2018. március 20., kedd

TÓTA W.: MOST VERD BE JÓL A PATKÓSZEGET

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Tóta W. Árpád
2018.03.20.


Senkit sem érdekel, mekkora egyéniségek vagytok. A ti dolgotok kormányt váltani.

Tányércsapkodás és artikulálatlan részegdisznózás szűrődik ki az ellenzék tárgyalásáról, be meg nem hallatszik semmi. Hódmezővásárhely is eltűnt a térképről. Pár nap levegőzés után visszatért a vaksi, szolipszista korlátoltság: a pártérdek minden előtt. Sőt, még az se, csak a bénult döntésképtelenség, az egymásba kapaszkodás, utolsó melegedés az akolban.

Senkik vagyunk, senkik leszünk

Vegyük előre a nevetséges kis fiszfasz pártokat. Nem kell már udvariaskodni, ők sem teszik egymással, a választókkal meg pláne. Ide tartozik a Momentum, az Együtt és az LMP. Bokros Lajos még ide is kevés.

Ezeknek a pártoknak nulla esélyük van egyéni mandátumot nyerni, nincs széles e hazában olyan körzet, ahol labdába rúghatnának. Tehát minden egyes képviselőjelöltjük a probléma része, nem a megoldásé. Egyikükre sincs szükség.

Vannak közöttük olyan tehetséges emberek, akiknek a munkáját lehetne használni a felszabadulás után. Csapatonként egy-kettő, talán három is megérdemelné, hogy az amúgy alulbútorozott MSZP-DK előre engedje őket, sőt akár a Jobbik is. A többi most is tudja, hogy nem fog bekerülni a parlamentbe, a megszerzett szavazatai pedig kárba vesznek, és akadályozzák a kormányváltást. És ez a helyzet a listájukkal is. Nem lesz Momentum-frakció, sem Együtt, és nem látom be azt sem, mi értelme lenne az LMP-re szavazni. Mert akkor majd ott ülnek a parlamentben, és havonta egyszer Kövér László felolvassa, amit a zsebébe csúsztattak? Ha kedve tartja?

Meg lehet érteni őket is, emberileg. Bizonyára hisznek abban, hogy a párt, amelyet építettek, fontos és különleges dolog, amit nem szabad feladni. Hosszan tudják ecsetelni, miben különbek ők, mint az egyébként kilencven százalékban ugyanazt képviselő többi. Van nekik saját szabadpiac-értelmezésük, meg pontosításaik a finn oktatási modellhez képest. Na és arcok, akik persze alkalmasabbak és hitelesebbek, mint a másik mosópor.

De hát ki nem szarja ezt le rajtuk kívül? És kit érdekel, hogy a laposra taposott, lábhoz parancsolt, alig látható ellenzékben ki mit motyog, ha az arc megint Németh Szilárdé lesz, a hang Bayer Zsolté, a kéz pedig Tiborczé?

Ti mind egyéniségek vagytok. De a különbözőségetek ma irreleváns. Fizikusnyelven: elhanyagolható. Két tömeg tart egymás felé, és az fog győzni, amelyik nagyobb. Tény, hogy ez nem fair meccs. Ha ez a tömeg bizonyul nagyobbnak, akkor majd lehet állítani a gravitációs erőkön. Most viszont csattanás jön. A hiteletek és az értékeitek egyetlen funkciót tölthetnek be hasznosan: támogathatják azokat, akiknek van esélyük győzni. Ezt tette Karácsony Gergely, pedig sok kedve nem volt hozzá. Nyilván nem esett jól feladni a hübriszt, a kényelmes tudatot, hogy „okosabb vagyok, mint egy szoci”. De talán nagyobb súlya volt annak a gondolatnak, hogy „mire megyek az okosságommal nélkülük”.

Jaj persze, a töredékszavazatok meg az állami támogatás, azok nagyon fontos dolgok, viszont végképp nem izgatják a szavazót. Nemcsak azért, mert ők nem ebből élnek, és kábé kétszázezer ember tud egyáltalán ezekről a dolgokról, hanem mert ha úgy is van – nem arról szól a mérkőzés, hogy ezt a kottát összetépjük? Mennyire nevetséges az az ellenzék, amelyik Orbán egérlabirintusában pattog a sajtdarabkáért ahelyett, hogy ráborítaná az asztalt?

Ezek a saját szuverenitásukba beleszerelmesedett pártocskák pont ugyanazt a szerepet töltik be, mint a kamupártok. Csak károsabbak, mert több sikerrel hitetik el, hogy van a létezésüknek értelme...

KÁNON

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.03.20.


... Én csak azt mondtam, a kilábalás, az újjáépítés nem fog beláthatatlan időkig tartani. Azt nem, hogy a szétdúlt lelkek, a darabokra tépett idegek is hamar regenerálódni fognak. Az tényleg beláthatatlan, amiért ezt a nyomorult, primitív futballistát örökre el kell zárni mindenféle emberi kapcsolattól, felmérhetetlen az a gyűlölet, a rettegés, a megalázás, amit széthintett, azért kell megbüntetni, mert egy országot fertőzött meg azzal, amit hazulról hozott. És a bűnlajstromban még nem szerepel az, ami akkor következik, amikor majd április 8-án elveszti a választásokat. Ne legyenek illúzióink, nem fog elmenni, ahogyan 2002-ben és 2006-ban sem ment el, az akkori tombolását most majd emeli a tizedik hatványra. Először 2013 szeptemberében írtam le, hogy itt vér fog folyni (én naiv akkor azt hittem, ez a balsors banda, amelyik ellenzéknek nevezi magát, majd tesz valamit), aztán még néhányszor, legutóbb tavaly novemberben és idén januárban. Nem fog elmenni, azt pedig nem tudom, megvárja-e, hogy elvigyék. Valószínűleg. Ahhoz ugyanis kellene némi egészséges, egyszerű ész, hogy valaki képes legyen a legszimplább anticipációra, milyen jövője lehet azután, amit itt tett. Azt még egy ilyen szerencsétlen országban sem lehet megúszni.

BARTUS LÁSZLÓ: ORBÁN ÉS AZ LMP "KONFORTZÓNÁJA"

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.03.19.
Az ellenzéki pártok felelőtlenségének jelképe is lehetne az a néhány perces videó, amelyen Vágó Gábor LMP-s politikus megy lefelé a lépcsőn, és az ő komfortzónájukról beszél, ami az utcán tartott sajtótájékoztatón is elhangzott Szél Bernadettől.

Ha nem ítélnénk el a közbeszéd színvonalának hanyatlását, bizonyára azt mondanánk, hogy “ki nem tojja le Vágó Gábor és Szél Bernadett komfortzónáját”, amikor az ország jövőjéről, sorsáról van szó, egy diktátor megállítása a tét. Tényleg, ez a néhány perc a magyar álellenzék pusztításának jelképe is lehetne.

Ebben a pillanatban, amikor tényleg az utolsó lehetőség van arra, hogy az ölükbe hullott hódmezővásárhelyi győzelem farvizén a fellelkesült népnek megadják a lehetőséget arra, hogy ne valamelyik pártra, hanem Orbán ellen szavazhassanak, amire egyedül hajlandók lennének, akkor ezek az emberek, akiket semmi nem hatalmaz fel arra, hogy a népakarat útjába álljanak, a “komfortzónájukkal” vannak elfoglalva.

Az a pökhendi, mondhatnánk pofátlan stílus, amit Vágó megüt a videófelvételen, ebben a helyzetben szó szerint ütés után kiált. Az LMP vagy a Fidesz lefizetett bércsapata, ahogy annak gyanúja már a létrejöttük alkalmával is felmerült, és több más jel is utal erre, vagy ezek az emberek annyira felelőtlenek, és olyan bunkók, hogy alkalmatlanok mindenre.

Vágó szerint száraz volt a pogácsa. Ez a fontos ebben a pillanatban. Én megvárnám, amíg teljesen megkeményedik, és azzal verném szét a fejét, hogy amikor az ország sorsáról van szó, akkor őt a pogácsa izgatja. Lerészegezte Gyurcsányt, amit nem tudhatunk, mert nem voltunk ott, de bárcsak lett volna részeg az egész társaság, itták volna le magukat a sárga földig, és egyeztek volna meg. De Vágó Gábor ún. “józansága” rosszabb a részegségnél.

Egyszerűen emberileg minősíthetetlen viselkedés, ahogy az LMP megjelent és amit tett ezen az egyeztetésen. Így ellenségeivel sem viselkedik valaki, vagy akkor nem megy el. Vágó azt mondta, hogy nagyon ki kellett lépni a “komfortzónájából” azzal, hogy beleült abba a székbe, amelyben Gyurcsány Ferenc is szokott ülni. Ilyet csak egy pofátlan tuskó mond, miután meghívták vendégségbe, és ő azt elfogadta. Minősíthetetlen.

Elfogadhatatlan ez a tónus, ez a hangnem, az utcára kivonult kékharisnyával az élen, aki a szokott erőszakosságával előadta a semmit, sőt nyilvánvaló hazudozásba kezdett, amivel mindent a Jobbikkal való tárgyalás eredményéhez kötött. Akkor mindek mentek el a DK-hoz? Szándékosan botrányt csinálni, szétverni, lejáratni, Orbán kezére játszani az ellenzék maradék reményét? Akkor miért nem találkozott előbb Vonával?

