2017. június 15., csütörtök

PUNCIPOLITIKA IV.: A SZÜLŐCSATORNA KÖRÜLSZÖVEGEZÉSE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PAPP RÉKA KINGA
2017.06.15.


Intimitás, erőszak, elhallgatások, hatalmi viszonyok: a szülés társadalmilag, politikailag, sőt, fiziológiailag is elmondhatatlan. Ha úgy tűnik, hogy a szülés körül folyó beszédben katyvasz van, az azért lehet, mert tényleg katyvasz van.

Puncipolitika című ötrészes sorozatunkban a hazai szülészeti horrort járjuk körül. Első két cikkünkben azt vizsgáltuk, mekkora pénzbeli és hatalmi tétje van a szülés ellenőrzésének, hogy hogyan gyűrték uralmuk alá a bábaszakmát a szülészorvosok. Harmadik cikkünkben feltártuk, valójában mit tett Geréb Ágnes. Most szó lesz arról, mi köze mindehhez Mária Teréziának és a nyelvi ábrázolásnak, a sorozat befejező részében pedig eláruljuk, miért kísérti a hazai szülészetet még mindig Semmelweis Ignác szelleme.

A szülést nagyon nehéz elbeszélni, igazából a körülményeit és a bevatkozásokat szokás nyelvileg rögzíteni. Ezek a formulák köszönő viszonyban sincsenek azzal a szenvedélyes káosszal, amelyben az összehúzódások fájdalmai és az anya-gyerek kötődés kialakulása egymásba tekerednek, mégis ezek a szövegek döntenek arról, mit tehet, mihez férhet hozzá a szülő nő. Ezzel pedig nehéz szembeszállni, főleg nyelvileg.

A szülő nő ugyanis beszédképtelen. Ez az absztrakt, csak átmeneti időben létező személy nem tud kiállni és állást foglalni az otthonszülés vagy a császármetszés mellett vagy ellene. Részint azért, mert a szülés egy átmeneti jelenség, egyszer csak, így vagy úgy, de vége lesz. Előtte még nem szülő nő, hanem várandós, utána pedig már túl van rajta. Különösen fontos tulajdonsága továbbá a szülésnek, hogy nem lehet közben beszélni. Legalábbis nem a tárgyalótermekben és kamerák előtt elvárható módon. Ez a jelenség nem kulturális konstrukció: a szülés folyamataiért felelős agytörzs tevékenységét ugyanis blokkolja, ha a beszédért és absztrakt gondolkodásért felelős neokortex átveszi az irányítást. Azaz a szülő nő éppen az őt konstituáló állapotából kifolyólag nem tud beszélni. Ez egy tipikus konfliktus forrása is: jól dokumentált jelenség, hogy a szülés közben kórházba szállított nők méhtevékenysége gyengül vagy leáll, ha a személyzet tesztkérdésekkel, feladatokkal, főleg ha elolvasni való papírokkal lepi meg őket.

Sajátos módon éppen egy ilyen átmeneti jogalany kellett ahhoz, hogy 61 évnyi tiltás és üldözés után végül legalizálják Magyarországon az intézményen kívüli szülést. Egy édesanya, Ternovszky Anna még éppen várandósan nyújtott be keresetet a magyar állam ellen, ilyenformán kérhette számon a vele szembeni jogsértést, amiért nem döntheti el, hogy hol szüljön. (Erről az ügyről részletesebben írtunk a sorozat harmadik, Vezéráldozat című részében.) Geréb Ágnes hiába lobbizott a szakmai változásért és korábban nála szült anyák hiába tüntettek, jogilag nem számítottak érintett alanyoknak...

ORBÁN DEMOKRÁCIÁJA MÁR A FIDESZESEKNEK IS SOK

INDEX.HU
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2017.06.15.


Gyenge hármas alát adnak a magyar választók a demokrácia itthoni működésére. A tanulatlanokon és az időseken kívül még a fideszesek a legelégedettebbek, de náluk is egy teljes jegyben kifejezhető a hazai demokráciával kapcsolatos hiányérzet. Az Index és a Závecz Reserch reprezentatív közvélemény-kutatása arról, hogy mennyire demokratikus Magyarország az emberek szerint.

A magyar választóközönség gyenge hármas alát ad a demokrácia itthoni működésére: ötfokú skálán 2,7-es átlagosztályzat jött ki arra a kérdésre, hogy „mindent összevetve, Ön mennyire elégedett Magyarországon a demokrácia működésével?”. Az emberek kevesebb mint negyede adott négyest vagy ötöst, ennél többen osztottak egyes vagy kettes osztályzatot.

Az Index és a Závecz Research májusi telefonos közvélemény-kutatásában ezer embert kérdeztünk meg reprezentatív mintavétellel a demokrácia fontosságáról, annak magyarországi működéséről, és arról, hogy annak mely elemeivel a legelégedettebbek és elégedetlenebbek. A kutatás eredményei megerősítik, hogy egyre nagyobb a törés Budapest és vidék, valamint a tanultak és az alacsonyabb végzettségűek között. A fővárosiak az átlagosnál jóval alacsonyabbra értékelik a magyarországi demokráciát, míg a fideszesekre és az idősebbekre a demokráciával való nagyobb elégedettség jellemző...

TÖRLIK A DOLGOZNI KÉPTELENEKET

GÉPNARANCS - HÍRFARKAS BLOG
Szerző: Népszava
2017.06.15.


Jogtalanul törölnek a kormányhivatalok az álláskeresők nyilvántartásából betegeket, akik így elesnek még a 22 800 forintos támogatástól is.

A munka alapú társadalom orbáni álmából – 2018-ra feleslegessé válnak Magyarországon a segélyek – mára annyi maradt, hogy a kormányhivatalok verejtékezve próbálnak megszabadulni mindenkitől, akinek pénzt kellene adni, hogy legalább kenyeret tudjon venni. Hónapok óta keringenek a hírek, hogy a járási hivatalok sorozatosan törlik az álláskeresők listájából az egészségi vagy szociális állapotuk miatt dolgozni képtelen embereket – írja a Népszava.

A parlament Házbizottsága a héten elutasította, hogy sürgősséggel tárgyalják az LMP-nek az álláskeresőként nyilvántartott, de valójában munkaképtelen emberek védelméről szóló javaslatát. Szakértők szerint nem kizárt, hogy csak időt akart nyerni a kabinet, hogy maga oldhassa fel az általa teremtett jogi ellentmondást, amivel potenciálisan 132 ezer ember legminimálisabb megélhetését sodorta veszélybe...

A NER KERESZTÉNYSÉGE - MAGYARORSZÁG EGY DARABKA SÖTÉT KÖZÉPKOR A MODERN EURÓPA KÖZEPÉN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: PL
201706.15.


Soltész Miklós tegnap elhangzott szavai jelzik, hogy az alaptörvényben katolikusként meghatározott magyar állam biztos léptekkel halad a szekuláris állam és a vallásszabadság teljes felszámolása felé. Az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a tihanyi apátságban tartott vallásközi konferencián tudtunkra adta, hogy “az állami vezetők feladata az egyházzal együttműködve, hogy kiálljanak a hit mellett”. Ez a kijelentés nem egy elszigetelt, fanatikusnak számító vélemény a NER Magyarországában. Ez a hivatalos álláspont.

