész társadalom előrehaladásának egyik kulcskérdése: milyen gyors a tudati viszonyok nemzeti irányú változása, a kereszténydemokrata erkölcs általánossá válása. A kongresszus középpontba állította a keresztény-nemzeti tudatosság fejlesztésének kérdéseit, társadalmi jelentőségét tekintve azonos szintre emelte politikai, gazdasági feladatainkkal.

(G.Fodor Gábor: A sajtókultúra nemzeti keresztény irányba való, szigorúan önkéntes jellegű elmozdításáról. )

A HOSSZÚ TÁVON GONDOLKODÓ MAGÁNYOSSÁGA: TGM 70

MÉRCE
Szerző: ADORJÁN ISTVÁN
2018.11.28.


Après moi le déluge! ist der Wahlruf jedes Kapitalisten und jeder Kapitalistennation”, írja Marx valahol a Das Kapital első kötetében. Ha van közöttünk még valaki, aki megtestesíti ennek a jövőt felélő/felégető, társadalmilag génkódolt, zsigerileg-strukturálisan önző attitűdnek a szöges ellentétét, akkor az a mai napon a hetvenedik évét betöltő Tamás Gáspár Miklós.

Amennyiben TGM© mára már fogalom is – a szó legszorosabb, hegeli értelmében a kapitalizmus kritikájának a kategoriális szinonimája (és nemcsak itthon) – természetesen kortalan, kvázi halhatatlan (ez az igazi transzcendencia, nem az intra muros státusszal és intézményesített kanonizációval járó akadémikus immortalité). Aki pedig kortalan, az ugyan most él velünk, de beszélni fog hozzánk, élni fog bennünk majd évek múltán is.
A benjamini történelemmetaforával (Angelus Novus) szemben ugyanis Gazsi nem pusztán a „romot romra halmoz[ó]” múlt viharát szemléli tehetetlenül, tágra nyílt tekintettel, hanem szüntelenül óvni próbál mindannyiunkat attól a barbár jövőben felsejlő embertelenségtől is, amelyet mindenkinél élesebben lát. Teszi ezt hetvenévesen is olyan elszántsággal, lelkesítően, derűs empátiával, mint bármikor az utóbbi évtizedekben (és reményeink szerint az elkövetkezőkben is).

Ennyiben ez a 70 csupán egy kerek szám a képzeletbeli naptárban, ami az égvilágon semmit sem változtat. És mégis… ünnepelni kell ma Gazsit! Nem a konvencióknak vagy bármiféle tisztelgési kényszernek való megfelelés miatt, hanem elsősorban azért, mert talán túlságosan ritkán és keveset ünnepeljük azt az embert, aki minden hálátlan támadás ellenére is fáradhatatlan lelkiismerete próbál lenni egy egyre lelketlenebb, öntudatától megfosztott társadalomnak.

Nem véletlenül indítottam az özönvíz metaforájával, hiszen ez a kis születésnapi köszöntőnek szánt szöveg egy nagyon is konkrét, tragikus özönvíz miatt jöhetett tulajdonképpen létre. Ha a dél-indiai Kerala államot nem árasztja el a víz az augusztusi monszun idején, akkor ma, november 28-án, minden bizonnyal az áradások miatt elnapolt International Festival of Thoughts and Ideasmeghívottjaiként adnánk elő Gazsival Trivandrumban (ha már Magyarországról lassan úgyis teljesen száműzik a gondolatokat és az eszméket).[1]

Egy részét annak, amit ott talán szóban el tudtam volna mondani neki, ezért kénytelen vagyok itt megírni, majdnem két évtizedes baráti tisztelettel, szeretettel és hálával. Talán nem leszek ünneprontó még azzal sem, ha utólag bevallom: idén júniusban, egy közös barátunk (egykori kedves tanárom) tiszteletére tartott gyászmegemlékezésen tudatosult bennem először, hogy a mellettem megrendülten ülő Gazsi idén tölti be a hetvenet...

MIÉRT TÉVES ÚT AZ EMBERI JOGI LIBERALIZMUS?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.11.29.


