2022. október 3., hétfő

HORVÁTH ALADÁR: A PARTVONALON KÍVÜLRŐL KIABÁLUNK BE

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2022.10.03.


A Roma Parlament elnöke sötéten látja a jelenlegi magyarországi helyzetet. Horváth Aladár a legfőbb céljának azt tartja, hogy eljussanak az emberekhez, s elmondják nekik, hogyan éljék túl a következő időszakot. Ennek első lépéseként arra kérnek mindenkit, hogy a népszámlálásnál ne adjanak ki magukról szenzitív adatokat, ne vallják be sem az etnikai, sem pedig a vallási hovatartozásukat. Ők biztosan nem fogják ezt megtenni, mert nem bíznak a kormányban – mondta a Hírklikknek.


Az előző népszámláláskor azért lobbiztak roma vezetők, hogy minél többen vállalják etnikai hovatartozásukat, azonban most pont az ellenkezőjére kérik az embereket. Miért?


A Roma Parlament nem tartja legitimnek a jelenlegi kormányzatot, mert szerintünk manipulációval és zsarolással, iszonyú gazdasági, - és média túlsúllyal jutott hatalomhoz. Nem bízunk meg bennük, így nem is akarunk nekik ilyen adatokkal szolgálni.

A népszámlálás támogatóinak egyik érve az, hogy a nemzetiségi önkormányzatok felállításához és az EU-s pénzek lehívásához minél magasabb számú, de legalábbis a realitáshoz közelítő roma népességszámra van szükség.

A roma parlamentes állásfoglalás egyik támogató érvet sem érintette. És azért nem, mert a romák döntő hányada számára egyértelmű, hogy sem a cigány önkormányzatoknak, sem az európai uniós pénzeknek nem látjuk előnyét, sőt: az elkülönítésünk és a hátrányaink okozóiról van szó!

De miért okoz gondot, például az EU-s pénzek felhasználása?

Azért, mert ez az Országos Roma Önkormányzat, és a Fidesz körüli vállalkozók korrupt érdekeit szolgálja, nem pedig a cigányokét. Tény, hogy valamivel több pénz ment az utóbbi időben a településekre, de közben például elvették a cigányoktól a tanoda programokat, amiket most legtöbb helyen fideszes cégek csinálnak. Van, amelyiknek 8-10 tanodája is van és rendkívül jól profitálnak belőle. A legszegényebb falvak egynegyedében-egyharmadában jelen van a Máltai Szeretetszolgálat, ami egyébként félállami szervezetként milliárdos összegekkel a nyomor enyhítésén és pacifikálásán dolgozik. Több pénzt pakolnak a cigány ügybe, de többet is visznek el belőle...

A MADÁCH GIMNÁZIUM IGAZGATÓJA: AZ ÉLETBEN MARADÁSÉRT KÉRJÜK A HAVI NYOLCEZER FORINTOT

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERTÉSZ ÁDÁM
2022.10.03.


A budapesti gimnázium pénteki felhívása megosztotta az embereket: sokan úgy is támogatnák az iskolát, hogy már nem járnak oda, vagy nem is jártak, mások viszont kritizálták a költségek áthárításának tervét, és teljes munkabeszüntetést javasoltak.


A Facebookon reagált a Madách Imre Gimnázium igazgatója a pénteki felhívásukra érkezett számos hozzászólásra, amelyek között egészen durva kritikák is voltak. Az iskola pénteki, Kényszerhelyzet című bejegyzése a közösségi oldalon elsősorban az iskolába járó diákok szüleinek szólt.

Havi nyolcezer forint támogatást kértek a szülőktől az iskola alapítványa számára a tanárok által túlórában elvégzett és ki nem fizetett munkájuk további ellátásához. A levélben ugyanakkor az is szerepelt, hogy aki nem tudja ezt a pénzt kifizetni, attól akár ezer forintot is elfogadnak a nyolcezer helyett, de olyan lehetőség is van, hogy a szülő nem fizet.

A bejegyzést vegyes érzelmekkel fogadták a közösségi oldalon. Sokan megértették a tanárok helyzetét, és egyetértettek a kezdeményezéssel, voltak, akik akár nagyobb összeget is felajánlottak. Volt diákok is jelentkeztek támogatóként, és olyanok is, akik nem is jártak a Madáchba.

Érkeztek ugyanakkor ellenvélemények is, sokszor egészen durva stílusban. Ezek közül idézünk párat:

Kedves madáchosok, inkább ne tegyétek! Ne hárítsátok a szülőkre az állam által ellopott költségeket! Le kell állni teljesen, hogy nagyreset lehessen!”

„Az ilyen hosszú levelek megírása helyett inkább hétfőn már ne menjenek tanítani! Ha minden tanár ezt tenné, két hét szünet után lenne megoldás.”

„Nem a szülőknek kellene ezt fizetni, hanem az állam feladata lenne. Ez így olyan lesz, mint a hálapénz volt az egészségügyben.”

„Azt javaslom, mondjon fel minden tanár, és dőljön össze végre ez a már régen nem működő rendszer.”

„Milyen alapon fizessék egy állami gimnáziumban a tanárok pluszmunkáját a szülők?????? Egyébként ez szerintem törvénytelen is. Egy állami oktatási intézményben a tanárokat az állam fizeti. Jól vagy rosszul, az más kérdés.”

„Ez egy nagyon rossz ötlet a neves gimnáziumtól. Amennyiben az állam kötelezettségét a szülőkre hárítják, akkor az iskola a fizető szülőkkel együtt ennek a rothadó, ócska, arcátlan oktatáspolitikai rendszer kiszolgálójává válik. Az állam röhögni fog a markába, és így aztán ezt követően – mivel a szülők boldogan fizetnek az állam helyett –​ mindig, mindenhol marad a helyzet, semmi nem fog változni. Ezt nem szabad megengedni.”

„Hétfőtől majd mi is pénzért visszük az ovisokat úszni, meg túlórapénzért megyünk be egy héten többször 1-2 órával előbb a programok miatt… Senkit nem érdekel. És még mindig nem elég senkinek… Mégis csináljuk ilyen levelek nélkül is (…) mert mi, óvodapedagógusok sehol nem vagyunk megemlítve, csak a tanár a pedagógus!!!” – írta egy elkeseredett óvónő.


Több kommentelő a Kölcsey kirúgott tanárai melletti szolidaritást és a tiltakozásokban való részvételt kérte számon a Madách tanárain, akik közül néhányan reagáltak is a hozzászólásokra, leírva, hogy többen is ott voltak a szolidaritási tüntetésen, és tiltakozásokba is részt vettek...

NÉPSZÁMLÁLÁS 2022: NEM AZ ONLINE FELÜLET FOGJA OKOZNI A LEGNAGYOBB FEJTÖRÉST A KITÖLTŐKNEK

HVG
Szerző: GALICZA DORINA
2022.10.03.


Túlestünk a kérdőív internetes kitöltésén, összegyűjtöttük a legérdekesebb kérdéseket, válaszokat, hibalehetőségeket és azt is, mire érdemes a legjobban figyelni.

Október 1. és november 28. között tart az idei népszámlálás, első körben, október 16-ig online tölthetők ki a kérdőívek, ezután november 20-ig számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik nem éltek ezzel a lehetőséggel. Aki így is kimarad, annak november 21. és 28. között a település jegyzőjénél kell nyilatkoznia, hiszen a válaszadás kötelező, annak elhalasztása esetén 200 ezer forintig terjedő bírsággal büntethető.

Az első tapasztalatok alapján úgy tűnik, nagyon sokan próbálták már az első hétvégén kitölteni a lakásokról és annak lakóiról szóló kérdőíveket, ugyanis a felület túlterheltség miatt szombaton összeomlott, de másnap délelőttre sikerült elhárítani a hibát.

Így tehát vasárnap mi is leültünk megnézni, pontosan mire kíváncsi a KSH és milyen zsákutcákba futhatunk bele a kitöltés közben. Először is mindenkit figyelmeztetnénk, hogy szánja rá az időt a válaszadásra: a honlap szerint kétszemélyes háztartás esetén körülbelül fél óra alatt végezhetünk vele, de tapasztalataink szerint ennél jóval hosszabb program lesz.

Az online felület kitöltésünk idejében tökéletesen működött, átlátható és könnyen kezelhető. A felmérés első részét képző lakáskérdőív alatt a jobb felül található Vissza és Tovább gombbal tudunk navigálni, a személyes adatoknál viszont a képernyő alján megjelenő Előző és Következő opciókat kell használni. Nem nagyon lehet elrontani, a rendszer nem enged rossz helyre kattintani.