Ez azt jelenti, hogy ma Magyarországon az lehet állami vezető, aki kiáll a hit mellett. A későbbiekben Soltész azt is meghatározta, hogy milyen hitről beszél. A “zsidó-keresztény” hitről. Nem bocsátkoznánk most teológiai fejtegetésbe arról, hogy milyen képtelenség a zsidó-keresztény hit fogalma, már csak azért sem, mert nincs kétségünk afelől, hogy ez a megfogalmazás csupán egy állomás afelé a cél felé, ami az alaptörvényben már 6 éve olvasható: a “szent istváni keresztény” állam felé. Emlékezzünk, a szent istváni keresztény állam volt az az állam, amelyik tűzzel-vassal irtotta a nem katolikus hitűeket, a vezetőjüket pedig (bizonyos Koppányt) négy részre darabolta, és a négy részt az ország négy városában közszemlére tette. Ez a szent istváni kereszténység, ez a magyar állam ideológiai alapja 2011 óta. Ma még zsidó-kereszténynek mondják, mert nem akarnak antiszemitának látszani, de ha majd végleg leszámolnak a polkorrekt beszéddel (ami az ő szájukban nettó hazugság), akkor elmarad majd a zsidó, és marad a keresztény, ami náluk “középkori katolikust” jelent. Ezért is mondta Soltész azt, hogy az “egyházzal együttműködve”, és nem azt, hogy “az egyházakkal együttműködve”. Mert az a katolicizmus, amiről ő beszél, soha nem ismert el más közösségeket egyházként.

Felmerül a kérdés, hogy mi történik akkor, ha egy állami vezető nem hisz a NER kereszténységében, mondjuk azért, mert valódi keresztény? Vagy éppen ateista, zsidó, muzulmán, buddhista? Mi van, ha azt mondja, hogy nem áll ki az egyházzal együttműködve a hit mellett? Soltész szavai és a rendszer logikája alapján, ha most még vannak is (vannak?) ilyen állami vezetők, már nem sokáig lesznek.

Egy szekuláris, vallásszabadságot biztosító államban minden munkáltatót a törvény kényszerít arra, hogy a felvételnél ne diszkrimináljon senkit a hite alapján. A szent istváni Magyarországon az állami vezetőket a hitük alapján fogják szelektálni. Az országban pedig úgy lesz majd, ahogyan egyszer volt már: ki néma lesz netán s csak lelkesedni rest, már azt is gyűlölik majd, akár a pestisest...

A VÉN DIÁK

TÖRÖK MONIKA BLOGJA
Szerző: Török Monika
2017.06.15.


Nem vagyok különösebben romantikus alkat, a Hamupipőkén is csak akkor sírom el magam, amikor látom a Disney Chanelen, soha többször.
Na de na.
Beültünk az autóba négyeske gyerekecskével és elmentünk az iskolába.
De már csak visszafelé jutott eszembe, hogy ma tettük ezt utoljára.
Kijelenthetem, hogy a kölyöknek megvolt a nyolc általános.
Fura érzés, hiszen nemrég született ez a kis kék hercegnő (nyakán volt a köldökzsinór születésekor, innen ez a neve - a többi más galádságok miatt lett).
Rémes, hogy milyen sebességgel képesek ezek a srácok öregedni, és ezáltal hírbe hozni minket is...

MERT A CIVILEK NEM KÖZPÉNZBŐL JÁTSZANAK POLITIKAI PROSTITUÁLTAT, NEM IGAZ?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.06.15.


...Továbbra sem érthető, de talán a CÖF-CÖKA tagsága és az őket nagyvonalúan pénzzel tömő gazdák és szurkolók meg tudják magyarázni azt a kérdést (legalább maguknak), hogy miért fontosabb tudniuk a magyar embereknek, ha egy civil szervezet Sorostól kap 7,2 millió forintot, mint az, hogy egy álcivil szervezet közpénzből kap fél milliárdot. Merthogy változatlanul igaz: Soros ügynökei összesen nem kaptak annyi támogatást, mint ez a kivénhedt munkásőr-tagozat. Szóval ha a külföldről is finanszírozott szervezeteket meg kell bélyegezni, legalább ennyire indokolt volna az adófizetői, nem önkéntes felajánlásokból uszító politikai különítmények megpecsételése is.

Díjazom ezt a taknyon csúszó szervilizmust és az értelmezhetetlen egyenlőség elvének betartását, de akkor már a valóságot is tükröző megfogalmazásokban kellene gondolkodni. Én például a „külföldről nem támogatott szervezet” megnevezés helyett sokkal precízebb definíciókat használnék, mint például: közpénzen hizlalt szervezet; az állam csecsén lógó szervezet; indokolatlanul sok közpénzből pártpropagandát folytató szervezet; az adófizetők megkérdezése és tudta nélkül pofátlanul sok pénzzel kitömött szervezet; kollaboráns szervezet; lopott pénzből támogatott, fideszes gittegylet; a nemzeti-keresztény kormány közpénzfelhalmozó partnerszervezete; a kormánynak közpénzből kampányoló szervezet, és holnapig sorolhatnám.

Az egészben a leggázabb még csak nem is az, hogy büszkék valamire, amire épeszű ember nem lenne büszke (tudniillik arra, hogy a kormány érdekei szerint ugrálnak, fröcsögnek, tüntetnek, hoznak szégyent a dohos, középkori szellemiségükkel egy egész országra és olyan pénzeket zsebelnek be a lojalitásukért, amelyek máshonnan hiányoznak), hanem hogy oda jutottak a megfelelni akarásban, hogy a külföld tényleg szitokszó lett a CÖF-NER-szótárban. A külföld valami szörnyűséges, borzasztó métely, amely a mélymagyar köldöknézést fenyegeti, minden, ami onnan jön, azzal vigyázni kell, mert létünkben akar megsemmisíteni. Természetesen kivétel ez alól minden tekintélyelvű, keleti fél- és egész diktatúra, ahol a magyar kormánynak még van respektje a hanyatló nyugati demokráciákkal szemben.

Ezek arra büszkék, hogy nem kapnak külföldi támogatást, hanem az ország vérét szívják, mert belföldi támogatást kapnak. És sőt, a Kétfarkú ötletére a magas lóról:

Ostobasággal és szakmai hozzáértés nélküli kijelentésekkel nem foglalkozunk, hiszen még az ajándékozást is kétoldalú szerződésbe kell foglalni, mi pedig nem kívánunk külföldről támogatást elfogadni.

2009 óta nem is fogadtunk el.

Ha mégis érkezne számlánkra ilyen, Kétfarkúak által küldött támogatás, azt azonnal, köszönettel visszaküldenénk a feladónak.

És vannak annyira arrogáns gazemberek, hogy ezt is büszkén vállalják. Hogy 2009 után 2010 jött, amikor is már francnak kellett külföldi támogatás, amikor elkezdett ömleni az állami támogatás a politikai szekértolásért cserébe. Hát kell a bánatnak szaros 7 millió, amikor százmilliók ömlenek hozzájuk azért az értékes munkáért cserébe. Még egyszer nem hallottam, hogy ezek nyomorult embereknek adakoztak volna, hogy mélyszegénységben élő gyerekeket támogattak volna, hogy bármilyen karitatív tevékenységet folytattak volna a politikai plakátoláson és cöfögésen kívül. Az olyan snassz, meg olyan libsi dolog, sőt, az éhezés is pusztán liberális beetetés.

