2017. december 15., péntek

A MINISZTERELNÖK HAZUDIK

HUPPA BLOG
Szerző: CSERPES TAMÁS
2017.12.15.


...Magyarországon ma egyetlen olyan ember van, akinek a véleménye számít, az pedig nem az említett hátizsákban van, hanem rajta. Ezt a tagadhatatlan tényt figyelembe véve, csak egyetlen véleményt vitt ki magával a miniszterelnök kézitusázni, mégpedig a sajátját. Egy tehetséges, minden hájjal megkent biztosítási ügynökhöz hasonlóan azonban ő is megpróbál minden felelősséget elhárítani magától. Ezért kellett neki ez a 2,3 millió, tökéletesen elégedett ügyfél.

Magyarországon – már amit még nem loptak szét belőle – ma Orbán Viktor az Istenkirály. A nép félkegyelméből (negyedkegyelméből?) előreláthatóan még sokáig Magyarország idült miniszterelnöke. Akadnak, akik örvendeznek ennek, meg talán olyanok is akik annyira nem.

Orbánnak hatalmas szerencséje van, hogy az Európai Unió nem egy stabil, centralizált képződmény. Főleg amióta a vidám kelet-európai országokat is bevették a buliba. Nincs olyan szervezete, hivatala, bizottsága, kidobóembere, aki Orbánra boríthatná az asztalt. Főméltósága ezt az apró hiányosságot ügyesen ki is használja.

A háború általában rengeteg pénzbe kerül. Orbán egyoldalú hadakozásai azonban számára bőségesen kifizetődnek. Minél többet harcol, annál gazdagabb lesz Mészáros Lőrinc, meg a Nemzeti Szalmabábu Társaság.

Orbán jelenleg azt próbálja itthon elhitetni, hogy van egy profi csapata. A lengyelek, a csehek, a szlovákok, plusz most hozzájuk csapta a mit sem sejtő szlovéneket is. Tulajdonképpen ez lenne az a kétsebességes Európa, amelyet ő maga annyira felháborítónak tart. Majd kiderül, hogy lesz-e belőle valami. A mostani időszak mindenesetre kedvező helyzetet teremt számára az önfeledt lavírozásra. Magyarország kormányzója láthatóan boldog és felszabadult. Köszöni szépen és élvezi.

Valamiben megegyezni sokkal nehezebb, mint valamiben „nem megegyezni”, illetve megállapodásokat önkényesen felrugdosni. Orbán ebből a szempontból az egyik legtehetségesebb versenyző a mezőnyben, bár Andrej Babiš személyében most erős konkurenciát kapott. Érdekes lenne, ha valami miatt elkezdenék egymást tépni.

Az egyszemélyes kézitusa hazai bajnoka gátlástalanul képes hazudozni, amivel folyamatosan erősíti saját pozícióját. Hazai pályán mindenképpen.

N+1 millió, tökéletesen elégedett ügyfél megtartása miatt szükséges Orbánnak folyamatosan lódítania. Az is köztudott, hogy a magyar miniszterelnök – mármint az egyetlen elfogadható megjelenési formája – soha nem hazudik. Ezt bizony ő maga mondta magáról. Talán még kellően szerény is.

HONNAN JÖHET ORBÁN UTÓDJA?

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2017.12.15.


Vajon honnan jön majd a következő generáció 199 képviselője?

Figyelembe véve a mérsékelt érdeklődést a politika iránt, a kérdés igen komoly problémát vet fel. A tapasztalatok szerint az ifjúságra kevésbé jellemző a mindennapi aktív megnyilvánulás a pártpolitikával kapcsolatban, de akadtak olyan hirtelen megmozdulások és közéleti események, melyek rövid időre több ezer fiatalt tudtak utcára vinni. Nem is kell a hallgatói szerződés, vagy a netadó elleni tüntetésekig visszaemlékezni, hiszen a Lex-CEU felkavarta áprilisi mozgolódások is remekül bemutatták a hirtelen jött aktivitást – ami aztán ugyanolyan hamar ki is hunyt. A kutatások szerint jellemző, hogy a fiatalok a közéleti témákat felkapva sokszor passzívan, vagy aktív demonstrációval fejezik ki elégedetlenségüket, de mint felelős szavazók, többnyire kivonják magukat a politikából.

A legfőbb probléma a fiatalok politikai szocializációja. A kádári kisember tragédiája a jelenlegi rendszerben is visszaköszön. A családban legtöbbször lebeszélik a gyereket a politikai pályáról, melyre egyfajta misztifikált „hatalmasok játékaként” tekintenek. A társadalomban kialakult negatív kép, amely korrupt bűnözővel azonosít minden politikust, szintén nem segíti a fiatalok motivációját. Az iskolában egyáltalán nem találkozik a politika rendszerével, leszámítva egy-két szárazabb történelemórát, a barátok között pedig egyenesen ciki erről beszélni. Ez a passzív közeg nagyban segíti a fiatal generációt egy káros politikai szocializációhoz, mely során realizálnak egyfajta kollektív elégedetlenséget, amit viszont nem tudnak megfelelően artikulálni. Sokan úgy gondolják, hogy a rendszer, amiben élnek, rossz, és nekik nem kedvez. Sokuk még azzal sincs tisztában, hogy a népakaratból hogyan válik mandátum. Tehát felvetődik a kérdés, hogy a jelenlegi passzív, kiábrándult fiatalok, és az ő véleményüket nélkülöző politika mellett honnan érkezik majd a jövő kormánya? Ennek megválaszolásához elsősorban az egyetemek felé kell fordítani figyelmünket...

A HŐSÖK TERÉN DEMONSTRÁL A JOBBIK - PERCRŐL PERCRE

MÉRCE
Szerző: Mérce
2017.12.15.


A Jobbik tüntetést szervezett péntek estére a Fidesz székháza elé a Lendvay utcába. Az akció célja, hogy tiltakozzanak az Állami Számvevőszék december hatodikai döntése ellen, melynek értelmében 660 millió forintra büntetik a legnagyobb ellenzéki pártot, négy hónappal a választások előtt. A büntetés mértéke azt jelentheti, hogy a Jobbik nem tud majd az országgyűlési választásokon indulni, mivel nagyjából megfelel annak az összegnek, amit a következő időszakban politikai és kampánytevékenységre fordítottak volna...

ITT OLVASHATÓ

EURÓPA EZERÉVES KERESZTÉNY VÉDŐPAJZSA ÉS EGYÉB ORDAS HAZUGSÁGOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. ANDREA
2017.12.15.


A devianciákkal szemben (gender-ideológia – szerk.) védeni kell saját magunk és Európa identitását is.

Bármennyire unom is ezt a rongyosra amortizált kamutémát, Semjén Zsolt nem unja, a magyar kormány egésze sem unja, ezért én is úgy teszek, mintha nem unnám. Pedig már lassan nemhogy nap, de óra nem múlik el anélkül, hogy a fehér, keresztény, családbarát magyar nemzetállam erkölcsi felsőbbrendűsége ne kerülne terítékre. Aki nem itt él, aki azt sem tudja, hol van a térképen Magyarország (és szerintem Európában is vannak ilyenek bőven, nem mintha ez dicsőség volna), az egészen biztosan nem hinné el, mi folyik itt évek óta kormányzatilag.

Az ugyanis józan ésszel aligha felfogható, hogy egy olyan európai országban, amely ország lakosságának közel egyharmadát (31,9%) még mindig a nélkülözés valamilyen formája sújta (volt ez rosszabb is, mostmár azért jelentősen javult a helyzet mióta nem számolnak a létminimummal), a kormány reggeltől estig, estétől reggelig a kereszténység ragacsos cukormáza mögé bújva harcol Európa ellen.

Miközben a főnöke – akit halált megvető szerelmes ábrázattal szokott csodálni, amint hetente beletörli a gumicsizmáját az országba és annak a Fidesz-KDNP-hez képest más csapatokban játszó demokratikusan megválasztott képviselőibe – Brüsszelben építette a hadállásokat, visszaverte a támadásokat és kivágta az asztalra az ország egynegyedének a fennmaradó háromnegyedét elsöprő többségű véleményét, Semjén az egyház kebelére borulva szónokolt. És megvédte az európai értékeket/európai identitást. Vagy valami hasonló.

Arról mondjuk egy szó nem esett, hogy miként sikerült felküzdeni az országot gazdaságilag Európa sereghajtói közé, arról sem, hogy a világszínvonalú magyar egészségügyben hogyan lett a béremelésből fizetéscsökkenés, meg arról sem, hogy az egyházi iskolák nagyvonalú kormányzati támogatása mellett, miként válik versenyképtelenné az állami oktatás. Nem, ezekről mind nem esett szó az Új Közös Európánk címmel rendezett konferencián, hanem: iszlám invázió,
migránsok Brüsszel a hibás, Merkel a hibás, ránk erőszakolják, rohadjanak meg...

A BELVÁROSBAN TERJESZKEDIK ROGÁN CECÍLIA CÉGÉNEK SZÁLLÁSCSINÁLÓJA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2017.12.15.


