2017. április 12., szerda

GYŐZTES KERESTETIK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Föld S. Péter
2017.04.12.


A Fidesz már megbukott. Nem nagy bátorság ezt kimondani, a vak is látja, hogy a vesztes már megvan: a nemzeti együttműködés élcsapata lejtmenetbe kapcsolt, innen már nem lehet visszakapaszkodni. Egyre több ember számára nyilvánvaló, hogy Orbán és társai a csatát elveszítették. Tudják ezt ők maguk is, ezért az idegesség, az egyre növekvő arrogancia, az, hogy gyakorta már a látszatra sem ügyelnek.

Csodafegyverben nem bízhatnak a hatalmon lévők, azt, hogy jövőre jobb lesz, már csak néhány elvakult Orbán-fan hiszi el, a többiek számára ez nem több mint egy rosszul előadott tündérmese.

A vesztes kiléte már ismert, csak azt nem lehet tudni, hogy ki fog győzni.
Győztes ugyanis még sehol sem látszik, és olyan sem nagyon, aki megérdemelné a győzelmet. Mi, magyar emberek, pedig megérdemelnénk, hogy a Fidesz végre eltűnjön a hatalomból, mert rengeteg kárt okozott az országnak. És nem is csupán a gazdaságnak elsősorban – még ennél is nagyobb pusztítás, amit a lelkekkel művelt.

Győztes kerestetik. Sőt, győztesek. Egyedül ugyanis senki nem fog nyerni a Fidesz ellen. Nem azért, mintha a Fidesz annyira erős lenne. Épp ellenkezőleg: kispályás csapat ez, jobb bajnokságban pofozógép lenne. A kapus rendre árnyékra vetődik, a védelem átjáróház, a középpályások csak keresik a labdát, a csatárok még helyzetbe sem kerülnek. Hogy ez a pancser gyülekezet még mindig a pályán lehet, az kizárólag annak köszönhető, hogy az ellenfél még mindig nem futott ki a pályára.

Lehetne egyedül is nyerni, de nem lehet. Lehet, hogy még közösen sem lehet, mert nem kizárt, hogy 2018 tavaszán ki sem nyitják a versenypálya kapuit, és a mérkőzés elmarad. Ez is benne van a pakliban, és akik erre azt mondják, hogy ez bérrettegés, mert itt vagyunk Európa közepén, és velünk ilyen nem történhet meg, azok gondoljanak arra, amit az Alkotmánybírósággal, a bírákkal, a médiával műveltek. A rokkantakkal, és a most még egészségesekkel. A nőkkel és a férfiakkal. Kismamákkal, nagymamákkal, idősekkel, fiatalokkal...

ORBÁN ÉS BANDÁJA ADDIG SZORÍTOTTA A TÁRSADALMAT, AMEDDIG MÁR NEM MARADT LEHETŐSÉG HÁTRÁLNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.04.12.


Vannak nagyon vicces dolgok az életben. Az országban is vannak, persze azért igen fejlett humorérzékre van szüksége annak, aki vigyorogni tud mostanában. Én például szívből felröhögtem, amikor kedvenc – na jó, nehogy sértődés legyen; az egyik kedvenc – propagandaportálomat olvasgatva rábukkantam erre a cikkre.

Lustáknak összefoglalom: mindenki retteg ebben az országban, aki nem fideszes. Megmég esetleg ha kádéenpés, akkor sem fél, de minden más esetben retteg és rinyál és ez nagyon szánalmas dolog. A baloldal rettegés közben nem átall forradalomról vizionálni, pedig tudjuk jól, mire szokott vezetni, ha a demokratikusan megválasztott istenkirályt erőszakkal váltja le a nép. Nézzük csak meg Ukrajnát, ahol szintén Soros György kavarta a szart. Itt is Soros kavarja. Közben a komplett ellenzék retteg és ijedtében el akarja zavarni Orbán Viktort, pedig a demokrácia azt kívánja, hogy szabályos választásokon kell őt legyőzni.

Nagyjából ennyi. Nem azért hoztam ide ezt a cikket, mert olyan jól megírt dolgozat lenne. Erről szó sincsen. Viszont talán éppen egyszerűségénél fogva jól nyomon lehet követni a rendszer logikáját. Már amennyiben beszélhetünk logikáról a jelenlegi magyar rendszerrel kapcsolatban.

Miután hetedik éve van hatalmon Orbán és brigádja, már évekkel ezelőtt is szánalmas dolog volt visszamutogatni, hogy miről ki tehet. És mivel a saját szája íze szerint átírta a Fidesz a választási törvényeket – innentől kezdve a demokratikus, de főleg a korrekt választás ki is van zárva, mert változatlanul nem az a demokratikus és becsületes, amit Orbánék éppen annak tartanak, hanem ami az -, így parlamenti többséget szerzett. Ennek ellenére hetedik éve sír a szájuk, hogy a liberálisok elnyomják őket, mert olyan sokan vannak...

FORRADALOM VAN A MI UTCÁNKBAN

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.04.12.


Inkább megtévesztett hívei jajveszékeljenek Orbán birodalmának romjai fölött, minthogy mi siránkozzunk kirabolt hazánk pusztulása miatt.

Végre. És – ahogy mondtam és vártam – mégiscsak forradalom van (lesz) a mi utcánkban. Az utcára megy (ment) a politika, mert a parlamentből, a demokratikus intézményekből kiszorult, kiszorították az Orbánok és Lázárok, a Fidesz, a KDNP, a NER, a nemzeti konzultáció és a nemzeti dohányboltok.

Orbán Viktor a parlamenti politizálást, az eszmék és nézetek, az érdekek ütköztetésére szolgáló demokráciát, majd a józan észt is a föld alá kényszerítette. Történelmi bűnéhez a magyar katolikus egyház nyújtott mocskos anyagi önérdekből tevőleges támogatást a többi történelmi egyház asszisztálása mellett, a magyar értelmiség impotenciája és gyávasága segedelmével, a magukat demokratikusnak mondó parlamenti pártok együgyű és önző acsarkodása közepette, az apátiába esett magyar társadalom szeme láttára.

Az elfojtott indulat és elégedetlenség tör most fel és forradalmi hangulat árasztja el a Duna parti világvárost. Beszivárog a szívekbe és a lelkekbe, a székesfőváros mellék és főutcáira, lassan terül szét, mint tavaszi virágillat a budai hegyekben, vagy a pörkölt illata a függőfolyosós pesti házakban. Budapest ismét hangos és aktív, a magyar társadalom ébredezik a kómából, kezdi megtalálni a hangját, rádöbbent, hogy van lába, amivel az utcára lehet menni, keze, amivel transzparenseket lehet a magasba emelni, szája, amivel kikiálthatja az igazát és bátorsága, ereje is van, hogy szembe merjen szállni az elnyomó állammal és annak erőszakszervezeteivel.

Amikor a forradalmi hangulatot és a kibontakozó Orbán ellenes felkelést dicsőítem, nem annak örülök, hogy elönti az utcát a forradalmi erőszak, zűrzavar lesz és a polgárok egymásnak esnek, a hatalom kezet emel azokra, akiknek nevében a hatalmat gyakorolja, az emberek nekimennek a hatalmat védő erőszakszervezeteknek, intézményeknek, hanem annak, hogy a magyar emberek lassan ráébrednek saját felelősségükre, társadalmi és történelmi kötelességükre, arra, hogy semmilyen egyéni, családi, csoport-, vagy pártérdek nem előzi meg az ország, a magyar társadalom, a magyar emberek együttes érdekét, ami nem más, mint az évszázados eredménytelen harc után csodával határos módon megszerzett helyünk megvédése a nyugati civilizált világban, az Európai Unióban és a NATO-ban, a liberális demokrácián alapuló értékrendet való társadalmak között...

ERKÖLCS ÉS TÖRVÉNYES REND

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.04.12.


Meglehetősen sok hozzászólás érkezett a legutóbbi cikkemre (CEU), kaptam én hideget, meleget, csak éppen azt nem, hogy igazam van. Nem várom/vártam sohasem azt, hogy bármelyik cikkemért dicséretet kapjak, hiszen éppen az volt mindig is a célom, hogy problémákat tárjak az Olvasók elé, hogy azon elgondolkozzanak. Most is sikerült ezt a célt megvalósítanom, ezt bizonyítja az alábbi komment is, amelyet az egyik közösségi honlapon intézett hozzám a szerzője. A szövegen nem változtattam, mert az egyes kiszólások is magukért beszélnek.

