2018. május 7., hétfő

MA ESTÉTŐL HOLNAP ESTÉIG FOLYAMATOSAN TILTAKOZNAK AZ ORBÁN-KORMÁNY ELLEN

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2018.05.07.

Sűrű másfél nap vár ránk, ugyanis a parlament holnapi alakuló ülése ellen többen, több helyszínen, több időpontban is tiltakozni fognak, különböző formákban.

Sőt, valójában már ma koraeste megkezdődik a demonstráció, méghozzá egy hányattatott előéletű élőlánccal, amit előbb a parlamenti őrség, majd (ahogy azt a Mérce írta meg először) a TEK is körbekordonozással nehezített meg, de most végül úgy tűnik, hogy mindenképpen megtartják majd. Az akció ma 18 órától holnap délelőtt 10 óráig tart majd.

Kicsivel előtte, 17 órától viszont a Civil Ellenzéki Kerekasztal tart majd nagy menetelést, terveik szerint körbejárják az ellenzéki pártok székházait, és mindenhol petíciót nyújtanak át, amelyben arra szólítják fel a képviselőket, hogy“ne tegyék le a képviselői esküt, és ne vegyék fel a munkát”. Valójában 16 órakor a Jobbiknál kezdenek, de mivel az távol van a többiektől, ezért hivatalosan csak a DK előtt kezdődik az akció.

Kedd reggel 9-kor a Kossuth tér sarkán a Nyomtassteis! fogja osztogatni 41. lapszámát, terveik szerint 10 ezer példányt szórnak szét a tüntetők között a nap során, de lehet menni segíteni nekik hajtogatni is az újságot.

Holnap délelőtt 10-kor is a Civil Ellenzéki Kerekasztal kezdi majd a tiltakozást, mint írják, demonstrációjuk oka, hogy

A többség nem akarja, hogy a csalással megválasztott új Parlament és kormány felálljon!

Ezt a tüntetést is érzékenyen érintette a TEK váratlan bejelentése a terület lezárásáról, de végül sikerült megállapodniuk a rendőrséggel arról, hogy 10 órakor rendőrségi biztosítással mehetnek be a TEK által lezárt részen az Alkotmány utcába, színpadot viszont nem építhetnek.

Délután viszont már a Mi vagyunk a többség csoport rendezi meg ugyanott a harmadik tüntetését, de ők már a délelőtti demonstráció szervezőivel koordinálva egész nap jelen lesznek, eseményük leírásában jelezték is, hogy az alakuló-ülés idején “a hangszóróinkat a parlamentre irányítjuk, hogy a képviselők meghallják a nép üzeneteit.” A tüntetés eredetileg 17 órára volt meghirdetve, de a szervezők korábban is jelezték már, hogy az időpont változhat, jelenlegi állás szerint 18 órakor kezdődik majd, és 20 óráig tart.

Érdekesség, hogy a tüntetésen lehet majd kapni a volt Magyar Nemzet munkatárai által létrehozott hetilap, a Magyar Hang nulladik számát, méghozzá 20 ezer példányban.

Ugyanekkor, tehát holnap 18 órakor a Jobbik viszont Miskolcon szervez demonstrációt.

És ha valakinek lesz még energiája, a Liberálisok május 9-én éjféltől május 10-én éjfélig, tehát 24 órán keresztül szintén a Kossuth téren lesznek majd, hogy követeljék, hogy “az uniós zászlót is kitűzzék az Országház épületére.”

Az biztos, hogy elég sokan, elég sok módon fogják elmondani, hogy a holnap megalakuló parlamenttel komoly problémáik vannak, a Mérce pedig minden fontosabb megmozdulásról közvetít majd.

ORBÁNTALMAINK - A MARGARETHE HADMŰVELET MEGSZÁLLÁS VAGY BEVONULÁS

VÁROSI KURÍR 
Szerző: ADORJÁN GYÖRGY
2018.05.07.


A mai napig elmaradt a valódi szembenézés. A történészek dolga és felelőssége is egyben, hogy a mindenkori politikától függetlenül vizsgálják, elemezzék és bemutassák a történteket. Ez aztán nem könnyű, bárki beláthatja, de azért egy laikusnak is lehet véleménye.

Ami akkor történt

1943 őszére már meghatározott elképzelései voltak a németeknek arról, hogy csapataikkal bevonuljanak Magyarországra. Ezt mégsem tették meg. A keleti fronton elszenvedett kiheverhetetlen vereségek, a nyugati partraszállás okozta sokk epilepsziás rohamokat váltott ki a német hadvezetésben. A hazai, angolszászok felé történő kacsintgatásnak, és a németek elkerülhetetlen vereségének egyenes következménye volt a bevonulás 1944. március 19-én.

Horthy beleegyezését adta Hitlernek minderre, ez pedig nem jelentett mást, mint szabad bevonulást. Hogy a bevonulást követően mire vetemedtek a nácik a zsidókkal szemben, magyar közreműködéssel, az nem volt más, mint közös, német-magyar együttműködésben megvalósult emberiség elleni rémtett! A németekre hárítani mindent ez ügyben nem más, mint gyáva nemzeti magatartás. Sassal illusztrálni azt, hogy hazánkat is bekebelezték a németek, nem más, mint egy orbitális történelemhamisítás.

Horthy megszállásnak nevezte a németek bevonulását, miközben Szombathelyi vezérkari főnök arra utasította a katonai erőket, hogy ne álljanak ellent a németeknek azok bevonulásakor. A kormányzó emlékirataiban megfogalmazottak szubjektív értelmezései az akkori helyzetnek, nem is várható el más Horthytól, hiszen hivatalában maradt a német bevonuláskor, ezzel mintegy igazolva azt, hogy egyetértésével történt mindez!

Elmaradt szembenézés

A nagy populizátor Viktor Mihály és e tárgyban eszmetársai szerint minden áldozatnak kívántak emléket állítani a Szabadság téri szoboregyüttessel. Még véletlenül sem gondoltak arra, hogy egy központi holokauszt emlékművet állítsanak fel, hiszen akkor a magyar felelősséget is el kellene ismerni a német mellett. Így aztán nem kell szembenéznünk viselt dolgainkkal, immáron nem először és ha a jobboldali populistákon múlik, akkor nem is utoljára.

Oka nem lehet más, mint az, hogy a jelenlegi kormánynak politikai érdeke nem megengedni a szembesülést. Mert Horthynak lett volna más választása a bevonuláshoz való hozzájáruláson és hivatalának megtartásán kívül. Nem tette, ténykérdés! Akkor miről beszélünk? Horthy mihez járult hozzá, a bevonuláshoz, vagy a megszálláshoz? A bevonuláshoz, és aztán csak önfelmentésként, az emlékirataiban maga nevezte el megszállásnak az egészet? Vagy netán a megszálláshoz?

Milyen önsajnálattal Gábriel angyaloztunk mi 2014 elején, amikor a világ nagyon is jól tudja, hogy mire voltunk képesek 1944-ben és azt megelőzően. Csak éppen mi magunk nem akarjuk tudni és elismerni. Mert a dolgok valóban nem fehérek és feketék, hanem fehérek is, meg feketék is. A történelem szájíz szerinti értékelése megengedhetetlen. Bajcsy-Zsilinszkyt sem lehet csak úgy értékelni, hogy ellenállt a Gestapóval szemben fegyveresen is, de közben elfelejtjük Áchim András elleni cselekedetét. Erényeink és bűneink feloldódnak bennünk, egyénenként éppúgy, mint nemzeti mivoltunkban. Csak erényeinket világgá kürtölni legalább akkora nemzetkáromlás, mint azokról megfeledkezve, bűneinket szajkózni szakadatlan.

Ami pedig most van

Egyoldalú megközelítés az uralkodó most. Kisajátított hazafisággal és hazaszeretettel, önző nemzeti hitvallással, sorsunkkal való nyílt szembenézés nélkül. Megszállás és felszabadítás fogalmai így gyúródnak a mindenkori hazai politikai hatalom saját képére, ahelyett, hogy európaiként, más nagy nemzetekhez hasonlóan, az emelt fővel való önvizsgálatot választanánk, csak sunnyogunk továbbra is, mellébeszélve, szoboremelésekkel takargatva szégyenfoltjaink!

Persze ha a mai magyar állam már az Alaptörvényében is törvényes előzményének tekinti a Hitlerrel szövetséges, annak oldalán véráldozatokkal járó, értelmetlen háborút folytató államot, akkor nincs ezen semmi csodálkozni való. Meg azon sem, hogy a világban ma már bennünket mindenütt így könyvelnek el! A Szabadság-téri „sasangyal” szobor története mindennek a szemléltetése!