Az emberi jogok fokozatos elburjánzását élvezhetjük a II. világháború lezárulása óta. A jogok és a rájuk épülő jogosultságok(entitlements) többedik generációja vált részévé a nyugati világ progresszivista felfogásának, aminek alapja az emberek morális egyenlősége és ezzel (nem szándékolt) összefüggésben az értékrendek és kultúrák relativista megítélése. De ezek a jogok jórészt üresek. Jó, ha a töredéküket veszik komolyan azok, akikkel szemben érvényesülniük kellene. A szokványos logika szerint nyomáscsoportok, kisebbségek, hagyományosan "diszpreferált" életformák elkezdik követelni önmaguk elismerését, a következő lépésben "emberi/polgári jogokat" vindikálnak maguknak, amelyeket aztán megpróbálnak többé-kevésbé erőszakos lobbizással állami és jogi védelemhez juttatni; de ha nem is sikerül ez utóbbi, nem szűnnek jogoknak nevezni azt, ami legfeljebb a vágyuk vagy az önfelfogásuk része.

Így válhattak a jogok ténylegesen parttalanná az utóbbi időben anélkül, hogy jelentős részük kötelességeket generálna, ti. anélkül, hogy valaki, nota bene a társadalom, elismeri a jogomat és a saját kötelességének tekinti ezek tiszteletben tartását, a jogoknak nem sok értelmük van. Mivel a legtöbb (emberi, szociális, gazdasági, identitással kapcsolatos) jog nem volt képes generális (jogi) kötelezettségeket és/vagy (erkölcsi) kötelességeket megalapozni, valójában nem sok értelmük van azon túl, hogy jelzik, hogy egy bizonyos gondolati séma szerint bizonyos helyzetekben mi volna az államok, az emberi közösségek vagy az egyes emberek követendő viselkedése...

A KÁDÁR-RENDSZER FELÉ ROHAN A MAI OKTATÁS

ABCÚG BLOG
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2018.11.29.


Hiába jöttek-mentek a kormányok, 2010-ig senki sem nyúlt hozzá az oktatás alapkérdéseihez. Az Orbán-kormány aztán sok mindent felforgatott, amit jobbról és balról is tehetetlenül néztek. Pokorni Zoltán volt fideszes miniszter a Kádár-rendszer szellemét érzi az oktatásban, ahogy Horn Gábor egykori SZDSZ-es politikus is. Harminc éves lett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, úgyhogy átbeszélték az alapítók, hová jutottunk.

Ha valaki kételkedik benne, hogy 2010 korszakhatárt jelentett a modern Magyarország történetében, képzelje el, amint egykori fideszes, SZDSZ-es és szakszervezetis vezetők egymás hátát lapogatva nosztalgiáznak a rendszerváltásról, bírálják a mai oktatási rendszert anélkül, hogy bárki kíváncsi lenne rájuk a mostani hatalomból.

Ez történt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) harmincadik születésnapi, “Elveszett illúziók” című kerekasztalán. A szervezet alapítói közül ott volt
- Mendrey László (2010-től idén áprilisig PDSZ-elnök),
- Horn Gábor (korábbi SZDSZ-es országgyűlési képviselő, a Közgazdasági Politechnikum alapítója) és
- Pokorni Zoltán (1998 és 2001 között fideszes oktatási miniszter, 1994-től 2014-ig parlamenti képviselő, 2006 óta hegyvidéki polgármester).

Hozzájuk csatlakozott Radó Péter oktatáskutató és Horváth Péter, a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke. Viszont hiába hívták, nem volt ott Palkovics László innovációs miniszter és Hajnal Gabriella, az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ vezetője sem. Előbbi nem is válaszolt, utóbbi először ígérte, aztán mégsem ért rá...

TÓTA W.: ADNI JÓ

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TÓTA W. ÁRPÁD
2018.11.29.


Könnyekig megható jelenet a magyar médiapiacon.

Évek, vagy évtizedek óta haloványult az ajándékozás néhai meghittsége. Tömött táskákkal tolakodó tömegek, idegesen gyűrögetett, majd a mobilokon villanó bevásárlólisták, kényszeredetten lefutott körök árnyékolták be az adventet. Már alig emlékeztünk arra, amikor még örömmel adtunk. Vagy talán az sem volt igaz.