Rogán Cecília cégének székhelyében érdekelt, s az Orbán-rezsim kedvenc arab ingatlanosaival üzletel Váradi Ernő. Régi motoros a bizniszvilágban, most a Belvárosban nyit új ingatlanos vállalkozást.

Befektetéseket, elsősorban ingatlanügyeket intéz európai érdeklődőknek az Egyesült Arab Emirátusokban, illetve fordítva: emirátus-belieknek Közép- és Kelet-Európában a Hillaris nevű dubai cég. A vállalkozás honlapján igazgatóként Váradi Ernőt mutatják be, mint a térség szakértőjét, aki 1998 óta tevékenykedik Dubaiban.

Váradi Magyarországon számos vállalkozásban ingatlanozik együtt a kurzusberuházásokban érdekelt Mellow-Mood-csoport tulajdonosaival, Hamdan Sameer Mahmoud-dal és cégtársával, Awad Zuhair Fathival. A két jordán üzletember a kezesei vállalkozásuk révén a milliárdos állami hitellel megtolt Párizsi Udvar beruházásnak, és működtetik egyebek mellett a Buddha-bar Hotelt a Ferenciek terén.

Váradiról pedig a Direkt36 írta meg, hogy hozzá kötődik az az elegáns irodaház a Nap-hegyen, ahová Rogán-Gaál Cecília és Sarka Kata cége, a Nakama & Partners költöztette a székhelyét. Váradi partnerei, a Mellow-Mood-osok előszeretettel üzleteltek az V. kerülettel Rogán polgármestersége idején is.

Maga Váradi is ide költözteti új ingatlanos cégét: a frissen bejegyzett Theaterplatz Zrt. a Vörösmarty téren működik majd, egyedüli részvényese Váradi. A cégnév, akár csak Váradi egy másik vállalkozásáé (Theatrom Piatcza) a Vörösmarty tér elnevezései voltak az 1800-as években – vagyis az üzletember is erősen kötődik Budapest szívéhez.
..

ITT OLVASHATÓ

BORÍT A JOBBIK: NYILVÁNOSSÁGRA HOZTÁK AZ ÁSZ-JELENTÉST

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2017.12.15.


A Jobbik szerint az ÁSZ folyamatosan félrevezeti a közvéleményt, ezért a Jobbik nyilvánosságra hozta a számvevőszék teljes jelentéstervezetét. Reagált az ÁSZ.

A volt fideszes országgyűlési képviselő által vezetett Állami Számvevőszék az elmúlt napokban két sajtóközleményben is próbálta helyreállítani megtépázott tekintélyét, és megmagyarázni miért is szabott ki egy példátlanul botrányos eljárásban, érdemi számítások és bizonyítékok nélkül egy 662 millió forintos büntetést a Jobbikra – áll a párt közleményében.

Mivel a számvevőszék továbbra sem hajlandó nyilvánosságra hozni azon tényeket, amelyek alapján megalapozottnak tartja a Jobbik megbüntetését, így a párt nem lát más lehetőséget: a Jobbik, országos elnökségének döntése alapján ezennel nyilvánosságra hozza az ÁSZ azon – „3 hónapos komoly szakmai munkával elkészített, kreatív ábrákkal, sok-sok üres oldallal, minimális valós tényt tartalmazó” – jelentéstervezetét, amelyet 2017. december 6-án kézbesített a párt részére.

A Jobbik szerint ez a dokumentum pontosan bemutatja, hogy milyen komoly szakmai munka zajlott az ÁSZ-nál a vizsgálat során, mennyire bonyolult számítások, megcáfolhatatlan bizonyítékok sora támasztja alá a jelentéstervezetet.

A Jobbik továbbá felhívást intéz a magyar jogásztársadalomhoz, pénzügyi szakemberekhez, az államigazgatásban dolgozókhoz, hogy nyugodtan kezdjék el a nyilvánosság előtt kiértékelni a szakma szabályai és a hatályos törvények alapján az ÁSZ jelentéstervezetét, amely elvezetett a jelenlegi demokratikus válsághoz.

Így a magyar értelmiség meg tudja majd adni a választ arra, hogy ez egy számvevői szempontból kifogástalan munka, vagy esetleg egy pártközpont megrendelésére készült kivégzési parancs végrehajtása – olvasható a közleményben.

Az ÁSZ jelentéstervezetét a Jobbik gazdasági igazgatójának kapcsolódó észrevételeivel együtt feltöltötték a párt honlapjára...

MÉSZÁROS LŐRINC LASSAN MEGVESZI AZ EGÉSZ ORSZÁGOT - A MÁTRAI ERŐMŰ A LEGÚJABB SZERZEMÉNY

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk
2017.12.15.


A felcsúti polgármester érdekeltségébe tartozó Opus Global Zrt. egy cseh céggel közösen vásárolta meg az erőmű 72 százalékos tulajdonrészét. A vételár egyelőre nem ismert, az üzletet még két hivatalnak is engedélyeznie kell. A Mátrai Erőmű visontai telepén hét blokkal működik villamoserőmű, valamint oda tartozik az ország legnagyobb naperőműve is.

Az Opus Global Nyrt. érdekeltségében lévő alapkezelő Status Energy Magántőkealapja, valamint a cseh Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH) által alapított Mátra Energy Holding Zrt., fele-fele részben közös vállalat vásárolja meg az ország legnagyobb széntüzelésű erőműve, a Mátrai Erőmű Zrt. többségi, 72,66 százalékos tulajdonrészét - közölte az Opus Global Nyrt. a tőzsde honlapján.

A Status Mészáros Lőrinc érdekcsoportjához kapcsolódik, amit az is tükröz, hogy a vásárlást lebonyolító közös vállalt tisztségviselői magyar részről a miniszterelnök barátjának bizalmasai. Az ügylet már tegnap meg is köttetett, miután a Mátra Energy Holding Zrt. adásvételi szerződést írt alá a Mátrai Erőmű német tulajdonosaival, az RWE Power AG, a GBV mBH, az EnBW Trust EV cégekkel. A vételárat és az egyéb feltételeket a felek üzleti titokként kezelik...

KÉT SZÍNES CERUZÁVAL ÉS EGY TÉRKÉPPEL MEGSEMMISÍTETTÉK ORBÁN LEGNAGYOBB HAZUGSÁGÁT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.12.15.


“Mindannyian tudjuk hogy Magyarország védi Európa szárazföldi határait” – mondja a miniszterelnök a legutóbbi videójában. Nem először hazudta ezt.

A Fidesz és Orbán Viktor legnagyobb hazugsága, hogy Magyarország védi meg a védekezésre képtelen Európát a muszlimok-migráncsok-zombik hordáitól.

Nyilvánvalóan képtelenség a migráncsok áradatáról beszélni, amikor évek óta páran próbálkoznak a magyar határ illegális átlépésével, menedéket kérők száma sem emelkedett hatalmasat. Viszont Orbánék erre a a hazugságra alapoztak szinte mindent: választási győzelmet, ellopható vagyonokat, megfélemlített és engedelmesen szavazó tömegeket.

A Tumblr-en találtuk ezt a térképet, a blogger egy színes ceruzával jelölte be, hogy Orbánék hol húzták fel a kerítést. Kék a schengeni terület, a piros vonalka a magyar kerítés...

SZEXMUNKÁSOK KARÁCSONYA - VÁLASZ KARAFIÁTH ORSOLYÁNAK

24.HU
Szerző: MAKÓ KLAUDIA
2017.12.15.


A prostitúció borzalmairól tapasztalatok és terepismeret híján is olcsón lehet tollat borzolni, hiszen ez a perifériára szorult csoport kevéssé jelenik meg a médiában, ezért az a benyomása támadhat az embernek, hogy gond nélkül bármit leírhat, az ellenoldal úgyse jut majd szóhoz, hogy cáfolja azt. 

Aki moralizálni szeretne a szexpiacon, azért legalább arra vehetné a fáradságot, hogy megnézze közelebbről, min dolgoznak a terület érdekképviselői.

Karafiáth Orsolya a minap a 24.hu-n azt írta, hogy a karácsony közeledtével egyre többen veszik igénybe a szexmunkások/prostituáltak szolgáltatásait, avagy, hogy a szerzőt idézzük, „magyar lányokon vonaglik Európa”.

A hatásvadász képeken túl pedig a terület érdekvédőit teszi felelőssé a prostitúcióban zajló erőszakért – miközben ezek az érdekvédők, így a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete (SZEXE) és mások is éppen ez ellen küzdenek és kínálnak segítséget az áldozatoknak, jogorvoslatot a visszaélésekkel szemben.

Karafiáth legalább arra vehetné a fáradságot, hogy azokat a tartalmakat, amelyeket kritizál, rendesen megnézze.

Egyesületünk, a SZEXE 17 éves léte alatt már megszoktuk, hogy számos, magát feministának kikiáltó szószóló, közéleti szereplő úgy formál lesújtó véleményt szervezetünkről és tevékenységünkről, hogy még arra sem veszi a fáradságot, hogy mindezeket megismerje. Megszoktuk, de nem szeretjük. Annál is inkább nem, mert ajtónk mindenki előtt nyitva áll, azok előtt is, akik a miénktől eltérő nézeteket vallanak, hiszen mi úgy gondoljuk, az eltérő vélemények is értékesek és a mi munkánkat is segítik abban, hogy ügyfeleink – a szexmunkások – problémáira más és más nézőpontból tudjunk tekinteni.

