2016. április 19., kedd

SZENTPÉTERI ÉS TÓTH A RÁDIÓBAN

A SZAVAZATOK EREJÉVEL.... BLOG
Szerző: Dr. Tóth Zoltán
2016.04.19.


Stádium 2016. április 14.
http://www.klubradio.hu/index.php?id=205%23c
rész 7 perctől – végig
  1. rész elejétől – végig
  2. rész elejétől – 1,20-ig

ÖNINTERJÚ

K.ÚR ÍR
Szerző: szeletommy
2016.04.18.


Nem interjú, önterjú. Szóval, valamikor a boldog kilencvenes években, mikor még más bajaink voltak, volt egy ilyen című rovat az azóta hathatósan megszüntetett Kurír című lapban, mely rovatban mindenféle politikusok, csizmadiák és mások válaszoltak írásban a saját kérdéseikre. Az egy dolog, hogy a mai magyar napi sajtó módszereinek és ötleteinek jó részét akkor és annál a lapnál találtuk ki – de hogy a Pesti Srácok is használja a liberális ötletet?
Különben, miért is ne használná, ha jó. Nincs levédetve – csak jelezni kéne valahol, hogy a tegnapi Németh Szilárd-interjú legalább félig ehhez a műfajhoz tartozik. Az olvasók kedvéért. Mert azt még valahol meg is tudom érteni, hogy egy ekkora falatnak – monstruózus darab – a főszerkesztő, Huth Gergely sem mert egymagában nekiugrani, maga mellé vette fegyverhordozónak a tapasztalt Stefka Istvánt.
Harminc éve koptatom a betűt, pontosan tudom én, mi játszódhatott itt le. A politikus-interjú különben is utálatos egy műfaj, szükség ugyan van rá, tán még igény is (az ritkábban), de… nem annyiból áll, hogy odamegyünk, kérdezünk, válaszolnak, felvesszük és aztán káromkodunk, míg leírjuk a hangfelvételt. Hát, ha csak ennyi baj volna vele, jó lenne. A politikus ugyanis bakafántos fajta: minden szavát látni akarja, akkor is, ha semmi értelme, akkor is, ha szamárságokat beszélt.

ITT OLVASHATÓ

MINT MACSKA AZ AJTÓ ELŐTT

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.04.19.
Várható volt, hogy nem tarthat örökké a türelem, kitesznek bennünket az ajtó elé, mint a macskát mosni.
Időnként majd dobnak egy kis mócsingot, de egyébként csináljunk, amit akarunk.

NATO tagság marad, az Unió ügyeibe való belepofázásra nem lesz lehetőségünk, és a pénz sem fog csordogálni.
Amikor a belépésről szólt a közbeszéd, óriási várakozással néztünk a változások elé, sok tekintetben nem is csalódtunk.
Mindent - sőt még többet is - megkaptunk, mint amire reálisan számítani lehetett.
Megkaptuk a szabad utazás, tanulás, munkavállalás jogát az egész európai térségben, évszázadok óta először egyenrangúként jelenhettünk meg a kontinensen.
Minden megkötöttségtől mentesen - vagy jórészt mentesen - adhattuk el tudásunkat, munkaerőnket a nemzetközi piacon, és éltünk is ezzel a lehetőséggel.
Napjainkban százezrek élnek az Unió tagországaiban, dolgoznak, tanulnak, gyereket nevelnek.

Itthon rengeteg pénzt kaptunk támogatásként, abból a célból, hogy felzárkózzunk a fejlettebb országokhoz.
A pénzt szeretett elitünk szétlopta, szétszórta, eszetlen hülyeségeket épített belőle, bugris fantáziátlansága miatt egy piramisra való kővel köveztettük le városaink főtereit, és az aktuálfáraó emlékműveit, piramisokat építettünk, melyeket stadionoknak hívunk.
De legalább el lennének bennük temetve azok, akik ezt az eszetlen tékozlást és gyalázatos rablást végrehajtották.


A DK Európai parrlementbe delegált képviselője, Molnár Csaba mai írása így kezdődik:

CSALÁDI ÉLETCIKLUSOK - TE HOL TARTASZ ÉPPEN?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Czecz Fruzsina
2016.04.19.


Változás és körforgás: életünkben számtalanszor találkozunk ezekkel. Előfordul, hogy munkahelyet váltunk, költözünk, vagy új napirendünk lesz. A körforgásra a természet a legjobb példa, alkalmazkodnunk kell (többek között) az évszakok váltakozásához. 
A családi élet is ciklusokra bontható, és minden szakasznak megvan a maga feladata. Ha ez nem teljesül, később okozhat problémákat, egészen addig, amíg meg nem oldották a családtagok az adott kérdést.
Az állandó változásra és a múlandóságra pedig az egyik legjobb figyelmeztetés a gyerek(ek) cseperedése... 
Az első időszak a párválasztás, párrá alakulás
Itt a főszerepet az udvarlás játssza, majd a szerelmes „lila ködöt” az elköteleződés követi. A pár összeköltözik, majd élettársakká vagy házastársakká válnak.ITT OLVASHATÓ

ORBÁN MEGINT ÖSSZEÁLLT EGY ERDÉLYI FIATALEMBERREL

FEKETE LYUK
Szerző: narancs.hu
2016.04.19.


