2021. október 17., vasárnap

A RENDSZER BUKÁSÁNAK ELSŐ LÉPÉSE

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.10.17.


Hát a végére értünk ennek is; az előválasztás lezárult. A szavazásban nem várt nagy létszámban vettek részt az emberek, noha a kormányoldal mindent megtett annak érdekében, hogy megszólalói által lebecsülje az ellenzéki versengést, az általa irányított állami médiával pedig agyonhallgassa. Nincs még adatom arról, hogy az ország lakossága hány százalékban hallott, értesült, tudott az előválasztásról. Nyilván előbb-utóbb ezt is megmérik, de abban biztosak lehetünk, hogy a hatalom minden mesterkedése ellenére, az eseménysor megmozgatta a társadalmat.


Ahhoz még hosszú idő kell, hogy pontosan értelmezni tudjuk a választók akaratát, miért is váltott ki ez az új intézmény ekkora érdeklődést. Annyit azonban biztosan megállapíthatunk, sokan érezhették úgy, hogy a politika ismét a kezükbe került. Hogy valóban dönthetnek arról, ki legyen Orbán Viktor kihívója, és ez egyben arra is rámutatott, hogy ezek az emberek elemi erővel szeretnék maguk szétzúzni Orbán Viktor rendszerét. Ám, ha valaki az eseményben részt nem vevők tömegéből arra a következtetésre jut, hogy a többség, lám, mégiscsak Orbánt és az általa létrehozott rezsimet akarja, az súlyosan téved.

De talán ezt maga a Fidesz és holdudvara sem hiszi; nem véletlen, hogy a háttérből azért igyekezett befolyásolni a történéseket. Most nem azokra a konfabulációkra gondolok, hogy köze lehetett a szavazás elektronikus rendszerének meghekkeléséhez, vagy esetleg tényleg mozgósította volna híveit, hogy menjenek el ők is szavazni, csak azért, hogy a számukra legkedvezőbb jelölt legyen a végső győztes. Lehetséges, hogy mindkettő megtörtént, de azt bizton állíthatjuk, hogy döntően nem tudták befolyásolni a végeredményt. Talán azzal a hirdetés-tömeggel sem, amit akár a közösségi oldalakon, akár a közterületeken elhelyeztek, hisz' a dolgok rendre másként alakultak, mint amilyen irányba ők szerették volna terelni. Nem Karácsony Gergely lett a végső jelölt, nem a Demokratikus Koalíció kampánya érvényesült, és az is látványos kudarcba fulladt, hogy Gyurcsány Ferencre hegyezték ki a támadásaikat. Egész egyszerűen nem tudtak mit kezdeni ezzel az előválasztással, sem a választói akarat kinyilvánításával, sem pedig a jelöltek mozgásával. Nem véletlen, hogy a rendszer – értsd: az Orbán-rezsim – egyik kegyeltje és ideológusa, Schmidt Mária így nyilatkozott a Spirit Fm-nek: „meg vagyok döbbenve az ellenzéken, értetlenül állok az előtt, ami most történik. Azt látom, hogy az ellenzék egyrészt az alkotmányos rend felszámolására törekszik, és legújabban az előválasztás utolsó hetében a parlamentáris demokrácia felszámolására."...


KÉT AMAZON

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.10.17.


Van nekünk ez a két amazonunk, a Novák és Varga névre hallgatók. Orbán választotta őket magának saját bejáratú aljas céljaira, s míg a másodikról, aki a munkakönyve szerint az igazság ügyeivel kellene foglalkozzon, nyíltan is kimondatott, hogy doktorminiszterelök et. mire is tartja az istállóban: küzdjön meg Brüsszellel, védje a nagyságos úr hátát vagy pohos valagát a fronton. A másik, aki a CSOK-ot intézi a hivatalban, ezen túl szintén ilyen hazugságot és gyűlöletet okádó figura. Hogy önszorgalomból-e vagy felbérlés által, illetve az agy elborulása okán, az ugyan nem mindegy, de a végeredmény szempontjából mégis teljesen érdektelen.