Amikor a 'Törvényes Rend' erkölcstelen, akkor hadd menjek az utcára! Mindannyian TUDJUK, hogy a parlament marionett-figurák többsége! Azt is TUDJUK, hogy az illegális átvándorlókat Orrbán ILLEGÁLISAN szállíttatta az Osztrák határra, ám olyan eset is volt, hogy felajánlottak egy vonatot Bécsbe, ám Bicskénél volt a végállomás! Ez törvényes, ugye? Tán megszavazta a parlament? A nemzetközi jog meg smafu! A Fidesz szokásos napi erkölcstelenségeire már régen felhívták a figyelmünket. Pl.: Volt egyszer egy firenzei vizsgálat, azután egy Tavares-jelentés és most már az EU-ban áll a bál! Hab a tortán, hogy az Alkotmánybíróság tagjainak fele NEM alkotmány-jogász, pedig az elő vagyon írva, méghozzá több éves tapasztalat igényével! Másrészt a CEU az elmúlt 5 évben is jogszerűen működött (papírjuk van róla) és addig jogszerűen működnek, amíg a vadiúj törvényt ki nem hírdetik! Orrbán hatásköreit meg ne emlegessük (bohóc-ügyi államtitkár), valamint a Szabadság-téri szoborral kapcsolatos hazudozásai miatt sem! Soros nem volt mindig szálka Orbán szemében. Különösen a kezdetekkor. Akkor ugyanis a Fidesz 10ezer dollárt kapott és több párttag kapott egyéb juttatásokat lásd Oxford, vagy mint kiderült még Habony is, Kovács Zoltánról nem is szólva! Népszavazást szervezett a kormány is, ám elbukta! Természetesen az nem számít, ugye! Amikor meg összejön a szükségesnél jóval több aláírás, akkor meg NEM engedik megtartani! Na ez a Fidesz törvénye! ELÉG!”

Rengeteg kérdés adódik ebből a szövegből, mindjárt itt az első: az erkölcs és a törvényes rend összefüggése. A hozzászóló azt állítja, hogy ha a törvényes rend erkölcstelen, akkor joga van az utcára menni. Először is, ma hazánkban minden embernek, minden csoportnak, legyen az akár civil, akár politikai csoportosulás, joga van utcára menni és ott kifejteni a véleményét. De a fenti szövegből az derülhet ki, hogy ha a törvényes rend erkölcstelen, akkor joga van mindenkinek tüntetni. Tehát a szerző egy erkölcsi állapothoz rendel egy politikai cselekményt. Már ez önmagában problémás és félrevezető, hiszen nem egy erkölcsi állapot hatalmaz fel bennünket arra, hogy tüntessünk, hanem maga a liberális demokrácia politikai rendszer főtípusnak a kialakult szabadságjog rendszere. Ha egy erkölcsi állapotra hivatkozva mennénk tüntetni, akkor végeredményben a Radbruch-paradoxonhoz jutunk el. Az Olvasó bizonyára emlékszik egy korábbi cikkemre, amelyben éppen ennek a paradoxonnak a tarthatatlanságát elemeztem. Itt most elég annyit mondani, hogy minden embernek és minden civil, vagy politikai csoportnak lenne erkölcsi indoka arra, hogy az utcára menjen, sőt, magát a törvényes rendet is megzavarja, vagy felrúgja...

A CEU UTÁN A CIVILEK, UTÁNA MEG...

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR BLOG
Szerző: zero
2017.04.12.


A CEU-tiltakozásra rátolja a kormány a civil szervezetek regisztrálását, ami külön-külön sem tűnik bölcs lépésnek, így együtt meg …Oké, le akarják tudni 1 évvel a választás előtt a “leszámolást”, de ezt most szerintem eltaktikázták.. És a kanyarban ott figyel a kiskereskedelmi szektor újabb szívatása. És utána a következő, meg a következő … na meg Brüsszel...

...Ma este fél 6-tól tüntetés Hősök terén a civilek baszogatása ellen.Ha szerinted nem jó, hogy az Európai Unióban Magyarország legyen az egyetlen ország ahol listázzák, külföldi ügynöközik a civil szervezeteket gyere ki, gyere el!

A LEGFŐBB BIZTONSÁGI KOCKÁZAT MAGA A MINISZTERELNÖK - MAGYAR BÁLINT

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.04.12.


A volt oktatási miniszter szerint van értelme a végsőkig harcolni a CEU-ért. Magyar Bálint azt mondta a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában, nem gondolja, hogy Putyin konkrét utasítást adott volna Orbán Viktornak az egyetem kiszorítására, de az autokrata rendszerek tesznek egymásnak szívességeket.

Orbán Viktornak fontos a CEU ügye

Nem volt meglepetés, hogy Áder János aláírta a felsőoktatási törvény módosítását, a köztársasági elnök nem autonóm politikai szereplő, gyakorlatilag Orbán Viktor beosztottjaként működik – ezt Magyar Bálint mondta a Reggeli Gyorsban. Szerinte az alkotmánybírósággal sem lenne lehetetlen előre megbeszélni, hogy hogyan döntsenek, hiszen a testület tele van a Fidesz kádereivel.

A volt gazdasági miniszter úgy látja, hogy az a harc, amit Orbán Viktor az alternatív forrásokkal rendelkező, tőle független civil szervezetek vagy éppen a CEU ellen vív annyira fontos neki, hogy nem engedheti meg magának, hogy ennek bárki, akár Áder János keresztbe tegyen.

Magyar Bálint szerint számít, hogy hatalmas tiltakozás van a lex CEU ellen. Ki kell emelni a mostani tüntetések generációs jellegét, eddig a Fidesz vigyázott arra, hogy a fiatalabb generációkat maga mellett tudja, de most megjelent egy liberális elkötelezettségű fiatal réteg az utcán, méghozzá nem szélsőjobboldali, hanem Európa és szabadság párti követelésekkel – fogalmazott a volt miniszter....

TEGNAP A CEU, MA A CIVILEK - HOLNAP KI KÖVETKEZIK?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.04.12.


Viszonylag hosszú meccs végjátékában vagyunk. A kormány a civilekkel szemben nem a CEU-stratégiát (két hét alatti totális ledózerolás) választotta, valójában évek óta lehet tudni, hogy a Fidesz szemét nagyon szúrják ezek a szervezetek. Most pedig tesznek egy nagy lépést afelé, hogy kicsinálják őket.

Azért vannak persze párhuzamok is a CEU-val: mondjuk az, hogy a Fidesz a jogállamiság eszméjét köpi szembe, magyarán direkt törvénykezik annak érdekében, hogy a neki nem tetsző (vagy inkább kényelmetlen) civil szervezeteket éppúgy megfojtsa, mint a Közép-európai Egyetemet. De elsőre nem így nézett ki a történet.

Egyébként pont az a szomorú, hogy ez a meccs évek óta zajlik a szemünk előtt, és azon kívül, amikor Móra Veronikát, az Ökotárs vezetőjét elhurcolták a rendőrök az irodájából (ami tényleg csúfos pillanata volt a demokráciának), a társadalmat nem igazán rengette meg a civilek elleni harc.

Ebben rejlik ugyanis a Fidesz taktikájának szépsége. Adva vannak tehát a civilek, akik „gyanús, külföldi támogatásokból” tartják fenn magukat. 2014 januárjában a magyar kormány úgy döntött, hogy saját hatáskörébe vonja a pénzek eloszthatóságát, hogy a Norvég Alapból csak állami kontrollal lehessen részesülni. Az áprilisi választási győzelem után három nappal pedig meg is indult a hadjárat: a kormány több tagja bűncselekmények elkövetésével vádolta a civil szervezeteket, Lázár János politikai befolyásolásról beszélt, és mint utóbb kiderült, maga Orbán Viktor utasította személyesen az ügyészséget, hogy vizsgálja át azt az öt civil szervezetet, melyeket „gyanúsnak” találtak. Ám ez a vizsgálat nem hozta meg a várt eredményt, ugyanis nem sikerült semmilyen gyanús dolgot találniuk. Pedig volt a szervezeteknél házkutatás (melyről később a bíróság kimondta, hogy törvénysértő volt), felfüggesztették az adószámukat, végül a több mint egy évig tartó nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették...