Ha nincs elég időnk vagy elfogy a türelmünk, akkor később is vissza lehet térni, ehhez a jobb felső Később folytatom, mentés lehetőséget érdemes választani. Hiányoltuk viszont azt a funkciót, hogy a véglegesítés előtt egyben is át tudjuk nézni korábbi válaszainkat, ahogy azt is, hogy adott helyre léphessünk vissza, ha esetleg utólag változtatnánk valamit. Beküldés után letölthető a teljes kérdőív és egy igazolószelvény, amellyel szükség esetén bizonyítani tudjuk részvételünket a népszámláláson...

TÉNYLEG ANNYIT KAPNAK A NYUGDÍJASOK, AMENNYI MEGILLETI ŐKET? - AZ IDÉN CSÖKKENTETTÉK AZ ENERGIA SÚLYÁT A FOGYASZTÓI KOSÁRBAN

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.10.03.


Az árak megugrásának ellentételezésére szolgáló novemberi nyugdíjemelés elméletben 1,7-5,6 százalékig terjedhet. Attól függően, milyen statisztikát fogad el ehhez a kormány. Persze az sem mindegy, hogy a döntés alapjául szolgáló számok mennyire tükrözik az egyéni valóságot.


Orbán Viktor közösségi oldalán hangsúlyozta: Magyarország megadja a nyugdíjasoknak azt, ami megilleti őket. Az inflációt kompenzáló kiegészítést és a nyugdíjprémiumot is november 10. és 15. között kapják kézhez. A kormányfő számokat nem mondott, pedig a lehetséges juttatások elég széles körben szóródhatnak. A nyugdíjprémium 10-20 ezer forint lehet, ezen belül pedig az is kérdéses, hogy az idei (választási) év előttihez hasonlóan fix összeget osztanak-e.

Amióta külön mérik a nyugdíjas fogyasztói kosár szerinti áremelkedést, még sohasem találkoztunk ilyen magas adattal – hívta fel a figyelmet a VG.hu még a júliusi inflációs jelentés alapján. Az augusztusi értékek megmutatták: mindennél lehet még magasabb egy szám. Kérdés, mekkora lesz a szeptemberi ütem.

Szinte pont egy éve a miniszterelnök azt jelentette be, hogy mindenkinek fizetnek 80 ezer forintos prémiumot. Azok is megkapták ezt, akik havi járandósága nem éri el a 80 ezer forintot (a jogszabály szerint ekkora, illetve ennél csekélyebb összeg alatt arányosan kevesebb jár). Az is kiderült egyébként, hogy az országban 435 ezer idős tengődik 80 ezer forintnál kisebb összegű nyugdíjjal.

A prémiumnál (ami egyszeri juttatás, nem épül be a későbbi nyugdíjba) fontosabb kérdés lehet, milyen mértékben hajlandó a kormány az árak meglódulásának hatását kompenzálni. Mozgástér pedig itt is van bőven. Az idei első nyolc hónapban a KSH legutóbbi közlése szerint a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 10,7, a nyugdíjas háztartások körében 10,6 százalékkal emelkedtek. Az idei évre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 13,5-14,5 százalékos drágulást jelez, a GKI ennek felső értékét tartja reálisnak. A novemberi kompenzáció így 1,7-5,6 százalékig terjedhet. A kormány az emelés mértékének meghatározásakor a korábbi években hivatkozott már a KSH-ra, de az MNB-re is...

54 EXÜGYNÖK A SZERVEZŐK KÖZÖTT. JÖN A FILM A TAXISBLOKÁDRÓL – DE MI TÖRTÉNT OTT VALÓJÁBAN?

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2022.10.03.


Harminckét évvel ezelőtt legnagyobb próbatételét élte az első szabadon választott kormány: 1990 októberének végén a benzinár miatt tiltakozó taxisok megbénították az országot. Hamarosan bemutatják az eseményekről készült nagyjátékfilmet. Antall József akkori külpolitikai tanácsadója, Kodolányi Gyula nemrég megjelent emlékirataiban azt írja, 54 egykori állambiztonsági alkalmazottat azonosítottak a szervezők között. Kiss Gy. Csaba egykori MDF-szóvivő visszaemlékezésében pedig a blokádot az új kormány történetének egyik fordulópontjaként emlegeti. Antall József híve és kritikusa a Válasz Online kérésére egy asztalhoz ült, hogy három évtized távlatából mérlegre tegyék a miniszterelnök munkásságát és az egész átmenetet. Miért támogatta eleinte Csurka István az MDF–SZDSZ-paktumot? Lehetett-e volna másként kezelni az ügynökkérdést? Valóban „kamikázekormány” volt az első kabinet? Nagy idők tanúinak vitája...

HETI EGYENLEG: 180 FOKOS FORDULATOT KELLENE TENNIE AZ ORBÁN-KORMÁNYNAK, DE AKKOR ÖSSZEOMLANA

KLIKKTV
Műsorvezető: BÁNÓ ANDRÁS
2022.10.01.


Hírek szerint a nemzeti konzultációra szánt mintegy 10 milliárd forint mellett arra is akadna bő három milliárd, hogy Orbán akár Felcsútra, akár a Puskás stadionba importálja az olasz Szuperkupa döntőjét, persze nem a saját kosztpénzéből. Kuncze Gábor és Somogyi Zoltán erről is beszélt Bánó Andrással a Heti egyenleg második részében.

Kuncze Gábor a Puskás stadiont életszerűbb helyszínnek tartja, de amennyiben ez valóban megtörténne, „az elképesztő, amikor óvodákat, uszodákat, művelődési házakat zárnak be, amikor hatmilliárdot nem adnak oda a Lánchíd felújítására.”

Somogyi Zoltán markánsabban fogalmazott: „én nemhogy erre, de a profi sportra sem adnék egy fillért se, mivel szerintem ezt oldják meg maguk önerőből”.

Az olasz kupadöntőnél égetőbb kérdésként került szóba Matolcsy György bejelentése, hogy bár még egy kicsit megnyomják, de vége az alapkamat emelésének. „Meg is lett az eredménye, már csak 433 forint körüli a dollár árfolyama” – jegyezte meg Kuncze Gábor. „Hiába emelgeti a kamatot a jegybank elnöke, a piac a gazdasági helyzetet árazza be.”

„Mindez többek között bizalmi helyzet is, ami akkor állhatna helyre, ha az Orbán-kormány 180 fokos fordulatot venne. Ebben az esetben viszont politikailag összeomlana” – közölte Somogyi Zoltán.

„ÚGYIS A VONULÓK SZÍVJÁK MEG, MINT MINDENT” – AZ ARCPIRÍTÓAN KEVÉS FIZETÉS MELLETT A LAKTANYÁKBAN IS NÉLKÜLÖZNIÜK KELL A TŰZOLTÓKNAK

NÉPSZAVA
Szerző: VAS ANDRÁS
2022.10.03.


A munkánál is megy az elvonás, a parancsnokoknak viszont nem lesz gondja.

– Jó, hogy nem a laktanyában találkoztunk, mert ott nem tudnám megkínálni még egy teával sem, ugyanis a vízforralót is letiltották a konyhában – mondja kávéját kavargatva Zsolt (kérésére, ahogy a cikkben megszólalók mindegyikének, megváltoztattuk a nevét) egy balatoni presszóban...

A MAGYAR ORVOSI KAMARA ORSZÁGOS ELNÖKSÉGÉNEK ÁLLÁSFOGLALÁSA

MAGYAR ORVOSI KAMARA HONLAPJA
Szerző: MOK
2022.10.03.


A Magyar Orvosi Kamara Országos Elnökségének állásfoglalása az egészségügy átalakításáról szóló kormány-előterjesztéssel kapcsolatban:

A tegnapi és a mai napon sajtóértesülések láttak napvilágot, amelyek alapján elkészült és rövidesen a kormány elé kerül egy, az egészségügy átalakításáról szóló minisztériumi törvényjavaslat. Ha az előterjesztés részleteiről a sajtóban leírtak helytállóak, úgy fontosnak tartjuk már most leszögezni:

- ezen javaslatot a MOK ez idáig nem kapta meg;

- előkészítésében - bár ennek lehetőségét utoljára írásban a múlt héten kértük - a korábbi ez irányú államtitkári és miniszteri ígéretek ellenére a MOK nem vehetett és nem is vett részt;

- a javaslat bizonyos részei homlokegyenest szembe mennek a miniszterelnöknek a MOK-kal kötött korábbi megállapodásával;

Jelesül: az orvosi bértáblánál alacsonyabb fizetés lehetősége a korábbi megállapodás felrúgása.

Ezt semmilyen formában nem fogadjuk el.

A tervezetről szakmai szempontból érdemben csak azt követően tudunk nyilatkozni, hogy ha az előterjesztést eredeti formájában, részletesen megismertük.


Budapest, 2022.október 3.

