2019. május 8., szerda

TŰZ VAN BABÁM, CZUNYINÉ ÁTADOTT EGY NDK-S TŰZOLTÓ IFA-T BÁBOLNÁN


AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.05.07.


Akár újra is forgathatta volna Milos Forman a “Tűz van, babám” című filmjét Bábolnán, ahol Czunyiné dr. Bertalan Judit fideszes képviselő átadott egy felújított IFA-t, amit még harminc évvel ezelőtt az NDK-ban gyártottak. Burgert Róbert, a szocializmusban még kapitalista színvonalon működő Bábolnai Állami Gazdaság legendás igazgatója ezt az IFA-t már a nyolcvanas években is kidobatta volna, és aki ezzel akarta volna Bábolnán megvédeni a tűztől az állami gazdaságot és a lakosságot, azonnal kirúgta volna.

Orbán Viktor nemzetvédő és keresztény kormánya alatt azonban örülhetnek a bábolnaiak, hogy kaptak egy ilyen roncsot, és imádkozzanak, hogy tűz ne legyen. Ebben nyilván segít a helyi plébános, aki avatta szenteltvízzel az újrafestett roncsot. De a legjobb lenne, ha a bábolnai önkéntes tűzoltók kiírnák a szertárra nagy betüvel, hogy “Tűzesetet kérünk 24 órával előbb bejelenteni!” Czunyiné 40 fotóból álló sorozatot tett fel a Facebook oldalára az eseményről, ami azt mutatja, hogy a “Tűz van, babám” újraforgatásához mind a helyszín, mind a résztvevők tökéletesen megfelelnek. Nem kell nyúlni semmihez, csak le kell tenni a kamerát és elindítani...

ÚGY TŰNIK, ORBÁN KISSÉ TÚLTOLTA A MIGRÁNSBICIKLIT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.05.08.


Amíg Magyarországon szinte mindent letarol a Nemzeti Együttműködés Rendszere, addig Európában egyelőre elég bizonytalanul mozog a NER. Néha ugyanis nehéz a Fidesz vezetőinek eligazodniuk olyan közegben, ahol médiaegyensúly van, vagy a kormány nem gyakorol nyomást az állami szervekre, civilekre, a gazdaság szereplőire, ahol a korrupciót üldözik, és nem segítik kormányzati intézkedésekkel. A most dübörgő uniós kampány megmutatja, hogy ami eredményre vezet itthon, az általában hatástalan módszer Európában. Orbán Viktor frusztrációja abból adódik, hogy nem igazán tudja kontrollálni, mi zajlik 500 millió európai polgár fejében.

„Baráti tárgyalásokon vagyunk túl. Értékeltük a kétoldalú kapcsolatok kérdését, amelyet rendezettnek és sikeresnek tekintettünk. Fontosnak tartottuk a gazdasági kapcsolatok kérdését, amelyet fejleszteni szeretnénk” – kezdte Heinz-Christian Strachéval, Ausztria alkancellárjával közösen tartott sajtótájékoztatóját Orbán Viktor hétfőn a megbeszélést követően. Ezek a szófordulatok akár 40 éve is elhangozhattak volna Kádár János és Erich Honecker baráti találkozóját követően. A szavak üresen csengenek, ugyanakkor azt az üzenetet hordozzák, hogy az osztrák Szabadságpárt és a kereszténydemokraták pártcsaládjából éppen kifelé masírozó Fidesz szinte minden fontosabb kérdésben egyetért.

Természetesen elsősorban a migráció és a határvédelem kérdése került terítékre a kétoldalú megbeszéléseken. Orbán igyekezett dörgölőzni a szélsőjobboldali politikustársához, hiszen elismerően beszélt a Néppárt és a Szabadságpárt ausztriai koalíciójáról, sőt Európában követendőnek tartaná, ha a jobbközép pártok együttműködnek a jobboldali pártokkal. Természetesen ezúttal sem nevezte szélsőjobboldalinak partnerét, ahogy a néhány napja Magyarországon vizitáló Matteo Salvini Északi Ligájára sem használta ezt az egységesítő jelzőt. Pedig a szociáldemokratákat sem úgy különböztetik meg a kommunistákat, hogy az előző pártcsaládhoz tartozók a balközép, az utóbbiak pedig a baloldal képviselői. Aki részeg, arra mondhatjuk, hogy kicsit kótyagos, de attól még tántorogni fog, és a végén elbotlik a saját lábában...

ORBÁN VIKTOR AZ ISTEN IGÉJÉNEK NEVEZTE MAGÁT - AZT ÁLLÍTOTTA, HOGY "ÉN VAGYOK A KERESZTÉNYSÉG DNS-E", A MAG, A SZUBSZTANCIA, AZ ISTEN IGÉJE, A KRISZTUS - IVÁNYI GÁBOR SZERINT ORBÁN A FASIZMUS DNS-E

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.05.08.A HVG adta közre magyarul Bernard-Henri Lévy francia filozófus feljegyzéseinek részleteit az Orbán Viktorral folytatott budapesti találkozójáról, amelyeket a Le Point című hetilapnak adott át. Ezekben idézi azt, miket mondott neki Orbán. Feltehetően a filozófus jegyzetelt, és pontosan adja vissza Orbán hitvallását.

Ezek egyike volt az, amikor Orbán kijelentette magáról: “Én vagyok a legkeresztényebb, tehát a legeurópaibb az európaiak között. Európa DNS-e vagyok, annak az őrzője.” Az a tény, hogy Orbán még csak nem is keresztény, kiolvasható abból, hogy a kereszténységben nincsenek keresztényebbek és legkeresztényebbek. A keresztények egyformán igazak kegyelemből, minden keresztény ugyanazt kapja. De Orbán az európaiságot a kereszténységgel azonosítja, ezért magát a kereszténység “DNS”-ének, magjának, az Isten Igéjének, a megtestesült Krisztusnak vallja.

A DNS (teljes nevén a dezoxiribonukleinsav) egy összetett molekula, amely a genetikai információkat tárolja, és adja tovább nemzedékről nemzedékre. Ez a genetikai mag, amely öröklődik, és tulajdonsággá válik a személyiségben. Ez maga a Mag, nem véletlenül egy pisztráng spermájában azonosították először. A DNS egy genetikai információ, amely a sejtmagban található, a sejtek valamennyi funkciója a DNS ellenőrzése alatt áll. A DNS minden élő dolog programja, leglényege, szubsztanciája, magja, amely által minden élőlény azonosítható, és amely azzá teszi, ami.

Orbán az európaiságot a kereszténységgel, a kereszténységet pedig magával azonosítja, miszerint ő hordozza a kereszténység DNS-ét, a kereszténység Magvát. Ő a Mag. Ebben az esetben Orbán Viktorban Jézus Krisztust, a megtestesült Igét üdvözölhetjük. A Bibliában a Galata levél 3,19 a mózesi törvényről ez áll: “bűnök okáért adatott, amíg eljő a Mag, a kinek tétetett az ígéret”. Ez a Mag Jézus Krisztus, az Ige, aki testté lett. János evangéliuma így keződik: “Kezdetben volt az Ige, és az Ige volt az Istennél, és Isten volt az Ige.”...


MAGYAR NARANCS 2019/19. SZÁMÁNAK (2019. 05. 09.) TARTALOMJEGYZÉKE

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: MANCS 
2019.05.08.


I n t e r j ú
„Ez valami új” Heller Ágnes filozófus az MTA-ról, Orbán és az európai szélsőjobb viszonyáról

A szélsőjobboldali nacionalisták győzelme óhatatlanul az EU felbomlásához, a nemzetek közötti háborúskodás kiújulásához vezetne – mondja a május végi EP-választások előtt Heller Ágnes. A filozófus az MTA-ügyről különvéleményt fogalmaz meg.

