2021. december 29., szerda

SZÉP-KÁRTYÁVAL ÉLELMISZERT: A 270 MILLIÁRDOS TRÜKK

NÉPSZAVA
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2021.12.29.


A Népszava számításai szerint nagyjából az éves magyar élelmiszer kiskereskedelmi forgalom tizedét lehet átcsatornázni az élelmiszerpiacra.


Sajátos megoldást választott arra a kormány, hogy a választások előtt ne érezzék égetőnek a szavazók a rohamos élelmiszerár-drágulást. Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök sikerként reklámozza, hogy 2022 februárjától május végéig a Széchenyi Pihenő kártyákkal (SZÉP-kártyák) a boltokban is lehet fizetni. Számításaink szerint a változással elvileg 270 milliárd forintnyi összeget – nagyjából az éves magyar élelmiszer kiskereskedelmi forgalom tizedét – lehet átcsatornázni az élelmiszerpiacra. Ráadásul úgy, hogy közben a SZÉP-kártyát kibocsátó három bank, a Csányi Sándor vezette OTP, a Mészáros Lőrinc érdekeltségében landolt MKB és a K&H is a pénzénél marad. Az államnak sem kell fizetnie a „jótékonykodásért”, mivel a SZÉP-kártya utáni bevételeit így is megkapja. A változás kárvallottjai a szállodák és a vendéglátás lehet, mivel a bevételeik jelentős része származott a kártyákból. 

Azt, hogy pontosan mekkora összeg van a magyar SZÉP-kártyákon csak találgatni lehet, mivel a kormány ezt nem kötötte a nyilvánosság orrára. Annyi biztos, hogy tavaly, amikor a SZÉP-kártyák addigi 32,5 százalékos adóterhét 15 százalékra csökkentették Tállai András államtitkár úgy fogalmazott: ezzel mintegy 41 milliárd maradt a javadalmazottak zsebében. Ebből kikövetkeztethető, hogy tavaly 270 milliárdot tett ki a munkáltatók által a teljes SZÉP-kártyás piac. Ez nagyjából megfelel a 2010 előtti, akkor még sokszereplős, ám főleg a francia utalványos cégek által vitt cafetéria-keretnek. 

A Tállai-féle államtitkárság azt is közölte, hogy a SZÉP-kártyára történő utalások adatai szerint az elmúlt években a feltöltések 70 százaléka vendéglátás, a 10 százaléka szabadidő és a 20 százaléka szálláshely alszámlára ment. Igaz, egy ideje „átjárhatóak” a zsebek, azaz a használók az évente elvileg maximum 800 ezer forintnyi keretüket arra költhették, amire akarták. A mostani döntéssel viszont a SZÉP-kártyás cafetéria egész rendszere válik okafogyottá. Azzal ugyanis, hogy élelmiszert is vehetnek a kártyából a munkavállalók, sokkal jobban járnának, ha egyszerűen készpénzként kapnák meg ezt az összeget. Így nem kellene még a SZÉP-kártyát kibocsátó pénzintézeteket is kifizetni...

A PATIKÁKBAN EZ VÁLTOZIK JANUÁRBAN - EGYES SZEREK TOVÁBBRA IS RENDELHETŐK A NETEN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.12.29.


Több, netes rendelést is elfogadó gyógyszertárban akciókkal, „készletkisöprés” meghirdetésével zárják az évet. Ennek oka lehet, hogy januártól megszűnik a gyógyszerek csomagküldésének megszokott menete. Utánanéztünk, mivel szembesülhetnek majd a vevők.


Ennek a hónapnak az elején jelent meg a Magyar Közlönyben az a törvénymódosítás, amelyet a kormánypárttal igen jó kapcsolatokat ápoló Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) vert át. A változtatás lényege, hogy 2022. január elsejétől nem lehet vény nélkül kapható gyógyszert venni Magyarországon az interneten. Pontosabban (ami, lássuk be ugyanezt eredményezi) az új törvény szerint az online rendelés kiszállítását csak gyógyszerészek vagy szakasszisztensek végezhetik – minden külön díjazás nélkül.