Ám idén már az első hó előtt fölénk borultak a szeretet bolyhos szárnyai. Régen láttunk ilyen megható adományozást. Pedig ez is eltűnőben volt már, a jótékony adakozás. Unicef-aktivistákat köptek le az utcákon, árva gyerekeket üdültető mikulások ellen vonultak vérszomjas lincselők. És mégis: Magyarország szíve feldobbant a csikorgó hidegben.

Alig telepedett le kopott kis asztalkájával. Még a hegedűtokot sem nyitotta ki, elő sem vette az ikeás málhazsákból. De máris sorban álltak a három királyok. Mit három? Egy tucat!

És nem gombokat dobáltak. Három megyei napilap, tessék, jóember, legyen egy szép napja! Egy kissé viseltes, de még nagyon is hordható gazdasági hetilap! Egy kövér országos rádió, maga biztos hasznát veszi! Elfogad egy kábeltévét, uram? És nemcsak jámbor vének, hanem trendi, jól öltözött fiatalok is jöttek, nyomták a kérges, törődött kézbe a rég dédelgetett portáljaikat. Csak tegye el – bólintottak azzal a pimaszul királypárti félmosollyal, amiért annyira szerették őket szerte az országban.

A szatyrokkal loholó nép megállt, és némán nézte a példátlan adakozást. A tableteket és lakberendezési tárgyakat cipelő szürke alakok előbb felnéztek, aztán szégyenkezve lehajtották a fejüket. Hát így is lehet? Jókedvűen, önzetlenül, viszonzatlanul? Közelebb sündörögtek, és még döbbentebben vették tudomásul, hogy mindez a magyar sajtókultúra megőrzéséért történik. Egy nemes ügy, a közjó vezérli ezeket a bőkezű adományozásokat, miközben mi meg az olcsóbb kávét vettük meg Nyuszi néninek.

És milyen stílusosan csinálják ezek az urak és úrfiak! Nemcsak letudták az ajándékozást, hanem olyasmit adtak, aminek az asztal mögött kuporgó bácsi szemlátomást örül. Igazán örömet szereztek, ahogyan csak az tud, aki odafigyel az ünnepeltre...

ELVEKET NEM LEHET PÉNZZEL LEGYŐZNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.11.28.


Öröm van a napos oldalon.

"Megkezdte működését a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány, melynek működésével egy médiaholding jön létre. A holding egyben jobboldali egységet szimbolizál, míg a baloldalon a szétesés tapasztalható". (Origo)

Magyarra fordítva: hivatalosan is pártsajtó lett a pártsajtó, már nem is tesznek úgy, mintha bármelyik propagandaoldal önállóan dönthetne bármiről. A hurráoptimizmus lelkes, de nem feltétlenül őszinte. Ugyanis most az történt, hogy összegereblyézte a Fidesz egy kupacba a verőembereit, ezután majd Liszkay Gábor egykori Simicska jóbarát, mostani Orbán-szolga fogja eldönteni (vagy ha eldönteni nem is, de az ő neve alatt fut a döntés), hogy melyik szerkesztőség mennyit zsákmányolhat a közpénzből. Nem hinném, hogy ennek a végtelenül független laptulajdonosok és főszerkesztők marhára örülnének, mert ezek után kevesebbet lehet lopni a lopott pénzből, de nincs választásuk, jó pofát kell vágni a dologhoz. Már persze, ha nem akarnak inkább kilépni a munkaerőpiacra és megélni a saját tehetségükből, tudásukból. Nem akarnak, ezért G. Fodortól Schmidt Máriáig mindenki önként és széles nyelvcsapások közepette ajánlotta fel lapját, gerincét, életét és vérét az uralkodónak. A fideszprostivá züllesztett Origo anonim szalagmunkása úgy gondolta, majd most jól odamond azoknak, akikre – bár ezt soha nem vallanák be – rohadtul irigy minden firkász, aki csak azt gondolhatja, amiért megfizetik...