De ez is hazugság, mert az LMP a Jobbiktól függetlenül rendelkezik saját jelöltekkel, akik visszaléptetéséről vagy nem visszalépéséről beszélhetne. De ezek semmiről nem beszéltek, azért mentek oda, hogy undorkodjanak, pofátlankodjanak, kellemetlenkedjenek, lejárassák az ellenzéket. Ezek Orbán kezére dolgoznak. Soha nem hittem, és soha le nem írtam, hogy az LMP a Fidesz kreációja, Orbán megveszi őket, de ezt látva nem is tudok másra gondolni.

Ha Orbán küldi őket oda személyesen, akkor sem viselkedhettek volna másképp. Megalázni a meghívóket, őket tenni felelőssé, undorkodni a pogácsától, a szék érintésétől is, mintha leprások ülnének benne, részegséggel megvádolni a tárgyalópartner párt vezetőjét, majd ezután látványosan kivonulni az utcára, mert ők nem szívnak egy levegőt, nem állnak egy kamera elé, és nem jelennek meg DK-logó társaságában. Ez a pofátlanság teteje.

Mindezt megtehetnék, mindenkinek joga van arcátlannak, gazembernek és hülyének lenni, de ebben az esetben, amikor a nép késznek mutatkozik Orbán ellen lázadni a szavazáskor, és ha egy az egy ellen állítanak vele szemben valakit, legyen az bárki, készek Orbán ellen szavazni, akkor ez a primadonna, megjátszós, pofátlan társaság odavonul, hogy ennek az esélyét is felszámolja. Ez tényleg ütés után kiált.

Engem, ha agyoncsapnának sem tudnám megmondani, hogy ez az LMP mit képvisel, mi az ideológiája, mi az értékrendje, engem mindig is taszított a Lehet Más a Politika jelszó, mert azt juttatja eszembe, hogy az ilyen “megváltók” még azoknál is rosszabbak szoktak lenni, akikhez képest más utat akarnak befutni. Ebben csak megerősített Schiffer András és az ő szereplése, amely engem mindig arra emlékeztetett, mint amikor kézigránátot dobnak egy ember agyába. Azt hittem, a távozása után kiderül, hogy mit akar ez a párt, de nem derült ki.

Illetve, most mégis kiderült: a Fideszt. Ezek rombolásra vannak fenntartva, szatellitpártja a Fidesznek, ez számomra ettől kezdve nem kétséges. Mert ennyire felelőtlen, ennyire hülye nem lehet senki. A minimális emberi normákat nem tartják be, és véletlenül nem lehet így a Fidesz kezére játszani egy ilyen pillanatban. Az ő “komfortzónájuk” a Fidesz kiszolgálása és a műellenzékiség. Ebből kellene kilépni, de erre nem hajlandók. Hasonlítsuk össze ezzel azt, amikor Szél Bernadett elment Tusványosra, ott nem szégyellte a fideszes logót, s nem viselkedett ilyen hisztérika módjára, megalázóan pofátlanul.

Szél Bernadett hazudozása a kormányváltásról az utcán, miután előtte bent az épületben semmire nem volt hajlandó, semmiről nem volt képes tárgyalni, megegyezést keresni, ezt támasztja alá. Ez egy nyilvános botrányokozás volt, trollként vettek részt ezen az ellenzéki találkozón, ahogy trollok a magyar közéletben is. Hozzájuk képest a Jobbik ellenzéki párt, mióta Simicska pártja lettek.

Ha nincs megegyezés, ha az ellenzék pártjainak egy része nem mond le ezért a pénzről, a másik része nem lép ki a Fideszhez tartozás komfortzónájából, akkor Orbán forgatókönyve lép életbe, és akkor a választási csalás kontúrjai között még a kétharmad sem kizárt. Ez a mindenkori Orbán-kétharmadra beállított választási rendszer, ami csak azért lesz kérdéses, mert néhányan azért kötöttek korlátozott kompromisszumot, és talán többen elmennek az ellenzékre szavazni, mert reménykednek Hórmezővásárhely után, hogy hátha.

De ebben az esetben az ellenzéki szavazóknak értékelniük kell az LMP-t. Én azt javaslom, senki ne szavazzon az LMP jelöltjeire, talán az egyetlen Hadházy Ákost kivéve, aki nem is vett részt ebben a szándékos botránykeltésben. Talán nem véletlenül nem ment el. De aki így viselkedik, mint ezek az emberek, ezekre még akkor sem szabad szavazni, ha nem Orbán fizetett emberei. Márpedig szerény véleményem szerint azok. Ha nincs megegyezés, akkor úgyis Orbán nyer. S ha Orbán nyer, akkor legyen elég egy Fidesz. Nem kell másik is.

Szél Bernadett botrányos viselkedésénél vegyük figyelembe azt is, hogy a DK elegánsan visszahívta a körzetéből az emberét, és átengedte neki a terepet. Ehhez képest volt nekik száraz a pogácsa, és leprás a szék, amibe bele kellett ülniük. Egy ilyen pillanatban, amikor ismert, milyen nagy a tét. Ezt kell bemutatni erről a pártról, magukat minősítették. Botrány nem az, amit okoztak, hanem a magatartásuk, a viselkedésük, a felelőtlenségük, az egyre gyanúsabb trollkodásuk a magyar közéletben.

Orbánnál biztos nem száraz a pogácsa, még egy kis disznótorost is ad, mellé pálinkával. Vágónak úgyis az volt a kifogása, hogy nem kínálták meg viszkivel. Újabb 4 év Orbánnal. Ilyeneken múlott.

TOVÁBBI LMP-S VISSZALÉPÉSEK JÖHETNEK

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.03.20.


Furcsa pillanatok játszódtak le kedd délután: miközben az LMP vezetői arról tájékoztatták a sajtót, hogy abbahagyják az ellenzéki pártokkal való sikertelen koordinációs tárgyalásokat, addig a Budapest 15-ös körzetében jelöltjük, Kassai Dániel visszalépett a szocialista Kunhalmi Ágnes javára.

Miután a vasárnapi tárgyalások az MSZP-vel és a DK-val nem hoztak megállapodást, és hasonló véget értek a Jobbikkal folytatott hétfői egyeztetések is, az LMP vezetése bejelentette, innentől nem a tárgyalásokra, hanem a választók mozgósítására összpontosítanak. Épp ezért volt meglepő Kassai sajtótájékoztatóval párhuzamos bejelentése.

A Képviselői Irodaháznál tartott sajtótájékoztatón azért Hadházy Ákos társelnök jelezte, hogy nem zárkóznak el további visszalépésektől, csak épp ezentúl nem lesznek ők a tárgyalások kezdeményezői.

Ezt erősítette meg a párt két politikusa is a Mércének: elmondásuk szerint a választásokig hátralévő időszakban még lehet számítani néhány egyoldalú LMP-s visszalépésre.

Egyik forrásunk, vezető LMP-s politikus azt is hozzátette, a pártot nem lehet azzal vádolni, hogy 150 millióért nem akar összefogni – utalva az MSZP-P szövetség azon problémájára, hogy már csak három helyen léptethetnek vissza egyéni képviselőjelölteket, ha nem akarnak 150 millió forinttal kevesebb kampánytámogatást kapni.

Az LMP Kassai visszalépésével most szintén 150 millióval kap kevesebbet.

A korábbi hírek szerint az MSZP ugyanis olyan alkut ajánlott, amely értelmében az LMP-nek 10 helyen kellett volna visszalépnie, cserébe az MSZP-P csak annyit léptetett volna vissza, amennyi elegendő a 150 millióval magasabb kampánytámogatáshoz.

Mindez – vagyis a tény, hogy az LMP úgy látja, a kampányfinanszírozási kérdés állt a szocialistákkal való megegyezés útjába – továbbra sem magyarázza a keddi két bejelentés időzítési furcsaságait.

Felmerül ugyanis a kérdés, vajon összhangban van-e a párt vezetésének és egyes jelöltjeinek a szándéka, vagy vajon nem arról van-e szó, hogy a párt kongresszusi határozata által megkötött kezű elnökséggel szemben egyes jelöltek magánakcióban lépnének vissza.

Forrásunk szerint erről nincs szó, Kassai visszalépését csak holnap szerették volna bejelenteni, a mai sajtótájékoztatón pedig egyetlen üzenetet szerettek volna közölni: hogy a tárgyalásokat befejezték.


Az LMP-nek kongresszusi döntése van arról, önállóan indulnak, ám a párt március 10-i Országos Politikai Tanácsa elvben megnyitotta az ajtót az ellenzékkel való együttműködés felé. Az OPT-nek kétharmados döntésre lett volna szüksége ahhoz, hogy felülírja a kongresszus döntését, ám erre nem került sor. Annyi történt csupán, hogy a Jobbiktól a DK-ig terjedő közös megállapodás ötlete ment át az OPT-n, és ennek esetleges nyélbe ütéséhez is kongresszusi határozatra lett volna szükség.

A nyilvánosságban ezt sokan úgy értelmezték, mintha valójában az LMP csak kibúvót keresne, hiszen a többi baloldali párt már korábban elzárkózott a Jobbikkal való koordinálás gondolatától...

JÓL FELPUMPÁLTA A KORMÁNY AZ ERZSÉBET UTALVÁNYOK PIACÁT

24.HU
Szerző: 24.hu
2018.03.20.KORÁBBAN A TÉMÁBAN:
Legalább 2,1 milliárdot szakít a forgalmazó cég a nyugdíjasok Erzsébet-utalványaival


A 2017-es esztendőt megelőző időszakról vannak csak részletes KSH-adatok az Erzsébet-utalványok forgalmáról, ezekből azonban lehet azért következtetni arra, hogy a kormány nyugdíjasoknak adott Erzsébet utalványa mennyit is pumpált vissza az adóváltozások miatt feltételezett piacvesztésből, írta a Blokkk.com.