És bár sehol nem írja, hogy törvénytelen volna közpénzből is civilkedni, a CÖF nem civil szervezet, ellenben kurva sokba kerül. A civil szervezetek ugyanis nem közpénzből játszanak politikai prostituáltat, nem a kormányt védik az elesettekkel, segítségre szorulókkal, egyszerű polgárokkal szemben, hanem pont fordítva. Innentől kezdve teljesen jogos elvárás lehetne, hogy a közpénzből finanszírozott álcivil szervezet megnevezés megjelenjen a CÖF-CÖKA minden felületén. A törvény célja állítólag nem a megbélyegzés, akkor meg nyugodtan lehetne módosítani. Hogy lássunk tisztán és érvényesüljön az egyenlőség elve.

A legalizált korrupció országában adófizetői pénzzel kitömött – civilségével mellet döngető – propagandistának lenni végül is nem bűn. Csak végtelenül abszurd és szánalmas és hányingerpozitív. (Amúgy félmilliárdból gatyába lehetne rázni ezt a honlapot. Ilyen igénytelen szart ritkán lát az ember.)

MÉSZÁROS LŐRINC IGAZI FÖLDESÚR LETT

CIVILHETES BLOG
Szerző: Civilhetes.net 
2017.06.15.


Simicska Lajos a mezőgazdasági támogatások nagy vesztese, kevés ember kezében nagyon sok föld – és pénz. - írja a 24.hu.

Orbán Viktor környezete elkezdte felfalni a mezőgazdaságot, a felcsúti polgármester mellett a szintén falubeli Flier János az egyetlen, akinek sikerült elérnie, hogy több agrártámogatáshoz jusson, mint egy évvel korábban.

A K-Monitor agártámogatások eloszlásáról szóló anyagát szemlézzük.

2016-ra vonatkozóan összesen 642 766 549 221 forint agrártámogatást osztottak ki Magyarországon, a pénz leginkább az unió költségvetéséből jön. Itthon a nagybirtokosok, a felső 10 százalék söpörte be a támogatások 75 százalékát.

A K-Monitor a friss adatokat elemezve idén is elkészítette a legnagyobb hazai agrároligarcha céghálóját. A nyolc nagy között (közülük nem mindenkit emelünk ki) helyet kapott két, korábban még csak említés szintjén szereplő felcsúti nagygazda, Mészáros Lőrinc és Flier János hálózata is, nekik sikerült növelni a támogatás mértékét.

Az Orbán család maga is aktív a mezőgazdaságban, Lévai Anikónak Flierrel közös termőföldje is akad (sajtóhírek alapján ő kezeli Orbánék földjeit). Orbán sógornője, Lévai Gizella 76 millió forint támogatást kapott. A Tiborcz-család pedig 40 millió forint támogatásban részesült az agrárkasszából...

FELSZÍVÓDOTT MUNKAVÁLLALÓK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.06.15.


Beszélgetek kedves ismerősömmel, aki kertész vállalkozó, panaszkodik, hogy három munkása egyszerűen felszívódott, este még elbúcsúztak aztán reggel már hírük-hamvuk se volt, még a telefonjukat is kikapcsolták.
Másik ismerős gépi földmunkákkal foglalkozik, akár húsz embert is képes lenne azonnal foglalkoztatni, de nincsenek jelentkezők, hiába hirdet.
Ha keresek egy szakembert valami javításra, akkor még szerencsésnek mondhatom magam, ha egy kontárt találok, számlaképes iparosról ne is álmodjak, mert nincs.
A Balatonon lassan már a vécésnéni szervírozza a konyhán sajátkezűleg alkotott részeges szarvaspörköltet, aszalt szilvával, Turbigo módra, mert az összes szakács és pincér már régen Ausztriában dolgozik.
Közben persze olvashatom, hogy aki bármiféle szakmát művel, az már mind-mind külföldön van, de ez nem csak az alap vagy középfokú végzettségűekre vonatkozik, hanem a felsőfokú végzettségűekre is, már, akinek a munkája nyugaton is keresett.
Nincs orvos a kórházakban, a várólisták hosszabbak a vonatfüttynél, informatikust egyszerűen nem lehet találni.
Nincs postás, nincsenek gépkocsivezetők - elképesztő helyzetbe jutott az ország.

El van ez itt kérem rettenetesen cseszve, és ebbe bele kell érteni a bérpolitikát éppannyira, mint az adópolitikát, az oktatáspolitikát éppúgy, mint az érdekvédelmi szervezetek - leánykori nevükön szakszervezetek - működését.
Hogy kinek mi és mennyi a szerepe ebben, az a mai helyzetben már szinte mindegy is, lassan az ország működőképességének fenntartása forog kockán, és kilátás sincs arra, hogy a helyzet hamarosan változni fog.
Merthogy a probléma nem csak gazdasági, de társadalmi is.
Másik ismerősöm fia besokallt, mert dolgoznia kellett, és meleg van, hát otthagyta a munkahelyét és most éppen az édesanyjával tartatja el magát, mert pihen, aztán majd egy hónap múlva keres munkát...
Alapítványt látogattunk meg, ahol azért nem lehet bevonni a közös munkába azokat, akik jelenleg közmunkások, mert az alapítványi fizetés alig haladja meg a közmunkás pénzét, de a közmunkások gyakorlatilag csak jelenléti ívet aláírni járnak be, míg az alapítványnál dolgozni is kell a pénzért.
Belegondoltam, tényleg nem várható el, hogy valaki merő öntudatból dolgozzon, kellene némi motiváció is, erre már régen kitalálták a megfelelő eszközt, még Föníciában...
Sajnos, ezen is nehéz lesz változtatni, mert a rendszerváltás a legrosszabbat hozta ki az emberek jelentős részéből.
A rendszerváltás előtt a társadalom természetes állapota a munka volt.
Az ember elment reggel a munkahelyére, a munkabéréből bevásárolt, evett, ivott, elvolt.
A gyerek is elment az iskolába, aztán ha megkérdezték a kőbányász fiától, hogy mi akar lenni, akkor vagy azt mondta, hogy jogász, vagy azt, hogy miniszterelnök.
Okos gyerek volt, nemhiába faragott neki édesapja kőbölcsőt...
Mindenesetre azt látta az apjától, hogy dolgozni kell, a tüzelőt meg lehet és meg kell venni, az ételt ugyancsak, és nem kell túlélőversenyen beszerezni az uborkát a nemzeti hős kettőhússzal őrzött kertjéből.
Nem is szólva a libáról, melyért nem kellett közelharcot vívni Vukkal Julcsa nénje baromfióljában.
Mára persze ebből azt már elfelejtette, hogy a munkát meg is illik fizetni, a közmunkát személyes jótékonykodásnak tekintve erről persze könnyű megfeledkezni...

A BREXIT ATYJA ORBÁNNAK: KI KELLENE LÉPNIÜK

MAGYAR NARANCS 
- FEKETE LYUK BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.06.15.


Nigel Farage kilépésre buzdítja Orbán Viktort az EU-ból. De mit lép a Muppet Show?

"Megismétlem: ki kellene lépniük, ha szuverén állam akarnak lenni" - nyilatkozta a Magyar Időknek Nigel Farage, akit világszerte a Brexit legfőbb arcaként emlegetnek, alighanem egészen más szavakkal.

A brit EP-képviselő nem csak messziről buzdítja a számára rendkívül rokonszenves magyar politikust, de bölcs szavait bizonyára nagy örömmel megosztaná négyszemközt is vele néhány jól irányzott very well kíséretében, mert mint az az interjúban elhangzik, Mr. Farage nagyon szívesen találkozna, nem csak futólag, de amúgy rendesen is e "hazájában nagy népszerűségnek örvendő politikussal".