"EDDIG LEGALÁBB ELBALETTOZTÁK, HOGY EZ FÜGGETLEN MÉDIA" - MÁR A GVH ELŐTT VAN AZ FIDESZES MÉDIABIRODALOM

HVG ONLINE
Szerző: WINDISCH JUDIT
2018.11.29.


Kifoghat a versenyhatóságon az, hogy a kormánypárti médiabirodalom nonprofit alapítványi formában alakult meg. A koncentráció mindenesetre tagadhatatlan az Origótól a HírTV-ig Liszkay Gábor irányítása alá kerülő holdingnál.

„Nagyon komoly szintet ugrott a Fidesz” – reagált Urbán Ágnes médiakutató, a Corvinus Egyetem docense arra, hogy szerdán egy közleményben váratlanul bejelentették:

tíz kiadóvállalat csatlakozott a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz,

további cégek pedig jelezték csatlakozási szándékukat. Vagyis: létrejött a totálisan központosított médiabirodalom, Liszkay Gábor vezetésével, "a polgári értékek képviseletére".

A lépéssel a teljes propagandagépezet egy kézbe kerül, a többi között az Origo, a Lokál, a 888, a Ripost, a Hír Tv és az Echo Tv, a Mandiner, a Figyelő, a Bors. Nem minden a közvetlen tulajdonostól került át az alapítványhoz, van, amit előtte megvett Mészáros Lőrinc, és ő adta át. Például a Szabad Földet, amelyet Puch László volt MSZP-s pártpénztárnoktól vett meg, az eladásról néhány szocialista tudott. Az adásvételt gyakorlatilag egy időben jelentették be azzal, hogy a médiumok tulajdonosai felajánlották a kezükben levő kiadóvállalatokat a nonprofit alapítvány számára...

CEGLÉDI ZOLTÁN: DE, ZSIDÓZÁS!

168 ÓRA ONLINE
Szerző: CEGLÉDI ZOLTÁN
2018.11.29.


...A Political Capital Institute nemrég kutatást végzett a magyar közvéleményben egyes álhírek, tévhitek, összeesküvés-elméletek elterjedtségéről és ezek jelenlétéről a közösségi médiában. Az egyik legérdekesebb adat az antiszemita és muszlimellenes változók együttjárását mutatja. A megkérdezettek jelentős része teljesen jól össze tudja egyeztetni, hogy a „mi” törzsünkhöz képest ellenség a muszlim, tapasztalataink alapján a legtágabban, pigmentalapon értelmezve, lásd faluhelyen rendőrrel megriasztott, migránsnak nézett Fekete Pákó, de ugyanígy a zsidó is. Szintúgy ráfogásos alapon, felmenőktől függetlenül én például kizárólag a kommentekben vagyok zsidó, ott viszont fullextrás, a hozzászólóknak fényképük is van róla, ahogy anno Mózes mögött ballagva panaszkodok, hogy én strandolni jöttem, erre ez a választási szakértő elszúrja nekem.

A sorosozás zsidózás. Fent még rejtjelezni szokás, bár egyre kevésbé, leérve, talajmenti szférákban pedig már nyílt, tufa antiszemitizmus.

Hiszen van-e egyetlen olyan oktrojált tulajdonsága a Fidesz által óriásplakátra rakott Emmanuel Goldsteinnek, amiről ne találnánk egy nyolcvanéves náci posztert? Ember alatti megjelenése, örök áskálódó természete, rossz fogazata, perverz és megrontva terjeszteni kívánt ösztönélete, harácsoló üzleti mániája, a beteges és ezért kigyomlálandó álművészete, a nemzetállamok elveszejtése, a vér felhígítását célzó fajkeveredés propagálása. Ez a mai ellenfél, vagy az akkori?