Az MGYK elnöke, Hankó Zoltán korábban azt nyilatkozta, hogy a végrehajtási rendelet sok nyitott kérdést fog tisztázni. A szervezet decemberi ülésén már arról beszélt, hogy többlépcsős jogszabály-módosításra lesz szükség. Ennek során szerinte tisztázni kell azt is, hogy fenntartható-e egyes franchise rendszerek vényfoglaló rendszere. Úgy látja, nemcsak a csomagküldést kell kivezetni a rendszerből, hanem a házhoz szállítás és internetes gyógyszerrendelés teljes és átfogó újragondolására van szükség. Ebből az következik, hogy ha a jelenlegi kormány marad, akkor további szigorítások várhatók. (Úgy tűnik, a Kamarát minden plusz szolgáltatás, de az alacsonyabb árak is nagyon zavarják.)

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója a Népszavának elmondta: havonta körülbelül 150 ezer megrendelés érkezett a netes gyógyszertárakba, de ez a szám a második, harmadik járványhullám idején felment 300 ezerre is. A nagyobb piaci szereplők százmilliókat öltek a webes fejlesztésekbe. Minden ötödik gyógyszertár foglalkozik internetes gyógyszer-értékesítéssel, és az elmúlt két-három évben 50-80 százalékkal nőtt a webes gyógyszerforgalom.
Jelenleg ugyanis a patikákban megmaradt az a szolgáltatás, hogy akár a receptköteles gyógyszerek (és persze minden más) megrendelhető online, az átvételhez viszont helyhez kell menni. Ilyenkor azonban már nem kell például attól tartani, hogy egyes gyógyszerek nincsenek készleten. A teljes csomagot előre összekészítik, így vásárlóként csak be kell menni értük.

Marad azonban néhány termék, amelyekhez továbbra is hozzá lehet jutni csomagküldő szolgáltatás keretében Amennyiben a gyógyszertárból nem gyógyszert, hanem vitaminokat, tápszereket, teszteket vagy kozmetikumokat rendel valaki, azokat továbbra is kiszállíthatja a futár, vagy átvehető csomagponton is...


BOKROS LAJOS: AZ ÚJJÁÉPÍTÉS CSISZOLATLAN SAROKKÖVEI VI.- AZ EURÓ

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BOKROS LAJOS
2021.12.22.


Az európai közös valuta, amely immár több mint húsz éve létezik és dolgozik, erős szakítópróbák sorozatán keresztül bizonyította be a maga erejét és értékét. Túlélte a 2008–2010 közötti európai gazdasági és pénzügyi válságot, amelyet egyes kormányok, az IMF és az Európai Bizottság válságkezelési hibái egyébként fölöslegesen mélyítettek el. Az euró technikai felépítménye szilárdnak bizonyult, soha nem volt pillanatnyi fennakadás sem a hozzá fűződő fizetési forgalomban. Az EU új tagállamai közül hét kisebb csatlakozott az euróövezethez, és ezt azóta sem bánták meg, mert az euró fejlődésük kiszámítható és stabil horgonya lett. A nagyobb országokban azonban időközben eluralkodott a populista-nacionalista kivagyiság, ami az euró bevezetésének elutasításában vagy elhalasztásában ölt testet. Mivel nálunk nemcsak az önkényuralmi kormány, hanem a szolgálatába szegődött értelmiség is a jól csengő, de tartalmatlan „monetáris szuverenitás” megőrzésének híve lett, érdemes megvizsgálni, mit veszít hazánk azzal, hogy kormánya elutasítja a fejlődés és felzárkózás egyik legfontosabb sarokkövét..AZ ÉS 2021/51-52. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

MEGSZORÍTÓ OSZTOGATÁSSAL KÉSZÜL A FIDESZ A VÁLASZTÁSOKRA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.12.27.


Egészen sajátos gazdaságpolitikát talált ki a magyar kormány annak palástolására, hogy a választás előtti osztogatásnak nincs megfelelő pénzügyi háttere. Ez az unortodox módszer lényegében azt jelenti, hogy egyszerre osztogat a kormány és vezet be megszorításokat. Az egész lényegében a kommunikáció kedvéért van, ugyanakkor rendkívül veszélyes játék olyan bizonytalan gazdasági helyzetben, mint a mostani. Azt is látnunk kell, hogy a választás előtti juttatások nagyobb része eseti, ugyanakkor a megszorítások legnagyobb vesztesei ismét azok az önkormányzatok, melyek vezetése ellenzéki.

