2016. augusztus 12., péntek

AZ ÁLLAM MI VAGYUNK, POLGÁRMESTER ÚR

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.08.12.


...Főnök, most szólt a Géza, hogy van itt ez a pénz, amit meg lehetne pályázni az Uniótól. 10 milliárd forint, csatornaépítésre.

Minek a Gézának csatorna? Ja, hogy nem neki. Sok pénz az, veszni ne hagyjuk! A mi utcánkban van már csatorna, hülyén venné ki magát egy másik. Nálatok is van csatorna? Akkor oda sem kell. Mindegy. Keressetek pár falut, ahol nincs. Majd én lemegyek személyesen és bejelentem az örömhírt, hogy kapnak csatornát, hadd örüljenek. Hogyhogy kik? Akiket a Géza talál, hogy csatornátlanok. Érted már? Jól van. Szólok anyámnak, hogy a cége csinálja meg a pályázati anyagot. Az húszmillióból kijön, plusz ÁFA. Nem leszarom, hogy más megcsinálná ötmillióból? Anyámék ennyiért csinálják. Na.

Benyomjuk a pályázatot, jön a lóvé Brüsszelből. Megpályáztatjuk, mert nehogy megint ugasson az OLAF. Szóljatok a Lajosnak, hogy ő fogja nyerni a megbízást. Hogyhogy honnan tudom, te díszmarha? Értsed is, mert azon kapod magad egyszer, hogy Kőbánya-alsón őrzöd a nyilvános vécét. Tehát a Lajos cége pályázik, nyer. Tízmilliárd mindjárt az övé – mínusz anyám húszmilliója plusz ÁFA – azt szépen a Lajos visszaosztja. Ahogy szoktuk. Az én részemet a Dezsőnek vigyétek, ahogy szoktuk. Elég nekem a 70 százalék, a többit osszátok el magatok között.

A Lajos bízza meg apám cégét a kivitelezési munkákkal, csak előbb kellenek valami tervek is. Az öcséd pont most csinált egy ilyen vállalkozást? Gratulálok, remek családod van! Akkor az övé a megbízás! Mennyiért csinálná meg? Nyolcvan millió? Nem sok az egy kicsit? Ja, vagy úgy! Mennyit oszt vissza? A fele az megfelel.

A Lajos megbízza apám cégét, ő lesz az alvállalkozó. Hogy az még kideríthető? Akkor oldjátok meg, hogy ne legyen! Jó, akkor tegyünk be még két alvállalkozót, aztán a fater. A lényeg, hogy az öreg legalább kétmilliárdot keressen. Jövő hónapban lesz hetven éves, meg akarom lepni valamivel. Majd kell keresni valakit, aki el is tudja végezni a munkát. Hogyhogy miért? Mert apám nem tud csatornát építeni, azért. Mit akarsz egy idős embertől?

No, foglaljuk össze, hol tartunk. Pénz jön az Uniótól, anyám cége letudva, Lajos letudva, az öcséd cége letudva, apám letudva. Hogyhogy a Géza? Tényleg, neki is kell valami. Ő se tud csatornát építeni, mi? Na mindegy, akkor írjon egy tanulmányt. Ötven milla. Jó, száz, de akkor a felét vissza. Legyen százhúsz. Milyen unokahúgod? Ja, hogy az enyém. Tényleg. Ő majd csinálja a reklámkampányt. Húzós összeg lesz, de megéri! Mit tudom én, mit reklámozzon?! A csatornát, nyilván. Hogy milyen jófej vagyok, mert csinálok nekik.


Ki az a Marika? Ja, tudom. Jó, ő is. Ott tartunk hogy hol tartunk? Számoljunk. Na, ez van. Most kell találni valakit, aki 100 millióból megcsinálja. Vagy inkább kevesebből. Mit tudom én, kicsoda? Kit érdekel? Oldjátok meg. Hogy önköltségen se jön ki? Francot se érdekel, ne legyen telhetetlen a kivitelező. Örüljön, hogy kap munkát!...

ITT OLVASHATÓ

AZ ÉLETTÁRSI KAPCSOLAT NEM ALKALMAS ÖRÖKBEFOGADÁSRA?

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Labrisz
2016.08.12.


2016. április 28-án egy pécsi leszbikus pártól megtagadták, hogy örökbe fogadhassanak egy másfél éves roma kislányt.
 
A Folyamatot felügyelő szakemberek korábban a legteljesebb mértékben alkalmasnak találták őket arra, hogy örökbefogadó szülők legyenek.
 
Az örökbefogadást két héttel az után tagadták meg tőlük, hogy megkapták a határozatot: a gyereket hazavihetik, családként élhetnek vele együtt. A visszautasítást nem kísérte semmilyen szakmai indoklás.
 
A kislány, akitől így elvették annak a lehetőségét, hogy otthonra találhasson azoknál az embereknél, akiket az ismerkedés és az örökbefogadásra készülés folyamatában megszeretett, többszörösen hátrányos helyzetű. Nem kellett az örökbefogadáskor előnyben részesített házaspároknak Baranya megyében – mert roma, mert az édesanyja szenvedélybeteg tüneteket mutatott a terhesség alatt, s mert idő előtt jött a világra. E pár viszont vállalta és akarta őt.
 
Indoklás nélkül tagadták meg a leszbikus pár örökbefogadó szülőségre jelentkező tagjától a kislányt, s a kislánytól a szerető szülőket. Világos ugyanakkor, hogy két dolog motiválta azokat, akik végül megakadályozták, hogy ez a család létrejöjjön. Egyfelől: a homofóbia. Másfelől: a halmozottan hátrányos, roma gyerekek érdekeinek semmibe vétele. És e kettőnek a gyökere közös: az a hatalom, amelyik diszkriminál, amelyik nem tiszteli az állampolgárt, érzéketlen annak vágyaira és szükségleteire, ugyanakkor méltánytalanul s akár az emberi jogokat is semmibe véve avatkozik bele az általa másodrendűnek tekintett állampolgárok életébe.
 
Jelen esetben: egy takarásban maradó minisztériumi döntnök gyereket nevelni vágyó nőket alázott porig a szexuális orientációjuk miatt, és súlyos lelki sérüléseket okozott egy roma kislánynak, akit eddig senki sem akart, s most sem élhet azokkal, akik viszont akarták őt...
 

"A FÜHRER AKARATÁBÓL LÉNYEGI ÁTALAKULÁSOK LESZNEK A BIRODALMI FŐVÁROSBAN" - BERLIN KÉPEKBEN , 1938. I.RÉSZ

NAPI TÖRTÉNELMI FORRÁS BLOG
Szerző: Balogh Ebner Márton
2016.08.12.