2018-ben ugyanis már kétszer kaphatnak a nyugdíjasok Erzsébet-utalványt, amely állami költés együtt bő 50 milliárdos nagyságrendűre becsülhető.

Legalábbis a 2016-os év végi nyugdíjasoknak szánt kormányzati utalványosztás mintegy 27 milliárd forintba került:

84 milliárdot költ a nyugdíjasokra a kormány az év végén

De lehet, hogy inkább 60 milliárdról van már szó az idén, hiszen a húsvéti ajándékcsomag már 30 milliárdba kerül:...


MAGYARORSZÁGI PÁRTOK ÉS AZ ERDÉLYI MAGYAR POLITIKAI KÉPVISELET - VÁLASZTÁSI VITASOROZAT 7. RÉSZ

ÁTLÁTSZÓ - ERDÉLY BLOG
Szerző: atlatszoerdely
2018.03.20.


Kilenc kérdést tettünk fel a nagyobb magyarországi pártoknak – a válaszok megkönnyítik a döntést azok számára, akik szavazni készülnek április 8-án.

Bár szinte mindegyik magyarországi párt kampányol Erdélyben, és kisebb-nagyobb mértékben számít is erdélyi szavazatokra, az erdélyi szavazók nem tudják, melyik párt mit gondol egy sor, határon túli magyarságot érintő kérdésről. Sorozatunk célja bemutatni a magyarországi pártok határon túli magyarsággal kapcsolatos elképzeléseit, és egyfajta vitafórumot biztosítani ezeknek.

Így dolgoztunk

Kilenc, határon túli magyarságot érintő kérdéssel fordultunk a nagyobb magyarországi pártokhoz (Demokratikus Koalíció, Együtt-PM, Fidesz-KDNP, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP), és arra kértük őket, vázolják pártjuk álláspontját 500, de legfeljebb 1000 leütésnyi terjedelemben.

A megkeresett pártok közül egyedül a Fidesz-KDNP nem válaszolt, annak ellenére, hogy a honlapon megadott hivatalos e-mail cím mellett Hidvéghi Balázst, a Fidesz határon túli magyar közösségekért és magyar diaszpóráért felelős korábbi stratégiai igazgatóhelyettesét, jelenlegi kommunikációs igazgatóját külön is megkerestük.

A válaszok a pártok neve szerinti ábécérendben olvashatóak.

A sorozat eddigi részei:


Változtatnának-e az egyszerűsített honosításon a magyarországi pártok?


Változtatnának-e az állandó magyarországi lakhellyel nem rendelkező állampolgárok szavazati jogán?

Kell-e változtatni a határon túlra irányuló támogatási rendszeren?

Határon túli fiatal családok áttelepítése Magyarországra

A romániai kisebbségi jogok és alkalmazásuk


Ki támogatja a székelyföldi autonómia-törekvéseket?


A hetedik kérdés:

Milyen viszonyt alakítanának ki az erdélyi magyar politikai képviselettel (RMDSZ, EMNP, MPP)?

EZ NEM OPTIMIZMUS, EZ VALAMI MÁS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.03.19.


Azt hiszem, hogy megérdemeljük a sorsunkat.
Hogy az emberek legtöbbje már eldöntötte magában, hogy el kell zavarni a maffiát, az nagyon úgy tűnik, hogy rendben van.
Hanem ott a kérdés, hogy akkor kire adjuk a voksunkat?
Na, erre a kérdsre nem talál választ ma a magyar társadalom, bár én is reménykedem, hogy a választó nem hülye, ha már ezt a politikusokról nem is lehet állítani.
Mert hát minek nevezzük azokat az embereket, akik mindig, mindent ugyanúgy csinálnak, mint annak előtte, és valamilyen érthetetlen okból abban reménykednek, hogy az eredmény más lesz - hát én bölcseknek ugyan nem nevezném őket, de persze ez csak az én magánvéleményem.
Ha ezek (kis "e"-vel...) csinálták volna az 1917-es bolsevik forradalmat, akkor Lenin tökönlőtte volna magát az Auróra hajóágyújával, Trockíj és Zinovjev célba lőttek volna egymásra, Sztálinról megírta volna a Pravda, hogy elagyabugyálta az asszonyt, mire is Krupszkaja asszony méltatlankodott volna egy sort és megalakította volna a "#Menyjatózse!" mozgalmat - és az egész csapat diadalmasan masírozhatott volna Szibériába, a cár meg boldogan él, mig meg nem hal...

Szél Bernadett elment egyeztetni a demokratikus pártokkal, de valamiért nem jött össze neki a dolog, merthogy ő majd akkor egyeztet, ha a Jobbik is egyeztet, a Jobbik meg akkor egyeztet, mikor a vulva dalra fakad - szóval eredményes volt az egyeztetés.
Vannak mazochisták, akik helybe mennek a faxért, mint vadász a medvéhez, aki a végén nem is bírta ki és megkérdezte, miután lebonyolították az orális szexet: Te vadász, most őszintén! - te most medvevadászatra jársz vagy szopni?
Hej, de szép is lenne, ha Semjéntől is megkérdezhetné ezt Mackó alezredes a vizsgálati osztályról, hej, ha őt is úgy szállítanák helikopterrel. mint a rénszarvast vagy jávorszarvast vagy gímszarvast, az lenne a lényeg, hogy a karperece ne legyen szarvasból...

SZÉL AKARATA ELLENÉRE VISSZALÉPETT KUNHALMI JAVÁRA AZ LMP JELÖLTJE

SZTÁRKLIKK
Szerző: JÁSZ ZOLTÁN
2018.03.20.


Palotaforradalom készül az LMP-ben? A budapesti, pestszentlőrinci körzet LMP-s jelöltje, Kassai Dániel visszalépett Kunhalmi Ágnes javára. A történet azért is fontos mozzanat, mert Szél Bernadett épp ma jelentette be, hogy lezárták a tárgyalásokat, és innentől csak saját programjukat kívánják képviselni.

Egy valamivel több, mint 10 százalékos szavazati arányra képes LMP-s politikus visszalépett ma a jelöltségtől a fővárosban. Az együttműködéstől mindeddig elzárkózó LMP ezzel az egyéni képviselőjelölti gesztussal lépéskényszerbe került.

A Lehet Más a Politika vezetősége úgy néz ki, eltaktikázza magát. Miközben azt gondolták, hogy a "mérleg nyelveként" szinte bármit megtehetnek, az egyre növekvő társadalmi nyomás következtében fel kell adniuk eddigi politikájukat. Szél helyzetét nehezíti, hogy a Jobbik hétfőn egyértelműen elutasította az LMP ajánlkozását...

MINDENKI A PESTI ÚRILÁNYOKAT IRIGYLI A GYÖNGYÖSPATAI CIGÁNYTELEPEN

ABCÚG BLOG
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2018.03.20.


Két tizenéves roma lány nagy lehetőséget kapott, hogy kitörjenek a mélyszegénységből; a gyöngyöspatai telepen működő tanoda segítségével tavaly ősszel felkerültek Budapestre, azóta itt élnek és tanulnak, messze a családtól és a barátoktól. Miminek és Laurának több éves lemaradást kellett ledolgozniuk, ha kellett, éjszakába nyúlóan tanultak, hogy helyt álljanak új, integrált iskolájukban. Hiába a nehézségek, most már a világért sem mennének vissza Gyöngyöspatára, ahol kisebb sztárok lettek a többiek szemében.

Mimi és Laura néhány hónapja még a gyöngyöspatai cigánytelepen élt, nehéz körülmények között, nagy szegénységben nevelkedtek, jó eséllyel még az általános iskolát sem fejezték volna be. Szeptember óta azonban nagyot fordult velük a világ: egy budapesti általános iskolában tanulnak, és itt is élnek, egy fővárosi gyerekotthonban, néhány utcányira az iskolától.

A lányok a községben működő Napsukár tanoda segítségével kerültek fel Budapestre. Minden hétfőn és szerdán eljártak a foglalkozásokra, ahol angolt, matekot és magyart tanultak; megcsinálták a leckéjüket és gyakorolták, amit esetleg nem értettek az iskolai tananyagban vagy nem ment nekik. Szerették, mert – ahogy ők mondták – az iskolában kevesebbet tanultak, mint amennyit kellett volna. “Felírt valamit a táblára a tanár, azt kellett megtanulni, de megnéztük a tankönyvet, és abban sokkal több volt” – emlékezett vissza a most hatodikos Laura. (A gyöngyöspatai általános iskoláról a 2015 márciusában a Kúria kimondta, hogy jogellenesen szegregálta a roma diákokat, és emiatt alacsonyabb színvonalú oktatást kaptak ezek a gyerekek. Erről részletesen beszámoltunk ebben, ebben, ebben és ebben a cikkben. )

A tanodások két gyereknek tudták biztosítani, hogy felhozzák őket Budapestre. Mivel Mimiéknek jól ment a tanulás, ezért nekik ajánlották fel először a lehetőséget. Nem csak az számított, hogy a lányok jó jegyeket szereztek és szorgalmasan jártak a délutáni foglalkozásokra; azt is figyelembe vették a tanodások, hogy a hozzájuk járó gyerekek közül kik képesek feldolgozni a felköltözéssel járó környezetváltozást és a család hiányát, mondta Léderer Tamás, a Napsukár tanodában dolgozó önkéntescsoport oszlopos tagja, aki a legtöbbet foglalkozik a lányokkal. (A jövőben még több több gyereknek szeretnék felajánlani ezt a lehetőséget, most ez az egyik legfontosabb célja a tanodás csoportnak.) A szeptemberi iskolakezdés előtt többször is felhozták a lányokat, – megnézni az iskolát, megismerkedni az új otthonukkal – hogy ezzel is könnyebbé tegyék a költözést...

