2016. december 26., hétfő

KARÁCSONYI BLOG

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2016.12.25.Próbálok pozitív lenni, és most nem a szegénységről írni, hanem az odafordulásról. Az Igazgyöngy karácsonyi videójáról így is azt írták valahol, köszönetnek szántam, de vádirat lett belőle. Nyilván nem megy a köszönet sem úgy, hogy a probléma ne látszódjon, ebben a munkában nem tudok pozitív lenni a nélkül, hogy negatív ne lennék… azt hiszem, ez csak a kormányzati kommunikációnak sikerül. Úgyhogy most csak röviden a „miértekről”.

Azt hiszem, úgy tudom a legjobban megfogni, hogy az Igazgyöngy, karácsony előtt a nem látható, nem elérhető szegényeket kereste fel. Vidéken. Ott, ahol nincsenek ételosztások. Ahová, hiába minden jó szándék és állítás, most sem értek el a nagy központi gyűjtések eredményei. Sem a cipősdoboz ajándékok, sem az élelmiszerek. Úgy tűnik, ennek a logisztikája nincsen meg a rendszerben. A kis falvak, a szegregátumok szegényei valahogy nekik nem láthatók. Ők nem tudnak a hirdetésekre reagálni, és odamenni, ahol osztanak. Őket nem látni a kígyózó sorokban. Pedig nagyon sokan vannak. Nos, mi őket célozzuk meg a munkánkban, így karácsonykor is.

Az idén a karácsonyi gyűjtésünk mindennél jobban sikerült. Óriási volt az odafordulás az alapítvány tevékenysége felé, és ez lehetővé tette, hogy mi is kiemelt munkát végezhessünk. A ruhaosztásokat november végére időzítettük, hogy legyen hely a raktárban a csomagolásnak. Így is kérnünk kellett még helyiségeket az önkormányzattól, mert nem fértünk. Voltak még korábbi gyűjtések, adományok, amelyekből szintén használtunk most, gyerekjátékokat és a tisztítószereket.

A kommunikációnkban mindenhol jeleztük, tartós élelmiszert és gyerekjátékot szeretnénk, mert a karácsonyra koncentrálunk. És megindult…. céges gyűjtések, intézményi, iskolai akciók, magánszemélyek kezdeményezései. Eleinte még győztük, aztán kellettek mások is, önkéntesek, akik csomagoltak. Százszámra készültek a csomagok, feliratozva.

Sok cipősdobozt kaptunk, szépen csomagolva, feliratozva nem és kor szerint, ezeket csak a megfelelő névhez kellett rendelni, de sok adományt mi raktunk össze. Az élelmiszereknél egységcsomagokban gondolkodtunk, ahol nagyobb volt a család, vagy az ínség, ott duplázva azokat. Hatalmas kupacok magasodtak mindenfele. Zsákok, településnevekkel, felelősökkel, akik tudták, kihez, hova viszik majd a karácsonyt.

Az odafordulás módja, útja is sokféle volt. Pénzadományok, céges termékek adományozása, dolgozói játék- és tartós élelmiszergyűjtések, szülők és pedagógusok gyűjtései az iskolákban, vásárlói adományok gyűjtése, süteményárusítás, és annak bevétele a javunkra, rendezvények szervezése és a belépőjegyek felajánlása, céges képeslap (fizetve a gyerekrajzért), egyéni és céges karácsonyi ajándékvásárlás a Szuno termékeinkből, karácsonyi vásárok szervezése a termékeinkből cégeknél, iskolákban, üzletekben, adománygyűjtés a céges karácsonyi ünnepségeken… Hihetetlenül sok ember ötletelt, dolgozott azért, hogy minél több segítséget adhassanak. Sokan egész csapatot szerveztek maguk köré a partnereik közül, hogy minél többféle termékből állhasson össze a csomag, és a szállítást is megoldhassák.

Aztán ott voltak azok a magánszemélyek, akik (és ilyen is évről – évre több van), telepakolták az autójukat tartós élelmiszerrel, játékkal, és megjelentek vele nálunk. Sokaknak a nevét sem tudom… jött, lepakolt, boldog karácsonyt kívánt, és elment. Mások a szállításba kapcsolódtak be, vagy fővárosi gyűjtéseket koordináltak. A posta és a csomagküldő cégek folyamatosan váltották nálunk egymást a csomagokkal, némelyik névre szólóan, ahol már régebbi támogató kapcsolat van, más ránk bízva a döntést, kihez jut majd. Voltak, akik a tanodakarácsonyhoz járultak hozzá, mások az ösztöndíjasaink, vagy a toldi gyerekek, családok ajándékozásához.

Aztán, a múlt hét szerdáján elindult a Klubrádiós akció is. Harmadik éve állnak mellénk ilyenkor egy adománygyűjtő akcióval, ami most hihetetlen odafordulást eredményezett. 13 millió forint fölötti összeg gyűlt össze, utalásokban és Erzsébet utalványokban a kilenc nap alatt. Naponta több mint egymillióval nőtt az összeg… egyszerűen nem hittünk a szemünknek.

Ahogy láttuk, meddig „nyújtózkodhatunk”. úgy vásároltunk tovább élelmiszereket, brikettet. Ez már a kiszállítások idejére esett, úgyhogy még megfeszítettebben dolgoztunk. A kapcsolatrendszerünkbe tartózó gyerekek és családjaik mellett felvettünk a listára egyedül élő kisnyugdíjasokat, akik most semmit sem tudnak kezdeni a kikézbesített utalványokkal…és a térség olyan óvodáit, iskoláit, ahol a hátrányos helyzetű gyerekek száma magas. Bár azt terveztem, hogy most minden család elérésénél húzunk egy strigulát, hogy lássam a végén, hány családot értünk el, de képtelenség lett volna. Túl sokan hordták, mindenki sietett, hogy minél több családhoz jusson el… és volt olyan is, hogy továbbadtuk az adományt a településekre, hogy osszák szét ők. Mert nem győztük, és nem akartunk a raktárban hagyni ajándékot, egyet sem. Az végső biztos eredmény, hogy a környező 24 településen kerestük fel a családokat, és több mint 1800 csomag jutott el a gyerekekhez...


HELYREHAMISÍTÁS

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: Kettes
2016.12.26.A Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. tegnapi közleményét, melyben Orbán Viktor karácsonyi interjújának meghamisításáról számoltak be, ismeretlenek meghamisították. A valóság ezzel szemben az, hogy alapvetően hamis állítások közé igaz állításokat szúrni nem hamisítás, hanem igazítás. Az érintettektől nyilván elnézést kérnek azok, akik hazudtak..

