2019. március 5., kedd

ORBÁN A NÉPPÁRTOT ELFOGLALVA AKARJA FASIZÁLNI EURÓPÁT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.03.05."Orbánnak Juncker és a liberális demokrácia a “múlt”, mint mondta, míg az illiberális fasizmus és ő maga az általa létrehozott új illiberális államokkal a “jövő”. Ezt fejezte ki a Soros-Juncker plakát, és ezt kellene a Néppárt jelenlegi pártjainak és vezetőinek felismerniük, hogy ha Orbánt nem zárják ki a Néppártból, akkor ez a rombolás és aknamunka tovább folytatódik, és 
nem lesz megállás."

Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke a Die Welt című lapnak adott interjújában megerősítette, hogy Orbán a Néppárt tagjai közé akarta felvetetni a Jaroslaw Kaczynski vezette lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártot és az olasz fasiszta belügyminiszter, Matteo Salvini vezette Ligát. Daul erre azt felelte: “megmondtam neki, hogy ez nem történik meg, amíg én vagyok ennek a pártnak az elnöke”. Orbánt ismerve ő erre nyilván úgy reagált magában, hogy ez nem lesz mindig így, és ezért tör olyan gátlástalanul a Néppárton belül irányító szerepre, hogy az általa szervezett illiberális terjeszkedést, behozza a Néppártba, és a Néppártot megszállva rombolja le a jogállami Európai Uniót. A lengyelek és az olasz fasiszták felvételének terve egyértelműen ezt bizonyítja.

A minimális önvédelem azt követeli, hogy Orbánt (a “Fideszt”) azonnal zárják ki. Azt kell felismerniük, hogy nem csupán az általa elkövetett aljasságokat kell szankcionálni, hanem ezt a látható célt kell megakadályozni. Akarnak-e olyan Európában élni, ahol a “NER” lesz a minta, ahol egész Európában az Orbán-rendszert másolják és teszik kötelezővé? Akarnak-e háborút Európában, mert ez odavezet.

Minden jel arra utal, hogy Orbán az Európai Néppártot akarta felhasználni az Európai Unió elfoglalására és fasizálására. Ennek módszere évszázados technika, ugyanez történt a kereszténységgel, a szeretet vallásából így lett az inkvizícióval fémjelzett tömeggyilkos Európa. Orbán a Néppártot akarja elfoglalni, a nevét megtartani, de a belső tartalmától megfosztani, s az ellenkezőjére cserélni. Ez az illiberális állam modellje, amelyben a demokrácia külső kerete, a látszat megmarad, de belül kibelezi, ellenkezőjére cseréli, de még mindig ugyanannak nevezi. Így lesz a fából vaskarika, így jön létre az “illiberális demokrácia” nevű szörnyállam, amelynek első szava tagadja a másikat. Demokrácia csak liberális lehet, illiberális soha. Ami illiberális, az nem demokrácia. Liberalizmus nélküli demokrácia nincs, mert a liberalizmus maga a demokrácia és fordítva. Ezt a mai Néppárt is így vallja, ezért mondja Orbán, hogy elveszítette “kereszténydemokrata” jellegét, ami Magyarországon mindig “fasizmust”, vallási államot, jogfosztást jelentett...


NEM A GAZDASÁGPOLITIKA MIATT, HANEM ANNAK ELLENÉRE MEGY JÓL A MAGYAR GAZDASÁG

G7
Szerző: BOD PÉTER ÁKOS
2019.03.05.


Amióta van tőkepiac, azóta él az igény az értékpapírok kockázatának felbecslésére, és ennek tesznek eleget a hitelminősítő intézmények. Kockázatosnak tartott papírokkal is kereskednek, sőt az izgalmat élvezők direkt szeretik az ilyeneket. Persze a BB vagy pláne B kategóriás vállalati kötvénybe vagy ilyen besorolású állampapírba való befektetésük fejében szép magas hozamot is várnak. Aki pedig nem akar spekulálni, a biztonságot kedveli, az fektessen svájci vagy német állampapírba, amelyek a hitelminősítőknél AAA, vagyis csillagos ötös besorolást élveznek. 

Ám honnan tudják biztosra a Fitch, Moody’s vagy a S&P elemzői, hogy melyik papír (pontosabban a mögötte álló kibocsájtó) középtávon milyen mértékű kockázatot képvisel? Nem tudják, hiszen ki tudhatja, hogy mit hoz a jövő. Mégis adnak végül egy osztályzatot a papírt kibocsájtó tőkepiaci szereplő adatainak modellezése, a róla szóló hírek, valamint az ügyletet érintő gazdasági-pénzügyi folyamatok várható alakulására vonatkozó szakmai becslésük alapján.

A magyar állam a három nagy, világszerte ismert hitelminősítő közül kettőtől felminősítést jelentő besorolást kapott a napokban. A harmadik, a Moody’s majd később dönt, az lehet felminősítő vagy az addigit helybenhagyó, aligha rontana a magyar állampapírok besorolásán.

A pénzügyek iránt érdeklődők jól tudják, de érdemes mindig elmondani, hogy nem az az adott országot minősítik (fel vagy le). Élőszóban valóban azt szoktuk mondani, hogy „az olaszokat leminősítették”, pedig nem Itáliáról, nem általánosságban az olasz gazdasági teljesítményről szól a besorolás, csupán az olasz állam (a „szuverén”) nevében kibocsájtott fizetési ígéretről, annak középtávú megbízhatóságáról.

Esetünkben a magyar állami papírok csődkockázati besorolása (long-term foreign- and local-currency issuer default rating) javult, legutóbb a Fitchnél, a BBB mínusz szint helyett most BBB lett. Aztán majd ha minden jól megy, akkor a következő értékelés eredményeként jöhet egy “pozitív kilátások” megjegyzés, és azt követően a BBB plusz osztályzat. És ha még továbbra is optimisták a magyar állammal foglalkozó elemzők, akkor talán A mínusz besorolást javasolnak majd a hitelminősítő intézet illetékes bizottságának. Ha az jóváhagyja a stáb javaslatát, akkor hivatalosan közzéteszi az újabb felminősítést a hozzáfűzött magyarázattal, az éppen hivatalban levő pénzügyminiszter pedig megveregeti a saját vállát, esetleg elejt egy jó szót a szigorú, ám igazságos hitelminősítőkről...

ELKÉPZELHETŐ A NATO NÉLKÜL AZ ORSZÁG BIZTONSÁGA?

INDEX
Szerző: FT
2019.03.05.


Februárban ismét a politika fókuszába került a magyar haderő kérdése. Budapestre látogatott Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki védelmi és gazdasági kérdésekről egyeztetett a magyar féllel, és a kormány több politikusa is a hadsereget érintő tervekről beszélt.

A legnagyobb visszhangot Orbán Viktor nyilatkozata váltotta ki. A miniszterelnök a Pompeo-látogatás után azt mondta: fontos a NATO, de nem gondolja, hogy Magyarország biztonságát a NATO-ra lehetne alapozni. Németh Szilárd pedig közölte: Orbán kérése, hogy a hadsereg „bármely más nemzet fegyveres erejével” fel tudja venni a versenyt. Vagyis a nyilatkozatok alapján arra készülünk, hogy a NATO-tól függetlenül is meg tudjuk védeni az országot.

Amerika már nem véd meg automatikusan

A meglepő, kampányszerű megszólalások leginkább arról szólnak, hogy rengeteg pénzt költött és fog elkölteni a kormány a hadseregre, ennek okát pedig valahogy meg kell magyarázni. Orbán kijelentése nem üt el egy NATO-ban is létező narratívától: az 1949-es alapító okirat szerint az 5. cikkely kimondja a kollektív védelem elvét, míg a 3. cikkely szerint a tagállamoknak mindent meg kell tenniük saját védelmük érdekében is.