Karafiáth szerint a prostitúció vs. szexmunka kérdés körül „vihar dúl”. Engedtessék meg, hogy ezt a vihart – mely elsősorban a tájékozatlanságon alapszik – röviden eloszlassuk: egyesületünk (hasonlóan az azonos tevékenységet végző külföldi és nemzetközi szervezetekhez)

szexmunkásnak kizárólag azon 18. életévét betöltött személyt tekinti, aki ezt a tevékenységet önként, kényszerítés nélkül végzi. Mindenki mást mi is prostituáltnak tekintünk (így is nevezzük őket),

utalva arra, hogy ők elsősorban védelemre szorulnak, kényszerítőik pedig büntetőjogi következményekkel kellene, hogy számoljanak. Sajnos ma Magyarországon őrájuk szokás kevésbé lecsapni, helyettük jellemzően inkább magukat a szexmunkásokat bírságolják és zaklatják a hatóságok.

Azt gondolom, minden kritikai megnyilvánulásra igyekszünk higgadtan és a tényszerűen reagálni, de

azt a hatásvadász és minden ténybeli alapot nélkülöző állítást, miszerint „a szervezetek nyugtatnak, és hangsúlyozzák: rendben van ez így. Hiszen ez egy választható munka, te választottad, a tiéd, szabad akaratból bólintottál rá”, muszáj a leghatározottabban visszautasítanunk...

AMIKOR A KÉRDÉS IS ROSSZ

ÉLET ÉS IRODALOM / VISSZHANG
Szerző: FELCSÚTI PÉTER
2017.12.15.


...A világtörténelemből és a világpolitikából tucatjával idézhetnénk példákat, amikor az egymás számára tökéletesen elfogadhatatlan szereplők a saját érdekükben alkalmi vagy tartós együttműködést folytattak. Az, hogy az ilyen együttműködés lehetséges vagy sem, egyedi mérlegelés tárgya kell hogy legyen, amelyet utólag igazol vagy cáfol a történelem (ennyiben természetesen az ilyen döntés nagy felelősséggel jár, ami épp ezért nem lehet csak a hivatásos politikusok dolga).

Fontosnak tartom leszögezni azt is, hogy megértem azokat az embereket, akik a saját vagy rokonaik tragikus sorsára gondolva utasítják vagy utasították el az együttműködésnek még a gondolatát is a Jobbikkal egészen odáig, hogy adott esetben – például 2010-ben – jobb meggyőződésük ellenére, a Jobbik kormányra jutásától félve a Fideszre szavaztak. Ez érthető, méltányolható, de szerintem érzelemvezérelt álláspont; tudományosnak, elméletileg megalapozottnak – felteszem, a szerzők ilyen ambícióval adták közre a gondolataikat – viszont biztosan nem nevezhető.

A helyzet azonban ennél sokkal rosszabb. Sajnos nem Heller Ágnes és mások tiszta logikája az, aminek alapján manapság idehaza az ellenzéki politikai stratégiák és döntések megszületnek. Sokkal fontosabb szerepet játszik az érintett döntéshozók kognitív disszonanciája – az én önérdekem valójában a közérdek, a többiek pedig sajnos túlságosan ostobák, önzők vagy csirkefogók, hogy ezt megértsék/elfogadják – vagy a különbségtétel képességének a hiánya fontos és kevésbé fontos dolgok között, amit ez a jelenlegi vita is bizonyít. Hasonló szerepet játszik a képtelenség a normális együttműködésre, a bizalomépítés fontosságának alábecsülése, a bizalomépítési technikák nem ismerete vagy a képtelenség ezek alkalmazására, és a sort lehetne még folytatni. Lehetne ez persze másképp is; lehetnének az ellenzéki pártok és vezetőik meggyőzők, hitelesek, karizmatikusak és nem utolsósorban rugalmasak és kreatívak. Akkor talán a Jobbikra sem lenne szükség az Orbán-rezsim leváltásához, sőt talán az utóbbi sem ért volna el kétszer egymás után kétharmadot, és nem festene úgy a dolog, hogy harmadszor is sikerülni fog neki ez a bravúr.

Így viszont marad a szerzők optimizmusa, akik szerint a választópolgárok a fülke magányában okosabbak lesznek, mint a politikusaik. Őszintén szólva ezt én elég gyöngécske reménysugárnak tartom.

A NŐVERÉS, MINT A HAGYOMÁNYOS CSALÁDMODELL ALAPJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2017.12.15.


Először az eltűnéséről szóltak a hírek, aztán már arról, hogy meggyilkolták az egykori valóságshow-szereplőt, a 24 éves VV Fannit. „Szakmai ártalom”, „kereste a bajt a munkájával rendesen”, „veszélyes szakmát űzött” – vontak vállat a népítélet megfogalmazói a közösségi oldalakon, miután kiderült, hogy a lány prostituált volt.

Nem mintha a verés elszenvedése bármilyen mértékben is része lenne annak a tevékenységnek, amelyre egy prostituált rákényszerül, de az első tudósítások szerint nem egy kuncsaft támadta meg: a gyilkos ismerte őt, valaha viszony volt köztük. E tekintetben VV Fanni nem különbözik azoktól a „tisztes, polgári” szakmát folytató nőktől, akiket megöl a volt vagy jelenlegi párjuk. A bulvársajtóban és a közösségi médiában kitárgyalt mellékkörülmény eltereli a figyelmet a lényegről: a nőt ölték meg, nem a prostituáltat. Fanni gyilkosa feltételezhetően nem vette tudomásul, hogy a fiatal lány nem akarja a kapcsolatukat. „Szerelemféltésből ölt.” Mennyi mindent elárul a férfiak és a nők társadalmi viszonyáról ennek a tényállásnak a megfogalmazása. Mert hát milyen szerelem az ilyen? És milyen féltés? A rablógyilkosságot valami miatt nem hívják jómódféltésnek.

Azóta kiderült, hogy a gyanúsítottat agresszív emberként ismerik. Korábban más nőkkel is erőszakoskodott, az interneten többeket zaklatott. Az a szörnyű, hogy az ilyen történetekben mindig megmutatkozik egyfajta törvényszerűség. Amikor a leírható jelenségek egymásutánjából biztosan következik valamilyen okozat. Ahogy a természetben. A föld felszíne eltérő mértékben melegszik fel, a meleg levegő felszáll, hidegebb áramlik a helyébe. Törvényszerűség. Ilyen VV Fanni halála is. Egy patriarchális országban, ahol az országos, a munkahelyi, a családon belüli hatalom döntően férfiak kezében van, ahol megtűrt jelenség a férfierőszak, ott tömegével gyilkolják meg a nőket családtagjaik, párjuk, expárjuk. Minden héten valakit – törvényszerűen...

DURVÁN KETTÉSZAKADT EURÓPA - ITT ÁLL MAGYARORSZÁG

NAPI.HU
Szerző: CSERNÁTONY CSABA
2017.12.15.


Szédítő különbségek fedezhetőek fel Európában, ha az egyes régiók gazdasági fejlettségét hasonlítjuk össze. Az Eurostat legfrissebb évkönyve, illetve adatbázisai alapján szomorú magyar adatok rajzolódnak ki, de fény derül arra is, hogy az autóipari központokban, illetve a nagyobb iparvállalatok által uralt térségekben jelentősen magasabb az egész környék egy főre jutó GDP-je.

A brexitről szóló tárgyalások jelentősége - pontosabban az az aggodalom, ami az akadozó egyeztetéseket kíséri az Egyesült Királyság és Brüsszel között -, igazán csak akkor érthető meg, ha megnézzük, mit veszít az Európai Unió a britek távozásával. Egy olyan pénzügyi és innovációs központot, Londont és környékét, ahol az EU legfejlettebb térsége is található.

Egészen érdekes eredményekre bukkanhatunk, ha a többi régiót is rangsoroljuk.

Utcahosszal vezet a londoni városrész

Az EU legfejlettebb régiója London belvárosának (Belső-London) nyugati része, a fejlettségi mutató szerint átlag 580 százalékát képvisel, de városrész keleti része is kimagasló helyen - 170 százalékon - áll. Az "összuniós" listán a második helyén a miniállamot, Luxemburgot találjuk, 264 százalékos fejlettséggel. Azaz az egy főre eső GDP-t tekintve a luxemburgiak több mint 2,6-szor nagyobb értéket termelnek fejenként, mint egy uniós polgár átlagosan. Ezek az extrém magas számok Londonban és Luxemburgban persze a pénzügyi szféra erősségét mutatják, éppen ezért aggódnak a londoni City bankárai...

TÓTA W.: NE FÉLJETEK MAGYAROK, MEGJÖTTEK A CIGÁNYSIMOGATÓK

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: TÓTA W. ÁRPÁD
2017.12.15.