TARLÓS ISTVÁN A KÖZTERESEK RÉME, A 3-AS METRÓ VÉDELMEZŐJE, 2019 ÚJRÁZÓJA?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: prima.vera
2017.04.12.Tarlós István, Budapest főpolgármestere újabban egyre többet szerepel a médiában: míg eleinte 2019-es újraválasztásával kapcsolatban kérdezgették, majd a „felújított” 3-as metró kapcsán került ismét előtérbe. Legutóbb a közteresek ellen kelt ki magából tőle igencsak szokatlan módon, mivel mint utólag kiderült, a feleségét sikerült megbüntetniük. Azt is mondta, hogy a CEU-ról őt kérdezni provokáció, mert ehhez szerinte Budapestnek túl sok köze nincs. De nagy kár, hogy a főpolgármesternek az egyik rokona sem jár a CEU-ra, mert akkor talán a védelmébe venné a neves intézményt.

A rokon a feleség
Tarlós az ATV-ben elismerte, hogy „egyik rokonát” megbüntették közlekedési kihágásért a közterület-felügyelők, ám arról csak később rántódott le a lepel a 168 óra jóvoltából, hogy valójában a feleségéről van szó: Tarlós Istvánné február 7-én reggel fél nyolckor közlekedett szabálytalanul a Bécsi út és a Szépvölgyi út kereszteződésénél, saját tulajdonú gépkocsijával. Így már érthetőbb, hogy mire ez a nagy vehemencia: Tarlós István ugyanis ezt követően indított hadjáratot a közterület-felügyelet ellen, ugyanis Tarlósné vitatta a bírság jogalapját, így az ügyet a közterület-felügyelet átadta a rendőrségnek. Tarlós szerint ugyanis problémás, ahogyan a közteresek csak a bírságolás maximalizálására törekednek, ezért változtatni kell a közterület-felügyeletek szellemiségén az autósok bírságolását érintően, így módosításokat eszközöl a kialakult szabályrendszeren.
Ezen kívül úgy véli, hogy a közterület-felügyelők következetesen, és a jelek szerint visszatérő módon szabálytalanul büntetnek, mivel egy közterület-felügyelő akkor büntethetne szabályosan, ha nemcsak a közterület-felügyeleti kamera felvételére támaszkodna, hanem a helyszínen lenne, és ott szabná ki a büntetést. A „pénzbehajtásnak látszó akciók” és az óvodáknál, az iskoláknál reggel és délután megjelenő „kényszerhelyzetben lévő” szülők büntetése ugyanis nem a közterület-felügyelet alapvető feladata, valamint szerinte az is túlzó, hogy 50 ezer forintra büntetnek autósokat egyes szabályszegések miatt, ezért a rendőrségnél és a belügyminiszternél javasol módosítást a közterület-felügyelettel kapcsolatban.
Ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy nincs összefüggés a családot ért büntetés és a közterületesek által fenntartott kamerásrendszer-elleni fellépése között, a lakossági elégedetlenség tehát a legfőbb indoka a hirtelen kiállásának. A családi büntetés azért valószínűleg hozzásegítette az eredményesebb fellépéshez. A szabálytalanságok kiküszöbölése érdekében véleménye szerint azonban felül kell vizsgálni a budapesti közigazgatást jellemző kétszintűséget, így már konzultáció folyik arról, hogyan lehetne társulási formában átalakítani a közterület-felügyeleteket.
Pár napja a Lex CEU ügyében is megnyilatkozott Tarlós: mint mondta, szerinte provokáció őt kérdezni a CEU körül kialakult helyzetről, mert ehhez Budapestnek túl sok köze nincs. A sajtótájékoztatóján egyáltalán nem kívánt állást foglalni, illetve csak annyit jegyzett meg, hogy az ezzel kapcsolatos újságírói kérdések provokatívak. De nagy kár, hogy a főpolgármesternek az egyik rokona sem jár a CEU-ra, mert akkor talán a védelmébe venné a neves intézményt...

ORBÁN MANIKŰRÖSE

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.04.12.


No, meg a fodrásza - ők ketten a mai helyzet haszonélvezői, már ha arra gondolunk, hogy a halál után darabideig még nő a köröm, meg a haj...
Orbán politikai hulla, ez egyre nyilvánvalóbb, és ezen semmit sem változtat, ha egyelőre viszonylag békés körülményei vannak az őt apránként elfogyasztó kukacoknak, és háborítatlanul büdösödhet magában.
Természetesen erről ő mit sem tud, hiszen olyan hihetetlen a dolog, főként annak, aki hétfőn-szerdán-pénteken a Világ Urának, kedd-csütörtök-szombaton Európa megmentőjének és a kereszténység erős bástyájának szerepét tölti be, vasárnap meg szotyolát köpköd valamelyik díszpáholyban...
Pedig a helyzet mégis csak ez, merthogy úgy járt, mint a hadvezér, aki olyan lelkesen ordítja, hogy "Utánam!", hogy elfelejt időnként hátranézni, hogy megy-e még valaki utána, vagy csak az ő döngő léptei alatt reng a föld...
Itthon már a legostobábbak is látják azt a pofátlan rablást, melyet éveken át akkor sem hittek el, mikor a zsebükben kotorászott, és bár maradtak még olyanok, akiket a rezsicsökkentés megtiltásának hazugságával meg lehet ijeszteni, azért már többen vannak azok, akik átlátnak a szitán és tudják, hogy ennek haszonélvezői a leggazdagabbak, mint ahogy mindennek ebben a országban.

A statisztikák kozmetikázgatása nem mond semmit a panelprolinak, aki a foglalkoztatottságot nem százalékban méri, hanem abban, hogy neki meg a gyerekének van-e munkahelye, és a béréből meg tud-e élni legalább minimumszinten.
Kinyílt a világ, a bátrabbja megsütötte a maga hamubasült pogácsáját és világgá ment szerencsét próbálni, a kevésbé bátor is látja, hogy miként él egy vele egy kategóriában levő dán, norvég vagy német melós, és nem elégszik meg a szép szavakkal meg a nemzeti szólamokkal.
Hiába az igyekezet, a buszvezető nem Tarlósra fogja kenni a bérproblémáit, hanem Orbánra, mert az azért nyilvánvaló, hogy ebben az országban arról is ő dönt, hogy vazallusai melyik végükön vehetik a levegőt, bármekkora is a pofájuk.
És egyre inkább érzik, hogy nem eszköztelenek, Rogán ugyanis nem fog buszt vezetni.
A falu népe éppen mostanában kapja meg tőle az ajándékot, az agrár-oligarchák számára kitalált termelési-értékesítési integrációt, mellyel gyakorlatilag éhhalálra ítélik a függetlenségüket őrizni kívánó agrár-vállalkozásokat - a libák már előre rettegnek, hogy a tervutasításos rendszerben mi lesz velük, ha a gúnárok nem tojják meg a termelési előirányzatot.
Az árkok partjainak népe reménykedik, hogy a bimbózó politikai versenyben nekik is jut néhány kiló szavlejárt száraztészta, esetleg egy bográcsnyi pörköltnek való hús választásokkor, őket egyszerűen nem érdekli a Vezér, tőlük aztán fel is fordulhat, sőt...
A nyugdíjasok háborognak a nyugdíjemelés mértéke és módja miatt, ők azok, akik - teljességgel érthetetlen módon - azt képzelik, hogy egy ledolgozott élet után a nyugdíjuk járandóság, és nem hajlandók minden hónapban hálaimát rebegni a csüngőhasú szenthez...

MÉLYSÉGESEN SAJNÁLOM VOLT ELNÖK ÚR...

SZTÁRKLIKK - SÁNDOR MÁRIA BLOGJA
Szerző: Sándor Mária
2017.04.12.Kezemben a levelek, amiket korábban Önnek írtam...és a válaszai... De az igazi választ, hosszú évek után hétfőn kaptam meg.

A tömeg zúgja: "Ne írd alá János!" A 80 ezer emberből 40 ezer biztos hogy diák. Az Ön gyermekei is lehetnének... De az Ön gyermekei jó helyen vannak...