„Ahhoz, hogy kollektív védelmet tudjanak biztosítani az államok, előbb a saját haderejüket kell rendbe tenni" – mondta az Indexnek Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa. Szerinte a haderőfejlesztés nem a jelenről, hanem a jövőről szól: ha a következő húsz évben romlik a biztonsági helyzet, és esetleg katonai konfliktus lesz, akkor nem lehet majd hirtelen a kalapból előhúzni egy hadsereget.

Csiki Varga szerinte egyrészt ebbe a koncepcióba illeszkedik a mostani haderőfejlesztés, másrészt a NATO-n belüli viszonyok is megváltoztak Trump elnökségével. A korábban szinte „automatikusnak tekintett” amerikai beavatkozást, a védelmi garanciák érvényességét a Trump-adminisztráció, úgy tűnik, függővé teszi attól, hogy a többi tagállam is elvégzi-e a vállalásait, vagyis akkor érvényesek az amerikai biztonsági garanciák, ha mindenki beleteszi a magáét a kollektív védelem és válságkezelés közös feladataiba.

Fontos látni, hogy ebben egyébként nincs törés az amerikai külpolitikában, már az Obama-kormányok alatt is téma volt, hogy az európai szövetségesek nem fejlesztenek elvárható mértékben. Obamáékhoz képest Trump verbálisan keményebb politikai nyomásgyakorlást folytat, ugyanakkor Csiki Varga szerint semmilyen szinten nem reális, hogy az USA kilépjen a NATO-ból: ők hozták létre, és ők is kovácsolták egybe a szövetséget...

HORROR AZ ISKOLÁBAN: EGY HARMADIKOS KISSRÁC KÜLÖN ÍRTA LE, HOGY RÉZEDÉNY

QUBIT
Szerző: KÁLMÁN LÁSZLÓ
2019.03.05.


A múlt héten történt, hogy egy harmadikos kissrác eggyel rosszabb jegyet kapott nyelvtanból, mint kaphatott volna, mert a rézedény szót két szóban, külön írta le, és ezt még tetézte azzal, hogy indoklásként azzal állt elő, hogy a réz szerinte melléknév, hiszen annak a dolognak egy tulajdonságát jelöli, amire az utána álló főnév utal. 

Az eseménynek különösebb következménye a gyerek rosszabb jegyén kívül nem volt. Ráadásul feltételezhetjük, hogy ilyen incidensek nap mint nap megtörténnek hazánkban, anélkül, hogy a gyerekeken és ritkán a szüleiken kívül bárki felháborodna rajtuk. Nincsenek emiatt sztrájkok, tüntetések, nincs polgári engedetlenségi mozgalom, semmi. Pedig mi történt? A gyerek alaposan végiggondolta az előtte álló problémát, kitalált egy megoldást, amit alapos indoklással alá is tudott támasztani. És ahelyett, hogy ezért megdicsérték volna, szankciót foganatosítottak vele szemben, azon az alapon, hogy a tankönyvben szereplő, amúgy messze nem ilyen alaposan alátámasztott dogmát nem tette magáévá, és nem böfögte vissza változatlan, gondolatilag zavaros formában.

A gyerek egyetlen dolga, hogy engedelmeskedjen?

Lehet, hogy túlzásnak tűnik, hogy sztrájkokat, tüntetéseket és hasonlókat hiányolok ezzel kapcsolatban, de ha belegondolunk, hogy amikor az ilyen események nagy tömegben fordulnak elő, naponta gyerekek százezreivel történik meg, akkor fel kell ismernünk, hogy itt nem egyszerűen az egyes gyerekek elmarasztalásával van a baj, hanem azzal, hogy ennek az egész társadalomra nézve hosszú távon is katasztrofális hatása van. Nem, nem túlzom el a dolgot. A társadalom egész működése, a demagógiával szembeni ellenállóképessége, alkotó ereje és még sok minden szorosan összefügg azzal, hogy a józan, úgynevezett kritikai gondolkodást fejlesztjük-e, jutalmazzuk-e, vagy épp ellenkezőleg, azt büntetjük, és gyerekkoruktól kezdve arra ösztönözzük az embereket, hogy bármit, amit valamilyen „magas helyről”, hatalmi helyzetből (pl. tankönyvből) kapnak, fogadjanak el gondolkodás nélkül, hogy csak az a dolguk, hogy engedelmeskedjenek...

CYBERCSATÁROZÁS

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2019.03.05.


Valóságos csata zajlik most is a cybertérben vagy inkább csatározás, aminek nincsenek ugyan sebesültjei vagy halottai, mégis lehetnek áldozatai: komoly vállalkozások eshetnek el a harc mezején, és átrendeződhet miatta a mindennapi életünk is. Az egyik hadviselő fél a Facebook, a másik… na, ez kissé bonyolult, mert azt kéne mondanunk, hogy a világ többi része.

De ha ezt mondanánk, nem lenne igaz. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy a közösségi oldal szabályozásában érdekeltek. És most nem a moderációról van szó – apropó, az Origo megint siratja Apáti mestert, aki kapott egy tartósabb eltiltást egy három évvel ezelőtti posztjáért, ha nem pár napja írtam volna meg, hogy én is jártam már így két éve, lehetne hinni, hogy ez gonosz liberális ármány. De hát sokan kaptunk már ilyent, mert sok a jó ember ebben az országban, aki rászánja azt a keresési módszert vagy azt a pár napot, hogy a neki ellenszenves figurák oldaláról kibogarássza a kifogásolható szavakat, és jelenti is azonnal. Szóval nyugalom ott szélsőjobboldalon, csak annyi történt, hogy veletek is előfordul. Nem hat meg az Origo siralma, ketten nem hiszünk a könnyeknek, Moszkva és én.

De mi a baj a Facebookkal, ha nem a moderálás?

Hát, a Facebook legnagyobb baja az, hogy bolygó méretű vállalkozás, és ez már rég a pénzről szól. Mindig is arról szólt, legfeljebb eleinte azt hittük, hogy a felhasználó is fontos. Fontos is: mint árucikk. És mint hirdetési célpont, egyéb haszna nincs a cég számára. Ugyebár, a sok hirdetés sok bevétellel is jár, melyek után sok adót kéne fizetni. Fizet is a közösségi oldal, csakhogy a nagyobb gazdasági hatalmak már kezdik megelégelni, hogy nem náluk fizetik az adót, hanem az Egyesült Államokban. A kettős adóztatást az egész világ elítéli, ugyanakkor például Franciaország nagyon unja, hogy rengeteg pénz ömlik a külföldi techcégekbe, fóleg a Facebookba és a Google-be bármiféle adó nélkül. Épp ezért tavaly bejelentette, hogy ennek véget vet, ugyanis ötszázmillió eurót lehetne keresni az amerikai techóriások megadóztatásával...

PAUL LENDVAI: AHHOZ, HOGY TÁRSRA TALÁLJON CINIZMUSBAN, ORBÁNNAK EGÉSZ IZRAELIG KELL MENNIE

AZONNALI.HU
Szerző: TECHET PÉTER
2019.03.05.A festői Bambergben találkoztunk Paul Lendvai Bécsben élő magyar származású újságíróval. Noha a külpolitika érdekli, sokat beszélt a számára belföldi Kurzról, a mai és a hadeiri FPÖ közötti különbségekről. Meg persze Orbán politikai tehetségéről. Szóba került még az antiszemitizmus és a bevándorlás összefüggése, valamint az EU elsietett keleti bővítése. Minek lehet azonban akkor ma még reggelente örülni? Interjú az idén augusztusban kilencvenéves publicistával:...

HONT: APÁK ÉS FAJUK - A GYŰLÖLETIPAR MEGIDEOLOGIZÁLÁSA ÉS AMI MÖGÖTTE VAN

HVG ONLINE / VÉLEMÉNY
Szerző: HONT ANDRÁS
2019.03.05.


A küzdelem Dobrev Klára apja ellen, Hont András nagyapja ellen, Fekete-Győr András nagyapja, Gyurcsány Ferenc apósa ellen folyik.”

