2020. november 19., csütörtök

ELZAVARNI ORBÁNT NEM KELL FÉLNETEK, JÓ LESZ

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.11.19.


Elvileg nagyon jelentős felhívással fordult hat magyar ellenzéki párt az unióhoz, annak vezetőihez, és tulajdonképpen annak polgáraihoz. Beleértve természetesen a magyar választókat is. Azért írom, hogy elvileg jelentős, mert ez a hat párt nagyjából kétmillió magyar ember nevében szólalt meg – megkockáztatom: a józanabb fideszesek nevében is –, és üzente meg a következőket: „Szükségesnek tartjuk kinyilvánítani az Európai Unió valamennyi nemzete, állampolgára, s az Európai Unió vezetése számára, hogy Orbán Viktor és kormánya nem egyenlő Magyarországgal".


Azért írom, hogy elvileg, mert a gyakorlatban, a hazai médiaviszonyok közepette, méltatlanul kevés figyelmet kapott a szöveg. Meglehet, az ellenzéki oldalon sem tettek meg mindent annak érdekében, hogy részint a tartalom, részint pedig annak ténye, hogy az Orbán-rendszer közös leváltásában érdekelt hat párt közösen igyekszik lépni, eljusson a lehető legtöbb emberhez. És most érdemes egy kicsit túllépni a szokásos pártcsatározásokon; a magyar – és lengyel – miniszterelnök lépése, azaz az EU segítő kezének ellökése a kicsinyes hatalmi érdekeket szolgáló vétóval ötszázmillió ember biztonságát, jövőjét kockáztatja. Ezzel kapcsolatban, a felhívás így fogalmaz:„Ez a segítség nem a saját hatalmi érdekeit az ország gazdasági érdekei elé helyező Orbán-kormányt, hanem a magyar embereket illeti meg. Arra hívjuk tehát az Európai Unió intézményeit és tagállami kormányait, találjanak megoldást arra, hogy az Orbán-kormány önzése ne lehessen akadálya az európai és a magyar gazdasági válság megoldásának, és a biztonságukat, egzisztenciájukat féltő magyar polgárok és vállalkozások mielőbb hozzájuthassanak az Európai Unió által Magyarországnak szánt támogatáshoz" .

Igen, sajnos, a valóban rendkívül jelentős petíció, itthon nem tudta átütni a nyilvánosság falát; a jobboldali portálok egy része meg sem említette – naná, hogy nem –, más részük pedig a szokásos stílusban számolt be róla. A Demokrata például elővette a főpolgármesteri előválasztás idején használt jelzős szerkezetet, így írt: „a roncskoalíciós pártok közösen árulkodnak az uniós intézményeknél.”
...

JAKUS IBOLYA: A KERESZTAPA FÉRFI - EZ A FRISS HVG HETILAP AJÁNLÓJA

HVG ONLINE
Szerző: JAKUS IBOLYA
2020.11.19.


Én vétóm, én vétóm, én igen nagy vétóm – ez Magyarország Homo christianus miniszterelnökének új imája, de közben nem bűnbánóan, hanem büszkén veri a mellét. A krónikus alapjogtipró Orbán lapot húzott a Covid–19-re: ha nem lophatja szabadon az európai adófizetők pénzét, nem farigcsálhatja kedvére fogpiszkálóvá a jogállamot, akkor bosszúból megtorpedózza az unió hétéves költségvetését és a járvány kárainak enyhítésére szolgáló közösségi segélycsomagot. Címlapsztorinkban színről színre bemutatjuk,

miként fajultak eddig a dolgok, milyen megfontolások vannak a NER-kompatibilis papás-mamás, valamint a nagyüzemi vagyonátmentés alaptörvénybe vésése mögött; képes-e alkalmazkodni az ellenzék az ismét a kárára átbuherált választási játékszabályokhoz; s kimenekülhetnek-e az uniós tagállamok az Orbán állította csapdából?

Közben pedig sírva tallóz, aki él. Kivéve a bárdolatlan királyt, aki a napokban azzal ugratta karanténban levő külügyminiszterét, hogy mekkora mázlista, mert ha 60 fölött lenne, akkor akár el is vihetné a betegség. Ez egyszer igazat mondott, naponta százával válnak a járvány áldozataivá a kormány cinikus szóhasználata szerint idős, a halálhoz viszont még nagyon is fiatal honfitársaink. Bár 24 óra sem kellett Orbánnak, hogy helyesbítsen, miszerint immár 99,99 az új 50, ami az egészségügy túlélőképességét illeti, a Magyarország rovatunkban megszólaló mentősök egyéni és rendszerszintű végkimerülésről számolnak be. Egyre több a már otthon válságos állapotba kerülő beteg, sokaknak közülük már a mentőben összeomlik a légzése, keringése, s ha mégis beér velük a kocsi, vagy gépre kerülnek, vagy hamarosan letakarják őket.

A „lord-major” felköttetését, az önkormányzatok újabb sanyargatását a járvány ürügyén ezúttal Parragh László, az Iparkamara elnöke vállalta magára önként, kéjjel. Az iparűzési adó kiiktatásának önkormányzatokra gyakorolt hatását a W alakú válságot áttekintő gazdasági elemzésünkben is ismertetjük, de mond a dilettáns ötletről keresetlen szavakat a Magyarország rovatnak nyilatkozó Gémesi György, Gödöllő polgármestere is. Szerinte Parraghnak inkább a kamarai sarcot kellene elengednie, nem pedig terrorizálnia az önkormányzatokat, amelyektől nemcsak a járvány elleni védekezéshez szükséges pénzeket vonja el a kormány, hanem elzárja előlük a fertőzöttekkel kapcsolatos összes érdemi információt is.

Bár a kormányzati illetékesek hetek óta mantrázzák, hogy az orosz vakcina már a spájzban van, mégis pillanatnyilag a német BioNTech cégnek van elsőként a legnagyobb esélye az egész világ által várt oltás forgalomba hozatalára. Gazdaság rovatunkban bemutatjuk a török bevándorló családokban született tudósok által alapított céget, amelynek teljesítményét politikai alapállástól függően ki a sikeres integráció diadalaként, ki pedig csak a szabályt erősítő kivételként ismeri el.

Vajon Orbán ámokfutása drámaíró tollára kívánkozik vagy sem?

Szimpla gazemberekről nem érdemes írni, az viszont drámába való, amikor valaki a szent cél érdekében követ el gyilkosságokat – mondja Szellem rovatunkban Spiró György, akit a Kádár Jánosról írt kötete apropóján kérdeztünk. Az író szerint azt a szabadságfosztást, aminek a magyar társadalom egyre növekvő mértékben ki van téve, nem lehet nagyon sokáig elviselni. Ugyanakkor az uralkodók nem feltétlenül abba szoktak belebukni, amit tesznek, hanem ami ellen nem képesek tenni. A járvány buktatta meg Trumpot, és Spiró szerint majdnem az összes mai kormányzatra ez vár a világon.

MITŐL KERESZTÉNYEBBEK ÉS PATRIÓTÁBBAK, MINT A SARKI ZÖLDSÉGES, A PÉNZTÁROS VAGY A MŰBÚTORASZTALOS, AKI NEM RÁJUK SZAVAZ?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2020.11.19.


Jó reggelt kívánok a nemzeti együttvetemedés rendszerének márkiszámoljahányadik évadának követhetetlenül sokadik részében! Pont éppen csütörtök van. Már megint történelmi jelentőségű napra ébredtünk mi, magyarok. Például azért, mert Szijjártó Péter külügyminiszter a karanténból, betegen, nyúzottan, a vírus által megrángatottan is elintézte, hogy mi legyünk az első ország a földgolyón, amely a mai napon tíz dózisnyi mintát kap az orosz vakcinából.