Berlin a német egység megteremtése előtt is nagy városnak számított Európában, azonban igazi világvárossá való válása az első világháborút megelőző évtizedekre tehető. Az első világégés alatt a lakosság száma némileg visszaesett, de a két világháború közötti, közel húsz évben a  főváros népessége megduplázódott. Németország az első világháborút követően rendkívül súlyos gazdasági és társadalmi válságokat élt át, így noha Berlinben ez nem szüntette meg teljesen a beruházásokat az építőiparban, s számos új épület nőtt ki a földből, de meghatározó városkép átalakulás nem következett be a népességrobbanással párhuzamosan.

A nemzetiszocialista vezetés, Hitler hathatós támogatásával és irányítással azonban olyan átalakulásokat kezdeményezett amelyek alapjaiban rajzolták (volna)  át a város képét. Mostani kétrészes cikkemben egy 1938-as (propaganda) útikönyv segítségével kívánok betekintést adni Berlin akkori állapotaiba:

ITT OLVASHATÓ


CSONKA-BALATONKENESE RÁPERELT BALATONAKARATTYÁRA, SOHA NEM ISMERTE EL AZ ÚJ HATÁRVONALAT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2016.08.12.


Bírósághoz fordult a napokban a fideszes többségű Balatonkenese, miután az egyeztetések nem vezettek eredményre a jegybankelnök felesége, Matolcsy Gyöngyi vezette szomszédos Balatonakarattyával a két település vagyonmegosztásáról. „Matolcsyfalva” – Kenese polgármestere szerint – önhatalmúan húzta meg a határt. Akarattya szombaton válságközgyűlést tart.
Kapcsolódó cikkeink:

Közel egymilliárd forintért vettek MÁV-üdülőt a jegybank alapítványai Matolcsyfalván
Na ki újíthat fel utat Matolcsyék falujában?
700 milliós mínuszban az MNB-s sztáralapítvány

ITT OLVASHATÓ

RENDKÍVÜLI SÜRGŐSSÉGRE ALAPÍTOTT KORRUPCIÓ

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.08.12.


Lassan név szerint és személyesen megismerhetjük a számtalan államtitkárt, helyettes államtitkárt, az összes minisztérium összes dolgozóját és az ő rokonságukat. Még nem a Kékfény című műsorból (van még ilyen?), hanem a fantasztikusan gazdagodó, pályázatokat és támogatásokat rendre megnyerő, ártatlan bociszemekkel a kamerába néz, nem-értem-mi-a-probléma típusú nyilatkozatokat adó magánszámok keretében.

Ma Kis Miklós Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kis- és középvállalkozásokért felelős volt alelnöke, jelenlegi Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csodálkozik rá a világra, hogy mi a probléma az ő 70 milliós agrártámogatásával, amikor az minden keményen dolgozó kisembernek jár. Valóban jár az uniós földalapú támogatás. Azonban az államtitkár úr 96 hektárjára igényelt és elnyert 70 millió forint nem csak ebből áll össze, ugyanis tudomásom szerint nem hektáronként hétmillió forint az uniós támogatás, hanem ennek a csekélyke töredéke. A többi pénz nem jár, hanem elnyerhető állami és uniós forrásokból áll össze.

De nem ügy ez, nem is lesz az. Ahogy az sem, hogy szeretve tisztelt miniszterelnökünk drága édesapja pályáztatás nélkül is ügyesen forgolódik a „Rendkívüli sürgősségre alapított hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás” fedőnéven futó projektek körül, most például a 2017-es vizes világbajnokság építkezési körül. Az önmagában megérne egy misét, hogy miképpen lepheti meg annyira a kormányt a világbajnokság rendezésének lehetősége, ami indokolja a rendkívüli sürgősséget. Ha csak az nem, hogy ilyenkor nem kell közbeszerzést kiírni.

Az ilyen esetekben a következő reakciók fordulnak elő:
  • Az érintett a kérdést sem érti, hiszen ő ugyan miért is ne nyerhetne közpénzes megbízást?
  • Az érintett mélységesen megbántódik már csak a gyanúsítástól is és duzzogva nem válaszol a sajtó kérdéseire.
  • Az érintett eleve sem válaszol semmilyen kérdésre, mert kinek mi köze hozzá.
  • Az érintett letagadja a szemmel látható tényeket is.
  • Az érintett perrel fenyeget mindenkit, aki meg meri írni az esetet.
Egy valami nem szokott előfordulni: nem háborodunk fel. Megszoktuk, természetesnek vesszük, talán még büszkék is vagyunk az újabb nemzeti sikerre.

Korrupciónak nevezzük azt, ha egy politikus, vagy egyéb, köztisztséget ellátó személy (legyen az a legapróbb falu polgármestere, vagy az ország miniszterelnöke) visszaél a hivatali hatalmával, befolyásával, esetleg a munkakörével járó információkkal (például tudja, mire és hogyan kell benyújtani úgy pályázatot, hogy az biztosan pénzt hozzon a konyhára, vagy olyan légkört alakít ki maga körül, hogy a rokonának elég csak a neve is ahhoz, hogy hozzáférjen a közpénzekhez), illetve amikor egy politikus pénzt, vagy egyéb juttatást fogad el azért, hogy az őt lefizető személy kedvezőbb elbírálásban részesüljön, akkor ez bűncselekmény kategória. Kinyomozható, bizonyítható, büntethető. Persze, csak akkor, ha működik az ügyészség, ha a legfőbb ügyész teszi a dolgát, ha a rendőrség nyomoz...

ITT OLVASHATÓ

A FIDESZES VOLDEMORT KORRUPCIÓS ÜGYÉNÉL MÉG NEM VOLT EGYÉRTZELMŰBB KÖVETKEZMÉNYNÉLKÜLISÉG MAGYARORSZÁGON

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.08.12.


Két hete hozott ki egy nyomozás lehallgatásairól készült jegyzőkönyv-sorozatot a 168 óra. Ebből megtudhattuk, egy szociális szövetkezet-hálózatot üzemeltető csoport EU-s pályázatokon szeretett volna nyerni, ennek érdekében egy közvetítőn keresztül Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselőhöz fordultak. Mengyi Voldemort nagyúrnak szólíttatta magát, és a tuti győzelemért cserébe kétszer 5 millió forint “alkotmányos költséget” kért, plusz a pályázaton elnyert pénz egyre és egyre nagyobb részét, végül már a pénz 90%-át.

Mengyi a szövegek nyilvánosságra kerülése után azzal védekezett, hogy neki nincs köze az egészhez, csupán bele akarják keverni az ügybe, semmi sem bizonyítja, hogy ő tényleg részt vett a csalásban.

Ezután tett közé a 168 óra egy újabb részletet a lehallgatási jegyzőkönyvből, amelyben Mengyi a pályázat sikerességéről beszél...
 

A NEMZETIKERESZTÉNY ROTHADÁS ÉDESKÉS BŰZE

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2016.08.12.


Betölti a Kárpát-medencét, legalábbis annak magyarok által (is) lakott részét. Mikor volt utoljára ilyen bűzös „a nemzet”? Tán 1944-ben... Csak most közönséges gengszterek uralkodnak, amorálisak – de éppen ezért bármilyen szennyes ideológiát képesek és hajlandók a maguk javára fölhasználni, bármilyen trágyadombról kelljen is kiguberálniuk azt. Szerencsére nincs nagy hatalmú külső szövetségesük.