Errefelé a legfontosabb döntés minden politikai szereplő számára az, hogy melyik hátizsákot veszi fel. Kádár-nosztalgia nincs csendrendelet meg nyugdíjas-infantilizálás nélkül, az újbaloldali reformhevület ma sem képes meghaladni a „szüntessük meg az SZDSZ-et” vérbuta szélmalomharcát, és igen, aki jelenleg az Orbán vállán lógó táskát cipzározza szét, ott is a teljes készletet leli. Nők, LMBTQ-emberek, hajléktalanok, romák, nem keresztények, és még sorolhatnám a kevésbé értékes polgártársakat. A szélsőjobboldali politika errefelé ilyen. Igen, zsidózik is.

EZT A BANKI TRÜKKÖT JÓ TUDNI! - SZÁMLAMEGSZÜNTETÉSI NEHÉZSÉGEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.11.29.


Több olvasónk is panaszolta, hogy hiába ment be a bankba és számolta fel írásban bankszámláját, ez követően további pénzt követelt tőle a hitelintézet. A hátralék azután esetenként jókora summára hízott. Utánajártunk, mi lehet az ilyen esetek hátterében.

Az idén már hat hónap után díjmentesen szüntethető meg a bankszámla. A törvénybe bekerült: amennyiben a keretszerződés módosítása a bank által biztosított valamely szolgáltatás megszüntetésére irányul, a feleknek egymással el kell számolniuk, így különösen az ügyfél által előre fizetett díjakkal. Ez esetben a pénzforgalmi szolgáltató a ténylegesen teljesített szolgáltatás arányos ellenértékére jogosult, az elszámolással összefüggésben pedig nem számíthat fel díjat, költséget vagy más fizetési kötelezettséget.

A bankok valóban csak a fél éven belül megszüntetett számla esetén alkalmaznak extra költséget. A CIB ilyen esetben 3500 forintot kér el. A bankváltás díja azonban még 990 forint, ami a „számlazárási” díjon felül fizetendő. Az Erste, amennyiben ügyfele a keretszerződés részét képező valamennyi bankszámlát megszünteti a keretszerződés részét képező első számla megnyitását követő 6 hónapon belül, 5120 forintot terhel hűtlen ügyfelére. A Raiffeisennél ugyanez kereken 5000 forint. Az Unicredit viszont ezt a díjtételt nulla forintban (vagyis ingyenesként) határozza meg...

KÜLFÖLDI MUNKAVÁLLALÁS: EGY NÉMET KÖZVETÍTŐ TANÁCSAI

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő / Michael Schiffmann
2018.11.29.


A külföldi munkavállalást a legtöbbször érthető okokból mi a határátkelő szemüvegén keresztül tapasztaljuk meg. Itt a blogon is a posztok döntő többsége az egyes ember élményeiről szól, ki hogyan élte meg a kiköltözést, a beilleszkedést, a munkakezdést.

Arra gondoltam, érdekes és tanulságos lenne látni ezt az egész folyamatot a másik oldalról is, hiszen aki tisztában van vele, mit keresnek a külföldi (jelen esetben német) munkaadók, hogyan lehetünk sikeresek egy-egy külföldi munka megpályázásánál, az előnnyel indul.

A mai poszt ezt próbálja meg körbejárni egy német munkaerő-kölcsönző és -közvetítő, a Komedis tulajdonosa, az egyébként magyar gyökerekkel is rendelkező Michael Schiffmann segítségével. Őt kérdeztem arról, mit tanácsolna azoknak, aki a határátkelésen gondolkodnak.

Mit javasolna ma egy, a magyar egészségügyben dolgozó szakembernek, hogyan vágjon bele a külföldi álláskeresésbe? És hogyan ne?

Ezt érdemes alaposan kivesézni, mert a megfelelő előkészítés meghatározó lehet. Először is azt javaslom, hogy mindenki gondolja át, mit vár el a jövőjétől, mit szeretne tulajdonképpen elérni. Mert csak az tudja a megfelelő állást megtalálni magának, aki egészen pontosan tudja, mit akar.

Ezen a téren eleve két nagy csoportba tartoznak az embernek: azok, akik le is akarnak telepedni külföldön, illetve azok, akik, csak dolgozni szeretnének külföldön. A megfelelő munkarend is nagyon fontos ebben az esetben.

