2021. december 3., péntek

MOK: ÍGY OSZLIK MEG 125, INTENZÍV OSZTÁLYON KEZELT BETEG AZ ÁLLAPOTUK SZERINT*:

FACEBOOK/ORVOSIKAMARA
Szerző: MAGYAR ORVOSI KAMARA
2021.12.03.


Így oszlik meg 125, intenzív osztályon kezelt beteg az állapotuk szerint*:

70 fő intubálva, altatva lélegeztetőgépen van

35 fő non-invazív lélegeztetésben részesül (NIV)

20 fő maszkon keresztül kap oxigént

87 fő oltatlan

31 fő négy hónapnál régebben oltott

7 fő négy hónapon belül oltott
ezen belül 2 fő háromszor oltott

Az oltottság adatai a mintában: Sinopharm (15 fő), Astra-Zeneca (7 fő), Pfizer (5 fő), Janssen (5 fő), Szputnyik (4 fő), Moderna (1 fő), és 1 beteg csak 1 db 4 hónapon túli Pfizer oltással rendelkezett, azaz az országban beadott vakcinák arányához viszonyítva az intenzív osztályon kezeltek között magasabb arányban fordulnak elő a Sinopharm, Astra-Zeneca és Janssen vakcinával oltottak.
Fontos még megjegyezni, hogy az intenzív osztályokon fekvő betegek között jelentős eltérés volt az oltott/oltatlanok, illetve az intubált/nem intubált betegek számában.
Érdekesség, hogy az oltott páciensek jellemzően az 1930-50-es években születtek, míg az oltatlanok között a 90-es években születettek is vannak.
_____
*Több intenzív osztályon fekvő beteg együttes száma, egy adott napon. Az intenzív osztályok betegfelvételi módszere eltér, ezért a non-invazív módszerrel lélegeztetett betegek száma az itt jelöltnél magasabb lehet. Nem reprezentatív kutatás.KÖTELEZŐ OLTÁS: AZ ORVOSNÁL CSAPÓDNAK LE AZ OLTÁSTAGADÓK ÉS AZ OLTÁSTÓL SZORONGÓK INDULATAI

TELEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2021.12.03.


A cégek, intézmények elrendelhetnek kötelező oltást a dolgozóiknak, de ez a rendszer az oltatlanokat és az orvosokat is kellemetlen helyzetbe hozza – mondta a Telexnek Spányik András, egy foglalkozás-egészségüggyel is foglalkozó magánklinika orvosigazgatója. Az oltástagadók vagy az oltástól szorongók indulatai sokszor a bírói helyzetbe kényszerített orvoson csapódnak le, hiszen ha valaki az orvosi vélemény ellenére sem oltatja be magát, az akár egy évre elveszítheti a megélhetését. Az orvosok tapasztalatai szerint különböző típusú emberekből áll össze az oltatlanok csoportja, és sok köztük az iskolázott, magas beosztásban dolgozó ember is. Egy részük meggyőzhető lenne, ha volna esély edukációra, párbeszédre, de a mostani rendszer ezt nem teszi lehetővé
.

Magyarországon a kormány október végén a munkáltatókra bízta, hogy kötelezővé teszik-e az oltást az alkalmazottaknak. Ahol így döntenek, ott a dolgozóknak igazolniuk kell az oltás beadását, vagy olyan orvosi igazolást kell bemutatniuk, amely szerint egészségügyi okokból nem lehet beoltani őket. Aki egyik feltételnek sem felel meg, azt a munkáltató maximum egy évre fizetés nélküli szabadságra küldheti. Ha valaki a fizetés nélküli szabadság időszaka alatt sem veszi fel az oltást, annak a szabadság lejárta után a munkaviszonya is megszűnik.

Az ehhez szükséges igazolásokat a foglalkozás-egészségügyi orvosi szolgálatoknak kell kiállítanuk. Spányik András, egy magánklinika orvosigazgatója és kollégái az utóbbi időben nagyon sok olyan emberrel találkoztak a rendelőben, akik nem oltatták be magukat. Arról kellett határozniuk, hogy a náluk megjelent emberek egészségügyi szempontból olthatók, vagy sem...


"NAGYON GYORSAN FELZABÁLTA A POPZENÉT A NER" - LOVASI ANDRÁS A PÉNTEK ESTI PARTIZÁNBAN!

PÉNTEK ESTI PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.12.03.Mecsekaljai forradalmár vagy Kossuth-díjas érdemes művész? Lovasi András az egykori Kispál és a Borz frontembere pécsi egyetemi klubok pincéjéből indulva lett az ország első számú alternatív rocksztárja, akinek művészetét 2010-ben a legmagasabb állami kitüntetéssel jutalmazták. 

A Péntek Esti Partizán legújabb adásában Lovasival a rendszerváltás korabeli pécsi underground művészi közegéről, a mainstream popipar működéséről, a rock and roll és a Kossuth-díj összeférhetetlenségéről, valamint kormánypártok kultúrháborújáról is beszélgetünk.

FILM KÉSZÜL A VADÁSZATI KIÁLLÍTÁSRÓL, JÁSZAI GELLÉRT CÉGE MEGVETTE A DIGI-T - AZ ÁTLÁTSZÓ HETI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.12.03.


444: Jászai Gellért 4iG-je 232 milliárdért vette meg a DIGI-t

A 4iG megvette a román RCS & RDS csoporttól a DIGI magyarországi érdekeltségeit – ezt a 4iG Nyrt. jelentette be egy sajtóközleményben. A tranzakció értéke 625 millió euró, megközelítőleg 232 milliárd forint. Az ügylet a hatósági eljárásokat követően 2022 januárjában zárulhat. A közlemény szerint „a DIGI megvásárlása fontos lépés lehet az állami és magántőke egyesítésével létrejövő nemzeti távközlési és telekommunikációs infrastruktúra-szolgáltató vállalat létrehozásában, melynek platformtársasága az Antenna Hungária lesz a felek augusztus végi bejelentésének megfelelően”.

Hvg.hu: Kiemelt beruházás lett a kőbányai könnyűzenei központ


A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította az „emelt szintű könnyűzenei képzési központ létrehozását”. Az intézmény az egykori kőbányai járműjavító területén, az Operaház Eiffel Műhelyháza mellett épül fel. Az Építészfórum október végén tudni vélte, hogy a központ „az elképzelések szerint ötszintes lesz, közel 3500 négyzetméternyi hasznos alapterülettel és nyolc méter belmagasságú koncertteremmel”. Azt még nem tudni, hogy a Póka Egonról elnevezett központ mennyibe kerül majd, mert a témában kiadott kormányrendeletben erről nincs szó.

24.hu: Hetek óta teljes a hírzárlat a végrehajtók elnökének letartóztatásáról

Csaknem egy hónapja teljes a hírzárlat arról, hogy büntetőeljárás alá vonták a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnökét, Schadl Györgyöt. Hozzá közel álló jogászok, ügyvédek, végrehajtók úgy tudják, hogy az elnököt november elején tartóztatta le a rendőrség. November 12-én a Blikk írta meg – az érintett megnevezése nélkül –, hogy a köztestület egyik magas beosztású vezetőjére és végrehajtóként dolgozó feleségére a Liszt Ferenc repülőtéren csaptak le a rendőrök. A hírek szerint a házaspár Dubajba készült, amikor megjelentek a nyomozók.

Kreatív.hu: Dokumentumfilm készül a vadászati világkiállításról, 25 millióval támogatja a Filmintézet

Az Egy a Természettel! című film tévére és streaming platformokra készül, Gaszner Veronika rendezi. Gyártási támogatásokról döntött novemberi ülésén a Nemzeti Filmintézet (NFI) Televíziós Döntőbizottsága Káel Csaba vezetésével. A vadászati világkiállításról szóló film mellett három másik projekt nyert támogatást: egy focistáról (Siflis Zoltán: Siflis Géza, 6,3 millió forint), egy látássérült szülők gyerekéről (Varga Ágota: Szemünk fénye, 25 millió forint) és egy magyar jezsuita misszionáriusok életéről szóló (Cséke Zsolt: A Szabadság vára, 20 millió forint) dokumentumfilm.