B L O G

Film
Mellékesen néhány halálesetJeff Tremaine: The Dirt

Sokak szerint az egyik legjobb rock and roll memoár Neil Strauss Mötley Crüe – The Dirt című könyve; a mű 2009-ben nálunk is megjelent (kritikánkat lásd: Szigorúan piszkos ügyek, Magyar Narancs, 2010. január 7.).
Interjú
„Harctéri tudósítás”Bogdán Árpád rendező

A cigányok beilleszkedési nehézségeiről könyvtárnyi irodalom született, mégsem tanított meg minket egy új szemléletre – vallja. Ezért is forgatott bokszdokumentumfilmet a VIII. kerületben. A Gettó Balboa eddig nem került ugyan a mainstream forgalmazásba, mégis díjakat nyert, s alkalmi vetítéseken elérhető.
Interjú
„Mint egy szellem, aki átsuhan”Kim Bodnia színész

A híd című széria koppenhágai zsaruját újabb sorozatszerepben láthatjuk: az HBO GO-n futó Megszállottak viadalában ő Konstantin Vasiliev, az orosz bérgyilkosnő, Villanelle megbízója. A nagyszerű dán színésszel telefonon beszélgettünk.

VÉLEMÉNY

Jávor Benedek: Szamárvezető Milošnak A Paks II. szerződés leckéi

Miloš Zeman cseh köztársasági elnök, az orosz érdekek közismert szekértolója és veterán alkoholista május közepén Magyarországra látogat.

Cseresnyési László: Nyelv és neurózisNyelvi deficit

Majdnem öt éve, 2014. december 18. óta ismert az a kormányzati elgondolás, hogy 2020-tól a felsőoktatásba való felvétel alapfeltétele a B2 szintű komplex nyelvvizsga legyen (vö. „középfok”). Azt hiszem, hogy már akkor is helyesen reagáltam a dologra: egy nagyot és mélyet sóhajtottam.

A szerk.
A mesterek tanítómestere

Budapesten járt Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár.
A szerk.
Íróban az erő

Legyen a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) egy erőközpont, ahol verssel lehet kifizetni a kávét – határozta el a terület gazdája, a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma.

POLITIKA

Aki a legtöbbet kapta „olajozásért”
A kishal nagy bukása

A kilencvenes évekbeli gazdasági bűncselekmény-sorozat, az ún. olajozás irányítói és hivatali tettestársaik megúszták a felelősségre vonást. Jellemző, hogy olajozás miatt egy, a láncolat vége felé álló végrehajtót ítéltek a leghosszabb szabadságvesztésre.
Interjú
„Nagyon romboló”Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a bárányhimlő elleni védőoltás szabályozásáról

Szeptembertől kötelezővé és ingyenessé válik a bárányhimlő elleni védőoltás, aminek a szakma kifejezetten örül – annak viszont kevésbé, hogy a beadási időpontokról a kormány egyoldalúan, az érintett orvosok megkérdezése nélkül döntött.
A devizahiteles-mentő program vége
Dobra vert sereg

A Fidesz-kormány kiárusítja a devizahitelesektől bagóért megvett lakásokat. Az első körben ugyan a régi tulajdonosok vásárolhatnak, de sok esetben lesz második kör.
Nyögvenyelős ellenzéki együttműködés Budapesten
Egy az egy ellen?

Mivel a kerületek elosztásáról nincs teljes egyetértés az ellenzéki pártok között, veszélybe került a főpolgármesteri előválasztás is. A két folyamatot Puzsér Róbert kapcsolta össze.

KULTÚRA

rés a présen
„Jeremy Ironsnak szántuk”Pataki Éva író, forgatókönyvíró

Interjú
„Halló, itt Stan Lee beszél”Stan Sakai képregényalkotó

Egy nyúl szamuráj, aki az egyetemi tananyagba éppúgy bekerült, mint a Tini Nindzsa Teknőcökbe. Stan Sakai képregénysorozata, az Usagi Yojimbo világméretű rajongótáborral büszkélkedhet. A 17. századi Japánban játszódó képregények alkotójával a 21.
Poeta.doc
Unokapokol

Könyv
PacákDamion Searls: Rorschach. A tintafoltteszt és az észlelés rejtélyei

A Rorschach-tesztről valószínűleg mindenki hallott, azt viszont kevesen tudják, ki áll a híressé vált pacák mögött. Tulajdonképpen különös, hogy miközben a tesztet az egész világon a mai napig széles körben alkalmazzák – és ugyanilyen széles körben vitatják –, az 1884-ben született Hermann Rorschachról csaknem száz évvel a halála után adták ki az első monográfiát.

Interjú
„Rosszalkodtunk egy kicsit”Jason Bowld és Michael Paget – Bullet For My Valentine

Többmilliós lemezeladások, nagykiadós szerződések: a Bullet For My Valentine-é volt a 2000-es évek talán legnagyobb metálos sikertörténete a briteknél. Ahogy a szigetországi heavy metalt elkeverték a dallamos metalcore-ral, az egy egész generációnak jelentett belépőt a keményebb zenék világába.
Koncert
Örökkék ég a felhők fölött (és alatt) 
Concerto Budapest, Rácz Zoltán

Milyen szerencsések ezek a franciák, náluk mindig süt a nap és kék az ég, még fedett pályán is, bent a hangversenyteremben, sőt az élményt a felhők sem tudják megzavarni.
Koncert
Hang(g)erjesztők
Alessio Elia klarinétversenyének ősbemutatója

Itt él köztünk egy nagyszerű olasz zeneszerző, az idén negyvenéves Alessio Elia. Hazai rendezésű nemzetközi zeneszerzőversenyeken szerepelt sikerrel, volt már önálló szerzői estje a Budapesti Olasz Kultúrintézetben, magyar szimfonikus zenekarok mutatták be műveit, számos alkalommal győződhettünk meg kivételes formátumáról.
Opera
Szól a kakas már
Kenessey Jenő: Az arany meg az asszony; Tóth Péter: Tóték

Egy kapitányt kerékbe törnek, egy őrnagyot felnégyelnek: brutális rövidséggel ennyi az egyesített sommája az Opera új játszóhelyén, a félig kész Eiffel Műhelyházban Jankó Zsolt által több mint jól elvezényelt két egyfelvonásos sztorijának.

Kiállítás
Kaktuszkalandok
Igor és Ivan Buharov: Spirituális polgári engedetlenség

A Buharov „testvérek” (Hevesi Nándor és Szilágyi Kornél) kiállítása a tavaly Grazban, a Steirischer Herbst program keretében bemutatott multimédiás installáció (Örök szándékmező hangolás) kisebb, az acb Galéria Attachment terének adottságait kihasználó változata.

Interjú
„A legnagyobb bűn a diszkrimináció”
Eugenio Barba színházi rendező

A 83 esztendős Eugenio Barba a 20. századi színházművészet egyik legnagyobb hatású alkotója. Négy kontinens tucatnyi országából toborzott, Odin Teatret nevű nemzetközi csapatával járja a világot. Az idei MITEM-en mutatta be először Az ártatlanok trilógiája (The Trilogy of the Innocents) mindhárom darabját.

ÉLET + MÓD

Családi konfliktusok a gyógyíthatatlan beteg körül
„Háborús övezetben”

Mi történik, ha hirtelen egy közeli hozzátartozó ápolása válik a család legfontosabb feladatává? A családtagok ilyenkor nemcsak az állandó segítségre szoruló beteggel kerülnek szorosabb kapcsolatba, hanem egymással is.

Interjú
„Kiszolgáltatottak vagyunk másoknak”
Zemplén Gábor tudománytörténész az áltudományok térhódításáról

A modern tudomány eredményeit nem könnyű megértetni a laikus közönséggel, amely sokszor makacsul összetartó véleményközösségben utasítja el a történetírás, a nyelvészet, az evolúcióbiológia, a járványtan eredményeit.

KÁLYHÁKAT ÉPÍTETTEK A FAGYOSKODÓKNAK

ABCÚG BLOG
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2019.05.08.


Magyarországon több százezer embernek nincs pénze arra, hogy télen melegen tartsa az otthonát. Nagy szükség van olyan megoldásokra, amelyek lehetővé teszik, hogy a szegényebbek is tudjanak spórolni az energiakiadásaikon. A külföldről hazatérő Feldmár Nóra és kollégái épp ezen dolgoznak: olyan téglakályhákat építenek rászorulóknak, amelyek környezet- és egészségkímélő módon, feleannyi fűtésköltséggel működnek, és a vékony vaskályhákkal szemben tartós meleget adnak.