Mint ahogy azt mindenki biztosan tudja, a nyelvtudás a szakmai elismerés alapja, ezért egy alapos és intenzív nyelvi előkészítést javaslok, hisz a nyelvi korlátok sokkal több nehézséget okoznak, mint az adott országban a szakképesítés elismertetése.

Az iratokat eleve le kell fordíttatni és hitelesíttetni, hogy a jövőbeli munkaadó felé a lehető legkisebbek legyenek az akadályok. Így van a legjobb esélyünk arra, hogy jó cégek érdeklődjenek irántunk.

Mit csináljanak a magyar munkakeresők? Folyton azt látom, hogy az emberek teljesen átgondolatlanul, tucatnyi cégnél jelentkeznek egyszerre. Ezt nem javaslom; ilyenkor nehéz nyomon követni a dolgokat, elözönlik a jelentkezőt az ajánlatok, aminek az az eredménye, hogy nem képes az egyes ajánlatokra koncentrálni, és könnyebben válik a kétes munkáltatók áldozatává...

THOMAS O. MELIA: ORBÁN NEM FOG MEGSZÖKNI

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANN
2018.11.29.


Elérkeztünk egy pontra, amikor a magyar kormány Európa leginkább problematikus gaztevőjének szerepét vette fel – állítja Thomas O. Melia. A PEN Amerika – az írók és a véleményszabadság nemzetközi hálózatának – washingtoni igazgatója, a Transzatlanti Demokrácia Munkacsoport Irányító Bizottságának tagja gyakori látogató volt Magyarországon hosszú éveken át mint civil aktivista, és 2010 és 2015 között mint az Egyesült Államok helyettes államtitkára. A diplomata lapunknak adott interjújában felhívja a figyelmet arra, hogy Putyin nemcsak Orbánt, hanem Trumpot is elbűvölte, megvédi Konrád Györgyöt, és üzen „régi Twitter-barátjának”, Deutsch Tamásnak is.

Hogyan látja a legújabb magyarországi fejlemények – például a Gruevszki-ügy vagy az orosz fegyverkereskedők Moszkvának való kiadása – az Egyesült Államokból?

– Magyarország a jelenlegi kormány irányítása alatt továbbra is úgy viselkedik, mint a leggyengébb láncszem a nyugati szövetségesi rendszerben. Kezdve a még mindig titkos paktummal, amelyet az Orbán-kormány a Roszatommal kötött, és amellyel megsértette az uniós közbeszerzési szabályokat, és Oroszország befolyását erősítette a Paksi Atomerőműben (és így az európai energiahálózatban) a nyugati alternatívák rovására. Magyarország folyamatosan akadályozza a NATO együttműködését Ukrajnával is. Szijjártó Péter a múlt héten Brüsszelben megismételte ezt a politikai blokkolást, majd ezen a héten Oroszország fokozta az Ukrajnával szembeni katonai agresszióját az Azovi-tengeren lévő Kercsi-szoros erőszakos katonai blokádjával.

Ezzel egy időben – éppen az a kormány, amely annyira ellenséges a bevándorlókkal, akik menedékjogért folyamodnak háborúk és elnyomás elől menekülve – Magyarország hírnevet szerzett mint „Európa hátsó ajtaja”, amely néhány igazán rosszindulatú egyén számára nyitva áll. A hírhedt „aranyvízum”, azaz a letelepedésikötvény-program, amely gyorsított eljárásban adott EU-s tartózkodási engedélyt a szíriai diktátor pénzembereinek vagy sok-sok kínai „befektetőnek”, éppen annyira erősíti ezt a képet, mint a fegyverkereskedők Oroszországnak történt kiadatása, amellyel megússzák a felelősségre vonást az Egyesült Államokban...

KÉT PAPÍR

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.11.29.


Van nekünk itt két papír a tarsolyunkban. Az egyik csokis, maszatos, talán nyálfoltos és gyűrött is. A másik írólap, levélpapír, merített, famentes, vagy milyen típusok vannak még ebben a digitális világban, én nem tudom. Tán mindegy is. E két papírdarab közös tulajdonsága, hogy mindkettőt a véső kétségbeesés kínja lengi körül, és az, hogy én most mesélni fogok róluk. Nem jókedvemben, hanem, mert késztetést érzek rá, tisztára ilyen okulárés nagyapó vagyok már, hogy itt napra-nap be nem áll a szájam.