Napi.hu: Újabb tízmilliárdokat költ el a kormány a Gazdaság-újraindítási Alapból

A Gazdaság-újraindítási Alap 27 milliárd 108 millió forinttal történő túllépését engedélyezte a kormány, ebből a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatás kapott a legtöbbet, 12 milliárd forintot. Ezen túlmenően a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter (NVTNM) tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos kiadásokra 5,2 milliárd, míg Karcag Város Önkormányzata kulturális fejlesztési feladatainak támogatására 4 milliárd 435 millió forint jut.

A DEMOKRÁCIA AZ EGYETLEN, AMINEK MÉLTÓSÁGA VAN - ELEŐD ÁKOS A DOBSZERDÁBAN (2021.12.01.)

KLUBRÁDIÓ
Szerző: VÁRADI JÚLIA
2021.12.03.A Dobszerda 2021. december 1-i adásának vendége Eleőd Ákos volt. Az Ybl-, és Podmaniczky-díjas építész nemzetközi sikert aratott alkotása a szocializmus szobrainak Memento Parkja, amelynek nem csak építészeti terveit, hanem tartalmi koncepcióját is ő dolgozta ki, s amelyet egyébként a 2020-as amerikai szobordöntések nyomán a világsajtó pozitív példaként emlegetett. Váradi Júlia vendégével a Vármúzeumban nemrég nyílt „Osztapenko maradhat?” című kiállításról és az újjászületett balassagyarmati városközpontról is beszélgetett.

OLTÁS ÉS TŰZOLTÁS

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.12.03.


Tegnap megkaptam a harmadik oltást, oltakoztam tehát, ahogyan azt fideszes újbeszél nyelven mondják. Flottul és gyorsan ment minden, aki részt vett ebben a folyamatban, tudta és tette a dolgát, barátságosak voltak és szakszerűek az oltóponton, úgy működött minden, mintha nem is ennek az országnak a jól ismert egészségügyében lennénk. Pedig nem egy drága magánklinikán szúrták belém a vakcinát, hanem egy önkormányzati rendelőintézetben. Magánügy volna mindez, de nem az, mert, mint cseppben a tenger, benne van minden, ami az oltások körül kialakult.


Például az a tanulság, hogyha az állam – jelen esetben a kormány – békén hagyja az ezzel foglalkozó szakembereket, akkor azok képesek normálisan megszervezni és végezni a munkájukat. Vagyis az a jó, ha szakmai kérdésekben hozzáértők, és nem a politika dönti el, hogy mi legyen az ilyenkor szokásos eljárás.

A kormány – élén Orbán Viktor miniszterelnökkel – most diadalmasan hirdeti az oltási akcióhét – már kettő – sikerét. Ami egyébként valóban igaz, ám ez a siker beismerés is egyben. Annak a beismerése, hogy nem az emberek buták, vagy éppen közönyösek a saját egészségük és életük megvédésével kapcsolatban, hanem arról van szó, amit sokan már a kezdetektől hangoztattak: fölösleges az előzetes regisztráció, mert csak bonyolítja és lassítja a folyamatot, elbizonytalanítja az embereket. Azért is fölösleges, mert amikor valaki oltásra jelentkezik, lakcím- és taj-kártyát kérnek tőle, és ezzel automatikusan regisztrálja magát. Ennél alaposabb regisztrációra nincs szükség, és nem is lehetséges. Arról nem szólva, hogy olyanok is vannak, akik a legszükségesebb kontaktuson kívül, nem kívánnak kapcsolatba kerülni a kormánnyal.

A kormány azonban kötötte az ebet a karóhoz, ragaszkodott az előzetes regisztrációhoz, aminek meg is lett az eredménye: a kezdeti felfutás után – volt idő, hogy a világelsők között voltunk oltakozásban – jöttek a kevésbé jó hírek, olyannyira, hogy egyszerre csak a mezőny hátsó régiójában találtuk magunkat...

RÁADÁS: A MÜPA KARÁCSONYI KISFILMJE

MÜPA
Szerző: MüpaBudapestEgy összetartó közösség, egy zenerajongó néni, egy rejtélyes szomszéd és egy melegszívű kislány megindító története a közösen átélt, felejthetetlen pillanatokról és arról, hogyan teheti szebbé és teljesebbé életünket a művészet. 

A Müpa két évvel ezelőtt azzal a szándékkal vágott bele első karácsonyi kisfilmje elkészítésébe, hogy köszönetet mondjon nézőinek az egész éves töretlen figyelemért és szeretetért. Akkor persze senki nem tudhatta, hogy a következő években még inkább felértékelődik majd a kultúra közösségteremtő ereje, és minden korábbinál fontosabbá válik, hogy felejthetetlen pillanatokon osztozhassunk a hétköznapok és az ünnepek idején egyaránt. 

Ezt a gondolatot önti vizuális formába az Ajándék című kisfilm Nagy Marival, a világhírű csellóművésszel, Várdai Istvánnal és a Müpa fantasztikus törzsközönségével a főszerepben.


HATALMAS ÜZLETEK, FURCSA ÁRAZÁSOK, AVAGY MIT KERESHET A MAGYAR TÁVKÖZLÉSBEN EGY NÉMET HADICÉG?

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2021.12.03.


Szinte felfoghatatlan számokkal, tranzakciós menetrenddel, finanszírozási igénnyel dobálózik a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett 4iG-cégcsoport. A társaság – tőzsdei céghez méltóan – derekasan kommunikál is közben, de vajon minden kártyát látunk már az asztalon?


Van a Budapesti Értéktőzsdén egy informatikai, majd egyre inkább távközlési cég, a 4iG Nyrt. A cég méreteit a pontos számok helyett talán kis kerekítésekkel tudjuk a legjobban érzékeltetni:

- a cégnek van majdnem százmillió részvénye,

- egy részvény majdnem ezer forintot ér,

- a cégcsoportot a piac így majdnem százmilliárd forintra értékeli.

Ez sem semmi, de a cég nagy tervekkel rendelkezik, dicséretére váljon, hogy erről egy elég jó összefoglalót mutatott be nemrégiben a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Itt kiderül, hogy a csoport jelenlegi méretét messze felülmúló tervekkel rendelkezik, például brutális árért, 232 milliárd forintért megveszi a Digi-csoportot, illetve 350 milliárd forintnyi kötvényt bocsátana ki, megemelné az alaptőkéjét is. Mindezt azért, mert valami egészen elképesztő méretű és rendkívül összetett távközlési, informatikai, űrkutatási és katonai dealsorozat és csoportépítés formálódik. Ezzel már mi is részletesen foglalkoztunk, például itt és itt, most pedig a G7 írt erről egy cikket, egyben jelezte, hogy az írásnak folytatása is lesz...


AKNÁK KÖZÖTT KELL LAVÍROZNI A JOGBAN IS

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2021.12.03.


A 2022-es parlamenti választásokig már fél esztendő sincs hátra. Egyre több szó esik egy esetleges politikai fordulat lehetséges következményeiről, hiszen a hatalom új gyakorlóinak megannyi politikai, jogi, gazdasági aknával kell számolniuk, amelyeket a NER egy tucat év alatt szisztematikusan elásott. Ott vannak többek között az egypárti alaptörvény paragrafusai, az államirányítás kulcsterületein a kétharmados törvényekkel elmozdíthatatlanul pozícióba helyezett pártkatonák, a mesterségesen lerontott forint, a fülig eladósított büdzsé, a vágtató infláció.