Korábban vékony lemezekből álló vaskályhával fűtöttünk, de az nem tudta rendesen felmelegíteni a szobákat, reggelre teljesen kihűlt a lakás. A középső gyerekem volt, hogy fel sem akart kelni a hideg miatt. Idén télen viszont úgy éreztük magunkat, mintha központi fűtésünk lenne, a téglakályha szinte soha nem hűl ki, és még reggel is izzik benne a parázs

– meséli Kalányos György négygyermekes, pécsi édesapa mennyivel kényelmesebb az életük, mióta téglakályhával fűtenek. Rajtuk kívül négy másik, szintén szegénységben élő család kapott ilyet, miután Feldmár Nóra ipari formatervező úgy döntött, külföldről hazaköltözve rászorulóknak épít tartós meleget adó, olcsóbban használható kályhákat. Kalányosékat a Máltai Szeretetszolgálat, a többieket pedig a Hajdú-Bihar megyei Igazgyöngy alapítvány, illetve az Utcáról Lakásba Egyesület segíti...

VONA GÁBOR: ORBÁN VIKTORT NEM LEHET LEVÁLTANI

INDEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2019.05.08.


Orbán Viktor egy komplett rendszert épített ki, amelyet belülről nem lehet megdönteni, Orbánt csak egy külső erő mozdíthatja el - mondta egy sajtóbeszélgetésen Vona Gábor, aki már az Orbán utáni időkre készül. Nem fog visszatérni a pártpolitikába, inkább felpörgeti a vlogját, és tehetségkutatót indít.

Semmiképp nem tervezi a visszatérését most a pártpolitikába Vona Gábor, aki a tavalyi választási vereség után mondott le a Jobbik elnöki tisztéségéről, a parlamenti mandátumáról, és visszavonult a politizálástól.

Vona azóta vlogot és youtube-csatornát indított, politikai workshopokat tart, illetve például a mesterséges intelligenciáról beszélget nyilvánosan, de a pártpolitikai ügyektől tudatosan távol tartja magát. És nem is vágyik vissza a politikai csatatérre – erről beszélt szerdán újságíróknak Vona.

Ezt azzal magyarázta, hogy mostanra – a tavalyi választási eredményből is okulva – úgy látja:

"Itt nem lesz kormányváltás. Orbán Viktort nem lehet leváltani".

Szerinte fölösleges minden leváltásáért folytatott harc, a jelenlegi politikai, társadalmi és médiaviszonyok mellett kilátástalan a küzdelem.

Vona szerint tiszteletre méltó minden ellenzéki párt próbálkozása, de szerinte semelyik párt – beleértve a Jobbikot is – nem tudja választáson legyőzni Orbánt, aki szerinte egy komplett rendszert épített ki. És a magyar történelemből az látszik, hogy sosem belső, hanem külső tényezők hatására változott meg egy-egy rendszer.

Szerinte most sem lesz ez másként:

"Orbánt egy rajtunk kívül álló külső történés mozdíthatja el, belülről nem lehet megdönteni".

Addig pedig, ameddig eljön ez a külső változás – ez lehet egy, öt, de tíz év múlva is –, készülniük kell a mást akaróknak az Orbán utáni időkre...

AZ ORSZÁGOS BÍRÓI TANÁCS KEZDEMÉNYEZI HANDÓ TÜNDE FELMENTÉSÉT

INDEX
Szerző: FT
2019.05.08.


Az Országos Bírói Tanács (OBT) szerdai ülésén elfogadott határozatával kezdeményezi Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal (OBH) vezetőjének felmentését, értesült az Index. Az OBT egy felügyeleti szerv, amely törvénysértések észlelése esetén jelez az OBH-nak, amelynek elvileg ki kellene vizsgálni ezeket a vélt törvénysértéseket. Az OBT egy év alatt nyolc törvénysértésről jelzett Handó hivatala felé felé, érdemi lépés azonban egyik ügyben sem történt. 

"Az OBT az elmúlt időszakban több alkalommal is vizsgálta az OBH elnökére vonatkozó törvényi kötelezettségek teljesítését. Kifogásolta az OBH elnökének kinevezési gyakorlatát, és az előterjesztések benyújtásának megtagadását. A törvénysértések miatt az OBT összesen nyolc alkalommal élt jelzéssel az OBH elnöke felé, továbbá megállapította, hogy a sarkalatos törvényben előírt több feladata tekintetében 90 napon túl nem tett eleget kötelezettségének" - írta közleményében az OBT.

A folytatásban az OBT jelentését elküldik az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának, ahol majd meghallgathatják Handót és az OBT elnökét is. Ezek után a parlamentnek szavaznia kell majd a bizottság előterjesztéséről, kétharmados döntésre van szükség Handó menesztéséhez, ami a Fidesz kétharmadának függvényében nem tűnik valószínűleg.

AZ OBT HÓNAPOK ÓTA ÉRLELŐDŐ DÖNTÉSE ÍGY IS ERŐS JELZÉS A BÍRÓ KAR RÉSZÉRŐL, A TANÁCS A MOST ELFOGADOTT HATÁROZATTAL ELMENT A FALIG
.

Az OBH elnöke megválasztása óta a törvényeket maradéktalanul betartva végezte munkáját - reagált közleményben az OBH. Állításukat szerintük az Igazságügyi Bizottság eljárása is meg fogja erősíteni. Szerintük "a vitatott legitimitású Országos Bírói Tanács „forradalmárságukat” hangsúlyozó tagjai továbbra is alaptalanul vádaskodnak az Országos Bírósági Hivatal elnökével szemben", egyetlen céljuk, hogy "minél nagyobb zavart keltsenek a bíróságok körül"...

A 99% FEMINIZMUSA

MÉRCE
Szerző: BÍRÓ NOÉMI
2019.05.08.


Nem túlzás azt állítani, hogy a válságok korát éljük: a pénzügyi válság, a lakhatási válság, a menekültválság hétköznapi fogalmainkká váltak, miközben egyre folyik a nők és a munkások jogainak leépítése, a strukturális rasszizmus pedig véres erőszak formájában robban ki újra meg újra. A klímaváltozás tünetei egyre akutabban érzékelhetőek (és még csak nem is mi vagyunk azok, akik ennek hatását leginkább elszenvedik), mi pedig látszólag megállíthatatlanul haladunk egy jobb esetben bizonytalan, rosszabb esetben apokaliptikus jövő felé. Joggal merül fel a kérdés: mit tehetünk?

A 99% feminizmusa az elkeseredéstől a cselekvés felé próbál orientálni minket. A manifesztum rámutat, hogy ezek a problémák mind összefüggésben állnak egymással, de legfőképpen a kapitalizmussal.

A „single issue” mozgalmak kora lejárt, a nők elleni erőszakot, kizsákmányolást, rasszizmust stb. csakis strukturális összefüggéseiben ragadhatjuk meg mint egyazon többszintes (politikai, gazdasági, ökológiai) válság részeit – ez a válságtendencia pedig a kapitalizmus sajátja.

Elszigetelten kezelve tehát nem lehet megoldani ezeket a problémákat, a feminizmusnak csak úgy van esélye, ha összefog a többi alulról szerveződő antikapitalista mozgalommal...

ORBÁN SZERINT A VILÁG

HUPPA BLOG
Szerző: ILLE ISTVÁN
2019.05.08.


Orbán, attól tartok, teljesen elveszítette a kapcsolatot a való világgal. Korábban is voltak téveszméi. Pl. azt képzelte, hogy ő Magyarország, no meg a magyar emberek, de ez eltörpül a mellett, hogy manapság jóformán Istennek képzeli magát, de legalábbis, fárosznak, követendő fénynek Európa sötét és viharos tengerén:...

TÖBB EZER TONNA HULLADÉKOT RAKTAK LE A VELENCEI-TÓ PARTJÁN, DE A FIDESZES ZÖLDHATÓSÁGI VEZETŐ SEGÍTETT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2019.05.08.