AZ ORSZÁG ÉRDEKE NEM AZ, HOGY ORBÁN VIKTOR MEGMUTASSA APUKÁJÁNAK, MEKKORA NAGY EMBER LETT, HÁTHA A PAPA BÜSZKE LESZ RÁ VÉGRE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.03.20.


A kormány agybaját egy komplett elmeorvosi konzílium se tudná ügyesebben összefoglalni, mint ők maguk, egy tegnapi sajtóközleményben:

"Az ellenzék a hatalomért és pénzért tényleg bármire képes – Reagálás a mai ellenzéki egyeztetésre, Szél Bernadett és Vona Gábor nyilatkozatára.

A mai Gyurcsány – Szél, és a hétfői Szél – Vona találkozó végképp igazolja, hogy az ellenzéki pártok a hatalomért és a pénzért mindenre képesek, elvtelenül összeborulnak bárkivel. 

A mai és a holnapi összejövetel a magyar közélet minimális erkölcsi és politikai tartás nélküli szereplőinek találkozója.

A Soros-birodalomnak épp egy ilyen gyenge, elvtelen ellenzéki kormányra van szüksége ahhoz, hogy lebontassa velük a határzárat és betelepíttesse velük a migránsokat. Az elvtelen ellenzék közreműködésével április 8-án mindenhol meglesz Soros bevándorláspárti jelöltje, és ha ők kerülnek hatalomra, bevándorlóországgá teszik hazánkat."

Kiadó: Fidesz (MTI-OS)


Nézzük, mit akart mondani a költő

Magyarországon legálisan működő, bejegyzett, támogatói körrel rendelkező pártok vezetői tárgyalnak egymással. Valóban, ez aztán elvtelen, geci dolog, szégyen és köpedelem! Aztán meg miért? Mert esetleg ez az egy módja látszik annak, hogy a diktatórikus hajlamú egypártrendszert elbontsák? Pontosabban lebontsuk, ugyanis a társadalom igen nagy hányada ezt akarja. Az ellenzéki pártok szavazói éppen úgy, mint a párton kívüliek, és a most még bizonytalanok is. Konkrétan többen akarják megszüntetni az egypárti diktatúrát, mint ahány elszánt híve Orbán Viktornak van. Pont.

Innen kezdve az ellenzéki pártoknak nem csupán önkéntes vállalása, hanem kutya kötelessége megfelelni a választók akaratának.

Egyébként én az égvilágon semmi döbbeneteset nem találok abban, ha különféle választói akaratot megjelenítő pártok szövetségre lépnek egymással. Sőt, ez a normális. Már csak azért is, mert a pártok dolga az, hogy az ország érdekében munkálkodjanak. Az ország pedig nem egységes, mivel különféle gondolkodású emberek lakják. És mindenkinek joga van ahhoz, hogy az érdekeit képviselje valaki. Erre találták fel a parlamentáris demokráciát, ha jól gondolom.

Vannak olyan országok, ahol úgy kötnek koalíciós megállapodást a pártok, hogy a legerősebb győztesnek egyáltalán nincs is szüksége a többiekre, mégis tárgyalnak, egyeztetnek és megállapodnak velük is. Mert tudják azt, amire a Fidesz nagy ívben tesz: ha több párt kormányoz közösen, akkor több ember érdekeit képesek beépíteni a munkájukba. És – ez sem mellékes, sőt – ha több párt vesz részt a kormányzásban, nem tud diktatúra kialakulni, mert egymást is sakkban tudják tartani.

Jelen állás szerint az van, hogy amennyiben országunk fénylő csillaga, Európa szellemi vezetője (ezt tegnap olvastam, hogy valamelyik fideszes megélhetési már itt tart, kinevezte a főnökét szellemi vezetőnek) elfelejti bevenni reggel a gyógyszereit és ezért támad valami egészen zseniális ötlete, az délután már törvényerőre is emelkedett. Mindegy, mennyire káros, mennyibe kerül, hány életet tör derékba. Ha több párt kell a remek ötlet elfogadásához, akkor ez már nem fog működni. Még ha dilis is az összes párt összes vezetője és képviselője, akkor sem egyfajta agybajuk van, így visszafogják egymást az elhülyülés hímes mezején.

Ismétlem: az ország érdeke ez, nem pedig az, hogy Orbán Viktor megmutassa apukájának, mekkora nagy ember lett, hátha a papa büszke lesz rá végre.

Az ellenzéki pártok, azok vezetői semennyivel sem elvtelenebbek, erkölcstelenebbek, mint a nyolcadik éve kormányon jajveszékelő, uszító, lopó, élősködő, országot porig romboló kormánypárt. Sőt, jó esély van arra, hogy sokkal becsületesebb, normálisabb társaságot sikerül összehoznia a Fidesznek. Azt ugyanis ne felejtsük el, hogy a Fidesz-kormány hozta azokat a választási törvényeket, amelyek összefogásra kényszerítik az ellenzéki pártokat...

EGY ÉDESANYA ÉS AZ Ő HALÁLOS BETEG KISFIA, AKIKET MAGÁRA HAGYOTT AZ ÁLLAM

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: GRIMM BALÁZS
2018.03.20.


...Visszaereszt a csatorna. Szaga éppen nincsen, talán mert erősen esik az eső, mindenesetre a fekália nyomai jól láthatóak a csőcsonk mellett az udvaron. Pest egyik külső kerülete, takaros családi házas rész, hosszú udvar, egymáshoz tapasztott kis lakrészek.

Farkas Andrea a gyerekeivel, köztük a gyógyíthatatlan Benukával tavaly áprilisban költözött ide. Minden szép és jó volt, amíg meg nem jöttek a hideg napok, ekkor ugyanis kiderült, hogy a nyílászárók nagyon rosszak. Ráadásul a főbérlőtől számlát soha nem kaptak, mondott egy összeget, ők meg fizettek: havi hatvanezer forintokat, csak a fűtésre. A házrész kicsi, harmincegynehány négyzetméter alapterületű, bár a tetőtéri része is be van építve.

A rezsi önmagában még nem lett volna megoldhatatlan feladat, Andrea két nagyobbik gyereke és az ő párjaik, valamint egy kisbaba is itt laktak a közelmúltig: összeadták. Viszont mint az az udvaron a bejövetelkor is látszott, a szennyvízcsatorna borzasztó állapotban van, a ház előtt rendszeresen felömlik a fekália. „A fürdőszobát időnként nem lehet használni, a fertőzésveszély miatt már a védőnő is szólt” – mondja az anyuka. Állandóan duguláselhárítókat kell hívni, ez alkalmanként 25 ezer forint. Na, ez az előző okokkal együtt már egyszerűen nem fér bele sem a család költségvetésébe, sem a türelmébe.

Utoljára több mint 215 ezer forintot kellett volna feladni a 120 ezer forintos bérleti díjjal együtt, ezt már végképp nem tudták vállalni Andreáék. Megszületett a döntés: új albérletet keresnek. Felmondták ezt itt, a nagy gyerekek már el is költöztek, a kéthavi kaució 240 ezer forintos összege természetesen ugrott.

Amikor megérkezünk, a ház szoba-konyhás alsó részében dolgozik a mosógép, fő a kávé, a tévében valami rajzfilm megy. A szoba, mint egy kórházi részleg. Hatalmas ágyban fekszik Benuka, aki ha megéli, áprilisban lesz tízéves. Körülötte mindenféle gépek, oxigénpalackok, szondák, gyógyszeres polcok.

Benuka, vagyis Balázs Sándor Ferenc agyvérzést kapott kéthetesen. Ezért a koponyájába söntöt tettek, ami elvezeti az agy túlnyomásából fakadó vizet. Rengeteg ember él sönttel, ezzel nem lenne semmi gond, csak hát az orvosok az egyik tehermentesítésnél rosszul szúrták meg az agyat, és a kisfiú kómába esett, majd egy műtét után éber kómába került. Eddig úgy harminc koponyaoperációja volt.

Andrea foglalkozása ápolónő, de nem tud dolgozni, mert a fia mellett kell legyen a nap 24 órájában. A szakmai múlt nagyon jól jön, a kisfiúnak egyebek mellett szén-dioxid-retenciója van, ami azt jelenti, hogy szépen veszi a levegőt, de nem tud rendesen kilélegezni, így vérének szén-dioxid-szintje hamar egy bizonyos kritikus szint fölé emelkedhet. Ilyenkor jön a kézi pumpás lélegeztetés, ennek hiányában kómába esne.

Benukát csövön keresztül etetik, a szonda közvetlenül a vékonybélbe megy, egy gép adagolja a vizet, valamint a táplálékot, ami egy speciális tápszer.

