2022. november 11., péntek

MÚOSZ / BOKROS LAJOS, SURÁNYI GYÖRGY

MAGYAR ÚJSÁGÍRÓK SZÖVETSÉGE
Műsorvezetők: LÁSZLÓ JÓZSEF, VICSEK FERENC
2022.11.10.Bokros és Surányi együtt a MÚOSZ-ban.

„A MAGYAR TÁRSADALOM ELŐBB-UTÓBB FELTESZI A KÉRDÉST, HOGY MAGYARORSZÁG MIÉRT SZAKAD LE ROMÁNIÁHOZ KÉPEST IS”

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2022.11.10.


A hosszú távú növekedés esélyeit nézve a Fidesz csapdába vezette Magyarországot, de maga a NER is megrendülhet – vélekedett Bokros Lajos és Surányi György egy fórumon.


Sem a világgazdaság, sem a magyar gazdaság nincs válságban, hiszen nem csökken a GDP, nem emelkedik a munkanélküliség, az infláció viszont magas, ez valóban kellemetlen – mondta Surányi György közgazdász, volt jegybankelnök, a Magyar Újságírók Szövetségének rendezvényén. A volt jegybankelnök szerint mind az USA-ban, mind az EU-ban, de idehaza is elkerülhető lett volna a jelenlegi inflációs helyzet, ha a kormányok és a jegybankok időben reagáltak volna a veszélyre.

Bokros Lajos szerint a magyar infláció öt tényezőre vezethető vissza: a magyar monetáris politika túlságosan sokáig volt túl laza – ugyanez mondható el a költségvetésről. Hiba volt, hogy a kormány engedte a béreket túlzóan emelni olyan mértékben, amely meghaladta a magyar gazdaság termelékenységének növekedését. A negyedik belső ok volt, hogy a bankrendszer túlhitelezte a magyar gazdaságot. Csak ezután jönnek a külső okok, amelyeket összefoglalóan egy csoportba sorolok – fogalmazott a volt pénzügyminiszter. Évekkel ezelőtt lehetett tudni, hogy a laza monetáris, költségvetési, valamint bérpolitika inflációt fog okozni – tette hozzá...

ELKEZDTÉK ORBÁN RÁHELT FELÉPÍTENI, LEHET KÉSZÍTENI A “SZENTKORONÁT”

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.11.11.


Sok ellenszenves személyisége van a NER-nek, miután ilyen karaktereket termel ki, a köznyelv el is nevezte őket NER-lovagoknak és NER-lovagináknak. Kimagaslik közülük azonban egy, akinek eddig csak magánjellegű megnyilatkozásait ismertük (leszámítva azt az esetet, amikor a fatolvaj férjével két számmal kisebb öltönyben Magyarország kormányát képviselték egy bahrein-i üzleti tárgyaláson). Orbán Ráhelnél taszítóbb közszereplője azonban nincs az Orbán-rezsimnek, ennek oka pedig nem az eldobott pelenka, hanem a gőg, a beképzeltség és az apjától örökölt természete.

Orbán Ráhel azért közszereplő, s ebben a minőségében legitim tárgya egy ilyen írásnak, mert közpénzmilliárdok száradnak a kezén, ahogy ő mondja, az adófizetők pénzéből áll ő a “saját lábán”. Az esküvői ajándéka 3 milliárd forintos közpénz volt, azóta egy állami intézményrendszer, egy minisztérium áll a magánvállakozása és a “sikeres üzletasszony” brand mögött, miközben ő eljátssza azt a Hófehérkét, akinek teher az, hogy az apja éppen miniszterelnök.

Már majdnem azt gondoltuk, hogy Orbán Ráhelre vonatkozó megérzéseink tévedésnek bizonyultak, és Ráhelke megelégszik az apja által ellopott és a családjának átjátszott közpénzmilliárdokkal, a lenyúlt kastélyokkal, szállodákkal, a keze alá játszott magyar turizmussal és divatiparral, meg azzal a szereppel, hogy az állami hivatalban a strómanja igazgat mindent, ő ül az asztal mindkét oldalán, amikor vállalkozóként az állammal a közpénzek felhasználásáról tárgyal. Undorító szerep, de az Orbán-családban ezt szeretik, ott ez a “sportszerűség”. Ezért kapják mindig ők a legtöbbet.

Érzékeny orrúak szaglását azonban megüthette a bűz, amikor egyszer csak megjelent Orbán Ráhel a Republic Group reklámszakmai podcastjában, mint „az ODU gyerekbolt tulajdonosa, és a bolt megálmodója, a BDPST cégcsoport kreatívigazgatója, a BDPST Concept ügyvezető igazgatója”, s még ki tudja miféle címei és rangjai vannak, de nem úgy, mint Orbán Viktor lánya. Ő csak egy pont a senkik között, akik mi vagyunk, azzal a különbséggel, hogy mi az irigy sikertelenek, ő pedig tehetsége folytán az elégedett sikeresek közé tartozik, akitől immár tanulhatunk/tanulhatnánk.

Ez az interjú, amelyben Orbán Ráhel, ez a beképzelt és felfújt hólyag, egy végtelenül kedves, szeretetre méltó, mindenkivel megértő, csodálatos személyiség képét nyújtja, aki szorít mindenkinek, hogy talpon tudjon maradni a nehéz időkben, amiről nem hangzik el, hogy ezeket a nehéz időket a fasiszta diktátor apja okozza. Ebből az interjúból látszik, a felkért cég profiljának megfelelően egy új brandet épít, az Orbán Ráhel királykisasszony brandet, aki az üzleti életből hamarosan átléphet a közéletbe (is).

Az orrfacsaró bűz még nagyobb lett, amikor ugyanennek a cégnek (!) a Brandfestival rendezvényére is meghívták, ahol képezik az üzleti élet személyiségeit, nem résztvevőnek, hanem előadónak. Majd Papp-Váry Árpád, a Magyar Marketing Szövetség alelnöke, mélyen alákérdezve és nyálasan behódolva, kérdezgette a sikeres üzletasszonyt a sikeresség titkáról, megfeledkezve a közpénzek milliárdjairól, az állami háttérről, s csak mellékesen megjegyezve, hogy az apja a miniszterelnök, amiről megtudjuk, mekkora teher, de Ráhel ezt is jól kezeli. Ez még többre ösztönzi.

Az émelyítő hányinger akkor keríti hatalmát a külső szemlélőt, amikor a saját apja lábán álló csodanő elmondja az egyetlen kínos esetet, amikor a munkájában konfliktusba került azzal, hogy ki az apja és ki ő maga. Egy jordán festőművész kiállításán Orbán Ráhel a Kempinski Hotelben a rendezvény egyik munkatársaként tevékenykedett “uniformisban”, amikor a kiállításra érkező arabok, mint mondja: diplomaták (hallottunk már az arab üzletemberekről, akikkel az Orbán-család és strómanjai kapcsolatban álltak), ismerték és pezsgővel kínálták. Itt esett meg a konfliktus...

SZÁZEZER OTTHON KORSZERŰSÍTÉSÉRŐL MONDTAK LE AZ EMBEREK - BEZUHANT A LAKOSSÁG LAKÁSFELÚJÍTÁSI KEDVE

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.11.10.


Míg egy éve majdnem minden második lakásfelújítást fontolgató család tervezett az állami otthonfelújítási programmal, mostanra alig több mint tizedük kalkulál ezzel – derült ki egy kutatásból. A korszerűsítési tervek egyébként is léket kaptak, körülbelül százezer otthonnál maradnak el a korábban elképzelt munkálatok.


Körülbelül két évvel ezelőtt derült ki, hogy pontosan milyen szabályok vonatkoznak tavalytól azokra, akik állami pénzből újítanák fel lakásukat. Tömegeket mozgatott meg az új lehetőség. Már nyárra (és még mindig a 2021-es évnél tartunk) kiderült azonban, hogy az „előre nem látott áremelkedések” nehéz helyzetbe hozták a megrendelőket és a kivitelezőket is. A már megkezdett projekteknél sokszor muszáj volt a szerződést módosítani. Ennek eredménye lehetett áremelés, a feladatok részleges időbeli átütemezése, de minőségi visszalépés is.