A Muppet Show EU-ügyekkel foglalkozó munkatársa bizonyára már jelezte a központnak, hogy készítsék a bábokat az esemény élményszerű megörökítése céljából.

MEGKEZDŐDÖTT ORBÁN VIKTOR FORDULATA KLÍMA- ÉS TRUMP-ÜGYBEN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.06.15.


Tanácsadójával üzent a Fehér Házba.

Áder államfő a múlt héten még erkölcsileg elfogadhatatlannak, a jövő generációkkal szembeni felelőtlenségnek és tiszteletlenségnek nevezte, hogy Donald Trump kiléptette az Egyesült Államokat a párizsi klíma egyezményből.
A magyar miniszterelnököt meg egyenesen sokkolta a döntés.

Két hete Orbán szokásos rádióinterjújában azt mondta:

"Magyarországon közmegegyezés van abban, hogy a klímaváltozás valóság, veszélyes dolog, és mivel globális természetű, ezért a vele szembeni fellépés is globális szintű cselekvést igényel. Ez ellentétes mindazzal, amit az amerikai elnök döntött. Donald Trump elhatározásának következményein még „gondolkodni” kell".

Hát, gondolkodtak. És mostanra döntöttek.

Az állami média honlapján vezetett blogján Lánczi Tamás megírta, hogy nincs itt semmi látnivaló. Eszerint
  • Trump csak egy politikai látványpékségből lépett ki.
  • A párizsi klímaegyezmény nem környezetünk megóvását, hanem sokkal inkább kőkemény üzleti érdekeket szolgál.
  • Az amerikai elnök lépése érdemben nem befolyásolja bolygónk jövőjét.
  • Már az is kérdéses ugyanis, hogy az Amerikai Egyesült Államok valóban hivatalos tagja volt-e a párizsi klímaegyezménynek.
  • Ha minden aláíró betartaná vállalásait, a Föld hőmérsékletében bekövetkező változás akkor is szinte észrevehetetlen lenne.
  • A fejlődő országok környezetvédelmi programjairól számtalan esetben derült már ki az, hogy valójában korrupt módon működnek, és semmit sem tesznek hozzá a környezet védelméhez.
  • A párizsi egyezmény és a hozzá hasonló intézkedések sokkal inkább szólnak gazdasági érdekekről, mint a globális felmelegedés megfékezéséről.
  • Trumpot tehát nem valamiféle megszállott környezet-ellenesség vezette, hanem a ráció. (!)
Sokatmondó, hogy a Habony cégét és Schmidt Mária lapját is vezető Lánczi nem ügyvezetőként vagy főszerkesztőként, hanem politikai tanácsadóként jegyzi a cikket, ami - ismerve a kormánypropaganda kézzel vezérelt voltát - azt jelzi,
ez a félhivatalos magyar kormányálláspont.

Ami - mint a fentiekből is látszott - jelentősen eltér az eddig képviselttől, illetve az eddig nyilvánosan hangoztatottól...

MINT ORBÁN

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Tölgyes Péter
2017.06.15.


Az MSZP miniszterelnök-jelöltje Brüsszelben még a kerítés elbontását ígérte. Két napja, egy rendezvényen viszont már arról beszélt, a határzár életünk része lesz egy jó darabig, mert "addig ezt a kerítést senki sem bonthatja el, amíg a magyar emberek többsége nem érzi magát biztonságban az otthonában". 

http://www.origo.hu/itthon/20170613-brusszelben-meg-a-kerites-lebontasat-igerte-botka-laszlo.html

Mi tagadás, ezt a miniszterelnök sem mondhatta volna “szebben”. A jelölt, hogy megkülönböztesse magát tőle, még hozzátette: az Orbán-kormány és az unió a felelős azért, hogy a magyar emberek félnek...

Finoman fogalmazva sem ez az a gondolatsor, amelyet az ország mostani állapotában elvárnánk egy miniszterelnök-jelölttől, aki azt hirdeti: célul tűzte maga elé, hogy megszabadítja az országot az Orbán-féle nemzeti együttműködés velejében hazug rendszerétől és szebbet, jobbat, igazabbat, szabadabbat szervíroz fel helyette.

A brüsszeli és a szegedi megnyilatkozás közötti eltérés sok mindent egyértelművé tesz. Elsősorban a tettetett magabiztossággal palástolni próbált zavarodottságot. Az igazodási és megfelelési kényszerből fakadó bizonytalanságot. Pengeélen kell egyensúlyoznia annak, akitől elvárják, hogy “okosat” mondjon, miközben a tanácsadói állandóan azzal tömik a fejét, hogy a “magyar emberek” mit akarnak hallani tőle... A sokféle egyidejű hatás, kellő felkészültség és tapasztalat híján, előbb-utóbb menthetetlenül ideológiai katyvaszt idéz elő...

CIVILTÖRVÉNY: A KORMÁNY GAZEMBERSÉGE EBBEN AZ ESETBEN NEM NÉZŐPONT KÉRDÉSE

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Bátorfy Attila
2017.06.15.


Nagyjából egy évvel ezelőtt, a VS széthullása után csak halvány elképzeléseim voltak, hogy mihez fogok kezdeni. Nem voltam nagy bajban, többen nálam ezerszer rosszabb helyzetbe kerültek akkor. Nem voltak anyagi problémáim, a barátaim mellettem voltak, volt hol aludnom, élnem. Munkám viszont nem volt. Nem előzmények nélkül, de egy hónapon belül viszont pont azok az emberek kerestek meg, vagy olyan szervezetekkel kezdtem el együtt dolgozni, akikről a tegnap elfogadott törvény lényegében azt állítja, hogy idegen érdekeket szolgálnak. Ezek a szervezetek a következők: Transparency International Hungary, Mérték Médiaelemző Műhely, Független Médiaközpont, K-Monitor, CEU, a lapok közül pedig a munkahelyem, az Átlátszó és pár cikk erejéig a Magyar Narancs. Nagyon hálás vagyok nekik.

Nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy a velük közösen végzett munkáink külföldi érdekeket szolgáltak volna, ellenkezőleg. Azt gondolom, hogy a közösen véghezvitt és jelenleg is készülő projektjeink Magyarország és állampolgárai érdekeit szolgálják. Olyan projektekről van zömében szó, amelyeket sem a magyar állam, sem a magyar piac soha nem akart, vagy soha nem tudott volna megfinanszírozni...

ITT AZ IGAZI "NEMZETI KONZULTÁCIÓ"

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk
2017.06.15.


A magyarok több mint fele szerint nem jó megoldás a határzár, sokkal jobban félünk az elszegényedéstől és a korrupciótól, mint a bevándorlóktól az Ipsos által végzett felmérés szerint. A visegrádi országok közül a magyarok aggódnak a legjobban az anyagi biztonságuk miatt, az unió megítélése igen jó, főleg a pénzügyi támogatások miatt.

Márciusban a Nemzetközi Republikánus Intézet (IRI) mind a négy visegrádi országban közvélemény-kutatást rendelt helyi kutatóintézetektől, Magyarországon az Ipsostól, ezek eredményeit nemrég publikálták. Ebből kiderült, a magyar válaszolók közül csak igen kevesen tartják az ország elsőrendű problémájának a bevándorlást vagy a terrorizmust, szemben az elszegényedéssel és a korrupcióval.

Magyarország szempontjából a határvédelmet csak 4, a terrorizmust csak 2 százalék gondolta a legnagyobb fenyegetésnek. 28 százalék nevezte meg viszont a szegénységet és a társadalmi egyenlőtlenséget, 15 százalék a korrupciót mint "az országot legsúlyosabban érintő problémát".