A légzési problémák egy évvel ezelőtt kezdődtek nála, azóta oldalra fordítani vagy felültetni nem lehet, mert akkor leáll a légzése. Mostanában sokat van kórházban. Nemrég tartottak egy megbeszélést arról, hogy akkor most mi legyen. Az orvosok azt mondták, a kisfiút fölösleges kitenni bármilyen szenvedésnek, mert nincsen értelme. Neki az a legjobb, ha otthon van a családjával...

AZ EU-S TÁMOGATÁSOKNAK EGY ORSZÁGOT KELL SZOLGÁLNIUK, NEM EGY PÁRTOT

AZONNALI 
Szerző: Azonnali / BUKOVICS MARTIN & BAKÓ BEA
2018.03.19.


Nem hagyom, hogy felhasználjanak a választási kampányban – jelentette ki az Azonnalinak Ingeborg Gräßle, a Tiborcz-ügyet is vizsgáló EP-bizottság elnöke. Gräßle, aki egyébként a Fidesz német testvérpártjának, a CDU-nak a tagja, leszögezi: nem állhatnak az ellenőrzések csak azért, mert egy tagállamban épp választás lesz. Nagyinterjúnkban megkérdeztük: tényleg szerelmes-e Orbán Viktorba, és el tudna-e képzelni Németországban egy Tiborcz-ügyet.

Szerelmes ön Orbán Viktorba?


(Nevet.) Olvastam, mit mondott rólam Lázár János. Nem értem, miért személyeskedik. Elnézést, hogy így fejezem ki magam, de kritikán aluli, ahogy a kancelláriaminiszter fogalmazott. És talán egy jel is arra nézve, hogyan bánnak Magyarországon a nőkkel a politikában. Nem egy jó jel.

Lázár János, a magyar kormány második embere mondta ezt önről az Azonnali kérdésére a kormányinfón. Gyakorlatilag olyan, mintha a miniszterelnök és kormánya véleményét tolmácsolta volna.

Tudomásul vettem a miniszter mondatát. Ezúton is jelzem: semmiféle személyes elfogultság nem vezet munkám során. Örülnék, ha félre tudnánk tenni ezt a stílust.

Azért is érdekes Lázár megjegyzése, mert önök, vagyis a CDU és a Fidesz egy pártcsalád tagjai, mindketten az Európai Néppárt EP-frakciójában foglalnak helyet. Nem túl baráti a hangnem a barátok között.

Tizenhárom éve ülök az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságában.

Sokan megpróbáltak már diszkreditálni engem, még a saját pártcsaládomból is. Ez is egy ilyen kísérlet.

Tudomásul vettem, együtt tudok élni vele.

Se szerelem, se gyűlölet nincs tehát önben Orbán Viktor iránt.

Sajnálom, de az uniós pénzek elköltésének ellenőrzésében részemről nincs helye érzelmeknek. Ugyanezt a magatartást javaslom másoknak is velem szemben.

A magyar kormány azt is mondta, hogy ön beavatkozik a választási kampányba azzal, hogy valódi vizsgálatot követel az ügyészségtől Orbán Viktor szervezett csalás gyanúja alatt álló vejének ügyében. Ezt CDU-s néppárti EP-képviselőként a Fidesz oldalán, vagy ellenük teszi?


Sem értük, sem ellenük nem teszek semmit. Nekem az a feladatom, hogy az uniós pénzek elköltésének hatékonyságát ellenőrizzem. Azt gondolom, hogy az eddigi tevékenységem éppen hogy jót tesz a Fidesznek – egy politikai pártnak, egy miniszterelnöknek saját jól felfogott érdekében áll, hogy minél gyorsabban és alaposabban feltárjon egy ilyen ügyet. Neki is fontos lenne, hogy egy érdemi vizsgálat során kiderüljön: semmi köze az OLAF által felhozott vádakhoz.

Szlovákiában most nagyon jól látjuk, hogy mivé lesz egy olyan állam, amely falaz ezeknek az ügyeknek, eltusolva őket. Aki a Fidesznek jót akar, azt tanácsolja nekik: derítsék ki, mi történt. És higgyék el, én jót akarok nekik.

Ez nagyon szépen hangzik.

Látjuk, milyen nehéz helyzetben van Orbán miniszterelnök: a Jobbik a legerősebb ellenzéke. Mi ezt tudjuk. Nagyon sajnálom, de a költségvetési ellenőrzési bizottság elnökeként végzett munkám nem arról szól, hogy figyelembe vegyem, mikor melyik tagállamban van választás. Nekem a dolgom az, hogy az unió adófizetőinek érdekeit képviseljem. Közös érdekünk, hogy az EU-s támogatások felhasználására ne vetődjön a gyanú árnyéka. Ezért azt hiszem, hogy egy valódi nyomozás a magyar ügyészség részéről igenis hasznos lenne – még a Fidesz számára is.

A Fidesz holdudvarában így is kifejezetten büszkék mind Tiborcz Istvánra, mind Mészáros Lőrincre, a miniszterelnök közeli ismerősére. Utóbbit Felcsútról ismerheti. Az ő narratívájukban a pártközeli üzletemberek meggazdagodása sikertörténet.


Lehet. Én annyit szeretnék csak, hogy tisztázódjanak az OLAF vádjai. Ez mindenki érdeke. Az övék is. A többit nem kell kommentálnom, és nem is szeretném kommentálni. Nem akarom magam beleártani a magyarországi viszonyokba sem.

Sem az egyik, sem a másik oldalnak nem hagyom, hogy felhasználjon engem a választási kampányban.

Miért nem tartja valós, rendes vizsgálatnak azt, amit a Polt Péter vezette ügyészség csinál? Betekintett a nyomozati iratokba?

Nem, és a magyar ügyészség munkáját nem is minősítettem. Azért követelek rendes vizsgálatot, mert fontos lenne, hogy az OLAF – amelynek nincs kompetenciája a tagállamokban – jelentését felkarolja, és érdemben elkezdjen nyomozni ez alapján.

Beszélt már azóta a Tiborcz-ügyről Polt Péterrel?

Nem. Az ő dolga az, hogy utasítást adjon a nyomozás elindítására. Én uniós szintről azt várom el, hogy ezt meg is tegye.

Ön a felcsúti látogatása során azt nyilatkozta, hogy úgy látja, ha Polt Péteren múlna, Magyarország csatlakozna az Európai Ügyészséghez. A magyar kormány mégsem akarja ezt. Hogyan látja, Polt Péter tényleg független a Fidesztől? Mégiscsak tagja volt korábban a pártnak, és a miniszterelnöknek is régi, egyetemi barátja.

Polt Péter Magyarország legfőbb ügyésze. Ez a poszt kötelességekkel és feladatokkal jár. Ezeket teljesítenie kell. Őt az alapján kell mérni, hogy eleget tesz-e munkaköri kötelességeinek, így az uniós szintről érkező észrevételek kivizsgálásának, nem pedig azalapján, kivel milyen kapcsolatban áll. Láttam már makulátlan munkát korábbi párttagoktól hasonló pozíciókban.

Válhat Németországban legfőbb ügyész Angela Merkel egy régi barátjából?


Minden országban más a politikai kultúra, én örülök annak, hogy ez nálunk elképzelhetetlen lenne. Mérgezi a politikai klímát, ha semleges, független, fékként és ellensúlyként működő pozíciókba pártembereket tesznek. Az állam építménye akkor élvezi az emberek bizalmát, ha működnek a fékek és ellensúlyok – úgy is, ha amúgy nem lenne rájuk szükség. Nem elég a látszat, tartalommal is fel kell őket tölteni.

Még a látszatát is kerülni kell annak, hogy ezeket a pozíciókat egy párt el akarná foglalni.

Mi történne Németországban, ha a kancellár egyik rokona, mondjuk a veje kérdéses módon uniós közbeszerzések sorait nyerné el, az OLAF pedig kihozna erről egy jelentést, ami a szervezett bűnözés gyanúját is tartalmazza?


Büszke vagyok arra, hogy nálunk egy ilyen ügy nem fajulna idáig. A politikai intézményeink hitelességén nem eshet csorba. Értem az áthallást: azért kell gyorsan tisztázó nyomozást indítani Magyarországon, mert különben úgy tűnne, hogy a probléma megoldása a probléma része.

Mi németek, mindig is büszkék voltunk Magyarországra. Magyarország bontotta el a vasfüggönyt, megváltoztatva ezzel a világot 1989-ben. Magyarország akkor falakat és kerítéseket bontott le – ma ő építi fel őket. Magyarország akkor a szabadságért küzdött, ma újradefiniálja a szabadság fogalmát. Nagy kár ezért, és már most súlyos következményekkel jár Magyarország számára. És lesznek továbbiak is…

Milyen további következményekre gondol?

Nem adtam még fel azt a gondolatot, hogy a választásokat követően nyugodtabb mederben, kevesebb érzelemmel folytatjuk az ügyet.

Gondolja, hogy megkaphatja Orbán Viktor fejét? Nem lenne ekkora felhajtás az ügy körül, ha nem erről szólna nyilvánvalóan.

Nem az én dolgom ezt megítélni, nekem nem feladatom megkapni bárkinek is a fejét. Csak azt szeretném, hogy tisztázzanak olyan ügyeket, amikről látjuk, hogy tisztázásra szorulnak. Nincs bennem semmiféle vadászösztön. A költségvetési ellenőrzési bizottság napirendjén sem csak magyar ügyek szerepelnek. Én olyan tagállamokat szeretnék látni az Európai Unióban, akik a rendelkezésükre álló uniós forrásokat országuk hosszú távú fejlődésének szolgálatába állítják.