Meglehetősen átlátszó a Pénzügyminisztériumnak az az indoklása, amivel a 750 milliárdos megszorító csomagot vezette elő. Először is nem megszorításnak, hanem megtakarításnak nevezi, másodszor a valódi okot elfedve a hiánycél megvalósítását nevezte meg célként. Márpedig, ha egy költségvetésből zárolnak egy ilyen hatalmas összeget, azt nem lehet másként értelmezni, mint megszorításként, ami rámutat arra a tényre, hogy az Orbán-kormány a választások közeledésével tovább nyújtózkodott, mint ameddig a takarója ért.

Valójában Orbán Viktor számára édes mindegy, hogy az idei GDP arányos hiány 5,9 vagy 4,9 százalék lesz. A megszorítás valódi oka az, hogy abból a töménytelen pénzből, melyet a választások előtt kihajított az egyik ablakon, valamennyit visszafújjon a szél a másikon. Ez egyrészt némileg stabilizálja a költségvetést, másrészt jelzést küld a piacoknak, hogy amennyiben szükséges a kormányzat hajlandó kiadáscsökkentő intézkedéseket hozni. Ez az üzenet azért is fontos, mert amennyiben a hitelminősítő cégeknél rontják az ország adósságbesorolását, akkor igencsak romlik a költségvetés finanszírozhatósága...

HAVEROK, BULI, LIBASÜLT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.12.29.


Németh Szilárd zsírtól tocsogó tudata amúgy sem szól másról, mint a nagy zabálások dokumentálásáról, a karácsony pedig az az időszak ebből a szempontból, amikor nem is nagyon lóg ki a sorból. A karácsony a mimagyarok tudatában elsődlegesen a műpátosz, azon túl pedig az önmagunk halálba evése nagy ünnepe, nem véletlen, hogy a televízióban megszaporodnak azok a reklámok, amelyek olyan szereket népszerűsítenek, amelyek segítenek leküzdeni a gyomorégést, puffadtságot, székrekedést, támogatják az emésztést, hogy zavarok nélkül tömhesse a fejét mindenki. A karácsony ezek fényében a fingások, fosások és okádások szent ünnepe. Valamint kisjézus.

Hogy Németh Szilárd miket kotyvaszt össze egész évben, az amúgy is elborzasztó, de senkinek semmi köze hozzá. Nekem sem, csak a velős pacal gondolatától is elkezd az ember epéje szűkölni, viszont most nem azért vagyunk itt, hogy dietetikust játsszunk, hanem amiatt mégis inkább, hogy kies hazánk szellemi és erkölcsi nívóját nézegessük, és borzadjunk el romlása fölött. Ennek első jele, hogy, mint hősünktől ez alkalommal megtudtuk, fia risi e bisivel (fordításunkban rizibizi) szereti a libasültet, és ezen a ponton meglátjuk, midőn Németh Szilárd eltartott kisujjal böfög, mint a Fidesz alelnöke, ebből fakadóan pedig szintén mint az új elit.

Gyalázatos ez az állapot, és Márai jut az eszünkbe, amikor megjósolta, hogy „ha eltűnnek a kommunisták, jönnek majd a félművelt sunyi parasztok”. Ez a Németh által megénekelt görög-latin műveltségű pusztai röneszánsz ember kezében fokossal és bő gatyában. Nem volna méltó azonban, ha önmagában Némethen vernénk el a port, és kizárólag rajta élcelődnénk, mert vannak nála rosszabbak is. Ám, hogy muszáj megénekelni a közzé tett menüt, annak oka nem is ez az elszörnyedés, hanem az újabb bizonyság a feudalizmusra, amely berendezkedésben a rezsihonvédő ember a király alatt valahol középtájt helyezkedik el, aki ad, és akinek adnak is.

Megtudjuk ugyanis a menü ismertetése után, hogy az alapanyagokat hősünk nem vásárolatevettebeszerezte, nem fizetett érte, hanem „hálás vidéki fideszesektől” kapta. Érkezett a pakk Németh Szilárdhoz jókívánságok mellett, és ilyen is lehet, ámde kiderült, hogy az alapanyagok postázói között akadt, aki földpályázatot vagy jelentős uniós támogatást nyert, és így már minden szomorúan világos is egyszerre. Pár millió vagy milliárd egy libát mindenképp megér, és ebben nem is az az igazán háborító, hogy kaptak, hanem, hogy tudják, kinek köszönhetően kaptak. Németh pedig van annyira ostoba, hogy ezt világgá is kürtöli...