A négy visegrádi ország közül Magyarországon aggódnak a legtöbben a szegénység miatt - azt, hogy az anyagi biztonságunkat féltjük leginkább, jól mutatja az is, hogy az unió legnagyobb pozitívumának a magyarok a többi válaszolót megelőzve, 50 százalékban a pénzosztást nevezték legfontosabbnak.

A szegénységet még a második Szlovákiában is csak 17, Lengyelországban 14, Csehországban csak 10 százalék nevezte a legsúlyosabb kérdésnek. A korrupció miatt azonban a cseh és a szlovák állampolgárok jobban aggódnak nálunk, a két országban 16 és 17 százalék ezt tartja a legnagyobb gondnak. Magyarországon viszont a többieknél nagyobb gondot jelent az egészségügy állapota, 12 százalék szerint ez ma a legégetőbb probléma...

JÓL JÖN ORBÁNNAK A NEMZETKÖZI FELHÁBORODÁS - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Kárpáti János
2017.06.15. 


A jövő évi magyarországi parlamenti választásokat megelőző kampány keretei közt helyezi el és értelmezi a Die Welt című, nagy példányszámú német lap a civil szervezeteket megbélyegző törvény elfogadását.

Budapesti tudósítójuk, Boris Kalnoky írása ismerteti a törvény lényegét, a külföldi támogatásban részesülő nem kormányzati szervezetek azon kötelezettségét, hogy a külföldi támogatás tényére utalniuk kell minden megnyilvánulásukban. Megállapítja, hogy a jogszabály azon szervezetek ellen irányul, amelyeket közvetlenül vagy közvetve Soros György finanszíroz. Soros ellen hónapok óta propagandakampányt folytat a kormány, és miután az ellenzéki pártok a várakozásoknak megfelelően ellenezték a törvényt, a Fidesz egy kalap alá tudja venni és migránsbarátként tudja megbélyegezni Sorossal együtt az ellenzéki pártokat. Ez Orbán kezére játszik – vélekedik a Die Welt tudósítója.

A beszámoló kitér a törvény által érintett szervezetek egyikére a Magyar Helsinki Bizottságra, amely az EU és az ENSZ támogatása mellett Soros Nyílt Társadalom Alapítványának a pénzeit is használja. A Helsinki Bizottság – más érintett szervezetekkel együtt – úgy döntött, hogy az Alkotmánybírósághoz és az Európai Bírósághoz fordul, az ítélethozatalig pedig passzív ellenállást kezd, vagyis figyelmen kívül hagyja a törvény előírásait.
Boris Kalnoky szerint ennek következményei előre láthatóak. A bojkottot folytató szervezeteket fel lehet jelenteni, mert nem teljesítik törvényi kötelezettségeiket. Ennek nemzetközi felháborodás és Brüsszel részéről nyomásgyakorlás lenne a következménye, ami „ideális muníció Orbánnak a választási küzdelemben”, hiszen a külföldi befolyásolási törekvésekkel szemben a nemzeti érdekek védelmezőjeként állíthatná be magát – írja a Die Welt szerzője.

A nemzetközi sajtót továbbra is foglalkoztatja a Magyarországgal, Lengyelországgal és Csehországgal szemben a menekültelosztási kötelezettségek teljesítésének megtagadása miatt indított európai bizottsági kötelezettségszegési eljárás.

A tekintélyes svájci Neue Zürcher Zeitung Kelet-Közép-Európának a menekültpolitikában tanúsított kemény álláspontjáról közöl terjedelmes cikket. Annak szerzője szerint a brüsszeli bizottság által indított eljárás nem képes befolyásolni az érintett kormányokat, hanem éppenséggel elmélyíti az árkokat az európai menekültpolitikában. Az írás áttekinti, hogy az eljárás megindítása nyomán a magyar és a lengyel külügyminiszter zsarolásról beszélt, Prágában azt hangoztatták, hogy a brüsszeli lépés nem alkalmas a cél elérésére, Konrad Szymanski, Lengyelország Európa-ügyi minisztere pedig kifejezetten úgy fogalmazott, hogy az Európai Bizottság megnehezítette a kompromisszum elérését...

FORGALOMSZABÁLYOZÁS VAGY PÉNZLEHÚZÁS

TÉKOZLÓ HOMÁR BLOG
Szerző: Homár Hilda
2017.06.15.


A fizető parkolás elsődleges célja elvileg a forgalomszabályozás, annak elérése, hogy a korlátozottan rendelkezésre álló helyet ne sajátíthassa ki senki egész napra, hanem amint végzett a dolgával, a lehető leggyorsabban hagyja el a terepet. Ez a pörgetés különösen fontos a kórházak környékén, aminél már csak egy fontosabbat tudok: működjön az automata, mert egy beteggel a kocsiban az embernek sem ideje, sem enegiája egy ismeretlen terepen másik automatát keresni.


Tisztelt Tékozló Homár!

Párommal (veszélyeztetett terhesként) első babánkat vártuk. Egyik délután elkezdett vérezni, mire azonnal hívtuk az orvost, aki azonnal berendelt a kórházba. Azonnal autóba ültünk és irány a kórház. Mire odaértünk a Szent István kórházhoz, folyamatosan görcsölt, járni alig tudott. Fogom a kezét, támogatom, ahogyan tudunk sietünk be az orvoshoz. Ott (a telefonnak hála) már név szerint várnak minket.

Amikor becsukódik mögöttük a vizsgáló ajtaja, eszembe jut, hogy a kórház parkolója talán fizetős. Sietek ki az autóhoz, de mire kiérek, már rajta is van a csomag. Mivel hallottam már róla, hogy van az 5 perces szabály, sietek az órához jegyet váltani. Az óra viszont nem működik. "Jutott eszembe számtalan, szebbnél szebb gondolat..." A helyszínt nem ismerem, ezért pár percen belül esélyem sem volt másik parkolóautomatát találni. A párom miatt aggódtam, így inkább benn vártam mikor lesz eredmény és nem keresgéltem. Mindenesetre az automatát lefotóztam, legalább valami bizonyítékom maradjon...

VESZTÉSRE ÁLLNAK A KÖRNYÉKBELIEK A FERIHEGYI REPÜLŐTÉRREL VÍVOTT HARCBAN, ELVISELHETETLEN A ZAJSZENNYEZÉS

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András
2017.06.15.


1984-ben még elég volt, hogy egy miniszter élőben hallja Rákoshegyen a zajt, amit a környékbelieknek kell elszenvednie a szabálytalanul felépített ferihegyi 2-es kifutópálya miatt: azonnal megtiltották, hogy erre szálljanak fel a repülők. Amióta viszont 2004-ben elindult a Budapest Airport privatizációja, a repülőtér érdeke mindent felülír: újra megnyitották a repülők előtt a lezárt útvonalat, a sokszorosára nőtt forgalmat a város fölé terelték, több ezer ember életét téve pokollá. A tiltakozás nem segít, és a jogszabályi hézagokat, szabályozási anomáliákat és a hatóságok trehány, adott esetben tételes szabályokat is sértő működését kihasználva a repülőtér üzemeltetője rendre nyertesen kerül ki a működését korlátok közé szorítani próbáló eljárásokból.