KÖZKÍVÁNATRA: DR. VÖRÖS IMRE - AKADÉMIKUS- JOGÁSZPROFESSZOR- INTERJÚ! A NEMZETKÖZI SAJTÓSZABADSÁG NAPJÁN , MÁJUS 3- ÁN BESZÉLGETETT A VOLT ALKOTMÁNYBÍRÓVAL, DR. KÁLÓCZI ZSUZSANNA

IUSTITIA & ZSUZSANNA (FACEBOOK)
Szerző: Dr. KÁLÓCZI ZSUZSANNA
2018.05.05.Kivételes megtiszteltetés számomra, hogy a neves jogtudóssal, az alkotmányjog professzorával, dr.Vörös Imre akadémikussal, volt alkotmánybíróval nyílott módom e jogi szempontból sem csekély jelentőségű napon, kötetlen beszélgetést folytatnom.
2018.május 3-án, amikor egy 8 esztendős (2010-2018.ápr.8.), igen sajátos időszak determinálta helyzetbe került a magyar nemzet léte szempontjából.


Nem többről, nem kevesebbről, mint 1018 esztendős államiságunkról van szó. Ez a „tét”.

De lássuk csak, miről/mivel is kívánok némi ízelítőül szolgálni, a KÖZKÍVÁNATRA létrejöhetett társalgásunk fő témakörét illetően!

Professzor úr már idejében, aktualitásukkor, az események menetében, 2012 tavaszától kezdve három nyilatkozatot tett - óriási olvasottsági elérést produkálva, amelyek itt találhatók:

http://hvg.hu/velemeny/20120308_allmcsinytevok_voros_imre

https://www.vasarnapihirek.hu/…/eltemetett_demokracia_voros…


https://www.vasarnapihirek.hu/…/alkotmanyos_jogunk_torvenyt…

Azóta, nem.
*
Professzor Úr! Miért nem mondott a későbbiek során véleményt az Ön által megtapasztaltakról szakmai szempontból?
*
Nyilvánvalóan azért nem, mert 2014. őszén már mindent elmondtam: azokhoz nincs hozzátenni valóm. A 2014. évi két választás jogi keretéül szolgáló választási rendszerről - az akkori kormány által meghívott nemzetközi szervezet: az EBESz-megfigyelők jelentésével egyet értve - akkor már kimerítő véleményt tettem közzé. A megfigyelők a magyar választójogban 36 módosítást javasoltak annak érdekében, hogy azt demokratikusnak lehessen minősíteni. Ez azóta sem történt meg, így fenntartom a 2014. októberi interjúmban kifejtett álláspontomat: jogászi-jogtudósi szemmel nézve antidemokratikus rendszerben élünk, a 2014. évi választások, és a mostani 2018. éviek sem voltak demokratikusak, márpedig ilyenekből legitim országgyűlés és kormány nem következhet. A mostani választásokon jelen lévő EBESz-megfigyelők a választások másnapján közzé tett gyorsjelentésükben – melyet a végleges jelentés hamarosan követ – annyit máris megjegyeztek, hogy a választások jogi és tényleges környezete 2014. óta még romlott is. Jómagam tehát a változtatások elmaradása miatt nem láttam értelmét, hogy papagájkommandó módjára ismételgessem, hogy antidemokratikus választási rendszerből csak antidemokratikus, következőleg a választói akarat artikulálásával köszönőviszonyban sem lévő, eltorzított, tehát illegitim választási eredmény jöhet ki, amint a mostani választással is ez a helyzet. Hangsúlyozom: 2014-ben a szavazatok 44%ához a választási rendszer az országgyűlési képviselői helyek kétharmadát rendelte, amint a mostani – nem tiszta körülmények között megszületett - 49%-os szavazatarányhoz ugyanezt. Tehát a kétharmadosként reklámozott többség nem a választók többsége, hanem a képviselőké. Magyarul: már a második kisebbségi kormány alakul úgy, hogy a kisebbség a képviselői helyek kétharmadát bitorolja – egyszerű választójogi trükközéssel (ha itt még jogról egyáltalán beszélni lehet). Magyarország közjogi állapotának illegitimitása jottányit sem változott – az én véleményem sem, ezért nem nyilatkoztam. Minek is?
*
Ez abból a szempontból teljesen igaz állítás, hogy Ön , már 2012-ben felállította a diagnózist és kifejtette miből ,mi és miért következik. Aztán az Ön által prognosztizáltak szerint alakult minden ,pontról, pontra, szóról, szóra. S jutottunk el oda, ahol most vagyunk. Összegezve: kijelenthető, hogy ma, a FIDESZ 2/3-os „ sajátos alkotmányozásos munkálkodása” mentén, alkotmányjogi szempontból minden FIDESZ által hozott törvény, jogszabályi változtatás, illegitim, semmis, mindkettő, 2014-es és 2018-as parlamenti választással együtt?
*
Én nem mondanék véleményt egyetlen politikai pártról sem – jogtudósként nem ez a feladatom. Az tény, hogy mind az Alaptörvényt, mind a választási jogszabályokat egyetlen párt parlamenti frakciójának szavazataival fogadták el, ezek tehát egypárti törvények, így maga a közjogi rendszer is ezeken a jogi alapokon egypárt-rendszer. Ilyen utoljára 1989-ben volt. Tehát közjogi szempontból az akkor politikai hatalmat egyedül, kizárólagosan gyakorló bolsevikok, és a mai bolsevikok között nem látok semmi különbséget. A kérdését nem szeretném megkerülni, de a választ megadtam az imént: illegitim választás alapján működő törvényhozó és végrehajtó hatalom aktusai nélkülözik a törvényes alapot: ezt az állapotot fejezi ki az, hogy álláspontom szerint illegitimek..
.


AZ ÁROKPARTON KEZELI A MEGERŐSZAKOLT KISLÁNYOKAT

ABCÚG BLOG
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2018.05.07.


Tasi Kriszta az ország legszegényebb településein dolgozik pszichológusként, a körülmények miatt kénytelen unortodox módszerekhez nyúlni: árokparton vagy a gátoldalon tart rendelést, ha úgy hozza a szükség. Rajta kívül nincs másik szakember a térségben, pedig hatalmas igény lenne rá, hogy valaki meghallgassa a felnőtteket, gyerekeket, mondja Tasi, aki egyszemélyben pszichológus, szociális munkás és tanító. Munkája során rengeteg bántalmazásos esettel találkozik; sokszor neki kell rendőrségi feljelentést tennie, mert a nemi erőszakot elszenvedő lányoknak még saját anyjuk sem hisz.

Ha jól tudom, Tiszabőn és a környező falvakban ön az egyetlen pszichológus.

Igen, a kunhegyesi járáshoz tartozó hét településen (Abádszalók, Kunhegyes, Tiszabő, Tiszabura, Tiszagyenda, Tiszaroff, Tomajmonostora) egyedül járok körbe. A járásközpontban, Kunhegyesen van még rajtam kívül szakember, de ott is többnyire helyettesítéssel oldják meg az ellátást.

Mindenki túlterhelt, nem tudjuk ellátni rendesen a térséget, miközben azt látom, hogy borzasztó nagy igény lenne pszichológus segítéségére.

Tiszabő és Tiszabura az ország legszegényebb települései közé tartozik, de az egész járásra jellemző a munkanélküliség és a szegénység. Kik fordulnak pszichológushoz ezeken a településeken?

Az újszülöttektől kezdve a kilencven évesekig szinte minden korosztály megfordul nálam, óvodákhoz, iskolákhoz, családsegítőlhöz járok. Sokan esnek be az utcáról, sőt, most már azt mondhatom, hogy a kliensek nagyobb része magától jön hozzám, nem pedig küldik. Bekerült a köztudatba, hogy “van az a pszichológus, aki szerda esténként jön, és bele lehet menni hozzá.” Papíron összesen hét órát rendelek egy héten, azaz minden településre egy óra jut. Mondanom sem kell, ez rettentően kevés. Hivatalosan annyi lenne a feladatom, hogy megszűröm az eseteket és tovább küldöm őket a pszichiáterhez, a fejlesztő pedagógushoz vagy a nevelési tanácsadóhoz. Mivel azonban az egész rendszer szolgáltatáshiányos – a gyerekpszichiáternál például minimum egy hónap a várakozási idő – ezért nem tehetem meg, hogy ennyit várjak,

ha ott ül velem szemben egy hatodikos kislány, aki összevagdosta a karját az iskolában. Hétvégén egy olyan családdal foglalkoztam, ahol a 13 éves kamaszfiú vágta le az édesapját a kötélről, de már nem tudtak rajta segíteni. Azonnal be kellett avatkoznom, hogy ne történjen még nagyobb baj...

ŐK MŰKÖDTETIK A NER ÜZLETI HÁTORSZÁGÁT: BEMUTATJUK A AZ OLIGARCHA UTÁNPÓTLÁS-VÁLOGATOTTAT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.05.07.


42 éves, jogot végzett férfi – így fest a NER másodvonalbeli haszonélvezőinek átlagos pedigréje. Akad köztük ibizás party-arc éppúgy, mint második generációs kisvárosi ügyeskedő. Van, aki egykori strómanból emelkedett menedzserré, akad, aki megmaradt a strómanságnál, s olyan is van, akire jó eséllyel az OTP-vel konkuráló gigabank kialakítása vár. Ismerje meg alaposabban a B-kategóriás tenderarisztokratákat!

