2017. július 16., vasárnap

NÉGY STRATÉGIA, MELYEK KÖZÜL VÁLASZTHAT A FIDESZ, MIELŐTT RÁFORDUL A VALÓDI KAMPÁNYRA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.07.16.


Hiába érezzük úgy, hogy tulajdonképpen 2010 óta egyfolytában kampány folyik az országban, az idén ősztől fogva érzékelhető lesz a hangnemváltás a közéletben. A Fidesz ugyanis magasra emelte a tétet, hiszen a létéért küzd majd 2018-ban. Ha nem nyer a kormánypárt, akár komoly elszámoltatási hullám is következhet, amit nyilván nagyon nem szeretnének a fideszesek, ha viszont nyernek, akár évtizedekre bevackolhatják magukat a hatalomba. Épp ezért nagyon meg kell fontolniuk, hogy tovább haladnak-e a „sorosi úton”, vagy váltanak, és megpróbálnak egy hagyományosabb kampánnyal révbe érni. Van még egy kis idejük eldönteni, mi legyen, mert a vizes világbajnokság után még egy hónap politikai uborkaszezon következik. Íme, ezek a lehetőségek állnak a Fidesz előtt:

1. A kormányzópárt folytathatja a jelenlegi stratégiát, megpróbálhatja egy táborba terelni a terroristákat, a migránsokat, a civileket, az ellenzékieket, a brüsszeli bürokratákat, és természetesen minden gonoszok főnökét, Soros Györgyöt. Ez egy régóta építgetett ideológiai háttér, ám van egy csomó buktatója, melyek közül néhány már egyértelművé is vált az utóbbi hetekben. A Soros György gonoszságára kifuttatott kampány például nem elég kompakt, vagyis nem igazán találni benne a kapcsolódási pontokat, a finisként bedobott „nevetős plakátok” pedig gyakorlatilag értelmezhetetlenek egy átlagos választópolgár számára. Nem csupán ízléstelen, antiszemita, de hatástalan is ez az irány, amit az is bizonyít, hogy nem sikerült megroppantani vele a Jobbikot, melytől alig szivárgott át szimpatizáns a Fideszhez a szélsőjobbos hangvételű kampány ellenére. Nem véletlen hát, hogy a Soros-plakátokat le is szedeti a kormány, hiszen, a vizes világbajnokság résztvevői elvinnék „jó hírünket” a világban, ha minden sarkon egy nevető bácsit látnának a falakon, akiről később kiderülne, hogy nem politikus, és hajnövesztőszert sem reklámoz.

2. Az idegenellenes kampány azonban nem volt sikertelen a kormány számára, hiszen a menekültválság következtében meghozott intézkedéseivel sikerült stabilizálni népszerűségét. Elképzelhető tehát, hogy a stratégák átgondolják Soros György szerepét a kampányban, és ejtik a jó öreg pénzügyi spekulánst, és kifejezetten a terrorizmus, a muszlim térhódítás elleni harcra koncentrálnak ősztől. Ennek is komoly veszélyei vannak, hiszen ez a kampány is hatástalan lesz, ha nem jönnek tömegével menekültek, az Európai Unió területén pedig nem történnek jelentősebb terrorcselekmények jövő év tavaszáig. Magyarország ugyanakkor komoly vitában áll a menekültkvóta ügyében is Brüsszellel, ami persze jól jön a nyíltan unióellenes hangvételű kampányhoz, ám jól látszik, hogy a magyar ellenzék megérezte a helyzetben rejlő lehetőséget. Ha ugyanis a jövő évi kampány arra az egyszerű képletre épül, hogy ha az ellenzékre szavaz a magyar polgár, akkor Európára voksol, ellenkező esetben pedig számolnunk kell azzal, hogy kihajítanak bennünket a közösségből
, az nagyon rosszul jönne a Fidesznek, ugyanis a magyarok többsége uniópárti...

ITT OLVASHATÓ

FEGYVERSZÜNET MUTYIORSZÁGBAN?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.07.16.


Akkor ezen túl vagyunk. Péntek este megvolt a cirkusz, megnyitották az úszó világbajnokságot. Kicsit giccses volt, néha a hang is elment, de magyar. Győztünk ismét! Minden idők legdrágább megnyitó ünnepsége 3.7 milliárdba került. Soha ennyit még nem költöttek a vizes vb megnyitójára. Jellemző, hogy a jogokkal rendelkező televíziók többsége nem is közvetítette a gálát.

A közösség oldalon többen fogalmaztak úgy, hogy Orbán megrendeztette a saját olimpiájának megnyitóját. Rajta kívül ez a résztvevő országok vezetőit nem érdekelte. Legutóbb Rióban, a megnyitón ott integettek államelnökök, kormányfők a nézőtéren. Azt az ünnepséget valóban látta az egész világ.

A pénteki esemény országunk kormányzójáról szólt. Ezért semmi sem volt drága – gondolom –, dagadtak a haverok zsebei is tisztességesen.

A világbajnokság költségei a csillagos eget verik. Telik az adóforintjainkból Orbán minden nagyzási hóbortjára. Csak a futballra több száz milliárdot vertek el 2010 óta. Hova jutott a nemzeti foci?A béka feneke alá. A világ röhögött a magyar válogatotton az Andorra elleni vereség után.

Változott valami? Semmi. Az MLSZ megerősítette a havi 25.8 milliót zsebre vágó szövetségi kapitányt. Megy minden a maga megszokott útján. Óriási pénzeket öntenek a futballba, a szerény képességű magyar játékosok több milliót vihetnek haza havonta. A jobbak – vakok között félszemű a király – már 8-10 millió körül is kereshetnek. Mindezt teljesítmény nélkül. Minek szakadjanak meg, mikor a milliókat anélkül is megkapják?
...

HA A VIDÉK ELPUSZTUL, ELPUSZTUL BUDAPEST IS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.07.16.


...Az ország háromnegyed része NEM budapesti. A vizes vb-t és bármelyik más beruházást NEM a budapestiek finanszírozzák. NEM csak Budapest bukik minden szétlopott beruházással. És – ezt nagyon jó lenne megtanulnia az LMP-nek is, a többi ellenzéki pártnak is – NEM lehet kizárólag Budapesttel megnyerni a választást.

A parlamenti küszöbön átvergődni lehet Budapestre támaszkodva. Ha az LMP-nek és a többi pártnak annyi az ambíciója, hogy megkapják a pártoknak járó támogatást, néhányan tuti fizetést húzzanak még négy évig és legyen ingyen laptop, akkor nem szóltam. Akkor jól csinálják.

Ha azonban ennél többet akarnak, ha az országot akarják szolgálni, jobb hellyé tenni, akkor ideje lenne – bár már tegnap is késő lett volna – felfedezni, megérteni és megbecsülni a vidéket. Ugyanis az ország lakosságának háromnegyede NEM Budapesten él. Ennek ellenére az ország háromnegyede sokkal jobban megsínyli Orbán ámokfutását, mint éppen a budapestiek. A vidék, a falvak alapvető problémákkal küzdenek. Nincs infrastruktúra, nincsenek munkahelyek, nincs megfelelő oktatás, sok helyen még háziorvos sincs, nemhogy színvonalas egészségügy.

Ameddig egy budapestivel az nem fordulhat elő, hogy ne lenne megközelíthető távolságban orvos, iskola, múzeum, színház, könyvtár, akár ingyenesen hozzáférhető wifi, addig ez a vidék túlnyomó részén legfeljebb csak álom. A Dagályt, vagy bármelyik strandfürdőt, uszodát a vidékiek döntő hányada legfeljebb fotókon láthatta.

A Fidesz pontosan látja a vidék problémáit és gyakorlatilag ebből él nyolc éve. A Fideszre döntő részben vidékiek szavaznak. Nem azért, mert alapvetően hülyébbek lennének, mint egy Kőbányán lakó melós, vagy egy bárhol élő értelmiségi. Azért, mert a vidéket rendkívül könnyű elszigetelni a valóságtól. Ahová csak a Mészáros Lölö lapjai járnak, ahol csak a közpénzmédia elérhető, ahol csak a bilikék gyűlöletplakátok vannak jelen, ott azt hitetnek el az emberekkel, amit akarnak.

A Fidesz behúzta a vidéki Magyarország megvezethető részét és ez elég is választási győzelemhez. A külhoni magyarok – hasonló módon a tájékozatlanságra épített – szavazataival akár a kétharmadot is. Miközben a Fidesz ívesen tesz a vidékiekre is, a külhoniakra is.