KARÁCSONYRÓL ÉS A TEST DÍCSÉRETÉRŐL

MANDINER BLOG
Szerző: dobray
2016.12.25.Megtestesülés – ezt ünneplik karácsonykor a keresztények. Hogy az Isten (s az Ige) testté lett. Kevésbé visszafogott, de az eredetihez hűbb fordításban: hússá. Szokták mondani, hogy irigykedhetnek az angyalok, nekik olyanjuk nincs, az Istennek meg igen, ez ügyben több közös van bennünk az Istennel, mint az angyalokkal. Azt a dualista nézetet, miszerint az anyag nem Isten teremtménye, hanem a gonoszé, és így teljes mértékben rossz, az egyház többször elítélte. Egyre testetlenebb, digitálisabb világunkban ma már lehet, hogy inkább a test és az anyag védelmére van szükség, nem pedig csak az ostorozására, az emberi tökéletlenség belátása pedig nyugodt derűvel és az élet élvezetével jutalmaz meg minket.

Igaz ugyan, hogy a teológia számára fontos görög gondolkodás valóban leértékelte a testet, szembeállítva azt a lélekkel, a bibliai gondolkodás, amelyre az egyház épít, mégis a kettő egymástól való elválaszthatatlanságát vallja: a lelket nem lehet különválasztani a testtől. Joseph Ratzinger leszögezi: a görög és a bibliai szemléletmód „két különböző eszmevilág”. A „görög felfogás hátterében ez az elképzelés áll: az emberben két egymástól idegen szubsztancia képez egységet, amelyből az egyik (a test) elporlad, a másik (a lélek) pedig lényege szerint maradandó”; sőt, „a lélek csak akkor lesz képes arra, hogy igazi valójához eljusson, amikor el tud válni a lényegétől idegen testtől”. Ezzel szemben „a Biblia alapvető szemlélete szerint viszont az ember osztatlan egység. A Biblia például nem ismeri a (lélektől elszakadt, tőle különböző) embertest fogalmát. Sőt, megfordítva: a lélek szó a legtöbb esetben a teljes embert jelöli, testi valóságával együtt”.

Siralomvölgy – a földi élet és evilág szinonimája évszázadokig (vagy legalábbis ezt gondoljuk azon évszázadok gondolkodásáról). Az örök, igazi teljesség a halál után köszönt ránk, ami azelőtt történik, abba nem érdemes sokat invesztálni. Test és lélek egysége ide vagy oda, úgyis elrohadunk a Földben, a legnagyobbak is pusztán nevek lesznek a történelemkönyvekben. Szemünket érdemes inkább a magasabb horizontra vetni. Arra figyelni, ami igazán fontos. Ezt azonban csak az emberiség kis része (papok, szerzetesek) tudja igazán magas szinten kivitelezni, a többiektől nem várható el az eszmény megvalósítása. Vagy elmélkedés és Isten-közeliség, vagy a föld túrása, esetleg politika és háborúzás. A középkor tudta: felesleges azon erőlködni, hogy mindenki szent legyen. Az ágostoni Civitas Dei sosem valósul meg a Civitas terrena-n...

EGY ÁZSIAI MILLIÁRDOS RECEPTJE A GAZDAGSÁGHOZ

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.12.26.


Li Ka-Shing a világ 16. leggazdagabb embere. Elárulta, hogy szerinte mit kell tennünk ahhoz, hogy 5 éven belül saját vagyonunk, házunk, autónk legyen. Az első blokkban nézzük meg a tanácsait, aztán beszéljünk picit róla, mondhatni magyarosítsuk a mondanivalóját!
Az ázsiai milliárdos szerint a jövedelmed

  • 30%-át költsd a megélhetésre
  • 20%-át költsd kapcsolatépítésre (ebéd, kávé...stb)
  • 15%-át költsd könyvekre
  • 10%-át külföldi utazásra
  • 25%-át fektesd vállalkozásba, tehát ez a "startup" pénzed...

YBL-VILLA ÉS/VAGY ÉTELOSZTÁS

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Pálmai Tamás
2016.12.26.December 24-én csendesedik a forgatag a bevásárlóközpontokban, de már a sarki fűszeresnél sem kell lökdösődni. Ilyenkor inkább otthon sürgölődik a délutáni áhítatra készülők sokasága, mindenki teszi a dolgát: anya főz, apa farag, gyerek próbálja kilesni, mit hoz a Jézuska. A lánglelkű vezér sem pihen, Ő még erre a napra is tartogat valami kis lenyúlást, nehogy hiányérzete legyen a benne hívőknek.

Idén azt találta ki, hogy égető szüksége van, ki másnak, mint a súlyosan elnyomott Magyar Művészeti Akadémiának, és mi másra, mint egy palotára. Márpedig ha a rászoruló kér, azt Orbán füle – ami olyan, mint a sasé, ha az övéi kérik, és persze ez találkozik a saját érdekeivel is – meghallja. Szegény kis elnyomott éhező és fázó MMA-nak, mint a falat kenyér, úgy kell egy XII. kerületi, kifejezetten palota-jellegű sufni. Akik meg a Blaha Lujza téren már a szent nap hajnalától – csak úgy, mint minden másik napon – dideregve sorban állnak, mert éheznek, azoknak coki.

A budai palota, lánykori nevén az Ybl-villa megvételére Lázár kapott utasítást, ami egyben az elkölthető összeg felső határát is tartalmazta. A minden pazarlást zsigerből elutasító első számú közszolga vasszigorral kimondotta, hogy 1400.000.000.-, azaz ezer-négyszázmillió forintnál egy fillérrel sem fizethetnek többet az épületért, még akkor sem, ha azok a bizonyos kisebbségi kisgyerekek hullanak az égből, és punktum, meg irgum-burgum – tette hozzá a gazda, gondolom. Ha a fő-közszolga utasítja aljabblevőjét, az gondolkodás nélkül – nem mintha máskor túlgondolkodná az ügyeket – teszi, amit kell. Nagy mázli, hogy nem csak az épület lett ennyiért az MMA alá tartozó Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont otthona, de a cehh tartalmazza, hogy az utolsó szögig minden berendezés is a helyén maradhasson. Mit mondjak, jó üzlet volt, hogy stílusos legyek: egyenesen egy kis karácsonyi csoda!

A LŐTÉR AZ ÚJ STADION (CSAK SOKKAL ROSSZABB)

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DÓSAMARIANN
2016.12.26.Épp azon a héten hallottam először a kormány lőtérépítési programjáról, amikor két olyan családdal is beszéltem, akiket az elmúlt évben lakoltattak ki az önkormányzati lakásukból, mert nem bírták fizetni a lakbér és rezsi terheket. Bárcsak lenne olyan hét, amikor nem értesülök ilyenről. De persze a kormány nem a lakhatásra szán 27 milliárd forintot, hanem az erőszak kultúrájának építésére.

