2018. július 21., szombat

MÁR A VESZÉLYZÓNÁBAN VAGYUNK - INTERJÚ JUDITH SARGENTINIVEL

MÉRCE
Szerző: LANGOWSKI JUDITH
2018.07.21.2017 májusában az EP kinevezte a holland zöldpárti képviselőt, Judith Sargentinit, hogy vizsgálja meg, hogy Magyarországon fennáll-e a jogállamiság komoly sérülésének veszélye. A jelentés 13 ponton alapszik, elemezve mind nemzeti és nemzetközi bírósági ügyeket, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), az EU és az ENSZ jelentéseit. Igen, állapította meg Sargentini, a szabálysértés komoly kockázata áll fent.

„Már a veszélyzónában vagyunk” – jelentette ki.

2018. június 25-én az Európai Parlament Állampolgári, Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) elfogadta a Sargentini-jelentést, amely alapján megindíthatják az uniós alapszerződés 7-es cikkelye szerinti eljárást, ha az EP kétharmados többséggel megszavazza azt szeptemberben. Ez lenne az első alkalom, hogy az Európai Unió ezt az eljárást megindítja egy tagállama ellen. Ha ez megtörténik, abban az esetben Magyarországnak komoly szankciókkal kell szembenéznie, melyek közül a legsúlyosabb az EU-s szavazati jogunk elvesztése lenne.

Sargentini jelentését és személyét is súlyos kritikák érték a magyar média és a magyar politikusok részéről. Szijjártó Péter külügyminiszter Magyarországról alkotott politikai ítéletnek nevezte, míg Varga Judit európai ügyekkel foglalkozó államtitkár egy interjúban Magyarország ellen folytatott „politikai boszorkányüldözésről” beszélt.

Mi pedig interjút készítettünk vele:...


SZOMORÚAN LÁTOM, HOGY BEÉRETT A "JOBBOLDAL"MÉRGEZŐ VETÉSE...

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: RÁTESI MARGIT
2018.07.21.A foci világbajnokság győztes francia válogatottja ürügyén ismét elöntötte a nyilvánosság tereit a legalpáribb rasszista uszítás. Amiatt, hogy a francia csapat jónéhány tagja feketebőrű! Sőt, néhányuk felmenői meg – arcvonásaik alapján – vélhetőleg a Földközi tenger másik partjáról, a valahai francia gyarmatokról érkezett észak-afrikai, közel-keleti. Hiába mondják a csapat vezetői, hogy a keret 23 tagjából huszonegyen francia születésű állampolgárok. Hiába ad a köztársasági elnök Becsületrendet a labdarúgás pillanatnyi császárainak, elismerve ezzel, hogy származásuktól, netán vallásuktól függetlenül a Gloire fényesítéséhez járultak hozzá teljesítményükkel – az uszítók nem nyugszanak. Nyilván Franciaországban is léteznek a rasszista hangok, de talán a megszerzett trófea fölötti öröm mellett ezek halkabbak. Nem tudom, sajnos franciául sem tudok.

De mint magyarnak, nekem jobban fáj honfitársaim hangos kisebbségének durva, ostoba zajongása. Szomorúan látom, hogy beérett a „jobboldal” mérgező vetése. Az idézőjel azért indokolt, mert magukra valamit is adó jobboldali, konzervatív, sőt, nemzeti, keresztény emberek sose dőlnének be annak a durva manipulációnak, ami a hazámban egyre fokozódó erővel zajlik.

Mellékszál: a gyűlölet, az elvakult hit, az ostobaság egyébként sem ismer „oldalakat”. A háború utáni években tucatnyi magyar állampolgár esett áldozatul az akkori baloldal szította pogromoknak – közöttük a holokauszt poklából hazatérő zsidó is – a feketézők, árdrágítók, egyéb „népellenes” egyedek ellen indított hajsza következtében.

Vajon mitől ennyire sikeres immár egyre több helyen, ez a valamennyiünkre szörnyű veszélyeket hordozó embertelen, durva uszítás?

Nyilván több oka is van – például a jobb és baloldali ellenerő tétovasága, bizonytalansága is közrejátszik – de én most csak egy nagyonis kézzelfogható dologról, a köznyilvánosság csatornáiból ömlő manipulációról ejtek szót. Közbevetőleg: minden sajtótermék manipulál, vagyis befolyásol. De nem mindegy, hogy milyen irányban, milyen arányban: a meglévő veszélyeket eltúlzó, vagy éppen elhallgató módon? A változásokra való felkészítésben jeleskedik, vagy a mindannyiunkban meglévő félelmekre, irigységre apellál? Csitítani igyekszik a felkorbácsolt indulatokat, vagy éppen az egymásnak feszülés folyamatos ajzásában érdekelt? Lehet, hogy meglepő – de még hazudni sem kell ehhez.

Mondok példát:...


ÁLOMSZERŰEN ALAKULT MÉSZÁROS LŐRINC MAGYARNAK MONDOTT, DE DÖNTŐEN KÜLFÖLDÖN KÉSZÜLŐ SPORTSZERMÁRKÁJÁNAK A SORSA

444
Szerző: haszanz
2018.07.21.


Villámgyorsan tört be a magyar piacra Mészáros Lőrinc sportszermárkája, az angol nevet kapó 2Rule (ejtsd: tu: ru:l, lefordítjuk szívesen: „Két Vonalzó”). A céget decemberben alapították, talán még maguk sem számítottak arra, már három NBI-es csapat (Puskás Akadémia, Haladás és Diósgyőr) is ebben a mezben kezdi a bajnokságot. 

A három klub úgy ugrott bele a váltásba (Adidas és Nike volt előtte), hogy sok tapasztalatuk nem volt a 2Rule-lal, az új mezeket pár nappal az NBI rajtja előtt mutatták be, az egyik szombathelyi játékos például annyit tudott mondani a bemutató videóján, hogy

kényelmes a gatya, majd meglátják, milyen a mez játék közben.

Hogy mi olajozta meg a sikert? Nem is lehetett kérdés, hogy a felcsúti focicsapat Mészáros Lőrinc új mezeit választja. Szombathelyen a Haladás VSE elnöke Homlok Zsolt, Mészáros Lőrinc veje, de hivatalosan azt mondták, hogy a termékminta hengerelte le őket: „kaptunk egy termékmintát, ami meggyőzött minket arról, hogy a 2Rule jó választás lesz. Garanciát is vállalt a cég, hogy ha a mezek viselése közben panaszunk lenne, akkor cserélik a dresszeket.” Hogy erre a garanciára szükség lesz-e, az majd kiderül. A Népszava például úgy értesült, hogy a gombai varrodával minőségi problémákra hivatkozva az első hétezer mez legyártása után szerződést bontott a cég...

BEHÓDOLT AZ ELLENZÉK ŐFELSÉGÉNEK, KOLLEKTÍVAN BORULT LE A VEZÉR LÁBA ELÉ

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2018.07.21.


Már az ellenzékiség látszatát sem akarják fenntartani, nem a szavazók, hanem a Fidesz kedvét keresik.

Az történt a héten, hogy
- a Fidesz lefizette őket a képviselői béremeléssel,
- a frakciók támogatásának növelésével,
- a pártalapítványok támogatásának emelésével,

és ezért ők közösen elvonulnak Tusnádfürdőre megköszönni a jóindulatot. Hiszen le is lövethette volna őket.

Miközben az ellenzék a választási kampány hónapjaiban egymással versengve kiáltott diktatúrát, autokráciát, igazságtalan választási rendszert - és egyszersmind ígérte, hogy noha most (akkor) 5-8 százalékon áll, megnyeri a választást mindennek dacára.

Eközben nyilvánvalóan jól tudták, hogy
- a választást nem fogják megnyerni,
- egymással kell harcolni őfelsége ellenzékének szerepéért,
- és így össze is hozták a harmadik kétharmadot Orbánnak.
És most ki lettek fizetve.

Egyúttal sikeresen kompromittálták magukat.

A legnagyobbat ezzel az MSZP szívta, pedig ők jól álltak abban a csatában, ami legnagyobb ellenzéki párt szerepéért ment. Egyfelől szétesett a Jobbik, és csaknem megfeleződött a közvélemény-kutatásokban, és a kilátástalan anyagi helyzete miatt még a tönk és a megszűnés szélére is került. Továbbá az LMP meg is feleződött, valamint már ott tartanak, hogy a harmadik elnöküket nyírják ki 2 hónap alatt. Mivel a DK-val a Gyurcsány jelentette növekedési korlát miatt érdemben nem kell számolni, az Együtt megszűnt, a Momentum lendülete elfogyott, a Párbeszéd meg betagozódott alájuk, a szocialisták lehettek volna a választás utáni időszak ellenzéki nyertesei.