Orbán rémálma az, hogy az áldozatai szóba állnak egymással. És miért aludjon jól?

Ma az a döntés vár a budapesti liberális értelmiségre, amely kiállt az igazságtalanul, aljas indokkal és ostoba hazugságokkal szuttyongatott civilekért és a CEU-ért, hogy elmenjen-e a Jobbikkal és a Jobbikért tüntetni.

Azokért, akikkel egyébként közülük sokan találkoztak már az utcán. A kordonokat rázó, azokon át ízes buzizásokat és zsidózásokat beböffentő szélsőjobbosokért. A mindenki más jogsérelmét kiröhögő, komplett népcsoportok jogfosztását helyeslő fél- vagy egészfasisztákért. A demokrácia, jogállam, alkotmányosság és sajtószabadság ügyét gyanús zsidóvircsaftként számon tartó, ezen ügyek képviselőit telefonszámmal-címmel kiszerkesztő söpredékért. Akik ezzel egyáltalán nem számoltak el, csak a vállukat vonogatják, hogy hát fiatalság, bolondság, náculás.

Nem valami lelkesítő program velük bulizni, sose tudni, mikor fordul buzizásba. Meg még hideg is lesz.

És különben: miért is tüntetünk konkrétan? A tiltott pártfinanszírozásért? Simicska Lajos politikai befektetéséért? Azért, hogy igenis hunyjon szemet az állam továbbra is?

Nem, ezért tényleg nem lenne érdemes. Rossz társaság, rossz ügy. Viszont egyik kifogás sem érinti a lényeget. A még rosszabb társaságot a maga még rosszabb ügyeivel, amelyek között ez a 330 millió nevetséges tétel, és amely egészen biztosan nem a törvényesség nevében indította ezt a támadást. És az sem mellékes, hogy miért tette...

PAPP RÉKA KINGA: NEM TÜNTETEK A JOBBIKÉRT. ELMONDOM, MIÉRT

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: PAPP RÉKA KINGA
2017.12.15.


Nincs kedvem úgy tenni, mintha a demokrácia lovagjait érte volna támadás.

Az Állami Számvevőszék rekordösszegű bírságot szabott ki a Jobbikra a közterületi plakátjai kapcsán, amelyeket az ÁSZ szerint irreálisan alacsony áron kapott meg. A történet sok ponton problémás: Schiffer András például rávilágított, hogy igen kérdéses törvényt alkalmaztak, és nincsen meg a szükséges fellebbviteli jogorvoslati fórum sem, amit pedig még ez a toldozott-foldozott, gyenge tanulók alaptörvénye is előírna. (Hát még a józan ész!) De ezek csak a technikai természetű problémák a büntetéssel.

A valódi gond – mit gond! égbekiáltó, ordas kettős mérce –, hogy a Fideszt ugyanezért sohasem büntették meg, pedig úgy tűnik, hogy az elhíresült G-nap előtt nagyon hasonló körülmények között ők maguk is óriásplakátoltak gyanúsan baráti alapon. Az ÁSZ erre azt reagálta, hogy a Fidesz ügyében nem érkezett hozzájuk feljelentés. Én erre azt reagálom, hogy legalább egy kicsit szégyellhették volna magukat e helyett a röhejes válasz helyett.

A döntés valóban mélységesen egyenlőtlen, bár én nem hiszek abban, hogy bárkinek járhatna filléres reklámhely, hacsak nem társadalmi célú hirdetésekre. Hogy ettől hogyan lehet elkülöníteni az álcázott politikai hirdetéseket, annak az alaktanába most nem megyek bele, van erről mintegy három nagyon dühös mondatom, de azokat a kormányhónalj-tájéki CÖF-vezér Csizmadia Lászlónak tartogatom. Mindenesetre nem hiszem, hogy objektív érdeke fűződne a demokratikus berendezkedésünknek ahhoz, hogy akinek megfelelően oszloposbarátja akad, az nyakra-főre plakátolhasson országszerte aprópénzért. Részben azért, mert adót is illene időnként fizetni, nagyobb részben pedig azért, mert ez is egy újabb faktor, ami a pártfinanszírozásra képes pénzemberek markába utalja a politikai térképek megrajzolását.

Magyarországon a rendszerváltás óta rengeteg anomália származik a pártok finanszírozásából, a kampánypénzek, a hivatalos források melletti egyébbevételek és ezek költésének átláthatatlanságából, politikai mutyikból. Pártpénztárnokok és a hozzájuk csengető finanszírozók tartják csapdában a képviseleti demokráciát nem csak nálunk, hanem világszerte, mivel a szponzorok előszeretettel írják felül a képviselni való közösségek érdekeit. Attól még, hogy a Jobbik jelenleg nem mérhető gazemberségben a Fideszhez, én nem támogatom, hogy semennyi pénzért számottevő felületeket kapjon, míg a többi – náluk jóval demokratikusabb természetű – politikai párt nem kap ilyet, mivel nem talált magának ennyire nagylelkű és nagy tehetségű sugar daddyt. Szerintem nem demokratikus érdek, hogy akinek van gazdag bácsikája, az jobban beleszólhasson, akit pedig nem támogatnak így vagy úgy anyagilag, az eltörpülhessen mellette, pusztán mert nem képviseli gazdasági szereplők érdekeit.

Azt pedig nem fogja bevenni a gyomrom, hogy a Jobbik, illetve vélelmezett cukrosbácsija(i) a Nemzeti Együttműködés Rendszerének elnyomó természetét felismerve hirtelen a szabadság, egyenlőség és testvériség lovagjaivá avanzsáltak. Középpártosodás ide, jobbról előző orbánisták oda, a Jobbik nem az a párt, amely valaha bárki tőlük különböző mellett is kiállt volna demokratikus meggyőződésből, szolidaritásból, tisztességből. Hol voltak, amikor a Választási Bizottság ajtaját elállták a kopaszok? Hol voltak, amikor a Kétfarkú Kutyát nem jegyezték be? Hol voltak, amikor felszámoltak számos joggaranciát? Hol voltak… Én például emlékszem, hol voltak, amikor törvénybe iktatták az iskolai szegregációt, ezzel újabb pecsétet nyomva a magyarországi cigányság kivégzési parancsára. Emlékszem, mert két évvel ezelőtt ott ültem számos társammal a parlamenti parkoló bejáratánál tiltakozva, és Novák Előd lehúzta az ablakát, pedig akkor is igen hideg volt, és úgy kiabálta nekünk oda, hogy szegregációt! szegregációt! Nekem édeskevés, hogy Novák azóta kijjebb került a pártelitből, mert azóta sem kért senki bocsánatot nemhogy ezért, de azért sem, hogy hosszú éveken át a cigánybűnözés hazugságára építették fel a komplett politikai bázisukat – és más aljasságaikért sem...

KIS MAGYAR MENTÁL-HATÁROZÓ

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: PÁJER CSABA
2017.12.14.


Miközben az ország egyik fele Kádárt sírja vissza, mert szerinte a munka-otthon-krumplileves szentháromság minden áldozatot (szabad akarat) megér; addig az ország másik fele pedig Horthyt és az összes nemzeti lózungot isteníti, amiért ugyanúgy hajlandó lenne bármit (szabad akarat) feláldozni. Ám mindkét fél elfelejt pár dolgot, bár ez igazából teljesen öntudatlan, mondhatni a rendszer kódolta beléjük, hogy így tegyenek.


Az első ilyen dolog, hogy hátrafelé nyilazunk. Visszasírjuk Horthyt, Kádárt. Kinek a pap, kinek a papné. Szidjuk a „Nyugatot”, de sóvárgunk is utána. Olyanok vagyunk, mint Gollam, aki egyszerre gyűlölte is az Egy Gyűrűt – amiért azzá tette, ami – és imádta is azt. A lényeg, hogy egy percig se kelljen elgondolkodni azon, hogy itt, mi, közösen a Kárpát-medencében, mire is vihetnénk. Hogy mit hozhatnánk ki abból, amink valóban van? Nem, ilyet nem lehet. Ezeréves tradíciónk, hogy mindig más a hibás. Kedvenc Gárdonyi-idézetem Izabella királynétól van az Egri csillagokból: „Ti magyarok mindig csak futni tudtok valakihez. Királyhoz, Istenhez…” A magyarok büszke kultúrája – az, amit nem vehetnek el az adónkból erőszakoskodó migránsok, ugye – nem más, mint a kényszeres menekülés a valóság elől.

A második az elsőből következik: hamis valóságok, és hamis elvárások kreálása. Ide tengernyi dolgot lehetne írni. A „Nyugaton sincs kolbászból a kerítés”-szerű lózungoktól kezdve egészen „a Nyugat kizsákmányol és felzabál minket, ezért tart itt az ország..”-on át „csak a hazaáruló menekül a harc és a nehézség elől”-ig. Mindhárom típus szép példája az öngyűlöletnek. Annak, hogy milyen mélyen bele van ivódva a magyarok húsába és vérébe az, hogy ha nekik, személyesen nem jó, akkor másnak se lehessen. Gondolom mindenki ismeri azt a viccet, hogy a Pokolban miért a magyarok üstje mellé nem kell őr… hát ez az, hogy kurvára nem vicc.