Az elmúlt években több alkalommal írtam Önnek levelet. Az írásaim azokról az emberekről szóltak, azokról az egészségügyi dolgozókról, akik most lehet, nem voltak a 80 ezres tömegben.

De azt is tudom, nem 80 ezren, hanem 200 ezren vonultunk volna, ha a szolgálat nem kötelezi azokat az embereket, akik dolgoztak az ágyak mellett, a volánnál és egyéb munkahelyeken vasárnap is. Ők a "lélekben veletek" emberek. Az én leveleim róluk szóltak.

A harcom nem 2015 februárjában kezdődött. Jóval előbb mentem el Önhöz. (Idézet a levelemből:)

"Kikre bízzuk szeretteinket amikor betegek, haldokolnak, segítségre, megértésre, jó szóra, fájdalomcsillapításra szorulnak? Ezekre a minimálbért kereső, lelkileg elnyomorodott, megtaposott, agyongyötört emberekre. Könyörögve kérem segítsen, hogy ezek az emberek visszakapják ezt a kis pénzt, amit elvettek Tőlük...."

Ugyanis a korrupt egészségügyi vezetés, karöltve az Önök államkincstárával akkor éppen a legkisebbektől vonta vissza a csipsz-adóból keletkezett többletet, amit az egészségügyi dolgozóknak ígértek. Tévedésre hivatkozva iratattak alá visszamenőleg dolgozókkal papírokat, átdátumozva...

Ezek mindennaposak a magyar egészségügyben... A legkisebbekre gyakorolt felülről jövő nyomás... Így működik ez a rendszer, félelmet keltve, nyomást gyakorolva.

De hagyjuk is. Több levél, több kérés, több válasz...

Ön a válaszában ezt írta: "...A köztársasági elnök feladat és hatásköréből az Alaptörvény 9-14. cikke és jogszabályok rendelkeznek. Sajnálattal tájékoztatom arról, hogy az Elnök Úrnak sem az Alaptörvény, sem a jogszabályok nem adnak lehetősséget arra, hogy ügyébe beavatkozzon, illetve abban bármilyen intézkedést tegyen, vagy kezdeményezzen..."...


MENNYIT KERES A MAGYAR?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkekő
2017.04.12.


Vallomással kell kezdenem, ugyanis elgyengültem picit, és bár másik posztot terveztem mára, nem tudtam megállni, hogy ne változtassak. A magyar parlamentben ugyanis vitanap zajlott, aminek a témája egyébként a határátkelők szempontjából nagyon érdekes volt, de aztán menet közben kiderült, hogy nem csak érdekes, de tanulságos is mindaz, ami elhangzott.

A politika az mindenhol politika, és alapvetően nincs is azzal semmi baj, ha az ellenkező oldalon álló politikusok másként látnak folyamatokat, mást emelnek ki egy-egy adatsorból.
A magyar parlamentben kedden elhangzottakról olvasva viszont úgy tűnik, mintha legalább két teljesen párhuzamos ország létezne (nem mintha ez olyan nagy újdonság lenne, persze), melyek közül az egyikben rémes nyomorban élnek az emberek, a másikban pedig sok szempontból jobb a helyzet, mint akár Németországban.
A vita egyébként az uniós tagállamok közti munkabérkülönbségekről szólt, és mivel a magyar határátkelők döntő részt mégis a magasabb fizetések és a jobb élet reményében indulnak el, gondoltam, hátha elhangzik majd valami érdekes is.
Végigolvasva a beszédekről készült összefoglalókat (MTI), kiemelek pár, általam érdekesnek tartott gondolatot, aztán barátunk, a Google segítségével megpróbálom megmutatni a számokat is:

ERŐSÖDIK A NYOMÁS ORBÁNRA, DE Ő NEM HAGYJA MAGÁT ZAVARTATNI - EGYELŐRE SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SATÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.04.12.


New York Times/Yahoo/Washington Post/AP

A német külügyi államtitkár értetlenségét fejezte ki a magyar nagykövetnek a felsőoktatási törvény és amiatt, hogy az a CEU ellen irányul. Michael Roth kiemelte: Magyarországon jelenleg sok olyasmi történik, ami nyugtalanítja Németországot. Azt érzékelik, hogy a magyar fél mind keményebb vonalat visz az EU-val és annak intézményeivel szemben. Közben a washingtoni Külügyminisztérium azt sürgeti, hogy a magyar kormány függessze fel felsőoktatási reform alkalmazását. A szóvivő szerint ajánlatos volna felülvizsgálni a parlamenti döntést és vitát kezdeni az egyetemmel, illetve más, érintett intézményekkel minden aggály tisztázására. A nyilatkozat úgy ítéli meg, hogy a jogszabályt szélesebb keretekben kell értelmezni, mert az befolyásolhatja más amerikai egyetemek működését is Magyarországon.

New York Times

Fokozódik a nyomás Magyarországra, miután az olyan törvényt fogadott el, amely végeredményben bezáratná a Közép-Európai Egyetemet. Megfigyelők szerint a lépés része a szabad véleménynyilvánítás joga ellen indított hadjáratnak, egyébiránt pedig az a célja, hogy újabb ellenséget kreáljon, ezúttal Soros György személyében, mivel ő Orbán Viktor szemében a globáltőke befolyását testesíti meg. Lőke András a Transparency Internationaltől úgy látja, hogy a hatalom egyetlen sikertörténetet tud felmutatni, a kerítés megépítését, mert az emberek azt szeretik, hogy nem jönnek a migránsok. Ami pedig az illiberális rendszert illeti, az természetes ellenségének tekinti a liberálist, főleg ha azokat olyan alapítványok támogatják, amelyet a Fidesz nem ellenőriz. Szelényi Zsuzsa (Együtt) azt mondja, hogy a kabinet az utóbbi két évben összeesküvési elméletet gyártott, az állítva, hogy Soros az egész világon érvényesíti befolyását.

Az ENSZ szólásszabadság ügyében illetékes jelentéstevője úgy nyilatkozott, hogy a magyar jogszabály nagy valószínűséggel sérti a tanszabadság elveit. Hasonlóképpen vélekedik budapesti látogatása után az amerikai helyettes államtitkár. A Bizottság ma tárgyal az ügyről, de várhatóan megvitatja azt is, hogy a magyar kormány korlátozni igyekszik az EU illetékességét pl. a bevándorlásban és a gazdaságban. Az EMMI azt közölte Palkovics László brüsszeli látogatását követően, hogy az unió remélhetőleg nem segíti Soros megtévesztő kampányát és képes lesz objektív véleményt alkotni. Orbánt közben a jelek szerint nem rendítik meg a bírálatok. Hívei változatlanul megvetően nyilatkoznak az üzletemberről...

ÍGY SZÁMOLJ TÜNTETŐT

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Mikecz Dániel
2017.04.11.


Igaza volt-e Philipnek? 80 ezeren vagy 8 ezeren vonultak vasárnap a CEU-ért? Most kiderül!

Tüntetések után gyakran felmerül, hogy mennyien is voltak az adott rendezvényen, főleg mióta erről nem közöl adatokat a rendőrség. A résztvevők száma életbevágó a tüntetés szervezői számára, hiszen az hivatkozási alapot jelent, képet ad az ügy társadalmi támogatottságáról és figyelmezteti a döntéshozókat, hogy a demonstrációnak akár választási konzekvenciái is lehetnek. Nem kell tehát azon csodálkozni, hogy a szervezők gyakran hajlamosak túlzó megállapításokat tenni a tüntetők számát illetően. A túlzott elvárások elkerülése érdekében érdemes azonban egzakt módszert találni a tömeg megmérésére, amit az általános alaposság is megkíván.

Objektív tömegbecslési eljárást Herbert Jacobs, a University of California professzora alkotott meg. A módszer lényege, hogy a teret különböző szekciókra osztja, majd megnézi, hogy mekkora a tömeg az egyes területeken. A módszert Jacobs akkor dolgozta ki, amikor a dolgozószobája ablakából látta a vietnami háború ellen tüntető diákokat a Berkley egyetemen. A téren, ahol a diákok tüntettek négyzethálós minta volt a betonon, innen jött az ötlet, hogy az egyes négyzetekben vizsgálja külön-külön a diákok számát. Módszere három fokozatot különböztet meg sűrűség szerint. A formula szerint laza tömegben az emberek kartávolságra állnak egymástól, így egy négyzetméteren 0,93 ember fér el. A közepesen sűrű tömegben az emberek közelebb állnak, de nem érnek még egymáshoz, ekkor 2,38 fő található egy négyzetméreten. A sűrű tömegben egy négyzetméterre 4,35 ember jut, ekkor már egymáshoz is érnek a tüntetők.