HABONY ÉS TOMBOR KÖRÉHEZ IS JUTHATOTT A BEDŐLT FŐVÁROSI FEJLESZTÉS 11 MILLIÁRDJÁBÓL

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2021.12.29.


2018 novemberében mondta fel Dabóczi Kálmán BKK-vezérigazgató a német Scheidt & Bachmann (S&B) vállalattal kötött szerződést. Az eredetileg 2014-ben aláírt, 28 milliárd forintos szerződés a teljes fővárosi e-jegyrendszer kiépítését és ötéves üzemeltetését irányozta elő, de a – rendszerintegráció helyett inkább jegyautomaták építéséhez értő – német cég a felmondásig nem volt képes igazán közelebb jutni a célhoz.

Míg a németek a projekt megvalósításban voltak elképesztően lassúak, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a magyar igazságszolgáltatás az ügy feltárásában. Tarlós István főpolgármester 2018 decemberében feljelentést tett ismeretlen tettes ellen az e-jegyrendszerrel kapcsolatosan, amelynek alapján a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást indított hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt. A nyomozóhatóság a nyomozást a BKK tájékoztatása szerint 2021 októberében megszüntette azzal az indoklással, hogy a „cselekmény nem bűncselekmény”.

Bíróság elé pedig valószínűleg azért fog Dabóczi Kálmán, a BKK egykori vezetője állni, mert a fővárosi vizsgálóbizottság előtt utalt rá, hogy korrupciós üzeneteket vélt a cég vezetőjétől felfedezni. Erre az S&B volt ügyvezetője, Hraboczki Márton azt jelentette be, hogy rágalmazási pert indított.

Az ellenzéki város- és BKK-vezetés eddig nem érezte szükségesnek, hogy büntetőfeljelentést tegyen.

A BKK tájékoztatása szerint többéves vizsgálódás után a projekt során korrupció és visszaélés jelére nem bukkant.

Mi ezt egy kicsit másképp látjuk – eléggé úgy néz ki, hogy 160 millió forint egy olyan NER-es kötődésű cégcsoporthoz került, aminek a valós teljesítése nem igazán látszik.

Ebben a cikkben azt mutatjuk be, hogy

- milyen szerződéses hibák vezettek ahhoz, hogy az S&B a jelek alapján ne törekedjen a projekt megvalósítására;

- a módosítások hogyan rontottak tovább a helyzeten;

- azt is megmutatjuk, hogy mely magyar vállalkozói kör jutott volna félmilliárdos nagyságrendű megrendelésekhez;

- felsejlik a Habony-Tombor érdekkör, amely a bukott projektből is százmilliós nagyságrendű bevételt húzhatott;

- mindezek ellenére a BKK és a főváros soha nem nevezte meg a mai napig a projektben érintett cégeket, hiába ígért vizsgálóbizottságot és elszámoltatást az ellenzéki városvezetés...

SOK HŰHÓ LEHET A SEMMIÉRT A HÁZIORVOSOK KÖTELEZŐ OLTÁSI HÉTVÉGÉJE

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2021.12.28.


Nagy energiaráfordítás, ami minimális haszonnal kecsegtet – így kommentálta a Mércének azt a keddi hírt Dr. Szabad Zoltán, aki a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) elnöke, miszerint a háziorvosoknak januárban egy hétvégét kötelező „önkéntesen” oltással tölteniük.

Kedden a Telex írta meg először, hogy a Müller Cecília által jegyzett határozat szerint 2022 januárjában – ahogyan azt a kormány decemberben előre jelezte – minden háziorvosnak kötelező lesz legalább egy hétvégét vállalnia (pénteken 14–18 óra, szombaton 10–18 óra közötti időszakban), amikor Covid elleni oltásokat ad be. Az oltási hétvégét a háziorvos választja ki, azt előtte a megyei oltási bizottsággal előzetesen egyeztetnie kell, illetve köteles gondoskodni arról, hogy az oltási hétvége oltási időpontjairól a lakosság a helyben szokásos módon értesüljön.