Azt szeretném, hogy az EU-pénzekből olyan polgármesterek által irányított városok is részesüljenek, akik nem a kormánypárt színeiben lettek megválasztva. Szeretném, ha lenne valódi növekedési és fejlesztési programja az országnak.

Az EU-támogatások nem arra valók, hogy jutalomként osztogassák őket a pártembereknek.

Ezen gyakorlat felszámolása az unió minden tagországának érdeke, és érdeke minden érett demokráciának is.

El tudja képzelni, hogy megvonják a kohéziós pénzeket egy olyan országtól, amely nagyban tesz az OLAF jelentéseiben megállapított problémákra?

Ha csaláshullámot észlelnek, a teljes támogatási összeget vissza kell fizetni. Egy uniós finanszírozási periódus végén ezek nettó veszteségekként jelentkeznek a tagállam kasszájában. Örülnék annak, ha a következő periódusban jogi szinten is megjelenítenék azt, hogy a szolidaritás nem egyirányú utca. [Időközben a Népszava birtokába jutott a Gräßle által vezetett költségvetési ellenőrző bizottság jelentése, amely már nem ennyire diplomatikusan fogalmaz, hanem kijelenti, hogy fel kell függeszteni az uniós pénzeszközök felhasználását, ha egy tagállam nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez – a szerk.] Az uniónak szüksége van arra, hogy a tagállamok szolidárisak legyenek egymással, különben nagyon gyorsan búcsút mondhatunk az egésznek. Naponta tapasztalom, mennyire törékeny az unió.

Soha semmit nem értünk el végleg, soha semmi nem tart örökké. Az unió egyben tartása csak akkor sikerül, ha minden tagállam együttműködik ebben. Ez nagyon komoly ügy: különben hogyan magyarázzuk el a szavazóinknak Németországban, miért költsenek ennyit az EU-ra?

Magyarország EU-tagsága sikertörténet. Figyelemreméltó gazdasági fejlődést értek el annak köszönhetően, hogy kormányai megértették: be kell vonzaniuk a külföldi beruházókat, akik eddig megbíztak a kormányokban. Ez a bizalom egyre inkább töredezik.

Mindennek következményei lesznek. A kérdés az, hogy Magyarország mit akar képviselni a következő években az EU-ban. Nagyon remélem – és ezt a reményt még nem adtam fel –, hogy kooperációképes magatartást fog tanúsítani, és hogy megbízhatunk annyira Magyarországban a jövőben is, mint eddig.

Volt az OLAF-nak egy másik, Magyarországra nézve szintén súlyos jelentése a budapesti négyes metró ügyében. Ott a visszaélések egy szocialista vezetésű kormány és egy liberális vezetésű fővárosi önkormányzat alatt történtek. A nyomozás mégis lassan halad. Ez a lassúság is politikailag motivált ön szerint, vagy csak ennyire béna a magyar rendszer?

Magyarországi látogatásom során megígérte nekem Polt Péter, hogy 2017 karácsonyáig lezárja a nyomozást, és levélben tájékoztat ennek eredményéről. Ez még nem érkezett meg. Abból indulok ki, hogy hamarosan megérkezik hozzánk a tájékoztatás a négyes metró ügyében.

Három hónapja várják tehát.


Még nem kaptunk hírt róla. Lehet, csak elfelejtették.

2012 óta 40 ügyben kért az OLAF vizsgálatot a magyar hatóságoktól, ebből 8 nyomozást megszüntettek állítólag bizonyítékok hiányában, a többi pedig még folyamatban van. Ez mennyire jó vagy rossz arány a környező országokhoz, mondjuk Romániához képest?

Az OLAF nagyon szűk hatáskörrel bír tagállami szinten. Vizsgálatai a nemzetállami hatóságok nélkül alig érnek valamit. Ahhoz, hogy egy ügy végére érjünk, kell a magyar állam intézményeinek közreműködése is. Ezek hitelességét nem szeretném kétségbe vonni – én azt szeretném, ha végeznék azt a munkájukat, amit az EU-jog szerint kötelességük és feladatuk elvégezni. Én örömmel segítem őket abban, hogy ne pro forma, hanem valódi, érdemi vizsgálatot folytathassanak le.

Minden országnak megvannak a saját problémái. A legnagyobbakkal kétségtelenül Románia és Bulgária küzd, Csehországban komoly gondok vannak a strukturális alappal, és ahogy egyre több pénz folyik Magyarországra és Lengyelországra, úgy nőnek ott is a problémák. Több pénz, több probléma.

Nulla pénz, nulla probléma?


Az EU azt szeretné, ha ezek az országok fejlődnének és a közösség sikeres tagjaivá váljanak. Nem akarjuk ezeket a pénzeket visszakapni. Azt akarjuk, hogy az emberek javát szolgáló, fenntartható beruházásokba fektessék, nem pedig egy pártba.

Ha már szóba hoztuk Romániát: lassan minden magyar ellenzéki párt azt követeli, hogy román mintára Magyarországon is felállítsanak egy korrupcióellenes ügynökséget. Corina Crețu, a román EU-biztos pedig még arról is beszélt, hogy náluk már börtönben ülne a miniszterelnök, ha a veje közbeszerzéseket nyerne. Ön szerint is hatékony a román korrupcióellenes ügynökség (DNA), vagy csak a PR-ja ilyen jó?

A DNA példátlan sikertörténet. A korrupciós ügyekkel küszködő tagállamoknak csak ajánlani tudom a román modell átvételét.

A költségvetési ellenőrző bizottsági munkám egy része arról szól, hogy a DNA-t és a hozzá hasonló intézményeket segítem. De maga az intézmény létrehozása nem elég, garantálni kell annak függetlenségét, pláne a személyzeti politika terén.

Ám mivel a DNA jól dolgozik, a politika részéről állandóan azzal fenyegetik, hogy megszüntetik. Románia és a román civil társadalom nagy teljesítménye, hogy ettől eddig meg tudta védeni a DNA-t. Ha Magyarországon felállítanak egy korrupcióellenes ügyészséget, akkor minden pártnak el kell tudnia viselnie, hogy ez az intézmény dolgozni akar. És hagyni kell, hadd tegye a dolgát.

Egy ilyen intézmény gyógyírként hathat egy ország politikai klímájára és akár politikai kultúrájára is. Fontos, hogy az emberek bizalommal viseltessenek az állami intézmények iránt és higgyenek azok működőképességében. Ha ez a bizalom egyszer elveszett, azt nagyon nehéz visszaszerezni.

Mi van akkor, ha már annyira nem adnak a látszatra, hogy az felvetheti a gyanút: ezek az intézmények Magyarországon nem is igazán akarják visszaszerezni ezt a bizalmat?

Akkor a Tiborcz-ügy tovább mérgezi Magyarország politikai klímáját.

Az már így is épp eléggé mérgezett.

Az intézményekkel szembeni bizalomvesztés egy ponton átfordul a kormánnyal való elégedetlenségbe. Ezért is várom a Fidesztől, hogy megfelelő súllyal kezeljék az ügyet. Mert ha valaki Magyarországon jogkövető magatartást folytathat ebben az ügyben, az pont a Fidesz. Leginkább nekik érdekük, hogy tisztázzák az OLAF vádjait.

Volt már olyan, hogy kínos volt önnek CDU-sként a fideszesekkel egy EP-frakcióban ülni?

A fideszesek kellemes kollégák ugyan, de elő-előfordul, hogy nekem nem tetszőt tesznek. Például amikor elhatárolódnak a Néppárt sajtóközleményeitől – miközben a CDU rengeteg ügyben támogatta őket. Elkeserítő látni ezeket a szolidaritást nélkülöző lépéseiket. Ezeket azért megjegyzi az ember. Persze, jó lenne együtt maradni egy pártcsaládban, de ezért a család minden tagjának tennie kell.

CDU-s politikusként milyen választási eredményt látna szívesen Magyarországon?


Sok sikert és szerencsét kívánok saját pártcsaládomnak. Kívánom, hogy jól szerepeljenek, és hogy a kormány együttműködő legyen, amint az egy EU-tagállamtól el is várható. Csak ennek az erőfitogtatásnak legyen már vége. De több érzelmet nem préselnek ki belőlem.

KÖRKÖRÖS MIGRÁCIÓ : MAGYAR HÁZI GONDOZÓK EZREI INGÁZNAK NYUGAT FELÉ

HVG ONLINE - ÉLET+STÍLUS
Szerző: BALLA ISTVÁN
2018.03.20.


Büszkébbek lennének, ha a magyar egészségügyet szolgálnák, de az itthoni fizetésekből nem tudnak megélni, így Ausztriába, Németországba ingáznak idős embereket gondozni. Nagyjából annyian választják ezt az utat, ahány ápoló a magyar egészségügyi és szociális rendszerből hiányzik. A migráns házi gondozók toborzására külön iparág épült, a közvetítőkkel azonban nem árt vigyázni.

„Azt az időt semennyi pénz nem tudja pótolni, amennyit külön töltök a szeretteimtől. Itthon viszont képtelen lennék megélni. Ezért, bár nagyon nehéz, ki kell bírni” – foglalja össze a 33 éves Éva a rendszeresen külföldre járó idősgondozók dilemmáját.