Tegnap utazott el a miniszterelnök „Deutschlandba”, este már ott vacsorázott.Mindezt Orbán legfrissebb Facebook-bejegyzéséből tudhatjuk. A kisfilmből sajnos nem derül ki, hogy mi volt a Deutsch Tamással és másokkal elfogyasztott menü, azt viszont igen, hogy egyszer csak felbukkant egy ismeretlen rajongó. A  „Váratlan találkozás” című film azt mutatja, hogy az erdélyi fiatalember, Orbán és Deutsch végül összeállt.


ITT OLVASHATÓ

GYŰLÖLTÉK ÉS IMÁDTÁK MA ORBÁNT NÉMETORSZÁGBAN

HÍRNARANCS
Szerző: narancs.hu
2016.04.19.


És persze a menekültek is szóba jöttek: ott, a Szigeten, a tengerpartokon, Ferenc pápánál. Tarlós pedig, ajjaj, mindenkit megnyugtatott. Hírek.

Képregényírók ölni szoktak az ilyen nevekért, és ha rajtunk állna, egye fene, odaadnánk a német utálói által Szögesdrót-Orbánnak nevezett miniszterelnököt mondjuk a DC-nek (hiszen Batman például eléggé gyakorlott már az ilyen, khm, huncut alakok hatékony kezelésében), de amíg ez összejön, csak azt tudjuk lejegyezni, hogy OV meglátogatta Helmut Kohl egykori kancellárt, mely esemény az érzelmek igazi viharait idézte elő a német népben.
Egy antifasiszta szervezet lelkesen tüntetett Orbán ellen Kohl házánál, hiszen OV 
szerintük "szisztematikusan leépíti a szabadságjogokat és a sajtószabadságot Magyarországon", míg az AFD szélsőjobbos hívei szeretettel üdvözölték hazánk kis nagy emberét.
Orbán szerint “a német-magyar barátság egy különös dolog Európában, mély lelki barátság van mögötte, és ennek a barátságnak a szimbóluma Helmut Kohl kancellár.”
Mindemellett Kohl a menekültkérdésben finoman szólva sincs azonos platformon Angela Merkellel, így Orbán látogatásának nyilván lehetett egy jól célzottan Merkel-ellenes olvasata is, habár Orbán ma sietve támogatásáról biztosította Angela Merkelt és Berlint. Ravasz!ITT OLVASHATÓ

KEDVES FRUSZTRÁLT ÚJSÁGÍRÓ!

MANDINER BLOG
Szerző: Barna Judit, mint vendég
2016.04.19.Keresem a jelzőt. Balliberális média. Nem jó. Van köztetek sok jó újságíró. Én is olvaslak téged, és te is sokszor írsz a programjaimról, projektjeimről. Ráadásul a legtöbbször nagyon tetszenek neked. A szó, amit keresek, talán a frusztrált újságíró. Frusztráltan írogatsz össze-vissza, és boldog-elégedetten sértegetsz másokat. Például engem.
A politikát tudatosan félretéve, úgy veszem észre, azt hiszed: cool a keresztényeket gúnyolni, kifigurázni. Hogy az nagy újságírói teljesítmény. Hát nem az. Pitiáner.
Itt áll pár konkrét példa is. Egyik erősebb, másik látszatízléses megfogalmazás, de akad köztük vicces geg is, amiből csak nem sikerült kihagynod Jézust. És amúgy tényleg nem értem, miért.

ITT OLVASHATÓ

NÉGYSZÁZ MILLIÓ FORINT ÉRETÉKBEN SZERZŐDÖTT A MINISZTERELNÖKSÉG AZ OLAF ÁLTAL GYANÚSNAK TALÁLT CÉGGEL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2016.04.19.


A Nemzeti Fejlesztési Programiroda mellett a Miniszterelnökségnek is szüksége van közbeszerzési tanácsadóra, és nem bízták a dolgot a véletlenre. Hirdetmény nélküli eljárást követően kötöttek szerződést az egyetlen ajánlattevővel, a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda és a Ceu Tender Kft. alkotta párossal. Nemrégiben mindketten nyertek az NFP ötmilliárdos tenderén is, a Ceu Tender neve pedig korábban egy OLAF-vizsgálat során is felmerült.