Már tavaly nyáron úgy tűnt, hogy besült az állami lakásfelújítási csodafegyver. A Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület (ÉKE) azt javasolta, hogy hosszabbítsák meg a lakossági otthonfelújítási támogatás igénybevételének lehetőségét, hogy a felfokozott kereslet ne emelje az árszinteket sem az építőanyagok, sem a kivitelezői díjak oldalán. Ahogy a családok otthonteremtési kedvezményét (csok) az eladók és beruházók tehették zsebre, úgy az újabb állami piaczavarással sem a családok jártak igazán jól. Ezúttal azonban nemzetközi folyamatok is fokozták az anomáliákat. A kormány közben egyetlen ponton sem avatkozott igazán kedvezően be...

ÉLET ÉS IRODALOM 2022/45. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.11.10.


P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István
Nóta, kacagás

Idősebb úr nézegeti a felvágottak pultját, orcáján a megdöbbenés, a hitetlenkedés és a felháborodás kifejezése váltakozik. Nyilván nem gyakran jár vásárolni, legalábbis nem mostanság. Füstölt szalonna kétezer-öt, sós szalonna kétezer-hat, kolozsvári szalonna négyezer-nyolc, tepertő harmincdekás kiszerelésben ezeröt. Az micsoda, kérdi az eladótól, ő pedig megigazítja az árcímkét, noha el se volt mozdulva. Tepertő. Ennyiért? Kilója ötezer, feleli az eladó, és ki tudja, miért, de egy pillanatra zavarba jön. Ötezer, visszhangozza az idősebb úr a pánik szélén egyensúlyozók hanghordozásával, szeme forog, mint a rulettgolyó, a kijáratot keresi.

Ifjúkorunkban a tepertő volt a mindennapi kenyerünk mellé fogyasztott szerves hulladékok egyik legolcsóbbika. Most úgyszólván luxuscikk, a szalonna dettó, a többit említeni se érdemes. Noha valamit mégiscsak be kell vinnünk a szervezetbe, ellenkező esetben ugyanis Orbán fanclubjának eggyel kevesebb tagja lesz, bár ami azt illeti, marad úgyis elég. Közép-Európában leginkább a magyarok dicsérik a kormányukat, ezt az örvendetes tényt a Nézőpont tárta a nyilvánosság elé még a nyár derekán, hatvanegy százalékuk elégedett vele, ez az arány azóta minden bizonnyal tovább javult.Tovább

A szerző további cikkei

Ádám Péter
Polgári engedetlenség Franciaországban

1955. december elsején Montgomeryben (Alabama) négy fekete nő száll fel egy városi buszra, és ül le a feketéknek fenntartott helyre. Amikor fehérek is felszállnak a járműre, a vezető megkéri a fekete nőket, adják át helyüket a fehéreknek. Három át is adja, de a negyedik megmakacsolja magát. Ez a kezdete annak a több mint egy évig tartó mozgalomnak, amelynek hatására az amerikai legfelső bíróság végre kimondta a városi járműveken való szegregáció alkotmányellenességét. Az esemény nemcsak mérföldkő a polgári engedetlenség történetében, jelképes is. Annál is inkább, mivel a napjainkban egyre elterjedtebb társadalmi jelenségnek minden fontos elemét tartalmazza: az erőszakmentességet, egy adott törvény legitimitásának megkérdőjelezését, a spontaneitást, valamint kísérletet a jog fegyverként való használatára.Tovább

A szerző további cikkei
Szűcs R. Gábor
Nem bírja abbahagyni
Az Orbán és tsai cég utóvédharcai Szlovéniában

2022 szlovén „választási „szuperév”. Április 24-én a parlamenti választásokon megbukott, Janez Janša (SDS – Slovenska Demokratska Stranka) vezette jobboldali koalíciót Robert Golob balközép-liberális kormánya váltotta fel (Hogy vagy, szabadság? ÉS, 2022/17., ápr. 29.). Október 23-án került sor az elnökválasztás első fordulójára, melyet Janša volt külügyminisztere, Anže Logar nyert ugyan 33,95 százalékkal, de mögötte a független, ám a balközép-liberális oldalhoz közel álló jogász-újságíró, polgári jogi vezető Nataša Pirc Musar 26,87 százalékkal került a november 13-i második fordulóba. Eddig soha nem volt az országnak jobboldali elnöke. Nagyon valószínű, hogy a balközép összefogása révén most sem lesz. Annál kevésbé, mert az elnökválasztástól nem függetlenül sorban kerülnek napvilágra a volt miniszterelnök jobbára magyar vonatkozású disznóságai. Ja, és újak is vannak.Tovább

A szerző további cikkei


Szerbhorváth György
Gazos talapzat
Egy újvidéki emlékmű

A szerző további cikkei
György Péter
Batár Attila
(1925–2022)


V I S S Z H A N G

Pétervári Zsolt
A kétharmad árnyékában
Dzsededáj
MAJA HATA KRAJU(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS

A szerző további cikkei

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ

ÉLET ÉS IRODALOM 2022/45. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.11.10.


F E U I L L E T O N

Bacsó Béla
Bulgakov „védelmében”

I N T E R J Ú

Sumonyi Zoltán
A falra hányt borsó esete az erkölcsi tőkével
Beszélgetés Nyerges AndrássalK R I T I K A

Deczki Sarolta
Természetes hazaszeretet

► Térey János: Szükséges fö­lös­leg. Összegyűjtött interjúk. Szer­kesztette Darvasi Ferenc. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2022, 818 oldal, 7999 Ft

Szóba kerül az interjúkban a politika, a közélet, a kultúrpolitika is, melyről ‒ nem meglepő módon ‒ nagyon lesújtó véleménye van. 2014-ben még azt nyilatkozza, hogy „nem hiszek a magyar kultúra fanatikus kettédarabolásában, viszont az egységes, közös értékeket is magáénak tudó kultúrában igen. Abban is, hogy vannak olyan emberek, akik ezt a szerencsétlenül kettétört magyar világot össze szeretnék kovácsolni még a mi életünkben. A hídemberekben hiszek” (426-7.). Magát ugyan kevésnek látja ehhez a szerephez, de azt állítja: „radikális megbékéléspárti vagyok” (500.), aki elmegy mindkét oldal rendezvényeire, szóba áll és dolgozik mindkét oldal képviselőivel, hiszen csak az emberi és a szakmai minőség számít neki. 2018-ban azonban már ezt állítja: „A párbeszédben hiszek, de a hídemberszerep mostanra ellehetetlenült. […] Mindez mára illúzióvá vált, tíz éve nem ezt mondtam volna” (714-5.).Tovább

A HÉT KÖNYVEI


A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Andócs Zoltán. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

A szerző további cikkei

Földes Györgyi
Ex libris

Borda Réka: Égig érő csalán
Szeifert Natália: Örök panoráma
Mán-Várhegyi Réka: Vázlat valami máshoz
Havas Juli: Nincs Hold, ha nem nézed

A szerző további cikkei

Ruff Borbála
Van-e a ceklában szálka?