Magyar Orvosi Kamara Országos Elnöksége
Megtekintések száma: 1972

+

+

MARTIN ÜGYVÉD SZERETNE LENNI, DE MARTIN SOHA NEM LESZ ÜGYVÉD

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2022.10.03.


A Kúriáig jutott annak az ép értelmű kisfiúnak az ügye, akinek magatartászavarai miatt értelmi fogyatékkal élők oktatására kidolgozott tanrend szerinti iskolában kellett lehúznia öt évet. Mire képes a magyar iskolarendszer, és mire nem?

...Megsegítés helyett billog

Martin kálváriája onnan indult, hogy a másodikban, vagyis a 2017-18-as tanévben még az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskolájának kis létszámú logopédiai osztályába járó gyerek azóta már a második olyan gyógypedagógiai (EGYMI) intézményben tanul, ahol középsúlyos értelmi sérült gyerekekkel jár egy osztályba. A beszédfejlesztést szükségessé tevő pedagógiai kód, ami a beiskolázásakor még lehetővé tette, hogy Martin az ELTE gyógypedagógiai gyakorló iskolájába járjon, csak a másodlagos kódja volt az egyébként hiperaktivitásos figyelemzavarban (ADHD) és egyéb pszichés zavarban szenvedő gyereknek. Az egyéb pszichés zavar esetében leginkább az érzelemkifejezési és a kötődési képességek zavarát jelenti. A problémákat Martin édesanyja, az őt másfél éves korában örökbe fogadó Andrea soha nem tagadta, kezelésük érdekében mindenkivel együttműködött, akivel csak kellett.

A kisfiút már négyéves korában, az óvodában ADHD-val és kötődési zavarral diagnosztizálták, pszichológus és gyermekpszichiáter is rendszeresen foglalkozott vele. A csoda az lett volna, ha nincs kötődési, viselkedési zavara, amelyeket a gyermekpszichiátere által kiállított ambuláns lapok tanúsága szerint „korai traumáival, sérüléseivel vannak összefüggésben”. Martin heroinfüggő biológiai anyja ugyanis terhessége alatt is drogozott, majd miután koraszülöttként világra hozta a gyerekét, bent hagyta a kórházban, ahonnan másfél évre csecsemőotthonba került. Márpedig az ADHD esetében – mint arról korábban ADHD-kutatók és ellátó szakemberek bevonásával részletesen írtunk a Qubiten – „a DSM-ben sorolt tünetek szinte mindegyikét ki tudják váltani például kötődési problémák, a gyerek traumatizálódása, vagy az, ha nagy veszteség éri.” Martint pedig minden kétséget kizáróan nagy veszteség érte.

A nehézségek akkor kezdődtek, amikor Martin közösségbe kezdett járni, és bár az óvodai évek sem teltek zökkenőmentesen, az igazi törést az iskola jelentette. A szülői munkaközösség már elsőben kérvényezte az iskola igazgatójától, hogy Martin beilleszkedési nehézségei rendezése érdekében „tegyenek lépéseket”, mert szerintük Martin „fizikailag és lelkileg terrorban tartja” a társait. Bár a levélben nem írták le egyértelműen, azért nem is rejtették véka alá, hogy a gyereket olyannyira az intézményen kívül szerették volna látni, hogy az akkor mindössze nyolcéves kisfiút a szülők egyebek mellett társai szexuális zaklatásával is vádolták...

REZSIEMELÉS: MIÉRT KAPHATUNK NÉHÁNY KÖBMÉTERES FOGYASZTÁSRA NAGYON MAGAS GÁZSZÁMLÁT, ÉS MIT TEHETÜNK ELLENE?

TELEX
Szerző: WEILER VILMOS
2022.10.03.


1729 köbméter földgáz minden lakossági felhasználónak kedvezményes áron jár – ezt mindenki tudja, de a bediktálós háztartásoknak máshogy számítják a határt, mint az átalányt fizetőknek. Ráadásul a diktálósoknak is három különböző képlet van, az ezek közötti különbség miatt pedig több tízezren ijesztő számlákat kaptak az utóbbi időben. Ebben a cikkben elmagyarázzuk, mi a különbség a felhasználási típusok között, mi az a jelleggörbe, és érdemes lehet-e váltani.


A fél ország a szívéhez kapott, amikor júliusban bejelentették: augusztustól az átlagfogyasztás felett a korábbi gázár hétszeresét, az áramárnak pedig a dupláját kell majd fizetni. A hír hallatán mindenki számolgatni kezdett, belefér-e még a keretbe. Akik a határérték alatt vannak, többségében nyugodtan megtörölték a homlokukat, akik pedig felette, vagy azonnal szigetelni kezdtek, vagy elhatározták: ezentúl kevesebbet fogyasztanak, esetleg egyszerűen belenyugodtak, hogy mostantól össze kell húzni a nadrágszíjat.

A változtatások pontos kivitelezését viszont nem sikerült időben közölni sem a kormánynak, sem a szolgáltatóknak, így az első új rendszerben kiállított számlák megérkezésekor rengetegen a várt végösszeg többszörösét kapták. Ők pedig szinte mind azok voltak, akik diktálás alapján fizetik a gázszámláikat.

Szeptember első napjaiban több tucat levelet kaptunk a Telexen, amelyekben olvasóink érthetetlen és irreálisan magas gázszámláikat küldték el. Akkor írtunk is egy cikket, amelyben elmagyaráztuk: a diktálós fogyasztóknak az évi 1729 köbméter kedvezményes áron számított gáz nem az év minden hónapjában egységesen jár, hanem egy bonyolult, jelleggörbe nevű eloszlás alapján. Eszerint a fűtési igényeknek megfelelően télen sokkal több gáz jár, mint nyáron.

A helyzetet bonyolítja, hogy a felhasználás típusától függően a jelleggörbe is különböző lehet, erről viszont akkor sem kormányzati, sem a gázszolgáltatók honlapján értelmezhető tájékoztatás nem volt elérhető. Mostanra ugyanakkor világos lett, hogy működik a rendszer, és az is, hogyan lehet elkerülni a feleslegesen magas gázszámlákat.

Mi alapján kell fizetni?

MOST JÖNNEK CSAK AZ IGAZÁN NEHÉZ HÓNAPOK

SZABAD EURÓPA
Szerző: KELLER-ALÁNT ÁKOS
2022.10.03.


Egyre nyíltabban beszél a kormány is arról, hogy nehéz hónapok elé nézünk: hosszabb téli szünet az iskolákban, igazgatási szünet év végén a kormányhivatalokban, és idén kétszer is Budapesten jár az IMF küldöttsége. Jaksity György szerint Magyarország van az egyik legnagyobb bajban az OECD-országok közül. Szabotázsakció állhat az Északi Áramlat gázvezeték szivárgása mögött.

Most nagyobb a probléma annál, mint hogy érkeznek-e az uniós pénzek


Nagyinterjút adott a Szabad Európának Jaksity György, amelyben többek között arról beszélt: jelentős átrendeződés jöhet a világgazdaságban, Magyarország csak a következő hónapokban fog szembesülni a válság valódi hatásaival. Csődhullámok és elbocsájtások lesznek, rövid távon pedig nagyobb a baj annál, mint hogy jönnek-e az EU-s támogatások. Annyira nincs deviza az országban, hogy gond lehet az orosz gáz kifizetésével is: „Ha én repülgetnék Moszkvába, biztos, hogy megkérném az ottani elvtársakat, hogy adjanak valamilyen halasztási lehetőséget, mert kifogyóban van a devizakészletünk. Lehet, hogy működik, és tudunk valami kedvezményt kapni, de az biztos, hogy a végén drágább lesz, mint bármi, ami eszünkbe jut. Hogy pénzben mérik ezt a drágaságot, vagy valamilyen geopolitikai elköteleződésben, azt nem tudjuk. Az biztos, hogy senki semmit nem fog ingyen adni” – fogalmazott a Concorde Értékpapír Zrt. igazgatóságának elnöke...

A SZABADSÁG ESZMÉNYE ÉDESKEVÉS AZ EURÓPAISÁGHOZ – VÁLASZ DONÁTH ANNÁNAK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÉNDEK ÁBRIS
2022.10.03.


"Donáth Anna akként kezeli a nagy európai szabadságot, ami nem és nem is lehet sohasem: politikai test nélküli egyetemes ideaként. Nem rendel hozzá európai politikát, közös európai történetet” – véli Béndek Ábris. A Párizsi Politikai Tanulmányok Intézetének hallgatója a Momentum EP-képviselőjének lapunkban megjelent írására reagál. A Válasz Online helyet ad az európaiságról folytatott vitának – akkor is, ha nem vagy nem mindenben értünk egyet a vitázó felekkel...

NOVÁKRA RÁPARANCSOLT A GAZDÁJA, ÉS NEM ÍRTA ALÁ AZ UKRAJNA MELLETTI NYILATKOZATOT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.10.03.