Viszont félelmetes belegondolni, mi minden telhetne ki a szervezettől és elbódult-elaljasult reguláris osztagaitól és irreguláris szabadcsapataitól, ha nem volnának számukra kedvezőtlenek a külső körülmények… Szerencse, hogy a belső viszonyok züllöttsége önmagában még nem elegendő ahhoz, hogy a hatalom teljesen mozgósítani merje az általa fölhalmozott gyűlöletpotenciált.

Persze, nem állítom azt, hogy „a nemzet” egésze rohad – viszont határok nélkül. Készségesen fogadják az „anyaországból” érkezett „szíriai fagylaltos autót” is.

Nem, mondom még egyszer: tényleg nem arról van szó, hogy „a nemzet” egésze rohadna – „csupán” a hosszú évek óta domináns, jellegadó része…  S ha nem vagyunk annyira szigorúak, amilyeneknek lennünk kellene – valamennyien emberből vagyunk, ugyebár – nyugtathatjuk magunkat azzal, hogy még csak nem is a többség dagonyázik, kéjelegve…

Ám annak minősítésére, amit a hatalmon lévő aljas társaság művel, nincsenek megfelelően erős szavaink. Nem tudok arról, hogy a magyar történelemben bármely gengszterbanda olyan sokáig hatalmon tudott volna maradni, hatalmát az ország és támogató szövetségesei elképesztő megrablására használva, mint ezek a maiak. Nyilván profi nemzetzüllesztőkről van szó; de a profizmus önmagában nem elég: kellenek olyan idők, amikor nagyon sokan akarnak infantilis, azaz felelőtlen emberként viselkedni, és emberek sokasága akar elszabadultan gyűlölködni – azt a benyomást keltve, hogy ha a helyzet úgy alakul, hát nyugodtan ölnek, majd ha ölni kell. S nincs sok ok a reményre, hogy lehetnének talán még emberek, hisz megvan bennük is…

Sok-sok „polgár” – s távolról sem a legszerencsétlenebbek ám! – akar nekivadultan gyűlölködni; minimum köpködni mindent és mindenkit, amiben-akiben a hanyatló nyugati kultúrát vélik érzékelni. S akadt hatalom, amely e szennyes igényeket nem csupán készségesen kielégíti, hanem módszeresen újra és újra gerjeszti, fölerősíti. Önkéntesek és hivatásosak vadásznak szerencsétlen emberekre a déli határon, s nem a segítés szándékával… A közeg, amelyben tevékenykednek, félelmetesnek mondható: irgalmatlanul vad emberszabásúak uralják, minden szépelgés nélkül mondják ki gyilkos vágyaikat...

ITT OLVASHATÓ

ITT ÉR VÉGET BUDAPEST

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Király Dávid
2016.08.12.


A főváros lehet Magyarország első olyan települése, ahol megszűnne az önkormányzatiság.

Tusványos óta felerősödtek a budapesti közigazgatás átalakításáról szóló hangok. Ha a téma nem a nyári politikai uborkaszezon miatt kapott hangsúlyt az elmúlt két hétben, az azt feltételezi, hogy a Fideszben immár komolyan gondolkodnak a főváros közigazgatási rendszerének átalakításán.

Egyfajta átalakítás valóban indokolt – Budapest jelenlegi, kétszintűnek mondott, de inkább kétágú közigazgatási rendszere túl bürokratizált, a hatáskörök szétaprózottak, a város működése egyre kevésbé hatékony. A kérdés sokkal inkább az, hogy a kormány mit lép, merre indul el.


A kétezres évek első felében liberális oldalról már felvetődött Budapesten az úgynevezett citykoncepció, amely annyit jelent, hogy a főváros belső kerületeivel a Fővárosi Önkormányzat rendelkezne, a külső kerületeket pedig néhány nagyobb, de továbbra is önálló irányítású kerületbe vonnák össze.
 
Egy másik elképzelés nem számol a belső kerületek összevonásával, csak a kerületek számát csökkentené. A harmadik – reformszempontból a legkevésbé „fájdalmas”, de a város működésének hatékonyságát mindenképpen növelő – terv csak annyiban nyúlna a rendszerhez, hogy a főváros önkormányzatának hatásköreit gyarapítaná a kerületiek rovására. Bármilyen vonzó is az utóbbi elképzelés, 2010 óta éppen ezzel ellentétes folyamatok zajlanak Budapesten; elég, ha az idegenforgalmi adók átcsoportosítására vagy a már korábban is elaprózott parkolási rendszer további darabolására gondolunk. A főváros gyengült, a kerületek erősödtek.
 
Mindazonáltal mindhárom átalakítási terv javítana a főváros működésén.
 
Tarlós István szerint „a változtatási szándék mögött a pragmatikus városvezetési szempontokon kívül közrejátszhatnak pártpolitikai, hatalomgyakorlási szempontok is”. A főpolgármester nem árulta el a Népszabadságnak, hogy melyek lehetnek ezek a szempontok, ha azonban a közigazgatási átalakítás negyedik – és leggyakrabban emlegetett – verzióját vesszük alapul, akkor a kormány célja tisztán hatalomtechnikai – a közigazgatási szempontok itt legalábbis másodlagosak.
 
Ha megszüntetik a kerületi önkormányzatokat, és élükre a jelenlegi, közvetlenül választott polgármesterek helyett a kormány által kinevezett ún. helytartókat ültetnek, azzal tovább gyengítik az elmúlt években amúgy is lélegeztetőgépre kényszerített fővárost. Ez a Budapest számára negatív folyamat értelemszerűen felgyorsul, ha a közvetlenül választott (és így az országban a legnagyobb legitimitással bíró) főpolgármester széke is az átalakítás áldozatává válik.
 
Ez Budapestnek rossz...
 

HALÁL A SZALONNÁRA! 2. FELVONÁS

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.08.12.


Új szakaszához érkezett a lejáratási kísérlet. Biztosan többen emlékeztek még a napokban történt, a szervert működésképtelenné tevő támadásra. Ezt követően pedig egy senki által nem olvasott, eldugott kis portálon megjelent egy hosszú cikk a weboldalunkról, pontosabban egy egyértelmű hazugságokból, célozgatásokból és baromságokból összetákolt iromány. Már akkor is biztosak voltunk abban, hogy nem egy névtelen lapocska álnéven irkáló szerzője unatkozott és lapátolta össze azt a mocskot.

A cikk – nevezzük így – nem az oldalunk tartalmával száll vitába, hanem személyes gyalázkodással, penetráns, de kifejezetten személyünk elleni rágalmakkal akar célt érni. A válaszunkat itt olvashatjátok.