► Maczó Balázs: Séták a Szent István park körül. Újlipótváros modern épületei. Athenaeum Kiadó, Budapest, 2022, 174 oldal, 3699 Ft

Először is a sétakönyv műfajáról. Bujnovszky Tamás számos dekoratív fényképe ellenére ez a kötet akkor hasznos és működőképes leginkább, ha sétálva, méghozzá a Pozsonyi utat, a Szent István parkot, a Tátra és az Alig utcát járva forgatja az olvasó, és megkísérel bejutni a házszámpontossággal meghatározott épületek belsejébe. (Én megtettem, köszönet a lakóknak, hogy betekintést nyerhettem a páratlan art deco lépcsőházak jellegzetes burkolatú előterébe, majd dekoratív csigalépcsős orsóterébe.) A kötet tehát több, mint ami, egy vizuális guide, de kevesebb is, mert a helyszínek bejárása ugyan nem nélkülözhetetlen, de szükséges velejárója, még ha a házakhoz tartozó történetek – miért tárgyalták a parlamentben a garzonok betiltását, miért helyezték házon belülre a korabeli kaputelefont stb. – olvasmányosabbá teszik is. A séta az irodalmat kedvelőknek ebben a városrészben amúgy is javallott, hiszen többek mellett Bächer Iván, Békés Pál, Kántor Péter, Parti Nagy Lajos, Darvasi László vagy Grecsó Krisztián lakhelyéről beszélünk. A már nem élők esetében emléktáblák sora jelzi mindezt, egy-egy ház falán kettő-három is, ami egyedülálló Budapesten.Tovább

A szerző további cikkei

Szokács Kinga
Hegyek és partok

► Donatella Di Pietrantonio: Ha­lász­negyed. Fordította Todero An­na. Park Könyvkiadó, Budapest, 2022, 223 oldal, 3499 Ft

Van egy házasság- és válástörténet is a regényben, amelynek részletei szintén töredékes formában bontakoznak ki. Piero, az elbeszélő férje a legnagyobb változásokat átélő szereplője a könyvnek. A házaspár látogatása Scannóban az elbeszélő (feleség) professzoránál mintha már jelezné a házasság megingását. A vendégeskedés során felidézik Mario Giacomelli Scannói kisfiú című, 1963-as, MoMában kiállított képét. A különös, magányos fiú a fekete ruhás nőalakok között mintha tökéletes szimbóluma volna az elbeszélő magányának. S a híres Cesare Pavese-vers (Jön a halál) szintén több szempontból is jelentésessé válik a könyvben. Az egyre bizonytalanabbá váló házasság, a férfi különös eltűnései és az elbeszélő ezekre adott reakciói tartják fenn a folyamatos feszültséget. A férfi töredelmes vallomása és elbeszélése valódi énjének kibontakozásáról szintén emlékezetes rész, mert Di Pietrantonio ebbe a vallomásba öltve meséli el a házasság létrejöttének körülményeit, annak kezdetét is. Tovább

A szerző további cikkei

Navarrai Mészáros Márton
Határátlépés

► Csikós Attila: Öszvér. Cser Ki­adó, Budapest, 2022, 271 oldal, 4295 Ft

Csikós kurrens jelenséget tematizáló, tragikus és szatirikus ábrázolásmódot sem nélkülöző, kellően provokatív, nagy hordejerű vállalkozása magával ragadja az olvasót – akkor kiváltképpen, ha figyelembe vesszük az elbeszélőmódot és a nyelvet. A megszólaló – nagyjából a kötet felétől érvényesülő – pozícióváltásai merész kísérletek (akárcsak a rétegnyelvi elemek, a gazdag szövésű kulturális utalások és az olykor erőltetett belső hangok), amelyek a gondolkodás metaforájaként vagy zaklatott világunk leképezéseként is értelmezhetőek ebben az intellektuális prózában, de akár autofikciós olvasatot is előhívhatnak.Tovább

A csend dominál
Válogatás Barnás Ferenc Életünk végéig című könyvének német nyelvű recenzióiból

► Életünk végéig. Fordította Zádor Éva. Schöffling und Co. Kiadó, Frankfurt am Main, 2022, 512 oldal, 28 euró

Barnás közel 500 oldalon több mint negyven ember, testvér, házastárs és gyermek sorsát bontja ki. A magyar irodalom, így Esterházy Péter Harmonia caelestis című műve is, a személyiségek és családtagok túláradó gazdagságáról ismert. Ennyi figura között nehéz világos cselekményszálat kialakítani. Barnás Ferenc egy lépés távolságból követi a történéseket, mintha az életet követné, precíz, eleven nyelvezettel, ami kiegyensúlyozza az elmosódott fókuszt. A szereplők többrétegűek, az olvasmányélmény egészében olyan, mintha bejárnánk a magyar társadalmat: találkozunk fiatalokkal és idősekkel, vidékiekkel és városi középosztálybeliekkel, munkásokkal, művészekkel, akadémikusokkal.

A végén Sebinek sikerül kiugrania, legalábbis földrajzilag: ő és Lil Indonéziába utaznak. De Sebi itt is önmaga foglya marad. Nem igazán tud kapcsolódni az ország szépségeihez és az ismeretlen kultúrához. Gyötrődik a kérdés miatt, hogy vajon ez-e a megfelelő ország az írásra. Az író kiszakadhat az országból, de az ország nem az íróból.

(Irina Kilimnik: Felelős vagyok a haláláért? Die Presse, 2022. július 29.)Tovább

A szerző további cikkei

Tóth Ádám
Ködfátyolba burkolt életképek

(Szűcs Attila Vakfoltok és árnyékok című kiállítása megtekinthető november 26-ig az ÚjMűhely Galériában.)

A képek vizsgálata során eltűnődtem, vajon egy ennyire tudatosan felépített, stílusában kiforrott festő képes-e a néhol érzékelhető hangsúlyeltolódások, esetleges „túlábrázolások”, azaz a direktnek látszó festészeti formajegyek feloldására. Szűcs egyértelműen a hiány művészetének hazai előfutára, akit korábban a látottaknál reduktívabb alkotói automatizmus jellemzett.Tovább

A szerző további cikkei

Wagner István
Mondrian – másként (is)

(Mondrian. Evolution, Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf, megtekinthető február 12-ig)

Mivel a laikus publikum, sőt, még a szakmabeliek többsége is főként a három alapszínre redukált és fekete keretekbe zárt négyszögek mértani szigorú szerzőjeként tartja számon őt, a bemutatók különös vonását az adja, hogy ezek mellett felhívják a figyelmet korai, természetelvű piktúrájára is.Tovább

A szerző további cikkei

Fuchs Lívia
Elbűvölő ritmusok

(Lakatos János: Táncoló filmkockák – 1920–1930: megújul a film, megújul a tánc – Nemzeti Táncszínház)

Lakatos nem tartózkodik a véleményezéstől sem, kaján vidámsággal és nem kritikusan mutat rá például akár a hibákra is, amint az amerikai zenés álomgyár megidézése után rátér a hazai hangosfilm gyártás első sikerére, a Hyppolit, a lakájban bájosan suta Erdélyi Mici énekes-táncos jelenetére. A filmrészletek köré-mellé pakolt rengeteg történeti és személyes információban azonban néha elveszettnek érzi magát a néző – igaz, erre a szertelen burjánzásra az előadó maga figyelmeztet már az est bevezetőjében. A szellemes szakmai kommentárok, a csipkelődő megjegyzések mégis arra ösztönzik a nézőtéren ülőket, hogy mostantól értőbb szemmel nézzék a filmek táncjeleneteit.Tovább

A szerző további cikkei

Stőhr Lóránt
Félúton

(Jihlavai Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál, 2022. október 25–30.)

A fesztivál versenyprogramjában számos eredeti megközelítésű, a dokumentumfilmes fősodron kívül eső alkotás kapott helyet és nyert végül díjat. Volt itt madárdalokra és természeti zörejekre felfűzött mese egy ornitológusról és egy kamasz lányról (a fődíjas 7 óra 15 – Feketerigó), egy tokiói parkról szóló életképsorozat (Yoyogi), Tajvan természeti tájairól, vidéki lakosairól készült lírai-humoros meditáció (Néma tekintet), játékos dokumentumopera formájú portré (Kapr kód), megfigyelőkamerák talált képsoraiból összeállított lírai montázs (Önarckép). A száznegyven filmből álló programot összességében a cseh alkotások uralták. Volt miből válogatniuk a jihlavai programszervezőknek, mert Csehországban virágzik a dokumentumfilm, hála a jól kidolgozott, szakmai alapokon működő támogatási rendszernek és a köztelevízió példás szerkesztő-támogatói gyakorlatának.Tovább

A szerző további cikkei

Herczog Noémi
Csiky-csuky

(Csiky Gergely – Mohácsi István – Mohácsi János: az üzlet az üzlet, avagy eladó a menyasszony, Budaörsi Latinovits Színház)

De azért álljunk meg, mert összevissza használok két kifejezést, akkor most újgazdagok vagy dzsentrik? Ezt éppenséggel nem dönti el az előadás sem, amelyben a dzsentrik „ispánoznak” és „alapítványoznak”, cigányoznak és zsidóznak (bár a „nőzés”, mármint a nők elnyomásának kiforgatása jobban következne a darabból), de a probléma ettől még probléma marad: Csiky Gergely Csehov kortársa, ezért lecsúszott, deklasszálódott arisztokratákról ír. Viszont a NER-elit, amelyre az előadásban néhány kiszólás utal, újgazdagokból áll, akikről korábban a Hyppolitban regéltek Mohácsiék, de akik éppen hogy felemelkedtek, nem volt nekik honnan lecsúszni. Bár a szellemi többszörös közös. Tovább

A szerző további cikkei

Rákai Zsuzsanna
A buborékon kívül

(Ránki Fülöp, Szabó Ildikó – Zeneakadémia, 2022. november 6.)