Ahelyett, hogy félkómásan, éhgyomorra könnybe lábadnék a meghatottságtól, az jutott eszembe, hogy olyan híreket hallottam keringeni, amelyek szerint a magyar népesség – legyen bizonyos része bármilyen megveszekedett orbánista -, nem viseltetik különösen nagy bizalommal az orosz (és kínai) vakcina iránt. Egy félig kihűlt felmérés szerint a megkérdezettek mindössze 11%-a lenne hajlandó élni a lehetőséggel, és csak további 10% oltatná be magát, amennyiben tovább romlik a járványhelyzet. Hát ez így első ránézésre messze van a kétharmadtól, elvtársak. Vagyis azt nem tudom, hogy tíz dózisnyi orosz oltóanyag mintával mit lehet kezdeni, viszont végigfut a hideg borsóleves a hátamon, ha arra gondolok, hogy ezzel is az lesz, mint az összefürkészett és összeportyázott lélegeztető- és horkolásgátló gépparkkal. Tudom, hogy mindent feltettek a vakcinára, és lázasan reménykednek a karnyújtásnyira lévő csodában, hiszen ez szorosan összefügghet a pártállam fényes jövőjével (az alagút végi fény és egyebek), de szerintem mielőtt ipari mennyiségben nekilátnának összeharácsolni majd csodát tevő vakcinát, talán kellene majd venni egy kurvanagy levegőt. Pláne mert a vakcina nem fogja megoldani egy csapásra minden problémánkat. Sem a hatalmába görcsösen kapaszkodó kormányét, sem a keményen hülyére vett kisemberekét.

Akiket most is propagandával táplálnak, holott a járvány második hullámával összefüggő újabb komoly gazdasági visszaesés, valamint az abból fakadó elhúzódó kilábalás miatt a háztartások és családok megélhetési körülményeit javító pénzügyi segítség volna nélkülözhetetlen számukra. A Policy Agenda elemzése, amely természeténél fogva nem propagandacélokat szolgál, sötét időket lát kirajzolódni a harmadik negyedéves gazdasági adatokból, címszavakban: szinte valamennyi ágazat teljesítményének csökkenése, jelentős fogyasztói áremelkedés, a forint árfolyamának tovább gyengülése, a foglalkoztatottság visszaesése, a családi jövedelmek további szűkülése, a talpon maradt cégek gazdálkodási nehézsége, a gyermeket nevelő családok és a nyugdíjasok tömeges léptékű rossz helyzetbe kerülése. Érdemes a számok mögé nézni, amelyekből az látszik, hogy pusztán az oligarcha farm zabáltatása nem lesz elegendő a későbbi növekedés beindulásához. Identitáspolitikai szemfényvesztés, ideológiai agyhalál (a 9. alkotmánymódosítás késő estébe nyúló, néhány kósza jelenlévőn kívül senkit nem érdeklő parlamenti vitája az állampárt szellemi-erkölcsi pusztulásának bizonyító erejű lehányt kilométerköve), főállású valósághajlítás és önfényezés helyett muszáj lenne a vállalati szektor alá nyúlni, a munkahelyeket megőrző és a családokat közvetlenül segítő támogatásokat bevetni. Különben ahogy már jelezni próbáltam: nemhogy fény nem lesz, de az alagút is fejünkre omlik...

ITT OLVASHATÓ

INTERNETJAVÍTÁS NÉMET MÓDRA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.11.19.


Közel négy hónap. Hét szerelő személyes látogatása. Megszámlálhatatlan telefonhívás és email... egy pokoli tortúra története. Nem, nem valamelyik kelet-európai országról szól Zita írása, hiszen Németországban él, ott tapasztalta meg mindezt.

„Azt már megszoktam, hogy barátokkal, ismerősökkel Németországban inkább vonalas telefonon érintkezünk, mert a lakás(aink)ban szórványosan tapasztalható térerő.

Azzal is kibékültem már, hogy ha vonattal utazom vissza Münchenbe, akkor még Salzburg előtt értesítsem a férjem az érkezésemről, mert utána csak a „nincs szolgáltatás” mondattal szemezhetek a telefonomon.

A „szemem sem rebbent”, amikor a közeli Herrschingbe jártam iskolába, és órán, ha nagyon unatkoztam, esélyem sem volt kicsit a világhálón szörfözni, mert az iskola területén hiányzott a lefedettség.

(Az intézmény már hónapok óta fizette a Vodafone-nak a wifiszolgáltatásért járó számlát, mégsem működött az internet.) Azt viszont nem fogadom el, ha a lakásban megszűnik a „civilizáció”...

ITT OLVASHATÓ

MIÉRT PONT AZ SZFE?

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerzők: GÁBOR GYÖRGY - VÁSÁRHELYI MÁRIA
2020.11.13.


„A mi ügyünkről alig tud valaki rajtunk kívül, mi pedig nem tudunk eleget másokról. Márpedig semmi esélyünk érdemben tiltakozni, amíg ez az alapállapot gyökeresen meg nem változik, és nem egymás mellé állva állunk ki magunkért.” (Vilmos Noémi SZFE-hallgató, 2020. október 23.)


A rendszerváltás óta eltelt 30 év során egyedülálló, immár két hónapja szűnni nem akaró egyetemi tiltakozási akciót figyelve bizonyára sokakat foglalkoztat a gondolat, hogy miért pont a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói és hallgatói azok, akikben van mersz, erő és akarat ahhoz, hogy ilyen következetesen, keményen és egységesen szembeszálljanak a zsarnoki hatalommal. A kérdésre nyilván számos magyarázat adható, sok-sok egyidejű, egymást erősítő tényező játszik szerepet abban, hogy éppen a színházi és filmes szakma leendő és mai képviselői azok, akik példát mutatnak az országnak demokráciából, szabadságszeretetből és szolidaritásból.

Mivel mindketten oktattunk, illetve oktatunk az SZFE-n, személyes tapasztalatunk is van arról, hogy erre az egyetemre többségében a saját korosztályuknál érettebb, céltudatosabb diákok kerülnek be, egy rendkívül kemény és hosszú – hónapokig tartó – felvételi procedúra után, 15–20-szoros túljelentkezés mellett. Ennek megfelelően az SZFE diákjának lenni sok szempontból kivételes helyzetet, büszkeséget és elhivatottságot jelent azon túl is, hogy a művészeti pályát választók többsége eredendően is az egyéni és társadalmi problémákra érzékenyebben reagáló, kreatív, autonóm fiatalokat feltételez...


ORBÁNNAK SZÜKSÉGE VAN A PÉNZRE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁSZKY JUDIT
2020.11.19.


Nem engedheti meg Brüsszel, hogy zsarolja Orbán és Morawiecki. Lapvélemény szerint a végén beadják a derekukat mindketten, mert szükségük van a pénzre. Ma dönthet a Tanács.


Több órás lapszemlét kellene tartani, ha csak az elmúlt pár órában megjelent magyar vonatkozású cikkeket ismertetném. Természetesen Orbán vétója a fő téma a nemzetközi sajtóban, már csak azért is mert ma államfők és kormányfők videó csúcstalálkozót tartanak erről. A 33. cikknél abbahagytam a számolást. A Financial Times pár óra leforgása alatt három cikkben is elemezte a helyzetet: az elsőben Varga Judit igazságügyi minisztert idézte, aki szerint a jogállam értelmezése minden ország belügye, és emiatt különböznek is egymástól, ezért nem lehet egységes uniós jogállami értelmezésről beszélni. A lengyel igazságügyminiszter kerek-perec kijelentette, hogy elvesztették bizalmukat az egységesnek mondott uniós intézményekben, s amúgy is: mit értenek a potenciális kockázaton és azt miért akarják büntetni? Ezzel együtt úgy véli a cikk, most csak verik a tamtamot, a végén beadják a derekukat mindketten, mert szükségük van a pénzre. Ugyan Brüsszel javaslattal él, amelyben a tagállamok szuverenitásának elismerésével akarja kihúzni a jogállami viták méregfogát, azonban ez sem elég a magyar és lengyel vezetőknek, akik azt követelik, hogy csak egyhangú és nem minősített többségi szavazással lehessen elfogadni a jövőben a jogállami sértések miatti szankciókat – értesült a Financial Times.