Korábbi cikkünkben megszólaltattuk Ágh Attila politológust, most a jogi aknákról kérdeztük Kende Péter ügyvédet.

Nem akarom belevinni egy olyan vitába, amelynek módszereiről, megoldási lehetőségeiről koránt sincs egyetértés a jogtudósok között. Elfogadja, hogy közjogi értelemben valóságos aknamezőről beszélhetünk?

– Gyakorlatilag arról szól a kérdés, hogy milyen közjogi mozgástere lehet egy kormányzatnak Orbán Viktor és rendszerének bukása után. Jelenlegi ismereteink szerint nagyon szűkös. A Fidesz nem találomra helyezte el azokat a jogi aknákat, amelyekkel a maga alkotta társadalmi rendszert a „halála után” is életben akarja tartani. Szisztematikusan gyengítette a jogállamiságot, úgy, hogy olyan szabályrendszert épített ki, amely a saját pártelnöke karakteréhez illik, és korlátlan hatalomgyakorlást biztosít számára.

Orbán többször utalt rá, hogy a „mű kész”. Az általa megálmodott társadalom politikailag és jogilag felépült. Eben a helyzetben egyáltalán van tétje a következő választásnak?

– Még elég laza a kiöntött beton, sok múlik azon, milyen arányú győzelmet arat majd valamelyik politikai erő. Ha marad a jelenlegi kormányzat, akkor könnyen beválthatja az ígéretét a miniszterelnök, hogy még legalább egy évtizedig az történik majd ebben az országban, amit ő akar. Ha az ellenzéknek netán sikerülne kétharmados győzelmet aratnia, elhárulnának a jogi akadályok a NER rendszerének gyors lebontása és egy demokratikusabb társadalom kiépítése előtt. Ha nem sikerül jelentős, azaz „alkotmányozó” többséget szereznie egy új kormánynak, az más helyzetet teremt.

– Konkrétabban?
...

TANÁROKAT KEZDTEK EL ZAKLATNI, AMIÓTA A KORMÁNY KAMPÁNYTÉMÁVÁ TETTE AZ LMBT+-JOGOKAT

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZALAI BÁLINT
2021.12.03.


Jelentősen nőtt az LMBT+ emberek elleni erőszakos incidensek száma, sok helyen már tanárokat kezdtek el fenyegetni, amióta a kormány meleg- és transzellenes kampányba kezdett – számolt be tapasztalataikról a Háttér Társaság ügyvezetője. Átadták az ombudsmannak petíciójukat 130 ezer aláírással, de most sem történt semmi.


„Iskolapszichológusok, tanárok jelezték a törvény óta, hogy nagyon komoly nyomásnak, akár fenyegetéseknek lettek kitéve, hogy ne beszéljenek erről a témáról az iskolában. Volt olyan is, aki órán sosem beszélt ilyesmiről, de a közösségi médiában posztolt LMBT+-témában, őt kirúgással fenyegették emiatt” – mondta el a Szabad Európa kérdésére Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője. Az iskolai tabutémákról egyébként alább olvashatja interjúnkat Urbán Róberttel, az ELTE Személyiség- és Egészségpszichológia Tanszékének vezetőjével...

AHOGYAN A FIDESZ CSAL 1.RÉSZ

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.12.02.2010 óta minden országgyűlési választás után ugyanazt halljuk: nyert a Fidesz. Bár legutóbb többen szavaztak ellenük, mégis Orbánék nyertek kétharmaddal. Évről évre felmerül a kérdés, hogy vajon a választási eredmények a valós társadalmi igényt tükrözik-e? A Fidesz tapintható elutasítottsága ellenére hogy képes az ország teljhatalmú uraként kormányozni éveken át? 

A most induló sorozatomban olyan trükköket, fogásokat vagy választási csalásokat fogok neked bemutatni, amelyekkel torzították a választási rendszert. Megtudhatod, hogyan tudja a Fidesz akár a törvény erejével legitimizálni a szavazatszerzést, hogyan képesek úgy leuralni az országot, hogy szinte esély sem legyen másra szavazni, de egészen konkrét választási csalásokról is beszélek majd, nem is kevésről.

BÖDŐCS TIBOR: MÁR NEM CSAK A BAZMEGEKRŐL, AZ ANDIZÁSRÓL IS FELISMERNI A MAGYAROKAT

HVG360
Szerző: KOVÁCS BÁLINT
2021.12.03.


Mészáros Lőrincet nem azért bántja, mert gügye, hiszen arról pont nem tehet – mondja az ország legnépszerűbb humoristája, Bödőcs Tibor, akinek nemrég jelent meg harmadik kötete, a Mulat a manézs című regény, amelyben egy olyan cirkuszországot és vezetőjét írta meg, ami a magyaroknak is gyanúsan ismerős lehet, ha nem is a cirkuszból. Az andizós videóról, választási csalásról, betiltásról és arról is kérdeztük, Hofi miatt volt-e kommunizmus.


hvg.hu: Egy könyvet még bárki írhat, kettő még belefér a kezdők szerencséjébe, de önnek már a harmadik kötete jelenik meg. Eljön majd az a pont, amikor azt mondja magáról, író, aki egyébként stand upozik is, és nem fordítva?

Bödőcs Tibor: Bár nem szoktam definíciókat gyártani magamról fogmosás előtt, után és közben reggel a tükör előtt, de humoristának tartom magamat, aki ír. Spiró György nemrég például azt írta Dosztojevszkijről a kétszázadik születésnapján, hogy egy nagy humorista volt: akkor ez egy elég tág kategória Mark Twaintől James Joyce-on keresztül Benny Hill-en és Sas Jóskán át Dosztojevszkijig. A humorista írhat könyvet és stand up-estet is. Ráadásul én szerencsés vagyok, én döntöm el, hogy fellépek vagy írok, bár ezt most a covid döntötte el, nem én.

"Nem kell pályáznom Demeter Szilárd párttitkárhoz, az elméleti punktarajjal hiteltelenül basszusgitározó, kicsinyes kukás emberhez",

illetve a kuratóriumokhoz, amiknek a döntéseibe ő nem szól bele, csak kívülről, felűről csujjogat...

SEGÍTHETNEK-E RAJTUNK A TÉNYEK EBBEN AZ ŐRÜLT VILÁGBAN?

QUBIT
Szerzők: BÁRDOS DÁNIEL, TUBOLY ÁDÁM TAMÁS
2021.12.03.


Kevés közhelyesebb kijelentés létezik manapság annál, mint hogy „az igazság utáni” korszakban, az „alternatív tények” világában élünk. A „post-truth”, és az „alternative facts” talán több alkalommal is az év kifejezései lettek, rengeteg szakkönyv, népszerűsítő kötet és előadás tárgyai voltak az utóbbi években. Vajon mit tud mindehhez hozzátenni egy újabb, közérthető stílusban megírt kötet?

Åsa Wikforss svéd filozófus legújabb műve, ami nemrég a Typotex kiadó gondozásában jelent meg magyar nyelven Alternatív tények és a tudás ellenségei címmel, nem csak egy a többi, ránézésre hasonszőrű könyv között. A szerzőnek van egy víziója, egy története, amivel, noha sok pontján vitatható, mindenképp kiemelkedik a szokásos „merj gondolkodni!” és a „jaj, a csúnya politikusok!” típusú gondolatmenetek közül.

A kötetnek három fő csapásiránya van, amik végül több ponton is találkoznak. Egyrészt ott az ismeretelméleti kérdéskör, ami a tudás és a meggyőződés különbségére hívja fel a figyelmet. Másrészt van egy pszichológiai, kognitív tudományi vonulat, ami az emberi értelem működésének külső befolyásait és belső hibáit tárgyalja, és végül helyett kapott a kötetben egy oktatáskritikai szál is. Miről is szólnak ezek, és mi a közük egymáshoz?