Ez a mondat a múlt héten hangzott el az Echo televízió Sajtóklub nevű adásában Petőfi értő monográfusától, bárgyú, antiszemita klapanciák fűzfapoétájától. (Kénytelenek lesznek a linkekre kattintani, hogy megtudják, kiről van szó, mert én ennek az alaknak a nevét le nem írom.) Egy hete hápogok magamban. Tényleg torkára forr az embernek a szó, amikor ekkora senkik vesznek szájukra – hibákkal és vétkekkel rendelkező, de mégis – valakiket. És itt most nem Petár Dobrevre vagy Fekete-Győr Endrére utalok, a bolgár külügyes és a Heves megyei téeszelnök pályafutásáról nem tudok sokat, nem is érzem feladatomnak életrajzuk egybevetését a sajtóklubos értékítéletekkel.

Nagyapám azonban más eset, és nem azért, mert a nagyapám, viszont azért mert a nagyapám, jól ismerem tevékenységét, és mindazt, ami ezektől Echo tévés böffencektől megkülönbözteti. Hont Ferenc színházi ember volt, rendező, szervező, tanár, kutató, elméleti szakember egyaránt. Ő alapította a Szegedi Szabadtéri Játékokat, és ő rendezte először szabadtéren Az ember tragédiáját, nyilván mesterének, a Francia Nemzeti Népszínház megteremtőjének Firmin Gémier-nek hatására. Alapítója a Független Színpadnak és az azonos nevű folyóiratnak. Újjászervezője és főigazgatója a Színház- és Filmművészeti Főiskolának. Alapítója és statáriális jellegű nyugdíjazásáig igazgatója a Színháztudományi Intézetnek. A harmincas években merész újító, folyton lobogó, nyughatatlan szervező, alkotó. A későbbiekben Sztanyiszlavszkij-módszer dogmatikusa, doktrinér teoretikus, miközben változatlanul fontos kezdeményezések fölkarolója, jó és kevésbé jó tanulmányok szerzője.

Most mit fejtegessem mindezt ezeknek az önnön műveletlenségükben dagonyázó példányoknak? Mégsem hagyott nyugodni az egész. Bele-belekezdtem, félbehagytam. Próbáltam elbliccelni, de egyfolytában piszkált, hogy nem hagyhatom annyiban ezt a mondatot.

Azután az jutott eszembe, hogy írok egy nyílt levelet a Fidesz EP-képviselőjének, Schöpflin Györgynek. Az ő édesapja és nagyapám barátok voltak. Barátságuk azt követően is megmaradt, hogy Schöpflin Gyula emigrált. Több levelet is őrzök tőle, több olyat is, amelyben beszámol „Gyurka” pályájának alakulásáról. Majd arra jutottam, fölösleges. A pálya ugyanis úgy alakult, hogy jelenleg Schöpflin György a magyar kormány jóformán minden döntését és megnyilvánulását kimagyarázza, mentegeti. Ha szavaiból jól veszem ki, a kormányt érő kritikákat nagyrészt annak tudja be, hogy a válságban lévő baloldali és/vagy liberális gondolkodás nem tud mit kezdeni egy övétől eltérő demokráciafelfogással, szigorúbb, centralizáltabb államvezetési gyakorlattal és a – fogalmazzunk így – az unortodox gazdaságpolitikával. Holott – véli ő – a magyar kormány politikailag kétségtelenül és részben gazdaságilag is sikeres, miközben azt is hozzáteszi, hogy kulturális háborúit viszont egytől egyig elvesztette...

MEGVAN, MIKÉNT REAGÁLTAK A CÉGEK AZ IDEI ADÓVÁLTOZÁSRA - ALAPJAIBAN RENDEZŐDÖTT ÁT A BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK PALETTÁJA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.03.05.


Majdnem harmadával esett azoknak a cégeknek az aránya, amelyek az önkéntes egészség-, illetve nyugdíjpénztári juttatásokat egyáltalán szerepeltetik a cafeteria választható elemei között – derül ki a Cafeteriatrend Azénpénzem.hu birtokába jutott felméréséből. Az adóváltozások más jelentős átrendeződést is generáltak.

Az idén érzékelhetően csúszik a béren kívüli juttatási elemek közötti választás. Úgy tűnik, a cégek is még tanulgatják a fenekestül felfordított új szisztémát (a cafeteria elemekről és az idei szabályokról itt tájékozódhat). A dolgozóknak pedig különösen résen kell lenniük, ha a mostani nehezített feltételek mellett szeretnének minél jobban járni. Az azonban biztos, hogy hiába gondolna ki jó stratégiát a munkavállaló, ha az őt alkalmazó cég a kinézett elemeket nem is tűzte a palettára.

A válaszadó cégek 12 százaléka szüntett meg a cafeteriát. A felmérés szerint a cafeteriát (még) működtető szervezetek 65 százalékánál a keretösszeg változatlan maradt, ami – tesszük már mi hozzá – azt jelenti, hogy a nettó pénz az adóváltozások miatt jó eséllyel sok dolgozónál csökkenhetett.


A Cafeteriatrend magazinnak a Szent István Egyetemmel készített – eddig még nem publikált – kutatásából pedig az derül ki, hogy a bérkiegészítésre választható elemek között jókora átrendeződést hoztak az adótörvények. Majdnem harmadával esett azoknak a cégeknek az aránya, amelyek az önkéntes egészség-, illetve nyugdíjpénztári juttatásokat egyáltalán szerepeltetik a cafeteria rugalmas elemei között.

Megjegyezzük, mindez önmagában egyáltalán nem jelent tragédiát, hiszen az önkéntes pénztári céges juttatások 2019-ben már a munkabér szerint adóznak. Aki tehát szeretne például nyugdíjra félretenni, az a keresetéből ezt a 20 százalékos adójóváírást kihasználva maga is megteheti. Ha nem érzi, hogy elég fegyelmezett lenne, akkor jó megoldás lehet a bér beérkezése utáni időpontra a bankban egy állandó átutalási megbízást adni. Ennek előnye még, hogy rugalmasan alakítható a takarékosság; olyan hónapban, amikor feszítettebb a költségvetés, a megbízás inaktiválható, máskor pedig akár eseti átutalással (kártyás fizetéssel, amely egyre több pénztárnál lehetséges) is lehet magasabb összeget betenni...

HAZATÉRÉS KÉRDŐJELEKKEL

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.03.05.


„Na, és sikeres volt a hazaköltözés?” - a kérdést alighanem a legtöbb, külföldről hazatérő határátkelő megkapja világszerte. A válasz persze sok mindentől függ, sokszor még családon belül sem ugyanazt érzik az emberek.

Tizenhat év után tért haza Ausztráliából családjával James és ez az első egy év nem nevezhető teljes sikernek. Tizenhat év persze hatalmas idő, nyilván nem könnyű visszailleszkedni, ám a folyamat még családon belül sem zajlik ugyanúgy.

Olyannyira nem, hogy például a férfi felesége (és a gyerekeik) gondolkodás nélkül és teljes meggyőződéssel válaszolja az ezt firtató kérdésre, hogy igen, ők visszailleszkedtek, miközben a férj egyelőre képtelen dönteni.

Innen átadnám a szót az ír Jamesnak, aki saját oldalán írta meg tapasztalatait egy év után.

„Talán a kérdéssel van baj. Ne értsetek félre, boldog vagyok. De boldogabb vagyok-e? Azért vagyok boldog, mert visszaköltöztünk? Ebben már nem vagyok biztos.

Nemrég a dublini repülőtérre mentünk, egy hétre utazunk el. Az elmúlt 16 évben minden ilyen alkalom (és nagyjából 15 esetről van szó) csendben telt, miközben hazamentünk Ausztráliába. Megkérdeztem Anna-Marie-t, el tudná-e képzelni, hogy visszaköltözzünk. Már a gondolat is megrémítette.