Ki az az Orbán Viktor?

A Dutch News pedig azt írja, hogy Orbánon kapott össze a holland kormányfő, Mark Rutte és Geert Wilder, utóbbi nagy Orbán-rajongó, s úgy fogalmazott a vitában, a kormányfőnek halványlila gőze sincs arról, ki is az az Orbán Viktor. Rutte határozottan kijelentette, nem fog megalkudni a jogállami kérdésben, már így is sokat engedett, és egyébként nagyon örül annak, hogy nem olyan ember, mint Orbán, aki megsérti a kisebbségek, a civilek jogait és a sajtószabadságot.

A szlovén kormányfő – akinek kampányát segítette a magyar kormány – nyílt levelet írt Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, amelyben az uniós vezetők fejére olvassa, hogy olyan eszközzel akarják fegyelmezni az Unió egyes tagállamait, amit tévesen jogállamnak neveztek el – számolt be az Euractiv. Persze a cikk rögtön meg is jegyzi, hétfőn Janez Jansa azonban nem vétózott. Mindenesetre utólag sérelmezi, hogy mások belpolitikájába ne avatkozzon be az Unió.

A második Financial Times cikk arra figyelmeztet, hogy nemcsak a büdzsét fenyegette be vétójával Orbán és Morawiecki, hanem miattuk a klímaprojektek is elbukhatnak illetve késést szenvedhetnek, hisz a vétójuk miatt nem haladhatnak előre ebben a kérdésben sem. A fő cél az lenne, hogy 2050-re Európa karbonsemleges kontinens legyen, első az összes közül.

Az angol nyelvű, de orosz Sputnik News szerint politikai gyilkosságot akar elkövetni Orbánon és Morawieckin is a baloldali ellenzék, s a folyamat még Frans Timmermans intézkedéseivel kezdődött, de ott végződhet, ahol ma a britek is tartanak. A cikk – minden bizonnyal tévesen állítja -, hogy a baloldal az uniós alapoktól akarja megfosztani őket, s nem azt állítja, hogy a jogállam visszaállítására akarja rábírni őket.

Ki rántja félre a kormányt?

Az amerikai CNBS összefoglalójában felidézik, hogy július óta folyt a vita a hétéves költségvetés, a Covid-segélyalap és a jogállam összeegyeztetésének a kérdésében, s amikor végre pont került megállapodásra, akkor gördítenek újabb akadályt a lengyelek és a magyarok. Az Eurasia Group számításai szerint, ez már most azt jelentheti, hogy leghamarabb 2021 harmadik negyedévében juthatnak a forrásokhoz a tagállamok január helyett. Danil Gros német közgazdász szerint nem lefutott játszma ez, most van az a feszült pillanat, amikor várjuk, ki fogja félrerántani a kormányt. S amúgy is Magyarország és Lengyelország sokkal többet veszít a pénzek kései kifizetésével, mint a spanyolok vagy az olaszok. Hollywoodi happy endes a cikk vége, minden megoldódik, mert Angela Merkel és Emmanuel Macron bevetik magukat és jól leülnek tárgyalni az érintettekkel.

Hello diktátor!

A brit Guardian szerkesztőségi véleménycikke szerint a nyáron rosszul mérte fel a helyzetet Angela Merkel. De 10 éve rosszul mérte fel. Hiába üdvözölte Jean-Calude Junker Orbánt 2015-ben „hello diktátor” nem lépett az EU, mert túl lassú és cselekvésképtelen. Most azonban látva a két országból indított keresztes hadjáratot a modern Nyugattal szemben – világos, ez nem mehet így tovább a végtelenségig.

Judy Dempsey a Carnegie Endowment for International Peace/Europe alapítvány elemzésében az eddigieket Angela Merkelnek rója fel és ő is felveti a felelősségét,amennyiben most sem változtat a tűrhetetlen helyzeten. Nem engedheti meg, hogy Magyarország és Lengyelország zsarolja az Uniót.

ORBÁN MEG TUDJA NYERNI AZ UNIÓS VÉTÓVAL KAPCSOLATOS HARCOT, DE ANNAK SÚLYOS ÁRA LESZ

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2020.11.19.


Orbán Viktor
egészen rendkívüli tettet vitt véghez a héten az Európai Unióban: sikerült komolyabb válságot csinálnia, mint az, hogy az unió egyik tagállama hamarosan megegyezés nélkül hagyhatja el az EU-t. A magyarok és a lengyelek vétója ugyanis lesöpörte a brexitet a csütörtöki uniós csúcstalálkozó napirendjéről. Eredetileg úgy volt, hogy Michel Barnier brexit-főtárgyaló beszámol a tárgyalások jelenlegi helyzetéről, de ezt végül elvetették, a tájékoztatót a jövő hét elejére tolták. Az EU-csúcs kizárólag a költségvetési vétó kríziséről szól.

Foglaljuk össze röviden, mi történt. Az unióban egy ideje dolgoznak már egy olyan eszközön, amely hatékony lehet az egyre autoriterebbé váló tagállamok ellen, de nem olyan kemény, mint a hetes cikk, amellyel adott esetben meg lehet vonni a tagállamok szavazati jogát a tanácsban. Az új megoldás a nyár végére készült el, amikor az EU a hétéves költségvetési kerettel, vagyis az unió költségvetésével együtt elfogadta, hogy létrehoznak egy jogállami mechanizmust, amellyel fel lehet függeszteni a kifizetéseket azoknak a tagállamoknak, amelyek megsértik az unió alapértékeit.

Ezek az alapértékek egyébként elég egyértelműek, és noha a Fidesz ennek ellenkezőjét állítja, objektíven le vannak írva. A végül nemrég elfogadott jogállami mechanizmus a lisszaboni szerződés, vagyis az Európai Unióról szóló szerződés második cikkén alapszik. Ez azt írja le, milyen alapértékei vannak az uniónak, amelyeket a tagállamoknak be kell tartaniuk. Így szól ez a rövid cikk:...

EZ NEM A 7-ES CIKKELY, AZ EU MOST TÉNYLEG BÜNTETHET [HETIVÁLASZ 48] - PODCAST

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2020.11.19.


Hétfő óta az EU következő hétéves költségvetésével és a koronavírus-hitelcsomaggal kapcsolatos magyar–lengyel vétó ügye borzolja a kedélyeket Európában. Miért állt elő ez a helyzet, miért jó ez Magyarországnak – ha jó egyáltalán –, és mi lehet a kiút a patthelyzetből? Ezekről volt szó a HetiVálaszban, a Válasz Online podcastadásában. A műsor kiindulópontja Stumpf András kollégánk szerdai írása, ezért vele és Magyari Péterrel (444.hu) beszélget Vörös Szabolcs műsorvezető...

AZ OLASZ KORMÁNY ELFOGADHATATLANNAK TARTJA A LENGYEL–MAGYAR VÉTÓT, A V4-EK MEGOSZTOTTNAK TŰNNEK

TELEX
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2020.11.19.


A vétójog alkalmazásának „félretételét” és a kompromisszumkeresést szorgalmazta Luigi Di Maio külügyminiszter, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz kormánypárt politikusa csütörtökön az európai uniós támogatások kiutalásának jogállami feltételekhez kapcsolása körüli vitáról szólva.