Ránki Fülöp és Szabó Ildikó kamaraestjének legnagyobb erénye alighanem az volt, hogy éppen olyan esemény lett, amilyennek egy koncertnek általában véve lennie kell: a zene állt a középpontjában, mármint az élő, pillanatnyi zene. Az ilyesmi manapság voltaképpen elég ritka jelenség, mert többnyire – már amikor nem egy világhírű művész koreografikusan jelentős fellépését csodáljuk – felvételeket hallunk és hallgatunk, olyan előre rögzített kulturális termékeket, amelyek lényegében magánüggyé titkosítják a zenét.Tovább

A szerző további cikkei

Fáy Miklós
Ama nap

(Hangverseny Kocsis Zoltán emlékére – Müpa, november 6.)

Hat éve halott Kocsis, a Nemzeti Filharmonikusok tartja a hagyományt, hogy emlékkoncertet szervez november 6-ra, most épp halálos koncertet, két zongorára és zenekarra írott művel, mindkettő variációs forma, és mindkettőben elhangzik a Dies irae gregorián dallama. Remélhetőleg hosszú hagyományról van szó, és belefér majd ez is, az is, nekem Kocsis még mindig elsősorban az életről szól, nem a halálról, jobban örülnék olyan műsornak, amely előrefelé néz, viszi tovább az elejtett fáklyát, ha szabad így mondani. Mindegy, persze, csak ott legyünk valahogy Kocsis közelében. Tovább

A szerző további cikkei

Siba Antal
Tévéviták

(Vitaműsorok a csatornákon, a Baranyi Krisztina-ügy)

Mi okoz ebben a televíziós környezetben feszültséget? Például amikor az ATV élő adásában a PestiSrácok egyik újságírója is a kérdezők közé kerül. Baranyi Krisztina már korábban kijelentette, így köztudott róla, hogy a propagandamédia munkatársainak nem ad interjút, a szerinte oda tartozó Szalai Szilárd kérdéseire nem is válaszolt. Ami engem illet, talán válaszoltam volna, de megértem Baranyi Krisztinát.Tovább

A szerző további cikkei

Torma Tamás
Hattyú, Széna, Széll Kálmán

(A budai Széna tér felújítása)

A Széna tér tehát több száz éve létezik, most legújabb formáját vette fel. Sokkal elvarázsoltabb most sem lett, a beszorítottság alapparaméterei nem változtak, de nem ezért járunk erre. Kitisztítva azért áramvonalasabb és levegősebb, de a hangsúly az előbbin van: ez a térfelújítás nem andalgásra született. Egy célorientált kereszteződés, átmenőhely, ahol tessék haladni. Terei azért átláthatóbbak, megnyúlt a Fazekas utca felé is, ahová átvezették a kerékpárutat.Tovább 

I R O D A L O M

Wirth Imre
Szómorzsákat söprögetve

A szerző további cikkei

Géczi János
Utolsó vers

Géczi János
A Géczikről

Géczi János

Szív Ernő
Korc teáskannája

Egyszer Picilakk zavarában megkérdezte tőle, szerinte is sziporkázott-e este, mit szól az alakításához Korc, mondja meg őszintén, pedig aznap nem is játszott. Korc magabiztosan válaszolt, akár egy ócskapiacon született Isten, hát persze, Picilakk, kivirágoztattál egy novemberi fennsíkot.

Egy másik előadásról szóló méltatásában megemlített egy teáskannát. Ki hozta be, hova helyezte, kivitte-e a műanyag virágokkal és protézisekkel teleszórt színpadról. A szakma röhögött, mintha hordárok világtanácskozása lenne. Kocsisok az internacionalista állatvásáron. Hahaha. Még hogy teáskanna! Jó, hogy nem betyárkulacs, Miska-kancsó!Tovább

A szerző további cikkei

Csabai László
A Pál utcai lányok
(egy kiegészítés)

Mert Gizi szerelme, „ideálja”, Áts Feri, biztosan katona- vagy rendőrtiszt lesz. A rokon lelkek és rokon hivatások pedig vonzzák egymást. Ahogy Áts Feri már most is ellenállhatatlanul vonzza Gizit. A lány iskola után a lakásuk ablakába telepedik. Ha az utcán felbukkan Áts Feri, rohan elé. Nem ölelheti át, mert Feri nem udvarol neki hivatalosan (ahhoz engedélyt kellene kérnie a szülőktől), s még ha udvarolna is, ölelés egy udvarlónak csak karácsonykor jár. (Már persze azoknál, akik ünneplik a karácsonyt.) De ahogy Áts Feri megáll a török (valójában bosnyák) édességárus előtt, Gizi már mellette is terem. A fiú diós prünellát nyújt a lánynak. A lány magyar csavartat a fiúnak. (Ez a nemzeti izé most nagyon módi. Magyar honvédhadsereg, magyar érdekű kvótaarányosítás, magyar kalap, magyar mellény, magyar pipa, magyar bajuszpödrő és magyar kandiscukor, melynek egybefonódó három szalagja a magyar zászló színeire van festve.) A két szerelmes ajándékcseréje olyan, mintha legbelsőbb lényegüket és gerjedelmüket öntenék át a másikba. Ha Feri aztán a Mohusek bácsi papírkereskedésébe megy, Gizi a következő, aki kinyitja az ajtót, s a polcok előtt mindketten úgy hajolgatnak megfelelő árkust, ceruzát, vinyettát keresve, hogy folyton és mintegy véletlenül egymáshoz érjen csípőjük, combjuk.Tovább

A szerző további cikkei

Nyíri Katalin
Zsíros ujjak

Mint egy majom. Fekete haj, alacsony homlok, kerek, barna szemek. Még a füle is eláll.

A nő az udvar dohányzásra kijelölt helyén áll, a közös konyha résnyire nyitott ablakánál leskelődik. Úgy helyezkedik, hogy takarásban legyen, nem akarja, hogy a férfi észrevegye. Mostanában gyorsabban fogy a cellux és a fénymásolópapír az irodában. A konyhából is eltűnnek dolgok. Egy villa, fél tubus majonéz. A nő kedden megszámolta a teafiltereit, de senki nem nyúlt hozzá azóta, megvan mind a tizenkettő.