Az LMP és a többi ellenzéki párt hihetetlenül nagy hibát követ el, ha lustaságból, vagy ostobaságból leírja azokat a polgárokat, akik nem a fővárosban élnek. Ha a vidék elpusztul, elpusztul Budapest is. Akkor is, ha a vizes vb-t nem Pusztaszabolcson rendezik. Mert abban – és minden másban is – benne van a pusztaszabolcsiak adója éppen úgy, mint a budapestiek adója. Semmiről, ami ebben az országban történik, nem lehet és nem is szabad úgy beszélni, mintha az nem érintené a legkisebb zsákfalu legutolsó házában lakó családot is. Mert érinti. Szerintem.

VAN-E MENEKVÉS A PROPAGANDA ÉS AZ ÁLHÍREK ELŐL?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2017.07.16.


Szeretnél képben lenni a nemzetközi politika, a világgazdaság kérdéseiben? Ehhez jól meg kell válogatnod, honnan szerzed be híreidet, messziről ki kell szagolnod a kormánypropagandát, a stratégiai célból terjesztett álhíreket. De ha kizárólag a legelismertebb hírforrásokra támaszkodsz, kivonhatod magad a manipuláció, a propaganda befolyása alól, igaz? Nos, van egy rossz hírem.

Ha tájékozottak és napra készek akarunk lenni, a legmegbízhatóbb forrásokra kell támaszkodnunk. Ha a Spiegellel kelsz, az Economisttal fekszel, pontos és objektív képed lesz arról, mi zajlik a világban. Igaz?

Mit szólnál, ha azt mondanám, még ekkor is távol állsz attól, hogy értesüléseid teljes mértékben tárgyilagosak legyenek? Még ha csak a legelismertebb nemzetközi médiát olvasod, akkor is manipuláció és propaganda áldozata leszel.

A Mércén a magyar kormánypropaganda működéséről és annak ellenszeréről is sokat írunk. Itt olvashatsz arról, hogy mi alapján ismerhető fel a propaganda, itt pedig arról, hogy mit tehetünk ellene.

Naivitás volna azonban azt gondolnunk, hogy a propaganda magyar, avagy keleti találmány lenne. Alább a nyugati fősodratú média propaganda-jellegéről lesz szó.

Edward Herman és Noam Chomsky 1988-as Az egyetértés-gépezet: A tömegmédia politikai gazdaságtana című könyvében 
hasonló következtetésre jut (Budapest: L’Harmattan Kiadó, 2016. ford.: Konok Péter).

Az amerikai főárambeli médiát vizsgálva arra jut, hogy a látszólag független és szakszerű sajtó egy nagyszabású propagandagépezetként működik, amely „azokat az erőteljes társadalmi érdekeket szolgálja és népszerűsíti, amelyek ellenőrzik és finanszírozzák”, vagyis a politikai és pénzügyi elitek szolgálatában áll.

Így például a főárambeli média előre kiszámítható módon, rendre igazolja a nyilvánosság előtt a hatalmi elitek háborúit és szövetségeseit...

A SZÜLÉS ELHALLGATOTT OLDALA, AVAGY DOLGOK, AMIKRŐL NEM BESZÉL SENKI

LIFE.HU
Szerző: Dózsa-Vépy Renáta
2017.07.13.


Kezdjük ott, hogy a filmekkel ellentétben a szülés nem abból áll, hogy elfolyik a magzatvíz, berohansz a kórházba, majd pár pillanattal később megszületik a kisbabád, és egyből kisimult arccal öleled magadhoz az egyszemélyes szobádban, mindezt csupa kedves és odafigyelő orvos és nővérke óvó „ölelésében". Nem, a szülés önmagában véve egy trauma, egy krízispont. A legnagyobb sokk akkor éri az anyát, amikor rádöbben, hogy mennyi mindent hallgattak el előle, lehet, hogy nem véletlenül!

Lerántjuk a leplet a szülés naturális mivoltáról. Csak akkor olvass tovább, ha kész vagy az igazságra! 

Kezdjük az elején

A szülés közeledtét, a legtöbb esetben a nyákdugó távozása jelzi - és ezalatt semmiféle szilárd dolgot ne érts! Ez egy kocsonyás anyag, mely lehet áttetsző, rózsaszínes, vagy akár barnás színű is. Ha nem tudsz róla, ijesztő is lehet, mikor hirtelen valami nyúlós kerül az alsóneműdre. Nem kell megijedni, a 37. héttől várható ennek a távozása. Feladata, hogy megóvja a méhszájat a kórokozóktól, amikor a testet már elkezd felkészülni a szülésre, rá nincs tovább szüksége....PANCSIKÁLÓ - OLAJOS TÖRTÉNETEKBEN, AVAGY MAFFIÓZÓ VAGY-E PICINYEM

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.07.15.


Évekkel ezelőtt a belügyér miniszteri biztossá nevezte ki Horváth Andrást, aki a neten kerengő információk szerint furcsa körülmények között fejezte be rendőri pályafutását.

Nyár van, uborkaszezon közepe, és “mi pontosan tudjuk, hogy nem az uborka görbülete, hanem az európai ember testtartása jelenti a jövőt“. Ezért aztán a saját, hazai testtartásunkról ilyenkor sok minden eszébe jut az embernek.

Például az, hogy évekkel ezelőtt a belügyér miniszteri biztossá nevezte ki Horváth Andrást, akinek feladata “az 1990-es években elkövetett élet elleni bűncselekmények, illetve az úgynevezett olajos ügyekkel összefüggő élet és testi épség elleni, vagyon elleni bűncselekmények hatékony felderítésének és nyomozásának irányítása, koordinálása.” Na de meddig? És ki az a Horváth András, aki a neten kerengő információk szerint furcsa körülmények között fejezte be rendőri pályafutását.

Az un.”olajos-robbantásos” ügyeket vizsgáló parlamenti bizottság által felvett, titkosítás alól feloldott jegyzőkönyv 20. és 21. oldalán található az a rész, ahol a Papa néven ismert egykori nyomozó, Sándor István arról beszél, hogy Horváthnak – aki akkor a Pest megyei rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese volt – azért kellett leszerelnie, mert összejátszott azokkal, akiknek bűnös tevékenységeit most miniszteri biztosként vizsgálnia kell! Ilyen a világon nincs, de úgy látszik mégis van!

Horváth egyébként – netes információk alapján – 1997-ben Pintér Sándor egykori vállalkozásának, a Preventív-Security Rt. igazgatóságának tagjaként részt vett Pintérrel együtt a bombagyárosként elhíresült Dietmar Clodó cégének biztonsági bemutatóján. Majd feltűnt Horváth egy cég vezetőjeként is annak idején. A Carriere Kft. akkor szerepelt a sajtóban, amikor 2002-ben a Magyar Posta Rt-nél azt keresték poligráfos vizsgálat segítségével, hogy ki szivárogtatta ki az állami cég és a Földi László-féle Defend Kft-vel közti megállapodás dokumentumait.

Horváth, a nyugalmazott ezredes időközben tábornokká lépett elő. Miniszteri biztossá való kinevezése fél évre szólt, elég nagy meglepetést keltett szakmai körökben, az meg különösen, hogy ki tudja miért, a határidő már régen letelt, de még most is ebben a jól fizető beosztásban van...

A VIZES VB MEGNYITÓJA MEGMUTATTA, MILYEN ÖNBIZALOMHIÁNYOS, KIS NEMZETNEK GONDOLJUK MAGUNKAT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.07.16.