Minden egyes nap tudnék találni tíz okot a boldogságra és a boldogtalanságra is. Amikor reggel felkelek, tudom, hogy rengeteg okom van boldognak lenni. Esténként hálásan megyek aludni. Boldog ember vagyok, csakúgy, mint Ausztráliában voltam. Összességében azonban úgy gondolom, Írországban akad némi személyiségformáló kihívás..
.

ITT OLVASHATÓ

PROFESSZOROK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2019.03.01.


...A világ persze romlik, benne Magyarország – különösen, ami Polt parlamenti loholásáról jut eszembe. Ahol most ő lihegve átgázolt, ott ugyanolyan tisztségben egykor Györgyi Kálmán élte napjait. Hagelmayer István volt a Számvevőszék elnöke, Solt Pál a Legfelsőbb Bíróság elnöke. Ezek a nevek létező, hatalommal szembeni ellensúlyt jelenítettek meg. Mint minden halandónak, nyilván voltak emberi gyengeségeik, de nem volt kétség, hogy hivatalukat a köz érdekében, saját több évtized alatt szerzett tekintélyükkel gyakorolták. Ebben a struktúrában Polt Péter, Handó Tünde vagy Domokos László nem egyszerűen szakmai színvonalzuhanás, de intellektuális hanyatlás is, nem beszélve szoros és hosszú időre visszanyúló pártkötődéseikről. Mély politikai kulturálatlanságra utal, hogy ilyen embereket olyan időben neveznek ki független szervezetek élére, amikor soha nem tapasztalt töménységben terül szét az országban az össznépi gyanú és bizalmatlanság. Úgy gondolom, Györgyi, Hagelmayer vagy Solt nem is volna beilleszthető abba a koszlott politikai környezetbe, amit mára kialakított és most kevélyen ural az a gyülevész társaság, amit Fidesz–KDNP-nek hívnak. Főnökük, a regnáló miniszterelnök nagyívű tervei között a tízes évek elején még kiemelt helyen szerepelt a Kárpát-medencei magyarság kulturális-szellemi egységesítése, de ma már tudni, arra is képtelen, hogy az ország határain belül élőket hozza közelebb egymáshoz, hát még arra, hogy a saját maga keltette politikai fölfordulást konszolidálja. A hazai káosz után nagyobb körletben tekint végig: az uniót szándékozik reformálni...


MACRON: "HISZEK ABBAN AZ EURÓPÁBAN, AMELYIK EGYSZERRE VÉDI MEG ÉRTÉKEIT ÉS HATÁRAIT"

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2019.03.04.


„Európai Polgárok! Azért fordulok Önökhöz, mert ég a ház” - jelent meg a magyar nyelvű üzenet Emmanuel Macron twitterjén hétfő este fél 11-kor. A link egy olyan levélre mutat, amelyet minden uniós tag nyelvére lefordítottak, és elvileg minden országban lehozza egy-egy lap. A szöveg felütése szerint „a néhány héten belül sorra kerülő európai parlamenti választások sorsdöntőek lesznek kontinensünk jövőjére nézve”, és

a II. világháború óta soha nem volt ennyire szükség Európára, mint most. Európa azóta sem volt akkora veszélyben, mint most.”

A francia elnök szerint európai újjászületésre van szükség, egy olyan kontinensre, amely „egyszerre védi meg értékeit és határait”. De azt is világossá tette, hogy minek kell szerinte hátat fordítani:
- „A nacionalista elfordulás nem kínál megoldást; az csak egy program nélküli elutasítás. Ez a csapda egész Európát fenyegeti: azok, akik kihasználják az emberek haragját, hamis információkra támaszkodnak, mindent ígérnek, meg annak az ellenkezőjét is. Büszkén és tudatosan kell szembeszállnunk ezekkel a manipulációkkal.

- „A másik csapda a status quo, azaz hogy minden marad a régiben.

Macron szerint sokan érzik úgy, hogy Európa lélektelen piaccá vált. „Márpedig Európa nem pusztán piac, hanem program. A piac hasznos, de feledtetheti a védelmet adó határok és az összetartozást jelentő értékek szükségességét. A nacionalisták tévednek, amikor azt állítják, hogy identitásunkat védik az Európából való kivonulással; merthogy bennünket az európai civilizáció köt össze, szabadít fel és véd meg. De azok is tévednek, akik semmit sem akarnak változtatni, mert tagadják, hogy népeinket félelmek, a demokráciáinkat aláásó kételyek hatják át. Kontinensünk döntő állomásához értünk; az átalakuló világban most kell közösen kitalálnunk ‑ politikailag és kulturális szempontból - civilizációnk új formáit. Ez az európai Újjászületés pillanata.”

Ezután kifejti a vízióját, vagy ha úgy tetszik, a választási programját, amelyet három részre tagol, és amiből a főbb pontokat idézem:...

AKÁR KIZÁRJÁK A NÉPPÁRTBÓL, AKÁR NEM, ORBÁN BUKOTT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava Online
2019.03.05.


Orbán olyan mélyre süllyedt, olyan aljas tettet hajtott végre, ami megbocsáthatatlan, ami elfogadhatatlan, amellyel szemben a legkisebb tolerancia sem fogadható el.

2010 óta az első örömhír Magyarország polgárainak, hogy miután 9 tagállamból 12 párt kérte a Fidesz kizárását, az Európai Néppártban elindul az eljárás Orbán ellen. Azzal ugyanis mindenki tisztában lehet, hogy a “Fidesz” nem egy létező párt, hanem Orbán Viktor szervezete, amelyben egyedül az ő akarata érvényesül. Orbán akár túllőtt a célon, akár szándékosan ment neki frontálisan az Európai Uniónak, ezzel az akciójával morálisan megbukott és diszkvalifikálta magát.

Akár kizárják a Fideszt a Néppártból, akár nem, Orbán politikailag a perifériára sodródott.

Plakátra helyezte az Európai Unió első emberét, épp saját pártcsaládja, a Néppárt egyik vezéralakját. A plakát azt üzente, hogy Jean-Claude Juncker Soros György bábja, az általa képviselt “Brüsszel”, vagyis az Európai Unió, a zsidó világösszeesküvés része, s a zsidó pénztőke utasításait hajtja végre. Az antiszemita plakáton nyilvánvaló hazugságokkal uszított gyűlöletre, mind Soros György, mind Juncker ellen. A plakát célja az volt, hogy a magyarországi európai választópolgárokat becsapja, megtévessze, és azzal szerezzen európai parlamenti szavazatokat. Ez európai választási csalás.

Orbán a minősíthetetlen cselekményével, melynek részeként gyűlöletplakáttal uszított az EU néppárti vezetője, s az egész Európai Unió ellen, antiszemita és neonáci indulatokat gerjesztett, és még csalást is elkövetett, mert a választók szándékos megtévesztése csalás. Mindezt közpénzen, az ellenzék teljes ellehetetlenítése mellett.

Nincsenek szavak arra, hogy egy együttműködésre és az európai szolidaritásra alapozott szervezetben az egyik tag, minden ok nélkül, hatalmas plakátra helyezi a szervezet egyik vezetőjének arcmását, antiszemita kontextusba emelve Soros Györggyel, miközben az egész Európai Unióról és annak migrációs politikájáról hazudik és gyűlöletre uszít.

Orbán nem szalonképes, de ha bárki megkérdőjelezi az épelméjűségét, az sem jár messze az igazságtól. Ki az, aki ilyen aljasságot elkövet? Elárulja a barátait, a politikustársait, a fényképüket plakátra teszi egy minősíthetetlen összefüggésben, és hazugságokkal uszít ellenük. Milyen ember az ilyen? Milyen politikus? Hogyan lehet egy ilyen ember egy ország miniszterelnöke, korlátlan hatalmú vezetője? Hogyan engedheti meg egy nép, hogy egy ilyen minősíthetetlen alak képviselje a világban, és kockáztassa Magyarország uniós támogatásait, uniós jogait, sőt előbb-utóbb az uniós tagságát is? Egy ilyen embernek nincs semmi keresnivalója sem az Európai Néppártban, sem az Európai Unióban, sem Európában, sem a magyar közéletben. Ez az ember egy erkölcsi hulla, egy szemétdombra való mocsok ember...