Négy éve lesz már annak a gyalázatnak, mint emlékezhetünk – és soha nem is feledjük -, hogy készült elfogadni ez a galeri a TrafikMutyi 2.0-s törvényt, bájos szokás szerint veszélybe sodorva (jó)néhány ember, (jó)néhány család megélhetését Krisztus és az összes aprószentek nevében. A dohányipari dolgozók odakint tüntettek a mínuszokban, és beküldtek a Parlamentbe egy csokit, rajta ezzel a szöveggel: „Én azt szeretném az angyalkától, hogy a szüleink ne veszítsék el a munkájukat. Segíts kérlek tejesíteni! Szavazz nemmel a dohányipart érintő törvényekre!”

Mint az ismeretes, a csokit két pofára fölzabálta Orbán Viktor Mihály és egyes számú csicskása, Semjén Zsolt, a szöveget el nem olvasták, a törvényt pedig megszavazták. A dohányipari dolgozók pedig hazamentek a hidegből dolgavégezetlen, közmunkásnak álltak vagy éhen dögöltek, ez a kettő pedig elégedetten böfögött, mert ez egy ilyen ország. Ez nem sok, csupán egy szimbolikus történet arról, hogy milyen iszonytató lelke van ezeknek. Tudtuk is, de nem árt felidézni, építgetni tovább az embertelenség szobrát, hogy elérjen az égig.

Viszont fölbukik a kérdés, hogy mit olvasnak ezek, ha egyáltalán. Azóta foglalkoztat ez engemet, amikor egy kávéházi szegleten – de tényleg, volt olyan, hogy még lehetett vele beszélni – diskuráltam interjúilag Orbán Viktor Mihállyal, és rákérdeztem a szőlei dolgára, hogy hogyan is van az, hogy ne ők nyerjék a legtöbbet. Akkor még ilyen szerény volt a vágyaiban, viszont erről irkált az ÉS meg zengett az ország. Azt felelte akkor nekem ez a mókus, hogy ő ilyen sajtótermékeket, mint ÉS, egészségügyi okok miatt nem olvas, nem érti hát, miről is beszélek. Pofán kellett volna vágni, helyette csak nyugtáztam, hogy szaralak...

AZ ORBÁN-KORMÁNY SZÁNTSZÁNDÉKKAL HAGYJA VESZNI A CEU-T, AUSZTRIA RÖHÖG A MARKÁBA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.11.29.- Sorost nem győzik támadni az olyanok, mint Erdogan, Trump és Orbán, pedig éppen miattuk nagy-nagy szükség van rá

- Az unortodox jegybank az alacsony kamatok mellett kardoskodik, de lesz ennek böjtje a tőzsdén is, miközben a sajtópiacon kibújt a szög a zsákból és központi vezérlés alá helyezik az összes jobboldali médiumot

- Chuck Norris egy vicc, és hát, madarat tolláról, embert (új) barátjáról

Die Presse

1. A CEU rektorhelyettese szerint ha a kormány nem írja alá a következő két napban a New York Állammal kötött megállapodást, akkor egész egyszerűen elüldözi az egyetemet Budapestről. Fodor Éva hozzátettei, hogy a Nádor utca megmaradna központnak, ilyen-olyan módon megtöltenék élettel és a város, illetve a magyar értelmiség, a fiatalok javára hasznosítanák. Hogy a hatalom miért makacsolta meg magát, arra nézve nem adott ésszerű magyarázatot. Fodor úgy véli, itt inkább politikai támadásról van szó, miután az Orbán-kabinet nem szeretné, ha a Közép-Európai Egyetem gondolkodó embereket képezne, akik azután olyan véleményeket hangoztatnak, amikkel bizonyos miniszterek nem értenek egyet. Az alapító Soros György neve is vörös posztó, az iskolával sosem volt jogi vagy szakmai gond. A CEU vezetése azon van, hogy az oktatás Bécsben is világszínvonalú legyen, csak már az állandó zaklatás nélkül. A helyettes rektor ugyanakkor emlékeztet arra, hogy az egyetemek általában hosszabb életűek, mint a kormányok.