“Ha ott nem úgy hívják az akkori környezetvédelmi vezetőt, Fejér megyében, hogy Dr. Zay Andrea, akkor nagy gondban van a város, akkor most csődben van a város. Hiszen mindenki tudja, hogy az autópálya építésnél oda pakoltak mindent, a vasútépítésnél oda pakoltak mindent. (…) Azt sikerült elérni, hogy 50-70 centi mélyen lett a teljes talaj a helyszínen rekultiválva. Tehát nem kellett elszállítani, ez óriási költségmegtakarítás, és nem 6-9 méterre kellett lemenni, hanem csak 50-70 centire. (…) De még egyszer mondom, ha nem Dr. Zay Andrea van ott, aki fideszes, aki támogatott ebben minket, akinek nagyon hálásak voltunk egyébként, akkor nem közel 30 millióba került volna, hanem több mint 300 millióba. Így 30 millióba került.”

A fenti monológ Koszti Andrástól, Velence fideszes polgármesterétől származik, aki információink szerint egy pártgyűlésen vezette elő gondolatait az idén tavasszal. A birtokunkba került felvétel itt meg is hallgatható.

Akire Koszti utal, Zay Andrea valóban nevezhető “fideszesnek”. Nem csak a puszta rokonszenv alapján, hanem azért is, mert az 1998-as országgyűlési választásokon a párt színeiben indult Heves megye 6-os választó-körzetében, bár mandátumot végül nem szerzett.

Zay később a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetője lett, majd a megyei kormányhivatal főosztályvezetője volt egy ideig. A médiában jobbára Illés Zoltán embereként jellemezték, talán mert korábban az ő titkárságát vezette.

A 2017-ben az év polgármestere címet is elnyert Koszti maga sem ismeretlen játékos. 2014-ben vette át az addig független vezetésű várost, amelynek viselt ügyeiről az Átlátszó is sokat cikkezett.

De mi is történt Velencén, amiben csak a regionális zöldhatósági főnök tudott segíteni?

A tóparti kisváros korábbi, független polgármestere, Oláhné Surányi Ágnes még 2009-ben hozzájárult, hogy a Garten Coop Kft. építési hulladékot terítsen a tó közelébe...

ORBÁN ABSZURD KIJELENTÉSEI I. – BEVALLOTTA, HOGY DIKTATÚRA VAN

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2019.05.08.


A saját kárára követett el nagy hibát, ugyanis önmagát leplezte le Orbán Viktor, amikor gyakorlatával szakítva, hosszú idő után először, hajlandó volt fogadni egy nem neki alákérdező „mikrofonállványt”. Bernard-Henri Lévy francia filozófus áprilisban két órán át beszélgethetett a magyar miniszterelnökkel, az erről készített összeállítását a Le Point francia hetilap most publikálta. A HVG által szemlézett írásból kiderült hogy Orbán már képtelen kontrollálni magát és elképesztő gondolatait, filozófiai eszmefuttatásait. Abszurd kijelentések követték egymást – sorozatunkban ezek közül veszünk elő egyet-egyet egy-egy szakértő segítségével.

Jól ismerem Iványit, két gyerekemet is ő keresztelte meg. De volt a parlamentnek egy döntése, amely miatt lefasisztázott. Ezt nem tudom megbocsátani neki” – mondta Orbán a beszélgetés során Iványi Gábor lelkész kapcsán. Miről árulkodik ez az eszmefuttatás? – kérdeztük Gábor György vallásfilozófustól, aki ezt egy rendes, beismerő vallomásnak tartja, amiért köszönettel tartozunk Orbánnak...

NERENDSZER

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: HORN ANNA
2019.05.08.


...Pár hete az EPP felfüggesztette a Fideszt. Mint később kiderült, ők maguk kérték ezt. Hát persze. Akkor is szoktunk szavazni, ha mindkét fél egyetért valamiben, ugye? Ez a megszokott – te is ezt akarod, én is, akkor szavazzunk róla. Teljesen hülyének tetszenek nézni, tessék mondani?!

Na, mindegy, ez csak az előjáték volt, tizenöt éves uniós tagságunkat kilenc év NER fémjelzi – országon belül – szerintük –  működik, a pénzt juttató EU szerint nem jól, sőt. Utána kívánnak nézni dolgoknak – valljuk meg őszintén, sok meglepetés fogja érni őket. Ha egyáltalán valós adatokhoz jutnak.
És ezt, mármint a vizsgálódást, számonkérést, bármilyen ellenőrzést ez a kormány és pártja nem engedheti meg. Mert nem csak az ellopott milliárdokra derülne fény nemzetközi szinten is, hanem a jogrendszer, a bíróságok működése, a sajtó állapota is felszínre kerülne, de az állítólagos közbeszerzési pályázatok sorsára is felfigyelhetnének. Ha a mindezekben elkövetett gazságokért bírósági ítélet szabna ki büntetést, több száz év halmazati luxus-zárka figyelne őméltóságaikra.
A magyar miniszterelnököt a választók bízták meg, szokta mostanság mondogatni ő maga. Én úgy tudom, a köztársasági elnök. A Fideszre két és fél millió ember voksolt. A választáson megjelent 5,2 millió szavazóból. Szóval, inkább nem kellene arról beszélni, ki kit mivel bízott meg.
Mindegy. Menekülőre kell fogni. Először csak az EPP-ből, „saját akaratból”. Erről szólnak az utóbbi napok remek találkozói, olyan kiváló emberekkel, mint Salvini. És a kacérkodások, például Le Pen asszonysággal. Az, hogy szőnyegre rendelés érkezett az USA-ból, a szolgahad-sajtó szerint azt jelenti, hogy a világ vezetői tudatában vannak MEkkmester rendkívüli világpolitikai szerepének és jelentőségének.  Jaj, Istenem, ne má’! Attól, hogy kis hazánkban semmi nem történik anélkül, hogy a Várból rá ne bólintanának, a nagyvilág még nem így működik. És nem is fog. Tessék erre felkészülni, azt javaslom.
A menekülési útvonal pedig egy keskeny csapás – a szélsőjobb erősödő „családja”... 

ZSÁKOK ÉS FOLTOK

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: BAUER TAMÁS
2019.05.08.


Pörög az EP-választási kampány, tele a hirdetőoszlopok a Brüsszelnek címzett, a bevándorlás megállítására felhívó üzenettel. A Fidesz kampányának egyik vezérmotívuma ez, vagyis az alig burkolt rasszizmus, a másik pedig a "nemzetek Európája", vagyis annak a föderatív Európai Uniónak az elutasítása, amelyben az állami funkciók növekvő részét adják át a tagállamok az Unió közös intézményeinek.

E kampány közben, annak részeként, talán stratégiai csúcspontjaként látta vendégül Orbán Budapesten előbb Matteo Salvinit, utána Heinz-Christian Strachét, az egyaránt kormánykoalícióban levő, tehát kormánytagként meghívható olasz, illetve osztrák szélsőjobboldali párt vezérét. A Strachéval tartott sajtótájékoztatón, egy kérdésre válaszolva mindjárt be is jelentette: nem támogat egyetlen megnevezett csúcsjelöltet, tehát Manfred Webert, a Néppárt csúcsjelöltjét sem. Ha valaki eddig nem hitte volna el, annak számára most világossá tette: formálisan is szakítani fog az Európai Néppárttal, s vendégeivel, Salvinival és Strachéval együtt részt vállal egy új szélsőjobboldali EP-frakció létrehozásában. Hogy ki vagy kik a zsák(ok), és ki vagy kik a folt(ok), azon lehet morfondírozni, de az biztos, hogy megtalálták egymást. Orbán és pártja már régóta idegen elem a jogállami értékek mellett elkötelezett kereszténydemokraták pártcsaládjában, a Néppártban. Ők – elsősorban a német CDU-CSU – sokáig vonakodtak szembenézni ezzel. Emiatt emeltek védőernyőt a Fidesz fölé, s akadályoztak meg sokáig minden érdemi közös fellépést a magyar jogállam védelmében az Unióban. A Sargentini-jelentés megszavazásával ez megváltozott, és a Néppárt eljutott a Fidesz "közös megegyezésen alapuló" felfüggesztéséig. Ezek után emelte Orbán magasabb szintre az európai szélsőjobbnak tett gesztusait. Néhány éve bécsi látogatásának programjából még kihagyta a tervezett találkozót az akkor még ellenzéki Szabadságpárt vezetőjével, most viszont már elment Milánóba Salvinihez, majd mindkettőjüket meghívta Budapestre.