Egészen eddig.

Azonban nemcsak hogy kitömték őket pénzzel, de megpróbálják azt állítani, hogy mindez teljesen akaratuk ellenére történt. Az érvelés minden elemében hamis. Tóth pártelnök például azt állítja a párt-alapszervezeteknek küldött levelében azt állítja, mint a Fidesz zsarolásának bizonyítékát, hogy csak azért szavazták meg a fizetésemelést, mert különben a frakció működési kerete évi 80 millióval csökkent volna. Ami lehet, hogy igaz, de közben
nem tesz említést arról az évi 200 milliós forintos emelésről, amivel a Fidesz kompenzálta nekik a veszteséget...

CSODAVÁRÁS MAGYARORSZÁGON

HUPPA
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2018.07.21.


A Magyar Csoda olyan, mint a fata morgana egy olyan légköroptikai jelenség, amelynek során a távoli tárgyakról nem a valódi helyükön és helyzetükben látunk képet. A leggyakrabban a szemlélőtől igen távol lévő tárgyak a horizont közelében, már-már a végtelen tér határán, a földfelszín felett lebegni látszanak, esetleg fordított állásúnak tűnnek, vagy megkettőződnek. Úgy van! A Magyar Csoda a délibáb. Van is meg nincs is. A szomjazónak oázis, a magányosnak kecskenyáj, a magyaroknak miniszterelnök.

Messze a távolban felvillan egy kép, nézed, látod, azt hiszed megragadtad, aztán mire elérnéd, huss! Szertefoszlik, eltűnik. Volt-nincs. Fene bánja – folytathatnánk a Cigánybáró fülbemászó dallamát: „Messze a nagy erdő,messze száll a felhő, Messze megyek édes rózsám tetőled.” Ide illik.

Van azért a délibáb és Orbán Viktor között egy apró különbség. Jelesül az, hogy ő, mint választott tisztségviselő, beszámolással tartozik választóinak. Na, jó! Mondhatja ő azonnal. A választóimnak igen. De honnan tudjam, hogy maga az én választóm? Igaza van. Nem azért, mert neki általában mindig igaza van, hanem azért, mert tényleg senki nem tudja, hogy ki szavazott rá, kitől kapott soha nem látott felhatalmazást a kormányzásra. Már-már unalmas felvetés, hogy senki nem szavazott rá, akárkit is kérdeznek. Miképpen az is, hogy akkor csakis csalással győzhetett. Unalmas ugyan, de nagyon idegesítő.

Ettől persze még lehetne elhivatott, jó miniszterelnök. Lehetnének tiszta, egészséges kórházak, élhetne még ma is az elhunytak több mint 40 százaléka. Ettől még indulhatna markáns program a szegénység felszámolására. Meghirdethetnék az oktatási reformot, hogy a gyerekeink jól szerepeljenek azon a hülye pisa teszten. Lehetnének erős uniós és nemzetközi kapcsolataink, tisztelhetne bennünket a világ jobbik fele, ahelyett, hogy használna a rosszabbik – nem mondom meg, mire. Szóval lehetne itt tenni csuda dolgokat. Ehelyett látjuk, mi van.

Tudja ezt ő is, világosan. Miközben utazgat jobbra-balra a lázas külkapcsolat-építés látszatát keltve, igyekszik felhívni magára azon hatalmasságok figyelmét, akik rá se bojszintanak, egy dolog azért bevillan a szemlélőnek. Bárhova is menjen – állítólag ország dolgában-gondjában járva – mindenütt van egy focimeccs, amit neki feltétlenül látnia kell, és meg is nézi, államköltségen, immáron különgépen utazva. Gyorsan hozzáteszi, hogy a jegyeket a FIFA elnöke ajándékozta neki. És a fiának. (Milyen értékben fogadhat el ajándékot és kitől egy magyar miniszterelnök? Van ez egyáltalán szabályozva?!) Ha nincs rangadó, vagy nem fér bele a programba, akkor megnézi Tel Avivban a Maccabi ellen készülődő Ferencváros edzését. Lelki szemeim előtt látom, ahogy áll a magyar miniszterelnök a pálya szélén, Havasi Bertalan meg belenyúl az aktatáskájába, kivesz egy marék szotyolát és belepörgeti a főnöki tenyérbe. Röpködnek a héjak, gurul a labda. Ilyenkor jó magyar miniszterelnöknek lenni. Jó az is, hogy végül nem kellett látni, ahogy kitömik a Zöld Sasokat. Nem nagyon persze, de azért eléggé ahhoz, hogy lehessen tovább elmélkedni annak a magyar labdarúgásnak az állapotáról, amelybe oly sokat fektet be ez a kis magyar nép az adóforintjaiból. Hogy mennyit, azt igazából nem is tudjuk, mint ahogy azt sem, hogy mi végre. Az már nem tartozik a kis magyar népre. Meg lehet persze kérdezni…

A HORTHYSTA VITÉZI REND VOLT TAGJA ÉRKEZHET HOZZÁNK CSEHORSZÁGBÓL NAGYKÖVETNEK

ÁTLÁTSZÓ / VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2018.07.21.


Bial Tibor új ember a diplomáciában, de régi kapcsolatot ápol a cseh miniszterelnök kabinetfőnökével. 

Bial Tibor, a CzechTrade Cseh Kereskedőház vezetője válthatja Budapesten Juraj Chmiel jelenlegi csehországi nagykövetet, értesült a Hospodářské noviny gazdasági hírportál. A hírt a tekintélyes gazdasági napilapnak négy forrásból is megerősítették. Chmiel Szlovéniában lesz a helyi cseh diplomáciai testület vezetője.

Az új magyarországi nagykövet ajánlását és kinevezését egyelőre hivatalosan senki nem kommentálta Csehországban, mert a fogadó ország megerősítésére várnak.

“A nagyköveti kinevezés a szokásoknak megfelelően halad. A diplomáciai szokásoknak megfelelően a cseh Külügyminisztérium addig nem nyilatkozik személyi változásokról, amíg a fogadó ország nem jelzi egyetértését a jelölt személyével kapcsolatban.” – írta e-mailjében a Hospodářské noviny szerkesztőségének Irena Valentová, a cseh Külügyminisztérium szóvivője.

A negyvenéves Bial Tibor Kassán született, és nőtt fel, anyanyelvi szinten beszél magyarul, 2010 óta dolgozik a CzechTrade kötelékében. Felsőfokú tanulmányait Miskolcon végezte, később magyarországi cégeknél dolgozott, mint manager és értékesítő. A CzehTrade Kereskedőháznál 2012-től helyezkedett el. Az Átlátszónak sikerült megszerezni a nagykövet-jelölt önéletrajzát, amelyből egy diplomáciai életben jártatlan pályafutás tárult elénk.

Nagyköveti kinevezése mögött, a Hospodářské noviny információi szerint, Bartha Tünde, a cseh miniszterelnöki kabinetvezető áll, aki a kassai Márai Sándor Gimnáziumban Bial Tibor osztálytársa volt.

Az Agrofert konszern, amely Babiš miniszterelnök tulajdonában van, több üzleti érdekeltséggel is rendelkezik Magyarországon. A Hospodářské noviny szerint az új budapesti nagykövet személyét már az első, parlamenti bizalmi szavazáson végül megbukott Babiš-kormány elfogadta. A cseh gazdasági napilap információit a neve elhallgatását kérő forrás megerősítette: “a kormány Bial személyét már a nyár elején elfogadta, ősszel már hivatalba kell lépnie.“

ISKOLÁS IGÁSLÓ LEVELE AZ ÁLLAMTITKÁR BÁCSINAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2018.07.21.


"A túlterheltséget valóban gyakran hangoztatják, de ez meglehetősen szubjektív, és a valós adatokkal nehezen vagy egyáltalán nem alátámasztható sztereotípia"

– jelentette ki a frissen kinevezett oktatási államtitkár. Bódis József szerint emiatt nem szükséges a tananyag csökkentése.

"… nem csökkenteni, hanem súlyozni, rugalmasan alkalmazhatóvá kell tenni az adott korcsoport, adott iskola, osztály, tanulócsoport igényeihez, adottságaihoz."

Kedves Bódis államtitkár bácsi!

Mondta az anyu, hogy kicsoda is az az államtitkár. Nem nagyon értem ugyan, de azt igen, amit mondott. Speciel én rohadtul untam az elmúlt tanévet is. Olyan átkozott hőség volt, hogy gatyában ültünk a padokban. Én csak akkor akarom, hogy hosszabb legyen a tanév, ha építenek nekünk medencét, aztán ott tartjuk az órákat.