Első gondolatom Dino Buzzatti Hajtóvadászat öregekre című novellája volt:
“Olyan idők jártak, amikor a negyvenen felüli férfi kétszer is meggondolta, mielőtt éjnek évadján kimerészkedett az utcára. Negyvenen felül öregnek számított mindenki. Az új generáció pedig utálta, megvetette az öregeket. Kegyetlen, sötét harag bujtogatott: unokát a nagyapa, fiút az apa ellen. Mi több, afféle klubok alakultak, társaságok, közösségek, melyeket az öregek iránti vak gyűlölet tartott össze; mintha azok volnának felelősek az elégedetlenségükért, búskomorságukért, kiábrándultságukért, boldogtalanságukért – mind e nyűgökért, melyek olyannyira jellemzőek az ifjúságra, mióta csak világ a világ. Éjszakánként aztán nekivadultak a bandák, főleg a külvárosokban; öregeket vettek űzőbe. Ha sikerült nyakon csípniök egyet, rávetették magukat, ütötték-verték, lemeztelenítették, megkorbácsolták, bemázolták festékkel, majd úgy hagyták, egy fához vagy lámpaoszlophoz kötözve. A kegyetlen szertartás őrjöngésében nemegyszer még tovább is mentek; a reggeli járókelők ilyenkor megcsonkított holttesteket találtak itt is, ott is az utcán.”

Miért kellene csak simán feleslegesen elkölteni milliárdokat (például stadionra vagy polgármesteri hivatalok előtti térkövezésre vagy bicikliútra lerakott díszburkolatra), amikor úgy is elkölthetjük feleslegesen, hogy közben még az erőszak kultúráját is építhetjük?

Orbán Viktor még a nyáron jelentette ki egy dunaújvárosi audiencián, hogy a kormány rövid távú (!) célul tűzte ki magának, hogy mind a 175 magyarországi járásban legyen lőtér (plusz vívóterem és lovas központ). Állami lőtér, ahol bárki kedvére tökéletesítheti lövőtudományát. Erre a következő három évben 27 milliárd forintnyi közpénzt fognak elkölteni, amiből a tervek szerint 197 lőtérnek kell kijönnie. A miniszterelnök sportos nemzetünk túlsúlyával és betegességével indokolta mindezt, bár ezek alapján nekem nem világos, hogy akkor 50 méteres medencéjű uszodákat miért csak a megyei jogú városokba ígért ugyanekkor, hiszen az úszás szinte biztosan legalább annyira átmozgatja a testünket, mint az M16-os gépkarabély...

A SZABADSÁG ÚJRAGONDOLÁSÁNAK ÉVE

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.12.26.Megroppant az elkötelezettség a szabadság bástyáinak számító nyugati társadalmakban a felvilágosodás és a liberalizmus eszményei iránt. Régóta nem érte olyan kihívás a nyugati politikai kultúrát, mint 2016-ban, és ez várhatóan csak erősödni fog a következő évben. Van-e okunk aggodalomra, vagy csak egy jobb, sikeresebb kor hajnalán vagyunk?

Én hajlok az utóbbira. A szabadság liberális gyakorlata már sokkal korábban tarthatatlanná vált. Utólag könnyű bölcsnek lenni, nem is állítom, hogy két éve már vártam volna a mai fejleményeket, de nem lepnek meg. A "régiek" (az antikvitás és a kereszténység) politikai szabadságfelfogása instrumentális volt: az egyéni szabadságot eszköznek tekintette egyrészt az erényesség (bölcsesség, mértékletesség, bátorság és igazságosság, majd az ezekhez társított hit, remény és szeretet) kifejlesztésére az emberben, másrészt az igazságosság uralomra juttatására a társadalomban. Ebből a koncepcióból aztán fokozatosan kopott ki szabadság alárendelése az erényes életnek, míg végül a "modernek" (kb. a liberalizmus) szabadságfelfogása abban a -- kantianizmussal megtámogatott -- piaci interakciók sugallta modellben kristályosodott ki, hogy mindent szabad, ami másoknak nem árt (John Stuart Mill ún. károkozás elve, harm principle). Ennek megkérdőjelezhetetlensége omlott össze 2016-ban a Nyugaton, hosszabb ideje tartó veszélyeztetettség után, amely fejlemény nyilvánvalóan különbözik a '30-as évek fasiszta kihívásától is, amikor az angolszász liberális demokráciákat elkerülte, tehát nem válhatott általánossá a válság.

A szabadság liberális felfogásának az az elsődleges hibája, hogy az említett vezérelve valós körülmények között eleve értelmezhetetlen: nem lehet pontosan meghatározni, meddig nem okoz, és mettől okoz valaki más(ok)nak kárt. Az utóbbi két évtized semmi mást nem bizonyít, minthogy az emberek egyre érzékenyebbé váltak, összességében legitim módon károkozásnak tekinthető már majdnem minden megszólalás (legalább egy valaki számára), ami elhangzik a nyilvánosságban; nemcsak az alapjogok közötti konfliktusokat nem sikerült soha megnyugtatóan rendezni, de a liberalizmus oda jutott, hogy az értékek pluralitását is csak az emberek csoportjainak egymástól való elzárásával tudja biztosítani, azaz maga szüntette meg a kommunikatív tereket, a nyilvánosságot, és vált egyre karikatúraszerűbbé az általa berendezett társadalom...

LEHET KÖZMUNKÁBAN STADIONT FÉNYESÍTENI FOGKEFÉVEL. KISKANÁLLAL ÁRKOT TISZTÍTANI. KÖRÖMOLLÓVAL FOCIGYEPET NYÍRNI.

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.12.26.Senki nem tett annyit Magyarország megváltoztatásáért, mint a Fidesz-KDNP kormány. Időt, pénzt és energiát nem kímélve dolgoznak a „fiúk”, immáron hetedik esztendeje. Az ígért egymillió új munkahelyet túl is teljesítették, amennyiben csak Londonban háromszázezer magyar él, mégpedig munkából. De nem csak Londonban vannak ám magyar munkahelyek, hanem más városokban és más országokban is. Az ott élők jövőjét már biztosította ártunk és ormányunk, velük nincs több gond. A legtöbben a büdös életben nem jönnek vissza ugyanis.

A valami okból itt ragadt lógósok is vissza vannak vezetve a „munka világa” nevű helyre. Már csak az utolsó simítások vannak hátra és a nagy mű összeáll, örök emlékéül az illiberális, unortodox, inkorrekt kormány országromboló tevékenységének. Mert rombolni kell annak, aki majd építeni akar. Ezzel például nagyon jól állunk. Ennyi szerencsétlen, jövő nélküli, a napi létért küzdő nyomorult soha nem volt, mint most. Na de itt van nekünk a közmunka, mint a minden bajt orvosolni hivatott csodafegyver. A közmunka feladata az lenne (elméletileg persze), hogy azok, akik soha nem dolgoztak, a szüleiket sem látták dolgozni, most a közmunkával bebocsátást nyerjenek az elit klubba, a keményen dolgozó kisemberek táborába.

A folyamat önfenntartó. Ahogy természetes volt régen az, hogy mindenki dolgozik, aztán természetes lett a munkanélküliség, hamarosan természetes lesz a közmunka. Már megszületett az a generáció, aki csak közmunkába indulni látta reggel a szüleit. Számára ez lesz a természetes. Sem módja, sem lehetősége nem lesz kitörni ebből a világból. Valójában a kommunizmust valósítja meg a Fidesz-KDNP. Mindenki egyenlő lesz, ugyanannyit keres, megegyező jogai lesznek minden egészen kicsi kisembernek.

