2022. szeptember 24., szombat

TRAUMÁK ÉS MEGALÁZTATÁS HELYETT FELVILÁGOSÍTÁSSAL KELLENE MEGELŐZNI A NEM KÍVÁNT TERHESSÉGET

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2022.09.23.


Múlt héten jelent meg az abortusz szigorítását célzó kormányrendelet, melynek értelmében csak akkor végezhető terhességmegszakítás, ha a nő rendelkezik olyan orvosi lelettel, amely rögzíti, hogy „egyértelműen azonosítható módon” megmutatták neki „a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt” – vagyis meghallgattatták vele a magzat szívhangját. A rendelet futótűzként terjedt a médiában, és bár sokan kritizálták a dokumentumot, többen kiálltak a nők reprodukciós jogát súlyosan korlátozó intézkedés mellett.

Annak ellenére, hogy a jogszabály többek között orvosszakmailag is botrányosan aggályos, a Magyar Orvosi Kamara támogatását fejezte ki a szigorítással kapcsolatban, emellett publicisták is hangot adtak elégedettségüknek a rendelet kihirdetését követően. Érvelésükben olyan erősen moralizáló, sőt, képmutató hangnemet ütöttek meg, amely teljesen figyelmen kívül hagyja az anyák emberhez méltó bánásmódját, a nők reprodukciós szabadságát, valamint a kormány által üldözött szexuális prevenció lehetőségét.

Akkor hol marad a Kamara etikai kódexe, amikor várandós nőket aláznak meg?

A Magyar Orvosi Kamara Etikai Bizottságának elnöke, Böszörményi-Nagy Géza a napokban úgy nyilatkozott a rendeletről, hogy a MOK mind a beteg érdekében, mind pedig etikai szempontból támogatja a módosítást.

„Az élet az etikai kódexünkben megfogalmazottak szerint a fogantatástól kezdődik. Tehát a magzati élet már élet, amit nekünk, orvosoknak védenünk kell. Így mi mindenképpen amellett vagyunk, hogy az orvosnak kötelessége a terhesség megtartása érdekében érvelni.”

Az érvelés azonban nem egyenlő a megalázással és a nő hibáztatásával, rengeteg abortuszra kényszerülő páciens mégis ezt tapasztalja, nemcsak a kórházakban, de a társadalom részéről egyaránt.

TÉNYLEG NEKÜNK FÁJNAK JOBBAN AZ OROSZOK ELLENI SZANKCIÓK?

HVG
Szerző: Dzindzisz Sztefan
2022.09.24.


Bár sokan bíztak abban, hogy az orosz gazdaság egyből megroppan az Ukrajna elleni háború nyomán elrendelt nyugati szankciók miatt, ez nem történt meg. Ugyanakkor az sem igaz, hogy ezek az intézkedések nem érnek semmit sem. Próbálunk igazat tenni abban, kinek is fájnak jobban a szankciók.


"Az Oroszország elleni szankciók felülvizsgálatára novemberben lesz érdemi politikai lehetőség, és mindent meg kell tenni, hogy Európa ezeket a szankciókat legkésőbb az év végén visszavonja"

mondta Orbán Viktor a Magyar Nemzet tudósítása szerint a Fidesz–KDNP frakcióülésén Balatonalmádiban.

A miniszterelnök szerint ugyanis, ha megszűnnének a szankciók, akkor az árak rögtön megfeleződnének, Európa gazdasága újra erőre kapna, és el tudná kerülni a fenyegető recessziót, és amúgy is, „az uniós bürokraták nem ezt ígérték. Azt ígérték, hogy ezek a szankciók Oroszországnak fognak fájni, nem az európai embereknek. Azóta kiderült, a bevezetett szankciók több kárt okoznak Európának, mint Oroszországnak”.

Ezzel Orbán ismét elővette a Fidesz régóta hangoztatott üzenetét, miszerint az orosz gazdaságnak szinte meg se kottyannak a nyugati szankciók. És ilyenkor lehet mondani, hogy február 24-én, amikor kitört a háború 91,9 rubelt kellett fizetni egy euróért, ma meg már csak nagyjából 60-at. Vagy hogy az orosz állam olaj- és gázbevételei sosem látott rekordokat döntöttek a nyáron, amire jó bizonyíték az is, hogy a Gazprom az idei első félévben több mint 16 ezer milliárd forint nyereséget termelt, amelynek mintegy fele közvetlenül is az államkasszában landol...

AZ EGYIK GÖDÖRBEN EGY EGÉSZ CSALÁD FEKÜDT, SZÜLŐK ÉS KÉT GYEREK. A LÁBUK ALAPJÁN PRÓBÁLJÁK ŐKET AZONOSÍTANI (18+)

TELEX
Szerző: NYILAS GERGELY, HUSZTI ISTVÁN (foto)
2022.09.24.


Több ezer négyzetkilométert szerzett vissza Ukrajna a megszálló orosz hadseregtől, így került ismét ukrán ellenőrzés alá az ország északkeleti részén fekvő Izjum. Hogy mit is jelentett a városnak az öt hónapig tartó megszállás, csak lassan mérhető fel. A kezdetet annak a rögtönzött temetőnek a feltárása jelenti, ahová sietve földeltek el több mint négyszáz holttestet. Az eltemetettek közül nem mindenki halt erőszakos halált, de egy részük halála közvetlenül is köthető háborús bűncselekményhez. 
Helyszíni riport Izjumból..."MI LESZ VELED, EMBERKE?" (HANS FALLADA UTÁNÉRZÉS)

BIROANI BLOG
Szerző: biroaniko
2022.09.24.