Becslések szerint mintegy húszezer – elsősorban nő – honfitársunk ingázik Magyarországról Ausztriába, Németországba és más nyugati országba időseket gondozni. Ez a szám mellesleg nagyságrendben annyi, mint ahány ápolónő hiányzik a becslések szerint a magyar egészségügyből.

Sokszor a mosolyunk a legnagyobb segítség


A szakirodalomban migráns házi gondozóknak nevezett hivatást űzők elsősorban a nyugati határ vidékéről indulnak – általában kétheti, havi turnusokban – nyugat felé, de az ország minden területén találunk példát erre, Éva például miskolci.

Mint mondja: „Gyermektelen vagyok, talán erre lettem hivatott. Nem gyereket nevelek, hanem a második gyermekkorban élőket, az idős korukban segítségre szorulókat kísérem el – a végsőkig. Erről szól a munkánk magánápolóként. Sokszor a mosolyunk nagyobb segítséget ad az általunk gondozottaknak, mint akármilyen gyógyszer vagy ápolás.”...

A FIDESZ NEM CSÍPI, HOGY KARÁCSONY ÖSSZE-VISSZA UTAZGAT - PIROS ÚTLEVELET MINDENKINEK?

VÁROSI KURÍR
- KERÍTÉSEN INNEN BLOG
Szerző: MÁTRAI ANNA
2018.03.20. 


Nem jó így ez a nagy szabadság! Mi az, hogy egy magyar állampolgár gondol egyet és felül egy repülőre és utazgat? Ez nem nemzeties dolog. A fideszes Hollik István feltehetően ennek kinyilvánítására kapott megbízást gazdáitól. A célszemély ebben az esetben kizárólag Karácsony Gergely volt, de ki tudja, hol áll meg…?

Emlékeznek még a piros útlevélre?

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje azért utazgat külföldre, hogy megnyugtassa bevándorláspárti szövetségeseit: rá számíthatnak, ha a kötelező betelepítési kvóta végrehajtásáról van szó– jelentette ki hétfőn újságírók előtt Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő. A kormánypárti politikus emlékeztetett Karácsony Gergely múlt heti, bécsi útjára, és arra hivatkozott, hogy hétfőn Brüsszelben tárgyal az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

“Azért ment korábban Bécsbe, ma pedig azért van Brüsszelben, hogy biztosítsa a bevándorláspárti szövetségeseit arról: ha ők kerülnek kormányra, akkor végre fogják hajtani a kvótát és elkezdik a betelepítéseket”...

ORBÁN FORRÓ KRUMPLI - JARÁBIK BALÁZS: A MAGYAR KORMÁNY PRIVATIZÁLTA A VÁLASZTÁSI KAMPÁNYT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2018.03.20.


Ilyen választási kampány még soha, sehol sem volt. A kormánypártok már vagy két éve intenzíven korteskednek – néha civil színekben, néha kormánytájékoztatásnak álcázva üzeneteiket –, de nyilaik többségét nem az ellenzékre, hanem vélt külföldi ellenfelekre lövöldözik. Szinte ígérgetni is elfelejtettek, azt csak az utolsó percekben, a hódmezővásárhelyi vereség után kezdték. Addig megelégedtek a menekültek, Brüsszel, Soros György, majd az ENSZ ostorozásával. De vajon létezik-e bármilyen valódi külföldi hatás, vannak-e igazi nemzetközi szereplői a magyarországi kampánynak? Erről kérdeztük a szlovákiai magyar születésű Jarábik Balázst, a befolyásos amerikai agytröszt, a Carnegie Foundation közép- és kelet-európai elemzőjét.

A kormánypropaganda azt állítja, hogy az Elios-ügyről szóló OLAF-dokumentum csak brüsszeli kampányfogás, ami nagyjából annyira vehető komolyan, mint hogy az ellenzéket Soros György mozgatná. De fordítsuk meg a dolgot: a jelentést decemberben küldték el a kormánynak, és nem lehetett kétséges, ha nyilvánosságra kerül, annak hatása lesz a választási kampányra. Ha ezt akarták volna elérni, még várhattak volna vele, nem?

– Ez a jelentés rendkívül alapos munka, nyilvánvaló, hogy nem kampánytermék. Szerintem azért küldték el decemberben, mert akkor készült el. Kézbesítését pedig semmi értelme sem lett volna halogatni. Már csak azért sem, mert a magyar kormány lehetősége, hogy hallgasson róla, amivel élt is. Meggyőződésem, hogy a kiszivárogtatót nem Brüsszelben kell keresni, a dokumentum a magyar kormány egyik vagy másik irodájából kerülhetett ki a 24.hu-hoz. Érdekes egyébként, hogy Csehországban is volt korábban egy hasonló szivárogtatás. Éppen az elnökválasztás előtt derült ki, hogy Andrej Babis miniszterelnök korábban jogsértő módon jutott hozzá európai uniós támogatáshoz egy Gólyafészek elnevezésű projekt kapcsán. Persze vannak különbségek, az egyik, hogy a Gólyafészek eltörpül az Elios-ügyhöz képest. A másik, hogy Prágában nyílt titok, a belügyminiszter és tárcája szemben áll Babissal, így nem volt kétséges az, ami Magyarországon titok, vagyis milyen forrásból értesült a közvélemény az OLAF-vizsgálat részleteiről.

Ingeborg Grässle, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának elnöke – egyébként annak a néppártnak a politikusa, ahová a Fidesz is tartozik – az Elios-ügyben tessék-lássék eljárás helyett igazi nyomozásra szólította fel a magyar kormányt. Ő vizsgálta korábban a felcsúti kisvasút ügyét is. Grässle természetesen tudta, hogy ez Magyarországon kampánytéma, mégis megszólalt. Meddig mehetnek el az uniós politika szereplői?

– Ez azért is fontos kérdés, mert mindnyájan az Európai Unió polgárai vagyunk. Így, ami az egyik országban történik, az a másikban is hatást vált ki, illetve az uniós intézmények valójában otthon vannak nálunk, mint ahogy mi is otthon vagyunk ezekben az intézményekben. Nem állítható, hogy egy vezető európai parlamenti tisztségviselő olyan idegen volna, aki nem emelheti fel a szavát a mi ügyeinkben – különösen, ha európai uniós források felett őrködik. Mégsem állítanám, hogy Ingeborg Grässle vagy más vezető uniós politikus a választásokat akarná befolyásolni, amikor megszólal. Egyszerűen tudják, hogy ilyenkor a hangjuk erősebben szól, amit most mondanak, azt nehezebb félresöpörni, mint ha ugyanerről a témáról a választások után beszélnének. Hadd tegyek azonban hozzá még valamit. Korábban előfordult, hogy a különböző pártcsaládok politikusai eljöttek Magyarországra a választási kampány idején, hogy a magyar testvérszervezetek mellett kardoskodjanak. Most ezt nem látjuk.

Orbán forró krumpli?

– Is. Valamirevaló kereszténydemokrata politikusnak nem könnyű kiállnia mellette, anélkül hogy ne kerüljön támadások kereszttüzébe. De az is tény, hogy az amerikai választási kampányba történt orosz beavatkozás után általában óvatosabb lett a nyugati politika azzal kapcsolatban, hogy egy-egy választás során egyértelműen állást foglaljon...

CSÚCSRA JÁRNAK A HITELKÁRTYÁK - ALAPOSAN LEFOGYTAK A PÉNZVISSZATÉRÍTÉSI AKCIÓK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.03.20.


Hét éve nem volt annyi hitelkártya forgalomban, mint tavaly év végén. A hitelkártyás vásárlások összege is látványosan emelkedett. Közben egyre soványabbak az úgynevezett vásárlásösztönző akciók, a plasztikok pedig drágulnak.

Tavaly az utolsó negyedévben a jegybanki adatok szerint közel 75 ezerrel nőtt a forgalomban levő hitelkártyák száma. Már közel 1,42 millió ilyen plasztik volt használatban, ami hétéves csúcs. A hitelkártyás vásárlások összege is látványos emelkedést mutat a maga majdnem 180 milliárd forintjával. Az utolsó negyedévben a hitelkártyások az előző negyedévinél 20 milliárd forinttal (13 százalékkal) költöttek többet. Közben a készpénzfelvételek száma és értéke is 10-12 százalékkal visszaesett.

Egyre ügyesebben hitelkártyáznak tehát a magyarok. Alighanem ez is közrejátszik abban, hogy jócskán visszaszorultak az egykor igazán attraktív pénzvisszatérítési akciók. Négy évvel ezelőtt a Citibank még azzal büszkélkedett, hogy a plasztikot használók 22 hónap alatt majdnem 650 millió forintot gyűjtöttek össze maguknak. Akadt olyan hitelkártyás, aki egymagában 634 ezer extra forintra tett szert. Mára persze nem csak ez, hanem a Citibank is eltűnt a lakossági piacról.

Elég vérszegények ezek a kedvezmények:...

VERESÉGRE JÁTSZANAK?!

SZTÁRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2018.03.20.


Azt kérdezi tőlem a fiatal orvos – hohó, infarktus gyanú – hogy aztán most ő kire szavazzon. Aztán csatlakozik hozzá az asszisztense – szélsőjobbos tetoválásokkal karján, nyakán -, hogy bizony ezt ő sem tudja. De, hát azok micsodák, kérdezem, ó semmi, válaszolja, nem vagyok én jobbikos, még szavazni sem voltam soha, pedig már harmincnyolc vagyok, én sem fűzi hozzá a fiatal orvos – szerinte biztos, hogy nincs infarktusom -, amúgy nem is lesz Pesten, amikor a választás lesz. De akarják, hogy maradjon az Orbán, nem, nem azt semmiképp nem akarják, szinte egyszerre mondják, de megismétlik a kérdést: akkor meg mégis kire szavazzanak?