Ez alól természetesen a királyi család tagjai és az egyéb arisztokraták (rokon, vő, szomszéd, katonatárs, kollégiumi szobatárs) kivételt képeznek, de ők nem lesznek túl sokan. Mivel a közmunkából nem nagyon van út kifelé, ezért a keret bővülni fog. Azonban jól tudjuk: a fák sem nőnek az égig, pláne a közmunkások! Lassan célszerű lesz közmunkatáborokat létrehozni. Takaros barakkokkal, alig-csorgó közkutakkal, napi háromszori étkezéssel. Már ez is több lenne, mint amit egy átlagos közmelós ma meg tud fizetni a béréből. Erre kizárólag Zsiga Marcell képes jelenleg, mások még nyomorogni is csak komoly áldozatok árán tudnak...

A KREML ÁLTAL PÉNZELT, SZEXI NAPTÁRBAN HÁLÁLKODNAK A SZÍRIAI NŐK

ÁTLÁTSZÓ - GLOBALVOICES BLOG
Szerző: globalvoices
2016.12.25.Majdnem négyezer non-profit szervezet pályázott a Kreml idei pályázati pénzeire, azt remélve, hogy támogatni tudják a testnevelést, az emberi értékeket és a tudományt célzó, fiataloknak szóló projektjeiket. Durván 238 millió rubelt (több, mint 1,1 milliárd forintot) osztottak szét 70 különböző projekt között. A Russian Union of Youth (Orosz Fiatalok Uniója) támogatáskezelő kifejezetten arra kapott pénzt, hogy „népszerűsítse a orosz kulturális örökséget”.

Nyolc héttel később aztán a nagyközönség is bepillantást nyerhetett Oroszország popkultúrájába: elkészült egy igényes naptár, amelyben gyönyörű szíriai nők pózolnak kacér üzenetekkel, amelyek Moszkva közel-keleti fegyveres beavatkozását méltatják. Minden nő egy kokosnyikot, orosz fejdíszt visel „Oroszország iránti tisztelete jeléül”.

A mostani egy kevésbé erotikus változata is lehetne annak a korábbi naptárnak, amelyet Vlagyimir Putyin elnök kapott hat évvel ezelőtt, az 58. születésnapjára. Akkor a Moszkvai Állami Egyetem újságíró szakos nő hallgatói félmeztelenül álltak modellt, a rövid, szuggesztív feliratok pedig Putyin ellenállhatatlan férfiasságát hirdették.

Ez a mostani alkotást nem hatja át annyira a szexualitás, mint a 2010-es ajándékot, és kevésbé exkluzív is. A hölgyek fényképei az „orosz katonatiszteknek” szólnak, december 17-én pedig egy egész rakományt postáztak belőle Szíriába, az ott állomásozó egységeknek.

Hogy Putyin mégse merüljön feledésbe, az orosz katonákra vár egy kis emlékeztető az elnök születésnapjának hónapjánál: „Mondd meg, ki a főparancsnokod, és megmondom, ki vagy” – üzeni Miss Október, a Yara Khaszanként azonosított nő...

A BOSTON HERALD-ÜGY

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.12.26."Az igazság az, amikor fejlődik az ország, akkor a korrupció visszaszorul. Azért is jut pénz nyugdíjemelésre, családtámogatásra, gyerekek ingyenes tankönyvére, mert nem tűröm, hogy ellopják a pénzt." (Orbán: Korrupció nincs, győztes ország van)

Ha maga a miniszterelnök mondta ezt, akkor ez biztosan nem így van. Orbán megnyilatkozásait eddig viszonylag könnyen vissza lehetett kódolni. Beszédeiből gondosan el kellett távolítani a felesleges ballasztot, azaz a bőségesen kiporciózott öndicséretet, valamint az ismeretlen tettesek által mesterségesen előállított egészségre ártalmas népi bölcsességeket. Az értékes maradékot össze kellett gyűjteni, majd az egészet egyben megfordítani. Az ellenkező állítások segítségével végül megkaptuk a fényesen csillogó igazságot.

Azzal, hogy valakik a Fejér Megyei Néplapban megjelent miniszterelnöki interjúba orvul belecsempésztek egy csipetnyi igazságot, megzavarta ezt a régóta jól működő rendszert. Az is elképzelhető természetesen, hogy a jól sikerült tréfa célja mindössze az volt, hogy erre hivatkozva az elvtársak teletömjék a szerkesztőségeket hűséges pártkomisszárokkal. A tervezett, de szigorúan titkos szigorítások után talán kiderülhet, hogy mi is történt valójában. Szabotázs, provkáció vagy talán egy mindenre elszánt ördögfalka kezdett eszeveszett szerkesztésbe a nyomda környéken.

Az mindenesetre kiderült, hogy ma olyan mértékű sajtószabadság van Magyarországon, hogy az igazság leírásához meg kell hamisítani a miniszterelnök által elmondottakat. Az őszinteség azonban nagyon rosszul áll Orbán Viktornak, mivel az nem hagyja szabadon szárnyalni a gondolatait. Repkedés nélkül azonban büszke és nemes ideái zuhanórepülésbe kezdenének és palacsintává lapulnának valahol a koszos flaszteron...


FEHÉR (HOMOKOS) KARÁCSONY MEXIKÓBAN

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Fodor Andi
2016.12.26.Ez az ötödik karácsonyunk, amit külföldön töltünk. Idén kicsit más, mint eddig. Mindig ki akartam próbálni, milyen a tengerparton, melegben karácsonyozni. A sok magyar és az elmúlt négy év angliai karácsonyok után idén ez végre sikerült Mexikóban.

Be kell vallanom, most, hogy itt vagyok Mexikóban, még kissé fura, hogy naptár szerint karácsony van, de kint mégis 30 fok van, pálmafák, napfény, csillogó kék tenger, a parton meg az emberek süttetik magukat a téli napsütésben. Emellett természetesen a sétálóutcában óriás karácsonyfa, ünnepi díszítés, a bevásárlóközpontokban pedig a Jingle Bells szól. A szomszéd meg a pálmafáját világítja ki és díszíti a ház előtt. Mit mondjak, nem ehhez szokott az ember lánya az elmúlt 30 évben.

EGY ÉLMÉNY, DE NINCS KARÁCSONYI ÉRZÉSÜNK


A nagyobb bevásárlóközpontok parkolóiban már november végén elkezdtek igazi fenyőket árulni. Közelebb mentem és beszagoltam. Ekkor éreztem először, hogy közeleg a karácsony. De aztán picit tovább mentem és megláttam, hogy már ekkor, egy hónappal az ünnep előtt is, a fenyőfák alja csontszáraz. Szegények ott állnak összekötözve és várják a sorsukat Ráadásul nagyon drágák is, úgyhogy úgy tűnik, idén nem lesz karácsonyfánk, csak a házunk előtt álló pálmafát öltöztetem fel és ezzel egy újabb régi vágyam válik valóra...