A módszer alkalmazásához meg kell határozni még az egyes szegmenseket. A múlt vasárnapi tüntetésen a tömeg a beszédek második felére, tehát amikor már mindenki átért, megérkezett, délről indulva a 2-es villamos sínpárjától északon a Kossuth-szoborcsoportig tartott. Nyugatról keletre az Országház épületétől a Földművelésügyi Minisztérium, ill. a Kúria épületéig álltak, valamint belógott a tömeg az Alkotmány utcába is. Egy internetes alkamazásnak hála kiszámolható, hogy mekkora szegmensekről is van szó. A szóban forgó terület, ami tulajdonképpen az egész Kossuth teret lefedi, beleértve az északon lévő füves rétet és délebbre a medencét, összesen mintegy 26 ezer négyzetméter. Ezen a területen természetesen nem egyenletesen oszlott el a tömeg. A színpad a tér közepén helyezkedett el, előtte észak-dél irányban található 10 ezer négyzetméter, ahol közepesen sűrű volt a tömeg. Ennek a sávnak volt azonban egy magja az Alkotmány utca magasságában, ahol sűrűnek volt nevezhető a tömeg, ez 2 ezer négyzetmétert tett ki. A fennmaradó 16 ezer négyzetmétert laza tömeg foglalta el, itt fennakadás nélkül lehetett közlekedni, kerékpárt, babakocsit tolni...

A MAFFIAÁLLAM MÉDIAPOLITIKÁJA

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE
- SZABADPOLC
Szerző: Vásárhelyi Mária
2017.04.07.


...A társadalmi kommunikáció nyelvi megszállása

A totális rendszerekhez hasonlóan, a NER legfontosabb kommunikációs törekvése is a nyelvpolitikai erőtér teljes megszállása, a politikai nyelv saját képére formálása. A Fidesz tanácsadói helyesen ismerték fel, hogy a lelkek meghódításának legfontosabb eszköze a nyelv. Ez az az eszköz, amelyen keresztül szinte észrevétlenül férkőzhetnek be az emberek gondolkodásába, érzelmei­be. „A legerősebb hatást nem az egyes beszédekkel érték el, nem is a cikkekkel vagy a röpcédulákkal, nem a plakátokkal vagy a zászlókkal, semmi olyannal, ami tudatos gondolkodással vagy tudatos érzelmekkel felfogható. A nácizmus a tömegek húsába és vérébe az egyes szavakon, a beszédfordulatokon, a mondatformákon keresztül fúrta be magát, amelyeket milliószoros ismétléssel rájuk kényszerített, ők pedig mechanikusan és öntudatlanul átvették. …(A) szavak lehetnek csipetnyi arzénadagok is: észrevétlenül lenyeljük őket, látszólag semmi nincs, de egy idő után a méreg hatása mégis jelentkezik” – írja Klemperer a Harmadik Birodalom nyelvéről szóló elemzésében (Viktor Klemperer: A Harmadik Birodalom nyelve. TK. 19. o.), és ugyanerre a következtetésre juthatunk G. Orwell is 1984 című művét olvasva. A Fidesz propagandistái a nyelvi megszállás legváltozatosabb eszközeit vegyítik az új szavak kreálásától a közbeszéd militarizálásán és a patetikus és a giccses metaforákon keresztül a politikai ellenfél dehumanizálásáig.

A politikai kommunikáció át­struk­turálása


A Fidesz politikai kommunikációjában – a totális diktatúrák gyakorlatához hasonlóan – meghatározó szerep jut a semmiféle tartalomfejlesztést nem hordozó, kizárólag a lebutított, néhány szavas üzeneteket sulykoló plakátoknak és szórólapoknak. „A Harmadik Birodalom plakátjai mindig egyformák. A fizikai erő, a fanatikus akarat érződött rajtuk. (...) mindenfajta gondolat nyilvánvaló hiánya. (...) Ezek a lelki szegény hősi plakátok csak a hatalom legmonotonabb közhelyeit fordították át grafikába.” (u. o. 87. o.) 2010 után a köztéri plakát lett a kormánykommunikáció legfontosabb színtere. Az uniformizált, rendkívül szegényes grafikai megoldásokkal operáló óriásplakátok segítségével közvetített üzenetek agresszivitása, gondolatnélkülisége, nyelvi szegénysége zavarba ejtő: a „Tett az első!”, „Csak a Fidesz!” „Elég!”, Bízz a Fideszben!”, „Itt az idő!” plakátkampányok grafikai és verbális üzenetei kísértetiesen emlékeztetnek a diktatúrák plakátokon közvetített propagandájára.

Népszavazás helyett álkonzultációk

Ugyancsak a Harmadik Birodalom propagandagépezetében jutott fontos szerephez a nemzeti konzultáció. Néhány héttel Hitler hatalomra jutása után új törvényt fogadtak el a népszavazásról Németországban, amely gyakorlatilag lehetetlenné tette, hogy a nép a társadalom életében legfontosabb kérdésekről népszavazást kezdeményezzen. Ehelyett bevezették a népi konzultáció intézményét, amelynek értelmében a kormány saját kezdeményezésére konzultálhatott a néppel bizonyos kérdésekben. Népszavazást pedig csak olyan kérdésekről tartottak, amelyek esetében borítékolható volt a rendszert támogató szavazatok elsöprő többsége. „A népszavazás volt a legnagyobb cirkuszi látványosság, amit Goebbelstől eddig átéltem. ...(E)gészében tiszta cirkuszi látványosság”. (U. o. 40. o.) A Harmadik Birodalom propagandastratégiájához hasonlóan a népszavazások helyét nálunk is átvette a manipulatív, kizárólag propagandacélokat szolgáló nemzeti konzultáció, amelyből öt év alatt hetet bonyolított le a kormány. „A nemzeti konzultáció érdemben vonja be az embereket az alkotmányozásba, míg a népszavazás kifejezetten távol tartja őket az érdemi részvétel lehetőségétől. Ezért saját felfogásomban, előrébb van a nemzeti konzultáció segítségével történő alkotmányozás.” (Orbán Viktor, parlament, 2001.)

A piaci verseny felszámolása

Mind 1998-ban, mind pedig 2010-ben a hatalmat megszerző Fidesz-kormány legfontosabb teendői közé tartozott az állami pénzekből finanszírozott média – rádió, televízió és hírügynökség – teljes megszállása, a munkatársak közötti politikai tisztogatás gyors lezavarása, az állami média közvetlen kézi vezérlésének biztosítása. A hatalommal nem lojális, magánkézben lévő médiumok egy részét felvásárolták, más részének működését politikai (sugárzási engedély megvonása, frekvenciák szűkítése, hatósági eszközök) és gazdasági (állami hirdetések megvonása, magánhirdetők fenyegetése, megfélemlítés) eszközökkel szorítják partvonalon kívülre. Az Orbán-rendszer hatalmi szóval, közvetlenül nem tiltatja be ellenzéki orgánumok működését, ám egyértelmű törekvése, hogy ellehetetlenítse ezek létét. A piacot jogállami viszonyok között elképzelhetetlen módon torzítja, hogy a hatalom a legváltozatosabb eszközökkel juttatja versenyelőnyhöz saját médiá­ját, amelyek közül a legfontosabb az irdatlan mennyiségű állami reklámköltés kormánypárti orgánumokhoz csatornázása...

CEU-PÁRHUZAMOK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Endre István Simay
2017.04.11.


A CEU elleni tüntetések, ahogy annak idején a felsőoktatást általában érintve indult diáktüntetések, elég sok gondolatot ébreszthetnek. Akár olyanokat is, hogy a kormányzat szándékosan provokálta a közvéleményt a nagyobb mutyik függöny mögé rejtése érdekében. Azonban előfordulhat, hogy a hatalom elszámította magát. S az is, hogy minden a legnagyobb rendben zajlik a lezsírozott forgatókönyvek szerint. Ezt megmutatja majd az idő.