A harmadik megint csak az előző kettőből fakad: a – valódi – tudás gyűlölete. Mert ha valaki tud valamit, amit Én nem, akkor Én kevesebb vagyok mint Ő. Azt pedig nem lehet, hiszen Én vagyok a Minden. De nem tanulok, inkább foggal-körömmel kapaszkodom a saját világlátásom végső igazságába és kigúnyolom, leordítom (mert érvelni, azt nem tudok), elüldözöm, megverem, ha úgy hozza a sors, megölöm a másikat. Csakhogy Én tűnjek okosabbnak. Mert nehogy’má!

Ebből jön a negyedik népbetegség: a hamis tudás kifundálása. Mert a világ végső soron mégis csak egy emberi közösség, korlátozott hellyel, így mindenki életében eljön az a pillanat, amikor az ordítás, a trollkodás, vagy a pofánverés már nem lesz elég érv a saját igazunk alátámasztására. Na, ilyenkor kéne valami mögöttes tartalom, amire hivatkozni lehet, mint – nem létező – műveltségünk alapjára, de lehetőleg egyrészt egyezzen a saját világképünkkel, másrészt pedig sok ész lehetőleg ne kelljen hozzá. Hála Istennek Magyarhonban virágzik az alternatív tudomány minden ága, a hamis történelemtől, a politika-, és gazdaságtudományon át egészen a hitéletig. A tízmillió ezoterista, tisztánlátó, szíriuszi fényküldött, ős-párthus-keresztyén-sámán, önjelölt geográfus (a Főd lapos, mert nem hajlik a víz!), virológus (ne oltasd a kölköd, mert autistává csippelik!), reptilián-leleplező (zsidó-gyíkember világ-összeesküvés! Soros!) országa vagyunk.

(Úgy, hogy nem is vagyunk tízmilliónyian. De hát ugye, a kormány „mindenidőklegsikersebb” konzultációi után, ez már nem is nehéz…)

Az ötödik erre épül: a másik kirekesztése az emberiségből. Hiszen, ha Mi birtokában vagyunk az abszolút igazságnak (amit magunknak gyártottunk), és Mi emberek (magyarok) vagyunk, akkor az aki nem, és nem is hajlandó elfogadni a mi abszolút igazságunkat, akkor Ő nem ember (magyar). Mert olyan nincs, hogy az, aki nem olyan mint Én, az is ugyanazokkal a fajspecifikus jellemzőkkel – és ebből kifolyólag ugyanazokkal az „alapvető” „emberi” jogokkal – bírhasson, mint Én! Hát de nem? Hát de! Na ugye! Ha Én konzervatív vagyok, Te pedig liberális, akkor Te nem vagy ember. Ha Én liberális vagyok és Te konzervatív, akkor se vagy ember. Egy hülye vagy. Egy senki. Miért? Mert ha Én vagyok valaki, akkor Te nem lehetsz egy szinten velem, hiszen ellentétes a véleményünk, és – természetesen – Nekem van igazam...

RÉSZT KELL-E VENNI A JOBBIK TÜNTETÉSEN?

MÉRCE
Szerző: MISETICS BÁLINT
2017.12.15.


1. A Jobbik (továbbra is) egy szélsőjobboldali, rasszista, homofób, idegengyűlölő párt, amely tagadja a politikai közösség tagjainak az egyenjogúságát, önkormányzati szinten pedig fasiszta jellegű intézkedéseket vezet be – ezért nem kell, nem szabad részt venni a pénteki tüntetésen.

2. A fentiek igazak. Az ÁSZ eljárása azonban egy eleve jogsértő szabályozás törvénysértő, pártállami jellegű alkalmazása (vö. Schiffer András cikkével), ami arra irányul, hogy a Fidesz a választások előtt ellehetetlenítse a legnépszerűbb ellenzéki pártot, ezért a fentiek ellenére is részt kell venni a pénteki tüntetésen.

A helyzet mindkét megközelítésnél bonyolultabb.

Vélhetően mindannyian el tudunk képzelni olyan (szélsőséges) helyzetet, amikor annak ellenére is fel kellene szólalnunk egy pártot ért igazságtalanság, elnyomás ellen, hogy a párt ideológiájáról és politikájáról azt gondoljuk, amit jelenleg a Jobbikéról.

Ha ez így van, akkor a címben foglalt kérdésre az első álláspont önmagában nem adhat kielégítő választ – mivel annak egyszerre kellene tekintettel lenni a Jobbikkal való politikai szembenállásunkra és az ÁSZ eljárása által megsértett olyan értékek melletti elköteleződésünkre, mint a pluralizmus (többpártrendszer), az állami intézmények függetlensége, illetve a tisztességes eljáráshoz való jog.

Az sem magától értetődő azonban, hogy ebben az ügyben feltétlenül az elvont „demokratikus normáknak” van elsőbbségük, nagyjából a tévesen Voltaire-nek tulajdonított erkölcsi iránymutatás szellemében (nem értek egyet azzal, amit mondasz, de halálom árán is védeném az ahhoz való jogodat, hogy elmondhasd, amit gondolsz).

Ez az iránymutatás ugyanis olyan helyzetekre alkalmazható leginkább, amelyekben olyan tevékenységekről van szó, amelyek erkölcsi megítélése egyértelmű. Ha a szólásszabadságot korlátlannak és feltétlen jónak tekintjük, akkor helyesen tesszük, ha a szólásszabadság korlátozása ellen a beszéd tartalmától függetlenül tiltakozunk. Ha azt gondoljuk, hogy nincs olyan helyzet, amelyben erőszakmentes vagy már ártalmatlanná tett (pl. földön fekvő) embereket köréjük magasodó rohamrendőrök igazolt módon rugdalhatnak és ütlegelhetnek, akkor elvárható, hogy az ilyesmit azok se tagadják le, hanem szólaljanak fel és akár áldozatokat vállalva is tegyenek ellene, akiknek a legádázabb politikai ellenfeleit rugdalják és ütlegelik.

TÜNTETÉS A JOBBIKKAL ÉS A NACIONALIZMUS FUNKCIÓJA A SIKERES MAGYARORSZÁGON

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.12.15.


Rosszul teszik, akik a politikában örök igazságokat akarnak megvalósítani -- az ilyesmi a személyes életekben sem nagyon sikerül, de ott legalább a magunk felelősségére -- előnyére vagy kárára -- cselekszünk. A politikai igazságok hajkurászása ellenben tömegsírokhoz vezet. Bőven el tudom képzelni ez alapján (is), hogy valaki személyes ízlés- és erkölcsi döntéssel nem vesz részt a Jobbik mai tüntetésén, de óvnék attól, hogy ezt "az" igazsággá tupírozza -- annál is inkább, mert a közösségi (politikai) életünkben az erkölcs már régen átadta a helyét az ízlésnek és a kisebb-nagyobb megalkuvásoknak, ehhez elég csak a balos politikai pártokkal szembeni baloldali türelemre gondolni. Ezeket a pártokat egy magára valamit adó baloldali politikai közösségnek már rég el kellett volna kergetnie csupán azon oknál fogva, hogy hagyták megrendülni a saját kormányzásuk alatt a liberális demokráciát, a Fidesszel szemben pedig semmilyen ellenállást nem akartak és nem voltak képesek kifejteni.Tehát jobban teszi a baloldali közösség, ha a Jobbik ellen érvelve nem a közjóra és az erkölcsökre hivatkozik. Elégedjen meg mindenki a személyes ízlése (félelmei, meggyőződései) hangoztatásával, és tekintsen el az általános szentenciáktól.
Ez az ízlés azonban -- mint általában az ízlések -- elég reflektálatlan, mert minimum nem tudja elválasztani egymástól a Jobbik ürügyén a demokrácia elleni támadás újabb minőségi ugrását (hogy ti. a hatalmon lévő párt az államot használja fel a legesélyesebb politikai ellenfele kinyírására, ideértve azt a tényt is, hogy a Jobbik ellehetetlenítése esetén már látszatdemokráciáról sem lesz érdemes beszélni) attól, hogy a Jobbik az személyes ízlések egy részével (ideértve az enyémet is) nem összeilleszthető politikai kultúrát, gyakorlatot és célokat képviselt a múltban, és képviselnek meghatározó tisztségviselői ma is. A két dolog azonban nem mosható össze, amit magukat cizellált gondoló véleményformálók mégis megtesznek. Az előbbi a demokrácia ügye, az utóbbi a demokrácián belüli probléma...

TE MÉG OLYAN FIATAL VAGY


JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.12.14.


...Na jó. Veselkedjünk neki. Nem szeretem, amit most fogok tenni, de kénytelen vagyok, mert úgy vélem, még mindig vannak, akik azt hiszik, túlzok, midőn azt állítom, hazánk első számú elöljárójáról nehezen dönthető el, melyik a legrosszabb tulajdonsága: a butaság, a jellemtelenség, az önimádat... és így tovább.