RENDHAGYÓ RENDRAKÁS - 10 ÉVES A VINCENTBLOG

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: sajtohuba
2019.03.05.


Meglepett, hogy már tíz éve indult. Gyorsan elmúlt, bár tényleg a múlt homályába veszik ez az “hőskor”. Ami ráadásul már a második kör volt, hisz a virtuális majd valódi barátságok már az Index-Törzsasztal-polfórum, sőt Internetto csetfórumain alakultak ki. Az idők folyamán persze volt mozgás, ember jöttek-mentek a keménymag körül, sőt azon belül is.

A Vincentre visszaemlékezve az ugrik be, hogy 2014 környékén volt egy fordulópont, egy kiszállási hullám, amikor többen passzivitásba vonultak, vonultunk. Addig lelkesen részt vettem a közös munkában, de aztán a lelkesedésem elmúlt. Egy hasonlattal élve, munkahelyet a hely szellemisége miatt választ az ember, de felmondani a főnök szellemisége miatt. A Vincent persze nem egy munkahely (volt)...

Na de túllépve a leállási okok monologizálásán, örömmel frissítem fel a Zene-bona / Hogy a hangfal adja a másikat… rovatot egy különkiadással:..

HAGYOMÁNYOS WINDOWS ALKALMAZÁSOK AUTOMATIKUS FRISSÍTÉSE, EGYSZERŰEN

TECHWOK.HU
Szerző: NÁKOVICS L.
2019.03.05.


A korábbi Windows verziókat használók, vagy a Windows 10 alatt több “hagyományos” szoftverrel dolgozók számára az alkalmazások naprakészen tartása nem kis kihívást jelent. Bár sok program rendelkezik beépített frissítés-ellenőrzéssel, ezeket sajnos macerás rendszeresen, egyesével végignézni. Jobb esetben egy-egy program az indításakor elvégzi a frissítések keresését, de ez cserébe kicsit elnyújthatja a program indulását. Ezen a problémán a modern Windows 10 alkalmazások esetében sokat segített rendszer alkalmazásboltja, amely nem csak egységes felületet jelent a megjelenéshez, telepítéshez, de a frissítéseket is elintézi. A Hagyományos Windows alkalmazások automatikus frissítése azonban vagy csak egyesével oldható meg, vagy egy kis segítséget kell igénybe vennünk a csoportos menedzselésükhöz. Ez utóbbira mutatunk egy remek, ingyenes példát, amely ráadásul igencsak friss, hiszen pár napja jelent csak meg.

IOBIT SOFTWARE UPDATER: HAGYOMÁNYOS WINDOWS ALKALMAZÁSOK AUTOMATIKUS FRISSÍTÉSE

Az IObit Software Updater egy teljesen ingyen használható kis alkalmazás, amely működik Windows 7 és Windows 10 alatt is, ráadásul teljesen honosított, magyar nyelvű felülettel. 

Két dologra használható:
- Az általa ismert Windows alkalmazások (ezek közé tartozik rengeteg népszerű, ingyenes Windows szoftver) frissítéseit képes folyamatosan, egyszerre ellenőrizni, vagy akár teljesen automatikusan elvégezni a frissítéseket.
- Egy halom remek ingyenes szoftvert telepíthetünk vele, egyetlen felületről, s persze ezek későbbi frissítéseit is kényelmesen menedzselhetjük vele.

Az első megoldás nagyon egyszerűen konfigurálható a Beállítások ablakban. A Frissítés kategóriát választva megadhatjuk, hogy csak értesítéseket kérünk az újabb programverziók észlelésekor, vagy telepítheti is azokat a program, egy általunk megválasztott, ütemezett időpontban. Megadhatunk listát arra nézve, hogy mely programok frissítését szeretnénk totálisan automatizálni, illetve létrehozhatunk olyan listát is, amellyel teljesen kizárunk egy-egy alkalmazás a frissítendők köréből...

"AMI ELÉG, AZ ELÉG" - KÁRPÁTI JÁNOS NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2019.03.05.


Az Európai Néppárt 12 tagpártja kérte a Fidesz kizárását, vagy tagságának felfüggesztését. Egyre nyilvánvalóbb: Orbán túl messzire ment, ennek más országok is kárát láthatják.

A New York Times közli a Reuters hírügynökség brüsszeli tudósítását, miszerint az Európai Bizottság az igazság eltorzításával vádolta tegnap – mint a beszámolóban olvasható - Magyarország nacionalista kormányát, az unióba való bevándorlással kapcsolatban. Margarítisz Szkínász, az uniós végrehajtó testület szóvivője a hétfői bizottsági sajtótájékoztatón megállapította: a magyar kormány olyan titkos összeesküvés sötét képét próbálja felfesteni, amely állítólag az Európába irányuló migráció növelését célozná. A szóvivő szükségesnek tartotta leszögezni, hogy a brüsszeli testület egyértelműen az igazság eltorzításának tekinti ezt a vádat.

Orbán Viktornak bocsánatot kell kérnie

A New York Times által idézett Reuters-tudósítás emlékeztet arra, hogy Manfred Weber, aki az Európai Néppártnak, a Fidesz pártcsaládjának a jelöltje az európai bizottsági tisztségre, úgy nyilatkozott a Der Spiegelnek, hogy Orbán Viktornak bocsánatot kell kérnie a Juncker-Soros plakátkampány miatt. A pártcsalád tegnap bejelentette, hogy 9 országból 12 tagpárt kérte a Fidesz kizárását vagy tagságának a felfüggesztését, és hogy a kérdést március 20-án vitatják meg. A tudósítás idéz olyan politikai elemzői véleményt, miszerint a magyar miniszterelnök a májusi európai parlamenti választásra való felkészülés jegyében a főáramlathoz tartozó elit antitéziseként kíván megmutatkozni. Az EU mindeddig nagyrészt sikertelennek bizonyult abban, hogy megszelídítse Orbánt – írja a Reuters, és hozzáteszi: Brüsszel most azt fontolgatja, hogy 2021-től a demokratikus elvek tiszteletben tartásától fogja függővé tenni az uniós költségvetési forrásokhoz való hozzájutást.
Manfred Weber: ami elég, az elég

A Washington Post ugyanerről a témáról az AP hírügynökség berlini keltezésű anyagát közli, kiemelve azt, hogy a magyar miniszterelnök a baloldali ellenfelek számára hasznos idiótáknak minősítette a Fidesz ellen forduló néppártiakat. Megjegyzem, a „hasznos idióták” szófordulatot nem a budai Várban, hanem sok évtizeddel ezelőtt a Kremlben ötlötték ki, a Szovjetunióval rokonszenvező naiv nyugati humanisták jellemzésére. Az AP beszámolója kitér arra, hogy a Juncker-Soros plakátban a bírálók antiszemita utalást látnak, Orbán azonban ezt tagadja. A beszámoló azzal a Webertől idézett mondattal zárul, hogy „ami elég, az elég”...

ORBÁN SOROSHOZ: REMÉLEM, SOHASEM FELEJTED EL , AMIT ÉRTEM TETTÉL!

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.03.05.


Tisztelt Soros úr, drága Gyuri bácsi!

Amíg élek, hálás leszek neked. Nélküled nem lennék az, aki most vagyok.

Először 1989-ben segítettél, amikor ösztöndíjat adtál nekem, hogy tanulhassak. Akkor még én, mint arra bizonyára jól emlékszel, liberális voltam. Kedveltem a nyílt társadalmakat, megértő voltam mások nézeteivel szemben és toleráns. Egyedül a vallást nem szerettem, meg Trianont, felállt a hátamon a szőr, ha valaki erről beszélt.