Az MTI beszámolója szerint Luigi Di Maio az olasz közszolgálati rádió reggeli műsorában kijelentette, elérkezett az ideje, hogy az Európai Unió „előre lépjen, és eltörölje” a vétómechanizmus eddigi gyakorlatát. Véleménye szerint ugyanis nem ez az első alkalom, hogy egyes tagállamok vétójukkal megbénítottak folyamatokat, de végül sikerült kompromisszumot találni, miként nyáron Hollandia esetében is történt. Az olasz diplomácia vezetője arra utalt, hogy Hollandia fenntartással fogadta az európai helyreállítási alap szétosztási rendszerét, amely a magas államadósságú Olaszországot az elsők között részesíti előnyben. Luigi Di Maio kijelentette: „Lengyelország, Magyarország és Szlovénia sokat kockáztat. Szerintem sikerül kompromisszumot találni.”

Elfogadhatatlannak nevezte ugyanakkor, hogy

„Olaszország, amely 209 milliárd euró európai támogatást vár a munkanélküliek, családok és fiatalok számára, három olyan ország túsza legyen, amelyek velünk ellentétben nem nettó befizetők, hanem az EU-források nettó élvezői”.

Az olasz politikus az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek videókonferenciája előtt nyilatkozott, amellyel egy időben az EU-tagországok külügyminisztereinek találkozóját is megtartják. Az európai pénzek kifizetését Magyarország és Lengyelország hétfőn vétózta meg. Budapest és Varsó lépésének indokaként közölte: nem értenek egyet azzal, hogy az európai uniós támogatások kiutalását jogállami feltételekhez kapcsolják...


WITTINGHOFF: „PARRAGH VAGY NAGYON OSTOBA, VAGY NAGYON GONOSZ – VAGY MINDKETTŐ”

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2020.11.18.


Budaörs polgármestere változatlan szenvedéllyel és keresetlen szavakkal kelt ki a MKIK-elnök iparűzési adó-lenyúlási szondázása ellen még akkor is, ha teljesen egyértelmű – Parragh a kormány által sneciként bedobott csali egy eddig ismeretlen közpénz-lenyúlási terv feláldozható önkénteseként. Önkritikusan hozzáteszi: „a mi felelősségünk is, hogy ide jutottak a hajdani értékek”.


A héten két nap alatt kétszer sem értett egyet önmagával a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara áldozati bárány elnöke, miután a kormánylapban kijelentette: nem is egy, de két évre kellene befagyasztani az önkormányzatok működését biztosító iparűzési adót a mikro-, kis- és középvállalkozói szektorban. Ámde már másnap kijelentette a vállalkozások érdekeit képviselni hivatott elnök, hogy jobb lenne az ingatlan-, az idegenforgalmi-, az építmény-, valamint a kommunális adó befagyasztását is leszkanderezni. Ön Budaörs polgármestereként hogy látja, mi történik, ha ez a lázálom megvalósul?

– Elnézést, de én inkább szeretnék nagyon szigorúan fogalmazni. Szerintem épelméjű ember, aki egy általános iskolás felső tagozatos gazdasági ismereteinél picit többet tud a világról, az ekkora ostobaságot nem fogalmazhat meg. Ehhez képest, amit Parragh László javasol, a tanácsrendszer haladó szellemű autonóm intézményrendszer volt...

ORBÁN VIKTOR FÉRFI, ÉS A MIGRÁNSOK MIATT MEGVÉTÓZZA A VÁLSÁGKEZELÉSRE SZÁNT UNIÓS TÁMOGATÁSOKAT

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2020.11.19.


Eszement jó reggelt kíván a 444 napindító hírlevele!

MIGRÁCIÓ MINDENEK FELETT

A héten durvult el igazán a magyar és a lengyel kormány szembenállása a többi EU-s tagállammal, amelyeknek többsége hétfőn megszavazta a jogállamisági mechanizmust. Ezzel az adott ország demokratikus működésétől, korrupció elleni fellépésétől tennék függővé az uniós támogatások szétosztását. Orbán és Kaczyński viszont ezt annyira nem akarja, hogy megvétózza az EU-s költségvetést és benne a koronavírus miatt összerakott gigantikus gazdaságélénkítő csomagot, amely már januártól nagy segítség lehetne Magyarországnak is.

A magyar miniszterelnök szerda reggeli közleményében kifejtette, hogy ez az egész a migránsokról szól: „Ma Brüsszelben csak azt az országot tekintik jogállamnak, aki beengedi a migránsokat a hazájába” - indokolta, hogy miért ragaszkodik minden áron a jogállamisági feltételek elvetéséhez. Szerinte ezeknek az a célja, hogy „a tagországoknak járó pénzeket a bevándorlás támogatásához kössék, és a migrációt ellenző országokat költségvetési eszközökkel megzsarolják”.

Hat magyar ellenzéki pártvezető ezen a ponton szükségesnek tartotta „kinyilvánítani az Európai Unió valamennyi nemzete, állampolgára és az Európai Unió vezetése számára, hogy Orbán Viktor és kormánya nem egyenlő Magyarországgal”. A magyarokat pedig annak a kinyilvánítására hívták fel, hogy „az Orbán-kormány nem az ő nevükben rombolja az európai együttműködést, akaratukkal és érdekeikkel ellentétesen akarja megfosztani az európai és a magyar polgárokat a nekik járó európai támogatásoktól.”

A sztorit hamarosan folytatjuk...

SÚLYOS HIBÁKAT VETTEK ÉSZRE AKADÉMIAI DOLGOZÓK A SEBTÉBEN ELFOGADOTT KUTATÓHÁLÓZATI TÖRVÉNYBEN

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2020.11.19.


Mint arról mi is beszámoltunk
, az Országgyűlés kormánypárti többsége kedden, november 17-én fogadta el azt a törvényt, ami megszünteti az úgynevezett Eötvös József Kutatási Hálózat dolgozóinak közalkalmazotti státuszát, és egy speciális jogállásba helyezi át őket.

Az elfogadott törvény szövegét most az érintettek által korábban létrehozott Akadémiai Dolgozók Fóruma is átnézte, és a köztársasági elnökhöz, aláírásra felterjesztett törvény szövegében több súlyos hibát és önellentmondást is azonosított.

Felhívják például a figyelmet arra, hogy a törvény szövege szerint „”z NTT (Nemzeti Tudományos Tanács) 12 tagból áll. Az NTT elnöke a tudománypolitika koordinációjáért felelős miniszter […] egy tagot pedig az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat tagjai közül kell kinevezni”.

Ugyanakkor viszont a törvény elfogadásának időpontjában egyetlen természetes személy sem „tagja” az ELKH-nak, és a szövegből nem derül ki, hogy a kinevezendő NTT-tag alatt ezzel milyen jogviszonyban álló dolgozót kell érteni...

KORONAVÍRUS 65 ÉV FELETT: CSAK RÉSZBEN A RATKÓ-KORSZAK MIATT HALNAK MEG MOST EGYRE TÖBBEN

24.HU
Szerző: MOLNÁR DÁVID
2020.11.19.


Újra megnéztük, mennyire vannak összhangban a Központi Statisztikai Hivatal és a hivatalos kormányzati koronavírus-oldal halálozási adatai.

985-tel többen haltak meg az október 12-i héttel végződő elmúlt tíz hétben, mint átlagosan az előző öt év azonos időszakában

– derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A 65 éves kor vízválasztó: az ennél fiatalabbak közül 472-vel kevesebben haltak meg, mint korábban, ez pedig már sejteti a nyugdíjas korúakra vonatkozó szomorú statisztikát: közülük közel 1500-zal több halott van, mint néhány évvel korábban. Ezt az adatot két fő tényező befolyásolja:

- egyrészt a koronavírus,

- másrészt több 65 év feletti van, mint az előző években.

Ez utóbbi a Ratkó Anna nevével fémjelzett, 1950-es években alkalmazott népesedéspolitikának köszönhető: az 1950 és 1956 között életben lévő abortusztilalom és gyermektelenségi adó párosa miatt jóval több gyerek született, mint a korábbi években. Ők most 64-70 évesek. Az egy héttel korábbi cikkünkkel ellentétben most szinte kizárólag rájuk koncentrálunk – először nézzük meg, hogy az előző öt év átlagához képest hogyan változott az életkor szerinti megoszlás Magyarországon...