...Inkább arról beszélnénk, amit hiányoltunk e két órás, nemzeti giccsparádéban.
Elképzelni sem tudjuk, mit értett meg mindebből az a néhány millió – vagy milliárd, mindegy, mit sugall a propaganda – külföldi, aki nézte a megnyitót. Az üzenete azonban – számunka – meglehetősen világos: ezer éve jelen vagyunk, nálunk több köze a vízhez aligha lehet európai nemzetnek. Nem biztos, hogy mi ezt tartottuk volna a legfontosabbnak kommunikálni, de az kétségtelen, hogy az üzenet - ellentétben a kormányzati kommunikációval - jelentős mennyiségű igazságot tartalmazott. Humort azonban nyomokban sem. Sem önreflexiót. Egy csöpp kikacsintást.
Semmit, ami azt üzente volna: vagyunk olyan erősek, önbizalomtól duzzadóak - mert van mire -, hogy némi öniróniát, viccet is belecsempésszünk a saját magunkról szőtt, idealizált képbe. Nem félünk kellő ütem- és arányérzékkel kicsit kigúnyolni magunkat. Mielőtt más teszi meg. Merünk nevetni néha saját botlásainkon. A humor is segít feloldani a görcseinket.
Nem, ehelyett pátoszt kaptunk és matyó öntudatot. Mint mindig. A kormány aktuális színétől függetlenül. A görcsös bizonygatását nemzeti nagyságunknak, ittlétünk történelmi jogalapjának. A kisebbségi komplexus legbiztosabb jele, kényszeresen bizonygatjuk nagyságunkat.
Pedig semmi szükség nem lenne erre - már ha a mindenkori vezetés és híveik valóban el is hinnék, amiket mondanak. Nincs semmi okunk a szégyenkezésre vagy arra, hogy azt bizonygassuk: nem vagyunk alacsonyabb rendű államalkotó nép bárkinél. Részben mert nem is vagyunk, másrészt mert senki nem tol ilyesmit az orrunk alá. Azonban mégis ettől rettegünk: hogy megkérdőjelezik létjogosultságunkat a Kárpát-medencében vagy Európában. Ugyanis mi előszeretettel tesszük ezt a környező nemzetekkel. Önmagunk tükörképétől rettegünk - végtelenül ostoba és szánalomra méltó módon...

SZERELEM ÉS POLITIKA AVAGY MIÉRT PONT A FAHÉJRÓL?

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.07.16. 


A skót Munkáspárt elnöke bejelentette, hogy együtt jár a Skót Nemzeti Párt egyik képviselőnőjével Jenny Gilruth-tal. A skót Nemzeti Párt elnöke Nicola Sturgeon tweetben kíván sok boldogságot a két politikusnak.

Igen, van ilyen, egy munkáspárti szerethet egy nemzeti pártit.

Magyarországon valószínűleg az lett volna a hír, hogy a skót Munkáspárt elnöke, Kezia Dugdale is nő. De Skócia az Skócia, Magyarország pedig.... nem. Az, hogy egészen pontosan mi Magyarország, azt tegnap két órán keresztül mutatták volna meg a világnak, ha a világ érdeklődést mutatott volna iránta. Pedig mennyivel olcsóbb lett volna egy nagy felirat a Duna felett: Xuş omaded ʙa Toçikiston.

P.S Tegnap külföldön voltam. A Petőfi Irodalmi Múzeumban a Károlyi utcában. Egy Esterházy Péter nevű külföldi író egy százoldalas külföldi nyelven írt szövegét olvasták fel külföldi kortársai, nekünk, külföldieknek. Esterházyt valószínűleg az érdekelte volna a fenti hírből, hogy a Jób egyik lányát hívták Keziának, ami fahéjt jelentett a bibliai korban, igen, a fahéjról nevezte el a Jób a lányát. De miért pont a fahéjról?

AZT MONDOD, UNALMAS LENNE STRESSZ NÉLKÜL AZ ÉLETÜNK?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2017.07.16.


Könnyen ellenőrizhető a dolog, sokszor nem kell hozzá más, csak egy kis komfort zónából való kimozdulás. Mi stresszel? A munkád? Akkor miért van az, hogy nem bírsz ki két napot sem munka nélkül? Vagy ha pihenésre vágysz, miért nem punnyadsz egy jót a szabadságod alatt? Miért nem elégszel meg a klasszikus pihenési módokkal, hanem inkább újabb izgalmakat keresel magadnak?
A családod? Nem lehet, hogy ez elsősorban rajtad múlik? Hogy ők lennének a legboldogabbak, ha kicsit szabadabbra engednéd, netán békén hagynád őket? Viszont lehet, hogy ezzel te magad úgy éreznéd, csökken a hatásod felettük, nem te irányítod a dolgokat. Akkor kiről is szól ez valójában?

A főnököd? Próbáld meg őt is megérteni. Tudod, most van túl egy nehéz váláson, múlt hónapban is fel kellett mondania több embernek, neki sem egyszerű az élet. Jó, tudom, ő sincs mindig tekintettel rátok, de mi lenne, ha megpróbálnál beszélni vele őszintén?

Persze, ha ez a stressz már szinte elviselhetetlen, akkor nem biztos, hogy ilyen kis praktikákkal, jó tanácsokkal tudunk rajta segíteni. De egy kis elméleti kitekintés, a folyamatok megértése soha nem lehet fölösleges.

Mind a tanulásban, mind a munkában akkor tudunk jól teljesíteni, ha kellő inspirációt érzünk, szívesen csináljuk, érdekel az, amit csinálunk, valahogy az egészet olyan pozitívnak éljük meg. Mielőtt bárki fanyalogna ezen, azért ne ítélkezzen korán, biztos volt neki is olyan emléke, amikor megélte ezt, megtapasztalta. Sőt, remélhetőleg sokan vagyunk vele úgy, hogy munkánk során nap-mint-nap valami hasonlót élünk meg. Elkap a hév egy érdekes feladatot kapva, alig várjuk, elkezdhessük csinálni, vagy nem tudjuk letenni a kezünkből az adott könyvet, netán szakirodalmat.

Így is fogalmazhatnánk: hogyan is várhatjuk el valakitől, hogy jól teljesítsen, amikor egy merő stressz az élete? Miért csodáljuk, ha a gyerekek elalszanak az órán, ha a tanár maga is bealszik a saját magyarázatába és lerí róla a kedvetlenség, az unalom?

Sokszor bebizonyították már különböző mérésekkel, hogy amikor a diákok figyelmetlenek, rosszkedvűek az iskolában, akkor a hallott információknak csak nagyon kis hányadát tudják megjegyezni, megérteni. Természetesen ez a jelenség érvényesül a munkahelyeken is: a kellemetlen közérzet, a rossz hangulat nincs jó hatással a munkahelyi teljesítményre sem, de gyengíti az empátiát, az együttműködési készséget, az elfogadást, az egymásra figyelést is. A rosszkedvű vezetők pedig hajlamosab
bak a rosszat venni észre, a hibákra sokkal élesebben reagálni, míg a jó teljesítményre nem reagálnak...

SZELLEMITOPRONGYISZTÁNBAN SENKI NEM ÁLLHAT A TÖRVÉNYEK FELETT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.07.16.


Mielőtt összehugyoznánk magunkat végképp a gyönyörűségtől, hogy mecsoda világszínvonalat rittyentettünk ide a Duna martjára (elfajzott balliberális hazaárulóknak coki, mer’ ők semminek nem tudnak örülni azzal a sötét lelkükkel), javasolnám, hogy ne tévesszük szem elől az utóbbi napokban-hetekben méltatlanul elfeledett toporzékolásügyi országimázs-tartóoszlop viselt dolgait. Merthogy.

Miközben mink népnemzetileg ráfeszültünk a magzatvízre, Szijjártó Péter Ámerikában turnézott és hazaüzent ő jó nagy pofával, hátha meghalljuk a lázas izgalomban. Igaz, hogy az ámerikai külügyminisztériumban a jóistennek nem akarják fogadni, de mondjuk másokat sem a Fehér Házban, úgyhogy no problemo. Kilincsel hát ő is, ahol tud. Jobb helyeken persze az ilyen kocateremfocistákat becsületes portások se nagyon fogadják, de a nem olyan jó helyeken se feltétlenül.

Az volt a pénteki nap szenzációba hajló híre, hogy az amerikai szövetségi kormány átköltözött Washingtonból Maryland államba. Legalábbis én így fordítottam le a magam paraszti eszével Szijjártó rezzenéstelen pofájú, magas lóról hazaröfögött üzenetét. Amelynek apropóját az adta, hogy a szellemi kakadu aláírta az első olyan megállapodást, amely egy EU-n kívüli egyetem magyarországi intézményének további működéséről szól.

A tehetségtelen politikusba oltott, nem éppen világklasszis futsalos konkrétan Maryland állammal firkált alá egy megállapodást Annapolisban, amely a McDaniel College budapesti iskolájának további működéséről szól. Az üzenet:

ha valaki nem politikai balhét akar kreálni, hanem meg akar állapodni, akkor az nagyon gyorsan meg is tud állapodni a magyar kormánnyal a további működésről.