Az első perctől kezdve biztosak voltunk benne, hogy megrendelésre készült a mű. A technika nem túl szellemes, nem is egyedi, de működik. Karaktergyilkosságnak hívják. A működési elv a következő: egy alig olvasott, eldugott kis weboldalon megjelenik egy súlyos rágalmakat és ocsmány hazugságokat (valamint nem kevés baromságot) tartalmazó iromány. Néhány nappal később a kormánymédia véletlenül megtalálja és lecsap rá. Picit még hozzátesz, hogy garantáltan hatásos legyen. Most a PestiSrácok volt a szerencsés.

Innen valószínűleg tovább fog gyűrűzni a többi ilyen oldalra. 888.hu, Magyar Idők, Magyar Hírlap. Végső soron ők csak megosztják a talált cikket, semmi különös. Jusson el jó sok emberhez, a forrás nem is annyira lényeges. Pedig talán mégis lényeges. Innen indult a történet, erről a weboldalról. A minket lejáratni hivatott cikk megjelenése előtt az oldal üzemeltetője a Korvin AG néven futó, idén májusban bejegyzett cég volt...

ITT OLVASHATÓ

NAPÓLEON HALÁLAI

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.08.12.


Az Institut de France, pontosabban a hozzá tartozó Társadalomtudományi Akadémia (Académie des Sciences Morales et Politiques) eleinte kétkedéssel fogadta azt a hírt, miszerint 2010-ben megtalálták Bonaparte Napóleon sírját. Ez természetesen teljesen érthető volt a részükről, mivel eddig úgy tudták, az említett illető Párizsban, az Invalidusok templomában nyugszik.

A touloni levéltárban azonban találtak egy teljesen hitelesnek tűnő okiratot, melyben az szerepelt, hogy Bonaparte Napóleon tüzérségi tiszt szerencsétlen módon leesett a lováról, melynek következtében két napig tartó szenvedés után, 1793. december 3-án elhunyt.  A sírját meg is találták a Pompes Funébres Varoises-i temetőben. Mindössze 24 éves volt. 

A történteknek azonban ellentmond az a tény, hogy Bonaparte – tragikus halála ellenére – december 19-én visszafoglalta a várost lázadóktól, sőt a roham során meg is sebesült. Érdemei elismeréséül ezután kinevezték dandártábornokká, de az ezt megelőzően lezajlott temetése miatt kérdésessé vált az, hogy valójában kit.

Az Akadémia a szokatlan probléma sürgős tisztázása érdekében DNS vizsgálatot rendelt el a maradványok alapján. Az eredmények teljesen megdöbbentették a tudományos világot. Az adatok összehasonlításából világosan kiderült, hogy mindkét minta magától Bonaparte Napóleontól származott, aki ezek szerint két különböző helyen, más-más időpontban, illetve rangban veszítette el életét. Ez alapvetően megváltoztatta a XVIII. és XIX, századi történelem kutatásainak eredményeit, valamint a francia császárral kapcsolatos, jól jövedelmező emléktárgyak árusítását...

ITT OLVASHATÓ

SEMEKKORA PLAKÁT NEM TUDJA ELTAKARNI A NADRÁGUNKBÓL KILÓGÓ CSUPASZ FENEKÜNKET

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.08.12.


Az a nagyon jó a statisztikában, hogy normális halandó nem is feltétlenül érti, nem is igazán érdekli és mindig lehet ügyesen tálalni. Az előző negyedévben például a gazdaság teljesítményének romlását úgy sikerült a kormánymédiának megfogalmaznia, hogy az mínusz 0,7 százalékkal nőtt. Az is lehet, hogy ezt már a Matolcsy György zsenialitását magával hurcoló új képzés termelte ki magából, de akár a múlt szép öröksége is lehet.

Tehát miközben úgy száguld a gazdaság, hogy szabad szemmel követni sem lehet, lassan újabb siker kapujához érünk dübörgés közben. Nem kell már sok idő, hogy szép kis országunk a csúcsra érjen, amennyiben csúcsnak nevezhető a szegények számának rohamos fejlődése és az átlagos bérszínvonal stabil tartózkodása a béka ülepe alatt.

Nem én mondom, hanem okos és hozzáértő emberek, hogy amennyiben szeretett vezetőink továbbra is a saját vagyon gyarapítására használják fel a közpénzt és az uniós forrásokat, amit nem lehet ellopni, azt pedig hülyeségekre költik, akkor itt nagyon hamarosan olyan világ lesz, hogy még az albán kecskepásztorok is ide fognak járni katasztrófaturizmus céljából. Nem tartom egyébként kizártnak azt sem, hogy agyafúrt kormányunk éppen a turizmus eme formájában látja a jövőt. Lehetséges, hogy Orbán Ráhel hozzáértő keze alatt létrejön majd (nem most mindjárt, mert még kicsi a ded) egy Nemzeti Katasztrófaturisztikai Nemzeti Központ. Persze nemzetileg. A jól szervezett túraútvonalakon a gazdag látogatók megtekinthetik a faekével szántó magyar parasztot és a Trabanttal szántó burzsujt egyaránt. Lesz majd autentikus népi ételek kóstolgatása – krumplival töltött krumpli burgonyakörettel – valamint egy vidám kirándulás keretében meg lehet tekinteni Mészáros Lőrinc báró összkomfortos sertéseit, illetve az árok partján legelésző alkalmazottakat is.

A helyzet az, hogy amennyiben nem kezd el a kormány nagyon gyorsan dolgozni – nem lopni, hanem dolgozni! – a mostaninál is sokkal nagyobb bajnak nézünk elébe. Már persze csak akkor, ha még látunk. Az ipar helyett rendre idetelepített összeszerelő üzemek  sem közép-, sem (főleg) hosszú távon semmit nem oldanak meg, ellenben tönkreteszik az országot. Erről itt egy nagyon korrekt cikk, akinek van ideje, feltétlenül olvassa el figyelmesen...

ITT OLVASHATÓ

TUDTA, HOGY A KÖZTÉVÉ 12 PERCENKÉNT ÁTMOSSA AZ AGYÁT?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.08.12.


A sport mindig is az egyik legkedveltebb propagandaeszköz volt a hatalom birtokosai számára, ám a magyar kormány az olimpia közvetítések alatt szokása szerint túltolta a biciklit. Olyan intenzitással kampányol ugyanis a legnépszerűbb sportágak versenyei alatt a kvótanépszavazás ügyében, hogy az már kontraszelekciós ingereket vált ki azokból is, akik a durva agymosás nélkül is üzentek volna Brüsszelnek. Ha nem hiszik, mérjék le, hogy az olimpiai közvetítések főideje alatt átlag 12 percenként nyomják a propagandát az arcunkba!  