Az a bajom, hogy egész évben nem figyeltek ránk, a diák maguknak soha nem számított, a tanárok pláne nem. Közben azon rugóznak, hogy milyen szarul írtuk meg a középiskolai felvételiket, mekkora szégyen ez. Engem felvettek, de ez apu és anyu érdeme. Nyüstöltek eleget. Az eredmény: győztünk. Persze, morogtak, hullafáradtan jöttek haza, aztán velem kellett foglalkozniuk, mert a napköziben nem tanultam semmit.

Annyi, de annyi leckét kaptunk! Maguknak az is fontos volt, hogy Dózsa György melyik lábával lépett fel a tüzes vastrónra; az is, hogy a világ legkisebb kutyájának, miért nem Bodri a neve… Haszontalan vadságokat. Az apu azon csodálkozott, hogy nem tudtam, ki a Robespierre, de a kortársáról, már a nevét sem tudom, dolgozatot kellett írnom. Azt nem bocsátom meg maguknak, hogy fürdés után beájultam az ágyamba: se olvasni, se zenét hallgatni nem tudtam, játszani egyáltalán nem, és még egy Piedonés filmet sem láttam. Ez azért óriási bűnük...

PAKTUMOT AJÁNLOTT A FIDESZ AZ ELLENZÉKNEK: LEGYEN ORBÁN A MINISZTERELNÖK 2030-IG, KAPNAK PÉNZT, HA ABBAHYAGYJÁK A LEJÁRATÁST

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2018.07.21.


Vannak jelek, hogy az alku már meg is kötettett.

Készített egy közepesen érdekes interjút Puch László lapja, a Népszava bizonyos Schöpflin György nevű fideszes európai parlamenti képviselővel bevándorlásról, meg arról, hogy kizárják a Fideszt a Néppártból (Schöpflin határozott álláspontja szerint az is lehet).

Majd az interjú közepén egyszercsak független elemzőként érdeklődnek a véleménye felől, mintha nem volna 15 éve Fidesz-tag, meg 14 éve EP-képviselő, hogy mit tanácsolna a magyar baloldalnak. És Schöpflin akkor meglepőt mond:
Mi lenne a kiút?

– Az első lépés, hogy a baloldal kérjen bocsánatot 2006. október 23.-ért. A második lépés, hogy az ellenzék magára vonatkozóan döntést hoz: abbahagyjuk a lejáratást, és egy paktumot szeretnénk kötni a kormánnyal. Hollandiában ezt megtették 1917-ben: a különböző politikai közösségek megállapodtak egy ilyenben, és bár azok a társadalmi csoportok, amiket képviseltek, viszonylag elszigeteltek voltak egymástól (ez volt az úgynevezett „oszlopos társadalom”), az elitek egyeztettek, és ezzel egy évtizedekig jól működő, stabil politikai rendszert hoztak létre. Ezt éppen a nagyszabású bevándorlás bolygatta meg. Egy ilyen megállapodást el tudok képzelni Magyarországon is. Ha az ellenzék ilyen ajánlatot tenne, a jobboldalon is elgondolkodnának rajta. A harmadik feltétel pedig, hogy a baloldal fogadja el: a nemzet létező entitás, ennek a fogalomnak van tartalma, az emberek számára ez egy megélhető élmény. A probléma, hogy a baloldal liberális része ezt képtelen elfogadni, mert csak univerzalizmusban tud gondolkodni.

Azaz: az ellenzék kössön paktumot a Fidesszel,
aminek az a feltétele, hogy belássa, a kormány politikája, remek, kiváló, sőt, megalapozott.
Az első feltétel annak elismerése, hogy teljesen jogos volt az utcáról megpróbálni kormányt buktatni 2006-ben. (Mert ugyan az igaz, hogy a kormány és annak miniszterelnöke hazudott, és hazugsággal nyert választást fél évvel korábban, de akkor teljesen jogos lett volna forradalmat vagy legalább utcai zavargásokat szervezni 2014-ben a rezsicsökkentés, 2018-ban meg a migránsinvázió nevű propagandahazugságok miatt is.)
A harmadik feltétel a nemzet létének elismerése, miközben arról tudott, hogy csak egy illúzió, és mint ilyen nem létezik, a szavazók megtévesztésére szolgáló humbug.

De a második lépés a legérdekesebb, meg nyilván a legjelentősebb is: egy kiegyezési ajánlat a Fidesztől. Illetve azt nem lehet tudni, hogy a Fidesztől-e, vagy Schöpflin csak a magánvéleményét mondja. De az egész interjú amúgy tök semmilyen, érdektelen és fontatlan beszélgetés, ilyenek vannak benne például, hogy:...

HOGY EZ A TETVES ORSZÁG TELE LEGYEN FOGASOKKAL ÉS MEMENTÓ-KABÁTOKKAL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.07.21.


Legalább már tudom, ki tehet minden kínunkról és keservünkről. Mármint akinek van ilyen. Maroknyian vagyunk. Lényegében csak mi, pár idióta barom, akik azzal ütjük el unalmas napjainkat, hogy szidjuk a kormányt. Holott pofázhatnánk az ellenzéki pártok sikereiről is, sőt, ez lenne a dolgunk. Az majd jól felrázná a tespedésből azt a pár embert, aki változást szeretne.

Lássuk, ki a felrázandó? A pedagógusok nem, a szülők nem, a diákok nem. Szavuk nincs, tehát jól vannak. A fiatalok nem. Ők elvannak maguknak. Az orvosok, az ápolók, a betegek és a betegek hozzátartozói nem, mert ők is lubickolnak a mámorban. A vállalkozók nem, az agráriumban dolgozók nem, a munkavállalók nem, hiszen ők is elégedettek. A közmunkások örülnek a közmunkának, a nyugdíjasok a bözsiutinak és a nyugdíjemelésnek, úgy általában mindenki örül a rezsicsökkentésnek. A falvak népe ujjong, hiszen meg vannak védve a nagyfaszú migránsoktól és még Soros Györgytől is.

Jézusisten, nem is kell senkit felrázni? Belátom, én vagyok az idióta barom, hogy azt hittem, kell. Francfenét. Nem kell. Így jó minden, ahogy van. De hogy ne koptassam feleslegesen a pofámat, mégis rázok, hátha akad valahol a pókhálós szögletekben néhány honfitársam, aki valami ismeretlen okból pont nem olyan nagyon boldog. Sorolom az ellenzék sikereit.

Például bejutottak a Parlamentbe (a kisbetűs verzió már nem játszik, megszűnt, megdöglött, agyon nyomta a kurvanagy össznépi boldogság). Nem mindenki, de néhányan. Ez jó hír. Van tuti fizetésük, amit mindjárt meg is emeltek maguknak. Itt sajnos az ellenzéki pártok alulmaradtak a kormánypárttal szemben, mert ők nem akartak fizetésemelést, de zsarolás áldozatai ők, mint Szent Johanna. Bele vannak kényszerítve hogy több legyen a pénzük, mert ha nem, akkor kevesebb lett volna.

De az feltétlenül siker, hogy nem minden ellenzéki pártban szoktak rendszeresen pofozkodni. És nem is mindegyik ellenzéki párt számolja el a fodrász, kozmetikus, manikűrös, pedikűrös költségeit a pártkasszából. Hát nem jó? De, kurvára.

Siker kell? Valódi? Jól van.

Siker az, amit például a SZOCSOMA csinál. Sok száz életet mentenek, nekik köszönhetően kicsit kevesebb ember éhezik, kevesebben fagynak meg télen, néhány fiatal eljut odáig, hogy szakmát tanuljon. Siker az, amit a krisnások csinálnak, napról napra tartanak életben embereket, adnak reményt sokaknak, hogy talán van holnap. Siker, amit a Budapest Bike Maffia csinál, amikor a társadalom perifériájára rugdosott embereket menti az éhhaláltól, fagyhaláltól. Siker, amit Iványi Gáborék csinálnak. Hajléktalanokat, bántalmazott nőket, nyomorgó embereket gondoznak, idős emberekről és gyermekekről gondoskodnak.

Miután nem csak mi, emberek élünk ezen a bolygón, de még ebben az országban sem, nem fogyok ki a sikersztorikból. Nézzük az állatvédő szervezeteket, bár tudom, van aki pont leszarja az állatokat. Én meg nem. Még akkor sem, ha tudok különbséget tenni emberi nyomorúság és állati szenvedés között. De azt is tudom és szégyellem akár mások helyett is, amit a nekünk kiszolgáltatott állatokkal teszünk. Siker tehát az, hogy az állatvédőknek köszönhetően kevesebb megkínzott, éhező, szenvedő állat van, néhány szaporítót sikerült bezáratni, pár állatot sikerül napról napra kimenteni embertársaink kezéből.