No most, ezek ketten olykor ellentmondásba kerülnek önmagukkal, egymással, de legfőképpen a valósággal vallásos buzgalmukban, mint amikor nemrég Novák nacsasszony a svédeknél járt holokausztfórumon, de nem rememberezett, mint ahogyan az összejövetel nevében is benne foglaltatott, hanem teli pofával szidta a magyar ellenzéket. Mindennek megvan a maga helye, ennek épp ott nem lett volna, de gyerekszoba híján, s azon kívül még jellemtelenül is, így jár az ember. Még szerencse, hogy a holokausztfórumon nem O22-es sapkában pucolta seggtörlővel az ablakot, mert a magyar baloldali ellenzék kompletten összeállt a nyíltan antiszemita Jobbikkal.

Ezt fejtegette ugyanis Novák nacsasszony a rememberes konferencián, s emiatt ő „minél nagyobb nemzetközi visszhangot, felháborodást szorgalmazott”. Ez így elég röhejes, mert ugyan én nem sokat értek a lélek titokzatos dolgaihoz, de annyit azért igen, hogy felháborodni parancsszóra nem nagyon lehet, azt az ember lelkiismerete szokta művelni spontánul és magától. Novák nacsasszony tehát nem kevesebbet követelt a nemzetközi közösségtől, hogy tiltakozzon a magyar ellenzék összefogása ellen, ami nehezen érthető elvárás, mert azt kéri a CSOK-os nőszemély, hogy avatkozzanak bele Magyarország belügyeibe, ha jól értelmezzük a felkérést.

Itt jön a képbe Varga seggvédő, aki a magyar igazság ügyeinek intézése helyett leginkább azon visítozik, hogy ne avatkozzanak bele az ország belügyeibe, ne üldözzék a magyar boszorkányokat kettős mércével és előre megírt ítélettel. Ha jól sűrítettem össze Varga J. felbugyogó keserveit. Remélem kitetszik az ellentmondás, amibe szabadságharca közepette a két amazon keveredett, hogy egyrészt ne avatkozzanak, másrészt meg nagyon is, azaz, például Brüsszel küldje a lóvét, de gyurcsányozzon, hogy azért küldi a dellát Mészáros zsebibe, mert az elmúlt nyolc év. Azt hiszem, így kerek a történet, a nacsasszonyok ezt szeretnék elérni Orbán megbízásából...

SZABAD SZEMMEL: A MAGYAR ELŐVÁLASZTÁSRA FIGYEL A VILÁGSAJTÓ - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.10.17.


Az Euronews cikke beszámol a Fidesz több mint egy évtizede tartó uralmáról, az Orbán Viktor által megváltoztatott magyar politikai rendszerről, illetve saját és pártja hatalmának megerősítéséről.


Euronews

A magyar ellenzék azzal a jelszóval készül a tavaszi választásokra, hogy „Bárki, csak ne Orbán!” Az előválasztáson ketten maradtak állva: a mérsékelten konzervatív Márki-Zay, illetve a középbal Dobrev Klára, aki sokak számára úgy ismert, mint Gyurcsány felesége. Ő elsősorban azt ostorozza, hogy a Fidesz 12 éves uralma példátlan egyenlőtlenségeket idézett elő a társadalomban. Az ország az uniós átlagnál kevesebb költ az egészségügyre, oktatásra, nyugdíjakra és szociális intézkedésekre. Ugyanakkor rengeteg pénz megy el gazdasági fejlesztésnek vagy egyéni támogatásnak álcázott korrupcióra.

Az ellenzék hívei közül a legtöbben baloldaliak vagy liberálisok, de Márki-Zay nem gondolja, hogy ez csökkenti az esélyeit. A köztük zajló heves vita ellenére mindketten azt ígérik, hogy beállnak a győztes mögé. A jelentés magyarázatként hozzáfűzi, hogy a Fidesz jó 10 éve uralja a magyar politikát. Orbán arra használta fel a kétharmadot, hogy kiterjessze saját és pártja hatalmát.