A férfi háttal ül neki, a nő nem látja, mit eszik, csak a nehéz, fűszeres illatot érzi, amit kivisz a huzat az udvarra. Pirospaprika, bors, hagyma, zsír. Talán pörkölt vagy egy sűrű leves disznóhússal. A férfi tör egy darab kenyeret. Hosszan rágja az ételt, hallani, ahogy csámcsog. Amikor végez, fehér szalvétába törli a száját, a kezét. Még mindig ragadhat, gondolja a nő. Elképzeli, ahogy a zsíros ujjak hozzáérnek a kulcscsontjához, narancssárga, meleg nyomot hagynak a bőrén. Egy villanás az egész, el is hessegeti a képet.Tovább

A szerző további cikkei

Hacsek Zsófia
Ükapám és Ukrajna

Aztán eljött az idei kora március, és vele megint egy olyan nap, amikor úgy tűnt, semminek nincs értelme, csak zsibbadt aggyal, elnehezült tagokkal lehet járkálni, a külvilágot a lehető leginkább kizárni, fület-szemet lezárni, hogy ne juthasson be se háborús hír, se szörnyülködésnek álcázott izgatott cseverészés a háborúról. Amikor félre kellett tenni minden aktuális olvasnivalót, és csak a Bezzeg az én időmben meg az Abigél sorait olvasni újra és újra, ezredszer is. Amikor még érezni sem lehetett rendesen, mert minden boldogság mögé befurakodott a kis hang, hogy minek örülsz, háború van, de amikor emberek előtt sírógörcsöt kaptam, akkor meg, hogy milyen jogod van neked ehhez, ez nem a te szenvedésed, hanem azoké, akiket éppen most lőnek, bombáznak, eltipornak.Tovább

A szerző további cikkei

Burns Katalin
A Hunyadi téri ikrek

Április óta járok ki a Hunyadi térre, minden szerdán. Nyitva hagyják nekem a kertkaput, végigsétálok a paradicsompalánták mellett, belépek a szúnyoghálós ajtón, mire Richárd és Mihály sportpapucsban odacsoszog a konyhaasztalhoz, leülnek az egymásra rakott tankönyv és füzet mellé. Van, hogy óra előtt teát főznek, mesélnek a sci-fi sorozatról, amit éjszaka fejeztek be, ilyenkor a szemük elhomályosul, a szájuk maszkszerű, féloldalas mosolyra húzódik, olyanok, mint két elnagyolt prófétaarc egy rosszul restaurált freskón. Tizenhét évesek, igazi kamaszok. A székük mellől nem hiányozhat a súlyzó, a feltételes mód meg a függőbeszéd gyakorlása közben meg-megdolgoztatják a bicepszüket.Tovább

„MINDENKI A RETORZIÓKTÓL TART” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2022.11.10.


– Mindenki a retorzióktól tart – Lengyel Tamás színművész az agymosásról, a tüntetések erejéről és a közönyről. Interjú
– Igenis lehet eredményeket elérni – Hadházy Ákos az MTVA előtti demonstrációról, Baranyi Krisztina akciójáról és a helyes stratégiáról. Interjú
– Kockázatos külön játszma az oroszokkal – Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő: a kárpátaljai magyarság érdekét szolgálná az ukrán érdekeket jobban figyelembe vevő magyar kormánypolitika. Interjú
– Szociális Taigetosz – Büki Péter szociális munkás-pszichopedagógussal a gyermekvédelmi rendszer állapotáról és átalakításának szükségességéről beszélgettünk. Interjú
– A vak komondor ötven árnyalata – Darvasi László: A kurzusnak kétségtelenül vannak hosszabb távú szellemi tervei, ez elsősorban átírás, tudományos elemzés helyett politikai átértékelés. Interjú
– A háború béke – a fideszes újbeszél nyelvtana – A Fidesz dominanciájának okait ezúttal médiakutató és szociálpszichológus szakértőkkel elemeztük
– Az ársapka és a kommunista rakott krumpli esete – A februárban bevezetett árkorlátozások nem fogták vissza az inflációt, inkább emelték és időben kitolták
– Igazi rezsivédelmet adhat az energiaközösség – A kormány térfelén pattog a labda
– Van, hogy napi 6–8 mentő is érkezik a gyermekpszichiátriára – Önsértés, depressziós hangulat és szuicid késztetések a leggyakoribb tünetek a kamaszoknál
– Körömrágás, reggeli rosszullét, fejfájás – Kevés a pszichológus az oktatási intézményekben. A dolgozóknak köszönhető, hogy még áll a rendszer

 Élettel fizetünk a késői diagnózisért – Intézmények között bolyongó páciensek, sürgős esetben is hónapokig húzódó vizsgálatok, kusza betegutak szedik áldozataikat

 Lesz-e ellenzéki cordon sanitaire a propaganda előtt? – A Párbeszéd csatlakozik Baranyihoz, a DK előre kikötötte, nem szerepel együtt propagandistákkal, a Momentum és a Jobbik bizonyos feltételekkel igen

– Csak az imádság maradt – A ceglédi menhelyre nemrég érkezett meg az új villanyszámla, 90 ezer forint. Korábban huszonvalahány volt. A gázszámla 594 ezer forint lett a korábbi százezerről. Riport

– Nem turistáknak való vidék – Kamerák a ködben: a Pintér-közeli vadásztársaság területén jártunk Nadapon. Riport

– Még több figyelem, még több pénz – Elon Musk sokak szerint azért vásárolta meg a Twittenjt, hogy az önpromóció még gazdagabbá tegye

– Győztes a vesztesek között – Netanjáhú visszaszerezte a hatalmat, de közben szinte összes szövetségesét elveszítette a világban, a kormányban pedig a szélsőjobbal kell dűlőre jutnia

– Forró hangulat, hazabeszélő politikusok – Koszovóban újra rendszámtáblák keltenek feszültséget, tiltakoznak a szerbek

– Véres út vezet a herszoni győzelemhez – Kivonult a déli városból az orosz hadsereg, az ukránok stratégiai sikert arattak

– Az avantgárd ihletője – Először látható átfogó kiállítás El Greco műveiből Magyarországon

– Másfél fokos paradicsomleves – Botrányos felvezetés az ENSZ egyiptomi klímacsúcsán, és világhírű műalkotásokat támadó aktivisták: mihez kezdünk az éghajlatváltozással a háború és az általános érdektelenség árnyékában?

– Spórák ideje – Az agrotechnológiai fejlesztéseknek hála ma már termeszthető a szarvasgomba – még ha ennek nem is örül mindenki

– Fellélegző esőerdők – Bolsonaro a bizonyítékokon alapuló tudomány minden ágának ellensége volt, aminek nemcsak a kiugróan sok brazil covidáldozat, de az ökológiai károk miatt az egész emberiség issza meg a levét

– Német Kelet-Afrika múltja, Lugosi Béla élete – Ismert embereket kérdezünk, mit olvasnak; ezen a héten: Filippov Gábor történész-politológust

– „Jobban bántak velem a börtönben, mint az építkezéseken” – A vendégmunkások remélik, több csapat távol marad a katari vb-től

Publicisztika:
 Dévényi István: Amikor én még – Ha én MTVA-alkalmazott lennék – polgári slampoetry
– Gulyás Balázs: Élménymix – Maga itt a kultúrhörcsög?
 Lányi András: Napraforgók paradicsomszósszal
– Szerető Szabolcs: A hátrálás ideje – Álláspont
 Nagy Bandó András: Majdnem karácsony előtt
– Kalmár Benedek: Rajtunk múlik
– Nagy Attila Tibor: Bezárások Orbán országában – A NER uralma alatt
– Martényi Csaba: Az orosz jövő
– Szív Ernő: A jó kifogás – Pár perc próza
– Gazda Albert: Madár – Beszökött az ősz
– Híd Jenő rajzol: Keresztény nemzet
– Szécsi Noémi: Olivér – Pár perc próza
– Gaál Antal: Esti tűnődés
– Szerető Szabolcs: Katari tél, magyar tavasz – Szotyola
– Puzsér Róbert: A polgárháború előérzete
– Marabu: Takarékon

Kritika:
– Az ököllel térítettek elszántsága – Fekete Vince: Szilágyi István (képes beszélgetőkönyv)
– Legalább boldog élete volt – Kovács Bálint: Lehetne, hogy csak aludjunk?
– Látszatélet – Henrik Ibsen: Hedda Gabler, Katona József Színház

Átlátszó-melléklet
– Privát titkosszolgákat képezne egy magánalapítvány
– Fideszes alapítványhoz vándorolt egy állami hotel
– A falu, ahol titokban épült akkumulátorgyár
– Így gördültek be a Gidránok
– A magyarnak még az olcsó rezsi is drága
– Oktatás: kis pénz, kis eredmények

ITT OLVASHATÓ 

A NEMZET VAGY A NER BÍBOROSA? FEJÉRDY ANDRÁS ÉS UNGVÁRY KRISZTIÁN VITÁJA MINDSZENTYRŐL [HETIVÁLASZ 149]

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2022.11.10.