Siker siker hátán, ugye? Akkor nézzük, mivel járulnak hozzá ezekhez a sikerekhez az ellenzéki pártok?
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
A kipontozott részt majd a kedves olvasók, írók és számolók kitöltik, mert nekem egy kurva szó nem jut eszembe...

TI TUDTÁTOK, HOGY HA BETEG GYEREKETEK SZÜLETIK, AKKOR MÁR NEM VAGYTOK CSALÁD?

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2018.07.20.


Minden mondatnál érezzük a megalázottságot – hangzott el azon a tüntetésen, amelyet péntek délután öt órától tartottak Budapesten a sérült gyermekek és más hozzátartozók otthoni ápolási díjának az emeléséért. A menet 100-150 résztvevője az Emmi Báthory utcai épülete elől a Kossuth térre vonult tiltakozásul az ellen, hogy a követelések ellenére az Országgyűlés által éppen ma elfogadott jövő évi költségvetésben sehol nem szerepel az otthonápolási díj emelése.

Az Emmi épülete előtt az egyik felszólaló, Gyarmati Brezvai Éva elmondta, érthetetlennek és elfogadhatatlannak nevezte, hogy éveken át tartó levélváltás és az ügyet támogató több mint 31 ezer támogató aláírás ellenére az Emmi semmiféle érdemi javaslatról nem beszélt az otthonápolók képviselőivel tartott július 12-i tárgyaláson.

– Közben azok az otthonápolók, akik nekünk bizalmat adtak, ebben a hónapban is kézhez kapják az alap 29 340 forintot, az emelt 44 010 forintot vagy a legsúlyosabb esetekben is csak 52 812 forintot. Hallgattunk, hogy idén is volt egy ötszázalékos emelés, amit köszönünk, de ez az alapdíj esetén havi 1440, napi 48 forint, az emeltnél havi 2100, azaz napi 72 forint, a legsúlyosabb eseteknél már havi 2592 forint, napi 86 forint. Ez csak szerintünk elfogadhatatlan?

– firtatta Gyarmati Brezvai Éva. Hiszen – fűzte hozzá – mindez a családok évében történik, amikor naponta lehet hallani öndicsőítő szólamokat, hogy az Orbán-kormány a családok támogatja. – Mi viszont minden mondatnál érezzük a megalázottságot, hogy mi nem számítunk családnak, a m kacifántos gyerekeink nem számítanak gyereknek. Nekik általában nincs iskola, nincs beilleszkedés, a ápolóiknak nincs méltó élet.

Ti tudtátok, hogy ha beteg gyermeketek születik, ha beteg lesz a gyereked, a hozzátartozód vagy te magad – és ehhez elég egy baleset, fertőzés vagy betegség, nem kell így születni –, akkor már nem vagytok család?

– hívta fel a figyelmet keserűen a kiáltó ellentmondásra.

A tüntetés hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

NÉP-NEMZETI TÁRCA

NÉPSZAVA ONLINE / SZÉP SZÓ
Szerző: KÁCSOR ZSOLT
2018.07.20.


...A jó plebejus falusi ember gyerekkori barátja 2010-ben miniszterelnök úr lett, és egyszeriben csoda történt a szegény emberrel: még a hangyák is búzaszemeket kezdtek hordani a szájába. Így lett belőle egy új magyar plebejus Midász király. Csak ül odahaza Mészáros Lőrinc tátott szájjal, míg a hűséges, gyerekkori barát, akinek az Isten (a magyaroké!) felvitte a dolgát, ott dirigál a sok-sok magyar hangyaboly fölött, és keze intésére az apró kis állatkák buzgón masíroznak az érett kalászokkal ringó búzamezőkről a jó magyar búzaszemekkel Mészáros Lőrinc tátott szájához. És a hangyáktól még el is várják, hogy ennek ők is örüljenek. Azért ebből a buzgólkodásból jó kis népi, nemzeti, plebejus tárcát lehetne írni. Mi az, hogy tárcát! Regényt! Olyan izét, mit is, prózát. Persze, egy akárki nem tudna ebből jó magyar irodalmat csinálni. Az ásatag múltat képviselő urbánus és liberális szerzők nem jöhetnek szóba, mert igen gyanús ez a posztmodern irodalom. A magyar csorda számára minden posztmodern, ami érthetetlen, és szeretik a liberális buzik. A posztmodernekre, bárkik is azok, és bármi szentségtörőt művelnek ebben a hazában, ki lett adva a kilövési engedély. Mármint az írókra. Felkészülnek: képzőművészek, zeneszerzők, filmesek, csepűrágók, balett-táncosok. Ja nem, ez utóbbiak már meg lettek fingatva, mert buzik. Akkor maradnak a képzőművészek, zeneszerzők, meg esetleg a fényképészek, ha fotóművésznek merik magukat nevezni. Pedig valahol az is művészet, ugye. Kattintani egyet, kinyomtatni A3-as papírra fekete-fehérben, oszt’ kész is. Biztosan vannak népi, nemzeti, plebejus fotóművészek, ezekre mostantól nem ártana odafigyelni, nehogy elkapja őket az urbánus ragály. Ki kéne hajtani mindet a magyar pusztába, hadd fotózzák a fenséges magyar szürkét a lemenő nap fényében. Esetleg hajnalban. És ki kéne hajtani a pusztába a filmeseket is, hadd forgassák újra a Szegénylegényeket, ha már az a gyanús, liberális, urbánus Jancsó elrontotta. Új Szegénylegényeket a népi, plebejus magyar hazának! Sorstalanság helyett sorsot! Nehezet, keményet, férfiasat, magyart! Művésztelepeket a magyar pusztába, ahová nem elutazni kell, hanem áhítattal el-za-rán-do-kol-ni. Hittel, hűséggel, bátorsággal, igaz magyar szívvel, kipödört bajusszal. És slambuccal kell betömni a pusztába kihajtott művész urak pofáját, hadd tudják meg, milyen az igazi magyar élet a lemenő nap fényében. Esetleg hajnalban.

GYARMATI ANDREA: HOGY JÖN AZ 1985-BEN SZÜLETETT LUKA MODRIC DÍJA EGY 1972-ES MÜNCHENI ÚSZÓ EZÜSTHÖZ?

24.HU - POSZT ITT
Szerző: GYARMATI ANDREA
2018.07. 21. 


A legnagyobb vereségeink a legnagyobb győzelmeinket készítik elő

Nem értek a focihoz, de olykor szívesen végigülök egy-egy labdarúgó mérkőzést, így nem csoda, hogy néztem a világbajnoki döntőt is. Néztem és éreztem a meccset, hiszen egy ilyen sportesemény visszaránt a múltba, mindig van valami új, amin érdemes elgondolkozni.

Olyan családba születtem, ahol mindenkor a győzelem volt a cél. Életem első huszonegy éve elsősorban a versenyszerű sportolásról szólt, és szerencsésnek érzem magam, hogy ez megadatott. Ha nem is mindent, de sok mindent kaptam a sporttól, rengeteget tanultam a győzelmekből és a vereségből.

Sokan legyintenek, hogy a sport komolytalan elfoglaltság, a „panem et circenses” része,de ezzel a véleménnyel nem tudok és nem is akarok azonosulni.

A sport annak, aki komolyan csinálja, márpedig szerintem csak úgy érdemes, nagyon is fontos, ráadásul elkísér egy életen át. Hiszen megtanít célt kitűzni, és azért tenni. Megtanít lemondani, küzdeni, elviselni győzelmeket és vereségeket, ami aztán később komoly tőkét jelent a sporton kívüli világban.

Hagyjuk most a rendszeres mozgás egészségügyi előnyeit (bár arról is volna mit mondanom), inkább a lelki tényezőkről mesélnék valamit. Amolyan miképpen működik egy élsportoló, pontosabban, hogyan éltem meg én egyszer régen egy olimpián valamit.

1972-ben történt, negyvenhat éve, s meg fogják érteni, miért jutott eszembe a minapi drámai labdarúgódöntőt követően.

Hogyan is fest belülről egy győzelem?

Nézem az eredményhirdetés előtti pillanatokat. A győztes francia és a „vesztes”, pontosabban második helyezett horvát játékosokat. Nézem az arcokat. Az öröm, a siker leolvasható jeleit, és nézem a fiatalembert, aki ugyan a torna legjobbnak választott játékosa, ám nem lett világbajnok. Fura kettősség pöröghet benne, és nyilván odaadná a kitüntető legjobb címet a világbajnoki aranyért. Ott és aznap, vagyis a döntőt követő pillanatokban egészen biztosan tudom, érzem, hogy így van...