Profil

Martin Schulz az osztrák belpolitikai botrány láttán igazolva látja, amit májusban mondott, hogy Sebastian Kurz még veszélyesebb az európai politika számára, mint Orbán Viktor vagy Jarosław Kaczyński. Az EP volt elnöke, a német szociáldemokraták korábbi kancellárjelöltje azzal indokolja véleményét, hogy a magyar és a lengyel vezetőnél leplezetlen a hatalomvágy. Minden pórusukból érződik, és nem is hagynak semmi kétséget afelől, hogy céljaik érdekében minden eszközt megengedettnek tartanak.

Ezzel szemben a bukott kancellár úgy viselkedett, mint a ma született bárány, de igazából karrierista, akinek a vezérelve az, hogy a cél szentesíti az eszközt. A maga köré gyűjtött pretoriánus gárda azt vallotta: egy mindenkiért és mindenki Kurzért. Az előbányászott SMS-ek arról árulkodnak, hogy a politikus hihetetlen mértékre fejlesztette az önimádatot és olyan fanatikus csapatot alakított ki, amely ebben a formában meglehetősen ritka a fejlett világban.

Módszerei nagyon is emlékeztetnek arra, amit a Szabadságpárt korábbi vezére, Heinz-Christian Strache csinált, aki az Ibiza gate-be bukott bele. De az is árulkodó, ahogyan Kurz kiutálta a Néppártból az előző elnököt, hogy helyet csináljon magának. Ez párját ritkítja az európai politikában.

Schulz ugyanakkor felhívta a figyelmet: Németországban elképzelhetetlen volna, hogy frakcióvezetőként folytassa bármelyik politikus, aki ilyen ügybe keveredett. Hiszen a korrupció gyanúja vetült rá, ám lila gőze sincs arról, hogy ezzel teljes mértékben összeegyeztethetetlen a tisztsége, hiszen a közerkölcs nem csupán azt parancsolja a politikusoknak, hogy ártatlanok legyenek, emellett jó példával is elöl kell járniuk. Függetlenül az egész história büntetőjogi megítélésétől.

Ám jelenleg valójában árnyékkancellárként működik és a német interjúalany nem érti, ezek után a zöldek miért nem rúgták fel a koalíciót. Hiszen ugyan visszalépett, de ő és a csapata mozgatja továbbra is a szálakat.

Le Figaro Magazine

A konzervatív lap magazinjának vezércikke ritka kivételként védelmébe veszi a lengyel Alkotmánybíróság döntését, miszerint a nemzeti jog elsőbbséget élvez az uniós szabályrendszerrel szemben. Azzal indít, hogy a lengyelek soha nem számítottak könnyen kezelhetőnek. Országuk jó párszor idegen uralom alatt állt a történelem során, rengeteg áldozatot követelt náluk a német és szovjet megszállás és sajátos a felfogásuk a szabadságról, illetve a szuverenitásról.

Ebből ered az Alkotmánybíróság határozata. Ám a kormányt rögtön megvádolták azzal, hogy megsérti az EU jogrendjét, hogy felül akarja írni a közösségi normákat, illetve hogy a Polexit készíti elő. A Bizottság – pedellusi hírnevéhez méltóan – azonnal az anyagi támogatások megvonásával fenyegetőzött.

Nyilvánvaló, hogy az „európai értékek” védelmében Brüsszel azonnal rendreutasítja azt az országot, amely túl konzervatív politikát folytat és kétségbe von bizonyos játékszabályokat. Az persze igaz, hogy ez utóbbi megkérdőjelezi az egész unió működését.

Viszont az sem kétséges, hogy az európai intézmények évek óta túllépnek saját jogosítványaikon, és beleavatkoznak a tagok belügyeibe, még olyan kérdésekben is, amelyekhez semmi közük sincs. Lásd a magyar LMBT-törvényt vagy hogy a lengyelek ellenőrizni kívánják saját igazságszolgáltatásukat. De a legkirívóbb példa a bevándorlás. Az országok mozgási lehetősége itt kicsi, mert kötelesek követni a közös menedékjogot.

Nem véletlen, hogy Barnier figyelmeztetett: Franciaország csak úgy tudja kezelni a migrációt, ha visszaszerzi saját szuverenitását ezen a területen. Továbbá azt is előrevetítette, hogy lesz új Brexit, ha nem változik semmi.