Szabad Zoltán – aki bár a MOSZ-ban elnöki tisztet tölt be, lapunknak nem a szakszervezet álláspontját tolmácsolta, hanem háziorvosként értékelte Müller Cecília friss utasítását – szerint sok praxishoz nem tartozik már olyan beteg, akit be lehetne oltani: akiben felmerült, hogy szeretne oltást kapni, már rengeteg lehetősége volt rá eddig is...

ALIG NŐTT MÉSZÁROS LŐRINC VAGYONA – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2021.12.29.


Pánikra nincsen ok


Másodpercenként csak 275,87 forinttal nőtt vagyona, míg 2020-ban még 5886 forint volt a gazdagodás másodpercenkénti mértéke…

Ötmilliárdért állványoztatnak a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjában

Így gyarapodnak bizonyos vagyonok, állványról állványra.

Mire jók a karácsonyi ünnepnapok?

Például gyorsan lezavarható egy gigantikus, központosító közbeszerzés…

„A választásokig nem hagyhatja abba a kormány a pénzszórást”

A kormánypárti politikusoknak most az a lényeg, hogy megnyerjék a választást, ahhoz pedig az kell, hogy a lehető legjobban pörögjön a gazdaság és növekedjenek a bérek.

Esély van arra, hogy nem bírják tovább az emberek, s akkor mindenkinek rossz lesz

Ha a Fidesz veszít, akkor Orbánék – szándékosan fogalmazok így – nyugtalanságot robbantanak ki az utcákon, ez lenne a minimum. Ha pedig a Fidesz nyer, akkor az ellenzéki szavazók mennek ki az utcákra, mert nagyon elege van már a népnek ebből a rezsimből…

Nagyon rossz ötletnek tartják a háziorvosok Müller Cecília bírságot belengető húzását

„Nem gondolom, hogy a háziorvosi praxisok oltási tevékenységét bírságok kiszabásával kellene esetlegesen ösztönözni. A háziorvosi praxisokban eddig is jelentős oltási tevékenység folyt.”

Pintér elárulta: 14 feljelentés alapján 4 büntetőeljárás folyik a Városháza-ügyben

Tett például az ügyben feljelentést például Budai Gyula a Fidesz egykori elszámoltatási biztosa és ellenkező előjellel a bűncselekményekkel hírbe hozott főváros nevében Karácsony Gergely főpolgármester is.

Tóth Csaba saját PhD-dolgozatára ismert az Elk*rtuk kulcsjelenetében

A kritikusoknak is feltűnt, hogy Kálomista Gábor kampányfilmje az egyik legfontosabb jelenetében hirtelen mintha átmenne egy egyetemi kiselőadásba…

Felkerült a Nyomtass Te is! a Balkan Insight „hőslistájára”

A lapot eredetileg a KESMA-ra adott „válaszreakcióként” indították, és ma már 500 magyar településen van jelen.

Kétszáz rendőr csapott le az egyik utolsó független hongkongi szerkesztőségre

Hasonló módon jártak el a hongkongi rendőrök a jelenleg börtönbüntetését töltő Jimmy Lai hongkongi médiamogul által alapított Apple Dailyvel szemben is.


SZABAD SZEMMEL: ORBÁN SORSDÖNTŐ ÉV ELÉ NÉZ - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.12.29.


Márki-Zay Péter személyében minden eddiginél veszélyesebb kihívója akadt a Magyarországot vaskézzel irányító miniszterelnöknek.


Der Standard

Sorsdöntő év elé néz Orbán Viktor, mert Márki-Zay Péter személyében minden eddiginél veszélyesebb kihívója akadt – írja szokásos kommentárjában Paul Lendvai. A szakértő egyetért Timothy Garton-Ash-sel abban, hogy a magyar miniszterelnök az egyik legnagyobb fenyegetést jelenti az EU számára. A másik Európa jelképes vezetője, vagyis a konzervatív, liberálisellenes, nacionalista, keresztény, szociálisan jobboldali tábor zászlósfigurája. Sokáig kell visszamenni a történelemben, hogy egy ilyen ismert magyar vezetőre bukkanjunk a földrészen.