ERŐS JOGOSÍTVÁNYOKAT KAPOTT AZ ÚJ ORSZÁGOS KÓRHÁZ FŐIGAZGATÓ

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2020.11.19.


Jenei Zoltán, az új országos kórház-főigazgató – derül ki a szerda este nyilvánosságra hozott Magyar Közlönyből
.

Jenei Zoltán, az új országos kórház-főigazgató – derül ki a szerda este nyilvánosságra hozott közlönyből. A közgazdász végzettségű új egészségügyi csúcsvezető idén szeptemberig két cikluson át dolgozott a Pécsi Tudományegyetem kancellárjaként. Korábban főrendőr, dandártábornok is volt, Somogy megyei rendőr-főkapitányként is állt már az állam szolgálatában. Most ő lesz a vezetője és a munkáltatója az állami egészségügy alkalmazottainak, kivéve a kórházi intézményvezetőket, akiké az egészségügyért felelős miniszter. 

Hivatalának feladata lesz egyebek mellett az egészségügyi ellátórendszer működésének figyelemmel kísérése, a felülvizsgálatát érintő stratégiai kormányzati döntések megalapozása, melynek keretében közreműködik az egységes és átlátható új nemzeti egészségügyi irányítási rendszer kialakításába. A kinevezése előtt egy nappal korábbi közlönyből derült ki, hogy a vészhelyzetre hivatkozva új tisztségéhez igazították az egészségügyi ellátórendszer működtetésének szabályait. Eszerint az országos kórház-főigazgató hagyja jóvá a hozzátartozó intézmények költségvetését, hozzátartoznak majd a kapacitásmódosítások, az intézmények működési feltételeit meghatározó dokumentumok (különösen szervezeti és működési szabályzat, házirend, szakmai program, munkaterv) jóváhagyása. ( Ezek egy része eddig a szaktárca feladatai voltak.) Jenei Zoltánhoz került az intézmények szakmai fenntartó felelősség is, így például ő hagyja majd jóvá egészségügyi ellátási szerződéseket, kezdeményezhet a kapacitás átcsoportosításokat, s módosíthatja azt is, hogy egy-egy intézménynek mekkora legyen az ellátási területe, és milyen gyógyító feladatokat láthat el. Lényegében a jogosítványaival a teljes ellátórendszert átszabhatja. 

Posztjával szigorú pénzügyi felügyeletet is gyakorol a kórházak felett, így az E-Alapból származó bevételek költéséhez is az ő hozzájárulása szükséges. Arról, hogy mindez hogyan működik majd egy későbbi kormányrendelet határozza majd meg.

A JÁRVÁNYÜGYI KORMÁNYZATI TÁJÉKOZTATÁS MINDEN HATODIK BEJEGYZÉSE PROPAGANDA

ADATÚJSÁGÍRÁS / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BÁTORFY ATTILA
2020.11.18.


...A bejegyzések legtöbbje statisztikai adatközlés, járvánnyal kapcsolatos tájékoztatás, illetve a járványt is érintő tájékoztatás. Ugyanakkor a 2286 eddigi bejegyzésből összesen 394 volt kormánypropaganda, vagyis minden hatodik bejegyzés.

Elsősorban azokat a bejegyzéseket tekintettünk propagandának, amelyekből egyértelműen a kormány politikai állásfoglalása köszönt vissza. De ide soroltuk azokat a híreket is, amelyek úgy jelentek meg a hivatalos koronavírus-tájékoztató oldalon, hogy semmi közük nem volt a járványhoz, illetve az azzal kapcsolatos intézkedésekhez. Erre jó példa Novák Katalin CSOK-kal kapcsolatos bejelentései. Néhány esetben röviden szót ejtett arról, hogy a járvány alatt sem állhat le a családok támogatása, de legtöbbször egyáltalán nem került említésre a koronavírus ezekben a cikkekben.

Ezen cikkek egy része volt csupán teljesen nyílt propaganda, többségük azonban elsőre teljesen ártalmatlannak tűnő hírközlések közé furakodott be egy-két mondat erejéig, amikor valamelyik nyilatkozó az EU-t és Brüsszelt (pl.: Hollandia betámadása, vagy Magyarország és Lengyelország megvédte a nemzeti büszkeségét), az ellenzéket vagy a Soros-szervezetek valamelyikét támadta. Akadtak fordított helyzetek is, amikor a járvány örvén közöltek nem releváns információt, mint például Szijjártó Péter üzemlátogatása, ahol a vállalkozás sikerességéről és nettó árbevételéről beszélt.

Nyilván a propagandaszövegek között is voltak trendek: így, amikor a Pesti Úti Idősek Otthonával lehetett Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert támadni, akkor a tájékoztatóoldal is kiemelten foglalkozott az idősek otthonában tapasztalható áldatlan állapotokkal, amikor azonban a gazdaság nehézségeiről volt szó a sajtóban, a tájékoztató oldalon megszaporodtak a magyar gazdaság erejét és tűrőképességét kidomborító bejegyzések, nyilatkozatok.

Szintén többször jelentek meg olyan anyagok a tájékoztató oldalon, amelyek a migráció és a járványterjedés kérdését összemosták, összesen hétszer. Egészen friss példa továbbá arra, hogyan köszön vissza a kormánypropaganda az eredetileg tájékoztatásra szolgáló oldalon az, hogy pár nappal Karácsony Gergely bejelentetése után, miszerint a főváros saját költségén kezdi meg az iskolai dolgozók tesztelését, az NNK közleménye jelent meg az oldalon, azt állítva, hogy tömeges tesztelésre alkalmatlan az antigén-teszt.

Sokak szerint már a statisztikai adatközlés is propaganda, mivel kozmetikázott statisztikákat közöl az oldal. Erre semmiféle bizonyíték nincsen, az adatközlés anomáliái egyszerűen emberi hibákból és az információáramlás kihagyásaiból is következhet, továbbá az adatgyűjtés módszertani hibáiból. Az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatóinak megítélése már nehezebb. Az Operatív Törzs újságírói kérdésekre nagyon ritkán válaszol, akkor is leginkább megkerülik a válaszadást. Konkrét adatok “rendelkezésre állását” előbb letagadják, majd egy héttel később a letagadott adatra alapuló állítást tesznek, 18-án pedig bemutatják azokat. Mindenki döntse el, hogy ezt minek nevezi...

SZABAD SZEMMEL: KIHAGYHATJÁK MAGYARORSZÁGOT AZ UNIÓS SEGÉLYTERVBŐL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.11.19.


Spiegel


Az Európai Parlament elutasít bármiféle engedményt Magyarország és Lengyelország részére a jogállam kapcsán. David Sassoli, az EP elnöke, valamint a frakcióvezetők bejelentették, hogy nem hajlandók semmilyen további kompromisszumra. Így semmilyen körülmények között sem lehet arról szó, hogy újra nyissák a megállapodást a hétéves büdzséről, illetve a jogállami elvekről.

Bloomberg

A francia elnök egyik tanácsadója azt közölte, hogy ha minden kötél szabad, kihagyhatják Magyarországot és Lengyelországot a gazdasági segélytervből. A szokásoknak megfelelően névtelenül nyilatkozó szakértő azonban hozzátette, hogy egyelőre olyan megoldásban gondolkodnak, amely kiterjed mind a 27 tagra, de mindenképpen meg akarják védeni a jogállamot. Kiutat jelentene szerinte, ha pl. megnyugtatnák Orbán Viktort, hogy az a bírósághoz fordulhat, ha valamilyen jogsértés miatt felmerülne a támogatások megvonása a magyar kormány számára.

A Teneo kockázatelemző szerint azonban megosztaná Európát, ha a magyarokat és a lengyeleket megkerülnék. Ez főleg a németek számára istenkáromlással érne fel.