Nagy bajban vagyunk. Világháború réme fenyeget. Ha logikusan keressük az okokat, mi vezetett idáig, akkor nem csodálkozunk. Minden erre mutat. Lefogadom, hogy egy MI (Mesterséges Intelligencia), ha betáplálnánk az összes jelenlegi és közelmúltbeli világpolitikai eseményeket, tényeket, informatikai adatokat, ami csak létezik, akkor nagy eséllyel ezt az eredményt hozná ki. De MI nélkül is egyértelmű, hogy rossz vágányra került a világ. Újból. A világháló, amely elvileg az emberiség javát kellene hogy szolgálja, a tudást, a tudományt, az ismereteket kellene hogy elterjessze a legsötétebb régiókba is, nagyban felelős azért, ami zajlik. Egyenlővé tette a valóságot a hazugsággal, a tudást a tudatlansággal, az emberséget az embertelenséggel. Ezzel egyidejűleg értékét vesztette a tudás, a művészet ledegradálódása pedig magával hozta az agressziót, a hatalommániákusok felemelkedését. Könnyű ma néptömegeket lebutítani és ezáltal uralni. Efelé haladunk rohamléptekkel és nem csak nálunk.

Ennek az attitűdnek súlyos következményei vannak. Saját bőrünkön is érezzük már, lépten-nyomon tapasztaljuk az önzést, a részvétlenséget és gátlástalan nyomulást. Ennek van ma virágkora. Nekem jó, mit érdekel a másik ember szenvedése, nyomora, elfordítom a fejem. Sőt, még facsarok rajta egyet, ha hasznom is van belőle. Ha nincs, még akkor is. Jó érzés, hogy más a szerencsétlen és nem én. Különben is, ő a hibás, miért van ott. "Miért ment oda". Miért olyan hülye és szerencsétlen. Miért ott született...


drMÁRIÁS ÚJ FESTMÉNYE: ORBÁN VIKTOR BRÜSSZELI NYOMÁSRA BOCSÁNATOT KÉR AZ ÁLLATVILÁG LMBTQ KÉPVISELŐITŐL

FACEBOOK
Szerző: drMÁRIÁS
2022.09.23.


Orbán Viktor brüsszeli nyomásra bocsánatot kér az állatvilág LMBTQ képviselőitől, megáldja őket, majd megkéri, hogy legyenek szolidárisak a hamarosan hozzájuk a városból menekülő hetero állatokkal és emberekkel
2022, 100 x 80 cm, akril vásznon

Nagy a baj! A megfizethetetlen rezsiköltségek miatt egyre többen kényszerülnek elhagyni hagyományos lakhelyeiket a városban. Fűtés, világítás nélkül kényszerűen választják a visszatérést a természet ölére, ahol ugyancsak nincs se áram, se fűtés, azonban cserébe kiváló a levegő, találni itt-ott tűzifát, sőt, akár enni-innivalót is ingyen, jóllehet a drágulás miatt az alapvető élelmiszerek megvásárlásától már rég elbúcsúztak a városokban.
Kedvenc célpontjaik között szerepelnek a még szép, érintetlen erdők, ahová régen legfeljebb kirándulni mentek. Ilyen a Dobogókő is, különösen azért, mert sokan azt gondolják, hogy itt dobog szeretett bolygónk szíve, ezért úgy gondolják, itt biztosan sikerül majd túlvészelni a katasztrofális időszakot.
Ekkor derült ki, hogy a dobogókői erdőben van egy kis köztársaság, amelyet az LMBTQ állatok kiáltottak ki maguknak, ahol már évtizedek óta működő autonóm közösségükben paradicsomi béke és szeretet honol. A farkasok nem bántják a nyuszikat, a rókák és a kutyák közös kulturális programokat szerveznek a kacsákkal és a galambokkal, a lovak, szamarak, öszvérek pedig boldogan szorgoskodva segítenek teherhordással a bárányoknak, fácánoknak, őzeknek.
Amikor azonban tömegesen kezdtek hozzájuk érkezni a városi emberek idilli békéjüknek vége lett: kisajátították legszebb tisztásaikat, a vizekhez való hozzáférésüket, kunyhókat építettek össze-vissza gyönyörű erdejükben, hangoskodni és erőszakoskodni kezdtek.
Ekkor az állatok közösségének ügyvédje, a róka felhívta Orbán Viktort és segítséget kért tőle a helyzet megoldására.
Viktor hamarosan a helyszínre érkezett, bocsánatot kért tőlük a múltban történt kellemetlenségekért, az ellenük való kampányolásért és a velük való riogatásért, majd megígérte, hogy megvédi őket, amennyiben cserébe területük egy részét átengedik a heteró állatoknak és embereknek.
Az állatok gyanakodva hallgatták az Assisi Szent Ferencnek öltözött miniszterelnököt, de mivel nem volt más választásuk, belementek az ajánlatába. Ekkor Viktor megáldotta őket és a nyelvükön szólva köszönetet mondott nagylelkű szolidaritásukért és befogadásukért, amivel párhuzamosan az emberek egy újabb jelentős csoportja a háttérben megkezdte a letelepedést.

FOTELSZÍNHÁZ - ESZÍNHÁZ FESZTIVÁL 2022

REVIZOR
Szerző: JÁSZAY TAMÁS
2022.09.23.


Megszoktuk, pedig akár meg is szökhettünk volna: az online színháznézés a hétköznapjaink szerves részévé vált az elmúlt két és fél évben. A szeptember 25-ig tartó eszínház Fesztivál olyan előadásokat sorol egymás mellé, melyek amúgy sosem adnának randevút egymásnak. 
JÁSZAY TAMÁS AJÁNLÓJA.


Ez persze erény, mielőtt valaki félreérti a fentieket: a napról napra súlyosbodó gazdasági helyzetben, a legváltozatosabb válságtüneteket mutató, minden korábbinál törékenyebbnek tetsző világunkban egyre kisebb az esély arra, hogy ennyi és ilyen minőségű színházi előadás egyazon légtérben megjelenjen. Országos színházi fesztiválunk már nincsen, igény se igen mutatkozik újraindítására, a minőségi programsorozatok csendben halódnak, mások alámerülnek és kibekkelnek, az elveikhez kevésbé ragaszkodók meg beadják a derekukat: jöjjön a gatyaletolós humor.