A Közbeszerzési Értesítőben április közepén megjelent eredményközlő hirdetmény szerint tavaly november 6-án született döntés a Miniszterelnökség tenderén, amelynek tárgya egy keretszerződés megkötésére irányult, hogy műszaki-szakmai, közbeszerzési és jogi szakértői tanácsadással segítse a Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály tevékenységét, annak az Új Magyarország Fejlesztési Tervhez (ÚMFT) és az Új Széchenyi Tervhez (ÚSZT), valamint egyéb támogatási konstrukciókhoz kapcsolódó feladatai ellátásában.
Az összesen nettó 400 millió forint értékű, uniós forrásokból finanszírozott keretszerződést a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda és a Ceu Tender Kft.* ajánlattevő-duó nyerte.
Mint nemrégiben megírtuk, mindkét cég nyertese a Nemzeti Fejlesztési Programiroda nettó 5 milliárd forintos tenderének is, amelynek keretében szintén közbeszerzési tanácsokat fognak adni. Kitértünk arra is, hogy a Ceu Tender Kft. egyike azon közbeszerzési tanácsadóknak, amelyek az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) gyanúja szerint nem szabályszerűen használták fel a korrupcióellenes küzdelemre kapott uniós pénzt.

ITT OLVASHATÓ

RÖHÖGD KI A TE ORSZÁGOD

7ÓRA7
Szerző: Hajnal Márton
2016.04.19.FOTO: MÁSZÁROS CSABA
A gyakori összekacsintás, az aktuálpolitika legelemibb szinten való felmutatása és kiröhögése megerősíti a sztereotípiákat, anélkül, hogy lényegében megkérdőjelezné azokat.
Első jelenet. Egy sakktáblára emlékeztető padló, közepén egy szék, rajta Kovács Krisztián ül szemben a közönséggel. Primitíven és ingerülten szid valakiket, először azt hiszem, minket, nézőket, de hamarosan kiderül, hogy egy kamionsofőrt alakít, aki a teherautójára felmászó menekülteket átkozza. A menekültkérdés a színházban nem egészen újdonság (lásd a Studio K Határaink című előadását vagy Mundruczó Téli utazását). Ami itt azonban az első pillanattól kezdve más, hogy Scherer Péterék érzékenység vagy árnyaltság helyett, magukhoz híven, a humor felé billentik a mérleget.  És nem csak a menekültekről van szó, hanem a médiáról, a CSOK-ról, a határon túli magyarokról, a földönkívüliekről zagyváló celebről és így tovább. A poénok nem mindig eredetiek vagy különösebben ütősek, de az egymás után pörgetett jelenetek és a gyakori, lekenyerező interakciók (például pálinka osztás) legalábbis végignézetik magukaT.
ITT OLVASHATÓ

LÁZÁR JÁNOS NEM A MEGVÁLTÓ KÉT SZÉP SZEMÉÉRT MENT SZEMBE AZ ATYAÚRISTENNEL

24HU-POSZT ITT 
Szerző: Dévai László
2016.04.19.


A miniszter útjai egyre kifürkészhetetlenebbek!
A teljesen értelmetlen vasárnapi boltzár eltörlése 2010 óta már a második olyan eset, amikor az állam kénytelen volt meghátrálni a választókkal szemben. Az első vereséget az internetadó elleni megmozdulás mérte a Fideszre, akkor hamar rájöttek, hogy egyszerű öngyilkosság lenne bevállalni a szavazók szívatását, így az új adónem csak terv maradt. A második buktára, azaz a vasárnapi zárva tartás eltörlésére a bevezetés után közel egy évet kellett várni, mivel ezúttal, az internetadóval ellentétben, sikerült megfelelő ideológiai táptalajt biztosítani ahhoz, hogy ne korbácsolódjon fel a mindent elsöprő népharag.
Az MSZP által nagy nehezen kiharcolt népszavazási kezdeményezés után a kormánynak még lett volna lehetősége, hogy gigakampányba kezdjen a családok, a szabad vasárnap és a templomba járók védelmében, de miután felmérték a helyzetet, rájöttek, hogy azzal, ha felvennék a kesztyűt, maximum csak annyit érnének el, hogy kezet nyújtanának a szocialisták föld alatt fekvő hullájának.
A Fidesz valószínűleg annyira irtózott ettől a gondolattól, hogy inkább saját maguk nyírták ki boltzárat, ami azért így is okozott egy kis zavart a párton belül. A parlamentben megnőtt az egykedvűen lézengő KDNP-s képviselők száma, Balog emberminiszter is szomorkodott kicsit, de az ő álláspontjuk valamelyest érthető, hiszen ők így vagy úgy köthetők az egyházhoz. Az igazi rejtély Lázár János, aki az előbb soroltakhoz hasonlóan, szintén nem örült a törvény visszavonásának, ám az ő motivációja korántsem olyan világos, mint Balogéké.