„A Ferihegyi repülőtér 2-es futópályája 1983-ban a hatályos jogszabályokat sértő közelségben, 1,6 kilométerre épült meg Rákoshegy 100 éve lakott településétől. (…) a 176/1997. (X.11.) kormányrendelet módosítását követően, 2004-ben engedélyezték a 2-es futópálya rákoshegyi pályavégének használatát, veszélyeztetve ezzel Rákosmente lakóinak testi és lelki egészségét. A használat során a jogszabályban foglalt korlátozásokat nem tartják be, a repülőtér jogsértő működése miatt sérül Magyarország Alaptörvényének XXI. cikkében foglalt jog az egészséges környezethez. (…) azzal a kéréssel fordulunk a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, valamint a Földművelésügyi Minisztériumhoz, hogy haladéktalanul tegyék meg a szükséges intézkedéseket az illetékes környezetvédelmi- és légiközlekedési hatóságok felé, hogy azok ellátva feladatukat, tartassák be a hatályos jogszabályokat, vonatkozó előírásokat, kényszerítsék ki a jogkövető magatartást a repülőtér üzembentartójától. Kérjük, biztosítsák Rákosmente polgárainak az élhető kertvárosi életteret (…) valamint alkossák meg a biztonsági, akadálymentes védőövezet kijelöléséhez szükséges végrehajtási rendeletet.”

Ez a szöveg nem egy radikális civilszervezeti kiáltványból, hanem a XVII. kerületi önkormányzat tavaly nyáron indított aláírásgyűjtési felhívásából való; viszont lényegében tartalmazza mindazokat a követeléseket, amelyeket magányszemélyek és civil szervezetek próbálnak különböző csatornákon kikényszeríteni...

A KORMÁNYFŐ KÖRNYEZETE MÁR KÓSTOLGATJA A MEZŐGAZDASÁGOT

K-BLOG
Szerző: pite e
2017.06.15.


Az ezredfordulón pozíciót szerző zöldbárók helyét hektárról hektárra, cégről cégre veszik át a narancsbárók a magyar mezőgazdaságban, ez derül ki az agrártámogatások adataiból, amelyet immár ötödik éve dolgoz fel a K-Monitor. A 2016-es kifizetések és a tulajdonosi átrendeződések fényében továbbra sincs nyoma az ígért átrendeződésnek a kis, családi gazdaságok felé. Ami azonban egyre jobban látszik: a médiához, a bankszektorhoz vagy az építőiparhoz hasonlóan itt is pillanatok alatt felbukkantak a kormánypárthoz vagy személyesen a miniszterelnökhöz köthető nagygazdák, akik aztán megcsinálják a szerencséjüket a magyar mezőgazdaság egyre egyenlőtlenebb világában. Tavaly a legnagyobb pezsgést Orbán Viktor legszűkebb környezetében figyelhettük meg: a falubeli komák, sportbarátok, rokonok gyarapodtak, a régi motorosok visszaestek.

A 2016-os évre vonatkozóan összesen 642.766.549.221 forint (hozzávetőlegesen 12.600 vadi új John Deere traktor ára)  agrártámogatást osztottak ki Magyarországon. Ez döntően az uniós költségvetésből jön, annál is inkább, mert tavaly tovább csökkent a magyar állam hozzájárulása. 2015-ben az agrártámogatások 78%-, tavaly 83%-a érkezett az EU-ból. A Közös Agrárpolitika célja elvben a versenyképesség növelése és a vidéken élő, családi gazdálkodók helyzetbe hozása, de kezdettől súlyos és vitatott elosztási kérdésről van szó. Szakértők szerint a 2020-ban várható visszavágások előtt még lehetőség van pozíciót fogni, ám be kell fektetni a versenyképességbe. Első grafikonunk az elosztás hazai igazságtalanságára mutat rá. Tavaly is a nagybirtokosok, a felső 10 százalék söpörte be a támogatások 75 százalékát, ez csak minimálisan, 1%-al kevesebb, mint tavaly...

ITT OLVASHATÓ

ÉDES VÍZI ÉLET A RÓMAI PARTON


444.HU
Szerző: Tbg
2017.06.15.


- Még tavaly jártuk be csónakkal Szily kollégával a Római partot, amit hamarosan elpusztít a nemcsak esztétitkailag, de szakmailag is erősen megkérdőjelezhető mobilgátprojekt.

- Nagy kár érte, mert a vízről nézve még csodálatosabb minden, ráadásul a tapasztalt horgász a hódok őrült hóbortjairól is mesélt.

- Mint kiderült, még őzek is használják a partszakaszt, hogy a szigetre átússzanak.

- Egyébként éppen ma szavazta meg a fideszes többségű városvezetés a mobilgát engedélyztetését újra, pedig nemcsak komoly városképi, hanem igencsak problematikus statikai nehézségek vannak a tervezett gáttal.

- Hogy milyen lesz, arról Tarlós István és a projekt többi lobbistája nem szívesen beszél, de érdemes megnézni egy korábbi látványtervet.

- Vagy azt az élettelen betonsivatagot, amit most adtak át a Dagály környékén a XIII. kerületben.

- Ha lebetonozzák a Rómait is, búcsút mondhatunk a videóban bemutatott édes, vízi életnek:...

A MI ADÓFORINTJAINKBÓL FINANSZÍROZZA A FIDESZ AZ ELNYOMÁSUNKAT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.06.15.


A héten az Index arról írt, hogy a Ripost nevű, Habony Árpád tulajdonában álló bulvárújság hirdetési bevételeinek 97%-át teszik ki az állami cégek és a kormány hirdetései. Korábban a Pestisrácok főszerkesztője mondta el, hogy bevételeik több 70-80%-a érkezik állami hirdetésekből, az adófizetők pénzéből. Míg a kormánypárt a Népszabadság bezárásakor piaci viszonyokra hivatkozott (azóta kiderült, hogy tavaly a bezárás ellenére nyereséges volt a Népszabadság Zrt.), saját propaganda termékeinél még csak nem is ügyel arra, hogy megéljenek a piacról.

A Ripostban elhelyezett kormányzati hirdetésekre 100 millió forintot költött 2016-ban a magyar állam az adófizetők pénzéből. Tehát egy olyan folyamatot láthatunk, amiben mi dolgozunk és adózunk, miután a kormány az adónkból a Fidesz médiát fizeti azért, hogy kampányidőszakban befolyásolja a véleményünket, hogy aztán ebből a pénzből kampányon kívül is tömhessék a fejünket. Az összeg pedig tíz-, ha nem százmilliárdokban mérhető.

Hogy pontosabban értsük, miről van szó, míg a kormány utasítására csak az MVM 500 milliót ad puszira a CÖF-nek, a Ripostnak 597 millió forint esik le állami hirdetésekből, addig az MSZP 2014-es szavazatai alapján 417, a Jobbik 476 millió forint állami támogatást kap. Az MSZP teljes költségvetése, amelyből minden tevékenységét finanszíroznia kellene, körülbelül háromszorosa annak a pénznek, amit csak az MVM adott a Békemenetet szervező CÖF-nek. A Jobbik mint párt pedig kevesebből gazdálkodik, mint a Fidesz-média egyetlen újságja, a Ripost...