Az, amit az idén második alkalommal megrendezett eSzínház Fesztivál képvisel, szerencsére egészen eltérő indíttatású: a válogatást – aminek hogyanjáról amúgy szívesen tudnék többet – bízvást nevezhetjük reprezentatívnak, a szó több értelmében is. Ugyanis a tizennyolc színház tizenkilenc előadását felvonultató, tíz napon keresztül a nap huszonnégy órájában megnézhető, jobbnál jobb minőségű színházi előadásfelvételek sok-sok szempont szerint sorolhatók kisebb-nagyobb csoportokba, és ha az ember kényelmesen elhelyezkedik laptopja vagy plazmatévéje előtt a karosszékben, akkor kap egy közel érvényes pillanatképet arról, hogy mi érdekli ma a magyar színházat.

Mert tényleg minden van itt, mint a mesében: függetlenek, kőszínházak, vidékiek, pestiek. Előadások kisebbeknek, nagyobbaknak, meg azoknak, akik a két szélsőérték közé esnek. Van kortárs magyar, klasszikus külföldi és kanonizált hazai. Fizikai, nevelési, közösségi, improvizáció alapú, fikciót dokumentumokkal vegyítő színház. Prózától elrugaszkodó, verset értelmező, új drámával kísérletező. Úgymond hagyományos és felkavaróan kortárs eszköztárral dolgozó, de találni szöveg alapú, mozgásfókuszú vagy épp korszerű vizualitással és technológiával működtetett produkciókat is. És sajnos a mai magyar színházban tünet értékű az is, hogy tizennyolcra húz lapot a válogatás egyetlen női rendezője.
.. 

Aminek viszont nagyon lehet örülni: üdvösen sok a fiatal és középgenerációs rendező, többek neve új lesz a nézőnek, másokat meg régi ismerősként köszönt a képernyő előtt. A következőkben röviden, címszavakban, merőben szubjektív alapon említem, amit szerintem említeni érdemes, utána meg irány az eSzínház oldala, fotelszínházra föl!

HONNAN HOVA – EGY MEGVALÓSULT ÁLOM

VISZONT.HU
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.09.23.


Egy társadalmi vállalkozás története

Az Igazgyöngy Alapítványnál 10 évvel ezelőtt vettük fel a foglalkoztatást is az esélyteremtő programunk elemei közé. Toldon kezdtünk bele, ahol a közmunkán kívül más munkalehetőség nincsen. A célunk az volt, hogy helyben tudjunk gyakorlati lehetőséget is adni a munkavállalásra.

Mivel az egész fejlesztő program az alapítvány művészeti iskolájából indult, így talán logikusnak tűnik, hogy a felnőttekkel való együttműködés során is ezzel a vonallal próbálkoztunk, hiszen ehhez értettünk a legjobban. Később, ahogy mi is tapasztaltabbak lettünk, a társadalmi vállalkozásunk bővült mezőgazdasággal, élelmiszer-feldolgozással, szalmabrikett-készítéssel is.

Mikor nekikezdtünk, még csak annyi volt a cél, hogy valamiféle pozitívan ható alkotótevékenységbe vonjuk be az asszonyokat. Ekkor kaptam azt az ötletet egy debreceni kolléganőtől, hogy készítsünk kis népi hímzéseket, amiket be lehetne építeni patchwork technikával táskákba, párnákba. A népi hímzés nehezen ment volna az ezt sosem próbáló asszonyoknak, de aztán eszembe jutott a keresztszemes technika, amit gyerekkoromban én is könnyedén megtanultam, és az is, hogy a gyermekrajzok motívumaiból jópofa hímzések készülhetnének. Ráadásul, micsoda élmény lehet, ha a saját gyermeke rajzáról származik a motívum, amit aztán az anya kihímezhet!

Az első hímzések nagyon nehezen készültek, aztán a következők már könnyebben, és lassan elindult a dolog. Amikor az első táskákat megvarrtuk, még külső segítséggel, és el tudtuk adni, akkor már éreztük, hogy ebből akár valami komolyabb dolog is lehet. Egyre többen bekapcsolódtak, és az idősebb asszonyok, akik tudtak hímezni, másfajta öltéstechnikákat is mutattak. Megkezdődött a tudásmegosztás folyamata, amiben a közösségszervező elem is nagyon fontos volt.

Ötleteltünk, próbálgattunk: világos volt, hogy ehhez kell speciális tudás is, tervezői, de nem akármilyen, hanem olyan, aki látja, érti azokat is, akik elkészítik a tárgyakat. Ez a szociális dizájn.

Rengeteget tanultunk, fejlődtünk az évek során. Ma már mosolyogva nézzük az első termékeinket, pedig akkor milyen szépnek láttuk! Fontos volt megérteni, hogy egy társadalmi vállalkozás termékeiben is a minőség a legfontosabb, a szociális üzenet csak a második lehet. Ha ez a kettő felcserélődik, a vállalkozás nem lesz fenntartható, mert az emberek szánalomból veszik meg a termékeket, nem pedig azért, mert tetszik nekik.

A projektet hosszas gondolkodás után Szunonak neveztük el, ami romani nyelven azt jelenti: álom. Mert tényleg így indult, mint egy álom...

MOST KELL IGAZÁN A MŰVÉSZETNEK ÚGY HATNIA, HOGY TÁRSADALMI ÖSSZEFOGÁS LEGYEN – MONDJA A BALTAZÁR SZÍNHÁZ ALAPÍTÓJA

SZABAD EURÓPA / SZELFI (PODCAST)
Riporter: FAZEKAS PÁLMA
2022.09.24.


Csak olyan színháznak van értelme, amelynek tétje van, amely társadalmi változást tud létrehozni, arra törekszik – mondja a Baltazár Színház alapítója. Társulatának tagjai fogyatékkal élők, főleg down-szindrómások. Azt mondja, a művészetük bizonyítja, hogy nincsenek korlátok. A Szelfiben Elek Dóra.

NAGYON SOK EMBERTÁRSUNKAT VESZÍTETTÜK EL A JÁRVÁNY SORÁN, MERT ŐK VAGY A KEZELŐORVOSAIK NEM JUTOTTAK IDŐBEN MEGFELELŐ INFORMÁCIÓHOZ

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2022.09.24.


A jó egészségügy nem csak pénz, hanem szervezés kérdése is - állítja lapunknak adott interjújában Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász.