ITT OLVASHATÓ

ELEKTRONIKAI HADVISELÉS NAPJAINKBAN

LAZARBIBI HONLAPJA
Szerző: lazarbibi
2016.04.19.

Hová jutott a cikk írásának időpontjában az elektronikai hadviselés? Csak sejteni lehet, és valószínűleg ami itt szóba kerül már most elavultnak tekinthető. Az egységnyi területre jutó számítástechnikai teljesítmény hihetetlen mértékben megnövekedett, amíg egy katona levegőt vesz, hogy elkezdje a mondandóját, már meg van fejtve a titkosított csatorna kódja. Persze azért ez nem ilyen egyszerű, hiszen tudnom kell mit akarok megfejteni, és hogy melyik rádióforgalmazás, vagy radarjel jelent veszélyt számomra. Napjaink legfejlettebbnek tartott elektronikus védelmi rendszere az AEGIS az eltárolt jelminták, és a befogott jel összehasonlítása után tudja eldönteni mi jelent fenyegetettséget, és mi nem.

Az AEGIS rendszer

Az AEGIS-t az amerikai haditengerészet fejlesztette ki repülőgép-hordozó hajóharccsoportok védelmére, ám módosított verziója már szárazföldi telepítésre is alkalmas. Az európai rakétavédelmi rendszer első szárazföldi egysége, ami erre épül elméletileg már üzemel a dél-romániai Deveseluban. A rendszer egyik fontos eleme az SPY—1, 3 dimenziós, többfunkciós, fázisrácsvezérelt antennájú lokátor, és ennek módosított verziói, amelyek a felderítést végzik. A hagyományos forgó radarok hatékonysága manapság már nem elégséges. Az SPY—1 lokátor mindegyik antennája 4100 elemi sugárzóból épül fel, így a nyalábformálás és a nyalábmozgatás elektronikus úton, az elemi sugárzók külön-külön történő vezérlésével oldható meg. Ez a megoldás teljesen kiküszöböli a mozgó alkatrészeket, és ennek köszönhetően igen gyors célkövető képességgel rendelkezik. Az újabb generációs vadászgépek orrkúpjába is hasonló elven működő egységek vannak beépítve. Az SPY—1 egy egyszerű horizontális radarnyalábbal folyamatosan keresi a felbukkanó céltárgyakat kb. 70 km-es körzetben, miközben percenként néhányszor egy kb. 280 km sugarú félgömböt is lefed.

ANYÁK ÉS APÁK - HOL A LEGJOBB?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.04.19.


Magyarországon hagyományosan meglehetősen nagyvonalú a szülési szabadsággal kapcsolatos szabályozás, más kérdés, hogy azért vannak országok, ahol még nálunk is jobb, és persze olyanok is, ahol rosszabb a rendszer. Arra gondoltam, ma megnézhetnénk, hol mit nyújt az állam, persze utána majd jól elmondjátok, ti mit láttok abban az országban, ahol éltek.

Rögtön azzal érdemes kezdeni, hogy minden relatív, hiszen ha választani kellene, hogy az ember mondjuk Bulgáriában vagy Svédországban szeretne szülővé lenni, akkor a többség alighanem utóbbit választaná, holott törvényileg Bulgáriában sokkal jobb a helyzet.

(Mielőtt belelendülnénk, annyit érdemes leszögezni, hogy ebben a posztban nem akarom aszerint szétszálazni a szabadságot, hogy ki - a munkáltató vagy az állam - mit fizet belőle, tehát most a szülő szemszögéből vizsgálva a dolgot egyszerűen arról lesz szó, hogy ha valaki elmegy szülési szabadságra, mennyi ideig teheti azt meg és mekkora összeget kap ezen idő alatt.)

Visszatérve tehát Bulgáriára, az Európai Unió legszegényebb országa a legnagyvonalúbb is egyben, legalábbis az anyáknak járó juttatások terén. A bolgár nők ugyanis összesen 410 nap fizetett szabadságot kapnak az OECD adatai alapján, ráadásul ezen idő alatt a bruttó keresetük 90 százaléka is jár nekik.

Ráadásul Bulgáriában a nők plusz egy évvel megtoldhatják, ezen idő alatt a minimálbérnek megegyező összeg jár nekik és mindez az apára vagy a még dolgozó nagyszülőre is átruházható.

A második helyen Görögország áll egy igazán kedvező 43 héttel, igaz, a képet árnyalja, hogy itt az anya már csak a fizetése valamivel több, mint a felét kapja csak meg...

ITT OLVASHATÓ

TETSZETTEK VOLNA JEGYBANKELNÖKNEK LENNI!