Rávágnám én, olyan nagyon nem titok, hogy hol állok, ám előbújik belőlem a pc, a politikailag korrekt, vagyis az olyan, akit a miniszterelnök megvet, és inkább azt mondom: oda szavazzanak, ahol nem vész el a voks, a listán, egyéniben, meg aki esélyes. Aztán elhallgatok, nem folytatom a politikai oktatást, mert hirtelen rádöbbenek: igazán nem is tudok mit tanácsolni ezeknek az embereknek, amúgy is épp a vénámba bökik a tűt – infúzió! -, nem tudok, mert azok a szereplők, akiket én ajánlani tudnék, pont eljátsszák azt az esélyt, amit Hódmezővásárhely kínált nekik.

Három hete eufóriában voltunk, íme mégis lehet, most már biztosan megegyeznek a szereposztásban mindazok, akiknek ez dolguk, hogy leegyszerűsítsék a válaszadást az egészségügyiek által feltett kérdésre is, de épp az ellenkezőjét teszik...

MIÉRT JÓ KATARBAN ÉLNI?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.03.20.


A szakállas viccel élve rögtön vissza is lehetne kérdezni: Miért, jó? Nos, a mai poszt alapján vannak bőven előnyei az ottani életnek. Ráadásul a mai válogatás annyiból is kilóg a Tíz dolog-sorozat többi része közül, hogy nem egy ember, hanem az ottani egyik magyar közösség tagjainak közös gyűjtése (és a képeket is ők küldték, amit köszönök). Lássuk tehát, miért szeretnek a Katarban élő magyarok – Katarban élni!
„#1 Tengerpart és sivatag, szórakozás


Szinte egész évben süt a nap, ennek köszönhetően jól indul a napunk. Szeretünk a sivatagban kirándulni, fürdeni a tengerben, húst sütögetni a parton, „dűnézni” a homokbuckákon.

Csodálatos a mangrove erdőben kajakozni vagy egy fárasztó nap után leugrani evezni, úszni a ház előtti öbölben, és ki hajózni egy BBQ hajós bulira. A tengervíz hőmérséklete 17 C° és 36 C° között változik egy éven belül, így többségében kedvező a vízi sportoknak és a fürdőzésnek.

Néhány szórakozóhely a tengerparton van, ahol a szezonban igazán jól esik mezítláb a beach partykon a homokban bulizni. Más helyek happy hours, vagy ladies night akciókkal (ingyenes, vagy kedvezményes italokkal) csábítják a hölgyeket, többen fejből tudják, mely napokon, hova lehet menni.

Mindenütt pálmafák vannak és körbevesz a tenger. A felhőkarcolók látványa, csodálatos épületek, a régi stílusban újjáépített Souq Waqif piac, a Katara Kulturális Falu mind szépek.

A The Pearl egy mesterségesen épített sziget melynek lakótornyinak többsége tengeri, vagy kikötői öblös kilátással és saját úszómedencékkel rendelkeznek, bizonyos tornyokból, házakból a tenger közvetlenül is elérhető. Ezen területek tisztaságára sok munkás felügyel. Hajléktalanokat nem lehet látni...

TÚLTOLTÁK A PROPAGANDÁT? MENEKÜLNEK AZ OLVASÓK ANDY VAJNA DÉLMAGYARORSZÁGÁTÓL

ÁTLÁTSZÓ 
Szerző: SEGESVÁRI CSABA
2018.03.20.


Nincs egy éve, hogy kiderült: az utolsó, függetlenként számon tartott napilapok is kormány-közeli kézbe kerülnek. A váltás nem tett jót a Délmagyarország példányszámának. A napilap 2017-ben 1841 előfizetőt veszített: ez közel 2,5-szerese az előző évi lemorzsolódásnak. Miközben 2017 év elején mindössze 24 “migránsos” cikk volt a lap internetes portálján, ez a szám 2018-ra jelentősen megugrott.

Tavaly nyáron derült ki, hogy az utolsó független lapcsoport, a Kisalföldet és a Délmagyarországot, valamint a Borsot kiadó Lapcom Zrt. kormányközeli kézbe, a filmügyi biztos és kaszinótulajdonos Andy Vajnához kerül. A tényles adásvételre ősszel került sor, ekkor Szegeden elküldték a lap főszerkesztőjét és helyettesét is.

Az új főszerkesztő a fideszes megyei önkormányzattól érkezett.

Tény, hogy a nyomtatott lapok évek óta veszítik el előfizetőiket, de a Délmagyarország most szintet ugrott. A napilap értékesített példányszáma a Matesz adatai szerint 2014 IV. negyedévében 38 200 volt, ez 2017. IV. negyedévére 31 252-re csökkent. De nem ez a meglepő. Míg 2014-ben 1091, 2015-ben 1590 lemondás volt, addig ezt 2016-ra sikerült jelentősen lefaragni. Abban az évben mindössze 763-an pártoltak el a laptól.

A 2017-es év azonban kiugró lett, 1841-gyel csökkent a lap példányszáma.

Hogy mi okozza az előző évihez képest 2,5-szeres növekedést, csak találgatni lehet. Az is tény, hogy a lapban megjelenő – kormányzati kommunikációra erősen rímelő – migránsokról szóló anyagok száma nagyot ugrott.

A Google találtai szerint 2017. január elseje és 2017. március 19-e között mindössze 24 cikkben szerepelt a delmagyar.hu-n a “migráns” kifejezés. Ez 2018 azonos időszakában megváltozott. A Google szerint ennek többszöröse, közel 100. Ebben persze azok a kereszthivatkozott cikkek is benne vannak, melyeket a kereső összeköt a portálon belül...

BAYER PATKÁNYNAK NEVEZTE AZOKAT, AKIK MEG MERTEK IJEDNI A MINISZTERELNÖK FENYEGETŐZÉSÉTŐL

444
Szerző: CZINKÓCZI SÁNDOR
2018.03.20.


A Békemenet szellemi tőkesúlyát képező Sajtóklubban Bayer Zsoltnak jutott a feladat, hogy megnyugtassa azokat a nem fideszeseket, akik esetleg megijedtek, amikor Orbán Viktor ünnepi beszédében erkölcsi, politikai és jogi elégtétellel kezdett fenyegetőzni:

Fókuszáljunk majd aztán arra a kitételre, amikor is a miniszterelnök azt mondja: és majd a választás után elégtételt veszünk, Mer' ugye azóta az összes patkány azon sivalkodik, hogy a miniszterelnök megfenyegette őket, meg aztán most már az egész nemzetet”

- értékelte a miniszterelnök beszédére érkezett reakciókat a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével is megjutalmazott műsorvezető, aki szerint eddig inkább a miniszterelnököt, a családját és a Sajtóklub vezetőit fenyegetik „lámpavassal, agyonlövéssel, kibelezéssel, felkoncolással, börtönnel” szinte mindennap. El is mondta, kikre gondol:

Kik? Ezek a rohadékok, akik most ajvékolnak, hogy ők meg lettek fenyegetve. Pedig mindössze arról van szó, hogy egyszer tényleg vége lesz, és az összes szemét, rágalmazó tetű be lesz perelve. Erről szól a jogi elégtétel.”

Aki szereti ilyesmivel indítani a napját, a teljes adást itt nézheti meg.

LÁZÁR MAJMOLJA ORBÁNT - Ő IS FENYEGET

VÁROSI KURÍR - KERÍTÉSEN INNEN
Szerző: MAKÓI ERNŐ
2018.03.20.


Úgy tűnik, ez a Fidesz-kommunikáció új útja, a jó öreg fenyegetőzést hívták segítségül, hogy az eddig is depresszió-közeli állapotot tovább gerjesszék. Hétfőn Lázár János élt a kormányfő-adta lehetőséggel és pacekba mondta, hogy Márki-Zaynak és Hódmezővásárhelynek mit kell tennie, ha jót akar.

Az üzenet

Az újabban facebook-bátor Lázár vasárnap beígérte, hogy nagy dolgok vannak készülőben, hétfőre kiderült, hogy tíz nappal korábban átadják a 47-es főút Hódmezővásárhelyt elkerülő szakaszát. Nem a frenetikus hír miatt kérte azonban a megkülönböztetett figyelmet, hiszen a posztolt videónak az örömhír csupán az első 4 percét töltötte ki. Utána jött a lényeg, amiért a cudar időben leautózott a közszölga.

Na, na és ejnye-bejnye!

Lázár szerint Márki-Zay Péter hadat üzent a kormánynak, hadat üzent Orbán Viktornak, és hadat üzent a Fidesznek is, mert azt nyilatkozta, hogy
„Trianon jön, ha újra nyer a Fidesz”

A jóságos fideszes képét magára öltő ex polgármester, hogy sem ő, sem a kormány nem vérszomjas, így

egyetlen polgármesterrel sem akar háborút. (…) A legtöbb, amit a város elérhet, ha háborúzni akar a kormánnyal, hogy elveszít egy régi barátot, egy régi szövetségest

Lázár szerint Márki-Zay Orbán posztjára tör és szerinte ezzel a városa ellen dolgozik.
Márki-Zay Péter fog Hódmezővásárhelynek Trianont jelenteni”, ha beszáll a nagypolitikába...