A megállapodás Szijjártó szerint a bizonyíték arra, hogy a felsőoktatási törvény által előírt feltételek „teljesen normálisak és teljesíthetőek”, „minden komoly intézmény teljesíteni tudja azokat, ha akarja”.

Értsük úgy, hogy Soros Patásördög Gyuribá meg a CEU, meg a sok megvezetett, senki által meg nem választott haza ellensége csak fröcsög-locsog-hőbörög, ahelyett, hogy teljesítenék a feltételeket. Annyiról lenne szó – miképpen a legsötétebb Némethkósa-féle droidoktól, Schmidt Mária milliárdos, elitellenes NER-ideológuson át Orbán Viktor egyszemélyes országvezetésig és Desikerültkovácslázárig mindenki is azt szajkózta -, hogy Szellemitoprongyisztánban senki nem állhat a törvények felett, mindenkinek be kell tartania a magyar jogszabályokat...


HOL VANNAK A NÁCIK?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.07.15.


A magyar lakosság 35-49 százaléka neonáci pártra, vagy – saját definíciója ellenére – neonácinak tekinthető pártra készül szavazni jövőre.

A kelet-németországi Themar adott otthont szombaton az év legnagyobb neonáci koncertjének, amelyen 4500 szélsőjobboldali fiatal tombolt az eszméhez komponált zenére. Az alig 3000 lakosú városban ezer rendőr igyekezett fenntartani a rendet, és megakadályozni, hogy a néhány száz ellentüntető összecsapjon Adolf Hitler híveivel.

A város vezetése, a helyi egyházi elöljárók voltak, akik az ellentüntetést meghirdették, a demonstráció élére álltak, továbbá plakátkampánnyal igyekeztek ellensúlyozni a nagy részt taj részeg nácik jelenlétét. Az ellentétes értékeket képviselő csoportok összecsapását a rendőrség sikeresen akadályozta meg, miközben tucatszám állították elő a neonácikat garázdaság, könnyű testi sértés, kábítószer birtoklása és a közrend verbális megzavarása, valamint tiltott jelképek használata miatt.

Themar az egykori NDK (Német Demokratikus Köztársaság) területén, Türingia tartományban, Erfurt közelében, Németországnak a szélsőjobb és a neonáci mozgalmak által legfertőzöttebb területén található, ahol az átlagot meghaladó a munkanélküliség, de csak nyomokban fordulnak elő idegen (nem náci és nem európai) kultúrát képviselő bevándorlók, háborús menekültek. Ez utóbbi tény nem akadálya annak, hogy az országnak a keleti tartományaiban legyen a legerősebb az idegengyűlölet és a legnagyobb a náci eszme befolyása.

Lehet szörnyülködni, hogy Németországban a 21. század elején még mindig ilyen tömegrendezvényekre kerülhet sor, hogy az egykori náci birodalom helyén máig sem sikerült gyökerestől kiirtani az Európát és a fél világot vérbe borító ordas eszmét. Jegyezzük azonban meg: Themarban nem a helyi és főleg nem a szövetségi, tehát központi kormány, nem a lakosság vádolható neonáci szimpátiával, vagy éppen neonáci hatalmi struktúra kiépítésével. A lakosság, a város vezetői, az egyházak, a központi kormány, a nagy német pártok – jobb és baloldalon egyaránt – kompromisszum nélkül lépnek fel és ítélik el a náci gondolat minden megnyilvánulását...

ORBÁN EURÓPAI SZINTEN IS TRENDDIKTÁLÓ

CIVILHETES BLOG
Szerző: civilhetes.net
2017.07.16.


Csizmadia Ervin szerint a magyar közélet elbutult, a baloldali és a liberális közönség "őrült állapotban van".

Kósa András nagyinterjúja az mno-hu
-n.

„Azt is érdemes nézni, nem az-e az egyik baja a mai ellenzéknek, hogy a magyar választó elvárja a vezetőitől, hogy az európai politikába is beleszóljanak”

A magyar politikatörténet azt mutatja, csak azok a pártok tudnak tartósan sikeresek lenni, amelyek rendszeresen és aktívan meghatározzák viszonyukat az ország történelmi kérdéseihez, ezt a Fidesz felismerte, az ellenzék még mindig nem – mondja a Magyar Nemzetnek adott interjújában Csizmadia Ervin. A Méltányosság politikaelemző központ vezetője szerint a magyar közélet elbutult, az ellenzéki oldalon öt-hat vezető ágál egyszerre, és általában: a baloldali és a liberális közönség „őrült állapotban van”. Az elemzővel az intézet legújabb, A történelem fortélya – A magyar demokrácia az átmenettől napjainkig című kiadványának megjelenése kapcsán beszélgettünk.

– 2010 után visszatért a történelem a magyar politikába a Fidesznek köszönhetően – írta tanulmányában. Ön szerint az, hogy Horthy Miklóst emlegette Orbán Viktor, jelentheti azt is, hogy esetleg a kormánypárt ráfordult az egykori kormányzó rehabilitálására?

– A Fidesz korábban is hivatkozott történelmi személyiségekre, köztük a Horthy-korszak politikusaira, 2010 óta pedig különösen igaz ez. Bethlen Istvánt említhetném, vagy azt, hogy Tisza Istvánról teret is elneveztek. Ennek a mostani említésnek a miniszterelnök részéről nem tulajdonítanék komolyabb jelentőséget, nem hiszem, hogy távlati céljai lennének vele. A Fidesz egyébként folyamatosan új és új módon határozza meg a magyar történelemhez való viszonyát.

– Politikailag megéri egyáltalán, hogy egy párt gyakran hivatkozzon a történelemre? A rendszerváltás óta a MIÉP volt, amelynél ez meghatározó elemmé vált, de végül náluk sem lett sikeres ez a stratégia.

– Lehet, hogy egy másik pártnak nem érné meg, de a Fidesznek igen. Egyébként a magyar politikatörténetben csak azok a pártok bizonyultak sikeresnek, amelyeknek markáns kapcsolatuk volt történelmi kérdésekkel. 1990 után elszoktunk attól, hogy a történelem jelen van a politikában, a Fidesz nagyon jól ráérzett arra, hogy ilyen közegben nincs esélye nagy párttá válnia. A Fideszben tudatos döntés volt, hogy nagy párt lesznek, és ehhez felhasználták a történelmet is, ez is egy elem volt a stratégiájukban. Ezért tévednek azok, akik azt mondják, a Fidesznek valójában nincs is stratégiája. Tellér Gyula 1996-ban még azt írta a Századvég című folyóiratban, hogy a Fidesz a legabsztraktabb párt, mert nulla társadalmi kötődése van. Ehhez képest a Fidesz mára a „legkonkrétabb”, legjobban beágyazott párt lett. Az ellenzéki pártok éppen azért vesztegelnek régóta, mert egyrészt elhatározni sem tudnak semmit, és végképp nem tudnak érvényt szerezni elhatározásaiknak...

MACRON MINT A NEOLIBERALIZMUS LEGFELSŐBB FOKA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Balázs Gábor
2017.07.16. 


Végeredményében a magunk baloldali szempontjából egyetlen igazi reményt fűzhetünk a Macron-féle polgárkirálysághoz: azt, hogy a lepel lehull, a rendszer természete oly láthatóvá válik, mint még soha. Igen, a tőke uralkodik.

Ma már látszik, hogy az ún. neoliberalizmust talán nem is politikai-ideológia tartalma és gyakorlata definiálja a leginkább, hanem egy viszonylag egyszerű tény: ez a minden korláttól megszabadult tőke uralmának korszaka.

Ennek politikai felépítménye kezdetben a kemény jobboldal volt (főleg az angolszász országokban: Reagan, Thatcher), majd a politikai váltógazdaság logikájának megfelelően, no meg azért, mert ez a kemény jobboldal, túl azon, hogy irgalmatlan kuplerájt hagyott maga után mindenfelé, mélységes undort keltett egy idő után, jött a „megújult baloldal”. A „harmadik út”, a Neue Mitte, a szociálliberalizmus, azaz a neoliberalizmus rendszerré válása: ha jól emlékszünk, maga Thatcher mondta, hogy legnagyobb győzelme a New Labour és Tony Blair volt. Mi lehet nagyobb diadal annál, mint hogy a legnagyobb ellenfeleink veszik át elveinket és gyakorlatunkat? Ezzel vált a neoliberalizmus valóban korszellemé és persze uralkodó gyakorlattá.