Friss hír, hogy immár utólag sem tudhatjuk meg, a járvány alatt milyen adatok és megfontolások alapján intézkedett az operatív törzs. Ez alapján a következőkben sem férhetnek hozzá az emberek az őket súlyosan érintő egészségügyi adatokhoz. Lehet-e ennek a titkolózásnak bármi haszna?

Aligha hiszem. Ez a döntés sehová nem vezet, csak zsákutcába. A közösségnek elemi érdeke, hogy nyilvánosak és megismerhetők legyenek azok az adatok, amelyek a közellátás folyamatait, jelen esetben a járvány elleni védekezést írják le. Így tudjuk azokat közösen értelmezni, feldolgozni, alkalmazni, olyan tudássá formálni, ami segítheti a következőkben a gazdaság, az egészségügy és az egyes emberek jobb alkalmazkodását. Ha valamiről nem tudok, nem is fogok azon gondolkodni, hogy miként javíthatnék rajta. Azokban az országokban, amelyekben az egészségügy a minőségibb és hatékonyabb ellátás felé mozdult, méréssel, adatgyűjtéssel kezdték a munkát. Ezeket aztán azonnal nyilvánosságra is hozták, még akkor is, ha az fájt. A világhálón megnézhetők összesítések. Aki például egy norvég, svéd vagy német kórházba indulna valamilyen ellátásért, rákereshet, hogy az adott helyen az egyes műtéti típusoknak mik a főbb eredményességi mutatói. Természetesen ezek között vannak olyan számok, amelyek a betegek számára is érthetőek, általuk is összehasonlíthatóak, és vannak olyanok is, amelyek egy átlagbetegnek nem mondanak semmit, de az orvosoknak abszolút informatívak. Az elmúlt tizenév politikája Magyarországon, és számos külföldi országban is azt tükrözte, hogy populista vezetések szerint, az egyszerű tömegválasztók számára nem értelmezhetőek az összetett bonyolult folyamatok. Sőt, éppen azzal szerezhető meg széles tömegek támogatása, ha a politikusok tények helyett jól kezelhető álproblémákkal, populista megoldásokkal tömik a fejüket...

TAVALYHOZ KÉPEST JÓVAL KEVESEBB GÁZ VAN A HAZAI TÁROLÓKBAN, DE KELL-E AGGÓDNUNK EMIATT?

24.HU
Szerző: KOZÁK DÁNIEL
2022.09.24.


Bár az előző évekhez képest rosszabbul állunk, és kisebb a biztonsági készlet is, mégsem fogunk megfagyni a szakértő szerint.


Az előző év azonos időszakához képest 815 millió köbméterrel kevesebb földgáz van a hazai tárolókban, miközben a többi európai országban sokkal jobban állnak, lassan csurig megtelnek a tárolók. Az öt magyarországi tárolóban összesen 47,11 milliárd kilowattóra, azaz 4465 millió köbméter földgázt tároltak a hét elején, míg egy évvel ezelőtt 5280 millió köbméternyi gázt raktároztak a két, földgáztárolással foglalkozó társaság, a Hexum Földgáz Zrt. és a Magyar Földgáztároló Zrt. (FGSZ) adatai szerint.

Egy átlagos téli napon 50 millió köbméter gázt fogyasztunk, vagyis az előző télhez képest

jelenleg mintegy „16 nappal” kevesebb gáz áll rendelkezésre a tárolókban.

A korábbi évekhez képest még nagyobb a különbség: 2020-ban 36 téli nap fogyasztásának megfelelő plusz volt a tárolókban. Két évvel korábban ugyanis ugyanazon a napon 6290 millió köbméternyi földgázt raktározódott, ami több mint 1,8 milliárd köbméterrel haladta meg a mostani szintet. 2019-ben is nagyságrendileg ekkora mennyiséget rejtettek a tárolók. Ez pedig szinte tele tárolókat jelentett, most 70 százalékon áll a töltöttségi szint...

NÁLUNK VAN EGY OLYAN ANYAKÉP, AMIBE EZ NEM FÉR BELE

TELEX
Szerző: FLACHNER BALÁZS
2022.09.24.A szülés utáni depresszió Magyarországon még mindig tabutémának számít, pedig a hírekben idén is találkozhattunk olyan édesanyával, aki feltehetőleg emiatt oltotta ki a babája életét. A statisztikák szerint minden ötödik édesanya érintett lehet.

Gyarmati Dalmának is voltak öngyilkosságról szóló gondolatai, a lassan négygyermekes édesanya azonban még időben kapott szakmai támogatást. Azóta ő is segít: létrehozta az Anyautam című weboldalt és csoportot, hogy a saját példáján keresztül is tudassa más anyákkal, nincsenek egyedül, ha ilyen szörnyű érzéseik támadnak. Szakembereket is gyűjtött maga köré, és arra biztat mindenkit, hogy beszéljenek nyíltan a problémáról.

Gyarmati azt szeretné elérni, hogy Magyarországon ne maradjon tabutéma a szülés utáni depresszió, a Deutsche Welle stábjának pedig elmesélte a küzdelmeit és félelmeit, és hogy hogyan vált mégis boldog anyává. A videóban még férje is megszólal, aki máig nem érti, hogy nem volt képes felismerni felesége depresszióját, és előbb arra biztatni, hogy szakemberhez forduljon.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

KISZÁMOLTÁK, MENNYI PÉNZT VESZÍT A LAKOSSÁG AZZAL, HOGY BANKBETÉTBEN TARTJA A PÉNZÉT

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2022.09.24.


Úgy tűnik, tavaly végre felébredtek az európai háztartások és egyre többen jelennek meg a befektetési alapok piacán az Efama európai alapkezelői piacot bemutató jelentése szerint. Azonban a lakosság még mindig túlzott mértékű bankbetétet tart, ennek alternatív költsége az utóbbi 5 évben meghaladta az ezermilliárd eurót. A tanulmány szerint az infláció emelkedésével párhuzamosan az európai háztartások vásárlóereje csökken, ezért is lenne fontos minél nagyobb mértékben bevonzani a lakosságot a tőkepiacokra...

RÉSZLEGES MOZGÓSÍTÁS ÉS NUKLEÁRIS FENYEGETÉS - TÁLAS PÉTER A KLUBRÁDIÓBAN (2022.09.22.)