Önmagában az a kisiskolás stílus is felháborító, ahogy elmagyarázza egy tanár bácsis hang nekünk, miért kell utálnunk a menekülteket, migránsokat, illegális bevándorlókat, és minden alja népséget, melyek rajtunk keresztül igyekeznek eljutni nyugatra, az ígéret földjére. A megfilmesített plakátkampány csakis egyetlen célt szolgál: menj el október másodikán a népszavazásra, amelyet egy olyan betelepítési kvóta ellen írt ki a kormány, mely nem kötelező egyetlen uniós tagország számára sem. (Persze ezt az információt egyetlen hirdetésben sem leled fel.)  Az erre a kampányra fordított milliárdok mintha valamilyen titkos aranybányából kerültek volna elő, mert ahhoz, hogy az ATV-től (!) a TV2-őn keresztül a közmédiáig ilyen sűrűségben nyomják a kioktató szövegeket, hihetetlen összegeket kellett mozgósítani. Nos, üzenjük Budapestnek, hogy attól, hogy kiírják és elmondják, a propaganda a magyar kormány megbízásából készült, még nem nevezhető társadalmi célú hirdetésnek.

De mintha a reklámok nem lennének elég célravezetők, a közvetítéseket megszakítják az egyperces hírekkel, melyek szájbarágásban még a fent vázolt hirdetéseket is űberelik. A sztálinista propagandisták ipari tanulók voltak azokhoz képest, akik összeállítják ezeket a kis hírcsokrokat. Épül, szépül országunk, a munkanélküliségi rátát pedig szinte csak nagyítóval lehet észrevenni, a migránsok próbálkoznak, de a hős magyar rendőrök és honvédek áldozatos küzdelemben visszaszorítják a határ túloldalára a potenciális terroristák tömegeit, de a rothadó nyugaton, ahol nem voltak annyira előrelátók a politikusok, mint Orbán Viktor, robbantanak és késelnek a bevándorlók. Közben persze egy árva szó sem esik Mengyi (Voldemort) Roland kínos ügyéről, Rogán Antal kétes üzelmeiről, vagy a Fideszen belül dúló hatalmi harcról. Egyszóval, a szép olimpiai sikerek (olykor kudarcok) mellé tálalunk még nektek egy tejjel-mézzel folyó Kánaánt, nehogy véletlenül belegondolj abba, miből telik a politikusoknak és barátaiknak luxusutazásokra és cégfelvásárlásokra, és hogy holnap miből veszel kenyeret.

ITT OLVASHATÓ

MITŐL "MAGYAR" A MAGYAR OLIMPIKON?

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Lázár György
2016.08.12.


A nacionalista retorika igencsak népszerűvé vált Magyarországon, az Orbán kormány még a trafikokból és Nemzeti Dohányboltokat kreált. Persze jó dolog a nemzeti büszkeség ha azt mértékkel adagolják, de úgy tűnik, hogy a kormány egy kicsit „túltolta a biciklit” amikor olyan szólamokat puffogtat, hogy „a magyar világnemzet” vagy hogy a diaszpórába sodort magyarok az „oszthatatlan nemzettest részei”.


Apropó magyar nacionalizmus. Az olimpia kapcsán azon morfondírozok, hogy mitől is „magyar” a magyar olimpikon?

Például a hétszeres magyar világbajnok Benedek Dalma a magyar kajak-kenu sport egyik legsikeresebb versenyzője. Ott van Rio-ban az olimpián és Dalma Ružičić-Benedek néven Szerbiát képviseli. 2012 szeptemberétől szerb színekben versenyzik, férje szerb származású.

Vagy a kajakos Fazekas Krisztina; ő is a magyar olimpiai csapat tagja. Sok éve az USA-ban él Krisztina Fazekas Zur néven és 2011-ben a Szegeden megrendezett világbajnokságon ezüstöt nyert, amerikai színekben. Nem félreértés. A magyar születésű Fazekas, Szegeden az Egyesült Államoknak nyert ezüstöt! Ugyanis Fazekas Zur felváltva képviseli az USA-t és Magyarországot a világversenyeken.

A szegedi születésű evezős, Francia Zsuzsanna az USA színeiben kétszeres olimpiai bajnok Susan Francia néven. Schmitt Pál egykoron megpróbálta rábeszélni, hogy magyar színekben versenyezzen, de Francia az amerikait választotta.

Szögedi Szandra cselgáncsozó is ott van Rio-ban. Ő 2007-ben Budapestről Londonba költözött és ott férjhez ment a ghánai cselgáncsozóhoz, Alex Amoako-hoz. 2011 óta ghánai-magyar kettős állampolgár és Rio-ban a ghanai csapat tagja. Angliában él és ott is készült fel az olimpiára...

ITT OLVASHATÓ

13 MEGYEI LAPOT ÉS A NÉPSZABADSÁGOT IS FELVÁSÁROLHATJA EGY FIDESZHEZ KÖTHETŐ MÉDIACSOPORT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.08.12.


Az MMonline írta meg csütörtökön, hogy a Gazdasági Versenyhivatal és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is jóváhagyta azt az üzletet, amelyben a Népszabadságot és 8 megyei lapot tulajdonló Mediaworks felvásárolja az 5 megyei lapot kiadó Pannon Lapok Társaságát, így Magyarország második legnagyobb árbevételű médiacége jön létre az RTL Klub után.
Egy héttel korábban egy másik cikket is közölt az MMonline, amely szerint a 20 millió forint jegyzett tőkéjű Opimus Press Zrt. várásolja meg ezután a Spéder Zoltánhoz kötött Heinrich Pecina által tulajdonolt Mediaworksöt. A lap arról már csak egy, az üzlethez kapcsolódó személy élettörténetén keresztül utal, amit több, az ügylet által érintett személy is biztos információként jelzett nekünk: az Opimus Press Zrt. mögött az elmúlt évek fideszes médiaalapításait, és médiabevásárlásait irányító személyek vannak.

A Marketing & Média online azt írja, Mátrai Gábor fog fontos szerepet játszani a felvásárlás után létrejövő gigacég, az Opimus Press Zrt. életében. Ezt a nekünk nyilatkozó egyik forrás is megerősítette. Mátrai 2010 után Szalai Annamária általános helyettese volt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál, amit nehezen nevezhetünk a Fidesztől független posztnak.

A nyár elején, a Fidesz által Spéder Zoltán ellen indított háború idején mi is megírtuk, hogy az oligarcha elleni támadás célja, vagy járulékos haszna Spéder médiacégei, illetve a hozzá köthető médiacégek megszerzése lehet. Persze nem következik ebből automatikusan a médiacégek Fidesz alá való kerülése, az Indexért például Simicska Lajos jelentkezett be saját lapjában, a Magyar Nemzetben azzal a felkiáltással, hogy az internetes portál nem kerülhet a Fideszhez.

A fentebb említett Mediaworks kapcsán már korábban is voltak olyan pletykák, miszerint a helyi közéletre nagy hatással rendelkező megyei lapokra akarja rátenni a kezét Habony Árpád és a Fidesz, és most valószínűleg ez is fog történni.

A nekünk nyilatkozó források szerint a Pannon Lapok megvásárlása volt a nyitány a Mediaworks eladásához, és nemsokára nyélbe is ütik az üzletet.