A tudásrezisztencia és a tények című első két fejezetben a szerző a szerző az ismeretelmélet néhány klasszikus fogalmát és problémáját vezeti be: mi is a tudás, és hogyan tehetünk rá szert? Ez a látszólag egyértelmű kérdés a nyugati hagyományban már Szókratész óta, tehát 2500 éve foglalkoztatja a filozófusokat, ennek ellenére mindenki által elfogadott válaszok mindezidáig nem születtek. (Egyesek szerint éppen ezért jó és izgalmas a filozófia, mások szerint éppen ezért rossz és haszontalan a filozófia. Bárcsak legalább abban lenne konszenzus, hogy miért rossz a filozófia!)...

JASON STANLEY: „MAGYARORSZÁG MOST FONTOS. JÓL TELJESÍT A FASIZMUS SZÍNPADÁN” - INTERJÚ JASON STANLEYVEL, AZ ÍGY MŰKÖDIK A FASIZMUS CÍMŰ KÖNYV SZERZŐJÉVEL. II. RÉSZ

MÉRCE
Szerző: PIRÓTH ATTILA
2021.12.03.


Jason Stanley Így működik a fasizmus
című könyve december közepén jelenik meg magyarul. A könyv a fasizmus számos, egymással összefonódó aspektusát ismerteti, sokféle példát bemutatva, klasszikusakat és maiakat egyaránt. A könyv megjelenése alkalmából Piróth Attila, a könyv fordítója beszélget a Jason Stanley-vel. Az interjú első része itt olvasható.

Piróth Attila: Ahogy Noam Chomsky is megjegyezte: „Úgy lehet a legokosabban elérni, hogy az emberek passzívak és engedelmesek maradjanak, ha szigorúan behatároljuk az elfogadható vélemények spektrumát, de e spektrumon belül engedélyezzük a nagyon élénk vitákat.” A látványsportok ideális terepnek látszanak ehhez.

Jason Stanley: Igen.

PA: Ugyanakkor a fasiszta politika és a látványsportok közti kapcsolat sokkal messzebbre nyúlhat a sima „kenyeret és cirkuszt” megközelítésnél. Konkrétan: a szurkolók hangos és megfélemlítő csoportja rasszista és egyéb szélsőjobboldali nézeteket fejezhet ki – vagy mobilizálható az autoriter hatalom támogatására.

JS: Van ebben egy macsó férfiasság, ami remekül illik a melegellenes politikához.

PA: Pontosan. Ezt láttuk is nemrég, amikor egy meccsen melegellenes transzparenseket mutogattak. Emellett az ilyen csoportok – ahogy az Éjszakai Farkasok Oroszországban, vagy más motorosbandák több más országban is – lehetővé teszik a fasiszta pártok számára, hogy kiszervezzék a megfélemlítést és az erőszakot, erre is láttunk példákat.

JS: Erőszakos futballszurkoló-bandákra?

PA: Amikor egy szocialista párti politikus népszavazási kérdést akart benyújtani, tucatnyi nagydarab szurkoló állta el az útját még 2016-ban. És többször előfordult, hogy amikor a tiltakozók a Fidesz székházát vették célba, futballszurkolókat mozgósítottak, gyakorlatilag azért, hogy a rendőrségnek ne kelljen közbelépnie, és lehessen megfélemlítést alkalmazni. Oroszországban az Éjszakai Farkasok nagyon közel állnak Putyin hatalmi köreihez, és más országokban is a hasonló motorosbandáknak lehet kiszervezni az erőszakos fellépést. Van valamilyen általános tendencia? Tudná jellemezni a hatalom dinamikáját egy ilyen leosztásban, ahol a politikai hatalom és a futball- vagy egyéb szurkolók egymásra találnak?

JS: Úgy gondolom, arról van itt is szó, hogy a fasizmusnak részei az önbíráskodók, akiket támogat a rendőrség. Nekik szabad erőszakosan fellépni. Tudjuk, például az Egyesült Királyságból, hogy az erőszakos jobboldali önbíráskodó csoportok gyakran a futballklubokban találhatók. Valójában egész Európában így van. Németországban, Kelet-Németországban bizonyosan. Úgyhogy azt látjuk, hogy a futballklubok olyan helyek Európa-szerte, ahol a szélsőjobb beágyazott. Nem meglepő, hogy Magyarországon is ez van. Aggasztó, amikor nem hivatalos, illegális, potenciálisan erőszakos önbíráskodó csoportok szabadon tevékenykedhetnek, és a rendőrség nem korlátozza őket. Ezt látjuk manapság az Egyesült Államokban. Éppen ma mentették fel Kyle Rittenhouse-t, miután megölt két embert...

KÖNNYŰ NEKI EKKORÁKAT HAZUDOZNI, HA TUDJA, HOGY AZ ÁLLAMI RÀDIÓBAN ÉS TÉVÉBEN CSAK AZ SZEREPELHET, AKIT ÉS AMIT Ő MEGENGED

FACEBOOK
Szerző: HADHÁZY ÁKOS
2021.12.03.


Ezt nyilatkozta ma, szó szerint.

Tegnap egyébként 191 honfitársunk halt fulladásos halált, világelsők vagyunk az áldozatok lakosságarányos számának tekintetében . A járvány óta pedig 25 százalékkal csökkent a diagnosztizált daganatos betegségek száma. Sajnos nem azért, mert ennyivel kevesebben betegedtek meg, hanem mert az összeomló közegészségügyben ennyivel csökkent a kapacitás a megmaradt dolgozók heroikus munkája ellenére. Nem mindenki tudja a magánrendelést megfizetni és nem is minden elérhető a magánegészségügyben.
Persze könnyű neki ekkorákat hazudozni, ha tudja, hogy az állami ràdióban és tévében csak az szerepelhet, akit és amit ő megenged.

A SZABADSÁG ÁRA NAPI HAT BUSZNYI HALOTT – WALESBEN DOLGOZÓ MAGYAR PROFESSZOR A KORLÁTOZÁSOK NÉKÜLI JÁRVÁNYRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2021.12.03.


Az intenzívre kerülő beteget elsősorban a szakápoló gondossága mentheti meg, az oltások pedig továbbra is az egyetlen kiutat jelentik a járványból. A Válasz Online a brit egészségügy egyik hősét, a BBC tavalyi díjnyertes dokumentumfilmjének egyik főszereplőjét, a Pécsett orvosi diplomát szerzett, Walesben gyógyító intenzív terápiás főorvost, Szakmány Tamást kérdezte.


A héten volt nap, amikor kétszáz fölé emelkedett a magyarországi hivatalos koronavírusos halálesetek száma. Többen halnak meg itthon, mint a hat és félszer népesebb Egyesült Királyságban, pedig ott négyszer annyi koronavírusos eset van naponta. Hogyan lehetséges ez? Mit ront el a lakosság, a kormány vagy a magyar orvosok? A Válasz Online a brit egészségügy egyik hősét, a BBC tavalyi díjnyertes dokumentumfilmjének egyik főszereplőjét, a Pécsett orvosi diplomát szerzett, Walesben gyógyító intenzív terápiás főorvost, Szakmány Tamást kérdezte. Olyan időszakban, amikor a magyar szakemberek a járvány hazai tetőzését várják. Az Egyesült Királyság ezen már túl van, de Szakmány professzor azzal képeszt el bennünket, hogy a szigetországban a csúcs után sem kezdett el fogyni az új fertőzöttek száma. Ott ragadtak a hegytetőn. Immáron négy hónapja...

MI LESZ A FŐVÁROSI KÖZVILÁGÍTÁSSAL, MIUTÁN AZ AHHOZ ÁRAMOT SZOLGÁLTATÓ CÉG BEDŐLT?