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KLUBRÁDIÓ
2022.09.23.A 2022. szeptember 22-i Reggeli személyben Para-Kovács Imre vendége Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója volt. A téma pedig az orosz-ukrán háború fejleményei: az Oroszországban elrendelt részleges mozgósítás és Putyin atombombával való fenyegetése.

TÚLÉLÉS VÁLSÁG IDEJÉN: SZENDI GÁBOR, KLINIKAI SZAKPSZICHOLÓGUS /// FRIDERIKUSZ PODCAST 57. ADÁS

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2022.,09.23.Az elmúlt hetekben-hónapokban a Friderikusz Podcast több kiváló szakemberrel is készített beszélgetést a küszöbön álló gazdasági-, pénzügyi-, valamint az orosz-ukrán háború okozta válság mélységéről és egyre élesebben kirajzolódó következményeiről. Ezeket a podcastokat látva és hallgatva sok követőnk felvetette, ne csak a világvége- és katasztrófa-jóslatokat taglaljuk, hanem esetleg hasznosítható gondolkodási és cselekvési mintákat is ajánljunk, hogy miként lehetne ilyen válságos időkben változtatni gondolkodásunkon, életstratégiáinkon.

Szendi Gábor klinikai szakpszichológust kértük fel erre a beszélgetésre, aki már a 2008-as gazdasági világválság idején is egy tartalmas írásában ajánlott megfontolandókat az érdeklődőknek, mivel számos tapasztalatot gyűjtött saját sorsának megannyi áttervezése során is.

444: HÉTVÉGI OLVASNIVALÓK, NÉZNIVALÓK ÉS HALLGATNIVALÓK KICSIKNEK, KÖZEPESEKNEK ÉS NAGYOKNAK

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2022.09.24.


Jó reggelt! Ez megint a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása, amiben mindig az elmúlt hét legérdekesebb-fontosabb és szórakoztatóbb hosszabb anyagait szedjük össze. A hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.


“ADTAM ÁT KÉSZPÉNZT KÓSA LAJOSNAK” - MEGSZÓLAL A CSENGERI ÖRÖKÖSNŐ

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2022.09.23.A csengeri örökösnőt, azaz Pólus Máriát többrendbeli csalással vádolja az ügyészség, szerintük ugyanis a csengeri nő százmilliókat csalt ki orvosoktól, tanároktól, de az ügyben Kósa Lajos is érintett. Az ügy eddig két tragédiát követelt, Mária férje és fia is meghalt. Mária eddig senkinek nem adott interjút, velünk viszont a nyáron kivételt tett. Mi pedig, amellett, hogy interjút készítettünk Máriával, a birtokukba került hivatalos dokumentumok alapján elkezdtük felfejteni a történteket. Hogy mire jutottunk? Kiderül videónkból. 

* Az anyagban említett Kiskun-Trade Kft. neve tévesen hangzott el, valójában a Kiskun-Tender Kft-ről van szó.


VOLT EGYSZER EGY NÉPSZABADSÁG...

KLUBRÁDIÓ
Műsorvezetők: KELEN KÁROLY, RAB LÁSZLÓ
2022.09.22.


Csáki Judit magyar színházkritikus, újságíró, műfordító, egyetemi tanár volt az adás vendége.

G7 REGGEL: GOUDÁT BEÉRŐ TRAPPISTA ÉS EGY SPÓROLÓS ÓVÓNŐ

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2022.09.24.


A héten indult el G7 Reggel néven az új hírlevelünk, amely heti háromszor (kedd, csütörtök és szombat) reggel jelenik meg.


A hírlevélre ide kattintva lehet feliratkozni (egér bal gombjával). A email-fiókokba érkező eredeti verziót ide kattintva lehet megnézni, az egyszerűsített pedig az alábbiak szerint néz ki:

G7 Reggel
2022. szeptember 24. | Gazdasági sztorik öt percben

Ez a G7 új, heti háromszor (kedd, csütörtök és szombat) reggel megjelenő hírlevele. A mai részben szó lesz a kormány recessziós várakozásáról, a trappista drágulásáról, egy szemléletformáló élményről és egy spórolós óvónőről...

KÉT LEGYET ÜTNÉNK EGY CSAPÁSRA A SZÉLENERGIA HAZAI FEJLESZTÉSÉVEL

G7.HU / PODCAST
Szerző: STUBNYA BENCE
2022.09.24.


Ha a célfüggvény az, hogy a szén-dioxid-kibocsátást csökkentsük, illetve az ellátásbiztonságot növeljük, más importforrásokat ki tudjunk váltani, akkor ezekre a kérdésekre a szélenergia adekvát választ tud adni – mondta Balogh Ádám a G7 Podcast e heti adásában
.

Magyarországon az áramtermelésben jelenleg elenyésző a szélenergia szerepe, de mindez az energiaválság és az orosz-ukrán háború miatt a következő években megváltozhat, legalábbis ha tényleg megvalósulnak azok a geotermikus és a szélenergiába irányuló beruházások Magyarországon, amikről Palkovics László technológiai miniszter beszélt augusztusban egy interjúban, és kedden Brüsszelben...

MAGYARORSZÁG OROSZORSZÁG MELLÉ ÁLLT, AZ EURÓPAI UNIÓVAL SZEMBEN, EZÉRT MAGYARORSZÁGOT IS SZANKCIONÁLNI KELL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.09.23.


Szijjártó annak ellenére találkozott a tömegggyilkosságokat és népirtást elkövetett Oroszország külügyminiszterével, hogy az Európai Unió kifejezetten kérte a tagállamokat, senki ne találkozzon Lavrovval. Mindez az ENSZ-közgyűlés idején történt, amikor minden kétoldalú kapcsolatfelvétel megbontja az Európai Unió közös külpolitikáját, amely elítéli az orosz agressziót, a független ukrán állam ellen elkövetett területszerző barbár támadást. Nem beszélve a háborús bűncselekményekről, amelyeket éppen most állapított meg az ENSZ független vizsgálóbizottsága.