Mészáros Lőrinc és Tiborcz István, bár kapálóznak még a közszereplő titulus ellen is, erős celebek lettek közéleti kapcsolatrendszerük és gazdasági befolyásuk okán. Csakhogy egymagukban ők sem képesek működtetni szerteágazó érdekeltségeiket. Szárnysegédeik egy része szintén jó úton van a hírnév irányába, másokról ellenben alig hallani. Ezt a második vonalat mutatjuk most be, hiszen a maguk módján majdnem olyan fontosak, mint azok, akik a network tetején ülnek. Nélkülük nem működne a Nemzeti Együttműködés.

Egyikük sem eredeti szakterülete ismert kiválósága, a jobbakat is a középszerbe sorolják ismerőik. Az életrevalóbbja pedig inkább ügyeskedett, mint sem maradandót alkotott volna (például bankok lehúzása milliárdos ingatlanhitelekkel). Önmagában a szaktudás tehát aligha oka a csatasorba állításuknak. Leginkább a lojalitáshoz való viszony lehet a rendező elv: van köztük, aki már szárnypróbálgatásai során is oligarcha-utaskísérő volt, mások ellenben két vagy még több úr szolgái. Ők a rugalmasságukat kamatoztatják.

A politikai elemzők hozzáállástól függően sopánkodnak vagy kárörvendenek, hogy a Fidesz elvesztette valahai fiatal bázisát. Ez azonban nem teljesen igaz a Fidesz-közeli oligarcha-segéderőkre. Bár nem karonülők: ahogy említettük, az átlagéletkoruk 42 év, jócskán akad közöttük harminceleje-korú is. Ráadásul a NER nyolcadik évében járunk, a kezdetekkor sokuk papírján éppen csak hogy megszáradt az alma mater pecsétje. Ehhez képest került mit aprítani a tejbe: Gellért-hegyi iroda, Aston Martin, vitorlás kalandozások, bérelt kisrepülők szegélyezik az útjukat.

A valahai fidesz-közeli élcsapathoz képest – ide értve a kiérdemesülteket: Simicska Lajost és Spéder Zoltánt éppúgy, mint a befolyása teljét élvező Mészáros Lőrincet is – szembetűnő változás, hogy eltűntek a magukat mélyről felküzdő üzleti macherok. A kevés nem-értelmiségi csapattag (Paár Attila például) is második generációs „gazdag”, a legtöbben pedig úgynevezett polgári családból származnak. A pécsi ciszterek gimije az új Teleki Blanka!
Bár természetesen olvastuk, csak jó értelemben inspirálódtunk az Index remek cikkéből, amelyik Mészáros Lőrinc segéderőiből állított össze egy labdarúgó kezdőcsapatra valót Gázszer FC néven. Teljesen véletlenül mi is 11-es keretet számoltunk össze. Viszont nem csak Mészáros-szárnysegédekből, hanem Tiborcz István és a Rogán-Habony-kör kültagjaiból is. Íme, a mi válogattunk:...

MÁR 25 ÉVE A NYAKUNKON A VIRTUÁLIS VALÓSÁG, DE MÉG MINDIG NEM TUDJUK, MIHEZ KEZDJÜNK VELE

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2018.05.07.


Ha hihettünk volna a teljes nemzetközi techsajtónak, akkor 2016 lett volna az az év, amikor a virtuális valóság (VR) berobban a mainstreambe. Ezt jósolta a BBC-től kezdve a Business Insideren és az NPR-on keresztül a Guardianig (igaz, ők 2017-re is megírták a próféciát) szinte mindenki. Ma már tudjuk, hogy nem lett az, sőt még most, 2018 feléhez közeledve sem tartunk ott, hogy a tokaji aszú és a tusfürdőszett mellé a virtuálisvalóság-szemüvegek is beférjenek az ajándékkosarakba.

Egyesek ráadásul már az előtt temetik a VR-t, hogy az tényleg elterjedt volna, szerintük ugyanis a kiterjesztett valóságban (AR) van a jövő. Pedig a mai VR-technológiák elődjeit már az ötvenes évektől kezdve bevetették a szórakoztatóiparban, az orvostudományban és a hadászatban is, jelenleg pedig ott tartunk, hogy a fejlett oktatási programokban számolnak a technikával, a Facebook virtuális chatet tervezget, kuponos oldalakon lehet VR-randira jegyet venni és Steven Spielberg forgat róla filmet...

HUXIT - VAN-E MAGYARORSZÁG SZÁMÁRA ÉLET AZ EU-N KÍVÜL?

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.05.07.Az újabb kétharmados Orbán-győzelem és az "Állítsuk meg Brüsszelt!" típousú kampányok árnyékában egyre inkább napirendre kerül a kérdés: kivezeti-e az országot az EU-ból Orbán Viktor? Van e számunkra élet a keleti nyitás kapujában?

A rövid és egyértelmű válasz a címbéli kérdésre: nincs. Magyarország az Európai Unión kívüli államként végérvényesen leszakadna, évtizedekre eltűnne a keleti süllyesztőben.

Akkor mégis, mi szól – Orbán fejében – a kilépés mellett?

– A jelenleginél sokkal szabadabb országlás – elvégre nem lenne Brüsszel, az EU különöző testületei, amelyek ilyen-olyan jogi eszközzel szólnának bele a kedves vezető döntéseibe.

– Kivonná magát, családját, rokonait és üzletfeleit az uniós pénzek lenyúlásának következményei alól.

– Az uniós tagállamokban dolgozó, közel 600 ezer magyar elsöprő része kénytelen lenne hazatérni, csökkentve az itthon tapasztalható és a gazdaságot erősen visszahúzó munkaerőhiányt.

És nagyjából ki is merült az EU-ból menekülés számlájára írható pozitívumok (???) listája – már ha ezeket az ország szempontjából is előnyösnek tartjuk...


AMI BIZTOS: EZ AZ ORSZÁG JELENLEG EGY SZAR HELY

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.05.07.


...Amelyik fiatal kivándorolt akárhová is, az okkal tette. Ezen a ponton édesmindegy, hogy még az előző kormány áldásos ténykedése adta meg a kezdő lökést, vagy már maga a Nagy Nemzetmentő Puritán Kereszténykonzervatív Illiberális Félisten uralkodása tette be a kiskaput. Ami biztos: ez az ország jelenleg egy szar hely.

Boldogtalan, keserves képű, dühös és fásult arcok váltakoznak az utcán, fos az oktatás és az egészségügy, pocsék a megélhetés, de a legtaszítóbb az a súlyosan, betegesen átpolitizált atmoszféra, ami élhetetlen hellyé teszi ezt a lepusztított, kifosztott földdarabot. Ebben pedig igen nagy szerepe van például Potápi Árpád Jánosnak és minden egyes politikusnak, aki a nevét adja ahhoz, hogy kiépülhessen egy ilyen hazug, tolvaj, elnyomó rendszer.

Mi a búbánatos francnak jönne haza a fiatal (vagy középkorú, vagy idősebb), amikor máshol befogadták, fel tudott építeni egy egzisztenciát, nem kell attól rettegnie, hogy a politikai, világnézeti elvei, vagy akár egyetlen posztja, mondata miatt elveszíti az állását, a barátait? Minek jönne ide robotolni, kussolni és félni? Máshol is kell dolgozni, vannak bajok, vannak gazdagabbak és szegényebbek, de még egy szegényebb ember is tud boldogan élni, ha engedik. Marhára nem a lapostévék méretétől, a cipő márkájától függ a boldogság. De a biztonság, a szabadság nagyon is fontos és ez Magyarországon nincs meg.

Az meg külön irritáló, hogy szabad szemmel is jól látható módon fosztja ki az országot egy olyan bűnbanda, amelyiknek tagjai más, kicsit is normálisabb országban már egytől egyig a börtönben ücsörögnének. Rokonostul, szomszédostul, mindenestül. Nálunk meg ott ugatnak mindenhol és a teljesen jogos szégyenkezés helyett még nekik áll feljebb.

Az irgalmatlanul hosszú, de legalább hülyén hangzó nevű szervezet nem más, mint egy gittegylet a sok közül. Pénztemető, ahová szépen át lehet csatornázni a közösből, el lehet bohóckodni egy sírvavigadós, pacalpörköltes nemzettudat-építő szeánszon. Nem is lenne ezzel baj, ha maguk a tagok nyúlnának zsebbe és finanszíroznák, de ismét csak arról van szó, hogy a kormány nyúl a mi zsebünkbe.

Az a fiatal (középkorú, vagy idősebb), aki erre a hívó szóra hazacsődül, legfeljebb azért teszi ezt, mert nem tudott felépíteni egy biztos egzisztenciát külföldön. Ezzel az a baj általában, hogy itthon sem fog tudni boldogulni szakértelem, megfelelő hozzáállás nélkül, de még mindig ott a lehetőség, hogy karriert csináljon politikusként. Ilyenekkel van teli az egész rohadt kormány, az ellenzék, a minisztériumok, az önkormányzatok.

Mielőtt megpróbáljuk hazacsábítani azokat, akik már elmentek és megkíséreljük itthon tartani azokat, akik ezután mennek, a francba kellene elzavarni az élősködőket, akik szakmailag és emberileg is alkalmatlanok mindenre, ami az ország érdekét szolgálná, viszont határtalan a pofátlanságuk és a mohóságuk. Bátran ki lehetne számukra bővíteni a közmunkaprogramot, legalább valami hasznot hajtanának az országnak, mert eddig csak kárt tettek. Szerintem.