De most nem rólam van szó, Gyuri bácsi, hanem rólad, akinek olyan sokat köszönhetek. A te pénzeden tanulhattam külföldön, gyakorolhattam az angol nyelvet és szélesedhetett a látóköröm. Hálás voltam neked, drága Gyuri bácsi. És most, megint hálás vagyok. Ha lehet, még annál is hálásabb, mint 1989-ben.

Ha te nem lennél, másik ellenségképet kellett volna keresnem a magyaroknak. Nem lett volna könnyű Gyuri bácsi, nekem elhiheted. A magyar egy finnyás nép, nem fogadnak el bárkit ellenségnek. Szeretnek gyűlölni, de igényesek, ki kell érdemelni, hogy valakit utáljanak. Téged szívesen utálnak, és ezt külön köszönöm neked: nálad alkalmasabbat erre a szerepre keresve sem találtam volna. Te vagy az ideális választás, Gyuri bácsi, ha ezer évig castingolok, akkor sem találtam volna nálad jobb főszereplőt.

Téged álmukból felébresztve is tudnak gyűlölni a magyarok. Gazdag vagy, sikeres és amerikai. És persze, nem utolsósorban zsidó. Ez utóbbi nem a fő csapásirány, csupán amolyan mellékes, bár nem elhanyagolható hozadéka ennek a történetnek...

KERESIK A BÍRÓK, MEDDIG LEHET EZT EGYENES GERINCCEL CSINÁLNI

ABCÚG BLOG
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2019.03.04.


Az elmúlt egy évben sosem látott feszültség költözött a magyar bíróságokra. Sorra hagyják ott a pályát karrierük csúcsán levő, középkorú bírók, de a legtöbben bezárkóznak a tárgyalóterembe, és hallgatnak, amíg nem esik személyes bántódásuk. Közben vannak, akik sosem látott módon szembeszálltak a törvénytelenségeken kapott Handó Tündével. Hova vezet ez, és mi járhat manapság a bírók fejében?

Keviczki István mindössze tíz percet töltött a Fővárosi Törvényszék elnökénél tavaly szeptember elején, nem sokkal azután, hogy augusztus 31-én lemondott büntetőbírói posztjáról. Korábban sosem beszéltek egymással, Polgárné Vida Judit mégis szívélyesen köszöntötte: “szervusz, Pistikém!”

A tegeződés bevett szokásnak számít bírói körökben, a pistikézés azonban kevésbé. “Nem nagyon értettem ezt a fogadtatást, hiszen korábban semmilyen viszonyban nem voltunk egymással” – emlékezett vissza Keviczki a találkozóra. Elmondása szerint Polgárné erősen próbálta kihúzni belőle a távozása okait, de ő udvariasan elhárította a kérdéseket. Először csak annyit mondott, “te biztosan nem tudsz segíteni rajta”, majd különböző megfogalmazásokban többször elismételte, hogy orvosolhatatlan problémák léptek fel.

Keviczki nem szívesen nyílt volna meg a főnöke előtt, aki 2013-ban, elnökhelyettesként még egy plágiumügybe bukott bele. Akkor a HVG derítette ki, hogy Polgárné többek közt Paulo Coelho brazil író szövegét tüntette fel sajátjaként a bíróság magazinjában. Lemondása után a Handó Tünde vezette Országos Bírósági Hivatalban (OBH) is dolgozott elnöki biztosként, míg Handó tavaly májusban ki nem nevezte a Fővárosi Törvényszék élére. A pozíció ekkor már hónapok óta betöltetlen volt: hiába jelentkezett rá egyedüliként Fazekas Sándor korábbi elnök, Handó érvénytelenítette a pályázatot. Hivatalosan ezt a korszakváltás igényével magyarázták, de az is igaz, hogy Fazekas jó ideje nyíltan kritizálta Handót, éppen a bírói álláshelyekkel kapcsolatos gyakorlata miatt.

“Megkérdezte, miben tudna segíteni. Ha nyíltan kommunikálok, azt válaszolom: mondjál le. De ennek semmi értelme nem lett volna. Nem akartam olyasvalakivel megbeszélni a problémáimat, aki maga is része a problémahalmaznak, és sokak szemében méltatlanná vált a bírói tisztségre” – folytatta Keviczki, aki felmentési ideje végéig, november 30-ig a bíróságon maradt, majd decemberben a Facebookon jelentette be nyilvánosan a lemondását.

Többek közt azt írta, “amikor ’99 nyarán fogalmazóként megkezdtem bírósági pályafutásomat, még azt gondoltam, röpke pár évtized után Tőletek (Veletek) megyek majd nyugdíjba, de még egy éve is ebben reménykedtem. Mára minden megváltozott, képlékennyé vált, relativizálódott, és azok az erkölcsi, morális értékek, melyekről a csendes többség még mindig azt gondolja, elválaszthatatlan jellemzői a bírói létnek, már alig látszódnak, alig hallatszódnak a harsány, törtető, technokrata kisebbség dübörgésétől”.

Később a VálaszOnline-nak azt mondta, elege lett a törvénysértő bírósági kinevezésekből és abból, hogy a “Polt Péter-féle ügyészség politikai alapon szelektál”, így bíróként csak az általuk jóváhagyott gazdasági ügyekben ítélkezhet. (A Legfőbb Ügyészség később valótlannak és sértőnek nevezte Keviczki kijelentéseit. A Fővárosi Törvényszék pedig közleményt adott ki arról, hogy nincs morális válság a bíróságon).

Az utóbbi két évben összesen 52 bíró mondott le, közülük többen – Keviczki István mellett Szepesházi Péter vagy Rajmon Balázs – nyíltan kritizálták az igazságszolgáltatás működését. Hasonló lemondáshullámra legutóbb 2011-12-ben volt példa, akkor 42-en távoztak. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az Országos Bírói Tanács (OBT) közti konfliktus kiéleződésével azonban most különösen érdekessé vált, mi kell ahhoz, hogy valaki ilyen radikális döntést hozzon, vagy éppen ahhoz, hogy inkább magára csukja az ajtót, és folytassa az ítélkezést...

A FIDESZES KÉPVISELŐ, AKI ÁLLANDÓAN AZ EU-T ÜTI, MIKÖZBEN A CSALÁDJÁVAL FOLYAMATOSAN HÚZZA BE AZ EU-S TÁMOGATÁSOKAT

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2019.03.05.


Hörcsik Richárd göncruszkai református lelkész, aki 1990 és 1994 között az MDF, majd 1998 óta a Fidesz parlamenti képviselője, mindig is az európai ügyekkel foglalkozó bizottság tagjaként dolgozott, 2010 óta pedig az elnökeként dolgozik az Országgyűlésben. Ebben a minőségében az utóbbi években többször is felszólalt Brüsszel és az Európai Ügyészség ellen, amihez Magyarország mellett csak Lengyelország és Svédország nem csatlakozott.

A 63 éves volt sárospataki polgármester 2010-ben azt mondta, Magyarország nem az EU elvárásainak igyekszik megfelelni, hanem a magyar emberek érdekeit képviseli Európában, 2017-ben pedig a Parlamentben úgy fogalmazott:

„[A kormány] nem azért nem támogatta az Európai Ügyészséghez való csatlakozást, mert akár félne az uniós vizsgálatoktól, vagy éppen ellenezné az uniós források felhasználásának az ellenőrzését, szó sincs erről, mert erre egyébként létezik két uniós intézmény, az Eurojust és az OLAF.”

Pedig, ahogy azt az Elios-ügy is mutatja, az Eurojust és az OLAF jelenleg képtelen megvédeni az EU-s pénzeket, és teljesen alkalmatlan tagállami korrupciógyanús ügyek elszámoltatására. (Hogy mire lehet jó az Európai Ügyészség, ami mellett Hadházy Ákos független parlamenti képviselő kezdeményezésére eddig kb. 450 ezer aláírt gyűjtöttek össze, arról itt egy korábbi videónk.)...