Mára a szociálliberalizmus után nem maradt más, csak por és hamu.

A nagy baloldali pártok vagy annyira meggyöngültek, hogy képtelenek egyedül választást nyerni, vagy egyenesen marginalizálódtak – még Corbyn Labourjének ellenpéldája is ezt igazolja: a párt élesen balra fordult, ezzel tudta megállítani a hanyatlást. Végül is az utolsó utáni esély éppen a francia Szocialista Párt 2012-es győzelme volt: a bukás mérete, végtelen kisszerűsége és kínossága meg is mutatja, hogy milyen mély volt az illúzió és a félreértés, mely ezt a pártot és elképesztően üres, tehetségtelen vezető gárdáját egy pillanatra a hatalomba segítette.

Nem véletlen, hogy az Hollande/Valls szociálliberális-rendpárti évek igen csúnyán érnek véget. Jellemző a helyzetre, hogy a volt miniszterelnök Manuel Valls egy radikális baloldali jelöltnővel, Farida Amranival került szembe a parlamenti választások második fordulójában. A hölgyet támogatta a baloldal jó része, míg Vallst a választókörzet jobboldali polgármesterei (Macron, ha nem is támogatta, de nem indított ellene jelöltet), és például Serge Dassault, jobboldali szenátor, fegyvergyáros, a keményen konzervatív Le Figaro napilap tulajdonosa, egyébként számtalan jogilag is igen kétes ügy főszereplője... A volt miniszterelnök végül centikkel futott be, ma már persze az „elnöki többség” büszke tagja – bár ellenfele csalás miatt fellebbezett.

Másik oldalról a szociálliberalizmus bukásával párhuzamosan jött „a populista veszély” (jobb- és baloldali, mert a „politikai paletta két széle összeér”), nem maradt más megoldás, mint valamiféle nagykoalícióban folytatni a neoliberális politikákat...

HOL TART A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE REFORMJA?

FRANCIA POLITIKA BLOG
Szerző: Soós Eszter Petronella
2017.07.15.


Hol tart a munka törvénykönyve reformja? Miközben Macron megjárta a G20-as csúcsot, fogadta Merkelt és a német kormányt, és persze parádézott Donald Trumppal, sok minden történt belpolitikai szinten is. Az újabb ígért menekültügyi reformról, az érdekesnek ígérkező adóreformról és a költségvetési megszorításokról már korábban hírt adtam itt a blogon, most jöjjön a munka törvénykönyve!

A munka törvénykönyve reformja: Macron kiemelt ígérete

Emmanuel Macron egyik legfontosabb választási ígérete volt, hogy folytatja a 2016-os munkaügyi reform által megkezdett utat, méghozzá úgy, hogy rendeleti úton nyúl hozzá a szabályozáshoz. És nem a ciklus végén, ahogy Hollande tette. Nem ám, hanem a ciklus elején. Ez természetesen politikailag is racionálisabb, mint egy évvel a választás előtt utcára csődíteni az összes szakszervezetet…

Macron programjában tehát, még egyszer, nem egyszerűen a munka törvénykönyve reformja szerepelt. Azt is ígérte, hogy a szóban forgó reformokat rendeleti úton vezeti majd be, nem a hosszadalmas parlamenti úton. (Persze ehhez be kellett nyújtani egy felhatalmazási törvényjavaslatot, vagyis a parlament teljes kikapcsolása így sem lehetséges. A rendeleteket később ugyancsak a parlament emeli törvényerőre.)...

FÉLELEM A VÁLTOZÁSTÓL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.07.16.


Teljesen hátat kell-e fordítani a tegnapnak ahhoz, hogy valami újat építsen az ember? Ez a heti ajánló egyik posztjának a nagy kérdése, no és persze a változás, amitől van, aki fél, és van, aki várja – embere válogatja.

A Szerelem Salvadorban blog szerzője hamarosan visszaköltözik Magyarországra (egy időre legalábbis biztosan), és ennek kapcsán merengett el változásról, a megszokott élet feladásáról és önmagunk újjáépítéséről.

„Félek. Félek a változástól meg az újrakezdéstől, vagy inkább egy hátrahagyott élet folytatásától. Félek pát inteni az éppen hogy csak megszokott titkos világvégi életemnek.

Sokszor gondolom, hogy úgy tűnhetünk, ez a távoli ország, s benne én, mint egy üveggömb, amelybe csak egy szép trópusi kókuszfa és a tenger kékje fér. Hiába minden próbálkozásom, nem tudom átadni az otthoniaknak a bahiai lét esszenciáját, az illatokat, a déli virtus hangulatát, nüansznyi, de még a látványos különbségeket sem.

Nem arról van csak szó, hogy az időzóna és az évszakok váltakozása vagy az emberek bőrszíne más, hanem valami sokkal elemibbről. A lélekről, a ritmusról. A hétköznapokat meghatározó problémákról, az itt élőket körülölelő áldásokról és átkokról.

Ez az én titkos univerzumom, benne új arcokkal, s életekkel, forró trópusi délutánokkal, a nevem elé biggyesztett szenyórával, vagy donnával. Senhora Léna, Dona Léna lettem. Feleség, családtag, szelídebb és kifinomultabb.

Megszerettem a gyümölcsök ízét és formáit, megtanultam másképp észlelni és értelmezni különböző érzéseket, s látok már színeket, nem csak feketét és fehéret, hanem megannyi tónust, egész palettát. (...)

És mégis, a hazaköltözésem okán pont a nosztalgiától félek annyira. Ahogy majd Dona Léna, ez a szelíd és békés fiatal nő végigsétál Budapest utcáin, azokon, ahol hosszú évekig ő volt saját életének első számú tragikája.

Vajon hogy fér meg a jelen a múltban, vajon van-e helyem benne? Tudok-e majd fájdalmas visszatekintések nélkül az itt és mostban maradni, s otthon is szép színeset álmodni, és színesen élni?

Teljesen hátat kell-e fordítani a tegnapnak ahhoz, hogy valami újat építsek, vagy tudok-e a káosz és az emlékek romjait eltakarítva az maradni akivé itt váltam az én szép Salvadoromban?”

A teljes posztot itt találjátok, mint mindig, most is érdemes elolvasni...

A MAGYAR NÉPLÉLEK VÁLSÁGA A KAPITALIZMUSBAN

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.07.16.


Nézzük meg, kik vezetik a világ leggazdagabb embereinek listáját. Nem sorrendben, a legelterjedtebb számítógépes operációs rendszer atyja. Aztán az átfogó kapitalista logikát elsajátító nagyvállalati befektető (aka tőzsdeguru). Aztán egy hatalmas ruhakereskedelmi lánc (Zara) tulajdonosa, aki megtanulta másoknál innovatívabban üzemeltetni a cége ellátási láncát (kb. hogy milyen ütemben milyen termék jut el a fogyasztóihoz a világ bármely pontján). Aztán a Facebook tulajdonosa, aki gyakorlatilag szervezi a hétköznapi világ gondolkodását. Aztán a legsikeresebb számítógépes keresőprogramok atyjai. És úgy néz ki, rövidesen vezetni fogja a listát az Amazon, a világ legnagyobb kereskedelmi cégének tulajdonosa, amely vállalat egy elképesztően ügyfél-orientált könyvküldő szolgálatból fejlődött mára "élettechnológiai" konglomerátummá. És ide tartozik még természetesen az utóbbi száz év autóipari forradalmának (elektromosság + önvezetés) zászlóshajója, a Tesla (stb.) tulajdonosa.

Mind innováción, találékonyságon és kitartáson alapuló, elsőrendű szolgáltató (és ennek részeként termelő) cégek, illetve alapítóik. A lényeg mindegyik esetében a gondolattól a szolgáltatás hálózatának megszervezéséig tartó lánc. Egyik sem összeesküvés vagy a kelet-európai kormányzati maffiák keze munkája, hanem olyan bonyolult együttműködési hálózatoké, amelyeknek se a létrehozásában, se az üzemeltetésben nincs gyakorlata elégséges számú magyarnak ahhoz, hogy megváltoztassák a kapitalizmus hazai lehetőségeit illető közfelfogást. Maradnak nekünk véleményvezérként a provinciális politikai méltóságok.