LÁTHATÓSÁGI KERESZTÉNYEK

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2018.05.07.


A kormány keresztény demokráciát épít Magyarországon, a globális ideológiákat elvetjük, mert hiszünk a nemzet fontosságában.” (O. Viktor, jelenleg éppen kereszténydemokrata miniszterelnök)

Egy mondat az építésről. Csinos kis szófüzér, van is benne valami. Olyan ellentmondásféle gubanc, kimondottan kákán is csomót kereső, jellemgyenge, léha alakok számára. Ez a bizonyos kereszténység, amit Orbán Viktor említeni méltóztatott fentebb idézett, eredeti szövegkörnyezetéből önkényesen kiszaggatott kijelentésében, első ránézésre amolyan globális ideológiának tűnik. Vallásinak természetesen, nem politikainak. A keresztény egyházak jóval több intézményt működtetnek, mint az ezerszer elátkozott, a NER számára oly nélkülözhetetlen hazátlan bitang, Soros György.

Nagyjából 2.200.000.000 keresztény hívőt, plusz elrettentésül a KDNP legénységét nehéz lenne egy nemzetbe tömöríteni. Ha Orbán Papa elveti a globális ideológiákat, akkor talán méltóztassék önmaga számára egy saját egyházat összetákolni, de ne keresztényt, mivel az már régóta foglalt, világszerte rendkívül elterjedt, ráadásul nem NER kompatibilis.

Orbán beszédei egyre bumfordibbak, pontatlanabbak, semmitmondóbbak lettek. Hová tűnt a régi tűz, ragyogás? Borzasztóan unalmas lehet a semmit interjúnak álcázva mantrázni. Kevésbé küldetéstudatos politikus minden bizonnyal el is szunyókálna saját beszéde közben.

Orbán ömlengései Németh Sándornak, a Hit Gyülekezete Ltd. vezérigazgatójának – szintén szigorúan üzleti alapon keresztény lélek – monumentális, de zavaros előadásaihoz hasonlítanak. Az említett úr Vidám Vasárnap című, népszerű agymosásai során rendkívül meggyőzően, a magyar nyelv szabályait brutálisan felrúgva, céltalanul, de boldogan rappel rajongói körében. Végtelenül kígyózó mondatainak sok értelme nincs, de folyamatosan, gátlástalanul beszél (lásd pofázik), amivel rengeteg pénzt keres és ami a legfontosabb, komoly megrendelő esetén nagy számban szállít szavazókat számára rentábilis pártok részére. Ez utóbbi elve mellett valóban rendíthetetlenül és tántoríthatatlanul kitart. Ez jelenti e
me nemes lélek szilárd erkölcsének alapkövét. A pénz, illetve a még több pénz...

ATTÓL, HOGY MINDENKI ELMEGY, AKINEK NEM TETSZIK EZ A KONSZOLIDÁLÓDÁSRA NEM HAJLANDÓ RENDSZER, EZ ITT NEM LESZ JOBB HELY

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.05.07.


Hahó, emberek! Ugye, hogy mennyire nagyon szeretjük mi a hétfőt? Hát persze. A hétfő a hét legcsodálatosabb napja, bizony, adjuk is meg a módját neki, ahogy kell. A dübörgő keresztény kultúra országában ma a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódik a móka az érettségiző diákok számára. Bár mélységesen együtt érzek mindenkivel, akit ez érint, elégedetten dőlök hátra, hogy nem én vagyok az áldozat. Néha azért szoktam az érettségivel álmodni, de szerencsére nem riadok fel véres verítékben fetrengve, hogy úristen, de szar volt.

Üres fecsegés helyett nem marad más hátra, mint előre, ezért belevágok máris a témába. Egészen pontosan Parragh László falusi parasztgyerekből lett csempekirályból lett oktatási szakértővel, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével kezdeném, akivel olyan interjút készített a HVG, hogy a fal adja a másikat. A kiművelt emberfők elleni küzdelem országában több mint szimbolikus dolgokat mesélt ez az okos és szép ember. A teljes szöveget ajánlom elolvasásra mindenkinek, akinek kimaradt, ízelítő gyanánt pedig ezt pakolom ide:

Az ingatlanvagyonom most amolyan cash cow-ként, euróban termeli a pénzt. Ez adja a személyes erőmet, ezt az egzisztenciális biztonságot nem lehet tőlem elvenni. Emiatt tudtam bátran összeveszni bármelyik miniszterelnökkel. Én akkor is Jaguarral fogok járni, ha másik kormány lesz. (…)

Kritika érte az ön feleségét is, amiért szép karriert futott be: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem után bekerült az MNB monetáris tanácsába.

A cégem erős nyereséget termel, plusz a Kavosz-igazgatóság és a Mol-testületi tagság is hoz a konyhára – nem mondok számot, mert irritáló lenne. Amit a feleségem keres, az aprópénz a háztartásban. Volt köztünk vita, amikor megkapta az MNB-s ajánlatot, mert féltettem, hogy ez támadási felület lesz. Butaság lenne tagadni, hogy a kiválasztásában szerepe volt annak, hogy ő az én feleségem. Bizalmi pozíció, korrupciómentesnek kell lenni, ami feltételez bizonyos anyagi hátteret. És elsősorban persze azt, hogy értsen a
feladathoz.

Azért az megvan mindenkinek biztosan, ahogyan Parragh kartárs összeugat Orbánnal, ellentmond Orbánnak, nyilvánosan bírálja Orbánt és holnaputántól még lehet valaki. Ez annyira nevetséges, hogy röhögni se tudok rajta, de a Jaguar, mint státusszimbólum is igazán lehengerlő, no meg az önkritika. Amit az asszony keres, nekik aprópénz, de nem mondja meg, mennyi az annyi, mert a pórnépnél kiverné a biztosítékot. Szép ez, basszátok meg.

Majdnem olyan szép, mint Tállai Bandi üzemanyagárcsökkentő NAV elnök és az ő fociklubjának ügyvezetője, aki a középső ujját belengetve szurkolt a Mezőkövesd Diósgyőr elleni szombati meccsén. Nem vagyok az a megrökönyödésre hajlamos, álszent, eltartott kisujjú, öncélúan moralizáló idióta, de Bandi bizalmasa, Bocsi Anna, a közpénzből fenntartott futballklub ügyvezetője jelen esetben szépen példázza az uralkodó réteg szellemi, értelmi színvonalát és értétkvilágát. (Fotó: ITT)

Najó, legyőztem magamban az aggályokat a hányingert és az Echo Tv tegnap esti Bayer show néven futó bulvárműsorának beharangozó fotóját idepakolom. Beszédesebb nyolcvanhárom publicisztikánál. Azért ha valaki meg tudja fogalmazni, hogy mit látunk ezen a fotográfián, annak hálásan köszönöm, kérem, senki ne kíméljen meg a véleményétől, ímhol:...

KISVASÚTJA MÁR VAN, KATONÁI IS, MOST KÉMECSKÉI IS LESZNEK

VÁROSI KURÍR - BLOG ZÓNA
Szerző: LENDVAI ILDIKÓ
2018.05.07.


Éééérdekes… Mármint nem az lesz érdekes az új kormányban, hogy mostantól 3 miniszterelnökhelyettes is van. Hogy is képzelhettük, hogy kettő elég egy ekkora kapacitású kormányfő helyettesítésére!

Még az sem hozott izgalomba,

hogy lesz egy külön Miniszterelnöki Kormányiroda közvetlenül Orbán keze alatt, vagyis egy “szuperkormány” a tárcák felett. Ezen izgassák magukat a lefokozott miniszterek.

Az viszont felkeltette az érdeklődésemet, hogy ebben a Kormányirodában működik majd egy új

“Egységes Hírszerzési Központ”.

Függetlenül az erre hivatott nemzetbiztonsági szervektől, a miniszterelnöknek lesz egy külön kémközpontja. Kisvasútja már van, katonái is, csak nem ólomból. Külön kis hadserege, testőrsége nemhogy neki, de Ádernek és Kövérnek is van, mert egymáséiban nem bíztak, amit megértek. Most hírszerzői is lesznek, bár ő maga nem esett át nemzetbiztonsági átvilágításon.

Arra azért kíváncsi volnék, hol kutakodnak majd a külön bejáratú miniszterelnöki kémek? Más országokban? Közülük számosan hivatalosan szövetségeseink. Vagy magyar állampolgárok után? És kinek az engedélye kell hozzá? Vagy éppen a munka- és párttársak sakkban tartására hivatottak?

Izgalmas feladat. Esetleg jelentkezhetnék, bár nem vagyok egy Mata Hari. Viszont nem mondtam még? A nevem Bond. James Bond.

MI LESZ, HA ELMEGY MELLETTÜNK A VILÁG?

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: Ansinn
2018.05.02.