Ha ez megtörténik, órási a helyi, nagyvárosi közéletben kulcsfontosságú médiaportfólió kerül a Fidesz irányítása alá. A Pannon Lapok részéről a Dunaújvárosi és Fejér megyei, és Zalai Hírlap, a Napló (Veszprém), és a Vas Népe, míg a Mediaworks részéről az Új Dunántúli Napló, a Heves megyei Hírlap, a 24 óra (Komárom-Esztergom megye), az Új Néplap (Jász-Nagykun-Szolnok megye), a Somogyi Hírlap, a Békés megyei Hírlap, Tolnai Népújság, és a Petőfi Népe. Nem beszélve az online portfólióról, lényegében monopolhelyzetben lévő helyi portálokról...

ITT OLVASHATÓ

NA ÉS?

HUPPA BLOG
Szerző: Ille István
2016.08.11.


...van egy nem kicsi apróság, amiről Orbánék mélyen kussolnak: a kvótáról szóló referendumot, biza, Orbán elvtárs is megszavazta az elmúlt évben. Ráadásul abban a formában, ahogy a népszavazási kérdés felállt – kényszerbetelepítés – még csak elgondolás se volt az Unió vezető szervénél! Mindez Orbánt nem érdekli. Az egész népszavazással mindössze annyit akar elérni, hogy idehaza megerősítse őt a nép, az isten adta, de rendkívül tudatlan nép abban, hogy országvédő politikája helyes – miközben egy uniós határozat a kurva drága, ámbár hőn szeretett kerítése lebontására kötelezi!
 
Itt jön be a na, és? Ez a népszavazás a) semmire nem kötelezi az Uniót, b) még csak indokul sem szolgálhat Orbánnak semmire. Azon felül, hogy a Kárpát-medence Oroszlánja megint bődül egyet a nagy semmibe, sok minden más nem fog történni, mivel egy eleve idejétmúlt koncepcióról van szó. Ja, hogy közben elszáll a semmibe úgy 8-9 mrd jó magyar forint (ill. lófaszt, akad zseb, ahol ez landol). Na és?
 
Tehát, a pórok szavazni fognak. Na és? A szavazás eredményes lesz. Na és? A nemek többségben lesznek. Na és?
 
Úgy hallottam, hogy a Fidesz – aminek farvizén már régen nem evez a MPP (magyar polgári párt – mivel a polgárság, mint olyan, Orbanisztánban egyszerűen nem létezik), valamint hites selejtje, a KDNP is kezd eléggé elkopni a párosból, új nevet kíván felvenni:
Fidesz (ami kurvára nem érthető, mert se nem fiatalok, se nem demokraták) kiegészítésül felveszi az MMMP utótagot: Mindent Megengedhetünk Magunknak Párt...
 

AZ INFORMÁCIÓ: HATALOM, EZÉRT A KORMÁNY INKÁBB MEGTARTJA MAGÁNAK

K - BLOG, A K-MONITOR BLOGJA
Szerző: vamosk
2016.08.09.


2018-ra a kormánynak lesz egy szoftvere, amivel egy kattintással megnézheti, hány férőhely van az ország stadionjaiban, vagy hány fő volt betegszabadságon Somogy megye B betűs önkormányzataiban. Most úgy tűnik, a kormány ráül ezekre az adatokra, miközben a települések gazdálkodása semmivel sem lesznek átláthatóbb. Erre utal, hogy a rendelet "döntés-előkészítő adatként” határozza meg a naprakész, országos szintű, bármely szakpolitikai kérdésben aranyat érő adattárház tartalmát. Az ASP tervezésekor nem vették figyelembe azokat a kötelezettségeket, melyeket az Infotörvény előír az adatok nyilvánosságáról. Így az önkormányzatok csak a kormánynak jelentenek majd automatikusan, az állampolgárok továbbra is kézzel feltöltögetett tájékoztatókra alapozva ellenőrizhetik majd helyi döntéshozóikat. A választásokra a kormány egyedüli játékos lehet, aki átfogó képet lát az önkormányzati rendszerről, pedig ha a fejlesztők és törvényalkotók figyeltek volna a nyilvánosságra, az érdemben segíthette volna a jobb döntéseket és a hatékonyabb gazdálkodást...

ITT OLVASHATÓ

BELESZÓLHATOK A KAMASZ KERESZTLÁNYOM ÉLETÉBE?

BEZZEGANYA BLOGJA
Szerző: TÜNDE
2016.08.11.


Egyszer volt, hol nem volt, egy betonrengeteg közepén egy lány, aki minden nap, amikor a munkából koslatott hazafele, egy aprócska kislányt látott egykedvűen a homokozóban ücsörögni, se más gyerek, se játékok, csak az ücsörgés és a bambulás. Az anyukája a maga 16 évével a padon szívta a cigit, köpködte a szotyit, és dumált a sorstársakkal. A sokadik alkalommal, ki tudja, miért, megállt, leült, beszélt hozzá, épített valamit. Majd legközelebb hazafele vett egy homokozókészletet. Játszottak, vagyis a lány játszott, a gyerek nézte. Így kezdődött. Ennek 17 éve.
 
Aztán lettek hosszabb programjaink, sétáltunk, elmentünk fagyizni, feljött hozzám mesét nézni, kutyát simogatni. Rendeztem szülinapi bulit, rendeltem télapót, volt közös húsvét és karácsony. Akkor legyél te a keresztanyja! Jó, legyek és már ott álltam a templomban egy hároméves, kvázi vadidegen gyerekkel. Furcsa az élet.
 
Volt nyári tábor, úszótanfolyam, görkori, bicikli, asztal, ágy, számítógép, ruha, miegymás. És voltak közös balatoni nyaralások, szentesték, húsvétok. Az évek peregtek, nevelőapukák jöttek és mentek, a gyerek iskolába ment. Nem ment a tanulás, sok volt a gond. Töltött nálam heteket, mert az uzsorások rendszeresen éjjel törtek rájuk, vagy az aktuális nevelőapa túl sokat balhézott.
 
Nehéz volt bármit tenni úgy, hogy ne tűnjön durva beleavatkozásnak az életükbe. Ki voltam én, hogy beleszóljak? A természetemhez képest nagyon óvatosan próbálkoztam, és bár volt olyan is, hogy anyuka napokig tartó sírógörcsös állapotában azt mondta, inkább vedd magadhoz, nekem már nem kell, de így is eljutottunk oda, hogy nem a te gyereked, minek pofázol bele.
 
Marha mérges voltam, de nem hibáztatom. Már akkor is éreztem, hogy milyen lehetetlenül elkeserítő helyzetben van az, aki 16 évesen anya lesz, az apa már a terhesség kiderülésekor lepattan, aki 18 évesen a rákos anyját ápolja, aki soha nem volt jó hozzá. Se szeretetet, se támogatást, se jó példát soha nem kapott, nem látott...
 

A MAGYAR MEGVESZTEGETÉS KIÉPÜLT, GÖRDÜLÉKENY RENDSZERE

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Tamás Ervin
2016.08.12.