UNIÓS TÁMOGATÁSOKBA KERÜLHET A MAGYAR IZMOZÁS - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.06.15.- A röszkei és tompai tranzitzóna leginkább fegyintézetre hasonlít - közölte a helyszínen az Európa Tanács megbízottja

- Orbán profitálhat a civilek körüli általános felzúdulásból, mert magányos hősként nőhet saját tábora szemében
- Nálunk valószínűleg aránytalanul sok uniós pénzt nyúlnak le, tehát a kormány nem kér az Európai Ügyészségből
- A magyar rendőrség lehallgatta parndorfi tragédia bolgár sofőrjének telefonjelentését, csak éppen nem tudta, mit mond a vezető, így megfulladt 71 ember

Reuters


Észtország az unió következő soros elnökeként ellenzi, hogy a támogatások megvonásával büntessék azokat a keleti-európai államokat, amelyet nem hajlandók menedékkérőket befogadni. Az észt belügyminiszter arra hivatkozik, hogy egy ilyen lépés megosztaná az EU-t, nem pedig egyesítené, és nem lenne jó, ha újabb tagok lépnének ki, mert azzal csak gyengülne a szervezet. A hírügynökség hozzáteszi, hogy Olaszország igencsak dühös a többi közt Magyarországra és Lengyelországra, mivel azok nem hajlandók egyetlen migránst sem átvenni az olaszoktól, ugyanakkor jócskán részesülnek a közösségi pénzekből. Az észt miniszter szerint a helyzet kulcsa alighanem ott van, hogy meg kell erősíteni a külső határok védelmét, amihez jobb adatbázisokat lehetne használni, sőt ezeket az eddigieknél hatékonyabban össze lehetne kapcsolni. Ez esetben előbb vagy utóbb Budapest és Varsó is változtatna a hozzáállásán – hangsúlyozta optimistán az észt politikus.

Bloomberg

A kommentár szerint bajba kerülnek azok a keleti tagállamok, amelyek igyekeznek kimazsolázni az unió nyújtotta előnyöket, ám az EU többé nem nézheti el, amikor ilyen nyíltan megszegik a játékszabályokat. A dolgok jelen állása szerint ez a fajta hozzáállás sokba kerülhet a szóban forgó volt szocialista országoknak. Brüsszel a héten kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett Budapest, Varsó és Prága ellen, amiért azok nem vesznek át egyetlen menedékkérőt sem, ám ez csupán a felszín. A nyugati partnerek úgy gondolják, hogy visegrádi csoport 3 tagja szembefordul a liberális, demokratikus értékekkel, csak éppen a migránsügy kedvezőbb támadási felületet nyújt. Az Európai Bíróság csupán a jövő hónapban mond előzetes véleményt a kvótadöntés ellen benyújtott magyar és a szlovák keresetről, de Brüsszel annyira biztos a győzelmében, hogy nem várt addig a szerződésszegési procedúrával.

Ám az egész voltaképpen figyelmeztetés, tehát hogy az ellenszegülő nemzetek számára elúszhat a közösségi támogatások egy része. Etekintetben Schulz ellenzékből bátrabb lehet, mint Merkel, de a kereszténydemokraták körében is egyre erősebb a meggyőződés, hogy pénzügyi nyomást kell alkalmazni. Az intés idáig nem sokat használt, sőt a magyarok és a lengyelek változatlanul szorítják vissza az alapvető szabadságjogokat. Magyarország éppen most szavazta meg a civil törvényt. Csak éppen a nyugati populisták sorozatos vereségével megfordult az európai széljárás és keletiek túl messzire futottak. A kétsebességes EU mára realitás lett. Vagyis a keleti kimazsolázás egyre inkább olyan blöffnek látszik, amit lehívtak. A nacionalista kormányok nemigen tudnak arcvesztés nélkül visszavonulni. De ha kezdik elveszteni a közösségi alapokat és kirajzolódik, hogy a Nyugat magukra hagyja őket, az gondokhoz vezethet a hazai szavazóurnáknál...


"Ő CSINÁLT KIRÁLYT ORBÁNBÓL, Ő IS FOGJA LELÖKNI"

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: HVG
2017.06.15.


Az egész adást Simicska Lajos üzletember, médiatulajdonosnak szentelte az RTL Klub Házon kívül című műsora, Simicskát viszont nem sikerült megszólaltatni. Simicska múltjával kapcsolatban érdemi új információ nem hangzott el, inkább csak érdekes sztorik a kollégiumi illetve katonai évekből.

Fodor Gábor volt fideszes, most liberális politikus azt mondta, Simicskának már a korábbi, budaörsi kollégiumban is híre volt: "egyszer illuminált állapotban jött haza a barátaival, ami egyetemistákkal megesik. Az üvegajtó be volt zárva. A többiek szomorkodtak, hogy későn értek haza, Simicska viszont azt mondta, előtte nincs akadály, és átsétált az üvegajtón. Az üveg széttört, ő pedig megsebesült." - idézi a műsorban elhangzottakat a hvg.hu.

A műsorban elhangzott az is, Simicska annyira tehetséges volt, hogy papucsban és melegítőben is megjelenhetett az ELTE előadásain. Fodor azt is mesélte, Simicska ügyet csinált abból, hogy nem járt színházba, nem olvasott szépirodalmat. Közgazdaságtan és társadalomtudomány területén viszont nagyon művelt volt, ott nem lehetett olyat kérdezni tőle, amit nem tudott. Felelevenítette azt is, Simicska a katonaságban is nyíltan vállalta ellenzéki politikai érzelmeit 1983-ban, Orbán egy bevágott videófelvételen azt mondta, meg is figyelték ezért...

KÉT VILÁG KÖZT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/TeDe
2017.06.15.


Külföldön élve egy idő után az ember hirtelen arra jön rá, hogy már se itt nincsen, se ott nincsen, mintha két világ között lenne. Aminek persze megvan az az előnye, hogy az ember „ismerősből ismerősbe érkezik”, és persze van hátulütője is, hiszen egyik helyen sincsen otthon igazán. Ha ez a bevezető kicsit filozofálgatósra sikerült, akkor az azért van, mert TeDe otthonról szóló posztja (ami a sorozat része) is az.

„Az örök kérdés, ha hosszabb időre vet külföldre a sors, hol az otthon, több is van-e, ha igen, mi a rangsor, és ha van egy új, az mikor lett otthon.

Mi az otthon? A külhoni, a második, a másik?

Egy ágy és körülötte a személyes cuccok? Egy szoba? Egy lakás a benne élő emberekkel együtt? Egy utca, egy környék, egy város, egy ország? Az otthon földrajzilag határolható be, vagy inkább emberekhez kötött? Társul hozzá a helyi nyelv, vagy lehet attól független? Egyedül vagy társsal? Mennyire kell belelátni a helyiek fejébe ahhoz, hogy otthon legyen az otthon?

Kell egy fedél, kell valami vagy valaki, aki miatt itt. A befizetetlen csekkek. A jobb életbe vetett hit. Egy családtag. A remény. A reménytelenség. A kalandvágy. A szerelem. Az önmegvalósítás. A lehetőség. A kényszer. Bármi legyen is, mind-mind más ízt ad az otthonnak. Akartad vagy sem. Kellett vagy sem. Álmodtad vagy sem.

Én nem terveztem ezt, nem így terveztem. A nagy Ő volt az, aki miatt végül nekivágtam és idepottyantam. Nem mondom, hogy végül azt találtam itt, amit kerestem..."