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2021.12.02.Magához vonja a főváros az eddig külön cégbe szervezett közvilágítást, hogy elkerülje az energiaárrobbanás miatti sokmilliárdos veszteséget. A lépésre azért van szükség, mert a tevékenységet eddig végző BDK Kft. nem jogosult rezsicsökkentett áron vásárolni az áramot, így a piaci árat kellene fizetnie, amely jelenleg a tavalyinak a négy-ötszöröse. Az önkormányzat számára azonban jogszabály biztosítja a lehetőséget, hogy az úgynevezett egyetemes szolgáltatás keretében vételezzen áramot, azaz élvezze a rezsicsökkentés védernyőjét.

December 1-jén bedobták a törölközőt


A fővárosi közvilágítás azért lett hirtelen forró téma, mert a BDK eddigi szolgáltatója bedőlt. Korábban több cikkben foglalkoztunk a JAS Budapest Zrt. problémáival. Némileg leegyszerűsítve: az áramkereskedő azért került bajba, mert tavaly nagyon alacsony árak mellett kötött éves, vagy akár hosszabb szerződéseket a vevőivel, ám a nekik eladott áramot a társaság nem vásárolta meg előre. Korábban ez a taktika többször bejött, hiszen az áram ára év közben lefele is mozgott, így lehetőség volt később olcsóbban beszerezni a továbbértékesített mennyiséget. Lényegében a tehát a kereskedő tőzsdézett a nagyobb hozam reményében...

KÜLFÖLDI TŐZSDÉKEN IS PÖRGÖTT A MAGYAR CÉG: SZÁLLODALÁNC HELYETT ADÓHIÁNY ÉS SZÁZMILLIÓS TARTOZÁSOK MARADTAK UTÁNA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SARKADI NAGY MÁRTON
2021.12.03.


Ciprusi és lengyel tőzsdéken is pörgött a Trophy Holding, amely papíron pénzügyileg sikeres éveket követően dőlt látványos parajelenségek kíséretében felszámolásba négy éve. A cég kapcsolati hálójában csúcs-adóhiánnyal bedőlt nagykereskedőt, ezotériahívő moszkovita bankárt és körmendi fideszes politikust is találni. A hitelezők és az adóhatóság egy őrségi szálloda árverezésében reménykedhetnek.


Nagyívű szállodafejlesztési terveivel a varsói és a nicosiai tőzsdét is megjárta a Trophy Holding Nyrt., amelynek ingatlanjait most ötödjére bocsátotta —eredménytelenül — árverésre a cég felszámolója. A megvásárolható mintegy 50 ingatlan java része az Őrségben található, a csomag koronaékszere, a hegyhátszentjakabi volt Hotel Trófea épülete alig 245 millió forintos minimáláron vihető az épület előtti úttal és kálváriával együtt. Az egykori szállón túl még minösszesen 23 millió forintnyi becsértékű kondorfai és a Heves megyei Sarudon található ingatlanokat vernek most dobra a cég örökségéből...

TARTÓS LEJTMENETRE VÁLT A BENZINÁR? - A FÉLELEM ÚRRÁ LETT A VALÓSÁGON

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LENKEI GÁBOR
2021.12.03.


Hirtelen ötödével esett az olaj ára, amit szinte mindenki a durvuló járványhelyzettel magyaráz. Jelen helyzetben elég meglepő volt, hogy az OPEC+ úgy döntött, továbbra is bővíti a globális kínálatot. Kérdés persze, igazán hisz-e még nekik valaki.

Mától bruttó 11 forinttal csökken a benzin nagykereskedelemi ára, aminek következtében a Holtankoljak.hu szerint egyre több kútnál találhatunk alacsonyabb árakat a nemrég bevezetett 480 forintos maximált hatósági árnál. Az árcsökkenés mögött kisebb részben a jegybank kamatemeléseinek következtében némileg – egy hét alatt körülbelül eurónként 370-ről 362-re erősödő - forintárfolyam, jórészt azonban a nemzetközi nyersolajpiac fejleményei állnak.

Phil Flynn, a chicagoi Price Futures Group vezető elemzője az új koronavírus-variáns nevéből – Omicron – képzett anagrammával, moronic (körülbelül hülyét jelent), jellemezte az olajpiacon uralkodó zavart a hét elején. A laza ünnepi kereskedés és az Omicronról szóló félelmetes szalagcímek kombinációja az év legrosszabb hónapját hozta az olajnak, mivel a félelem úrrá lett a valóságon. Az északi-tengeri Brent ára a november végi 82 dolláros szintről tegnapra 69 dollár alá esett, és hasonló utat járt be az nyugati félteke árait meghatározó WTI is, amelynek jegyzése 78 dollárról 65 dollárra csökkent. Phil Flynn szerint ugyanis a benzin iránti kereslet erős visszaesésében szerepet játszott a Hálaadás, így a piacnak nem szabad túlságosan megijednie...

AZ ÉS 2021/48. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.12.03.


Váncsa István: Mehr Europa!


Európai Egyesült Államokat akar az új német villanyrendőr-koalíció, bele is írták a programjukba, amely nem mellékesen százhetvenhét oldalas, huszonkét munkacsoportban háromszázan dolgoztak rajta négy hónapon át. Komoly és velős szöveg, magyar szemmel nézve pedig némiképp valószínűtlen. Mifelénk a kormányprogram egészen másmilyen szokott lenni, már ha van egyáltalán. A 2010-es Nemzeti Együttműködés Programjának terjedelme például feleekkora se volt, de az is többnyire értelmezhetetlen handabandából és az ellenzék pocskondiázásából rakódott össze. A következő alkalommal, azaz 2014-ben Orbán a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara fórumán hirdette ki azt a valamit, amit ő kormányprogram gyanánt gondolt felvezetni, ez tíz, általánosságokban mozgó és többnyire már ismert pontból állt. Szerény produktumát maga az előadó se vette komolyan, ezért már az elején kijelentette, hogy pártjának programja egyetlen szóban foglalható össze, abban, hogy folytatjuk. Ezt a retorikai alakzatot nyilván frappánsnak és gyümölcsözőnek találta, így aztán ismételgeti azóta is, Senecával vallva, hogy szerencsétlen az olyan ember, aki a jövő miatt nyugtalankodik. Ezzel szemben a németországi szociáldemokraták, szabad demokraták és zöldek összeraktak egy olyan szöveganyagot, amitől Orbán lidérceseket álmodhatna akár, mi azonban feltételezzük, hogy ő, lévén érett és bölcs férfiú, lefekvés előtt elegendő mennyiségű pálinkát fogyaszt és dallamosan hortyog reggelig.Tovább

Kenesei István: A mi megalvadt struktúráink

Magyar László András: Az egyetem lényege

Kovács Zoltán: A magyar gyomor

Szűcs R. Gábor: Földcsuszamlás?

Regionális és kommunális választások Dániában, magyar tanulsággal

„Éppen vasaltam, mikor megláttam Mogens Glistrupot a tévében. Annyira fellelkesített, hogy jelentkeztem az általa alapított Haladás Pártba (Fremskidtpartiet, FrP)” – mondta néhány évtizede Pia Kjærsgaard, a dán szélsőjobb rövid idő alatt emblematikussá vált alakja. Nem csupán jelentkezett, de amikor a pártalapítót adócsalásért (voltaképp az adófizetés megtagadásáért) három évre ítélték, az ifjú szőke hölgy, aki egyáltalán nem hasonlít a viccek szőke nőjére, lényegében átvette a hatalmat a szervezetben.1 Mire 1987-ben Glistrup kiszabadult, a párt Kjærsgaard mellett állt, aki rövidesen kizáratta egykori példaképét, majd 1995-ben Dán Néppárt (Dansk Folkeparti, DF) néven újjászervezte, végül is „domesztikálta” a pártot.Tovább

Berend T. Iván: Német választások és marxista fenyegetés?