Novák azzal hencegett az elnöki kinevezése előtt, hogy ő nem lesz báb. Aztán az lett, amit mindenki tudott, hogy a legszánalmasabb és legröhejesebb bábja és pincsi kutyája Orbánnak. Ennek már az első perctől kezdve egyértelmű jelét adta, amikor a Kata-törvénytől a rezsicsökkentés megszüntetéséig mindent aláírt alázatosan, mint egy kisangyal. Novák olyan meséket adott elő, hogy ő majd leül az emberek lábához a sámlira, és meghallgatja őket. Egyetlen ember előtt ült le a sámlira, akinek még a lábát is csókolgatja, különben úgy vágná ki, mint a disznómájból az epét.

Ez az egy ember Orbán, akinek Novák eladta a lelkét, akár az ördögnek.

Pedagógusokat rugdalnak ki, lábbal tapossák az alapvető jogaikat, diákok tüntetnek a tanáraik mellett, normális oktatást követelnek, de Novák ingerküszöbét ez nem éri el. Ő a brazil fasiszta elnök oldalán kvaterkázik, miközben az tapogatja, amerikai ultrafasisztákkal woke-ozik, megalázva és leköpdösve a volt amerikai rabszolgák leszármazottait. Állandó vigyorgásával fenyegeti hidegleléssel az embereket, az eszét játssza, mintha bármiről önálló véleménye lehetne, miközben egy fasiszta diktátor csicskája.

Ennek legdurvább bizonyítéka, hogy az ENSZ-ben előadta az Ukrajna-párti szöveget, ami teljesen ellentétes a magyar fasiszta állam álláspontjával, amiből az látszik, hogy Orbánnal a “jó rendőr-rossz rendőr” játékot mutatják be. Novák orosz háborús bűntettek kivizsgálását követelte, aztán egyedüliként nem írja alá a közép-európai államfők közös nyilatkozatát, amelyben elutasítják, hogy Oroszország elszakítsa Ukrajna bármely részét, mert Orbán ráparancsolt. Katika behúzta fülét-farkát, engedelmesen meghunyászkodott a gazdája előtt, és nyalogatta a kezét.

Undorító ez a nő, aki ráadásul kiemelte azt is, hogy ő egy nő, aki nőként tölti be a funkcióját. Ezzel a magatartásával lejárat minden nőt, mert egy macsó bunkó alázatos szolgája, és a nőkről mutatja ezt a képet. Hányinger a hideglelős mosolyával, amiből az árad, hogy mennyire elégedett magával, és milyen nagyra tartja magát, miközben az ország első embereként a legalja, egy jellemtelen, gerinctelen karrierista, akiben annyi tartás, becsület és tisztesség nincs, mint egy meztelencsigában.

Novák ne gondolja, hogy ez nem látszik. Gyomorforgató a megjelenése, a szerepe, a képmutatása, ami messziről ordít. Felelős szülők mutogatják a gyerekeiknek, hogy bármi lehetsz, csak Novák ne légy. Nem számít a pénz, a karrier, semmi, csak egy ilyen gusztustalan aljadék ember ne legyen soha belőled. Aki kiszolgál egy embert, aki népirtókat támogat, aki szemet huny legyilkolt emberek, megerőszakolt és megkínzott nők, gyerekek holtteste fölött, mert fontosabb neki a látszat, a karrier, az öntelt magamutogatás. Ez a nő erkölcsi hulla.

Rövid elnöksége alatt Trump kivételével már az összes fasiszta bunkóval ölelkezett. Ez a nő még tisztességes ember oldalán nem mutatkozott. Külföldön “szoknyás Orbánnak” hívják...

TÉNYLEG EZT ÍGY TARTOD HELYESNEK, KEDVES MAGYARORSZÁG?

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.10.03.


A helyzet az, hogy ezek a gengszterek - a miniszterelnöktől a rendőrminiszteren át a fegyverhordozókig - nem az oktatási rendszert teszik tönkre, azt már rég lenullázták, hanem mindannyiunk gyermekeinek és unokáinak esélyét, jelenét és jövőjét.
Egy életre.
Lopott milliárdjaikból a saját gyerekeik már kimentve és biztonságba helyezve, hiszen pontosan tudják, hogy emitt, a cselédsoron fű nem terem.
Akik nem tartoznak közéjük, azok számára az oktatási rendszert nem a képességek, készségek és kompetenciák fejlesztésére használják, s korántsem a jövő érdekében, hanem mindent a jelen okán: a cél pusztán a belügyi erőfitogtatás, a tanárok, diákok, szülők megalázása, szervezett átverése, a tönkretétel, az elhülyítés, az igénytelenné tétel, az állami-hatalmi ideológiai indoktrináció kiterjesztése és az esélyegyenlőtlenség újratermelése: a gyerekből, a szülők legféltettebb jelenéből itt és most kell a hatalom jövőbeli, remélt cselédjét előállítani. A hatalmon lévők kiemelt helyzetbe juttatott utódai számára a ma iskolájában kell legyártani a jövőbeli kussoló, kellően képzetlen, hátrányos helyzetre ítélt, engedelmes, nem lázongó, s képzettségével sehol máshol, a világ egyetlen más helyén labdába nem rúgó kiszolgáló személyzetét.
Az oktatás külföldön és idehaza egyaránt stratégiai ágazat: mindenhol máshol a képességek és kompetenciák jövőorientált, piacképes kifejlesztését szolgálja, idehaza ezek elnyomását és a cselédmentalitás bővített újratermelését.
Tényleg ezt így tartod helyesnek, kedves Magyarország?

MERT ÉLNI KELL...

A NYOMOR SZÉLE
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.10.03.


A múlt héten kérdezte tőlem egy látogató, hogy mennyire fontos a társadalmi vállalkozásunk az itt élőknek… és milyen egyéb esélyek vannak a jövedelemszerzésre.

Sokan mondják ki könnyedén, akik távol élnek ettől: dolgozni kell, és akkor van fizetés, van minden. De képzetlenül, tartalék nélkül, a családi kötöttségekkel egy kis faluban, ahol semmi sincs, nem ilyen egyszerű.

Az akadályok között nyilván ott van a képzettség. A generációs szegénységben élőknél általános, hogy a szülők, nagyszülők is, és sajnos a mai szegregálódott iskolarendszerben a gyerekek is alapkészség hiányosan fejezik be az általános iskolát, és a középiskolából is kiesnek, mielőtt szakmát szerezhetnének. Persze messziről erre is lehet mondani, hogy tanuljanak a gyerekek, és akkor lesz jó szakmájuk. De miután a hazai iskolarendszer elvesztette esélykiegyenlítő funkcióját, ez sem ilyen egyszerű. Mert a rendszer most a működésre koncentrál és nem a gyerekek szükségleteire. Jobb végiggörgetni őket, tudás nélkül is, szabadulni tőlük mihamarabb, sem mint szembenézni a problémával, és megoldást keresni. A rendszer ma nem megoldásokat keres, hanem a saját maga igazolását végzi, ezt várja el tőle a döntéshozói szint. Hogy igazolja a “föntről” meghatározott jó működést.

És akkor még nem beszéltünk azokról a szocializációs mintáról, amit kapnak a gyerekek a szülőktől, és ami meghatározza az iskolához, munkához való viszonyukat. Ez, mint beavatkozási pont fel sem lelhető a rendszerben, pedig meghatározó.

Képzettség nélkül azonban eléggé behatárolhatók a munkalehetőségek. A mezőgazdaságban kétkezi munka már nem kell…nincsenek nagy kertészetek, gyümölcsösök, a gépi művelésű kukorica-napraforgó-búza-árpa táblák nem igénylik a kézi munkát. Nincsenek nagy állattenyésztő telepek sem, ami munkaerőt szívna fel. Ami adódik, pl. építkezések, élelmiszerfeldolgozás, betanított munka, azért utazni kell néha egészen nagy távolságokra, amiben a család életét megszervezni sokszor képtelenség.

Ezen a ponton muszáj a nemekről is beszélni. A férfiak mobilisabbak, ők bevállalják a heti, havi távoli munkavállalást is, de az asszonyok ezt nem tudják megtenni, mert a gyerekek jönnek haza az óvodából, iskolából, őket reggelent indítani, délután meg fogadni kell, ha az anyuka hajnalban indul, és késő este ér haza, az apuka meg távmunkán van, a gyerekekre nincs felügyelet. És ugye nemcsak felügyeletről kellene beszélnünk…. Így a nők mobilizálódása sokkal nehezebbé válik.