ARRÓL SZTORIZOTT, HÁNY ZSIDÓT LŐTTEK A DUNÁBA

SZTÁRKLIKK
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2018.07.21.


“A magyar kormány nem tudta megvédeni zsidó polgárait” - mondta fel a schmidtmáriai narratívát Orbán Izraelben.

Nos: a nagybátyám 14 éves kamasz volt a holokauszt idején. Rengeteg pénzért egy keresztény házmester család bújtatta heteken keresztül. Esténként hazaérkezett a nyilas családfő és vacsora közben arról “sztorizott”, hogy aznap hány zsidót lőttek a Dunába és milyen vicces dolgok történtek eközben.

Valahogy így volt az, amikor a magyar állam megpróbálta megvédeni zsidó polgárait, de akárhogy igyekezett, nem sikerült.


"IDE IS ÖLNI JÖTTEK!" - TÍZ ÉVE DÖRDÜLT EL AZ ELSŐ LÖVÉS A ROMÁK ELLEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BODA ANDRÁS
2018.07.21.


Először Galgagyörkön húzták meg a ravaszt a más településeken később hat ember életét kioltó gyilkosok. A faluban ma már vannak, akik felejtenének, de a golyó ütötte lyukak még látszanak.

– Mintha ma lett volna, olyan tisztán emlékszem arra az éjszakára. Mindenki lefeküdt már aznap este, a fiam, a négy és fél éves kisunokám, a férjem, meg én is. Éjfél után durranásokra, meg felvillanó fényekre riadtunk. Nem tudtam, mi történik, a férjem mondta, hogy lőnek ránk – idézi fel a galgagyörki faluszélen álló házuk előtt a 2008. július 21-re virradó éjszakát Bangó Lászlóné. – Megúsztuk, nem találtak el senkit, de ez csak a szerencsén múlt. Később kiderült, ide is ölni jöttek! 

Az asszony férje, Bangó László a házuk erdő felőli oldala felé int: a mindmáig vakolatlan épület egyik ablaka mellett ma is ott vannak a téglákban a lövedékek ütötte lyukak. – Nem voltam otthon, telefonon hívtak másnap kora reggel, hogy a faluban rálőttek házakra. Nagyon nem értettem, hogy ki és miért lövöldözött – eleveníti fel Matejcsok Zsolt, a falu akkori egyik képviselője, jelenlegi polgármestere azt, hogy miként értesült az esetről.

Ahogy őt, az egész falut megdöbbentette a lövöldözés, de az csak sokkal később vált világossá számukra, hogy kik és miért sorozták meg három roma család házát. Először mindenki arra gyanakodott, hogy az ügy hátterében egy másik, nagy indulatokat kiváltó eset áll. Nem sokkal korábban helyi roma és nem roma családok kerültek összetűzésbe, ami miatt megjelent és fenyegetően lépett fel a faluban a Magyar Gárda, ezért mindenki a szélsőséges szervezet tagjait sejtette az támadás mögött. Később derült ki, hogy a gárdisták csak közvetve játszottak szerepet az ügyben. Az ő megmozdulásuk miatt figyeltek fel a községre, és választották első „akciójuk” helyszínéül Galgagyörköt a romák elleni támadássorozat elkövetői...

ROMAGYILKOSSÁGOK: KÉRDÉSEK, TÍZ ÉV UTÁN IS

168 ÓRA ONLINE
Szerző: TÓTH ÁKOS
2018.07.20.


Ma tíz éve annak, hogy egy testvérpár, az akkor 42 éves Kiss Árpád és kilenc évvel fiatalabb öccse, István, valamint a 34 éves Pető Zsolt többször is rálőtt két galgagyörki lakóházra. A házakban cigányemberek éltek. Akkor még nem sérült meg senki, de ezzel kezdetét vette Magyarország legújabb kori történelmének legsúlyosabb bűncselekmény-sorozata. A terroristák kilencszer csaptak le, s négy különböző településen összesen hat embert, köztük egy kisgyereket gyilkoltak meg. Bár a tettesek azóta életfogytig tartó börtönbüntetésüket töltik, a közvélemény joggal érezheti úgy, hogy az ügyet még mindig nem tárták föl teljes egészében. Ahogy múlik az idő, úgy lesz egyre kisebb az esélye annak, hogy ez megtörténik valaha.

Kiss István, Kiss Árpád és Pető Zsolt neve mára már egybeforrt a pusztítással. Az utolsó két támadásban pedig sofőrként résztvevő, jelenleg 13 éves fegyházbüntetését töltő segítőtársuké, Csontos Istváné pedig azzal a tudattal, hogy az ügy feltárása körül valami mind a mai napig nem stimmel.

Látszólag mindent tudunk. A terrorcselekmények időszakára már fölgerjedt a magyar társadalom összes baját a „cigánybűnözésben” meglelő és láttató politika. Napi szinten érkeztek a hírek arról, hogy a cigányokkal nem lehet együtt élni, az oktatási integráció, természetesen a cigányok miatt, megbukott, a magyar emberek menekülnek a falvakból. Mindennek hátteret adott a segélyezés gyakorlatáról kialakult vita, amelyre válaszul a Gyurcsány-kormány meghirdette a mai közmunkaprogram elődjét, az Út a munkához programot. Ettől az indulatok csillapodását várták, mindhiába. Épp ellenkezőleg. Kétségtelen, hogy a helyzet súlyos volt, de már akkor észlelni lehetett a Magyar Nemzetben, a Hír Tv-ben, a Heti Válaszban és a Demokratában a problémának azt a felnagyított és propagandaszerű sulykolását, amely a mai kormánylapok hangvételére is jellemző a menekültügy és Soros György személyét illetően. A helyzetet tovább feszítette az ellenzék: a Parlamentbe igyekvő Jobbik gárdája szinte minden hétvégén szervezett egy-egy fenyegető felvonulást valamelyik falu cigánysorán, és a Fidesz is igyekezett kiaknázni a helyzetet: 2008 novemberében például, Kiskunlacházán egy 14 éves kislányt brutálisan meggyilkoltak, s a helyiek, a polgármester vezetésével, rögtön a cigányokat vádolták a bűncselekmény elkövetésével. Az ügy kapcsán a Fidesz is cigánybűnözésről beszélt. A tettest jóval később kapták el: egy helyi, „csendes, jóravaló” férfi volt. Nem cigány.

A Debrecenben élő Kiss testvérek ott voltak a Magyar Gárda megalakulásakor, tetszett nekik a Jobbik radikalizmusa, de úgy látták, a politika valójában nem tud mit kezdeni a helyzettel. Kiss István eleve szimpatizált náci mozgalmakkal, például a Hitlert és Szálasit dicsőítő Véres Kard nevű szervezettel, néhány horogkeresztet is magára tetováltatott. Kissék társukkal, Pető Zsolttal úgy döntöttek, hogy majd ők igazságot szolgáltatnak. Ehhez azonban fegyvert kellett szerezni. Egy hirdetésben látták, hogy egy besenyszögi hivatásos vadász el akarja adni az egyik lőfegyverét. Kissék és Pető Zsolt 2008. márciusában rabolták őt ki. A házból hét vadászpuskát vittek el. E ponttól már semmi nem állhatott útjukba: az ámokfutás elkezdődött...

EGY CSALÁD, NÉGY NYELV

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.07.21.


Vajon hány nyelvet tud egy gyerek egyidőben megtanulni? A kérdés elég sok határátkelő családban felmerül, különösen, ha vegyeskapcsolatról van szó. A két vagy több nyelv aztán fokozható még, a mai sztori esetében például rögtön négy különböző nyelvről lesz szó. De hogyan birkóznak meg ezzel a gyerekek?

Alaphelyzetben a magyar család kimegy külföldre, ahol a gyerek a magyar mellett értelemszerűen elsajátítja az adott ország nyelvét. Ez ugye kettő, nincs semmi látnivaló, lehet továbbmenni, a (kis)gyerek simán megtanulja.

Ennél már kicsit bonyolultabb a helyzet, ha megjelenik egy harmadik nyelv (mondjuk mert a szülőknek más az anyanyelve, és egy harmadik országban élnek), de még ez sem olyan rémesen szokatlan helyet.

De mi a helyzet egy olyan családban, ahol napi szinten négy nyelvet használnak? Vajon hogyan alkalmazkodik ehhez egy kisgyerek, képes-e folyékonyan, akár anyanyelvi szinten ennyi nyelven beszélni egyszerre? Van-e határa az ilyen típusú nyelvtanulásnak?