A német választásokon 2021 szeptemberében, az európai politika szenzációjaként, a Szociáldemokrata Párt (SPD) végzett az első helyen – igaz, rendkívül szoros versenyben – a szavazatok közel 26 százalékát nyerve el. Ez önmagában nem lenne meglepő, hiszen ez az 1863-ban alapított párt Németország legrégibb és a XX. század során Európa legnagyobb marxista pártja volt. A viszonylagos siker azért vált szenzációvá, mert az elmúlt évtizedekben úgyszólván zuhanásszerűen lehanyatlott. A világháború óta eltelt 72 évből 52 évben nem volt kormányon, és szavazótábora 41-ről 21 százalékra esett vissza. 2013 óta az SPD csak az Angela Merkel Keresztény Demokrata Uniója (CDU) vezette kormány kisebbik koalíciós partnere, amolyan gyenge másodhegedűs volt. Tovább

Győri Lóránt: A nyolcadik hullám

Itthon és a világban is megállíthatatlanul robog a vírus-, és vele az oltásellenesség. A rendkívül sikeres oltási programok ellenére mindenütt felbukkanó járvány- és vírustagadás paradox jelenségét lokális, európai és globális tényezők egyszerre magyarázzák. Magyarország is az új oltásellenes mozgalmak létrejöttének és radikalizálódásának egyik iskolapéldája. Ám eközben a kötelező oltásokról szóló vita már a politikai széljárás és a gazdasági kalkuláció változását jelezheti az újabb és újabb járványhullámok fényében, illetve ha az a kérdés: mi a válságból kivezető valódi út.Tovább

Garam Katalin: Magdalena Andersson rekordjai

Gadó Gábor: Az unión kívül

V I S S Z H A N G

Bauer Tamás: Sajnos?

Ujlaky István: Forint, fasiszta

Pelle János: „Eljött az idő...”

P Á R A T L A N

Trencsényi László: HIDEG­VÉRREL

Fábri Ferenc: NÉPLIGET

ifj. Lator László: MEGVÁLTÁS

aha: 33 866

-átkai: NEM KISPISTA

Huszár Ágnes: APOKALIP­SZIS MOST

Lackó Gábor: ORSZÁG­IMÁZS

Lázár György: CSERKÉSZET A MOSÁVBAN

ICs: POLGÁRI EN­GEDETLENSÉG

(celebrálja Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ

AZ ÉS 2021/48. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.12.03.


F E U I L L E T O N

Hermann Veronika: Hogyan lehet most élni

A késő szocializmus elfeledett értelmiségiregényei

I N T E R J Ú

Szerbhorváth György: „Perverz dolog a szenvedésről írni”

Beszélgetés Terék Annával

K R I T I K A

Kész Orsolya: Minden boldogtalan család

Jonathan Franzen: Keresztutak I–II. Fordította Pék Zoltán. XXI. Század Kiadó, Budapest, 2021, 398+231 oldal, 5990 Ft

A Keresztutak a szerző eddigi legambiciózusabb vállalkozása, amennyiben nem egyetlen generáció történeti ívét követi, hanem egy tervezett trilógia első könyve. A Minden mitológia kulcsa címet viselő regényfolyam három nemzedék életének foglalata kíván lenni, Franzen elképzelése szerint egészen napjainkig, azaz célja nem kevesebb, mint megírni a jelen történetét követve egy család évtizedeken átnyúló genealógiáját. A trilógia címadása se véletlen, a George Eliot Middlemarch című regényében szereplő Casaubon tiszteletes befejezetlen kézirata után kapta a címét. Az 1829 és 1832 között játszódó regény különböző, egymást keresztező történeteket követ, számos szereplővel. Ahogy a Keresztutak ’70-es évei, ez is egy forró korszak nagy átrendeződésekkel, a regény témái között szerepel a nők helyzete, a vallás szerepe, a házasság természete, ahogy George Steiner epésen megjegyzi, „mindkét fő cselekmény (Dorotheáé és Lydgate-é) a sikertelen házasság esettanulmánya”, miközben nagypolitikai fordulatokat követ (például az 1832-es reformtörvényt) egy kisközösség életén keresztül.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

Seláf Levente: Ex libris

Magyar Miklós: Az akasztófa árnyékában – François Villon
Dante Alighieri: Komédia I. Pokol
A Nibelung-ének
Való igaz és csudálatos história ama Nimwégai Márikáról, ki hét hosszú esztendőn által cimborált és bujálkodott vala egy kanördöggel

ÉS-KVARTETT – Papp-Zakor Ilka Majd ha fagy című regényéről

Károlyi Csaba Bárány Tiborral, Gács Annával és Puskás Pannival beszélgetett 2021. november 24-én Zoomon. A felvételt meg lehet nézni a jövő héttől a YouTube-on az Írók Boltja csatornáján. Legköze­lebb január utolsó szerdáján Vonnák Diána Látlak című novelláskötete lesz a témánk.Tovább

Wagner István: A primitivizmus revolúciója

(Modigliani – Revolution des Primitivismus, Albertina, Bécs, megtekinthető január 9-ig, a járvány miatt átmenetileg zárva. Azonos című kísérő katalógusát a müncheni Hirmer Verlag készítette német vagy angol változatban [The Primitivist Revolution], 216 oldalon 240 színes repróval.)

A bécsi Albertina a Musée National Picasso-Paris támogatásával válogatott össze három kontinensről mintegy százharminc művet, amelyekből nyolcvannál több a jubilánsé. Marc Restellini francia műtörténész-kurátor nemcsak három legszorosabb művész barátja (Pablo Picasso, Constantin Brâncuși és André Derain) életművéből állított párhuzamokat, hanem a tragikus sorsú mestert ihlető prehisztorikus kultúrák (afrikai, egyiptomi, kelet-ázsiai meg ókori görög), illetve az itáliai reneszánsz remekeiből is, festményektől grafikákon át kőszobrokig egyaránt.Tovább

Geskó Judit: A látható láthatatlan

(Válogatás Hollán Sándor a Szépművészeti Múzeumnak adományozott műveiből, Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, megtekinthető 2022. február 13-ig.)

Hollán a titkot kutatta egy munkás, alkotói életen át. A benyomásaival ránk nehezedő világot alkotói szemével átformálva, új tárgyként nyújtja át nekünk. Alkotó nézésének eredménye ez az újrateremtett valóság, amelyben megnyugvást is találhatunk. Ez talán a legnagyobb létező titok. Ám mindig a költő fogalmaz a legpontosabban:Tovább

Báron György: Triptichon


(Evolúció. Magyar–német film. Rendező: Mundruczó Kornél. Forgatókönyvíró: Wéber Kata)

Mundruczó, akárcsak előző filmjében, most is – aligha függetlenül színházi tapasztalataitól – kivételes érzékenységgel jeleníti meg a zárt terek fojtott levegőjében lejátszódó emberi drámákat. Ráadásul ezúttal a keserű humorral-öniróniával átszőtt dialógusok is fajsúlyosabbak, mint voltak a Pieces of a Womanben. Az ilyesfajta jeleneteket gyakran éri az a vád, hogy nem filmszerűek, holott sokkal erősebb képi intenzitás árad belőlük, mint a szuperfilmek nagytotáljaiból (Cassavetes vagy újabban Cristi Puiu munkássága lehet a példa erre).Tovább

Csengery Kristóf: Kétféle szenvedély

(Kamarazene nagyteremre. Frankl Péter és a Kelemen Quartet – Zeneakadémia, november 25.)

Nem rémlik hasonló koncertműsor a múltból, pedig az ötlet rendkívül frappáns: felmutatni a két nagy alkotásban a kétféle romantikus szenvedélyt. Aligha véletlen, hogy nem sokan vállalkoznak a két darab egy estén történő megszólaltatására, hiszen a kettő együtt veszélyesen megterhelő a zongorista számára, kíméletlen erőpróba, amelyen páran elvéreznének. Most akadt vállalkozó, az élete 87. évében járó Frankl Péter személyében.Tovább

Gergics Enikő: Crossover epizód

(Fábián Péter: A Szerb Antal-kód avagy a Pendragon legenda, Budapest Bábszínház, 2021. november 22.)