Ám mint rámutat, a brit elemző egyvalamiről megfeledkezett: arról, hogy Orbán 2010 óta a vaskézzel egyben tartott Fidesz élén következetesen szétverte az intézmények megbízhatóságába és tisztességébe vetett bizalmat, jóllehet az a demokratikus társadalom alapfeltétele.

A Freedom House szerint Magyarország már csupán részben szabad állam. Magyar Bálint posztkommunista maffiaállamnak, Körösényi András vezérdemokráciának minősíti. Az arányokról persze nem szabad megfeledkezni, hiszen szabad utazni, tüntetni, működhetnek a pártok, de a sajtó 90 százalékát a hatalom tartja kézben. A szakértő Tóth Zoltán arra jutott, hogy a választási törvényt 300-szor alakították át. Márki-Zay úgy ítéli meg, hogy az ellenzéknek 6-7 százalékkos előnyt kell szereznie, ha győzni akar tavasszal.

Ő azért igen veszedelmes Orbánra nézve, mert a középtől jobbra áll, gyakorló katolikus, hét gyerekkel. Szerzett három diplomát, majd öt éven át a tengerentúlon élt. Beszél három világnyelven, így könnyen megérteti magát Brüsszelben a konzervatív EU-politikusokkal is. Hadjáratát a korrupcióellenes harcra, illetve arra építi, hogy a kormány rosszul kezelte a járványt, amit mutat, hogy a halottak aránya csaknem háromszor akkora, mint Ausztriában.

Márpedig a kampány hat az eddig stabil vidéki fideszes táborra. Meglátjuk, képes-e megmenteni politikailag a miniszterelnököt a bőkezű osztogatás, valamint a masszív propaganda.

Insurance Journal

A Vienna Insurance Group jóváhagyta, hogy az Orbán-kormány 45 százalékig erejéig beszálljon az osztrák biztosító magyarországi leányvállalatába, illetve az Aegon itteni érdekeltségeibe, miután a VIG egy átfogó kelet-európai tranzakció keretében átveszi azokat. A társtulajdonos a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. lesz, amelynek 2015 óta 15 százalékos részesedése van az Erste Magyarországban is. Akkor az egyezség fejében csökkent a bankokra kivetett adó.

A mostani ügylet azt példázza, hogy a magyar vezetés erőből igyekszik növelni a hatalom gazdasági befolyását. A tét az volt, hogy az osztrák anyacégmeg tudja-e szerezni az Aegon pozícióit Magyarországon kívül a földrész keleti részén, illetve Törökországban. Összesen 830 millió euró sorsa forgott kockán. A magyar fél a nemzet üzleti érdekeire hivatkozva hónapokon át gátolta az adásvételt.

Yahoo/AP


A lengyel ellenzék vezetője azt javasolja, hogy a Szejm állítson fel vizsgálóbizottságot a lehallgatási botrány részleteinek feltárására, mert ilyesfajta visszaélésre a rendszerváltás óta nem volt példa. Mint ismeretes, egy független kanadai laboratórium bizonyította, hogy a hírhedt izraeli kémprogramot telepítették egy ellenzéki szenátor, valamint két jogász okos telefonjára. Az egyik pl. Tuskot képviselte több politikai perben is, a másik pedig az igazságszolgáltatás függetlenségét védi a kormány reformterveivel szemben.

A Civil Platform vezetője úgy értékeli, hogy a lengyel demokrácia ilyen súlyos válságot nem élt át 1989 után, annál is inkább, mert a Pegasust a gyártó NSO csakis állami szerveknek adja el. Hogy azután az törvényhozásban összejön-e a többség a javaslat elfogadásához, azt egyelőre nem tudni. Mindenesetre Tusk azzal érvel, hogy minden oldalnak érdeke a történtek tisztázása, mert senki sem akarhatja, hogy a vétkesek megúszhassák a jogsértést.

Ezzel szemben Morawiecki kormányfő megismételte, hogy az egész felhajtás csupán álhírre épül, ő nem tud semmiféle ügyről. Ám ha mégis lett volna ilyen, akkor az jöhetett külföldről, mert bizonyos biztonsági szolgálatok nem éppen barátságosak Lengyelországgal szemben. Viszont annál könyörtelenebbül járnak el.