Ilyenkor menetrend szerint jön a blabla a legteljesebb tisztázó szándékról, a meghurcolásra kész ellenfelekről, kloroform illatú altatószöveggel vagy fölháborodott mindent tagadással. De ez kivételesen ne érdekeljen minket, ahogy Mengyi Roland nacionáléja sem, amely prototípusa annak a fideszes másod-harmadvonalnak, amelyre mágnesként hatott az a hazafiasságra építő gyűjtögetés, amit korrupciónak nevezni Lánczi András szerint dőreség, hiszen az nem más, mint az új politika szerves tartozéka.

Engem Rajnai Attila szenzációs 168 Óra-beli írásában a

megvesztegetés komplex, kiépült, gördülékeny rendszere fogott meg, amelynek elemei szorosan illeszkednek egymáshoz, mindenki teszi a dolgát, különlegessége pedig az, hogy a ebből a végén a lekenyerező, a legtöbbet  kockáztató nyeri a legkevesebbet. Lépten-nyomon beleütközünk az uniós pénzek elosztásának anomáliáiba, a „visszaosztási rátába”, ömlenek, majd szép lassan tovatűnnek a képtelen sztorik, a Farkas Flórián-i lenyúlás, a tankönyv-plágium, a rekordárú  tanulmányírás, a hitvány bicikliútépítés, a nyomozást vagy elutasítják, vagy elhúzzák.

Borsodban azonban, miután a szociális foglalkoztatás fellendítésére összeálló szövetkezeteknek a leosztott pénzekből végül csak kábé tíz százalék jutott volna, néhány delikvens fölháborodott, s nem tudván, hogy meddig vezetnek a szálak (vagy éppen jól tudva?) megkezdődött a nyomozás, lehallgatásokkal, őrizetbe vételekkel. Hála az újságíró aprómunkájának és az általa megszerzett jegyzőkönyveknek, minta műtét közben látnánk bele ebbe a mikróvircsaftba, amely dehogy mikró, rég makro már, valahogy így megy ez kicsiben, nagyban – Lajosom, Péterkém, Éva, vagy Bandi, szól, átszól, visszaszól, érdekli, kér, megír, átad, előleg, utólag.

Lehet, hogy a sűrűn sorjázó esetek rezüméje ma már unalmas, megütközést sem kelt, az elénk tett látlelet azonban éppen testközelsége, részletessége miatt rémisztő – ismerősek a tények, a kifejezések, a kapcsolatok egyszerre bensőséges és mégis bizalmatlan közege, a mocsár, amelyből sokszor csak akkor szabadulhatsz ki, ha egyben a sikerről is lemondsz...

ITT OLVASHATÓ

CHICAGO - LEGENDA ÉS VALÓSÁG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Bumber
2016.08.12.


Bár Amerika sok tekintetben kultúrsokkot okozott, a legnagyobb hatással mégsem a július 4., vagy a baseball, hanem egy pár napos kirándulás volt rám. A dolog teljes megértéséhez annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy bár táborhelyünk, Minneapolis az elővárosokkal együtt nagyjából 3 milliós város, mégsem az a klasszikus, filmekből ismert amerikai metropolisz. Rengeteg a tó, a zöld terület és viszonylag kevés a felhőkarcoló.
 
Noha érkezésemkor meglehetősen lenyűgöző volt így is, mint gyorsan kiderült, Chicago teljesen más kategória. Talán nem túlzás, ha azt állítom, hogy az egész amerikai útból a legnagyobb sokkot ez a metropolisz okozta.
 
A harmadik legnagyobb
 
Chicagónak hivatalosan 2,7 millió lakosa van, de ha a teljes agglomerációt is beleszámítjuk, akkor ez a szám rögtön felugrik 10 millióra – az ez úgynevezett Chicagoland, és így a harmadik legnagyobb város az Egyesült Államokban.
 
Ezek az adatok persze semmit sem árulnak el abból, milyen hihetetlenül lenyűgöző helyről van szó. Nagyon ritkán fordult velem elő eddig életem folyamán, hogy valami olyan mértékben lenyűgözzön, mint ez az illinoisi nagyváros.
 
Mivel Minneapolis laza 7-8 órás autóútra van tőle, ezért elég későn érkeztünk meg, így csak az utazást követő reggelen mentünk be először. Már a belvárosba vezető út is döbbenetes volt, a felhőkarcolók tömegét meglátva az ember (azaz én) tátott szájjal ámuldozott.
 
De még ez is semmi volt ahhoz képest, amikor ott állsz az utcán. Tényleg olyan érzés volt, mintha rám omlott volna Amerika, hirtelen minden, amit az ember addig csak filmeken látott, valósággá lett...
 

FÉJJÉ MÁ!

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.08.12.


Van annak valami diabolikus bája, amikor rongy alakok önös hatalmi megfontolásból az ember ősi ösztönére, a félelemre építenek hosszan elhúzódó pörformanszokat. Mint Pártunk is, amely ezzel a ganajodással a népesség egyik felében elképesztő és tehetetlen haragot – lásd a magamfajta libsibolsi patkányféreg -, a másikban pedig elhúzódó paranoiát vált ki. Így betegíti meg szeretett népét a maga formájára vezérünk, egyetlenünk, a drága lélek.
 
Székely Jánostól tudjuk, hogy „Mindenki fél valakitől, mert mindenkitől fél valaki, egyetlen nagy félelem, egyetemes rettegés fogja és markolja össze ezt a szomorú Földet.” Körbefélünk. A menekülő fél a fegyverektől és a haláltól, az eccerű polgár fél a menekülőtől, a hatalom meg fél a panelnépektől, és stimulálja őtet, belehajszolva a kifulladásig tartó delíres dervistáncba csak azért, hogy a főnök még egy csöppet királykodhasson.
Hírlik, holnap indul a plakátkampány újabb fejezete, amelyre felfokozott várakozással tekintünk. Hogy mi van még Cipolla batyujában, mivel cukkolódik október elejéig, és mennyi pénzt kúr el még a közösből, bár ezt soha nem tudjuk meg. Ámde bizakodhat, hiszen készülnek felmérések, jelenleg pedig ott tartunk, könnyen lehet, hogy érvényes és eredményes lesz az úgynevezett kvótanépszavazás, amelynek amúgy értelme semmi.
 
De ezt hiába pofázza akárki is, mert úgy tűnik, az emberek nagy hányada vevő a kormányzati kampányszarra, és készen áll nemzeti sorskérdésként tekinteni a migrációra, illetve a népszavazásra. Erre futja a rajongók horizontjából. A legtöbben a propaganda mindent elsöprő intenzitásának tudják be, hogy ilyen sokan lennének hajlandók szavazni, más okosok szerint viszont épp fordítva működik az egész.
 
Eszerint nem azért bevándorlás-ellenesek az emberek, mert mindent elborít a kormányzati kampánytrágya, hanem azért van kampány és népszavazás, mert ez egy bevált eszköz, a prolik pedig vevők rá. Tehát minél jobban retteg a magyar, annál inkább tolják a képébe a baromságot, mintegy négyzetre emelve a reszketést. Kit érdekel, hogy ezzel voltaképp lenézik a bázist, a cél szentesíti az eszközt, ugye...
 