MOST& ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.04.19.


Kedves hülyéim, hozzátok beszélek. Azt kérdezitek tőlem, de főleg egymástól, hogy miért ötmillió forint a havi fizetésem. Nekem, aki én vagyok. 
 
Ha cinikus akarnék lenni, akkor most azt válaszolnám: közötök?

Én se kérdezem, hogy ti miért annyit kerestek, amennyit.

Úgyhogy, inkább elmagyarázom nektek. Azért ennyi, mert megérdemlem. Én vagyok ugyanis a Világegyetem Legjobb Jegybankelnöke. Ha innen nézzük, ehhez mérten a fizetésem kifejezetten alacsony. A szlovák kolléga például többet keres, mint én, a cseh pedig ugyanannyit.

Tudjátok, hogy kik ezek az emberek? A nyomomba sem jöhetnek. És most egy idézet, tőlem. Szó szerint, mert klasszikusokat csak pontosan illik. „A magyar állam vezetői sikeresen hajtottak végre gazdaságtörténelmi tetteket, ezért a magyar állam vezetőit meg kell fizetni."

ITT OLVASHATÓ

FELZÁRKÓZÁS HELYETT TOLVAJLÁS - MEDDIG TŰRI MÉG BRÜSSZEL?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: hata.mari
2016.04.19.


Köztudott, hogy elmaradott  uniós tagállamként rengeteg pénzt kapunk az EU-tól, ugyanakkor ebből a Magyarországon zajló korrupciónak köszönhetően rengeteget el is lopnak. Pedig az Európai Unió azért juttat hozzánk forrásokat, hogy a magyarországi régiók fejlettsége minél inkább megközelítse az uniós átlagot. A cél sajnos még mindig messze van, köszönhetően többek között annak, hogy az uniós pénzek kezelésénél fellépő korrupció sokszor teljesen ellehetetleníti az európai fejlesztési finanszírozás hatékonyságát.

Az Európai Unió persze nem vak. Több ügyben vizsgálatok indultak, a kifizetéseket pedig visszatartottak/visszatartják. Legújabban egy olyan 420 milliárd forintos szennyvízberuházásra kiírt közbeszerzés lett gyanús Brüsszelnek, amelyet többek között a mostanság sikert-sikerre halmozó Mészáros és Mészáros Kft. nyert el...

ITT OLVASHATÓ

MENŐ A NAGYMAMA

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.04.19.


A 21. század megváltoztatta a családon belül a nagymamák szerepét. Fiatalabbak és privilegizált kapcsoltban állnak unokáikkal.

A 21. század nagymamája lépést tart a korral, nyitottabb és inkább rendelkezésre áll, mint a munkájuktól elfoglalt szülők – állapította meg a Le Figaro.

„A nagyanyámmal mindenről tudok beszélni. Nincs tabu, beszélhetek a szerelemről, a hangulataimról, odafigyel arra, amit mondok és ez nagyon fontos számomra”

„Szüleim állandó stresszben vannak a jövőm miatt, az életem, a szerelmeim miatt. A nagyanyám a tapasztalatai alapján nem ilyen nyugtalan, nem kérdezgeti llandóan, hogy mi lesz belőlem 5-10 év múlva” – idéz a lap tinédzserek vallomásaiból.

A pszichológusok szerint a nagymama-unoka kapcsolat megváltozásának egyik oka, hogy a nők ma már éppen úgy dolgoznak, mint a férfiak, nem érnek rá meghallgatni lányaikat, akiknek nagy szükségük lenne erre. A nagymama az, akinek nincs valójában nevelési kompetenciája, ideális helyettesítő, de nem szabad átvennie az anya szerepét...

ITT OLVASHATÓ

BUDAPESTI OLIMPIA ÉS EGY KÜLÖNÖS LOGÓ - RENGETEG PÉNZT ÁLDOZUNK EGY KÍNOS ÜGYRE

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Rátesi Margit
2016.04.19.


Nem kell feltétlenül mindenről véleményt nyilvánítani. Főként, ha az ember csak szemlélődőként, és nem szakértőként teszi. Tudom. De lehet, ezért megteszem.

A feltételezett budapesti olimpia logójáról lenne szó. Mondjuk, az kérdés, hogy minek kell már most, amíg azt sem tudni, hogy kidobhatunk-e újabb milliárdokat egy extragagyi üzletre, elkezdeni a lelkes pénzszórást. Egye fene, a grafikusoknak is élniük kell valamiből.