Washington Post

Putyin be akarja záratni a Memorialt, de nem tudja eltörölni a múltat – állapítja meg a vezércikk, kiemelve, hogy a hatalom által nem kívánatosnak minősített civil szervezet az utóbbi jó 3 évtizedben a sztálini bűnök fontos kutatóműhelye és az emberi jogok védelmezője lett. Ám most az elnök rezsimje likvidálja, pedig a 80-as, 90-es évek demokratikus felvirágzásának egyik legfőbb tényezőjéről van szó.

Az NGO-val a civil társadalom ragyogó példával szolgált: számon kérte azoknak a millióknak a sorsát, akiket Sztálin idején deportáltak, bebörtönöztek, vagy kivégeztek a munkatáborokban. Követte Szaharov és mások nézetét, miszerint csakis akkor épülhet egészséges demokratikus rendszer, ha behatóan vizsgálja és megérti a múltat. Adatbázisa 3 millió nevet tartalmaz (ez csak töredéke az összes áldozatnak).

Csakhogy Putyinnak nem fűlik a foga az emlékezéshez, ő igyekszik kisöpörni a sötét foltokat, és azok helyét a szovjet győzelmek habkönnyű olvasatával próbálja betölteni. Merthogy célja felszámolni mindazt, ami a demokráciából megmaradt, diktatúrát kíván teremteni. Tér vissza a baljós múlt. Navalnijt megkísérelték eltenni láb alól, csaknem egy éve börtönben van. Verik szét a civil társadalmat.

A Kreml elnyomó hatalma óriási. Ám Putyin alábecsüli az eszmék ellenálló képességét. Lerombolhatja a Memorial falait, de nem képes kitörölni a szovjet bűnök emlékét, sem pedig azt, hogy az ország sajnálatos módon visszatér az önkényuralomhoz.

Süddeutsche Zeitung

A vezető német liberális lap szerint Merkel utódja a CDU átalakításával példát mutat a demokráciából. Pedig a politika általános állapotát tekintve cseppet sem magától érteződő, amit Merz csinál. Azt üzeni a választási vereség után a támogatóknak, hogy a párt megértette az üzenetet és mostantól van mondandója olyan kérdésekben, mint a klímaváltozás, a társadalombiztosítás, a vidékfejlesztés, Kína, a hadsereg vagy a pénzügypolitika.

Az amerikai republikánusok nem úgy akarnak ismét vonzóak lenni, hogy új programmal rukkolnak ki, inkább az ellenfél híveinek szavazati jogát próbálják korlátozni. A magyar és a lengyel kormánypárt mindenféle fortéllyal igyekszik bebetonozni az uralmát, függetlenül attól, politikája mit kínál az embereknek. Az előző osztrák kancellár inkább a trükkökkel foglalkozott, semmint a lényeggel, de szerencsére csak egy operett produkcióra futotta erejéből.

Ám a demokrácia mindig is azt jelentette, amit most a CDU csinál: az eszmék és személyek tisztességes versenyét. Roppant fontos, hogy Merz világosan elhatárolódott az AfD-től és azonnali kizárással fenyegette meg mindazokat, akik helyi szinten együtműködnének a szélsőjobbal. Pont ő, akinek igen nagy a tekintélye a konzervatív, illetve keleti tagság körében. Ő jelenti a reménysugarat számukra. De most esélye van arra, hogy megmutassa: milyen az értékalapú jobboldaliság, és hol kell felhúzni a tűzfalat.

Politico

Ivan Krasztev úgy véli, hogy jövőre a szuverenitás szabja meg a dolgok menetét Európában, mert Magyarország és Lengyelország ezt tűzi zászlajára az unió ellen vívott háborúban, míg az EU a stratégiai autonómiára fog összpontosítani, mind saját sorain belül, mind a külpolitikában. A bécsi Humántudományi Intézet munkatársa, a szófiai Liberális Stratégiai Központ igazgatója szerint Párizs és Brüsszel megpróbálja majd meghatározni a szervezet önállóságát az Amerikához, Oroszországhoz és Kínához fűződő viszonyban.

Ugyanakkor az új libertárius erők a szuverenitást csatakiáltásként használják majd, amikor igyekeznek elhatárolódni Európa új normalitása ellen. Szóval mindenki a szuverenitásra fog hivatkozni.