Tölgyessy Péter nagy visszhangot keltő előadást tartott az április 8-i választásokat követően az Eötvös Csoport rendezvényén. Egy alapos összefoglalót itt olvashatnak róla, de aki rá tud szánni két órát, itt meg is hallgathatja. A visszhang elég vegyes volt. Miközben az elemzés alaposságát elismerték – legfeljebb némi baloldal-elleni elfogultságot véltek felfedezni benne -, a reakciók az előremutatást, a bíztatást hiányolták. Pedig volt:

"Apály idején is élni kell, mert nem mindegy, milyen állapotban talál minket a dagály. … A dagállyal ki lehet lépni a pocsolyából."

Az apály-dagály hasonlat az előadó franciaországi élményéből táplálkozott, amikor apály idején a tengerpartra érve csak sarat, iszapba ragadt csónakokat látott. Majd megjött a dagály, eltakarta a sarat, a csónakokat felemelte, azok vidáman úsztak a vízen.

Lényegében arról szólt a metafora, hogy a korábban mintának tekintett liberális demokrácián alapuló szociális piacgazdaság túljutott a csúcspontján – mostanra leült a sárba –, és ennek hatásai jelennek meg a populizmus térhódításában. De jön majd a dagály, egy olyan új formáció, ami ismét lendületet ad a szabadságnak, és nekünk készen kell állnunk, hogy a hullámokat meglovagoljuk, ne pedig elsodorjanak minket. (Ez már az én interpretációm.) Ezt a jövőképet ítélték vékonykának nagyon sokan.

Én pedig megijedtem. Mi van, ha már jön is az a dagály és mi nem készültünk fel rá? Ha Magyarország – mint annyiszor a történelem folyamán – saját belső ellentéteivel küzdve megint lemarad a történelem árjáról és megint csak alaposan lemaradva jövünk rá, hogy a világ elment mellettünk és mi kezdhetünk az utolérésén gondolkodni?

Miközben mi a saját százéves háborúnk újabb és újabb csatáit vívjuk, a világban a szokásos módon technológiai változások zajlanak és – szintén szokásos módon – ezek elkezdték átalakítani az emberek együttélési módját is. Persze, az internetről és az arra alapuló alkalmazásokról beszélek. Lehetnek Orbán Viktornak nagyívű víziói a nemzetállamok korának visszatértéről, az idő nem ennek dolgozik.

Ha én a világ bármely pontján megjelent művet pár kattintással megrendelhetek, kifizethetek és letölthetek a saját gépemre, akkor világpolgárrá válok. Bárki bármit állít bármiről, jogom és lehetőségem van az állítást ellenőrizni, a dologról szóló véleményeket, megfontolásokat összegyűjteni, magamnak átgondolni és kialakítani saját álláspontomat. Nem kell véleményvezérekhez, megmondó emberekhez igazodnom. Bármilyen szükséges ismeretnek utána tudok nézni a neten, sőt bármilyen terméket is meg tudok rendelni, nem szorulok a helyi piac kínálatára...

NYELVI JEGYZET PROGRESSZÍV BARÁTAIMNAK AZ ORSZÁG MODERNIZÁCIÓJÁVAL KAPCSOLATBAN

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.05.06.B.R.-nak

Az ország hetven százaléka a nemzeti szocialista jelenreszavazott -- nem egyszerűen a szocialistára, tehát nem volt döntő szerepe a választásban csupán az állami gondoskodásnak (a propagandának -- hogy melyik fajta állami gondoskodás jut el a fülekig -- persze volt). Aminek döntő szerepe volt, az az idegenektől való félelmet az irracionalitásig fokozó etnicista ajánlat.

Ezt tudjuk. Mégis érdekes, ahogy a progressziót és a modern európai társadalmakat zászlajukra tűző balos pártok lassan zárványok lesznek ebben az országban -- érdekes mármint, hogy miért válnak zárvánnyá. (Zárójel: rögtön azért, mert a progressziót és a modern európaiságot persze nem értik és nem tudják képviselni, de lépjünk ezen túl.) Azért várnak zárvánnyá -- amiért a progresszív, leftist értelmiség is merőben terméketlen --, mert nem veszik komolyan: egy társadalmat nem lehet A-ról X-re juttatni egy csapásra, egyetlen egységugrással, radikális fantazmagóriák mentén, hanem először egy, majd több rétegét meg kell barátkoztatni B-vel, aztán C-vel stb. Megfigyeltem, hogy amikor -- leginkább a Polgári Konzervatív Párt nevében -- elkezdek beszélni a B-nek megfelelő nyelven, akkor rendre szép számmal ugranak rám a progresszív ismerőseim, hogy Orbán erkölcstelen rendszerét támogatom (nem pedig Rawls, de legalább Tocqueville liberalizmusát). Holott éppen csak Orbán nyelvén túl kell szólni azokhoz, akikről azt várjuk, hogy megértsék, miért kéne A-ról B-re eljutniuk: hogy miért rossz A-ban, miért lehet jobb B-ben. X-ről beszélni nekik (függetlenül X valós előnyeiről, amelyeket itt nem kérdőjelezek meg) érhetetlen, haszontalan, sőt visszás. Ezt a visszásságot igazolja a baloldali értelmiség és pártjainak terméketlensége és közéleti kudarcai...


A HELYZET, AMELYBE BESIMULUNK

HVG ONLINE - KULT
Szerző: BÉNDEK PÉTER
2018.05.05.


A Könyvfesztiválra jelent meg a HVG munkatársának, Hont Andrásnak a gyűjteményes kötete. A „Senkiföldjén harmadszor” című könyvről és szerzőjéről Béndek Péter filozófus írt egyedi hangvételű kritikát.

Hadd indítsak a szerző (jó) szellemében. Az a tény, hogy recenziót írok a könyvéről abba a lapba, amelynek ő rovatvezetője, én meg a lapnak – ám még konkrétabban neki – alkalmi, bár ingyenes beszállítója, nagyon kérdésessé teszi a kritikám elfogulatlanságát, szeplőtelenségét, érdekmentességét. Most, hogy felhívtam a figyelmet erre, még inkább. Szóval ez egy bonyolult hermeneutikai helyzet. A becsület, a tájékoztatás és a tanítás e kötelező hangja megszólalhatott volna egy csillagozott lábjegyzetben is, és minden bizonnyal így is történt volna, ha a helyzet ne simulna olyan jól a – persze most már világosan elfogult, tisztázhatatlan személyi összefonódásokkal terhelt – mondandómba. A helyzet ugyanis, amit recenzeálnom kell a felkérés alapján stb. stb., az maga a simulás. Tudnillik ha van témája, Hontnak, akkor a sorsdöntő – nemzeti – hermeneutikai helyzet az, amelybe simulunk. Egy ideje. Ötszáz éve mintegy, amiből Hont gyűjteményes kötete tizenöt évet fog át, az első beválogatott publicisztika 2003-ból beemelt lévén. Harminc évet fog át, ha az írásoknak a rendszerváltásnál nyíló horizontját nézzük.

Hont András a helyzet szakértője, amelybe közösen simulunk. És amelynek egy kezdetben érdekes, ma már inkább bosszantó szegletébe végül ő is belesimul. De erről később.

A szerző látószöge egyértelmű – ha valaki nem olvasta volna korábban az írásokat egyenként, akkor – a kötet bevezető mondatából: „Ezerkilencszáznyolcvankilenc halott.” Mellbevágó, de nem csak mert a legtöbb nyitó mondat jó, amelyben benne van egy „halott” és még rövid is, hanem mert rögtön eszünkbe juthat: nagyjából ezzel indokolta a kötet és politikai életünk tagadhatatlan főszereplője, Orbán Viktor is a maga 2010-es „forradalmát”. Az, hogy jószerivel nincs ma már Magyarországon, aki komolyan venné a visszatérést a 2010 előtti – értsd, alkotmányos – állapotokhoz, nincs olyan, aki kritika nélkül tudná szemlélni azokat, nem beszélve az akkor kormányzatok tevékenységét, Orbán győzelmét hirdeti. Hont Orbán győzelmének a krónikása, miközben a krónika természetesen a győzelembe való lassú beletörődés dokumentuma...

SZIJJÁRTÓ PÉTER APJA ÚJABB INGATLANVÁSÁRLÁSBAN SEGÍTETTE FIA CSALÁDJÁT

24.HU
Szerző: SCHULTZ ANTAL
2018.05.07.


Szijjártó Péter felesége egy iskolaelőkészítő óvoda létrehozásában közreműködött, a hirdetés alapján egy 125 millió forint értékű ingatlant vásárolt meg másodmagával. Ebben a külügyminiszter édesapja segítette, noha Szijjártó Péter még mindig 30 millió forinttal tartozik a szüleinek négy évvel ezelőtti házvásárlása miatt.

„Törvényesen, széleskörű családi összefogással vásároltam a házat” – ezt mondta Szijjártó Péterkülügyminiszter, amikor 2014 őszén kiderült, hogy egy 400 négyzetméteres dunakeszi luxusingatlanra tett szert feleségével. Szijjártó elmondása szerint a 167 millió forintos vételárából 68 milliót fedeztek a saját, 10 milliót a felesége megtakarításai, 10 millió forintot kaptak a felesége szüleitől és 79 millió forinttal támogatták a saját szülei. Az utóbbi összegből 34 millió családi kölcsön volt.