NEW YORK TIMES: OROSZ FEDETT HÍRSZERZŐK ÉVI ÖTSZÖR UTAZTAK LE BŐNYBE

INDEX.HU
Szerző: Panyi Szabolcs
2016.12.25.


Részletesen foglalkozott karácsonyi számában a New York Times az októberi bőnyi rendőrgyilkosság utóéletével, pontosabban a Győrkös István vezette neonáci Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) orosz titkosszolgálati kapcsolataival. Az amerikai lap moszkvai tudósítója által írt cikkben olyan új, eddig nem ismert információk is napvilágra kerültek, melyek alapján Győrkösék kapcsolata az orosz hírszerzőkkel jóval szorosabb volt annál, mint eddig tudni lehetett.

Évi ötször is leutaztak a „diplomaták" Bőnybe


Még október végén írta meg az Index, hogy a bőnyi rendőrgyilkos félkatonai szervezete, az MNA orosz diplomatákkal állt kapcsolatban, akik részt vettek a Győrkös-féle neonácik airsoftos gyakorlatozásaiban. Ezek az orosz diplomaták valójában a katonai titkosszolgálat (GRU) diplomatafedésben lévő hírszerzői voltak, akik többek közt relikviakutatás vagy éppen fegyverbörzék során próbáltak közel kerülni magyar szélsőjobboldaliakhoz.

A Győrkös-féle félkatonai szervezet és a GRU közös gyakorlatozásairól szóló értesülésünket később a parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt is megerősítették. A bizottsági ülésen többek közt az is elhangzott, hogy Győrkösék az oroszoktól anyagi segítséget is reméltek, állítólag szinte könyörögtek a pénzért.

A New York Times újságírója több bizottsági taggal is beszélt, akiktől az alábbiakat tudta meg:

  • A Magyar Nemzeti Arcvonalnak (MNA) a GRU-sokkal közös harci játékai, airsoftos gyakorlatozásai 2010 és 2012 között voltak a legintenzívebbek – vagyis már bőven a második Orbán-kormány idején.
  • A nemzetbiztonsági bizottság tagjait a magyar titkosszolgálatok arról is tájékoztatták, hogy az MNA és a diplomatafedésben lévő orosz hírszerzők kapcsolata olyannyira szoros volt, hogy a GRU-sok évente ötször is leutaztak Budapestről Bőnybe airsoftozni.
  • Az orosz hírszerzők számára a közös airsoftos gyakorlatozás – ami valójában a katonai kiképzés egy formája – csak a felvezetés volt: a magyar szolgálatok szerint a GRU valódi célja a Győrkös István által alapított weboldal, a Hídfő megszerzése volt. Az orosz szerverre költöző Hídfőt ezután orosz dezinformációkat terjesztő oldallá alakították át. A Times szemléz is a hídfős álhírekből: az egyik szerint az amerikai belbiztonsági miniszter kijelentette, hogy a novemberi elnökválasztás során nem történtek kibertámadások; a másik szerint Ausztria fel akarja oldani az Oroszországgal szembeni szankciókat; egy harmadik álhír pedig azt állítja, a NATO főtitkára Washington vazallusává akarja tenni az európai nemzeteket...

VÁLOGATÁS A RECORDER 2016-OS CIKKEIBŐL - FÓKUSZTÉMÁK

RECORDER BLOG
Szerző: PRERECORDER
2016.12.26.Az év első fókusztémája a FILM ÉS A ZENE kapcsolata volt, amely során külön tárgyaltuk a kísérőzenéket és a betétdalokat. Továbbá a 21. századi filmzene fejleményeit, trendjeit, a szupersikeres Disney-filmzenék titkát, a kortársa magyar film és tévé sorozatzene helyzetét is kitárgyaljuk. Készítettünk interjút az egyik legismertebb magyar hangmérnökkel Zányi Tamással, aki a Saul Fia munkálataiban is dolgozott. Világrecorder rovatunkban pedig a világzene legjobb filmjeiről írtunk

2016 nem igazán indult fényesen a zenerajongók és különösen David Bowie rajongói számára. Címlapunkra a januárban elhunyt Bowie került, akiről egy külön cikkben megírtuk, hogy miért is ő a legnagyobb hatású popzenész és tárgyaltuk filmzenéit, filmszerepeit.


Márciusi számunkban mindent megtudhattak olvasóink az iskolákról. Viszont nem egy felvételi kiadványt készítettünk, hanem egy jó stréber módjára körüljártunk minden olyan dolgot, ami a ZENE ÉS ISKOLÁRÓL szól. Iskolás nevű zenekarok, oktatáshoz fűződő dalok, sulis lemezborítók, tanárból lett zenészek, a zeneoktatás rendszerszerű felépítése ma Magyarországon, a zeneoktatás, zeneterápia haszna, a külföldi zeneiskolákban tanult/tanuló magyar előadók tapasztalatai és persze hazai popsztárok iskolás élményei, kedvenc tantárgyakkal, ének-zene órai tapasztalatokkal.

Magazinunk címlapjára a Alex Turner és Miles Kane alkotta The Last Shadow Puppets került, hiszen róluk és a hozzájuk hasonló szupergroupokról is írtunk...


NEKEM A POFÁMRÓL SÜL LE A BŐR. ORBÁN HELYETT IS

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.12.26.


Lehetne cifrázni, de minek? Nincs értelme a karácsonyra hivatkozva hazudozni sem önmagunknak, sem egymásnak. Ha valaki nem érti, vagy nem is akarja érteni, milyen országban élünk, az semmi mást ne tegyen csak tegye egymás mellé ezt a két hírt. Ahogy én is teszem most. Aki erre is talál kifogást, annak teljesen mindegy.

Az egyik hír – beszéltünk már erről régebben, de ha nem, akkor is köztudott – a Krisnások ételt osztanak a Blahán. Aki egy kicsit is figyeli – pláne segíti – a munkájukat, az tisztában van vele, hogy nem csak karácsonykor és nem csak a fővárosban osztanak ételt, de ez a három nap mindig nagyobb figyelmet kap. Ha a KSH meg is változtatta a szegénységi küszöböt, ha reggeltől estig ömlenek is ránk a reklámok a jólteljesítésről, a Blahán kígyózó sorok éppen annyira nyersen mutatják meg a valóságot, amennyire hazugság a cukormázzal leöntött propaganda.

Az ételosztást megelőző napon már kérték a Krisnások, hogy ne menjenek korán az emberek. Hideg van, ne fagyoskodjanak, a karszalagokat kilenckor osztják ki – ugyanis 1600 embernek jut meleg étel és élelmiszercsomag, ezért 1600 karszalagot osztanak ki, hogy senki ne álljon feleslegesen a sorban, ha neki nem jut – az ételt tizenegykor kezdik kiadni. Ennek – és mindennek – ellenére hajnal háromkor már tömeg várta az ételt. Hajnal háromkor. A mínusz valahány fokban ott álltak az emberek nyolc órán át, hogy nekik biztosan jusson. Ilyet senki nem tesz szórakozásból. És azért sem, mert bár meg tudná venni az élelmiszert, de szeret potyázni. Ilyet csak az csinál, akinek gyakorlatilag ez az egyetlen esélye arra, hogy ételhez és élelmiszercsomaghoz jusson...