Salvini Orbán számára a hős, aki megmutatta, hogy a tengeren érkező menekülőket is el lehet utasítani. Politikai frigyüket most Röszkén, a magyar határkerítésnél ünnepelték. Strachéval közösen nevezték el új pártcsaládjukat "hazafias jobboldalnak". Amit fentebb a Fidesz-kampány két vezérmotívumaként jelöltem meg, az összeköti a Fideszt Orbán minapi vendégeivel, és a szintén a "nemzetek Európáját" szorgalmazó, a föderatív Európától (annak kulcselemeként az eurótól) idegenkedő többi euroszkeptikus párttal, a francia Nemzeti Tömörüléssel, a lengyel Jog és Igazságossággal, a holland Szabadságpárttal vagy a német AfD-vel. A Fidesz (és a lengyel Jog és Igazságosság) sajátossága a többi említett párthoz képest az, hogy nem egyszerűen kormányon van, hanem egyedül birtokolja a parlamenti többséget, ami a Fidesz esetében teljhatalmat jelentő alkotmányozó többséget jelent, módot adva az egész közjogi és politikai, no meg gazdasági és kulturális rendszer saját képére formálására. Ilyesmire a nyugat-európai szélsőjobboldali pártoknak nincs lehetősége, és aki tudni szeretné, hogy mit kezdenének egy esetleg kezükbe kerülő teljhatalommal, annak Magyarországra kell tekintenie.

A Fidesz hatalomgyakorlását jellemezni kívánó elemzők leginkább a közjogi, politikai szerkezet átalakításával foglalkoznak, és a hatalomgyakorlás intézményi struktúráját elemezve azt állapítják meg, hogy Orbánék felszámolták a demokratikus jogállamot, és helyébe autokráciát (Kornai János, Kis János), zsarnokságot (Heller Ágnes) építettek; én legszívesebben az önkényuralom kifejezést használom erre. Ezek az elemzések, bármennyire helytállóak is (mert azok), kevésbé terjednek ki az effajta nem demokratikus hatalomgyakorlás tartalmára, hajtóerejére, ami az autokrata, zsarnok, illetve önkényúr mögé valamiféle társadalmi támogatást épít. Szerintem tévesen jelöli meg ezt a tartalmat a „maffiaállam” teóriája, amely a vezető csoport személyes gazdagodására szűkíti le az önkényuralmi rendszer hajtóerejét. Ha belátjuk, hogy a hatalmat kézben tartó hatalmi gépezet hajtóereje a szélsőjobboldaliság, vagyis a nacionalizmusnak, kirekesztő rasszizmusnak és a monopolizált, vezérelvű, az embereket fenyegetettségben tartó hatalomgyakorlásnak az az elegye, amelyet történelmileg fasizmusnak szoktak nevezni, igazat kell adnunk Ungváry Rudolf évekkel ezelőtti, sajnálatos módon visszhangtalanul maradt meghatározásának, amikor "fasisztoid mutációról" beszélt. Orbán gyakorlatilag már létrejött szövetkezése az európai szélsőjobb pártjaival utólag igazolja a korábbi jellemzést. Ha a külvilág számára az következik ebből, hogy vessék Budapestre vigyázó szemüket, számunkra az következik belőle, hogy vegyük végre komolyan a veszélyt, ami az orbáni hatalomgyakorlás révén bennünket és főleg gyermekeinket, unokáinkat fenyeget...

MIT TITKOLHAT TRUMP AZ ADÓBEVALLÁSÁBAN?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.05.07.


Hiába kéri a demokrata többségű képviselőház Trump adóbevallását, a pénzügyminisztérium úgy döntött, hogy nem adja át a dokumentumokat a kongresszusnak. Az iratokat hat évre visszamenőleg kérték, ami még kegyelmi időszaknak is nevezhető, mert a 2016-os elnökválasztási kampányban a dollármilliárdos Trump elismerte, hogy korábban 15 éven át nem fizetett adót, mert olyan veszteségei voltak, amelyek ilyen hosszú időre mentesítették az adófizetés alól. De a mostani kérés nem is érinti ezeket az éveket, kizárólag az elmúlt hat évre vonatkozó adatokat kellett volna bemutatni.

Nixon óta íratlan szabály, bár törvény nem írja elő, hogy az amerikai elnökjelöltek nyilvánosságra hozzák az adóbevallásukat. Ezzel igazolják, hogy az ország első embere nem csaló, hanem rendesen fizeti az adót, ami egy polgári demokráciában az állampolgári megbízhatóság alapkövetelménye. Trump azonban folyamatosan hazudott, mint azt a korábbi ügyvédje elmondta, mert egy nem létező adóvizsgálatra hivatkozott, hogy ezért nem tudja az adóbevallásait bemutatni. Ilyen vizsgálat nem volt, ha lett volna, már véget ért volna, és végül Trump adminisztrációja megtagadta a dokumentumok átadását.

Akinek rendben vannak az adóbevallásai, és nincs takargatnivalója, az bátran bemutatja az adóbevallását. De Michael Cohen, Trump említett volt ügyvédje, aki most kezdte meg hároméves börtönbüntetését olyan ügyek miatt, amelyeket Trump érdekében és az ő utasítására hajtott végre, a kongresszusi meghallgatásán elmondta, hogy Trump mindig hamis adatokat adott meg az adóhivatalnak és folyamatosan csalt az adóval. Szinte már semminek tűnik az eddigiek mellett, hogy az Egyesült Államok elnöke minden bizonnyal még adócsaló bűnöző is. Trump hozta létre Atlantic City kaszinóvárosát, amelyet csődbe vitt. Azt viszont mindenki tudja, hogy a kaszinókban készpénzzel fizetnek, úgy számolnak el vele, ahogy akarnak. De ennél sokkal súlyosabb bűncselekmények, pénzmosások, orosz pénzek után is kutatnak.

A hiányzó adóbevallásokat szeretnék egybevetni a Deutsche Bank-tól bekért iratokkal. Ezek egészen biztosan nem egyeznek. Emellett Floridában Miamitól északra egész felhőkarcolókat vettek meg oroszok Trumptól a tengerparton, állítólag készpénzért. Ilyen összegek csak az orosz maffiában mozognak, amely szervesen összefonódik az orosz titkosszolgálattal és Putyinnal. A kaszinóbiznisz és a szépségkirálynő választásnak leplezett elitprostitúció, amelynek Trump volt a feje, maga a legsötétebb alvilág. Ha máshonnan nem, az amerikai filmekből ezt mindenki tudhatja. Eljön még az idő, amikor minden kiderül, és nagy filmeket csinálnak majd arról, hogyan került egy sötét maffiózó orosz segítséggel a Fehér Házba. Ennek kiderítése most még azért nehéz, mert Trump a kormányzattal akadályozza a nyomozásokat...

A LAKOSSÁG SZÁNDÉKOS ELADÓSÍTÁSA FOLYIK? - GYŰLHETNEK A BANKOS GYŐZELMI JELENTÉSEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.05.08.


Egyre elképesztőbb hitelezési adatok látnak napvilágot. A várakozások szerint pedig ez a folyamat 2019 további részében is folytatódhat. Sőt, a júliusi intézkedések még további pörgést hozhatnak. Nem nehéz rájönni, hogy mindennek mi lehet a hátterében.

Miközben a devizahitelezés témája még mindig rendre felmerül (az adósok közül több ezren még mindig küzdenek a bíróságokon), a magyarok mintha teljesen elfeledkeztek volna arról, hogy a kölcsönfelvételnek lehet kockázata is. Főként az évtizedekre vállal terheknél lehet ez igaz, ami a lakáshitelek mellett egyre jellemzőbb a személyi kölcsönökre is. A kamatfixálás pedig nem tud minden gazdasági gondtól (például ilyen lehet egy tartós betegség, a munkahely elvesztése) védeni.