Yahoo/AFP

Az európai ügyek francia minisztere azt közölte, hogy gyakorlati megoldással próbálkoznak túljutni a magyar-lengyel vétó miatt bekövetkezett patthelyzeten, de ha nincs más, akkor mennek tovább, immár a két ország nélkül. Clement Beaune hozzátette, hogy tisztázni kívánják, mit is jelentenek a jogállami feltételek, de szó sem lehet azok megkérdőjelezéséről, mert az értékek, és az egész európai terve jövője a tét. Mint megjegyezte, egyes tagok nem ejthetik fogságba a földrészt, csak azért, mert nem kívánnak előrelépni és nem tisztelik az együttműködés alapjait.

Közben keményebbre váltott viszont a hang a két renitens állam részéről. Morawiecki kijelentette, hogy itt egy európai oligarcha igyekszik megfélemlíteni a gyengébb országokat. Orbán pedig zsarolásnak nevezte a leendő mechanizmust olyan államokkal szemben, amelyek elvetik a bevándorlást. Közben az oldalukra állt a szlovén miniszterelnök. Ugyanakkor a csehek, szlovákok és románok nem tartják jónak a vétót. 

Die Zeit

Az unió költségvetésért felelős biztosa úgy gondolja, hogy Magyarország rövidesen feladja az ellenállást, már csak saját érdekében is. Az osztrák Johannes Hahn a lapnak adott interjúban kifejtette, hogy szerinte a lengyelek is visszakozni fognak, mivel mind a két ország polgárai hatalmas összegektől esnének el, és ezt a kormányaiknak mérlegelniük kell. Hiszen a 2. világháború óta nem volt ekkora válság.

A politikus jelezte: hogy a közösségi alapok ne tűnhessenek el sötét csatornákon, Brüsszel erősíteni kívánja a védekezést. Pl. az új Európai Ügyészség segítségével, de fokozott szerep hárul majd az OLAF-ra, a Korrupcióellenes Ügynökségre is. Óriási összegekről van ugyanis szó, ezért jobban fel kell szerelni az ellenőrzést szolgáló mechanizmust.

Neue Kronen Zeitung

Az Európai Parlament osztrák néppárti alelnöke úgy véli, nem maradhat következmények nélkül a magyar és a lengyel vétó, ezért azonnal el kell távolítani a Fideszt az EPP-ből, ha Orbán Viktor ma este nem mutat hajlandóságot a két pénzügyi csomag elfogadására. Othmar Karas, aki jó ideje következetesen bírálja a hivatalos magyar politikát, megjegyezte: nem szabad megengedni, hogy egy EPP-tag zsarolja az uniót. A politikussal a kizárás ügyében mélyen egyetért Donald Tusk, az európai kereszténydemokraták lengyel elnöke, aki korábban igen jóbarátságban volt a magyar kormányfővel.

Le Monde

A vezércikk lehetetlennek minősíti a magyar és a lengyel politikát, hiszen az éppen kudarccal fenyegeti az egész közösség szolidaritását, azaz hogy a közösség együttes erővel juthasson túl a Covid-19-en. Ily módon azonban a két kormány védhetetlen pozícióba navigálja magát. A kérdés, hogy ők ketten meddig hajlandóak elmenni, hiszen az összes gazdaságot veszélybe sodorják az ellenkezéssel.

Kaczynski és Orbán már évek óta csörtézik Brüsszellel a bíróságok és a média önállósága ügyében, de hozzáállásuk a Bizottság és az EP szemében ellentmond az alapértékeknek. Már a migránsválság során megmutatkozott az eltérő megközelítés. Akkor kompromisszummal hidalták át a viszályt, ám a mostani eset más. Egyrészt mert sem Budapest, sem Varsó nem állíthatja, hogy nincs tisztában vele: itt az EU egyik alapja forog kockán. Továbbá mivel teljesen magukra maradtak ebben a vitában. Még a másik két V4-ország sem állt be mögéjük. Végül pedig mert megindokolhatatlan, hogy ennyi pénzt kellő jogállami garanciák nélkül osszanak szét.

Képtelenség és ideológiai vakság, hogy kudarcot valljon a közösség elszántsága a járvány legyűrése, csak azért, mert két tag belpolitikai megfontolásokból keresztbe fekszik. Meg kell követelni, hogy a magyar és lengyel vezetés felelős magatartást tanúsítson a kiút keresése során. Hiszen az ő polgáraik gazdasági megmentéséről is szó van.

Nem, Orbán miniszeterelnök úr, az EU nem a Szovjetunió. Éppen ellenkezőleg. Magyarország szabad akaratából lépett be az európai közösségbe, és távozhat is, ha akar. Nem egyszerű, de a brit példa mutatja, hogy meg lehet csinálni. Persze négy évvel a népszavazás után a brit 60 %-a jó véleménnyel van az unióról. Kell, hogy ennek valami oka legyen. 

Frankfurter Rundschau

A vezércikk azt tanácsolja a jogállam híveinek, hogy semmiképpen se hagyják magukat zsarolni Magyarország és Lengyelország részéről a mai esti csúcskonferencián. Mert nagyon helyes, hogy a jövőben egyetlen fityinget, vagy csak kevesebb pénzt kapjanak azok a kormányok, amelyek átlépnek a törvényen, bírákat csuklóztatnak és korlátozzák a szabad sajtót. Ez nem lenne jó a magyar és a lengyel vezetésnek, de annál jobb volna viszont az EU jövője szempontjából. Szóval nem szabad engedni, még akkor sem, ha emiatt csak a jövő hónapban megy át a költségvetés és a segélycsomag terve.

A jogállami mechanizmus pártolóinak egyébként sincs más választásuk, mint hogy felvegyék kesztyűt és megvívják a csatát. Hiszen idáig minden próbálkozás lepattant a mind tekintélyelvűbb magyar és lengyel vezetésről. Sőt, azok csak egyre jobban kiépítették autoriter rendszerüket. De az érveiket még a magyarok és a lengyelek közül is egyre kevesebben hiszik el. Annál többen jönnek rá viszont, hogy mennyire kellenek a brüsszeli milliárdok. Szóval a két kormány helyzete egyáltalán nem olyan erős, mint ahogy az a vétó fényében tűnik.

Nagyon úgy néz ki, hogy a vita csak a decemberi csúcson rendeződik, addig tehát időhöz jutnak a felek. De a spanyolok abban bíznak, hogy már a jövő év elején pénzhez jutnak, hogy talpra állítsák a vírus miatt megroggyant gazdaságukat. Ebből is látszik, mennyire felelőtlen Budapest és Varsó. Ám ha a többiek megint az anyagiakkal fogják be a szájukat, akkor az EU azt bizonyítja, hogy zsarolható, az pedig súlyos jelzálogot jelent.

De azt is szem előtt kell tartani, hogy az uniónak mennyi más gondot kellene sürgősen megoldania, és ezt meg kellene értenie a Fidesznek, valamint a PiS-nek is.

NZZ

Egyre inkább csak szöveg, hogy az unió jog- és értékközösség, és Brüsszel rossz következtetéseket von le abból, hogy Magyarország és Lengyelország erőpróbát kényszerít ki a jogállami kritériumok megszigorítása kapcsán, amivel az EU alapjait ássa alá. A külpolitikai rovatvezető, Rásonyi Péter kommentárja rámutat, hogy a Tanács csakis magának köszönheti a jelenlegi zsákutcát, mert a júliusi csúcson a kérdés elmaszatolásával kiskaput nyitott Budapestnek és Varsónak és azok ezt ki is használták, noha esetükben meglehetősen kétes a jogállam helyzete. Az EP azonban azt közölte, hogy eddig és ne tovább.

Ahogy az az ilyen helyzetekben szokás, ezúttal is valószínűleg alkuval simítják el a konfliktust, noha itt kulcskérdésről, az EU alapértékeinek megmentéséről van szó. Mert ha bizonytalanná válik a magyar és lengyel bíróságok függetlensége, akkor a nyugati adófizetők nem lehetnek biztosak abban, hogy tisztességesen használják fel euróikat a támogatott országokban.