Így a magyar néplélek szerint gazdaggá és sikeressé válni vagy globális összeesküvést feltételez, vagy kelet-európai kormányzati maffiák munkálkodásának eredményeként fog megvalósulni. És mivel a magyar nép nagy része pontosan tudja, hogy Orbánék lopnak, tudatos választásnak tűnik részéről, hogy úgy gondolja, a világ maradéka a magyarok ellen (potenciális kárára) esküdött össze, ezért jobb belenyugodni a nemzeti tolvajlás rendszerébe, amely megvéd ettől az összeesküvéstől, és legalább hazai.

Nyilván leegyszerűsítő a kép. Bántóan az. De a bántó leginkább az igazságrésze. A mindent átjáró hazai propaganda hatására a műveltebb húsz százalékot leszámítva mindenki más legalább hajlik a világ -- és különösen a pénzes világ -- működésében összeesküvést látni társaságok, zsidók, kormányok és lobbiszervezetek között, amelyben "nekünk" nyilván a kenyér száraz csücske juthat csak. Akkor maradjon már inkább az Orbán...

BARKÁCSOLÁS KÉTES ÖRÖMEI


NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.07.15.


Az autentikus barkácsolás azt tevékenységet jelenti, amelyben egy adott személy olyan munkálatokba kezd, amihez nem sokat ért. A művelet közben bekövetkező katasztrófák, spontán beindult, láncreakció-szerű bontási munkálatok, váratlan válások, 8 napon túl gyógyuló sérülések legfőképpen amiatt történnek meg, mivel a bátor célszemélyt elvakítja az önmagába vetett hit. A megszokott, otthoni környezet rútul megtéveszti, tompítja a veszélyérzetét. Emiatt az akcióhős nincs tisztában a rá leselkedő számtalan veszéllyel, a saját fizikai korlátaival, amelyek persze amúgy sem tántorítanák vissza az előtte tornyosuló feladattól. Nemes szándékaiban legalább annyira eltökélt, mint amennyire Scott kapitány volt az Antarktisszal kapcsolatban.

Az az izé, amit azzal hogyishívjákkal kell ott levágni, majd becsavarni ezt-azt, nem jelenthet különösebb problémát.

Egy asztalos képtelen összebarkácsolni egy széket, mivel az számára egyszerűen csak munka. Valószínűleg sejti, hogy mit akar készíteni. Ugyanez vonatkozik az ügyes kezű ezermesterekre is, akik félig-meddig profiknak számítanak, így teljesen jogos a kizárásuk a nemes versengésből.

Az igazi barkácsolók, ha komolyan veszik hivatásokat, szezonban, azaz a hétvégéken gyakran kötnek ki valamelyik kórház sürgősségi osztályán. Az elhivatottabbak egy baleseti osztályon vállalják tettük következményeit. Összetörve, átfúrva, csonkolva, mozgásképtelenné téve, repeszdarabokkal tarkítva, rejtélyes fagyási, illetve égési sérülésekkel, néhány esetben brutális mérgezéssel.

A témával kapcsolatban mindenképpen célszerű az alkalmi víz-, gáz-, villanyszerelőket, majdnem-kőműveseket kategóriákba sorolni.

Az önkéntes barkácsolók csakis saját magukat tehetik felelőssé a bekövetkező károkért, kínszenvedésekért, ipari katasztrófákért. Mögöttük általában nem áll felbujtó, illetve munkavezető. A „Talán inkább hívjunk valakit! Emlékszel, a múltkor is mi történt, papa.” kijelentés nem tántorítja el őket szándékaiktól, sőt, az esetek többségében buzgó cselekvésre sarkallja őket. Sokszor az utolsó csepp vérükig küzdenek.

A kényszerbarkácsolók mögött mindig ott áll valaki, aki folyamatosan hergeli őket. Halogatásos technikával egy ideig el tudják ódázni a bajt, de az erőteljes Napfolt-tevékenységekre és a vadludak vonulására nem lehet a végtelenségig hivatkozni. Előbb-utóbb feladják a sumákolást és megpróbálják a maximumot kihozni magukból. Általában gyenge jellemek. Az első komolyabb akadálynál bepánikolnak és megpróbálnak kihátrálni a küzdelemből. A tapasztalt instruktorok azonban nem engedélyeznek számukra visszavonulást, kíméletlenül ott tartják őket az első vonalban.

Mik azok a veszélyek, amelyekről a gyanútlan barkácsolók nem tudnak?
...

AZ ÉRTÉKRŐL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.07.15.


Azt írtam szerdán a Seuso-kincsekről, hogy túlértékeltek. Bizonyára sokan vannak, akik vitatkoznának velem, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója például olyan összegekről beszél, amiknek csak töredéke a magyar állam által elköltött pénz. Ismerve a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának a miniszterelnök ánuszához vezető, sokszor bejárt útját, az általa közölt szám egyrészt logikusan magyarázható, másrészt (éppen a jelzett okból) teljes mértékben hiteltelen. Úgy is mondhatnám, összevissza dobálódzik súlyos milliárdokkal anélkül, hogy egyetlen számot meg tudna indokolni.

Beszéljünk egy kicsit a műkincs piacon forgó pénzekről, jó? Azaz beszéljünk a levegőbe felelőtlenül, megalapozatlan, alátámaszthatatlan fogalmakról, tárgyakról? Hát, majdnem.
Mielőtt belekezdek, tisztázni akarom a jogosultságomat(?), ha tetszik, bizonyítani próbálom a tárgyban való jártasságomat, szakértelmemet.
Midőn rájöttem, hogy a bölcsészkar orosz-szak természetes velejárója, miszerint ott 
állandóan oroszul beszélnek, kérvényeztem a tanulmányi osztályon, engednének átiratkozni bármely más szakra. Kékes elvtárs gúnyosan mosolygott, és azt mondta, a művészettörténeten van még egy hely, mert bár többszáz jelentkező volt, nem találtak elegendő számú hallgatót, aki megfelelt volna az ismerten magas követelményeknek. Szeretnék esetleg odamenni? Ha igen, természetesen pótfelvételi vizsgát kell tennem. Mondtam, jó. Mennyi felkészülési időt gondolok, csak mert Vayer professzor novemberben elutazik a velencei biennáléra, és most szeptember vége van. Más viszont nem felvételiztethet ilyen esetben. Mondtam, nem kérek felkészülési időt, ha lehet, akkor most mindjárt mennék. Kékes elvtárs kacajra fakadt, de nyilván meg akart szégyeníteni, mert rögtön fölvette a telefonkagylót, és hívta a művészettörténet tanszék vezetőjét. Szerencsénk volt, Vayer Lajos azt mondta, éppen van egy kis ideje.
Körülbelül egy óra múlva felhívta Kékes elvtársat azzal, hogy bejegyezhet engem mint a tanszak új hallgatóját. Sajnos nem láttam az elvtárs arcát.
A felvételim úgyszólván teljes egészében úgy zajlott, hogy a professzor úr kérdéseket tett föl. Ami lehetne akár természetes is, de a professzor úr nem vizsgakérdésekkel foglalkozott, hanem érdeklődött, a saját ismereteit akarta bővíteni. A műkincs piacról beszélgettünk. Prof. dr. Lodovico Vayer, a velencei biennále örökös legfőbb tisztségviselője (a pontos megnevezést elfelejtettem), a világ muzeológusainak egyik legismertebb és legelismertebb tagja nem szégyellt olyan kérdéseket föltenni egy süvölvénynek, amiről fogalma sem volt (ő mondta így). Később még sokat beszélgettünk, Vayer professzor ugyanis a művészettörténet szak vészes csökevényének tartotta a pénzben kifejezett érték, azaz a műkincs piac és működése oktatásának hiányát (úgy tudom, sosem sikerült bevezetnie ezt a stúdiumot, úgy tudom, ma sincs ilyen). Nem emlékszem, hogyan jutottunk el rögtön a felvételi elején a divatos festők képeinek árához, a képek hamisításához, de azt tudom, hogy így kezdődött, aztán rákanyarodtunk a mesterhegedűkre, az asztali és állóórákra, szőnyegekre meg ilyesmikre. Mint kiderült, Vayer professzor úr azt sem tudta, hogy az akkori Tangó (ócskapiac) elődje a Teleki téren volt (egyiken sem járt soha), hogy a 95 százalék ócskaság mellett ott landolnak a nagy értékű lopott holmik, festmények, szobrok, kelyhek, étkészletek meg minden, amit egy tudós ember elképzelni sem tud...