A következő dolog, ami gondot jelent, az a behajtócéges tartozások és ehhez kapcsolódva a feketemunka lehetőségei. A generációs szegénység velejárója lett a behajtócégekhez került tartozások sora, ami sok családnál egy soha le nem küzdhető, sőt, folyamatosan növekvő akadály. A pénzügyi tudatosság hiánya, a nélkülözésben beszűkült gondolkodás és a fogyasztó társadalom hozza mindezt, és megoldást nem látni. Pedig ezeknek a családoknak a stabilizálódását ez nagyban meghatározza. A legális munkavállalás legnagyobb akadálya ma ez, hiszen a behajtócégek a munkáltatónál rögtön bejelentkeznek, és egy tartozásnál a fizetés 33, kettőnél 50%-át levonják. A tartozások a kamatokkal hamar milliókra rúgnak, és sorban állnak a különféle személyi kölcsönök, áruhitelek, büntetések, ki nem fizetett közüzemi számlák. A megélhetéshez viszont pénz kell, amire bőven kínál lehetőséget a feketemunka. Akár napi 10-15 ezer Ft-ot is kaphat ma egy férfi, aki csupán a fizikai erejét tudja kínálni pl. egy építkezésen. Persze van, ahol van alkalmi bejelentés, a behajtócég ezt sem éri el, de a “zsebbe” fizetés beépült, masszívan.

Mi marad hát a kis falvakban? A közmunka lehetősége. Ami ma működésében leginkább egy segélynek tekinthető, ami “jár”, különösebb teljesítmény nélkül. Alá kell írni, igazolni a megjelenést, ez benne a legfontosabb. A települések nagy részén nem tudtak ebben egy értelmezhető munkakultúrát kialakítani. Az önkormányzatok is így tekintenek rá, nem bevallottan persze, egyre kevesebb helyen van kézműves-vagy élelmiszerfeldolgozó termelés, az értékesítés nem egyszerű, a fenntarthatóság pedig egyértelműen nem valósítható meg. Ráadásul egy közmunkában töltött évben 120 (!) napot tud elmenni valaki máshova dolgozni, ami nyilván jó ötlet volt elméletileg….de a valóságban a munkavállalói kompetenciák között a hosszú távú erőkifejtés, vagy a felelősségvállalás nincs jelen, így ez nem éri el a célját. Mindenki úgy számol ezekkel, hogy egy-két hétre, hónapra elmegy, majd otthagyja és a közmunkán kipiheni a fáradalmakat. Aztán, ha elfogy a pénz, megint elmegy az illető. Erre rendezkedett be ebben a foglalkoztatási formában a legtöbb ember. És ehhez alkalmazkodtak a munkaszervezők is, és bizony az alatt a rövid idő alatt kihajtják belőlük, amit bírnak, 12-14 óra kemény munkával, amit nyilván nem lehet hosszan bírni.

Van még persze a gyűjtögetés… ami sok családnak segít a napi túlélésben. Most, ősszel a csipkebogyó gyűjtés (kilója 250 Ft), vagy a dió összeszedése az elhagyott telkekről, útszéli fák alól ( tisztítva itt 1700 Ft), de ha ezeket órabérre lebontjuk, nos, siralmas képet kapunk. Persze a közmunkabér kiegészítésére jó, és vihető is a kettő együtt.

A szegregátumokban megszervezett szolgáltatások, az illegális dohány, alkoholeladás és a mindent árusító boltocskázók, az üzletelők, a pénzért fuvarozók, és az uzsorázók eddig is megtalálták és ezután is megtalálják a jövedelemszerzés lehetőségét. Ezt tudja mindenki, és szemet is huny fölötte mindenki, nélkülük ugyanis már nem élhetők ezek a települések. És ott vannak még a kriminalizáció más útjai is, ami meggyőződésem, hogy erősödni fog az előttünk álló időszakban.

Mert élni kell. És a leszakadó családok úgy tűnik, olyan állami segítségre, ami a most megnehezedett helyzetben plusz támogatást jelentene számukra, nem számíthatnak. A túléléshez mindenki keresi az utat. De ebben csúszunk tovább lefele, egyre mélyebbre, és ennek a folyamatosan mélyülő gödörnek az aljáról nem tudom, mikor és hogyan tudunk elindulni felfele. Még a gondolkodást sem látom ezen…Mindenki magára vessen.

Mindig visszacseng a mondat a fülemben: “mindenki annyit ér, amije van.” Ilyen társadalom lettünk. A döntéshozói értékrend egyre távolabb kerül a leszakadóktól.

EZ CSAK A VÁLSÁG ELŐSZOBÁJA, VESZÉLYBEN VANNAK AZ ALSÓ KÖZÉPOSZTÁLY TAGJAI IS

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2022.10.03.


Van olyan hajléktalanellátó, ahol az áramszámla ötszörösére nőtt. Ha a szociális intézmények is bezárnak, elvész az utolsó menedék.


– A csepeli munkásszálló lakói közül már másnap többen megjelentek nálunk a tulajdonos első bezárásról szóló közlése után. A helyzet ott szerencsére megoldódott, de az elszabaduló rezsidémont aligha sikerül mindenütt ilyen gyorsan és könnyen visszaverni. Már érezzük a nyomást az ellátórendszeren – mondta lapunknak Breitner Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) szakmai igazgatója, aki nagy bajnak tartja a teljes információ hiányt. Mint fogalmazott, teljes a tanácstalanság nem csak a lét peremén élők, hanem az eddig biztos fedelet magukénak tudók között is. Eközben pedig a lakhatásukat elvesztőket befogadni hivatott hajléktalanellátó szervezetek szintén egyre nagyobb aggodalommal figyelik a számláikat. Breitner szerint a probléma már túlnőtt a szociális szakmán, a civil szférán és az önkormányzatokon is.

– Egyelőre felmérhetetlen, hogy mennyire sokan szorulnak ki otthonukból, illetve onnan, ahol eddig meghúzták magukat – ezt már Győri Péter szociológus, a Menhely és a Hálózat Alapítvány a Budapesti Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért kuratóriumi elnöke mondta a Népszavának. A szakember szerint a csepeli szálló esete korántsem egyedi, a bezárás réme nagyon sok ilyen szálláshelyet érinthet attól függően, hogy mikor jár le az energiakereskedővel kötött szerződésük, meg tudták-e hosszabbítani és ha igen, akkor milyen áron. Csak idő kérdése, hogy mikor jön a következő eset.

Ezt erősíti az is, hogy az elmúlt 5-6 év érzékelhető fejleménye volt, hogy a munkásszállók egy része családok átmeneti otthonává alakult.

Ezekről ugyan nem készült kutatás és pontos adatok sincsenek, de Győri szerint Budapesten legalább két tucat hasonló funkciójú nagyobb létszámú munkásszálló működik. Sőt akad belőlük jó néhány a többi nagyvárosban is. Vidéken inkább a kisebb, gyakorta családi házakból kialakított szálláshelyek vannak. Ezek rezsiköltsége minden más intézményhez hasonlatosan drasztikusan emelkedik, amit az üzemeltetők többnyire egyszerűen áttolnak a bérlőkre. Ők pedig mindent elkövetnek, hogy fizessenek. A lét peremén kapaszkodva kevés a választási lehetőség. Az elmúlt hónapokban radikálisan megcsappant a megfizethető lakhatási lehetőségek száma. Az önkormányzati bérlakás továbbra is csak álom, saját otthonról már nem is álmodnak, a piaci alapon kivehető albérletek pedig vagy túl drágák vagy nekik nem adják ki ezeket, mert nem tudják kifizetni a 2-3 havi kauciót...

ISKOLÁKAT VONHATNAK ÖSSZE KECSKEMÉTEN TÉLEN, TAROL A HELYI MÉDIÁBAN A FIDESZ DEBRECENBEN

ÁTLÁTSZÓ / VIDÉKI LAPSZEMLE
Szerző: KATUS ESZTER
2022.10.02.


Debreciner.hu: A tudósítások felének szereplője volt a debreceni polgármester, háromban meg is szólalt

A debreceni önkormányzati média rendre hosszan szerepelteti a fideszes politikusokat, az ellenzéki pártok képviselőit meg szinte sehogyan sem – írja a Debreciner. A lap a városi televízió egyik híradóját vizsgálta meg, amelyben a debreceni ellenzéki pártpolitikusok közül egyetlen egy sem kapott egyetlen egy másodpercet sem. „Valójában nincs ebben semmi szokatlan, a debreceni önkormányzat közpénzből működő médiája már közel két és fél évtizede, a Fidesz debreceni regnálásának kezdete óta így működik” – olvasható a cikkben.