Van, akinek tetszik a színes képecske, nekem több kifogásom is van. Mindjárt az első, hogy nekem úgy tűnik a tervezők túlspilázták kicsit a koncepciót. A véleményekből is látható, hogy sokan, sokféleképpen értelmezik. Az olimpiai karikák létét alig lehet fölfedezni. Aztán megmagyarázzák: ott vannak azok, csak töredezett formában, mintegy a víz hullámtarajaként! Ja, hacsak úgy nem. Az sem biztos, hogy a főalakról mindjárt a Gellérthegyen álló Szabadság szobor jelenik meg lelki szemeink előtt, hiszen még honfitársaink közül is sokan találgattak: az meg mi? Miskakancsó? Hát képzeljük el akkor azt, aki soha nem látta Budapestet. Az aláhulló színes lapocskákról meg szinte senki nem érti, hogyan, miért kerültek oda. Nem akarok a kelleténél jobban büszkélkedni asszociációs képességeimmel, de szerintem azok az „éremesőt” jelképezik. Igaz, akkor miért az olimpiai színeket – kék-piros-sárga-fekete-fehér – viselik? Úgyhogy azért nem vennék mérget erre a megoldásra...

ITT OLVASHATÓ

EGY CSODASZÉP LÁNYRÓL

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.04.19.


A napokban láttam egy filmet, ez a lány volt a főszereplője. Elmondom, miért hozom szóba.
 
Sosem voltam reménytelenül epekedő. Vagy a természetem szerencsés, vagy úgy általában is szerencsés vagyok, a vágyott és megvalósult ismeretségeim nagyjából azonos mennyiséget képviselnek. Filmvásznon látható külföldi színésznőket az esztétikum alapján szemléltem (egy kivételével, ő ilyesféle volt, mint a fent látható, azaz nem bombázó és nem vamp - azokat nem bírom - hanem finom, kedves jelenés, de soká rá sem kellett vágynom, a film bemutatója utáni héten eljött Magyarországra, készült vele riport a Televízióban, a riportnak én voltam az operatőre, a stábban egyedül én beszéltem franciául, ő 21 éves volt,
én 22, mondom mindig is szerencse kísért a lányokkal járt utamon).
 
Egyetlen reménytelen esetem van, és ez nem múlt idő, ez valószínűleg velem száll a sírba.
 
Mint már többször említettem, a balatonföldvári villánkat a szovjet hadsereg elkobozta, az lett a dunántúli főhadiszállásuk, anyám kijárt náluk (sok más nyelv mellett oroszul is tudott) kárpótlásul egy szárszói házat, így én 1946 nyarától indulva sok évtizeden át ősszárszóinak számítottam.
 
Na ott, Balatonszárszón tűnt fel az általam éterinek látott alak, egy ilyen Britt Robertson szerű világcsoda. Fentről jött mindig a Fő utcán, úgy gondoltam, a Szóládi úton lakhatott, a katolikus templomon túl. Egy sötétszőke ficsúr kísérte, amolyan vőlegényféle kitüremkedésnek látszott... jójó, ha tárgyilagos akarok lenni, tisztességes külsejű fiúra emlékszem, tipikus esete a budai úrigyereknek, vékony volt és magas, majdnem akkora, mint én.
 
A lány mindig utcai ruhában jött (nem tudom, jártak-e strandra, és ha igen, hová, vagy víziszonyuk volt), soha nem hallottam megszólalni, talán még mosolyogni sem láttam. Honnan jött, hová ment, sosem derült ki, méltóságomon alulinak tartottam, hogy nyomozzak utána....
 

NE HÚZZATOK HASZNOT KULKA JÁNOS BETEGSÉGÉBŐL!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.04,19.


Hiába a család kérése, hogy csupán a hivatalos közlemények alapján számoljon be a sajtó Kulka János állapotáról, a bulvárlapok, de sokszor a nem-bulvár média is pletykákra, állítólagos barátok sztorijaira hivatkozva, lényegében percről percre közvetíti a színész állapotát.

Kulka János múlt héten került kórházba, ahol megoperálták és egy vérrögöt távolítottak el az agyából. A család rögtön közleményben kérte, ne szedje szét a sajtó a beteg, védekezésre képtelen színészt, ne kezdjen el csámcsogni állapotán az egész ország. Csak a család vagy a kórház hivatalos közleményeiből tájékozódjanak. Ezt a kérést a magyar sajtó mintha meg se hallotta volna.

Egy állítólagos közeli barát a Ripost nevű szennylapnak például elmondta, mennyi ideig fog tartani Kulka felépülése, miközben ezt biztosan még nem is tudhatják az orvosok, akik nem szoktak barátoknak információt kiadni, csak a családnak. Egy névtelenségbe burkolózó informátor a Borsnak beszélt olyan részletességgel Kulka állapotáról, mintha egy focimeccset közvetítene. De gyakorlatilag Kulka kórházba kerülése óta névtelen „informátorok” és „közeli barátok” csöpögtetik a „szenzációt” a sajtónak.