A bankok persze örülnek. Tegnap számolt be az Erste arról, hogy lakossági hitelezése 15 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a hitelállomány éves összevetésben 9 százalékkal bővült. Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese közölte: a bank várakozása szerint a lakáshitelezés az idén átlagosan 10 százalékkal bővülhet, de az Erste ezt meghaladó növekedést tervez.

A fogyasztási típusú kölcsönök kihelyezése az idei első negyedévben több mint a harmadával, 36 százalékkal bővült, míg ezen belül az új személyi kölcsönök összege 46 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az Erste ügyfelei által használt hitelkártyák száma 10 százalékkal nőtt egy év alatt. Biztosak lehetünk abban, hogy sorra jelennek majd meg a hasonló jelentések...

OLASZ ÉLET FEHÉREN ÉS FEKETÉN


HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.05.08.


Olaszországról sok szép és jó jut az ember eszébe (fantasztikus kultúra, gyönyörű városok, tengerpart, nagyszerű ételek), de az már számtalanszor bebizonyosodott, hogy egy dolog valahol nyaralni és egy teljesen másik ott élni. Mint mindennek, ennek is két oldala van – következzen tehát Olaszország két arca (majdnem kizárólag) határátkelő szemmel.

Művészetek és bürokrácia

„Nem vagyok olasz, de 12 éve itt élek. Amit élvezek benne, hogy finom és többnyire egészséges ételeket ehetek. Hihetetlenül szép városokba és tájakra juthatok el, gyönyörű műalkotásokat láthatok, múzeumokba és templomokba járhatok. A művészetek iránti fogékonyság valójában kevés helyen hasonló.

Élvezhetem a mediterrán időjárást - persze ez nem igaz az ország egészére. A legtöbb ember barátságos és kedves. A nyelv gyönyörű. Az “ingyenes” egészségügy és a tényleg ingyenes oktatás rendben van.

Persze vannak negatívumok is. Rengeteg adót fizetünk, és közben azt látjuk, hogy nem arra használják, amire kellene. A bürokrácia terebélyes és egyáltalán nem hatékony.

Az olasz politika őrület, idegesítő és abszurd. Az egyház túl nagy hatással van a helyi ügyekre. Túl sok a rasszista és az idegengyűlölő, ahogy a homofób és macsó is. A tévéműsorok rosszak, és a zene is vacak. Tisztában vagy azzal, hogy ezer évet kell dolgozni a nyugdíjig.

Szeretek itt élni. De az is igaz, hogy szülőhazámban, Venezuelában annyira rossz a helyzet, hogy Olaszország paradicsominak tűnik ahhoz képest. (Eduardo, venezuelai) ...

„AZ EMBEREK LESZOKTAK A POLITIKÁRÓL ÉS BEZÁRKÓZTAK”

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: MÁRIÁS LEONÁRD
2019.05.03.


A Mérték Médiaelemző Műhely 2018‑as, nyomtatott közéleti lapokra összpontosító lágycenzúra-jelentése szerint a kormánykritikus lapkiadást és -terjesztést tavaly elsősorban a kiadók tulajdonosi döntésein keresztül érte politikai nyomásgyakorlás. Több kiadványt megszüntettek vagy kormányközeli tulajdonba adtak, és a nem kormánypárti, országos nyomtatott sajtótermékek száma 2019 elejére drámai mértékben csökkent.

A kormánykritikus kiadványok eleve a lappiac szűk szeletét fedték le, lapszámonként összesen 150 ezer példányban keltek el. Ez 70 ezerre csökkent a 2018-ban történt változásokkal. A Népszava maradt az egyetlen nem kormánypárti országos napilap, miután Simicska Lajos bezárta a Magyar Nemzetet. A hetilappiacon a HVG, az Élet és Irodalom, a 168 Óra, valamint a Magyar Narancs folytatta működését, a Magyar Nemzet volt munkatársai pedig új hetilapot indítottak Magyar Hang címen. A Heti Válasz és a Vasárnapi Hírek megszűnt, valamint kormányközeli tulajdonba került a Szabad Föld.

A Mérték jelentése közel egy tucat beszélgetés tanulságait foglalja össze, amelyeket nem kormánypárti, közéleti napi- és hetilapok kiadásért és terjesztésért felelős munkatársaival, szerkesztőségeik vezetőivel folytattunk (beleértve a megszűnt lapok képviselőit is), valamint olyan vezető beosztásban dolgozó szakemberekkel, akik jól ismerik a lapterjesztés és -értékesítés piacát. Mivel a megszólalást többen csak háttérben vállalták, interjúalanyainktól nevük említése nélkül idéztünk...


CSAK EURÓPÁBÓL 22-EN ELŐZTÉK MEG TRUMPNÁL ORBÁNT

444.HU
Szerző: haszanz
2019.05.08. 


Jövő héten végre meglesz az a látogatás és a fotó, amire Orbán Viktor már több, mint kilenc éve vár, 2010-es megválasztása óta ugyanis nem hívták meg Washingtonba. Barack Obama idején ez szóba sem jött, az előző amerikai elnök nyíltan bírálta az Orbán-kormányt. (A diplomáciai finomságok mestere, Szijjártó Péter szerint Obama színtiszta hazugságokat állított.)

De ahhoz képest is sokat kellett várnia Orbánnak, hogy a hivatalban lévő kormányfők közül a világon elsőként állt nyíltan Donald Trump mellé. Még bőven tartott az amerikai elnökválasztási kampány, messze nem tűnt Trump esélyesnek, de Orbán kockáztatott. Volt oka rá, arra ugyanis nem számíthatott, hogy Hillary Clinton megválasztásával javulnának a mélyponton lévő magyar-amerikai kapcsolatok, a demokrata politikus külügyminiszterként többször élesen kritizálta az Orbán-kormányt.

Orbán húzása bejött, a Fideszben ezután nemcsak zseninek, hanem rögtön látnoknak is tartották, de kiderült, hogy a magyar kormány alaposan elszámolta magát, amikor arra számított, hogy Trump nem győz majd hálákodni. Nemhogy meghívó nem jött, de az amerikai elnök mintha elfelejtett volna gratutálni Orbán 2018-as választási győzelméhez. Végül a választás után több, mint két hónappal Trump végre rácsörgött Orbánra, de nem hívta meg Washingtonba, a téma az új amerikai nagykövet érkezése volt, és állítólag - magyar közlés - a déli határkerítés. (Addig is Orbán egy kis Trump-pótlékkal vigasztalódott.) Magyarország washingtoni nagykövete, Szemerkényi Réka bele is bukott abba, hogy Trumpnál nem vágódott be Orbán eléggé, és a CEU üldözéséből is ügy lett. A nagykövet visszahívásánál hangzott el Orbán elhíresült mondata, hogy nőügyekkel nem foglalkozik.

A meghívás elmaradása azért is kínos volt, mert közben járt Washingtonban a szomszédos országokból a román és az ukrán elnök, az osztrák kancellár és a szlovák miniszterelnök is. A visegrádi 4-ek közül is a magyar miniszterelnök lesz az utolsó, aki eljut Trumphoz a Fehér Házba, a lengyel elnök és a cseh és a szlovák miniszterelnök már korábban jattolt Trumppal. Egy Lengyelországban megrendezett tanácskozáson pedig kétoldalú tárgyalásokat folytatott Trump a horvát elnökkel, Kolinda Grabar-Kitaroviccsal is. Ezen az eseményen Trump Lengyelországot nevezte meg Európa védőbástyájának, megfeledkezve a magyar határkerítésről. Vendégül látta már Trump a balti államok elnökeit is. (Egy kézfogós fotó az amerikai elnökkel olyan kincs a közép-európai politikában, hogy az egykori román miniszterelnök-helyettes hamisított is egyet. Igaz, azon még Obama van.)

Az kétségtelen, hogy az Obama-adminisztráció után Trump idején látványosan visszafogottabbak lettek a magyar kormányt ért hivatalos amerikai bírálatok, az emberi jogi dörgedelmeket barátságos nyilatkozatok váltották fel, de az amerikaiak gesztusait az Orbán-kormány nem igazán viszonozta. A CEU-ügyben az új amerikai nagykövet látványosan lepattant Orbánékról, és Ukrajnának a NATO-hoz közeledését is blokkolja a magyar kormány. Az amerikaiak egyre türelmetenebbek lettek, a washingtoni meghívó nem jött...