Szemtől szembe ültettük a Telexen október 23-án Mindszenty József néhai hercegprímást „a NER bíborosának” nevező Ungváry Krisztiánt és a cikket a köztévé egyik műsorában erősen kifogásoló Fejérdy Andrást. Az egyház mozgásterétől az antiszemitizmusig minden szóba kerül. Műsorvezetők: Borbás Barna, Stumpf András.


Részletek a műsorból:

Ungváry Krisztián szerint miért nem alkalmas Mindszenty József arra, hogy kultusza legyen?

Ungváry Krisztián: Elsősorban azért, mert nála erre sokkal alkalmasabb személyek vannak a katolikus egyházban, másodsorban pedig azért, mert az életmű – fogalmazzunk most nagyon neutrálisan – olyan szinten összetett, hogy a végtelenségig lehetne idézgetni kínos részleteket a Balogh Margit-féle 1500 oldalas életrajzból. Így az az állítás, hogy ő lenne a „nemzet bíborosa” és hogy példakép lehetne, ebben a formában nem tartható fent. Ténykérdés, hogy Mindszenty a kommunizmus áldozata, akit megkínoztak, bebörtönöztek. Az is nyilvánvaló, hogy soha nem tett semmit anyagi haszonszerzésből, és hogy nagyon mély és őszinte hite volt – ez mind nem képezi vita tárgyát. Vita tárgyát az képezi, hogy ez a hajlíthatatlan magatartása segített-e az egyházának, illetve az országnak, illetve hogy egyáltalán alkalmas-e az egész életmű arra, hogy központi helyre tegyük. Véleményem szerint nem.

Fejérdy András szerint tudott-e Mindszenty Magyarország érdekében cselekedni?

Fejérdy András: Voltak periódusok és lépések, amiken keresztül igen. Különösen az 1960-as évektől kezdve, ahogy a nemzetközi politikai kontextus megváltozott, erre a segítségre nem volt alkalma, lehetősége, hiába próbálkozott a maga korlátozott eszközeivel és a maga gondolatvilágával. Már maga a jelenléte Magyarországon fékezte a kollaboránsokat és bátorságot adott a kommunista rendszerrel szemben ellenállóknak. Ez az értékelés egyébként Barankovics Istvántól származik a ’60-as évekből. Egy biztos: mindig segíteni akarta az ország ügyét. Volt, amikor sikerült, volt, amikor nem...

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ - TARTALOMJEGYZÉK

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2022.11.09.


A SZERK.


A SZERK.
Virágok, madarak és a sötétség

Álmában két macska volt, de az egyik hazudott. Az egyik virágos ingben, kopott farmerben, nyakában a nukleáris fegyverek leszerelésére buzdító emblémával (ismerik, olyan, mint a Mercedesé, csak eggyel több a szára) őgyelgett az 1967-es Haight-Ashbury utcáin, parkjaiban, s minden szembejövőnek azt mondta: béke! Legyen béke, testvér! Békét, de azonnal!

Jók leszünk!

Az uniós ügyekben jól értesült Politico.eu diplomáciai forrásokra és egy november 4-i keltezésű dokumentumra hivatkozva hétfő esti cikkében arról ír, hogy Magyarország „átfogó igazságügyi reformokat” ígér annak érdekében, hogy hozzájuthasson ahhoz a 7,2 milliárd eurónyi uniós támogatáshoz, amelyet az EU a járvány miatt létrehozott Helyreállítási alapból egyelőre visszatart.

PUBLICISZTIKA

HEGEDŰS DÁNIEL
A makacs múlt
A német Ukrajna-politika két arca

Talán nincs még egy ország, amelynek Ukrajnával és Oroszországgal szembeni pozícióját, az Ukrajna elleni agresszióval szemben elfoglalt álláspontját és cselekedeteit oly intenzív vita kísérné, mint Németországét – úgy az országon belül, mint kívül.

EGOTRIP

EGOTRIP
Cseresnyési László: Nyelv és neurózis
Egészséges erotika

Talán még van, aki emlékszik a hírhedt „trágárság és irodalom” vitára, amely többek közt a Nagyvilág 1968/1. számában megjelent hozzászólások formájában folyt. Az „egészséges erotika” hívei küzdöttek meg akkor a némely írókban és műfordítókban testet öltő Gonosszal.

BELPOL

KIS BENZINKUTAK AZ ÖSSZEROPPANÁS SZÉLÉN: EGYÉVES A HATÓSÁGI ÜZEMANYAGÁR
Kár a benzinért

A megrendelt üzemanyag-mennyiségnek csak a 25 százalékát kapják most a Moltól a jellemzően vidéken működő kis benzinkutak. Ezek szolgálják ki a gazdákat is, de az őszi mezőgazdasági munkák idején nem mindenkit sikerül. Akit nem, az 20–30 kilométert pöfög a városi kútig, és ha tud, bespájzol.

VIHAR ELŐTTI CSEND AZ INGATLANPIACON
Ég a házad ideki

Az ingatlanpiacot alaposan megbolygatta az infláció, az energiaárak elszállása és a folyamatosan romló gazdasági kilátások együttes hatása. Ez csak ráerősített a Magyarországot jellemző kettősségre: van egy a nyomorúságától szabadulni próbáló és egy a befektetését okosan féltő réteg. Kinek mit hozhat 2023?

DÉZSI CSABA ANDRÁS GYŐRI POLGÁRMESTER PÁLYAKÉPE
A Borkai, a Covid és a válság miatt

A szexbotrányba keveredett fideszes Borkai Zsoltot váltotta a polgármesteri székben, miután fölényesen megnyerte a győri időközi választást. Dézsi Csaba András akkor azt mondta, most lett igazán fideszes a városvezetés. Az alábbiakban lapunknak adott válaszai segítségével mutatjuk be.

LESZ-E KAVICSBÁNYA A DUNAKANYAR KAPUJÁBAN?
Sóder, sóder a lábam alatt

A Pilismarótra tervezett sóderbánya miatt egyszer már megbukott a helyi képviselő-testület, ám a nemrég megválasztott polgármester újra leült tárgyalni a vállalkozóval. Több helyi lakos úgy véli, becsapták őket. Az új községvezető állítja, a kampányban nem mondta, hogy elutasítaná a beruházást.

KÖNYV


GYÁSZ
„igen valami többismeretlenes egyenlet vendége voltam”
Kabai Lóránt (1977–2022)

Nem újhold éjjelén halt meg Kabai Lóránt, csak a halálhíre érkezett meg aznap hajnalra. Pár nappal előbb, a legutolsó fotón, amit posztolt, a már szinte elfogyott, vékonyka Hold látszik egy bérház teteje fölött, reggeli égen, egy mellette elrepülő madárral.

SZÍNHÁZ

INTERJÚ
„Kevés a boldog szerelem”
Székely Kriszta rendező

A Katona József Színházban Hedda Gablert, Ausztriában Három nővért rendezett, Torinóban a III. Richárd következik. Elvárásról, megfelelésről, szabadságról és a női szerepekről beszélgettünk vele, de szó esett mestere, Székely Gábor örökségéről, az SZFE einstandolásáról, tanári pályájáról és az operáról is.

RÉS A PRÉSEN
„Visszaviszik a papagájait”

Pataki Ferenc színész

ZENE

HANGADÓ – INTERJÚ
„Egyszemélyes iskola vagyok”
Varga Judit zeneszerző

A Bécsben élő, kettős állampolgárságú zeneszerző alkalmazott és média-zeneszerzést tanít. Az évad művészeként idén többször is hallhatjuk a Müpában. Filmzenéről, zeneműkiadásról, komponálásról, tanításról és a Nyugatról beszélgettünk vele.

HANGADÓ
Az egész ember zenél
Alexander-technika és muzsikuslét

Lehet egészségesen zenélni egy életen át, de ehhez nem elég egyenes háttal ülni és nem vezetnek sikerre a testkínzó nyújtógyakorlatok meg a hosszúra nyújtott hangszergyakorlás sem. A test és a lélek összehangolására van szükség.