Ahogy azt is, hogy milyen párhuzamok alakulnak majd ki a jövőben az egykori diáktüntetések, és a jelenlegi akciók között. A jelen azt mutatja, hogy nem kevés párhuzam máris megfigyelhető. S ez teljesen független attól, hogy majd megint lesznek többen, illetve sokan, akik szerint puszta fanyalgás a párhuzamok emelgetés. Ahogy annak a kétségbe vonása is, hogy a tátott szájú, esetleg kiabáló csodavárás megoldást kínál bármire. Még akkor a kérdéseket, a kérdezőket téve meg hibásnak, ha világosan látszik: válaszok tekintetében szűkös a kínálat. De egyelőre itt még nem tartunk, és az is előfordulhat, hogy bekövetkezik a hazai történelem ritka csodáinak egyike: tanulnak, tanulunk a korábbi hibákból. Akkor is, ha elsőre nem úgy tűnik. Azonban ne fanyalogjunk, hanem leltárazzunk.

Annak idején a diáktüntetések egy spontán kezdeményezés nyomán indultak meg. Szinte flashmob jelleggel. Annyira, hogy az első megmozdulások alatt még a jelenlevőket is meg lehetett volna fogni azzal a kérdéssel, hogy kik is a szervezők. A jelen CEU-megmozdulások szervezőinek firtatása szinte biztosan sokak részvevőnél hasonló hatást váltott volna ki. Nekik, meg úgy általában is, legkésőbb a legfrissebb nyilatkozat alapján az Oktatási Szabadságot csoport a szervező. Legalább is, ők mondta köszönetet azoknak, akik megjelentek a vasárnap délutáni tüntetésen. Amely után jött a séta. Nem először, de komoly lemorzsolódásokkal. Ahogy annak idején, a korábbi diáktüntetések esetében is. Akkor is, most is olyan látszatot kölcsönözve a megmozdulásoknak, hogy az eszköz vált a céllá. De ezt, éppen a vasárnapi séta kapcsán, már emlegettem. Akkor sem sokban járult hozzá ahhoz, hogy komolya eredményt hozzanak a tüntetések...

ITT OLVASHATÓ

B. ZS.-NAK JOBBULÁST

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.04.11.


A mostani tüntetések kapcsán sok tanulságot lehet majd levonni. Párat majd a jövőben. Párat pedig akár napjainkban is. Az egyik ezek közül kétségtelenül az, hogy nem lehet mostanság bayerzsótinak lenni. Mert képzeljük el, hogy adva van egy alapvetően nem nyomorgó, és alkalmasint lovaggá is ütött figura. Akinek mégis gyűlölnie kell. Szakmányban.

Még akkor is, ha ehhez bele kell szállnia a CEU megvédéséért, de hovatovább az egész magyar felsőoktatásért a fiatalok jövőjéért, a jogállamiság maradékáért tüntetőkbe. Miközben szegényt a kutya sem fenyegeti. Mármint a hangokon kívül. Ahogy valójában a vezérét sem fenyegette a kutya sem. S talán most is a hangok a legveszélyesebbek. Amiket vagy belsőleg, vagy a keleti telefonvonalakon hall. Ám Bayer mégis gyűlölködik és fenyeget. Ráadásul úgy, hogy valójában egy szerzőtársa cikkét vezetné fel a szöveg, amiben ledobja a láncot. Így nem csak, hogy normatívan fenyegetőznie, de még az a sikerélménye sem lehet meg, hogy legalább személyében egy jó hosszú katarzist él át. D természetesen az is lehet, hogy az előző kitétel téves. Mármint a normatív megnyilatkozás. Elvégre a blogért talán nem fizet saját magának. Így aztán okkal intézi el röviden a most tüntetőket. Amúgy egy laza csuklómozdulattal.

Azzal vezetve fel az egész gondolatsort, hogy közli: „záros határidőn belül utcára fogunk mi is vonulni, mindannak védelmében, ami nekünk fontos és szent”. Ami világos, és őszinte üzenet. Őszintén beszél arról, hogy Bayer olyan szervezetekkel tart kapcsolatot, amely csak a jelre vár, és egyfajta véderőként az utcára vonul. Ez lehet természetesen az esedékes békemenet éppen úgy, mint valami egészen más. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy a koránál fogva Bayer szocializációs korszaka, legalább részben, a „munkásököl vasököl” korszakára esett nyugodtan feltételezhetjük, hogy ismerte a munkásőrséget. Legalább hírből. Amikor tehát a fenyegető fejtegetést azzal ragozza, hogy „aztán majd megtapasztaljátok, milyen érzés üldözöttnek és fenyegetettnek lenni”, nyugodtan hihetjük, hogy akár a munkásőrséggel analóg, és talán utcai megtorlásokra felkészült bandában gondolkodik. Feltéve, ha nem csak a sötétben kiabálva akar nagyot mondani...

FENN A ZÁSZLÓ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Németh Péter
2017.04.12.


Áder János felemelte mutatóujját és figyelmeztetett. Figyelmeztette a kormányt, hogy a törvény - a lex CEU - szentesítése után kezdje meg az érintettekkel a tárgyalásokat. A köztársaság - ami, mint tudjuk, nincs - elnöke tehát érzékelte, hogy valami itt nincs teljesen rendjén. Illetve ha nem, akkor valahogy értesült az elégedetlenek táborának zúgolódásáról, és talán a tömegdemonstrációról is tájékoztatták őt. Áder azonban, valójában egyáltalán nem emelte fel a mutatóujját, azt inkább arra használta, hogy megfogja vele a tollát és aláírja vele a törvényt. Pedig hát az aláíráshoz fűzött, fentebb idézett megjegyzéséből kiderül: pontosan tudta, hogy a magyar kormány mindenféle egyeztetés nélkül, rohamtempóban zavarta át a parlamenten a nyilvánvalóan diszkriminatív törvényt, és azt is tudnia kellett, hogy bármily erős szakértői gárdával bír, lehet, lehetne találni fogást, kifogást az új jogszabályon. De ha már ő a legfőbb közjogi méltóság és ugyan meglehetősen korlátozott jogosítvánnyal bír, erkölcsileg vajon miért vállalta azt, amiről - lényegében - maga is leírta, hogy vállalhatatlan? Egy normális jogállamban - amely fölött ugye neki nem csak illenék, hanem kötelessége is őrködni - nem hozunk személyre, intézményre szabott törvényeket, nem hagyjuk ki a kodifikációs folyamatból az érintetteket, odafigyelünk a társadalmi érdekekre és kizárjuk a kormányfői voluntarizmust a parlamenti munkából.

Mindezeket Áder János figyelmen kívül hagyta. Megvárta a végső határidőt, mintha napokon keresztül mérlegelne, majd megtette azt, amit a kormány - Orbán - elvárt tőle. Szóval nincs itt semmiféle mutatóujj; Áder magából csinált paródiát, amikor utólagos egyeztetésre intette a végrehajtó hatalmat. Nyilván maga is tisztában volt vele, hogy ezzel nem nyugtatja meg a tiltakozókat, és talán az sem érte meglepetésként, hogy még hétfőn este, néhány órával az aláírás után, tüntetők lepték el a Sándor-palota környékét. Az elnök, gondolom, nem nagyon izgult miatta, tudta, hogy ezek a zömében fiatal demonstrálók nem azonosak a bő tíz évvel ezelőttiekkel, azokkal, akiknek mozgatása, alarmírozása máig tisztázatlan, de az akkori ellenzékhez való kötődésük erősen feltételezhető. Ezek nem fognak gyújtogatni, autókat borogatni, a maximális (siker)élményük abban merül ki, hogy kitűzik az Európai Unió zászlaját a Magyar Rádió épületére, hogy az akciónak azért legyen egy kis 56-os fílingje. És nem lesz nagyobb botrány a szerdára tervezett tüntetésen sem, ha csak valakik nem gondolják úgy, hogy ellentétes érzelmű szabadcsapatokat küldenek a tiltakozók közé. Nagy valószínűséggel marad a békés énekelgetés, na nem bánom: a kormányellenes rigmusok és a végén az uniós zászló...