Az Európai Unió független államok demokratikus közössége, amelyben nem büntetik azt, aki a közös uniós döntéseket nem tartja be, de Szijjártó magatartása pontosan mutatja, Magyarország melyik oldalon áll. Az Európai Unió (és a NATO) a megtámadott Ukrajna mellett áll, Magyarország a háborús bűncselekményeket elkövető Oroszország mellett. Ezért ellenzi a szankciókat is, és ezért próbálja akadályozni az Oroszországgal szembeni nyugati lépéseket. Az orosz terjeszkedés mögött nyilvánvalóan világuralmi törekvések és a Nyugattal szembeni támadás áll.

Szijjártó nem tévedésből, nem a saját szakállára, hanem nyilvánvalóan a magyar diktátor, Orbán Viktor utasítására és engedélyével választotta az oroszokat az Európai Unió helyett. Ez már nem csupán az ideológiai elköteleződés jele, ami önmagában is elég lenne ahhoz, hogy Magyarországot kiebrudalják a liberális demokratikus jogállamok közösségéből, mert az orosz típusú illiberális fasiszta diktatúra ellentétes az Európai Unió értékével és az EU alapszerződésével. Itt már többről van szó: Európa biztonságáról és egy ellenséges katonai tömbhöz való elköteleződésről.

Az Unió bojkottja azért fontos, mert azzal kinyilvánítja az oroszok által indított igazságtalan, törvénytelen, területszerző háborúval szembeni elutasítását. Terrorállammal, háborús bűnösökkel nem lehet tárgyalni. Aki ezt megteszi, az kinyilvánítja, hogy számára elfogadható egy független állam lerohanása, polgárainak legyilkolása, területének elfoglalása. Akinek ez elfogadható, az legitimálja a világ újrafelosztásának igényét, az orosz és a kínai világuralmi törekvéseket, a demokratikus Nyugat ellen indított háborút, és egyetért azzal.

Aki a Nyugat ellenségeivel egyetért, a Nyugat ellenségei mellé áll, az nem tartozik a Nyugathoz. Az Európai Uniónak komplex módon kellene kezelnie a “magyar kérdést”, hogy Magyarország nem csupán a jogállami demokratikus értékrendtől távolodott el, hanem a nyugati politikai és katonai szövetségtől is. Az Európai Unió annak alapján akarja eldönteni, hogy az EU ellen orosz érdekeket védő magyar fasiszta állam részesül-e uniós támogatásokból, hogy bizonyos kamu látszatintézkedéseket meghoz-e a pénzek korrupt felhasználásáról. Ez is csalás, de ennél többről van szó.

Orbán a hanyatló Nyugatról beszél, és a virágzó illiberális Magyarországról, de az uniós támogatások nélkül az országa a csőd szélén áll. Ez egyértelműen bebizonyította, hogy Orbán fasiszta állama az Európai Unió ingyen pénzén tartja fenn magát, enélkül összeomlana. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió finanszírozza és tartja fenn az Unió első fasiszta államát, amely most már nemcsak sérti az uniós szerződéseket és alapelveket, a magyar uniós polgárok jogait, hanem az Európai Unió politikai és katonai ellenfelének oldalán áll, gyengíti az EU-t. Magyarul: ellenség.

Mindez azt is jelenti, hogy uniós pénzből rombolja a közös uniós politikát, fellépést és Európa önvédelmét Oroszország szövetségese, az orbáni fasiszta Magyarország, Putyin elkötelezett ügynöke, amely az ellenség ötödik hadoszlopa, trójai falova az Európai Unión belül. Ez abszurdum. Magyarország akadályozza az oroszokkal szembeni szankciókat, Orbán a megszállt ukrán területeken kiírt orosz népszavazáshoz hasonló “nemzeti konzultációval” próbál demokratikus látszatot és felhatalmazést adni az Unióval szembeni áruló magatartásának, az ellenség védelmének...

KEVÉS IDEJE VAN A KORMÁNYNAK, HOGY BIZTOSÍTSA 660 EZER LAKÁS MELEGÉT: A TÁVHŐCÉGEK PLUSZPÉNZ HÍJÁN MÁR NOVEMBERBEN SZORULT HELYZETBE KERÜLHETNEK

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2022.09.24.


Továbbra is nyitott kérdés, hogy rezsivédett marad-e a távfűtés. A hőmennyiség csökkentése ugyanis nem oldja meg a távhőkassza ezermilliárdos hiányát.


Novemberben várják az első állami kompenzációt a távhőszolgáltatók az októberben induló gázév első hónapja után. Már ez az első kompenzációs-számla is igen borsos lesz: a távhő cégek várhatóan 80-100 milliárd forintos igényt jelentenek be, miközben a távhőkasszában júliusban alig 11 milliárd volt. (Azt, hogy most mennyi van a kasszában, nem árulta el lapunknak a kormányzat.) A cégek évek óta kompenzációt kapnak a valódi költségeik és a rezsicsökkentett ár közötti különbség fedezésére, csakhogy az elszabaduló energiaárak miatt a kiadásaik és a bevétel közötti differencia most minden eddiginél gyorsabban nő...

HITELTELEN GAZDASÁG

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: VÁRHEGYI ÉVA
2022.09.23.


Ma már nemcsak amiatt kell aggódnunk, hogy mekkora hányadát kapja meg az ország a talpon maradásához szükséges uniós forrásoknak, ha­­nem amiatt is, hogy a magyar gazdaság szereplői hozzájutnak-e megfizethető költségű hitelekhez. A jegybank és a kormány kényszerűen megszorító politikája rontja a bankok hitelezési hajlandóságát, miközben a felszökő kamatok és az árrobbanás miatt gyorsan növekvő kiadások megnyirbálják a vállalatok és a háztartások hitelképességét. A kialakuló hitelszűke pedig növeli a gazdaság visszaesésének az esélyét és mértékét.