A háromgyermekes Agnieszka, egy nyolcéves kislány és egy négyéves fiú-lány ikerpár édesanyja éppen ilyen helyzetben van, a Bilingual Kidspot blognak mesélt a tapaszlatairól.

Az alaphelyzet

Agnieszka (a neve alapján aligha meglepetés) lengyel, a férje portugál. Angliában ismerkedtek össze, nem csoda, hogy egymással angolul beszélnek. Élni viszont Franciaországban élnek – és már össze is jött a négy nyelv.

Agnieszka Lengyelországban született, a lengyel az anyanyelve, de angol nyelvű iskolába járt, jelenleg is angolt tanít Párizsban. Mivel már 13 éve Franciaországban élnek, a túlélés érdekében meg kellett tanulnia franciául is, amit folyékonyan beszél. És persze tud portugálul is, hogy képes legyen kommunikálni a család portugál felével.

Ami a férjét illeti, ő portugál, de Agnieszkához hasonlóan angol oktatási környezetben nőtt fel, tehát gyakorlatilag azt is anyanyelvi szinten beszéli. Nagyon jól tud franciául, ért (de nem beszél) lengyelül.

„Három gyermekünk van, akiket négy nyelven beszélve nevelünk. Mindegyik nyelvet egész jól bírják, boldogulnak a helyi közösségben, tudnak beszélgetni a rokonokkal és mindegyik nyelven képesek barátkozni. Tudásszintjük ahhoz mérten változik, hogy éppen melyik nyelvet milyen gyakran beszélik” - mesélte az anya...


A KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK MIATT NEM, CSAK A MIGRÁNSOK MIATT SZABAD PÁNIKOLNI EBBEN AZ ORSZÁGBAN

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.07.21.


Csütörtök este interjút adott az InfoRádió Aréna c. műsorának Kásler Miklós, emberi erőforrás-miniszter. Kásler többek közt arról beszélt, szeptemberben lép életbe az a miniszteri rendelet, melynek célja a kórházi fertőzések megfékezése.

„A mechanikus és a vegyi fertőtlenítést gyakorlatilag azonnal be lehet vezetni, és az eredményei másnap látszanak” – jelentette ki a tárcavezető, aki szerint ezzel felére csökkenthető a kórházi fertőzések száma.

Mindez szép és jó, a probléma csak az, honnan fogjuk tudni, igazat mond-e a miniszter, és tényleg hatásos lesz-e a miniszteri rendelet. A helyzet ugyanis úgy áll, hogy az EMMI nem hajlandó kiadni a kórházi fertőzésekről szóló statisztikákat, így semmilyen viszonyítási alapunk nincs ahhoz, hogy megállapítsuk, vajon tényleg hathatós lépéseket tesz-e a szaktárca.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) még április végén nyert jogerősen pert, amelynek keretén belül az Ítélőtábla kimondta: nyilvánosságra kell hozni a kórházi fertőzésekről szóló statisztikákat. A minisztérium azonban nem teljesítette az ítéletben foglaltakat, inkább a Kúriához fordult felülvizsgálati kérelemmel.
Az EMMI kérelmében azzal érvelt: az adatsorok nyilvánosságra hozása „nem releváns, helytelen, megtévesztő, félrevezető és pánikkeltő lenne.”

Bizonyára minden magyar állampolgár szörnyen értékeli, hogy a kormányzat ilyen gonddal vigyáz a nyugalmunkra, de az érvelés alól kilóg egy drabális lóláb.

Nemrég ért véget a focivébé, amelyet a közmédia hozott el otthonainkba, és a szüneteket szépen teletömte „migránsveszéllyel” riogató hírekkel. Szijjártó Péter bejelentette, kilépünk az ENSZ migrációs keretegyezményének elfogadási folyamatából, hiszen a magyar embereket meg kell védni a migránsoktól. Stop Soros, a Fideszétől eltérő véleményeket megsarcoló bevándorlási különadó, állandósított migrációs vészhelyzet, és „migránsok” a Fidesz-média minden zugában – a sort pedig napestig folytathatnánk, és egyik példa sem azt bizonyítaná, hogy nem akar pánikot kelteni a kormány...

A FIDESZES ELVTÁRSAK GURGULÁZÓ RÖHÖGÉSE KÖZEPETTE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.07.20.


"Mert olyan nem lehet, hogy valamivel egy képviselő nem ért egyet, de a fizetésemelést »muszáj« hazavinnie"

– ez áll abban a levélben, amit Tóth Bertalan, az MSZP elnöke írt a párt tagságának, és amely levél – nem tudom könnyesre röhögni magam, bocsánat – a Fidesz Magyar Idők nevű faliújságánál landolt. Az iromány lényege a propagandalap szerint, hogy a július 30-i elnökségi ülésen veszi elő az MSZP azoknak a képviselőknek az ügyét, akik a frakciófegyelmet felrúgva (!), nemmel szavaztak a képviselői fizetésemelésre.

Magyarán: valószínűleg megbüntetik azokat a renitens tagokat – Mesterházy Attila, Molnár Gyula, Szabó Sándor, Tóbiás József, Hiller István, Gurmai Zita, Korózs Lajos és Kunhalmi Ágnes vegye nyugodtan magára -, akik nem vették figyelembe, hogy az állampárt csapdát állított szegény nyomorult ellenzéki pártoknak, midőn a képviselői fizetések emelésének ügyét a képviselőcsoportok költségvetési támogatásával kötötték össze. Amennyiben nem szavazták volna meg saját tetves béremelésüket, az MSZP-frakció működési költségvetési kerete évi 55, a vidéki irodákra fordítható havi összeg pedig 53 százalékkal csökkent volna, ami az elnök úr állítása szerint vidéki jelenlétük teljes megszűnéséhez vezetett volna.

Szerencsére a renitensek nem tudták megakadályoni, hogy a fideszes csapdába pofával előre belezuhanjon a magát ellenzékinek tartó párt, ezzel szemben nagyon is jól jártak: 84 százalékkal több pénzből tud gazdálkodni a frakció, ami lényegesen nagyobb teret ad a politikai építkezéshez...


ÚJABB ROSSZ HÍR JÖTT A MAGYAR KÓRHÁZAKBÓL

NAPI.HU
Szerző: SZEPESI ANITA
2018.07.19.


Fél év alatt, azaz június végére közel 35 milliárdra duzzadt a magyar kórházak adósságállománya. A júniusi növekmény a Magyar Államkincstár adatai szerint 1,4 milliárd forint volt. A helyzeten sürgősen változtatni kell, már a Magyar Nemzeti Bank egyik tanulmányában azt állítják: a lakosság rossz egészségi állapota a gazdaság teljesítőképességét veszélyezteti. De az állam ennek ellenére sem így tervezte a jövő évi költségvetést.

Az első félév végére 35 milliárd forintra dagadt a magyar kórházak lejárt számláinak értéke a Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint. Az intézmények a tavalyi 45 milliós konszolidáció után 15 milliárdos tartozással indították az évet, így a 20 milliárdos idei plusz első ránézésre a már megszokott, átlagosan havi 3,3 milliárdos növekedést takar.

Viszont az adósságállomány szerkezete már negatív tendenciát tükröz a fizetési hajlandóságot illetően: míg az adósságrendezés után, a december végén fennmaradt 15 milliárdnyi tartozás 20 százaléka tartozott a több mint két hónapja lejárt fizetési határidejű számlák közé, az első félév alatt ez az arány ütemesen növekedve június végére 40 százalék közelébe ért, a 35 milliárdból 13,5 milliárdnyi leszállított termékért már több mint két hónapja fizetni kellett volna a kórházaknak. A 30-60 napja lejárt számlákkal együtt ez közel 21 milliárd forintot tesz ki. A maradék 13 milliárd forint, ami a tartozásállomány 39 százaléka, fizetési határidején "csupán" 30 nappal voltak túl az intézmények június végére...

TÖBB TÍZMILLIÓÉRT IS MEGÉRI A 2RULE A MÉSZÁROS LŐRINC VEJÉHEZ KÖTHETŐ SZOMBATHELYI HALADÁSNAK

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE
Szerző: FARKAS BAZSI
2018.07.20.


Hogy a piacilag kedvezőnek mondott árnak volt-e köze ahhoz, hogy a Haladás VSE elnökének felesége Mészáros Lőrinc lánya, nem árulták el.

Már nyilvánosságra került, hogy három NB I-es labdarúgó csapat is a Mészáros Lőrinc által alapított 2Rule sportszerekben focizik az idei szezontól kezdve. A csakfoci.hu írt arról, hogy a Szombathelyi Haladás, a Puskás Akadémia és a Diósgyőr is a magyar márkában lép pályára.