Fönt van az interneten egy Szárszón készült felvétel a 90-es évek elejéről. A futballista fiatal volt, szellemi erejének teljében. György Péter egyenes kérdéseket tett föl, és egyenes állításokat rakott össze. Fontos: akkor a többség egy liberális ifjút ismert, nem ezt a mai gerinctelen rablót, akkor a többségben még élénken élt a 89-es, szovjet csapatokat hazaküldő beszéd, még nagyon kevesen voltunk, akik undorodtunk attól a hőzöngéstől és már beleborzongtunk abba a (különben várható) jövőképbe, amikor ez a gyűlöletkupac teljhatalomra jut.
Nézzék, hallgassák meg, figyeljenek a válaszra. Meg a hallgatóságra. Hogy néhányan már gyanakszanak. Itt van, megmutatom, utána beszélünk...

...Ugye nem várják, hogy részletes elemzést adjak? Talán elég néhány lényeges elem megemlítése.

A patkányeffektus: védekezés a sarokban látszatkitámadással. Senki nem bántotta, de már harcolni akar. Nem nevezi meg az ellenfelet, nem választ fegyvert, nem mondja, hogy hol és mikor, csak a harc szükségességéről beszél, és támad. Úgy általában. Nyer már itt is, mint azóta mindig, minthogy nincs ellenfél, aki legyőzhető volna. Ha ugyanis felbukkan egyetlen egy is, akiről gyanítható volna, hogy esetleg visszaszól, akkor hátra arc, menekülj.

Az elkenés: semmilyen kérdésre nem válaszol, mert azt mondja, nem volt kérdés. Ami mégis megkerülhetetlennek látszik (székház-ügy), arra ott van mindjárt a világtörténelem kezdete óta használt séma, a gyávák menedéke: mások is azt csinálják. Más pártok pénztárnokai is együtt ebédelnek. Nem azt mondja, ő miért tette, azt mondja, mások is. Nem ismerjük el, hogy hiba volt, bűnösek vagyunk, azt mondjuk, mások is.

Beszéljünk a kacsáról: mindegy, mi a téma, mindegy mit kérdeztek, a kacsáról tudok egysmást, arról fogok beszélni. Méghozzá úgy, hogy előbb megjegyzem, mennyire nincs semmi értelme annak, amiről mások akarnak beszélni, már csak azért sincs neki értelme, mert az, amiről mások akarnak beszélni, nem más, mint alaptalan és nemtelen támadás, és én nem vagyok hajlandó felvenni a kesztyűt, valamint a mások ingét sem.
Majd én megmondom, miről lesz szó: milyen lehetőségei vannak az értelmiségnek, ez fontos kérdés. Tessék szíves lenni egy pillanatra komolyan venni ezt a nyilvánvaló ostobaságot és tessék megpróbálni válaszolni. Na? Tetszett találni értelmes, nem közhelyekben és általánosságokban tartott mondatokat? Hát persze hogy nem.
És így tovább.

Még egyszer. Egy fiatal liberális beszélt, szellemi erejének teljében. Annyira borzasztó, hogy már akkor nyilvánvaló volt, amit néhányan megállapítottunk: az isten őrizze meg az országot ettől az alaktól.
Nem őrizte meg...

KORRUPCIÓINFÓ: UKRÁN MIGRÁNS-NYUGDÍJASOKÉRT LOBBIZIK KÓSA LAJOS

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2017.12.14.


Ukrán nyugdíjasok magyar foglalkoztatására kapott közpénz-százmilliókat egy cég, amelyhez kötődő személyek Kósa Lajos családjával üzleteltek nemrég, amúgy pedig a munkaszövetkezet-bizniszben utaznak. Kósa terjesztette a parlament elé a nyugdíjas szövetkezetekről szóló törvényjavaslatot.

Kósa Lajos és Harrach Péter jegyezték pár hónapja a nyugdíjas szövetkezetek létrehozásáról szóló jogszabályt.  A szövetkezetek a munkaerőhiányt nyugdíjasok aktivizálásával oldanák meg. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szokásos heti korrupcióinfóján olyan összefüggéseket mutatott be, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy eloszlassák a talányt: honnan eredhet Kósa friss aktivitása szociális-szövetkezet ügyben.

Az új törvényt nyomban megszületése után a kormányszócső Magyar Időkben méltatta a hasonló struktúrában régóta működő diákszövetkezetek érdekképviseletét vezető Fiák István.

Fiák még tavasszal eladta Tocó-Pece Üzletviteli Tanácsadó és Ingatlanhasznosító Kft. nevű cégét Porkoláb Gyöngyikének, Lajos feleségének. Két gyermekük, Anna Sára és Eszter Zsófia a kft. ügyvezetői lettek. A Tocó-Pece árbevételt alapítása óta egyszer sem termelt, saját tőkéje ugyanakkor 115,7 millió forintot tett ki, eszközállománya pedig közelíti a 140 milliót a tavalyi beszámoló szerint.

A Diákészben felülreprezentáltak a Meló-Diák-csoport munkaerőkölcsönző-hálózat tagjai. Fiák e hálózathoz tartozó Meló-Diák Holding Zrt. igazgatósági tagja. Egy másik Meló-Diák csoporttag, a Meló-Diák Alföld Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja a debreceni Mátyás László.

Mátyás László, Fiák István és Kósa tavaly közösen hakniztak egy iskolaszövetkezetes előadáson a tusványosi szabadegyetemen.

Mátyás ügyvezető és közvetett résztulajdonos a Horizon2020 Munkaerő Szervező és Foglalkoztatás Fejlesztő Nonprofit Kft.-ben. Erről a cégről írta nemrégiben a Magyar Nemzet, hogy tavaly, pár héttel a bejegyzése után 450 millió forint támogatást nyert el a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból „ukrán állampolgárok hiányszakmákban történő foglalkoztatása” című projektjére.

A napilap által megismert dokumentumokban az állt, hogy a Horizon2020 a támogatási szerződés megkötése után nyolc napon meg is kaphatott 180 milliót. A többit két részletben kapta – vagy kapta volna – a cég, feltéve, hogy elősegíti tavaly 750, idén pedig a vállalt 4500-ból legalább 1500 ukrán munkavállaló elhelyezkedését. A szerződésben visszafizetési kötelezettség is szerepelt. A gazdasági tárca ugyanakkor nem válaszolt arra a megkeresésre, hogy mennyi teljesült a cég vállalásából és hol tart a kifizetés.

Hadházy mostani kutakodásában egy a fenti céghálóhoz kötődő Keleti Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetre is bukkant, ami kapcsán meg is jegyezte: a nyugdíjas szövetkezetek tagságának nem feltétele a magyar állampolgárság...

"CSAK A JELSZAVAK MÁSOK A JOBBIK ALATT, A SZAR MARADT"

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2017.12.15.


Tiszavasvárit Vona Gábor 2010-ben a Jobbik fővárosaként emlegette, mintavárost ígért. Hét éve vezeti jobbikos polgármester a települést, a párt azóta néppártosodik, de helyben kevés dologra lehet rámondani, hogy igazi sajátosság lenne. Talán csak az, hogy a romák egy része Jobbik-szavazónak mondja magát. Így próbálnak túlélni.

– Hova rohan? Talán baj lesz abból, ha késik két percet? – kérdezi egy roma közmunkástól a tiszavasvári trafikos.

– Soha nem lehet tudni nála – mondja sejtelmesen a fiatal férfi. Zagyva György Gyulára, a Jobbik korábbi országgyűlési képviselőjére utal, aki nagyjából másfél éve a tiszavasvári közmunkaprogramot vezeti, rá rövidesen visszatérünk.

A város önkormányzatát december 8-án kötelezte háromszázezer forint bírság megfizetésére a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság és kimondták, az önkormányzat diszkriminálta a romákat. A bíróság elutasította az önkormányzat keresetét és az Egyenlő Bánásmód Hatósággal értett egyet, akik szerint Tiszavasvári önkormányzata megsértette a helyi romák emberi méltóságát. A Társaság a Szabadságjogokért 2016 márciusában fordult a hatósághoz, miután az önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a Becsület Légiója egyesülettel, az EBH korábbi határozata pedig megállapította, hogy a tiszavasvári önkormányzat támogatásával és részvételével zajlott bejárások alkalmával zaklatták a cigánytelepek lakóit, és ezzel az önkormányzat megsértette az egyenlő bánásmód követelményét.

Az Orosz Mihály Zoltán-féle Becsület Légiójának azóta nyoma sincs a 13 ezres Tiszavasváriban, de a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati részén elhelyezkedő város két szélén található szegregált nyomortelep maradt. A bűdi telepen laknak hagyományosan a magyar cigányok, a romungrók, a szentmihályi területen nagyjából kétezer oláh cigány, jellemzően a Keskeny és a Széles utcákban. Szilárd útburkolat nincs, csak sár mindenütt. A tájkép annyiban változott a néhány hónappal ezelőttihez képest, hogy már senki sem gázol bokáig a szemétben. A közmunkások szorgosan szedik a háztartási hulladékot, amit nem tudnak elégetni...


ITT OLVASHATÓ

VIZSGÁLNI LEHETNE MÉSZÁROSÉK ÚJ BEVÁSÁRLÁSÁT

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: HAVA NIKITA
2017.12.15.