Azért használom a címben a kétértelmű „hiteltelen” kifejezést, mert a magyar gazdaságot mindkét értelmében fenyegeti a hiteltelenné válás veszélye. Egyrészt a hazai gazdaságpolitika romló hitelességét tükrözi, hogy a S&P hitelminősítő negatív kilátásúvá sorolta át az amúgy sem túl bizalomgerjesztő „BBB” minősítését. Innen könnyű lecsúszni a befektetésre már nem ajánlott kategóriába, amikor csak jelentős kockázati prémium megfizetésével juthat kölcsönhöz a magyar állam. A „hiteltelen” jelző másrészt a hitelszűkét, a gazdaság normális működéséhez, fejlődéséhez nélkülözhetetlen hitelek hiányát fejezi ki. Ez akkor áll elő, ha az adott kockázat mellett a bankok nem hajlandóak hitelezni a gazdaság szereplőit, vagy az utóbbiak, a kedvezőtlen kilátások miatt eleve nem is kívánnak hitelt felvenni. E cikkben, a második jelentés értelmében, a hitelszűkét előidéző helyzettel foglalkozom...


AZ ÉS 2022/38. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

300 DIÁK TÜNTETETT A BUDAPESTI SZERB ANTAL GIMNÁZIUM ELŐTT A TANÁRAIKÉRT ÉS AZ OKTATÁSÉRT

MÉRCE
Szerző: SZADAI LEVENTE
2022.09.23.


Újabb iskolában álltak ki a diákok a tanáraikért és az oktatás fejlesztéséért: a budapesti Szerb Antal Gimnázium tanulói a közleményük szerint péntek reggel mintegy háromszázan alkottak élőláncot az iskola épülete körül, hogy sok más iskola diákközösségéhez csatlakozva ők is így hívják fel a figyelmet arra, hogy az oktatási rendszer problémáinak megoldása nem tűr halasztást.

„A minőségi oktatás mindannyiunk közös ügye!”

– hangsúlyozták.

Tegnap a Szent István Gimnázium, a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium és a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium előtt is tartottak szolidaritási megmozdulást a diákok a fővárosban.

Vasárnapról hétfőre virradóan pedig nagyjából száz diák virrasztott az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziuma, és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziuma előtt. De több száz fős tüntetés volt a tanév elején Miskolcon is, miután a tankerület felmentette Dezsőfi Györgyöt, a Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, mert a szóbeli indoklás szerint élére állt a polgári engedetlenségnek.

A polgári engedetlenségi akciók mellett a héten a tanárok úgynevezett gördülő sztrájkja is elindult, ami azt jelenti, hogy egyik héten hétfő-szerda-pénteki napokon, másik héten kedd-csütörtöki napokon tartanak munkabeszüntetést iskolákban országszerte.

Október 5-én pedig Budapesten foglalják el a pedagógusok világnapja alkalmából a Margit hidat diákok
...

MARTIN JÓZSEF PÉTER: A KORMÁNYT NEM A JOGÁLLAMISÁG, KIZÁRÓLAG AZ UNIÓS PÉNZEK MEGSZERZÉSE ÉRDEKLI

KLIKKTV / MÉLYVÍZ
Riporter: NÉMETH PÉTER
2022.09.24.


Az Európai Bizottság már értékelte a magyar kormány első csomagját, amellyel a brüsszeli feltételeknek igyekszik megfelelni. Eközben a parlament elé terjesztették a vállalásokhoz szükséges törvényjavaslatokat is. Erről a helyzetről beszélgetett Martin József Péterrel, a Transparency International Budapest (TIB) ügyvezető igazgatójával a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Németh Péter...

NEMZETI KONZULTÁCIÓ LESZ A SZANKCIÓKRÓL, KOCSIS MÁTÉ AZ ARANYHALAIN SPÓROL - HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2022.09.23.


Népszava: Nemzeti konzultációt indítana a Fidesz az Oroszország elleni szankciókról

A kormánypárti frakciók arra kérik a kormányt, hogy induljon nemzeti konzultáció az energiaszankciók kérdésében – közölte a Fidesz-KDNP balatonalmádi kihelyezett frakcióülésén Kocsis Máté frakcióvezető a Magyar Nemzet beszámolója szerint. Kocsis Máté frakcióvezető szerint „nincs rendjén, hogy a szankciókról csak a brüsszeli elit dönthetett”.

444: A Fideszt sem kíméli a válság, ki kellett lakoltatni Kocsis Máté aranyhalait

A Fidesz frakcióvezetőjét is érzékenyen érintette, hogy spórolni kell a drága energiaárak miatt. Kocsis Máté a párt Balatonalmádira szervezett frakcióülése után elcsukló hangon beszélt arról, hogy el kellett ajándékoznia az aranyhalait. „Volt két nagy akváriumom, és ebből az egyiket most megszüntettem, amiben aranyhalak voltak egyébként. Az aranyhalakat elvittem egy barátomhoz, akinek van egy kisméretű kerti tava, és oda betettem őket. Megszüntettem az egyik akváriumomat.”

Hvg.hu: A HVG bírósági perének közepén írta át a kormány a szabályokat, hogy eltitkolhassa, miről szóltak az operatív törzs ülései

Az ukrajnai háború miatti veszélyhelyzetre hivatkozva titkosította, ráadásul visszamenőleges hatályú rendeletében a kormány a koronavírus-járványt kezelő operatív törzs üléseinek jegyzőkönyveit – éppen akkor, amikor ez ügyben bírósági eljárás zajlik, amit a HVG indított az adatok nyilvánosságáért.

Szabad Európa: A trafikosztásra emlékeztet, ahogy Orbánék támogatását kezelik a radikális boszniai szerbek

Papíron gazdaságfejlesztésre ígért Milorad Dodik szélsőséges boszniai szerb vezetőnek forintmilliárdokat Orbán Viktor, de a megvalósuló pénzosztás korrupciós kockázatokkal terhelt. Mindeközben az elszakadással kacérkodó szélsőjobboldali Dodik a délszláv háború óta nem látott politikai feszültséget élesztget Boszniában. A magyar támogatásra pont a helyi választások előtt írtak ki pályázatot.

24.hu: 73 párt ellen indított pert az ügyészség a tavaszi választások óta

A tavaszi országgyűlési választás után 73 párt ellen indokolt ügyészi perindítás, amiért két egymást követő választáson nem indítottak jelöltet vagy mert felhagytak tevékenységükkel és vagyonukról nem rendelkeztek – közölte a Legfőbb Ügyészség az MTI-vel. 63 párt ellen már benyújtották a keresetet, indítványozva, hogy a bíróság mondja ki: a párt működése megszűnt, de ezek a szervezetek egyesületként tovább működhetnek.