VITRIN MÉG NINCS, DE A FIDESZ MÁR FELOLVASTA AZ ÍTÉLETET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.07.15.


...Én aztán meg nem tudom mondani, hogy Czeglédy Csaba bűnös, vagy sem. Amennyiben igen, jó helyen van. Ámde. A kormánypárt frakciója már olvasta az ítéletet? Merthogy bűnszervezetről beszélnek és arról, hogy a sikkasztott pénzből részesült az MSZP és a DK is. Tényként. És ha már amúgy is itt tartunk.

Lehetne valamit hallani tőlük például Farkas Flóriánról? És a többi fideszes, Fideszhez köthető bűnözőről? Mert az nagyon helyes, hogy párthovatartozástól függetlenül kerüljön a törvény elé, aki lop, csal, megkárosítja a társadalmat, vagy embertársát. Ám ez vonatkozik a fideszes pereputtyra is. Komolyan gondolják fideszék, hogy ezt a világ végéig lehet csinálni? Vagy elég lesz a választásig?

És már csak egyetlen egy kérdésem maradt mára. Tényleg nem képes a Fidesz-frakció, a kormány, valamint az összes minisztérium beruházni egy írni tudó emberre? Vagy valakinek a nagyon tehetséges rokona irkálja ezeket a sajtóközleményeket? Netán személyesen Habony Árpád gipszfaragó? Nem lehetne legalább a saját rajongótábort emberszámba venni és nem bombázni ilyen retekótvargagyi szar szövegekkel? Nem a Fidesz Facebook profilján megnyilatkozó honvédőket kellene alapul venni, mert azok jó részét azért fizetik, hogy hülyék legyenek. Vagy a kormánypárt már belezavarodott a történetbe és maga is elhiszi azt a hazugságot, amit ő maga kreált? Mert akkor nagyobb a baj, mint hittem...

BARTUS LÁSZLÓ: BALOG

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.07.16.


Nem szeretnék viccelődni a “balog” szó jelentésével, amely kétbalkezest, balfácánt jelent, mert ezen már túl vagyunk. Emberek élete nem játék, nem vicc. Balog Zoltán pedig már jó ideje nem csupán szerencsétlen balfácán, hanem egy tisztességtelen ember, súlyos bűnök elkövetője, aki egy nép elbutításáért és emberek haláláért felelős.

Legújabban egy 13 éves kislány halála szárad a lelkén, de tele vannak a temetők az ostobán vigyorgó Balog áldozataival. Balog azért felelős, mert elvállalt olyan feladatokat, amelyekhez nem ért. Amikor szembesült szakértelme hiányával, s annak következményeivel, akkor nem mondott le. A hamis küldetéstudat álarca mögé rejtette személyes ambícióit, haszonlesését, és a szervilis természetét. Miközben éppen azért lett miniszter, hogy ne tegyen semmit.

Balogot a totális alkalmatlansága tette alkalmassá. Az Orbánnal szembeni lojalitása tette “alkalmassá” arra, hogy egy mindent magában foglaló humán csúcsminisztérium vezetője legyen. Amikor elvállalta, akkor is tudta, hogy nem ért hozzá. A jellemesség és gerincesség, amivel a szakértelmet pótolni lehetne, ugyancsak hiányzik belőle. Orbánnak egy engedelmes végrehajtó kellett, aki nem küzd majd senki életéért. Balog személyében ezt megkapta.

Balog soha nem dolgozott az egészségügy területén, fogalma nincs róla. Balog nem ért az oktatáshoz, nem oktatási szakember. Minisztériuma egyetlen területének sem szakembere, kivéve az egyházi ügyeket, ott azonban bizonyította, hogy a szolgalelkűsége mindent felülír. Képes volt általa is jól ismert, valódi keresztény egyházaktól és gyülekezetektől megvonatni az egyházi státuszukat és működésük intézményi feltételeit.

Balognak köszönhetjük Orbán “keresztény” ideológiával való megfertőzését. Ami keveset és ostobaságot Orbán a kereszténységről tud, azt Balogtól tudja. Balog református létére azzal a politikai katolicizmussal fertőzte meg Orbánt, amely az állami “kereszténységgel” nemzeti identitást ad a magyar fasisztáknak. De Balog bűne ma már több, mint az Orbán fülébe súgó sátáné. Balog az igazi oktatás és az egészségügy felszámolásáért felelős...

A TEHETETLENSÉG MOCSARA

GÉPNARANCS 
Szerző: Magyar Nemzet
2017.07.15.


Orbán Viktortól nem lehet elvitatni, hogy jobban érti az országot, mint az ellenzék.

Megy a népbutítás, ezerrel, az igaz. De nem csupán a populisták okoznak károkat, akik a leegyszerűsített kérdésekre adott primitív válaszokkal szédítik a közvéleményt. Azok a politikusok sem jobbak, akik félnek a kényes problémák megbolygatásától, ezért azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy az őket foglalkoztató kérdések nem relevánsak. Vagy egyenesen ízléstelenek. Az is lehet, hogy nem elég menők – olvasható a Magyar Nemzetben Csécsi László vélemény cikkében.

Pedig nem nehéz beleképzelni magunkat a brit választópolgár helyébe, aki rosszallóan vette tudomásul, hogy városaik idegenekkel népesültek be. Neki ez fáj, mondjon bárki bármit. És amikor megtehette, szavazatával igyekezett változtatni a helyzeten. Nem a munkaerőpiaci statisztikákat, nem a külkereskedelmi mérleget, nem a GDP-adatokat böngészte, hanem arra voksolt, aki legalább elismerte a probléma létezését. Emiatt hiba lenne lehülyézni őt.

Az, hogy kinél mitől telik be a pohár, sokkal összetettebb kérdés annál, mint hogy néhány száz kérdőívből ki lehessen olvasni. Emlékeznek még az elmúlt évek legnagyobb magyar tömegtüntetésére? Nem az egészségügy tarthatatlan állapota, nem az oktatás romlása, nem az uniós pénzek felháborító elherdálása vitte ki a legtöbb embert – zömében tanult fiatalokat – az utcára, hanem az internet valószínűtlen mértékű megadóztatásának terve. Ezzel tényleg a szavazók tyúkszemére taposott a kormány. A miniszterelnök végül kitért a népharag elől, dobta az ötletet. Az oktatás, az egészségügy, a korrupció pedig maradt a régi...

A SZOCIÁLIS EURÓPÁNAK NINCS ALTERNATÍVÁJA - INTERJÚ ANDOR LÁSZLÓVAL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: BSIMONKRISZTIÁN
2017.07.15.


A Brexit árnyékában megnyílik egy szociális unió létrehozásának lehetősége. Az uniós vita persze még csak az elején tart, de Orbán Viktor már arról beszélt, Magyarországra veszélyt jelenthet a koncepció. Pedig ha jól csinálják, épphogy lehetőséget biztosítana arra, hogy végre hatékonyan zárkóztassák fel az ország leszakadó részeit. Az Európai Bizottság egykori foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosát arról kérdeztük, hogyan látja a Juncker Bizottság szociális Európát érintő terveit, mennyire neoliberálisak az uniós intézmények, valamint a francia és német választások eredménye milyen szerepet játszhat a szociális unió megvalósulásában?

Az Európai Bizottság nemrég kiadta a szociális dimenziójáról szóló vitairatát. Mit gondol róla? Vannak benne olyan ajánlások, amelyek fontosak lehetnek az EU jövőjét tekintve?

Ez a vitairat tulajdonképpen egy egyéves konzultáció terméke. Erre nagy szükség is volt, hiszen Jean-Claude Juncker a hivatalba lépésekor azzal nyitott, hogy megálmodott egy AAA minősítésű, szociális Európát – ám ennek ellenére az első egy évében nem történt semmi. Az Európai Parlament, Maria João Rodrigues, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége frakcióvezetőjének segítségével nagyon nagy szerepet játszott abban, hogy ez az úgynevezett szociális pillér feltöltődött egy konkrét tartalommal. Végülis az Európai Parlament hívta fel a figyelmet arra, hogy a digitalizáció és az automatizáció igen jelentős szerkezetváltást, rugalmasságot eredményezett a munkaerőpiacon, amihez hozzá kell igazítani az Európai Unió joganyagát.