A medencés családi házba végül 2015 második felében költöztek be Szijjártóék, az értékét ekkor 200 millióra becsülték a felújítások, átalakítások után.

A külgazdasági és külügyminiszter a legfrissebb, januári vagyonnyilatkozata szerint még mindig 30 millió forinttal tartozik a szüleinek. Akik ezúttal, mint a 24.hu megtudta, a fennálló adósság ellenére a miniszter feleségének üzletébe segítettek be...

LÁZÁR JÁNOSNAK TÖBB MÉSZÁROS LŐRINCE IS VAN...

FÜHÜ
Szerző: KARDOS ERNŐ
2018.05.07.


Újabb korrupciós ügyet fedezett fel Hódmezővásárhelyen a „zöld dossziéjával „ismertté vált Horváth András. Az egykori adószakértő szerint hozzá nem értő vállalkozókat bíztak meg a városi parképítéssel, holott a System Service szakemberei eddig elsősorban villanyszereléssel foglalkoztak. Illetve ők telepítették azokat a kamerákat, amelyekkel Márki- Zay Péter polgármestert korábban megfigyelték. A Független Hírügynökségnek nyilatkozó Horváth András az eddig vizsgálatairól is nyilatkozik.

Ingyen és bérmentve végzi a hódmezővásárhelyi önkormányzat átvilágítását. Tisztán politikai szimpátiából dolgozik?

Mint minden, ez is sorszerű az életemben. Még a választások előtt beszélgettünk hárman, Hadházy Ákossal, és Márki-Zay Péterrel. Alaposan kiveséztük a közbeszerzési rendszert, hisz valamennyien a korrupció ellen harcolunk, így szinte észrevétlenül kialakult közöttünk a bizalmi viszony. Felmerült, hogy ha Péter megnyerné a hódmezővásárhelyi választást, akkor segíthetnék a polgármesteri hivatalt átvilágítani. A győzelme után természetesen nem hagytam cserben, pedig nehéz ilyen nagy távolságból dolgozni. Folyamatosan dőlnek ki a szekrényből a csontvázak, s a már kirobbant botrányok után jönnek majd még az új ügyek. A napokban bukkantunk rá a „Zöld Hódmezővásárhely” elnevezésű programra, amely meghívásos pályázat, de a három cég közül azt hirdették ki győztesnek, amely soha nem dolgozott a területen. Az a System Service Kft. kapta a megbízást, amely villanyszereléssel, s nem természetvédelemmel foglalkozik. Nem mellesleg ez a cég szerelte fel Márki-Zay Péter megfigyelését szolgáló kamerákat, s a városban eddig 600 milliót költöttek el kamerák telepítésére.

A villanyszerelők aligha képesek parkot építeni, fásítani, virágot ültetni, de ezt a feladatot kiadhatják alvállalkozóknak?

A megbízást már megkapták, de egyelőre felfüggesztettük. Ugyanis a System Service tevékenységi körében a parképítés vagy a virágültetés nincs is benne. A korábbi városvezetés ennek ellenére hívta meg a céget a feladatra, s mit tesz isten, meg is nyerte. Ebben az esetben nemcsak a ló lába, de az egész ló kilóg! Ezért rövid időn belül arról is dönthet a város, hogy a megbízást visszavonja...

CAFETERIA: JELENTŐS VÁLTOZÁS JÖN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.05.07.


Időarányosan jelenleg a tavalyinak a duplájára rúg az az összeg, amit több mint 300 ezer SZÉP-kártyás elbukhat – számolta ki az Azénpénzem.hu. Évről-évre egyre több marad kihasználatlanul a pihenőplasztikokon, de ennek szerencsére már utoljára van jelentősége. Novemberre ugyanis alapvetően átalakulnak a szabályok.

Az előző hosszú hétvégén – derült ki az Azénpénzem.hu érdeklődésére adott banki válaszokból – alaposan belehúztak a SZÉP-kártyákkal rendelkezők a költésbe. Az OTP ügyfelei a május elsejei hosszú hétvégén 146 millió forinttal csökkentették a pihenőplasztikokon levő, május 31-én lejáró összeget. A K&H arról számolt be, hogy az elmúlt egy hónapban a rendelkezésre álló összegnek körülbelül 13 százalékát használták fel a kártyabirtokosok. Az MKB idén lejáró juttatással rendelkező kártyabirtokosai a hosszú hétvégén a korábbinak a dupláját adták ki.

Hiába költöttek azonban serényen a pihenőkártyások, még mindig elképesztő összegre rúg a fel nem használt keret. Az OTP-nél ez még mindig hárommilliárd, az MKB-nál 515 millió, a K&H-nál pedig 400 millió forintot tesz ki. Összesen tehát közel 4 milliárd forintot bukhatnak el a SZÉP-kártyák birtokosai. Összehasonlításul: tavaly ilyenkor még „csak” kétmilliárd forint volt veszélyben. A jelenleg érvényes jogszabály alapján a SZÉP-kártyákra két éve utalt juttatások érvényessége minden évben május 31-én jár le, ezt követően az a munkáltató vagy jogutódja kapja vissza az összeget, amely annak idején a juttatást adta...

KISZÁLLÁSI DÍJAT KÉRNEK A HÁZIORVOSOK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2018.05.07.


Mind több háziorvos számol fel betegeinek az „indokolatlan” házhoz hívásért néhány ezer forintot. Csakhogy a jogász szerint erre nincs legális lehetőségük.

Felélénkült a vita az elmúlt hetekben a háziorvosok között arról, hogy a rendeletben foglalt eseteken kívül miért, és miként kérhetnek pénzt betegeiktől. A közösségi portálon gyakran emlegetik az orvosi kamara két évvel ezelőtti ajánlását arról, hogy mennyit kérhetnek az úgynevezett kényelmi szolgáltatásokért. Van, aki a rendelőjében már is ki is függesztette: ha csak a beteg kényelme miatt kell a páciens lakására mennie, akkor azért 2-5 ezer forintot kér.

„Ha valaki azzal telefonál a rendelőbe, hogy 3 napja fáj a torka, de nem szeretne órákat ülni a váróban, vagy fáj a dereka, ám nehogy azonnal induljak, mert most még előbb el kell ugrania a közértbe, akkor azt szoktam mondani: vagy fizet 3 ezer forint kényelmi díjat, vagy bejön a rendelőbe” – meséli egy háziorvos. Vállalkozása honlapján több tucat szolgáltatást is felsorol, amiért térítési díjat számol fel a betegeinek. Köztük több olyat is, ami nem szerepel a térítésköteles ellátásokat fölsoroló jogszabályban: ilyen például a diétás étkezéshez, külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolások kiállítása vagy az elveszett receptek pótlása.

Nem ő az egyetlen háziorvos, aki számláz a betegnek, az alapellátást végző orvosok honlapjainak jó részén van ilyen rubrika. A legtöbben ötezer forintért mennek házhoz, de a fórumozók ismernek olyan orvost is, aki ezért a szolgáltatásért 28 ezret kér. Ez az orvosnő azt mondja: még évekkel ezelőtt, akkor írta ki az összeget a honlapra, amikor a körzetbe került, de számlát eddig nem kellett adnia. Ennek ismeretében ugyanis a körzetében már nemigen érzik szükségét, hogy házhoz hívják. Tapasztalatai szerint az esetek túlnyomó többségében nem is indokolt a lakáson zajló ellátás. „A rendelőben vannak eszközök, szükség esetén képzett segítő, s így ez a beteg számára is biztonságosabb, mintha csak egy orvosi táskával kezemben egy rosszul megvilágított helyiségben próbálnám végezni a dolgom.” Az orvosnő szerint azért vannak kivételek, amikor tényleg nincs más lehetőség, mint kimenni a beteghez, akkor viszont már szóba sem jöhet, hogy pénzt kér.

Mások szerint a kényelmi szolgáltatási díj még mindig jobb, mint a zsebbe csúsztatott hálapénz. „Nincs annál megalázóbb, amikor az ember 30 fokban, félórát kering, hogy parkolóhelyet találjon, majd fölmászik a negyedikre, és ezután azt kérdezik tőle, tud-e ötezresből visszaadni” – idézi föl saját tavaly nyári történetét az egyikük. Akkor már inkább viszem a számlatömböt, ahogyan ezt más mesteremberek is teszik – mondja.

Az orvosok többsége úgy véli, ha kiírja a rendelőbe a tarifákat, akkor azt jogszerűen be is szedheti...

ORBÁN VADI ÚJ ANYAGBÓL SZŐTTE A NEGYEDIK KABÁTJÁT

INDEX.HU
Szerző: DULL SZABOLCS
2018.05.07.


"Mindig a kabáthoz keressük a gombot, nem a gombhoz a kabátot" - mondta Orbán Viktor arról, mi alapján válogatta a minisztereit az új kormányába. Nemsokára elkezdi a munkát az új Orbán-kormány, amelynek nemcsak az az újdonsága, hogy sok benne a civil miniszter, hanem a struktúra is jócskán változik. Orbán most igazán kézbe veszi a kormányzást.