SzabadPécs.hu: Milliárdos károkat okoz Szekszárdnak az ellenzék szerint a székéhez ragaszkodó polgármester

Többször is lemondásra szólította fel Szekszárd fideszes polgármesterét, Ács Rezsőt a tolnai megyeszékhely közgyűlésén Illés Tamás ellenzéki képviselő. Illés szerint a mozgásában és beszédében erősen korlátozott Ács – aki az ellenzék szerint a betegsége miatt nem tudja ellátni feladatait – milliárdos kárt okoz városának. Az elmúlt egy évben Ács alig jelent meg a közgyűlésen, akkor sem végig volt ott, s az egyik utolsó alkalommal jeltolmácsot biztosítottak neki – írja a SzabadPécs.

7300.hu: Október végén bezárják a színházat, este 10-től nem lehet közvilágítás

A megnövekedett kiadások miatt október 23-ig működik csak a Komlói Színház és Hangversenyterem, utána bizonytalan ideig bezárják. A 7300.hu szerint a programok nagy részét lemondták, egyes rendezvényeknek pedig a Közösségek Háza ad majd otthont. Utóbbi működése biztosított az idei évre, ahogy a városi uszodáé is. A közvilágítást is korlátozni fogják, de arról, hogy milyen formában, még nem született döntés.

Nyugat.hu: Milliárdos pluszkiadást jelent Szombathelynek a megemelkedett távhődíj

Péntek este jelent meg a Magyar Közlöny legfrissebb száma, amelyből kiderült, hogy 2022. október 1-től mennyit kell fizetniük az önkormányzati intézményeknek a fűtésért. Szombathely esetében ez 51 456 forint, azaz csaknem tizenkétszer több, mint az eddigi 4 100 forint gigajoule-onként. Nemény András, Szombathely polgármestere a lapnak azt mondta, ez a drágulás több milliárdos pluszkiadást fog jelenteni a városnak, ami újabb teher a szolidaritási-adó kötelező befizetése, a gépjárműadó elvonása után.

KecsUP.hu: Több kecskeméti középiskolát is összeköltöztethetnek a fűtési szezon idejére

Az energiamegtakarításra törekedve több kecskeméti középiskolát is összeköltöztethetnek a fűtési szezon idejére. A lap a szülőktől kaptott először hírt arról, hogy a Széchenyi István és a Szent-Györgyi Albert Technikumokat vonnák össze, ahol A és B hét felosztásban délelőtti és délutáni oktatást vezethetnek be. Továbbá ősszeköltöztetnék a volt ÁFEOSZ, ma Gróf Károlyi Sándor és a Kada Elek iskolákat, a Gáspár Andrásba pedig bevonnák a Tiszakécskei Kiss Bálint Szakképző Iskolát. És szó van arról is, hogy költözhet ideiglenesen a Fazekas István Szakiskola is. A lap értesüléseit egyelőre nem erősítették meg.

GYURCSÁNY VÉGRE KIMONDTA, HOGY MÁRKI-ZAY SZENVEDETT VERESÉGET, DE ÚJABB VERESÉGET KÉSZÍTENEK ELŐ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2022.10.02.


Gyurcsány Ferenc hosszú idő után interjút adott, méghozzá a Partizánnak, amit nagyon helyesen tett, mert a goebbelsi propaganda eszközeivel folytatott gyurcsányozás egyetlen ellenszere, ha nem bújik el, nem rejtőzködik, hanem kiáll, és nyíltan beszél. Ez az interjú is bizonyította, hogy a megszólalásaival, a kiállásával képes a fideszes gyurcsányozást elhomályosítani. Csak egyetérteni lehet azzal, hogy az ellenzék legnagyobb pártjaként “az összefogás” mítosza miatt nem kívánnak tovább néhány százalékos ellenzéki pártok foglyaként viselkednek.

A DK helyesen teszi, ha felrúgja az ellenzéki előválasztást előkészítő és bonyolító dilettáns értelmiségi galambárusok és pénzváltók asztalait, akik mindig előkerülnek a választások előtt, s akik meg akarják mondani mindenkinek, mi legyen, aztán eltűnnek négy évre megint. Jól megtalálták most is Márki-Zay Péter személyében a lehető legrosszabb megoldást, amivel hűségesek maradtak az általuk folytatott gyakorlathoz, mindig ezt csinálják. Ennek éppen ideje lesz véget vetni.

Az is világos, hogy az ellenzéki előválasztás gondolata rossz koncepció, mert nem lehet egy tehetségkutatóhoz hasonló előválasztást tartani, mert abból se normális kampány, se kormányozhatóság nem lesz, és ez megmutatkozott a mindennél nagyobb esélyekkel kecsegtető választás mindennél nagyobb vereségével. Gyurcsány helyesen teszi, ha lesöpri az egyre kisebb, egyre jelentéktelenebb ellenzéki pártok mellébeszélő érveit az asztalról, mert nekik az a legkényelmesebb, ha az “összefogás” jelszavával beviszi őket valaki melegedni parlamentbe.

Üdítő volt a sok teszetoszaság után és mellett hallani azt a határozottságot is, hogy a DK mostantól használni kívánja az erejét, vélhetően nemcsak a zsákutcába került ellenzék, hanem Orbán ellen is. De Gyurcsány legfontosabb kijelentése az volt, hogy Márki-Zay Péter szenvedett történelmi és katasztrofális vereséget és nem ők. Az “ők” alatt ezúttal érthetjük a DK-t és a többi ellenzéki pártot, amelyeket Márki-Zay egyszerűen a háttérbe szorított, csendre utasított, de érthetjük az ellenzéki szavazókat és nem szavazókat is, akik Orbán ellen vannak.

A választás eredménye nem mutatott valós képet Orbán támogatottságáról és elutasítottságáról, mert a választás egy összevissza beszélő, zavaros, hülye ember kampányát mérte meg, aki Orbán legádázabb ellenségeit is távol tartotta a szavazástól, mert egy zsidózó, niggerező, migránsozó, buzizó, sorosozó idiótára normális ember, demokrata érzelmű polgár, egy liberális demokrata nem szavazhat. Orbán mindenképpen elcsalja kétharmaddal a választásokat, de ezt a választást elcsalnia sem kellett, ezt Márki-Zay (és a támogatói) odaajándékozták neki.

Ennek kimondása nagyon fontos volt. Magyarországon Orbán támogatottsága sokkal kisebb és sokkal gyengébb annál, mint amit ezek a választások mutatnak. De főleg, a legutóbbi, ami Márki-Zay katasztrofális és abszolút megérdemelt veresége volt, nem az ellenzéki érzelmű emberek megmérettetése. Ezt jó lenne, ha mindenki megértené, tudomásul venné, és ennek alapján felülvizsgálná az előválasztás elhibázott voltát, a Márki-Zay melletti kampányolást, kiállást, az előválasztás megpuccsolását, ráadásul egy orbánista gyűlöletbeszéddel. Igaza van, ha Gyurcsány nem kér ebből.

Az ellenzék legnagyobb pártja jól teszi, ha ezzel nem azonosul, ha ezt világossá teszi, és nemet mond arra, hogy sodródjon azzal az árral, amely a Márki-Zay féle iszapot is feldobta. Gyurcsánynak eddig és ebben teljes mértékben igaza van, nagyon jól tette, hogy ezt elmondta, és mint ahogy azt korábban is mondtuk, jól tenné, ha sokkal többet szerepelne, beszélne, kiállna, kellően határozott kijelentéseket tenne. De mindez kevés lesz, ha a legerősebb ellenzéki pártként nem változtat az ellenzéki stratégián, amely 12 éve a vereség biztos receptje...

VISSZAÉLHET-E A KORMÁNY AZ ADATAINKKAL? – HETES STÚDIÓ AJÁNLÓ

KLUBRÁDIÓ
Szerkesztő: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.10.01.


Milyen adatokat fognak kiszedni belőlünk, visszaélhet a kormány az adatainkkal? Mit nem kell feltétlenül megmondani? És mi kötelező? – ezekről kérdeztük Mellár Tamást, parlamenti képviselőt, a KSH volt elnökét.

Zuhan a forint, miközben a térség valutái stabilak a miénkhez képest. Nem látni az infláció végét és vajon fenyeget-e államcsőd? – Békesi László volt pénzügyminisztertől vártunk erre választ.

Veszélyben Európa energiabiztonsága. De lesz-e elég gáz fűteni a zimankóban? S mit tudunk a mélytengeri gázvezeték szabotázsakciójáról? – A Corvinus Egyetem szakértői kerekasztal beszélgetésén járt Molnár Tamás.

Mi lesz a következménye az Ukrajnában tartott orosz referendumnak, amellyel területeket akar Putyin annektálni a Krím félszigethez hasonlóan? Mit szólnak Kijevben Orbán orosz politikájához? – erről beszélgetett Csernyánszky Judit Serhii Shapovalov ukrán elemzővel.

A műsor második órájában megbeszéltük a hét fontos eseményeit. Itt lesznek a stúdióban R. Kiss Kornélia, a Magyar Hang újságírója, Serdült Viktória a HVG-től, Bolgár György kollégánk, és természetesen a műsorvezető, Dési János.