Mind A Da Vinci-kód, mind A Pendragon legenda misztikumhoz való viszonyulására egyformán jellemző (bár ezt Szerb nyilván szofisztikáltabb szinten művelte), hogy alapvetően racionális, szkeptikus beállítódású szereplők kezdenek kissé mágikusan reménykedni az irracionálisban anélkül, hogy ennek irracionalitását szem elől tévesztenék, és ezt végkicsengésként mégis nyitva hagyott, kissé misztikus befejezés zárja. Fábián Péter ezzel szemben természetfelettit, alkímiát, valódi kísérteteket és évszázados titkokat ígér, azonban ezeket a bizsergető zsánerígéreteket értelemszerűen nem tudja beváltani, ezért a lezárást végül is egy józanul realista, eszméjében szép, ám kimondva sziruposan csengő tanulságban oldja meg.Tovább

Fáy Miklós: Iga alatt

(A Nemzeti Filharmonikusok hangversenye – Müpa, november 25.)

Közben gyötör a tanácstalanság is, hogy mégis mihez kezdjünk ezzel a nagy szimfóniával. Bután megfogalmazva: mégis miről szól ez a zene? A kezdetektől fogva ködösítettek ezzel kapcsolatban, a közönség állítólag értette már a bemutatón is, hogy ők itt a főszereplők, Sztálin-iga alatt, hogy a lendülettel záró negyedik tétel csak gúny és kétségbeesés, de közben a Sosztakovics-hívek már írták a mentegetőzést: ez a szovjet ember személyiségfejlődése, bútól bajig, bajtól diadalig.Tovább

Torma Tamás: Humánhossz

(A ferencesek új Közösségi Háza a Pasaréti téren)

És ide – pontosabban a buszos épületrész mögé – került most a ferencesek új Pasaréti Közösségi Háza. Mondhatjuk úgy is, a templom túloldalára, de úgy is, hogy besúvasztva egy keskeny, lejtős telekre. A tervezőknek (SAGRA Architects) tehát nem volt könnyű dolguk, mert egyszerre kellett harmóniát alkotniuk a teret változatlanul uraló templommal és megküzdeniük az elhelyezéssel. Az utcafront félig zártan reagál a Pasaréti út autóforgalmára, és egy jelzésszerű, kerek ablakkal (valójában vakablakkal, amit türkiz színű rácsa tesz élővé) utal a funkciójára – hasonló krisztogram látható a templom főhomlokzatán.Tovább

Siba Antal: Nem számít

(A kormánypárt megvédi a gyerekeket a televíziótól.)

Egy nappal korábban Deák Dániel, a XXI. Század vezető elemzője nyilatkozott a televízióban arról, mi a véleménye azokról a Gyurcsány-ellenes, ellenzékellenes és általában a Fidesz melletti politikai reklámokról, amelyek különböző internetes csatornákon bukkannak föl a legváratlanabb pillanatokban, például gyermekmesék között vagy egyszerűen bármikor, csak gyerekcsatorna legyen. Deák úgy válaszolt, hogy ezek a politikai hirdetések az ellenzék internetes fölényét hivatottak ellensúlyozni, ilyenformán nem a gyerekeknek szólnak, hanem a szülőknek. Vagy azoknak, akiket a gyerek felügyeletével bíztak meg.

I R O D A L O M

Selyem Zsuzsa: A csoki becsipog

Beton és szürkés dombok, fáj a fejem, tipeg felém a bundás maca, hurcolja cuccait. Még mindig látszik a lényeg, gomolygott az életuntság Berki Rolandban a Vivo! Center bejáratánál.

Nem szállok ki, a Bolt Taxinál nincs ilyen policy, oldja meg.

Viola Léna részint dühös volt, részint tanácstalan: a csomagtartóba vagy maga mellé, a hátsó ülésre passzírozza be a bevásárlószatyrait? Fogas kérdés, ráadásul nem volt szabad keze, amivel a kocsi ajtaját kinyithatta volna. A düh viszont, amely annak a kis jelenetnek a megoldásaként horgadt fel benne, hogy az Auchanból kijövet becsipogott a kapu, és kénytelen volt kipakolni a sok marhaságot, míg egy tábla csokoládé képében megkerült a gyilkos, a kasszás csaj ugyanis elmulasztotta ártalmatlanítani rajta a lopásgátló bizbaszt, kérte is sűrűn az elnézést, mert hát Lénáról messziről lesírt, hogy nincs lopásra szorulva, és az a típus, aki ennél kevesebbért is hívja az üzletvezetőt, és akkor a kis csaj is repül, ezért míg lehet, minden tőle telhetőt megtesz, be nem áll a szája az alázatos mosolygástól, Léna viszont úgy dönt, hogy erre neki nincs ideje, már kopog is tűsarkúin a kijárat felé, de azért halványan beúszik hallóterébe egy izgalomtól elvékonyult hang, hogy a csoki mindig becsipog, szóval a düh, a düh segített a döntésben: lecsapta a földre a szatyrokat, kinyitotta a csomagtartót, belehajigálta a dolgokat, és beült Roli Volkswagen e-up!-jába.Tovább

Kukorelly Endre: Ó, alt, öreg, ős, régies

(Polgári élet. 1962) Rajkaiék az Aradiban laktak, a Rózsa és a Szív közötti szakaszon. A ház alá volt dúcolva. Valamiképp az egész, minden erkély, körben a folyosók, minden részlet. Mindig is alá volt dúcolva, mintha már építés után azonnal aládúcolták volna. (K) csönget és vár. Elég sokáig. Semmi. Mintha valami kaparászást hallana mégis. Ki az!

Rekedt női hang. A Rajkai anyja, ki más lenne.

Vagy a cselédlány. De nem a cselédlány. Nincs is cseléd.

Nem nyit ajtót, mert még nincs elég sötét.

Ki az! (K) mondja a nevét. Á, csak te vagy, hallja (K), egy fokkal mintha kedvesebb volna a hang, gyere vissza, fiam, egy óra múlva.

Nincs itthon a Gyurika, majd jöjjél vissza egy óra múlva, fiacskám.

Nem volt bekötve a telefon.

Elnyújtva mondta a Gyurikát, meg azt, hogy jöjjél. Színésznősen. (K) akkor úgy gondolta, hogy ez a színésznős. És valamiképp most is így gondolja.

Volt telefonjuk, de a Rajkai senkinek nem adta meg a számot, mert titkosított. Titkosítva van, baszd meg, az anyám titkosította, érted? Értem. Lófaszt érted! Előrehajol, mintha valami gyomorszájon vágta volna.