A RÉGI SZÉP, LOPAKODÓS IDŐK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.09.24.


Összevissza beszéd van. Aljadumák. Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter kivonult az ENSZ közgyűléséről. Nincs videónk róla, hogyan vonult ki, nagy valószínűséggel fölszegett fejjel és büszkén, nem méltóságának, hanem nagyorosz tudatának teljes pompájában. Másképp ezt nem is tehette, mert amikor mindez megtörtént, tán éppen abban az időben került nyilvánosságra Dimitrj Medvegyev – most épp az orosz biztonsági tanács alelnöke – fenyegető ábrándozása arról, hogy minden fegyvert bevethetnek, mert, és ez a lényeg „A Nyugatnak és a NATO-országok polgárainak meg kell érteniük, hogy Oroszország a saját útját választotta. Nincs visszaút”.

Úgy emlékszem, kies hazánk egyelőre még a NATO tagja, így nekem is, mint országom polgárának, szólt a medvegyevi intés: az oroszok azt az utat választották, mindent letarolnak és eltaposnak, ami az útjukba kerül. Ez a lendület a II. Világháború végének lendülete, ami Berlinig vitte őket, és az emlék olyan kedves, hogy nehezen szabadulnak tőle. Medvegyev szavai a fenyegetés szavai, és azt a teóriát támasztják alá, hogy az orosz életforma nem tűrheti a nyugatit, minden liberalizmus veszélyes rájuk nézve, amit nem félnek fegyverrel, bármilyennel eltüntetni hömbölgő útjukból. Orbán Viktor is úgy érzi, hogy a liberalizmus a legnagyobb fenyegetés.

Orbán külügyminisztere, a Szijjártó nevű ezért kvaterkázott Lavrovval, még mielőtt az kivonult az ENSZ összejöveteléről, és előadta neki kies hazánk mérhetetlen békevágyát, de nem a fegyverek elhallgatásáért, hanem az oroszok elleni szankciók feloldásáért rimánkodva, ilyképp megveregethették egymás vállát az orosz cimborával, hogy ugyanazt akarják. Ez pedig nem az, amit Európa akar. Orbán és Szijjártó már eldöntötték, hová tartoznak, csak nehezükre esik kimondani vagy bevallani. A NER ideológiájának, a deklaráltan nem demokráciának másutt van a helye, szívük szerint visszamennének Ázsiába, csak Árpád apánk ide tette le a valagát, azóta innen mozdulni bajos.

Mindeközben azonban, mert nem földrajzi determinációkról, hanem aljadumákról értekezünk, Orbán Viktor egy böffenésében több katonát akart, mondván, hogy immár a hazát kell megvédeni, de nem fejtette ki bővebben, kitől. Megszoktuk már, hogy Orbánt nem igazán kell komolyan venni, holott minden lélegzete a végzetünket szolgálja, csak épp ebben a helyzetben, hogy az oroszok nyíltan fenyegetőznek minket is riogatva, ezzel párhuzamosan Szijjártó Lavrovval kvaterkázik békét óhajtva, ami olyan háború lezárásával születik meg, amit az oroszok megnyernek. A dolgok nehezen, mi több, vészesen nem összeegyeztethetők. Ez itt a kupleráj maga...

MEGKEZDŐDTEK AZ ÁLNÉPSZAVAZÁSOK, NAGY NEHÉZSÉGEKET OKOZ AZ OROSZOKNAK A MOZGÓSÍTÁS – HELYZETKÉP A 211. NAPON

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.09.23.


Heves harcok folynak a Donbaszban, ennek ellenére az oroszok megtartják az álreferendumokat a megszállt területek annektálásáról. A Putyin által bejelentett részleges mozgósítás nagy szervezési nehézségeket okoz, a hatóságok igyekeznek megakadályozni, hogy a sorozásra kötelezettek a szomszéd országokba meneküljenek. A szembenálló felek közt nemzetközi közvetítéssel sikeres fogolycsere történt, az Azov ezred vezetői is kiszabadultak. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 211. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski. Fordította: Zeöld Zsombor.


A legfontosabbak röviden:

- „Rodostó pillanat”: az Azov ezred kiszabadult vezetői Törökországban maradnak a háború végéig, de szabadon engedésük presztízsveszteség az oroszok számára

- A harcok továbbra is főleg a Donbaszban folynak

- Az oroszoknak a bejelentett részleges mozgósítás nagy szervezési kihívást okoz; a hatóságok pénzügyi ösztönzőket is felajánlanak, és igyekeznek lezárni a távozási útvonalakat Belarusz és Kazahsztán felé

- Elkezdődtek az álnépszavazások az oroszok által megszállt területeken – már a százalékos végeredményt is lehet sejteni.

Részletes helyzetkép:

Szeptember 23-án Csernyihiv megyében, az ukrán–belorusz határon fogolycserére került sor: 215 ukrán katonát (köztük az Azov ezred 108 tagját) cserélték ki Viktor Medvedcsukra (a Vlagyimir Putyinhoz személyes szálakkal kötődő oroszbarát politikusra) és 55 orosz katonára. A megállapodás értelmében az Azov öt magasrangú tisztjét átadták Törökországnak, ahol biztonságukat személyesen Recep Tayyip Erdoğan elnök garantálja – ők a háború végéig nem térhetnek vissza Ukrajnába. Az ukrán hadsereg soraiban harcoló tíz külföldit – öt brit, két amerikai, egy-egy marokkói, horvát és svéd állampolgárt – az Egyesült Arab Emirátusokba szállították (őket Szaúd-Arábia közvetítésével szabadították ki). Az ukrán katonai hírszerzés a fogolycsere lefolytatásáért felelős vezetője, Kirilo Budanov bejelentette: folytatják a többi hadifogoly kiszabadítására tett erőfeszítéseket. Az ukrán invázió kezdete óta az ország 802 állampolgára szabadult orosz fogságból...