...Ez volt az egyik hír. Lássuk a másikat. Jó sok idő ráment az életemből, ameddig megtaláltam a hiteles forrást. De megvan. És igen, Orbán Viktor megszavazott magának majdnem négy (4) millárd forintot, hogy csecse legyen az irodája:

EZÉRT NAGY SZEMÉTSÉG, HOGY RENGETEG KIFIZETETT AJÁNDÉKOT NEM VITTEK KI KARÁCSONYIG

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Hakapeszi Miki
2016.12.25.


Igen, persze, nyilván én voltam a fasz, hogy karácsony előtt 8 nappal úgy gondoltam, most is legyen egy online rendelési kör. Hiszen már egy csomó játék is sokkal olcsóbb a webshopban mint a boltban, ráadásul ki lehet kerülni a tömeget is, triviális. Fél szemmel már láttam híreket arról, hogy a posta, mint egyik kiszállító szopóágon van, de arra gondoltam, az Emag mégis csak profi cég, annyira nem lepheti meg őket, hogy jön a karácsony, tudják, kikkel dolgoztatnak, tudják, mennyi kapacitásuk van a kiszállításra.

Az eredmény sok ezer család számára ismerős, nem jött ki a cucc karácsonyig. Túl vagyunk rajta, gyerek megértette, kapott mást is ezeret, semmi gáz. De én nem értem meg. És ez nem egy átlagpicsogás, nem annyi, hogy húzzanak a picsbába, amiért nem teljesítették a vállalásukat. Az ugyanis előfordul, hogy a tervezésbe hiba csúszik. Terveztek a piaci szereplők 20 százalék forgalombővüléssel, lett belőle 40. Ha ez történik, akkor menet közben elég hamar kiderül, hogy a dolog nem fenntartható. Na innentől kezdődnek az én problémáim.

Először is: az nem életszerű, ha arra játszanak, hogy majd az utolsó hétre hirtelen megtáltosodnak a futárok. Még modern technológia nélkül is elég jól kalkulálható, hogy egy ember mennyi csomagot bír kiszállítani. Tehát egyértelműen eljött egy pont, azt nem tudjuk, mikor, ahol már tudta a szolgáltató, hogy grízes területre lépett, aztán meg a másik, ahonnan egyértelmű, hogy nem fog tudni teljesíteni karácsonyig.

Na ott kellett volna megállni és megmondani, hogy ez csak karácsony után lehetséges. Sokan mégsem tették, ami egyértelműen tisztességtelen. (Alapvetően jó pont a Bookline-nak, amely kiírta, hogy ez bizony karácsony után lesz, persze még tutibb lett volna, ha erre nem csak a fizetés előtti utolsó pillanatban hívja fel a figyelmet)

Nem tudom, jogilag mi a helyzet, simán lehet, hogy elég, ha a webshop odaírja: a várható kiszállítás december 22. Ha meg nem jön össze, rábasztál. Ha így van, akkor rossz a szabályozás, nem ártana szigorítani, hogy ne lehessen visszaélni ezzel, fizettetni, felmarkolni a pénzt és majd valamikor szállítani. Az egész amúgy is megér egy kiadós fogyasztóvédelmi ellenőrzést, mert ha kiderül, hogy annak tudatában kamuzták be a karácsony előtti dátumot, hogy tudták, esély nincs rá, az minimum egy gigabírságot megérne. Persze lehet a dolgot a futárra, a kiszállítást végző végre kenni, de ez pint nem kell érdekelje az ügyfelet, én az eladóval állok szerződéses kapcsolatban. Amúgy az én esetemben úgy tűnik, nem jutott el karácsonyig az áru a futárig, erről ugyanis küldtek volna értesítést...

LÁZASAN KERESIK AZ ORBÁN-INTERJÚ MEGHEKKELŐJÉT

444.HU
Szerző: haszanz
2016.12.26.Vagy egy dolgozó volt, vagy kívülről hekkelték meg a számítógépes rendszerüket. Ezt nyilatkozta a Pannon Lapok Társaságának ügyvezető igazgatója, Kázmér Judit az RTL Klubnak az év nyomtatásban megjelent trollkodásáról.

Mint megírtuk, valaki olyan sikeresen nyúlt bele a Fejér Megyei Hírlap ünnepi miniszterelnöki interjújába, hogy nyomtatásban is megjelentek a következő mondatok, Orbán Viktor szájába adva:

„... mi kikértük az emberek véleményét, BÁR NEM ÉRDEKELT MINKET”

„... és az ápolónők bérét 2017-ben és 2018-ban is folyamatosan emeljük. A KÓRHÁZI HULLÁK SZÁMA IS EMELKEDIK.”

„A korrupciós vád mint politikai lejárató eszköz teljes mértékben megszokottá vált. MI IS HASZNÁLJUK.”

„Azt kívánom, hogy MINÉL TÖBBEN TALÁLJANAK VISSZA A KARÁCSONY POGÁNY ÉRTELMEZÉSÉHEZ, hiszen mégiscsak a Megváltó születését várjuk.”...

MEGHALT GEORGE MICHAEL

INDEX STENK BLOG
Szerző: STENK
2016.12.26.Otthonában, békében halt meg sajtósa tájékoztatása szerint.

53 éves korában, otthonában halt meg George Michael kétszeres Grammy-díjas angol énekes-dalszerző, írja a BBC. A hírt az énekes sajtósa erősítette meg, aki azt mondta, szívelégtelenség okozta George Michael halálát. Az énekes "békében, otthonában távozott el" a tájékoztatás szerint, és "a család azt kéri, hogy tartsák tiszteletben a magánszférájukat ebben a nehéz pillanatban". Egyelőre további reakció nem várható a halálhírre a hozzátartozóktól.

A helyi rendőrség tájékoztatása szerint a mentők 13:42-kor érkeztek ki az Oxfordshire-i Goringban lévő címre, ahol semmilyen gyanús körülmény nem állt fenn. Itt található az a régi, 16. századi villa, ahol George Michael lakott.

Michael a fénykorában elképesztően sikeres volt: 1984 és 2004 között a legtöbbet játszott előadó volt a brit rádiókban, százmilliónál is több lemezt adott el világszerte, és rengeteg díjat is bezsebelt a karrierje során. A legismertebb dalait ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze és mutattuk be...

TÖMEGEK VÁRTAK INGYENEBÉDRE KARÁCSONY ELSŐ NAPJÁN A FŐVÁROSBAN

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú
2016.12.26.Karácsonyi étel- és csomagosztás a Blahán. Sok az ismerős, visszatérő arc, de sajnos újonnan felbukkanók is vannak bőven, akik eddig csak a televízióból láttak ételosztást. Rengeteg a gyermek, de az idős és beteg emberek is kitartóan végigvárták a sorukat a több mint húszféle összetevőből álló csomagért.