A Haladás többségi tulajdonosa 75 százalékban az a Halmill Kft., amelynek egyik tulajdonosa Illés Béla. Bár korábban a szombathelyi önkormányzatnak volt többsége, egy 2015-ös rendkívüli közgyűlésen a Fideszes többségű testület megszavazta az üzletrész eladását.


A focicsapat utánpótlásáért három egyesület felel. Az Illés Akadémia, a Lurkó UFC és az a Haladás VSE, amelynek az elnöke Homlok Zsolt. Homlok tavaly vette feleségül Mészáros Ágnest, Mészáris Lőrinc kisebbik lányát. Ágnes egyébként a Vivien víz ügyvezetője, a víz reklám kampányának arca pedig a Haladás kapusa, Király Gábor.

A Mészáros-család tehát több szállal kötődik a szombathelyi focicsapathoz, Mészáros Ágnes a Haladás Sportkomplexum átadását is a helyszínen, férje társaságában nézte meg...

PICSÁBA KANTTAL IS

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2018.07.20.


Miután a jobboldali politikai rendszer szilárdnak és kiépültnek tekinthető, most egy ennek természetes keretet biztosító, konzervatív kulturális kor­szak megteremtésére van szükség” – írja a Békés Márton, a Terror Háza kutatási igazgatója a Magyar Időkben. Némelyek szerint evvel a Gleich­schaltung igényét fogalmazza meg, ami persze igaz, de nem úgy, hanem másképp.

Szögezzünk le gyorsan két alapigazságot.

Az első az, hogy az állam irodalmat, művészetet, tudományt épp­úgy nem tud teremteni, ahogy a mezőőr se tud mezei virágokat. A mezei virág nő magától, jön a marha, lelegeli, aztán újra nő.

A második alapigazság az, hogy az állam föntebb leírt kulturális im­potenciájával minden épeszű ember, így tehát B. M. is tisztában van. En­nek ugyan némiképp ellentmondani látszik, hogy zagyvaságokat beszél, a Klubrádióban például olyasmit mondott, hogy a Fidesznek adott felhatal­mazáshoz másféle kulturális mércék, sztenderdek társulnak, mint amit Jancsó vagy egy Esterházy lefektetett. Persze nyilvánvaló, hogy ezt élc­nek szánta, ellenkező esetben ugyanis ütődöttnek kéne őt tekintenünk, márpedig ütődött alakokból a kereszténydemokrácia építésének jelenlegi szakaszában nem válhat kutatási igazgató, kiváltképp nem egy olyan, nagy fontosságú intézménynél, aminő a Terror Háza is.

Hogy akkor mégis miről van szó a föntebb idézett passzusokban, annak a felfejtéséhez a művészet szociológiájában fogunk valamicskét el­mélyedni, persze nem Hauser Arnoldot követve, bár ezt talán mondanunk se kell.

Alkotó többféle van. Léteznek zsenigyanús szubjektumok, Esterhá­zy, Krasznahorkai, Nádas, hogy csak az irodalom berkein belül maradjunk, ám ők nem abban az ontológiai mezőben fordulnak elő, amelyben a hatalom barátokra vagy ellenségekre talál. Belőlük az állam­nak kára nem származik, haszna még annyi se. Vannak aztán a többé-kevésbé sikeres alkotók a politikai paletta mindkét oldalán, ám ők több­nyire csendben maradnak, az idejük ugyanis sokkal értékesebb annál, semhogy hülyeségekre pazarolják.

A Gauss-görbe másik oldalán kevésbé sikeres, frusztrált kultúrmun­kások merengenek arról, hogy a lét igazságtalan, velük pedig alaposan ki lett tolva. Szögezzünk le egy harmadik alapigazságot is: joggal érzik így. A sikerhez valamifajta adottság kell, továbbá szorgalom és plusz még a körülmények szerencsés összjátéka, de az alapprobléma az, hogy a te­hetség és a szorgalom is szerencse dolga csupán. Vagy velük születik az egyén, vagy nélkülük. Ha pedig mind a tehetséget, mind pedig a szorgal­mat megtagadta tőle a sors, akkor még mindig megajándékozhatta a rea­litásokkal szembenézni tudás adományával, de sajnos fukar kezekkel mér még ebben is. Mármost aki a saját korlátait se képes fölmérni, az a kudarcait csak egyféleképp magyarázhatja: azért tart ott, ahol tart, mert elnyomják. Hogy ki nyomja el, az nem kérdés, amazok. Ha tehát emezek kerülnek hatalomra, akkor joggal várja tőlük, hogy lépjenek amazoknak a farkára, miáltal is a haza és az ő orcája egyképp fényre derül. A helyzetet azonban bonyolítja, hogy a jogos elégtételre szomjazó kultúrmunkás a saját táborában is napi gyakorisággal fedezi föl az oda beszivárgott ama­zokat, akik viszont ővele vannak ugyanígy, ergo a farokra lépések kont­rollálatlan láncreakcióba torkollanak. A folyamat máris megindult, aki ol­vassa a híreket, látja. Bomlik össze az egész hóbelevanc...

AZ ELTŰNT IDŐK NYOMÁBAN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2018.07.21.


...Nincs az a hatalmi pozíció, amely átírhatná vagy semlegesíthetné az egyértelmű minőséget, amely a dilettantizmusból parancsszóra kvalitásérzéket csalogathatna elő, s amely esztétikailag minősíthetetlen fércműveket remekművekké kormányutasíthatná.

Az érvek nélküli Nagy Magyar Nemzeti Kultúrkampf (NaMaNemKult) persze nem is a kultúráról szól, sokkal inkább a kulturálatlanságról. Ahol a nyugati kultúrát keresetlen egyszerűséggel szemétnek, fekáliának és kulturális szennynek nevezik, ahol a „ballib bagázs” „áhítattal lesi, mi történik a berlini kultúrkörökben, és ha azok lenyisszantják a himbilimbijüket”, azt akarják, hogy „azonnal vágjuk le mi is”, ahol egy Frida Kahlo-kiállítás okként és morális kötelességként szolgál a lelkes munkáslevelezőnek, hogy rögvest mindenkit följelentsen mint leninistát, marxistát, sztálinistát, de legfőképp mint trockistát, s ahol Platón, Arisztotelész, Szent Ágoston, Dante, Shakespeare, Goethe „halott fehér csávókként” kerülnek szóba, ott hogyan is lenne szó kultúráról?

Valójában pénzről van szó, semmi egyébről. Mert ürül a kassza, s ha fogynak a fókák, az eszkimókat ritkítani kell. Ráadásul remek panorámájú az igazgatói szoba, eddig ő ült ott, most viszont én jövök, én is szeretek kibámulni az ablakon. Itt nem esztétikai, művészetszociológiai, hermeneutikai, elit- és tömegkultúrára vonatkozó felvetések kapnak hangot, hanem a jó- és jobb lét utáni vágyódás agyakat végképp elhomályosító, maradék morált légbuborékként a semmibe eresztő jellegzetes tünetei. Egy kis ország kevés pénzecskéjének és pozíciócskáinak a történelemből jól ismert, tradicionális újraelosztásáról van szó.

– Tud hegedülni?

– Nem tudok.

– És ha megfizetem?

Szóval hegedülni akkor sem tudnak majd, legfeljebb lesz egy pompás vonójuk. Meg panorámájuk.

A kultúrharcok kimenetele persze változó. Az áldozat azonban mindig a kultúra.

HELYBENJÁRÁS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.07.21.


...Persze jó lenne, ha értelmes észérvekkel el lehetne magyarázni, hogy ha ez így megy tovább, akkor a nemzet a jelenleginél is ostobább lesz, a cseléd gyereke cseléd kell, hogy maradjon, és örökre szegény marad, míg a gazdag egyre gazdagabb lesz, és már fél egy van...
A remek terveket sem érti a magyar, minden marhasággal be lehet vezetni az erdőbe, remekül ki lehet használni a korlátoltságát, XIX. századi nacionalizmusát, genetikailag kódolt beképzeltségét, és még az olyan hülyeségekben is hajlamos hinni, mint hogy a horvát labdarúgás a magyar foci kutyájának kölyke, inkluzíve Luka Modricot is, aki a legügyesebb kutyakölyök volt a világbajnokságon.
És nincs vége az ellenzéki ostobaságnak, pedig rájöhettek volna már, hogy évek óta olyanok, mint a népi zenekarban a kontrás, aki viszonylag egyszerű, monoton dallamot csalogat elő a száraz fából, jóllehet, aki mulatni akar, az virtuóz játékot akar hallanai, nem azt ahogy a kontrás nyekteti a hebegőt...
Éveken át Orbán idiótaságaihoz kontráztak, - ők ezt úgy mondták, hogy a Fidesz tematizálta a közbeszédet, amit magyarember szintúgy nem értett meg, így fel se merülhetett benne, hogy esetleg nem is a nagyfarkú migráncs az igazi veszély az országra, hanem Orbán politikája, mert így könnyen kimaradhatunk Európából, oszt akkor majd lehet migrálni innen elfele, hacsak addigra körbe nem ér a kerítés.