A lengyel és magyar külön út roppant sajnálatos, és a végén leginkább a saját polgárainak okoz kárt. De a nemzeti szuverenitás miatt realitás. A kiút az volna, hogy le kellene építeni az egész támogatási rendszert, mert nem lehet kizárni a visszaéléseket. Az EU ugyanis mind inkább egy hatalmas elosztó rendszer lesz, amely egyre nagyobb szubvenciókkal igyekszik megőrizni saját cselekvőképességét. És a sokat emlegetett jog- és értékközösség mind inkább csupán homlokzat.

Die Presse

Az újság úgy látja, hogy Magyarország és Lengyelország a kilépéssel kokettál, az EU viszont azzal a kérdéssel kerül szembe, hogy mi a tagság ára. Az unió már megint létválságba kerül a vétó miatt. Ám ha a 25-ök hagyják, hogy a maradék kettő kész helyzet elé állítsa őket, akkor maguk számolnák fel az uniót, legalábbis jogközösségként, pedig arra nagyon büszkék. Viszont ha kemények maradnak és kitartanak amellett, hogy pénzt csak annak utalnak, aki abból nem a politikai kegyenceket hízlalja, miközben nem győzi kigúnyolni a közös értékeket, akkor meg lehet mutatni Budapestnek és Varsónak, hogy merre is van a kijárat.

A távozás végzetes volna az integráció szempontjából, politikailag, gazdaságilag, kulturálisan egyaránt. De a magyar és lengyel egotrip kényszerhelyzetbe hozza az EU-t, noha a tagságból mindkettő óriási előnyöket húz. Ám ahogy az athéni baloldali populista vezetés is észhez tért, amikor a gazdasági csőd idején felmerült a Grexit lehetősége, Budapestnek és Varsónak is szembesülnie kell az elszigetelődés veszélyével, hogy véget érjen a nacionalista őrület. Már bebizonyosodott, hogy szép szóval, dorgálással semmit sem lehet elérni náluk.

FT

A vezércikk úgy foglal állást, hogy az uniónak vissza kell utasítania a magyar és lengyel zsarolást, és a két országot nem szabad a jogállami feltételek gyengítése árán megbékíteni. A nyáron kidolgozott pénzügyi terv ugyanis nagy lépést jelentett előre és a szolidaritásról tanúskodott a legnagyobb válság idején.

A két nacionalista kormány idáig még sosem akadályozta egy ennyire fontos program elfogadását. Igaz, eddig nem is szembesültek azzal, hogy büntetést róhatnak ki rájuk tekintélyelvű húzásaikért. Ily módon most ér a csúcspontjára az a politika, amely 10 éven át elnézte, hogy leginkább Magyarországon és Lengyelországban módszeresen lebontsák a fékeket és ellensúlyokat .

A folyamat feltartóztatására nincsenek megfelelő jogi alapok, de a varsói vezetés már ott tart, hogy az igazságszolgáltatás ügyében nem veszi figyelembe az Európai Bíróság határozatát. A Néppárt ugyanakkor menedéket nyújt Orbánnak, tévesen azzal érvelve, hogy jobban meg lehet szelídíteni a politikus, ha tag marad. Most Merkelre hárul, hogy megoldja azt a gondot, amelynek létrejöttében maga is segédkezett.

A legrosszabb válasz az volna, ha meggyengítenék a jogállami biztosítékokat. Ez ugyanis csak még jobban felbátorítaná a zsarolókat, miközben megrendítené az uniós értékekbe vetett bizalmat. De a legtöbb tagállam és az EP nem is volna kapható rá. Lehet azzal próbálkozni, hogy Brüsszel írásban szavatolja: a mechanizmus egyetlen országot sem pécéz ki és a döntés minden esetben szigorú jogi procedúra végén születik meg.

Emellett azonban Merkelnek egyértelművé kell tennie, hogy véget kell vetni a demokratikus szabályok, a bírói függetlenség leszalámizásának. És hogy a német cégeknek meg kell fontolniuk, beruháznak-e egy ilyen országban. Egyben pedig elő kell készítenie, hogy az újjáépítési terv kormányközi keretekben valósuljon meg, tehát szükség esetén a magyarok és a lengyelek nélkül.

A pár hónapos késlekedés nem olyan nagy dráma. Magyarország és Lengyelország viszont sokat veszíthet. Itt az idő, hogy megmondják nekik, mibe kerül, ha zsarolnak. 

FT

Magyarország és Lengyelország keményen beleállt a jogállami vitába, mert úgy érzi, hogy igazságtalan támadás éri, ám a lengyel belpolitikai helyzet korlátozza Varsó mozgásterét. A két kormány már sokszor összecsapott Brüsszellel, de a tét még egyszer sem volt ekkora. Legalábbis anyagiakban. Egyes elemzők azt gondolják azonban, hogy a végén mindkettő beadja a derekát, merthogy hatalmas összegektől esne el, miközben a járvány óriási pusztítással fenyegeti gazdaságukat.

Hegedűs Dániel a német Marshall Alapítványtól azt mondja, hogy Orbán és Kaczynski engedményeket igyekszik kicsikarni, de legalábbis egy kicsiny és jelképes győzelmet, hogy odahaza arcvesztés nélkül tudjon visszavonulni. Ám jelenleg még ott tartanak, hogy csakis egyhangú döntéssel lehessen elhatározni a szankciókat.

A lengyelek helyzetét megnehezíti, hogy a keményvonalas igazságügyi miniszter gyakorlatilag vétót követel a kormánytól. Ziobro Morawiecki helyére pályázik. Így névtelenül ugyan, de még a PiS-ben is elismerik, hogy nem lehet tudni, hová fajul a viszálykodás, bár azért azt kétlik, hogy a cél az egész koalíció bedöntése lenne. A kérdés ezek után az, hogy pókert, vagy orosz rulettet játszanak-e, mert a kettőnek más és más a vége.

FT

Egy amerikai szakértő arra figyelmeztet, hogy alighanem elkésett a magyar és a lengyel kormány, mert Strasbourg nem megy bele a jogállami feltételek felvizezésébe. Anélkül meg nem lehetséges semmiféle változtatás. Mujtaba Rahman, az Eurasia Csoport ügyvezető igazgatója emlékeztet arra, hogy ha nincs megállapodás, akkor jövőre az idei költségvetés alapján adják a pénzeket a tagországoknak, de ettől még a jogállami mechanizmus érvénybe lép. De amíg eldől, hogy mi lesz a segélytervvel, addig bizonytalanság övezi az egész szervezet gazdasági kilábalását.
Aligha oldódik meg a mai on-line csúcson a vétóvita, de új törésvonal alakul ki, mert Magyarország és Lengyelország azzal vádolja a ’polkorrekt’ EU-t, hogy az pénzzel akarja a liberális felfogást rákényszeríteni a konzervatív kormányokra. Mindenképpen ez a téma uralja az esti egyeztetést és ez csak aláhúzza, hogy mély árok van a közép-európai nacionalista hatalmak és a nyugatiak között. A holland miniszterelnök pár hónapja már fel is vetette, noha odáig tabunak számított, hogy ti. új EU-t kellene létrehozni, Budapest és Varsó nélkül.

Orbán és Kaczynski a kulturális ellenforradalom nevében kész megküzdeni az unióval, hogy megtámogassa gyengülő hazai népszerűségét. Szlovéniával az oldalukon attól tartanak, hogy a támogatás fejében a többiek kikezdik jobboldali politikájukat az LMBT-jogok, az abortusz vagy éppen a migránskvóták ügyében.