Az Ételt az Életért Alapítvány a támogatásoknak köszöhetően a jótékonyság 1600 embernek az ünnepét teszi elviselhetőbbé. Aki hozzá szeretne járulni az ételosztáshoz, egy tálnyi meleg étel árával, vagyis 250 forinttal, ezen az adományvonalon teheti meg: 13600 hívószám; 33-as kód. (hirpress.hu)

ANTI-KARÁCSONY 2016

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.12.25.A Karácsony nem mindenkinek ugyanazt jelenti. S nem vallási, hanem elsősorban emberi okokból. Erről alighanem a krízises esetekkel foglalkozók tudnának sokat mesélni. Azok, akik a jelen valóságból a fátyol mögé kilépőkkel, az erre kísérletet tevőkkel találkoznak. Mondanám, hogy foglalkoznak, de ez alighanem túlzás. Van egy pont, amikor már csak a biológiai létért folyik a harc. Bízva a lélek, a szellem egyfajta öngyógyító erejében. Időnyerés a következő ugrás előtt.

Nem véletlen, hogy a Karácsony az az ünnep, amikor az „örülj wazze!” közhangulatának búcsút mondók közül sokan valóban kísérletet tesznek erre a végleges távozásra. Így volt ez évekkel korábban is. S ez tavalyig sem sokat változott. Érthető okokból, mert az emberek valójában nem sokat változnak. Úgy általában. Akinek a világképében valós alternatíva az öngyilkosság, az számol vele. Akkor is, amikor az éves leltárak készülnek. Nem véletlen talán, hogy a Szilveszter éjszakája is egyfajta csúcspont. Azonban az inkább a sikerek hiányáról, míg a Karácsony inkább az emberi minőségről szól. Elvégre a Karácsony a szeretet ünnepe. Sokaknak a pedig a szeretet hiányának az ünnepe. Mely sokadalomba nyugodtan besorolhatóak azok is, akik csak egyvalakit szeretnek. Önmagukat. Mely esetek közé nem csak a klasszikusan nárcisztikus figurákat sorolnám be, hanem azokat is, akik örömmel, illetve kárörömmel tipornak át másokon. Önmaguknak bizonyítva elsősorban, hogy ők milyen faszagyerekek. Mert újabb tíz centivel nőtt az önbizalmuk.

Elsőre talán most sokan azt gondolják, hogy ha valakik, hát ők biztosan nem próbálják ki a szárnyatlan repülést a tízedikről. De ez nem annyira igaz. Az önbizalom halmozásának is van egy határa. A demonstráció lehet önmagáért való, de azért sokan szeretnék ezt, ha másért nem, az elismerésért, mások számára is nyilvánvalóvá tenni. Elég egy despotikus vezetőre gondolni ahhoz, hogy ezt elég gyorsan beláthassuk. Ám mi történik akkor, ha a szellem még épen maradt néhány bugyrába beüt a ménkő. Elterjesztve azt a különben valós gondolatot, hogy „papa, téged csak a pénzedért szeretnek”. Vagy azért sem. Amikor már csak statiszták, és az elnyomottak tapsolnak. Ilyen esetekben bizony elpattanhat az a vékony cérna, amin az önpusztító őrület, és a valóság között egyensúlyoz a személyiségük. Ehhez különben, akármit is gondol a nyájas olvasó, nem kell a politikai vezetőkre gondolni. A jelenség akkor is igaz, ha despota, ám megvetett családfő az illető. Ezért nem is annyira véletlen, ha látszólag sikeres emberek indulnak neki a gravitáció tesztelésére. Egyébként már az is a környezetükből gondosan kiölt szeretet egy biztos jele, ha eljutnak idáig. Egy szerető környezet ugyanis még időben szólhat, időben figyelmeztethet...

KARÁCSONYI ÉNEKEK

BLOGÁSZAT
Szerző: tnsnamesoralong
2016.12.26.


Karácsonyi énekek gyerekkoromból (1965), madrigálkórussal

Christmas Songs from my childhood (1965) with madrigalchor


Weichnachtslieder


Chants de Noël

Songs with source and/or arranger:

00:00 01-Mennyből az angyal (Gimesi gyűjtemény/Collection[1844], Sulyok Imre)
03:33 02-Ó gyönyörű szép titokzatos éj (Gimesi gyűjtemény/Collection[1844], Maros Rudolf)
07:51 03-Pásztorok, pásztorok (Zsasskovszky Énektár[1855], Tárkányi Béla)
10:32 04-Midőn a Szűz bepólyálja (Orosz István)
13:48 05-Karácsonyi bölcsődal - Szűz Mária várva várja (Bárdos Lajos)
16:23 06-Dicsőség mennyben az Istennek (Maros Rudolf)
19:57 07-Kiskarácsony, nagykarácsony (Maros Rudolf)
21:10 08-Stille Nacht (Franz Gruber-Josef Mohr, Maros Rudolf)
25:18 09-O Tannenbaum (Maros Rudolf)
27:47 10-San Jouse m'a dit (Maros Rudolf)
30:01 11-Je suis l'archange de Dieu (L.C.Daquin, Maros Rudolf)
31:42 12-Aranyszárnyú Angyal (French Noël, Demény Dezső)
34:22 13-Soha nem volt még ilyen áldott éj (English song, Farkas Ferenc)
35:40 14-Puer natus est nobis (Antica Lauda Natalizia)
38:30 15-Ave Maria (Jacob Arcadelt (1507-1568))
40:25 16-Zengjétek a Szűz gyermekét (Psallite,Michael Praetorius (1571-1621))
41:47 17-Az angyal énekel
43:58 18-A kis Jézus megszületett
45:20 19-Kicsi gyermek (Maros Rudolf)

Budapest Madrigalchor -- Szekeres Ferenc (dir.)

Released on: 1965-11-15

In Hungarian language: 1-7,12-13,16-19
In German language: 8-9
In French language: 10-11
In Latin Language: 14-15


ITT TALÁLHATÓ

MAGYAROK KARÁCSONYA A VILÁG KÖRÜL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.12.26.Ha már hagyomány, akkor idén sem maradhat el a képriport arról, hogyan töltöttétek a karácsonyt ti, határátkelők a nagyvilágban. Elég szép utat járunk ma be virtuálisan Új-Zélandtól Kanadán át Svájcig és persze az Egyesült Királyságig.

ITT OLVASHATÓ

BENKÓ DIXIELAND BAND: KARÁCSONYI MISE

BLOGÁSZAT
Szerző: Benkó Dixieland Band 
2016.12.26.Benkó Dixieland Band - Karácsonyi mise. Részletek. 

Szerkesztő: Lukácsházi Győző. 
1997.12.25. 

Petőfi rádió. 22.00-23.00.