MITŐL VAGY DÜHÖS, TE ÜLDÖZÖTT, FENYEGETETT, HETEDIK ÉVE ELNYOMOTT SENKIHÁZI?

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.04.11.


Ne csűrjük, ne csavarjuk. Lássuk be, hogy valami nagyon csúnya felé sodródik ez az ország. Ha rajtuk és kitartott holdudvarukon, az elszabadult, emberi párbeszédre és a valósággal szembenézni nem hajlandó rezsimükön múlik – márpedig rajtuk fog múlni elsősorban, rajtuk, akik tüntetőket hurcolnak el a saját lakásukról, ahova engedély nélkül rontanak be, akik isten tudja milyen oknál fogva tartanak fogva lassan 24 órája civileket, akiknek köszönhetően máig szabadlábon vannak a magyar állampolgárokat bántalmazó kopasz verőemberek – csúnya vége lesz a dicsőséges fülkeforradalomnak.

„…egy darabig még őrjönghettek az utcákon, megpróbálhatjátok feldúlni a Parlamentet, a minisztériumokat, a Fidesz székházat, a köztársasági elnöki hivatalt, neki mehettek a rendőröknek, megtámadhatjátok az újságírókat – még egy darabig.

Aztán majd nem.

Aztán majd megtapasztaljátok, milyen érzés üldözöttnek és fenyegetettnek lenni. Mondom: már mi is nagyon dühösek vagyunk. Világos?


A fenti, a tegnap este utcára vonuló magyar fiatalokat fenyegető sorok szerzője a lovagkeresztes atyaúristen, a munkásőrökből lett fiatal demokraták szellemi atyja és egy akolba terelője, a Fidesz ötös számú tartóoszlopa, Bayer Zsolt. Mivel nincs kedvem ezeknek a mélyen övön aluli soroknak a forrását idelinkelni, legyen elég annyi, hogy saját blogján préselte ki magából ezeket a gondolatokat, amelyek méltó megkoronázását jelentik egy

Kollégám a minap nagyon helyesen állapította meg, hogy ezeknek már semmi nem drága, egy polgárháború kirobbanásától sem riadnak vissza, erre utalnak fizetett propagandistáik egyre vérgőzösebb írásai egyik-másik propagandaoldalon. Azon izzadnak, hogy ellenségként próbálják megbélyegezni azokat, akik a kormány CEU-val kapcsolatos döntése elleni tiltakozásul utcára vonultak.

No, nekik üzente ma a Fidesz születésnapján premier plánban rötyögő, egyébként ma is üldözött és fenyegetett, hetedik éve elnyomottként óbégató szélsőjobbos véleményvezér, hogy

záros határidőn belül utcára vonulunk mi is, mindannak védelmében, ami nekünk fontos és szent. És dühösek leszünk.

Értjük ezt? Felfogjuk ezt? Hagyjuk ezt? Minek a védelmében vonulsz utcára, te nagyon szarember? Egy teljhatalmú kormány védelmében? Amely az egész államigazgatást, az egykor független hatalmi ágakat, és a szintén függetlennek vélt intézményeket maga alá gyűrte, amely a rendőrséget kénye-kedvére mozgatja, amely saját tulajdonaként legelte le ezt az országot? Minek a védelmében vonulgatsz, te kitartott pojáca? Kiket fenyegetsz te? Az ország fiataljait? Diákokat, egyetemistákat, kisgyerekes családokat, békésen vonuló, utcaköveket nem felszedő, nem borogató, nem gyújtogató magyar polgárokat? Tényleg ide jutottatok, ide süllyedtetek?

ELÉG VOLT! BEINTEGETETT A JÖVŐ ÁDER JÁNOS ÉS ORBÁN VIKTOR ABLAKÁN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2017.04.11.


Tegnap ugyan mindössze 1-2 ezer ember vonult végig a városon, hogy a Magyar Rádió Puskin utcai épületénél fejezze be a Sándor-palotánál kezdődő sétáját, ahová valaki kitűzte az EU-s zászlót. De ez az 1-2 ezer ember lényegében a semmiből verbuválódott. 1 órával azután, hogy Áder aláírta a lex CEU-t, este 8 óra körül indult a tegnapi tüntetés, és hajnali 2 táján fejeződött be.

A tegnapi tüntetés egészen spontán szerveződött, miután kiderült koraeste, hogy Áder János a vasárnapi, 80 ezres tüntetés, a nemzetközi politikai nyomás, több ezer magyar és külföldi közéleti szereplő, tudós, és ki tudja, hány civil támogató kérése ellenére is aláírta a lex CEU-t, az emberek elkezdtek gyülekezni a Sándor palota előtt. Míg az elején főleg szakkollégisták, egyetemisták voltak, a végére, amikor a tömeg levonult a várból, és beért a Magyar Rádió elé, már teljesen vegyes volt a társaság, az élő közvetítések hívására megjelentek azok, is, akiket igazán bánt ez a rendszer, az alsó-középosztály gyermekei.

Ez pedig azért lehet, mert ez a tüntetés már nem a CEU-ról szólt, nem is klasszikus kormányellenes tüntetés volt (bár annyiban igen, hogy a kormányt szidják a tüntetők, de hát kit szidnának?), hanem egyszerűen egy generáció mondta ki azt, amit a tüntetésen is skandáltak:

Elég volt!

És hogy miért rettenetesen káros az országnak az, ami történik, azt egy másik skandálás mondta ki, a “Kossuth Lajos azt üzenete” dallamára:

AZ OSTOBÁK FEJÉN TALÁLTA A SZÖGET - A SOROSOZÁSON MÁR CSAK RÖHÖGNI ÉRDEMES

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.04.11.


Az Ostobák zenekar ismét tökéleteset alkotott. Orbánék beteges Soros-fóbiáján már csak röhögni érdemes. Mert ha komolyan vennénk, normális világban egyből az elmeosztályon találnánk magunkat..
.

ITT OLVASHATÓ

L. RITÓK NÓRA: HOGYAN SEGÍTSÜNK A GYEREKEKEN? - II. RÉSZ

ÁTLÁTSZÓ - SZOCIÓBLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.04.11.


Akinek tanév közben nincs pénze a fizetős programokra, az marad, a többiek pedig elmennek. Az otthon maradók próbálnak úgy csinálni, mintha nem érdekelné őket. Aztán lassan mindez bekúszik a tudatukba. 

Cikksorozatunk korábbi részei

L. Ritók Nóra: A gyerekek segítése – I. rész

L. Ritók Nóra: Hogyan segítsek? – Hogyan adományozzunk III.

A ruhaadományok célbajuttatása – Hogyan adományozzunk II.

Használt ruhák – Hogyan adományozzunk I.

Tanuljunk adományozni

Írtam legutóbb arról, hogy nem lehet a gyereket a családtól elszigetelten értelmezni, segíteni. Mert a hatások lecsapódása sem elszigetelt, azok kiegyenlítődnek, az iskola hat valamiféleképpen, a család pedig gyakran ezzel ellentétesen, a gyerekben a két hatás megküzd, és az nyer, amelyik az erősebb. Ez pedig leggyakrabban a család, a maga bonyolult szocializációjával. Az iskola, pláne a mai magyar iskola ezzel szemben nem képes eredményesen harcolni. Ha bármivel erősebben tudna hatni, mint a család, nem mélyülne tovább a probléma.

Az általános iskolák zöme ezeket a generációk óta szegénységben élő gyerekeket nem ruházza fel az alapkészségek biztos tudásával, ami egyenesen vezet a lemorzsolódáshoz, a 16. életév utáni otthoni, szakma nélküli léthez, a várakozáshoz a közmunkára, a főállású anyaságra. Jobb esetben a szociális megélhetés zsákutcájába csatornázódnak be, rosszabb esetben a bűnözésbe.

Sokat foglalkozunk mi is az alapítványnál a korai iskolaelhagyás kérdésével, próbáljuk érteni az okokat, és segítségeket becsatornázni oda, ahova lehet...

TTT... TESCO ÚJSÁG


REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.04.12.