Teszik mindezt a család kérésének ellenére, és annak ellenére, hogy Kulka, egyetlen alkalmat kivéve, soha nem volt hajlandó személyes életéről beszélni. Nem tette életét a bulvársajtó címlapjára, nagyon tudatosan választotta szét magánéletét a karrierjétől...

ITT OLVASHATÓ

A MIGRÁNS NEM HAL MEG, CSAK ÁTALAKUL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.04.18.


Több mint négyszáz menekülő ember fulladt a tengerbe, mert nem bírtak magukkal, és útra keltek a vízen szőke keresztény szüzek utáni buzgalmukban. Valahogyan így gondolhatják az orbánviktortv 1-es csatornáján, és ezt a meggyőződésüket szerte is sugározzák az éterbe a szavazóbázis építésére és épülésére egészen sajátos módon.
 
Mondhatjuk hát az orbánviktortv 1-es csatorna minden szervilis szerkesztőjének, mikrofonállványának, jegyzettömbjének és ánuszbújójának, hogy elmegy ő a jó édesanyjába? Minden skrupulus nélkül biztathatjuk az összes ganajt ilyen felemelő cselekedetre, mert csak. Igyekezek én komilfó maradni, aztán ezek mindig kihozzák belőlem az állatot.
 
Miközben a hullák ott ringatóznak még a nagy víz habjai közt, amely állapot azért mégsem éppen az, amire az Isten – legyen az akár Allah, akár az ács kölke – teremtette volt saját formájára az embert, az orbánviktortv 1-es csatornája beszámol az eseményről, így: „Olaszországba indultak a migránsok, de az utazás nem úgy ért véget, ahogy szerették volna.”

ITT OLVASHATÓ

EXIMBANK-SZTORI: CSÚNYÁT BUKHAT AZ ÁLLAMADÓSSÁG ELLENI HARC?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2018.04.18.


A magyar kormány már nemcsak Brüsszellel, hanem az Eurostattal is háborúban áll, miután kiderült, hogy az Unió statisztikai szervezete szerint az Eximbankot a magyar államháztartáson belülre kell sorolni. Látszólag az ügy eltörpül a többi uniós vitához képest, valójában fontos kérdésről van szó. Amennyiben a jövőben a KSH-nak be kell sorolnia az Eximbankot az államháztartáson belülre, akkor az komoly hatással lesz az államadósságra, ráadásul visszamenőleg is el kell számolni ezt. 
 
A legoptimistább forgatókönyv alapján ez azt jelentené, hogy a 2014-es államadósság-csökkenés például eltűnne. Egy másik forgatókönyv alapján viszont a teljes 2013-14-es csökkenés eltűnne, ha a bank teljes forrásállományát be kellene számolni. Az államadósság összességében 2 százalékkal lenne magasabb, a kormány elmúlt években tett „erőfeszítései” pedig lenullázódnának. Ez már csak azért is fontos, mert visszamenőleg sérülne az uniós előírás az államadósság-csökkentéssel kapcsolatban. Attól azonban nem kell félni, hogy emiatt szankciók érnék Magyarországot (a túlzott-deficiteljárás például az államadósság csökkentésre is kiterjed). 

ITT OLVASHATÓ

VEYKEY IMRE, MÓZES ÉS AZ ANTISZEMITIZMUS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.04.18.


"Sajtóhelyreigazításként válaszlevél" címmel levelet küldött szerkesztőségünknek Dr. Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese, amelyben A KDNP zsidózott című cikkünkre reagált. Vejkey úr levele ugyan nem felel meg a sajtóhelyreigazítás tartalmi és formai követelményeinek, mert az általunk írott cikk egyetlen mondatát sem cáfolja, ennek ellenére közöljük, mert tanulságos. Levelére írott válaszunk Vejkey Imre szövege alatt olvasható.

ITT OLVASHATÓ

VAN PÉNZ, GUSZTI BÁCSI?

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.04.18....Svájccal játszott az Aranycsapat. A számokra már nem emlékszem, de a történetet Kocsistól hallottam, azaz majdnem "elsőkézből".
 
Puskás a kezdés előtt megkérdezte Sebestől: van annyi pénz, amennyit kértünk, Guszti bácsi? Nincs, takarodjatok ki a pályára. A svájciak öt perc múlva egy nullra vezettek. A félidő vége felé újabb kérdés: van pénz, Guszti bácsi? Nincs. A szünetben kettő null. Második félidő tizedik perc: van pénz? Nincs. Néhány perc múlva három null. Eltelik fél óra, még mindig három null. Öcsi, gyere ide! Meglesz a pénz! A meccs végeredménye négy három az Aranycsapat javára. Ilyen is van. Csak mondom.
 