HANGADÓ – LEMEZ
Túlságosan kolosszális
Jacob Collier: Djesse vol. 1–3.

Jacob Collier csodaénekes és multihangszeres szupersztár Djesse vol. 1. című lemezét érdemes kivételes pillanatokra tartogatni, és még így is lehet, hogy egyetlen alkalomra túl sűrűnek bizonyul.

HANGADÓ – INTERJÚ
„A nagyapám sem értette”
Tõnu Kaljuste karmester, kórusvezető

A hetvenedik évében járó Tõnu Kaljuste az észtek egyik legmegbecsültebb muzsikusa, aki mindenkinél többet tett azért, hogy egymilliós nemzetének zeneszerzői méltó helyükre kerüljenek. November 27-én az általa alapított kórust vezényli a Müpában, és persze Arvo Pärt-művek is szerepelnek a műsoron.

HANGADÓ – KÖNYV
A kutya muzsikája
Magali Le Huche: Pepe az operában; Pepe és Vivaldi; Pepe és a jazz…

A sárga kutyáról, Pepéről és szedett-vedett kompániájáról szóló mesék egyszerűek, zenések és alapvetően kisebb gyerekeknek szólnak – az ajánlás szerint 3 éves kortól –, mindemellett a köteteknek földrajzi és kulturális ismeretterjesztő funkciójuk is van.

HANGADÓ – RÉS A PRÉSEN
„Sokkal szabadabb játék”

Horváth Zsolt igazgató, Pannon Filharmonikusok

HANGADÓ
Snoblesse Oblige extra 2022/45.

Klasszikus zenei programajánló novemberre–decemberre

MI A KOTTA?
Bágyadt légyott

Klasszikus zenei programajánló a 2022/45. hétre

KRITIKA

KÖNYV
Mint a bonszai
Aj Csing: Elvesztett évek

„Nálam többet senki nem szenvedhetett” – írja 1941-es Kor című versében Aj Csing (1910–1996). Ez nem kérkedés, hanem szimpla ténymegállapítás, de a további életút ismeretében mégis elhamarkodott.

SZÍNHÁZ
Hogy írmagja se maradjon
Hedda Gabler

Ibsen hősnője szép és okos, mégsem tökéletes, kedves és elbűvölő, mégis velejéig gonosz. Melegszívű, ha akar, máskor meg hideg, mint a kő. Északi vérmérséklete mellett tábornok apja katonás nevelése is ráerősít távolságtartó jellemére. Sokszor kegyetlen.

FILM
Minden le van ejtve
Trine Piil Christensen, Seamus McNally: Semmi

Amikor egy gyerek a létezés fölöslegességéről kezd beszélni, az olyan, mint amikor Neo először nyúl bele az elfolyó tükörbe: egyszerre bizarr és hívogató egy másik világ kapuját birizgálni. Janne Teller Semmi című, erről szóló regényét először betiltották, majd kötelező olvasmánnyá tették, a viszonyulás a könyvhöz pedig azóta is csak e két szélsőségen mozog.

KIÁLLÍTÁS
Hiba a szárítókötélen
Végül is autonóm – Gink Sára

A Fészek Művészklub nyilván látott már szebb napokat is, bizonyára az alapító Benczúr Gyula vagy Lechner Ödön is felvonná a szemöldökét, látva, hogy hová jutott százhúsz év elteltével a bejáratánál most épp tortillacsipszet árusító épület.

KONCERT
Sima felszállás
Joshua Redman együttese

A zsúfolt Nemzeti Hangversenyterem közönségét az elsőtől az utolsó hangig, majdnem két órán át repítette gazdag képzeletének szárnyain a Joshua Redman (szaxofon), Brad Mehldau (zongora), Christian McBride (bőgő), Brian Blade (dob) összeállítású csodacsapat.

FILM

INTERJÚ
„Az én ruhám”
Anthony Fabian rendező

Az 50-es években játszódó Mrs. Harris Párizsba megy egy özvegy takarítónőről szól, akinek legnagyobb álma, hogy hozzájusson egy Dior ruhához. A film nagy részét Magyarországon forgatták – egyebek közt erről, és az Oscar-jelölés költségvetést érintő hatásairól is beszélgettünk a rendezővel.

TÉVÉSMACI
Fókanapok faluhelyen

Amikor Sztupa és Troché Zebegénybe mentek, hosszan tanakodtak, hogy vonattal, hajóval vagy autóval menjenek-e.

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
A kiút

Háborút járt emberek már nem úgy tekintenek a világra, ahogy a háború előtt, még akkor sem, ha nem sűrűsödik mentális zavarrá a traumatikus tapasztalat.

VISSZHANG: FILM
Enola Holmes 2

Mit keres a Netflix két húzó sorozatának (Stranger Things; Vaják) főszereplője egy Sherlock-filmben, immár másodszor is?

VISSZHANG: FILM
Közel

Léo és Rémi, a két kiskamasz ártatlan intimitásban, szinte szimbiózisban töltik nyarukat a vidéki Belgiumban.

VISSZHANG: KÖNYV
Ulrich Gábor: Hegesztett szavak

Nem illik fülszöveget idézni, most kifér az egész. Tarr Béla jegyzi, és ennyi: „Ajánlom.”

VISSZHANG: KÖNYV
Tóth Krisztina: Világpuszi

A régi falióra kakukkját nyugdíjazzák, mert egyre gyakrabban felejti el az időt.

VISSZHANG: KONCERT
Jacob Collier

Az első percek olyanok, mintha a TikTokot pörgetném. Tizenöt másodpercenként új sound, új ritmusok, és Collier úgy pattog a többtonnás hangszer­arzenál elemei között, mint egy gumilabda.

VISSZHANG: LEMEZ
Phoenix: Alpha Zulu

A francia zenekar negyedszázada dolgozik szintikre és gitárra írt ideális popzenén, és ezúttal ismét sikerrel jártak.

VISSZHANG: LEMEZ
Simple Minds: Direction of the Heart

A Glasgow-ból induló zenekar két állandó tagja, Jim Kerr énekes és Charlie Burchill multiinstrumentalista az elmúlt évtizedek során megjárta a mennyet és a poklot.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/45.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/45.

Rövid hírek: időszámítás, enzim, bolygó..

Snoblesse Oblige 2022/45.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2022/45.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

TUDOMÁNY

INTERJÚ
„Hogy az erdő a saját életét élhesse”
Gálhidy László, a WWF Magyarország programvezetője a fák és a kormány harcának állásáról

A védett erdők helyzetét nem fogja javítani a tűzifarendelet jegyében zajló erdőirtás, s bár a kitermelés az erdőtervek szabta keretek között zajlik, kérdéses, mi lesz télen, tavasszal. A WWF szakértő munkatársával beszélgettünk a vitatott kormányzati döntésről.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Egyem a zúzádat

Citromos, tárkonyos libazúzaleves

ÉTEL, HORDÓ
KissKovács

Étteremkritika

AZT ÜZENI: SEMMI VAGY

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.11.11.


Biztosan mindenkire másképp hat az ilyen… Bennem azon túl, hogy maguk az intézkedések is hatnak természetesen, azt az érzést fokozza, hogy egy olyan gépezet része vagyok, akinek a funkciója tehetetlenül sodródni a nagy fogaskerekek által mozgatott rendszerben, és az a naiv ábránd, hogy én is, mint mindenki más, akinek az életét meghatározza ez, én is fontos része vagyok ennek, szertefoszlik.
Azt üzeni: semmi vagy. Azt teszed, amit mondunk. Nincs beleszólásod. Nincs közöd hozzá. Mi jobban tudjuk. Mi határozzuk meg. Ha nekünk úgy tetszik, éjszaka adjuk hírül. Ha úgy, akkor titkosítjuk. Ha nem akarunk beszélni róla, nem tesszük. Báb vagy. És nem érdekel, mit gondolsz.
Amikor a leszakadókkal kapcsolatban a részvételi demokráciáról gondolkodunk, alap, hogy miközben pontosan tudjuk, hogy a tudás-és képességhiányokat is pótolni kell, folyamatosan építeni szeretnénk a kapcsolódás lehetőségeit. A beleszólással, a folyamatos átgondolással, megvitatással, döntésekkel tudjuk helyzetbe hozni őket. Nagyon fontos, hogy érezzék, van joguk a kérdezésre. Van joguk az értelmezésre. Ekkor persze az álláspontok is ütközhetnek, mire a végére konszenzus alakul ki, de a lehetőség ott van.
Most azon gondolkodom, milyen ambivalens ez is. Küzdeni ezekért a célokért egy olyan világban, aminek az üzenete ezzel ellentétes.
Minden a feje tetejére áll.