„És vígasztald meg, ha vigasz/ a gyermeknek, hogy így igaz./ Talán dünnyögj egy új mesét,/ fasiszta kommunizmusét -/ mivelhogy rend kell a világba,/ a rend pedig arravaló,/ hogy ne legyen a gyerek hiába/ s ne legyen szabad, ami jó.”
(JA)

Pártunk, következésképp kormányunk megint a kiskereskedelmet akarja megrendszabályozni egészen elképesztő módon. Olyképp, mint Sheldon Leonard vécéhasználati szokásait, aki a dresszírozás előtt akkor ment pisálni, amikor csak eszébe jutott, akár az állatok, és nem a napirendnek megfelelően. Aztán megszokta az értelmetlen rendet, a kijelölt időben csorgatott, és a fütyölés szabadságát sem sikerült soha kivívnia.

Sok-sok baromságot tartalmaz a törvénnyé emelni kívánt normaszöveg, egy passzus azonban különösen fölkeltette a figyelmemet, amely arról szól, hogy korlátoznák a reklámköltéseket, és a napi fogyasztási cikkeket árusító cégek nettó árbevételüknek csak a fél százalékát költhetnék ilyen célra, hogy „a kevesebb reklámnak köszönhetően a fogyasztók tudatosabban válasszanak a termékek közül”. Azt is előírná a javaslat, hogy csak sajtótermékben jelenhetne meg szupermarketek reklámja, vagyis betiltanák a külön reklámújságokat.

Ez, amennyire nevetséges, annyira félelmetes is egyben, és nem azért, mert a mindenféle „maszek” kiadványok határoznák meg a napi olvasni valómat, hanem, mert Pártunk megint olyanba készül belepofázni, amihöz az ég egy világon semmi köze nincsen. Az ilyen terelgetések a diktatúrák bájos jellemzői, előírják, hogy az ember – a bolt – mire költheti a saját pénzét, és mire nem, valamint odahat, hogy az alattvaló mit gondoljon a világról, és ezen belül is róla, a kormányzó erőről. Meg a Sorosról, ezt el ne feledjük...

A MAGYAR BÍRÁK NEM ÁLLTAK KI BEBÖRTÖNZÖTT, TÖRÖK KOLLÉGÁIK MELLETT

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
2017.04.12.


Az Átlátszó megszerezte azt a jegyzőkönyvet, ami magyarázkodásra kényszerítette Pintért a Tanyi-ügyben; egyelőre több száz milliárdos lyuk tátong a jövő évi költségvetésben; csődbe jutott Töröcskei István borászata.Ezekről ne maradj le!
Itt a jegyzőkönyv, ami magyarázkodásra kényszerítette Pintért a Tanyi-ügyben (Átlátszó)
Több százmilliárdot kell előteremtenie Varga Mihálynak (Index)
Kihátráltunk egy nemzetközi akcióból, mert a kormány török barátai ellen szólt (HVG)
Ha van 3 perced:
Itt a jegyzőkönyv, ami magyarázkodásra kényszerítette Pintért a Tanyi-ügybenAz Átlátszó megszerezte azt a helyszíni szemle jegyzőkönyvet, amelyben az áll, hogy Pintér Sándor, akkor még az ORFK főkapitányaként, 1996 novemberében igenis a helyszínen járt és intézkedett is a Lakatos Csaba fogathajtó elleni merényletkísérlet ügyében, a Tanyi-fivéreket fuvarozó autó átkutatásánál. Tanyi György ma a Lakatos-merénylet vádlottja, és nem mellékesen az egyik kulcsszereplője a Pintér elleni állítólagos nemzetközi lejárató akciónak. A helyszíni szemle jegyzőkönyvét nyilvánosságra hozzuk, és elmondjuk azt is, hogyan ment rá a jegyzőkönyvet készítő rendőrtiszt karrierje a több mint húsz éves ügyre. (Átlátszó)
Több százmilliárdot kell előteremtenie Varga MihálynakTöbb százmilliárd forintot kellene találni valahol ahhoz, hogy a kormány tartsa magát korábbi költségvetési vállalásához – ezt lehet kiolvasni abból a 2018-as kormányzati előterjesztésből, amelyet az Index megszerzett. A kormány 1100 milliárd forint többlet-adóbevétellel számol, ám a sok egyszeri adóbevétel kiesése, az áfacsökkentések, és a tervezett kiadások növekedése miatt mégis 484 milliárdos hiányra számítanak. (Index)
Kihátráltunk egy nemzetközi akcióból, mert a kormány török barátai ellen szóltAz Igazságszolgáltatási Tanácsok Európai Hálózata (European Network of Councils for the Judiciary) egységesen állt ki a török puccskísérlet után mindenféle indok nélkül bebörtönzött török bírák mellett. A szervezetnek 2015 óta teljes jogú tagja az Országos Bírói Tanács is. Az egységes kiállásról, vagyis Törökország tevékenységének felfüggesztéséről a szervezetben egy rendkívüli közgyűlésen döntöttek, azonban az OBT az utolsó pillanatban lemondta a részvételt. Egy közlemény szerint a magyar bírói tanács a török bírák eltávolítását “igazságügyi reformnak” tartja. (HVG)
Csődben Töröcskei István borászataFizetési haladékot kapott, és csődeljárás alá került a dörgicsei Pántlika Pincészetet működtető Dörgicse Bor Kft. A borászcég legnagyobb tulajdonosa az oligarchaháborúban partvonalra szorított egykori jobbos bankár, Töröcskei István cége. A friss Cégközlönyben olvasható közlemény szerint a cég csődeljárás alá került április elején. A törvényszék a csődöt kimondó határozatával 120 napos fizetési haladékot adott a 2015-ben 93 milliós árbevétel mellett 73 millió forint veszteséggel gazdálkodó kft-nek. (Átlátszó)
Ha van még két perced:
A rendőrök keddre virradóra behatoltak egy, hétfő este tüntető pár lakásába, és mindenféle magyarázat nélkül elhurcolták a férfit; rajta kívül pedig Gulyás Mártont 72 óráig tartják őrizetben. (44424)
A kormány további milliárdokat szán a Miniszterelnökség és a nemzetgazdasági tárca Várba költöztetésére, és milliárdokra számíthat egy agrártájékoztatási pályázat nyertese is. (MNO)
Simonyi András volt washingtoni nagykövet szerint kelet felé sodródunk, aminek súlyos következményei lesznek. (24)
Most már hivatalos: Andy Vajna bekebelezi a Debrecen Rádió FM 95-öt, a váltás június elsején történik meg. (Off Média)
Az Orbán Viktor által üldözött Transparency korrupcióellenes kurzusára járt fia, Orbán Gáspár. (444)

NYÍLT LEVÉL A KÁRPÁTOK SPERMÁJÁNAK

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.04.12.Szia Geci!


Nem akarom bő lére ereszteni, térjünk a lényegre. Ezt nem úszod meg. Habonyárpi Haveroddal kifuncsiztátok a frankót, de sehogyse akar összejönni. Elfogytak a migránsok, nincs felmutatható ellenség, hát csinálni kell. Cigányozni mégiscsak ciki, hát zsidózzunk, nemdebár. De persze csak olyan összekacsintós, sunyi módon, mert még a végén az EU azonnal kivág, és akkor feloszlik a közbeszerzésekkel táplált zsoldoshadsereg. Hát akkor sorosozzunk. Ez még csak-csak bejöhet, Tiétek a média nagyobb része, tolhatjátok ezerrel. De túltoltátok. Kellett egy konkrét döntés, hogy miért, Te tudod. Valamiért kevesellted a puszta médiázást, cselekedni akartál. Így aztán becsuktad a CEU-t.

És azóta pokol az életed. Gondoltátok: ki a fenét izgat föl egy érthetetlen betűsző. Mi a fene az, hogy ceu? És mivel senki sem érti, ezért aztán a ceu bármikor kihelyettesíthető Sorossal. Mert azt meg értik. Legalábbis az egységsugarú zombijaid. Csakhát a Te kisvasút-stadion világodon túl van egy másik is. Olyan, ahol eléggé beszélnek angolul ahhoz, hogy aki meg nem, annak is elmagyarázhassák: ez biz Magyarország egyik egyeteme, ráadásul a legjobbak közül. Meg azt is gondoltad, hogy mivel Te az egyetemi éveidet ivászattal töltötted, ezért aztán a mai egyetemisták is rühellik a tanulást, naná, hogy örülnek, ha becsukod az egyetemüket...