Merkel hallani sem akar a jogállami feltételek eltörléséről, annál is inkább, mert anélkül a hollandok és a franciák vezette országcsoport, illetve ez EP nem adná áldását a következő költségvetésre. Ma tehát aligha sikerül rendezni a vitát, nagyobb esély van rá decemberben. Egy brüsszeli forrás úgy nyilatkozott, hogy könnyű Orbánnak és a többieknek úgy beállítani, mintha itt a kettős normát alkalmazó nyugatiak állnának szembe a hiteles, népszerű vezetőkkel. De itt valójában egy új, de állandó kelet-nyugati megosztottság jelenik meg.

Süddeutsche Zeitung

Legnagyobb ellenfelével találkozik a digitális térben ma este a német kancellár, aki vasárnap ünnepli hivatalba lépésének 15. évfordulóját és nagyon úgy néz ki, hogy politikai pályafutásának utolsó nagy csatáját éppen Orbán Viktorral vívja. Egykor mindketten Helmut Kohl köpönyegéből bújtak elő, de azután nagyon másfelé vezetett az útjuk. Igen jól ismerik egymást, és becsülik a másikban, hogy a személyes alkalmakkor kerek-perec megmondják a véleményüket.

A kancellár sokáig próbálkozott azzal, hogy érvekkel és pénzzel mérsékletre bírja a magyar vezetőt – a bírálók szerint túlságosan is sokáig. Orbán ugyanakkor nyilvánosan bírálta a másikat, gyakran úgy, hogy az már a személyeskedés határán mozgott. Úgy hogy most olyan, mintha a végső erőpróba közeledne.

A határnyitás és a menekültválság mindkettejük életében igen fontosnak számít. De amikor az EU két éve szerződésszegési eljárást indított Magyarország ellen, a miniszterelnök személyesen a kancellárt tette azért felelőssé. Von der Leyen megválasztása után egy ideig úgy látszott, hogy újra közelebb kerülnek egymáshoz, de a békesség nem tartott sokáig.

EUobserver

Guf Verhofstadt azt ajánlja, hogy az EU mondja be: Orbán csak blöfföl és a szervezet menjen tovább a maga útján, immár a magyar miniszterelnök nélkül. A liberálisok EP-képviselője az elemzésben hangsúlyozza, hogy magyar-lengyel vétófenyegetés minden európai életét, megélhetését veszélyezteti, hiszen ha késik az uniós támogatás, arra állások, vállalkozások mehetnek rá. Csak azért, mert Budapest és Varsó ragaszkodik ahhoz, közösségi pénzekből finanszírozza egyre korruptabb hatalmát.

Ezt azonban nem szabad megengedni. Ám máris olyan hangokat lehet hallani a Tanács háza tája felől, hogy engedni kell a két ország követelésének. Csakhogy az ún. technikai megoldás gyakorlatilag lehetővé tenné, hogy az érintett kormányok a jövőben mindannyiszor blokkolják, ha a közösség fel akar lépni a brüsszeli alapok elsikkasztása vagy a jogállam megsértése ellen. De csak tessék, ha az unió gyorsan el akarja veszteni minden hitelét, és mindenáron azt szeretné, hogy legyen a soraiban egy-két, jól kistafírozott, de kifejezetten tekintélyelvű rezsim.

Ám ezt el lehetne kerülni a kiterjesztett együttműködéssel (enhanced cooperation), amire az euró a legjobb példa. Ez azt jelentené jelen esetben, hogy a 25-ök külön forrásokból teremtenék elő a gazdasági mentőcsomag fedezetét, de Magyarország és Lengyelország bármikor csatlakozhatna, amint elfogadja a feltételeket. A kimaradó tagoknál a Bizottság közvetlenül segíthetné a polgárokat, a cégeket és a civil szervezeteket.

De nincs más út, ha Budapest és Varsó túszul ejti a többieket és ennyire arcátlanul a közös érdek ellen cselekszik. Itt nem lehetséges semmilyen kompromisszum, hacsak nem kívánjuk, hogy kompromittáljuk az unió működését és alapjait.

KORMÁNYCSAPDÁK AZ OKTATÁSBAN

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2020.11.19.


Amikor a magyar kormány ad, jó, ha mindenki figyel. Az egyik kezével ugyanis nyújt, a másikkal azonnal beépíti azokat az akadályokat, amelyek megnehezítik a hozzájutást ahhoz, amit nyújt. Mert Magyarország nem jótékonysági intézmény, és itt kérem, munkaalapú társadalom épül, nem jóléti állam.

Erről Orbán Viktor 2020 júliusában a „Cenzúrázatlan Európa” konferencián ki is fejtette a véleményét. Azt mondta, míg Nyugat-Európa a 2008-as pénzügyi válságra válaszul „megpróbálta megmenteni a jóléti államot”, addig az ő kormánya Magyarországon „munkaalapú társadalmat” (workfare state) épített ki. Erre azért volt szükség, mert ebben az „új világkorszakban” a jóléti állam már nem alternatíva, és szerinte ennek a felismerésnek volt köszönhető, hogy „a vírus előtt Magyarországon három százalékos volt a munkanélküliség”. Csakhogy jött a vírus, sőt, a sokkal súlyosabb második hulláma, ami olyan ágazatokat is megrázott, mint például az oktatás, amit Orbán Viktor amúgy nem tart számon stratégiai ágazatként. S mivel a járványhelyzet komoly gondokat okozott, a kormány most megpróbál gesztusokat gyakorolni az abban dolgozóknak. Azért jó lesz résen lenni!
...

ALL LIVES MATTER

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.11.19.


Orbán ahelyett, hogy arra költené a pénzt, amire minden normális vezető, az országra és a benne élő emberekre, megint nekiáll kampányolni. Olybá is vehetnénk gondos háziasszonyként, hogy elissza a konyhapénzt, a szándék azonban ennél aljasabb és egyszerűbb. 2022-höz közelítve valahogyan az emberek fejébe kell verni, hogy csak a Fidesz, csak az Orbán, csak a kormány, aki érettük él. A módszer eléggé infantilis, de a hülyéknek megteszi, következésképp választást lehet vele nyerni. Az öntudatos magyari jómunkásembernek az is elég volt már egyszer, hogy „Folytatjuk”, ehhez képest a most bevezetni óhajtott szlogen, miszerint „Minden élet számít”, maga a választási program, órákig tartó kimerítő olvasmány.

Tévén, rádión, Facebookon fog ránk zúdulni annak a sok jótéteménynek a sulykolása, amit érettünk a kedves vezető kigondolt, úgymint kijárási tilalom, rendezvénystop és maszkhasználat, ha az ember megfeledkezne róla esetleg. De nem tud, rendőrök és katonák tartatják be vele, így az a pénz, amit ezekre a videókra kidobtak, csak akképp hasznosul, hogy valamelyik cimbora cége gazdagszik vele. Illetve, mint sejtjük, a választási hadjárat része már, mert soha nem lehet elég korán kezdeni. A szlogen, amit a bambák képébe tolnak, miszerint „Minden élet számít”, felemelőnek van beállítva és Orbán Viktortól származtatva, aki immár legendáriummá emelve ezt egy november 13-i interjúban ejtette ki a szentséges száján először.

Ha nem figyel, mindig ilyenek jönnek elő belőle: senkit nem hagyunk az út szélén, mindenkit meggyógyítunk, annyi munkahelyet teremtünk, amennyit a járvány elvett, és tán a leglényegesebb, tök mindegy mit mond, csak azt kell nézni, amit csinál. Most épp röpcsiket vesz a braziloktól járványügyileg. De ez a „Minden élet számít” ez egy felépített történet része. Elhangzott ugye elsőként a rádióban, aztán odafosta a Facebookra meg az Instagramra, innen jutott el a parlamentig, s mint látjuk, mára egy komplett néphülyítő kampány vált belőle. No most, amikor naponta úgy nagyjából száz ember hal bele a kórba az országban, akkor egy kissé megkésettnek tűnik a szóbeli buzgalom, de, ha majd netán csökkenni kezd ez a szám, lesz mire fogni...