ÁLLATOKRA NEM LÖVÖK - INTERJÚ BUGÁR BÉLÁVAL

PARAMÉTER
Szerző: parameter.sk
2019.03.04.


...Soha nem versenyeztem Orbán Viktorral. Ráadásul ő nem Szlovákiában politizál, nem olyan törvényi feltételek mellett, mint amilyenek itt nálunk vannak. Mert Magyarországon ellenzéki média szinte nincs is, maximum a kulcslyukon keresztül leshetik a kormányt. Nálunk meg jóformán nincs koalíciós média. Tehát ez egy teljesen más közeg. Olyan, amikor a pozitív dolgot elhallgatjuk, a negatívat meg felnagyítjuk.

Összehasonlíthatatlan a helyzet a két országban. Ha csak a tizedét próbálta volna meg a jelenlegi szlovákiai kormánykoalíció, mint amit Orbánék az elmúlt két választási időszakban megtett, akkor itt már fejek potyogtak volna, sőt lehet, hogy „véres forradalom” lett volna.

Évtizedek óta áll a szlovákiai magyar politika középpontjában. Látja a tüzet valakiben, a karizmát, meg mindazt, ami ahhoz kell, hogy vezetője lehessen a közösségnek?

Nehéz kérdés ez. Látom azt, hogy – ha csak a Hídon belül nézek körül - körülbelül kik lehetnének azok, akik probléma nélkül el tudnák vezetni a pártot. Kérdés, hogy akarják-e. Ez teljesen más közeg, mint amiben mi nőttünk fel. Akkor még jobban hittek az emberek, nem volt annyi alternatív média, meg ennyi piszkolódás, mint ami most van.


Ma a politikus szitokszó. Elharapózott az a szemlélet, és ehhez a média is hozzájárult, hogy minden rossz irányba megy. Ez egészen egyszerűen nem igaz. Jó irányba halad Szlovákia.

Egyet viszont meg kell tanulni, a demokrácia az nem egy egyszerű dolog, hogy az ölünkbe esett, és akkor, hurrá, megvan. Azt védeni kell. Állandóan javítani és erősíteni. Nézzük csak meg, hogy 30 év alatt, az egypárti rendszerből, a bársonyos forradalomon keresztül hova jutottunk, a Mečiari időszakból hova értünk el, sőt, a Kuciak-gyilkosság óta mit értünk el.

És igaz az is, hogy a politikusoknak is sokkal érzékenyebbnek kell lenniük. Ami aztán elvezet oda, hogy a törvények segítségével a rendőrségen belül változások következnek be, ami segíti a korrupció felgöngyölítését.

Ebben a sajtónak is jelentős szerepe van.

Persze hogy! A sajtónak mindig az a szerepe, hogy figyelje, mi a fenét csinálnak a politikusok, és aztán vágjon oda, ahova kell. Csak a sajtó egy része politikát csinál, ami az ő felelősségük. De biztos, hogy hozzájárultak az ilyen megvesztegetési ügyek felderítéséhez. Csak az a baj, hogy nem minden ügy ilyen, ennek ellenére viszont sokszor a sajtó korrupciónak állít be bármit...

600 EZER FORINTOT TETT GYEREKEI CÉGÉBE MÉSZÁROS LŐRINC, SZÁZMILLIÓKAT VEHET KI BELŐLE

24.HU
Szerző: KOVÁCS-ANGEL MARIANNA
2019.03.05.


Mészáros Lőrinc gyerekeinek cégeként vált ismertté a 2015 júniusában alapított Fejér B.Á.L Zrt.: a nevében található három betű a gyerekek kezdőbetűjére, vagyis Mészáros Beatrixra, Homlok-Mészáros Ágnesre és ifjabb Mészáros Lőrincre utal. Február elején azonban a birodalom első embere, édesapjuk, az ország leggazdagabb embere is részesedést szerzett a tízmilliárdos forgalmat bonyolító cégben. Ráadásul úgy, hogy bár csak 10,6 százalékos a részesedése, hozzá kerül az osztalék fele.

Ez így borzasztóan aránytalannak tűnik, az ifjabb Mészárosok mégis ellenszavazat nélkül bevették édesapjukat a százmilliókat fialó üzletbe.

A cégbírósági papírok (.pdf-ben itt találja őket) szerint február 6-án – tekintettel a cég gazdasági szerepének növekedésére – az alaptőkét 600 ezer forinttal emelték meg, méghozzá egyetlen, 600 ezer forint névértékű, osztalékelsőbbségre jogosító részvény kibocsátásával. Ezt az egyetlen részvényt vásárolta meg Mészáros Lőrinc, amivel vélhetően rendkívül jó üzletet csinált a felcsúti dollármilliárdos: a többi részvényes előtt, részesedésének arányánál kedvezőbb mértékben kaphat osztalékot...

MAJDNEM MINDEN SAROKRA JUT EGY MEGFIGYELŐKAMERA BUDAPESTEN, TÉRKÉPRE TETTÜK A TÉRFIGYELŐKET - INTERAKTÍV

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BÁTORFY ATTILA
2019.03.04.


Térképre tettük a közcélból felszerelt budapesti térfigyelő kamerákat és bemutatjuk, hogy melyik kameratípus mit, milyen szögben lát. 

2018. október 19-én Pintér Sándor belügyminiszter egy salátatörvényt nyújtott be a magyar országgyűlésnek, amelyben módosította a térfigyelőkamerák által rögzített felvételek összekötésének és tárolásának feltételeit. Az Átlátszó jogásza, Sepsi Tibor akkor azt írta, hogy a törvény megemeli a rendőrségi és a közterületfelügyeleti kamerák felvételeinek tárolási idejét 30 napra, egyetlen rendszerbe fűzi össze az eddig külön tárolt felvételeket, a bankbiztonsági kamerák felvételeinek integrálásával magánmegfigyelést kever közcélúval, emellett ad a közútkezelőknek egy biankó felhatalmazást kamerák telepítésére. Ez az elképzelés pedig ellentétes az Alaptörvénnyel és az uniós adatkezelésről szóló új szabályozással, a GDPR-ral is.

Az Átlátszó adatvizualizációs csapata, az ATLO most térképre tette a budapesti térfigyelő kamerákat, bemutatja, hogy az egyes kameratípusok mit látnak, készítettek egy rövid road-moviet arról, hogy egy rövid nyolcadik kerületi szakaszon is mennyi szabálytalanul felszerelt kamera lehet, továbbá eldilemmáztak arról, hogy az új törvény és ennyi térfigyelő kamera a biztonságunkat szolgálja-e, vagy a totális megfigyelés felé tett újabb lépés-e?

FEBRUÁRI BEST OF: A BÍRÓSÁGOK BOTRÁNYÁTÓL A NAGY MTA-VITÁIG

VÁLASZ ONLINE
Szerző: valaszonline.hu
2019.03.03.Második teljes hónapján van túl a tavaly nyáron bezáratott Heti Válasz szerzőivel felálló, december 10. óta működő online újságunk. Indulásunkkor – a „mennyiség helyett minőség” gondolatát alapul véve – napi rendszerességgel ígértünk exkluzív történeteket, vitákat és oknyomozásokat. Hatfős csapatunk cikkei februárban is többször „felszántották” a magyar médiát, de a külföldi sajtóban is megint volt szó rólunk. Összefoglaló a Válasz Online múlt havi termésének legjaváról:...

ITT OLVASHATÓ

AZ IKERPÁR, AMINEK EGYIK TAGJA NÁCI, A MÁSIK ZSIDÓ VOLT

MA IS TANULTAM VALAMIT BLOG
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2019.03.05.