MIÉRT HÜLYESÁG ROGÁN SZABADALMA? (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.08.11.

 
Több helyen is írtak  Rogán Antal és társai autentifikációs szabadalmáról, amit állítólag megvett a Magyar Telekom. 
 
Rogán a kétezres évek elején foglalkozott valamennyire konzisztens hashing-gel, és írt is róluk pár elég gyenge cikket, valószínűleg a szakdolgozata szólt ilyesmiről, és valamiért elővette. Amennyire tudom csak egyet publikáltak ezek közül:
 
 
A konzisztens hashinget nem Rogánék használták fel először adatbázis-autentifikációra, a klasszikus Shalil-Ran-Sheffield autentifikációnak is ez az alapja, így lehet két különböző titkosítási formát azonos identifikációs szinten biztonságosan kommunikálni. 
Rogán "ötlete" az ún. location-identity split ami egy újszerűnek tűnő, de valójában 1. ismert 2. ebben a formájában rettenetesen gyengén működő keresési eljárás. 
 
A klasszikus one-way-identity split helyett épít egy VLS-t, amit "Tue" complilerként ad el (nem igazán compiler, hanem virtual language splitter avagy VLS) és az ún. bad node keresést próbálja felturbózni vele, de ez az eljárás több sebből vérzik.
 
A lényeg az, hogy egy n hosszúságú adatbázisban log(n) loglog(n) lépésben találná meg a bad node-ot, ami rendben is lenne, de ehhez valójában egy háttér adatsor folytonos átrendezése szükséges, ami lépésenként konstans költségű. Ez a konstans ugyan nagyon kicsi, de mégis pozitív (ma már tudnak 0.00001 körülit, de a Rogán cikkben Harris JAAA cikkben még 0.0025-ös érték volt). Tehát ez az algoritmus ebben a formában, a lényeget tekintve, működésképtelen (baromi lassú). 
 

FOGLYUL EJTETT KIB*SZOTT ORSZÁG

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.08.11.


...Lehet fanyalogni, akkor is ez az igazság: Rogán Antal szellemi fogyatékosnak néz egy egész országot, bűntársaival bandába szerveződve lopja a jelenünket, jövőnket, a közpénzek raklapjait. Miközben ezt a cikket írtam, kiderült az is, hogy egészen pontosan 256 millió 800 ezer forint EU-s pályázati pénz jutott a fent említett ProfiTrade Kft.-nek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség jóvoltából. Az a cég, ami vastagon köthető Rogánhoz, és amelynek mindössze négy említésre  méltó projekt kapcsolódik a nevéhez, de valahogy nem tudott félreállni soha a támogatások útjából: 2012 és 2015 között összesen 965 459 720 (965 millió!) forint vissza nem térítendő támogatást kapott.

Tisztelt szűkölő értelmiségiek, minek lehet ezt nevezni? Minek szokás nevezeni azt, amikor a hatalommal való visszaélés, hazai és uniós támogatásokból szárbaszökkenő, visszcsorgatott kenőpénzekből mindig ugyanazok a strómanok járnak jól? Amikor a feltaláló-miniszterekhez több szálon köthető mindigugyanazok feneketlen zsebeiben landolnak a jobb sorsra érdemes milliárdok? Maradt még valami ebben az országban, amihez Rogán neve kapcsolódik, vagy amihez a kormány neve kapcsolódik és nem bűzlik a korrupciótól?

A Rogán-szappanopera legújabb része is pontosan ugyanarról szól, amiről minden, amihez eddig is hozzányúlt. A csúcsra járatott, kollektív hülyének nézésről. Most éppen azt kellene elhinni neki, hogy bár soha nem dolgozott a szóban forgó területen (amúgy semmilyen más területen se, kivéve a közpénzes vályú körüli röfögést), soha nem foglalkozott a digitális aláírások műszaki, tudományos hátterével, életében nem látta, hogy egyáltalán hogy kell hozzáfogni egy ilyen művelethez, mégis képes feltalálni az ahhoz szükséges, korábban felfedezetlen eljárásokat. Hát nem életszerű? Dehogynem.  És amikor megkérdezik tőle, hogy ugyanbiza mi ennek a találmánynak a lényege, milyen értelemben képez újítást a korábban már feltalált digitális aláírási eljárásokhoz képest, milyen ismert technológiákat hasznosított két felfedezés között, akkor jön a fenyegetőzés, hogy aki le meri írni, hogy köze van a stróman-cégekhez, az számíthat a perre.

Röfögve megzabáljuk a moslékot? Megint? Még meddig? Hogy Rogán Antal naponta a pofánkba tolja, hogy ez az ország fuldoklik a korrupcióban, hogy már csak azzal vannak elfoglalva, hogy milyen leleményes módon lopják el azt, amit talicskával sem szégyellnének. Ennyire idióta nem lehet senki, hogy ezt bevegye. Az ingyenes digitális aláírások korában, amikor semmit nem kell feltalálni és újból feltalálni, mert már feltalálták mások jóval régebben, azt kellene bevegye a gyomrunk, hogy bizonyos cégeknek pont erre az eljárásra volt szükségük, amit jó pénzért csak Rogántól lehet megvenni. Hogy ezek a cégek önként, dalolva, minden érdek nékül, csak erre a forradalmi eljárásra vártak, ami ennek a közismerten feddhetetlen politikusnak és feltalálózseninek a nevéhez kapcsolódik. Minősített korrupció a foglyul ejtett államban.

Nem volt elég, hogy feltalálta, miként lehet gyorsított-könnyített eljárásban, letelepedési kötvények formájában kiárusítani a hazát és offshore cégek révén lefölözni az adófizetői pénzt; felfedezte a fizika törvényeit szájbarugdosó táguló gumilakást; és rájött az áron álul érékesíthető bevárosi ingatlanokból származó kenőpénzes zacskók kétségtelen előnyeire, itt a legújabb forradalmi újítás: digitális aláírás, b*zmeg.

Akkor legyek én a harsány idióta, aki nem válogatja meg a szavait. Nekem már nincs időm megválogatni a szavaimat, nincs időm és kedvem szakmázni és finnyáskodni. Rogán Antal a mindennapi példa arra, hogy röhögve el lehet lopni egy ország jelenét-jövőjét és akinek nem tetszik, azt eltapossák. Rogán Antal a példa arra, hogy szellemi fogyatékos kreténeknek néznek, akiknek azt is be lehet adni, hogy Rogán Antal feltaláló zseni. Szórakoznak, röhögnek, hogy ennek sincs semmi következménye. Holnapután bestsellereket fog írogatni és ő lesz a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és az is rendben lesz. Foglyul ejtett kib*szott ország.

FrissítésHirtelen eltűntek a Rogán találmányát hasznosító cég partnerei.