Ez fontos például olyan kérdéseknél, mint a munkaidő, amelynek szabályozása ma még egy másfajta realitáshoz kapcsolódott. Aki egy kicsit is ért a kérdéshez, az tudja, hogy a szociális dimenzió csak az EU-hoz mint politikai társuláshoz kapcsolva volna működőképes, nem lehet az eurózónára redukálni, se azt mondani, hogy csak a szabad munkavállalással kapcsolatos kérdésekben érvényesül.

Ennek következtében a Bizottság is, akarva-akaratlanul, jelentős továbblépést szorgalmaz a kérdésben...

APRÓBAN: ÖTÖS SZÁMÚ KERESZTÉNYSÉG


GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.07.16.Olvasom, hogy 'Bayer Zsolt szerint a pápa “hiába ismételgeti kretén brüsszeli politikusok kretén mondatait kretén módon”, ettől „migráns marad, mert Argentínában szinte mindenki az '. Ha ezt mondta, akkor ez egy érdekes kijelentés attól, aki a neve szerint valahonnan a német sörföldekről származik. De ez részletkérdés egy országban, ami köztudottan a népek országútján fekszik. Illetve, Rejtő után szabadon: mindenki onnan jön, ahonnan akar, vagy ahonnan szabadon eresztik"

Ugyanakkor az a valamikor falun hallott mondás jutott eszembe, hogy attól, ha egy nagy rakás gané a víz tetején úszik, attól az még gané marad.

BAYERIÁDA: A VATIKÁN AZ ÚJ BRÜSSZEL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.07.16.


Most már teljesen biztos, és kétség sincsen felőle, hogy Bayer tagkönyv beteg ember. Mégsem tudjuk tisztelni őt, mint a rézbőrűek a degeneráltakat, mert ezzel együtt kártékony is nagyon. Nem foglalkoznék vele, ha csak önmagában nyüszítene, ámde muszáj, mivelhogy egyszersmind eszencia is ő, a NER párlata mintegy.

Ez az organizmus ezúttal azzal szórakoztatta a nagyérdeműt a miskolci helyi érdekű televízióban, hogy a pápa a migránsokról szóló megnyilvánulásával beállt a jelenlegi EU-s vezetők sorába, akik szembe mennek az uniós állampolgárok érzéseivel, szándékaival, akaratával, és egy semmibe menő politikát akarnak ráerőltetni Európa lakosságára.

Ferenc, mint uniós vezető, ez delikát idea, ami állítás önmagában még szórakoztató is lenne, ha nem hangzottak volna el a továbbiak: az argentin születésű Ferenc migráns hátterű pápa, akinek az égvilágon semmilyen európai kötődése sincsen. És innentől nyitjuk ki a zárt osztály ajtaját.

A tagkönyv szerint az sem véletlen, hogy amikor a leginkább szükség lenne egy európai pápára, dél-amerikai pap került a katolikus egyház élére, és éppen most sikerült idehozni egy európai értékektől idegen pápát. Szerinte – most betűhíven – a pápa “hiába ismételgeti kretén brüsszeli politikusok kretén mondatait kretén módon”, ettől „migráns marad, mert Argentínában szinte mindenki az”...

INTERJÚT KÉSZÍTETTEK ORBÁN VIKTORRAL, AKI EGY SZÓT SEM SZÓLT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2017.07.14.Aztán megköszönte. A HírTV tényfeltáró műsora, a Célpont szórakozott egy kicsit a nyári szünet előtt.

Az interjúban a Célpont riportere Orbán Viktortól megkérdezte, mit szólna, ha két ciklusban maximalizálnák a miniszterelnöki mandátumok számát, Karácsony Gergely zuglói polgármesterről, aki szerint 2017-től ő lesz a kormányfő, Mészáros Lőrincről, a világszínvonalú magyar futballról tett ígéretéről, de az egészségügyről és az oktatásról is. Kiváló videó lett, kattintsanak Orbán reakcióiért!

(UPDATE: Kedves olvasóink, a Célpont nyilvánvalóan képzeletbeli interjút készített, amit a videó címében idézőjelbe tett szó is elárul. A miniszterelnök nem áll szóba a Fidesz ellenzékéhez tartozó médiával, a Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozó HírTV pedig annak számít a hírhedt G-nap, 2015. február 6. óta. A Célpont valószínűleg erre az elzárkózásra utalva készítette el a fricskának szánt „interjút”. Ahogyan a leadben is szerepel, szórakoztak a nyári szünet előtt.)

AZ MTI KÉNYTELEN VOLT HAZUDNI EGY NAGYOT, MIUTÁN KÜLFÖLDÖN ALIG ÉRDEKELT VALAKIT A VIZES-VB MEGNYITÓJA

MAGYAR NARANCS ONLINE 
- NARANCSBLOG
Szerző: narancs.hu
2017.07.15.


...a megnyitó közel sem volt annyira a középpontban, amennyire azt az MTI szeretné.

A Magyar Távirati Iroda megemlíti a Politico egyik cikkét, amelyben aztán mindenről van szó, csak a megnyitóról nincs. Ebben röviden utalnak arra, hogy a Momentum korábban megakadályozta a 2024-es nyári olimpiai pályázatot, de ettől a vizes-vb megrendezése még nem került veszélybe. Külön kiemelik Hosszú Katinkát, aki szerintük egy nemzetközi úszószövetség létrehozásával akarja bizonyítani politikai képességét. A cikk így zárul: „Légy óvatos, Viktor!” Egy árva szó sem esik a megnyitóról.

Aztán az MTI egy CNN-riportra hivatkozik, amely a magyar vízilabdázásról szól, vagyis nem a megnyitóról. Majd így zárul a nyögvenyelős dicshimnusz: „A vizes-vb-vel több nemzetközi szakoldal is foglalkozik, az ausztrál és kanadai portálok elsősorban saját sportolóik esélyeit latolgatják, míg a spanyol EFE hírügynökség a »lenyűgözően látványos« nyitóünnepségről közöl fotókat.” Hogy melyik szakoldalakra gondoltak, azt nem tudjuk, de az EFE – nem regisztrációköteles vagy fizetős – oldalán egy szem fotót sem találtunk.

Szóval ennyit arról, hogy a „nyitóünnepséggel foglalkozik elsősorban a nemzetközi sajtó”, ennyit a világhírről, és hát ennyit az MTI már rég elveszített hitelességéről.

EGY HAZAÁRULÓ SIRÁMAI

PROSZEKTÚRA BLOG
Szerző: Proszektúra
2017.07.15.


...Be volt itten dobva minden, mágikus lézerfény, épületvetítés, vízi motorok, ének- és tánckarok, tömegjelenetek, magyarkodás, pazar jelmezek, jóképű férfiak, csinos fehérnépek, tűzijáték, s aztán még egy hosszú és rendkívül unalmas divatbemutató is Balatonfüredi Anna-bál ürügyén.

...Az elején még szimpatikus volt az ötlet, hogy a megnyitót a víz és a magyar történelem kapcsolatára fűzik fel, indult a csodamadárral, amelyik elhozta a magyarok őseit a Kárpát-medencébe, az éltető Dunához. Aztán hirtelen már bele is merültünk a magyarság szakrális ótestamentumába, lovasok, nyilazás, sámánok, csodaszarvas, nyalka bokázó huszárok, ilyesmi. Közben pedig valahogy el is felejtődött ezt az egész víz motiváció, meg történelmi visszatekintés, persze azt én sem vártam, hogy épp egy úszó VB megnyitóján majd még Mohácsot, s II. Lajost is mutassák, amint éppen belefullad a Csele patakba.

Jött viszont Mátyás reneszánsza, s máris az Orbán főnöknek is oly kedves huszárok és a csűrdöngölős. Megint csak hosszasan, unalmasan.

A megnyitó innentől már inkább egyre inkább egy nagyoperett világát idézte. És bár ismét visszatértünk a vízmotívumhoz, ami szerencsére nem Horthy tenger nélküli ellentengernagynál csúcsosodott ki, hanem Johann Strauss Kék Duna keringője, Sissi, azaz Erzsébet emlékével súlyosbítva. És Innen már csak egy lépésre volt Lehár és a Mosoly országa, a Vágyom egy nő után…

Sajnos hanghiba ezt nem zavarta meg.

Részemre itt ért véget ez a nagy vizes banzáj, mert eléggé el nem ítélhető hazafiatlan módon a tévét kikapcsoltam és elaludtam.

Így aztán azt sem tudom, a Csárdáskirálynőből leadták-e később még az Álom, álom, édes álom duettjét.