ÉVTIZEDES LEMARADÁSBÓL RIASZTOTT FEL MINDENKIT A HÁBORÚS REZSIPÁNIK

TELEX
Szerző: ELŐD FRUZSINA
2022.10.03.


- A rezsicsökkentés időszakában keveseket foglalkoztatott aktívan a kérdés, mennyire energiapazarló a magyar épületállomány.

- Ezen belül különösen a lakóházak elavultsága lett most fontos téma: a magyarokat sokként érte, milyen költségeket produkálnak az ingatlanjaik, ha a rezsi egy részéért piaci árat kell fizetni.

- A gázárak idővel rezsicsökkentés nélkül is visszatérnek majd egy elviselhetőbb sávba, de az előttünk álló hónapokban több millió ember fog súlyos árat fizetni azért, hogy Magyarországon sosem volt elsőrendű az épületek energiahatékony felújítása.

- Forrásokban, kapacitásokban gazdag éveket vesztegettünk el, most már soha nem látott tempóra kellene kapcsolni ahhoz, hogy a kormány elérje a korábban kitűzött céljait.

- De legalább megnőtt az emberek érdeklődése az energiahatékonysági beruházások iránt, és van rá esély, hogy a következő uniós ciklusban az állam végre uniós pénzt is juttat a területre.

Magyarország lakóházai az ország teljes energiafelhasználásának 32 százalékát adják, ezzel a legnagyobb fogyasztónak számítanak. Amíg ehhez a mennyiségű energiához olcsón lehetett hozzájutni, ez kevésbé zavarta a lakosságot, a rezsicsökkentés részleges kivezetése óta azonban központi problémává vált, hogy sokan az utcát fűtik télen. Ez az állapot valójában eddig is elkeserítő volt a klímacélok szempontjából,

a háztartási energiafogyasztás ugyanis a teljes szén-dioxid-kibocsátás 36 százalékáért felel.


Mégis egy háborúnak kellett kitörnie a szomszédban ahhoz, hogy a magas árakkal és a külső energiafüggőséggel együtt végre széles körben napirendre kerüljön a kérdés.

A magyar lakóingatlanok többsége saját tulajdonban van, így mondhatnánk, hogy elsődlegesen az emberek felelőssége, hogy a saját legértékesebb vagyontárgyukat karbantartsák, korszerűsítsék, erre a célra időközönként rászánják a megfelelő összeget. Ám mivel az energetikai típusú felújítás gyors esztétikai, kényelmi szintlépéssel kevésbé jár, sokkal inkább értelmezhető befektetésként, mint a lakóhelyünk gyors feljavításaként.

Egy lakásszigetelés, kazáncsere vagy napelemes beruházás tehát az állampapír-vásárlással és társaival versenyez. Mint ilyen, a lakosság pénzügyi értelemben tudatosabb, jómódúbb részénél jön csak szóba – legalábbis ha teljesen az emberek saját belátására bízzuk, belevágnak-e. A mostani helyzetben azonban már egyértelműen látszik, hogy a politikának stratégiai oka van (lett volna) rá, hogy minden lehetséges eszközzel ösztönözze a lakossági épületállomány energiahatékony megújulását...


BÉREMELÉS, CENTRALIZÁLÁS, VEZÉNYLÉS – ERRŐL DÖNTHET MAJD A KORMÁNY

MEDICALONLINE
Szerző: TARCZA ORSOLYA
2022.10.02.


Társadalmi egyeztetést az egészségügy átalakításának terveiről a Belügyminisztérium nem tart szükségesnek, mert „annak sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik” – áll az egészségügyi ellátórendszer megújításáról szóló miniszteri előterjesztésben.


Pintér Sándor egészségügyért (is) felelős belügyminiszter nyújtja majd be a kormánynak azt az előterjesztést, amelyben szakdolgozói béremelésről, az alapellátás átszervezéséről és új feladatairól, a rendelőintézetek jövő nyárra tervezett államosításáról, valamint a dolgozók megyéken belüli vezénylése mellett a kórházi látogatási rend átszabásáról is szó van.

Az állami kórházakban dolgozók munkáltatója a megyei, irányító kórház lesz, munkaszerződésük pedig változó telephelyre szól, így a társkórházakban is biztosítva lenne a humán-erőforrás rotációja – sorolják a kórházi struktúrát és működést érintő intézkedések között. Hangsúlyozzák, hogy kórházat nem zárnak be, de járási egészségközpontokat alakítanak ki, ide integrálva az alapellátást, a népegészségügyi prevenciót és a központi ügyeleteket. A városi kórházakban egynapos műtétek, belgyógyászati alaptevékenység, szülészeti és sürgősségi ellátások lesznek elérhetőek.

A kapacitásokat egyenletes földrajzi eloszlásban a lakossági igényeknek megfelelően terveznék.

Az előterjesztésben szerepel az is, hogy a kórházak adósságának rendezésére és felszámolására vonatkozóan külön beadvánnyal készül a szakállamtitkárság...

FLECK ZOLTÁN: A FIDESZ HATALOMGYAKORLÁSA TISZTÁN ÉS ERŐSEN ANTIPARLAMENTÁRIS

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.10.03.


Egy olyan parlamentben, ahol kétharmados többség van, és a kormány „csóválja” a parlamentet, lényegében nincs jelentősége annak, hogy éppen hány napot szab meg a törvény a veszélyhelyzet kihirdetésére. Márpedig Fleck Zoltán jogszociológus szerint a Fidesz hatalomgyakorlása tisztán és erősen antiparlamentáris. A veszélyhelyzetre azért van szükségük, mert ez hozzátartozik a hatalom gyakorlásához. Hozzátette, a demokráciát sokféleképpen lehet felszámolni. Ez egy lassú, jogi köntösbe öltöztetett felszámolás, és egyetlen külső korlát van, az EU pénzosztása.


Kocsis Máté új törvényjavaslatot nyújtott be, eszerint „a kormány a veszélyhelyzet 30 napon túli meghosszabbítására az Országgyűlés felhatalmazását alkalmanként legfeljebb 180 napra kérheti, azzal, hogy a felhatalmazás többször megadható.” Vagyis örökös veszélyhelyzetet vezethet be a hatalom?

– Ez jó ideje, és most is így van. A parlament és a kormány közötti hatáskörmegosztásban általában a parlamenti ellenőrzéssel és döntéssel lehet korlátozni a kormány felhatalmazását. Egy olyan parlamentben, ahol kétharmados többség van, és a kormány „csóválja” az országgyűlést, lényegében nincs jelentősége, hogy éppen hány napot szab meg a törvény. Tulajdonképpen veszélyhelyzetben élünk folyamatosan, merthogy a kormány fel van hatalmazva mindenre...


A VILÁG LEGMAGASABB ADÓIVAL SÚJTJA A MAGYAR KORMÁNY A MINIMÁLBÉRT KERESŐKET

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2022.10.03.


A magyar adórendszert a Fidesz 2010-es kormányra kerülése óta számos kritika érte abból a szempontból, hogy a tehetősebbeknek kedvez, míg az alacsony keresetűekre túl magas terheket ró. Nemzetközi összehasonlításunkban az látható, hogy ugyan az egykulcsos személyi jövedelemadó (szja) – különösen a volt szocialista országok körében – igen elterjedt, mindenhol léteznek olyan kedvezmények, amelyek a legkevesebbet keresőket segítik.

Vagy az szja-t, vagy a társadalombiztosítási járulékok fizetését több kulccsal szabályozzák a kormányok, vagy egykulcsos adók esetén egy bizonyos határig adómentessé teszik a jövedelmet. Magyarországon is volt 2010 előtt ilyen kedvezmény, a minimálbér összegéig nem kellett szja-t fizetni.

A hasonló kedvezmények miatt nem mond sokat, ha csak önmagában az adókulcsokat hasonlítjuk össze országok között. Számos olyan egyedi kedvezmény és részletszabály van, amelyek hatásait nehéz átlátni. A legtöbbször európai adatokat lehet csak összehasonlítani, mivel az Eurostat részletes információkat gyűjt és közöl a jövedelmek adózása kapcsán is. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) éves jelentése azonban tartalmaz egy igen érdekes kimutatást, amiben a minimálbér adózását vizsgálták meg 42 országban.

Az ILO adataiból látványosan kitűnik, hogy világszerte Magyarországon a legmagasabb a minimálbéresek adóterhelése...

MI MÁR VALÓBAN A TÚLSÓ PARTON VAGYUNK

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.10.02.