A FIDESZ ÉS A NÉPPÁRT: ENNEK A ROMÁNCNAK VÉGE

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2019.05.08.


Néhány hete az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini új páneurópai szélsőjobbos csoportosulásában még azt mondták, Orbán Viktor az a gimis jócsaj, akit szerettél volna megkapni, de sosem sikerült. Mindenki inkább arra számított, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt konfliktusa megoldódik, legkésőbb a május végi európai parlamenti választás után, Orbán pedig marad ott, ahol eddig volt: a konzervatív pártcsalád jobbszélén.

Ám nagyon úgy néz ki, hogy mostanra a Fideszben alaposan átrágták a mandátumbecsléseket, megcsócsálták a várható kommunikációs paneleket, és úgy döntötték, elhagyják a Néppártot. Meglehet persze, hogy azért, mert a tagságuk márciusi felfüggesztése után úgy ítélték meg, amúgy sem lenne maradásuk, és akkor már jobb kezdeményezőként fellépni. Hiába beszélt maga Orbán is arról, hogy az EP-választás előtt semmilyen döntést nem hoznak a leendő együttműködésről, az elmúlt napok alapján világos, hogy a döntés már megszületett, és a Fidesz nem a Néppártban képzeli el a jövőjét. Hétfőn, amikor – néhány nappal Salvini után – az osztrák alkancellárt, a helyi radikális jobboldal vezetőjét, Heinz-Christian Strachét látta vendégül Budapesten, a korábbi óvatoskodás helyett a miniszterelnök már nyíltan arról beszélt, hogy a bajor néppárti Manfred Weber, akit korábban támogatott, megsértette a magyarokat, és alkalmatlan az Európai Bizottság vezetésére, az Európai Néppárt többsége pedig a bevándorláspárti baloldal felé húz a tőle jobbra álló pártokkal való együttműködés helyett.

Bár válaszul a Néppárt rámutatott, hogy a Fidesz már Jean-Claude Junckert sem szavazta meg öt éve a bizottság élére, a helyzet most sokkal súlyosabb...

SZÖRNYŰ DOLGOKAT MŰVELNEK MAGYARORSZÁGON, HANGZOTT EL WEBER ÉS TIMMERMANS VITÁJÁN

INDEX
Szerző: NTT
2019.05.08.


Az Európai Parlament két legnagyobb pártcsaládjának EP-választási csúcsjelöltje, Manfred Weber és Frans Timmermans első németországi televíziós vitájáról számolt be hosszabban az MTI. Az ARD országos köztelevízió élő műsorában 130 választópolgár tehetett fel kérdéseket a jelölteknek. Az általuk felvetett témák között szerepelt a lengyel, a magyar és a román kormány jogállamisággal összefüggő tevékenységével szembeni európai uniós kifogások, illetve eljárások ügye is.

Manfred Weber ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy egy új típusú eljárást kell bevezetni a jogállami elvek tagállami érvényesülésének biztosítására, mert az úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárás "életlen kard", nem kellően hatékony. Kifejtette: az új eljárás arra szolgálna, hogy a jogállamiság megsértésének legyenek pénzügyi következményei, járjon az EU-s támogatások csökkenésével.

Frans Timmermans szerint nem az eljárási formákkal van gond, hiszen az Európai Bizottság (EB) a jelenlegi eszközrendszert használva is ért el eredményeket. A baj inkább a politikai akarat hiánya a tagállami kormányok oldalán, a kormányok közössége nem lép fel a kellő határozottsággal a jogállamiság ellen vétő tagjaik ellen, ami akár az EU széthullásához is vezethet - fejtette ki a holland politikus, aki a jogállamisági kérdésekért is felelős első alelnöki tisztséget tölti be a távozó, Jean-Claude Juncker vezette bizottságban.

A TÖBBI KÖZÖTT MEGJEGYEZTE, HOGY MAGYARORSZÁGRÓL "ELÜLDÖZTEK EGY EGYETEMET", ÉS AZ ÚGYNEVEZETT STOP SOROS TÖRVÉNY RÉVÉN "SZÖRNYŰ DOLGOKAT MŰVELNEK", NYOMÁS ALÁ HELYEZIK A CIVILTÁRSADALMAT, "SZABAD SAJTÓ PEDIG SZINTE NINCS IS MÁR" AZ ORSZÁGBAN...

ÁLLAMI SZÁZMILLIÓKBÓL INDÍTANÁNAK ÚJ LAPOT KÁSLERÉK

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2019.05.08.


Országút címmel kulturális és közéleti kéthetilapot indítanának a Petőfi Irodalmi Múzeum alá betagolva, a „legjobb szakemberekre” bízott új médium – közpénzből – évi 300 millió forintba kerülne – derül ki a hvg.hu birtokába került kormányzati előterjesztésből. Az állami díjak kiosztásába is bevonnák a „nemzeti jelentőségű erőközponttá” emelt múzeumot, amely a könyvpiaci folyamatokba is beszállna, de az Emmi javaslata szerint hazánknak egy saját nemzetközi irodalmi fesztiválra is szüksége lenne. A nagyszabású fejlesztést azzal magyarázzák, hogy a gazdaság már stabil, jöhet a kultúra.

Kedden hoztuk nyilvánosságra annak a birtokunkba került, még titkos kormányzati előterjesztésnek az első részét, amely alapján milliárdos ráfordítással „nemzeti jelentőségű irodalmi erőközponttá” fejlesztenék a Petőfi Irodalmi Múzeumot (PIM). Átvariálnák az írók támogatását, egy központba szerveznék az írószövetségeket, ösztöndíjat biztosítanának a „magyar érdekeket szem előtt tartó" újságíróknak – ilyen javaslatokkal álltak elő az Emmi Kásler Miklós tárcavezető által jóváhagyott anyagában...

KOSZTOLÁNYI DEZSŐ HÁROM ÉVEN ÁT NÉVTELENÜL ÍRT ANTISZEMITA CIKKEKET

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZÉNÁSI SÁNDOR
2019.05.08.


Az Osiris Kiadónál jelent meg Arany Zsuzsanna kötete, amely Kosztolányi Dezső egy eddig kevéssé ismert korszakának névtelen újságírói termékeit mutatja be, azét a korszakét, amelyet az író később eltemethetett magában, mindenesetre soha nem beszélt róla. A könyv címe: Pardon.

Azt, hogy Kosztolányi Dezsőnek volt egy fajvédő korszaka, szórványokból eddig is lehetett tudni, legutóbb Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész 2014-ben megjelent kötete, a Mint aki sínek közé esett foglalkozott az író szélsőjobboldali cikkeivel. Az érintett írások teljes tömege azonban, a maga lehangoló brutalitásában, még nem került a mai olvasó szeme elé. Három év terméséről van szó, az 1913-tól létező, a Tanácsköztársaság bukása után napilapként újraindított Új Nemzedék című katolikus sajtótermék Pardon című rovatáról, amelyet Kosztolányi szerkesztett és részben írt.

Névtelenül, tegyük hozzá, akárcsak Kádár Lehel és Lendvai István.

Rövidre zárhatjuk a dolgot: a Pardon rövid, ironikus vagy éppen gyilkosan sebző írásait olvasva az embernek arra a kínos belátásra kell jutnia, hogy az 1925-ben megjelent Mein Kampf meglepően keveset tudott hozzátenni az Új Nemzedék zsidóképéhez.

A kép, ahogy a rendes antiszemita toposzoktól elvárható, kiszámítottan szimpla. Feltűnik rajta a gazdag, minden rezsimhez dörgölőző, a hazát csak a pénze átmeneti szállásaként kezelő kapitalista zsidó, az alulról hatalomra törő, szakszervezeteket uszító, forradalmat csináló kommunista zsidó – aki persze felsőházi tagsághoz jutva már a polgári rend szigorú őre –, a liberális zsidó, akinek szabadságvágya csak a háziurakat, szénüzéreket és tőzsdéseket szolgálja, ezenkívül pedig a bármilyen, kizárólag a fajtársakhoz lojális zsidó, aki a forradalomban letiporta az országot, de még a nemzeti kurzus alatt is uralja a földjétől, folyóitól, munkájától és vagyonától megfosztott őslakosságot.