2. Teljes lendülettel folynak a tárgyalások a CEU Bécsbe költözéséről. A döntés két nap múlva születik meg, de már megvan, hogy hová megy az egyetem az osztrák fővárosban arra a pár évre, amíg felújítják a számára kiszemelt épületegyüttest. Ezt a bécsi polgármester maga jelentette be. Jelenleg elsősorban arról zajlanak az egyeztetések, hogy az iskola mekkora részt béreljen az egykori kórházból. E pillanatban úgy néz ki, hogy 17 pavilont venne igénybe az oktatás, kollégium, valamint a tanárok szállásának céljára, de lesz ebédlő is. Ki kell dolgozni továbbá, hogy a területet miként lehet bekapcsolni a tömegközlekedésbe. A terv az, hogy a 2023/24-es tanévtől indul be a teljes körű képzés, a felújításokat a bérleti díjból fedezik. Az első gólyák azonban már jövőre Bécsben iratkoznak be, vagyis már nem Budapesten. Hogy hol lesz az átmeneti otthon, az már eldőlt, az utolsó részletkérdéseket tisztázzák ez ügyben. Addig nem kívánják a helyszínt megnevezni.

The Times

A konzervatív lap arra hívja fel a figyelmet, hogy a Soros elleni támadások mutatják: erősödik az antiszemitizmus. Legutóbb a török elnök keltett új életre olyan, veszélyes előítéleteket, amik mögé diktatúrák szeretnek rejtőzködni. Öt nappal később a Nyílt Társadalom Alapítvány közölte, hogy befejezi törökországi működését. Aki ismeri a zsidóság történetét a 19. és 20. században, az tudja, hogy Erdogan most a nemzetek szétverésével hozta kapcsolatba a „magyar zsidót”. Az alaptéma visszaköszön a nácizmustól a sztálini időkig. Kiindulópontja a bolygó zsidó, vagyis aki a mítosz szerint folyamatos bolyongásra ítéltetett, mert kigúnyolta Krisztust. A figura gyökértelen, kozmopolita, gyakran gazdag és mindig ördögi.

Amikor a rendszerváltáskor a keleti lakosság csak pislogott, hogy merre is induljon el, Soros segített neki. Az egyik legnagyobb ajándéka a CEU volt Közép-Európa számára, de az egyetem, amely feltűnően rövid idő alatt világszínvonalra jutott, Orbán zaklatással felérő kampánya miatt már nem vesz fel új diákokat Budapesten. A szemfüles osztrák kancellár viszont bejelentette, hogy szívesen látja az intézményt Bécsben. Soros annak idején abból indult ki, hogy a pénze révén a régió elkerülheti a tekintélyelvűség újabb felbukkanását. Ám az utóbbi öt évben jótevőből démon lett minden populista és nacionalista politikus szemében, az egész világon. A kezdőlökést Putyin adta meg, és az emberek mintha sosem tanulnának. A populista autokraták, akik magukat mindig a nemzettel azonosítják, az állítják, hogy amit ők akarnak az mindig valami szent dolog, viszont aki meg akarja hiúsítani szándékukat, az a nép ellensége. És a többség időről időre bedől ennek.

Az orosz államfő, valamint Erdogan, Orbán, Salvini, Netanjahu és Trump nem szeretik Sorost. Az amerika elnök hozzáállása megdöbbentő és riasztó. A bolygó zsidót nem látják szívesen ott, ahol a vezető igyekszik túllépni uralmának időkorlátain, ahol a hatalmon lévő párt akarja kinevezni a bírákat és befolyásolni a tárgyalásokat, ahol bezárják vagy megfélemlítik a szabad sajtót, és ahol a népszerűtlen kisebbségek lesznek a hivatalos bűnbakok minden rosszért. Vagyis mindenütt, ahol Sorosra a legnagyobb szükség van...