NYOLC ALKALOM, AMIKOR AZ ÉJSZAKA KÖZEPÉN HIRDETTE KI A KORMÁNY, HOGYAN VÁLTOZTAT AZ ÉLETÜNKÖN

HVG
Szerző: SZTOJCSEV IVÁN
2022.11.11.


Nem sok minden jellemzi jobban a mai magyar jogalkotást, hogy fontos szabályok tömegeiért késő este kiadott Magyar Közlönyöket kell olvasgatnunk – láthattuk ezt már a járvány miatti intézkedéseknél, a benzinár szabályainál, az pedig különösen emlékezetes példa, ahogy a tojás és krumpli árstopját kihirdették. Összeszedtük a legfontosabb szabályokat, amiket így adtak ki.


Sok furcsa rituáléhoz kell hozzászokniuk a világ újságíróinak. Az amerikaiak a választás után napokkal az országuk rozsdaövezeteinek megyei szintre lebontott térképébe zoomolnak bele, hogy megtudják, ki nyerte a választást. Az angolok azt számolgatják néhány havonta, épp hány kormánypárti képviselő hátrál ki az aktuális miniszterelnökük mögül. Nekünk itt a magyar médiában az elmúlt években egész új szokást kellett felvennünk: aki késő este épp dolgozik, az mindenképp figyeli, kijön-e a Magyar Közlönyben valami nagy bejelentés. Ha semmit nem lát, akkor ránéz a közlönyre az, aki hajnalban kezd.

Ezen persze lehet kínunkban poénkodni, de valójában a magyar kormány döntéshozatalának totális átláthatatlanságát mutatja, ahogy éjszakai közlönyökben adnak ki olyan döntéseket, amelyek rengeteg ember életét befolyásolják. Ráadásul gyakran úgy, hogy az alapokat már bemondják órákkal korábban – ha jó hír, akkor Orbán Viktor egy Facebook-videóban jelenti be, ha pedig rossz, akkor kiküldenek egy államtitkárt a kormányinfóra –, majd órák telnek el azzal, hogy az ország megpróbálja értelmezni, egész pontosan mit jelent majd ez, amikor kész jogi szöveg lesz belőle, és utána vadul kattintgathatunk az F5-re a Magyar Közlöny honlapján. Összegyűjtöttük a legemlékezetesebb ilyen alkalmakat...

ÁRSTOPOK IDE VAGY ODA, AZ EGÉSZ EU-T VERJÜK AZ ÉTELEK DRÁGULÁSÁBAN. DE MIÉRT?

TELEX
Szerzők: ELŐD FRUZSINA, BAKRÓ.-NAGY FERENC
2022.11.11.


Hiába terjeszti ki a kormány egyre több alapcikkre az árstopot, sokan kapnak sokkot hetente a bevásárlókosaruk fölött, látva, mennyit drágult már megint minden. A globális élelmiszer-infláció okairól hallhattunk már eleget, ezek a világ legtöbb országát többé-kevésbé érintik – azt azonban nem magyarázzák meg, miért lóg ki Magyarország felfelé a mezőnyből. A forint elértéktelenedése, a magyar élelmiszeripari cégek gyenge teljesítménye és a kormányzati intézkedések mind hozzáteszik a magukét a helyzethez. Cikkünkből kiderül az is, miért drágult meg brutálisan a hazai gyártmányú trappista sajt, miközben a tej hatósági áras.

A világon mindenhol drágul a megélhetés, az élelmiszerek ára különösen nagyot ugrott az elmúlt évben. De ha magyarként azt érezzük, hogy az itteni árnövekedés még ebben a környezetben is tűrhetetlen mértékű, akkor nem lövünk nagyon mellé. Magyarország ugyanis az őszi élelmiszer-inflációs adataival a világ topligájába került, olyan – alacsonyabb gazdasági fejlettségű és/vagy fegyveres konfliktus, embargó sújtotta – országok mellé, mint Szíria, Ghána, Moldova, Suriname vagy Irán...


„TERELÉS ÉS VAKÍTÁS ORBÁNÉK FRISS, KORRUPCIÓELLENES TÖRVÉNYE”

24.HU
Szerző: NAGY GERGELY MIKLÓS
2022.11.10.


A kedden megszavazott intézkedések az uniós forrásokhoz jutást szolgálnák, de a Transparency Magyarország szerint a tényleges hasznuk elenyésző lehet.

Látszatintézkedés, terelés


– így kommentálja portálunknak Ligeti Miklós, a Transparency Magyarország jogi igazgatója azt a kedden megszavazott törvényt, amelyről a 24.hu is beszámolt.

A jogszabály az Európai Bizottsággal történő megegyezést szolgálná, egész pontosan azt, hogy Magyarország hozzájuthasson az uniós forrásokhoz. Szerdai cikkünkben ezzel kapcsolatban azt írtuk: úgy tűnik, az év végére olyan megoldás születhet Magyarország és az Európai Unió vitájában, ami mindkét félnek megfelel. Magyarország megkapja a lehetőséget, hogy minden uniós forráshoz hozzájusson, cserébe valódi reformokat kell bevezetnie, az Európai Bizottság pedig még jó ideig sakkban tarthatja azzal, hogy az újításoknak működőképesnek is kell bizonyulniuk.

A megállapodást (mások mellett) szolgáló, kedden elfogadott törvénynek két fontos eleme van: egyrészt gyorsítja a közérdekű adat megismerésére irányuló pereket, másrészt rendelkezik egy központi információs közadat-nyilvántartás létrehozásáról is.

Nézzük, miről van szó pontosan, és hogy ezekkel mi is a probléma Ligeti szerint:

- A kedden elfogadott törvény értelmében tehát létrehoznának egy központi információs közadat-nyilvántartást. Ezen a felületen – írta a távirati iroda – a költségvetési szerveknek, illetve a helyi és nemzetiségi önkormányzatoknak kellene közzétenniük a közérdekű és közérdekből nyilvános gazdálkodási adataikat. A nyilvántartásban az ötmillió forintot meghaladó, magyar vagy európai uniós forrásból megvalósuló költségvetési támogatásokat, az árubeszerzésre, építési beruházásra, szolgáltatás megrendelésére, vagyonértékesítésre, vagyonhasznosításra, vagyon vagy vagyoni értékű jog átadására, valamint koncesszióba adásra vonatkozó szerződéseket kell megjeleníteni. Továbbá közzé kell tenni azokat a kifizetéseket is, amelyek nem alapfeladatok ellátására vonatkoznak.

Mindezzel azonban több probléma is akad a jogi igazgató szerint. Ligeti azt állítja ugyanis, hogyha létre is jön ez az új felület, túl sok haszna nem lesz, még akkor sem, ha mutatósra is sikerül. Megjegyzi, hogy létezik már egy közzétételi honlap (kozadat.hu), de ez nem működik jól, mert lényegében „nem lehet rajta megtalálni semmit” – mondja Ligeti. A törvényből ráadásul „nem következik, hogy a szerződést is közzé kell tenni, csak a szerződésre vonatkozó, listaszerű alapadatokat.” A fő probléma ezzel mégis az, hogyha mégsem teszik közzé az adatokat az egyes intézmények, akkor azokat senki nem fogja bírsággal szankcionálni, de a támogatás kifizetése sem függ a közzétételtől. Magyarán, ha egy szerv mégsem teszi közzé a szükséges adatokat, akkor nem fog történni semmi...