Egyvalami nincs. Hogy az edzőtől, kapitánytól bármi változik, ha a sportoló nem bírja, nem akarja...
 

KIÜRESEDETT MONDATOK

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L.Ritók Nóra
2016.04.18.


Mindig találok ilyet. Amiket görgetünk, mert valahogy jól hangzik, elméletileg mindenképp, de ha közelről megnézzük, látszik,csak egy frázis,  mögöttes tartalom nélkül. A mondat mögött ugyanis  nincs tevékenység, vagy, ha van is, hatástalan marad.

Ilyeneket bőven találunk az uniós pályázatokban, de az intézményi működésekben is. A célkitűzések és a valóság között fényévek vannak. De ez nem zavar különösképpen senkit. Nem ez a lényeg. Hanem ami le van írva.

Ilyen pl. a különféle, gyerekek fejlesztésére irányuló tevékenységekben „a családok partnerré tevése”.  A „partneri viszonyban történő munka”.

Régóta érdekelt, hogyan lehet ezt pl. tetten érni, esetleg a változást kimutathatóvá tenni, és ki is mutatni, mérni… ami ugye nem erőssége az ilyen típusú fejlesztéseknek. Az egyik sikert jelző indikátor pl. a pályázatokban leggyakrabban a „bevont családok száma”, amit ugye baromi könnyű adminisztratív módon leigazolni, hiszen csak alá kell íratni a jelenléti íveket, és egy-két fotót betenni igazolásképp. Az pedig, hogy valójában milyen változást generált az a program ténylegesen a családok életében, hogy valójában a problémás családokat érte-e el, vagy csak azokat, akik nem annyira problémásak, épp ezért könnyen bevonhatók bármibe, azt már nem méri senki...

ITT OLVASHATÓ

Ó, TE SZEGÉNY BALDAUF LÁSZLÓ

LIBERTARIAN BLOG
Szerző: Think-Tank
2016.04.19.


Kedves Barátaim,

Arra kérlek benneteket, hogy egy percnyi néma csönddel emlékezzünk meg arról a szörnyűségről, ami Baldauf Lászlóval történt: ki kellett nyitnia a CBA-t vasárnap.

Mint azt tudjuk, a nemzet kiskereskedője nagyon szereti a családokat, és mint ilyen, nagyon örült, amikor végre hivatalból bezáratták vasárnap a kurva, kizsákmányoló üzleteket, és végre otthon pihenhettek a családok, együtt, szeretetben. El nem tudjuk képzelni, hány család szakadt szét csak azért, hogy szeretett népünk kiélhesse a modern nyugati kapitalizmus idecsöppent szeletét, milyen áldozatok kellettek ahhoz, hogy Mancika & Family önfeledten nézegethesse az Aréna kirakatait.

Szerencsére ennek az áldatlan állapotnak a kormány tavaly véget vetett. Örült is Baldauf László, mint majom az akupunktúrás masszázsnak: végre nem kell extra bérért dolgoztatnia szegény munkavállalóit, akik onnantól fogva éttermekben, wellness szállókban és múzeumokban tölthették a vasárnapjaikat, családjuk társaságában. Vagy legalább templomban. Nem kétséges, egy magyar kiskereskedelmi dolgozó béréből ilyesmire simán futja.

JÁR-E ÖTMILLIÓS FIZETÉS MATOLCSYNAK?

PATAKI MÁRTON BLOGJA
Szerző: Pataki Márton
2016.04.18.


Nem. Még a saját indoklása szerint sem.

Eltüntetett közpénzek, hibás gazdaságpolitika, brókerbotrányok - ezeket tudja felmutatni Matolcsy György.
 
Ami járna, az elsősorban sok év börtön, azért ahogyan a rábízott közpénz elvesztette a közpénz jellegét, és bizonytalan tulajdonosi körű ingatlanberuházókat gazdagított. Erre természetesen majd csak akkor fog tudni sor kerülni, amikor a legfőbb ügyész felesége nem havi 5 millió forintért dolgozik a jegybanknak, illetve a legfőbb ügyész és a jegybankelnök nem jár össze kedélyes ebédekre, átbeszélendő a feljelentéseket.
 
De ha ettől eltekintünk (lehet ettől eltekinteni?), akkor akár érdemes is lehet megnézni, mennyire megalapozott Matolcsy érvelése. Ő ugyanis azt állítja, hogy 2010 óta a magyar állam vezetői sikeres gazdaságtörténelmi tetteket hajtottak vége, és ezért a magyar állam vezetőit meg kell fizetni. Logikailag nem világos, hogy miért kell a jegybankelnököt kiemelni – pl. a nemzetgazdasági miniszterrel vagy a miniszterelnökkel szemben, de inkább koncentráljunk a sikeres gazdaságtörténelmi tettekre...
 
ITT OLVASHATÓ