Úgy tűnik, az utóbbi fél évben minden arannyá változott, amire Mészáros Lőrinc rátette a kezét. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) látszik ez a legjobban. A héten jelentette be a felcsúti polgármester érdekeltségébe tartozó Konzum Nyrt., hogy egy bonyolult kereszttulajdonlásos ügylettel beszáll a legnagyobb magyar kézben lévő biztosítóba, a CIG Pannónia Nyrt.-be. A cég részvényei már a bejelentés előtt egy hónappal emelkedni kezdtek, ez idő alatt 281-ről 365 forintig drágult a vállalat értéke a tőzsdén. A bejelentés előtti utolsó kereskedési napon, hétfőn 24 óra alatt 339 forintról 365-re emelkedett az árfolyam.

Ekkorra néhány kereskedő már bizonyára értesült valahogy arról, hogy a cég vezetősége valami nagy dobásra készül. Néhány szerencsés befektető mostanra nagyon jól járt, mert a csütörtöki zárásnál a CIG részvényei már hatvanszázalékos erősödést mutattak a hét elejéhez képest, illetve a tőzsdei forgalmat tekintve szerdán még az OTP Bankot is sikerült megelőzniük, ekkor kétmilliárd forintos forgalom felett zárták a napot.

Lapunk kérdésére Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) elnöke elmondta, hogy megvizsgálták Mészárosék keddi tranzakcióit, és önmagukban nincs velük gond. Azt viszont fontosnak tartotta kiemelni, hogy a CIG Pannónia ezt megelőző, hétfői hétszázalékos árfolyam-emelkedése már megérne egy vizsgálatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részéről. A CIG elmúlt néhány hónapos tőzsdei tevékenysége nem indokolt ugyanis ekkora emelkedést, korábban az árfolyam csak egy-két százalékos növekedést produkált.

A kérdés az, hogy ez a vételi hullám nem merítette-e ki a bennfentes kereskedelem tényállását. Arról nem tudni, hogy volt-e az ügyben valamilyen jegybanki vizsgálat, ahogy általában sem tudni, hogy az MNB valaha is indokoltnak érezte-e ezt a tőzsdei Mészáros-érdekeltségek, így a Konzum, az Opus és az Appeninn különleges ármozgásaikor. A feladat nem olyan könnyű, mert a kereskedők sok ezer ügyletében sok millió papír fordul meg, de azért egy kísérletet biztosan megérne, hiszen úgy látszik, hogy bennfentes információk kerültek ki a részvényről...

ÖT FIATAL HATÁRÁTKELÉSRŐL ÉS KARÁCSONYRÓL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.12.15.


Érdekes kísérlet a mai poszt, ugyanis nem egyetlen főszereplője van, hanem rögtön öt. Méghozzá öt magyar fiatal Angliából, Németországból, Svájcból és Ausztriából (igen, az egyik országból ketten vannak), akik az év végéig több posztnak is főszereplői lesznek. Arról kérdezte őket Ukume, hogy miként és miért lettek határátkelők, és az ünnepek közeledtével persze kihagyhatatlan ez a téma is. A mai tehát afféle felvezető poszt, melyben megismerkedhettek a főszereplőkkel. Remélem, tetszeni fog majd ez a formátum! (A képeket az egyik főszereplő, Ibolya küldte, köszönet neki érte.)

A karácsony mindenki számára szent ünnep, viszont az is igaz, hogy mindenki számára mást jelent. A várakozás, a hagyományok egyénenként és családonként különböznek.

Ez akkor különösen fontos, hogyha egyszer csak gondolunk egyet és nekivágunk a nagyvilágnak, kilépünk a komfortzónánkból és elköltözünk az otthon melegéből egy másik, idegen országba.

Az elkövetkező hetekben öt fiatal élményeit és benyomásait követhetjük végig, akik meséltek többek között arról, hogy milyen volt megbirkózni a kihívásokkal és a honvággyal, a kultúrsokk jelenségével és így karácsony táján hol és hogyan töltik a karácsonyi időszakot; otthon a családdal, vagy távol tőlük az új hazában?

Mit tartanak fontosnak és milyen „idegen” hagyománnyal bővült az ünnepi szellemiség? Bevált recept nincs, de érdekes és személyenként változó, izgalmas filmszerű történetek igen..


ITT OLVASHATÓ

NE HARCOLJ , JÓEMBER! SZARUL NÉZEL KI, NYUGODJ MEG, ELÉG VOLT!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.12.14.


...Hátizsák leakasztva a szögről, hanyag eleganciával feldobva a bal vállra, az enyhén kialvatlan, gyűrött és szétcsúszott arc pedig 7:40-kor belenéz a kamerába és a nemzet 2,3 millió magyar pirospozsgás orcájába. Minden frankó, alattvalók! Indulok Brüsszelben (helyesen: Brüsszelbe!), hogy hetvenhetedszer is megállítsam. (Don Quijote is elmorzsolna egy könnycseppet a szeme sarkában). Hogy azt mondja:

"itt a hátizsákomban vihetem magammal a 2,3 millió ember véleményét, aki világossá tette, nem akar Soros-tervet és nem támogatja, hogy Brüsszel ilyen tervet hajtson végre"...

Az is igaz, hogy az EU-csúcs másik fontos témájáról, a Brexit-ügy körüli forró helyzetről egy szót sem ejtettél, pedig érdekes lett volna elmondani a 2,3 millió satuhülyének nézett hívednek, hogy miért is mész az elvetemültek közé. (Najó, mit várhatok tőled?) Másfelől, ha az a 2,3 millió vélemény befért abba a hátizsákba, akkor pont úgy is áll a helyzet, ahogy azt minden normális ember gondolta eddig is.

Az egyedüli dolog, amit eddig nem tudtunk kristálytisztán a NEM LÉTEZŐ Soros-tervről, azaz a rendszerváltás utáni Magyarország legordasabb politikai blöffjéről, hogy az valójában egy oroszbarát, rögeszmék által megnyomorított, dezinformációs és propagandatroll nevéhez fűzödik. Most, hogy már ezt is tudjuk, csapjuk a többi mellé: egy egész ország elhülyítését tetted fel arra a felismerésre, hogy a menekültválságra valószínűleg nincs végleges és egyértelműen jó válasz, egyetlen percig nem állt szándékodban legalább megpróbálni megoldást kínálni a problémára, ellenben szövetségeseid gyengeségét kihasználva sütögetted a politikai pecsenyédet a hátukon, ott tettél keresztbe nekem, ahol tudtál, és közben mindezt úgy állítottad be, mintha nálad lenne a bölcsek köve. És most jössz nekem 2,3 millió ember véleményével?

Mi a jóisten ez, Viktor? 2,3 millió ember véleményével röhögteted magad? Miután tavaly nyár óta zabáltatod velünk a rothadt, hazug moslékot és folytatod ezt a szégyenteljes, bűzös gyűlöletpropagandába csomagolt dezinformációs hadviselést Soros ellen, 2,3 millió az elsöprő többség? Ennyire futotta az elkúrt tizenhuszonszáz milliárdokból? Ez minek az elsöprő többsége? Milyen harcról beszélsz, te bátor, zseniális debattőr? Te, aki egy rohadt kérdésre nem vagy képes egyenesen, férfiasan válaszolni a parlamentben. Te, aki fényes nappal nem mersz kimenni az emberek közé golyóálló mellény és 86 testőr nélkül. Te harcolni mész?

Figyelj, Viktor! Ebben az országban, a ti nyilvántartásaitok szerint alsóhangon is 8,2 millió konzultálni, népszavazni és szavazni potenciálisan alkalmas ember van. Ennek a 2,3 millió a 28 százaléka. Meg még egy kicsi. Ez egyharmadnak is büdösgyenge, de elsöprő többségnek nevezni, több mint szánalmas. Ha jól értem, te most akkor a konzultálni képes magyar lakosság kicsivel több mint egynegyedének véleményét baszod ki a brüsszeli asztalra, hogy nesztek, nemet mondtunk a Soros-tervre, ami egyébként is egy hazug, ordasnagy kamu? Hát ez még az érvénytelen népszavazásotokhoz képest is bukta, öregem. Ezzel mész harcolni? És szerinted van élő ember, aki ezt komolyan veszi? Mármint Moszkva, Baku, Asztana, Minszk, Peking, Ulánbátor és egyéb ilyen virágzó helyek kivételével, ahova érdekes módon soha nem harcolni, hanem kivétel nélkül mindig lefetyelni mész.

Te briliáns elme, te bátor harcos! Azt vágom és tiszteletben is tartom, hogy van néhány százezer fanatikusan elkötezett híved, aki az anyját is eladná azért, hogy ne kelljen önállóan gondolkodnia, aki az életét is a kezedbe anná, ha azt kérnéd tőle, aki könnyesre sírja a szemét attól a gondolattól is, hogy te helyette megharcolod a megharcolnivalót, és neki semmit nem kell tennie, és még azon sem kell eltűnődnie, hogy mi van, ha tényleg az ő fejére is ráhugyozol. De hibádzik itt legalább 5,9 millió ember, akit annyira sem hozott lázba az ügy, hogy legalább az interneten végtelenszer kitölthető elektronikus konzultálás soha vissza nem térő lehetőségét megragadta volna. Pedig ahhoz fel sem kellett volna emelkedni a fotelből. Szerinted ők mit üzentek neked, Boldogkarácsonyt Viktor? Szerinted ők mire hatalmaztak fel téged?