Egyszóval a zsidó, a zsidó, a zsidó.

Természetesen ezeknek a cikkeknek hátterük, így magyarázatuk is van, részint a régi jó antiszemitizmus, részint az azt hisztérikus fokozatra kapcsoló kommün, illetve annak zsidó többségű vezetése. Tamás Gáspár Miklós Ki az antiszemita? című cikkében (ez a Rubikonline-on lelhető föl) minderről ezt írja: „Ez nem magyar jelenség. Nagyon sok zsidó játszott szerepet a bolsevik, a mensevik, a szociálforradalmár (eszer) és anarchista mozgalomban 1917–1921-ben Oroszországban, jelentős részben zsidók voltak a Bajor Tanácsköztársaság vezetői, a németországi és ausztriai szociáldemokrata és kommunista párt vezetői, az illegális kommunista és a legális szocialista mozgalom vezetői egész Kelet- és Közép-Európában; jelentős – sőt: döntő – volt a szerepük a radikális értelmiségben és a huszadik század minden nagy lázadásában.” Hozzáteszi: „Erre nincs definitív magyarázat.” De: „Ha ez nem érdekes probléma és kutatási téma, akkor semmi sem az.”...

TÖBB HÁLAPÉNZ, TÖBB BEAVATKOZÁS, DE EZ EGYÁLTALÁN NEM JÓ - MEGLEPŐ EREDMÉNYRE VEZETETT EGY KUTATÁS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2019.05.08.


A gyakorló szülész-nőgyógyász arra keresett választ, hogy az érintett nők miért fizetnek, és van-e összefüggés az ellátás minősége meg az átadott összeg között. A felmérés szerint a válaszadók biztonságra, személyes figyelemre vágytak és az orvos jelenlétet akarták megvásárolni. A kutatás azt is igazolta, hogy a szülő nők akkor is fizetnek, ha tiszteletlenül bántak velük.

A 2014-es felmérés során netet használó, öt évnél nem régebben szült nőket kérdeztek egyebek mellett arról: Választott orvossal, szülésznővel születek-e? Milyen tapasztalataik voltak az ellátással kapcsolatban? Fizettek-e? Ha igen, mennyit? A válaszadók nagy többsége, 79 százaléka szült választott orvossal és akkor átlagosan 60 ezer forintot adtak hálapénzként. A nők 17 százaléka válaszolta azt, hogy nem volt választott orvosuk, de hálapénzt ők is adtak, átlagosan 25 ezer forintot. A magasabb összeget adók egyértelműen az orvos jelenlétéért fizettek. 

Kiderült az is, hogy választott orvos esetében jóval többször indították meg mesterségesen a szülést és alkalmaztak császármetszést, gátmetszést. Az esetek egy részében valószínűleg szükségtelenül. Azok, akik választott orvos nélkül szültek, kevesebb „orvosi inzultus” szenvedtek el, beavatkozás-mentesebben hozhatták világra a gyermeküket...

PARASZTVAKÍTÓ MEGOLDÁSOK ÚJ ÉPÍTÉSŰ LAKÁSOKNÁL

KLUBRÁDIÓ / INGATLANPIAC
Szerző: KLUBRÁDIÓ / TÖRTEI-TAKÁCS KRISZTA
2019.05.07.


Ha valami újabbra vágyunk, inkább újszerű használt lakást érdemes venni Budapesten, az újak ugyanis meglehetősen gyenge minőségben épülnek – egyebek mellett erről beszéltek az Ingatlanpiacban.

Mester Nándor, a Portfólió vezető elemzője felhívta a figyelmet: ha egy lakás nagyon drága, az nem jelenti azt, hogy jó is. A belvárosban több olyan ingatlanfejlesztésről hallott, amelynél „parasztvakítás” jellegű műszaki megoldások vannak, tehát a nagyon csillogó-villogó külső mögött legfeljebb átlagos kivitelezés rejlik.

Aki mégis az új hangulatára vágyik, annak újszerű használt lakásban érdemes gondolkodna, azzal együtt is, hogy öt-hat éven belül szükség lehet egy nagyobb felújításra. Nem is a lakásméret a legfontosabb keresési szempont, hanem a szobaszám.

Szó esett arról is, hogy milyen környékekre érdemes költözni. Mester Nándor elmondta, Zuglóban vannak valódi zöldövezetek, családi házas környékek, két-három lakásos társasházakkal. Ezek élhetők, ahogy Dél-Budán, a panelektől picit távolabb, és Óbuda belső részén is érdemes nézelődni.

És hol nem érdemes? A Foka-öbölből menekülnek az első hullámban beköltözők, mert túlépített és élhetetlen környék, így szellemházak alakulnak ki. Ez egy-két belvárosi bérházra is igaz – tette hozzá Mester Nándor, aki nem menne a belvárosba, mert túl zajos, koszos, személytelen, barátságtalan és túl sok az irodaház. Példaként említette: a Király utca ma már teljesen elfogadhatatlan, noha újabb és újabb beruházások indulnak ott...

MAGYAR CÉGEK IS ÉRINTETTEK A NAGY EURÓPAI ÁFARABLÁSBAN


DIREKT36
Szerző: ZÖLDI BLANKA
2019.05.07.


2010 áprilisában, egy szerda délelőtt négy rendőr érkezett egy Budapest külvárosában álló panelházhoz, amelynek a tizedik emeletén egy profi bokszoló lakott. Az akkor húszas évei végén járó férfi lakását egy óra alatt kutatták át a rendőrök, és két számítógépet foglaltak le.

A házkutatást a német hatóságok információi alapján végezték a rendőrök. A frankfurti főügyészség szerint ugyanis a bokszoló egy olyan magyar cég tevékenységében vett részt, amely egy több európai országra kiterjedő áfacsaló hálózat tagja volt. A 2009 és 2010 között folyó csalássorozatból – amelyben a legnagyobb német bank, a Deutsche Bank egyes dolgozói is részt vettek – 800 millió euróval (több mint 200 milliárd forinttal) gazdagodtak az elkövetők.

A magyar céget is érintő, éveken át tartó nyomozásról azokból a dokumentumokból derültek ki részletek, amelyeket a CORRECTIV, egy német nonprofit szerkesztőség osztott meg egy 63 újságíróból álló csapattal. A több mint 315 ezer oldalnyi bizalmas irat, többek közt nyomozati anyagok, hatóságok által lehallgatott telefonbeszélgetések és e-mailek feldolgozásában Magyarországól csak a Direkt36 vett részt.

A CORRECTIV által koordinált, „Grand Theft Europe” nevű nemzetközi projektben az Európai Unió mind a 28 tagállamából, illetve Norvégiából és Svájcból származó újságírók vettek részt. A szerkesztőségek több olyan nemzetközi bűnügyről tártak fel részleteket, amelyek elkövetői az egyik leggyakoribb áfacsalási módszert, az úgynevezett körhintacsalást alkalmazták. Ennek során a nemzetközi hálózat egy vagy több tagja még az áfa megfizetése előtt eltűnik, míg a hálózat más tagjai be sem fizetett adót igényelnek vissza. A nemzetközi sztorik itt olvashatók.

Becslések szerint a körhintacsalások európai szinten évente kb. 50 milliárd euró kárt okoznak (ebből kb. 35-ször lehetne megépíteni a budapesti 4-es metrót). Az iratokból feltárt számos visszaélés egyike volt az a fent említett németországi csalás, amelyben a német hatóságok szerint a magyarországi Clean Power Solution Kft. is részt vett. Egy másik magyar cég, a Hydro-Well Kft. tulajdonosát pedig azzal vádolták meg a cseh hatóságok a közelmúltban, hogy egy olyan hálózat tagja volt, amely Szlovákiából szállított üzemanyagot Csehországba, ahol azonban nem fizették meg az áfát, és 2,5 milliárd forintnyi adóveszteséget okoztak a cseh kincstárnak...