Pár nap múlva megalakul Orbán Viktor negyedik kormánya. A miniszterek névsora már ismert, és a kormányzás struktúrájáról is tudhatunk néhány információt. Így az eddigi támpontok alapján már tudunk beszélni arról, hogy miben is ígérkezik másnak ez a kormányzati a ciklus az előzőekhez képest.

2014-ben Orbán Viktor és a Fidesz azzal a jelszóval (minimalista kormányprogrammal) kampányolt, hogy "folytatjuk". Ezúttal véletlenül sem ejtettek ki a szájukon ilyet fideszes vezetők a kampányban. Nem véletlenül: az eddig jelekből is láthatjuk, hogy Orbán nem az eddigi gyakorlatot akarja folytatni.

"Semmi nem marad úgy, ahogy eddig volt, ez valóban új kormányzás lesz. Ehhez új eszközök, új formák és részben új emberek kellenek."

Rogán Antal, az Orbánhoz egyik legközelebb álló miniszter jelentette ezt ki pár nappal az április 8-i választási győzelem után. Majd szép sorban jöttek a konkrétumok: Lázár János, Balog Zoltán és Kósa Lajos kiszállása, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megszüntetése, politikában eddig ismeretlen és járatlan szereplők miniszteri felkérése.

Vegyük is sorra, milyen újdonságokat és különbségeket látunk már most az eddigi orbáni kormányzáshoz képest:...

MAGYAR TANÁRKÉNT KÜLFÖLDÖN - NEM LEHETETLEN VÁLLALKOZÁS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Dávid
2018.05.07.


Általában azt gondolná az ember, hogy tanárként elég nehéz elhelyezkedni külföldön, hiszen gyerekeket oktatni azért elég speciális munka. És tényleg az, ám ezzel együtt nem lehetetlen. Ezt mai szerzőnk, Dávid példája is mutatja, aki már több kontinensen is tanított, úgyhogy első kézből tud hasznos információkkal szolgálni az esetleg külföldre vágyó tanároknak.

„Tanár vagyok, egy kicsit fotós és utazni nagyon szeretek. Amióta emlékszem, kíváncsi voltam szinte mindenre és utazni akartam.

Csavargás közben az ember ráébred, hogy a világ mennyire sokszínű és mennyit lehet tanulni belőle. Rájön, hogy a dolgokat nem csak egyféleképpen lehet csinálni és nem mindenki hülye, aki máshogy él vagy máshogy gondolkodik.

Egy más kultúrában élni és dolgozni pedig különösen fontos tapasztalat. Szerintem igazán csak így ismerheti meg az ember a helyet, a kultúrát, az embereket.

Azt gondolom, tanároknak különösen fontos lenne a külföldi tapasztalatcsere - sajnos sokunknál szokás, hogy bezárkózunk az osztályterembe, esetleg a tanáriba és a világ többi része megszűnik létezni.

Elmondhatom, hogy eddig mind a négy kontinensen, ahol tanítottam, mindegyik országban és mindegyik iskolában tanultam valamit. Véleményem szerint nagyon hasznos lenne, ha minél több tanár jutna nemzetközi tapasztalathoz és ezzel még jobban hozzájárulna a hazai tanítás fejlődéséhez.

Mit és hol - az iskolák

A nemzetközi iskolák nagy része független intézmény, ezért minden váltásnál újra kell keresni és jelentkezni. Vannak ugyan iskolacsoportok (pl. Nordanglia Education, Dulwich College Group, Cognita stb.), de az ezek által fenntartott iskolák mégis külön-külön működnek.

Az iskolák egy része nonprofit, ami azt jelenti, hogy a termelt hasznot visszaforgatják az iskola fejlesztésébe.

Nagy általánosságban ezekben az iskolákban könnyebb fejlesztést eszközölni, továbbképzésre pénzt nyerni és gyakran a vezetés is inkább szakmabeliekből áll vagy pedig egy igazgatótanács felügyeli.

Ennek az igazgatótanácsnak általában tagja az iskola igazgatója, a szülői közösség képviselője, a tanárok egy képviselője és természetesen a tulajdonosok képviselői. A for-profit intézmények ugyanakkor nem feltétlen rosszabbak, de azért ott gyakrabban előfordul, hogy a „pénz beszél”, ami néha az oktatás terhére történik.

Az iskolák túlnyomó többségébe 2 vagy 4 éves kortól egészen érettségiig járhatnak a diákok, ezért alsós tanítókra, sőt óvodapedagógusokra is szükség van.

Az iskolák nagyobbik része vagy kizárólag angol nyelven oktat, vagy, ha jelentős a helyi gyerekek aránya, akkor az adott ország nyelvét, irodalmát és történelmét az adott nyelven.

Iskolánként változik, hogy milyen nemzetiségűek a gyerekek: van ahova szinte csak helyi gyerekek járnak, ez elég gyakori Kínában és a Közel-Keleten és van ahol maximálják az egy nációból érkezett gyerekek arányát, így a helyi gyerekek számát is. Általában minél versenyképesebb és színvonalasabb egy iskola, annál magasabb a nemzetközi gyerekek aránya.

A tananyag változó, a felső két évfolyamban brit iskolákban jellemző az „A level” tananyag, ami általában nagyon hasonló a hazai tananyaghoz, de gyakran nyelvileg egyszerűbb és nélkülözi a nagy-britanniai helyismeretet igénylő kérdéseket.

Amerikai nemzetközi iskolákban gyakori az AP (Advanced Placement) tananyag, de elmondható, hogy szerte a világon egyre gyakoribb a Nemzetközi Érettségi Diploma (International Baccalaurate Diploma).

Ezek az iskolák gyakran elvárják, hogy a pályázónak legyen IB-tapasztalata. A 16 év alatti korosztályban, brit iskolákban gyakori az IGCSE, ami a brit GCSE nemzetközi megfelelője, míg a Nemzetközi Érettségit adó iskolák gyakran az IB MYP (Middle Years Programme) tananyagot ajánlják.

Az iskola méretétől, anyagi lehetőségeitől és egy sor kulturális dologtól függ, hogy mennyi tanítási anyag és egyéb forrás áll a tanár rendelkezésére.

Tanítottam már olyan, egyébként nagyon jónevű iskolában, ahol a fénymásolásért is szinte könyörögni kellett, olyan kifejezetten világelső iskolában, ahol gyakorlatilag nem volt laboráns, de olyan iskolában is, ahol minden felsőtagozatos és gimnazista diák saját laptopot kap az iskolától, minden teremben interaktív tábla van és 3-4 tanárra jut egy teljesállású és szakmailag kiválóan felkészült technikus / laboráns.

Sok iskolában az évek alatt összegyűlik egy részletes tanmenet, munkalapokkal, szemléltetéssel, videókkal és óravázlatokkal, de volt már, ahol gyakorlatilag semmi használhatót nem találtam és mindent nekem kellett kifejlesztenem / megírnom a semmiből.
..

ITT OLVASHATÓ

KIPIPÁLÓK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2018.05.04.


...Hogy a szakmához közel maradjunk, itt van a médiaszabadság és tágabban a szólásszabadság kérdése. Ha megkérdeznek bárkit, akinek fáj a szólásszabadság romlása, hogy tulajdonképpen mi fáj, gondolom, például a Népszabadság bezárását hozná fel, vagy a kormánymédia ellenállás nélküli, kereslettől független nyomulását. Ha engem kérdeztek volna, feltétlenül szóba hozom az állami hirdetések ügyét, azt, ami egyes médiatermékek kormányzati agyontámogatásával a szabad médiapiacnak a lehetőségét is „súlyosan korlátozza”, hogy az uniós nyelvezetet használjam. Hol és hogyan sérti mindez az európai alapértékeket? A Sargentini-jelentés tervezetéből nem derül ki, amiként az sem, hogy ez egy betegséggóc, és bárkinek fájhat. Pontosabban: az derül ki, hogy akik a jelentést összeállították, a piaci szabadságot – ami nélkül nincs sajtószabadság – nem tekintik európai alapértéknek.

A témával foglalkozó öt pontban csakis jogi kérdésekről van szó: a szólásszabadság csorbulásának oka az, hogy a magyar kormányzat nem szívlelte meg különféle tekintélyes nemzetközi intézmények, a Velencei Bizottság, az EBESZ, az Európa Tanács, az ENSZ megfelelő tisztségviselőinek intelmeit. A legkonkrétabb kifogás ezek közül „a médiatulajdonlás koncentrációjára” vonatkozott. Ami azonban a magyarországi médiahelyzetet manapság az elviselhetetlenhez közelíti, arról keveset mond – például – az Európa Tanács emberi jogi biztosának 2014. decemberi jelentése. Arról az mond sokat, ha az ember rákattint egy kormányközeli szennyoldalra, látja rajta a kormányhirdetést, és kénytelen tudomásul venni, hogy X. félamatőr újságíró gyűlölettől büdös hazugságát az ő (mármint az olvasó) pénzéből finanszírozzák, akár akarja, akár nem. Ez az élmény nem adatik meg Sargentininek, se azok túlnyomó többségének, akik a jelentésről majd szavaznak az Európai Parlamentben.