Szerinted nem kínos, hogy egy abszolút kisebbség véleményét próbálod sokadszorra népakarattá nyilvánítani? Nem kínos, hogy évek óta nem vagy hajlandó tudomást szerezni a többség létezéséről? Nem gondolod, hogy bár az összes közvéleménykutatás a fanatikus híveid példás szolidaritását mutatja a leszart többséggel szemben, de előbb-utóbb muszáj lesz szembenézni azzal, hogy a hétköznapokban milyen pusztítást végeztetek? Nem gondolod, hogy abban a politikától távolmaradó többségben, amelynek a kőkemény és egyre reménytelenebb mindennapokkal kell megküzdenie, miközben te harcolsz a démonaiddal, olyan frusztráció gyűlik fel, ami ha egyszer elszabadul, csúnya vége lesz? Nem gondolod, hogy Brüsszelbe, a szövetségesei közé normális ember nem harcolni, hanem legfeljebb vitázni, érveket ütköztetni, építő szándékkal bírálni, kompromisszumra jutni megy? Nem lehet, hogy elég volt ebből a röhejes kapálózásból?

A FIDESZES "VÁLASZTÁSI KAMPÁNY" ÁLLAMI TERRORIZMUS

VÁROSI KURÍR
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: GUSZTOS ISTVÁN
2017.12.14.


Félelmetes.

Ki néma netán s csak lelkesedni rest, az Soros-bérenc

Egyáltalán nem túlzás a hatalom végtelenített hecckampányát goebbelsi-sztálini mintákat követőnek nevezni. Félelmetes, hogy a hatalom naponta adja jelét annak, bármire képes. Félelmetes, hogy a szervezetből nem akadt egyetlen ember sem, aki fölordítana: ehhez az aljassághoz már nem adja a nevét, nem adja magát.

Félelmetes, hogy nincs elvszerű, következetes. demokratikus ellenzék, amely a szükséges határozottsággal merne szembeszállni a bűnöző hatalommal.

Pedig semmit sem veszíthetnek: aki az ocsmány fideszes uszításnak nem aktív részese, ki néma netán s csak lelkesedni rest, az Soros-bérenc. Fölvetődik a gondolat, hogy a menekülthelyzet megítélését illetően igazából nincs is gondjuk a hatalommal, legföljebb modorát tartják kifogásolhatónak.

Félelmetes, hogy a magyar értelmiség mennyire szervezetlen ahhoz, hogy hatásosan tiltakozhasson.

Meghozta a bűnszervezet a maga „országgyűlési határozatát” – és azonnal elkezdődött helyi, települési szinten is lakosság intenzív hiszterizálása, megfélemlítése: terrorizálása.

Tulajdonképpen a Fidesz folyamatosan kampányol, azaz a közpénzből fedezett dezorientálást, hazudozást, a gyűlöletkeltő, rasszista intenciójú uszítást lassan 20 éve – amióta rájött önnön nemzetikereszténységére – pillanatokra sem hagyja abba.

Az ember azt hinné: olyan biztos, fölényes helyzetben van, hogy akár be is fejezhetné vagy legalábbis fölfüggeszthetné a gyűlöletkeltést – de nem teheti, mert ereje, népszerűsége éppen abból származik.

Évtizedek óta nem volt annyira demoralizált, kényszerképzetekkel befont életű a magyar társadalom, mint mostanság...


A FELNŐTT LAKOSSÁG 85%-A SZERINT A SZÜLŐ MARADHASSON FOLYAMATOSAN A GYERMEKE MELLETT A KÓRHÁZBAN

TÁRSASÁG A SZABADSÁGJOGOKÉRT
Szerző: TASZ
2017.11.17.


Egy friss, 1000 fős reprezentatív kutatásból kiderül, hogy a magyar felnőttek fontosnak tartják, hogy a szülő a kórházban a gyermeke mellett maradhasson. A válaszadók emellett az orvostól kapott alapos tájékoztatást és a megfelelő higiénés körülményeket tartották kiemelten fontosnak egy gyermek kórházi tartózkodása esetén. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) mindezek előmozdításáért dolgozik a három éve futó Gyerekkel vagyok kampányában. Idén decemberben Ünnepek a kórházban névvel indít akciót, amelynek során a kórházban tartózkodó gyermekek és szüleik ajándékcsomagot kapnak.

Egyetértés: a szülő maradhasson gyermekével a kórházban is!

A TASZ által rendelt, 18-59 éves korosztály körében készült, 1000 fős reprezentatív kutatás tanúsága szerint a felnőtt lakosság 85%-a gondolja úgy, hogy a szülő, ha úgy akarja, akár folyamatosan a kórházba került gyermeke mellett maradhasson. 81% szerint az édesanyától csak akkor válasszák el egészséges újszülöttjét, ha ő ezt kifejezetten kéri. A TASZ három éve futó Gyerekkel vagyok kampányában évek óta azt hangsúlyozza, hogy ez nem csak igénye, hanem a törvény által garantált joga is a szülőknek.

A tisztaság és a tájékoztatás a legfontosabb

A fenti két kérdés mellett a kutatásban nyolc felsorolt szempontot is értékeltek a megkérdezettek, aszerint, hogy mennyire tartják fontosnak egy gyermek kórházi tartózkodása során. A grafikonon is látható, hogy a szempontok közül az intézményben lévő higiénés körülményeket és a megfelelő tájékoztatást tekintik a legfontosabbnak. De az összes többi szempont is fontos vagy nagyon fontos a válaszadók több mint 85%-a számára: a korszerű eszközök és a kíméletes eljárások alkalmazása, a gyermekre szabott, gyerekbarát környezet, a gyermekjátékok jelenléte. Emellett az is, hogy olyan körülmények legyenek a kórházban, amelyek segítik a szülő benttartózkodását, tehát hogy kulturált körülmények között tölthessék a kísérők a gyermekük mellett az éjszakát. A kutatásból kiderül, hogy a kisgyermeket nevelő szülők számára mindezek még inkább fontosak...

"NINCS MÁR RÉS A PAJZSON" - INTERJÚ POLYÁK GÁBOR MÉDIAKUTATÓVAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: KARDOS ERNŐ
2017.12.15.


Szabad sajtónk még akad, sajtószabadság azonban nincs már Magyarországon – fejtette ki néhány napja az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága előtt, a jogállamiság és a demokrácia magyarországi helyzetéről szóló meghallgatáson a Mérték Médiaelemző Műhely képviseletében Polyák Gábor, a Pécsi Tudományegyetem és a Corvinus Egyetem oktatója. A sajtószabadság ugyanis – indokolta megállapítását a médiakutató – „sokkal több néhány bátor újságíró és szerkesztőség küzdelménél. Az egy olyan helyzet, amelyben minden újságíró egyenlő eséllyel jut szóhoz, és a közönség minden tagja azonos eséllyel fér hozzá a sokszínű tájékoztatáshoz.” Az itt következő beszélgetés a sajtó struktúrájának 2010 óta zajló, „a Fidesz által a médiarendszer egészét maga alá gyűrő” átalakítási folyamatát, illetve az ennek következtében mára kialakult helyzetet tekinti át.

Kevesebb mint fél évvel a választások valószínű időpontja előtt hogy látja, milyen állapotban készül a választási kampányra a hazai nyilvánosság?

– Szerintem nincs már rés a pajzson, mára a magyar médiarendszert a Fidesz tökéletes hadrendbe állította. Megkaparintotta a befolyást az országos médiumok nagy része felett, elindította és megnyerte a harcot a megyei lap- és vidéki rádiós piac közönségéért. Az időzítés is tökéletes: a Vajna-féle Rádió 1 már minden nagyvárosban sugároz, ezt egészítik ki a Mészáros Lőrinc által felvásárolt megyei lapok. Fél évvel a választások előtt minden vidéki újság és rádió, a teljes országos hálózat Fidesz-közeli kezekbe került, a Vajna–Mészáros–Habony vonal tehát – kiegészülve Schmitt Mária és Matolcsy Ádám orgánumaival – nagyon erős pozíciókra tett szert a nyilvánosság formálásában, az országos televíziótól az online felületekig. Így a kormánypárt könnyűszerrel eléri az általa jól mozgósítható, meggyőzhető választót.

Van egyáltalán értelme ilyen körülmények között a választási kampánynak?

– Tisztességes választási kampányt ma már Magyarországon nem lehet rendezni, a médiarendszer olyan mértékben torzít a Fidesz javára, hogy korrekt vitákat képtelenség szervezni, s a nyilvánosságon keresztül a választás tisztasága sem ellenőrizhető. Az ellenzéki pártok alapvetően a közösségi médiába szorultak vissza...