FT

A vezércikk arra figyelmeztet, hogy a brit miniszterelnök nemigen tiszteli a végrehajtó hatalom korlátait, inkább semmibe veszi a fékeket és ellensúlyokat. Pedig Johnson látszólag fontosnak tartja a személyi szabadságjogokat, csak éppen feltűnően nem törődik az azokat szavatoló demokratikus intézményrendszerrel. Amióta megpróbálta felfüggeszteni a parlamentet a Brexit körüli vitában, mind inkább hajlamos sutba vágni a szokásokat és a jogi kereteket, inkább azt nézi, mi az, ami működik az ő szempontjából.

Saját viselkedését az ellenzékből keményen megbélyegezné, de most nem törődik vele. Viszonyát az alkotmányhoz két meggyőződés hajtja: az egyik a parlament, illetve a kormány elsődlegessége minden intézmény fölött. A másik, hogy nem szereti, ha független testületek ellenőrzik a munkáját. Ehhez járul még, hogy szerinte túl sok intézményt a progresszív elit kaparintott meg.

A Brexit csak gerjesztette nála ezeket az ösztönöket, bunkermentalitást eredményezett a toryknál. Aggasztó az, ahogyan Johnson viszonyul az intézményekhez, bár azért ő nem Trump. De ha valami baj van, hajlamos átvenni a volt elnök különleges stílusát. Továbbá szereti provokálni az ellenfeleket.

Mivel egyre jobban jön fel a populizmus, a nyugati demokráciáknak szembe kell nézniük azzal, hogy a normák nem annyira stabilak, mint ahogy azt szeretnék. A brit kormányfővel az a fő gond, hogy nemigen figyel oda a jogállam megvédésére. De ez ugyanaz, mintha meg akarná gyengíteni a demokráciát. Itt az idő, hogy a konzervatívok – az intézmények függetlensége érdekében - korlátozzák vezetésük meggondolatlan reflexeit.

MINDEN EMBER ÉS MINDEN GYERMEK SZÁMÍT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.12.29.


„Az én értékrendem szerint elhibázott társadalompolitika az, amit Orbánék képviselnek” – szögezte le beszélgetésünk elején Korózs Lajos. Az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnökével azután beszélgettünk, hogy az egységes ellenzék bemutatta szociális programját. Korózs Lajos elmondta: azért tartották ezt fontosnak, mert demonstrálni szerették volna, hogy ezen a területen nem a maradékelv alapján fognak dolgozni. Úgy gondolják, van prioritás a társadalomban, első a szociális biztonság.


- Bemutatták az ellenzék közös szociális programját. Miért tartották ezt most fontosnak?

- Azért, mert a jelenlegi kormány szociális érzéketlensége azt hiszem, nem szorul magyarázatra. A hat párt közös alapprogramjában elsőként készült el a szociális és a nyugdíj fejezet. Most ugyan a nyugdíjügyekkel nem foglalkoztunk, de az is hamarosan sorra fog kerülni. Úgy gondoljuk, hogy szakítani kell azokkal a hagyományokkal, amelyek régebben determinált politikai cselekvést tettek lehetővé. Régen mindig csak a gazdasággal, a pénzügyekkel foglalkoztak, és azt mondták, majd a maradékelv alapján foglalkozunk mindenféle szociális ügyekkel, esélyegyenlőségi dolgokkal. Mi meg úgy gondoljuk, hogy van prioritás a társadalomban, első a szociális biztonság, aztán jönnek a továbbiak: az oktatás, az egészségügy és sorban a többi. Azt is szerettük volna demonstrálni, hogy nem a maradékelv alapján fogunk a politikában dolgozni ezen a területen, mert a rendszerváltás óta eddig mindig így volt, amit én borzasztóan fájlaltam. Évtizedeken keresztül azt láttam, hogy a József nádor téren mindig mindent jobban tudtak, mint mások. Amiket egyébként elmondtunk, azok csupán vázlatpontjai voltak a programunknak...

MÁRKI-ZAY PÉTER ÉS AZ ELLENZÉK VÁLASZTÁSI PROGRAMJA - EGYSÉGBEN MAGYARORSZÁGÉRT

YOUTUBE
Szerző: EGYSÉGBEN MAGYARORSZÁGÉRT / MZP
2021.