HOVA TŰNT A "NA, UGYE"? - VALÓS EREDMÉNYEK HELYETT CSAK A PÉNZÉGETÉS MEGY A FOCIAKADÉMIÁKON?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2017.06.15.„Na, ugye” – Orbán Viktor ezt kommentálta a facebook-falára, mikor kijutottunk a Foci Eb-re, jelezve, hogy a siker igenis neki és a Fidesz focibarát politikájának köszönthető. Ebben az esetben most akkor vajon az andorrai vereségért ki a felelős? Ha ez nem lenne elég, miniszterelnökünk a nyilvánosság előtt csinált hülyét magából, amikor a magyar focit, illetve a hazai akadémiai rendszert dicsérte az M4-en. Az interjú múlt hétfőn készült, de azután került adásba vasárnap, hogy Magyarország kikapott Andorrától.
Orbán szerint „a magyar futballban ma azért mennek jobban a dolgok, mert vannak akadémiák”. A valóság azonban az, hogy eredmények nincsenek, közpénzégetés viszont annál inkább. A felcsúti fociakadémiához a tao-nak köszönthetően már legalább 13,9 milliárd forint közpénz vándorolt az elmúlt években. Ezen kívül a különböző gazdasági szervezetektől 2011 és 2015 között további közel 11 milliárd forint „adomány” is érkezett a felcsúti csodacsapathoz. Az eredményeken azonban egyáltalán nem látszik ez a hatalmas befektetés...

CSAK A PÉNZ MIATT MENNEK ORVOSAINK ANGLIÁBA? UGYAN!

INDEX - EUROLÓGUS BLOG
Szerző: KUGYELA TAMÁS
2017.06.15.


Hosszan beszélgettünk Angliában és itthon dolgozó magyar orvosokkal, hogy miért mennek el külföldre, és miért maradnak itthon. Messze nem csak a pénzről van szó.

A magasabb fizetés csak az egyik ok a sokból, amiért a magyar orvosok szívesebben dolgoznak Nagy-Britanniában. A fiatalokat a szervezett szakorvos-képzés is vonzza, a tapasztaltabbakat a megbecsülés hiánya űzi el. Az egyik legnagyobb probléma, hogy Magyarországon nagy hagyománya van a hálapénz-rendszernek, ami például ahhoz vezet, hogy az orvosok a műtéteken osztozkodnak.

Anglia sem a Kánaán. Sokkal drágább az élet, és keményen meg kell küzdeni az előrehaladásért. Aki nem helyben végzi a szakorvos-képzést, hátrányból indul a munkaerőpiacon, és a brit kilépési hiszti nem könnyíti meg a munkakeresést a kelet-európaiaknak. A kezelésben szigorú protokollt kell követni, ami tiszta helyzetet teremt a kórházi osztályokon, de elveszi a problémamegoldás örömét.

A fiataloknak nem kell halálra dolgozniuk magukat kevés pénzért


„A szakvizsga előtti gyakorlati képzés Magyarországon olyan, hogy bedobnak a mély vízbe, lépést kell tartanod, és öt év után leteszed a vizsgát – magyarázta Kelen Dorottya, aki három és fél évig dolgozott Londonban újszülött-gyógyászként. Azóta Belgiumban él a családjával. Azért nehéz a kezdés, mert otthon az egyetemen az elméleti képzésen van a hangsúly, és kevés gyakorlati tapasztalatot szereznek. Ennek ellenére rögtön beosztják ügyeletre a szakorvosjelöltet, amit ma már csak szakorvos ellenőrzése mellett láthat el, de ez sokáig nem így volt.

„El is várják, hogy minél fiatalabb az ember, annál többet ügyeljen, például ünnepnapon. Hamar felelősségteljes dolgokkal találkozol, ezért rövid idő alatt sok tapasztalatra teszel szert. De mivel kevés pénzt kapsz, plusz állást is vállalsz, és előbb-utóbb belefáradsz” – mondta Dorottya...

KALEIDOSZKÓP UJJAK (INDAVIDEÓ)

INDAVIDEÓ
Szerző: Indavideó
2017.06.15.


Fantasztikus előadás három pár kézzel:

ITT NÉZHETŐ MEG

HOVÁ TEGYÜK NYÁRON A GYEREKET?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.06.15.


Indul az iskolai szünet, ami sok szülőnek okoz komoly fejtörést. Akadnak, akik gondosan előre terveznek, de még ebbe is csúszhat hiba. Arra, hogy a gyerek jól tölthesse a nyarat, elméletben szinte korlátlanok a lehetőségek, de ezeknek nem csak az anyagiak szabhatnak gátat.

Közel 750 ezer általános iskolás számára kezdődik meg holnap a nyári szünet. Nem csekély gondot okozhat, hogy sikerüljön jól megoldani a gyerekek elhelyezését, programját. Külön oldal is létezik, ahol hihetetlenül széles kínálatból lehet válogatni. A Táborfigyelőn jelenleg 935 turnus választási lehetőségét jelzik. Az itt kínált paletta rendkívül színes. Rengeteg kaland-, nyelvi, vagy akár lovas-, illetve sporttábor közül lehet választani.

Az árak azonban nem csekélyek. Többnyire hetenként és gyermekenként 40 ezer forint körüli összeggel érdemes kalkulálni. A kínálatban találunk négynapos (nem egyszer cégek által támogatott) lehetőséget 20 ezer forintért, de ezek meglehetősen korlátosak. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői szerint a családok átlagosan egy vagy két hetet töltenek közös pihenéssel, nyaralással. Egy négytagú családnak, ahol két kisiskolás van, és két hét közös nyaralást tervez, a fennmaradó nyolc hetet pedig táboroztatással kívánja megoldani, mélyen a zsebébe kell nyúlnia: ez 300 ezer forinttól akár félmillió forintot is jelenthet. Akadnak nagyobb cégek által kínált programozó, robotikai vagy más informatikai téma köré épülő ingyenes táborok, amelyek nemcsak a családi büdzsét kímélik, hanem kiváló alkalmat nyújtanak az iskolásoknak, hogy játékos formában szerezzenek nagyfokú ismereteket. (Ezekre viszont megfelelő családi kapcsolatok nélkül nem könnyű rábukkanni.)...


AMERIKA IS LEGOROMBÍTOTTA ORBÁNT

CIVILHETES BLOG
Szerző: Civilhetes.net 
2017.06.15.


Megvan a maga bája annak, ha egy olyan ország vezetője akar diktálni, amely semmivel nem járult hozzá kontinensnyi közössége működéséhez. 

Teszi mindezt úgy, hogy közben a vele szemben kritikát megfogalmazni merő embereket civil státuszukban ellenségként jelöli meg. Erről szól ugyanis a civiltörvény.

Kíváncsian várjuk, mi lesz Orbán Viktor kifogása arra a kritikára, ami ezúttal az egyik valódi nagyhatalom hivatala fogalmazott meg. Az Amerikai Egyesült Államok magyar nagykövetsége honlapján fejezte ki aggodalmát a mindenfajta érdemi ellenállás nélkül az Országgyűlésen végigvert, groteszk törvényt illetően:

Az Egyesült Államokat aggodalommal tölti el, hogy a magyar parlament elfogadott egy olyan jogszabályt, amely méltánytalanul sújtja a magyar civil szervezetek egy célzott csoportját, akik közül sokan a korrupció elleni harcot, valamint az emberi jogok és a polgári szabadságjogok védelmét tekintik fő feladatuknak.”

A civil szervezetek feladata csak a kormány számára nem világos, hiszen az emberi jogok védelmére éppen azért van szükség, mert annak tiszteletben tartása sosem volt erőssége az olyan példaértékű politikusokkal jó viszonyt ápoló Fidesznek, mint amilyen Erdogan, vagy az Európára élveteg, egyszersmind vágyakozó vigyorát villantó Vologya Putyin.

Persze az Egyesült Államoknak is megvan a maga baja, első emberük személyében, de ez még nem tartja vissza hivatalnokait(!) abban, hogy emlékeztessék a magyar kormányt, kit is kell szolgálniuk...