Van szaga neki, mondja Rajkai az anyjáról. (K) igyekszik ezt nem meghallani. Oké, szaga van, de miért beszél erről a hülye Rajkai? Miért beszél az anyjáról! Mindig az anyjáról beszél, és persze nem mindig, de (K) úgy érzi, hogy mindig. Szagos, sziszegi Rajkai, pedig fürdik, baszd meg. És a parfümök! A parfümjei!Tovább

Kőrössi P. József: Kol­dus­asszonyom

A salgótarjáni piachoz közeli téren, egy áruházlánc boltja falának támasztva a hátát, a biciklitároló mellett évek óta, télen és nyáron egy letakart faládán egy koldus ül. Egy jó arcú, középkorúnál alig-alig valamivel idősebb asszony. És olvas. Könyvet olvas télen és nyáron, reggeltől estig. Ha megszólítják, felnéz. Szép arcú, jó arcú férfiak és nők szólítják meg, korabeliek meg idősebbek is. Beszélgetnek. Késő délután, amikor a munkájával végzett, összecsomagol, a takarót magához öleli, a láda, amin ült reggelig, ott marad. Soha nem követtem, nem tudom, hova tűnik. Nem számít (talán), de azért megírom: jól öltözött. A könyveit gyakran váltogatja, nem állnak hozzám közel azok a szerzők, akiknek a nevével a borítóra lesve találkozom. Nem baj, érdeklődő ember, egy időre most már a koldusasszonyom. Ha arra járok, rendszeresen a cipősdobozba ejtek az érmék közé egy papírpénzt.Tovább

Kerényi Tamás: Angliai napló

(A láthatlan ember) szomszédaink költöznek, jön a gyerek, kicsi a fészek. mi ugyan kettővel nyomjuk ugyanekkorában, de ez most zárójel. angliában jellegzetes lakótípus a kétszintes ház, alul nappali, lépcső vezet felfelé, ahol az alvásra szolgáló helyiségek találhatóak. ma nagy a mozgás, sok a bérlőjelölt, akik jellemzően tíz-tizenöt percet tartózkodnak bent, mire végeznek, a következő már kint vár. megkérnek, álljak át a kocsival, el tudjanak férni az érdeklődők. persze nekem mint korán fekvő szomszédnak megvannak a saját szempontjaim, kilenckor hajtom fejem a párnára, hajnalban indulok dolgozni.

az első fecske fiatal pár, vélhetően ezek sokáig fenn lesznek, ezért a gyerekeim kiküldöm, hangoskodjanak, lehetőleg az errefelé egzotikusnak ható magyar nyelven. dobálják nyugodtan a műanyag játékokat, és szaladgálással keltsenek minél nagyobb zavart. meg is van az eredmény, hallom, ahogy elmenetben a nő odasúg a férfinak, „jó lenne, csak ezek a rémes kölkök”. egy-egy fagylalttal jutalmazom a két csemetét. repetázhatnak is.Tovább

Nomád Földi László: A vadidegen

A völgy felől érkezett, alulról fölfelé, egyenletes léptekkel. Az ilyenek nem sietnek. A zsombékosnál megállt, rémlett neki, hogy ott gyerekkorában récék költöttek, s most abban reménykedett, hogy már április lévén, talál idei récetojást. Nem talált. Továbbment. A partoldalban öreg nyírfa állt. Darabig nekivetette hátát a rücskös törzséhez, nézte a völgyet. Odalent szél süvített. Aztán kivette a hátizsákjából az üres flakont. Emlékezett rá, hogy valamikor régen kipróbálta: ha letöri a nyír egyik ágát, abból kora tavasszal, amikor a fákban megindul a nedvkeringés, alig egy óra alatt jó pohárnyi víz nyerhető. Letörte az egyik lehajló ág végét, egy madzagdarabbal rákötötte a flakont, utána leheveredett a fa tövébe. Nézte a szél hajtotta felhőrongyokat. Közben eszébe jutott, amikor Madagaszkáron járt, az „utasok fájának”, a banánfának széles levelét felhasította, s abból egy pohárnyi tiszta vizet nyert. Elmerengett a természet titkain, aztán szinte észrevétlenül elaludt.Tovább

Petőcz András: Bocsánat Paulnak – és mindenkinek
(Arthur Rimbaud levele – Paul Verlaine-nek)

Petőcz András: Meztelen magad
(Paul Verlaine verse – Arthur Rimbaud-nak)

Petőcz András: Paul, a részeg
(Arthur Rimbaud verse – Paul Verlaine-nek)

Erdős Virág: Következő feladataid

Erdős Virág: Adventi élménynaptár biciklis futárok számára

MAGYAR HANG AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2021.12.02.


A TARTALOMBÓL:

– Márki-Zay Péter egy rendszerhiba, és éppen ebből fakad az ereje – Interjú Török Gábor politikai elemzővel

– Alkalmazkodom a környezethez ugyanúgy, mint az állatok – Interjú Török Zoltánnal, a Vadlovak című film rendezőjével 

– Trükkök százai: a helyzet rosszabb, de a statisztika javul – A maszk segítségével lélegeztetett betegek egy csapásra kikerültek a hivatalos adatokból

– Oktatók őrzik a rendőrök álmát – Alig van olyan élethelyzet, amelyre ne találtak volna tanfolyamot a Belügyminisztériumnál

– „Gyertek, cigányok, én már be vagyok oltva!” – Riport a Helyközi járat együttműködés keretében

– Már a vízkészletet fenyegeti a működésképtelen szennyvíztisztító telep – Riport a Helyközi járat együttműködés keretében

– Ötven mutáció – A tudósok érezhetően feszültek

– A remény tablettái – Immár két gyógyszer is bizonyítottan hatásos az új koronavírus-betegséggel szemben

– Kistestvér jöhet, rivális nem – Sokan sürgetik a közös európai hadsereg felállítását, mások azonban csak Amerikában bíznak

– EP-jelentés – Korrupció, párhuzamos állam és megfigyelés Magyarországon

– „Veszélyes, vagy sem, Angliába megyek” – Nő a feszültség az angolok és a franciák közöt

– Zöldjelzés – Olaf Scholz kancellár minden tapasztalatára és politikai érzékére szükség lesz a koalíción belüli szemléletbeli ellentétek kezeléséhez

– Kína lesz az Iszlám Állam fő célpontja? – Behálóznák az ujgurokat

– Mire képesek a „harvardi fiúk”? – Az Amerikában tanult fiatal politikusok pár hónapja alakult pártja nyerte a bolgár választást

– Mikor kerül címlapra Magyarország? – Hogyan tekint ránk a Nyugat?

– A nagy Squid Game félreértés – Akkor vetül reflektorfény a fordítóra, amikor óriásit hibázik

– Aczél György útja – Harminc éve halt meg a szocialista rendszer fő kultúrpolitikusa, a gerincek profi meghajlítója

– Utolsó vacsora az Olimpiában – Bezár az ország talán legjobb ár-érték arányú étterme

– Csapnivaló sakkjátékos vagyok – Ingo Schulze német író a keleti sértettségről, a nyugati gőgről és egy szélsőséges antikváriusról

PUBLICISZTIKA

Dévényi István: Élt 32 évet

Gulyás Balázs: 2020. 02. 28.: Most múlik pontosan

Lányi András: Teremtő rombolás

Koncz Tamás: A házmester pofonja

Puzsér Róbert: Mit keres Gattyán György a politikában?

Nagy Attila Tibor: A főpolgármester tolla

Kalmár Benedek: Veszélyes politikák

Péter Tamás: A polgári Magyarországért: a fideszes klientúra és az egyeduralom kiépítése

Pethő Tibor: Tejtermék

Durica Katarina: Ki az a férfi, aki ezt élvezi?

Marabu: A párt ökle

Híd Jenő rajzos rovata: Helyzetkép

TÁRCA

Haklik Norbert: A borokelleni sör: a Platán

Fehér Anikó: Mikulás

KRITIKA

Európa örök vége – Jan Patocka: Platón és Európa

Ha fuldokolnál, kiment majd a kiszemelted? – Puskás Panni: A rezervátum visszafoglalása

Egymásra utalt életek – Aldo Nicolaj: Hárman a padon. Orlai Produkciós Iroda

IDŐGÉP MELLÉKLET

Szent reformátor volt – Sopronkőhidán 75 évvel ezelőtt végezték ki Kiss Szaléz ferences szerzetest

Vukovár, a horvát ellenállás szimbóluma – Harminc éve, 1991. november 18-án esett el Vukovár

Ilyen is lehet az ember – A Kádár-korszak bűneseteiről írt kötet egyúttal éjsötét szociográfia is

Egy kép anatómiája – Télapó-ünnepség, 1953

ITT OLVASHATÓ