Semmi nem érzékelteti jobban a nagy társadalmi szembenállások megosztó erejét, mint amikor testvérek kötnek ki a történelem két eltérő oldalán. Korábban már bemutattuk Hermann Göring, a náci Németország második embere, és öccse, a zsidómentő Albert történetét. Most pedig ismerjék meg az amerikai zsidóként az izraeli seregben szolgált Jack Yufét, és a náci Németországban keresztény nevelést kapott, a Hitlerjugendben szocializálódott ikertestvérét, Oskar Stöhrt.

Jack és Oskar története négyéves korukban ágazott el. Apjuk, Josef Yufe Romániából emigrált 1929-ben, majd Trinidad és Tobagóban telepedett le. Útközben ismerkedett meg egy német nővel, Elizabeth Stöhrrel, akivel egymásba szerettek. Két évvel később lányuk született, aki a Sonja nevet kapta. Rá két évvel, 1933. január 16-án jöttek világra az ikrek. Fél évvel ezután viszont a nőnek elege lett a részeges nőcsábász férjéből, ezért fogta a lányukat és az egyik fiút, Oskart, és visszatért Németországba, a mai Csehország területén fekvő Szudéta-vidékre. Az elválasztott ikrek innentől gyökeresen eltérő nevelésben és élményekben részesültek...

JÓK ORBÁN ESÉLYEI, DE KÖNNYEN A NÉPPÁRT "HASZNOS IDIÓTÁI" NEVETHETNEK A VÉGÉN

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2019.03.05.


Libanoni, marokkói és ukrán pártok is döntenek majd a Fidesz jövőjéről az Európai Néppárt választmányában, de az igazi döntés a németek kezében lesz március 20-án.

A számokat nézve egyelőre kevés az esélye, hogy kizárják a Fideszt az Európai Néppártból (EPP). Ha viszont a német kereszténydemokraták úgy döntenek, hogy kihátrálnak a magyar kormánypárt mögül, még az is lehet, hogy az Orbán Viktor által „hasznos idiótáknak” nevezett pártok nevetnek majd a végén.

Ami biztos: Joseph Daul pártelnök hétfő este jelentette be, hogy az Európai Néppárt elindítja a Fidesz kizárására, vagy felfüggesztérésre irányuló folyamatot. Az AFP-nek adott nyilatkozata szerint hivatalosan kilenc ország tizenkettő pártja kezdeményezte , hogy vegye napirendre a magyar kormánypárt ügyét. Ezek a következők:

- a svéd Mérsékelt Párt
- a svéd kereszténydemokraták
- a finn Nemzeti Koalíció Pártja (Kokoomus)
- a luxemburgi Keresztényszocialista Párt
- a flamand kereszténydemokraták
- a vallon Humanista Demokratikus Középpárt
- a portugál Néppárt
- a portugál Szociáldemokrata Párt
- a holland Kereszténydemokrata Tömörülés
- a görög Új Demokrácia
- a litván kereszténydemokraták
- és a norvég konzervatívok.

Daul mást nem is nagyon tehetett, hiszen az alapszabályban rögzített elvárás, vagyis hogy „hét párt öt országból” hivatalos kezdeményezése szükséges, már a múlt héten megvolt, azaz mindenképpen tárgyalni kell a Fideszről. Ez a pártelnök szerint március 20-án fog megtörténni, a kérdés csak az, milyen eredménnyel. Annak ugyanis, hogy egy párt kívül találja magát az ajtón, egészen különleges szabályai vannak – ráadásul ezek sok esetben éppen a Fidesznek kedveznek.

MÁRCIUS 20: ÜT AZ IGAZSÁG ÓRÁJA A FIDESZ SZÁMÁRA? - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.03.05.


- Úgy néz ki, hogy meglesz a többség két hét múlva Orbán Viktor kizárásához, bár a német uniópártok még nem tették le egyértelműen a garast;

- Daul szerint Orbán végképp elvetette a sulykot, az meg még illúziónak is túlzás, hogy beléptesse az EPP-be a Ligát és a PiS-t;

- Gyurcsány Ferenc arra figyelmezteti a német politikusokat, hogy egyetlen autógyár érdeke, illetve a néppárti egység miatt sem szabad kockáztatni az európai értékeket, hiszen a történelemből tudnivaló, hová vezet az orbáni ideológia;

Yahoo/AFP


Most már végleges, hogy az Európai Néppárt illetékes testülete március 20-án tárgyal a Fidesz kizárásáról, miután azt 9 országból 12 tagpárt hivatalosan is kezdeményezte. A hírt a pártcsalád elnöke jelentette be, hozzátéve, hogy lehetséges a felfüggesztés is, de a döntést mindenképpen a tagoknak kell meghozniuk. Daul nem vállalkozott az eredmény megjóslására. Azt viszont közölte, hogy a magyar párt részére lehetőséget kell adni álláspontja kifejtésére. A hírügynökség szerint a fejlemény azt tükrözi: az európai konzervatívok, három hónappal a választások előtt, egyre rosszabb szemmel nézik, hogy a populista-nacionalista Orbán Viktor szembemegy az EU alapértékeivel. Ugyancsak felháborította őket a Juncker-ellenes kampány. Ha kiteszik a magyar politikust, akkor egy-két EPP-vezető szerint félő, hogy Orbán összeáll Salvinivel, de a plakáthadjárat miatt a Néppárt lépéskényszerbe került.

Die Welt

„Orbán Viktor átlépte a vörös vonalat!” – így értékelte a helyzetet az Európai Néppárt elnöke, Angela Merkel bizalmasa. Daul hozzátette, hogy a politikus külön kategóriát képez, ám a Néppárt minden tagjának tiszteletben kell tartania a közös értékeket. Azt pedig kerek-perec megmondta a magyar vezetőnek: arról még csak ne is álmodjon, hogy beviszi a pártcsaládba a Ligát és a PiS-t, legalábbis, amíg Daul a főnök. A francia politikus egyáltalán nem tart a kizárás miatt küszöbön álló vitától. Megerősítette, hogy megengedhetetlen a Juncker elleni hadjárat. Orbán itt már túllőtt a célon. Ugyanakkor nem gondolja, hogy a magyar hozzáállás megnehezíti Weber helyzetét a Bizottság elnöki tisztéért folyó versenyben. A politikusnak általában az a baja a populistákkal, hogy azok egyfolytában a gondokról regélnek, de nem kínálnak semmiféle megoldást.

Úgy ítéli meg, hogy a biztonság, az ellenőrizetlen bevándorlás, valamint az mindenféleképpen fő téma lesz a választáson, hogy mi legyen az illegális migránsokkal. Úgy értékelte: el kell érni, hogy az európaiak úgy érezzék, rendezett mederben haladnak a dolgok. Jelezte azt is, hogy az uniós apparátusnak jobban oda kell figyelnie a valóságra, ideértve, hogy mit gondol az átlagember, és miként megy a sora. Ugyanakkor aggódik Merkel közelgő visszavonulása miatt, de jó jelnek tartja, hogy a CDU új elnöke ugyanolyan híve Európának, mint a kancellár.

Die Zeit

Egyelőre nem tudni, miről is szavaznak a részvevők március 20-án az EPP Politikai Gyűlésében. Az azonnali kizárás mellett lehetséges, hogy bizonyos feltételek kikötésével felfüggesztik a Fidesz tagságát, de az is benne van a pakliban, hogy a magyar párt minden további nélkül a pártcsalád tagja maradhat. A határozatnak mindenesetre abszolút többséggel kell megszületnie. Az erőviszonyok e pillanatban nem világosak. A mostani javaslatot két-két belga, portugál és svéd párt, továbbá a finn, görög, litván, luxemburgi, holland és norvég kereszténydemokraták nyújtották be. Döntő szava lehet a CDU-nak, amely messze a legtöbb képviselőt adja. A német uniópártok elhatárolódtak Orbántól, de még nem mondták ki, hogy mit gondolnak a politikus eltávolításáról. Bennfentesek szerint azonban már a jövő héten szóba kerülhet, hogy a Fidesznek távoznia kell a frakcióból...