01.Benkó Dixieland Band - White Christmas Tonight
02.Benkó Dixieland Band - On Shine Forth
03.Benkó Dixieland Band - Sing a New Hymn
04.Benkó Dixieland Band - My Sweet Lord
05.Benkó Dixieland Band - Lord Have Marcy
06.Benkó Dixieland Band - Lift Up Your Eyes
07.Benkó Dixieland Band - Glory Hallelujah
08.Benkó Dixieland Band - With Joy We Await
09.Benkó Dixieland Band - Our Hearts Are Full of Joy
10.Benkó Dixieland Band - Sweet Little Jesus, Born in a Manger
11.Benkó Dixieland Band - The Day of Love
12.Benkó Dixieland Band - Sweet Jesus, Holy Child
13.Benkó Dixieland Band - Praise Be To God
14.Benkó Dixieland Band - Glory to God in The Highest
15.Benkó Dixieland Band - Hosanna in Heaven
16.Benkó Dixieland Band - The Last Supper
17.Benkó Dixieland Band - The Lord's Prayer
18.Benkó Dixieland Band - Free Forever

LÉGY A VENDÉGÜNK

HUPPA BLOG
Szerző: Fábián András
2016.12.25.Most Karácsony van. Meg Hanuka. Mindenki mindenféle jókat kíván mindenkinek. Boldog a boldogtalannak, jómódú a kevésbé jómódúnak, jó a rossznak és viszont. Mert mindenki megérdemli, hogy legyen egy-két nap egy évben, amikor jó szívvel gondolnak rá, és ő is egy kedves ember arcát mutathatja mások felé, még ha megátalkodott, átkozott gazember is az illető.

Vannak persze ünneprontók is, akik azt mondják, olyan nap ez is, mint a többi, sőt rosszabb, hiszen ma már minden csak a pénzköltésről szól, meg arról, hogy mennyi a bevétel. Ez sem feltétlenül igaz. Van, ahol karácsonykor az a szokás, hogy saját kezünkkel készített ajándékkal lepjük meg egymást. Ez nem kerül sok pénzbe, de van benne érzés és odagondolás. Jó dolog. Kedves.

Hagyományosan közhelyes, hogy dagadtra fogjuk idén is zabálni magunkat, aztán mindenféle rezsim következik, de sebaj, máris itt a Szilveszter, akkor lehet tenni az úgyislefogyokjövőre szent fogadalmát, ami – borítékolhatjuk – úgysefogsikerülni. Nem muszáj zabálni sem.

Vannak azért-sem-ünneplők. Lázadók. Elutasítók.

Nem baj. Valahol meg is értem azokat, akik nem érzik úgy, hogy bármi ünnepelni való lenne. Azt már megszoktuk, hogy az egész évi gátlástalan szabadrablás elkendőzése és ellentételezése végett ilyenkor a pártállami állampárt kormánya fergeteges jó hírek özönével, a gondoskodás talmi látszatával és pótszereivel áraszt el bennünket. Mindenféle szócsövek szórják ránk az igét, hogy van minek örülni, s mi több, lesz minek örülni a jövőben is. Itt van mindjárt az Erzsébet utalvány körüli nemzetivé duzzadt társasjáték és a hozzá kapcsolódó találós kérdések (adózik-e, nem-e, mennyi az annyi, mi van, ha nem vagyok otthon, mi van, ha beteg vagyok, és nem tudok elmenni érte?). Sok hülye nyugger teljesen belefeledkezik, miközben – állítólag – nagyon hálásak érte a kormánynak. Minden esetre elvannak vele egy ideig. Mire eljön a választások ideje, már csak a szép emlékek maradnak, meg a hivatkozási alap...

MAGYAR TAJGETOSZ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.12.26.


Hiába a szándék, hogy karácsony ürügyén az ember elandalodik, és lelkében csilingelő dalokat dúdolgat napestig, ha a rögvaló ezt felülírja. Mert a betűk történetekké állnak össze, a történeteket pedig el kell mesélni.

Most épp azt mondják ezek a betűk, hogy kormányunk Jézus nevében negyvenmilliárd pénzt vont el a rokkantsági, rehabilitációs ellátásoktól, a települési önkormányzatok egyes szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatásától, a támogató szolgáltatásoktól, közösségi ellátásoktól és az utcai szociális munkától.

Az intézkedés dátuma – csakúgy, mint a miniszterelnök úr dolgozószobájára szánt három és félmilliárdról rendelkező – december 22-e. Mindez, ha épp nincs is szoros összefüggésben, jelzés értékű mégis. Azt mutatja, hogy kire nincsen szüksége a munka alapú társadalomnak. A rokkantak már régóta szálka miniszterelnök úr szemében, ők nem testnevelnek minden nap, nem menetelnek nótaszóra, és nem esznek zacskóból építkezések tetején munkásosztály-béli társaikkal.

Élhetetlen banda, annyit is érnek. Egyelőre még nem tereljük drótkerítés mögé őket, mint a hajdani birodalomban, csak kitesszük őket a hegyre, hogy boldoguljanak. Spártában is így ment ez. Humánusak voltak ők is, a közhiedelemmel ellentétben nem hajigálták a kölkeket a mélybe, hanem csupán szelíden a sziklára helyezték a delikvenst, így adva neki jámbor esélyt.

Ha jól belegondolunk, a hülye spártaiak Istent játszottak, amit meg is tehettek az ő korukban, ezer évekkel ezelőtt. Az Olümposzon annyi heverészett közülük, hogy valamelyik csak-csak megszánta a gőgicsélőt, viszont ezeknek, akik ilyen rendelkezéseket hoznak szenvtelenül, állítólag csak egy van. Illetve egy sem...

ADY ENDRE: KARÁCSONY

BLOGÁSZAT
Szerző: Ady Endre
2016.12.26.


I. 
 
Harang csendül,
Ének zendül,
Messze zsong a hálaének,
Az én kedves kis falumban
Karácsonykor
Magába száll minden lélek.

Minden ember
Szeretettel
Borul földre imádkozni,
Az én kedves kis falumba
A Messiás
Boldogságot szokott hozni.

A templomba
Hosszu sorba
Indulnak el ifjak, vének,
Az én kedves kis falumban
Hálát adnak
A magasság Istenének.

Mintha itt lenn
A nagy Isten
Szent kegyelme súgna, szállna,
Az én kedves, kis falumban
Minden szívben
Csak szeretet lakik máma.


II.

Bántja lelkem a nagy város
Durva zaja,
De jó volna ünnepelni
Odahaza.
De jó volna tiszta szívből
- Úgy mint régen -
Fohászkodni,
De jó volna megnyugodni.

De jó volna mindent, mindent
Elfeledni,
De jó volna játszadozó
Gyermek lenni.
Igaz hittel, gyermek szívvel
A világgal
Kibékülni,
Szeretetben üdvözülni.


III.

Ha ez a szép rege
Igaz hitté válna,
Óh, de nagy boldogság
Szállna a világra.
És a gyarló ember
Ember lenne újra,
Talizmánja lenne
A szomoru útra.
Golgota nem volna
Ez a földi élet,
Egy erő hatná át
A nagy mindenséget,
Nem volna más vallás,
Nem volna csak ennyi:
Imádni az Istent
És egymást szeretni...
Karácsonyi rege
Ha valóra válna,
Igazi boldogság
Szállna a világra...