Pedig voltak itt okos emberek, akik értették, hogy mi lenne dolog, csak éppen vagy nem hittek nekik, vagy - szokás szerint - fontosabb volt nekik a pénz meg a hatalom, mint az ország jövője.
Itt volt például Hankiss Elemér, aki mozgalmat indított, hogy találjuk ki Magyarországot, az ellenzék mégse találta ki, hanem egyik napról a másikra élt - még hatalmon is, ma meg éppen örül, hogy él.
Pedig a jelenlegi helyzetből ez az egyetlen kivezető út - meg kell találni azokat a témákat, melyek az embereket igazán foglalkoztatják, és kidolgozni egy olyan társadalomképet, mely vonzó a társadalmi középosztálynak, az alsó középosztálynak, meg a szegényeknek is, sőt, a kilátástalan nyomorultaknak is.
Be kell mutatni, milyen társadalmat akarunk, ehhez kell megszerezni az Unió támogatását, különösen a média-hozzáférhetőség tekintetében.
Nagy kár, hogy egy lókupec-mentalitású ember ezt felismerte, a mi rengeteg zsenink meg nem, pedig sok seggberúgástól kímélték volna meg saját magukat is.

Szóval okokat és megoldásokat kellene keresni, de itt már az európai választásokra se készül senki, hogy az önkormányzati választásokról ne is beszéljünk.
Hej, ráérünk arra még - nem igaz?

VALAMI SZÉP

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.07.21.


Egyszer csak kopogtak a vidéki folyóirat szerkesztőségének ajtaján. De nem is kopogás volt ez, sokkal inkább kaparászás, amilyet kölyökmacskák tudnak kartondobozuk oldalán, mint ahogyan a szerkesztőség sem nyüzsgő hely volt szaladgáló slapajokkal, hanem egy paneltorony földszinti lakása. És az íróasztal végiben ott ücsörgött egymagában a főszerkesztő hatalmasan, zsíros hajjal, valamint világot megváltó aljas malacszemekkel egy kézirathalom közepén, amint éppen pasziánszozott a számítógépével.

– Tess… – Ennyi jött elő belőle nagy kegyesen, csak úgy a torka közepéről, hogy alig is lehetett hallani, ezért kapartak újra az ajtón.

– Gyere be! – Váltott most már kettes hangerőre a fölkent irodalmár, sőt a szemével is az ajtó felé nézett, amely nyikorogva kitárult. A huzat fölkapott pár papírt az asztalról, és lengtek ezek a szoba közepén, akárha valami szellem, így fogadva az érkezőt. Úgy lépett be, ahogyan kopogott. Az egész lénye elnézést kért a létezésért, és látszott, hogy bűnösnek érzi magát, mert egy levegőt mer szívni a főszerkesztővel, élet és halál urával, ha arról volt szó, ki jelenhet meg, és kit feled el végleg a történelem. Bár ez voltaképp mindegy is volt, hiszen az emberek egyszerűen nem olvastak, de alanyi költők és merengő novellisták mégis útra akartak kelni a halhatatlanságba meg a Parnasszus felé, mert az ember jámbor álmodozó mégiscsak.

Kortalan egy lány volt ez, aki belépett a porszagú szentélybe. Ugyanúgy lehetett volna tizennyolc is, mint ahogyan nem, huszonkilenc vagy tizenkettő, mert csak a méretes szemüvege virított, meg az, hogy átdereng rajta a hűtőszekrény kontúrja, és az is látszott, ahogy csinos pofija mögött betűk kerengtek a fejében össze-vissza és rendetlenül. Alig is mert belépni, ott reszketett az ajtóban a megtiszteltetéstől, meg a bátorságától is persze, hogy meg merte tenni, bejutott, mert már háromszor fordult vissza az ajtóból kétségbe esve és csatakosan a félelem verejtékétől.

– Mi tetszik? – Kérdezte a főszerkesztő, és bár maga is furcsának találta, de a hangjában fel lehetett lelni a nyomát némi kedvességnek. Szuszogott, mert kövér volt nagyon, s csak ekkor vette ki a cigarettát a szájából, amely végig ott figyegett, az asztal közepén álló csikkhalomra hajította, aminek az alján tán hamutartó lehetett, de ez egyáltalán nem volt biztos...

ORBÁN ÉS NETANJAHU ROKONLELKEK, MIUTÁN AZ IZRAELI MINISZTERELNÖK GYENGÉJÉT JELENTIK AZ ILLIBERÁLIS POLITIKUSOK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.07.21.- Az unió legfeljebb lassítani képes az illiberális nyomulást, a Bizottság meglehetősen magára maradt az Orbán-félékkel szemben

- A civilek elleni újabb szigorítással a magyar kormány tovább korlátozza az emberi jogokat

- A szuverenitás megerősítése vágyálom a globalizált világszínpadon és ezt pontosan tudják azok is, akik a nemzeti önállóság visszaállításával ámítják a népeket


Washington Post

Illiberális nacionalisták, ha összejönnek. Így jellemzi a lap az izraeli és a magyar kormányfő jeruzsálemi találkozóját, hozzátéve, hogy Orbán talán a legnyíltabban illiberális az európai vezetők között. Sokan szidják Nyugaton, amiért ördögnek állítja be a migránsokat és idehaza folyamatosan aláássa a demokráciát. Azon kívül udvarol az itthoni jobbos antiszemitáknak. Választási győzelmének kulcsa az volt, hogy megveti Sorost, akit bűnbaknak, nemzeti veszélynek tett meg. A bírálók alávaló zsidóellenes vonásokat láttak a hivatalos propagandában. De nacionalizmusa még sötétebb területeket is érint, lásd, amikor Horthy éltette.

Lehet, hogy fekete bárány Brüsszelben, de Netanjahuval rokonlelkek. Az izraeli politikus is vonzódik Trumphoz, viszont ellenszenvvel viseltetik Soros Györggyel, és általában a liberális európai rend védelmezőivel szemben. Ám Izrael másként ítéli meg Orbánt, lásd a csütörtöki tüntetést a Yad Vashem Intézetnél, vagy az ellenzéki tiltakozásokat. Ugyanakkor a házigazda a sajtótájékoztatón inkább egy másik közös célpontra összpontosított: a radikális iszlámra. Izraeli lapvélemény szerint a miniszterelnöknek nincs más választása, így annyi barátot kell gyűjtenie, amennyit csak tud. Ám pl. a Jerusalem Post szerint ez nem azt jelenti, hogy mindent elfogad, amit Orbán Viktor megtestesít. Ellenfelei viszont úgy látják, hogy szelektív az antiszemitizmusa. Egy ellenzéki politikus azt írta, hogy Netanjahunak az antiszemita vezetők a gyengéi a világban.

Der Standard

EP-képviselők élesen bírálják, hogy Magyarország kiválik az ENSZ migrációs csomagjából. Az osztrák konzervatívok strasbourgi delegációvezetője felelőtlennek minősítette az Orbán-kormány döntését, hozzátéve, hogy az arculcsapás az emberi jogok számára. Karas rámutatott, hogy Magyarország nem sziget, és az egész EU-nak együttesen kell fellépnie a világméretű migráció feltartóztatásáért, illetve irányításáért. Emlékeztetett arra, hogy amikor az Európai Néppárt még áprilisban jóváhagyta a világszervezet új szabálytervezetét, a Fidesz-delegátusok ellene szavaztak.

Az európai szociáldemokraták szintén osztrák frakcióvezető-helyettese azt hangsúlyozta: nem szabad eltűrni, hogy Orbán Viktor a menekültek ellen uszítson. Weidenholzer fontos jelzésnek minősítette a jogállamiság és az emberi jogok szemszögéből, hogy a Bizottság új eljárást kezdeményezett az Orbán-kabinet ellen a magyar menedékjog hiányosságai miatt. Megállította egyúttal, hogy a jobboldali-demagóg magyar hozzáállás miatt nem sikerül évek óta európai keretekben megoldást találni menekültpolitikára. Mint mondta, ez csak a jéghegy csúcsa, a magyar miniszterelnök jó ideje támadja a jogállamiság alapjait. A kormány már régen túlfeszítette a húrt, eljárást kell indítani ellene a 7-es paragrafus alapján...