Nem kételkedem a képviselő asszony és szakértő csapata jó szándékában, sem elhivatottságában, de akik túlságosan bíznak „Brüsszel” bölcsességében, azoknak csak azt tudom ajánlani, hogy számoljanak a gondolkodási korlátokkal. Forrásaim szerint például Sargentininek tudomása volt az állami hirdetések problémájáról, hogy azt ne mondjam, botrányáról, ám ennek a jelentéstervezetben még sincs semmi nyoma. Talán mert ez a betegséggóc a kipipálós módszerrel nem értelmezhető, jogi szempontok szerint nem meg- vagy elítélhető. Olyan országból nézve, ahol egy lap vagy weboldal addig marad fenn, amíg van elég hirdetés, illetve olyan cég, amelyik hajlandó fedezni a veszteségeket, mert tudja kompenzálni máshonnan, egyszerűen nem lehet megérteni, sőt elképzelni sem, hogy a kormányzat azért tart fenn hazugságoldalakat, mert el akarja foglalni az információs teret mások, szabad szereplők elől.

Hasonlóképpen azt sem lehet megérteni, hogy egy kormány éppen a szabadság semmibevételének köszönheti stabilitását. Nem lehet elképzelni azt a rutint, amit egy politikai csoport az évtizedek során felhalmozott a szabadság és az igazság elleni harcban. A belföldi csatákban edződött Szijjártó például könnyen rávágja, hogy Magyarországon „a sajtó sokkal sokszínűbb, mint több más európai országban” – ez tipikusan olyan érv, amit nem lehet cáfolni, mert mi az a „sokkal”, melyik az a „több más”, mi a „többszínűség” mércéje? Ha valaki vitába bonyolódik vele, hasonló érveket kap válaszul. És elvész a sötét dezinformációs rengetegben.

Eleve ott kellett volna kezdeni, ahol Sargentini befejezte. Az a kérdés, hogy a magyar kormány miért nem viselkedik úgy, mint egy demokratikus ország kormánya, legalább annyira lényeges, mint hogy melyik nemzetközi megállapodás melyik pontját mennyire nem tartja be. Vajon honnét származik ez a magabiztosság? Például, hogy mi romlott el abban az országban, amelynek Szijjártó Péter vezeti a diplomáciáját? Gondoljátok meg, polgárok!

MILO YIANNOPOULOS: AZ ORBÁN-KORMÁÉNY MEGHÍVOTT BUDAPESTRE


444
Szerző: plankog
2018.05.07.


Az Orbán-kormány meghívott Budapestre, ott tartok előadást a hónap végén - mondta Milo Yiannopoulos vasárnap Londonban, a Day for Freedom című tüntetés színpadán.

A tüntetés után megkérdeztük tőle, miről fog előadni, és azt mondta, nyilvános esemény lesz, és szóba kerül majd, hogyan látják Magyarországot. Milo szerint ugyanis Németországban, Nagy-Britanniában és Svédországban sokan modellként tekintenek Magyarországra, mert szemben áll az uniós diktátumokkal.

Yiannopoulos meghívása először decemberben merült fel Schmidt Máriáék V4-es konferenciáján. Ebből aztán nagyobb politikai balhé lett, az újjobboldali provokátor meghívását még a Fideszen belül is soknak tartották, Gulyás Gergely például hevesen ellenezte. Végül bejelentették, hogy májusra halasztják a konferenciát - de a jelek szerint a legvitatottabb fellépő meghívása nem változott.

Így aztán valóban igaz lesz, hogy magyar kormányzati rendezvénynek még nem volt olyan szereplője, aki annyit beszélt volna a férfi nemi szervek, kifejezetten a fekete férfi nemi szervek iránti rajongásáról, hát például:

hány fekete farkat kell még leszopnom ahhoz, hogy ne nevezzenek neonácinak?

A trumpista jobboldal egyik vezértrollja tavaly februári elején azután került lejtőre, hogy előkerült két videórészlet, amikben arról beszélt, elfogadható lehet idősebb férfiak és fiatal fiúk szexuális kapcsolata, a beleegyezési korhatár pedig nem fekete-fehér dolog. Ezután távozott a Breitbarttól.

DEHOGY VETT EL MANDÁTUMOT A KÚRIA A FIDESZTŐL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: alkotmanyjogaszok
2018.05.07.


A miniszterelnök lényegében választási csalással vádolja a Kúriát: szerinte a legfőbb bírói szerv jogsértően vett el egy mandátumot a Fidesztől. Orbán Viktort vagy megvezette a kormánypárthoz köthetően kitartott Alapjogokért Központ, vagy tudatosan hazudik. Nem tudjuk, melyik a rosszabb.

A választási eljárásról szóló törvény 289. § (3) bekezdés a) pontja szerint érvénytelen az a levélben leadott szavazási irat, aminél a válaszboríték nincs lezárva. Könnyű belátni, hogy milyen célt szolgál ez a törvényi rendelkezés: ne lehessen a válaszborítékot felbontva kicserélni a levélben leadott szavazatot. A törvényi rendelkezéseket az Alaptörvény 28. cikke szerint pedig a céljuknak megfelelően kell értelmezni A Nemzeti Választási Iroda éppen ezért rendszeresített olyan válaszborítékot, amin egy biztonsági csík van, ami jelzi, ha a leragasztott válaszborítékot felbontották.

A levélben érkezett szavazási iratokat a Nemzeti Választási Iroda dolgozza fel, a pártok megfigyelőinek jelenlétében. Az egyik szocialista megfigyelő jelezte még a választások előtt, április 5-én, hogy az NVI munkatársai érvényesnek tekintik azt a szavazási iratot is, amelyen a biztonsági csík sérüléséből egyértelműen megállapítható, hogy a borítékot már az NVI munkatársait megelőzően valaki felnyitotta. A Nemzeti Választási Bizottság a határozatában megállapította, hogy ez az értelmezés jogszabálysértő: ha a feldolgozás előtt már bizonyíthatóan felbontották a szavazási iratot, az bizony érvénytelen, mert a válaszboríték lezártságára vonatkozó követelmény nem teljesül. A döntéssel szemben a Fidesz is fordulhatott volna a Kúriához, de nem tette, így az jogerőssé vált, ezért a Nemzeti Választási Iroda a továbbiakban a sérült biztonsági csíkkal rendelkező válaszborítékban vagy biztonsági csík nélküli válaszborítékban beérkező szavazási iratot érvénytelennek kellett hogy tekintse.

A Fidesz megfigyelője ezt követően kifogásolta ezt a jogértelmezést, azonban a Nemzeti Választási Bizottság egyhangú határozatban (vagyis Patyi András és a Fidesz által delegált tag szavazatával) utasította el a kifogását. A Fidesz ezzel a döntéssel szemben sem fordult a Kúriához. A kifogástevő választási megfigyelő ugyan megtette ezt, de ügyvédi képviselet nélkül, ezért a törvény szerint a Kúriának érdemi vizsgálat nélkül el kellett utasítania a jogorvoslati kérelmet. Az NVB határozata így jogerőssé vált.

A Nemzeti Választási Bizottság a kétszeresen is jogerős jogértelmezés szerint állapította meg a levélben szavazás eredményét. Ezt a döntést támadta meg a Fidesz a Kúrián, a választás eredménye elleni jogorvoslat keretében. A kérelemben a kormányzópárt nem mutatta be, hogy a feltételezett jogsértés mennyiben befolyásolta a választás eredményét. Normál esetben ez már önmagában is a felülvizsgálati kérelem elutasítására kellene hogy vezessen, mint azt más, ellenzéki jogorvoslati kérelmekkel kapcsolatban világosan leszögezte a Kúria. Ha ugyanis nem kimutatható egy jogsértésnek a választás eredményére gyakorolt hatása, akkor az a jogsértés az eredmény elleni jogorvoslat keretében nem tehető vitássá. Ennek ellenére a Kúria bizony kivételezett a Fidesszel: maga folytatott le bizonyítást a választási eredményre gyakorolt hatásról, mert ennek hiányában érdemben nem is vizsgálhatta volna a felülvizsgálati kérelmet. A döntésében a Kúria végül megállapította, hogy helyesen járt el az NVB a választási eredmény megállapítása során, mert a sérült biztonsági csík a válaszboríték felnyitását bizonyítja, ezért az ilyen válaszboríték nem lezárt, ezért a törvény szerint érvénytelen. Ha pedig nem a hivatalos, biztonsági csíkkal ellátott válaszborítékban küldtek vissza egy szavazási iratot, annak felbontatlanságáról nem lehet meggyőződni. Ettől függetlenül arra is felhívta a Kúria a figyelmet, hogy utólag nem lehetséges a boríték felbontatlanságát ellenőrizni, ezért még ha jogilag megalapozott is lett volna a Fidesz jogorvoslati kérelme, abból sem a kérdéses szavazatok érvényessé nyilvánítása, hanem a levélben szavazás megismételtetése következne – és ezzel az új Országgyűlés május 8-i alakuló ülésig nem lehetett volna jogerős eredménye a választásnak...