Orbán a megújult dunamelléki püspöki székház, református teológia és újjáépített kollégium átadása alkalmából tartott istentiszteleten azt mondta, hogy „épségben át kell vinnünk hazánkat a túlsó partra, egymásba kapaszkodva és bízva az Úristenben…”
Szóval átvisznek bennünket a túlsó partra. Orbán és a Magyar Református Egyház, Balog püspök vezényletével, át a túlpartra, mint Vergilius egykor Dantét. De Orbán és Balog már az egész hazát viszi át. Bízva az Úristenben.

Csakhogy milyen túlsó partra? A görög kultúra éppen úgy, ahogy a keresztény hagyomány kötötté tette a „túlsó part” jelentését. A görög mitikus hagyományban az alvilágnak öt folyója van, amelyek az „itteni” élet világát elválasztják Hádésztől, az alvilágtól, a holtak birodalmától, vagyis a „túlsó parttól”. Az öt folyó, név szerint: Sztüx (gyűlölet folyója), Phlegethón (tűz folyója), Léthé (feledés folyója), Akherón (fájdalom folyója) és Kókütosz (jajgatás folyója). Dante a Pokol kapujában szóba is hozza a „túlsó partra” igyekvőket, s ennek a túlpartnak a konnotációja állandósult a keresztény gondolkodásban is, a millió példa közül legyen elég mondjuk Szabó Lőrincnek A túlsó part c. költeménye.

Szóval Orbán és Balog, a két nagyszerű kalauz, bízva az Úristenben, a hazát kívánja a „túlsó partra” átvinni. Ez részben sikerült is, hiszen már nyakig benne vagyunk a gyűlölet, a feledés, a fájdalom és a jajgatás folyójában.

Persze előfordul még egyéb összefüggésben is a „túlsó part”. Például Nagy László gyönyörű költeményében: „S ki viszi át fogában tartva / a Szerelmet a túlsó partra!” Akik ismerték Nagy Lászlót, tudják, hogy a költőt rettenetesen dühítette, ha hízelegtek, udvaroltak neki, s ilyenkor rendre kibújt belőle a polgárpukkasztó „zseniális trágár” (Devecseri). A hagyomány szerint egyszer egy szilveszteri bulin odalibbent elé egy úrhölgy, s áhítatos szemekkel megkérdezte Nagy Lászlót: Te mondd, Laci, hogy jutott eszedbe az a két csodálatos sor, hogy ki viszi át fogában tartva a szerelmet a túlsó partra”? Amire Nagy László maga elé nézett, s az alábbiakat dünnyögte (a nyomdafesték és a Facebook tűrőképességének határai okán a költő válaszát jelentősen eufemizálva írom le): Az úgy vót – mondta Nagy László –, hogy mentünk át a jánnyal ladikon a Tiszán, és közben a jány franciacsókkal illette a nemi szervemet. Tehát: 
Ki viszi át fogában tartva a szerelmet a túlsó partra.

Nos, gondolom Orbán nem erre a túlsó partra gondolt.

Maradt még egy ötletem: ma tették közzé az ukrán területek illegális annektálási kísérlete elleni Közép- és Kelet-Európai NATO-tagállamok elnökeinek közös nyilatkozatát, amelyet aláírt a Szlovák Köztársaság elnöke, a Cseh Köztársaság elnöke, az Észt Köztársaság elnöke, a Lett Köztársaság elnöke, a Litván Köztársaság elnöke, az Észak-Macedóniai Köztársaság elnöke, Montenegró elnöke, a Lengyel Köztársaság elnöke és Románia elnöke. Magyarország elnöke nem írta alá.

Látható, hogy a fenti államokhoz képest – beleértve a szép emlékezetű visegrádi négyeket – mi már valóban a túlsó parton vagyunk.

MAGYARORSZÁG NEM ÍRTA ALÁ A LENGYEL PUTYIN-ELLENES NYILATKOZATOT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.10.03.


Európa azon országai, amelyeknek a vezetőjét nem Orbán Viktornak hívják, sikeresen dolgoznak a gázkrízis megoldásán, és elindultak az alternatív gázbeszerzések: a balkániak Azerbajdzsánból, a lengyelek Norvégiából kapják már a gázt. A Washington Post szerint az amerikai konzervatívok kritikus hangot ütnek meg, és állnak be Putyin mögé. Nemzetközi lapszemle.

Munkába állt a hétvégén a Görögország és Bulgária közti 182 km-es gázvezeték, amely az orosz gáztól való függőség megszűnését jelenti Bulgáriának – írja az Euronews. Bulgária április óta küszködött az energiabeszerzéssel, amióta a Gazprom teljesen leállította a gázszállítást az országba, mert nem volt hajlandó orosz kérésre rubelben kiegyenlíteni a számlát.

A vezeték ünnepélyes átadásán jelen volt Ursula von der Leyen uniós bizottsági elnök is, mert szerinte a csapok szombati megnyitása nemcsak Bulgária, hanem az egész Dél-Európa számára is kulcskérdés, mivel több mint 1 milliárd köbméter azeri gáz érkezik majd. De ott volt a szerb, az észak-macedón, azeri vezetés is a két partnerországon kívül. A tervek szerint 3-5 milliárdos lesz a szállítási kapacitás, és Moldova és Ukrajna is részesül a szállítmányból.

Egy nappal korábban egyébként a bolgár, román, magyar és szlovák gázipari üzletfelek megállapodtak abban, hogy azeri szállítmányukat szétterítik szét fokozatosan Közép-Európában. Eközben pedig a Norvégiából és Dániából kiinduló baltikumi gázvezetéken megkezdődött a szállítás Lengyelországba, ami 10 milliárd köbméter gázszállítását teszi lehetővé. A lengyelek kifejezetten jól állnak e téren, már évekkel a háború előtt elkezdtek függetlenedni az orosz energiaforrásoktól.

Az Euronews szerint a dánok és a svédek szerint egyértelmű, hogy több száz kilónyi robbanóanyag okozta az Észak Áramlat I és II. vezetéken történt gázrobbanást a szabotázsakció keretében.

Washington Post szerint a CPAC vezetője, Matt Schlapp, új hangot ütött meg az ukrán-orosz-konfliktus megítélésében, amikor a Twitteren nemcsak arról írt, hogy abba kellene fejezni az ukránok támogatását, hanem arról is, hogy szimpátiával szemléli Putyin referendumának sikerét, amelynek köszönhetően négy ukrán régiót elcsatolt az anyaországtól.

A Washington Post igencsak kritikus hangot üt meg a szélsőséges republikánus pálfordulás láttán, hisz Putyin retorikája egyre veszélyesebb, amikor az atomfegyver bevetésével fenyegetőzik. A cikkből megtudtuk azt is, hogy Orbán kedvenc amerikai újságírója, Tucker Carlson most az orosz tévé főműsoridejében amerikai szabotázsakcióról beszélt, és gyakorlatilag ugyanezt hallottuk vissza a magyar kormányzati médiakörökből. Donald Trump volt elnök meg felajánlotta, hogy részt vesz az ukránok és oroszok között szükséges békeközvetítésben, és arról beszélt michigani kampánykörútján, ha ő lenne az elnök, meg tudta volna Putyint állítani, és nem lenne most háború.

Az Al Arabiya angol nyelvű híroldala a francia hírügynökségi jelentésre hivatkozva azt írta, hogy a lengyel elnöki hivatal közzétette azt a 9 közép- és kelet-európai ország államfői által aláírt nyilatkozatot, amelyben kijelentik, hogy nem tekintik legitimnek a Putyin féle referendumot, és a négy ukrán régió annektálását sem, egyben felszólítják Putyint a nemzetközi törvények betartására. A dokumentumot a cseh, észt, lett, litván, montenegrói, észak-macedóniai, lengyel, román és szlovák államfő írta alá, és a tudósítás nem csodálkozik azon, hogy a magyar államfő neve nincs rajta. De nincs ott se az albán, se a bolgár, horvát és szlovén vezetők aláírása sem.

Az Al Jazeera arról ír egy héttel az olaszországi választások után, hogy Giorgia Meloni el tud-e szakadni pártja újfasiszta szárnyától, amiben az olasz és a nemzetközi sajtó bizakodik, vagy komoly a kockázata annak, hogy az olasz politikusnő Orbán Viktor nyomdokába lép, azaz megsérti az emberi jogokat, gyűlöletet szít a migránsokkal, a menekültekkel, a színesbőrűekkel és az LMBTQ közösségekkel szemben. Előbbit táplálja, hogy a kampány idején határozottan a NATO mellett állt az orosz-ukrán háború kérdésében, illetve uniópártiságát is hirdette, amikor jelezte, hogy a támogatások elnyeréséért cserébe tiszteletben tartja a költségvetési szabályokat. Ugyanakkor igencsak vehemensen támadta a baloldali centrumpártot, a demokratákat – szélsőjobboldalra és populistákra jellemző toposzokkal és stílusban, ami már erősen Orbán politikájára hajaz.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